K-report
 

Archiv do 19. listopadu 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Autobusy a trolejbusy » Student Agency » Archiv do 19. listopadu 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
network
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.121.218
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 13:51:40    Odkaz na tento příspěvek  

Slim: A proč to například u některých spojů na Zlínsko jde???
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 14:04:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neřeším konkrétní linku, celkem ani nevím, o jaké diskutujete, bavím se obecně. Ale z toho, co uvádíte, nejde vyvodit, jestli konkrétně jedna firma to dělá blbě...může to znamenat i to, že ty ostatní to porušují, ale hlavně: U každého dopravce existuje nějaký turnusový rozpis a oběh vozů. Klidně je možné, že ta přestávka (to jen teoretizuju) je nutná prostě proto, že ten řidič předtím jel nějakou linku, na kterou navazoval ten Váš spoj a prostě by mu to těch 4,5 hodiny nedalo v součtu. Například - pojedu 2,45 hodin z Brna do Prahy, tam mám 10 minut a jedu rovnou do Blavy, 10 minut se mi jako přestávka nepočítá, takže musím udělat přestávku po 4,5 hodinách, tzn. 1,5 hodiny po odjezdu z Prahy...což je z pohledu cestujícího do Blavy naprostá pitomost. Ale kdybych to takto jako dispečer nenaplánoval, potřeboval bych na zajištění spojů o jedno auto a jednoho řidiče víc a jsm opět tam, kde předtím...Opět mě nechytejte za slovo s těmi časy, ale neumím si představit, že jedna firma dělá sama od sebe přestávku jen pro řidičovo svačinu tam, kde jiné jezdí přímo. I idiot si spočítá, že to cestující naštve a nažene ke konkurenci (viz Spinar) a dneska ani v SAD Blava není řidič takový pán, aby si to prosadil kvůli sobě...
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 15:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych něco k dříve probíhající diskusi o tom, že není možné, aby řidič opustil autobus s cestujícími. Je to možné. Dnes jsem si to shlédl na jednom autobusové nádraží, kdy řidič nechal cca 5 lidí zavřených v autobuse a na celých pět minut zmizel tak, že neviděl autobus a dalších 5 minut stál u trafiky/občerstvení opodál. Být mezi těmi cestujícími, má asi pan řidič hodně velký průšvih, protože je to jeden z řidičů, kteří mi při focení autobusů nadávají.
Nově spuštěný Web o jízdenkách - jizdenky.org
Katalogy jízdenek
ICQ: 499-501-207

Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4943
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 19:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Network než se začneš pouštět do těchto debat je dobré něco vědět.Spočítej si kolik jede bus hodin ze Zlína.Navíc tuto cestu absoluje i zpět.Nasazení řidičů není tak jednoduché jak se může na první pohled zdát.Je třeba brát ohled kolik najezdil v dnech minulých aby nepřekročil doby řízení.Proto nejdřív zjisti fakta a pak soudit.
AD Spinar co když ten řidič Sadky den předtím byl třeba v Miláně nebo co já vím kde.Proto třeba změnily oběh,něco přestali jezdit či co já vím co.Rozhodně bych ty soudy nedělal.A jsi pěkně rozmazlený pokud ti tak děsně vadí přestávka.
Bohužel je vidět že pro tebe a některé ostatní je řidič jen póvl kterej nemá mít práva.Tak totiž vystupujete někteří!!!!!
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 20:52:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: to máš prasť jak uhoď. Pro některé řidiče jsou zase póvl cestující...

A s tímto >>Prestizni prace ridice autobusu?!?! Ja si ty prace vazim, ale za prestizni bych ji neoznacil ani omylem!! Viz pocet zajemcu + "skvele" platove ohodnoceni.<< se nedá nic než souhlasit
Přeberte si to, kdo chcete, jak chcete...

Nebo se podívejte k nám, ať víte, do čeho jdete!

Stránky opatovické kopané.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4944
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 21:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Stanley takže souhlasíš s tím,aby řidiči přestávky porušovali?Řekni to na rovinu za koho kopeš.Obtěžovalo by tě to při cestách?Prosím jen stručnou odpověď.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3170
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 21:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Ne.

