K-report
 

Archiv do 16.listopadu 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse » Staré archivy » Archiv do 16.listopadu 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 22:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pajda
Nevím, jestli tu už zazněla úvaha, že Praha by mohla jeětě chvilku ponechat A na druhé pozici. Stačilo by udělat serie 0A0 až 0A9. A na světě by byla nejlepší značka 0A0 0000 (nebo 0001)

Vubec bych se nedivil kdyby Praha prisla na napad zacit "respektovat" ve vyhlasce z r. 2001 jasne vybrazeny format A00 0000. Kdyby ve stejny cas, i bez vypotrebovani sve ciselne rady, nasledovaly i ostatni kraje co by jeden muz, ztratil by MMI jako mavnutim proutku na neoblibenosti a stal se sice nudnym a historicky prekonanym, presto laicky prehlednym a zapamatovatelnym systemem. Spolu s rigorozni recyklaci a vyuziti zbytku pismen z abecedy by pak mohl zakotvit v ceskomoravske kotline na docela dlouhou dobu...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1780
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 13:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na téma český systém RZ
Občas se tu objeví rezolutní a zjednodušující vyjádření, že náš systém značek je nejhorší v Evropě. S tím musím nesouhlasit. Slabou stránkou našich značek je struktura alfanumerického kódu, co se týče vzhledu, použitého fontu či absencí diakritiky se můžou směle řadit na evropský, možná světový standart. Žádný národní systém není ideální, v každém lze najít nějakou větší či menší mouchu: Slovinci a Poláci vytváří nezapamatovatelné kombinace, Slováci neznají pro veterány nic jiného než motoformát a francouzské či britské tabulky jsou jednoduše nevzhledné. Stejně jako žádný systém není ani ten český dokonalý, ale po určitých úpravách (které by se daly shrnout jako ze_by minimal) budu s podobou českých tabulek téměř zcela spokojen.

Minor, č.227: Formát A00 0000 mi po vyčerpání současného tvaru přijde taky jako nejrozumnější řešení. Proč se s ním nepřišlo hned od začátku tenkrát zdůvodňovala tehdejší mluvčí ministerstva dopravy (snad Roubcová?), že varianta s číslicí na začátku byla zvolena právě proto, aby se krajské značky jednoznačně odlišily od okresních.
Již 300 let jsme špičkou technického vzdělávání ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 21:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha bude mít po 9A9 9999 značku 10A 0000 a zopkauje si tak celou serii 1A0 - 9A9 ve tvaru 10A - 99A.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 21:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli se na MD nechaji inspirovat praci panu France a Hlavace, tak to bude docela zajimave...

Vojtěch Franc and Václav Hlaváč
(1) Center for Machine Perception, Department of Cybernetics, Faculty of Electrical Engineering, Czech Technical University,

Abstract
We propose a method for segmentation of a line of characters in a noisy low resolution image of a car license plate. The Hidden Markov Chains are used to model a stochastic relation between an input image and a corresponding character segmentation. The segmentation problem is expressed as the maximum a posteriori estimation from a set of admissible segmentations. The proposed method exploits a specific prior knowledge available for the application at hand. Namely, the number of characters is known and its is also known that the characters can be segmented to sectors with equal but unknown width. The efficient algorithm for estimation based on dynamic programming is derived. The proposed method was successfully tested on data from a real life license plate recognition system.


http://www.springerlink.com/content/b720d6vv39yc9yj2/
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4600
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 23:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdy mohla být vydána RZ 1T37726? Díky za info.
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 23:16:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bart (4600):
Jde o dvouřádek typu 103 vydaný v Ostravě pravděpodobně na podzim 2003.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4602
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 23:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, je to typ 103, to jsem zapomněl napsat...
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2067
Registrován: 12-2005


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 09:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussi /2100/ :

Taky mě MOC mrzí, že jsem tentokrát nemohl , zvláště, když se sešla mimořádně silná "skoroceločeská" sestava!
Leč důvody pro mojí abs(tin)enci byly skutečně vážné, a to pracovně-rodinné.
Jak zde před dávnými časy, létapáněasivloni, napsal jeden zdejší nejmenovaný klasik, jehož některé věty a termíny se posléze v této diskuzi staly kultovními -
"...Nejen značkami živ je člověk..."

Jinak samozřejmě pevně věřím, že vás snad ještě někdy někoho uvidím, páč si myslím, že TO nemusí být vždycky jenom o psaní, ale taky někdy o lidech.

PS : Tak cos' to měl pro mě za vládní úkoly? Nešlo by to poslat emajlem?
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 14:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj všichni,
zdravím vás po mém návratu ze zahraničí. Jak se vzpamatuju, tak pár fotek z D a F dám do příslušné komory.

Ještě k tomu, co po "devítkové" Praze. Nestle, to 10A víte, nebo si myslíte? Při té hrůze, co (pro mně) MMI představuje, by 10A 0001 byla logická značka a v Praze (podobně v S-kraji) by na cca 7 a půl roku přinesla celkem vzhledný formát. Dál by následoval na mnoho let také slušný "bosenský" formát 100 A001. Jedinou nevýhodou je zaměnitelnost, především v S-kraji mezi 3, 8, S atd., což jsme diskutovali mnohokrát. A také, bohužel, v statních krajích by ještě dost dlouho strašila konfigurace čpč:čččč.

Martin l, Minor:
Posun krajského písmene na první pozici by značkám prospěl nejvíce, nejlépe s doplněním dalších písmen do dosud neexistujících kombinací (Praha AAA-AAZ, AFA-AFZ, AMA a dále), což jsem zde již také prezentoval před časem v podobě MMIX - minimal. Bojím se však, že tak jednoduchou a poměrně líbivou variantu úřednictvo nepřinese. A navíc si také myslím, že číslice na první pozici byla cílená kvůli systematickému odlišení od okresních značek. I když MMIX-minimal je založen na dosud nepoužitých kombinacích, obávám se, že zůstane jen zbožným přáním. I když... Někdo z tohoto fóra poslal na ministerstvo dotaz a v odpovědi bylo uvedeno něco v duchu "prověřujeme požnost použití dalších písmen". Při mé naučené nedůvěřivosti v čs, resp. cz-úřednictvo se však bojím stupidní "skoroslovinsko-polské" chutoffky 1A0 001A.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 14:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pajda 880: "Když systém uznal 0000 jako číslo, tak pak jí berme všude v potaz."
Domnívám se, že tomu není zcela tak. Právě absence značek 0pč čččč a také čp0 0000 ukazuje, že sněhulák ve značce nedělí alfanumerický kód na logický trojblok a čtyřblok, ale že evidenčně se jedná o pořadí série (výdej začal první sérií, proto 1 na první pozici), krajské písmeno a dále pořadové číslo v intervalu přirozených čísel. Pokud je série před písmenem jednomístná, tak pořadové číslo je v intervalu pětimístných přirozených čísel 10000 až 99999 nepřirozeně oddělených sněhulákem na jednu + čtyři pozice.
No, a pokud dojde v MMI na trochu přívětivé pokračování, (viz můj předchozí příspěvek), tak by při dvoumístné sérii (10 až 99) měl za krajským písmenem následovat interval přirozených čísel 1000 až 9999. Tím zároveň popírám sám sebe :-) a po 9A9 9999 by neměla následovat kombinace 10A 0001, nýbrž 10A 1001. A včil mně cupujte.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 14:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O přechodu na 10A 0000 nic nevím, ale v tuto chvíli bych to považoval za nejrozumnější kompromis, protože:

(a) 23A 7473 je podle dosavadní logiky (tři znaky série a čtyři číselné znaky car identifier), takže by se nezhoršila zapamatovatelnost;
(b) 25S 8190 bude vydána zhruba 7-8 let po tom, co byla vydána 2S5 8190, takže pravděpodobnost současného výskytu těchto dvou RZ a jejich zaměnitelnosti se snižuje.

Oddálí se tak obtížné úřednické rozhodnutí o dalších 7 let, než Praha dorazí do 99A 9999, a nejpozději do té doby se vyvine (s pomocí tohoto fóra) nový, hezký systém SPZ2016 (MMXVI).

Ten bude založen třeba na myšlenkách krajského kódování v okresním formátu (EAA - EAZ, EBA - EBZ etc.)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4587
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 15:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Oddálí se tak obtížné úřednické rozhodnutí o dalších 7 let, než Praha dorazí do 99A 9999

Jak jste přišel na 7 let? Při současném tempu výdeje Praha dorazí do 99A 9999 za nějakých 50 - 60 let.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 15:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex:
Série 10A-99A uběhne přece stejně rychle jako série 1A0-9A9. Je to stejně znaků, jen jsou jinak uspořádané. Ale mate to, co?
Kdyby po sérii 9A9 začalo běžet 10A0-99A9, to už by bylo něco jiného.
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4588
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:06:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218: Vždyť to není pravda - za stejný čas, jako uběhne 1A0 - 9A9 uběhne jen 10A - 19A. Stačí se jen podívat na vzestupnost první číslice.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4589
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máte recht, teď mi to došlo. Za písmenem vlastně nebude už pět číslic, ale jen čtyři. Skutečně mě to zmátlo a rozhodilo moje přesvědčení o dlouhověkosti tohoto systému. Nicméně i tak doputuje písmeno na konec značky za nějakých 40 let (místo 350 let, jak jsem myslel původně).
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 12-2005


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně by se kacířských osm znaků (pro typ "101" až "116") na budoucí české značce líbilo třeba ve stálém tvaru -


(europruh)...PPP...(snehuliak)...ČČČ...(znak ORP nebo kraje)...PP

Óóffšem uznávám, že tato značka by byla (při zachování současné velikosti znaků) tak dlouhá, že by u určitých typů vozidel mírně přečuhovala karosérii do stran. V tom případě bych jako její součást navrhoval umístit na její oba konce levý (i pravý) blinkr.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já vám do tho nechci kecat, ale já bych po 9A9 9999 čekal nejpravděpodobněji 01A 0000 - podle stejného pravidla jako např. mopedy.
9A9 9999 má šest cifer stejně jako 99A 9999, pokud by se začalo na 10A 0000, tak má obojí (skoro) stejnou kapacitu - teoreticky 900 000.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos:
Já nevím, mě se ta myšlenka 01A prostě nelíbí. Na mopedech se na 0A přešlo až po 9A (nebo ne?). To znamená, že po 9A9 může teoreticky nastat 0A1, nebo začít novou "megasérii" opět číslem 1, jako začla ta první (první megasérie je 1A..., druhá 10A...).
01A považuji za nejméně logickou nástupnici značky 9A9, čímž se mi ale vzhledem k myšlení úředníků jeví také nejpravděpodobnější. Značky nemají logiku.
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Btw. Jak vůbec šla posloupnost sérií u mopedů? Čím se začalo? 1A nebo A1 (A0) nebo jak? Teď jsem se díval do rekordů a jedině Vysočina má 0J, všechny ostatní PČ... Je J-kraj první nebo poslední?
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 12-2005


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevšiml sis 7S.

S-kraj (7S) je mopedový král, J-kraj (0J) je mopedová královna...

Začalo se písmeno - nula.

K úvahám, "co bude, až nic nebude" bych si ještě dovolil cosi podotknout a připomenout tak část poslední odpovědi z MD na dotaz Martina l. :
V současnosti se kromě posunu krajského písmene o jednu pozici doprava zvažuje možnost zavedení dalšího písmene.
Co je psáno, to je dáno, aneb živná půda pro další spekulace...

(Příspěvek byl editován uživatelem Dědek.)
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek:
Díky. Koukám, že počet mopedů v kraji není závislý na počtu obyvatel, ale spíš na počtu obcí.

Nicméně i tak mi značka 01A nepřijde logická. Buď 10A nebo 00A!.

(Příspěvek byl editován uživatelem 218.)
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 12-2005


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 17:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad počty mopedů :

Řekl bych, že podle "nejvyšších viděných" to takhle lze "mezikrajsky" hodnotit jenom v rámci jakési hry.
Rozhodně to nevyjadřuje skutečný počet vozidel v kraji. Ba ani skutečný počet registrovaných vozidel v kraji.
Ono se dost obtížně zjišťují mezery v číselné řadě pro typ 101 až 116, pro typ 119 si to už vůbec nedokážu představit.

PS : A ještě se mi tak vybavilo, že např. P-kraj je v tomto ukazateli handicapován ouplně - podle zpráv našich plzeňských kolegů jsou jeho mopedi hojně označováni typem 118...

(Příspěvek byl editován uživatelem Dědek.)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 20:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Nestle, Dědek, 218 a ostatní:
Logicky by po 9A9 9999 skutečně měla následovat trojblok 10A. Dále se mohutně hlásím k tomu, že jsem napsal v předchozích příspěvcích bludy a OMLOUVÁM se za to, ztytečně jsem po příjezdu spěchal do debaty.
Současné značky:
a) 1. pozice: série 1 až 9
b) 2. pozice: krajské písmeno
c) 3. až 7. pozice: pořadové číslo 00001 až 99999, přičemž sněhulák za 3. pozicí neznamená nic víc, než že je tam ze zvyku.
Proto byla první značka 1A0 0001 a stotisící značka 2A0 0001 a logicky žádkou vydanou značku s pěti nulami nenajdete.
Po zlomových devítkách by logicky mohl (měl) nastoupit systém:
a) 1. a 2. pozice: série 10 až 99
b) 3. pozice: krajské písmeno
c) 4. až 7 pozice pořadové číslo 0001 až 9999.
Tímto se dokonce zlepší zapamatovatelnost ze současného "číslice-písmeno-číslice-čtyřčíslí" na "dvočíslí-písmeno-čtyřčíslí".

Ale pověstný dopis (odpověď) uvádí zvažování dalšího písmene. Domnívám se, že je nyní na pořadu dne koncepční rozhodnutí, zda:
a) se posune krajské písmeno (principielně to je blbost - kdo to dělá v Evropě? - ale v případě našeho trojbloku to kuriozně povede ke zlepšení zapamatovatelnosti) nebo
b) se zachová krajské písmeno na druhé pozici jako jistý CZ-národní atribut, který u mopedů a exportních značek už neplatí... Pak bychom se dočkali buď 1AA 0001 až 9AA 9999 atd. (lepší zapamatovatelnost) nebo 1A0 001A až 9A9 999Z (škoda mluvit...)
c) teoreticky existuje i šance na MMIX-minimal (AAA 0001 atd.) ale už název systému minimal říká, že má minimální šanci, neb je privela revoluční, byť v naší skupině má celkem pozitivní ohlas. ALE jak bylo napsáno, zvažuje se možnost zavedení dalšího písmene, nikoliv písmen...

U mopedů mohla v tichosti jít na první pozici nula, protože mopedové krajské značky se nemusí odlišovat od žádného staršího systému. U "běžných značek" však může stále být zájem o zjevné odlišení od okresních značek.

Ale když jsme v tom odlišování od staršího systému. Změny v roce 2009 mají přinést např. legální "doražbu" 3. značky a možná i značky na přání. "Doražba" však bude přípustná jen pro nové značky. Zlomyslně nahodím myšlenku, že současný systém ke značce 9A9 9999 nedojde a po 1. 1. 2009 se ve VŠECH krajích pouze dovydají naražené značky (Praha např. po 9A8 6127) a pak se začnou vydávat novelizované značky, např. 1AA 0001 nebo 1AA AHOJ...
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 06:32:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně už se těším na hon na 9A9 9999 a na to co bude potom a kdo na to přijde první

jen doufám, že nevymyslí neco co pohřbí Régiomap. Ačkoliv v každém systému se dá najít číselná GAMES. Zasvěcení vědí...
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 25.10.2007 (xls)

353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 11:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Copak dělá na úplně dospělém "osmdesátikilometrovém" vleku připojeném za Tatru typ 155?

 
 
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7865
Registrován: 1-2005


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 13:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

353: A co dělá na Mitsubishi Fuso s plošinou na opravu osvětlení? Fotku mám někde doma, už jsem ji semi dával. Nezapomeň, že značky nemají logiku.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 13:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobyk, 353:
Taky mě dneska překvapila v Pardubicích A00 1701 na náklaďáku s jeřábem... Někdy je to asi otázka, co je ještě náklaďák a co už je pojízdný stroj.
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 15:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek /2067/:
Prostě jsi nemohl, netřeba to víc rozebírat . (Mně je to jasný, venku byla zima a v TV nějakej zajímavej program, tak co by se kmet někam táhnul )
No a to tamto je dokonce nejlepší posílat emajlem, ale má to dva háčky: 1)rozhodl jsem se to ještě trošku poladit a na to teď zrovna nemám čas, takže nejdřív koncem týdne. 2) nemám na tě emajl, takže to prosím naprav (přes soukr. zprávu nebo SMS nebo nějak...)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 16:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že_by: Změny v roce 2009 mají přinést např. legální "doražbu" 3. značky a možná i značky na přání. "Doražba" však bude přípustná jen pro nové značky

Jak jsem odpovědi z MD ČR pochopil já, tak doražba bude možná pro všechny značky krajské. Ministerstvo se evidentně snaží, aby změny v roce 2009 nevyvolávaly dojem nového systému, ale jen úprav toho stávajícího, které se činí čirou náhodou u příležitosti vyčerpání číselné řady v Praze a středních Čechách.

Logicky by po 9A9 9999 skutečně měla následovat trojblok 10A

Ale v tomto případě pracujeme s myšlenkou, že po devítce (9A9) následuje desítka (10A). Jenže to by podle mého názoru logicky platilo pouze v případě, že by se počet znaků na značce zvýšil na osm (9A9 9999, 10A0 0001...). Jenže přechodem na nový formát se systém jaksi "vynuluje" a tak by logicky měl začínat od nuly. Ostatně příklad z praxe už máme, ne? Středočeské exporty taky po 9S9 99E začaly s 01S 00E. Vzniká tu ale určitá kolize s veterány. Když mohli lidé vynalézt sokolovské 1S0, tak se určitě najdou tací, kteří budou řešit, jestli 03A je Praha (A) nebo jižní Čechy (03)... I proto by se mi více líbil "traktorový" formát A00 0000, který také přispívá k větší čitelnosti (písmeno - dvojčíslí - čtyřčíslí).

Dědek: ještě se mi tak vybavilo, že např. P-kraj je v tomto ukazateli handicapován ouplně - podle zpráv našich plzeňských kolegů jsou jeho mopedi hojně označováni typem 118

Ano, podle informací z Plzně, v kraji nejvýkonnější a tedy klíčové výdejny si babety nikdo registrovat nechodil (protože to v praxi nikdo nekontroluje) a na nové maloobjemové skútry se ten motoformát stejně vejde, takže se tu stodevatenáctky nevydávají.
Již 300 let jsme špičkou technického vzdělávání ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 17:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když mohli lidé vynalézt sokolovské 1S0, tak se určitě najdou tací, kteří budou řešit, jestli 03A je Praha (A) nebo jižní Čechy (03)...

Ty veterány jsou velice nesystematické, ale takhle daleko bych ve svých obavách nešel... sice okřídlený "sokolovský řidič" tuším se 4SO byl i v novinách, u 1UO měli i Severočeši asociace na Ústí nad Orlicí a při pohledu na 1KO se i mě v první chvíli podvědomě vybaví Kolín a až pak Vary, ale to je proto, že ty okresní kódy byly zažité po desetiletí, všudypřítomné a taky až na výjimky logicky odvoditelné. Že by se někomu tolik vpilo pod kůži "03V", aby hledal v "03A" krajana? Možná majiteli nějakého takového veterána, který se o značky jinak nezajímá, ale masový jev to nebude...
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 12-2006


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 17:54:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: JEF (1237)

Když už jsou ty krajské dvojciferné kódy 01-14 zavedené (sice jen pro V a R), co tak začít od 15A ? Záměna by pak nebyla možná.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 18:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale v tomto případě pracujeme s myšlenkou, že po devítce (9A9) následuje desítka (10A)
Já pracuju s jinou logickou myšlenkou. První megasérie je 100001-999999, druhá by taky měla být 100001-999999, jen se nám uvnitř toho čísla posouvá krajské písmeno.
Nebo je možná ještě druhá logika, že 1 se začalo z důvodu možné záměny 0 s písmenem O před krajslým písmenem... Potom by bylo možné začít 01A, ale musí se zase potom vynechat 10A, 20A, 30A...

tak se určitě najdou tací, kteří budou řešit, jestli 03A je Praha
Tak to silně pochybuju, myslím, že to, že 03 jsou Jižní Čechy neví ani většina těch, co mají tento kód na značce

Obecně jsem pořád pro "krok stranou", tedy zachovat vzhled 3:4, ale "otočit ho", tedy používat formát 000:AAAA - 999:AZZZ pro Prahu... vzhledem k počtu písmen by to mohlo vydržet celkem dlouho...
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2079
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 19:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se bude u normálních značek postupovat podle stejných pravidel, jako u mopedových a exportních, nemůže logicky být po 9A9 9999 nic jiného než 01A 0000 (jedině možná 01A 0001). Pokud by bylo 10A 0000 (nebo 10A 0001), platila by pro "normální" značky jiná pravidla, než pro ostatní značky.
Co bude doopravdy je ovšem otázka, protože "fantazie" příslušných úředníků je neomezená. Navíc se pravidla mohou změnit.
A navíc, značky přeci nemají logiku
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 19:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad 218:
"Já pracuju s jinou logickou myšlenkou. První megasérie je 100001-999999, druhá by taky měla být 100001-999999, jen se nám uvnitř toho čísla posouvá krajské písmeno."
Pane kolego, hezká myšlenka, také jsem si s ní pohrával, ALE v takto pojaté megasérii by zcela bezdůvodně chyběla čísla 100000, 200000, 300000 atd. až 900000. Proto jsem ji už zavrhnul a přišel s teorií série-kraj-číslo (viz můj příspěvek 323).

Ad Martin l.:
"Ale v tomto případě pracujeme s myšlenkou, že po devítce (9A9) následuje desítka (10A). Jenže to by podle mého názoru logicky platilo pouze v případě, že by se počet znaků na značce zvýšil na osm (9A9 9999, 10A0 0001...). Jenže přechodem na nový formát se systém jaksi "vynuluje" a tak by logicky měl začínat od nuly."
8 znaků určitě ne, předpokládám, že jste to uváděl pouze pro názornost a ne jako očekávání.
Pokud po devítkové značce nastoupí nový "subsystém" (jako že asi to tak úřednictvo chápe), tak uznávám, že značka 01A:0001 reálně hrozí. Dvoumístná série na prvních dvou pozicích značky začíná nenulově nee 00, nýbrž 01, což je již v duchu logiky od r. 1953 (OA-00-01)
To, že se mi (i dalším) nemusí tento postup líbit, má však pouhou váhu psů štěkajících na karavanu... Ostatně mopedi a exporti už tuto logiku znají. :-(
No, a pokud se ještě do toho připlete avizivané další písmeno, tak se s rozbouřeným žaludkem připravme na 01A:A001 nebo 01A:001A. To je žrádlo. Až bude nejhůř, tak mohu hobby posunout od značek k dendrologii.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 00:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud by MD zavedlo v r. 2009 novy format pro Prahu A1A 0000 az A9Z 9999 (pro dalsi kraje alternativne B1A, C1A, E1A...) vystacil by prave v Praze nejmene 25 let a odboural soucasne zamenitelnosti vseho druhu (pachut manipulacni PZ nikoliv). V r. 2034 by pak v klidu mohl prejit na AA1 0000 az AZ9 9999 (Praha) ktery je dnes nepruchodny kvuli udajne zamenitelnosti s ABK-12-34 nebo ALC 12-34 (slepej by ji tam rad videl). No a nekdy na prelomu 2059 a 2060 by se v naprostem klidu mohl zavest AAA 0000 a nikdo, opravdu nikdo by uz netvrdil ze existuje nejake relevantni zamenitelnost s necim, co je videt na silnici. Ale tohle vsechno je jen teoreticka alternativa k existujicimu MMI, tedy nic, co ma, stejne jako MMI, v jakekoliv podobe budoucnost a cemu bych fandil.
Az do r. 1932 jsme meli s Rakoskem a Nemeckem ideove stejne znacky pripominajici cislo jednaci u soudu. Pak chvilku opravdu skoro vlastni, ktere si v jejich alternative podrzeli Rakusane byt jako vybehove dodnes. Prisly experimenty 1945-53, 1953-60 a z nouze velmi dobra cnost 1960-2001, ale porad to byla "pani poznavaci znacka", casto peknejsi nez auto co k ni patrilo.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3724
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 06:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

značky nemají logiku - toto legendární Bobykovo motto se nám tu neustále vrací jako bumerang. Myslím, že je to opravdu Alfa a Omega celých PZ. Protože bez tohoto pravidla by tato diskuze byla nudná jako Trať 251...
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 25.10.2007 (xls)

Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 37123
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7870
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám takový dojem, že poněkud zapadla bohulibá myšlenka setkání v Olomouci. Jak to kdo kdy kde vidíte?
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už jsem se vrátil ze zahraničí, tak můžu relativně kdykoliv od tohoto víkendu až po čtvrtek 29. 11., pak zase na pár dnů mizím do pořádkumilovnějšího světa. V případě zájmu mohu zajistit hospodu atd. - toto lépe řešit e-mailem.

Navíc, obávám se, že v prosinci budeme mít všichni už předvánoční starosti. Tak jestli jo, tak včil!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 14:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Minor 229:
Ano, tohle by také šlo. Navíc bychom tím dostáli zavedené blbosti ve trojbloku a místo čpč by bylo pčp. Že mně to také nenapadlo? Asi proto, že se mi tento trojblok nelíbí. Jinak OK, logicky bychom navázali na stávající pitomé kódovímí MMI. Systém Ačp:čččč by stačil při stávajícím tempu výdeje na 16 a půl roku (22 písmen x 9 číslic = 198 sérií : 12 měsíci = 16,5 roku).
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 14:17:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Minor 229 - podčárník drobným písmem:
Trochu jste mně inspiroval k následujícímu zamyšlení, z něhož mi vyplývá, že tradice opravdu dobrých, logických značek u CS/CZ moc vysoká není.
Připomněl jste mi důležitý moment. Ač nový čs. stát vznikl r. 1918, tak nikdo neměl potřebu (a čas na blbosti) honem také vymýšlet nějaký nový československý systém značek, abychom se odlišili od tehdy většinově opovrhovaného Rakouska. Je pravda, že se tehdy jednalo "o pár aut" a zdaleka ne tak často byla auta využívána pro cesty do zahraničí jako nyní.
Naopak, značky nikdo neřešil (druhý extrém), do doby, dokud se jejich kódování nevymklo soudnosti (N XXXVIII 523). Pak teprve nastoupil nový systém, který tehdejším potřebám vyhovoval, byl logický a přehledný. Takto lze při odhlédnutí od politické situace hodnotit jako odpovídající i systém protektorátní. Poválečný systém (země-okres-číslo) je relativně dobrý, možná trochu překombinovaný, ale zapamatovatelný.
Vz.53 - škoda mluvit, bez duplicity by stačil na 5 milionů vozidel při postupném použití všech kódů AA až ZZ, což se postupně naplňovalo, byť ne od začátku abecedy. Vzhledem k tomu, že byly celé série určeny pro jednotlivé druhy vozidel, tak se kapacita systému razantně snižovala. V r. 1960 došlo k polidštění systému, ale bez pohledu do budoucna ohledně kapacity. Připadá mi to, že už tehdy se jednalo o "vyšlizmus" - tak tohle nám vyšlo, aby se v okresech někdo vyznal. Tím, že se však přešlo na okresní kódování, kapacita systému výrazně klesla, byť to bylo kompenzováno duplicitou. Vzhledem k tehdejšímu poměru mezi motocykly, osobními a nákladními auty šlo o jistý přínos pro kapacitu systému, z hlediska logiky a stále nízké kapacity systému to ale byla pitomost. I tak muselo být zřejmé někomu alespoň průměrně inteligentnímu a schopnému koncepčního myšlení, že bez 7. znaku se systém brzy dočerpá. V normální společnosti byl rok 1960 optimální na zavedení sedmiznakových SPZ i na odbourání duplicity. Ale soudruzi chtěli ušetřit, použít vylisované značky (nové a možná i použité - je to tak, že?), a tak 4 roky dělali celostátní harakiri s výměnou značek, provizorním výdejem neutrálních sérií (s povinností následné výměny), předáváním značek atd. Vyšlizmus, vyšlizmus, vyšlizmus. Docela by mně zajímalo (ale jak to spočítat), kolik peněz stál výkon státní správy při výměně značek (vč. fyzického předávání značek mezi okresy, všech evidencí atd.) v poměru s ušetřenou částkou za druhotné použití značek systému ´53 v příslušných okresech po r. 1960.

Na 7. znak stejně došlo - u motocyklů velmi brzy (Kladno odzačátku?), u os. aut 3 roky po dokončení složité výměny značek. Systém se „usadil“, ale pořád si nesl cejch jen polidštěného systému na divných základech - duplicita, nejednotný přístup v různých okresech k rozkošaťování sérií (motocykly se sedmým znakem - písmeno nebo číslo, náklaďáky někde duplicitně k osobákům, jinde ne – jiné série, ne jiné intervaly atd.) Zmenšené značky vz. ´86 jen ukázaly, jak se šetří za každou cenu. Vz. ´94 byl pouhou kosmetikou - zavedení evropských formátů značek. Typicky pro tento stát však s takovými blbostmi, jako je použití náklaďákového formátu pro motocykly...

O neduzích MMI tady píšeme pořád dokola, když to shrnu, tak nový a jednotný systém MMI např. u žlutých značek zatím nabídl tyto vývojové etapy:
a) McB paradox - sedmiznakové značky neduplicitní v souběhu s bílými značkami čpč:čččč, traktor značka vpředu i vzadu
b) samostatná série pčč:čč čč, čtyřčíslí s mezerou (proboha PROČ?!?), 2 značky pro traktory
c) dtto b), ale bez mezery ve čtyřčíslí
d) se zavedením europruhozměn jen jedna značka, ale zato stále bez europruhu
Trochu moc změn na 6 roků a takový „vedlejší segment“, jako jsou traktory. A pak potkám traktor M00:11 10 jen s jednou značkou. Takže ta druhá se válí v garáži, ve výkopu pod kubíkem betonu nebo na úřadě, který ji preventivně nevydal, když „ty nové značky jsme už taky dostali jen po jedné“?
A to pomíjím mnou do zblbnutí opakované traktorové veselí u veteránských čísel včetně současného výběru mezi šesti- a sedmiznakovou značkou.....

Do tohoto megavýplodu jsem vše shrnul proto, že se domnívám, že mimo systému ze 30. let (+ protektorátu) jsou všechny ostatní systémy menší či větší omyl. Opravdu si v tomto státě nezasloužíme něco pořádnějšího?
Nyní jen s napětím budeme čekat, čím se stávající vlaštovčí hnízdo MMI dolepí v r. 2009.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 15:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussi /2113/ :

ad tvoje "a")
Pro mě no problem. Počkám, až "poladíš". (Nespěchej, víš, pro koho je spěch. )

ad tvoje "b")
Vím, že adresu zatím nemáš-čekal jsem jen na pokyn, bych se ti s ní nenutil. V nejbližší době bude napraveno...
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7871
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 15:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by: Právě na to jsem myslel taky. Tento víkend je ale asi brzy, příští víkend zase nevím, jak na tom budu s časem (tím nechci tvrdit, že beze mě ani ránu :-) ), a pak už mizíš... Osobně bych však byl pro tento víkend, ale záleží i na ostatních.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 19:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad rok 2009 :

Rozhodnutí na MD by mělo padnout v rozumném předstihu. Předpokládal bych, že se o podobě nového formátu rozhodne nejpozději kolem půlky příštího roku.
Objednávky v Praze jsou objemově velice stálé, poslední dobou se od sebe liší jen nepatrně, a to rozdílným počtem atypů.
Takže by se podle toho dalo jednoduchým výpočtem stanovit, že změna formátu se bude týkat objednávky od hodnoty cca 9A7 95xx, což je pátá v pořadí od aktuálně vydávané. Ve výdejnách by měla být k dispozici nejpozději už v lednu 2009.
Je ale možné, že její výroba bude ukončena bez ohledu na požadovaný počet RZ přesně na hraně starého a nového formátu, tedy na hodnotě 9A9 9999. Nebo bude i její zbytek (cca 1 1500) vyroben, a to už v novém formátu - pokud to pro Hicon nebude technický paraořech. V prvním případě by se zahájení výdeje nového formátu oddálilo zhruba do dubna 2009 (výroba cca únor 2009), ve druhém případě se nový formát v Hiconu bude muset vyrábět už na konci roku 2008.
Pro názornost uvedu můj odhad objednávek a výdeje zbytku "starého" formátu v Praze :
8A1 96xx - 8A5 15xx...aktuálně se vydává pouze typ 101, od 10/2007
8A5 15xx - 8A8 35xx....výdej od 1/2008
8A8 35xx - 9A1 55xx....výdej od 4/2008
9A1 55xx - 9A4 75xx....výdej od 7/2008
9A4 75xx - 9A7 95xx...výdej od 10/2008
9A7 95xx - 9A9 9999, (do obvyklého počtu objednávaných RZ chybí cca 1 1500 v novém formátu)...výdej od 1/2009

Jenom připomenu, že "výdej od" se může týkat jak začátku (to když bude nejdříve potřeba vydávat typ 101), tak konce objednaného intervalu (když bude nejdříve potřeba použít některý z atypů - to ale tím pádem bude s velkou pravděpodobností ještě dříve, než v uvedené datum).
A závěrem pro zajímavost -
 
...číselně první pražský europruh?
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 19:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...číselně první pražský europruh?

včera ráno jel za mnou poslední (přesněji nejvyšší) bezeuropruh 3A9 9999, je to Mercedes v šampaňské metalíze. Bohužel, foto nemám - byl celou dobu za mnou a pak se někam ztratil.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 329
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 19:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bobyk a fšichni (sraz):
Mně by se tento víkend také docela hodil - sice mám nějakou práci v So i v Ne, ale zřejmě bych to dokázal prokombinovat.
Příští So (24.) se patrně zúčastním nějaké denní oslavné trachtace, takže v podvečer bych mohl.
Takže co třeba tento týden v neděli odpoledne? Možná to je blbý termín, ale někdo něco navrhnout musí!
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7876
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 20:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak neděle odpoledne je pro mě zabitá, ségra se rozhodla, že bude mít svátek. Já bych mohl buď zítra, nebo v sobotu odpoledne až kvečeru.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sobotní podvečer by šel, co na to ostatní?
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 12-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: ŽE BY (329), BOBYK (7876)

Pánové, rád se přizpůsobím, pokud stojíte o mou účast .

Pro zajímavost z dneška - relativní rekordy (TYP 101):
ORP OLOMOUC 3M2 6290; ORP ŠTERNBERK 3M3 0494.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7879
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomcat: Já určitě ano :-) Chtěl jsem ti zítra kvůli tomu volat, tak jsem ušetřil :-) Mně by se zamlouvala cesta vlakem R 903 v 16:35 z PV s návratem dle potřeby a stavu... :-)
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Tomcat, Bobyk:
Takže 17. 11. 2007 (ten letopočet píšu pro pořádkové síly, aby nás nějaký jejich aktivista nechtěl přetáhnout pendrekem) okolo 17. hodiny kde? Přednádražní mrákodráp (myslím, že tam nejsou větší stoly v případě větší účasti) nebo mnou navrhovaný podnik U Moritze (tramvají linek 1 nebo 7 na zastávku Okr. soud, dozadu na konec ostrůvku, doprava přes ulici okolo Terezské brány na Maria-Theresia-Platz, toho času Palachovo náměstí, a na konci náměstí na rohu vchod do budovy, po cca 10 schodech dolů...)?

Co na to ostatní z Moravy a Slezska, případně i delegace česká? :-)
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 12-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: BOBYK (7879), ŽE BY (331)

Termín vyhovuje, navrhovaný vlak taktéž.
Místo: pro nás, cestující vlakem by tentokrát zřejmě lépe vyhovoval onen mrakodrap.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7881
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve věžáku nějaké větší stoly jsou, ovšem obvykle beznadějně zamluvené. Ale jak se dívám na stránky Moritze, je tam zrovna v ten den nějaká kulinářská akce, takže to asi taky neklapne. Jak to momentálně vypadá U Dášenky? Mám dojem, že jsem tam jednou byl, ale nejsu si jist, jestli to bylo právě tam. Jen odhaduju podle mapy, vím, že to bylo někde na Masarykově.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 9-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych hrozně rád (viděl Tomcata), ale ...
S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:39:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U Dášeňky bývá totálně nahuleno. Od nádraží je to ulicí Masarykovou k Mostu přes Moravu (2. most), před mostem pravé nároží.
A nebo.... Název hrozný, hospoda příjemná: Ristorante Antonio, Kosinova 7, Olomouc, speciality tradiční české i mezinárodní kuchyně a široký výběr nápojů, GPS souřadnice 49°35′44.86″ N 17°15′45.30″ E, tel.: 585 221 395 (od nádraží ulicí Masarykovou k hotelu Palác, tam vlevo k parku, na konci bloku vlevo vchod z náměstíčka (asi 6 schodů do sklepa)
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7884
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 23:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je ten podnik na rohu, jak venku bývají v létě dva stoly se slunečníkem a točí se tam Holba? To bych se nebránil.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 23:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bobyk:
Podnik na rohu - Ano.
Holba - nevím.
U příležitosti mého 333. příspěvku si dovoluji navrhnout první moravskoslezské setkání příznivců poznávacích (a dopravních) značek dne 17. listopadu 2007 v 17 hodin a 17 minut v hospodě Ristorante Antonio, Kosinova 7, Olomouc.
Program nezávazný a nezávažný.
Hosté z Čech i vzdálenějších zemí jsou vítáni.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 00:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro sobotní debatu, "co po devítkách" (asi na ni dojde...) přikládám ilustraci, kterou, obávám se, mohu nazvat MMIX-real. Pokud se nedobereme alespoň nám již známé varianty MMIX-minimal (AMA:0001), tak ty naše značky za krasavce asi prohlásit nemůžeme.
 
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 37133
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 03:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pátky a víkendy mám do konce roku zabitý, takže se musím omluvit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 07:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já mám tento víkend už jednu akci a to dnes a vzhledem k tomu jak nás synátor zaměstnává jsem rád, že chodím spat se slepicema. Takže se omlouvám a mrzí mě to.

3260 - Michal Hájek
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 25.10.2007 (xls)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace