K-report
 

Archiv do 14. března 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 14. března 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 10:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka:
Nějakou představu o představě TZ o KvK mám, ale bude lepší, když to případně budeš řešit s ním a předhazovat mu problémy, které on díky svému tápání v "mikroproblematice" nevidí.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 13:54:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl

192 - Souhlas, jen nevím, proč vylučovat ty Budějovice? Pokud by se to za 30 minut stihlo (a pokud nám nebude vadit vazba na Sp-197 a minutové obraty, což by 810 mohla dokázat - i když bych tam tedy určitě nechtěl dělat fíru ;-) - alespoň ve špičce, je to rychlejší než většina autobusů, a oproti extra nejrychlejšímu busu bez zastávky pomalejší asi o 15 minut. Pro pořádek: předpokládám jednotný tarif.
Tedy základ ve dvouhodině, ale ve špičce vložit dva tři páry spojů navíc - takovýmto způsobem bych dočasně (!) oželel vatu, neb co se nadiverguje, to se za hodinu dvě prostě škrtne na obratu. Pro jistotu ale zabezpečit ty dva přejezdy, nebo kolik jich je.

197 - S asi 5% vatou to 810 (resp. jí trakčně podobný motorák DB 772) zajede bez jedné zastávky už dnes. Dočasně bych to akceptoval, Trojnoha to bude umět možná o malinko rychleji, takže zbývají ty dva kusy plechu (nebo praporky) v Číčenicích. R-190 v Číčenicích přestává 197-CB vázat, neboť 197 má vlastní vlak, a tedy pobyt klidně (půl)minutový. Možná bych mu pro klid duše hodil na hrb i Hlubokou, aby Sp-197 mohl jet na 190 bez zastávky (a tedy vozit i 192-CB), čímž poslední "železniční" relací řešenou busy nebo závlekem via Putim (Písek) je Dívčice - ST. Mezidobí R a Sp je na to tak akorát.
Aneb: Kříže Strunkovice jsou spustitelné ihned po instalaci samovratů a souprav 810+010+810 nebo Trojnohy.
Zrychlení na cca 60 je fajn pro zvýšení vaty, popř. možnosti úprav polohy v Číčenicích cca o minutu.

198 - Vyjde velmi špatně. Kříže Vimperk by se dosáhly jen ve dvouhodině za předpokladu ST 00 (chybí výhybna Volyně - Lčovice) a i tak je to ze ST (Plzně) do Volar rychlejší přes Prachatice (v praxi o 17 minut, díky současným křižováním na 198, a to za předpokladu dvouhodiny nad Vimperkem). Byl to jeden z důvodů, proč jsem tolik propagoval ty Strunkovice. Proto jsem pro převedení vlkm (dotací) ze 198 na 197, a tam hodinu v celé trase. Je to prostě jediné smysluplné železniční napojení Volar.
Lenora: No a Volary - Horní Vltavice (- kamkoli) se bude přesedat v Lenoře? To ten souběh busů nepobere? Já bych jel raději do Stožce, tam je to busem dost oklika. Vlaky jsou tu fakt jen pro turisty. Že by bus nezvládl 25 km (Vimperk - Volary) za 0:45 - 0:50 pochybuju.

185: To si teď neuvědomuju, ale určitě podle KT 30 (což se buď trefí nebo ne) a směrovky v Babinách (ty Strakonice nejsou nutné přesně na nule, neboť bez přípojů, Písek asi taky).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 14:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka - můžeme to zkusit.

Protože dálková doprava, tak ML 30, Cheb/Frantovky 00. Od Ústí nad Labem bych to viděl na půlhodinu, ze které polovina vlaků pokračuje z Chomutova do Chebu. Zde je spor mezi zájmy KvK vytvořit cca uzel v Chebu a vazbami v UL z Německa a Liberce do KvK - já preferuju ty vazby. Proto CV 30, KV po 140 tedy od Chomutova chvíli před půl a do Chebu asi v 15, kde tedy buď velmi široký uzel nebo vazby jen na Os, v takovém případě by Os mohly být vázány na přípoj od Plzně.
Sokolov vyjde zhruba na půl a tedy je možné udělat z něj přiližný uzel, podobně Nové Sedlo, kde bych tedy R zastavil. Nebo obojí spíš na Os, resp. (přibližné) kříže Os×R?
Zrušit osobáky (Stříbro) - ML - Cheb - Hranice v Čechách, (Teplice-) Klášterec - KV, náhradou R (Plzeň-) ML - Aš a Cheb - Klášterec (-něco) v hodině s mírně navýšeným zastavováním (cca dvakrát ML - Cheb, asi jednou Klášterec - Ostrov) pro vazby na obslužné autobusy, nově zavedené zcela plošně a plnohodnotně.
Na 149 hodinový takt v celé trase od ML 30, z čehož vyjde KV 00, takže přípoj na Os směr Cheb a bez přípoje směr Chomutov (případně je možné KV - Bečov jezdit v půlhodině, ale nejsem si jistý smyslem tohoto).
142 jede směrově od rychlíků z vnitrozemí, tj. bez pokračování na 149 (nebo do Bečova jako půlhodina), křižuje v KVh, na západ se může vázat v Nové Roli loketským motorákem, pokud to vyjde (na 143 buď hustá doprava až do Nejdku, nebo nic).
Posílit 146 (ne nutně všechny zastávky), Plesná - Schirnding jede v podstatě výhradně podle německých požadavků (byť by bylo milé mít ji cca na přípoj Plzeň - Marktredwitz), a popř. jízdou přes Tršnice tvoří přípoj na osobák Sokolov - Frantovky.
161 Žlutice - Bečov zrušena, popř. jezdí výhradně pro turisty.

Vyžaduje dokončený III. koridor (zde soupravy s Vvýj) a dráty FL (odb. Seníky) - Aš město.

Do budoucna: 170 beze změny, lokálky mírně učesány. Ústí nad Labem - KV zrychlit o cca půl hodiny, konec rozporu mezi vazbami v UL a vnitřními záležitostmi Karlovarska, po stavbě VRT sever tak Praha - KV konkurenceschopně.

Celkově vzato: Výrazně posílit páteřní roli železnice a kde jí není schopna, pouze autobusy. Obslužná úroveň zde z 99% autobusová, pouze tam kde pomalé Os ničemu nevadí a zároveň dotčená místa opravdu dobře napojují (a není beztak nutné vést kvůli jiným obcím paralelně bus s celkově naddimenzovanou kapacitou) je možno uvažovat o železnici.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40375
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 15:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl #1268:
Takže je snad jedno, jestli je půl v ČB nebo Křemži, ne? Stále v tom rozdíl (krom posunu o půlhodinu) nevidím. Střídání (tedy v Křemži vždy Os×R nebo R×Os) je mi jasný.


Tím myslíš tu budoucí krajskou parodii na IDS (tedy a lá SID)? Nebylo by nejlepší co nejdříve přijít s něčím, co bude řádově použitelnější, resp. bude to mít přínos pro většinu kraje. Já bych raději systém Brno a k rozumnému návrhu páteřních železničních linek v brněnském stylu jsme v západní části kraje už snad konečně dobrali.

No, kolem Brna je trochu jiný osídlení, takže by se ten model musel hodně upravit. Ale jinak souhlasím.


A při jejich vzájemné křižování v Nemanicích to do Zlivi proti prvnímu R nestihneš?

Stihnout se to dá, ale bez úprav je křižování v Nemanicích na nic (ztracený čas).


Mibl #1269:
I když se odtrhnu od stávajících počtů cestujících, tak je minimálně divné, aby u Budějc byl hodinový takt (v lepším případě flikovaný osobákama - ne však v půlhodině, to bez druhý koleje bohužel nezvládneš) a kolem Protivína, kde vozíš jednotky kusů a i výhledově nelze o nějakých masách uvažovat, jezdit po půl hodině (nebo mezi Pískem a Milevskem po hodině - Sp nemohu soudit, jestli by vůbec vyšly).

(Pokračování asi až večer.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 15:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:

197:
Má poslední poznámka mířila k tomu zrychlit 197 a netahat ji do ČB. Kolik minut potřebujeme na 197 ušetřit, aby při tabulkách (praporcích) pobytovaly R-190 v Číčenicích jen 2 minuty a motorák stíhal obracet a zároveň jsme měli dost vaty? Uvažme samovraty ve Strunkovicích, vysílačku pro rychlé křižování. Jak moc musíme zvyšovat NTR?

192:
Vyloučení Budějc jsem myslel z důvodu, že by to šetřilo minutky na obrat, pokud by 197 už byla zrychlená a tedy nekončila v ČB. Ale asi je lepší jezdí ve dvouhodině a špičku v nejhorším nějak přežít dočasně bez vaty. Nebude nám to bourat vše okolo?

198:
Pokud by ta výhybna byla, stíháme uzel Vimperk? Cenu předpokládám do necelých 100 MKč. Otázkou je návratnost, pokud bychom ji srovnávali s cenou motoráku navíc a potřebou fíry navíc. Pokud by to bylo do 10-12 let, tak jsem přesvědčen o tom, že by se měla začít investičně připravovat co nejdříve. Mimochodem, to mnou navržené srovnání návratnosti je úsměvné, zvlášť když by motorák a fíru platil někdo jiný než výhybnu. Přesto přiblížení Vimperka do vnitrozemí je třeba v každém případě.

Lenora: Já si časem prohlídnu tam jezdící busy a porovnám souběhy s vlakem (Lenora - Vimperk je těch busů relativně dost). Volary - Vimperk je dle Mapy.cz cca 28 km, s prodejem jízdenek řidičem nevěřím tomu, že se to na Šumavě dá zaject a chytat přípoj ve Vimperku, pokud Vimperk nebude uzel. Ale řešitelné by to být mohlo (výhybna na dolní 198 + IDSový tarif v navazujícím busu).

Os-185 (linka Otava):
Když nebudou v nule Strakonice, tak jedině Čejetice nebo Katovice, neb jsme na jednokolejce. Katovice znamenají nestihnutý obrat v Písku a jetí v trase R-200 (nebrat) a Čejetice zase neumožňují jezdit PI - ST po hodině a do Sušice protahovat jen jednou za 2 hodiny, neb nevyjde obrat ve Strakonicích (taky nebrat). Takže to vidím fixované Strakonicemi. Potřebujeme tedy to AHr nebo ne? Resp. když ho budeme mít, o kolik lépe nám bude JŘ konvergovat?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 15:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Z.:
Takže je snad jedno, jestli je půl v ČB nebo Křemži, ne? Stále v tom rozdíl (krom posunu o půlhodinu) nevidím. Střídání (tedy v Křemži vždy Os×R nebo R×Os) je mi jasný.

Takže máš 2 dvouhodiny a posuneš je o 30 minut. Co se stane pokud necháš fixované křižování? Budeš mít symetrii v nule?

tak je minimálně divné, aby u Budějc byl hodinový takt (v lepším případě flikovaný osobákama - ne však v půlhodině, to bez druhý koleje bohužel nezvládneš) a kolem Protivína, kde vozíš jednotky kusů a i výhledově nelze o nějakých masách uvažovat, jezdit po půl hodině (nebo mezi Pískem a Milevskem po hodině

Takže pootavský IDS budeme řešit páteřní bus linkou PI - ST a železnici v celém IDS a do jisté míry i napojení oblasti do ČB po železnici odepíšeme? Když si odmyslíme Budějce, kolik je v okolí ČB větších měst (Zliv, Borovany, ±Vodňany, ±Veselí, ±Krumlov)? A neměřme to kilometry, ale nějakou izochronou jízdní doby po železnici.

Není to tak, že multicentrický IDS má jiné požadavky na obsluhu (a to, že 60+60 PI - Protivín je zde náhodou 30, je jen bonus) než hvězdicový kolem velkého města. Pro mě za mě, ať se doplní krátká ramena osobáků na vedlejší skupinu v ČB (o 30 minut posunutou vůči dálkové skupině), ale kam až a v jakých směrech má smysl to doplňovat, aby to bylo frekvenčně na vlak a zároveň se to vešlo na koleje (po Zliv?, Borovany?, Křemži?)? Vezmeš-li izochronu JD 30 minut z ČB a z Písku, kde bude žít v dosahu železničních stanic více obyvatel?

To protažení na 30 minut do Vodňan ber jen jako šotoúvahu (ukázku toho, že to infrastruktura snese). 30 minut proklad z Písku do Protivína vyplynul náhodou z protažení Os-201 do Protivína (nešlo primárně o Protivín), ale Heřmaň a Skály se dají řešit i jinak, busem. A 30 minut PI-ST leze z potřeby vázat ST na R-200 a PI na R-190 od Plzně, to prostě jinak nejde.

201: Když se dohodneme, že z Tábora do Milevska je aspoň ve špičce třeba hodina, tak už nás protažení až do Písku nestojí soupravu navíc. Necháme ji tam tedy stát nebo to (pro začátek) ve špičce zahustíme na hodinu až po Písek?

