K-report
 

Registrační značky - diskuse Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Staré archivyRoss952652 46   
  Novější archivy:        
Archiv do 09.prosince 2007Vámos60  09-12-07  17:23
Archiv do 15.prosince 2007Bart60  15-12-07  20:38
Archiv do 24.prosince 2007Vámos60  24-12-07  13:15
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 14:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nedávno se mi potvrdilo to, co jsem tady onehdy říkal, 5T1 5050 je typ 101, pochybuju, že majitel má vůbec ponětí o jakémsi typu 115 a ještě víc mě udivuje, že úřednici, která RZ vydávala, vůbec nedošlo, že když už vydává na US auto, tak by to chtělo se alespoň majitele zeptat zda by mu spíše na jeho auto nesednul US formát... A pak se divte, že na skladech reznou typy 105 apod., když za těma přepážkama sedí úplné lopaty.


To je přesně ten neřád, který jsem měl na mysli.
Regiomap Moravskoslezského kraje ku 19.12.2007.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 14:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Místo péefky jsem jen trochu přizdobil jednu značku Gottwaldovského kraje

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 12-2005


Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 14:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Důležitá poznámka :
Následující věty obsahují osobní názory autora. Případná nápadná podoba níže (ne)pojmenovaných osob a věcí s jejich případným výskytem v reálném světě jest záležitostí zcela náhodnou a autor se od ní (případně) předem distancuje.


PROC VZNIKL...
- reakce na zcela nové administrativní hranice
- potřeba změny "filozofie pohledu" na "PZ" - z "poznávací" se má stát výhradně "registrační" značka
A hned zásadní chyba :
Pokud chtěl být ten "Někdo" důsledný, tak zrovna jím ponechané "nejcitlivější" kódové označení "A" je "poznávací", nikoli výhradně "registrační". Otázkou je, jestli by jiné kódování objemově gigantického pražského výdeje dokázalo tento výdej před "venkovem" utajit

...a dodám - proč vznikl TAK, jak vznikl?
- "...Chlapi(e), bude potřeba dát dohromady něco, co nás nebude moc stát, vydrží to co nejdéle a hlavně - ať se vám (ti) tam potom vejde ten europruh. Času nám na to moc nedali, tak dělej(te)."

...vim(e) jake budou pozadavky na evidenci silnicnich vozidel za 5, 10, 20 let?
Nevím(e), jen tuším(e). Proto nastavím(e) pravidla co nejvolněji.

co je...
Především se necítí být hotovým, uzavřeným systémem v pravém slova smyslu - to by musel být od začátku daleko "užší" a hlavně očividně "trojrozměrný".
Mnohem víc, než jako jasně definovaný "Systém" se cítí být hrubě načrtnutou "Čarou vývoje".
Protože mu z těchto důvodů byla dána do vínku jistá velká dávka alfanumerického anarchismu, byl, je a může být prakticky kdykoli čímkoli a postupně toho taky využívá.

Co ho charakterizuje?
Této "Čáře vývoje" se nedá upřít jakási "sebezáchovná učenlivost", přizpůsobivost až "chameleonství".

Komu a cemu mel byt ku prospechu?
S tím se nikdy netajil(a). Je to opět dáno předem ohlášenou změnou "filozofie pohlížení" na značku.
Z "poznávací"..."registrační". Vůbec zde nejde o "kulturu" a tím méně o nějakou "hygienu" - od roku 2001 má být prostě chápána jako strohé evidenční označení vozidla především pro úřední potřebu.
Zásadní chyba : Jsa oslepen tímto zjednodušením, v této souvislosti si "Nikdo" neuvědomil, že existuje taky něco jako - co nejlepší "zapamatovatelnost evidenčního označení". Od počátku mělo být "Někomu" jasné, že pouhé zachování standardně stejného počtu znaků a...(mám zato, že až za pochodu stanoveného) standardně nejvžitějšího schématu pozic "3 - 4", jí zaručit nemůže. K částečné nápravě se směřuje až po osmi letech a to ještě jen díky staženým hýždím z vyčerpání capacity...tím chci říct, že byla především hrubě podceněna vyváženost vzájemného poměru číslice - písmeno a způsob jejich vzájemného rozmístění na značce.

Na závěr si dovolím jakýsi "výhled do budoucna" :
Bráno podle toho, čím se tato, původně hambatá "Čára vývoje", stačila za 7 let svého "směřování kamsi" obléknout, by se dalo soudit,
že se v dalekém budoucnu klidně může stát trojrozměrnou. Ale úředně vzato - pořád to v podstatě bude ONA.
Proto jsem toho názoru, že v NAŠEM životě jsou jakékoliv oficiální pokusy o zavádění zcela nových "Směrů vývoje" neprodejné zboží.
To ale rozhodně neznamená, že si každý, kdo chce, nemůže i nadále snít svůj vlastní sen nebo že nemá cenu si lámat hlavu nad novým systémem...to je naprosto legitimní, pro spoustu lidí interesantní a navíc - jak je na původně holé, nyní spoře oděné aktuální "Čáře vývoje" patrné, i žádoucí. Však ONA si občas dá říct a sama ráda hrábne do nabízeného šatníku.




PŘEJU VŠEM KRÁSNÉ SVÁTKY !
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 17:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek
Však ONA si občas dá říct a sama ráda hrábne do nabízeného šatníku.

Brilantni za sebe dekuji za vycerpavajici odpoved a preji hezke svatky.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 9-2005


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 10:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nový systém s pouhým jedním určujícím písmenem byl proti okresnímu systému velmi revoluční, otázkou je kdo a proč se té takřka bezbřehé svobody zalekl a začal opět úzkoprse přemýšlet v úzkém korýtku, tak jak byl zvyklý.
Vždyť v návrhu zákona byly i naprosto revolučně dané značky na přání (byť diletantsky). Myslím, že primární je strach, který mají chovanci z klecí, když se náhle dostanou na svobodu. Prý se velmi často vrací zpět do klece, kde mají své jisté.

Hezký zbytek Vánoc
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3879
Registrován: 8-2002


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 13:10:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak jsem se asi tejden přemlouval k tomu, abych sežvejkal vaše příspěvky cca od 15.12. :-)
[většinou nemívám moře času a tím pádem ani chuť delší chvíli trochu víc přemýšlet;-)]

je docela zajímavý jaký poznatky přinesla zdejší plodná diskuze. řekl bych, že nejvíc se uvažování tvůrce/ů současnýho (pseudo?)systému přiblížil nekorunovanej zdejší král dědek, protože jeho úvahy jsou vskutku brilantní.

snažil se zpracovat všechny skutečnosti a znalosti, zkušenosti z několikaletýho využívání systému MMI, smíchal to s povědomím o smýšlení úředníků a především jejich snahou co nejmíň si komplikovat život. výsledkem je cosi jako psychoanalýza MMI - dědku, já před tebou smekám :-)

i ten výhled do budoucna se imho až příliš krutě blíží současný realitě...

nečetl jsem to tady v minulosti vždycky kompletně a systematicky, ale i tak bych do budoucna navrhoval zabývat se dalším rozvíjením, laděním a pilováním že_byho systému, kterej se mi zdál tak nějak nejpropracovanější a nejstravitelnější :-)
dědkovo A.Á.čko :-)
stav k 27.10.2007
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 15:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, jestli se mám pouštět do diskuze o systému MMI.
Vznik a vývoj jakéhokoliv systému PZ vždy odráží nějaký stav státní správy a její změny.
Dědkova úvaha je sice zajímavá, ale je v ní několik drobných nedostatků. Navíc mi připadá, že hledání nějaké filozofie systému MMI, je hledání něčeho co neexistuje a ani existovat nemůže.

Dovolil bych si nesouhlasit hned s druhým důvodem, proč vznikl.
- potřeba změny "filozofie pohledu" na "PZ" - z "poznávací" se má stát výhradně "registrační" značka
Žádná taková potřeba nebyla. Prostě když byla tato agenda převedena z MV na MD, tak úředníky Ministerstva dopravy, kteří tuto agendu dostali na starosti, vzhledem k jejich nekompetentnosti, vůbec nenapadlo, že značka neslouží pouze k registraci. (S několika odpovědnými úředníky na MD jsem mluvil osobně, takže přesně vím, o čem píšu).
Proč a jak vzniklo to, co vzniklo by bylo na dlouhou diskuzi a do toho se mi nechce pouštět.
Přesto v roce 2001 vzniklý systém jistou filozofii měl. Bohužel už jí nepochopili autoři první změny. Jak si jinak vysvětlit, že diplomaté mají po změně vlastně značky Jihočeského kraje a honorární konzulové Hradeckého?
Připadá mi, že hledání nějaké filozofie systému MMI, je hledání něčeho co neexistuje a ani existovat nemůže.
Komu a cemu mel byt ku prospechu?
To je podle mě naprosto nesmyslná otázka. Nikoho odpovědného totiž vůbec nenapadlo, že by to někomu nebo něčemu ku prospěchu vůbec mělo být.

Ještě mě něco napadlo k číslování typů tabulek, ale do toho se mi nechce pouštět.
2x jednořádek je typ 101, ať je to 7S4 7894nebo 7A8 1234, bez ohledu na kraj. Ale proč je 010 CD23 (201) jiný typ než 010 XX23 (221), když je to taktéž 2x jednořádek???



PS: Momentálně čtu v posteli před spaním detektivky Agathy Christie, tak mám trochu obavy, jestli mě to příliš neovlivňuje a když píšu a nevypadá to tak, jako když Poirot vysvětluje Hastingsovi, že jeho úvaha je sice úžasná, ale úplně chybná. Takže to berte trochu s rezervou.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 15:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože jsme momentálně nějak líný a nechce se zrovna pouštět do žádné práce, a když už sedím u počítače, tak se ještě trochu vyjádřím k systému RUL2 a duplicitě.
Zareaguji na toto:
na duplicitu jednoduše nelze zapomenout - v 21. století není prostě možné, aby dvě osobní auta (byť je dělí věkově desítky let) měly stejnou poznávací značku odlišenou jen designovým a materiálovým vývojem

A co taková OVA-44-15 osobní vzoru '60, OVA 44-15 traktorová vzoru '60, OVA 44-15 motocyklová vzoru '86 a OVA 44-15 žlutá přívěsová vzoru '94, které skutečně v 21. století existují?


Dvě vozidla stejného druhu nemohou mít stejnou PZ v žádném případě, bez ohledu na aktuální století. Jenom jiným vzhledem tabulky to nelze rozlišit. U dvou vozidel různých kategorií se to dá za jistých okolností strpět, ale je to anachronismus. V databázi (evidenci) to totiž prakticky znamená přidání dalšího znaku, který ovšem na tabulce není napsaný. PZ musí vozidlo a jeho majitele jednoznačně určovat. Při použití formátu AAA 9999 se prostě dosud platné registrace ze systému MCMLX musí vynechat a nebo provést přeregistraci.
A myslím si, že i to je jeden z důvodů, proč nebyl v systému MMI použit formát AAA 9999, když rozmístěná znaků ho přímo nabízí.


(Ostatní připomínky nejsou tak významné a dají se shrnout takto: je to zajímavé, ale podle mě zbytečně moc složité - ale to je věc názoru)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 12-2005


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 19:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad všichni :
No no,...snad jsem zas tolik neřek...!



Hercule "Vámos" Poirot :
Přesto, že to dle tvého metodického pokynu skutečně beru "trochu s konzervou", nedá mi to a musím "trochu reagovat".

Začnu otázkou :
KOMU a PROČ myslíš, že jsem to hlavně psal?
(Mám zato, že jsi nad tím ani trochu nepřemýšlel. Pokud ano, pak nedbale, neboť ti - bráno podle obsahu tvojí reakce - zcela uniklo, o co mi HLAVNĚ šlo. Mezi řádky to tentokrát není, je to tam pěkně "natvrdo". )

úvaha je sice zajímavá, ale je v ní několik drobných nedostatků
Jistě, ostatně jako vždy, pane Profesore-Detective ...ale no tak - hlavně, když se ta úvaha vcelku líbila....

hledání nějaké filozofie systému MMI, je hledání něčeho co neexistuje a ani existovat nemůže.
Ať hledám, jak hledám, o žádném "hledání filozofie" se tam nezmiňuju... Nemám ponětí, kde jsi vydedukoval, že něco takového hledám. Navíc si nejsem jistý tím, jestli jsi touto větou neurazil Filozofii jako takovou - tu nikdy není potřeba hledat. Svojí filozofii má přece automaticky všechno, co okolo nás existuje. Tedy i "myšlenka", "vzduchoprázdno", jakési "MMI", nebo "blbej šutr u cesty"...
Stačí jí jenom pojmenovat. A na tom je právě to krásný, že se v tom my lidi, zaplaťpámbu, často lišíme.
Přesto v roce 2001 vzniklý systém jistou filozofii měl
Ano,...s tím se skutečně, kromě toho minulého času, nedá než souhlasit...

Dovolil bych si nesouhlasit hned s druhým důvodem, proč vznikl
Žádná taková potřeba nebyla
S několika odpovědnými úředníky na MD jsem mluvil osobně, takže přesně vím, o čem píšu
Skoro by se teď hodilo nevychovaně říct, že jsi zřejmě nemluvil s těmi správnými úředníky a na správném místě...
Když už píšu o jisté "potřebě změny filozofie pohledu na PZ", tak se můžeš spolehnout, že taky dobře vím, co píšu...
Zcela nekonkrétně řečeno: Z průsečíku informací, kterými byl nástup registračních značek pár měsíců před svým startem
v roce 2001 prezentován, jsem o existenci takového "tlaku z jistých míst" hluboce přesvědčen a velice, velice se podivuji nad tím, že o něm nevíš též.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 26. prosince 2007 - 11:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek:
KOMU a PROČ myslíš, že jsem to hlavně psal?
Jestli můj příspěvek vyznívá tak, jako že reaguji především na tvůj, tak se omlouvám. Do této diskuze bych totiž vůbec nezasahoval, kdyby mě k tomu nevyprovokoval jistý příspěvek, který dokazuje, že jeho autor je zcela mimo. Vím, že i tvá reakce je reakcí právě na tento výše zmíněný příspěvek. Bohužel jsem se nechal příliš strhnout tím, co jsi napsal ty, takže to nakonec vyznělo jinak.

Jeden z důvodů, proč jsem reagoval, tak jak reagoval je i jeden efekt, které mají často Minorovy příspěvky – rozproudění naprosto nesmyslných debat o věcech, které jsou úplně jinak. Pro lepší názornost se pokusím vysvětlit na něčem jako bajce (se zvířátky)
Minor napíše:
„Liška se vydala na procházku do lesa. Na mýtině potkala jelena. Když jí jelen uviděl, tak se jí bál a utekl“
Na základě toho se rozproudí debata, jestli se jelen bojí lišky, kterým směrem utekl a jestli vůbec utekl, jestli to náhodou nebyl spíš srnec (který byl viděn v té době nedaleko) a podobně. Až poté, co je na toto téma napsáno asi 20 příspěvků někoho napadne, že celá diskuze je nesmyslná, protože liška ten den do toho lesa vůbec nešla a tudíž žádného jelena potkat nemohla. Kdyby to někoho napadlo hned na začátku, tak se nemuselo zaplácat celá stránka nesmyslnými příspěvky o ničem.

(přiznávám, že šlo určitě vymyslet něco inteligentnějšího s lepší zápletkou, ale snad to je to názorné dost)

Je sice pravda, že i můj příspěvek (tento i ten 2141) patří do té nesmyslné debaty, ale chtěl jsem to nějak utnout v zárodku. Bohužel jsem se unáhlil, měl jsem nejdřív použím „my little grey cells“ a pak teprve psát.

Takže se tímto Dědkovi hluboce omlouvám.

PS: Jaké "tance" předcházely zavedení systému MMI si pamatuji, ale psát to mi připadalo "nadbytečné" – stejně jako více věcí.

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2146
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 26. prosince 2007 - 12:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A teď napíšu, jak měl spíše vypadat můj příspěvek č.2141 – tj. shrnutí všech relevantních fakt. Je to reakce na Minorův příspěvek 261.
V roce 2001 byla převedena agenda evidence vozidel z Ministerstva vnitra na Ministerstvo dopravy. V souvislosti s tím přešla registrace vozidel a výdej SPZ z okresních oddělení policie na okresní úřady (to samo o sobě žádnou potřebu změny systému nevyvolává).
V té době probíhala reforma státní správy, vznikly nové kraje na konci roku následujícího měly zaniknout okresní úřady a vzniknout (mimo jiné) obce s rozšířenou působností (ORP) na které měla registrace vozidel a výdej SPZ přejít. Místo 77 okresů (včetně Prahy) vzniklo 205 ORP.
Z toho je jasné, že by při zachování stávajícího systému SPZ muselo vzniknout 128 nových „okresních kódů“, což by bylo poněkud obtížné a při zachování pravidla, že aspoň první písmeno kódu je shodné s názvem obce téměř nemožné. Tento fakt ještě komplikovala skutečnost, že na Slovensku ještě tento systém platil též, i když už jen „dočasně“ (omezoval použití dalších cca 40 kódů).
Např. potřeba 11 nových kódů začínajících na B , přičemž starý systém jich používal včetně Slovenska 18 a použitelná abeceda má 24 znaků (kromě Q a W) byla řešitelná jen obtížně. (nadbytečná poznámka)


Myslím, že z výše uvedeného je jasné, že prostě v letech 2001-2002 nemohl nový systém nevzniknout. Jeho vznik byl jednoznačně vynucen vnějšími, dobře známými okolnostmi.

Proto si myslím, že odpověď na otázku „proč vznikl MMI" je jednoznačně jasná od samého začátku (a možná je to na systému MMI jediná jednoznačně zodpověditelná otázka)

A tím na toto téma končím.
Abych se zbytečně nerozčiloval, tak Minorovy příspěvky nebudu číst (jako jsem činil předtím), pokud mě ovšem opět neupoutá zvýrazněním nějaké nesmyslné otázky.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Pavluscha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 26. prosince 2007 - 17:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul (1488): Mám v tom teď zmatek. O jaký typ RZ se tedy jedná ? Proč jsi to nenahlásil jako rekord toho příslušného typu? díky za vysvětlení
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1895
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. prosince 2007 - 21:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos: Z toho je jasné, že by při zachování stávajícího systému SPZ muselo vzniknout 128 nových „okresních kódů“, což by bylo poněkud obtížné a při zachování pravidla, že aspoň první písmeno kódu je shodné s názvem obce téměř nemožné. Tento fakt ještě komplikovala skutečnost, že na Slovensku ještě tento systém platil též, i když už jen „dočasně“ (omezoval použití dalších cca 40 kódů).

Mně osobně se podařilo vytvořit každé ORP její dvoumístný kód, ovšem za cenu nepopulárních, leč registračně a systematicky zcela plnohodnotných zkratek typu KX, PX a BX. Do "náhradních" okresních kódů (HR, OT, PN) jsem nesahal. Slovensko bych do toho vůbec netahal, jsme už jednoduše dva různé státy. Eventuální blovické BLA 1234 by tak k bratislavskému BLA 12-34 bylo ve stejném vztahu jako k berlínskému B-LA 1234. Mezinárodní duplicita existuje a nikdo se nad ní nepozastavuje.
Druhá možnost byla používat okresní kódy pro více ORP. Když dnes může 15 ORP používat kód P, proč by Klatovy, Horažďovice a Sušice nemohly objednávat KT, Kralovice a Nýřany PS atd... Okresní systém nebyl přeci vázán na existenci okresních úřadů, ale okresů a ty nikdo nezrušil.
Tedy já si nemyslím, že by příchod systému 2001 byl tak nevyhnutelný a přirozený, jak píšeš, ale myslím si, že v době jeho vzniku pro něj byly ideální podmínky. Nutnost dodat krajům na vážnosti a vnést mezi lid pocit, že tu k něčemu jsou (na RZ jsou kraje denně na očích) v kombinaci s plíživě sílícími obavami z vyčerpání systému (Praha, Brno) za přispění unijního tlaku na registraci dosud neregistrovaných druhů vozidel tak vyústily v nejpohodlnější řešení: řečeno po "Olavsku" completely new system.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze Navštivte Fakultu stavební: Den otevřených dveří 18.1.2008

RegioMap Plzeňského kraje (první a jediná v HTML podobě)
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 26. prosince 2007 - 23:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vámos 2146
..Z toho je jasné, že by při zachování stávajícího systému SPZ muselo vzniknout 128 nových „okresních kódů“

Co branilo dalsimu uzivani dvoupismennych kodu vytvarenych praktickym oznacovanim dulezitych sidelnich celku v letech 1945-53 a pak trvale od 60. let? To, ze tato sidla ztratila v hierarchii administrativni spravy statu svoji roli meziclanku neznamena, ze ztratila svou mnohem dulezitejsi roli prirozenych sidelnich center (1). Krajske usporadani vc. nove ustavenych 205 ORP mohlo v tomto kodovani hladce pokracovat, vice vydejen by jednoduse vydavalo PZ se stejnym kodem. Poznavaci znacka by tak nadale plnila svuj dosavadni ukol.
Kapacitnost systemu je jina otazka. Nepochybne by se skoncovalo s duplicitou a vetsi vydrz by systemu pridalo nahrazeni jednoho paru cislic parem pismen po polskem vzoru...

(1) Prosty pripad od sousedu (D) - je snad tamni kodovani zavisle na zemske(regionalni) prislusnosti? - neni. Pritom je obdobne strukturovane jako v CR pred r. 2001.

Takze tvrzeni, ze MMI MUSEL vzniknout v te podobe, jak ho od r. 2001 zname, je opakovanim oficialniho, uredniho zduvodneni.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3807
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 09:21:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za 20 let až přijde třeba nový systém PZ tak budeme říkat: Zlaté MMI

Ale jinak souhlasím s naším Praotcem: je to taková hambatá čára, která shání oblečení na tu svoji drzou nestoudnost.
RegioMap Jihomoravského kraje (xls) - 17.12.2007
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2147
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 11:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minor 263:
Takze tvrzeni, ze MMI MUSEL vzniknout v te podobe, jak ho od r. 2001 zname, je opakovanim oficialniho, uredniho zduvodneni
To je pravda, ale já jsem to nikdy netvrdil.
Z Tvého příspěvku 261 ovšem vyplynulo, že Ti poněkud uniklo, že v té době probíhala jakási reforma státní správy - hlavní důvod vziku nového systému. V příspěvku 263 se z toho snažíš jen vykroutit.
Možností, co s tím udělat bylo nepřeberné množství. Tu zvolenou nijak neobahjuji.
Ostatní jsem už napsal dříve a nemám náladu se k tomu vracet.¨

PS: Ta oranžově napsaná část byla spíš jen okrajová poznámka, to hlavní jsem napsal černě. Zajímavé je, že reaguješ zrovna na to oranžové, nepodstatné.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 11:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad ostatní:
Ponechání okresních kódů i pro nové ORP vzniklé v daném okrese má jeden háček ( i když samozřejmě všechno se dá nějak vyřešit, když se chce).
Příklad Holýšov - okres Domažlice (stále existující), tj. původní okresní úřad v Domažlicích. Nově spadá pod ORP Stod ležící v okrese Plzeň-jih.
Takže jaké SPZ by dostávali obyvatelé Holýšova ležícího v okrese DO na své auta - DO nebo PJ.

Samozřejmě možností řešení je více - jsem zvědav, co kdo vymyslí
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 11:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PS: Možná byl i jeden další důvod kódování podle větších celků, než výdejních míst: Možnost vzájemné výpomoci mezi výdejnami bez použití "nesprávného" kódu.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 12:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260
Za 20 let až přijde třeba nový systém PZ tak budeme říkat: Zlaté MMI

Nestraste...ale vylouceno to neni

vámos 2148
Z Tvého příspěvku 261 ovšem vyplynulo, že Ti poněkud uniklo, že v té době probíhala jakási reforma státní správy - hlavní důvod vziku nového systému. V příspěvku 263 se z toho snažíš jen vykroutit.

Nic mi neuniklo, reformu statni spravy vnimam ja jako zaminku, nikoliv nezbytny racionalni duvod pro zavedeni MMI. Dedkovo poeticke vysvetleni celkovych okolnosti a vnimani te zalezitosti tehdy a dnes jim osobne a zrejme celou radou dalsich lidi to vystihlo dokonale a neni uz k tomu co dodat.

Příklad Holýšov - okres Domažlice (stále existující), tj. původní okresní úřad v Domažlicích. Nově spadá pod ORP Stod ležící v okrese Plzeň-jih.
Takže jaké SPZ by dostávali obyvatelé Holýšova ležícího v okrese DO na své auta - DO nebo PJ.

Nerozhoduje sidlo uradu ale bydliste(sidlo) vlastnika. Pokud je vlastnik bydlistem v meste Domazlicich dostane DO. Pokud by ORP Stod zasahoval svou pusobnosti do vice uzemi byvalych okresu, pouzival by vsechny jejich kody. Mohlo by tedy nastat, ze by se o nektere kody delilo vice ORP, pricemz nektere by lezely dokonce v sousedicich krajich. Ale to vubec nevadi za predpokladu, ze bude prioritou poznavaci a ne registracni princip. Zatim plati to druhe.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1896
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 13:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos: Příklad Holýšov - okres Domažlice (stále existující), tj. původní okresní úřad v Domažlicích. Nově spadá pod ORP Stod ležící v okrese Plzeň-jih.
Takže jaké SPZ by dostávali obyvatelé Holýšova ležícího v okrese DO na své auta - DO nebo PJ


Tyto hraniční nepravidelnosti byly před rokem narovnány, takže dnes je obvod jedné ORP vždy součástí jen jednoho okresu. Takže otázka, jestli například DO nebo PJ měla přechodnou povahu. Minorova možnost, že by na MěÚ Stod měli zásoby značek jak PJ, tak DO je sice nejčistším řešením, zachovávající poznávací charakter RZ, z hlediska logistiky a skladového hospodářství je ale naprosto nemyslitelné, aby kvůli několika stovkám obyvatel z pár obcí byly udržovány zásoby všech typů (vč. třeba exportních). Protože nejmenší objednávací jednotkou je jedna krabice, zajímalo by mě, za jak dlouho by obyvatelé Holýšova vypotřebovali třeba vývozní U.S. formáty. Anebo by byli posíláni do Domažlic? Výborně. Auto odhlašte ve Stodě, ale exportní RZ dostanete o desítky kilometrů dále. To by zase myšlenka přiblížení veřejné správy občanovi dostala na frak...
Logické by mě přišlo, aby Holýšovští dostávali RZ s kódem okresu, v jakém sídlí výkonný úřad jejich ORP, tedy PJ.

Nicméně, otázky, které kladeš, si bezesporu kladli i ministerští úředníci a vůbec se nedivím, že nakonec zvolili to nejjednoduší řešení - zbrusu nový systém. Jinými slovy postupovali přesně opačně, než jejich předchůdci v roce 1960, kteří kvůli zachování poznávacího charakteru a celkem pohledného formátu AB-12-34 prováděli neskutečné přeregistrační veletoče a vstoupili na tenký led duplicity. Ale znovu opakuji: Vznik systému 2001 podle mě nebylo nezbytné, ale nejpohodlnější řešení, které se kombinací několika faktorů vysloveně nabízelo.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze Navštivte Fakultu stavební: Den otevřených dveří 18.1.2008

RegioMap Plzeňského kraje (první a jediná v HTML podobě)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 15:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě něco k k situaci v roce 2001:
Původně se počítalo, že staré okresy zaniknou vzniknou nové menší na úrovni ORP – proto se obvody ORP občas nazývaly též „malé okresy“. V roce 2001 ještě nebylo zdaleka jasné, jak to nakonec dopadne. Jediným „jistým“ článkem územního členění byly v té době nově vzniklé kraje.

Tyto hraniční nepravidelnosti byly před rokem narovnány
To „narovnání“ proběhlo až později, až když si někdo všiml, že existuje jistý zmatek. V roce 2001 o tom nikdo nepřemýšlel. Navíc se tím narovnáním odstranily většinou spíš jen menší překryvy.

takže dnes je obvod jedné ORP vždy součástí jen jednoho okresu
Pokud vím, tak není. Nevím, kolik je takových případů, jako zmíněný Holýšov, ale zmiňuji ho proto, že zrovna o něm vím.
Leží stále v okrese Domažlice (tj. např.územně příslušný okresní soud má v Domažlicích), ale spadá pod ORP Stod (tj. např. registrace vozidel, výdej občanských průkazů, živnostenských listů a pod. je ve Stodě). Samotný Stod ovšem leží v okrese Plzeň-jih.

Psát o tom, že současné územní členění ČR je paskvil asi nemá smysl.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 22:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos ORP
Ze to takhle s uzemnim clenenim statu vypada jsem samozrejme netusil - vzdyt to je zaklad evidence a bez toho, teda nevim...
Matin I ad 1896
...z hlediska logistiky a skladového hospodářství je ale naprosto nemyslitelné...

No byl by to asi pekelny bordel, ze. At zije MMI
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4653
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 22:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Leží stále v okrese Domažlice (tj. např.územně příslušný okresní soud má v Domažlicích),

Já myslím, že od 1. 1. 2007 byly díky změnám hranic okresů tyto anomálie odstraněny - např. Kostelec na Černými Lesy tak již téměř rok patří do okresu Praha - východ. Ale pozor - odkazovat na příslušnost soudu v tomto případě nelze! Od roku 2002 (nový zákon o soudech a soudcích) totiž není příslušnost okresního soudu určena pouhým jednoduchým odkazem na území stejnojmenného okresu, ale podrobným výčtem všech obcí, nacházejících se na jeho území v té době - takže se změna území okresů zcela jistě v příslušnosti soudů neprojevila. Opět je to pozůstatek z doby, kdy se uvažovalo i o úplném zrušení okresů, takže se to vyřešilo tímto způsobem.
Faktem ovšem je, že současné správní členění ČR je již natolik neprůhledné a složité, že se v něm často nevyznají ani právníci - viz např. stále existujících 7 krajů a 75 okresů, vedle nich 14 (samosprávných) krajů, v Praze 10 obvodů, 22 (správních) obvodů podle Statutu hl. m. Prahy, 57 městských částí - bežný občan absolutně nemá šanci vůbec pochopit, co který pojem znamená a to rozhodně není dobře.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 12:45:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex:
A jak je to teda teď?
Tady by měl asi být v současnosti platný stav. Aspoň bych to na oficiálních "státních" stránkách očekával.
Podle toho je celý obvod POÚ Holýšov - tj. Holýšov + dalších 8 okolních obcí součastí okresu Domažlice, ale spadá pod ORP Stod.

Ale je pravda, že všechny ostatní nesrovnalosti, o kterých jsem věděl tam jsou už "narovnány". Tak třeba je ten Holýšov už dnes jediný případ - nebo to loňské narovnání neproběhlo podle hranic ORP ale POÚ (i když ten Kostelec je taky POÚ - tak nevím )

(Příspěvek byl editován uživatelem Vámos.)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1898
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 15:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260: Za 20 let až přijde třeba nový systém PZ tak budeme říkat: Zlaté MMI

Upřímně řečeno, s narůstajícími léty existence systému 2001 si na něj postupně zvykám a přirůstá mi více k srdci. Po zavedení europroužku vypadají tabulky pěkně, formát je sice svérázný, ale zato v Evropě nezaměnitelný a můj životní optimismus mi především říká, že tenkrát mohlo přijít ještě něco mnohem horšího. Na alfanumerické slepence (Polsko, Slovinsko) bych si možná ještě zvykl, ale celostátní bezkódovací systém by byl pro mě největší překážkou. Regionálně kódované značky totiž nejsou jen výrazem místního sebeurčení, ale i nezanedbatelným prvkem aktivní bezpečnosti.

Minor: vetsi vydrz by systemu pridalo nahrazeni jednoho paru cislic parem pismen po polskem vzoru...

Před časem jste napsal, že značky AAA 1234 už nelze považovat za systém MMI. A já se zeptám: Pražská ABA AA-01 je systém 1960? Já myslím, že už ne...
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze Navštivte Fakultu stavební: Den otevřených dveří 18.1.2008

RegioMap Plzeňského kraje (první a jediná v HTML podobě)
Trustno1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 4-2005


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 15:59:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj, po velmi dlouhé odmlce se zase poslušně hlásím... Koukám, že mi tady spousta věcí unikla. Měl jsem co dělat, abych to včechno dohnal. Největším překvapením je pro mě vznik nového systému po vyčerpání 9A9. Je to zajímavé proto, jelikož jsem se asi před 2 roky dotazoval na MDČR a dostal jsem standardní odpověď ohledně putování písmena stylem: 10A. Asi v tom tedy neměli ještě úplně jasno.

Posílám ještě jeden odkaz, je zajívamý tím, že článek je již z 18.9.:
odkaz

BTW: nechtěl byste se někdo podílet na aktualizaci encyklopedie?
odkaz
http://RZ.zde.cz/ - AussigerBobykova tabulka nejvyšších značek

Trustno1 = trust no one ~ nevěř nikomu!
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8104
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 16:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vitaj zpátky
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 20:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dotaz na staré SPZ pro okres Hradec Králové. Je možné, že se kombinace HKA-xx-xx přednostně používala pouze u autobusů a nákladních vozidel? Jako rodilý hradečák si pamatuji všechny autobusy s právě touto značkou.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 21:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_I
Před časem jste napsal, že značky AAA 1234 už nelze považovat za systém MMI. A já se zeptám: Pražská ABA AA-01 je systém 1960? Já myslím, že už ne...

Asi ano, ale treba ne - ja nevim - mam s tim problem. Proto jsem se zacal v tomto diskusnim foru ptat - co vlastne nejaky system urcuje, jaka konkretni kriteria? Predtim jsem znovu procital chytre knihy vc. kultovni Registration Plates of the World od Neila Parkera a nic. Vsude se nutne katalogizuje, jak jinak nez podle alfanmerickeho kodu. Pokud je tedy on tim zakladnim kamenem systemu, tak do jakeho rozsahu, do jakych jeho moznych zmen? U nas v Cesku je prechod z 9A9 9999 na 9AA 9999 "obrovska" zmena. Kdyz budou v Berline stat vedle sebe 2 auta - jedno s B 5 a druhe s B KT 1598 H tak nikdo ani nemrkne, protoze oboji je v ramci jejich systemu mozne a korekt.
Proc se zajimam o takovou "blbost"?
Privedlo mne k tomu rizeni dodavek komponentu pro vyrobu aut od subdodavatelu v USA, JAP a Koreji. Konkretni model vozu s x-vyrobnimi dily, kazdy dil musi mit svou kratkou a jedinecnou "PZ" z ktere je patrne do kolika modelu se dat pouzit, jak skladovat, do kdy, jaka je to vyr. sarze a porad. cislo atd.. Ta PZ musi mit zaroven co nejkratsi tvar (rychlost zpracovani). Protoze zasah lidske ruky ci oka je v prubehu procesu od vyroby u subdodavatele po namontovani do vozidla nejen mozny ale nekdy i nutny, musi ta PZ obsahovat prvky pro cloveka zapamatovatelne a rozeznatelne(poznavaci). A tak mi doslo, ze to jsou v podstate stejne pozadavky jako na PZ silnicniho vozidla budoucnosti byt v mnohonasobne mensim rozsahu. Nemci ted od ledna 2008 zavadeji dalsi povinne nalepky na rozlisovani sajrajtu, co auta vypousteji do ovzdusi. Za chvili pro ty nalepky neuvidi na cestu. Pritom jejich alfanumer ma 8 mist!
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3887
Registrován: 8-2002


Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 00:08:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pražská ABA AA-01 je systém 1960? Já myslím, že už ne...

poskytnu vám jeden OT příklad ze světa IT :-)
[to jsou ale krásný zkratky, co?:-))]

možná si někteří vzpomenete, že Microsoft v hloubi 90's vedle obecně relativně často padajících Windows 95 vyvinul a do serverů dodával daleko stabilnější a vychytanější systém Winows NT 3.51, to měl ještě vzhled a ovládání ve stylu Windows 3.1x, tedy chybělo tlačítko a nabídka Start atp.

posléze i NT dostaly krom dalších věcí xicht woken 95 a prodávaly se jako Winows NT 4.0.

já dnes na domácí vykopávce stále provozuju systém Windows 2000, kterej se pro webservery (např.) hlásí jako Windows NT 5.0.

dnes nejpoužívanější Windows XP pak nejsou nic jinýho než NT 5.1 a světe div se, nová, barevná, prej jednodušší, prej zábavnější, prej nejbezpečnější windowsí systém, úžasná mrkvosoftí novinka Windows Vista je interně označená jako Windows NT 6.0. [to je překvápko, co?;-)]

takže ABA AA-01 bych označil buď jako systém 1960 verze 2.0 anebo prostě a jednoduše systém (např. -- dle roku zavedení) 2016

(for more info about windows operating systems se můžete mrknout na wikipedii, dole na stránce jsou ty wokýnka pěkně rozsortovaný)
dědkovo A.Á.čko :-)
stav k 27.10.2007
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 17:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pražská ABA AA-01 je systém 1960? Já myslím, že už ne...
O tom by šlo vézt dlouhé vědecké teoretické debaty - otázka je, jestli to má smysl

Podle mě pražská ABA AA-01 systém 1960 je, jedná se jen o jeho další variantu (třeba verzi 2.0) - ovšem za předpokladu, že je vydána podle systému kódování z roku 1960. Ale teoreticky to může být i pražská podle systému MMI
Podle formátu to rozhodně charakterizovat nelze - olomoucké RR-10-38 a OL-03-55 jsou každá jiný systém, i když formát je stejný.
Systém je charakterizován především systémem výdeje a pravidly kódování, fomrát může být pouze projevem výše uvedeného.

Současký systém je charakterizován jednoduše: První písmeno zleva je kód kraje - tak to bylo původně definováno a stále platí. Takže 9A9 9999 i 10A 1234 jsou pražské značky, stejně jako ABC DEF1.
Změnu formátu, vzhledu nebo přidání dalších regionálních kódů nelze podle mě za změnu systému považovat.

PS: V roce 1989 ve Finsku nebo v roce 1966 v Dánsku se změnil systém tak, že bylo zrušeno regionální kódování. Nejen že se při tom nezměnil formát, ale dokonce se vůbec nezměnil ani vzhled tabulek!
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 21:57:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel2 Windows
U softwaru vyrobci rozlisuji technicke a obchodni oznaceni, mam dojem ze u aut to donedavna bylo taky a mozna u nekterych znacek zustava...

vámos
PS: V roce 1989 ve Finsku nebo v roce 1966 v Dánsku se změnil systém tak, že bylo zrušeno regionální kódování. Nejen že se při tom nezměnil formát, ale dokonce se vůbec nezměnil ani vzhled tabulek!

Mnohde, az uzkostlive, dbaji na nenarusene pokracovani oblibeneho vzhledu a systemovou cast chytre prizpusobi potrebam doby (viz nelibost jinak pokornych Noru nad "jen" zmenenem typu pisma). Ale ma to urcite smysl a je to dost inspirativni.

ad 2141 Přesto v roce 2001 vzniklý systém jistou filozofii měl. Bohužel už jí nepochopili autoři první změny. Jak si jinak vysvětlit, že diplomaté mají po změně vlastně značky Jihočeského kraje a honorární konzulové Hradeckého?
ad 2195
Současký systém je charakterizován jednoduše: První písmeno zleva je kód kraje - tak to bylo původně definováno a stále platí.

No vime ze ne 100%. Uprava napr. veteranske na 99V 9999 ukazuje, ze spravci zacali davat duraz na tvar 3-4 coz asi prenesou i na dalsi manipulacni PZ, pricemz prechod u exportu z P9..... na 9P.....je signal, ze MMI vic nez vyhlaskove tvrzeni, ze prvni pismeno zleva musi byt kraj, budou charakterizovat slova "musi byt cislo".

Systém je charakterizován především systémem výdeje a pravidly kódování
Pravidla kodovani urcite - system vydeje? Pravidla kodovani stanovi co lze alfanumericky vytvorit a jak detailne aplikovat v regionalnim, poradovem ci jinem systemu. Vydej samotny,jestli je tabulka k odebrani na urade, dojde na dobirku, ci si ji musim nechat vyrobit...System 1932-39(40), jasny, system vydeje?
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 12-2005


Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 23:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos :
Jaké "tance" předcházely zavedení systému MMI si pamatuji, ale psát to mi připadalo "nadbytečné" – stejně jako více věcí
Ták...teď si nejsem jistý, jestli můj následující dotaz nebudeš považovat za součást pro tuto diskuzi "nadbytečných věcí". Mě osobně by ty "tance" naopak velmi zajímaly, protože stály u zrodu konkrétní podoby jistých konkrétních hliníkových tabulek, na které takřka denodenně "vejrám" a leccos z té jejich později nabyté konkrétní podoby vysvětlují.
Záleží ale jenom na tobě, jakým způsobem tenhle můj dotaz "zcenzůruješ", já naopak pravdivou odpověď na něj považuju v této věci za klíčovou:

MD si tedy "myslí" nebo je "přesvědčeno" (jak jsem se z tvého předešlého komentáře možná mylně dovtípil, společně s tebou ),
že celý "Systém" 2001 je od "A" do "Z" výhradně jeho dílo?
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 14:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Autorstvi MMI
Mezi nekterymi veteranisti a sberateli PZ je rozsirena legenda, ze tvurcem PZ je byvaly zamestnanec MD. Vypracoval se pry z radoveho prislusnika Verejne bezpecnosti az do pozice, kde ziskal prezdivku "doktor silnicnich ved". Na vytvoreni MMI pry dostal tyden. Odjel tedy na svou chatu a v pondeli prezentoval na ministerstvu A99 9999. Dnes pry pracuje u firmy, ktera se zabyva popularizaci bezpecnosti silnicniho provozu. Potud legenda...
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 15:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek:
MD si tedy "myslí" nebo je "přesvědčeno" že celý "Systém" 2001 je od "A" do "Z" výhradně jeho dílo?
MD si nemyslí vůbec nic
Nechci strávit hodinu času psaním stránkového elaborátu o tom, jak funguje (nebo nefunguje) MD, o politických a lobistických tlacích a možnostech a schopnostech úředníků. Stejně by z toho vyvstaly další otazníky. Jednoduché, jednoznačné a stručně sdělitelné pravdivé odpovědi neexistují.
Kdyžtak to probereme někdy u Kločníka
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 16:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Vámos:
To jsem chtěl navrhnout také. Toto je vhodné téma na nějaké jarní "klokotání". Předpokládám, že často uslyším slova jako bezduchost, zmatená improvizace, nemohoucnost, duševní impotence.
To není výsměch, ale obraz skutečnosti, že teoretické (odborné) záležitosti jsou na MD naprostou popelkou a celé MD se ve většině vlád vyznačuje (vyznačovalo) naprosto slabým či nekompetentním ministrem, jehož úkoly mířily mimo resort. Bohužel.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 12-2005


Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 18:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechci strávit hodinu času psaním stránkového elaborátu

To ale po tobě samozřejmě nikdo nechce.
Já se tě neptám na poměry na MD a nechci po tobě, abys tady rozebíral (ne)schopnost některých jeho úředníků, ačkoliv
to možná přímo souvisí s (ne)kvalitou "MMI" . O tom si skutečně můžeme vyprávět někde jinde a jindy.

Ptám se na něco jiného : Jestli ty osobně připouštíš možnost, že TOTO ministerstvo nemá se skutečným začátkem projektování nových českých registračních značek nic společného.
Přičemž ten "skutečný začátek" se podle mě týkal především jakési obecné "ideové roviny" - tedy toho, čím hlavně
"se chtěly" nové značky obsahově lišit od těch starých.
Mám několik docela dobrých důvodů domnívat se, že v téhle dost podstatné věci přišlo MD už k hotovému a hlavně -
i kdyby tomu všemu rozumělo a chtělo, těžko na tom mohlo něco změnit.
Kromě těch "několika docela dobrých důvodů" mi to navíc připadá docela logické, že prvotní myšlenkou nových českých značek (přinejmenším v obecné, "ideové rovině") se nutně musel začít zabývat někdo, v jehož kompetenci tehdy byly
jak SPZ, tak příprava reformy veřejné správy.
A proč vůbec tyhle dedukce?
Hlavně proto :
- potřeba změny "filozofie pohledu" na "PZ" - z "poznávací" se má stát výhradně "registrační" značka
Žádná taková potřeba nebyla
Tím chci nesměle naznačit, že o této potřebě skutečně nemuseli mít úředníci na MD ani páru.
Přesto nakonec víceméně nevědomky poslušně stvořili to, co stvořili.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 19:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek 2231 - Odpověď by zase byla na stránku.
A nejde skutečně jen o "poměry" na MD, ale samotný obecný (reálný) princip fungování jakéhokoliv českého ministertva.
Ale zavedení RZ skutečně nepatřilo k prioritám ČSSD (ani jiné strany).
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 12-2005


Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 21:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nepředpokládám, že by konkrétní zavedení "registračních značek" měla mít tehdy jakákoli politická strana ve svém "předvolebním desateru"...
Zato tam leckterá strana měla "Vstup do EU", mimojiné se skrytým, skoro výhrůžným podtextem, jenž zněl :
"Sjednocování legislativy"
.

Prostě příprava změny SPZ na RZ padla automaticky na někoho, kdo byl zrovna tehdy u výkonné moci a měl buď přímo svoje nebo "koaliční" lidi na příslušném ministerstvu.
My Češi býváme někdy docela rádi papežštější, než sám papež. I proto možná bylo s blížícím se vstupem do Unie spojeno několik zcela nesmyslných nebo aspoň "počesku" zbytečně přehnaných a unáhlených "akcí".
Za jednu z nich bych si dovolil považovat myšlenku zavedení registračních značek.
Nešťastným ouřadům, kteří svým svérázným, přísně technickým zpracováním tomu celému posléze dali nevzhlednou korunu, bych snad ani tolik nespílal.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 22:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snaha NECO zmenit v oblasti PZ a tak se vizualne odstrihnout od totalitni ery nebo dosavadniho souziti s jinym statem a vice priblizit Evrope nebo EU kam vsechny chtely, byla vlastni prakticky vsem postkomunistickym zemim a je to vic nez pochopitelne. Nektere ovsem, jako CZ a PL pritom prehledly, ze jejich dosavadni systemy, nejen ze vyhovovaly, ale s minimalni namahou mohly byt prizpusobeny narocnejsim pozadavkum doby (vc. zahrnuti dosud neregistrovanych silnicnich vozidel).
Stat/r.zavedeni noveho systemu: AL/1993, BIH/1998, BG/1992, CZ/2001, EST/1993, H/1990, HR/1992, LT/1993, LV/1993, MD/1992, MK/1995, PL/2000, RO/1993, SK/1997, SLO/1992
Poznavaci znacky silnicnich vozidel jsou silnym identifikacnim prvkem obyvatel vetsiny zminenych zemi a tedy politikum jako hrom, cehoz je dukazem i byvala YU, kde zustalo vse pri starem (jen hvezdicku nahradila vlajka).
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2161
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 22:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek:
Hledáš tam něco, co tam není.
A už zase by byla odpověď na stránku (kterou jsme už dnes společně popsali aniž bychom se někam dostali).
Na toto téma případně u Klokočníka, tady s tím už definitivně končím.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 12-2005


Odesláno Pondělí, 31. prosince 2007 - 10:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A už zase by byla odpověď na stránku (kterou jsme už dnes společně popsali aniž bychom se někam dostali
Ani za jedno nemůžu.
Zmíněná stránka by zůstala takřka nepopsána, kdybys hned na mojí první klíčovou otázku odpověděl dle mého očekávání stručně a jasně ve stylu:
"Ano" , "Ne" nebo spiklenecky : "Nevím, později" .
Po takové odpovědi bych se, aspoň doufám, stal mlčenlivým hrobem.
Do zbytečně popsaných řádků bych pak ještě zahrnul tvojí třikrát opakovanou informaci o tom, "že by odpověď byla na stránku".
To taky zabralo zbytečně hodně místa.
Navíc - kdybych tě trochu neznal, skoro by to ve mně budilo tenhle dojem :
"Milé děti, když nebudete zlobit, strýček vám o tom možná bude někdy příště vyprávět".

Hledáš tam něco, co tam není
Největší chyba by bylo přestat hledat...přesto bych tak "mnohořádkově" nehledal, kdyby mi neustále nebyla zdůrazňována prozatím nehmatatelná existence "odpovědi na stránku".
Ale jinak ti ohledně tohoto výroku upřímně závidím tvojí jistotu, kterou podle mě nemůže mít ani ten, kdo se na konkrétním dění okolo MMI přímo podílel. Ledaže...
No nic, proberem to U Klokočníka.
Jenom bych chtěl na závěr podotknout, že je to tam sice fajn, ale zároveň se jedná o pohřebiště mých mozkových buněk. Když jsem se vrátil
z posledního srazu a přepočítal jsem je, bylo jich přesně o 667 míň. Jelikož v mém věku už nějaká obnova dávno nefunguje, taxi nejsem jistý,
jestli těch 13 chudinek, které mi tam zbývají, bude schopno náležitě pojmout tebou slíbené tři stránky zcela nových informací.
Co takhle sejít se spíš v mléčném baru?
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2166
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 31. prosince 2007 - 14:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek:
Když chceš ano/ne, tak na "Jestli ty osobně připouštíš možnost, že TOTO ministerstvo nemá se skutečným začátkem projektování nových českých registračních značek nic společného", tak na tuto větu jako na celek odpovím:
NE
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3895
Registrován: 8-2002


Odesláno Pondělí, 31. prosince 2007 - 19:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hlavně dejte včas dopředu vědět kdy a kde se ta objasňovací trachtace uskuteční, abych si třeba mohl vzít z práce, přemístit se "do Prahe" a zúčastnit se tý přednášky osobně

docela by mě to totiž tak nějak celkově zajímalo...
dědkovo A.Á.čko :-)
stav k 27.10.2007

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace