K-report
 

Archiv do 18. března 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 18. března 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3992
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 14. března 2008 - 18:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Tobě najednou nevadí, že Plzeň, ČB, Strakonice, ... budou (většinově) v celou
Proč by měly? O tom jsem NIC nepsal. Tvůj model dálkové dopravy (budeme-li tedy uvažovat důslednou aplikaci uzlů) považuji za slušný. Ovšem na HK nebo Olomouci jsme se třeba neshodli. Já bych nic neměl proti tomu být z Plzně v Praze v půl a od HK také v půl a od Olomouce v celou.

Neměla by spíš být snaha propojit rychle v hodinovém taktu všechna krajská města (a tím fakticky i kraje) bez zbytečných prostojů?
To je právě ta otázka. Já nejsem o tomto vůbec přesvědčen (viz výše). Naopak jsem pro důslednější uplatňování uzlů v půl (přesto, co tady snažíš o mě tvrdit) i za cenu občasného čekání v Praze půl hodiny.
Je opravdu více cestujících při variantě "tranzit přes Prahu" než při variantě "rozvoz z Prahy"?
Já se tě jen snažím přivést na myšlenku, že ne všechno je tak jednoznačné.

Proč to slůvko bohužel? Řekni mi nějaký pádný důvod, proč rozebrat uzel v Plzni a proč rozebrat uzel v Budějcích? Když už se to povedlo zqedlat (= při stejném rozsahu dopravy obsloužíme více relací), tak už do toho nehrabme, zvlášť když lidí konečně přestalo aspoň ubývat.
Viz Bručoun

Tím "TAKÉ" myslíš T.Z.?
Nee, kdepak.

(s výjimkou toho, že nemusí být v prasátku dost plno)
No konečně jsi na to přišel.

T.Z.
Pravda, nebudou to "zelené ulice"... Ale opravdu je v JHC úplná pohoda ve srovnání s úsekem Nepomuk - Plzeň.
1) Já to myslel všeobecně, nejen úsek Strakonice-ČB
2) Co když si Cargo objedná NEx? Podle dosud platných předpisů mají tyto vlaky před Os přednost.
Rozhodně bych nebral Cargo na lehkou váhu, zvlášť po událostech posledních měsíců. Není možné jezdit navždy přískoky s dodací lhůtou takovou jaká je.
K 201 a spol. bych řekl asi tolik - podat zásilku v 8 ráno a ve 22 jí tam ještě vidět, neb pojede až někdy o půlnoci je taky dlouhodobě nevhodné.

Srovnání ValMez/Ova tady poněkud kulhá, protože nejde o 10% JD a napojení půlmilionové aglomerace (ani o poměr obdobný 280 vs. 320).
Poměr jsem podrobně nezkoumal, ale není nezanedbatelný. 10% berete odkud kam? Z Olomouce do Vrútek asi těžko.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 14. března 2008 - 23:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:

ad 2) Nezaměňovat přednost při přidělování tras (tady naštěstí aspoň zatím vítězí objednávky) s praktickým řízením provozu. Obojí lze považovat za celkem logické (Os dostane minutu aby NEx nestál půl hodiny, ale další NEx už namalován nebude neboť by neprojela příměstská). Vyplývá z toho podle mě potřeba dvojkolejky Plzeň - Nepomuk (a popř. dokončení CB - Protivín).
Trať 201 má podle Vašich představ sloužit nákladnímu tranzitu, nebo je to na dva páry Mn? Ovšem kažodpádně zrovna tady se trasy ve dne najdou, já měl na mysli 197, 194 za určitých okolností.

10% je Praha - Žilina (dnes). Po modernizaci 320 to bude 10% asi tak z úseku Hranice - Žilina (řádově 10 minut). Hlavně vidím rozdíl v tom, že mimo turisty jen minimum lidí chce jet z CK a Vimperka do Volar (= stačí bus), kdežto spousta lidí chce z Volar do CB a patrně i Prachatic, a ještě mnohem větší spousta tam vůbec nejede. V tom příměru prostě chybí "Košice", resp. jejich roli hraje Passau, což je momentálně poněkud ze hry. ;-)

Bručoun 296:

S Vaší metodikou souhlasím, možná překvapivě? Jsem jen názoru, že z toho rozebrání na směrové vazby a jejich ohodnocení v absolutních číslech vyjdou potřeby taktových uzlů ve velkých městech (pročež je tam navrhuji) jako významnější (omezené množství vlaků na jednotlivých tratích a "obkročmé směrové vazby" - například Liberec se jeví čistě směrově 030,036 - 089, 037, ale 086 by mohla chtít vázat 037 i 036 čímž vznikne potřeba uzlu).
Jenže nemáme data, tak jsou to čistě spekulace. Mimochodem, asi se neshodneme v tom, že by kritériem měly být "tržby pro dráhu", podle mě rozhodující roli hraje "celkový počet člověkominut v systému", byť korigovaný nějakými ukazateli pohodlí, počtu přestupů a podobně.

Autobusy přes Netolice bych řešil CB - Vimperk, do Prachatic by vlak mohl být rychlejší (jakmile se zrychlí údolní 197), nyní (při Strunkovicích) jen o málo pomalejší, zato řeší cestou více páteřních vazeb.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 00:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.: ono spojení ČB - Passau by taky nebylo od věci. Dokonce se již kdysi projednávalo obnovení trati z Novýho údolí do Waldkirchenu,ale nakonec tahle iniciativa "ochladla". V případě, že by k realizaci přeci jen došlo (je to teda opravdu Sci-Fi, proti kterému je Star Trek realitou), pak by bylo nejvhodnější tahat přímý vlaky Passau-ČB (nejspíše kategorie RE/IRE, u nás Sp) přes Prachatice v dvojhodině, popřípadě v sezoně by se mezi dva RE dal vklínit i osobák Passau-ČK(-ČB), jenž by vozil turisty k Lipnbu a do turisticky atraktivního Krumlova.
Řekněme si upřímně-jestli něco jižním Čechám chybí, tak je to spojení s Bavorskem s možností přestupu na Mnichov, nebo Norimberk. Jízda přes Linec je drahá a přes Plzeň a Furth (popř. Bayerische Eisenstein nebo i Cheb)je trochu zdlouhavá a leckoho odradí a přivede k nutnosti použít pro cestu (Btw.: autobusové spojení s Bavorskem taky není zrovna ideální)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40504
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 11:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček #1157:
Jo, proti tomu se nedá moc namítat.
Akorát na Velenice bude jezdit 242+BDs+2×Bdt279, na 242+BDs+Bdt279 to zatím nevypadá. Sice už nyní se 749 v čele se to využije jen na některých vlacích, ale zase je to standardní souprava tady na jihu, krom pár výjimek to tak jezdí úplně na všem.
Co ty dráty přinesly? Zatím jen moře nasraných cestujících, protože NAD, přestupy, zpoždění, ujeté přípoje. A práce navíc probíhají strašně pomalým tempem, takže plného dokončení se hned tak nedočkáme. JČkraj bude mít svůj pomníček, EŽ pro změnu jistotu práce.
Ale nenaděláme s tím nic.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40506
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 12:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale když pak zjistíš, že pokud necháš Plzeň v celou, tak budeš mít republiku rozdělenou na dva rychlíkové systémy, které se o 30 minut minou (při přestupu z jednoho do druhého budeš 30 minut čekat, tedy hlavně z rychlé 170 a rychlé 220 v Praze při přestupu na rychlou 270, rychlou 260 a rychlou 090 a v Brně při přestupu 240 - Ova, 240 - Olomouc), tak si nejsem jist, zda MD opravdu nebude chtít jednou přepnout a je otázkou, jak moc je budou pálit problémy kolem jihočeské 190.

Chtít ať chce. Ale pokud to (opět) bez alespoň projednání s regiony tupě aplikuje, tak zaslouží návštěvu kontrolního orgánu, neb se bude jednat o ukázkové vyhazování peněz oknem. Ignorovat místní potřeby je nepřípustné.
Naopak Bručounovo řešení až tak špatné být nemusí. Jako všechny ostatní má své vady, ale pokud nebudeme brát jen výsledný JŘ, ale problematiku jako celek, tak nemusí být až tak špatné.

Ta osekaná dvouhodina s vynechanými vazbami se mi moc nelíbí. Ono už nyní to o víkendu je dost děravý (ale s novým GVD se to dost výrazně zlepší díky lichým skupinám - bohužel se na ní zároveň přesune osobák od Strakonic i R-200).


Mibl #1293:
Ano, ty busy potřebují přepracovat, o tom není pochyb. Mmch, kde kolem Budějc se přidávají busy? Za posledních pár let vím jen o škrtání, resp. o stagnaci.

Možnost spojení pootavskému souměstí neberu. Klidně ať má ta oblast nejen spojení srovnatlené s okolím Budějc a Tábora přizpůsobené místním podmínkám, klidně i lepší, ale o účelnosti až tak moc skokového navýšení si nejsem až tak moc jistej.

Nemám problém s tím, když na té trase bude hodinový interval. Samozřejmě vím, že to je složitě dosažitelné, ale nemůžu se smířit s tím, že tam v důsledku toho napráskáme dva vlaky za hodinu. Podobně jako se mi nelíbí svazek tří rychlých vlaků z Číčenic do Budějc.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40507
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 12:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl #1295:
To ani vyvracet nelze. Jde jen o to, aby přínos zrychlení aspoň zdůvodnil dodatečné náklady na takové zrychlení.

Bručoun #294:
Obsluha busem by tam nějaká nutné byla, ale např. ty osobáky z Písku mají dost vaty na to, aby zastavily úplně všude (i když nějakou jednu zastávku by to kvůli stabilitě vynechat asi spíš chtělo - mezi Ražicema a Zliví ale vatu má i rychlík, takže možná by se nechalo bosloužit všechno, což je dost zásadní výhoda z hlediska reálnosti a prosaditelnosti).
Při vypuštění rychlíků od Příbrami je to jedna z velmi dobrých variant pro 190. Akorát visí na ochotě MD objednat rychlíky na 190 po hodině a ty z 200 na 190 netahat a v širším kontextu je to taky horší.
O práva se nehlásím, po přesměrování rychlíků z Březnice na Budějce a dalších krocích MD jsem úvahy tímto směrem opustil (možníá zbytečně, ne všechno je třeba brát jako neměnitelné). Ale pokud to můžu použít, tak to zkusím ještě projít i s vazbama.

Hroch #3988:
Ano, tak nějak. Sice bych občas Káema za ty jeho „souvislosti” nejradši praštil (půllitrem), ale často není jiné cesty.

(Pokračováí někdy příště.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 12:57:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque:
Řekněme si upřímně-jestli něco jižním Čechám chybí, tak je to spojení s Bavorskem s možností přestupu na Mnichov, nebo Norimberk.

Btw.: autobusové spojení s Bavorskem taky není zrovna ideální


Můžeš být prosím tě konkrétnější s těmi busy? Vzhledem k tomu, že do Bavorska cestuješ předpokládám pravidelně, budeš asi znát situaci. První co mě napadlo, jak tuto relaci řešit, je protáhnout nějaké německé regionální busy obsluhující hranici za Strážným do Lenory/Volar a tam to zapřípojovat na naše spoje. Co si o tom myslíš?

M.Z.:
Mmch, kde kolem Budějc se přidávají busy?
Jak jsem koupil, tak prodávám. Pokud vím, tak o přidávání busů rozhoduje "rada" zástupců pověřených obcí a reálně se přidává jen tam, kde busy nepobírají (tedy jednotlivé spoje na jednotlivých linkách). A pohled zástupce Blatné byl takovýto.

ale o účelnosti až tak moc skokového navýšení si nejsem až tak moc jistej.
Ono by se to asi nemělo dělat skokově, ale pomalu se na to začít připravovat. Vezmi si, jak jsi psal o protažení Os-185 do Strakonic (to jsem ostatně KC jako jednu z možných variant navrhl někdy v lednu já a asi se to ujalo), jaký z toho bude výsledek? Motor bude mít ve Strakonicích cca 58 - 60 obrat, za tu dobu by v pohodě stihnul dojet do Horažďovic do města a zpět. Pokud bychom si nehráli na vlkm, ale na konstantní množství peněz (vycházím z předpokladu, že úhrada prokazatelné ztráty ze strany KÚ je dostatečná a není dosypáváno nějak "černě" odjinud; je to reálné?) na obsloužení této relace, jak na tom při nasazení motoru místo 242 + 3 zelené budeme? Ušetříme něco za DC (mnohem méně tun), za průvodčího (to je prostě na samoobsluhu), za trakci (srovnej 814-914 (tipuju cca 40-50 l na 100 km) s 242, která by u externistů platila necelých 40 Kč za km paušálem), údržba jedné regionovy taky nebude dražší než údržba 3 zelených vozů. Teď jen odhaduju, ale nepovedlo by se nám při stejných nákladech navýšit vlkm o nějakých 50%? Tím už bychom měli ráno a odpoledne hodinový takt (= z 9 párů najednou 13-14 párů vlaků). Dostali bychom tedy mnohem lepší poměr služba/cena. Pletu se v tom odhadu nějak zásadně?

Pokračování a reakce na jiné až jindy.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40509
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 13:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl #1296:
Ještě dokážu pochopit, že je snaha, aby to v Praze vyšlo, i když si o tom i v dlouhodobějším horizontu myslím svý (Praha nebude „dokopaná” snad nikdy), můžeme bejt rádi, že to vyjde aspoň nějak a zejména u „hodninových” nebo zatím i „dvouhodinových” relací. Ale zabývat se tím, jetli v Praze přelezu z rychlého na pomalé, nebo na rychlé? Ano, zabývat se tím můžu, ale dirigovat podle toho regionální dopravu, to se na mě nezlob, ale to je prasárna. A je vcelku jedno, jestli proto, že kraje si nechají kálet na hlavu (je jim to ukradený ), nebo jim nic jiného nezbývá.


TZ #453:
199:
To bys musel krom Borovan a Vsi projet všechno, jinak Ti vyjdou volněji Borovany a Velenice (možná hodně ostře Gmünd). Rychlost se nikde zvyšovat nebude (krom Borovan a Hradů) a doby 810 se dvěma vleky, kdy tím JD výrazně trpěla, jsou už taky pryč.

Pořád mi nějak není jasná spádovost Sušice - ST a role vlaku v ní...

Ber ji jako důležitější než z Písku do Strakonic a minimálně srovnatelnou se Sušicí na Plzeň.


Na pěší přesun k zastávce přičtěte čtvrt hodiny, to už je přípojný bus do Zlivi (na R) rychlejší, o pohodlí nemluvě.

To běž lidem názorně ukázat, možná Tě ani nezmlátí. :-) Ono těch 10 minut (15 důchodci anebo už to máš skoro blíž do Dívčic :-O) není sice málo, ale přestupem s výrazně horší nabídkou (pestrostí) spojení a zastávkou na druhé straně obce (i když celkově výrazně blíž) asi taky nepotěšíš. Souhlasím, že ta zastávka je blbě (do oblouku v zářezu ji těžko někdo přesune) a turisti/vycházkovači si od Kubaty dojdou do Dívčic (po značené, ale neexistující zelené). Asi by to nějak stačilo, ale na prskání se připrav, blízkost kolejí je zvykem brát jako automatický nárok na lepší spojení, ač v jiných dírách podobného významu jsou rádi, když jim tam dvakrát denně zajede bus.

198+194:
Nejen Krumlov a Vimperk, ale taky Kubovka (zajedeme mezi obratem), Lenora (od Volar se dá), Zátoň (co s ní?), na 194 pak Pec (přes 197 se ještě dá), ale taky Horní Planá a Černá.
Tím nijak preferenci 197 nechci popírat, jen bych ty zbylé dvě tratě nezašlapával a aspoň trochu je zlepšoval taky (minimálně „ohrané” PZZ).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40510
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 14:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

197:
Jo, to máš pravdu. Jak už jsem psal, nyní je ta vata hlavně v přestupech. Pokud by přestupy (a i okolní vazby těch návazných vlaků) měly být ostré, tak nyní asi opravdu Bavorov, ale vysloveně jen dočasně (řádově v mikrofurtech, maximálně milifurtech ), než se něco udělá.
Na dveře jsem zapomněl, ale je škoda, když v nich pak zmaříš svižnější jízdu. :-( Je pravda, že u 814 na 201 to asi dělá na pobytech dost velkuo část, co jsem měl možnost zatím vyzkoušet.


Proč by měl v nerekreační době (a intenzitě a nárocích na JD a přesnost - turistům obecně stačí mnohem méně než školákům) jezdit z Černé do Volar vlak???

Takže nahradit novými autobusovými spoji s vazbami na Stožec ve Volarech (do Kříže je nedostaneš) a na Budějce v Kájově (se zastávkou v Hořicích)? (Nyní tam vlak plní víc fcí. Možná ne pořádně, ale plní.)


Když na přípoj, tak pokračování jedině ve svazku. Když na proklad, tak beztak půlhodina na 197, aby to bylo i na přípoj... Teď bych udělal 3vlakový svazek, po mírném zrychlení do Strunkovic půlhodinu stylem přípoj (Volary)/proklad (Prachatice).

Půlhodina i na 197? Bylo by to pěkný a opravdu by to vycházelo dobře, ale tomu prostě nevěřím. :-( Možná ještě aspoň do Vodňan, ale ani o metr dál (tedy přípoj Volary/proklad Vodňany).

Ano, v tom bude asi spor. Tebou popisovaný princip si (zatím) umím představit v dopravě dálkové, v regionální ne.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40511
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 14:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque:
Jo, to je pravda. Asi existuje více možností, jak to řešit. Základem by asi mohlo být pár přímých busů z Budějc do Pasova s návazností někde kolem Volar (Volary, Lenora), případně je tam rovnou (některé) zaseknout a vázat na vlak - nejlépe přímo do Budějc, maximálně však s jedním přestupem (Číčenice). (Takže vlastně to samý, co napsal o kousek níže Mibl.)
Jako doplněk (=jen pro místní potřeby, jsou-li jaké, ne pro spojení celého jihu s Passovem) možná i něco od zbytku tratě z Údolí (jezdí tam vůbec něco), ale pak by byl problém, jak to vozidlo dostat do Nového Údolí (v létě snad nějak jo...), takže asi spíš ne.


Mibl #1297:
Tak to jo. To ovšem jako nějaký rozvoj moc neberu.

Úvaha (odhad) by snad měla být v zásadě správná. Ale k soběstačnosti úhrady (u níž je úspěch, když se navyšuje o inflaci) v situaci, kdy se v rámci ČD a mezi ČD a SŽDC přesouvají různé složky, se netroufám vyjadřovat. Jak se třeba ušetřilo (a kdo vlastně ušetřil) uzavřením čekáren? Dokáže na to někdo odpovědět?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 15:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl,MZ: Co se týče napojení busů na vlaky v Novém Údolí, tak tam jistá možnost je v prodloužení linky RBO (Regional Bus Ostbayern) Pasov-Reichenau-Haidmühle a přizpůsobit jí návaznost na vlaky do Volar/ČB. Potíž je ovšem v tom, jestli by byla obec Haidmühle ochotná v zimě udržovat cestu pro 3-4 autobusy denně + problém se správou Naturpark Adalbert Stifter + problém, že po cestě vedou lyžařské trasy (to nevím určitě, kdyžtak se omlouvám). Ale využíváno by to bylo, to je vidět hlavně v létě, kdy v Údolí nastupuje do vlaku relativně dost Němců, kteří přijeli busem do Reichenau.
Co se týče napojení do Volar/Lenory, tak by se snad dala zavést obdoba projektu Šumava Bus v Železné Rudě = zavést linku Pasov-Volary, která by na Bavorské území doplňovala místní linku do Freyungu a jezdila pod RBO a v Čechách sloužila jako samostatný právní subjekt (samozřejmě ve vlastnictví DB RBO, který by jezdil od Strážného za "český tarif" a sloužil jako regionální spoj pro okolí Volar (Lenora, Kubovka, Strážný). Tam přestup na vlak.
Souhlasím s MZ s prokladem tohoto regionálního spoje s nějakou dálkovinou přímo Pasov-ČB, kterej by stavěl jen ve Freyungu, (Lenoře), Volarech a Prachaticích a bral přednostně mezinárodní cestující. Otázka zní jakej udělat takt (pokud vůbec nějakej) a kterou variantu udělat jako páteřní, jestli regionální s přestupem na vlak, nebo dálkovou.

Ted k současnému stavu - bohužel s autobusy do Bavor je to hrozná bída - přímo z ČB jezdí pouze dálkoviny do Rakouska (resp. přes Rakousko dál do Itálie) a do Německa se musí bud přes Linec nebo přes Plzeň, kde staví i Student Agency, Eurolines a možná i další. Já sám preferuju rychlíky Praha-Plzen-Mnichov/Norimberk (R/RE45x), nebo i dobrodružnou cestu přes Rudu do Plattlingu. Jízda přes Linec je rychlejší, pohodlnější, ale taky dražší (ČB-Linec-Mnichov-Stuttgart-Tübingen za 113 Eur oproti trase přes Rudu, kde do Rudy dojedu za cca 280 Kč a odtud na Spar Ticket za 29 euro. Do Pasova se dá eventulně ject i přes Nové Údolí a pěšky do Haidmühle, ale to je taky poněkud "na dlouho" a nejde to použít pro jednodenní návštěvu města.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40516
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 16:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, upravovaná stopa končí a začíná těsně za závorou, ale ta by se snad dala protáhnout i vedle... Jedině tam v zimě místo busu zavádět NRD (=náhradní rolbovou dopravu). :-)

Co se týče spojů, tak nějaký takt (pokud nebudu za takt považovat třeba desetihodinový :-O) bych vůbec neřešil, prostě někdy ráno spoj z Volar/Lenory do do Pasova a proti němu z Pasova do Budějc (nebo možná i někam dál, pokud by neměl do odpoledne ten bus v ČB stát). O něco pozdějc pak spoj z Budějc do Pasova a ten otočit na oběd do Volar/Lenory. Večer zrcadlově.
To by snad kraj uplatit schopnej byl a „parády” by to mohlo udělat docela dost. A kdyby se chtěl rozšoupnout, tak tuhle minimalistickou kostru obalit nějakým poledním spojem (protočit to tím busem ještě mezi Volarama a Pasovem), nebo (asi jen v létě) přidat ještě další bus a celkově to zahustit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 19:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Ale zabývat se tím, jetli v Praze přelezu z rychlého na pomalé, nebo na rychlé? Ano, zabývat se tím můžu, ale dirigovat podle toho regionální dopravu, to se na mě nezlob, ale to je prasárna.

Prasárna, neprasárna, já neříkám, že je to na programu dne, ale jednou to velmi pravděpodobně přijde. T.Z. tvrdí přepnout co nejdříve (aby se regionálka nemusela přizpůsobovat teď a pak po přepnutí znova), já tvrdím raději později přesně ze stejných příčin jako ty, byť jsem si vědom toho, že to bude mít i nevýhodu oproti přepnutí co nejdříve. Právě tím, že se nejedná jen o vazby v Praze, ale i v Brně, Chomutově a do jisté míry Chebu, tak si opravdu myslím, že to přepnutí jednou přijde. Do 2011 to nehrozí a pak těžko říct.

Tak to jo. To ovšem jako nějaký rozvoj moc neberu.
Já taky ne, ale prý to opravdu jde jen u ČB a v písecké průmyslové zóně.

198+194:
Nejen Krumlov a Vimperk, ale taky Kubovka (zajedeme mezi obratem), Lenora (od Volar se dá), Zátoň (co s ní?), na 194 pak Pec (přes 197 se ještě dá), ale taky Horní Planá a Černá.
Tím nijak preferenci 197 nechci popírat, jen bych ty zbylé dvě tratě nezašlapával a aspoň trochu je zlepšoval taky (minimálně „ohrané” PZZ).


Dle prohlášení o dráze se počítá jak s revitalizací 194, tak s racionalizací 198. Dělat by se podle mě mělo na všech šumavských tratích, byť na 198 by i v dlouhodobém horizontu mělo stačit chytat uzel ve Vimperku a uzel ve Volarech. Mimochodem ten Vimperk je zajímavý kvůli vazbě busů na Kvildu, které pak v případě protažení vyjdou celkem rozumně v Sušici k Os-185 do Babin, tedy rozumná turistická dostupnost osy Vimperk - Nové Hutě - Borová Lada - Kvilda - Modrava - Srní - Rejštejn - Kašperské Hory - Sušice, jak od ČB, tak do Plzně. Navíc to v takovém případě poskytuje "skorouzel" na Kvildě, kam se zároveň s těmito dojedou busy ze Železné Rudy a z Lenory (viz JŘ linek 433570, 370040, 320024 a 440840).

Úvaha (odhad) by snad měla být v zásadě správná. Ale k soběstačnosti úhrady (u níž je úspěch, když se navyšuje o inflaci) v situaci, kdy se v rámci ČD a mezi ČD a SŽDC přesouvají různé složky, se netroufám vyjadřovat. Jak se třeba ušetřilo (a kdo vlastně ušetřil) uzavřením čekáren? Dokáže na to někdo odpovědět?

O soběstačnosti úhrady sice taky nejsem přesvědčen, přesto nepovažuju za správné lpět na vlkm a považuju za lepší dívat se na to raději přes celkové náklady krajem vynakládané na železniční dopravu, to by ale ČD musely být schopné rozumně klíčovat náklady alespoň na jednotlivé linky. Pokud by tento můj odhad fungoval rozumně, tak většinu toho mnou navrženého nárůstu v pootaví takto pokryješ změnou velikosti souprav a zlepšením oběhů.

Když se vrátím k té 185, tak dalším výsledkem zkrácení Os z ČB do Strakonic je velmi dlouhý obrat klasik ve Strakonicích. Pokud vyjde dlouhý obrat i v Písku, tak by paradoxně nejlevnějším řešením bylo (pokud nebudou chybět minutky) přidat vlkm a ty soupravy mezi PI a ST provézt a tím zmenšit počet souprav v oběhu.

Čekárny: Kdo na tom ušetří? Ten kdo v nich dosud zajišťoval topení, zamykání a úklid. Jinak k tomu taky nemám slov.

L_d_M, MZ:
Jižní Čechy - Dolní Bavorsko:
Viděl bych to spíše přes Strážný (nemusí se uklízet sníh) a jen jako přípoj na nějakou českou linku, ideálně nejen z ČB ale i z oblasti Strakonic (a Písku), což na konec docela dobře splňuje 197. Jeden pár ráno a jeden odpoledne/večer. Prostě bavorská autobusová regionálka protažená pár km na naše území k přípojům. Nemuselo by to být v této podobě drahé a své cestující by si to snad našlo. A ohledně taktu: Nejsem si jist, zda to Louis de Mydlaque nemyslel tak, na který z taktových systémů se to má vázat,zda na český nebo na bavorský. Nebyl by nějaký odkaz na německý dopravní svaz včetně přehledu linek (moje NJ není na úrovni, abych věděl co zadat do vyhlédavače)?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 19:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
Pořád mi nějak není jasná spádovost Sušice - ST a role vlaku v ní...

Jen heslovitě: Sušice, Horažďovice tradičně jihočeská města, která se součástí plzeňského kraje stala až po válce. Z Horažďovic, Žichovic a Hydčic a možná i Sušice (ale tím si nejsem jist) se celkem běžně dojíždí za studiem a prací do Strakonic. Obě krajské koncepce s přímými vlaky 185 - Strakonice počítají, do příštího GVD se snad stanou realitou. Chtít něco víc než osobák je pošetilost, neb R-200 dokud tam jezdily, tak jezdily v podstatě prázdné. A verze na 185 pomalu a na 190 rychle je blbost, neb JčK ani PlzK nebudou mít chuť to v této podobě platit, resp. ani jeden by nechtěl platit rychlé jetí po 190. Osobák navíc vyjde časově srovnatelně jako R-Os, neb R křižuje v Katovicích a tedy natahuje JD a navíc ten přestup.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 22:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Dopravní svaz je Bohužel nejblíže až v Pasově:

http://www.vlp-passau.de/Service/Wabenplan%202008. pdf

V Bayerwaldu ale existuje tarifní skupina kolem Bayerwaldticketu. Pevného koordinátora nejspíš nemá, pouze jde o iniciaci okresů (Landeskreisen) Freyung-Grafenau a hlavně Regen. Přidávám odaz na naskenovaný letáček, jsou tam i jízdní řády jednotlivých busů.

http://www.bayerwald-ticket.com/fileserver/baywacm /Files/125.pdf

Námi navrhované varianty by byly doplněním linek 6122 nebo 6123, který by se až do Volar (nebo přinejmenším do Lenory) zapojit do pásma, kde by byl Bayrwaldticket uznán. Možná by nebyla od věci spolupráce výše zmíněných okresů s JČ a Plz. krajem o zapojení Šumavských ekobusů a části lokálek 194,198(,197) do platnosti tohoto ticketu + možnost koupit lístek v Kč. Uvažovaný dálkoviny ČB-Pasov bych do toho nezapojoval.

MZ: Možná bych nejprve vypravil ráno dálkoviny z a do ČB a teprve potom busy z Volar. Důvodem je možnost dostat se s přestupem na vlak do poledne do Mnichova nebo Norimberka.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3996
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 23:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
ale další NEx už namalován nebude neboť by neprojela příměstská
No a to právě nejsem tak úplně přesvědčen, že je 100% dobře. Zejména ty "příměstské" trasy s lidmi na sólo 810 (PI-ST,...).
Neříkám Os zatrhnout, ale zaflákat sólo motůrkama celou trať je nevhodné.

Vyplývá z toho podle mě potřeba dvojkolejky Plzeň - Nepomuk (a popř. dokončení CB - Protivín)
Bude bůh ví kdy => potřeba vystačit si se současnou infrastrukturou.

Trať 201 má podle Vašich představ sloužit nákladnímu tranzitu, nebo je to na dva páry Mn?
Má sloužit tomu, co bude třeba - osobní i nákladní dopravě. Minimálně dva páry Mn (tras) je asi nutnost takřka všude. O budoucnosti potřeby Pn zrovna tudy nemám tuchy.

Po modernizaci 320 to bude 10% asi tak z úseku Hranice - Žilina (řádově 10 minut).
Přes Vsetín dnes za 2 hodiny. To plus 10% (12 min.) znamená jezdit Hranice-Žilina přes Ovu za 2 a čtvrt hodiny, což je zrychlení o půl hodiny. To jsem zvědav...

Martin, č.40509:
Ohledně Prahy a 198+194 souhlas.

Mibl:
O soběstačnosti úhrady sice taky nejsem přesvědčen, přesto nepovažuju za správné lpět na vlkm a považuju za lepší dívat se na to raději přes celkové náklady krajem vynakládané na železniční dopravu, to by ale ČD musely být schopné rozumně klíčovat náklady alespoň na jednotlivé linky.
Jo, vlkm jsou prevít. Ovšem nejsem si moc jistý, že se v dohledné době ujme něco jiného.
A jako ty bereš možnost změnit pohled na vlkm, já beru možnost změnit pohled na "uzel Praha".
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 00:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "Rozhodně bych nebral Cargo na lehkou váhu, zvlášť po událostech posledních měsíců. Není možné jezdit navždy přískoky s dodací lhůtou takovou jaká je."

Pokud by zrušení půlky osobní dopravy pomohlo nacpat zboží z kamiónů na železnici, tak ať se půlka osobní dopravy klidně zruší. Ještě jsem neslyšel, že by nadměrné množství busů bylo příčinou kolapsu silniční dopravy.
Kapacitu žádné tratě podle mě není možné využít do mrtě pro osobní dopravu. Dokonce myslím, že by mělo zůstávat pro náklady více volných tras, než je dnešní počet nákladních vlaků.

"Je opravdu více cestujících při variantě "tranzit přes Prahu" než při variantě "rozvoz z Prahy"?"

V hlavních směrech západ-východ myslím, že je tranzit nezanedbatelný. Až bude v cajku 011, 010 a 170, tak by se podle mě měla nejdelší vnitrostátní ramena Z-V spojit. Tak nějak mi přijde, že jedno z těch lepších řešení by byly čtyři "superzákladní" vnitrostátní linky po dvouhodině:
Cheb-Plzeň-Praha-Brno
?-Plzeň-Praha-Ostrava
Cheb-Ústí-Praha-Ostrava
Děčín-Praha-Břeclav
Přestupy v Praze dost lidí bytostně nesnáší, pochybuju ale že by je uklidnilo, kdyby měli na hlaváku na přestup jen 5 minut. Zrychlení tranzitu západ-východ přitom považuju za dost potřebné.

Tomáš Záruba: asi se neshodneme v tom, že by kritériem měly být "tržby pro dráhu", podle mě rozhodující roli hraje "celkový počet člověkominut v systému", byť korigovaný nějakými ukazateli pohodlí, počtu přestupů"

Myslím, že nelze všechny úhly pohledu shrnout do jediného hodnotícího kritéria. Používal bych víc kritérií:
- stabilita systému (vyjezditelnost, zvládnutelnost přestupů)
- finance potřebné k zavedení a provozu varianty (včetně související autobusové dopravy)
- předpokládané tržby
- politická únosnost
- uživatelská přítulnost (celkový počet člověkominut v systému, korigovaný ukazateli pohodlí apod.)

Tržby s člověkominutami souvisí víc, než se na první pohled zdá, protože busy a IAD to v případě vlakového nepohodlí jistí.

Martin Zlivský: "osobáky z Písku mají dost vaty na to, aby zastavily úplně všude (i když nějakou jednu zastávku by to kvůli stabilitě vynechat asi spíš chtělo - mezi Ražicema a Zliví ale vatu má i rychlík, takže možná by se nechalo obsloužit všechno,"

Vata R se podle mě nedá nijak přenést na Os, ani zmenšit, při křižování v Ražicích se podle mě další křižování na Hluboké nestíhá. Resp. stíhá jen za cenu vypuštění zastávek, čímž by celá varianta ztratila smysl.
Os má vatu myslím jen na jednu zastávku navíc mezi Zliví a Protivínem. Pokud je tam ale tolik vaty, kolik tvrdíte, tak bych spíš projel i Hlubokou, křižoval v Nemanicích, a zkrátil JD. Hlavní problém totiž vidím v tom, že když zvolím Os ČB-Písek téměř zastávkový, tak jím nenahradím R ČB-Zdice, a celá varianta ztrácí význam.

Podle mého soudu by se v případě hodinového taktu zrychleného Os nebo Sp ČB-Písek měla popravit většina spojů bus linky 360022, a další krajem objednané spoje ČB-Vodňany, které neobsluhují mezilehlé zastávky. (Stručně řečeno, zrevidovat všechny objednané busy souběžné s vlakem.) Tím se zajistí využití nově zavedených vlaků, teoreticky o něco sníží dotace ČD, a získají volné "buskm" pro obsluhu vlakem projetých obcí.

Největší problém pro budoucnost železnice vidím v tom, že krajští úředníci koncepčně naprosto tápou, a vůbec nevnímají potřebu rychlých páteřních linek. "Zastávkovost" a "páteřnost" jsou přitom v podstatě protiklady.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 02:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"projel i Hlubokou, křižoval v Nemanicích, a zkrátil JD"

Beru zpět. Nevyšel by přípoj do Vodňan. Kvůli křižování ve Vodňanech se myslím dají přidat jen Milenovice. Ty by se i nejhůř nahrazovaly busem.

S tím souvisí otázka: Husinec je bývalá stanice či nákladiště, nebo si ho s něčím pletu?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40529
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 03:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska to vezmu odspoda:
Husinec je dopravna D3 s kolejovým rozvětvením, před zavedením taktu na 190 jedno z velmi častých míst pro křižování.

Nemanice by sice vyšly (těsně), ale tam to není místo vhodné pro pravidelné křižování. Vlak sice skoro nikde nestaví, ale pak se blemcá při křižování tam. Lepší je taková křižování spláchnout s pobytem.
Nevím, zda je to jen obsluhou (pak s tím ovšem asi neumí nikdo...), ale při nynějších výlukách se na Hlubokej dost často potkávaj rychlíky a i když vjedou zároveň, tak musí skoro vždycky téměř zastavit, jak je stavění cest pomalé.
V Nemanicích jsou navíc z obou stran přejezdy (ano, můžeme brát, že je obsluha podrží, nicméně pak v reálu bude všechno o minutu zasekaný jako v tomto a minulém GVD...), navíc od Budějc dost nešikovně umístěná stahovačka, takže někteří fírové už se k severce ani pořádně nerozjedou. Krom pravidelného zpožďování (i 2 minuty JSOU v regionální dopravě na příjezdu do centra nepříjemné zpoždění) pak jízdy působí nedobrým dojmem.
Proto se osobně snažím křižování v Nemanicích omezit na minimální nutnou míru. (Ostatně i od nového GVD lze očekávat, že k němu bude docházet jen v ranní špičce u vložených spojů.)

A když budeme mít Protivín a Hlubokou, tak nám zhruba tři až čtyři minuty (a přiměřená vata) zbydou. Takže už jen zbývá řešit, zda je lepší to odstát (třeba průběžně, takže se to nemusí až tak moc poznat), nebo přidat zastavení.

Jinak bychom se asi shodli, jen mi z toho zatím neleze nějaké jasné řešení.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40530
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 04:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Ohledně vlkm už jakási kouzla někde byla. Ale může to být klidně díky tomu, že pak jeden kraj (schopnější) pak doplácí jinému, který se o to výrazněji nezajímá. Snad to tak není, ale občas to tím zavání.

Mydláq:
I to by bylo možné, snažil jsem se to navrhnout tak, aby jeden bus tam byl náš a druhej německej, takže cosi jako bylo s Rakouskem přes Dvořiště, tedy zhruba dvě spojené vnitrostátní linky, na nichž podíl dopravců a kraje/země byl zhruba napůl. Ale přesně nevím, jak to tam bylo domluvené, možná by nám pověděl spíš Mirbusak...
Propojení do jednoho systému by bylo určitě dobré, ono už nyní cosi takového na střední části Šumavy (kolem Kvildy) výrazně chybí.

Mibl:
Slovo racionalizace často znamená vyškubání všeho možného (i potřebného), ale doufejme, že krom toho nastane i nějaký pokrok (a teď nemyslím jen mzdové úspory, ale i zlepšení parametrů). Zatím to tak bohužel nebývá.

Co se týče přepínání, tak je tu ještě jedna varianta pro dobu, než bude 190 výrazně zrychlena (což asi za hodně dlouho) - jezdit zhruba o čtvrt a přepnout jednu stranu. Pak bude přestup v Plzni i ČB přijatelně dlouhý (především v Plzni tak nebude nepřijatelně krátký, tam přestupy pod 10 minut odstrašují, podobně jako v současném bordelu v Praze na hlavním přestupy pod 15 minut), aspoň část nesouladu tím vyřešíme a navíc snížíme našponovanost.
Sice je to ústup stranou, ale může to být uskutečnitelnější než přepnutí všeho. Zatím jsem si ale nezkoušel malovat, co to provede na spojnicích dálkových ramen. To snad časem...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1300
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 08:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Vyplývá z toho podle mě potřeba dvojkolejky Plzeň - Nepomuk ...

Bude bůh ví kdy => potřeba vystačit si se současnou infrastrukturou.


Ale jo, ale pak nebude možné se divit, že ve špičce nákladní doprava neprojede. Příměstská se zahušťovat bude, neb počty lidí si to prostě vynutí. Jinde třeba ne (tebou zmíněné PI - ST), ale tady ano.

MZ:
Sice je to ústup stranou, ale může to být uskutečnitelnější než přepnutí všeho. Zatím jsem si ale nezkoušel malovat, co to provede na spojnicích dálkových ramen. To snad časem...

Nejsem si jist, ale něco mi vnitřně říká, že je to průkopnictví slepých uliček.

především v Plzni tak nebude nepřijatelně krátký, tam přestupy pod 10 minut odstrašují

A to jsme pořád u otázky, zda železnici pomalou nebo rychlou. Já neříkám, že se mi krátké přestupy v Plzni líbí, ale považuju to za menší zlo než natahovat současné SJD na 190 a přepokopávat celou regionálku kolem 190.

Jak často v Plzni přestupuješ? Tak jak to vídám já, tak 6 minut od ČB na Cheb stačí a to je to mezi 4. a 1. nástupištěm a ještě je 2 minuty rezerva. Uznávám, že to ale není na to si dojít něco koupit. Mezi přestupem z R-190 na Prahu (10 minut) ještě stíhám zajít i do pekařství. Když se povede ty vlaky dostat blíže k sobě, tak by neměl být problém. Není celý problém dlouhých přestupů v Plzni způsoben tím, že současná stanice neumožňuje lepší technologii?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 09:10:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Slovo racionalizace často znamená vyškubání všeho možného (i potřebného), ale doufejme, že krom toho nastane i nějaký pokrok (a teď nemyslím jen mzdové úspory, ale i zlepšení parametrů). Zatím to tak bohužel nebývá.

Rizik vyškubání kdečeho jsem si vědom, ale pokud bude výsledkem aspoň vysílačka a samovraty v pár stanicích, kde se pravidelně křižuje, tak to bude na 198 pokrok. Teď jde o to, co se má nechat a co ne, resp. kam dát ty samovraty. Pokud by nyní byla představa, jak bude vypadat GVD za 5-10 let (po dokončení koridorů) a bude se vědět, že tak to kolem 190 vydrží dalších 20 let, dalo by se jednoznačně rozhodnout, co se chce. Ale to smrdí plánováním a koncepcemi, které k něčemu budou i v praxi na rozdíl od těch současných, které slouží z větší části jen k chlubení se v médiích.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 09:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
A jako ty bereš možnost změnit pohled na vlkm, já beru možnost změnit pohled na "uzel Praha".

Když se někde vypíše výběrové řízení, hraje se na náklady nebo na vlkm? Požadavek, aby nejezdily ČD, ale nějaká pro tento účel založená dceřinná společnost a tím pádem průhledné financování by snad taky mohl být nějak právně průchodný (věřím, že se to dá vypsat tak, aby to přes ÚOHS prošlo).
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 09:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě se doplním, aby se do mě někdo nepustil:
věřím, že se to dá vypsat tak, aby to přes ÚOHS prošlo jsem myslel tak, že zatímco SD by asi neměli s vytvořením dceřinné společnosti problém, ČD by velmi pravděpodobně byly schopné toto napadnout.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 11:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemanice ... není místo vhodné pro pravidelné křižování."

Kde taktově křižují vlaky 8003, 8002 a další? Myslel jsem, že v Nemanicích II.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40533
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 11:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, nyní tam křižuje skoro všechno. Ale doporučuji párkrát vyzkoušet...

TZ (nebo někdo jiný) sice může namítnout, že se to dá řešit, ale to spíš na papíře, v reálu to vyjde málokdy.
Přejezdy lze samozřejmě podržet a vlak lze brát dozadu (aspoň to se podařilo prosadit), aby se pak dalo před stahovačkou (nad přejezdem) rozjet (neberme teď ohled na šedesátkovou vexli, která je tam bohužel pro nynější křižování na nic). Jenže i když se vlak vezme na 3. nebo 5., tak někteří (většina :-() fírové se tam prostě už nerozjíždí, takže pak nestíhají JD a přijíždí do Budějc pozdě (příjezd v xx:20 jsem už dlouho nezažil, ostatně vidět to asi bude i na Babitronu, i když nyní to tam bude zmatené výlukami...). Z 2. koleje to pak skoro ani nejde, i když se to před stahovačkou shodí stopkou, tak se nad 50 km/h nejde skoro dostat, zatímco zezadu to lze i na 70 (s běžným vypnutím HV na 60). Ale to je ta menšinová možnost, většinou to fíra rozjede na slabých 40, přes stahovačku ještě o něco zpomalí a pak k severní zastávce už se moc nerozjíždí. (A když se náhodou nekřižuje, tak se jede ze severky třeba i -2...)

Můžeme si to křižování samozřejmě (a ono by to tak i vyšlo) naplánovat opačně, tedy od Budějc první a pak až od Hluboký, pak by byla situace lepší. I když by někdo musel zrušit plácání v ČB (to stejně přijde), protože +1 nebo +2 je na odjezdu velmi časté, a to především kvůli loudavé pozdní výpravě, až pak kvůli pozdnímu stavění cesty nebo sledu za rychlíkem.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40534
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 11:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl #1300:
Jo, možná to slepá ulička je, tak jako mnoho jiných. Ale někdo to zjistit a oznámit ostatním musí. :-)

Ano, Plzeň je do značné míry způsobena současným zabzař. Ale i tak je to moc rozlehlé nádraží (a jestli někdo zruší úrovňové přechody, tak bude ještě „větší”), takže pouze v případě jasně stanovených přestupů (včetně mapky v JŘ) bych si tam troufal lidem předhazovat krátké přestupy. Jinak se mi toho budou bát - oprávněně, sám jsem jednou málem vlak do Budějc nenašel, když stál na tom středním šturcu mezi východní a západní částí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3998
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 12:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z., Mibl, Bručoun:
Neříkám Os zatrhnout, ale zaflákat sólo motůrkama celou trať je nevhodné.
Upřesnil bych svůj výrok - na tratích jako 201, všechny volarské apod. nějaké 2-3 páry Mn (na D3 více - nelze mít následy) stačí.
Ale nacpat nějaké "šílenosti" na trati typu 190 a říct: "vyjezdím to na současné infrastruktuře", ale neříct "kapacita tratě je tím takřka/úplně vyčerpaná" ... to se mi právě nelíbí.

Ale jo, ale pak nebude možné se divit, že ve špičce nákladní doprava neprojede. Příměstská se zahušťovat bude, neb počty lidí si to prostě vynutí.
Já se právě nedivím, že neprojede. Mě je to při pohledu na NĚKTERÉ tvoje nebo Tomášovi nápady docela zřejmé, že bude s kapacitou pro náklady problém. Ale jak jsem již napsal, nepodceňoval bych Cargo, že si nedokáže trošku dupnout (je to i žádoucí) a s nějakými trasami pro náklady je prostě třeba počítat a ne jezdit s osobní dopravou na takovýchto tratích "do mrtě".

Řekněme, že je to námět na vylepšování parametrů tratí, či jejich zdvojkoleňování apod.. Ovšem to nebude hned.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.170
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 13:16:15    Odkaz na tento příspěvek  

ad: Záruba,Chmutovák-zpráva ze serveru planes.cz:

SkyEurope Airlines zruší od 26.03.2008 linku mezi Bratislavou a Prahou, která nyní létá ve všední dny 2x denně, v sobotu a neděli pak jednou. S okamžitou platností zastavily prodej letenek na trati, která v síti SkyEurope patřila k méně vytíženým. Mezi Prahou a Bratislavou je možné však i nadále získat poměrně levné letenky. České aerolinie tento týden snížily zpáteční ceny letenek svého produktu CLICK4SKY.com z 3980,- na 1988,- Kč.

Kdo to zde pěl před měsícem ódy na potenciál taktového spojení SC Praha-Bratislava ?
Na této trase tak zůstávají čtyři spoje za den , které jsou obsluhovány letadly pro cca 40 cestujících. Slušné množství pro přetáhnutí do vlaků , co ?

ad Hroch:
Ono to s tím dupnutím Carga nebude tak horké. Pokud si dnes nedokáže dupnout na takové 071 , kde se situace pomalu dostává do kolapsu a v řadě zde sólo jedoucích 810 je do deseti cestujících , těžko si bude moci dupnout někde jinde. Tady bohužel zatím funguje systém ,že když něco jede ve veřejném zájmu , má to vždy přednost před zájmem soukromých subjektů. Bohužel.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 14:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: ad Nemanice: neházel bych všechno jen na fíry a obslužný personál. Podle mě je sled odjezd z ČB xx,09, zastavení na severní z., křižování v Nemanicích, zastavení na sever.z., příjezd do ČB xx,20 nestíhatelný. Prostě ulhaná jízdní doba. Nebo přinejmenším s totálně nulovou vatou.


"natahovat současné SJD na 190"
SJD na 190 se týká jen pár cestujících týdně, co opravdu přestoupí v obou uzlech. Nehledě ma možnost řešit ČB zhruba na 15/45. Volný přestup v Plzni je plus, ne každý zná nádraží jak své boty.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40541
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 15:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, jen oni za to nemůžou*, to vyznělo špatně, ta JD je opravdu blbě vyjezditelná a i při včasném výjezdu je to těsné. Ono nejen v této záležitosti jdou výpočty JD na 190 proti realitě. Zda za to může přímo odbor SENA (nezapočítaná stahovačka a reálné doby stavění cest na ESE včetně předzvánění PZZ?), nebo někdo jiný, nevím, ale asi se to pokusím zjistit, protože když tohle u ČB nalhat lze, tak nechápu, proč jinde jsou JD i pobyt neuvěřitelně nefouknuté a ubrat na reálnou hodnotu nelze.

Stejně ale dokud se kolejiště na osobním v ČB zásadně nepředělá, tak je těžké si hrát na letmé křižování v Nemanicích, protože zatížení obou zhlaví je v ČB velmi vysoké a to se na přesnost projeví, ať se nám to líbí, nebo ne.
Při křižování na Hluboký se tahle nesrovnalost v odjezdu dá vyrovnat, navíc se skreje do pobytu při výstupu/nástupu lidí (i kdybych zapomněl na ten učňák, tak tam lidí málo nejezdí).

Blbý tady je, že od Nemanic na sever je teď JD natažená (a místy na dost nesmyslných místech - např. Zliv -> Hluboká). Takže se napřed všude postává a pak přijede pozdě, což cestující (byť jen podvědomě) vnímaj dost hodně. (A podobným neduhem, byť třeba bez toho opožděného příjezdu, by trpěla i ta varianta s křižováním v Protivíně a na Hluboké.)

* - Chtít po fírovi, aby stahoval na poslední chvíli a rval rozjezd i brzdění, to nemá cenu. Ale výpravčí by se víc snažit mohli, ono když je jeden vnější, má mu v případě shluků vlaků (14:08, 14:09, 14:09 a mnoho dalších) pomáhat panelista(?), ale „oběhává” to jen ten jeden vnější, tak se to prostě nestíhá. Ono na peroně může vypadat +1 jako nic, ale zrovna na Nemanice je i +1 moc. A to ani nemusí mít času dost jako se někdy stává (proč si před odjezdem nepokecat třeba o play off extraligy - tak hlasitě, že je to slyšet až ve voze).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 16:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlivský:

"Nemám problém s tím, když na té trase bude hodinový interval. Samozřejmě vím, že to je složitě dosažitelné, ale nemůžu se smířit s tím, že tam v důsledku toho napráskáme dva vlaky za hodinu. Podobně jako se mi nelíbí svazek tří rychlých vlaků z Číčenic do Budějc."
Pak vezmi na vědomí, že zkrátka někde jinde (nebo tady) něco nevyjde. Nedá se nic dělat, ty tratě jsou zkrátka nějak postavené. Jak jsem psal, odstranit to lze jen a pouze totální přeložkizací 190ky. Ty "provoznín vícenáklady" lze chápat prostě jako cenu za to, že to ještě není.

"Ano, zabývat se tím můžu, ale dirigovat podle toho regionální dopravu, to se na mě nezlob, ale to je prasárna."
Regionální doprava, má-li mít smysl pro krátké cesty a nejen jako napaječ dálkovky, by měla jezdit v páteřních směrech v půlhodině. Potom jí tedy může být šumák, do jaké půlhodiny se trefí dálkovka a vzhledem k rozptylu cílů ve městech vlastně i přesný čas dojezdu, takže vlastně přizpůsobit jí dálkovce takřka dokonale není žádný problém. To na mnoha relacích samozřejmě znamená přechod na busy... Ale prostě předstírat regionální "obsluhu" dvouhodinou a podobné obskurnosti, to je vyhazování peněz z okna a je už snad lépe se omezit na "sociální" obsluhu typu třikrát denně v kladiva, dotované taxi nebo tak něco.

"To bys musel krom Borovan a Vsi projet všechno, jinak Ti vyjdou volněji Borovany a Velenice (možná hodně ostře Gmünd). Rychlost se nikde zvyšovat nebude (krom Borovan a Hradů) a doby 810 se dvěma vleky, kdy tím JD výrazně trpěla, jsou už taky pryč."
Tak jsem se na to podíval a jako obvykle se jevíš být přílišným pesimistou. :-) Třívozová klasa s třímegovou elektrikou umí CB - Jílovice za 29 minut s 9% a projetím Trocnova (dále v pohodě Gmünd), takže nešiř paniku. :-) To prosím beze změn TR, a přitom dojde určitě minimálně k odstranění "zabezpečováckých" čtyřicítek. V praxi tedy nepochybuji o pohodlné stíhatelnosti CB na 28-32 do Jílovic i s nějakou vatou, jinými slovy uzel jako víno.

Spádovost Sušice - ST: Otázka mířila k zastavovací politice a potřebnému intervalu v jednotlivých úsecích, charakter spojení páteřní či obslužné?

Zbudov: To myslíš vážně? Považuju za samozřejmé, že ten návazný bus je integrovaný a jede maximálně v hodině na těsné přípoje ve Zlivi.

194: Hele, není tam náhodou taky něco jako Želnava? Stožec fakt nemůže do CK via Volary (kam primárně spáduje, předpokládám)? Zájezd do H. Pece je fakt nesnesitelný, popř. co 2 různé busy (ve shodném úseku mohou zastavovat vzájemně střídavě či pásmově, a máme navíc zrychlení)? Silnice nevede přes Horní Planou? Atd. Já to nechci zašlapávat, ale při konstantní sumě bych zrovna sem nedal ani korunu a to ani na PZZ (ostatně těch TONTR z tohoto titulu je už dost málo, srovnej Pacifik, 036 nebo Kouřimku).

Půlhodina na 197 byla myšlena jen z hlediska trasy, nemyslím že je zrovna zde prioritní (to max. do Zlivi). Ale ruku na srdce: To budeš držet extra motor pro Vodňany (s ohledem na přípoje/proklady nikam jinam nezajedeš), nebo se budeš snažit dojet aspoň někam dál, a v konečném důsledku by přidání ještě jednoho motoru a dojetí až do PT bylo nejhospodárnější (s výhledem na stav, kdy by to po zrychlení stíhal za hodinu otočit jeden motor)?


Bručoun: Ano, Plzní a zároveň CB jede opravdu málokdo. Ale od Prahy na Nepomuk či (zejména po koridoru) od Tábora do ST pojede lidí dost. Takže ani jedna z těch čtvrthodin není akceptovatelná (a dlouhý pobyt v ST asi taky ne ;-) ). Na rozlehlých nádražích má být pořádný infosystém, je to mnohem levnější než zrychlovat tratě.

Naroznej: "Kdo to zde pěl před měsícem ódy na potenciál taktového spojení SC Praha-Bratislava ?" - No já učitě ne, SC mi nesedí. ;-) Ale jinak bych tipl, že problém bude v tom, že letadla nestaví v Brně, Břeclavi popř. Pardubicích, takže dost možná ty vlaky sebraly klientelu letadlům.

Hroch - "Upřesnil bych svůj výrok - na tratích jako 201, všechny volarské apod. nějaké 2-3 páry Mn (na D3 více - nelze mít následy) stačí.
Ale nacpat nějaké "šílenosti" na trati typu 190 a říct: "vyjezdím to na současné infrastruktuře", ale neříct "kapacita tratě je tím takřka/úplně vyčerpaná" ... to se mi právě nelíbí." Taky to nedělám. Na lokálkách se shodujeme, a na hlavní trati není o vyčerpání kapacity ani řeči. S výjimkou úseku PL - Nepomuk, což však nemá nic společného s taktem, ale prostě do budoucna nutným počtem vlaků.

Zlivský: Křižování "to vyjde na papíře" - já říkám, Os nedělat, zastávky rozhodit mezi rychlejší vlaky, a žádné křižování netřeba. Ono jen tak mimochodem křižování čehokoli těsně u CB znamená nestihnutý uzel.

Bručoun, kritéria: OK, ale pak je někdy nutné říct "ano nebo ne?", takže nějaké sumární kritérium je z principu třeba. Jistěže může s různou váhou obsahovat všechno co jste napsal (a možná i další věci).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40546
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 17:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Pokud rychlíky obslouží největší města, tak ty osobáky klidně můžou být v ČB bez vazeb. Půlhodina je pěkná a plně s ní souhlasím, ale má to i druhou stránku - na naprosté většině relací na území JČ Ti na to bude stačit vozidlo o kapacitě autobusu, tolik lidí tu prostě nevykouzlíš.
Ale hodina už by měla být minimum, pouze výjimečně osekaná na dvouhodinu, nebo ještě víc.

JD 29 minut a uzel v ČB? Bude to určitě jediná relace, co tam bude takhle těsně? Jsem bral, že potřebuješ maximálně 26-27 minut... A proč projíždět zrovna Trocnov? To už radši Hodějce...
Dojde bohužel maximálmě k odstranění 40 (a to v tomto úseku pouze v Borovanech, jinde v tom úseku před elektrizací nebyly), pokud se něco nezměnilo nebo nezmění. (A to ještě bude dost trvat, zabzař prý snad někdy za rok nejdřív. )

Zbudov:
Když vezmu Tvou „samozřejmost”, tak to vážně myslet nemusím. Berme, že bus je za pár korun, takže může být bez problémů.

194:
Jo, jen se snažím naznačit, že se chceš rozhrabat něco, co funguje (a nejspíš dostatečně). Mezi Kájovem a Černou je trať vcelku v pohodě, i pak to není zlý, to máš pravdu. Největší rezervy jsou mezi Krumlovem a Budějcema, ale pár úprav by to sneslo i „nahoře”.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 18:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, co se týče 194, myslím, že kraj má své vlastní Sci-fi plány v podobě TEŽ. A pokud se jim povede prosadit výstavbu trati Lipno - Černá, tak si časem vydupe i elektrizaci a "modernizaci" 194. Jsem poněkud skeptik ohledně návratnosti všech těchto plánů, hlavně když kraj plánuje takt na nové trati 30 minut.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 18:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Já se právě nedivím, že neprojede. Mě je to při pohledu na NĚKTERÉ tvoje nebo Tomášovi nápady docela zřejmé, že bude s kapacitou pro náklady problém.
Proč myslíš, že půlhodinový takt Plzeň - Blovice je můj nápad? Podívej se na plachtu v době mezi 14 a 16 hodinou a odpověz mi na otázku, proč Plzeňský kraj neobjednává osobák v 15:39 z Plzně do Blovic? V tom, že by nebyli cestující, to rozhodně nebude.

Dál už na 190 kapacitní problémy nejsou, resp. jsem přesvědčen o rozumně rychlé trase v každém směru každou hodinu.

MZ:
Ale hodina už by měla být minimum, pouze výjimečně osekaná na dvouhodinu, nebo ještě víc.

Tak proč Ti tedy vadí ten můj návrh pootaví? Sám navrhuješ, že má většina linek jezdit po hodině a ten můj návrh není nic jiného s výjimkou toho, že kousek jedou dvě linky po stejných kolejích a jsou proti sobě o cca 30 minut posunuté.

Plzeň: Kolik tedy považuješ za minimum, pokud bude plánek a stále stejná technologie? Stačí 6 minut (4 minuty v SJD 190 a 2 minuty v SJD 170 jak na Cheb, tak na Prahu)?

Bručoun: Kolik je podle vás minimum na přestup v Plzni? Stále jsem přesvědčen o tom, že je třeba v Plzni mít přestupy rozumně těsné, neb jinak nám nevyjde spousta vazeb. V podstatě souhlasím s TZ.

TZ:
Spádovost Sušice - ST: Otázka mířila k zastavovací politice a potřebnému intervalu v jednotlivých úsecích, charakter spojení páteřní či obslužné?
Už jsem odpovídal výše.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1305
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 19:03:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Ale prostě předstírat regionální "obsluhu" dvouhodinou
Ta dvouhodina je na řadě jihočeských lokálek nemalým pokrokem. Teď jde jen o to, aby s tímto kraj nebyl na věky spokojen a pomalu začal zahušťovat špičky na hodinu a postupně rozšiřoval špičky tak, aby dvouhodina byla jen dopoledne (8-12) a večer (19-21), v součtu cca 3 chybějící páry vlaků. A časem jednou třeba i s vytlučením těchto děr.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 19:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlivský:
Trocnov proto, že zastávka není moc dobře a něco mi říká, že bus stejně musí jet. Hodějovice navíc (ovšem za podmínky MHD do N. Vsi!) potěší. 29 minut při těsném křižování stačí, pokud dojde na model 220 prezentovaný KAFem (posunutý o 2 minuty z důvodů ležících ve 221 a navíc délce přepřahu Praha - CK), v podstatě jakékoli představy o 190, zlobit může přípoj na osobákový Krumlov (vadí?) či osobákový Kameňák (vadí?), zlepšit se to dá popř. dalším jedním projetím z titulu "tady stejně pojede bus".

Zbudov - no jistě, jakýkoli systém vHD nemá bez takové podmínky smysl řešit, to pak skončíme na tom že nelze zrušit vlak nikdy nikde, protože v busech neplatí KMB nebo tak něco.

194, tedy lépe řečeno obsluha té oblasti nad Kájovem, podle Tebe FUNGUE??? Tak to mi tedy dej příklad něčeho co nefunguje... :-/

"Pokud rychlíky obslouží největší města, tak ty osobáky klidně můžou být v ČB bez vazeb."
A kolik lidí potom povezou? Nebude už lepší si je strčit za klobouk, nahradit busem a ty 1-2 místa, která je lépe obsluhovat vlakem, zastavit R (jsou minimálně dva ve svazku!) navíc? I kdyby se PT do CB netahaly (úspora "vlkm")?

Mibl - "Ta dvouhodina je na řadě jihočeských lokálek nemalým pokrokem."
No, tak jsme se z roku 1930 dostali do úrovně léta páně 1960. Výborně, jen tak dál, snad se někdy časem dostaneme aspoň ke dvěma tisícům. A pak možná budou i cestující...

"aby dvouhodina byla jen dopoledne (8-12) a večer (19-21), v součtu cca 3 chybějící páry vlaků."

Pokud někdy někdo dostane rozum, bude se finanční náročnost vyjadřovat dvěma či více čísly, a sice částkou fixní bez ohledu na rozsah provozu (pouze něco jede / nic nejede, jako třeba existence dep, údržba tratí - momentálně státní atd.), variabilní podle špičkového rozsahu provozu avšak z hlediska km fixní (leasing/odpisy vozidel, personál, řízení provozu) a částkou variabilní dle km (popř. podle jednotlivých skupin vozidel). Pak bude vidět, jaká hloupost je vynechat pár spojů za den, popř. se je dokonce snažit nahradit "levnějším" autobusem... Jakýkoli skalár typu "co houska to koruna pade" vede leda víte kam.

Os-185: Letmým pohledem bych tedy od Sušice do Babin stavěl všude, možná mimo Hydčice (bus musí stejně jet), dále pouze Katovice (návaznosti, velké), Pracejovice (malé, ale umožní odstranit potřebu busu, popř. "zájezdu"). Ostatní je mimo civilizaci.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4001
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 22:10:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
na hlavní trati není o vyčerpání kapacity ani řeči
Ani o jízdě přískokem s odpudivou cestovní rychlostí?

Výborně, jen tak dál, snad se někdy časem dostaneme aspoň ke dvěma tisícům. A pak možná budou i cestující...
No pokud se razantněji zvýší porodnost, či imigrace do okolí Strakonic a Písku, tak cestující budou.
Nezapomeňte, že tenhle efekt nefunguje do nekonečna.

Pokud někdy někdo dostane rozum, bude se finanční náročnost vyjadřovat dvěma či více čísly...
Už se těším (bez ironie).

Mibl:
Proč myslíš, že půlhodinový takt Plzeň - Blovice je můj nápad?
To jsem nepsal.

Dál už na 190 kapacitní problémy nejsou, resp. jsem přesvědčen o rozumně rychlé trase v každém směru každou hodinu.
Dobrá ... když myslíš, budu ti věřit (alespoň zatím). Ale běda ti, jestli ne!
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.

4000 příspěvků na K-Reportu!
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 16. března 2008 - 23:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pánové, víte někdo už něco konkrétního o připravovaném reálném jízdním řádu? budou nějaké změny ve spojení praha-břeclav?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 14:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84: A ona ta debata co se tady už asi 14 dní vede není o příštím JŘ? Vážně ne? A já myslel, že vidím světlé zítřky...
Jinak jsem zvědavej, jestli letos něco "vypluje" na povrch, když to má v režiji někdo jiný.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.nolimit.cz
Černý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 14:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zapa)
A kdopak jiný to má na starosti?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 15:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
Os-185: Letmým pohledem bych tedy od Sušice do Babin stavěl všude, možná mimo Hydčice (bus musí stejně jet), dále pouze Katovice (návaznosti, velké), Pracejovice (malé, ale umožní odstranit potřebu busu, popř. "zájezdu"). Ostatní je mimo civilizaci.

Je nějaký racionální důvod, proč projet Hydčice. V Sušici to stejně povede ke zlomení/dlouhému pobytu, tak proč nezastavit? Ty bus návaznosti v Katovicích bych rád viděl. Co se ušetří nezajetím busu do Strakonic? Autobus ani řidič ne. A nutit lidi z busu přesedat na vlak, aby ve Strakonicích část z nich opět přestoupila do MHD není cesta.

199:
A vy máte jasno v tom, zda jet do Vídně rychle nebo pomalu? A máte představu, zda bude chtít Rakušák toto rameno ve Vídni v 00 nebo ve 30? Bude se jezdit s přepřahem se SJD 3:30 nebo bez přepřahu pod 3 hodiny? Není lepší křižovat v Borovanech a mít těsnější vazby busů na vlak z/do ČB?

Hroch:
No pokud se razantněji zvýší porodnost, či imigrace do okolí Strakonic a Písku, tak cestující budou.
Nezapomeňte, že tenhle efekt nefunguje do nekonečna.


To sice ne, ale můžeš současnou dvouhodinu považovat za nabídku? Vždyť už se pomalu stává běžné, že středoškoláci dojíždí do školy auty. A když se ptám, co by musel autobus např. v relaci Blatná - Písek nabídnout, tak říkají, že v něm nesmí být "boj" o místo k sezení a musí jezdit aspoň po hodině. Bude to jinde, kde je dvouhodina, lepší? Nemyslím si.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 15:57:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta debata co se tu vede mi připomíná činnost různejch architektů co nakreslej krásnej park s cestičkama "z rohu do rohu" a následně se divěj, že ty lumpové vyšlapali ouplně jiný cestičky "od zastávky k trafice a od ní k hospodě a od ní ke vchodu do baráku" zatímco jejich krásný okliky denně ignorujou
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 15:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Černý petr: Snad SŽDC.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.nolimit.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 16:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: nerad bych, aby to vyznělo, že propaguju křižování v Nemanicích za každou cenu. S vyloženě letmým křižováním jsem (na rozdíl od současného GVD) ani nepočítal. Odhaduju, že přiměřeně navatované křižování přidá oběma vlakům v součtu tak 5-6 minut. Což není žádné terno.

Mibl: Pořád nějak nerozumím té potřebě co nejtěsnějších vazeb v Plzni. Pokud bych kombinoval varianty, kdy je příjezd z Prahy např. xx,58 a odjezd do ČB například v xx,09, tak kde je problém? To přece nijak nebrání pokračování v xx,02 směr Cheb nebo Domažlice. Mně by těch 10 minut na přestup v Plzni dokonce přišlo jako téměř optimální. Optimální a nejkratší možná doba na přestup přece není totéž.
Pokud by ale byl příjezd z Prahy xx,50, tak už je odjezd z Plzně v xx,09 nic moc. Přece jen je značný rozdíl v počtu přestupujících na Prahu a na Most.

Podle mě je třeba takových hraček, jako jsem zde zveřejnil, vytvořit povícero, a pak je zkoušet kombinovat. Nejen podle SJD, ale i podle těsnosti vazby v uzlech, a včetně pauzlů typu 15/45 a různé výsledky porovnávat se statistikou prodaných jízdenek (mmch. existuje vůbec něco takového?) a se statistickými daty o vyjížďce/dojížďce. Pokud 30% dobře řešených přípojů uspokojí cestující generující 95% tržby, jde o dobré řešení. A to i v případě, že je teoreticky 70% nepřípojů. (Trochu jsem to nadsadil, s cílem sestřelit z trůnu "boha teoretické síťovosti".)

Tomáš Záruba: ad kritéria: Souhlasím s tím, že je třeba kritéria hodnocení sítě nějak objektivizovat. Nesouhlasím s tím, aby se vše smrsklo na jediné číslo. proto bych těch kritérií klidně nechal pět. S tím že šesté kritérium musí být selský rozum.

"Ale od Prahy na Nepomuk ... pojede lidí dost."

Dost na to, aby byl kvalitnější přípoj než půlhodinový přestup. Málo na to, abych řešil zkrácení či prodloužení celkové JD Praha-Nepomuk o 5 minut.
Kdyby tam byla nějaká větší frekvence, tak by už dávno jezdily přímé busy. Například před lety téměř z ničeho postupně vnikly přímé bus linky Praha-Krumlov (z kraje devadesátých jeden přímý spoj denně), Praha-Žatec (dříve jen jeden rychlíkový bus denně), nebo Praha-Děčín (za komančů nula spojů denně).
Naopak, přímé spoje Praha-Nepomuk (dva denně) a Praha-Blovice (také dva denně) postupně zanikly pro nezájem.

"Pokud rychlíky obslouží největší města, tak ty osobáky klidně můžou být v ČB bez vazeb."
"A kolik lidí potom povezou?"

Byste se divil. Nepodceňujte gravitační sílu krajského města. Radši půlhodina ze všech hlavních směrů, použitelná pro kvalitní dojíždění 90% lidí, než svazek dvou vlaků kvůli teoretické síťovosti. Řešit dálkovou síťovost takových cílů jako Dívčice nebo Milenovice za každou cenu těsnými přípoji, to je naprostý nonsens. Jde o to, aby se ze všech těchto děr zajistily těsné přípoje do všech míst, kam se jezdí do školy a do práce. Při cestě do Prahy nebo do J.Hradce nevidím problém, aby si náhodný cestující počkal v ČB něco přes půl hodiny. To je prostě daň z napojení do sítě z místa, odkud nelze očekávat žádnou tržbu.

Opět použiju příklad z jiného místa: až se bude řešit VHD v prostoru Zdice-Hořovice, tak musí být v kladiva od 5 do 19 poměrně těsné oboustranné přípoje v Žebráku, čili zhruba tam "křižování" protisměrných busů. Pokud bych podlehl pokušení udělat polohu taktu natvrdo podle přípojů v okresních městech, a rozhodil přitom Žebrák, tak můžu celé vymyšlené schéma rovnou vzít a zahodit.

I na 190 je spousta takovýchto "Žebráků". Sice chápu, že ne vše musí vyřešit vlak, ale jde o to, aby bylo co nejvíc muziky, pro co nejvíc reálně dojíždějících lidí, za co nejnižších nákladů.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 16:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:

Já se naopak ptám, proč tam zastavit? Ale jistě, pokud to nebude mít vliv na žádné křižování atd., proč ne. 199 - v tom jasno moc nemám (až na to, že minimálně na našem území tam extra R nemá cenu a asi ani pořádně neprojede), ale v čem jasno mám, je vazba 226 - IC Praha. Pokud by měla vyjít i vazba 226 - Wien, tak na 199 moc jiných variant není. Pokud CB 30, tak to zapadne. Pokud CB 00, celé se to posune o 30 minut a pak Wien 30 (při nějakém rychlem vlaku asi teoreticky obojí možná 00, popř. 30, ale vidím to krajně nepravděpodobně).

Jinak k dřívější diskusi: Teď čtu na Cargu pro letošek plán "samovraty Strunkovice, Husinec, Chroboly" a "zvýšení bezpečnosti Číčenice - Volary" (92 dnů výluky - že by DOZZ, nebo co vlastně?)... Takže ona rychlejší varianta budiž patrně možná od příštího GVD. :-)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 16:56:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"křižování čehokoli těsně u CB znamená nestihnutý uzel."

A nebo zrušení uzlu. Na rozdíl od Plzně, kde jsem ochotný uznat výhodnost klasického uzlu v dálkové dopravě pro jeho všesměrovost, v ČB je to trochu jinak. Tam bych dal přednost prokladům v úsecích ČB-Protivín (Písek/Plzeň) i ČB-Veselí (Praha/J.Hradec). To znamená buď dva uzly jako v HK, nebo pauzel 2x 15/45. Řešení dát uzel natvrdo na celou nebo na půl, a jezdit jak na Veselí, tak na Protivín ve svazcích, bych považoval za mimořádně nešťastné. Podle mého názoru za to teoretické vazby z Borovan do Krumlova nebo Velešína do Plzně nestojí. V dálkové dopravě by se v některých málo významných směrech čekalo přes půlhodinu. Lokální meziměstská by většinou vycházela, protože by byla půlhodina na Veselí, na Protivín, na Krumlov (proklad vlak x bus), na Třeboň (bus). Možná, že je lokální půlhodina reálná do více směrů, nemám úplný přehled o všech busech.

"aby dvouhodina byla jen dopoledne (8-12) a večer (19-21), v součtu cca 3 chybějící páry vlaků. A časem jednou třeba i s vytlučením těchto děr."

To, co popisujete, si představuju jako dvouhodinu při obsluze nějakých vesnic, doplněnou ve špičce v kladiva na hodinu. V takových případech pochybuju, že bude pro koho to doplňovat na celodenní a celotýdenní hodinu. Nejde jen o tři (spíš čtyři) páry vlaků navíc v pracovní den, ale taky o deset párů navíc o víkendu. Existuje dost tratí i autobusových tras, kde je indukční efekt mimo špičku téměř nulový, a kde Vám s každým přidaným vlakem či busem klesne vytížení dosavadního spoje na polovinu. Aby to nebyly jen velké peníze obětované bohu teoretické síťovosti.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 17:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozebrání uzlu CB znamená ztrátu vazeb Tábor - západ, Praha - 225, 197 (192) - Písek nebo Strakonice, Krumlov - Praha nebo Jihlava.

Zkrátka v okolí uzlů jsou svazky obecně nutnost, pokud chcete mít na nějaké návazné tratě přípoje nejen z jednoho "vnějšího" směru, popř. je nepřípustný krátký interval. A obecně bývá víc lidí na té hlavní trati (a tedy se tu souběh spíš přežije), vlaky na hlavní trati jsou obvykle dostatečně naplněny i lidmi z míst mimo souběžný úsek a navíc v určitých specifických případech (například zde) záskáváte možnost velmi snadno zrušit osobák (peníze, kapacita).

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 17:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
při nějakém rychlem vlaku asi teoreticky obojí možná 00, popř. 30, ale vidím to krajně nepravděpodobně

Cosi jsem slyšel o tom, že to rakušák po zadrátování Velenic chce jezdit bez přepřahu pod 3 hodiny, to by mohlo sedět na ČB - Sigmundsherberg se zastavováním a dál na průjezd až do Vídně. Ale pokud bude snaha být v ČB ve 30 a ve Vídni v 00, má smysl se snažit o rychlost?

Proč stavět: Když to ničemu nevadí, tak nevidím důvod nestavět. Poříčí může být na znamení a pokud by to předpisy umožnily, tak proč nemít na znamení i Hoštice?

197: Zadejte si do googlu "radioblok", ať víte o jaké "DOZZ" se jedná.

Bručoun:
Na té Plzni se neshodneme, 10 minut tam na přestup je do jisté míry luxusní záležitost, která podle mě nestojí za to rezebrat přípoje někde jinde, pro ty dle vašich slov bonusové relace. Pokud by bylo 8 minut, tak to bude OK, pokud vyjde jen 6, bude to muset se skřípěním zubů stačit.

a různé výsledky porovnávat se statistikou prodaných jízdenek (mmch. existuje vůbec něco takového?)
Existuje, ČD to mají (nejsou v tom ale síťovky, KMB, jízdné IDS a nejsem si jist, jak je to s ručně psanými jízdenkami, ale ty se snad přepisují do PC) a je to běžně využíváno při tvorbě JŘ. Když připomínkuji JŘ na našich lokálkách, tak obvykle s KC diskutujeme i s podporou těchto dat. Zda to ČD poskytují MD ale nevím, ale dle netových diskusí se zdá, že minimálně nějaký výtah ano.

Jiné varianty: Proč ne, ale zatímco mnou navržená mapa s uzly, je jednoduché řešení, které velmi pravděpodobně nakonec i vyhraje na osobohodiny/tržby, tak ty jiné varianty předpokládají mnohem více práce a výsledek je nejistý a spíše si myslím, že to nepovede k lepšímu řešení. Osobně se tomu věnovat nehodlám, neb jsem již dříve uváděl, že můj zájem o takt neplyne z ambicí navrhovat rychlíkovou síť pro celou ČR.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Michalis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 18:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové vás to jěště baví? Už jste pomalu ve snech se železniční tématikou doufám že až se tu objeví nějaké info k pravému jízdnímu řádu že se to neztratí ve vaších příspěvcích...
Bojujme za spravnou dopravní koncepci která vyžene auta z měst!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 19:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: "Rozebrání uzlu CB znamená ztrátu vazeb Tábor - západ, Praha - 225, 197 (192) - Písek nebo Strakonice, Krumlov - Praha nebo Jihlava."

Ta diskuse by měla smysl, kdybyste buď Vy měl několik odlišně koncipovaných variant, nebo bylo více lidí s odlišnými koncepcemi. To, že se něco nehodí do Vaší koncepce ještě neznamená, že je to automaticky špatně.
Možností dobré vazby 220-225 je víc (nejméně dva). Pochopte, že se opravdu nesnažím dílčím způsobem vylepšit Vaše "osvícené řešení", ale snažím se zpochybnit výlučnost Vašeho řešení. Což jde ztuha, protože na fakt profi řešení nemám ani čas, ani data, ani tým lidí. Těžko tedy předložím ucelenou alternativní síť.
Vězte však, že co stačí na velmi dobrou diplomku, nestačí na skutečně dobré, reálné komplexní řešení dálkové sítě. Takové řešení, které by bylo opravdu, ne jen na papíře, "user friendly", a které by zároveň maximálně pomáhalo regionální dopravě, a přitom se dalo pořídit za rozumné investiční a provozní peníze.

"v okolí uzlů jsou svazky obecně nutnost"

Takto obecně velmi ostře nesouhlasím. Pokud všude povinně nadekretujete svazky, tak bude lokální obsluha buď
a) řídká, nebo
b) drahá a příliš vyčerpávající kapacitu tratě,
V odůvodněných případech svazky ano, ale na 190 teda opravdu ne.

Mibl: "Jiné varianty ... mnohem více práce a výsledek je nejistý a spíše si myslím, že to nepovede k lepšímu řešení."

Mnohem více práce, to souhlasím. Lepší řešení ty alternativní varianty můžou přinést ve smyslu orientace na dominantní skupiny zákazníků. To je otázka priorit. Mým snem je anti-šotoušská síť, zaměřená naprosto nekompromisně na cílové skupiny cestujících. Pokud v nějaké stanici 90% jízdu končí, a ze zbytku má 90% zájem o přestupy typu "západ-východ" nebo "do Prahy", tak mě těch zbylých 10% z 10% celku (t.j. 1% všech cestujících) zas tak moc nezajímá. V takové situaci je na prvním místě otázka, jak zvětšit celkový počet, ze kterého těch 90% jízdu končí.
Opět záměrně přeháním, nicméně vypadá to, že každý z nás má naprosto odlišnou přestavu o statistice uskutečněných jízd. Připouštím, že to mám jen odpozorované, a že jsem oficiální data nikdy neviděl.

Ještě příspěvek ke spádovosti Sušice: Dnes jezdí několikanásobně více přímých busů Sušice-Strakonice-Praha, než za komančů. Je evidentní, že dopravci těží také z velké lokální poptávky mezi Sušicí, Horažďovicemi a Strakonicemi. Bez ní by bylo bláznovství, aby jezdilo tolik spojů z Prahy až do Sušice.
831
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 19:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco ke spojení Praha-Sušice:
vlakem
3 hod 34 min, 192 km, 239 Kč (přes Plzeň)
3 hod 17 min, 196 km, 244 Kč (Babiňák)

autobusem
2 hod 40 min, 150 km, 121 Kč

Nemluvě o tom, že autobus vás odveze do centra.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 22:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Zajímavé, nicméně stále nevidím důvod pro extra rychlou trasu našem území.

Bručoun: No já taky nemám tým odborníků. :-) Ale ta moje připomínka nesměřovala k nějakému vylepšování mého "osvícenství", ale je obecná:
Budu-li uvažovat jako mez přípustnosti hodinu, tak z vazeb:
PL - JI, TA - PL, CK - JI, CK - TA, JI - A, TA - A, PL - A, TA - NH, PL - NH, PI - JI, PI - A, PI - NH vychází potřeba úplného uzlu CB v dálkovce. Že přitom směry PL a PI (a TA, JI) jedou fyzicky nezanedbatelný kus po stejných kolejích se přitom nemůže brát v potaz (přestože člověk má snahu dělat pokud možno proklady - tady zkrátka nemožno).
S ohledem na JD do Veselí vychází i zárohák zde (při uzlu CB), Číčenice již byly diskutovány dostatečně.

Navrhněte tedy neosvícené řešení, které netvoří v CB uzel, a zachovává všechny vazby, popř. ukažte které vazby obětujete a co tím získáte - o tom už se pak dá samozřejmě docela seriózně diskutovat (ve vyšším levelu pak jistě o interakcích jinde v síti). Ale výkřiky typu "jde to i jinak" jsou opravdu jen výkřiky.

"Mým snem je anti-šotoušská síť, zaměřená naprosto nekompromisně na cílové skupiny cestujících."

Mým v podsatě taky, akorát pozor na to, aby to nesklouzlo v nějaká "anti-šotodogmata"... ;-)


831: Jistě, řeč byla o stavu s hotovým koridorem, tedy o cca 45 minut rychleji.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4005
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 22:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Bude to jinde, kde je dvouhodina, lepší?
Zdá se mi vcelku správná Bručounova úvaha, že těch lidí se kromě špiček prostě výrazně více nenajde. Aplikovat na naprostou většinu regionálních drah (ale i na některé úseky drah celostátních) i třeba o víkendu hodinový takt je nesmysl. To se nemůže v životě naplnit. A proto je dobré takové řešení, kde se nejdůležitější vazby řeší při dvouhodinovém taktu a méně důležité vazby hold čekají a ve špičce prac.dnů je možné zahuštěním i tyto vazby rozumně pokrýt.
Mít na většině území víkendovou dvouhodinu bych považoval za velký úspěch a zároveň asi maximum, co lze VHD za "jakš takš" rozumný peníz nabídnout.

T.Z.:
Tábor - západ
Je řešitelné např. po trati 201, což je minimálně kilometricky kratší.
Praha - 225
Nevím, jakou vazby přesně máte na mysli, neb jsem tuto "jižní" debatu dříve tolik nesledoval a varianty jsem si nekreslil, ale z Prahy bych to řešil akorát do JH (klidně Os), dál jde o minimum lidí (zejména minimum často dojíždějících).

DOZZ
Není "úspěch" skryt spíš v náhradě traťového, případně staničního ZZ (,resp. zřízením nějakého "normálního" na tratích D3), než v jeho dálkovém řízení?

Bručoun:
Mým snem je anti-šotoušská síť, zaměřená naprosto nekompromisně na cílové skupiny cestujících.
Tak tady už je to na můj vkus trochu "ultras"-řešení. Já bych rád viděl nějaký kompromis.
Určitá provázanost by tu být měla, a to zcela jistě nejen na regionální úrovni.
Souhalsím ale, že s ničím se to nemá přehánět.
Např. (opakuji se) bych se striktně nevázal Prahou, kde těch možných návazností je vela a takřka na každý směr bude velmi slušný interval. Denně tranzitujících cestujících tu nebude tolik, jak se zdá.

Černý Petr, Zapa:
Pokud vím, tak se SŽDC až od dubna, ale nic není jisté.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.

4000 příspěvků na K-Reportu!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4350
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 22:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Mým snem je anti-šotoušská síť, zaměřená naprosto nekompromisně na cílové skupiny cestujících.

Ano souhlasím a jsem rád že pro jednou i s Vámi. Snad jen bych za sebe doplnil, že by to mělo být maximálně ekonomicky soběstačné (tj. pokud možno bez dotací z veřejných zdrojů) i za cenu "odstřelení" některých nedostatečných/nedostatečně platících skupin.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 18. března 2008 - 09:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
Navrhněte tedy neosvícené řešení, které netvoří v CB uzel, a zachovává všechny vazby, popř. ukažte které vazby obětujete a co tím získáte - o tom už se pak dá samozřejmě docela seriózně diskutovat (ve vyšším levelu pak jistě o interakcích jinde v síti). Ale výkřiky typu "jde to i jinak" jsou opravdu jen výkřiky.

Pod toto se podepisuji.

199: Taky k té extra trase nevidím důvod.


Hroch:
A proto je dobré takové řešení, kde se nejdůležitější vazby řeší při dvouhodinovém taktu a méně důležité vazby hold čekají a ve špičce prac.dnů je možné zahuštěním i tyto vazby rozumně pokrýt.
Takže ČB a Plzeň v 00, aby vyšly vazby jako dnes? Nebo ČB a Plzeň v 30 a "nedůležité" vazby čekají 60 minut? Nějak Ti nerozumím.

Např. (opakuji se) bych se striktně nevázal Prahou, kde těch možných návazností je vela a takřka na každý směr bude velmi slušný interval. Denně tranzitujících cestujících tu nebude tolik, jak se zdá.
Takže myslíš, že nemá cenu usilovat o lidi jezdící služebně např. Plzeň - Brno? Ráno tam a odpoledne zpět? Pokud vlak nabídne rozumné spojení a rozumnou kvalitu, tak může mít proti autu šanci. Neberme v úvahu současný stav, kdy se z Prahy do Plzně jede dlouho a na přestup na rychlé Brno se čeká 45 minut, ale cílový stav s hotovým koridorem. Mimochodem, v současnosti se ze 170 nedá dostat na jednání do Brna na desátou hodinu ranní. Ono těch "obchodních" cestujících nebude moc, ale ve všední den by se mělo usilovat o každého jedoucího v takovéto relaci.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 18. března 2008 - 10:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Nějak Ti nerozumím.
Je to velmi prosté ... nenavrhovat síť s tím, že bude na 99% linek celodenně celotýdně hodinový takt, jak tady s Tomášem Zárubou, co jsem tak pochopil, činíte.

ale ve všední den by se mělo usilovat o každého jedoucího v takovéto relaci.
Otázka, zda tomuto cíli obětovat mnoho denně dojíždějících na kratší vzdálenosti zhoršením místních vazeb/nevhodnou časovou polohou místních spojů/nevhodným souběhem místních spojů (namísto prokladu)...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 18. března 2008 - 11:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Pořád se míjíme. Já myslel, že chceš většinu uzlů ve velkých městech v půl. Pokud má být Plzeň ve 30, tak je ta hodinovka skoro celodenně a skoro celotýdenně na většině tratí v Plzeňském a Jihočeském kraji nutnost (třeba už kvůli tomu, že dvouhodina by leckde na oběhy spotřebovala stejně vozidel a fírů a tedy se jená o drahý špás nechat to jezdit ve dvouhodině). Co tedy upřednostníš?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Euronight
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 18. března 2008 - 14:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podla neoverenych info ma od GVD 2009 jazdit novy par EC Bratislava-Praha (Dufam, ze to nebude dalsie Pendolino:-).
Tiez by sa mal Ex 130/131 Moravia skratit na povodnu trasu - teda Bohumin-Bratislava.
Ex Pannonia sa zrejme celkom zrusi, spojenie sa zachova len priamymi voznami.
Ak mate niekto blizsie info, najma co by mohlo jazdit na tom novom EC, prosim doplnte...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. března 2008 - 17:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: "Snad jen bych za sebe doplnil, že by to mělo být maximálně ekonomicky soběstačné (tj. pokud možno bez dotací z veřejných zdrojů) i za cenu "odstřelení" některých nedostatečných/nedostatečně platících skupin."

Tak to se obávám, že kromě několika málo párů IC spojů na koridorech nepojede vůbec nic včetně příměstské dopravy.


Hroch:
TA - západ dnes jistě po 201 (s výhradou 197), po koridoru to bude ale via CB (moci být) o půl hodiny rychlejší. Vazby TA - JH byly myšleny R-R (rušení Os na 225).

"DOZZ" - na lokálkách s delšími vzdálenostmi mezi stanicemi a tedy "tvrdým" dopravním programem jistě, na vícekolejkách vidím přínos hlavně v možnosti vyšší kvality operativního řízení.