Ono to výhledové přepnutí Plzně na půl bude mít velké požadavky na jihočeské vlkm. Je třeba s ním počítat a nebýt překvapen až na to jednou dojde, znamená to mít do té doby většinu hlavních relací aspoň ve špičce po hodině.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 15:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlivský: Není to jedno, neb "šířka" navazujících autobusů v Křemži (a taky obraty Sv v CB za 5 minut nebo v Kájově/CK, popř. tedy v CB, za necelou hodinu).

Mibl

192 - nebude, je to v pohodě

197 - No ale proveditelnější je to tahání do CB, a chápat to jako dočasné opatření je jistě možné, ale už vidím to nadšení, jak se díky rekonstrukci tratě začne zase přesedat... :-) Čistě teoreticky (při křížích R-190 přesně Číčenice bez delšího pobytu a 192 ve šturcu) potřebujeme obrat 197 asi 4-5 minut, tedy zrychlení ze Strunkovic o 3 minuty (nebo perón a obrat roven výši přestupní doby v takovém uspořádání), TR 60.
Myslím, že lepší bude jezdit do CB, neboť v případě výše by buď R-190 musel malinko natáhnout pobyt už kvůli 192, a navíc je nutné čekat na zásah do 197 a do té doby Bavorov (nebo dvouhodina), takže je třeba zuby nehty držet 198 kvůli ST - Volary.
Střednědobý výhled pak třeba v DOZZ (ona D3 na trati s I=60 min. je dost zoufalý nápad) a TR 60 aspoň po Strunkovice.
Dlouhodobě bych se nebál TR do 100 km/h (v údolí i více) a popř. drátům včetně bezúvraťového zapojení Číčenic, tedy zrychlení do Volar o další půlhodinu a tedy již celkem konkurenceschopně i do Prahy (3,5 hod).

198: Jojo, na potřebě výhybny (nebo zrychlení do Lčovic) a uzlu Vimperk (= zrychlení sem) se shodneme, ale v momentě ukrojení 198 ve Vimperku už to není tak zásadní.
Busy buď zvýší podíl předplatného (ostatně to by měla celá VHD, motivuje to k jejímu vyššímu využití), nebo na úseku, kde jedou společně s jinými linkami nebudou (dočasně do uzlu Vimperk) stavět. Pak to musí stihnout, i kdyby nechtěl.

Os-185: Aha, pravda, já zapomněl že do PI to má jet již v hodině. Stejně ale upozorňuju na nutnost řešit Pracejovice a spol. také autobusy v hodině (na 30 ST), toto je jen doplňkové napojení.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 15:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl - pootavský IDS: Momentálně jsou ty "šotopůlhodiny" opravdu nutnost daná vnějšími podmínkami. Dlouhodobě bych ale sledoval hlavně novostavbu/přeložky Strakonice - Písek - Vodňany - Dívčice (cca). Považuju to za mnohem lepší variantu modernizace 190ky než zrychlení na rameni PL - CB, neboť tak najednou páteř písecka bude tvořit přímo R-190, který se tak doloží (CB - Vodňany = asi tak Vodňany - PI+ST, PI-ST = CB-PI a tak podobně). Podobně napojení Horažďovic, Nepomuka.
Pak by to provozně bylo super, prostě půlhodina CB - PI - ST, a 201 i lokálky nechť se napojují v které půlhodině jim libo (pominu-li vazby mezi nimi).

Ještě ad současnost: Hradlo Putim - Písek by bylo třeba teprve, pokud by se mělo stavět víc než Ražice, Čejetice, popř. byl požadavek na delší obrat ve Strakonicích.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 16:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
Dlouhodobě bych ale sledoval hlavně novostavbu/přeložky Strakonice - Písek - Vodňany - Dívčice (cca). Považuju to za mnohem lepší variantu modernizace 190ky než zrychlení na rameni PL - CB, neboť tak najednou páteř písecka bude tvořit přímo R-190

Taky jsem po naší minulé debatě o tomto přemýšlel. Nepomuk se asi rozumně napojit nedá, v Horažďovicích do města by se asi dalo zajet po spojce od Plzně a tam rychle úvraťovat i kdyby to mělo znamenat mít v mašině i řídícím voze jednoho fíru (ta spojka by ostatně měla smysl i pro spojení Plzeň - Sušice, ale znamená to už značné zrychlování plzeňské části 190), Písek opět řešit úvratí (ST - Ražice by mělo směrově snést 140 a snad i 160 km/h, pak by to snad až na vlastní vjezd do Písku sneslo 100 km/h a stavět v Ražicích by nebyl důvod) s JD PI - ST cca 15 minut. Vodňany už vyžadují skutečnou novostavbu a opuštění současné trati, tomu moc nevěřím. Ale pokud by ty 2 úvratě vyšly, tak máme Strakonice 00/30, PI cca 15/45, Horažďovice město 15/45 a je po problémech s trojúhleníky a vázáním na oba směry v přípojných stanicích. Co je mi pak akorát záhadou: O kolik by se tím ježděním přes Písek zpomalilo spojení ST - ČB, ale vzhledem k systémovým 60 minutám, by to nemohlo být mnoho, na druhou stranu pomalejší než přímo by to bylo. Nějak nevěřím, že se toho dožiju.

Ještě ad současnost: Hradlo Putim - Písek by bylo třeba teprve, pokud by se mělo stavět víc než Ražice, Čejetice, popř. byl požadavek na delší obrat ve Strakonicích.

Při cestě z Písku mohu z Ražic do Strakonic stejně odjet až když mi tam nepřekáží protisměrný rychlík, takže souvislost s délkou obratu ve ST nechápu. Kde se míjí naše úvahy?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 16:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S.:

Putim - Písek je taky možné prohodit pořadí R-200 (který by tak stál v PI 7 minut) a Os-185, pokud to zapadne do 190ky (jako že vyloučeno to není), pak by ty Katovice asi šly. S ohledem na vazbu od Plzně to však samozřejmě není vůbec nutné.

197 by při Vkonst. 90 km/h vycházela (DB 612) z těsných Číčenic těsně před Prachatice (takže kilo v údolí a je to odsud do CB pod hodinu!), dál podle zastavování a vaty více či méně v pohodě do Volar. Takže pokud by tu třeba bylo 70-90, tak kus dvojkolejky před Volary a tyto jsou v ve velice těsně (~2-3 minuty) přetažené nule.
Opravdu je nutné mít tu navždy padesátku? ;-)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 16:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že varianta prodlužující JD CB-ST je nepřijatelná, ostatně asi jako PL-CB. Tedy než úvratě, raději čekat na novostavbu (~ 160 km/h), do té doby holt těsné souběhy do Protivína. MMCH, PI 15/45 vyrobíte problém "na co vázat" z 200, 201, přitom 50 km za půl hodiny by neměl být (1-2 zastavení) nepřekonatelný problém. 15/45 ST až tak moc nevadí, zejména pokud by se od CB jezdilo v půlhodině (pravděpodobné) a v hodině až dále.
Opouštět současnou trať by rozhodně nebylo nutné, pro nákladní dopravu je trasovaná solidně.

Ohledně Os-185 se míjíme v tom, že já moc nechápu, kde se bere protijedoucí R-190, pokud ze ST vypadne těsně po půl (Ražice asi 42). I kdybychom jeli z PI v trase R-200, tak to vyjde v podstatě samovolně (Ražice 40).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 17:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně Os-185 se míjíme v tom, že já moc nechápu, kde se bere protijedoucí R-190, pokud ze ST vypadne těsně po půl (Ražice asi 42). I kdybychom jeli z PI v trase R-200, tak to vyjde v podstatě samovolně (Ražice 40).

Většinu JD v těch trojúhelnících tahám z paměti, tak mi nedošlo, že v Ražicích při jetí za R-200 z Písku dostáváme těsný nepřípoj na R-190. Pořád jsem si myslel, že jsme tam dříve. Není náhodou v současném GVD Písek - Ražice skoro bez vaty?

Novostavba:
Tak u této novostavby opravdu nevěřím, že bych se jí mohl dožít. To už bych věřil spíše výraznému zrychlení trati tak, aby poloha v uzlech ČB, ST a Plzeň byla zachována (= neprodlužujeme zmíněné JD oproti současnosti) a v rámci zrychlení tratě se získal čas na to zajetí a úvrať v minutém městě. Úvrať proto, že je to stavebně nejjednodušší a pohledem do mapy a při znalosti terénu si nějak neumím představit, jak by se trať měla do Písku či Horažďovic dostat jinak než v současných trasách na současné nádraží. Sice tím neprodloužíme JD ST-ČB resp. ST - Plzeň, ale stejně by výsledkem bylo to, že přímo (bez zájezdů) by se to dalo zajet rychleji.
Nebo snad uvažujete SJD 90 minut a zároveň zajetí do zmíněných 3 měst? To jdete dál než SUDOP a opravdu potřebujete kompletní novostavbu a ne jen navrženou modernizaci.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Zámčan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.119.116.34
Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 19:56:52    Odkaz na tento příspěvek  

Nepoznáte niekto už polohy Ec EX vlakov Berlin-Praha-Wien/Bratislava-Budapest.Medzinárodná doprava bymala byť už uzavretá (GVD 2009)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40384
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 20:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl #1270:
ad 5) V rámci dálkoviny by to mohlo být zcela zanedbatelné, když se to nebude dodělávat až pozdě.

ad 7) Spíš jsem pro variantu s osobáky aspoň po dvou hodinách (stačí 814+914), Záblatíčko, Zbudov a zejména Hluboká se severní zastávkou by neměly zbýt „na ocet”, navíc i pro rychlíkové stanice jsou tyto menší zastávky často důležitým zdrojem cestujících (Hluboká, severka).


Spanihelf:
Ve většině krajů už nejspíš existuje, ale dostupný na intranetu hned tak nebude.


Nemyslím si, klidně by stačilo, aby se kolem severní hrany ostrovního nástupiště projelo napřed dvěma R do ČB a pak dvěma R z ČB a u druhé hrany by otáčel osobák ze 197.

Ne, to Ti nevyjde (a při případné dvojkolejc by to byla navíc pořádná prasárna) a i kdyby náhodou, tak v případě zpoždění to bude kalamita. Bezkolizní přestup by měl být pro ostré přípoje podmínkou (pro podchod se pod 4-5 minut dostaneš těžko). Pro Os-197 postačí jedna kolej, Os-190 by tam stejně nejspíš objížděl (spíš ale úvraťoval, protože by asi i dva zelený vozy byly moc...), takže by se musel schovat někam bokem, třeba vedle Tejnky by nemusel moc zavazet ani při objíždění.

Ten ostrov by měl vyjít i na 120 (a víc cenu nemá uvažovat, když se tam stejně má zastavovat) - ze strany přejezdu je místa dost i na pět kolejí, takže i při vychýlených od Dívčic se Ti tam minimálně samostatná Tejnka vejde. A kdyby měla mít vlastní kolej i 197 (jako dřív, než to tam bylo vyškubáno), tak pro změnu nepotřebuješ ostrov.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40385
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 20:42:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tahání extra vlaku do CB bych z hlediska náležitostí považoval za jednoznačnou nevýhodu, neboť jedno béčko navíc na R je minimální problém ve srovnání s extra Trojnohou (vlastně dvěma!) a fírama (čety už by snad mohly být zrušeny).

Trojnohu bez čety?? To abys pak ale v minimálně 50 % vlaků měl revizora...

Jinak ty varianty v 441. příspěvku by měly jít, ale pokud ze 197 na Budějc, tak osobákově stavět všude a rychlíky zastavování omezit (R-200 nechat protivínskou zastávku a pak Číčenice, R-190 pak Číčenice, Zliv a možná Dívčice - spíš ne). Pokud by se hnal na křižování až v Nemanicích, byl by vytížen snad vcelku rozumně, při Hluboký už by to mohlo bejt horší.


Křemže - je lépe nechat ji na celé, neb zde by se patrně navazoval dost velký systém busů

Kam krom Brloha (ten maximálně zatáhnout do tý vísky s minisjezdovkou)? „Za kopcem” (Kluk - Kuklov - Kleť) už Ti to spáduje na Lhenice nebo Dubný...


198:
Víš kudy na 198 jede bus a kudy vlak? Pro obce na hlavní silnici klidně bus měj (těm je často vlak na prd), ale tůristi jezděj trochu jinam, trefíš se skoro přesně akorát v Kubovce a pak málem až v Lenoře.
Navíc v létě a zimě tam stejně budeš vlak mít, takže ušetříš v roce kolik týdnů? (Pokud se tedy délka zimní sezony nebude neustále zkracovat...) Něco málo by se asi na jaře a na podzim ušetřilo, ale to zas nevím, kolik tam v kladiva lidí reálně jezdí nebo nejezdí. (A když tam razantně ubereš, tak lidi Ti ubydou ještě víc. Tam se dá vynechat v dvouhodině něco kolem poledne, ale moc taky ne.) Takže spíš buď skoro všechno, nebo nic, protože nějaký šílený poznámky Ti nebude nikdo luštit.

Ještě 197:
Jak Ti vyšly JD z Číčenic do Strunkovic? 810 s vlekem by snad přes 27 minut jít neměla, takže se samovraty by ty Číčenice (bídně) vyšly. 814+914 čísla neznám, ale že by něco kolem 24? Zrychlení se tam ale tak jako ta hodí, pak by vyšly i Volary (když už se ve Zbytinách konečně nekižuje přes manipulační sunutím) - pokud se ale nahoru 814+914 nějak rozumně vyhrabe, jsem na to docela zvědav, oproti Harrachovu už tam o tolik míň není (a tam šlo navíc o dvoumotorovou...).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40386
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 20:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ #441 pokračování:
Ano, to AHr je spíš v rámci dálkoviny pro rezervu, při R ve Strakonicích to zhruba vyjde.

Ty těsné nepřípoje typu 197 - Jihlava jsou samozřejmě řešeny v Budějovicích

Ty snad budou pomocí přestupu na R-190 v Číč, ne? Nebo už se tam „nepobytuje”? (Ten pobyt by bylo vhodné snížit zastavením v Čej a na p. zastávce (tedy místo R-200).) (Už by to chtělo mít namalované, protože neustálé změny v tom dělaj bordel a asi už málokdo ví, o čem se bavíme... Včetně mě, občas.)

Stíháme aspoň v rámci dlouhého obratu zajet na Kubovku?

Na Kubovku v klidu, ale to je na nic, ne každý jede jen tam (=nízké využití).
Uzel ve Volarech nemusí být nutností, za roh do Prachatic jezdí málokdo (ale jsou tací), na Údolí by to v sezóně chtělo častěji. Mimo sezónu pak holt vybrat jen pár zásadních vazeb (a někde holt bude delší přestup/pobyt). Ale ta 198 vychází opravdu blbě, to je pravda. Dokonce tam ani moc nevím, jak to řešit, pouhé PZZ bude málo a zvyšování TR tam taky moc nikde asi nepůjde.

192:
Dvouhodina stejně stačí, těžko z toho dělat víc jak lokální autobus. (A kdyby, tak je mnoho důležitěších věcí.)


201 na cca 80-100 km/h

Novostavba??


Nevěděl by někdo, kde je hranice údržbového pásma (nebo jak se to jmenuje) při případném zvýšení rychlosti?

Snad do 70 (bez).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40387
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 21:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ #443:
Přejezd nad Tejnem (dva?) sice zdržuje, ale je tam zrovna stejně zastávka a samoná 810 až tak líná není. Asi snad možná by to jednou denně nějak vyšlo. Zvyšovat TR by tam možná někdo šlo, trať je tam pod Temelínem v docela pěkným stavu.


Proto jsem pro převedení vlkm (dotací) ze 198 na 197, a tam hodinu v celé trase. Je to prostě jediné smysluplné železniční napojení Volar.

Bohužel nejsou jen Volary, mezi Prachaticema a Volarama máš les, kde sice občas pár kousků je taky, ale pro turisty to je málo a budou stejně chtít z Volar na 198 (nyní je zlom na Kubovce) a 194 (tam bývá 197 a 194 od Budějc poobně v Peci).

Mibl #1277:
A k čemu mi symetrie v nule v Křemži bude? I kdyby tam byly dvě návazné autobusové linky, tak stejně bez dalších vazeb, takže mi jejich vyosení snad nemusí moc vadit (narazím až u Krumlova). Snad jedině kdyby JD busu na obrat vyšla moc těsně pod půl hodiny.

Takže pootavský IDS budeme řešit páteřní bus linkou PI - ST

A kolik tam lidí jezdí a chtělo by jezdit? Zhruba hodinu, tedy Os/R a Os Písek - Sušice, beru, to bude možná ve špičce i na dva vozy. Ale opravdu se tam naplní něco víc? Napřed bych nechal tohle a pak by se vidělo, stejně jako závleky z 201 po dvou hodinách. (Nemám čísla z busů, třeba by mě překvapila. Většinou jsou to ale vymetáky.)

Ta 201:
Jak mě nebude stát závlek z Milevska do Písku soupravu navíc, když křižuju v Červený? Nebo 201 má být jinak?

Přepnutí na půl je možná ta věc, s kterou zatím moc nepočítám. Pokud by se to mělo udělat bez ohledu na potřeby (a možnosti!) regionu, tak to bude špatně.

TZ #445:
Jasně, ale jaké busy? Sám si je nějak moc nedokážu představit. Pokud potáhneš Brloh dál vymetáním (Slavče, Vrábče nezastávka, atd.), tak by to možná mohlo vadit, ale pokud to chceš vázat, ta tam stejně budeš stát a na jednom konci (za Brlohem určitě) nerovnoměrnost srovnáš.

197 na 100? Taky skoro úplná novostavba jako na 201? 60-70 (80 když se hodně rozšoupnem) a Strunkovice + Volary beru jako nanejvýš možné.


novostavbu/přeložky Strakonice - Písek - Vodňany - Dívčice (cca)

Mohl bys aspoň zhruba čmárnout do mapy? Na kolik km estakád a tunelů (těch spíš) seženeš peníze? Idea je to pěkná, ale to už snad i ŠED spíš bude. Nebo snad s minimálně dvěma úvratěmi? (Chápu, že takové vize, jako dálnice mezi všemi krajskými městy, jsou potřeba.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40388
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 21:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky jsem to už mohl dočíst...

Mibl:
Mezi Pískem a Ražicema (Putimí) je to teď spíš občas až snad i ulhaný (i když teď už aspoň snad nejezdí rychlíky v Putimi kolem osobáku do odbočky).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. března 2008 - 22:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Ten pobyt by bylo vhodné snížit zastavením v Čej a na p. zastávce (tedy místo R-200).) (Už by to chtělo mít namalované, protože neustálé změny v tom dělaj bordel a asi už málokdo ví, o čem se bavíme... Včetně mě, občas.)

Tak tak, už by to chtělo mít namalované, zkusím to zítra nějak vypsat jako tabelár jednotlivých linek.

Tím, že od Strakonic přijedeš později zase nevyjde přípoj ST - 197. Čili navrhuju v Číčenicích pobytovat, ale v každém směru jen např. 2 minuty, tedy v souhrnu následovně: 58 příjezd Os ze 197, 58 příjezd R ze ST, 00 odjezd R do ČB, 00 Příjezd R z ČB, 02 odjezd R do ST a 02 odjezd Os na 197. To považuju za rozumné zdržení R, jde jen o to kolik moc se do 197 musí sáhnout.

Křemže:
Těmi otázkami jsem se Ti snažil naznačit, že při ČB ve 30 máš v Křemži Os x Os a opačnou hodinu R x R, s tím už si neuhneš na jednu nebo druhou stranu.

Uzel Volary:
Podle mě by měl smysl už třeba jen pro spojení Lenora - 197 bez dlouhého čekání. Viz současný JŘ, který vlaky na 198 poměrně dost zpomaluje, aby toto vyšlo. To taky není dobře. Co s tím ale navím.

Přepnutí na půl je možná ta věc, s kterou zatím moc nepočítám. Pokud by se to mělo udělat bez ohledu na potřeby (a možnosti!) regionu, tak to bude špatně.

Shoda, bude to v JčK velký problém, ale tak jako tak velmi pravděpodobně jednou přijde, neb jinak budou všechny cesty přes Prahu a přes Brno prodlouženy o 30 minut. Jde jen o to, kdy to nastane.

Jak mě nebude stát závlek z Milevska do Písku soupravu navíc, když křižuju v Červený? Nebo 201 má být jinak?
V Červený křižuju, ale my uvažujeme o zahuštění GVD na 201 na 1h takt a posun o 30 minut. To pak na obrat v Milevsku ve vdouhodině nevychází.

197:
Po Strunkovice by se z toho mělo dát dostat poměrně levně dost hodně (když tak je to v krasjké koncepci), výš už s tím asi nepůjde dělat skoro nic.

A kolik tam lidí jezdí a chtělo by jezdit? Zhruba hodinu, tedy Os/R a Os Písek - Sušice, beru, to bude možná ve špičce i na dva vozy. Ale opravdu se tam naplní něco víc? Napřed bych nechal tohle a pak by se vidělo, stejně jako závleky z 201 po dvou hodinách. (Nemám čísla z busů, třeba by mě překvapila. Většinou jsou to ale vymetáky.)

To není tak jednoduché, jak to vidíš, Os Písek - Sušice a Os-201 + R-190 jsou vůči sobě posunuté o 30 minut, tvém souřadném systému R-200 Písek v 00 --> Os Otava ST cca 30 --> vyjde přípoj Plzeň - Sušice v Babinách, R-190 ST v 00. Takže obé v dvouhodině nic neřeší a jedno potřebuje hodinu.

Sám říkáš, že u ČB není hodina nabídka a v jiné části kraje bys 2 hodiny považoval za nabídku?

Vazby ve strakonicko-písecké aglomeraci nelze rozumně řešit s minimem vlkm, je třeba se dostat na nějaký minimální rozsah, aby měl celý systém vůbec smysl. Máš tu minimálně 3 značně problematické vazby do trojúhelníka. Třeba přijdeš na něco lepšího než jsem já přišel po dlouhých dohadech s TZ, ale myslím, že spíše ne.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 00:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta "aglomerace" Písek - Strakonice mě fakt rozesmívá.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 01:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad novostavby, přeložky:

Abych nebyl nařčen ze šotomagorie, uvádím jasně horizont tak 2030++, nic dohledného. Ale jakýsi záměr by měl být... Na 190 bude třeba zkrátit SJD o půl hodiny a zároveň zajistit ty vazby, jak jsem psal. Protože ve stavu s VRT se Praha zase šoupne na celou (zrychlení do Budějovic, Drážďan, Brna, Ostravy) nebo se přepne na půl Brno, Ostrava a něco se stane v Německu. I když se dočasně asi nechá Plzeň-CB na pokoji a všechny ty linky se popřepojují v Praze do slabší půlhodiny (která se tak stane cca rovnocennou)...
A to bez ohledu na Sudop (obávám se, že ten často projeví úžasný talent vymyslet něco, co je sice už dost drahé, ale pořád ještě to spoustu věcí neřeší).

Kolem PI si to představuju stejně, jako se nyní staví silnice a dálnice. Prostě čára do mapy a že cestou překáží nějaké pole nebo baráky? Nezájem, zbourat. Proč by to měl být problém s tratí, když to celá léta není problém u silnic? Stojí to hodně - a co? Ty dálnice (cca 1 GKč / km) snad ne? No a jednou (současným tempem poměrně brzy) se ve smysluplných směrech dodělají a stavební firmy třeba upnou pozornost na dráhu... Ostatně koho by před 10 lety napadlo, že se schválí stavba tunelu do Berouna na 300 za fůru miliard s poměrně krátkým horizontem dostavby, prapůvodně vlastně díky černošickým šprajcům? Nebyl bych zas takovým pesimistou...

Pročež bych obecně postupoval tak, že bych se snažil najít nějakou velmi rychle aplikovatelnou a poměrně snadno stabilizovatelnou variantu, která skoro nic investičně nestojí, na tu najel (obvykle s o něco dražším provozem, na který se vezme zrušením něčeho jiného), a pak už jen čekal a čekal... Na skokovou změnu zásadního charakteru. A mezitím si pro ni připravil podmínky a dopravní řešení.

Proč bychom měli žít v zajetí dogmatu, že na 201 "je prostě sedmdesát"? Automaticky všude plné převýšení, plný nedostatek převýšení, Vvýj., nová vozidla, DOZZ, přejezdy. Tomu říkám koncentrovaná údržba, ani ne investice. Takže jsme vyrobili dejme tomu 80-90, v několika málo místech i více, někde jinde méně - takže tam zasáhnout s menší přeložkou a je to na 90-100 furt (pochopitelně pokud je to nutné, resp. nejsou zrovna v daném místě náklady enormní) a máme hodinu v kapse. Je tu někdo, kdo zpochybňuje, že by takto nějak měla vypadat železniční trať (nemá-li být zrušena popř. zanechána nákladní či příležitostné dopravě)?
Jistěže to nejde všude hned, ale neměli bychom to v myšlenkách odsouvat někam za 100 let, tohle je prostě současný standard, kterého by se mělo (jistěže postupně) dosáhnout. Takže si připravme stav "ihned", který jde dosáhnout investičně za pár šupů (řekněme samovraty, přejezdy) popř. by se brzy dělal tak jako tak (DOZZ), a jezděme nějak. S tím, že kde to nevychází a není to zásadní problém, počkáme s přepnutím na onu větší akci.
Podobně 197 - zapomeňme, že je to "horská lokálka". Je to prostě nejrychlejší kolejová spojnice Volar s vnitrozemím, která si zaslouží péči třeba i na úkor čistě turistických 198, 194, navíc je po cestě více významnějších míst. Takže jednou - nepochybně ne nejbližších 20 let - bude zrychlení prostě nezbytností, byť třeba s využitím naklápěček (DB 612 už jste někdy viděli?), popř. několika málo přeložkami v údolní části. Do té doby na to nesahat, resp. dát někde 60ku podle toho jak to jde jen trošku lepší údržbou, stabilizovat Strunkovice a čekat... Pak udělat velkou akci a chytat Číčenice - Prachatice a později zrychlovat i dál (například). A pak zjistíme, že Volary - Číčenice cca hodina, Čí - CB půlhodinka, CB - Praha (po VRT) 90 minut a ejhle, najednou jsme vyrovnali i JD nejrychlejšího busu...

Rozhodně považuju za zlo přístup "všude asi tak rovnoměrně, ať je to spravedlivý", vedoucí k naprostému příštipkaření všude.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 01:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zpět na zem.

Číčenice: Nevidím důvod pro pobyt, pokud budeme považovat za možné jet Strunkovice - Číčenice pod 27-28 minut, popř. přejdeme na "tabulkové řešení" (do Plzně na čtvrtou, do CB z druhé, 197 na druhé) a JD bude pod 29 minut.
Ovšem mám za to, že v současném stavu se nedostaneme pod 29-29,5 minuty s akceptovatelnou vatou, takže šup s tím do CB a tedy R-190 je už pryč a tedy v Číčenicích není vůbec co řešit, navíc to umožňuje stíhat přípoje ze 192 a tuto párkrát denně i v hodině.

Když jsou TONTR u místa zastavení, je to právě to nejhorší - "to už nemá cenu rozjíždět", resp. to často opravdu ani rozumně nejde, takže jedeš pomalu mnohem déle. Nemyslím případy kdy je přes stanici 80 místo 100, ale kdy je 10-20 nějakých 200-300 m od zastávky. To musí pryč.

Opakuju, že turistickou dopravu na 198 a horní 194 nezpochybňuju, ale jak to souvisí s denní dopravou? Předesílám, že turistům stačí dvouhodina bohatě, uprostřed dne často i čtyřhodina, aneb "aby to vyšlo na jednu soupravu navíc".

DB 772 (= trakčně "810") 29-29,5 minuty podle vaty 6% / 10 % (bez Blanice a Svinětic), ovšem všude půl minuty, takže řekněme že v praxi tak 29,5 minuty na 5% (= potřeba stabilizovat to šedesátkou). V Číčenicích tedy buď pobyt rychlíku ve výši dvojnásobku přestupní doby (od CB na 197 i ze 197 do ST, popř., naopak, ovšem to zároveň znamená obrat do minuty, hehe), nebo s R těsně ujet, 197 táhnout samostatně do CB a přestupy řešit až zde.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 07:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Ta "aglomerace" Písek - Strakonice mě fakt rozesmívá.

A máš lepší termín pro tu skrumáž měst a městeček v okolí Písku a Strakonic? Kromě Písku (30 000) a Strakonic (25 000) jmenujme Vodňany (6 600), Protivín (5 000), Katovice (1 200), Volyni (3 100), Blatnou (6 700), Sedlici (1 200), Radomyšl (1 200), Čimelice (1 000), Mirovice (1 600), relativně vzdálené Milevsko (9 300) a nezapomeňme ani tradiční spádovost Horažďovic (5 700) a do jisté míry i Sušice (12 000) do jihočeského pootaví.

Krajské materiály termín aglomerace běžně používají s spolu s českobudějovickou aglomerací a táborskou aglomerací. Toto ostatně měly být a doufám (asi mylně), že ještě mají být tři nezávisle na sobě vznikající ale zároveň koordinované zárodky krajského IDS. To, že kraj poté co si nechal vypracovat studie, dal všechno snažení na 4 roky k ledu je jiná záležitost. Ale já jsme pořád přesvědčen, že je třeba paralelně začít integrovat tyto tři oblasti a jejich postupným rozšiřováním dospět ke krajskému IDS. Na jihu Čech nemůže fungovat soustředný systém typu PID, musí to být stavěno jako multicentrické a není nutné postupovat ve všech třech částech kraje všechny kroky (úprava JŘ, tarifní integrace, ...) přesně ve shodnou dobu, ale tyto se mohou lišit, ale měli by se nakonec sejít.

Klidně se směj termínu aglomerace, klidně to považuj za venkov a ne za města a městečka, ale já jsem přesvědčen o tom, že pokud má VHD v této oblasti něco nabídnout, tak musí jít o komplexní systém, který bude umět řešit vazby v oblasti (a tím systém jako celek vlastně zlevňovat). Najít takové řešení samozřejmě není jednoduché (viz mé již několik let trvající dohady s MZ a TZ), neb pokud by bylo, tak věřím, že už bychom nějaké rozumné řešení měli v praxi. A zatím si myslím (nikdo mě nepřesvědčil o opaku), že tyto vazby by měla umět rozumně řešit železnice, ať už z důvodu, aby tím zároveň bylo řešeno napojení oblasti na Českobudějovicko tak z důvodu, že vhodným napojením měst na dálkové systémy R-190 a R-200 lze získat spojení v rámci celé "aglomerace" v hodinovém intervalu a někde i častěji neb 60 + 60 = 30.

Podobně dávám šanci železnici jako plnohodnotné součásti IDS na Táborsku.

Naproti tomu na Budějovicku do cca 40 minut izochrony JD z ČB mnoho měst v dosahu po železnici nevidím. Jmenujme Zliv (3 800), Borovany (3 500), Ševětín (1 200), Kamenný Újezd (1 800), Veselí n. L. (6 600), Vodňany (6 600), Velešín (4 000), Křemže (2 400), ale ta je třeba brát s rezervou neb nádraží je v Mříči, podobně ještě problematičtěji Kaplice (7 000). Snad jsem něco nezapomněl. Zvolíme-li izochronu JD 20 minut tak na tom asi ČB budou lépe než ST či PI, při zvolení 40 minut jasně vítězí jak PI tak ST.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 09:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si upozornit, že za 40 minut bude vlak (snad jednou ;-) ) z ČB v Táboře (IC) nebo asi tak Soběslavi/Plané (R). Jinak ovšem souhlas.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 10:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak a ten slibovaný "tabelár" linek kolem jihočeské 190 (berme to zatím jako špičkovou dvouhodinu):

Uvažujme Plzeň ve 30, symetrii v 00, Plzeň jako uzel a kromě hotových koridorů (včetně hotového tunelu Praha - Beroun) uvažujme jinde jen současnou infrastrukturu.

R-190 (linka FL - Cheb - Wien):
Plzeň :32 - Nepomuk :59 - :01 - Babiny :19 - Strakonice :32 - :33 - Ražice - Protivín/Protivín zast.* - Číčenice :58 - :59/:02** - ČB na uzel 21-26 (podle zastavování a odjezdu).

*) můžeme si vybrat
**) dle zvolené varianty 197

Jede ve dvouhodině, 4-5 vozů v klase, ve Velenicích není problém přepřahat, neb hlavní Vídeň bude v celou, tedy Schwarzenau v 00, Limberg- Maissau 00.

R-190 (ST - ČB - Jihlava - Brno - ...):
Strakonice :32 - :33 - Ražice - Protivín/Protivín zastávka* - Číčenice :58 - :59/:02** - ČB na uzel.

*) můžeme si vybrat
**) dle zvolené varianty 197

Ve ST 60 minut obrat. Jede ve dvouhodině, 4-5 vozů v klase.

Dohromady tedy ST - ČB 60 minut takt R/Sp.

R-200, řešme je jen na jih od Písku:
PI :31 - Protivín - Protivín zast. - Číčenice :51 - Dívčice (:00) - ČB s rezervou na uzel a obrat.

Na sever od Písku jede jednou jako R a jednou jako Os (zlomení v Březnici) nebo obě hodiny jako Sp. Vozidlo typu 842/854+vlek/řidičák, prostě dvouvozovka.

Ex a R 220:
Viz citaci K.A.F. a přetransponuj si to o 30 minut, není v tom žádná zrada, stačí těch 30 minut jen přičíst:

Můj (tedy neoficiální) JŘ 220+221(+)231 k r. 2016:
Ex ČB 0:02 - VnL 0:20/21 - Tá 0:38/40 - BuP 1:08/09 - PZM 1:42/43 - Phl 1:52; á 60 min.?
R ČB 0:11 - Šev - VnLz - VnL - Sob - PnL - SÚ - Tá 0:59/1:01 - Heř - Olb - BuB - BuP - Str - PHo - PZM - PVr - Phl 2:26; á 60 min.?
Os BuP 1:17 - ... - PZM 2:10/11 - ... - Phl 2:20; á 30 min.
Os Str 1:59 - ... - PZM 2:25/26 - ... - Phl 2:35/42 - ... - Milovice 3:23; á 30 min.
Os PMas 2:25 - ... - Nymburk 3:17; á 30 min.
R Phl 2:24 - PVy 2:30/32 - Nymburk 2:59/3:01 (- HK); á 60 min.

Vstupem byla obsluha Ex-R-Os (dle MD), skupiny x:00 (ČB pro dálkovou dopravu; Tá pro Os a R; Phl má i x:30), jízdní doby (SUDOP Praha), četnost Os BuP - Ph (tj. 15 a 30 min.) dle ROPIDu. Dalším požadavkem byl pokus o koordinaci s tratí 231, když rameno Os má být Stránčice - Milovice; tam byly vstupem R v x:00 v Nymburce.

R ČB - Ph je pomalý jednak kvůli skupině v Táboře (nemá smysl ho urychlovat v úseku ČB - Tá), jednak kvůli potřebě mít ho ve Stránčicích přesně půlhodiny po expresu, jednak se taky musí někde naplnit.


Os-201: Tábor :37 - Božejovice :00 - Milevsko cca :12 - Červená :30 - Písek :00 - Ražice :10

V Táboře do uzlu, v Ražicích směrový přípoj na Plzeň, resp. v obrácené hodině jen do Strakonic. V Ražicích možnost zajet do Protivína a řešit Heřmaň a Skály.

814+914 0-0/S.

Os-185 (linka Otava):
PI :34 (?, na odhlášku R-200) - Ražice - ST cca :00 - Babiny cca :20 - Sušice cca :45-50.

Tato poloha je nutná kvůli řešení Babin, tedy přípoje od Plzně do Sušice, to jsou ty PK (z části na mů popud) uvažované osobáky ST - Sušice, jen dotažené až do Písku, aby bylo přímé spojení PI - ST a taky aby od Sušice a Hoeražďovic nekončil směr na východ už ve ST. PI - ST jede á 60 minut, neb jinak 60 minut obrat v Písku, dál 120 minut, neb 60 minut nejde procpat po jednokolejce. Zároveň váže v PI na ČB i Prahu, tedy "systémový" R Otava celodenně s jedním přestupem. A řeší Sudoměř, Čejetice a Modlešovice.

Vozidlo: 814+914 0-0/S.

Os jižní 203:
Váží ve ST k R, nutnost jemně zrychlit trať (někde povolit 60) a dosadit samovraty do Sedlice. Ve špičce po hodině nebo prokládané busem z důvodu kompatibilnosti dvouhodin jinde. V Blatné cca 30 minut pobyt, v Březnici váží na Příbram.

Os-198(dolní):
Váží ve ST k R. Ideální by bylo chytat uzel Vimperk, ale jinak lze Volyně a Bohumilice.

Chtělo by to po hodině, neb ST jsou v cca 30 tedy na je třeba chytat i směr z Plzně, nebo doufat, že ty dvouhodiny vyjdou kompatibilně.

Os-197:
Číčenice :01 - Strunkovice :30 - Chroboly :00 - Volary :30

Buď pokrátit JD Č. - Strunkovice, nebo tahat až do ČB (27 příjezd/ 33 odjezd). Máme těsné přípoje v Č. na PI i na ST.

Vozidlo: Ideálně nový motorák schopný jezdit do kopce, který na trati 190 dosáhne 100 km/h.


Os-198(horní):
Máme problém, na kterém konci se chytat taktu nebo zda někde lámat. Nevidím jednoduché řešení. Snad leda zrychlit na možnost to sjet za 60 minut bez křižování a mít symetrii ve 30, což až tak nevadí pokud bude vše okolo po hodině. A je to stylem: Stojí nás to jednu soupravu.

Bus pro vesnice v případě uzlů Volary a Vimperk by to měl stíhat. Pořád nevím zda busy do Vimperka netahat do Strážného a vlak až do Lenory, resp. jak napojit Strážný? Na Vimperk nebo na Volary? A asi si ani závěr udělat nechci a stačí mi vědět, že je třeba to jednou řešit.

Os-192:
Do R skupin v Číčenicích. 2h takt. Riziko toho, že se trefíme ve směru na ST k R, který nejede až do Plzně. Požadavek na kompatibilnost dvouhodin jde proti stejnému požadavku na 198. Logicky preferována poloha v lichou hodinu v Č.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 10:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_Z:
To mě nanapadlo, ale z toho stejně neplyne požadavek na železniční regionálku v okolí ČB po 30 minutách.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 10:58:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomeňte na izochrony a podobný teoretický blbosti a radši se podívejte, jak to vypadá ve skutečnosti. Jak říká Káem, cestující nejezdí idosem.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 11:27:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy:
Uznávám, že v současnosti je to u ČB silnější a to o dost než v okolí Strakonic a Písku. A že i menší města mohou generovat více frekvence, neb tam ve stínu velkého města neměly možnost se rozvinout služby a do jisté míry často ani pracovní příležitosti a lidi tedy dojíždí, přesto považuju změny na 190 ve mnou naznačeném stylu za do budoucna dost nutné, neb jinak při dvouhodině rychlíků ČB - ST jen málokoho motorizovaného napadne nechat auto ve Strakonicích a jet do ČB vlakem, neb osobák v této relaci není nabídka. Podobně nabídka a reálná potřeba spojení mezi PI a ST.

Železnice může být v pootavském IDS (pokud někdy vůbec vznikne :-( ) větším hráčem než v tom českobudějovickém. Teď tím nemyslím celkový počet cestujících, ale podíl na přepravním trhu. To, že to bude něco stát, je samozřejmé a kraj zatím nepůsobí dojmem, že by se do toho chtěl pustit.

Nevím, jestli to tak vidím jen já, nebo je to obecně rozšířený názor, ale Tábor se všem snaží být stejně na výši jako ČB a Písek se snaží zase vyrovnat Táboru. Dobře fungující doprava v okolí Písku a Strakonic může celé oblasti jedině prospět.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 13:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ne, z toho plyne požadavek na IC po 30 minutách. ;-) Prostě by měla být snaha, aby uzel TA od Prahy přece jen vyšel aneb VRT do Brna kolem Pelhřimova...

192: Ve špičce jeden až dva páry v hodině se stíhají, čímž se zároveň aspoň nouzově řeší i Týn - Plzeň.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 13:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak oprava:
Ty dvouhodiny na 198 a 192 ve směru od Plzně nejdou proti sobě, neb pokud to ma být ve ST od Plzně cca 14:30, tak Číčenice cca 15:00, tj. i protisměrný R jel kolem 14:30 z ČB.

Otázka je, s jakým jiným systémem dvouhodin se v Plzni potká a limitovat to budou Domažlice.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 15:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>>> přesto považuju změny na 190 ve mnou naznačeném stylu za do budoucna dost nutné, neb jinak při dvouhodině rychlíků ČB - ST jen málokoho motorizovaného napadne nechat auto ve Strakonicích a jet do ČB vlakem, neb osobák v této relaci není nabídka

Není přání otcem myšlenky? Je to opravdu tak špatné a lze opravdu očekávat nějaký významný posun? Nevím, nejsem odtud, jen se ptám.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 15:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do jisté míry je možná přání otcem myšlenky, přesto:
1) Rychlík umí být ze ST do ČB rychlejší než auto. Osobáky jsou v porovnání s rychlíky pomalé a věčné zastavování je dost otravné (lidi ze Strakonicka jimi do ČB nechtějí jezdit). Při hodinovém taktu rychlých vlaků má železnice mnohem větší šanci využít svého potenciálu, tedy toho, že 190 je jednou z našich nejrychlejších nekoridorových tratí.
2) Udělat rozumný proklad R a Os do Písku a zároveň R a Os do Strakonic tak, aby zároveň vycházely přípoje na současné infrastruktuře (skoro) nejde, resp. jen za cenu toho, že rozumně hustou nabídku neposkytne ani příměstká doprava ani rychlý segment. Je to v dlouhodobějším výhledu dobře?

Zda lze očekávat významný posun si při současné politice KÚ JčK nejsem jist, přesto bych považoval za chybu řici si, že stejně nemá cenu se o cokoliv pokoušet.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 18:33:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad "aglomerace" Písek-Strakonice:

Zásadní otázka zní, jestli má být vzájemná doprava mezi městy v této aglomeraci řešena za každou cenu vlakem. Považuju za daleko podstatnější rychlé pravidelné vlakové spojení ČB-Písek, ČB-Strakonice, ČB-Vodňany. První dvě pokud možno bez přestupu.
V ČB reálně existují silniční zácpy, v jiných městech spíš ne. Proto považuju

Přestupní nebo dvouhodinové modely jsou pro každodenní (tedy převážně ve špičce) dojíždění typu Protivín,zast.-Písek, Protivín-Vodňany apod. nepřitažlivé. Přímé lokální spojení mezi jednotlivými městy aglomerace může být vlakem obtížně řešitelné a drahé. Kvalitní řešení lokálního spojení mezi jednotlivými městy aglomerace se neobejde bez podbrobné analýzy stávajících autobusových linek a jejich využívání.

Konkrétně busy Písek-Strakonice jezdí několika různými trasami, a obsluhují cestu vsi, do kterých nejezdí vlak. Jezdit tedy musí, a nedají se nahradit vlakem. Při troše přemýšlení by se daly autobusové trasy udělat tak, aby měly všechny busy přijatelnou jízdní dobu. Určitě by šlo udělat takové proklady, že by byl ve špičce výsledný interval velmi zajímavý.
Vlaky by pak šlo trvale nechat s přestupem v Ražicích. Pro cesty Písek-Strakonice by byl vlak nutný jen v těch časech kdy nejede přímý bus, čili v ty nejmrtvější časy. Pro cesty do vsí typu Putim nebo Čejetice považuju přestup za přijatelný i ve špičce.

Odbočím. Paralela spojení Písek-Strakonice se dá nalézt v trase Beroun-Hořovice. Pro spojení Praha-Hořovice je nejlepší rychlík, pro spojení Beroun-Hořovice je lepší bus. Nyní tam taky jezdí hafo busů v mnoha zmatených trasách. Když se sečtou všechny stávající "buskm" z asi 15 linek, tak by vystačily na tento model:
Beroun-Zdice-Žebrák-Tlustice-Hořovice (špička 30 / sedlo 60 / večer a víkend 120. Prac. den 5-19 křižování v Žebráku, přestup Žebrák-Bzová-Broumy a Žebrák-Cerhovice-..)
Beroun-Zdice-Hředle-Žebrák-Hořovice (špička 60 / sedlo po 10. hod. 120 min., večer a víkend nic)
Beroun-Zdice-Praskolesy-Hořovice (špička 60 / sedlo po 10. hod. 120 min., večer a víkend nic)
Prokladem Beroun-Zdice-Hořovice 5-8 15 min., 8-10 60 min., 10-14 30 min., 14-17 15 min., 17-18 30 min., 18-19 60 min. Pro všechny dotčené obce by šlo buď o zlepšení, nebo o zachování, spojení, při nezvýšení "buskm".
Hlavní zlepšení by bylo pro spojení Beroun-Hořovice a Zdice-Hořovice. Nyní zde sice jezdí spousta busů, ale hodně jich jede do Bzové nebo do Cerhovic, místo aby jely přímo v hlavním směru poptávky v ose aglomerace. Jeden přestup při cestách Beroun-Bzová, Beroun-Cerhovice a Hořovice-Broumy považuju za lepší řešení, než současný chaotický stav, kdy nikam není dobrý interval.

Předpokládám, že pro trasu Písek-Strakonice, by šly busy "reformovat" obdobným způsobem, a vytvořit přinejmenším ve špičce interval, který nikdy nebude možno vlakem nabídnout.
Vzhledem k diskusi, která aktuálně "zuří" by bylo jistě šikovnější udělat obdobně podrobnou analýzu možnosti trasování a intervalů busů přímo na Písecku, a ne u Berouna. Ten Písek ale rád přenechám jiným.

Otázka, asi na MZ: Proč je třeba, aby by přípoj z Vodňan na osobák, a ne na rychlík? Do kterých zastávek se jezdí? Nešlo by toto spojení řešit busem, resp. nejezdí bus už teď?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40408
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 19:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady se zase urodilo...

Odpovím zatím jen na poslední otázku, zbytkem se snad prokoušu během zejtřka.

Do Vodňan se jezdí krom Zlivi i z Dívčic a údajně prý i ze Záblatíčka a Zbudova (ze Zbudova jednu holku, co studovala na vodňanském TRIVISu, znám, tak to pravda být může). Ze Zlivi se dá busem pouze krkolomně, z ostatních destinací nevím, ale z Dívčic možná tím směrem něco jede.

Na druhou stranu, tyhle vazby nemusí být obslouženy nějak extra moc kvalitně (akorát ráno do školy nějak rozumně - Záblatíčko má vlastně základku kde?), ze stanic rychlík a z těch zastávek osobák s pobytem v Číčenicích nebo bus s garantovaným přestupem by mohl stačit.
Neškodilo by ale mít na 197 nějaké vazby kvůli dosažitelnosti Šumavy, z těch míst je to po 194 naprosto příšerné.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 19:39:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: Když by rychlík stavěl ve Zlivi, tak jde v podstatě o spojení z malých vísek do Vodňan. To může vymést bus co jezdí ve všední den 2x ráno a 3x odpoledne.
Mně by přišel lepší přípoj z Vodňan na rychlík do ČB, to by mohli využívat lidi jedoucí do ČB. Zpoždění vlaků se snad jednou zmenší, automobilní zácpy v ČB budou spíš růst. Rychlé spojení do ČB přibližně po hodině (výhledově po půlhodině), byť s přestupem, by si svoji klientelu asi našlo. (Neříkám, že to má být hned v příštím GVD.)

Předem odrážím námitku: lepší jeden vagón rychlíku 2x100 km navíc ,než na jednokolejce jeden pár osobáků navíc 2x15 km. Podle mě je (výhledový) přibližně půlhodinový takt Zliv-ČB řešitelný jedině zastavováním všech vlaků bez vyjímky. Na rozdíl od relací typu Písek-Strakonice bych zde na autobusy nesázel.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3978
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 22:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, zase úrodička ...

Mibl:
Předně bych podotkl, že jsem narážel na pojem "aglomerace", nikoliv na potřebu, či nepotřebu IDS, to prosím rozlišovat!
Když se řekne aglomerace, tak se mi prostě vybaví Praha, Berlín, Paříž,... a při pomyšlení pasovat na to jakousi Radomyšl mě prostě zaujalo. Ale nic ve zlém.
IDS nezpochybňuji, dokonce bych ještě doplnil, že ani kolem Prahy se mi nelíbí pásmový systém. Pražský IDS totiž musí být logicky i IDS pro Střední Čechy (ať se to Středočechům líbí nebo ne, spádují do Prahy) a tam je použitelné tak pásmo 1, dál jedině zóny (přeci jen vazby mezi okresními městy nejsou zanedbatelné). Tarifně bych šel i přes jistou komplikovanost asi cestou IREDA, tj. jakoukoliv cca přímou cestou z A do B za stejnou cenu (využití např. pro Brandýs n.L., Zákolany, Beroun, Krhanice, ad.)

T.Z.
Podobně 197 - zapomeňme, že je to "horská lokálka". Je to prostě nejrychlejší kolejová spojnice Volar s vnitrozemím, která si zaslouží péči třeba i na úkor čistě turistických 198, 194,
Tady opatrně! Třeba Praha - Žilina - Košice/BB je také rychlejší přes ValMez, ale dlouhodobě vidím smysl jezdit spíš přes Ostravu.

Mibl + T.Z.:
Nezapomínáte při všech těch půlhodinách také na nákladní dopravu??? (A hlavně mi tu nepiště, že ta se protáhne v noci.)
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 12. března 2008 - 08:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Dobře dobře, nějak jsem tě nepochopil a čílil se zbytečně. Přesto u pojmu aglomerace asi zůstaneme, neb nikdo nenavrhl lepší.

Nákladní doprava bude mít největší problémy projet z Plzně do Blovic, případně do Nepomuka (příměstská po 30 minutách u Plzně jednou bude, už teď jsou tam ve špičce zárodky 30 minutového taktu). Trasy pro ni v pootaví jsem si sice kreslit nezkoušel, ale reálný ±půlhodinový proklad osobní dopravy navrhuji jen v úseku Babiny - Ražice (- příp. Protivín, pokud budeme chtít Heřmaň a Skály obsloužit vlakem). Stanic je mezi tím docela dost, kapacitní problémy jako takové na trati nejsou (resp. pokud jsou, tak je to způsobeno nevhodným současným GVD), neviděl bych to tak černě, jedna trasa za hodinu v každém směru pro cosi typu Pn nebo Vn se najde, Mn taky projede.

Bručoun:
Na hodinovém taktu rychlíků/spěšňáků pro spojení PI s ČB a ST s ČB se shodujeme, shodujeme se na potřebě přípojovat Písek v Ražicích ve směru do Plzně. Pokud se shodneme na vhodnosti toho, že je třeba řešit přípoj v Babinách do jihočeského pootaví (a zároveň nemít dlouhý přípoj na Plzeň), tak jediné, co uděláme navíc, je, že tento Os jedoucího ze Sušice do Strakonic protáhneme až do Písku a ono nám to vyjde k tam křižujícím R-200. Mimochodem, v Písku je tato linka v půl a její provoz nás stojí jednu soupravu 814+914, která celodenně pendluje sem a tam s několikaminutovými obraty na koncích.

Ano, jsou to kilometry navíc, ale výrazně tím "mým" výše popsaným návrhem redukujeme na jihočeské 190 vlaky v sestavě 242+zelené vozy (místo 4-5 souprav nám najednou stačí 2, resp. 1 pokud by jinak ta souprava měla v ČB 60 minut obrat jako že asi ano) včetně jejich neúměrně dlouhých obratů a navyšujeme v motorech vedených 0-0/S. Nárůst nákladů by tedy neměl být horentní.

Busy: ST-PI, nějakou analýzu jsem si zatím jen orientačně (uznávám, že jen pohledem do IDOSu) dělal a pokud by vlak uměl co 30 minut (střídavě R-Os a přímý Os) ve špičce spojení s JD cca 25 minut, tak se tomu dá blížit jen rychlíkovými busy, vymetáky jsou o cca 15-20 minut pomalejší. Vzhledem k tomu, že nám doplnění vlaků PI-ST pomáhá řešit vazby v Babinách, ale třeba taky zajišťuje reálnost dojíždění Horažďovice či Katovice - Písek, tak bych si nebyl tou výhodností busů tak globálně jist. Potřebu učesání JŘ busů mezi PI a ST ani tak nezpochybňuji, přesto bych jejich možnosti nepřeceňoval a minimálně v ranní špičce bude jistě přímý vlak zajímavý.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 12. března 2008 - 09:04:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl #1283 - Doplnění "tabeláru":

Os-185 (linka Otava):
Strakonice - Sušice by při "křižování" R-190 v Pracejovicích mělo být možné jezdit po hodině a pokud ne, tak tomu velmi pravděpodobně bude chybět jen rychlá vexle na vídeňském zhlaví Babin. Co na to říká T.Z.?

Otázka zní: Os-185 ve Strakonicích v 00 (staví všude), R-190 v Nepomuku v 00, stihne dojet Os-185 do Babin než bude muset odjet R-190?

Moje úvaha, že to nevyjde vycházela z nějaké předchozí verze, kdy jsem "myšlenkově" křižoval R-190 přímo ve Strakonicích.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.166.63
Odesláno Středa, 12. března 2008 - 09:51:00    Odkaz na tento příspěvek  

Huh... to jsou věci... PI - CB, ST - CB a vazba PI v Ražicích na PM jsou OK, ale proboha zachování Os Protivín - ČB je nutnost! Severní zastávka v ČB má velký dopravní význam, Hluboká při dobré vazbě na busy IDS (která dnes vůbec není, stačí se podívat) také, Zliv je bez debat, Zbudov nelze obsloužit busem s nějakou normální kvalitou (zkuste mi najít způsob, jak dostat lidi ze Zbudova do centra ČB za 20 minut), jen bych posunul zastávku, Dívčice jsou bez debat i kvůli busovým vazbám z okolí, Záblatíčko je snad jediné trochu sporné (ale i tak je vazba na ČB busem obtížně řešitelná), Číčenice jsou významný přestupní uzel, Milenovice nelze na ČB rozumně vázat busem, Protivín zastávka je pomalu důležitější než Protivín!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 12. března 2008 - 10:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec:
Já uznávám, že přečíst to všechno není jednoduché a ještě méně jednoduché je dokázat se v této naší debatě orientovat, přesto mám pár otázek:

1) Je počet cest Milenovice - ČB tak velký, aby stálo za to nezrychlit spojení z Písku a Strakonic (každou hodinu přímý rychlý vlak)?
2) Hluboká je myšlena ve směru z ČB nebo ze západu?
3) Když zastaví R ve Zlivi a 197 taky pojede rychlíkem, kolik lidí zbyde v osobácích?
4) Zastavení v Dívčicích nezpochybňujeme, ale navrhujeme tam stavět zrychlenou píseckou linku.
5) To, že v mém "tabeláru" chybí Os ČB - Číčenice neznamená, že je chci za každou cenu rušit, ale že zatím nepanuje zde v diskusi shoda na tom, jak by měly vypadat a zda dokáží mezi rychlíky rozumně projet.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.166.63
Odesláno Středa, 12. března 2008 - 12:26:12    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
1) Nevím, na druhou stranu ty osobáky a rychlíky se opravdu vylučují?
2) Ze západu (dojíždění do škol, do práce, do ZOO a tak). Z ČB to není relace pro běžné dojíždění vlakem.
3) Asi moc ne, ale Zliv je ve špičce stejně na 30 minut takt (a ze Zlivi je to jedno, jestli pojede člověk do ČB Os nebo R).
4) OK, asi jsem to nějak přehlédl.
5) No, chybí dvoukolejka do Zlivi, citelně.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 12. března 2008 - 12:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec:
ad 1) Pokud povezeme Protivín, zast., Protivín, Písek i Strakonice rychlíkem, tak to znamená speciální vlak pro jejich obsluhu. Tedy když nic jiného souprava navíc. Nejsem si jist, jak by to vycházelo, možná by se tam stavět dalo (pokud vyjdou mezidobí, jako že asi ne, ale to je dotaz na někoho jiného), ale ... tím se budeme sunout zpět k osobákům logikou, když stavět tam, tak všude ... Jezdí víc lidí do ČB ze Strakonic nebo z Milenovic? Kteří tam budou v ČB více "překážet" auty?
ad 2) Odkud je tam třeba spojení? Neřešil by to bus ze Zlivi vázaný na R-190 lépe?
ad 3) Z toho plyne prokládat R zastavující ve Zlivi (= R-190) s osobákem. Jak projede? Kam až má smysl ho vést?
ad 5) Ale ta není a nebude, bavíme se o tom, jak maximálně využít současnou infrastrukturu a zároveň co nejlépe pobrat silné přepravní proudy. A nepočítejme, že se do 190 v následujících 10-15 letech sáhne s výjimkou případného doplnění nějaké rychlé vexle či změny zabezpečovačky kvůli taktu, ... to by se snad dalo, ale něčemu většímu nevěřím.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 12. března 2008 - 13:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Doufám nechcete, aby lidi z Písku a Strakonic byli rukojmími těch ze Zbudova a z Milenovic. Kvalitní spojení pro 300 obyvatel, z nichž většina vlakem ani nejezdí, na úkor páteřních linek z měst s více než 50 tisíci obyvateli. Plně zastávkový osobák je pro cestu ze Strakonic nebo Písku do ČB opravdu nic moc.

Pro trať 190 mám výhledově takovouto představu:
Po hodině spěšňák (legislativně rychlík) ČB-Plzeň se zastávkami Zliv, Číčenice, Protivín,zast., Protivín, Ražice, Strakonice, Katovice, ... (Jestli o jednu zastávku víc nebo míň, to by záviselo na křižování.)

V přibližném prokladu taky po hodině zrychlený osobák (nebo spěšňák, název je buřt) ČB-Písek se zastávkami ČB sever, Zliv, Číčenice, Protivín,zast., Protivín, Písek. V závislosti na křižování eventuelně některá ze zastávek Hluboká, Dívčice, Putim, s vědomím, že se tím spěšňák může zpomalovat, a že pro písecké bude nic moc.

Motorový rychlík z Prahy ukončit v Písku, nebo ohnout do Strakonic. V Písku přípoj na spěšňák Písek-ČB.
V Ražicích do rychlíku přípoje jak pro cesty ST-PI, tak pro ČB-PI, čímž se dostaneme na přibližnou půlhodinu za minimálních nákladů.

Lokálně nejlepší poloha taktu by byla křižování Blovice, u Babin, Ražice, Zliv. Do toho proklad Sp ČB-PI vklouzne sám od sebe, s křižováním mezi R a Sp u Číčenic. Tím by vyšla půlhodina i pro cesty ČB-Vodňany. Hodina pro ČB-Sušice i Plzeň-Sušice, hodina Strakonice-Vodňany, půlhodina Písek-Vodňany střídavě s jedním a dvěma přestupy, půlhodina Písek-Protivín,zast. střídavě přímo a s přestupem v Ražicích. To vše poměrně lacino, provozně výhodně, s minimálním ovlivňováním.
Osobně bych tuto variantu volil i za cenu, že bude v Plzni i ČB přípoj až za nějakých 15-25 minut. Tímto způsobem by ČB vždy vyšly, buď na Písek, nebo na Plzeň. Výhodou by byly levné (jedním vrzem) oboustranné přípoje v Číčenicích, Ražicích i Babinách.

Pokud by nevyšla Plzeň ani na těch 15-25 min. (co já vím, jak doopravdy bude uzel v Plzni), tak by se holt musela zvolit jiná, provozně dražší a lokálně horší taktová poloha R Plzeň-ČB.


Mibl: ad busy ST-PI: Při dobře zvolených trasách a zastávkách by vymetáky nemusely být zas tak pomalé. Ani počet dnešních přímých spojů není rozhodující. Rozhodující je, kolik km nyní odjezdí busy v celé oblasti mezi Pískem a Strakonicemi, kolik z toho jich je potřeba pro obsluhu obcí zcela mimo trasu PI-ST, a kolik jich lze pospojovat do linek PI-ST.
(Paralela: v úseku Zdice-Žebrák jezdí asi 30 spojů, Žebrák-Hořovice taky asi 30, přes Praskolesy asi 10. To je potenciálně 40 přímých spojů Zdice-Hořovice. Nyní jich je přímých asi 20, ty ostatní jsou většinou bez možnosti přestupu , takže je IDOS nenajde.)

O busech Písek-Strakonice nechci tvrdit nic s jistotou. Pokud ale kraj reálně uvažuje zaplatit nové přímé vlaky Písek-Strakonice, tak by měl napřed udělat podrobnou analýzu, co by se dalo vykouzlit "reformou" autobusových linek. Eventuelně, kolik "buskm" by se muselo přiobjednat. Možná, že by varianta busy byla víc muziky za méně peněz.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40452
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 02:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden server se mi asi podařilo zbořit, tak si to jdu sem konečně projít.

TZ #449:
V podstatě se proti tomu nedá nic namítat, takový postup je opravdu potřeba.
Jen mi prosím vysvětli ty významnější místa na 197. Krom Prachatic (Vodňany jsou ke 190 moc blízko) tam nějak moc o ničem nevím, to spíš opravdu na 194 a 198. O jednoznačně nejvhoděnjším napojení Volar (a snad i Nového Údolí) touto trasu není pochyb, stejně jako o dílčích vylepšení té trasy. Lipno tudy řešit by už bylo horší.

TZ #450:
V současný době máš Číč - Str směrem do kopce 810 s vlekem za 30 minut včetně křižování v Bavorově a jakési pofiderní vaty (jak kterej motor). Proč myslíš, že 814+914 by to za 27 minut nezvládla?

Jo, na 198 a střední 194 může turistická varianta stačit. Ale má cenu končit v Kájově, abys v Černý zase začínal? V lepším případě tím ušetříš přes tejden jeden motor, ale krom letního a zimního JŘ budeš muset vyrobit ještě nějakou další variantu, aby se v tom dalo vyznat. Víkendy má cenu jezdit celoročně. Do autobusů kolem 198 a 194 se Ti nikdo moc nepohrne, do nějaké varianty „když nejede vlak” tím spíš ne. Asi by se to nějak poskládat dalo, ale nejsem si jist, zda to za to stojí.
Vlkm tím nějaké sice ušetříš, ale v rámci ostatních změn to stejně bude mrňavé číslo (a náklady na vlkm si možná naopak zvýšíš), ono toho na horní 194, 197 a 198 už mimo sezonu stejně moc nezbejvá. (Reálně jsi se ale docela trefil - když vlkm schází, tak se např. krátí šumavské léto, osekává omezení u vlaků stylu 18002 nad Prachaticema atp.)

Ta 197 pro ekvivalent 810 je divná, podívej se na letošní JD... Pobyt Ti krom Vodňan (tam je hlavně v kladiva často „absolutní výměna”) půl minuty bude stačit s rezervou, minimálně jednu zastávku projedeš snad vždycky. Ale ta vata nyní 10 % není určitě, v tom bude možná problém. A zatímco letos jsou vaty v přestupech, tak ty navrhované vazby jsou spíš opačné povahy.
Ať tak, či onak, přestupy radši v Číčenicích mít, aby to pak mohlo pokračovat ne ve svazku (tři vlaky různě stavící jsou docela na nic - to už radši 197 nikam netahat), ale aspoň v přibližném prokladu, třeba i za cenu vozidla navíc.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40453
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 02:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
To jsou pěkná čísla, ale o potřebě někam jezdit ještě nemusí mnoho vypovídat. Zatímco kolem Budějc nějaké jiné zásadnější centrum neexistuje, tak v pootaví si troufám tvrdit, že takových skoro rovnocených center je více. Někdy ta soustředěnost je spíš škodlivá, často se ale hodí.

Pokud jde o tu osu, tak klidně přistupme na půlhodinu, ale co s tím o víkendu? To už zavání vyhazováním peněz a pokud budeme chtít nějaké spoje ubrat, tak narazíme na situaci, kdy bude muset být provozován úplně jiný model (třeba i busem), nebo se ten navržený skoro zhroutí (spoje vyjdou bez návazností).
Od Protivína dolů si víkend představit umím, ale nad Protivínem, pokud se opravdu přepne Plzeň na 30, to bude děs. Půlhodina není o víkendu ani kolem Brna, a že tam se bavíme o úplně jiných počtech cestujících.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40454
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 02:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak k tomu tabeláru nemám námitek, jen tam prostě dělá bordel to častý zdvojnásobení rozsahu dopravy. I když se na to najdou peníze, nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu, že tam budou i při minimální kapacitě chybět cestující. A pokud se (jako že jo) něco v rámci dne nebo týdne omezí, zbyde torzo. (Je mi jasný, proč to tak je, ale stále se s tím nechci smiřovat. Už proto, že to může být tak zásadní vada, že to znemožní aplikaci celého systému.)

Mibl #1285:
S tím osobákem od Strakonic opatrně. Ale rychlejší spoj by samozřejmě lepší byl, nejspíš i za cenu odstřižení (přidání přestupu z busu) těch nejmenších vesnic.


Železnice může být v pootavském IDS (pokud někdy vůbec vznikne :-( ) větším hráčem než v tom českobudějovickém. Teď tím nemyslím celkový počet cestujících, ale podíl na přepravním trhu.

To snad radši ani takhle nahlas nepiš. Ono železniční doprava je moc drahá na to, aby vozila počty lidí, kde by i ve špičce autobus stačil. Samozřejmě je to jiný druh/jiná úroveň dopravy a tak by se na to mělo nahlížet, ale rozhodují čísla a bojím se, že ta moc příznivá nebudou.
Do značné míry souhlasím s Bručounem (příspěvek č. 285), abych si troufnul navrhovat takovou síť a interval vlaků, musel bych hodně dobře vědět, co tam teď jezdí, a nejen v busech, ale i IGK. Kusé informace jsou málo.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40455
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 03:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun #286:
Ano, v podstatě by to tak mělo být.
I proto se možná shodneme, že na rychlík ze 197 hned a ten osobák až v pokusu o proklad (takže ráno a odpo do vísek dvakrát rychle busem, jinak s pobytem v Číč vlakem).


Mibl:
Místo aglomerace bych raději používal souměstí. Je vidět, že asi neznáš pojem „Krkonošské metro”, pak by ses té aglomeraci vysmíval taky.


Otázka zní: Os-185 ve Strakonicích v 00 (staví všude), R-190 v Nepomuku v 00, stihne dojet Os-185 do Babin než bude muset odjet R-190?

Stihne, ale 814 dost těsně.


Kotec:
Posun zbudovské zastávky už nejspíš proběhl, a to směrem od vsi k MAPE. :-( Ale ty osobáky pod Číčenicema alespoň v minimální verzi bych viděl jako nutnost, nejen kvůli Zbudovu, protáhnout se nechají, byť ne zrovna ideálně. (A posunout R-190 a R-200 oproti sobě o půl hodiny, to taky zrovna snadno nejde.)

Bručoun #289 (to je tu opravdu už půl dne mrtvo? :-)):
Vcelku ano, ale během k pátku k tomu snad něco napíšu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 08:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ty busy pokud budou jen kladivové a nebudou Os v současném rozsahu dost podstatně zhorší Stašov a Praskolesy (víkend nic).

Jinak je ta výstavba modelového kolejiště a simulace provozu co tu probíhá fajn. Zamyslel se někdo z vás třeba nad tím, jaké přepravní proudy jsou dnes a jaké lze očekávat v budoucích řekněme 20 letech? Které zhebnou a které nově vzniknou? Jak se liší víkendy od dnů pracovních ba školních? A dumal někdo kolik love v budoucích 20 letech na tu srandu bude? Na infrastrukturu a na vozidla? Kolik love se třeba naprosto nesmyslně vyhodí za dráty do Velenic kde buď bude stejně jezdit motorák nebo nějaká šílenost typu Plecháč + 2xBt a kolik za to mohlo být použitelných vozidel?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 10:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Jinak k tomu tabeláru nemám námitek, jen tam prostě dělá bordel to častý zdvojnásobení rozsahu dopravy.

Pokud jde o tu osu, tak klidně přistupme na půlhodinu, ale co s tím o víkendu?

To jsou přesně ty důvody, proč jsem TZ dva roky vymlouval Plzeň ve 30. Ale když pak zjistíš, že pokud necháš Plzeň v celou, tak budeš mít republiku rozdělenou na dva rychlíkové systémy, které se o 30 minut minou (při přestupu z jednoho do druhého budeš 30 minut čekat, tedy hlavně z rychlé 170 a rychlé 220 v Praze při přestupu na rychlou 270, rychlou 260 a rychlou 090 a v Brně při přestupu 240 - Ova, 240 - Olomouc), tak si nejsem jist, zda MD opravdu nebude chtít jednou přepnout a je otázkou, jak moc je budou pálit problémy kolem jihočeské 190. Ten můj tabelár je řešením čistě technologickým jak v pootaví vyřešit všechny přípoje a současně být na současné infrastruktuře, ale můžeš mít pravdu, že do něj můžou chybět to důležité - cestující.

Existuje ještě řešení druhé: Nechat regionálku v současném rozsahu a rychlíky na 190 až do Plzně po hodině, ale z toho lezou zase jiné problémy. Kříže R by byly Nepomuk, Katovice a Protivín nebo na střídačku Číčenice/Protivín. Nechává to volné vazby ve Strakonicích z lokálek na ČB, nevychází od Strakonic příliš uzel Písek (jsme "dlouzí" v JD Ražice - Písek), je (trochu) problém vozit přímé spoje Písek - ČB každou hodinu.

Další řešení s rozebranými uzly v ČB a Plzni v úvahu neberu, nevidím jediný rozumný důvod, proč by MD mělo tyto uzly rozebrat a volit Bručounovo "lokálně" lepší řešení, když by tím ztrácelo globální vazby mezi rychlíkovými rameny.

Víkendově a v sedle se dá na dvouhodinu osekat téměř vše, jen těch vazeb nevyjde tolik jako v týdnu a zároveň ta víkendová dvouhodina spotřebuje více vozidel než dnešní dvouhodina. Jediné, co je skutečně nutné nechat téměř celotýdenně v hodinovce je proklad R/Sp ČB - ST, zbytek se dá pak ve dvouhodině nějak dát dohromady, byť pak třeba bez hodinového prostoje nevyjdou některé vazby.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 11:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
To jsou pěkná čísla, ale o potřebě někam jezdit ještě nemusí mnoho vypovídat. Zatímco kolem Budějc nějaké jiné zásadnější centrum neexistuje, tak v pootaví si troufám tvrdit, že takových skoro rovnocených center je více. Někdy ta soustředěnost je spíš škodlivá, často se ale hodí.

V podstatě máš o našem souměstí pravdu (mimochodem web Krknoškého metra je moc pěkný), Písek a Strakonice jsou dost rovnocenné (Písek o něco výše) a řada malých měst je zde lokálními centry (a u ČB by ve srovnatelně velkém městě bylo výrazně méně služeb) a v pohodě si tam nakoupíš i o víkendu (naprosto mě před časem zarazilo, že v Dívčicích není v sezóně v pátek ve dvě odpoledne otevřený obchod, to u nás ve srovantelně velkých vsích neznáme), ale držet v této oblasti autobusové JŘ vzor polovina devadesátých let nepovažuju za rozumné. Jediné, kam se v kraji přidávají busy, je (pohledem od nás) okolí ČB a pak písecká průmyslová zóna (a tam si nejsem jist co všechno z toho je v ZDO). Přičemž třeba mezi PI a ST se současným rozsahem mnoho přímých spojů navíc nevykouzlíš a už vůbec ne rychlejších než vlak.

Já chápu, že se na pootaví koukáš z obráceného konce než já a žiješ v oblasti s jinou strukturou osídlení. Na druhou stranu, jak moc může těmto dnes do jisté míry izolovaným lokálcentrům pomoci zvýšení mobility pracovní síly v oblasti? Proč by na počet obyvatel srovnatelně velké a dovolím si tvrdit, že i srovnatelně ekonomicky silné Budějovicko či Táborsko na tom měly být s dopravou lépe.

A ta půlhodina ST - Ražice je jen souběh dvou relací jedoucích po stejných kolejích, které mají za a) řešit vazby, b) poskytnout alternativu busu PI - ST, který je dnes i v přímé nevymetací lince pomalejší než vlak. Chápu, že je to na větší analýzu přepravních proudů, ale myslíš, že by se např. z Hořovic dojíždělo v takové míře do Prahy, kdyby nestavěl v Hořovicích každou hodinu rychlík?

Máš představu kolik aut jezdí mezi Strakonicemi a Pískem? Nepopírám, na silnici se to vejde a ještě jsou nemalé rezervy, ale když tam jedu (občas podnikám nakupovací kolečko Blatná - Písek - Strakonice - Blatná autem), tak mi to slabé nepřijde. Když už je v Písku průmyslová zóna postavena "blbě", neb není na strakonickém konci Písku a busové linky to jedou ze Strakonic přes 45 minut, není nejlepším řešením tam lidi přivést vlakem za nějakých 30 minut? Uznávám, že technologicky odůvodněné protažení Os-185 až do Písku (ve Strakonicích jen těsný až nereálný obrat) má mouchy, ale nebude to nakonec ta nejlepší služba této oblasti (nejvíce muziky za nejméně peněz - nestojí to motor ani fíru navíc a je to rychlejší docela o dost než bus). Ze dvou měst fakticky děláme jedno "dvouměsto" neb cesta MHD-vlak-MHD bude možná každých 30 minut a JD bude srovnatelná s cestováním MHD po Praze?

Já neříkám, že mám pravdu, ale tyto otázky mě prostě napadají.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 13:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě si neodpustím jednu poznámku:
Pokud jde o tu osu, tak klidně přistupme na půlhodinu, ...
Pokud jde o časovou polohu uzlu (Plzeň, ČB, většina Strakonic, většinový Písek, ..), tak klidně připustme 30, ...

Osa totiž zůstane pořád v 00. Taky jsem měl dlouho problém se s těmito pojmy sžít a vyrovnat.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 13:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teprve jsem dohledal:

Mibl #1285:
S tím osobákem od Strakonic opatrně.


Já vím, ale zatímco osobákem pojede ČB - ST jen někdo, kdo nemá jinou možnost, tak hodinový takt rychlých vlaků by měl větší šanci nalákat i lidi zvyklé jezdit skoro všude autem a že jich přibývá, mi předpokládám nebudeš vyvracet.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 14:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplnění mého příspěvku č.289:

application/vnd.ms-excel190_Horazdovice-CBudejovice
190_Horazdovice-CBudejovice.xls (78.8 k)


Berte to prosím jako námět k diskusi, neprosazuju to jako jediné správné řešení. Ještě dodám, že bych pro stabilitu systému a finanční únosnost v úseku Nepomuk-Č.Budějovice nepřidával žádné další vlaky. Vynechané zastávky bych řešil úpravou tras bus linek, přiměřeně velikosti vynechaných obcí.

Pokud jsem někomu vykradl nápad, tak o tom nevím, nestíhal jsem číst všechny příspěvky. (Kdyžtak se hlašte o autorská práva .)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 14:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: V příspěvku č. 285 z 11.3. jsem měl na mysli variantu, při které by osobáky Beroun-Plzeň zůstaly. Busy přes Hředle i Praskolesy by byly zhruba ve stejném počtu jako dnes, přibylo by jen přímé spojení do Prahy. Zvýšení počtu použitelných spojů by se týkalo jen relací Zdice-Hořovice, Beroun-Hořovice, Beroun-Žebrák, Beroun-Bzová (s přestupem) a Praha-Žebrák. Mimoto by došlo ke zpravidelnění v úseku Hořovice-Tlustice-Žebrák.

Původně jsem si myslel, že dnešní busy najezdí tolik km, že by to stačilo jak na kvalitní obsluhu Žebráku, tak na náhradu osobáků a zavedení celotýdenních taktových busů přes Praskolesy. A že by se vlaky mohly zrychlit, nebo nechat jezdit někde jinde, kde by byly vytíženější. Mýlil jsem se, protože v souhrnném autobusovém JŘ jsou v některých časech takové díry, že jejich zaplácnutí spolkne všechny úspory z odstranění zbytečných souběhů. Mmch. tak je to téměř se všemi bus linkami, kam se podíváte....

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.57.178.57
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 21:27:39    Odkaz na tento příspěvek  

rychlé vlaky na vzdálenost 50 - 100 km(tj. čb-st) v intervalu 60 minut. intervalu 120 min. je na denní dojíždění do práce nevhodný, to se hodí tak pro občasné cestující ev. studenty
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2008 - 22:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Zamyslel se někdo z vás třeba nad tím, jaké přepravní proudy jsou dnes a jaké lze očekávat v budoucích řekněme 20 letech? A dumal někdo kolik love v budoucích 20 letech na tu srandu bude? Na infrastrukturu a na vozidla?
Jo, to jsem tu také před časem nadhazoval, ale jaksi někteří "odborníci" to neberou v potaz. Já už to neřeším, ona se časem pravda ukáže.

Na Velenice pozor, dráty a vozidla jsou každé (bohužel) jiný šuplíček.

Mibl:
přestupu z jednoho do druhého budeš 30 minut čekat, tedy hlavně z rychlé 170 a rychlé 220 v Praze při přestupu na rychlou 270, rychlou 260 a rychlou 090 a v Brně při přestupu 240 - Ova, 240 - Olomouc
Nevyjdou tyto, vyjdou jiné. Nepsal tu náhodou T.Z. třeba o rychlé půlhodiné do Olomouce?
A nestálo by třeba za úvahu spojení typu - rychle z Ostravy do Prahy a pak "rozvoz" po "dírách", resp. naopak?

Další řešení s rozebranými uzly v ČB a Plzni v úvahu neberu, nevidím jediný rozumný důvod, proč by MD mělo tyto uzly rozebrat a volit Bručounovo "lokálně" lepší řešení, když by tím ztrácelo globální vazby mezi rychlíkovými rameny.
To je, bohužel, pravda. Zvlášť když vím, kteří lidé na to mají TAKÉ vliv. Lepší spolupráce s kraji by občas nebyla od věci.

pv:
Studenti se asi rýpou v nose, že...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 14. března 2008 - 08:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Nevyjdou tyto, vyjdou jiné. Nepsal tu náhodou T.Z. třeba o rychlé půlhodiné do Olomouce?
A nestálo by třeba za úvahu spojení typu - rychle z Ostravy do Prahy a pak "rozvoz" po "dírách", resp. naopak?

A Tobě najednou nevadí, že Plzeň, ČB, Strakonice, Písek, Tábor, Příbram, Jindřichův Hradec, Vimperk, Blatná, Mariánky, Klatovy, Horažďovice, ... (já nevím co ještě) budou (většinově) v celou? Neměla by spíš být snaha propojit rychle v hodinovém taktu všechna krajská města (a tím fakticky i kraje) bez zbytečných prostojů?

To je, bohužel, pravda. Zvlášť když vím, kteří lidé na to mají TAKÉ vliv.
Proč to slůvko bohužel? Řekni mi nějaký pádný důvod, proč rozebrat uzel v Plzni a proč rozebrat uzel v Budějcích? Když už se to povedlo zqedlat (= při stejném rozsahu dopravy obsloužíme více relací), tak už do toho nehrabme, zvlášť když lidí konečně přestalo aspoň ubývat. Tím "TAKÉ" myslíš T.Z.?

Lepší spolupráce s kraji by občas nebyla od věci.
Já nevím, ale mám pocit, že někde se spolupráce s kraji daří a někde to nejde. Nebude to spíše v lidech?

Jo, to jsem tu také před časem nadhazoval, ale jaksi někteří "odborníci" to neberou v potaz. Já už to neřeším, ona se časem pravda ukáže.

Neboj se, já nejsem ani odborník ani "odborník". Za mé "vzdělání" v oblasti taktu považuj vysokoškolský kurz molekulové symetrie (= to souvisí se symetrií), půldenní kurz pro řešitele matematické olympiády nazvaný Invarianty v matematice (= někde přepneme o 30/60 minut a ono se to nemění, nějakou oblast zafixujeme a máme to invariantní a hýbeme jen okolím, ...) a pak články o taktu, které jsem si vygoogloval (je jich tak 5 - 6) poté, co mě doslova naštval první taktový JŘ v dálkové dopravě u nás na jihu. Mé úvahy ber klidně jako úvahy člověka, který se aspoň takto vrací k matematice, o jejímž VŠ studiu dlouho uvažoval.

Infrastruktura, vozidla: Vycházím z předpokladu, že to, co není v OPD, nebude a nebude ani část z toho, co tam je napsané. Tedy na 190 se nic nestane téměř jistě. A vozidla: Buď se to začne nějak řešit nebo jednou dojdou a pak nejspíše třetinu sítě obsloužíme autobusy. Leckde to může být zlevnění a zlepšení obsluhy, jinde to ke zvýšení kvality nepovede a lidé si spíše pohorší. A vzhledem k tomu, že vlak je na většině relací na 190 srovnatelně rychlý s autem a mnohem rychlejší než autobus, tak nějak nevidím důvod (s výjimkou toho, že nemusí být v prasátku dost plno), proč tuto výhodu nevyužít.

P.S. Koukám, že jsi okoulal Káemovo "čas ukáže".
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 14. března 2008 - 15:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jen ve stručnosti k tomu, co se zatím nevyřešilo popř. co nezaznělo:

- Dívčice 00 vyjdou při těsném Písku patrně jen přibližně, o něco delší čekání (do 10 minut) ve směru PI - přestupy.
- Proklad dvouhodin Brno - ST a Wien - Plzeň je sice hezký a každého včetně mě hned napadne. Problém: PL - Brno je samozřejmě rychlejší přes Prahu, ale co třeba Nepomuk, Horažďovice - Jihlava? Obzvlášť, pokud by na 225 měla zůstat dvouhodina ("strakonická") a nebylo tedy možné si pomoci přestupem v CB. Do doby hodiny R-190 tedy raději 4+4 h Wien / Brno - Plzeň, k tomu dvouhodina (JH -) CB - ST. Jakmile se tato druhá "regionální" dvouhodina protáhne na některé straně dále, je možné přejít na model 2+2 h.
- Letmým pohledem na 199 vypadá z tohoto směru uzel CB (kříže Jílovice) jako velmi těsný, co s tím nadělá elektrizace, popř. co by bylo možné projet? Pak by Os-199 mohly jet v hodině až do Gmündu (ve Velenicích asi 5minutová směrovka od Veselí podle IC-220!), kde by se akorát trefovaly na přestup na Sp do Vídně. Jednou za 4 hodiny by tedy neměl bý problém nepřestupovat, zato přepřáhnout, a trasa pro R-199 je na světě.

Bručoun 286: Souhlas, akorát myslím, že zahusťování na půlhodinu by se mělo v první řadě odehrát na písecké či strakonické lince (podle křižování), pak půlhodina PT - Číčenice.

Hroch: Pokud tu nákladní dopravu nemyslíte na 197 nebo 201 (kde by ta noc opravdu měla stačit :-) ), tak myslím, že opravdu není problém. Pravda, nebudou to "zelené ulice"... Ale opravdu je v JHC úplná pohoda ve srovnání s úsekem Nepomuk - Plzeň.
Srovnání ValMez/Ova tady poněkud kulhá, protože nejde o 10% JD a napojení půlmilionové aglomerace (ani o poměr obdobný 280 vs. 320).

Mibl 1289: Nejdřív bych se bavil o zastavování a intervalu Os-185. Pořád mi nějak není jasná spádovost Sušice - ST a role vlaku v ní...

Kotec: "zkuste mi najít způsob, jak dostat lidi ze Zbudova do centra ČB za 20 minut" - No vlakem určitě ne. Na pěší přesun k zastávce přičtěte čtvrt hodiny, to už je přípojný bus do Zlivi (na R) rychlejší, o pohodlí nemluvě.

Zlivský:
- Lepší napojení Vimperka do Strakonic nebo Krumlova do CB by mě nenapadlo zavrhovat. Ale nemyslím, že je nutné z toho odvozovat modernizaci celých tratí, místo aby se pro Volary (a širší okolí, jistě) vybrala jedna - 197 - a na tu se investice soustředily.
- Číčenice - Strunkovice vidím na současné infrastruktuře jako dost nestabilní. Nezapomeň taky na souhrn přírůstků doby zavírání/otvírání dveří skoro čehokoli oproti 810... Zkrátka pokud v Číčenicích přestupy, musí se přijet tak, že R-190 od CB je někde před předvěstí ve chvíli, kdy se po dojezdi 197 pro něj postavilo. Dvě minuty mezi příjezdy 197 a R-190 bych si dovolil považovat za naprosté minimum, takže příjezd 57 už musí obsahovat spoustu vaty. Nebo 56 s menší vatou... Takže bohužel v současnosti Bavorov. Takže snad raději jet nejdříve R a pak až 197 (to je o kapku rychlejší a minutí výstrahy v 50 km/h není až takový problém) a tedy s ní jet přímo do CB. Parciální výhodou je možnost obsloužit více míst mezi Čí a CB při dosažení stejných uzlů.
- Proč by měl v nerekreační době (a intenzitě a nárocích na JD a přesnost - turistům obecně stačí mnohem méně než školákům) jezdit z Černé do Volar vlak???
- "Ať tak, či onak, přestupy radši v Číčenicích mít, aby to pak mohlo pokračovat ne ve svazku (tři vlaky různě stavící jsou docela na nic - to už radši 197 nikam netahat), ale aspoň v přibližném prokladu, třeba i za cenu vozidla navíc." Když na přípoj, tak pokračování jedině ve svazku. Když na proklad, tak beztak půlhodina na 197, aby to bylo i na přípoj... Teď bych udělal 3vlakový svazek, po mírném zrychlení do Strunkovic půlhodinu stylem přípoj (Volary)/proklad (Prachatice).
- "I když se na to najdou peníze, nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu, že tam budou i při minimální kapacitě chybět cestující." Tady je asi zásadní spor v tom, že já (a podle všeho i Mibl) navrhujeme stylem "nejdřív použít vždy to, co je rychlejší nebo obecněji "lepší" pro danou relaci, pak osekat to co neprojede po infrastruktuře a teprve nakonec se zabývat tím, jak to případně zlevnit při pouze malém zhoršení nabídky".

Hroch: "Zvlášť když vím, kteří lidé na to mají TAKÉ vliv." - Pokud snad myslíte mě, spěte klidně. Já nemám vliv vůbec na nic, já si tu jen tak nezávazně plkám...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. března 2008 - 17:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Měl jsem na mysli přípoje ke všem vlakům v úseku Číčenice-Vodňany. O půlhodině v trase Vodňany-Prachatice jsem neuvažoval ani ve snu. Za páteřní linku ČB-Prachatice považuju autobusovou linku přes Netolice.

Mibl: "proč by MD mělo tyto uzly rozebrat a volit Bručounovo "lokálně" lepší řešení, když by tím ztrácelo globální vazby mezi rychlíkovými rameny."

Psal jsem, že je třeba každému přestupu přidělit nějakou váhu, v závislosti na současném a výhledovém využívání toho konkrétního přestupu, a podle tržby, kolik tito cestující dráze přinesou. Nesouhlasím s tím, aby se taktové uzly natvrdo umisťovaly ještě před provedením takové analýzy.

Považuju za nutné, aby varianty s uzly rozebranými na hlavní směrové vazby, nebo s volnými vazbami v uzlech, byly "vpuštěny" do celkového porovnání variant. Při porovnávání variant je třeba důsledně vycházet z konkrétní poptávky a její možné indukce. Tři studenti dojíždějící jednou týdně z Blatné do Mostu nemůžou mít stejnou váhu jako (hádám) 100-200 lidí denně využívající spojení Praha-Jindřichův Hradec. Umím si představit i to, že by cestující z ČB do Horažďovic a Sušice mohli tržbou převážit přestupující ze 190 na 160 a 170. Tohle vše by se muselo propočítat, aby bylo možno nějakou variantu (přesněji kombinace podvariant) seriózně označit za lepší a jinou za horší. Statisticky budou v tomto porovnání samozřejmě úspěšnější klasické uzly, ale je klidně možné, že Vám takovéto počty zbourají uzel zrovna tam, kde jste o něm skálopevně přesvědčený.

Myslím, že varianta s volnou vazbou 190 v uzlu Plzeň, a s rozebráním ČB na směrové vazby, event. velmi volná vazba v ČB (příspěvky č. 289 a 294), má do celkového porovnání slušnou výchozí pozici. Jak už jsem psal, na řešení celé sítě opravdu seriózním způsobem nemám data ani čas. Nevím tedy, zda je varianta v příspěvku č.289 jen taková hřička, nebo zda se může zkombinovat s jinými lokálně výhodnými variantami do celkově výhodného řešení.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. března 2008 - 18:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ještě na Vás mám otázku: kolik lidí podle Vás při jedné cestě přestoupí jak v uzlu Plzeň, tak v uzlu ČB?