K-report
 

Archiv do 25.května 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse » Staré archivy » Archiv do 25.května 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Dan_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 12:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218: Výborně, děkuji. Doposud jsem měl za to, že trvale manipulační s písmenem X byla nějak univerzální pro celou ČR, že zkrátka neměla rozlišení kraje. Nechápal jsem sice, proč by takové značky měly být vydávány, ale písmeno X jsem si s Prahou vůbec nespojoval.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 12:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by? ...Jak zákonným způsobem chcete donutit...

Zavedením MMX+ by v žádném případě nebyly ohroženy stávající registrace!! MMX+ jsem koncipoval tak, že i opravdu letité evidence z roku 1960 a pozdější by zůstávaly.Takže např. odcizení či ztráta tabulky např. FMA-01-23 by nepředstavovala nutnost nebo dokonce povinnost přejít na MMX+! To by bylo zcela proti duchu mých návrhů (viz str. 76 mé knížky). Tedy nová tabulka se stejným alfanumerickým kódem.

Prosadit MMX+ či jiný systém, který bude jednoduchý, přehledný a pro VEŘEJNOST akceptovatelný je snazší než se zdá. Dopředu mít českého člověka za blbce který si nebude schopen sám nalepit správně tzv. registrační emblém na značku samozřejmě nahrává těm, kteří chtějí dosavadní tuhý systém, kde majitel je nic a úřad vše. Kolegům, co v této rubrice píší, chci jen připomenout, jak bylo dusno v letech 1990-92 okolo občanek. Vylustrovaní souzi tehdy řvali co!!!? plastová kartička jenom se základními údaji - nesmysl NIKDY nedovolíme!! Fakt je, že částečně uspěli, mnohde k ní potřebuji ještě rodný list resp. tzv. druhý doklad - ve zbytku (staré) EU naprostý nesmysl.

Jo ještě k té periodicitě MMX+. Fiktivní příklad: letošní registrace AB CD 57 na vozidle Fabia vydrží, neb autínko fyzicky přežije do r. 2057. V roce 2057 tedy bude tento kód samozřejmě blokován pro nové registrace.

Kolik vozidel z letoška vydrží do příštích 50 let lze jen spekulovat, ale i laikovi je jasné, že ve srovnání s uplynulými 50 lety nesrovnatelně méně. Dnešní vozy jsou sice na jednu stranu materiálově nesrovnatelně dokonalejší, ale na druhou stranu jejich morální a užitné zastarávání bude enormní. Dnes se už ve vyspělých bohatých zemích jako je A, D, F, S apod. mluví o spotřebním materiálu s vhodným limitem užívání do 5 let!!! Pak už "dedeček jde do 2. ligy, t.j. vývoz do CZ, HR, PL a ještě starší do 3. ligy Balkán ex-SSSR. Mám prostý důkaz: Kolegovi Glofistovi ukradli na jeho ročník 1991 obě přední kliky. U VW mu po týdnu čekání nabídli originální pár za 3.550 vč. DPH (kupte už je nebudeme dovážet!!) v jednom neznačkovém obchodě po 3 dnech za 776 Kč vč. DPH Made in China, též s upozorněním že už nebudou. V Bosně, kde tuto řadu licenčně vyráběli mají hafa náhradních dílů - jen jak na ně...Resumé - ponechávání už dnes 15 let starých vozů v provozu bude každým rokem navíc ekonomicky i technicky neúnosné.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 12:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: podobný systém kódování existoval do roku 2001 ve Velké Británíi. Např. Exeter měl přiděleny kódy CO, DR, DV, FJ, JY, OD, TA, TK, TT, UN, UO.

Takže nic, co by evokovalo "EXETER" - EX měl Norwich, ET měl Sheffield, EE Lincoln a ER Peterborough.

Otec mé známé je bývalý policista a prý ovládal všech 674 kódů!!! Z regionálních analytiků se nám stanou encyklopedie na kódování českých ORP.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 12:59:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek - recyklace po 50 letech
Dík, to je solidní odpověď - těch pár kousků padesátiletých aut a tedy blokace značek určitě neohrozí kapacitu systému po 50 letech.
Pochybnost o kapacitě MMX+ daná Vámosovou argumentací logicky zůstala.

Jen je otázka, co s novou ražbou starých značek. To znamená, že SPZ vzor 60, 86(?) a 94 by mohly být vyraženy znovu v "euroformátu" s upravenými fonty podle MMX+ (minimálně ta diskutovaná nula).
Pozoruhodné, ale proč by ne?
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3188
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 13:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestle: v české kotlině lze pro všech 205 ORP přidělit kódy tak aby byly naučitelné (viz dřívější okresní + nové)

V JM kraji:
BK
BO
B
BV
BUC
HO
HUS
IVA
KUR
KY
MIK
MKR
POH
ROS
SLA
SLP
VES
VY
ZN
ZID

Předpokládám, že některé by se samozřejmě byli s jinými kraji a muselo by se ustoupit a dát třeba pro Veselí VEM a pro jihočeské VEL. ostatně kódy už jsme tu několikrát dávali
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 13:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos 1719 ...Statistika z CRV...

Tak jsem prověřoval Tvůj údaj a nesedí mi. Mám oficiální výjezd CRV v Excelu, který to bere od r.v. 1945 a tam mám tuhle řadu u OA*: 1997, 98, 99, 2000 s těmito počty: 200.646, 153.021, 150.249, 144.049, přičemž kategorie N1 tam k tomu přidává 3.331 jednotek v roce 1997. Nutno dodat, že rok 1997 je historicky nejvyšší a jak už jsem psal, pokles je v plném proudu.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 13:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kódy ORP

Já tedy nevím, nepřeháníte to s tím patriotstvým? Copak nevidíte, že to vede, podle mého soudu, do slepé uličky kde už je Polsko? Proč proboha musí mít KAŽDÁ ORP jen a jen kód z kterého si ji "každý" pozná. Fakt si myslíte, že průměrný obyvatel Liberce ví kde jsou Hustopeče (můj kód ORP HP) a bude řešit problém, že by jako 2. kód měly HY, 3. kód HF? A že by to Hustopečským vadilo? A že by se Pražáci cukali mít na autech na střídačku A a I. Vím, že Maďaři (10,4 mil obyv) jsou 100x větší patrioti než Češi a nový "anonymní" systém 6 znaků (!)přijali v klidu. Tedˇ dumají nad nějakým dodatkovým znakem aby se odlišili od Švédů a Litevců a jinak klid. Mě to přijde, sorry, ode zdi ke zdi. Nemám teď bohužel časovou kapacitu vystřihnout MMX+ v kostce, ale budu se snažit. Obávám se totiž toho nejhoršího - tenhle server pilně čtou ti, co nemají vůbec žádné nápady a přitom jsou za to nádherně placený...a jak říkával WERICH: " To je blbý!..To se bude líbit!"
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 13:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No dá se to udělat i obráceně: zrušit všechny doposud používáné dvoupísmenné kódy (1960 - 2001), čili PU, PA, SY, CR, UO, HK, JC, TU, RK, SM atd. - těch je dohromady asi 80-90 (77 okresů). Zbylé série přidělit podle kódů krajů - sérii BA - BY (vlastně BB BC BD BF BG BH BJ BL BP BT BU BX BY) by si rozdělily jihomoravské ORP mimo brněnské aglomerace, která by měla RB RC RD RE RF RG RH RJ RL RM RN RP RR RS RT RV RX RY RZ.
Sérii TA - TZ by si rozdělily obce Moravskoslezského kraje (TA TB TD TE TF TG TH TJ TK TL TM TN TO TP TS TT TV TX TY TZ) a ostravsko-karvinská aglomerace by měla OA OB OD OE OF OG OH OJ OK ON OR OU OX OY OZ.
Obce jihočeské by měly k dispozici CA CC CD CF CG CJ CM CN CO CP CS CT CU CV CX CY CZ...
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 13:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3266 ad 3188

Vítej v polské (německé) kotlině! Co přijde za tyhle kódy?
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 14:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: Poláci ale mají více obyvatel, než ČR!
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 12-2006


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 14:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení kolegové - odvážní diskutéři,

pečlivě se pročítám vašimi příspěvky a přiznám se, že se místy i docela bavím. Předpokládám, že skoro každý z nás má jednu nebo více vizí o tom, jak by měl systém vypadat co nejlépe. Pamatujte však na časté klišé našich oblíbených politiků : "Tato otázka není na pořadu dne". Jistý anonymní úředník vytvořil současný model na bázi krajů a s tím nic nenaděláme. Že není šťastný (výhod má opravdu málo), většina souhlasí. Diskusi beru proto jako zábavu a těším se další počteníčko.


Příznivcům škodovek představuji nový model:
application/x-zip-compressed
zprava_392.zip (239.5 k)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 15:08:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek 13:57
Co by přišlo za ty kódy, které zde zmiňuje 3260, Rul a trošku já? Třeba to, co už tady opakuji dozblbnutí. Po bloku jednoho až tří písmen následuje znak ORP, blok jedné až čtyř číslic, sněhulák na emise (pokud na RZ musí být, jinak pomlčka) a blok jednoho až tří písmen, ale vždy max 7 znaků. Tedy systém, který po mnoho let vyhovoval (a nyní s 8 pozicemi) vyhovuje v 8x větším Německu. U značek na přání, kam by patřily i vozy Taxi (povinně) či autodopravci (nepovinně), by to bylo takto:
Blok jednoho až tří písmen, znak ORP, blok jednoho až pěti písmen, sněhulák na emise (pokud na RZ musí být, jinak pomlčka nebo mezera) a blok jedné až tří číslic, ale vždy max 7 znaků.
Pokud opravdu moc potřebujete na RZ i rok výroby auta, tak může být malým dvojčíslím pod znakem ORP - viz Vaše PM na značce PM CE 92 (no, neměla by se číst jako CZ PM PM CE 92?).

Myslím, že to naplňuje téměř vše, co zde diskutující očekávají - přehlednost, rozlišitelnost pro laika, nevyčerpatelnost (recyklace + doživotní RZ pro majitele, ne pro auto).

Myslím, že recyklace nebrání ani GAME. Když dnes potkám 6A9 1234, tak jsem v klidu, když po zavedení výroby duplikátů potkám novotou svítící 1A4 1234, tak jsem taky v klidu, a když potkám vysokou značku v novém systému A 1234 CX, tak to pro mě bude soutěžní údaj kam až došel celkový počet registrací (+ odhlášené vozy za poslední rok). Naopak si myslím (prosím opravte mě, pokud se mýlím), že například C a U-kraje trochu utíkají rychleji, než kolik tam je aut, protože je v těchto krajích dost krátkodobých registrací individuálně dovezených aut na kšeft - co pak jdou do jiných krajů. Taky mám auto, které prošlo asi měsíční registrací na severu.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 15:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co takhle?:
AA-AR Praha (A)
AS Aš (K)
AT-AZ Praha (A)
B1-B9 Brno (B)
BA Blatná (C)
BC Bílovec (T)
BE Beroun (S)
BH Bohumín (T)
BI Bílina (U)
BK Blansko (B)
BL Blovice (P)
BM Broumov (H)
BN Benešov (S)
BO Boskovice (B)
BP Bystřice nad Pernštejnem (J)
BS Brandýs nad Labem – Stará Boleslav (S)
BT Bruntál (T)
BU Bučovice (B)
BV Břeclav (B)
BY Bystřice pod Hostýnem (Z)
C1-C9 České Budějovice (C)
CA Čáslav (S)
CB Český Brod (S)
CE Česká Třebová (E)
CH Cheb (K)
CK Český Krumlov (C)
CL Česká Lípa (L)
CN Černošice (S)
CO Chotěboř (J)
CR Chrudim (E)
CT Český Těšín (T)
CV Chomutov (U)
DA Dačice (C)
DB Dobruška (H)
DC Děčín (U)
DK Dvůr Králové nad Labem (H)
DO Domažlice (E)
DS Dobříš (S)
E1-E9 Pardubice (E)
FM Frýdek-Místek (T)
FO Frýdlant nad Ostravicí (T)
FR Frenštát pod Radhoštěm (T)
FT Frýdlant (L)
H1-H9 Hradec Králové (H)
HB Havlíčkův Brod (J)
HC Hořice (H)
HE Holice (E)
HI Hlinsko (E)
HL Hlučín (T)
HM Humpolec (J)
HN Hranice (M)
HO Hodonín (B)
HS Holešov (Z)
HT Horšovský Týn (P)
HU Hustopeče (B)
HV Hořovice (S)
HZ Horažďovice (P)
IV Ivančice (B)
JB Jablunkov (T)
JC Jičín (H)
JE Jeseník (M)
JH Jindřichův Hradec (C)
JI Jihlava (J)
JL Jilemnice (L)
JN Jablonec nad Nisou (L)
JR Jaroměř (H)
K1-K9 Kladno (S)
KA Kaplice (C)
KC Kralovice (P)
KD Kadaň (U)
KE Kravaře (T)
KH Kutná Hora (S)
KI Karviná (T)
KJ Kyjov (B)
KK Králíky (E)
KL Kostelec nad Orlicí (H)
KM Kroměříž (Z)
KN Konice (M)
KO Kolín (S)
KP Kopřivnice (T)
KR Krnov (T)
KS Kraslice (K)
KT Klatovy (P)
KU Kuřim (B)
KV Karlovy Vary (K)
KY Kralupy nad Vltavou (S)
L1-L9 Liberec (L)
LA Lanškroun (E)
LB Lipník nad Bečvou (M)
LL Litovel (M)
LM Litomyšl (E)
LN Louny (U)
LO Lovosice (U)
LT Litoměřice (U)
LU Luhačovice (Z)
LV Litvínov (U)
LY Lysá nad Labem (S)
M1-M9 Olomouc (M)
MA Mariánské Lázně (K)
MB Mladá Boleslav (S)
MC Mohelnice (M)
ME Mělník (S)
MH Mnichovo Hradiště (S)
MI Milevsko (C)
MK Moravský Krumlov (B)
MO Most (U)
MT Moravská Třebová (E)
MU Mikulov (B)
MV Moravské Budějovice (J)
NA Náchod (H)
NB Nový Bydžov (H)
NE Nové Město na Moravě (J)
NJ Nový Jičín (T)
NK Nymburk (S)
NM Nové Město nad Metují (H)
NO Nový Bor (L)
NP Nová Paka (H)
NS Náměšť nad Oslavou (J)
NT Neratovice (S)
NU Nepomuk (P)
NY Nýřany (P)
OD Odry (T)
OK Otrokovice (Z)
OP Opava (T)
OR Orlová (T)
O1-O9 Ostrava (T)
OS Ostrov (K)
P1-P9 Plzeň (P)
PA Pacov (J)
PB Příbram (S)
PC Přelouč (E)
PE Pelhřimov (J)
PH Pohořelice (B)
PI Písek (C)
PL Polička (E)
PN Podbořany (U)
PR Přerov (M)
PS Přeštice (P)
PT Prachatice (C)
PV Prostějov (M)
PY Poděbrady (S)
RA Rakovník (S)
RI Říčany (S)
RK Rychnov nad Kněžnou (H)
RL Roudnice nad Labem (U)
RO Rokycany (P)
RR Rožnov pod Radhoštěm (Z)
RS Rosice (B)
RU Rumburk (U)
RY Rýmařov (T)
SB Soběslav (C)
SC Sedlčany (S)
SD Stod (P)
SE Šternberk (M)
SI Sušice (P)
SK Slavkov u Brna (B)
SL Slaný (S)
SM Semily (L)
SO Sokolov (K)
SP Šlapanice (B)
SR Stříbro (P)
ST Strakonice (C)
SU Šumperk (M)
SV Světlá nad Sázavou (J)
SY Svitavy (E)
TA Tábor (C)
TB Třeboň (C)
TC Tachov (P)
TD Tanvald (L)
TE Telč (J)
TI Tišnov (B)
TN Třinec (T)
TP Teplice (U)
TR Třebíč (J)
TS Trhové Sviny (C)
TU Trutnov (H)
TV Turnov (L)
TY Týn nad Vltavou (C)
U1-U9 Ústí nad Labem (U)
UB Uhersky Brod (Z)
UH Uherské Hradiště (Z)
UO Ústí nad Orlicí (E)
UV Uničov (M)
V1-V9 Havířov (T)
VA Valašské Meziříčí (Z)
VE Velké Meziříčí (J)
VF Varnsdorf (U)
VI Vítkov (T)
VK Valašské Klobouky (Z)
VL Vlašim (S)
VM Veselí nad Moravou (B)
VO Vodňany (C)
VP Vimperk (C)
VR Vrchlabí (H)
VS Vsetín (Z)
VT Votice (S)
VV Vyškov (B)
VY Vysoké Mýto (E)
VZ Vizovice (Z)
Z1-Z9 Zlín (Z)
ZA Zábřeh (M)
ZB Železný Brod (L)
ZD Židlochovice (B)
ZM Žamberk (E)
ZN Znojmo (B)
ZR Žďár nad Sázavou (J)
ZT Žatec (U)

Kód x1-x9 byl přidělen po Praze 12 největším městům.

První vydaná RZ v Brně by byla B10 001A a posledná vydaná RZ v Žatci ZTZ 999Z.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 15:25:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Tomcat:
V prvé řadě tu jde o hru - podobně jako "nejvyšší RZ", tentokrát se jmenuje "nejlepší, případně nevyčerpatelný a přehledný systém".

V potaz ale musíme brát to, co nastínil Welek - okolo r. 2009 dojde na 9A9 9999 a musí se jít dál. Se značkou 10A 0000 se určitě svět nezboří, ale o něco později (2012?) dojde na 10B 0000 a ještě později na 18B 3260 - a tu bude při současných fontech elektronika blbě rozlišovat od veterána 1B8 3260 (pokud ještě bude jezdit, že). No, a pokud se povede prosadit značky na přání, tak ta zaměnitelnost přijde rychleji. Určitě stačí upravit font a bude po problému. Ale stále trvá problém se zapamatovatelností - a pokud se to "dostane na pořad dne", tak už je zde z čeho čerpat. A o to taky trošičku jde...

Znám případy, kdy se dobrý nápad neprosadil proto, že hrozilo, že prachy za něj shrábně někdo jiný, než duševní otec, proto to "vymýšleč" zablokoval a prošla místo toho blbina. Prosazovači sice mají moc, ale ne nápady a chuť za nápady platit...
Takže tady se vyblbneme a možná někomu nahrajem - tak to v životě chodí.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 17:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul rulez - a co tradice?

Když si pročtu v Annonce inzerát typu "Prodám 3+kk v CB, 75m2....", tak je jasné, že je to v Budějicích. Stejně tak HK, PU, OL, OV, UL, DC, LB, KV, KL, ME atd.

Tak teď budu prodávat 3+kk v C1.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 948
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 17:34:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestle: Holt změna je život a jestli se něco zásadního nezmění, tak se s tím novým kódováním nehneme.

A propó: To se teď prodávají byty v 3C3?

(Příspěvek byl editován uživatelem rul.)
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 18:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ok, beru.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1838
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 18:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul :
Já ne
Zapomněl jsi, že se nebere v potaz velikost města, ale ORP. Nutně násobeno koeficientem výkonosti, o kterém mají všichni regionální analytici za těch šest let už určitě dobrou představu...
Vždyť to tady už stokrát bylo.
Jeden extrémní příklad za všechny jim více či méně podobné:
"Devadesátitisícihlavé" území ORP Černošice rozhodně NEMŮŽE být v kategorii "malých" ORP . Svojí spotřebou je totiž na úrovni leckterých "krajských" ORP.
Ale dobrý, bavme se dál...
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 18:38:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rulovy kódy:
Vtipné. Pokud by musela zůstat mezera mezi dvěma bloky, tak máme pořád v jednom bloku písmena a číslice, což je trnem v oku i v systému MMI. Písmena jsou však alespoň na krajích.

Pokud by se s mezerou (mezerami) mezi bloky hýbalo, tak z tobo vyleze např. Brno B 10001 A nebo Bruntál BR 0001 A (nikoliv BT, stejně jako Krnov KN - viz starší okresní SPZ - ale to je ve Vašem celkovému návrhu naprostá podružnost.
Takže, když pominu Tošenovského Ostravu (T), Moravskou Olomouc (M), PardubicE a HaVířov, tak docela dobré.
:-)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 18:49:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek 12:43 - argument o změnách občanských průkazů.
Jen je zvláštní, že argument typu "soudruzi prověření úředníci nechtěli dopustit zjednodušení údajů na občankách" používáte pro obranu Vašeho MMX+, které naopak jednoduchou plastikovou občanku (krajskou RZ) mění ve zveřejněný rodokmen (původní ORP, nynější ORP, rok výroby, emisní skupina, kategorie vozidla). Vaše snaha se mi líbí, ale argumenty překvapují.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 19:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek: Nevadí, po vyčerpání černošické série CN nastoupí CC, popř. CS, zásoby jsou velké!

Navíc jestli počítám dobře, tak série začínající CNA 001A a končící CNZ 999Z sčítá 675.324 automobilů (když vezmu v potaz písmena F, G, I, O, Q, W).

(Příspěvek byl editován uživatelem rul.)
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 20:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul :
Konkrétní kódy bych radši nechal až nakonec. Na zdánlivé prkotině by mohla lehce skončit veškerá snaha o seriózní a hlavně konstruktivní debatu.
Co takhle se napřed zcela obecně "rozproudit" o tom, kolik znaků (a jakých - písmena, čísla nebo jenom znak ORP s malou poznámečkou?) by kódu, označujícímu místo výdeje, vlastně na značce příslušelo.
Až se na tomhle shodneme, pak se teprve do toho dají dosazovat nějaké konkrétní kódy.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 20:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K právě probíhající diskuzi na téma : "Tak bude sakra po mým nebo ne?!?" ...( ) :
(...která mě mimochodem ohromně baví )

ZDÁNÍ,(které někdy klame) :
1)...Zdá se, že se zde rýsuje skupinka lidí, které "plánování nových systémů PZ" zajímá natolik, že se dokonce
i aktivně zapojili

2)...Zdá se, že to každý z nich myslí s českými PZ dobře a jde mu o jejich budoucí qalitu

3)...Zdá se, že to "dobře" a tu "qalitu" si každý z nich představuje více či méně jinak

OTÁZKA :
Na kolik procent je každý z nich schopen přistoupit při eventuální vzájemné spolupráci na NUTNÉ kompromisy, slevit ze svých představ a přijmout za své (s tichým skřípěním chrupu) představy druhých? Dokázali by vytvořit TÝM
a ne jenom věčně se vzájemně připomínkující, jinak zatvrzelé jednotlivce ?

POZNÁMKA :
Já například chápu Welka. Chápu ho lidsky v tom, že má právo být - slušně řečeno - "rozmrzelý" z toho, jakého přivítání se zde jeho projektu dostalo (a ještě asi dostane ). Hodiny a hodiny práce, shánění informací a výsledek = dojem, že mám vše do detailu propracováno. Dokonce jsem myslel i na PZ "pro koňa"!
"Odvážnému štěstí přeje" - šup s tím na veřejnost.
No, a pak je mi v "ňáký diskuzi" řečeno, že je to všechno na nic, když jsem si špatně spočítal capacitu.
To chápu, že to je po tom všem vynaloženém úsilí, jako když mi zbourali vlastní porodnici...
Teď jde jen o to, jak tohle "zhryznout".
Protože jak znám Vámose, tak ručím zato, že na těch jeho číslech a prognózách "něco" bude, a to hodně.
Co se systému MMXplus podle mě upřít nedá a zapíše se tím určitě do historie, je především odvaha, originalita, pestrost a propracovanost do detailů, kterou zde (myslím diskuzi) doposavad určitě ještě nikdo nenabídl.
Takže podle mě : MMXplus = zajímavý, avandgardní, barevný - ale bez zásadních úprav asi k nepoužití.

ZÁVĚR :
To nic nemění na faktu, že by právě "Welkův odvážný čin" nemohl být první krok na cestě k vytvoření
Týmu "Pro změnu".
Osoby, kterých jsem se tím zcela úmyslně dotkl - co vy NATO?

Možná, že dalších pár lidí si svoje představy syslí doma v šuplíku. Takže by mě zajímalo - co třeba takový Vámos? Jistě existuje systém, na který si myslí nejvíc. Dá svou kůži na trh nebo si to povíme jinde?
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 20:42:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já už se s tím doslova párám od malička, mám nejméně 3 funkční varianty kódování pro ČR, ale jak to tady tak sleduju, tak tým tu nemá šanci vzniknout, vždy bude nějaké pro a proti, ze kterého nakonec vznikne jakýsi spor. A pokud mluvím za sebe, tak rozhodně jsem pro různé návrhy a jsem schopen psychicky unést kompr(esor)omis.

Jen se obávám toho, že z toho našeho budoucího "hvězného týmu" nakonec vzejde něco v podobě YT1 B5P9 pro Ostravu.
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 23. května 2007 - 21:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajimavou intensivní diskuzi také sleduju s velkým zajmem a rád bych přidal některé poznámky z dálky.
Nebudu z Německa navrhovat celý systém a nikomu chci vnutit německý systém, i když jsem přesvědčen, že je velmi dobrý.
Tak se mi líbí spíš návhry tohohle druhu jako např. Rulův, ale stejně se mi líbí vaše systém 1960. V této souvislosti souhlasím s Dědkem a nechápu, proč má být na konci životnosti. Praze by určitě střednědobě jestě vystačil ALD-AZZ, a Brno a Ostrava by měly k dispozici v rámci systému ješte BZT-BZZ + BSA-BSZ resp. OSE-OSZ + OTA-OTZ.
Stejně PM ještě do PNZ, CB do CEZ, KI do KAZ atd.

Tak to ale bohužel určitě nebude...

Ad nové navrhy:

Důležitý důvod, proč každý ORP má dostat svůj jediný kód, je právě ta zapamatovatelnost, kterou všichni chcete zlepšit.
Protože většina vozidel se pohybuje hlavně po domácím regionu, kde skoro každý průměrný občan zná 3-5 místní kódy a tím pozná (levou?) část značky intuitivně, musi si pamatovat jen následující 4-5 znaky a SPZ je jednoznačně lehčí zapamatovatelná.
Tam jsou 1-2 písmena a 1-3 číslice sice německý vzor, ale alespoň udělali před zavedením v 50. letech zkoušky zapamatovatelnosti a tohle řazení vyhralo. Rakouské/slovenské řazení naopak určitě není o mnohem horší.
Z tohoto důvodu není jediný jednoznačný kód smyslný jen pro dobré přijetí systému, ale podle mého názoru velkou výhodou. Nezapomeňte na pohled průměrného občana, kteří rozhodně už není schopen z hlavy rozdělit řády OA-OZ mezi Ostravou, Olomouci a Opavou ...

Navíc jsem (také, ale nejen protože jsem to tak zvyklý) pro recyklace a netuším, proč tolik statů se jí bojí, a jsem proti další kodování (rok výroby, druh užití vozidla apod.), protože mi dosud nikdo nepřesvědčil, že je nutné tak snížit kapacitu a přehlednost...


Ještě malá úprava: Duplikáty za ztrácenou/ukradenou značku v Německu nedostaneme, to je dokonce ten nejhorší připad, protože tohle číslo (snad na přání) bude zcela zablokovano za 5-7 let a musíme vyměnit i druhou tabulku.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 21:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek 1840 Tým "Pro změnu"

MMX+ je už pár dní pod drobnohledem i když podle mého ten pohled furt směřuje na prsa a zapomíná že jsou i jiné krásné části toho těla projektu a potřebovaly by zkouknout ...ale to nevadí. Proto jsem do tohodle kotle přece šel!

Jsem všema deseti 100% pro zkusit v motivovaném týmu dát dohromady kapacitně dostatečný, logický a uživatelsky co nejpraktičtější nový alfanumerický systém. Je totiž jisté, že když spojíme síly, tak z toho něco smysluplného vypadne. Předpokádám, že všichni zúčastnění budou schopni skousnout i teze, které v tuto chvíli nemůžou vystát, ale které by podrobná analýza ukázala jako korektní.

Navrhoval bych na rozjezd analyzovat jednoduchý systém některé země velikostně co nejpodobnější např. Holandska nebo Maďarska. Budeme totiž na neutrální půdě a budeme mít srovnávací platformu.
Já a Vámos máme zřejmě nejdetailnější podklady ze zahraničí - já rád nabídnu co mám. Mimochodem, dělá se to tak vždycky. Když Španělé vydali r. 1900 na Palmě Malorce první číslo (PM-1) věděli už, jaký to bude alfanumerák a jak to bude vypadat plus-minus-autobus za 10-15 let a dokázali ten systém udržet do roku 2000! Každý, kdo v stoleté historii značek uvažoval nad systémovou evidencí se koukl do Španěl a pak jel po svém.

Bacha! Všichni musíme počítat s tím, že co se na tomhle serveru dotáhne do smysluplného konce, bude chtít jako své dílo někdo a) buď šikovně ukrást a prodat, b) vydávat za celoživotní badatelský úspěch v odborné literatuře c) prezentovat nějaký kariérista před svým nadřízeným v instituci, co to měla vymyslet sama. Ad c)třeba jim křivdím a zapojí se taky
Budˇme tedy velkomyslní ale nenechme si dělat na hlavy. Představa, že u nás jezdí auta se značkama, kde jsem dokázal přispět do mlýna tím, že to dnešní podivné písmeno R konečně bude vypadat jak má, mě bude hřát u srdce. A to i tehdy, kdyby se prosadil klon MMX+ s 6,5 znaky

P.S. V bodě a) vím(e) jak tomu zabránit a u ostatních je to putna
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 21:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Volker :
Dík za VELMI zpřízněný názor.
Bohužel se musím ztotožnit i s tím tvým :
"...Tak to ale bohužel určitě nebude"

+ Rul : Také tvé obavy z budoucí ryze ostravské YT1 B5P9 plně sdílím. Po těch všech propočtech mi to připadá jako jediná možnost, jak se dobrat dostatečné kapacity systému
Na druhou stranu by vzájemné mísení čísel z písmeny třeba mohlo přinést radost těm, co rádi "kvízují" :
5PIV , 3NEC , VS3K , K8AN (to je taková ta vopice) atakpodobně
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 21:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul 947 ORP kódy

Pěknej kus práce! Dát krajským městům "méněcenné kódy" Xč (co Pardubice?) a Prahu nechat na celejch "dobrejch" bukvách, to Ti ovšem neprojde. Tady je nutno hned od počátku pracovat taky s psychologií. Plno lidí nechápe proč každej blbej bagr má relativně trochu zapamatovatelnej kód např B12 3456 a jeho řidič odjede po šichtě ve Fabii 1B2 3456. V tvorbě PZ jsou ustálený pravidla, jemná hierarchie - co je dobrý pro manipulační, co pro diplomatický atp. Ale jinak super. Já musím přes víkend dodělat taky ty mý ORP
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 21:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek :
To je dobře, že je tady chuť něco dělat.
S tou chutí sem můžeme, tu když někdo okopíruje, tak to bude pro tenhle státeček jedině dobře.
Až půjde o finální výrobky, řešilo by se to samozřejmě po dohodě jinak.
Počkal bych, až vás bude víc, než dva - tři.
Rád bych, kdyby do toho projevil chuť jít třeba i Vámos (ještě nám stále nezačal předkládat svoje návrhy).
Rád bych, abych se dožil pěkných českých značek, co se nikdy nevyčerpají.
A dělejte, poslední dobou ňák stárnu
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 23. května 2007 - 22:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek 1842

DO BRE 1 (DO = Domažlice BRE = 11.500 x 9 = 103.500)

DO BREJ 2 (253.000 x 9 = 2,277.000)

že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 06:13:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji Volkerovi za potvrzení kvality německého systému značek. Považoval jsem ho vždy za typicky německy systematický. Velmi se mi líbí informace o testování zapamatovatelnosti.

Dědek dobře popsal návrh na další postup, který lze nazvat "salámová metoda". Krájet kolečko po kolečku (počet symbolů, fonty, vyjmenování co a proč na RZ ano a co ne, zapamatovatelnost + bloky, barvy, psychologie, patriotství, až pak kódování, způsob distribuce atd.) až je celý salám snězený (nové RZ na papíru nebo v hliníku...).
Budu-li mít čím, rád přispěji.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3189
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 07:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Připojuji se k Žebymu? a Volkerovi. Německý systém je dobře zapamatovatelný. Dnes ráno na návěsu v Kuřimi: OA H 290. A nemusel jsem si to ani 6x přeříkávat.

Takže přidám co bych požadoval od systému já:

1. Recyklaci - vzdávám se GAMES
2. ORP kódování - vzdávám se striktnímu dodržení jednoho písmene pro krajské, dvou pro okresní a tří pro ORP.

Jen poznámka: Kuřimi by formát KUR 00AA - 99ZZ stačil při současném tempu 1400 RZ/rok na 41 let (bez recyklace). Uvažujme o zvýšení živ. úrovně o 100% a dostaneme se na 20 let. S recyklací je to dostačující kapacita.


O co mi tedy jde?
o přehledný systém
o nevyčerpatelný systém
o identitu ke své ORP
o jednodušší zapamatování RZ
}
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 07:48:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad 3260, 7:12

Vesměs souhlas, jen nevím proč se díváte na recyklaci jako důvod konce hry. Mě to připadá jako hra s jinými parametry - ne kolik vydaných RZ, ale kolik registrovaných IGK (vč. odhášených vozů za poslední rok nebo pětiletku - statistická chyba, ale stejná ve všech ORP)

KUR 123 A - asi 23 000 kombinací
KUR 12 AB - asi 50 000 kombinací
KUR 1 ABC - asi 102 000 kombinací

Pokud připustíme všechny tři možnosti, tak je to dohromady 175 000 kombinací, na kolik to je let? Tohle by mohlo stačit, i kdyby se v Kuřimi registrovalo 10 dovozců ojetin a všichni veškeré své zboží v Kuřimi registrovali.

Pokud Praha - A 1234 AB - tak to je asi 5 milionů kombinací, to by také mohlo stačit, ne?

Ale vím, že předbíhám - nejdříve dohoda, jestli 6, 7 či 8 znaků...

Jsem ochoten se vzdát nových fontů - pokud budou jasně dané bloky písmen a číslic, tak nejsou nové fonty nezbytné. Naopak jedno až tři písmena u velikosti ORP se mi docela líbí. Myslím, že to pomáhá to rychlé identifikaci.

Jde mi o totéž, co 3260, výhledově také o možnost značek na přání za legální peníze, ale to je až poslední "kolečko salámu".
:-)
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3190
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 08:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že by?: máš pravdu, byla by to jiná hra.

Počty znaků: vycházel bych z tradice 7 znaků.

Zapamatovatelnos: už jsem to tu jednou zmiňoval. Případ Kláry Mauerové v Kuřimi. policie se nás ptala na to jaká auta se zde vyskytovala. V naší ulici jsou tak půl na půl brněnská a kuřimská. Samotná mauerová měla šlapanické auto. A teď mi řekněte:

Případ 1 - systém 2001: 2B8 2156, 2B8 5425, 4B4 3896, 4B4 9637, 4B4 0499.

Bez znalosti Régiomap vám tam šlapanická RZ zaniká.

A teď případ kódování podle ORP:
KUR 10AF, B 2586S, KUR 54AA, B 1247D, SLP 956AC, KUR 58AZ

Je to rozdíl patrný na první pohled.

Takže pokud mám identifikovat „vetřelce v mé OPR“, tak mě praští do očí, že k Mauerové jezdil někdo ze Šlapanicka a okolí.

Pokud mám identifikovat místního pobertu tak KUR beru automaticky a snažím se vybavit třeba poslední dvě písmena. A to už jsem omezen na přesnost 100 aut. Připočítám-li barvu či typ vozu, tak už to auto prostě najdu snadno.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 08:27:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Těch 7 znaků mi vychází také. Maďaři mají jen 6, protože jdou podle abecedy, žádné kódy ORP. Chceme-li kódy, tak 7 znaků. 8 znaků je zbytečných, pokud nejsme v Německu (80 mio) nebo v Polsku, kde přidělili dlouhý kód velké ORP (je to tak, že?)
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 08:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260
...Počty znaků: vycházel bych z tradice 7 znaků..

že by?
..Maďaři mají jen 6, protože jdou podle abecedy..

Tradice je 1953 - 2001 ŠEST znaků, z toho 1967 - 2001 paralelně 7 znaků. ČR měla 1932 - 39 nejméně 2 a max. 7 znaků, stejně jako Protektorát.

Tvrzení, že to MUSÍ být 7 znaků ZDE nikdo detailně neodůvodnil. Že se to VÁM líbí, není argument! Neděláme to pro nás - děláme to pro LIDI, nebo jen GAME? Veřejnost preferuje co nejméně znaků k zapamatování - méně jak 6 dokonce u zásahových a asistenčních vozů aby se jednoznačně prokazovalo oprávnění k přednosti v jízdě (ankety v nemocnicích s pěšáky policie).

A naše znaky budou když se seřadí podle čeho??? podle Mendělejevovy tabulky?
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3191
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 09:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: 7 znaků dává větší prostor k počtu kombinací, nedokážu říct, zda by i s recyklacemi Kuřim vystačila se systémem KUR AA0 či KUR 00A, imho taková KUR VA1 by byla značka na přání.

To by musel někdo spočítat. Také bych raději uvítal 6 znaků.

pojďme se bavit ještě o jedné podmínce a to je povinnost značku vyměnit při převodu mezi ORP. Vím , že okresní systém tuto povinnost zrušil právě asi díky tempu narůstání číselné řady a hustějšímu koloběhu vozidel mezi lidmi (dík tomu jsme doma v Ivančicích (BO) posbírali BVC, ZNI a BML.

Já osobně jsem pro povinnost anebo možnost RZ vyměnit. Obávám se ale, že tento názor je ovlivněn SPZ/RZ šotoušstvím.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 09:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Já trvdím, že 1+1=2 a to vždy.
Ty tvrdíš, že je to pouze můj názor, který vnucuji jiným. A snažíš se to dokazovat pouze mlžením faktů (případně používáním invektiv). Navíc mé příspěvky ani pořádně nečteš
Taková debata skutečně nemá smysl
Já používám fakta, ty jen mlžíš a uhýbáš jinam.
POkud chceš vymýšlet systém na dalších 50let, tak musíš počítat i s těmi nejoptimističtějšími vizemi, abys pak náhodou nebyl zaskočen a nemusel systém měnit. Mysím, že každý rozumný člověk to chápe.

Počet osobních aut je z aktuální statistiky CRV. To co dáváš Ty, je pravděpodobně statistiky z roku 2001 (nebo jiné starší), kdy počet ojetin roku výroby 1997 ješte nebyl tak vysoký.

K systému MMX+ jsem se na Tvou žádost vyjádřil. Mé hodnocení je objektivní na základě toho, jak systém popisuješ. Jsou to fakta, kdo chce, si je dokáže přebrat sám. Kdo nechce, má smůlu.
A tímto s vyjadřováním se k MMX+ a Welekovým invektivám končím
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 09:44:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad 3260
Pokud snadná identifikovatelnost, tak kódy ORP.
Pokud kódy ORP, tak povinná výměna při změně ORP (prodej, stěhování).
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 09:49:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek, 6 znaků

V čem vidíte tu tradici?
do r. 1932 - úlet s římskými čísly AŽ 10 znaků: O XXXIII 551
1932-39 6 znaků: Č 37 720
1939-45 7 znaků: PA 49270
1945-53 AŽ 7 znaků: M-BM 2345
1953-60 6 znaků: OO-12-34
1960-67 AŽ 6 znaků: AB-12-34
1967-2001 AŽ 7 znaků: ABA-12-34 (AB-12-34, X 34-56)
od 2001 (AŽ) 7 znaků: 1A1 1234 (V 1234)

Když to shrnu za 100 let, tak byly aktivní výdejové systémy:

více než 7 znaků 1907-32, pochopitelně zpočátku 4 znaky, ale pak to díky římským číslům vybujelo... 25 % ze století značek v zemích koruny české

AŽ 7 znaků 1939 - 1945, 1945 - 1953, 1967 - 2007 ... 54 %

AŽ 6 znaků 1932 - 39, 1953 - 67... 21 %

Jestli argumentuji logicky, tak tu tradici vidím právě v těch 7 znacích, navíc Vámosův argument o kapacitě systému. V odůvodněných případech může přijít na diskusi souběžný systém s méně znaky u zásahových vozů, jak uvádíte. Ale to není první ani druhý parametr při zadávání nového systému.

Pokud argumentujete souběhem systému se 6 a 7 znaky, tak nevím zda těch 6 je nositelem tradice. Argumentujete anketou (v nemocnicích s pěšáky policie - nechápu) - tak si udělejte anketu s obyčejnými lidmi - chodci nebo řidiči, ať Vám řeknou příklad nějaké SPZ/RZ. Moc by mě zajímalo procento těch šestimístných. Dominantním nositelem tradice je už po mnoho let sedmimístná značka.

Nechci Vám bourat porodnici (Dědek :-)), ale na základě argumentů, které jsem tu četl + mých dílčích znalostí z historie to na těch 7 znaků opravdu vidím.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 10:07:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek - shrnutí

Kdybyste v klidu vyargumentoval Váš záměr na MMX+ (stále se mi líbí vehemence, s jakou jste se do toho pustil), avšak připustil dílčí změny, tak lze např. změnit RZ: PM CE 92 na PM 192 CE.

Je tam kapacita systému, zapamatovatelnost, Vaše vychytávky a rozlišení dle ORP (ale ne snadná identifikace ORP - pořád si musím PAMATOVAT OB=Ostrava, nikoliv INTUITIVNĚ vstřebat "óčko", jo Ostrava).
Co je pro zapamatování horší:
A) dekódování dvoupísmenného kódu, kde první písmeno odpovídá ORP, druhé písmeno už je loterie + dvoupísmenní + dvojčíslí
nebo
B) intuitivně si zapamatovat název ORP (většinou se jedná o 3-5 sousedních ORP (Volker), trojčíslí + zbývající dvě písmena?

PROSÍM, přečtěte si pozorně a pokorně Dědkův příspěvek č. 1840. Udělal jsem to také. Mimo jiné jsem poté naznačil ochotu spolupodílet se na zajímavém novém návrhu systému RZ a někde také ustoupit od své vize (netřeba nové fonty, ty stávající tu jsou 54 % let existence SPZ/RZ, což je stejné číslo jako 54 % ve prospěch sedmimístných značek).

Vnímám, že tu chybí zastánci Vašeho ortodoxně pojatého MMX+, což pro Vás může být a) deprimující, b) inspirující.
Přimlouvám se o variantu b).

Protože pokud odmítáte argumenty a zabetonujete se na neměnné pozici, tak ta debata ztrácí smysl. Viz Vámos.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 10:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jelikož chybí zastánci MMX+, pak je něco na MMX+ špatného.

Ale pokud se tu shodnem alespoň v náznacích na něčem jako je kódování podle ORP a recyklovatelnost RZ, tak pak je to určitá přijatelná cesta plná kompromisů.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 11:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Salámovou metodou vznikne akorát tak kočkopes. V neochotě slevit z parametrů navrhovaného systému (např. MMXplus nebo jiné, tady prezenotvané v náznacích) nevidím jako problém - mělo by se jednat o SYSTÉM a ne mozaiku, kde si každý prosadí, co se mu taknějak líbí.

SYSTÉM musí být promyšlen, otestován, simulovány varianty, mít hlavu a patu. Dosavadní diskuse vypadá hodně jako testování a simulace variant.

Volker dal inspirující příklad - v Německu se TESTOVALA zapamatovatelnost - tak ať tady těch 5-ž diskutujících otestuje různě navrhované sledy a bloky znaků na nejméně 100 lidech nezatížených naší diskusí.

A vůbec, chtělo by to trochu více odborný přístup - názory grafiků, odborníků na grafický dizajn (Feudál?), nonverbální komunikaci, více názorů od lidí z jiných států (nezatížených žabomyšími válkami mezi ORP Horní a ORP Dolní).

Bez výše zmíněných se nedopracujeme k chytrému systému akceptovanému motoristy.

BTW: Tak to vypadá, že to nakonec bude přesně to, co mají sousedé: obec/obvod - série číslo (D) resp. obec/obvod - číslo série (SK, A, PL) - nic oroginálního
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 11:50:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím všechny řešitele! Dnes jsem při čekání na výměnu BOB-17-16 za 2E7 6145 také trochu zvažoval o novém systému. Hlavně o tom, kde vzít vzor. A napadla mně jediná věc, kde se hraje na alfanumerické kódování nesoucí nějaký význam - radioamatérské značky. Osobně oplývám už asi propadlou koncesí OK1UPI, jako dorostenec jsem měl OL5VXG. Před cca 20-ti lety, když jsem se o to začínal zajímat, byl v ČSSR systém následující: prefixy byly stanoveny na OK, OL, OM. Konkrétně se používalo takto: OK1 - "normální" stanice v čechách, OK2 Morava, OK3 Slovensko, OK4 - OK9 nějaké speciální použití (firemní, závodní, už si to nepamatuju), dále OL1 - OL9 byli mládežníci, kde číslo bylo podle krajů (pamatuju 1= střední čechy, 5 = východní). Následovaly standardně 3 písmena, kde první mohlo znamenat třídu a nebo také kraj ... například M byly opět východní čechy a nebo U, V, X třída D. To vše se mohlo doplňovat lomítkem a písmenem za ním. Takže třeba já v autě byl OK1UPI/m. Ovšem si to nepamatuju přesně a dneska je to jinak - což je celkem jedno. Teď co nám to může přinést za inspiraci pro RZ.
Takže mne napadlo asi tohle: dvě písmena mají 576 kombinací, tři písmena mají 13824 kombinací (počítám 24 znaků). Celkový počet 6 znaků vypadá nedostatečně, takže při počtu 7 znaků se nabízí třeba formát AA0AAA0. Při počtu ORP vychází na každý dvě dvoupísmenné skupiny na začátek, doplněné celkem o 10 řad po 138240 kusech (AAA0 až ZZZ9). (S)Prostým vynásobením vyjde na ORP 2 764 800 možných kombinací. Což je samozřejmě blbost, protože to by znamenalo, že kombinace kromě ORP neponese žádnou informaci. Ale potřebujeme, aby někakou neslo? Potom mi vychází třeba to, že dneska jsem mohl na auto dostat PU7ABC4. Takhle to vypadá děsně, uznávám, ale při rozumném vzhledu značky by to tak blbě vypadat nemuselo. Podle by opravdu měly být značky hlavně zapamatovatelné, a jak tady bylo řečeno - většinou jezdí okolo místní a pak si stačí zapamatovat jen konec.

Pro potřeby speciálních značek by byla vyhrazená jedna číselná řada, nebo by se využilo přehození pozic čísel a písmen, tedy vše výše uvedené by sloužilo pro běžná vozidla, tvořící drtivou většinu registrací. A speciality by vypadaly třeba takhle: PU9 001A a nebo (a to by se mi líbilo víc) by se použily tři písmena na začátku: PAA 001X...
Celkově mně ale tahle isnpirace radioamatérskými značkami spíš nepomohla. Ovšem je možné se inspirovat u druhé zde diskutované otázky - značky na přání. Tady se pořád přemýšlí, za kolik by měly být a zda je to šmelina nebo korupce. Ale u koncesí to funguje (fungovalo) tak, že "protekční" značka byla za zásluhy - například na dvoupísmennou OK1XX musel dotyčný mít třídu A já nevím co ještě. Tak co třeba spojit podobně i zde - evidence bodů i RZ už patří do jednoho resortu, proč by značku na přání nemohl dostat jen ten, kdo například v posledních pěti letech dostal max. dva body nebo něco podobného? Přitom ona značka na přání by musela obsahovat znak ORP a potom cokoliv maximálně do 7 znaků celkem.
A úúúúplně na konec - stejně se mi líbí nejvíc systém německý, ale vymýšlení nových je dobrý trénink na mozek :-)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 12:43:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Nestle:
Obávám se, že jste nepochopil (nebo že jsem špatně popsal) salámovou metodu. Tak jak, postupně krájíte salám, postupně řešíte dílčí problémy.
Jestliže si na první tři priority dáte např. rozhodnutí
a) RZ jen podle abecedy/krajské/ORP
b) Počet znaků - počet striktně nebo max. počet + méně znaků pro vybrané skupiny (motocykly nebo jiné)
c) zapamatovatelnost nebo kódy bankovních operací + počet jednotlivých bloků s písmeny/číslicemi

tak se na něčem dohodnete - a pokud se už dohody držíte, máte prostor pro další kolečka salámu:

Např. kódy ORP, pokud se dohodnete, že je chcete. A bavíte se dál - zda všechny kódy jen s písmeny nebo písmena+číslice, zda všechny kódy se dvěma či třemi znaky nebo zda budou písmena (1,2,3) podle velikosti ORP. Další podotázkou je zda ORP bude mít jen jeden kód nebo počítáte s vyčerpáním kombinací a uvažujete s více kódy. Atd.

Kočkopes vzniká tak, když proti sobě postavíte 2 a více téměř hotové varianty a začnete je kombinovat, aby se žádný diskutér neurazil...
Dědek zde vyzval k vytvoření funkční skupinky, která by měla systém skusit vytvořit - a to se musí (předpokládám) od novoty. Proto si myslím, že při seřazení priorit a jejich postupnému řešení kočkopes nevznikne. A pokud ano, hru lze uzavřít a začít znovu s jinými parametry nebo s jinými řešiteli.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 17:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by?
Obávám se, že jste nepochopil (nebo že jsem špatně popsal) salámovou metodu. Tak jak, postupně krájíte salám, postupně řešíte dílčí problémy.
Jestliže si na první tři priority dáte např. rozhodnutí
a) RZ jen podle abecedy/krajské/ORP
b) Počet znaků - počet striktně nebo max. počet + méně znaků pro vybrané skupiny (motocykly nebo jiné)
c) zapamatovatelnost nebo kódy bankovních operací + počet jednotlivých bloků s písmeny/číslicemi


toto jsou "cypoviny"

Podle a) se odvíjí b) a z toho zase c), takže nevím, jaké zásadní otázky tady řešíte?

1. když si zvolíte v (a) podle abecedy, tak to znamená vyššší využití kapacity znaků a tím pádem (b) menší počet znaků (6). Zapamatovatelnost (c)vysoká, protože tři písmena na jedné straně a tři čísla na druhé.

2. Když si zvolíte (a) kódování krajské, tak počet znaků (b) může zůstat stejný, protože ačkoliv je kapacita omezována kódováním, v současnosti je z 24 písmen abecedy využíváno 14, velkým krajům se pak může postupně rozdělit zbylých 10 znaků. Takže jižní Morava bude BAA-001 až BZZ-999 a pak třeba RAA-001 až RZZ-999. Zapamatovatelnost (c) stejná jako ve variantě 1, ba o něco vyšší, protože si stačí pamatovat většinou ty variabilní znaky mimo kód kraje (ten mají vozidla v okolí vétšinou stejný) a posloupnost sérií zajišťuje, že jeden měsíc bude aktuální třeba BCG a další měsíc BCH...

3. Kódováni (a) podle ORP si vyžaduje nejspíš 7 znaků (b), protože rozdíly ve výkonnosti jednotlivý ORP jsou diametrální (Praha, velká města, Kardašova Řečice) a nemá význam přidělovat jim stejné kapacity. Praha by si tu kapacitu vyčerpala za N let, Brno za N¤2,5 let, Kardašova Řečice za N×754 let. Zapamatovatelnost (c) vysoká v rámci obvodu dané obce (cca 300 km2), nízká v rámci republiky (hele, mámo, co je toto za óerpé, to jsem nikdy neviděl? co? kardašova řečice? no jsem nikdy neslyšel! kde to je proboha?)
}
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 23:27:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by ..MMX+...

Já vůbec ortodoxně na ničem netrvám!
Pouze hlášky typu:

"Systém MMX+ NENÍ PRO ČR POUŽITELNÝ!!!!!!!" mě silně nadzvihl, protože je to sprostý faul. Tam nebyla snaha objektivně hodnotit.

...jelikož chybí zastánci MMX+, pak je na MMX+ něco špatného (od 3260), to nevím jestli mám chápat jako žert, či vážně míněný postoj do další diskuse. Chápu, že někomu MMX+ vadí, s tím jsem počítal.

Mě naopak nevadí velmi trefná upozornění co tam je špatně, či by potřebovalo přehodnotit, a pár jich bylo!

MMX+ plus vyprovokoval diskusi, která může za nějaký čas něco přinést. Vidím tu diskutéry jako Dědek, Rul, Nestle, kterým, zdá se mi alespoň, jde o stejnou věc jako mě. Vývoj registračních systému všude na světe není jen "game" CO JÁ CHCI, ale CO LZE a CO BUDE PŘIJATO. Dědkova iniciativa vytvoření týmu je moc dobrá věc, jen nevím, jestli je všem, co zvažují účast, jasné, že je to docela fuška, kde je potřeba něco málo načíst atp. Já byl třeba líný načíst znaky ORP a vymstilo se mi to - vizualita MMX+ není s krajskými znaky korekt!

Zajímavý postřeh Dědka
..kdo vytvoří systém který si poradí s exktrémní "výkoností Pražáků"..

V čem spočívá ta extrémní výkonost? Extrémní koncentrace firem a úřadů s relativně širokým autoparkem. Kolik procent z celkového autoparku to je? Má význam tato vozidla z různých důvodů "trochu" kódovaně odlišovat (viz D, NL apod.
A jsme u tzv. inteligentní PZ. Takovou PZ budou dnešní a hlavně budoucí čtečky číst a detailně analyzovat a podle přečteného řídit tok dopravy (online statistika), vyhledávat atp. jinak řečeno dost ovlivňoat náš život! To je výzva na dalších ne 50 ale už 10 let! Že se vám to nelíbí, že to je Orwellovština? Bude, když se to bude JEN zneužívat. Přečtěte si webovky, co se zaobírají čtecími systém ve světě a co se dovíte, zahrňte prosím do nové české PZ. Pak někteří pochopíte, proč považuji některá jednoho ze "zasloužilých" za dost.......pošetilá?
Škoda, že tu mezi diskutujícími nevidím nikoho z české pojištˇovací branže, ne agenta, ale analytika z trochu vyšších pater. Píchl by mi(nám), mám německého, ale to je na nic, ty rozdíly jsou enormní.

P.S.
Myslím, že kolem roku 1990 se něco pokřikovalo, že s Komárkem bude marka za korunu...

P.P.S,
Ve středeční (včerejší) MFDnes - příloha Auto je velmi dobře zpracovaný příspěvek o nákladech za pořízení a provoz auta v ČR.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 23:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestle 75:
Souhlas.
Podle mě základní otázka je, jaké informace má RZ nést přímo v kódu - tj. co budeme kódovat. Potřebný počet znaků se odvíjí od toho. Bez kódování nebo s jednoduchým kódováním (body 1 a 2) může být 6 znaků, při kódovní ORP jich bude potřeba 7 (to se obecně zdůvodnit nedá, je potřeba vždy simulovat konkrétní modely).
Teď je otázka, proč kódovat ORP. Dřívě bylo nutné kódovat výdejní místo proto, aby bylo jasné, jaké skupiny kombinací může toto místo vydávat a jiné naopak nemůže aby nedošlo k duplicitě. Při decentralizované evidenci i to, u kterého úřadu je vozidlo evidováno.
To v době výpočetní techniky a centrálního (on-line) registru nepotřebujeme. Takže jiný důvod pro kódovámí ORP než snadná identifikace místa, odkud vozidlo pochází, případně ztotožnění se majitele s tímto místem podle mě není.
Pokud má kód ORP tuto funkci dobře plnit, musí být pro každou ORP pouze jeden (ne: "mámo, jsou naše TA, TG a TR nebo i TS?"), vyjímku by teoreticky mohla tvořit velká města.
A to je pro dnes vše, jdu spát
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 23:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Začátek nekomentuji

V čem spočívá ta extrémní výkonost Pražáků?
Ve větší kupní síle obyvatel velkých měst. Obyvatelé velkých měst si kupují více nová auta, zatímco obyvatelé chudšího "venkova" si je pak od nich kupují jako ojetá. Část toho je samozřejmě způsobena i tím, že ve velkých městech sídlí velké "centrální" firmy.
Tento jev existuje v celé Evropě. Prostě nová auta se kupují více ve velkých městech a během svého života se stěhují na venkov.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 24. května 2007 - 23:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by
V čem vidíte tu tradici?
do r. 1932 - úlet s římskými čísly AŽ 10 znaků: O XXXIII 551
1932-39 6 znaků: Č 37 720
1939-45 7 znaků: PA 49270
1945-53 AŽ 7 znaků: M-BM 2345
1953-60 6 znaků: OO-12-34
1960-67 AŽ 6 znaků: AB-12-34
1967-2001 AŽ 7 znaků: ABA-12-34 (AB-12-34, X 34-56)
od 2001 (AŽ) 7 znaků: 1A1 1234 (V 1234)

Základem systému a % nejrozšířenější kódování 1945-53 bylo A-AA-111, 1953-60 100% AA-11-11, 1960 - 2001 měl základem opět systém AA-11-11 na který se NALEPILO třetí písmeno. Tedy tradiční 6 místné kódování od vzniku Československa vč. Protektorátu ČM a Česka bylo ZÁKLADEM SYSTÉMU 56 let z nichž 45 let bezkonkurenčně dominovalo.

Ale to není tak podstatné. Proč máme kopírovat systémy sousedů, které pokud vůbec perspektivní (PL), tak jsou ušité na míru (A, D) nebo funkční klony (SK). Když se Maďaři rozmýšleli co zavést, tak se rozhlíželi logicky dál od svých sousedů. A nebáli se zavést v jejich prostoru "švédský" model po maďarsku.
Já jsem pro tradiční český model s českými nápady (kód r.v. na voj. vozidlech zavedla ČSLA v 60. letech zřejmě inspirována rodnými čísly co platí od r. 1953 - britští analytici nemohli r. 2000 přehlédnout), osvěžený holandskou a rakouskou praxí, nyní v alternativním provedení po vytýkacím řízení ZÁKLADNÍ EMISE:

a) PM CE 92 jak popisováno v knížce
b) CE 92 PM C = kategorie vozidla E = podkategorie a jinak stejně jako a)

Zcela vpravo vždy registrační emblém s aktuální registrací (kód ORP a znak ORP)

Po konzultaci s policisty a úvahách jinde (CH, F) se zdá ponechání STK+E nálepek na tabulkách za 100%.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 08:06:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Víte, Weleku, mám takový dojem, že si rád přiohýbáte fakta tak, jak to potřebujete. Pokud jsem napsal (popsal známý údaj), že v letech 1967 - 2001 byly emitovány značky s AŽ 7 znaky (a do závorky jsem příklad šestiznakové značky uvedl), tak šest znaků nepopírám. Proč je z mého pohledu 7 znaků tím zažitým nositelem tradice jsem také uvedl - skuste si to i ve svém okolí - požádejte značkami nezatížené osoby, ať vám řeknou nějaký nebo podle nich typický shluk písmen a číslic, který bývá (býval) na SPZ/RZ. No, a uvidíte kolik % těch šestimístných značek Vám naskáče do statistiky.
Proč kopírovat vzory sousedů? Přesněji, proč se tam inspirovat? Protože máme podobné kulturní tradice a mentalitu - tudíž, co je zapamatovatelné podle jejich výzkumů u souseda, je použitelné i u nás. Je to princip, který v EU funguje a je na něm založen velký díl mezinárodní spolupráce.
Protože je praktické neobjevovat objevené, nýbrž to aplikovat u sebe, tak je to jednodušší a výhodnější než "vlastenčení" typu malá ale naše...
Budu rád, pokud mé připomínky přijmete jako upozornění, proč jít nějakým směrem a ne jako házení klacků pod nohy.
:-)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 08:16:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek - systémy značek ušitých na míru:
Prosím, můžete mi objasnit, čím jsou systémy v D a A tak "ušité na mítu"? Pokud si za těmi slovy představujete několikaletý vývoj směřující k obecné funkčnosti - tak s Vámi plně souhlasím. Pokud tím výrokem myslíte, že si to udělali jen tak, aby to vyhovovalo pouze v německy mluvících zemích a jinde systém neefungoval, tak jsem asi málo chápavý. Ale možná je to ještě jinak, proto moc prosím o objasnění.

A jště omluvte OT k "české" cestě, jak jste ji naznačil: "Já jsem pro tradiční český model s českými nápady ..."
Je to z jiného oboru, ale také z dopravy. Takže jak se vyjevila pravda o pravé české tramvaji:
Roku 1899 plzeňáci zahajovali tramvajovou dopravu - jejich tramvaje měly být echt české, aby se těm Němcům ukázalo, co češi dovedou sami. Podvozky + mechaniku pro echt české tramvaje nakoupili plzeňáci v Německu, elektrickou výzbroj u Křižíka, který uplatňoval své americké zkušenosti a karoserie jim vytruhlila firma Brožík. Nevysmívám se, zachovali se správně, jednali globálně už v 19. století. Trapné bylo, že z podvozků německé nápisy odbrousili, aby mohli trvrdit, jak krásnou mají "českou tramvaj". Pointa - kouzelná.
Soukromé tramvajové muzeum se chystalo na stavbu repliky nejstarší vídeňské elektrické tramvaje. Chyběl jim podvozek. Naštěstí ještě zbyl jeden z echtčeské tramvaje pod bývalým sněžným pluhem v Plzni. No, a dnes na něm je v Mariazellu skvostná vídeňská tramvaj. Pravda se ukázala po 100 letech. Proto se nestydím za inspiraci v zahraničí - připadá mi to přirozenější, než na něčem tvrdohlavě lpět a za každou cenu hledat "českou" cestu, o níž se stejně časem ukáže, že buď není tak originálně česká nebo tak úplně nefunguje.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 4-2007


Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 08:27:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by

Inspirovat se u sousedů kde to funguje viz D a A JE NUTNÉ , trapné je blbě je napodobovat (PL). Ale proč ztrácet čas dohadováním co je zažitý model ("přiohýbat fakta" dobrý výraz!). Stejně jako PZ se tvoří formáty telefonních čísel - čím méně znaků(čísel), tím lepší. Mimochodem, máme mezi sebou experta na Francii (teď ještě týden mimo republiku). Ten potvrdí, že ctižádostí Francouzů bylo sjednotit tyto prvky: PSČ - tel. předvolba - kód departmanu. Na první pohled logické - ve všech případech se jednalo o počáteční 2 znaky....
Jsem 100% pro přijímání osvědčeného! Můj MMX+ není zcela původní, je to, jak už píšu, slepenec vícero prvků ;-)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9262
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 08:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dovolte mi jenom pár poznámek vnějšího pozorovatele.

3260 - už jsem to tu jednou zmiňoval. Případ Kláry Mauerové v Kuřimi. policie se nás ptala na to jaká auta se zde vyskytovala. V naší ulici jsou tak půl na půl brněnská a kuřimská. Samotná mauerová měla šlapanické auto. A teď mi řekněte:

Případ 1 - systém 2001: 2B8 2156, 2B8 5425, 4B4 3896, 4B4 9637, 4B4 0499.

Bez znalosti Régiomap vám tam šlapanická RZ zaniká.

A teď případ kódování podle ORP:
KUR 10AF, B 2586S, KUR 54AA, B 1247D, SLP 956AC, KUR 58AZ

Je to rozdíl patrný na první pohled.

Takže pokud mám identifikovat „vetřelce v mé OPR“, tak mě praští do očí, že k Mauerové jezdil někdo ze Šlapanicka a okolí.


Jen bych chtěl připomenout jednu věc, na kterou možná trochu zapomínáte - řekl bych, že u podstatné části vozidel (a hlavně těch, která hodně jezdí) není majitel totožný s uživatelem/řidičem. To je podle mě podstatná změna oproti minulým dobám. Takže informace, že auto má šlapanickou značku ještě nemusí nic znamenat.

Welek - A jsme u tzv. inteligentní PZ. Takovou PZ budou dnešní a hlavně budoucí čtečky číst a detailně analyzovat a podle přečteného řídit tok dopravy (online statistika), vyhledávat atp. jinak řečeno dost ovlivňoat náš život!

Tohle je na první pohled zajímavej argument, ale myslím si, že v dnešní době není snad problém propojit databázi RZ (v jakémkoli systému kódování) s jinými databázemi dat o vozidlech. Takže si nejsem jist, jestli je kvůli tomu nutno vymýšlet nový systém.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 09:10:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek:
OK - myslím že časem společnou řeč můžeme najít. Jen mi vážně nesedí některé Vaše výroky - pak se v tom špatně orientuji:
24. května 2007 - 23:55:22
Já jsem pro tradiční český model s českými nápady
25. května 2007 - 08:27:09
Můj MMX+ není zcela původní, je to, jak už píšu, slepenec vícero prvků

Pokud jsou ty výroky v souladu, tak asi máte na mysli převzetí českého vojenského kódobání z 50. let. No, nechci do toho moc vtahovat osobní postoje, ale zrovna tuhle dobu pro současnou lustraci civilních vozidel nepovažuji za inspirativní - a u veřejnosti asi nemusí být populární.
Váš systém je promyšlený, ale bojím se, že překombinovaný. A navíc chápu zmiňovaný Vámosův argument o malé kapacitě.

Vzhledem k tomu, že píšete, že je NUTNÉ se inspirovat u sousedů, tak prosím o ukázku některé i nesousedské země, která má shruba stejný počet obyvatel, používá šestimístné značky a má ve značkách zakódován více než jeden údaj (vyberte si, zda ORP, r. výroby, emise či skupinu vozidel). Tím by se mohli inspirovat mnozí, včetně pochybovačů o kapacitě MMX+.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 09:24:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemíchal bych telefónní předvolby s PSČ a se značkami. U těch tlf. by to jakžtakž šlo (většinou 1 kraj = 1 předvolba), ale vzhledem specifikám tlf. kódování (pevná síť, mobilní operátoři, audiotextové služby, zelené/modré/bílé linky) je to zbytečné omezování kapacity (např. Ústecký kraj by mohl používat pouze 41 a 47).
PSČ by bylo nutno změnit, protože momentálně je to pozůstatek čsl. kódování (8,9 a 0 jsou na Slovensku).

Jestliže se tady bude nadále dávat za nevyhnutnou podmínku kódování přes ORP (považte, že 10-milionová ČR bude mít 207 kódů, zatímco 82-mil. Německo jich má cca 400 a 40-mil. Polsko detto), pak bych už neváhal navrhnout další nové kódy pro Prahu:

ASM Staré Město, AJS Josefov, ANM Nové Město, AHR Hradčany, AMS Malá Strana, ASM Smíchov, AKO Košíře, AVH Vinohrady, AZZ Žižkov, AKA Karlín, ALB Libeň, AVR Vršovice, AST Strašnice, AML Malešice, AHZ Hrdlořezy, AHO Holešovice, ABB Bubeneč, ATR Troja, ABH Bohnice, AKB Kobylissy, APR Prosek, AVS Veleslavín, ABR Břevnov, ADJ Dejvice, ASD Suchdol..... celkem dalších 100 kódů.

Praha přece není jen ten Václavák, Hradčany a Karlův most!!!
Já jako Žižkovský lokálpatriot chci mít na autě AZZ!
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1728
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 09:49:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: u podstatné části vozidel není majitel totožný s uživatelem/řidičem
To je pravda Ale i tak by se mi kódování ORP tak nějak líbilo (ale netrvám na něm)

Hádanka:
Kterým z těchto tří vozidel přijel Pražák z Prahy pracovně do Blatné?
 
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 12-2005


Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 11:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...u podstatné části vozidel není majitel totožný s uživatelem/řidičem

No, sice nevím, co znamená to "u podstatné části" - to jako, že u víc než 50ti %? Ale...
...když se zkusím tak trochu sebeanalyzovat , tak musím chtě-nechtě podotknout, že tohle by mě ani nijak nemuselo dojímat.
Jestli má auto kvůli svému kolínskému majiteli kolínskou registraci, tak se mu to prostě objeví díky kódu (teď číselné kombinaci) na značce a dá se s tím statisticky operovat. Tím je to pro mě uzavřená záležitost. A to i v případě, že zároveň je řidič/uživatel toho samého vozu třeba z Berouna a jezdí s ním až do smrti (toho auta) jen a jen po Berounsku. Je to zkrátka kolínská registrace a ORP Kolín si u mě píše čárku za vydanou PZ, ať už si s ním Berouňák Franta Vomáčka jezdí a parkuje kde chce.
Proto bych ani tak nelpěl na povinném přehlašování v případě zavedení kódů na úrovni ORP. Bylo by to sice jaxi "územně promícháváno", ale statisticky správně.
Při regionální analýze v současném krajském anonymním "nepřehlašovacím" systému tohle činí jisté potíže, ale přesto se stále i v nejstarších sériích poměrně lehce dají poznat ryze domácí RZ od roztříštěných skupinek "vetřelců". Kódování na úrovni ORP zruší analýzu v téhle pracné podobě a jasně ukáže na "vetřelce".
Pokud ale bude budoucí systém založen na něčem jiném, svět se pro mě nezboří. Na KAŽDÉM systému lze něco zkoumat a evidovat.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9267
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 11:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli má auto kvůli svému kolínskému majiteli kolínskou registraci, tak se mu to prostě objeví díky kódu (teď číselné kombinaci) na značce a dá se s tím statisticky operovat. Tím je to pro mě uzavřená záležitost. A to i v případě, že zároveň je řidič/uživatel toho samého vozu třeba z Berouna a jezdí s ním až do smrti (toho auta) jen a jen po Berounsku. Je to zkrátka kolínská registrace a ORP Kolín si u mě píše čárku za vydanou PZ, ať už si s ním Berouňák Franta Vomáčka jezdí a parkuje kde chce.

Pokud to bereš jenom takhle tak to samozřejmě neznamená nic. Šlo mi o to, že z podrobně rozklíčovaných RZ se toho o řidiči nemusí dnes moc poznat. To jako argument do diskuze o rozpoznávání značek a nějakém jejich statistickém vyhodnocování.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 12-2005


Odesláno Pátek, 25. května 2007 - 12:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain :
...ano, je fakt, že v tomhle jsem hrubián .
Na toho, co řídí, prostě dlabu a zajímá mě jenom tabulka - "odkud" a "kolikátka".
Takže s mým zaměřením jsem pro případ "Kuřim" skoro nepoužitelný.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace