K-report
 

Archiv do 06.června 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse » Staré archivy » Archiv do 06.června 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 30. května 2007 - 21:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spíš bych si položil otázku, když už něco chceme kódavat, tak proč? Z toho bych pak odvodil, jak by to kódy měly vypadat

Moje preference je vůbec nekódovat územní celky či výdejny čico - desetimiliónová země je přece jen trochu malá (je to velký Londýn nebo Paříž).

Ale nechci tu tvrdohlavě prosazovat jen ten můj - taky promyšlený - systém (viď Weleku, 3260) nebo nějakou konkrétní fičůru na značkách (viď Dědku).

Je to prostě logicko-kombinatorické cvičení - těch 207 ORP - a myslím, že kódovací algoritmus Rula je docela povedený. A zároveň jsem chtěl nechat inspiraci, jak nakládá s počtem územních celků naše okolí (ta naše zaprděnost).

Zrušení kódování ve Španělsku bylo nutné, protože Madrid začal dosahovat ultimativních sérií M-9999-Zx a Barcelona byla taky blízko.
V Itálii to dotáhlo nejdál Miláno, skončilo někde k MI-01D000 (čtvrtý řád, cca 7,5 mil. registrací) a Roma-5K0000 (třetí řád, ca. 6 mil. registrací)
Druhý řád dosáhli ještě Torino, Napoli, Firenze, Bologna, Brescia, Genova, Bari, Varese, Como, Bergamo, Palermo, Padova, Verona, Catania, Treviso a Modena. Všechno nad 1 milion registrací. (a my se tady bavíme o ca. 5 milionech na celou republiku!)
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 4-2007


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 22:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Telecom nás před lety přesvědšil, že jsme tak malá země, že nepotřebujeme předvolby...Zkoumat pořadové zahraniční systémy patří do jiné komory, ale na příkladu Itálie je vidět, že ač úředníci něco zavedou, tak lidé si tradici nenechají vzít (kód regionu vpravo).

Co byste řekli tomuhle:

Opticky identické s MMX+ (na konci většiny PZ emisí kód výdejního místa a pod ním erb výdejního místa (způsob vydávání viz dále). Plná recyklace, ztracená PZ je znovu vyrobena se tejným alfanumerickým kódem

1) základní emise
AA-AA-10 až ZZ-ZZ-99 všechna vozidla do 3,5t
Klíč: 23x22x23x22x89
Kapacita 22,7 milionu jednotek
Vyčerpání emise (po vyčerpání se začíná znovu)
- při ročním nárustu 300.000 jednotek 75 let
- při ročním nárustu 500.000 jednotek 45 let

U všech emisí platí, že arabská číslice na konci PZ nic nevypovídá o stáří vozidla, je pouze pořadová. První písmeno zleva může označovat kategorii vozidla a může spolu s celým alfanumerákem vytvářet odkaz na rok výroby..zdůrazňuji slovo může.

2) AA-10-AA - ZZ-99-ZZ ostatní vozidla vyjma 1) 3)a následující, kapacitně jako 1)

3) AA-1-AA - ZZ-9-ZZ vozidla zdravotnická, asistenční, hlídková, zásahová, tedy všechna s právem přednosti v jízdě
Kapacita: 2,3 milionu jednotek

4) vozidla diplomatů a pracovníků zastupitelských úřadů CD-01-AA, CC-01-AA, CX-01-AA, CY-01-AA Tyto emise snižují kapacitu celého systému mizivě

5) AA-100-A - ZZ-999-Z přípojná vozidlo do 750kg
Kapacita při plném využití: 10,4 milińu jednotek
Kapacita při "poznávacím" využití t.j. první levý znak pouze např. O,P,Y, 1,3 milionu vozidel

6) MA1 AAA - MZ9 ZZZ, M1A AAA - M9Z ZZZ v dvouřádku, vozidla do 50ccm, první znak zleva vždy M, kapacita 4,6 milionu vozidel

7) TA 100 - TZ 999 traktory pásové je jich tušim ještě pár stovek v evidenci

8) TAA 100 - TZZ 999 traktory ostatní

Další emise viz MMX+

Zásadní věc! Zavedení nového emisního systému nezakládá povinnost měnit PZ při ztrátě nebo odcizení starší PZ model před r. 2001.

Další prvek logisticky technický. Centrální výrobce PZ bude dodávat do výdejen prefabrikáty PZ, kde bude zleva EU proužek a vpravo stejnou technologií umístěn kód výdejny a její erb, víc nic. Požadovaný alfanumerický kód lisovna v místě registrace nalisuje (systém Německo, odpadá vlastní lepení) občan si tam ještě nechá vlepit STK+E (množí se hlasy pro slovenskou praxi na sklo, ale nezdá se mi to)

Dohadování jaké kódy má výdejna mít by tím mohlo být ze stolu. 205 kódů výdejen bude určitě dobře rozlišitelných a AB pro Prahu. Kdo by ještě hledal nedostatek, tak lze oněch 205 výdejen rozprostřít do hranic bývalých okresů a dávat jim zaniklé kódy, ale to už je blbost..NAVÍC lze rozlišovat ještě vlastnickou strukturu vozidel a to tak, že kód výdejny může být dvojí např. vozidlo v majetku fyzické osoby FM (Frýdek-Místek, FR vše ostatní (obec, kraj, stát, obchodní společnost atd.)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 30. května 2007 - 23:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení přátelé, v uplynulých zhruba dvou týdnech jsem kvůli časové zaneprázdněnosti nebyl schopen sledovat tuto diskuzi v reálném čase. Několik hodin jsem tedy strávil na stránkách archivu a téměř jsem se nestačil divit. Souboj více či méně iracionálních zastánců a odpůrců Welkovy vize, ztřeštěné kódovací systémy u kterých je jediná výhoda to, že jsou typicky naše a další aspekty ve mě stále více probouzejí pocit, že nová česká RZ soustava je ne nepodobná babylonské věži.

Koncem dubna jsem se jako jeden z prvních stal majitelem Welkovy knížečky. Když pominu některé drobné nedostatky a nepřesnosti v historické části, pak mě nejvíce zaujala část o MMXplus. Pečlivě jsem jej prostudoval a nemohu se též ubránit dojmu, že je místy překombinovaný. Dále mi také chybí některé další údaje. V následujích příspěvcích se proto chci vyjádřit k jednotlivým bodům tak, jak jsou naznačeny v knize a Welkově příspěvku č.138.

A ještě jedna čistě technická záležitost: Prosím Welka, aby v případě, že do svých příspěvků kopíruje formulace z jiných příspěvků a pak na ně reaguje, aby tyto uváděl kurzívou. Velmi to přispěje k čitelnosti a přehlednosti. Děkuji.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 23:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady je fotka na koleně vyrobené a tedy neplatné SPZ Obecní policie v Opatovicích nad Labem.
U podobné instituce je podobná značka naprostá katastrofa.
Provedení je nicméně poměrně kvalitní. Vzadu je dvouřádek.
 
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 00:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V prvé řadě mi vadí nesoulad mezi principem celoživotní registrace vozidla a kódováním ORP, kde bylo vozidlo poprvé přihlášeno. Ve skutečnosti to povede k situaci, kdy většina vozidel bude jezdit se značkou začínají kódem Prahy nebo měst, ve kterých sídlí importéři ojetin. Tedy: Princip celoživotní registrace ano, ale pouze v případě, že půjde o celonárodní kód. Tedy AA 01 AA až ZZ 99 ZZ. Pokud bychom měli kódovat ORP, pak musí platit teze o přehlášení, pokud bude vozidlo prodáno do obvodu jiné ORP, nebo by možná stačilo jiného kraje. Další věcí je metodika výroby. V zásadě se nebráním možnosti, aby na úřadě síťový program přiděloval striktně chronologický kód (15:00:00 Aš HG 85 BV, 15:00:01 Zábřeh HG 86 BV...) a následně se tabulky vyráběly decentralizovaně, ale byl by to revoluční krok, že si jej v našich podmínkách neumím příliš představit. Navíc u nás by bylo nezbytné vyrobené tabulky verifikovat, a to by přinášelo mezi lidmi nepopulární návštěvu úřadu navíc. Podle mě tedy úplně postačí, když bude úřad přidělovat vyrobené tabulky a bude existovat možnost výroby duplikátu za ztrátu či odcizenou nebo třetí značku pro nosič na kola.

Struktura alfanumerického kódu mě taky určitým způsobem leží v žaludku. Jak jsem popsal výše, je "celoživotnost" a kódování emitující ORP neslučitelné. Souhlasím s Vámosem, že kódovat je možné jen jeden údaj. Buď to bude rok registrace (na značce uprostřed) a šestimístné tabulky nebo ORP a sedmimístné. A možná by mi nevadilo ani kódování podle krajů. Formát AA 11 AA, kde první písmeno značí kraj je dostatečně kapacitní. V kombinace s dalšími variantami AA 1 AAA, AA 111 A) a recyklací je pro nás nesporně použitelný.

Registrační emblém považuju za dobrý nápad bude-li jej tvořit znak ORP. Kód ORP nebude nutný (národní kód) nebo bude obsažen na začátku. Bezpečnostní známka na sklo - klidně.

Dále nechápu, proč by se měly rušit desetidenní papírové RZ. Jsou levné a naprosto postačující. Pokud každé vozidlo odjíždějící z autosalonu dostane trvale-manipulační značku, kterou majitel odevzdá na úřadě, a ten ji následně znovu předistribuje autosalonu tak je to zbytečně drahé a s minimálním efektem.

Zvláštní serie pro taxi: Ano, ale ne v takové expresivní podobě. Kapacita značek pro sanitky, policii, odtahovku apod mě upřímně rozesmála. ORP se čtyřmi kódy má k dispozici 36 čísel pro sanitky, dalších 36 pro policii... To přeci nemůže fungovat.

Jsem jednoznačně pro registrací koní, droček, bryček, fiakrů a potahů.

To jsou mé základní připomínky k Welkově vizi.

A teď dále: Souhlasím se salámovou metodou tvorby nového systému a začínám tímto:
Kódovat kraje. Jsou dostatečné na to, aby se s ním mohl občan identifikovat. Pokud kódovat ORP, pak každou jedním dvoupísmenným kódem (počáteční písmeno shodné a druhé nutně obsaženo v názvu ORP). Nevadilo by mi ani kódovat rok výroby, v tom případě už ale nekódovát územně.

Počet znaků nejvýše sedm. Šest by mohlo stačit při recyklaci a kódování krajů či roku výroby.

Recyklaci se nebráním.

Způsob výdeje: Na úřadě hotovou tabulku s možností výroby duplikátu. Zvážit výrobu duplikátů k regitracím systémů 1960 a MMI, čímž by se snížilo vyčerpávání systému přehlašováním ztracených a ukradených.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 12-2006


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 08:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: RUL, DĚDEK :

K vašim posledním diskusním příspěvkům: konečně mne to chytlo; bohužel po sobotní bouřce máme v našem baráku internet mimo hru, takže jsem odkázán na občasné kontakty u dcery nebo u bývalého kolegy. Velmi tím trpím, protože jsem si na sledováni doskusních komor zvykl a přiznám se, vybudoval jsem si další závislost. RULova tvořivost je bezbřehá, jeho nápady si nezadají s prestižními sci-fi; je to tak dobře, od toho je komora a každý nápad má své místo.
Až budu opět napojen trvale, ozvu se zejména RULovi, něco z jeho nápadů mám i ve svých nesmělých projektech.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 10:48:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem včera při procházce lesem přemýšlel a jediné, co se mi pořád honilo hlavou, bylo kódování SPZ.
Tak jsem se snažil vymyslet systém, který by
a)měl dostatečnou kapacitu, i s rezervou,
b)používal vyváženě písmena a číslice
c)používal jako identifikátor něco, s čím se může každý identifikovat. To bych rád rozvedl: Dospěl jsem k tomu, že jakékoli kódování podle území je nesmysl, protože - jednak se územní členění ČR mění častěji než aprílové počasí, jednak každý nemusí mít značku území, s kterým se identifikuje (např. jsem z Náměště nad Oslavou, kde chtějí všichni patřit pod B kraj a ne pod J kraj, nebo jsem černošický patriot, ale mám služební auto atp.). Takže jsem se snažil přijít na identifikátor, s kterým se každý ztotožní, což podle mě je
-u fyzických osob datum narození (ne každý se s ním sice ztotožňuje, ale určitě si ho každý pamatuje)
-u právnických osob jejich právní forma

Takže výsledek je asi takovýhle:
FYZICKÉ OSOBY
82-AAA 11 - kde 82 znamená rok narození a AAA 11 je pětimístné identifikační číslo, společné pro celou republiku - tj. nelze poznat místo výdeje. Kapacita je tedy něco přes 1 000 000 kombinací (22×22×22×100). Systém je v podstatě nevyčerpatelný, protože ke kolizím s o sto let staršími provozovateli by nemělo docházet - to by se někdo musel dožít 118 let a ještě mít auto.
U některých druhů vozidel by šlo odlišit jejich typ:
82-V 1111 - veteráni
82-R 1111 - sporotovní vozy
82-AA 11 - motocykly

PRÁVNICKÉ OSOBY
(druhá číslice znamená příslušný rejstříkový soud, u kterého je společnost registrována - 1 MS Praha, 2 KS Praha, 3 ČB, 4 PM, 5 ÚL, 6 HK, 7 BM, 8 OV; kapacita je cca 500 000 v obvodu jednoho rejstříkového soudu; kdyby v Praze nestačilo, lze použít kódy A0, A9, případně změnit poměr písmen a číslic za pomlčkou)
A1-111 AA - akciové společnosti
S1-111 AA - společnosti s ručením omezením
V1-111 AA - veřejné obch. společnosti
K1-111 AA - komanditní společnosti
D1-111 AA - družstva
U1-111 AA - občasnká sdružení, polit. strany atp.
E1-111 AA - evropské společnosti
F1-111 AA - organizační složky zahraničních právnických osob
N1-111 AA - nadace, obecně prospěšné společnosti
* uvažoval bych i o spec. kódech pro provozovatele některých služeb souvisejících s dopravou (kvůli parkování atp.):
B1-111 AA - provozovatelé veřejné dopravy (MHD. ČSAD)
T1-111 AA - taxislužba
J1-111 AA - půjčovny
CT-111 AA - veřejnoprávní korporace (CT - Česká televize, CR - Český rozhlas, CK - ČTK atp.)
uvažoval bych o i tom, že by si společnost mohla za pořádně mastnou sumičku koupit vlastní kód (např. MS-111 AA - Microsoft, VF-111 AA - Vodafone atp.)

pozn. motocykly pouze 4 místné číslo (A1-11 AA)

DALŠÍ
CZ-1111 - vozidla státních úřadů, soudů atp.
P-1111 - vozidla policie ČR
KA-1111 - vozidla krajů (K=kraj, druhé písmeno označuje příslušný kraj - KP=Plzeň, KU=Ústí n.L. atp.)
OA-1111 - vozidla obcí (O=obec, druhé písmeno kraj v kterém je obec; teď neřeším jestli by Praha používala OA nebo KA; pokud by u obcí nestačila 4 čísla, použít normální rozvržení (AAA 11 nebo 111 AA)
OA-P 1111 - vozidla obecní policie

DIPLOMATI
CD-CZ 111 - diplomatický sbor (CZ je kód země odkud diplomati pochází - CZ by se tedy logicky nevyskytovalo)
CC-CZ 111 - konzulární sbor
HC-CZ 111 - honorární konzulové
XX-CZ 111 - pomocný diplomatický personál

Howgh
Don`t worry, be wary!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 10:54:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kapitánův deník, dodatek:
Výdejní místa by byla skutečně jenom výdejní. Úředník by nahlédnul do centrálního registru a přidělil by volný kód. Ražba značek by pak byla na provozovateli vozidla (ten by si pak akorát nechal přilepit na úřadě nějakou úřední nálepku - klidně s emblémem výdejního místa)
Don`t worry, be wary!
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 11:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218:
Zajímavý nápad
Docela by mě zajímalo, jak by to prakticky vypadalo. Poměrně dost firem dává k dispozici svým zaměstancům služební vozidla, která ovšem nepatří firmě příslušného zaměstnavatele, ale firmě "půjčující" vozidla jiným firmám. Třeba u toho Vodafonu je dost pravděpodobné, že ta vozidla patří a jsou registrována na nějakou třetí firmu.

Sice už fakt budu vypadat jako zadupávač, ale myslím si, že se s tímhle kódováním moc lidí neztotožní. Dost lidem se nebude líbit, že je vidě, že auto je služební. Většina žen se taky moc ráda svým datem narození nechlubí
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 11:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ale myslím si, že se s tímhle kódováním moc lidí neztotožní
Ztotožní, i když asi ne vždycky pozitivně:-D. Je samozřejmě vůbec otázka, jestli by měl mít člověk ke svojí značce nějaký pozitivní vztah;-).
Jinak myslím, že je naopak dobře, když bude vidět, že auto je služební.
Pokud jde o to datum narození, tak ne každý se s ním chlubí, ale ztotožnit by se s sním měl každý a každý si svou značku zapamatuje (i značky svých známých). Každopádně je to celoživotně neměnný identifikátor, což se o územním kódování říct nedá (a to dokonce ani tehdy, když bydlím celý život v jedné vesnici).
Pokud jde o ten Vodafone, tak to je sice pravda, ale je úplně jedno, jestli bude mít značku A1 jako akciovka, F1 jako org. složka zahraničního podniku , J1 od půjčovny nebo třeba vlastní kód VF...
Don`t worry, be wary!
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 11:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218:
Ono mě napadá, jestli by pak nebylo lepší zrušit jakékoliv kódování a každý by si mohl vybrat jakoukoliv volnou značku. Ti , co si nic vybírat nechtějí, by dostali nějaký jakoby kód jako v GB nebo by se vygenrovala náhodná kombinace).
Byl by třeba dán formát AA 999 AA a určena použitelná písmena. Volitelná může být celá značka nebo třeba jen první dvě písmena

Jinak rozlišování soukromých a služebních vozidel podle SPZ se používalo v některých socialialistických státech (PL, BG). Po roce 1989 velice rychle padlo.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 12:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

inak rozlišování soukromých a služebních vozidel podle SPZ se používalo v některých socialialistických státech
Mě nejde ani tak o rozlišení soukromé/služební. Prostě když zvolím jako identifikátor právní formu provozovatele vozidla(FO/PO...), tak to z toho prostě vyleze samo od sebe. Právnické osoby logicky nemůžou být identifikovány podle data narození, tak je identifikuju podle místa registrace (společnosti, ne vozidla!).
Samozřejmě o podobě se dá diskutovat.

A to hlavní: Toto kódování řeší ten problém, který popsal Dědek: různorodá výdejnost jednotlivých ORP, zejména enormní rozdíl mezi Prahou a dalšími ORP. Pokud jde o můj názor, tak podle mě jsou ORP vůbec dost nepovedení "bastardi" a čím dřív se s "reformou veřejné správy" něco udělá, tím líp

Hlavně mi ale šlo o to, přesvědčit vás v rámci salámové metody opustit myšlenku kódování založeného na území.
Don`t worry, be wary!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 12:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono mě napadá, jestli by pak nebylo lepší zrušit jakékoliv kódování a každý by si mohl vybrat jakoukoliv volnou značku. Ti , co si nic vybírat nechtějí, by dostali nějaký jakoby kód jako v GB nebo by se vygenrovala náhodná kombinace).
Proč ne.
Don`t worry, be wary!
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 13:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin 1398
první odstavec
Od zveřejnění MMX+ už uplynul drahný čas a já jsem na základě oprávněné kritiky přistoupil k různým úpravám - v kostce je to můj příspěvek č. 138. Co píšeš v 1. odstavci je OK jen ta distribuce mi falíruje. Já bych nechal Hicon dál lisovat tabulky ale bez údajů. To sporné místo - registrační emblém - by tam vyráběli také. Změna bydliště by bohužel vedla k nutnosti tabulky vyměnit "jen" kvůli jinému emblému. Původně jsem myslel, že by si to majitel udělal sám...z příspěvků kolegů jsem nabyl dojmu, že jsme národ kterému nelze svěřit nic, tak jsem to stáhl.

druhý odstavec kódování, ORP
Jak bude alfanumerický kód AA-AA-11 a jeho klony definován, t.j. co se čemu přiřadí se musí prodiskutovat. Ač jsem blok 2 číslic nejnověji degradoval na pouhé pořadové číslo, myslím že v klidné diskusi časem bude v kole jako rok výroby. Co už v MMX+ každopádně neplatí je kód ORP první registrace (1. dvě písmena zleva), to skutečně postrádá praktický smysl.

Registrační emblém považuju za dobrý nápad bude-li jej tvořit znak ORP. Kód ORP nebude nutný (národní kód) nebo bude obsažen na začátku. Bezpečnostní známka na sklo - klidně.
Ten dvoupísmenový kód bych tam dal pro ty všechny (a bude jich většina), kterým samotný znak nic neřekne. Rakušané to mají dokonce v plném textu, stejně jako Němci. Jediní Švýcaři to mají jen tak, neboť jejich regionální znaky mají na PZ od nepaměti.

Dále nechápu, proč by se měly rušit desetidenní papírové RZ
1) Příliš dlouhá platnost, dnes musí být schopen každý přihlásit vozidlo do 5 prac. dnů 2) Totální nečitelnost zeleného papíru s černými(!) znaky na formátu A4 a ještě za sklem! - takto označená vozidla jsou v případě nějakého problému špatně identifikovatelná. MMX+ to řeší jako Německo - manipulačku za 20 Euro si dáš do sbírky.....

Zvláštní serie pro taxi: Ano, ale ne v takové expresivní podobě.
Ano ta expresivnost je tam úmyslná. Taxík se u nás musí výrazně lišit. Podívej se do tak liberální země jako je Švédsko. Slovo TAXI je tam hlavně pro cizince aby měli jistotu, že nastupují do skutečného taxi, a není součástí alfanumeráku. Ten je v rozsahu 1 - 999 pro vozy vybavené různými udělátky pro převoz vozíčkářů (logo hned za číslem). Zbytek 1000 - 9999 si může cech drožkařů rozdělit jak chce. Reálná potřeba vozů taxi je pro celou ČR 8.500 vozů. Pražské bahno s 4.500 ofic. taxi, 1.500 vozy smluvní přepravy a 1.500 ilegály nemá v Evropě obdoby. Skutečná potřeba přitom je 2.500 vozů.....

Kapacita značek pro sanitky, policii, odtahovku apod mě upřímně rozesmála. ORP se čtyřmi kódy má k dispozici 36 čísel pro sanitky, dalších 36 pro policii... To přeci nemůže fungovat.
Byl jsem moc stručný a limitován počtem stran.
Např. státní policie bude mít pro hlídková a zásahová vozidla suffix PA - PZ. Takže celý kód bude vypadat takto: AA-1-PA - ZZ-9-PZ t.j. 104.000 vozidel, analogicky hasiči (HA-HZ), záchranky (ZA-ZZ) atp. Zobrazené kombinace v knížce byly ilustrační. Odtahovka určitě nebude (doufám) mít nikdy modrý maják. Rovněž by se mělo tvrdě vyrukovat proti vozům NEHODY s modrým majákem. Předchozí ředitelé byli tak drzí, že ty šantaly úmyslně vybavili uniformami které mají sugerovat stejné postavení jako má policie! Přitom tahle ekipa přijede k nehodě MHD, nahlásí co se stalo a dál pracuje interně pro MHD. V žádném případě nemůže pomoci zachránit zdraví nebo život člověka - nemají na to žádnou výbavu..

Na závěr jednu perličku co mi napsal jeden debatér nad MMX+ Počínaje Rakousko-Uherskem, přes všechny epochy až DODNES platí povinnost pro firmy (tedy i živnostníka co má své auto napsané na živnost) ho označit na vhodném místě jménem firmy, adresou sídla a IČ (obdobně jako obchody). Zajímavé, že tuto povinnost policie vůbec nekontroluje a přestupníky netrestá...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 14:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218: Když jsem četl Rulovo "telefonické" předvolby pro ORP, myslel jsem, že nic horšího přijít nemůže. Při vší úctě: mýlil jsem se...

Vámos: jestli by pak nebylo lepší zrušit jakékoliv kódování (...)
Byl by třeba dán formát AA 999 AA


Jenž v tomto formátu už pracují Slováci, Italové a zanedlouho Francouzi. V některých okresech jej používají i Rakušané a Poláci. Takže bychom upadli do džungle zaměnitelnosti. Dnes, když mi někdo řekne, že viděl značku BR 123 AB a nebude schopen ji vizuálně popsat, tak nevím, jestli je to Ital, Slovák z Brezna nebo Rakušan z Bregenzu... Celonárodnímu kódu bych se urputně nebránil, ale myslím, že existují lepší možnosti.

Welek: Jediní Švýcaři to mají jen tak, neboť jejich regionální znaky mají na PZ od nepaměti.

Ještě bych přidal Slovince. Ty používají pouze nalepovací znaky bez kódu zhruba patnáct let.

Desetidenní RZ: Platnost je možno zkrátit, podkladovou barvu třeba žlutou nebo bílou ale stále trvám na tom, že tato jejich podoba je dostatečně funkční. Navíc takto označená vozidla málokdy způsobují nějaké problémy. Ještě jsem neslyšel, že by lupiči prchali z banky ve vozidle, které má zelenou papírovou RZ. Oni moc dobře vědí, že takováto auta na sebe sama vážou pozornost. A možná ji vážou právě tím, že opticky "nemají číslo".