PS: Doufám, že je to dost stručné.
Přeberte si to, kdo chcete, jak chcete...

Nebo se podívejte k nám, ať víte, do čeho jdete!

Stránky opatovické kopané.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 21:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad přestávky: Jasný jsou dvě věci:
1) každý vynucený vysednutí z busu je pro cestujícího nepříjemnost
2) předpisy tu nejsou pro nic za nic a z vlastní zkušenosti vím, že přestávky řidičů jsou spíš u horní hranice toho, co se dá bezpečně zvládnout.

Závěr: Linky a turnusy je nutno plánovat tak, aby se minimalizovaly situace z bodu 1 a když už jsou nutné (kvůli bodu 2), tak je naplánovat na takovém místě, aby lidi nemuseli trčet někde na mrazu. Na druhou stranu, když to jinak nejde, tak lidi jednoznačně z vozu ven.

A ještě jedna osobní zkušenost: v polední pauze mi volala dispečerka, jestli můžu odjet hodinový kolo za náhle onemocnělého kolegu. Tak jsem jí to odkejval a teprve při návratu mi došlo, že mi o 10 minut nevyjde pauza. Tak jsem stál na autobusáku, lidi mrzli na nástupišti o 100 metrů dál a já nemoh s tím autem ani pohnout, protože by mi tachograf nezapočítal tu pauzu. Nepřejte si slyšet, co jsem se pak o sobě dozvěděl...
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 22:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přestávka.... bylo by vhodné, když už je přestávka, zejména na vnitru, aby byla aspoň na nějakém AN, kde je vyhřívaná čekárna, slušné WC a rozumný bufet. Vyhodit mě řidič na mráz na parkoviště a 30 minut mrzni, bych nebyl nadšený. Možná bych jel příště s konkurencí. Zažil jsem přestávku na lince Michalovce - Bardejov kdesi v půlce cesty, kousek před Svidníkem. Řidič na AN nechal atobus - otevřený - a šel nakoupit do sámošky naproti AN. Na mezinárodkách plně chápu přestávku na benzínkách.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4945
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 23:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen na okraj v drtivé většině jsou přestávky v místech větších nádražích.Terminál HK,Bus nádraží atd.U mezinárodních je to úmyslně poblíž motorestů.Opravdu nevidím na tom nic závadného.A pokud to někomu vadí ať sedí doma na prdeli.
ad Wlasta vidíš sám jak je to nepříjemné,ale strach je větší než hrdinství.¨S vozem si nepohnul pod hrozbou že přijdeš o prachy.A vidíš pro takového Spinara budeš hajzl který ho nepustí za mrazu do busu.To je tak když se na to dívá jen z pozice chudáčka cestujícího.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Irizar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 23:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 240025: Teraz si presne trafil moju najväčšiu výhradu Chápem predpisy, chápem že vodič potrebuje mať chvíľu od cestujúcich pokoj, ale keď už, nech tá prestávka nie je kdesi v uprostred lesov. Nechápem, prečo musí napríklad denná linka Praha - Zvolen stáť pri bohom zabudnutom motoreste pät minút pred Drietomou, kde môže cestujúci, ktorý nie je ochotný platiť 40 korún za malú kávu tak akurát štyridsať minút podupkávať v snehu a mraze. Keby dopravcovi aspoň trošku záležalo na cestujúcich, bola by tá pauza buď v Brne na Zvonařke alebo až o dvadsať minút neskôr v Trenčíne, proste niekde, kde si môžem zaliezť do teplej čakárne, kúpiť si niečo za normálnu cenu, prípadne ísť si pošotiť . Nejaké tie bufety a jedálne pre vodičov sú na obidvoch týchto miestach, a nie sú tak nehorázne predražené.

Inak na spomínanej relácií Liberec Brno, resp. Liberec-Zlín som sa inak svojho času nacestoval až-až a polhodinová pauza v HK mi dokonale vyhovovala - rozchodil som nohy, dal som si v staničnej hale kávu a aspoň som vedel, že mi v zamknutom autobuse nič z batožiny nezmizne.
ondrejsokol.rajce.net
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 23:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale keď už, nech tá prestávka nie je kdesi v uprostred lesov.. pokud je hezky a les je čistý, je tam aspon stánek s levným a dobrým občerstvením, může se člověk proběhnout po lese, porjít nadýchat čerstvého vzucuhu, popř. rozhlížet se do krajiny.... ale pouze při ideálním počasí.... a ve sněhu... dětičky se můžou koulovat zbytek cestujích stavět sněhuláka . Diskutuje se tady linka Liberec - Brno.. nevím, jak rychle jela, ale tahle relace bude vlakem určitě rychlejší a celkově pohodlnější, pokud nejede vlak ze 100% obsazen...
Irizar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2008 - 23:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 240025: Ak mi ešte pamäť funguje, tak s ČSAD Semily to bolo 5 hodín 5 minút a šlo sa buď zájazdovým Volvom alebo C955... pohodlie ma nikdy netrápilo.
ondrejsokol.rajce.net
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45867
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 01:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1:
Předně děkuji za přání.


Jen na okraj v drtivé většině jsou přestávky v místech větších nádražích.Terminál HK,Bus nádraží atd. U mezinárodních je to úmyslně poblíž motorestů. Opravdu nevidím na tom nic závadného.A pokud to někomu vadí ať sedí doma na prdeli.

Když on ten cestující řeší svoji potřebu se někam přepravit, a když si vybere nějaký přímý spoj, tak ho tak nějak moc nezajímá, že dopravce/řidič má taky své potřeby a problémy (navíc když na to není upozorněno třeba ani v JŘ).
Nedělal bych z toho ale zas nějaký moc drama, pokud budu znát podmínky dopředu a nebudou vysloveně nepřijatelné. Ostatně když pojedu třeba vlakem, tak obvykle budu muset někde přestoupit, přímá spojení jsou jen v nejvýznamnějších směrech, busy zatím jezdí přímo do mnohem víc relací.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Spinar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 10:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ares:
Ja jsem nikdy o nikom nerekl ze je hajzl!! A nikdy jsem neupiral pravo ridice na prestavku!! Ja mam taky v praci prestavky (i kdyz se mi je obcas nekdo snazi upirat). Ten obrat byl nasledujici - rano 8:30 - 13:15 (Blava - Praha), potom 16:30-21:15 (Praha - Blava). Na OBOU trasach prestavka 45 minut! Jednou jsem to jel jako R/T. Proste si myslim, ze tento obrat se da udelat pouze s tou prestavkou v Praze. A prestavky nejsou urcite chybou ridice, ale managementu spolecnosti!! Otazka ovsem je, ci to byl napad..:-) Ten motorest se totiz stridal, podle oblibenosti konkretniho ridice a nabidky jidel.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 11:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Spinar: A kde bereš jistotu, že ten řidič ráno v Blavě začínal v 8,30 a že už za sebou neměl třeba hodinku nějakých posil na šichtu? a že něco podobného ho nečekalo po příjezdu do Blavy? fakt neznám konkrétní situaci, ale připadá mi na palici, aby při 4 hodnách jízdy kdokoliv dal bezdůvodně do JŘ přestávku. A pokud si ji řidič dělal sám o své vůli, aby se najedl, jak to vypadá podle Tvého textu (střídání motorestů podle chuti), je to prostě svévole a porušení pracovní kázně řidičem a pak nevím, o čem tady vůbec píšeme. Sám pamatuju z mládí řidiče, který na vesnické lince bydlel 5 km pře konečnou a normáně si večer zastavil u baráku a šel se domů najíst a celý autobus ho sledoval za oknem baráku, jak je v pohodě a nikam se nehrne a nestresuje se (ale nechával nás sedět v nastartovaném buse). Pokud je ta přestávka v JŘ, je stanoveno, kde a taky není co řešit.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 11:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen tak to zkusím shrnout - měli bychom všichni uznat, že zákony tady nejsou pro strandu jak při tvorbě JŘ a turnusů, tak při jízdě řidiče a za jejich porušení si nikdo nepůjde dobrovolně sednout. Myslím, že diskuse v tom smyslu, že někdo jiný to riskuje a proč tedy tenhle řidič nebo tahle firma ne, je úplně mimo mísu a dokonce se toho dožadovat je naprosto absurdní.
Dále při posuzování čehokoliv vycházejme z toho, že ne všechno vidíme, ne všechny souvislosti vnímáme a známe a že jednání z pohledu cestujícího nelogické má většinou nějaké opodstatnění. Wlastovo příklad s přestávkou (660) je nad jiné výmluvný. Uvědomte si, že se tady mluví o dopravě a bezpečnosti lidí a že ty zákony taky nevyplodil úplně chorý mozek v deliriu...a zkuste se zeptat někoho, kdo má nějaký průser tohoto typu na krku (Nažidla, nedávná SA nehoda u Chocholné apod.) jak moc se pak kdekdo snaží dokázat, že porušil sebenepodstatnějkší kravinu a jak moc na tom záleží, když se řeší, na jak dlouho si půjde sednout...A to, že si to někteří podnikatelé a někteří řidiči neuvědomují, je jen smutným důkazem úpadku profesionality...
Spinar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 16:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Slim:
Souhlasim ze zakony a specialne bezpecnostni prestavky se musi dodrzovat! To je v zajmu kazdyho cestujiciho, aby BUS ridil co nejodpocatejsi ridic. Ale ohledne tyhle prestavky mi jedna zenska v SAD Blava rekla (mimo zaznam) ze se dela z toho duvodu, ze se tak delala historicky (kvuli tomu, aby si cestujici dosli na toaletu) a ridici jsou na ni zvykli. Coz mne nastvalo.

Ale SA se to tyka jen okrajove a uz to tu resime nejak dlouho..:-)
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1389
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 16:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad spinar - já bych řekl, že dodržování přestávek a vlastně všech předpisů se SA týká docela dost.
Jabko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 18:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.lidovky.cz/nehoda-student-agency-nejmene-pet-mrtvych-f ii-/ln_domov.asp?c=A081003_082233_ln_domov_nev


...a tenhle byl odpočatej nebo jel jak prasátko
http://brumlafoto.blogspot.com/
http://dpkv.blogspot.com/


Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 18:46:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jabko: Fakt už nehul nebo nechlastej. Tvoje příspěvky jsou mimo jako žádné jiné.
Jabko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 18:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  




Lepší se zhulit, než zůstat v tomhle plechu

(Příspěvek byl editován uživatelem Jabko.)
http://brumlafoto.blogspot.com/
http://dpkv.blogspot.com/


Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4948
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 19:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Spinar nezlob se ale už mě docela vytáčíš.Já nevím jestli to děláš schválně,nebo je to opravdu tvoje úchylka.Slim se ti snaží popsat co k tomu může vést.Ty nevíš co ten bus jel ráno.Co když otočil ráno linku?Řidič si také musí vydělat.Není to tak jednoduché jak se ti může zdát.Pokud to je v JŘ tak tam je z nějakého důvodu.A že by si jí tam dalo vedení SADky?No to si děláš prdel!!! ne?Už si viděl zaměstnavatele kterej ti bude nabízet přestávky kdy na ně nemáš nárok?Naopak využije každé kličky kdy ti to neumožní.Chlapče on tě totiž platí!!!A platí tě za práci a ne abys proseděl den.A když i ty máš přestávky tak i ty o nich děláš,nebo je využiješ k odpočinku a občerstvení?Mě o přestávce nikdo rušit nesmí a ani to nikdo nedělá.Já ostatní také neruším a ani mě to nenapadne.
A pokud si řidič svévolně dělal přestávky zaslouží potrestání.Bohužel ono to dost nekorespunduje s tím co jsi tvrdil na začátku.
Prosím předlož JŘ ať víme že mluvíš pravdu.
ad Slim díky za tvůj postoj je vidět že víš o čem je řeč ač už jsi pár let mimo obor.Tvůj názor je od počátku konzistentní.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5350
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 19:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Spinar: Tak pokud byly ty časy, jak píšeš, tak se to dalo jezdit bez přestávky. Přestávka v trvání 45 minut musí následovat po 4,5 hodinách řízení (jde dělit a tak podobně, ale to nebudu teď rozebírat)

Nevím, proč tady vzniklo tolik zbytečných a napadajících řečí, ale pokud jsem to pochopil, tak Spinarovi šlo jen o to, že přestávka nebyla legislativně nutná, nic víc, nic méně.
Web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4950
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 19:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Magiq opravdu si myslíš že zaměstnavatel dává přestávky zaměstnancům z toho že chce aby byli jak pelíšku?To při úctě k tobě snad ani nemyslíš vážně.A pokud so přečteš Spinara příspěvky,objevuje se pořad víc rozporů.Teď dokonce že si řidič motoresty vybírá.To jedině že by v poznámce Jř bylo že přestávka je v úseku x a y.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3174
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 20:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem pokud není přestávka v jízdním řádu uvedena a zastaví se proto, že řidič před odjezdem ještě někde jezdil a s nějakého důvodu musel vyjet na dálkovou, tak by byla na místě alespoň omluva njebo sleva na jízdném. Z pohledu cestujícího mě totiž tohle vůbec nemusí zajímat. Ale to jsem na úrovni "co by - kdyby".
Přeberte si to, kdo chcete, jak chcete...

Nebo se podívejte k nám, ať víte, do čeho jdete!

Stránky opatovické kopané.
network
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.151.92.134
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 20:28:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Ty seš na ty autobusáky nějaký vysazený Já z tebe fakt nemůžu, tvůj životní ideál je autobusák
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4951
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 20:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley a psal snad někdo něco takového?Možná čti co je a ne co se ti mihne.Vždy záleží co ten řidič má v daném turnusu.Dám ti příklad (i když se nejedná o přestávku)Bus Kad Vrchlabí jezdil toto:Ráno svoz Optrex poté krátká linka,nájezd do Špindlu,dlouhá Praha tam a zpět a po příjezdu ještě rozvoz Škoda Auto.Řekneš co je cestujícímu do toho a já ti řeknu nic.Ale pokud se zamyslíš ekonomicky tak je to o penězích.Prostě je třeba se na to dívat trošku s nadhledemA pokud někomu vadí přestávky tak ať se jich vzdá i on sám ve svém zaměstnání.Připomíná mi to jako když malému dítěti někdo bere hračky.Tím na toto téma končím.Kdo chce chápat pochopí,kdo nechce zůstane na svém.Ale takoví kteří kritizují nějakou přestávku u řidiče jsou vrahové silnic.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5351
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 20:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já někde píšu, že zaměstnavatel dává přestávky, aby řidič byl jak v pelíšku? Přiznám se, že ten hnůj tu celý nečtu. Předpokládal jsem (možná špatně), že Spinarovi šlo jen o to, jestli se dá Praha- Blava zajet (podle uvedeného JŘ) v jednom řidiči bez přestávky podle platné legislativy. Odpověď je ano, dá. Nic jiného jsem říct nechtěl.
Web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3175
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 20:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Zavání mi to teorií proč to dělat jinak když se to vždycky dělalo takhle. A jsem zvědav, jak ekonomicky bude takový dopravce přemýšlet, až linku zavře, protože cestující budou jezdit linkou, která je bez pauzy. Čas jsou dneska prostě pro většinu peníze...
Přeberte si to, kdo chcete, jak chcete...

Nebo se podívejte k nám, ať víte, do čeho jdete!

Stránky opatovické kopané.
Tomas25
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 21:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi, nemůže mi někdo prosím sendnout na mail (tom.ertl@atlas.cz) seznam všech jančurových busů vč. počtu s poznámkou, zda je vyřazený nebo po nehodě? Díky předem.
www.dptomasov.webgarden.cz - můj web ČSAD Tomášov
www.tomovastranka.wgz.cz - můj web o Vbusu.
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 21:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétně trasa Praha - Bratislava se pod 4,5 hodiny dá - za ideálních podmínek. Ale na téhle trase je šance nabrat zpoždění 15 min a víc rozhodně větší než zanedbatelná. A když to jede jeden řidič, uvízne na půl hoďky v koloně, tak co má pak udělat? Odstavit to na 3/4 hodiny 10 kiláků před Bratislavou, aby ve finále dorazil se zpožděním víc jak hodinu? Když jede jeden řidič, tak si myslím, že ta přestávka na takovéhle trase je vhodná. Pak je otázka, jestli jí v jízdním řádu psát na nějaké konkrétní místo nebo dát řidiči tu možnost to odjet v kuse a mít tu pauzu až na konečné. Ve většině případů si myslím, že cestující dřívější příjezd spíš uvítají.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2008 - 22:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veverka: doba řízení může být prodloužena v případě závažných důvodů jako třeba právě zácpa. Musí se to ovšem uvést ve stazce a nechtěl bych to vysvětlovat třeba francouzskýmu celníkovi, když bych tam jel za po 14ti dnech se zájezdem :-D
Mimochodem, i na leckterých vesnických linkách je těch 4,5 hodiny kolikrát využito téměř do minuty
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5359
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 15. listopadu 2008 - 08:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na linkách do 50 km a MHD platí trochu jiná pravidla. Doba řízení 4 hodiny a přestávka 30 minut (a zase možnost dělení). To jen na upřesnění.
Web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 15. listopadu 2008 - 08:55:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda že ta trasa Blava - Pha se dá odjet na zátah a v 1 řidiči,jenže je to na doraz a vzhledem k tomu že se jede po naší nechvalně známé D1 je téměř 100% jisté že bude nějaká zácpa,takže dopravce stojí před problémem:1 řidič a pauza,nebo 2 řidiči non - stop a bez pauzy?Jenže jak tady zmiňuje Stanley je to dneska všecko o penězích a 2 řidiči= vyšší náklady= dražší jízdenka a vzhledem k tomu že poměrně významná většina cestujících kteří jako dopravu volí autobus tak činí kvůli penězům tak je ta pauza celkem logická.Jak správně podotkla Veverka je možné udělat vyjjímku při zácpě atd..,ale musíš to prokázat což znamená sjet na nejbližší od.dálniční policie a požádat o potvrzení což se rovná další sekera a vlastně pauza ale bez zázemí,takže je to o ničem!Zkrátka vadí ti pauza?Jdi na vlak!
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2004

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 00:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta: Copak po 14 dnech, ofiko to má na kartě být měsíc - minimálně. Ale jeden známý, co má kartu asi 3/4 roku, tak si jí nechal zkontrolovat a má to tam všechno, prý je to tak na kriminál Přitom jsou to takové ty blbosti, sem tam minuta, nebo od rána do noci roztahané ježdění pár km s mnohahodinovýma pauzama. Prostě není to o tom, že by jezdil nějak přetažený, jen si to nesedne s předpisama
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5363
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 07:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Veverka: Digitální tachografy - karta řidiče se vyčítá jednou měsíčně. Paměť tachografu jednou ročně. Na upřesnění.
Web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 23:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: CO znamená slovo "vyčítá"? Tiskne výpis? Nebo přemaže? Docela by mě zajímalo, co na mě ta moje všechno ví...
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 00:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To znamená, že pověřený zaměstnanec má počítač s programem a čtečkou a jednou měsíčně vyčte karty, vše zkontroluje a kartu vymaže. Udělá 2 kopie výpisu. Jednu si nechá a druhou dá řidiči pro případ kontroly policií

(Příspěvek byl editován uživatelem Tommy01.)
Bovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 07:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommy01:Kartu nikdo nemaže ale po jejím zaplnění se atomaticky začnou postupně přepisovat ty nejstarší data.
Garantovaná kapacita je 28 dní ale vejde se tam mnohem víc.Ty výpisy taky není třeba tisknout.To je problém kontrolního¨orgánu jakým způsobem tě zkontroluje.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5369
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 07:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těch 28 dní souvisí s legislativou, podle které musíš za toto období deklarovat práci a odpočinky.
Web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
bagrista-b1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.61.250
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 10:40:31    Odkaz na tento příspěvek  

Cesta 15.11. v 6:00 z Prahy do Trenčína:
- Glory č. 98 - skvělý autobus
- 2 řidiči - Slovák a Čech (Moravák) - nevím proč, ale pořád se od nich z kabiny valil hurónský smích , sympatický steward Michal (evidentně po noční, splnil si svoje povinnosti a pak spal), v Brně střídání za stewardku Adélu - docela přísně vyžadovala zapnuté pásy (sama se ani při delším sezení nepřipoutala)
- cesta OK, příjezd do Trenčína skoro na čas (i přes uzavřenou silnici I/50)

Cesta 16.11. v 18:00 z Trenčína do Prahy
- do Brna Aura č. 85 (v Glory se teda podle mě sedí líp..), film běžel - hlavní TV nad řidičem zazrněná, zelená světla nad sedačkami vypnuta
- pouze jeden řidič Slovák (to opravdu jezdí pouze v jednom ??) + steward Peter
- příjezd do Brna 20:15, zde nekompromisní vysazení i cestujících pokračujících do Prahy (ačkoliv ten bus tam dál stál), což poněkud výrazně kazí výsledný dojem - v mrazech to nebude nic moc
- ve 20:50 příjezd Aury (54?) z Vídně, steward si přesedl a jelo se dál
- Aura už přecijen lehce olítaná (dávám jí ještě tak rok a pude na Liberec )
- film běžel, zelená světla svítila, hlasitý rozhovor stewarda s řidičem (mimojiné o změnách na lince do Košic - bohužel přes půl autobusu už tomu nebylo přesně rozumět)
- do Prahy příjezd na čas

Zapnuté rádio neřeším - není mi nepříjemné.
bagrista-b1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.61.250
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 10:46:25    Odkaz na tento příspěvek  

Závěrem ještě jedna otázečka - nejspíš na Tommyho01. Kdysi byl v časopise Žlutý článek "jak poznat správného řidiče/stewarda" (možná je tam ještě teď, nevím). Mimojiné tam stálo, že si navzájem nepovídají a řidič nemá puštěné rádio. Zajímalo by mě, jestli už na tohle někdo z SA "doplatil", jel jsem spoji SA cca 20x a snad pokaždé byly oba "požadavky" porušeny.
Ne, nevadí mi to, pokud se řidič věnuje řízení, ale náš národ je plný ....*

* - doplň dle uvážení
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 12:14:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad bagrista: tohle je vec nad kterou jsme dlouho dumali. Jen pro upresneni, tyto vety se vozi v buse stale. Jen ne v casopise zluty, ale v pruvodci zlutym servisem. Musim tedy priznat, ze pokud je v buse kontrola tzv. Mystery shopping, tak se tam uvadi, zda ridic mel pustene radio a zda si stew povidal(a) s ridicem. Jednou jsem takovou kontrolu mel a pak se me sefova ptala jakto, ze jsem si s nim povidal. Na to jsem ji odpovedel, ze po celou cestu jsem poslouchal radio ja a ridic se bavil se mnou. To uz zakazane neni :-) jen jeste dodam k tem kartam, nastinil jsem situaci jak to funguje u SA...
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 12:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad tommy1 - když se na kartě musí uchovávat záznamy za posledních 28 dní, tak ji přece nemůže nikdo mazat. Pokud vám teda místo toho neuznávaj to lejstro co si vytisknete a nedej bože pozměníte
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.7
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 14:50:22    Odkaz na tento příspěvek  

samozřejmě máš LIBEREČÁKU pravdu.Nikdo karty nemaže,jen se občas vyčtou.Žádný lejstro nedostáváme.Pokud máš na kartě nějaké chyby-špatné přestávky,odpočinek,tak musíš podepsat prohlášení na kterém je napsáno co si podělal a že jsi s tím byl obeznámen.Příště se to nesmí opakovat,jinak ti hrozí,že si za to nesedneš a budeš prodávat na Florenci jízdenky. TOMMY01 - jezdím u SA 2roky,ale takový kraviny jaký sem píšeš to je hrúza!!!!!
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 17:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak dorazily další 2 Glory 105 a 106
106 jede teď v 17:30 do Londýna :-)
Lele
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 20:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommy01: Mal by som cestovať 9.12. z Košíc do Bruselu s prestupom v Brne. Na prestup je tam cca 20 min. Čaká sa na spoj z KE, alebo keď bude meškať autobus z KE hodinu, tak ma pošlú ďalší deň a zadarmo??
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 20:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud to máš na jedné žluté jízdence, tak má SA povinnost tě dopravit tímto spojem, byť zmeškaným. Pokud máš 2 jízdenky Jednu modrou KE->BR a jednu žlutou br->brussel, tak je to individuální domluvení s dispečingem.
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 00:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě není úplně jasné, proč by řidič neměl poslouchat rádio? Že se dá zakecat tak, aby se nedostatečně věnoval řízení, tomu věřím, ale že by se někdo tak zaposlouchal do rádia? Naopak se tam může dozvědět užitečné informace o dopravě.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9570
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 00:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To může být nějaký interní firemní předpis. My třeba máme v předpisech jen to, že nemám rádio poslouchat moc nahlas, abych tím neobtěžoval přepravovaný substrát.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
kd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.143.32
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 09:44:50    Odkaz na tento příspěvek  

přesně tak, protože cestující jsou nalepeni v Irizarech nebo Beulasech hned za řidičem, tak aby je to nerušilo....
network
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.47.210
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 11:04:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ano a třeba v noci rádio nahlas + k tomu s půlhodinovým vynecháním celonoční video Tady na slovenských nočních cestách SA opravdu nedoporučuju, jinde to nedělají.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 16:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zakazovat řidiči v noci rádio i hovor se stewardkou mi přijde totální nesmysl z hlediska bezpečnosti. Mnohahodinové koukání do tmy spolu s monotónním hučením motoru a klimatizace bez možnosti jakékoliv změny mi přijde jako nejlepší cesta k usnutí...
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 21:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta: Něco na ten způsob jsem taky chtěla napsat, ale o půlnoci už mi na to nějak nestačily vyjadřovací schopnosti
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 21:54:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že už to tady zaznělo. Řidič je placen z peněz cestujících a tak ho cestující považují za svého sluhu, který bude pracovat tak, aby cestující nijak neobtěžoval. Bohužel řidič není robot a když chtějí ostatní spát, jemu se chce taky spát, když chtějí ostatní na záchod, tak jemu se chce taky na záchod atd. Myslím, že rozumný kompromis v této diskusi nenajdeme a nic nezměníme -:-)
network
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.47.210
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 00:05:21    Odkaz na tento příspěvek  

Proč je třeba na linkách jiných dopravců na Slovensko v noci klid, maximálně slabě puštěné rádio...???
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 09:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože o tom je trh. Každému vyhovuje něco jiného. Někdo si vybírá autobusový spoj SA podle filmu, který tam poběží a někdo chce spát. Naštěstí máme možnost nejenom volby ale i svobody, takže když nechci být rušen videem jedu s dopravcem, který video v autobusech vůbec nemá.

P.S.: V noci poslouchám MP3 ze sluchátek, což cestujícím nevadí. Na druhou stranu jsem ale příliš izolován od zvuků z okolí a třeba divných zvuků z autobusu bych si všimnul mnohem později.Co je lepší?
Pokud mám jet celou noc, tak je pro mne nejlepší, když se mnou někdo mluví. Cestující vepředu se třeba dobře nevyspí, ale zase jsem je vždy dovezl bez toho, že bych usnul. Co je lepší?
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 09:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda že když se pustí video,části lidí se to líbí,druhá část řve že je to blbost kterou viděli 100x a třetí část chce ticho a tmu aby mohli spát,na pauze u kafe je potom stejně blbec řidič protože když jednomu byla zima tak druhýmu horko a do toho to nemožný video....
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 14:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si jeďte nočním vlakem a tyhle starosti neřešte, navíc na sparnight to máte za pár korun