Ale abych jen nekritizoval. Přemýšlel jsem nad vlastním návrhem systému a tady je. Předně chci říct, že mnohem milejší než revoluce českých značek by mi byla jejich evoluce. Tedy stávající systém doladit a dotvořit tak, aby z nových značek byla stále vidět určitá kontinuita se starými. Ono to přeci jen vypadá podivně, když stát mění značky co deset let. A takoví bordelářští Italové vydrželi v jednom systému téměř sedmdesát let. Ovšem pokud by ona revoluce přijít měla, jsem připraven:

Kódování krajské. Písmena přidělena jako doposud.
Příklady (vždy pro Plzeňský kraj)
standartní: P 0001 A - P 9999 Z, P 001 AA - P 999 ZZ, P 01 AAA - P 99 ZZZ poté důsledná recyklace odpočátku. Tyto RZ budou dostávat pouze nová a do kraje nově přihlásivší vozidla. Pokud dojde ke ztrátě či odcizení, úřad zažádá o výrobu duplikátu a to bude platit i pro systémy 1960 a MMI. Pokud tedy nějaká letitá pražská Felicie přijde o své AB-12-34, dostane dvě nové reflexní tabulky AB 1234 s europroužkem, vlnovkou...
Přívěsy běžné kódování viz výše.
Traktory a stroje běžné kódování viz výše. Černá na žluté.
Motocykly pět znaků: P 001 A - P 999 Z, P 01 AA - P 99 ZZ, P 1 AAA - P 9 ZZZ. Poté opět důsledná recyklace.
Mopedy ve stejné řadě jako motocykly
Trvale manipulační: P 1000 - P 9999
Vozidla vlastěná krajem (a hl.m. Prahou): P 001 - P 999
Taxi: P TA 001 - P TZ 999. Černá na žluté
Policie: P PA 001 - P PZ 999
Hasiči: P HA 001 - P HZ 999
Celní správa: P CA 001 - P CZ 999
Záchranná služba: P ZA 001 - P ZZ 999
Vozidla se statutem doručovacího vozidla: P DA 001 - P DZ 999
Zkušební: F 0001 - F 9999
Veteráni: P VA 001 - P VZ 999
Sportovní: P SA 001 - P SZ 999
Diplomaté a spol.: CD 0001 - CD 9999, stejně tak HC, XX, XS
Vývozní: P EA 001 - P EZ 999
Mezi tyto zvláštní kategorie je možno rozdělit zbylá písmena abecedy, aby byla zajištěna dostatečná kapacita.
...
Za kódem kraje následují známky STK/ME za posledním písmenem/číslicí je znak kraje (vyroben s tabulkou)u taxíků pak bíločerná šachovnice. U dvouřádků je v horním řádku pouze kód kraje, znak a STK/ME. Toto neplatí pro mopedy. Systém objednávání a výroby je stejný jako doposud s možností redistribuce (výpomoci) mezi ORP a nově i výroby duplikátu za ztracenou/odcizenou a třetí značky na nosič kol. Značky na přání neuvažuju.

Pro standartní značky mi vychází kapacita 1 962 981. Při současné spotřebě Prahy a připočtením nárůstu nových registrací a odečtením přeregistrací za ztracené/odcizené mi to docela vychází. Teď bych jen poprosil ostatní o reakce a Vámose o podrobnou analýzu, jestli bude stačit kapacita nebo ne. Pokud ne, jsem samozřejmě ochoten diskutovat o změnách, nejjednodušeji o přidání sedmého znaku nebo druhém písmenu pro Prahu a střední Čechy.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 15:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsem četl Rulovo "telefonické" předvolby pro ORP, myslel jsem, že nic horšího přijít nemůže. Při vší úctě: mýlil jsem se
Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůře
Don`t worry, be wary!
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 17:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin 1402 a jeho systém

Zvolené alfanumerické kódy systému MARTIN jsou
v pořádku, jen to chce správně určit CO a KOMU přidělit. Pro české potřeby bohatě stačí jako STANDARDNÍ emise P-AA-111. Je to velmi dobře zapamatovatelné a kapacitně dostačující. Ostatní alanumeráky bych rozdělil jinak podle kateg. vozidel. Nebál bych se také a) dát Vysočině její správný kód V, Ostravsku O, b) přidělit některým na počet obyvatel silným krajům další písmeno, které by sloužilo jako rezerva, nebo by se používalo u určitého druhu vozidel (např. přeprava osob, MHD atp.)Příklad: A (X), B (R), S (Y), O (T).

Zbav se stále rozšířeného nešvaru rozlišování barvou znaků a barvou podkladu tabulky - to je cesta zpátky.

Veteráni: P VA 001 - P VZ 999
Sportovní: P SA 001 - P SZ 999


Tady přebíráš současný nesmysl i s chlupama. Buď je manipulační PZ: obchodní, zkušební, veteránská, sportovní a má tedy prvky kódování manipulační značky (jak je to i u našich sousedů), nebo je to trvalá celoroční PZ a má odpovídající kódování standardní. Žádná evropská země nemá náš současný paskvil 11R 1111 v barvě a kódování manipulační značky a s platností celoroční PZ (STK+E).

Neprotežovat ouředníky PZ které by se daly zaměnit s diplomatickými!!!!To je RUSKOMůžou mít lehce odlišné kódování, ale opravdu jen lehce...

Kdo furt postrádá tatíčka prezidenta, vóždě atp. tak jemu a nejvyšším hlavounům země lze přidělit v tvém (i jakémkoliv jiném systému) extra alfanumerák, opět lehce odlišený.

Vytváříš nové protekceVozidlo se "statutem doručovacího vozidla" je NIC, ledaže PRAVIDELNĚ vozí krev, transplantáty a pro zdraví lidí nezbytné věci. Pak by mělo být v kategorii záchranných, asistenčních, zásahových etc. vozidel. Čím míň protekcí - vlastně žádné s vyjímkou záchranářů ..a diplomatů, tím je systém srozumitelnější a veřejností akceptovatelnější.

Tak jak systém předkládáš je v podstatě plně kapacitní, a to i s ohledem na mé poznámky shora.

Facit - komu se nelíbí MMX+ ani po renovaci tak tu má nástřel konkurenčního - když Martin (a my s ním) dopiluje detaily může být i lepší
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 17:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

VÝZVA

Vyzývam kolegy analytiky a značkové teoretiky, aby vedle systému MMXplus prezentovali uceleně ten svůj systém.

Místo kritizování jednotlivých fičůr opozičního systému (ve kterých se zrovna odlišuje od toho mého, nejgenijálněji promyšleného) se bude o každém návrhu hlasovat (např. každý bude moct rozdělit 5 bodů mezi maximálně dva jemu nejvíce vyhovující systémy. Sobě nebude moci přidat nic.)

Termín uzávěrky pro prezentace systémů je 12.6.2007, termín pro hodnocení je 14.6.2007 midnite. Výsledky budou oznámeny 15.6.2007 v 9h00.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 18:10:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestle VÝZVA

Jsem jednoznačně PROTI. Mnozí z nás nestačili svůj systém do prezentační podoby dovést, obávajíc se (oprávněně) neobjektivního rozcupování na kusy. Nechápu ani, CO má tohle hlasování přinést. Myslím, že platformu k-portu můžeme využít, jak před časem dědek správně navrhl, k vytvoření nového optimálního systému. To však vyžaduje čas a trpělivost. Nejdřiv se stanoví jednoduchá kritéria prezentace Hlasovat můžeme v hospodě a to např. nad výší úplatku na Min. dopravy
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 18:14:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro ty, co nevědí jak získat některá důležitá data pro ověření, zda je jejich systém dostatečně kapacitní je tu Centrální registr vozidel http://www.mvcr.cz/statistiky/crv.html. Z něj lze odkliknout i na další komerční zdroje.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 18:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad mi prominete, když nyní jen tak lehce "odbočím od tématu", zdržím se hlasování a dovolím si malé shrnutí.

Skutečnost je taková, že prozatím a to zcela v rozporu se mnou navrhovanou rádoby demokratickou "salámovou" metodou, mě doopravdy zaujal jen jeden jediný navrhovaný systém a to je ten s pracovním názvem "Dědek".
Jaxte na tom vy s těmi svými?

Některé navrhované systémy ve mně sice vzbuzují jisté naděje, ale z větší části i rozpaky, zda vůbec jde o nový systém, některé jsou na první pohled hezké a opravdu revolučně jiné, ale v našich zkostnatělých podmínkách technicky obtížně nastartovatelné a pro náš státní rozpočet v (pro mě) dohledné době neúnosně drahé, některé ve mně vzbuzují přímo hrůzu z toho, že by mohly být skutečně zavedeny. Čiší z nich ryze kancelářsko-matematický přístup k PZ, kdy je více než zřejmé, že autorovi jde v obsahu značky pouze o změť nicneříkajíc znaků. To je idea, která se dočkala zhruba polovičního naplnění v systému 2001...a on to bude možná trend doby.
Už mi to při čtení některých příspěvků skoro připadá, že nejsem normální, když se mi na značce líbí vyjádření místa registrace. Někdo tomu říká "zaprděnost", já tomu říkám "vlastivěda".
A asi jsem úplnej cvok, když si myslím, že pokud se NĚCO jmenuje (psáno písmeny) VOTICE, tak by se taky jejich kód měl "jmenovat" stejně tak písmeny VO , VT nebo třeba VOT.
Nevím proč (když nás k tomu nic nenutí!) zákeřně pojmenovávat nic zlého netušící, nevinné Votice číselným kódem "190". Na mapě ČR se přece v tom místě nenachází žádná obec pojmenovaná "190567", ale právě jen a jen obec s názvem "Votice".
Pokud by přecejen v praxi došlo na tento návrh kódování, rád bych (zcela v rámci této "logiky"), aby se na oplátku na značce za tímto číselným regionálním kódem používalo pro následné číslice vyjádření písmeny. (1 = V , 2 = T , atp.)

Na druhou stranu - návrhy toho posledního druhu jsem však (zvláště včera večer) shledal pro sebe a mou rodinu velmi užitečnými!!!
Už po přečtení jistých několika řádek jsem si naplno uvědomil, kolik existuje pro život důležitějších věcí, než je nějaká poznávací značka.
A tak byl včera večer u nás doma místo mojí účasti v diskuzi postupně :

1) utažen šroubek v madle u šatní skříně (několikrát upomínáno)
2) důkladně vyčištěny podmisky u masožravek (furt zarůstaj' zeleným sajrajtem)
3) přečteno cca pět kapitol z nové knihy Ivana Krause (můžu doporučit)
4) políbena manželka (vlastní)

Protože se po tomto úkonu vyděšeně ptala, co se děje a své soukromé zájmy spolu i (nebo právě proto?) po těch pětadvaceti letech celkem bez problémů sdílíme, svěřil jsem jí, jaké téma bylo naposled v diskuzi kýmsi nadhozeno. "Ať píše častěji", pravila.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 19:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: Děkuju za celkem objektivní zhodnocení systému. V zásadě bychom se na základních tezích a doufám, že k širšímu konsenzu dospějeme i s ostatními diskutujícími. Jen bych se ještě vyjádřil k několika bodům:

Krajské kódy bych snad raději neměnil. Uvažoval bych o tom, že by se zbývající písmena abecedy (včetně R a V) rozdělila mezi lidnaté kraje, ale jen v případě, že by se kapacita blížila limitu.

Neprotežovat ouředníky PZ které by se daly zaměnit s diplomatickými!!!!To je RUSKO

Ne, to je Německo! Když má berlínský primátor značku B 1, proč by náš hejtman Zimmerman nemohl mít P 001? A pokud je kámen úrazu ta modrá barva znaků, jsem ochoten se ji vzdát. Stejné je to se zelenou barvou u veteránů a sporťáků.

Vozidla s doručovacím statutem: Tady vycházím z holé praxe. Pracuji přes léto jako sezónní pracovník jedné nejmenované české pošty a tak vím, jak je tzv. pošťácká vyjímka v zákoně o provozu na pozemních komunikacích pro běžný život důležitá. Jenže je mi taky jasné, že na liberalizovaném trhu poštovních služeb není možné zvýhodňovat jednu společnost. A tak mě napadla myšlenka vozidel se statutem doručovacího vozidla. Takové vozidlo by mělo určitá privilegia - teď mě napadá možnost zastavení na zákazu zastavení, vjetí do pěší zóny... Za takovou značku by společnosti jako Česká pošta, DHL, PPS, TNT platily pronájem a tím by samy byly motivovány k tomu, aby jej nezneužívaly.

Dědek: Naprosto chápu tvoje územní tendence. Pro mě je taky nepředstavitelné číselné kódování obcí. Ale můj systém je celkem dobrý ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin L.)
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 20:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin l:
Jsou tu asi i "úhlednější" návrhy.
Ale jinak myslím, že jsi zvolil nejenom správnou, ale zatím nejlepší "taktiku".
Tvůj návrh by totiž zřejmě mohl být ze všech zde přednesených nejsnáze (a nejlaciněji) uveden do praxe.
Pokud by časem opravdu v ČR nastala vůle pro změnu systému, tak asi právě tohle bude pro ní (bohužel) to rozhodující hledisko.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 21:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin

Krajské kódy bych snad raději neměnil.
Za tu Vysočinu s kódem V bych se teda tvrdě bral. Byl to klasický podraz úřednických živlů, kteří si tehdy nepřáli přejmenování kraje na Vysočina (čert ví proč)...

Když má berlínský primátor značku B 1, proč by náš hejtman Zimmerman nemohl mít P 001?

Když nebudou čísla obecního, krajského a státního managementu připomínat čísla diplomatická, tak jsem pro zavedení takové emise

Vozidla s doručovacím statutem
Popisovaný problém lze snadno vyřešit jednotným celostátním emblémem na viditelném místě vozidla, či něčeho na způsob oválné tabulky ze Španělska (SP)= Servici publici pro vozy MHD, taxi atp.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 22:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218 ad 821

CD-CZ 111 - diplomatický sbor (CZ je kód země odkud diplomati pochází - CZ by se tedy logicky nevyskytovalo

Ač v oficiální části římské smlouvy o statutu a ochraně diplomatů se píše pouze o oválných značkách CD a CC, v detailní aplikaci jednotlivých evidenčních tabulek se celosvětově dodržuje (z 99%) prosté pravidlo. Z čísla nesmí být zřejmé, z jaké konkrétní země diplomat pochází! Že třeba papežský nuncius má v křesťanských zemích tradičně nejnižší pořadové číslo protože tam platí za tzv. doyena diplomatického sboru nikoho netrápí. Dodržoval to i bolševik akorát že za doyena považoval vždy zastupujícího protektora SSSR sovětského velvyslance.
Mazaně to vyřešili Britové. Jsou jen diplomati 111D111 a pracovníci ZÚ 111X111. Vedle těchto úředních čísel si diplomaté mohou pořídit diplomatické PZ na přání. Nejoblíbenější jsou třípísmenové kombinace (ilustrační př.) DDT, BLB, NIC atp.

Na tuto dobře odůvodněnou praxi nedávno doplatil diplomat z Maďarska, kterému v Praze odtáhli na diplomata ne příliš fajnové auto...
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 22:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědkovi VOTICE

Je to amerikanismus, ale patriotům by se mohl líbit, Irové (rep.) to mají už nějaký rok. Drobným písmem vypsaný celý název místa přihlášení v záhlaví tabulky např. Baile Átha Cliath. Kdo neví že je to Dublin, má pech Právě irské PZ jsou důkazem, že to jde i v evropském formátu tabulky
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3206
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 07:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1) utažen šroubek v madle u šatní skříně (několikrát upomínáno)
2) důkladně vyčištěny podmisky u masožravek (furt zarůstaj' zeleným sajrajtem)
3) přečteno cca pět kapitol z nové knihy Ivana Krause (můžu doporučit)
4) políbena manželka (vlastní)


Já si uvědomil podobné věci:
1. Posekal jsem trávník
2. Vytvaroval živý plot
3. Šel se psem do lesa (nikoliv na rušnou kuřimskou křižovatku)
4. Rovněž políbil ženu

PZ opravdu nejsou to nejdůležitější. A myslí, že bychom měli přestat vymýšlet hovadiny a nechat to jiným. On se nás stejně nikdo shůry na nic ptát nebude
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6375
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 14:00:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260: ad. 4. bod: Taky Dědkovu?
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 15:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drobným písmem vypsaný celý název místa přihlášení v záhlaví tabulky např. Baile Átha Cliath. Kdo neví že je to Dublin, má pech

Tak to opět směšujeme jablka a hrušky, navíc to ani není moc pravda - pokud by někdo náhodou neznal irský název Dublinu, nebyl by na tom tak zle. Pech by měl až tehdy, pokud by mu nedošel význam písmene „D“ (což mi přijde jednodušší než třeba dovodit „A“ pro Prahu). Regionálním znakem je tam především písmenko ve značce, irský název je tam (stejně jako na mnoha jiných věcech) jen pro zachování iluze, že irština je místním jazykem - mluví s ní jen naprostý zlomek populace, ale ze srozumitelných historických důvodů se Irové nechtějí vydat zcela napospas angličtině. Byla by to dlouhá historie a úplně to sem nepatří, ale vzdáleně si to zkusme představit jako vznik Československé/České republiky bez předchozího národního obrození… když by na jedné straně úplně každý mluvil německy (většina jenom tak), na druhé straně by u nových elit a národně uvědomělé části populace existoval odpor k „utlačovatelské“ němčině a snaha oživovat češtinu…

218: Systém je zajímavý a nesmírně systematický. Vzpomínám si při jeho četbě, že ses tu kdysi přiznal, že jsi právník, že jo? Přijde mi to poměrně patrné, už jen ty precizní zmínky o právní formě, rejstříkových soudech apod…} ale ten rok narození by se tam lidem opravdu nechtělo psát, z nejrůznějších důvodů...
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 16:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vzpomínám si při jeho četbě, že ses tu kdysi přiznal, že jsi právník, že jo? Přijde mi to poměrně patrné,

pracuji s právniky prakticky každý den a jedno mohu potvrdit: jsou kreativní, precizní a systematičtí - ale nepraktičtí. Právník neumí např. řídit firmu. Nevím, zda se to projevuje i na systému SPZ/RZ 218. Nejspíš trochu ano.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 12-2005


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 20:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědkovi Votice ...

Zas až takhle bych tu vlastivědu na značkách nepřeháněl .
Leckterý občan z "porobeného území" by se pak mohl cítit právem dotčen takovým nemístným vyzdvihováním své nenáviděné óerpéčkové "metropole". Známe se, my Čechy.
Navíc existuje riziko, že uvedení celého názvu obce na PZ by mohlo u kdejakého místního nezdravě smýšlejícího patriota vzbudit dojem, že mu teď celá republika leží u nohou!
Nebylo by divu, kdyby pak na MD začaly proudit další a další centralisticky laděné požadavky - třeba na zavedení barevného pozadí na značkách. Něco jako : "Votice za soumraku" , "Jihlava třívěžatá" nebo "Plzeň orosená".

Já bych se vlastně územního kódování na značkách dokázal úplně vzdát,...
...ovšem pouze za předpokladu, že bude na tabulkách takový malý zkrášlovací doplněk :
Aspoň z dvaceti metrů ( = momentálně moje ideální dohledová vzdálenost ) dobře rozeznatelný znak ORP a nad nebo pod ním vysvětlivka - stejně tak čitelný její kód...
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 20:41:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Dědek: Aspoň z dvaceti metrů ( = momentálně moje ideální dohledová vzdálenost ) dobře rozeznatelný znak ORP a nad nebo pod ním vysvětlivka - stejně tak čitelný její kód....

No, naše fonty mají výšku 8 cm, šířku 4,5 cm, mezera mezi znaky 7 mm.
Německé fonty mají shodnou výšku 8 cm, šířku (při 7 znacích) 4 cm, mezera je 5 mm..
Slovenské a polské fonty budou (asi) stejně vysoké, ale širší. Takže jak malá může být ta vysvětlivka ORP??? Na rozeznávací schopnost všech 205 znaků ORP bych ani u hodmě kvalifikovaného dědka nesázel. (Pardon...)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 21:06:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Nestle, 30. května 2007, 21:22:55

"Spíš bych si položil otázku, když už něco chceme kódavat, tak proč? .....

Moje preference je vůbec nekódovat územní celky či výdejny čico - desetimiliónová země je přece jen trochu malá (je to velký Londýn nebo Paříž).
......
Zrušení kódování ve Španělsku bylo nutné, protože Madrid začal dosahovat ultimativních sérií M-9999-Zx a Barcelona byla taky blízko.
V Itálii to dotáhlo nejdál Miláno, skončilo někde k MI-01D000 (čtvrtý řád, cca 7,5 mil. registrací) ......(a my se tady bavíme o ca. 5 milionech na celou republiku!)" Zkrátil jsem, fakta zůstala, celý příspěvek viz výše.

Každý něco preferuje a proto o tom diskutujeme, navzájem navrhujeme, oponujeme.

Nesouhlasím s Vámi, protože pro zrušení kódování argumentujete počtem obyvatel ČR rovnajícín se počtu obyvatel Londýna (nešť), ALE
vzápětí se opíráte o argumenty, proč museli zrušit kódování ve Španělsku, protože Madrid hrozil vyčerpáním vymezené množiny kombinací. Totéž Miláno. Zde si protiřečíte. Neznamená to naopak, že tato malá zemička (podobně jako stejně malé Rakousko) si kódování dovolit může?

Jsem zastáncedm kódování ORP, to ano, ale nyní se pouze ptám, zda Vaše argumentace proti kódování byla správně fakticky podložena příklady z Madridu či Milána.
Osobně si myslím, že já mohu podložit věcným příkladem "obdobně malé Rakousko kóduje a v problémech není" tvrzení, že kódovat ORP lze.
Tím však nechci a nesmím tvrdit, že můj názor je správnější než Váš - pouze chci dbát na váhu argumentů. Pokud bych někdy použil argument nesprávný či protichůdný, jistě se nějaký dobrák najde - a také se ozve.

A jinak, pravdu má Dědek. Zítra musím dělat na autě, na zahradě i na živnosti, tak teď ještě honem přítelkyni políbit a i s ní na pivo. Pes nás již skoro rok pozoruje již ze psího ráje a tak jsme o jednu povinnost přišli...
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 21:15:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A dnes na závěr:
Ad Nestleho výzva a Welekovo PROTI a Dědkova předchozí výzva:

Tak chcete dát MMX+ a jeho alternativy k ledu, nebo se tím ještě zabývat? Přečetli jsme si tu nějaké více či méně odvážné experimenty a cupovali Welekovu vizi MMX+.

Dědek vyzval k vytvoření TÝMU, který by se problematikou zabýval a něco společného vytvořil.

Naopak Nestle červeně a výrazně vyzval, aby kritici MMX+ v termínu cca dvou týdnů prezentovali svůj ucelený návrh a hlasováním pak zdejší komunita rozhodla, co dál.

Welek protestoval - předpokládám, že ví přesně proč. Sám svůj systém jistě chystal mnohem déle, než dva týdny a když jej prezentoval, tak schytal spršku protiargumentů. Myslím si, (osobně ho neznám), že se jej to zpočátku dotklo. Působí na mně však, že se přes to přenesl a nyní se zastal svých oponentů, protože ví (myslím si to), že nosit nějakou vizi v hlavě můžete dlouho, ale uceleně ji vypotit k předložení různorodým a nesmlouvavým kritikům je za pouhé dva týdny nerozum. Sám si něco čmárám, ale abych za dva týdny při standadrním vytížení něco dopiloval, no - asi tak rychle ne. Zato kritizovat - to zvládnu rychleji (je to jednodušší, přesto někdy konstruktivní...).

Proto přidám také výzvu - vraťme se k Dědkově výzvě! Každý, kdo o navrženou týmovou spolupráci stojí, ať se ozve. Já jsem na těchto stránkách svůj názor prezentoval - jednak jakým směrem bych rád značky posunul i to, z čeho jsem ochoten ustoupil. Je však jasné, že tato týmová práce by měla při jisté smysluplnosti trvat déle, než dva týdny - tempem, při kterém se člověk může věnovat hobby a také se může klidně živit a neničit rodinné/partnerské vztahy. I kdyby to celé s MMX+ a jeho vývojem k MMX++ skončilo jen jako povedená GAME.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 4-2007


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 22:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek ad 1878 Dědkovi VOTICE

Je dobré dobře číst a vědět co chtít! Nechceš mít na tabulce místo Votice 123? Tak to můžeš mít napsaný v záhlaví - proto Dědkovi VOTICE
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 4-2007


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 23:10:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dublin potažmo název ORP v záhlaví PZ

Zjišťuju, že zakomponovat šťopečku humoru do věcného návrhu může někdo pochopit opravdu zvláštně.
Jenom zopakuji, že by na českých PZ možná mohl být celý název ORP v horní části tabulky a to v čitelné velikosti. Doplním - tím by se obsahu alfanumerického kódu zcela uvolnily "ruce".
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 4-2007


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 23:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by?
Naopak Nestle červeně a výrazně vyzval, aby kritici MMX+ v termínu cca dvou týdnů prezentovali svůj ucelený návrh a hlasováním pak zdejší komunita rozhodla, co dál.

Nestle k prezentaci vlastního návrhu nevyzval jmenovitě kritiky MMX+, nýbrž VŠECHNY diskutující. S ohledem na lavinovité echo jeho výzvy to už není, doufám, téma.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 4-2007


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 00:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by? MMX+

O motivaci proč jsem šel do kotle k-reportu s knížkou České poznávací značky obsahující i hrubý nástin jejich budoucnosti ve formě MMX+, jsem myslím napsal už dost v předchozích příspěvcích. Že se do projektování nikomu nechce, chápu, je to moc a moc práce a nic se na tom nevydělá. Ale stále věřím, že pár takových nadšenců jako jsem já, se v téhle zemi najde a že se nad tím projektem opravdu někdy sejdeme.
Vřelý dík všem upřímným kritikům, hodně mi pomohli ;-)
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 00:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jef, Nestle:
Jo, už jsem se tady k tomu jednou (možná i víckrát;-)) přiznal.
S tím rokem narození asi máte pravdu, on by šel klidně nahradit třeba rokem registrace nebo prostě jen 2místným číslem nebo třeba dvoučíslím sjednoceným s PSČ území (to by ale vyžadovalo i reformu PSČ). Ten rok narození jsem prostě nadhodil, mě osobně by jeho použití vůbec nevadilo - stejně se datum narození uvádí všude:-).
Nestle: Nedokážu objektivně posoudit praktičnost svého vlastního systému, mě přijde praktický z hlediska těch tří bodů, o které mi šlo (kapacita, vyváženost písmen a číslic, jednoduchý a NEÚZEMNÍ identifikátor).
Don`t worry, be wary!
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 12-2005


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 08:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by :
Dík za připomenutí mojí "občanské iniciativy"

K tomu snad jen tohle : Bral bych to prozatím jen jako jakési testování, zda tady vůbec MŮŽE nějaký tým existovat. Že jsou ohromně různorodé názory na budoucí systém, to se dalo plně očekávat a je to dobře...
Ovšem musí tady s každým takovým návrhem zároveň být ZNÁT vůle, že autorovi nejde jen o svojí vlastní prezentaci, ale že do toho SÍTA jde společně s ostatními, a to i s tím rizikem, že mu pak ve finále z jeho nápadu zbyde jenom pár, byť dobře umístěných střípků...
Avšak zaznělo tady hned vzápětí, že jsou to "cypoviny" a že se má postupovat jinak. Ne od společné "stavby na zelené louce", nýbrž začít si každý na svém písečku a pak rozhodnout hlasováním o nejlepší již stojící "budově".
Protože na tom asi taky něco je, tak v první řadě by se lidi, které tohle téma zajímá, měli rozhodnout, který z těch dvou postupů zvolit. Pak se uvidí, co dál.

Takže jak malá může být ta vysvětlivka ORP???

...ale to přece byla zrovna ta "šťopečka humoru" v mém "věcném" návrhu, o které se obecně o kousek výš zmiňuje Welek.
Něco na způsob : "Tak já se toho svého teda vzdám, ovšem jenom za předpokladu, že se to tam objeví na jiném místě".
Z mého výkladu dále "mezi řádky" vyplývá, "že aby TO Dědek na dvacet metrů přečet', musí TO být stejně velké, jako ostatní znaky"...což je právě ta absurdita, do které sám sebe pod "tlakem odpůrců územního kódování" () stavím.
(Že je mým záměrem, aby tahle blbost měla zároveň i jistý filozofický podtext, je, aspoň myslím, více než zřejmé...)

Welek :
Dědkovi...:...Votice :
Já jsem si to říkal, že mi je nabízíš, ba přímo dáváš?, ty Votice.
(Jako že : Dědkovi (tímto věnuji) Votice.)
Ale radši jsem ani nedoufal...tak jsem si rípnul. Nemám holt úctu před celebritami, no.
Pokud by byly už moje (což je fakt, že o tom nic nevím), pak by to byly ty moje ( = Dědkovy ) Votice s tvrdým í.
Tolik k "MALÉMU KURZU ČESKÉHO JAZZYKA"
Hele, a už jsi přeměřoval, jestli by se vešlo na šířku cca 520 mm v plném znění : Brandýs nad Labem - Stará Boleslav?
Vychází mi cca 14 mm na jednu pozici, včetně mezer a pomlčky. Bude to stačit?
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 4-2007


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 22:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dám si vod vás panstvo aspoň týden oraz a pak uvidím co se vyvrbilo - zdar
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 23:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechal jsem se ještě inspirovat příspěvkem Rul 969 ("genijální kódování") a pokusil se pomoci něj vyřešit jeden problém - pokud chceme používat kódy měst (ORP) a kombinaci série+pořadové číslo, budeme se podobat všem sousedům (DE: Město - série - číslo; AT+SK Město - číslo - série; PL: Město - číslo / Město - číslo - série). Zároveň jsem chtěl vyřešit Rulovy kapacitní problémy. Tak tady to je, v příloze.

Stručně řešeno, je to kód ORP (podle velikostní kategorie 1, 2 nebo 3 číslice) a pak identifikátor vozidla v obvodu dané ORP ve formátu 2×písmeno - mezera a 1 číslice. Když se dorazí do ZZ 9, tak 2×písmeno a 2 číslice - až do ZZ 99, pak 2× písmeno a 3 číslice atd.

Přínosem by mělo být, že v prvních letech (někde i dekádách) bude lepší zapamatovatelnost, protože některé RZ budou mít 4 nebo 5 znaků.
application/pdf
kreport.pdf (69.0 k)
Dan_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 04. června 2007 - 11:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Měl bych, pánové, dotaz týkající se pražských registrací policejních vozů. Najít to v archivu by trvalo určitě hrozně dlouho.

Pražské RZ 1A5 7xxx a 1A5 8xxx byly výhradně rozebrány při registracích vozů Policie nebo MV ČR anebo může člověk narazit na běžný civilní vůz s RZ z těchto sérií?

A možná ještě doplňující dotaz. Matně si vzpomínám, že jsem v devadesátých letech občas viděl policejní Felicie s čísly, která na těch vozech působila jaksi nepatřičně, například značky ze série ACI apod. Mělo to nějakou souvislost s rušením "béčkových" čísel pro policejní vozidla? Je možné, že Policie použila na svoje služební vozy čísla vozidel odhlášených z registru?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9320
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 04. června 2007 - 16:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pražské RZ 1A5 7xxx a 1A5 8xxx byly výhradně rozebrány při registracích vozů Policie nebo MV ČR anebo může člověk narazit na běžný civilní vůz s RZ z těchto sérií?

Policejních sérií je v Praze víc, zatím víme o těchto:

1A0 9211 - 1A0 9255
1A5 7116 - 1A5 8265


Další policejní náznaky jsou v oblastech

1A1 9161 - 1A1 9439
3A3 6443 - 3A3 6445


A možná ještě i jinde.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 983
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 04. června 2007 - 22:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcb: V hotelu, kde pracuju měla akci jedna firmička z Prahy, organizátor měl před vstupem zaparkovanou bílou Felinu Combi 1A0 9273, ta RZ mi zafixovala, protože na Felině mám 1T4 9273.

Je zajímavá to kombinace Felina-(a snad) policejní RZ, že by nějaký odkup od PČR?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9322
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 08:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zaparkovanou bílou Felinu Combi 1A0 9273

Felina-(a snad) policejní RZ, že by nějaký odkup od PČR?


1A0 9273 je mimo interval...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dan_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 08:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Díky za info.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 18:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vozidla s doručovacím statutem
Popisovaný problém lze snadno vyřešit jednotným celostátním emblémem na viditelném místě vozidla, či něčeho na způsob oválné tabulky ze Španělska (SP)= Servici publici pro vozy MHD, taxi atp.


To by samozřejmě šlo, pak mi ale není jasné, proč vytvářet zvláštní serie pro sanitky, hasiče a policii. Jejich vozidla přece na první pohled pozná už i dítě předškolního věku. Jednoduše shrnuto: Buďto vytvářím kódovací systém, ve kterém zohledňuji různé kategorie vozidel různými seriemi a nebo se snažím vytvářet co nejjednodušší systém s co nejméně zvláetními seriemi a pak jsou značky pro policii, záchranku a hasiče zbytečné.

Dědkovy a jiné výzvy
Já jsem pro jednoduchý model: Každý, kdo má zájem podílet se na případné podobě českých RZ, ať tak učiní v této diskuzi. Poté budeme mít zhruba nástin, v jaké názorové pozici kdo v jaké věci stojí (např. kódovat územně ano/ne, počet znaků, způsob výroby) a můžeme salámovou metodou začít skládat. V zásadě to může fungovat jako vytváření koaliční smlouvy. Například někdo bude požadovat na RZ plný název ORP. Bude-li ale s tímto názorem osamocen bude jej muset opustit a přijmout většinový názor, na kterém se zde shodneme a za kterým bude jeden každý stát při pozdějším prosazování systému do státní správy. A vůbec by mi nevadilo, aby se toto téma diskutovalo nejen na "půdě" této diskuze, ale i z očí do očí na připravovaném RZ srazu.

A ještě něco: Ve svém příspěvku č.1402 jsem uvedl toto: mnohem milejší než revoluce českých značek by mi byla jejich evoluce. Tedy stávající systém doladit a dotvořit tak, aby z nových značek byla stále vidět určitá kontinuita se starými. Jak bych si já představoval onu "revoluci", jsem popsal níže. A teď k té evoluci: Přidání europroužku českým značkám po vzhledové stránce velmi prospělo. Díky naprosto ojedinělé konstrukci alfanumerického kódu jsme tak v Evropě snadno identifikovatelní. Takové štěstí každý nemá. Onehdy jsem například stojíce u přechodu na jedné křižovatce viděl přes ulici kamon se značkou GA 2520M. Řekl jsem si v duchu, že se jedná o Slováka, vzápětí mi ale došlo, že Galanta nemohla dojít až k serii OM a pochopitelně, když přijel blíže, mohl jsem na europroužku jasně přečíst kód "PL". Záměna způsobená podobností polského fontu se slovenským i obdobným kódováním. Proto se vůbec nedivím Slovákům, že na značky přidali svůj znak, přestože mají někteří heraldici výhrady. Čecha si s nikým nespletete, ale k úplné dokonalosti chybí jen erb kraje. Když se trochu zmenší mezera mezi 3. a 4. znakem, bude napravo dost místa pro krajský znak. Na dvouřádcích je dost místa už dnes. Po kódovací stránce by mělo přibýt pravidlo, že krajské písmeno bude vždy mezi prvními třemi znaky (dvěma u motorek a mopedů). Toto by neplatilo pro exportní tabulky. Jednak potřebují značnou kapacitu a jednak už v současnosti vyráběné středočeské typy 163 - 178 mají "S" ve spodním řádku. U běžných tabulek by to v praxi znamenalo, že Praha po 9A9 9999 přejde na 01A 0000 až 99A 9999 a posléze na A00 001A - A99 999Z, 1A0 001A - 9A9 999Z, 01A 001A - 99A 999Z, A00 01AA - A99 99ZZ... Seriová písmena přidávaná zprava musí být v bloku pohromadě aby se nemíchala s číslicemi. To by mělo zabránit vzniku značek jako je 5TM S12V nebo M3T 5P2V z Welkovy knížky. Takovému moravskoslezskému veteránskému 12V 53TM bych se ale nebránil. Měla by se používat jen písmena A, C, E, H, J, K, L, M, N, P, R, S, T, U, V, X, Y, Z. Písmena B, D, I a O by kvůli snadné záměně s 1, 8 a 0 vypadla ze hry (samozřejmě kromě jihomoravského kódu B).Systém výroby a výdeje bych ponechal s možností zažádání (na úřadě) o výrobu duplikátu či třetí tabulky, kterou následně Hicon doručí balíkem přímo majiteli.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 20:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Matně si vzpomínám, že jsem v devadesátých letech občas viděl policejní Felicie s čísly, která na těch vozech působila jaksi nepatřičně, například značky ze série ACI apod.

To je běžné dodnes - Felicii kombi s ACI jsem viděl velmi nedávno tuším na Letné, pamatuju si i ACM a pak nějaké vzory 86, což je na pražských Feliciích kombi taky blbost... jde o starší značky, které měla Policie/SNB k dispozici, ale kdoví jaké přesně to jsou...

Dokonce jsem takto kdysi "odhalil" zřejmě konspirační vůz Š Octavia, dlouhodobě zaparkovaný u Obecního domu v době, kdy se v sousední uličce s oblibou setkávala drogová komunita - měla značku AHA-xx-xx
Dan_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 09:23:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jef: No jo, vzor 86 - to je pravda. Teď si vzpomínám, že jezdí také několik policejních Felicií combi s číslem ADS XX-XX. To je vlastně také pitomost, ADS tuším odpovídá roku registrace 1990.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 09:58:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin L:
Jakási "mírná" úprava stávajícího systému "v mezích zákona" (stávající vyhlášky) mě už napadla taky
Já bych současný systém "evoloval" trochu jinak, směrem k zapamatovatelnějším kombinacím. Pak se ale podobnosti s jinými nedá moc vyhnout.
Až na to budu mít čas a náladu, tak se o tom třeba rozepíšu
Zatím jen to, že aby to vyhovovalo současné vyhlášce a raznicím Hiconu, mě připadá nejrozumnější základní formát KAA 999A, přičemž samozřejmě první písmeno znamená kraj. V první skupině je možno používat všechna pímsena uváděná vyhláškou, na poslední pozici jen nezaměnitelná (při našem fontu), tj. nepoužívat (z těch povolených) B, D, I, S, Z. (zaměnitelnost S-5, Z-2,7).
Takováto úprava by šla provést přímo úředníkem od stolu, bez jakýchkoliv zásahů do legislativy.
Na další podorobnosti teď nemám čas, ale variant je více
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 834
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 12:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takový dotaz, kerý mě napadl v souvislosti s tím, že jsem včera viděl v Pardubicích trvale manipulační H 01-88 (šestiúhelníková):
Přidělují se "staré" manipulační značky "H" jen v Hradeckém kraji, nebo v celém Východočeském kraji (tedy i E, SM a HB?). Obdobná situace je i v jiných krajích (P v K, U v CL,LB a JN, C v PE...)
Don`t worry, be wary!
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 12-2006


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 12:40:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: 218 (834)

Bordel s manipulačními značkami zřejmě existuje po celém Česku; v Prostějově (nyní OL kraj) stále kolují "osekané" B i novější B typ '94; zřejmě je vydavatelům na ORP líto tyto značky konečně hodit do šrotu, nebo spíše jako (povětšinou) bývalí policati čekají na jakýsi rozkaz shora, který dosud nepřišel a zřejmě nepřijde. Je to smutné, ale v celém českém marasmu je to bohužel jev naprosto normální a svým způsobem zcela podružný.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34087
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 14:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co udělat příští čtvrtek u K. menší sraz studijního výboru?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6438
Registrován: 1-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 14:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Pokud to bude, dejte si tam jedno na mě a já si dám jedno na vás v Brně.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 15:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mz : Tak já tam teda příští čtvrtek (snad) přijdu, když nedáš jinak, ať tam s tím vlakovým jízdním řádem na klíně nejseš sám...
PS : Jakej máš tentokrát příjezd/odjezd? Jako minule?

Bobyku, tak ty už teda definitivně nejseš pražskej Pepík?
Nebo se to týká jenom toho příštího čtvrtka?
A vůbec - jak k tomu ten kácovskej pivovárek přijde? To teď budou muset krátit výtoč a propustit pár zaměstnanců...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34088
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 15:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ddk:
Tentokrát nebude (vlakového) JŘ potřeba - přijdu pěšky od Chodova. :-) Časově bych to viděl tak na pátou odpolední, ale to se pokusím ještě upřesnit.

Na Kácov se v létě vypravíme přímo ke zdroji, takže to jistě za Bobyka doženeme. :-)

A pokud by se hodil jiný den (pondělí, středa), tak klidně, čtvrtek jsem bral jako zažitý termín.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1894
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 15:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mz : Když nebude nutno, tak hodinu, den a místo bych taky už moc neměnil, jsem pro tradici.

Kdo dosud váhá (-al) aspoň ví, kde a kdy nás skoro vždycky najde!
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6440
Registrován: 1-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 15:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědku, je to tak. Však už minule jsem ti říkal, že jsem s Prahou skončil. I když se tam budu občas zjevovat, ale v ten čtvrtek určitě ne. A osud pivovárku je teď plně na tobě, tak se snaž. A né, že tam někdy přijedu, a budou tam Vietnamci... To bych ti snad podřízl lávku na Chodově :-)
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1895
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 15:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobyk :
No jo, že "říkal, říkal",...cák si to pamatuju?
(Vždyť víš, že co si hned nenapíšu, tak nevím. )

Tak teda, když myslíš, tak já se jim tam občas postarám o tržbu...(to jako, že aby jí měli vyšší, samozřejmě )
A to i přesto, že mojí největší hmotnou podporu mají restaurační zařízení, kde se čepuje jisté "nejmenované západočeské".

PS : Když to vyjde, svezu se zítra s REBAGEM na trase MBU - A.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace