K-report
 

Archiv do 2. února 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 2. února 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Úterý, 29. ledna 2008 - 21:27:20    Odkaz na tento příspěvek  

PID:
Pokud se zde rekrutuje většina klientů vlaků SC , pak tento nápad pokládám velmi dobrý
Michalis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 29. ledna 2008 - 21:32:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím že naprosto zcesný nápad.......a navíc momentálně prý nejde postavit přímá cesta ze Svinova přes hlavní směr centrum....aspon tu tvrdili někteří na k-reportu...to už by bylo rozumnější vést SC z Vítkovic protože je blíž lidem z Jihu...
Bojujme za spravnou dopravní koncepci která vyžene auta z měst!
Michalis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 29. ledna 2008 - 21:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale zas by se z toho dala udělat dobrá marketingová akce sedněte si v 6 odpoledne v Praze na hlavaku do SC které vás za krátkou chvili doveze přímo k barům věhlasné stodolní ulice,zpátky můžete jet prvním ranním vlakem a jěště se prospat......když takhle lítaj Angláni do Prahy proč by takhle nemohli jezdit na stodolní prazáci že?
Bojujme za spravnou dopravní koncepci která vyžene auta z měst!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 29. ledna 2008 - 21:53:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Michalis a Stodolní:
Vy si děláte legraci, ale já o tomto četl jako o realitě v nějakém tištěném periodiku, pravděpodobně Grand Expresu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Michalis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 29. ledna 2008 - 22:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako když jsme psal můj tak trochu ironický příspěvek tak jsem se taky nad tím zamýšlel...Jenže už vidím jak jezdí vedle sebe bussines klientela a ožralí lidi ze stodolní kteří by to tam mohli každou chvílí poblít a podobné negativní věci související s alkoholem...a nemyslím že by se to ujalo...ikdyž možná kdo ví...je to prostě riziko smíchat tyhle lidi dohromady...už tak je docela nepříjemné jak jede člověk večer na Ostravsku vlakem (např z frýdku,Opavy) a společnost mu dělají cestující směřující na Stodolní kteří si cestu krátí popíjením vodky atd. a děláním bordelu ve vlaku...
Bojujme za spravnou dopravní koncepci která vyžene auta z měst!
T.Z.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.33.134
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 10:30:11    Odkaz na tento příspěvek  

Spalov: Samozrejme souhlas, problem by mohl byt v pripade napjatejsich krizovani (SZZ Hamry).
Navarov: Nejsem si moc jisty, zda by pro turistiku opravdu nestacil Jesenny (tedy Navarov uplne zrusit). Ale na principu to nic nemeni.

Ad Studenka: Ja uz to tu s tim pasmovanim psal poruznu nekolikrat a nechce se mi to opakovat. Proste zastavovani nezalezi na kategorii vlaku, nybrz naopak. Takze necht existuje system "pasmo Ostrava", ktery stavi casteji od Svinova, a paralelne k tomu system "pasmo Olomouc" na obsluhu Studenek a Suchdolu (resp. Hulinu, ValMezu, Otrokovic,...). Oboji jako IC, neb z Olomouce (Trebove) pojede rychleji nez R.
V podstate se da rict, ze Pendolina jsou takova zparchantela verze prvniho systemu (tim ze konci v OV), a je uplne jedno, jak se to komercne jmenuje.

Michalis: Kdyz ona se holt Ostrava rozhodla misto rozhodneho "naznaceni nevitanosti" z tech obskurnich spelunek udelat div ne symbol mesta (coz mimochodem svedci o dusevni urovni jejich zastupcu), tak se potom nedivte. To uz pak nikdo nic nenadela, asi jako kdybyste v Rijadu pozadoval nudaplaz a v Neapoli cistotu. :-D
Takoveho povlu je proste potreba se zbyvit nejak systemove, a je to otazka smerem uplne nekam jinam nez k zeleznicarum (tedy aspon v principu).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 10:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdo to zde trochu zná , jistě se mnou bude souhlasit ,že přes léto to zde "žije". Jako byvaly obyvatel jedne vesnice u stanice Jesenny si dovoluji tvrdit, ze tuto oblast znam. A s tim zitim bych to neprehanel. Zastavovat klasiku (ktera tam taky obcas jezdi) kvuli 0-2 lidem je nesmysl, vic lidi treba ranni vlaky v obou techto zastavkach nenaberou.
Tahle trat ma podle me jiny problem, to je prilisna navaznost na dalkovou dopravu. Ve dvouhodinovem taktu navaznost na Prahu, kazde 2h na R do Hradce - takze se vytvoril 0.5-1.5h takt, tj. pro mistni dopravu (ktera nad dalkovou prevazuje) paskvil. Osobne bych byl pro preferenci mistni dopravy, aspon ve spickach vsednich dnu, i kdyz to rozboura takt.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 12:47:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Studénka. Já nevím, ale podle mě a podle toho co jsem měl možnost několikrát (netvrdím že mnohokrát) vidět při cestě do Ostravy ICčkem stavícím ve Studénce či Suchdolu, tak frekvence lidí nikdy nepřesáhla několik "kousků" do vlaku a z něj. Podle mě má smysl zastavovat IC tam, kde se jedná o pár desítek lidí a ne o pár jedinců..nevím jestli je teď situace lepší, ale pochybuji
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 12:48:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Místní situaci vůbec neznám, takže se radši do diskuze pouštět nebudu
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 13:24:03    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Samozřejmě jsem myslel pouze turistickou sezónu. Samozřejmě je hloupost ,aby tam třeba zastavoval ranní rychlík do Prahy v cca 6:00.
Ale vlaky jedoucí v průběhu dne bych tam zastavovat nechal.
Osobně jsem byl dvakrát svědkem toho , že skupiny cizinců chtěli jet v létě z Tanvaldu do Návarova a byli ochotni si i připlatit , ale měly smůlu.
Když mluvíte o těch dvou cestujících. Kdyby byly zrušeny všechny zastávky u všech vlaků , kde je pohyb v průměru dva cestující , kolik by zastávek bylo zrušeno ? Kolik vlaků by ztratilo vůbec smysl provozovat ?
Hospodu na Spálově mohu pouze doporučit...... Perfektní bramboráky a dobré pivo. Po pětadvaceti kilometrech v nohách není nic lepšího.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 13:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na rakouskem foru jsou prvni informace o chystanem novem GVD. Pro nas je asi nejzajimavejsi zruseni EC 100/101 v useku Linz - Ljubljana. Vlak by mel snad byt veden do Salcburku. V useku Linz - Graz udajne OBB chysta zavedeni vlastnich autobusu (IC-Bus). Vice viz tady.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 13:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: dvakrat svedkem... Ja jsem byl zas mnohokrat svedkem toho, ze vlak zastavil a nikdo nevystoupil ani nenastoupil. Obe tyto zastavky bych nechal na znameni u vlaku vedenych Regionovou, pokud vubec.
Kdyby byly zrušeny všechny zastávky u všech vlaků , kde je pohyb v průměru dva cestující , kolik by zastávek bylo zrušeno ? Kolik vlaků by ztratilo vůbec smysl provozovat ? Tak by se predevsim zrychlila doprava mezi misty, mezi nimiz je vyznamna poptavka, coz by draze, podle me, velmi prospelo. Draha jako rychla a kapacitni paterni sit tam, kde to prepravni proudy vyzaduji, zbytek busy. Zrovna obyvatele vesnic okolo trati 035 by mozna ocenili navazny bus z Brodu nebo Plavu pred pochodem na vzdalenou zastavku v udoli. (Ja tedy urcite, hrabat se treba v listopadovem desti nebo na breznovem ledu kopcem nahoru do vsi, to pro me zadne terno neni.)
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 14:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: Kdyby byly zrušeny všechny zastávky u všech vlaků , kde je pohyb v průměru dva cestující , (...) Kolik vlaků by ztratilo vůbec smysl provozovat ?
Žádné vlaky by neztratilo smysl provozovat. Takové vlaky nemají žádný smysl už dnes, takže žádná změna...
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 14:42:01    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Uvědomme si jednu věc. Struktura osídlení v rámci ČR je taková , že těžko můžeme počítat s přepravou ohromného množství cestujících. Pokud budeme ignorovat jednotlivce a budeme říkat proč tam zastavit , vždyť tam jsou jenom 2 cestující , proč tamhle zastavit s IC , vždyť jich je tam jen dvacet, tak se dostaneme do situace, že zjistíme , že provozovat osobní železníční dopravu v ČR má smysl pouze na velmi malém počtu tratí .Toť vše.
Pokud jsem se pohyboval po této trati ve všední dny , vždy se mnou cestovalo tak do patnácti cestujících. Nárůst o 2 kousky na 17 znamená nárůst o 13 procent. Skoro stejně , jako kdyby do vlaku , kterým jede 400 cestujících přistupovalo někde 52 kousků a někdo by tuto zastávku chtěl díky nezájmu zrušit.

Konkrétně 035: Tato trať pro každodenní dojíždění je téměř k ničemu. Ono nejen Spálov , ale Jesenný také nic moc , Plavy jsou na kraji obce , což spoustu substrátu odradí. Pouze snad takové VH jsou zajímavé. Pokud řešit něco systémově návaznými busy , tak celý úsek ŽB-Tanvald. Ať ve všední dny tam jezdí busy , které nahradí vlaky a o víkendech tam jezdí vlaky , které zastaví všude.
Z hlediska turistiky pokládám tuto trať za zajímavou. A jaká je časová ztráta z jedné zastávky? Když vlak zastaví z rychlosti 30-50 KM/H a opět se na tuto rychlost rozjede ? 1 min ?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 15:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

provozovat osobní železníční dopravu v ČR má smysl pouze na velmi malém počtu tratí Ano. V tom souhlasim. V cem se asi neshodneme je, ze ja v tom nevidim nic spatneho. Naopak, zeleznice je velmi zanedbana, kdyz se prostredky pro ni urcene soustredi jen tam, kde prinesou velky uzitek, tak to bude jen dobre.
Nastup 2 cestujicich je nezajem, nastup 52 lidi je znacny zajem. Vyznam maji absolutni cisla, ne pomery.
Trat 035 ma smysl pro spojeni Zelezneho Brodu, Turnova a Semil (+ dalkova doprava) k Tanvaldsku. Bus jedouci pres kopec v Drzkove bude pomalejsi. Spalov a Navarov jsou spis nic nez nic moc (tam skutecne povetsinou neni nikdo, ani ne ty dva lidi), Jesenny je na tom lip, to hlavne diky Jesennemu a Bozkovu, ktere nemaji ani do Brodu, ani do Tanvaldu poradne spojeni, a to ani v pracovni dny. Plavy jsou na kraji obce, ale zdaleka to neni takova katastrofa, jako v Hamrech. Konecne, nastup v Hamrech neni o nic silnejsi. Neni divu, vlak sice jede skrz osidleni v delce pres kilometr, ale nezastavi tam. Kdysi byla v JR zastavka V. Hamry mesto, ale nic z toho nebylo. Skoda, potencial tam je velky.
Když vlak zastaví z rychlosti 30-50 KM/H Skoro nic, jenze jestli maji vlaky jezdit tricitkou, tak to at radsi nejezdi. Tato trat by mozna snesla i vic. Nezapominejte ani na zbytecne propalenou naftu.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4338
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 19:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K zastavování v Ostravě:
Skutečně nyní nelze v pravidelném provozu jezdit Svinov - hlavní - Střed, neumožňuje to zabezpečovací zařízení na hlavním nádraží. Jeho rekonstruke je plánována na toto jaro (přitom měla být už loni, pro tento JŘ se prapůvodně plánovalo vedení vlaků na Slovensko právě po trase Olomouc - Svinov - hlavní - střed - Havířov).

Co se týče výhledu, tak co třeba jednou okružní vedení SC Olomouc - Svinov - hlavní - střed -* Vítkovice - Svinov - Olomouc?

*po dostavbě již nyní plánované spojky
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 30. ledna 2008 - 20:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba:
"Pro ostatní "ranní posily taxíků" bude nutné koupit bus extra, a pak už by zase byla pitomost s ním nejezdit pořád dokola."

Tenhle aspekt vidím trochu jinak. Značná část busů je v jednom dni řízena jen jedním řidičem, se spoustou prostojů. Jakmile se dostanete nad (myslím) 8 hodin řízení, tak byste musel mít víc řidičů. Existuje hodně dálkových linek, které mají na konečné mnohahodinový prostoj. Dopravci se to evidentně vyplatí víc, než si střihnout ještě jeden pár spojů v sedle.

Osobně považuju u regionálních linek za vhodné přizpůsobovat interval poptávce. Pokud je někde dostatečná poptávka na celodenní takt 60 min., tak to téměř jistě znamená potřebu zahuštění v ranní špičce z kapacitních důvodů na 30 min., někde dokonce na 15. Naopak, pokud stačí i v ranní špičce interval 60 min. tak by při jednotném celodenním taktu linka v sedle a večer téměř jistě vozila vzduch. V takovém případě bude zřejmě stačit mimo špičku interval 2 hod.
Pokud jde o systémově důležitou linku, tak je možno udělat vyjímku, a vozit i dopoledne každou hodinu téměř vzduch. Všude to ale nejde, tolik peněz v systému nikdy nebude.

Zkrátka, v praxi celodenní rotace všech busů nikdy nedosáhnete.


Hroch: "Ten hodinový takt, pokud jsem to dobře pochopil, by stejně byl jen pro Chomutov a Jirkov, pro Most jen horko těžko."

Ano. Hodinový takt přímých vlaků z Mostu do Prahy si neumím představit. Přes Ústí to nejde kvůli prokladům podkrušnohorských rychlíků s EC. Přes Louny je to podle mě nekonkurenceschopné, přes Žatec ještě horší.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 01:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V takovém případě bude zřejmě stačit mimo špičku interval 2 hod.
V takovém případě ale pojedu autem, protože nebudu riskovat dvouhodinové čekání. A tím autem pochopitelně pojedu i druhým směrem, třeba ve špičce. Dvouhodinový takt (v regionální dopravě) lidi do vlaku nedostane. Tam, kde je poptávka po dopravě, je potřeba držet minimálně hodinový takt po celý den.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 10:44:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas s obema. Dvouhodinovy interval je moc dlouhy, celodenne hodinovy je leckde predimenzovany. Takze bych to videl tak, ze doprava by se mela rozvijet jen tam, kde ma smysl hodinovy interval celodenne a pulhodinovy ve spickach. Ostatne, tam, kde se nevyplati hodinovy interval i v sedle, asi nebude ani individualni doprava tak intenzivni, aby jedno dalsi (Babilonovo) auto situaci nejak zhorsilo.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 11:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně bych tam, kde jezdí sólo motor v dvouhodinovém taktu, zavedl autobus co hodinu, což je pro objednatele levnější. Pokud by přibylo lidí, tak bych to nechal, pokud by nepřibyli, tak bych se vrátil k dvouhodinovému taktu, ale autobusem, a ušetřené peníze bych použil tam, kde je o veřenou dopravu větší zájem. Kdyby se na trati 113 zavedl hodinový takt autobusů, tak by si nejspíš nidko z místních na rušení vlaků nestěžoval.
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 12:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy jste zase odborníci že.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 13:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se na trati 113 zavedl hodinový takt autobusů, tak by si nejspíš nidko z místních na rušení vlaků nestěžoval. On si nekdo stezuje? Ja jsem napjate ocekaval, ze v novinach budou spousty clanku od mistnich na tema "jak je nam bez vlaku zle a tezce" (s tim, ze to sotousi budou samozrejme kopirovat na k-rep), ale kde nic, tu nic. Z toho bych odvodil, ze vlak mistnim nejak moc nechybi a na nahradu autobusem si rychle zvykli.
Esox: nekdo musi vymyslet, jak se stavajicim objemem penez zaridit co nejvic ne muziky, ale dopravni obsluznosti.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 16:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té 035:

1) Spálov je v sezóně značně silnej. Jak už ale u turistiky bývá záleží dost na počasí. Je naprosto srovnatelnej s Jesenným co do frekvence.

2) Přípoje pro místní dopravu jsou každé 2 hodiny jak do Semil tak i Turnova. Kam že by se jinam místně jezdilo?

3) v prac. dny v sezoně nejednou pamatuju kterak se odpoledne z Brodu cpalo do sólomotoru kolem 50-60 lití a 10-12 kol. Jakže tohle odveze bus?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3690
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 17:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, Babilon, Brr: Víceméně souhlas.

ad Spálov:
On to není jen Spálov a vlastně to není jen opodstatněnost zastavování na některých zastávkách, ale leckdy i vedení určitého spoje nebo alespoň počet vozů řazených na spoji, které značně závisí na počasí.
Už jsem to tu před časem psal, že pro takově věci lze těžko uplatnit nějaké pravidlo (typicky - vlak jede x.y-z.ž.; vlak zastavuje jen v sobotu a v neděli od x.y. do z.ž.) a je zřejmě nutné příjmout nějaké ztráty, které se dorovnají ve dnech vysokého vytížení.
Prostě počasí a tudíž i masy turistů se žádným plánem neřídí.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 17:15:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je naprosto srovnatelnej s Jesenným co do frekvence. To bych tedy vubec netvrdil. V sezone se tam nekdy nekdo objevi, ale s Jesennym (zivenym poptavkou nejen turistu - stejne jako Spalov, ale stabilne predevsim mistnich obyvatel Jesenneho a Bozkova) se to srovnat neda. Na to jsem tam jezdival moc casto a jezdim tam obcas i ted.
2 hodiny jak do Semil tak i Turnova. Kam že by se jinam místně jezdilo? A kazde dve hodiny do Turnova a Prahy, takze tam mame 1.5-0.5h takt. S dirama. To je blbost, namisto toho, co by se jezdilo kazdou hodinu, do tech Semil a Turnova, samozrejme. (Myslim, ze na tehle trati regionova po hodine smysl ma.)
50-60 lití a 10-12 kol. Jakže tohle odveze bus? 50-60 lidi stejne jako solomotor, s tema kolama to bude horsi. Ale tady si myslim, ze vlak smysl ma.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 17:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: u vlaku, kde to je mozne, bych zavedl zastavovani na znameni. U tezkych vlaku (coz jsou prazske rychliky) nestavet, rozjizdet tolik tun zeleza kvuli 0-3 lidem (vetsi fofr nebyva ani v nedeli odpoledne v sezone) mi prijde neekonomicke a neekologicke.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 17:49:36    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
A co třeba zdokonalit systém pro zastavování na znamení a aplikovat jej nejen pro sólo motory a jednotky ,ale i pro některé typy vícevozových souprav na některých tratích?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 18:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: pak se pri rozjezdu spali min nafty?
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 18:33:26    Odkaz na tento příspěvek  

Brr: To ne, ale nebude se brzdit a rozjíždět zbytečně
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3693
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 20:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej:
Já bych ty zastávky na znamení tak spásné neviděl. Ta souprava stejně musí přibrzdit na nějakých 10-20 km/h, poněvadž může také někdo chtít nastoupit anebo si někdo třeba v tom Spálově vzpomene se zastavenám v posledním voze nad hladinou Jizery.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 20:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Dvouhodinovy interval je moc dlouhy, celodenne hodinovy je leckde predimenzovany. Takze bych to videl tak, ze doprava by se mela rozvijet jen tam, kde ma smysl hodinovy interval celodenne a pulhodinovy ve spickach."

Pokud máte na mysli železniční dopravu, tak v zásadě souhlas. Nicméně existují tratě, kde je osobní doprava bezesporu potřebná, a přesto tam mimo špičky frekvence na hodinový takt není. Například Beroun-Rakovník, to je asi nejtypičtější příklad tratě, kde by osobní dopravu rušil jen šílenec, a kde by celodenní hodinový takt byl zjevným plýtváním.

Pokud jde o autobusovou dopravu, tak s Vaším výrokem nesouhlasím. Existuje obrovské množství obcí, které jsou obsluhovány zhruba po hodině ve špičce a jen pár spoji mimo špičku. Pokud by se zaváděl taktový systém, tak při mírném nárůstu počtu spojů (o 1-2 spoje) dosáhnete taktu 1 h špička / 2 h sedlo. Tomuto nárůstu spojů by mohl odpovídat nárůst tržby, protože by zmizely díry v JŘ (dnes není vyjímkou ani do velkých obcí odpolední díra mezi 14,30-16,30 (!!), nebo do jinde dopolední díra 6,30-10,30) a byly zavedeny taktové přípoje do cílů, kam se dnes téměř nedá dostat.
Dohustit na celodenní hodinu by znamenalo přidat další zhruba čtyři spoje v těch nejmrtvějších časech. To by byl nárůst vůči dnešku o nějakých 50%, bez odpovídajícího nárůstu tržby. To lze udělat na několika málo linkách, ale plošně v celém kraji fakt ne.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 21:10:38    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
asi jsem se nevyjádřil nejlépe.Myslel jsem spíše systém mimořádných zastavení , kdyby cestující byly u některých vlaků u některých stanic v JŘ upozorněni , že je možné zastavení vlaku za některých dále specifikovaných podmínek.

Představte si takovou zastávku v kopcích , která je vzdálená 3 km od civilizace , kde nastupuje pouze občas nějaký zabloudilý turista a v blízkosti této zastávky je turistický hotel. A teď vedení nějaké pražské školy přemýšlí , jak jsem dostat do školy v přírodě 40 dětí.
Proč by třeba v tomto případu nemělo být možné zastavení rychlíku v této zastávce ?
Jak jsem třeba uvedl v příspěvku výše , zažil jsem, že třeba skupina cizích turistů chtěla jet z Tanvaldu do Návarova. Dokonce i nabízeli , že si za zastávku připlatí.Měli smůlu.

Proč třeba nezavést systém , kdy vlak bude v některé zastávce běžně projíždět , ale pokud bude tuto zastávku někdo z cestujících chtít použít , objedná si zastavení vlaku třeba na zpoplatněné telefonické lince .

To byly jen příklady. Možných způsobů řešení je celá řada.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 21:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétní příklad spojení, kde je celodenní hodinový takt zbytečný, přesto má spojení smysl, a nelze ho zrušit. Při úpravě na takt 1 h špička / 2 h sedlo by stačil současný počet spojů:

Divišov odj. 4:50 5:00 6:58 7:02 8:15 11:00 13:18 13:20 15:25 15:50 17:02
Vlašim odj. 5:41 6:30 10:15 10:45 12:45 14:40 14:47 15:35 16:45 17:20 18:25
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 21:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč třeba nezavést systém , kdy vlak bude v některé zastávce běžně projíždět , ale pokud bude tuto zastávku někdo z cestujících chtít použít , objedná si zastavení vlaku třeba na zpoplatněné telefonické lince . Tak už to ale je, až na to, že mimořádné zastavení vlaku se objednává písemně a je s tím dlouhá byrokracie.

Bručoun: měl jsem na mysli vlaky, u autobusů to tak být nemusí. Právě proto, že je to dopravní prostředek vhodný na obsluhu ÚP, i vzhledem ke své láci pro objednatele.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. ledna 2008 - 23:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:

"Značná část busů je v jednom dni řízena jen jedním řidičem, se spoustou prostojů."

To je ovšem vůči těm řidičům celkem prasečina, uplatňovaná sem tam i u jízdy na železnici, byť asi ne v takové míře. Očekávám brzký zákaz takového postupu. Potom moje úvaha platí.

"Například Beroun-Rakovník, to je asi nejtypičtější příklad tratě, kde by osobní dopravu rušil jen šílenec, a kde by celodenní hodinový takt byl zjevným plýtváním."

Proč konkrétně? Z čího hlediska? Když na to kouknu z levelu "stát", tak ten ta má neskutečné fixy ve výpravčích a tak, v údržbě DC, dokonce i v potřebném počtu nakoupených motoráků (jak se můžeme denně přesvědčit, tedy vy, já momentálně jenom občas ;-), na jejich km proběhu až tak nesejde), a s největší pravděpodobností i v personálu. Má možnost přihodit pár naprosto drobných (v porovnání s tím) a mít šanci, že někdo zaplatí, a ztráta se tak nakonec i sníží.
Extrémem budiž Zvolen - Vrútky, kde jedou ráno dva Os přes BB i přes Kremnici, celý den stojí dvě velké soupravy ve Vrútkách, a odpoledne zase zpět. Super efektivita, co? ;-) Tedy aspoň někdy v minulých letech to tak bylo, ale asi to zůstalo.


Problematika 035: Je třeba rozlišovat:
ZDO je zajištěna v úseku Tanvald - Plavy, ale ještě blbě (chybí severní zastávka ve VH). Takže s největší praděpodobností vymetací bus Turnov - Tanvald. Plavy - Eisenbrod z hlediska ZDO nikoho neobsluhuje. Všechna osídlení poblíž je nutno řešit autobusy, které navíc obslouží i další obce. Tedy vlak v ZDO tu nemá smysl, popř. pouze doplňkově jako páteř Tanvaldsko - Turnov - Praha, která je rychlejší než návazné busy (ovšem spádovou oblast má severně od Plavů).

Turisti: Rychlíky z Prahy stavící všude. Pro vyšší efektivitu ideální spojit s výše zmíněnou regiopáteří (přecházející v Turnově v nadregionální dopravu), bude-li požadována NAVÍC k autobusům (nevím, asi bych byl pro, může být že se najdou argumenty proti).

Tedy: Na obsluze obcí a asi 5 chatiček na trati 035 VŮBEC nezáleží.



Vše ostatní co bych dodal už napsali jiní, zejména p. Babilon.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 00:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: OK, tak to se celkem shodneme. Mě jen zarazila reakce, když jsem celý ten odstavec původně psal o autobusech.

Tomáš Záruba: Větší množství prostojů, odečítaných z pracovní doby asi není plně legální. Ale určitě je plně legální dělená směna, kdy jeden řidič odjezdí ranní i odpolední špičku (např. 5-8 a 13-17).
U stojícího busu hnije karoserie stejně rychle jako u jedoucího a investice se vrací pomaleji, než když hodně jezdí. Ale všechny funkční součásti se opotřebávají přímo úměrně ujetým kilometrům. Plus nafta a mzda řidiče. Čili rozdíl mezi náklady na jedoucí a na stojící bus je velký.

Na železnici se dělené směny, co vím, nepoužívají. Čili mzda běží i během dopoledne. Fixní náklady železnice s tím souvisí i nesouvisí, záleží na úhlu pohledu. Objednatele fixní náklady železnice nezajímají, protože poplatek za DC s rostoucím počtem vlaků na trati neklesá. V každém případě i na železnici lze doložit zjevně vyšší náklady na jedoucí vlak než na stojící. V absolutních číslech stojí 1 vlkm podstatně více než 1 buskm. V tomto směru budou dost nevýhodné regionovy, protože tahají "vlek" pořád dokolečka. Hypotetická remotorizovaná 810 by pro celodenní hodinový takt paradoxně byla ekologičtější i levnější, protože může okolo osmé někde "zapomenout" vlek, a okolo druhé si ho zase vyzvednout.

ad trať 174: kdo by tam v sedle při hodinovém taktu jezdil? Z Berouna až do Rakovníka jezdí naprosté minimum lidí. V úseku Beroun-Nižbor jezdí MHD Beroun, vlak se příliš nechytá kvůli umístění stanic v Berouně. Ostatní sídla na trati jsou příliš malá na to, aby lidi z nich v sedle vlaky v hodinovém taktu vytížili.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 00:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neříkám že to není legální, já říkám že je to prasečina. A na železnici se uplatňuje taky, i když snad asi až od určité doby je to shora omezeno tuším 3h prostoje.

Takže já vycházím z toho, že plat řidiče/fíry prostě běží, resp. brzy běžet bude, pořád. A to opotřebení z hlediska km bych minimálně u vlaku celkem zanedbal - bus nevím. To s tou dopravní cestou je ale jen v podstatě důsledek dost úchylné politiky, zkrátka se rozhodování přeneslo na příliš nízkou úroveň a příliš se decentralizoalo, takže vlastně není nikdo (kromě daňových poplatníků :-) ), koho by zajímaly celkové, nerozškatulkované toky do železnice. Ale to je samozřejmě na jinou diskusi, a nemělo by to být důvodem z toho principu aspoň v takovýchto akademických debatách nevycházet.

S tou Regionovou máte pravdu.

Otázka "kdo by tím jezdil" mě pravidelně vytáčí. Jak to mám vědět, já tamní obyvatele neznám. :-) Ale vždycky všude, kde se na takový model přistoupilo, se nakonec někdo našel. Proč by tady neměl? Já neříkám, že se ty vlaky vytíží, samozřejmě že ne. To by musely jezdit ve špičce přeplněné, což nechceme (?) - ale odhaduji, že mezní přínosy (měřeno na úrovni objednatele, tedy dejme tomu "míra uspokojení potřeb cestovat", popř. "počet potlačených cest autem", "životní standard obyvatel", "dosažitelnist z hlediska rekreačních cest" atd. atd.) vyváží mezní náklady (nafta, poplatek za DC). Odhození vlečňáku může být dobrým způsobem, jak ty mezní náklady snížit.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 01:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Otázka "kdo by tím jezdil" mě pravidelně vytáčí. Jak to mám vědět, já tamní obyvatele neznám."

Já je taky všechny neznám. Nicméně ve všední den dopoledne se tam vyskytují prakticky jen stálí obyvatelé vesnic na trati, jejichž počet je známý a nevelký. Značná část ráno odjede do práce a do škol. Těch zbylých je příliš málo a jejich cesty příliš nepravidelné na to, aby vytížili dopolední vlaky v hodinovém taktu. Obyvatelé měst většinou nemají žádný důvod, aby v pracovní den dopoledne tuto trať používali.

Pro 174 bych považoval za rozumný kompromis mezi taktem a ekonomikou jezdit od rána po hodině do cca 7,30 (odjezd). (Zdánlivě zbytečný vlak s příjezdem v cca 8,30 mírně otupí nával do školního vlaku a umožní pohodlný příjezd na úřady, k doktorovi, apod.), pak dvakrát po dvou hodinách až do cca 11,30 (odjezd) a pak po hodině až do cca 18,30. Dál zase po dvou hodinách. Sice by to byl trochu paskvilní takt, ale při hodinových taktech přípojných tratí by přípoje dopoledne i večer vycházely. Na vesnici bývá doba mezi 8.-11. hodinou a pak po 18. hod. naprosto mrtvá, tenhle fakt je myslím třeba brát při konstrukci JŘ na vědomí.

Když spočítáte současný počet vlaků, a počet vlaků mého návrhu, tak navrhuju v pracovní den zvýšení z 12 na 15, což je nárůst o 25%. Vzhledem k tomu, že bych přidával víc ve špičce, zatímco v sedle navrhuju plus mínus status quo, tak si myslím, že se takové navýšení dá zdůvodnit očekávaným nárůstem cestujících. Pokud byste chtěl z navrhovaného taktu vytvořit plně hodinový až do nějakých 20 hod., tak přidáte ještě 3 vlaky v nejmrtvějších časech (odj. cca 8,30, 10,30 a 19,30). To už je nárůst oproti stávajícímu stavu o 50%. Hlavně tyto poslední tři přidané vlaky přinesou tak malý nárůst cestujících, že nezaplatí ani propálenou naftu. Stále mám na mysli trať 174, na jiné trati to může být jinak.

"plat řidiče/fíry prostě běží, resp. brzy běžet bude, pořád."

Pochybuju. Nový, hodně prozaměstnanecký (socialistický) zákoník práce už nějakou chvíli platí. Pokud je mi známo, tak dělené směny nezakázal, a využívají je jak dopravní podniky, tak autobusoví dopravci. Zejména v městských dopravních podnicích se dělené směny používaly vždy a odjakživa. I za socialismu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 10:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na obsluze obcí a asi 5 chatiček na trati 035 VŮBEC nezáleží. Tak zrovna o teto trati bych rekl, ze by jako pater mit smysl mohla. Predevsim je to rychlejsi nez bus pres kopec. Dale to (sice blbe, ale prece) obsluhuje obce na levem brehu Kamenice, ktere silnice neobslouzi.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 8-2007
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 13:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neříkám že to není legální, já říkám že je to prasečina. A na železnici se uplatňuje taky, i když snad asi až od určité doby je to shora omezeno tuším 3h prostoje.

Máte v tom trochu guláš a jpp-na železnici se to nepoužívá.
Přestávka od 60 do 180 minut je pohotovost na pracovišti a nezapočítává se do pracovní doby(je tam odměna za pohotovost).Přerušení nad 180 minut je přerušení směny bez náhrady,ale v noci musí být zajištěna postel.
Obě varianty jsou na železnici hojně využívány(nejvíc u jízdního personálu,někde mají přestávku i dopravní zaměstnanci stanic).
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 15:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17:zapomeň že je nějaká pohotovost na pracovišti, to prosím neexistuje!!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 15:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17: Jo, asi máte pravdu, já se v tomto zas tak nevyznám. Avšak ta platba za pohotovost se určitě ani zdaleka neblíží normálnímu platu, ne? Míněno to bylo tak, že jsou tam významné propady v platu oproti variantě "od začátku do konce za plný", ať už je ten mechanismus nazýván jakkoli.

Brr: Ano, souhlas, páteř. Tanvald - Turnov, jistě. Ale to nemá s vesničkami a chatičkami nic společného. Ad levobřežní Kamenice: Takže Lhotku a Bozkov (například) není třeba obsluhovat?

Bručoun: Víte, možná bych s některými Vašimi závěry i souhlasil, ale z úplně jiných důvodů. Například potřeba provézt nákladní vlak (byť se této trati až tak netýká, kapacita je tu OK), provést údržbu vozidel/přestávku fíry a tak dále.
Ale hlavně zapomínáte na jednu věc: V momentě, kdy Vámi navrhovaný model uplatníte i na trati 126 nebo 161 (a pokud ne tam, proč na 174), tak sice bude - v sedle dejme tomu se skřípěním zubů pro vesničky opravdu dostačující - dvouhodina na jednotlivých tratích, ale od cca 7 do 15 hodin nebude existovat žádné spojení řekněme Beroun - Louny (hodinové čekání v RA nepočítám). A případná úspora z vynechání 3 párů vlaků podle mě zdaleka nevyvažuje totální rozbourání celého systému mimo hlavní tratě, s výjimkou (v podstatě minoritních) dvou částí dne. A pak běda tomu, kdo by chtěl podniknout delší cestu, ale nestihl to mezi 5. a 8. ráno (pěkně děkuju) nebo cca 14. a 17.(no, to je mi tedy výběr).

Chápete, kam mířím? Úsporou nějakých drobných (z hlediska celého systému) takřka dokonale negujete veškerou síťovst mimo spojení 2 sousedních okresů. Leda byste přesvědčil školy a zaměstnavatele, aby si začátky a konce rozdělili po republice "šachovnicovitě" +/- 1 hodina. :-D
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 15:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17: dovolím si trochu poopravit, zaměstnanci kteří měli pohotovost kdysi mají smlouvu na vedlejšák "střežení pracoviště" a u jízdního personálu je to ošetřené teď takto:
application/msword
Dělenou směnou se rozumí směna.doc (26.6 k)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 16:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, pater Tanvald - Brod (-Turnov), s obsluhou Hamru (nova zastavka), Plavu (zde mozny prestup na busy, ale zas az tak nutne to neni) a mozna Jesenny. Ad levobřežní Kamenice: Takže Lhotku a Bozkov (například) není třeba obsluhovat? Ted tomu nerozumim - ja jsem psal, ze 035 ma vyznam pro obsluhu leveho brehu Kamenice, konkretne pro Bozkov a Jesenny. Lhotka je mrnava, daleko od zastavky v Navarove (musi se prejit jedno udoli a jeden kopec) a hlavne ma autobus na Vrsich (ne, ze by byl nejak moc blizko, ale podstatne bliz, nez navarovska zastavka). Za neobsluhovani Bozkova bych Vam dal:-) Ale je otazka, jestli to tak musi byt naporad - jasne, ze bych radsi jezdil bus linkou na naves nez na nadrazi 2km za vsi, navic s cestou pesky do kopce. Obavam se, ze nikde, ani v tom vasem oblibenem Svycarsku by nikoho nenapadlo tohle vydavat za dopravni obsluznost.
Úsporou nějakých drobných (z hlediska celého systému) takřka dokonale negujete veškerou síťovst mimo spojení 2 sousedních okresů. Nojo, ale je tech cest typu Beroun - Louny tolik, aby nejaka sitovost byla potreba? A kdyz je, je nutne ji zajistovat vlaky, kdyz 1vozokm busu je levnejsi? Ja bych povazoval sitovost za nutnou pro spojeni vetsich mest, ale ne u kazde vesnice. V pracovni dny je tech cest "pres jedno regionalni centrum" minimalne. O vikendu je to jine, to se ale da resit vikendovym grafikonem.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 17:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

035: Ta moje otázka byla ironie. :-) Vůbec mě nenapadlo, že by někdo příčetný mohl Lhotku nebo Bozkov považovat tou tratí za obsloužené (taky jsem tam byl na výletě, je to pěkné, ale ZDO to néjni...). Takže je nutná autobusová linka přes ně, a ta už tedy vyřeší celý ten levý břeh. Trať zde tedy s obslužnou úrovní ZDO nemá nic společného (a není tedy ani nutná ta zastávka v Hamrech), její smysl v regionální dopravě však vzhledem k celkové pomalosti autobusů v oblasti může být (i přes strašlivý technický stav) páteřní, a při té příležitosti už tedy třeba zastavit Spálov-Návarov pro turisty, pokud to nebude na překážku sestavě GVD. Opakuji pro turisty, ne pro "ZDO" té hájovny nebo co to je.

Víte to "moje" (jo kéžby, i když teď s tou UBS teda nic moc ;-) ) Švýcarsko mám oblíbené právě proto, že tam tímto způsobem ZDO nepředstírají, ale doopravdy ji zajišťují.

174: No, prostě se neshodneme na té premise o nepotřebnosti spojení vesniček. Nejen z Loun do Berouna, ale třeba i z Roztok do Chrášťan... Já opravdu nevím, kteří lidé, odkud a kam by tím jezdili, a tak jsem proti tomu to velké části z nich znemožnit. :-) Diskuse o náhradě 174 je pochopitelně možná, předjímám však výsledek "vlak". Ona zrovna tady je hranice mezi páteří a obsluhou dosti nezřetelná...

Jo a kromě víkendového budete taky tvořit "letně pracovnědenní" a "mimosezónně, pro turisty stále dostatečně atraktivně, pracovnědenní"? :-) Já bych neblbnul, zrovna tady si myslím, že mj. i díky blízkosti Prahy (22 nebo kolik minut to bude tunelem z PHL?), že se cestující najdou vždycky.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 8-2007
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 17:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Oldcery:Když mám přestávku,ani nevím co mám.
Takže si již budu pamatovat,že mám dělenou směnu!
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 20:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co Pendolino Jirkov-Liberec. Fakt si myslíte, že si ho Liberec nezaslouží???
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 21:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by někdo příčetný mohl Lhotku nebo Bozkov považovat tou tratí za obsloužené Já se za příčetného považuju (doufám, že oprávněně) a nemůžu si pomoct, pro Bozkov a Jesenný ta trať má význam i pro ZDO. Existují totiž stále lidé, kteří jsou ochotni chodit 2km lesní cestou na nádraží a odpoledne zpátky, protože tak jezdí do práce. Totiž ve směru do Tanvaldu to je nejrychlejší spojení. (Já stále dost často jezdím do Bozkova navštěvovat příbuzné, je to ZDO, nebo ne?) Samozřejmě, že by autobusová linka byla lepší, ale z těchto vesnic těžko nějaká jiná než Semily - Vysoké povede - ty silničky tam jsou široké tak na osobní auto. Co byste třeba řekl minibusu z Jesenného na nádraží?
Vám připadá 035 ve špatném stavu? Já bych neřekl (na rozdíl od 036). V roce 1985 tam proběhla komplexní rekonstrukce, myslím, že z toho se ještě těží.
třeba i z Roztok do Chrášťan Bohužel, zde to na rozdíl od 035 neznám. Ale všeobecně platí, že lidé jezdí ponejvíce do regionálního centra. Tady je úloha regionálního organizátora, aby zjistil, co je potřeba a co ne. Je proto logické, že se o tomto rozhoduje na kraji a ne na ministerstvu (i když se Vám to asi nelíbí).
JŘ stačí dělit tak, jako to bylo na Pacifiku.
Já jsem byl ve Švýcarsku před 7 lety, uznávám, že se leccos mohlo změnit, ale zdálo se mi, že taktovou železniční dopravu provozují právě jen tam, kde jsou dost silné přepravní proudy, na obsluhu vesniček mají busy.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3703
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 22:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: pro Bozkov a Jesenný ta trať má význam i pro ZDO. Existují totiž stále lidé, kteří jsou ochotni chodit 2 km lesní cestou na nádraží a odpoledne zpátky, protože tak jezdí do práce.
Já si zase nemůžu pomoct, ale mám dojem, že takováhle vzdálenost (běžně zdolávaná alesoň 20-ti minutami chůze) už má se ZDO pramálo společného.
Pro důchodce o holi, či nemocné to je dost nepředstavitelné a mnozí mladí už také často (byť bych sám řekl bohužel) takovéhle procházky moc nelákají. A to máme teď mírné zimy.
Souhrnem - mě osobně by 2 km procházka nevadila, ale asi nás takových nebude většina.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 23:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"dvouhodina na jednotlivých tratích, ale od cca 7 do 15 hodin nebude existovat žádné spojení řekněme Beroun - Louny (hodinové čekání v RA nepočítám)"

Ten patakt, který jsem popsal jsem uvedl schválně jako demonstraci lokálně účelného spojení. Na bus lince (například) Beroun-Nový Jáchymov, která je slepým výběžkem sítě VHD, bych na něm dokonce trval, proto, že to zhruba tak jezdí, a že chybí jen doladit přípoje do Prahy a do Zdic-Hořovic. Na 174 se může ukázat jako lepší celodenní dvouhodina, doplněná po větší část všedního dne na hodinu.

Těžko dopředu odhadnout, jaký takt se jednou usídlí na 120, jak se bude vyvíjet takt na 170, kolik bájných zrychlenek/spěšňáků Praha-Beroun-.... se zřídí, jestli bude v historicky krátké době berounský tunel či "rychlodráha" atd. Nic není dopředu dané. Těžko tedy v tuto chvíli říct, jaké budou možnosti návaznosti dvouhodinových taktů mezi 174 a 126.
Na 174 jsou prioritou č.1 lokální dojížďky do práce a škol, protože v úseku Nižbor-Rakovník neexistuje (a z velké části ani nemůže existovat) paralelní autobusová linka. Z toho vyplývají priority č.2 - přípoje v Berouně do města a do Králováku - a č.3 přípoje v Rakovníku do fabrik rozházených různými směry za městem. Prioritou č.4 je vazba v Berouně na Prahu, č.5 v Rakovníku na Prahu. Následuje priorita č.6 pokud možno oboustranné přípoje z Křivoklátu na Branov a V.Bukovou, č. 7 pokud možno oboustranné přípoje ve Zbečně směr Sýkořice-Kladno (6 a 7 se vzájemně tluče). Pak jsou dálkové vazby, priorita č.8 přípoj v Berouně na Plzeň, č.9 v Rakovníku na Vary (t.č. téměř neexistuje), č.10 v Rakovníku na Chomutov.... Teprve daleko za tím vším následuje priorita přípoje na Louny. To je podle mě tak nízká priorita, že buď vyjde nebo nevyjde. Veškeré manévrovací možnosti totiž vyčerpáte pro zajištění priorit č. 1 až 5.

"případná úspora z vynechání 3 párů vlaků podle mě zdaleka nevyvažuje totální rozbourání celého systému"
"Úsporou nějakých drobných (z hlediska celého systému) takřka dokonale negujete veškerou síťovst"

Oproti dnešku jde o 6 párů navíc, tj. o 50%. Kdyby šlo o jedinou trať, kde se by se měl takto navýšit provoz, tak říkám ano. Vtip je v tom, že k dosažení hodinového taktu v celé síti byste musel značně navyšovat vlkm na obrovském počtu tratí. 124, 126, 161, 212, 235, 014, ... Skutečně nejde o drobné, naopak jde o spoustu peněz.

V základní síti v rámci ČR jsem jednoznačně pro hodinový takt. To mám ale na mysli opravdu významné spojnice (070, 130, 140, 190, ...). 174 mezi tyto významné spojnice nepočítám. Pokud bych uvažoval o spojnici s celodenním hodinovým taktem, tak bych spíš sloučil několik autobusových linek do páteřní linky Beroun-Unhošť-Kladno-Slaný, než ho zaváděl na 174.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 23:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Asi tak. Jen bych dodal za to "mně osobně" ještě třeba "když nespěchám", popř. "párkrát do roka v létě" nebo tak něco. Představa, jak takové parodie na ZDO využívá denně nějaký například úředník je vážně k pousmání, a mám pocit, že Brr se mě jen snaží někde na něčem nachytat. :-)

Což se ovšem povedlo spíš jemu, neb "Samozřejmě, že by autobusová linka byla lepší". No hurá. A osobně se často divím, kde dokážě projet autobus. A když už připouštíte mikrobus, proč ne po zmíněné severojižní ose? Proč k vlaku?

50 km/h (já vím, dva kousíčky 60) je podle mého hrozný stav tak nějak samo sebou. A nic na tom nemění, že navazující trať je už totální katastrofa.

"zdálo se mi, že taktovou železniční dopravu provozují právě jen tam, kde jsou dost silné přepravní proudy, na obsluhu vesniček mají busy"

Ano přesně tak, snad s výjimkou části vyloženě turistické MGB a "tramvaje" St.Moritz - Poschiavo, a možná ještě něčeho podobného. Dokonce několik tratí i zrušili.
Ale to je právě to, co tady, Mlho, už drahnou dobu navrhuji - a Vy se mě snažíte přesvědčit, že je lépe šlapat 2 km na vlak. :-)


Problém 174: Kraj, sídlící v Praze, to taky neví. To by se muselo až do úrovně miniokresů - cokoli výše už můžou zjišťovat úředníci jen zprostředkovaně a ne na základě osobní zkušenosti. A potom je fuk, jestli se ta v miniokresu napsaná data o přepravních poptávkách pošlou na kraj nebo MD nebo třeba DG TREN. Já nikdy nezpochybňoval, že by se tyto vstupy měly získávat nízko. Ale konečné rozhodování by mělo být jednotné a síťově chápané. Tedy z miniokresu dorazí něco jako "Představujeme si svozové busy tak a tak, a na páteř se chceme napojit z důvodu jejich optimálního využití v bodech X, Y, Z se směrováním S1-2, S3-4, S5-6. Dále potřebujeme jako obslužnou ještě železniční linku na tratích T1, T2." Na MD vymyslí, jak zorganizovat páteřní dopravy tak, aby to bylo síťově optimální, pošlou to na miniokres včetně časů v X,Y,Z, tam si vymyslí JŘ obslužných autobusů a tratích T1 a T2 (pokud tam pojede jenom ta obslužná linka) a hotovo. Furt lepší, než když kraj předstírá, že zná dobře místní potřeby, a hádá se s MD o jednu infrastrukturu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3704
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 23:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V základní síti v rámci ČR jsem jednoznačně pro hodinový takt. To mám ale na mysli opravdu významné spojnice (070, 130, 140, 190, ...).
Tímto směrem raději až po dokončené trase přes Milovice.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 23:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Nárůstem vlkm o 50% dojde k nárůstu nákladů mnohem nižšímu, řekněme o cca 15% (uvádí se v železnici 70% fixy, takže když vynásobím zbývajících 30% koeficientem 1,5, dostanu celkem 115%). Už je ten fór vidět jasně? Myslíte že "přínosy" (dejme tomu tržby, "přepočtená mobilita" apod.) stoupnou jen o 15%? Fakt? Já bych si na to nevsadil. Navíc jak bylo uvedeno, zvýšení vlkm o 50% nemusí znamenat zvýšení provozních nákladů o 50% (odstavení vlečňáku, případné vlivy nutného placení personálu "skrz", neb by pauzy byly třeba těsně-pod-hodinové). Když to nebude o 50%, ale o 40%, už máme ve výsledku (70+30*1,4)-100 = 12% růst nákladů. A to jsme si ta čísla navíc vycucali úplně z prstu, může to být prostě někde mezi 10 a 20%. Já říkám, že to stojí za to.

Dobře, tak ne Louny, ale dejme tomu 161, to je snad pro ilustraci fuk. Nebo budeme v RA předpokládat uzel. Pokud je v hodinovém taktu přípoj, pak je ten uzel buď ve 30 nebo v 00. S ohledem na dojížďku do RA bude lepší na 30 (jestli to vyjde, je samozřejmě otázkou, ale předpokládejme že bude aspoň taková snaha). Takže když přijedou vlaky naposledy v 7.30 (8.30), a pak se přejde na dvouhodinu, tak už zákonitě minimálně nějaké vazby nebudou navazovat. To můžu konstatovat aniž tuším cokoli o Plzni nebo Kladnu, neboť dvouhodiny se potkávají již jen v 00. minutu. A pokud se tak nestane zrovna v RA, neboť bude na nule, stane se tak někde jinde, kde je v takovém případě uzel v půl. Takže trvám na tom, že se systém rozbourá - a vlastně o něm ani nemusím nic konkrétního vědět. :-)))

To je krása teorie, co? Stačí mi jen umět najít nezanedbatelné množství úseků mezi 2 uzly (se zaústěním aspoň 2 tratí s navrhovanou dvouhodinou) s jízdní dobou (2k+1)*30 minut, abych dokázal vyvrátit možnost sestavy GVD s přípoji v případě uplatnění dvouhodin na "vedlejší páteři". A i tím pořád zůstává možnost propojení dvou izlovaných dvouhodinových úseků pomocí hodinové "superpáteře" tak, že se nesejdou (a jeden nebo druhý posunout nepůjde, neboť oba jsou ovlivněny lokální problematikou školáků).


T. Záruba si z toho učinil jednoduchý závěr: Nevymýšlet vypadávky z taktu, šíří se to po síti jako mor a prakticky to nejde neutralizovat. Bohatě stačí problémy s proklady dvouhodin v různých relacích na společném úseku...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. února 2008 - 23:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ale fuj, přes Milovice je to taková lepší regionálka, popř. o něco kvalitnější spojení do Tanvaldu (čímž nepopírám přínos pro řešení spojení ve směru 071). Praha - Liberec musí být, aby to mělo smysl, pod hodinu. Takže novostavba prakticky v celé trase (potřebná tak jako tak, neb průchod MB v současné trase by měl být trestným činem, je třeba řešit Brandýs a propánakrále jen ne nějakou vlakotramvajovitou novostavbou ze Kbel na 100 km/h, do budoucna je třeba sledovat konkurenceschopnost i do Lípy a popř. na Jičínsko) - nebo nic. Jak byste zdůvodnili vynaložení miliard na vyrovnání JD autobusu? Proč? Když už, tak vynaložit (třeba větší) miliardy na zkrácení nutné jízdní doby, tedy (minimálně) vyrovnání JD IAD.

Jinak tedy souhlas s tím, že na 070 dvouhodinu. Koneckonců, on by ze Všetat do MB jinak ani neprojel rozumně osobák.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 00:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Na 070 je problém s kapacitou, vím o tom. Měl jsem na mysli něco jako přibližný proklad R a Os. Nebo místo osobáků busy, a proklad Os a Sp. Nebo tak nějak. V každém případě považuju 070 i v dnešní podobě za významnější spojnici, než 174.

"Nevymýšlet vypadávky z taktu, šíří se to po síti jako mor a prakticky to nejde neutralizovat."

Když si to nazvete dvouhodinovým taktem, dohušťovaným podle potřeby na hodinový, tak nemáte žádnou vypadávku. Máte ve špičce střídavě síťový a nesíťový vlak. To je pro tratě typu 174 bohatě dostačující.

Otázka je, zda Rakovník vyjde nebo nevyjde jako uzel. Ve chvíli, kdy mám napevno uzel Plzeň a uzel Chomutov, tak Rakovník vyjít nemusí. Každá trať vycházející z Rakovníka má důležitější vazbu na opačném konci.

"Nárůstem vlkm o 50% dojde k nárůstu nákladů mnohem nižšímu, řekněme o cca 15% (uvádí se v železnici 70% fixy, takže když vynásobím zbývajících 30% koeficientem 1,5, dostanu celkem 115%)."

Pokud budete náklady počítat náklady na jeden osobní vlak takto komplexně, tak dojdete k závěru, že je nejhospodárnější ponechat v Rakovníku jen trať 174 jako vlečku z Berouna, zrušíte na 174 všechny dopravny, ostatní tratě vedoucí z Rakovníka zrušíte úplně, a obsloužíte celé město výhradně busem. Tratě typu 174 existují jen proto, že nikdo neporovnává veškeré náklady s veškerými příjmy. Kdyby to někdo udělal, tak bude zjištěna tak neskutečná dotační náročnost, že se z toho leckomu protočí panenky.

Mimoto Vašich 15% je v absolutních číslech stejných jako mých 50%, je tudíž stejně nereálné vybrat navýšní nákladů na jízdném. A znamená to stejný absolutní nárůst výdajů z veřejných rozpočtů.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 07:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, 01. února 2008 - 22:26:
...mě osobně by 2 km procházka nevadila, ale asi nás takových nebude většina.

No a tím se opět dostáváme k otázce smysluplnosti vyhazování státních peněz na elektrizaci lokálky do Milovic...
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 07:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevymýšlet vypadávky z taktu, šíří se to po síti jako mor a prakticky to nejde neutralizovat.

Nemá prosím někdo žulu a majzlík?
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 6-2004
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 11:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď vážně! Opravdu se zatím spojení Praha-liberec řešit nebude? Jak to je se zmiňovaným 5.koridorem aktuálně? Díky moc! Mimochodem, jak se bude řešit doprava na ms v lyžování 2009 v Liberci? Pokud bude!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 14:15:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prochor: No jak asi? Do roku 2009 R10 asi nikdo nezbourá, možná projede pár vláčků přes Harrachov a třeba i Černousy, jinak snad nic zvláštního. Ostatně neočekávám nějaký přílišný přísun diváctva, lyžování není hokej ani fotbal.

Sants: Ó díky za podporu. S těma Milovicema ale můžeš a nemusíš mít pravdu: Pokud se to opravdu zadrátuje, tak se tam může jet přímo. Jelikož 231 i v taktu Os-15 min. umožňuje vložit 4 rychlejší trasy (byť asi o 2 minuty zpomalené) i bez jakéhokoli zásahu (včetně perónů) za hodinu, mohou to být třeba dvě (tedy půlhodina) do Milovic a dvě do Nymburka (řekněme 1×R-HK a 1×Sp, jedoucí za NB jako Os). V tu chvíli je opravdu jedno, jestli ty obslužné busy navázat v Lysé nebo tzv. Milovicích - vždy to bude jeden přestup. Druhá možnost bude pro část obyvatel rychlejší a hlavně to tak umožní oddělit proudy z Lysé a Milovic od proudů z Čelákovic a Zelenče, tedy zajistit kulturní cestování.

Problémem samozřejmě zůstává úrovňové křížení v Lysé, to je s ohledem na ty občasné fronty nákladů až někam k Otradovicím poněkud nedořešené... A tady někde bych (spolu s řešením 071) viděl smysl tzv. "5. koridoru".


Bručoun: Vaše lingvistická vložka je sice teoreticky správná, skýtá však jedno ALE. Systém v základu dvouhodinový, aby fungoval, znamená uzly jenom v celou. Což jednak vzbuzuje otázku, jak moc je to vhodné, protože často jsou ty body, kam je vhodné přijet na půl, shodné s body, kde je přestupní uzel vyžadován. Ale hlavně je jen 50% šance oproti systému v základu hodinovém, že to někde vyjde. A to se v naší přeurčité síti moc nehodí... A pak to dopadne tak, že bude dvouhodina, ale kvůli přípojům tu a tam doplněná na hodinu, al tahleta "doplňková hodina" bude systémě důležitá, neb tvořící vazby = rozdíl oproti hodině s vypadávkama čistě terminologický. Zcela přitom pomíjím již p.Babilonem jasně uvedené hledisko 60 minut jako mezního intervalu, který je ještě vnímán jako "pořád něco jede, je to dobrý".

Jestli RA bude či nebude uzlem je irelevantní, byl to modelový příklad. Pokud tam ale budou požadovány aspoň 2 přestupy "do téčka", bude muset (aspoň přibližně). Nicméně schválně jsem svůj text formuloval naprosto obecně. Ty problémy mohou mít původ třeba na Vysočině... Ale když na tom trváte, tak 162 je jasná, 161 se dá nahradit taky, 126 patrně dokonce lépe, do Žatce jednoznačně na bus, kapacitní problémy by mohly být směr Kladno a asi i Beroun, nicméně až někam po cca Roztoky v X patrně snesitelné (jiná věc je prodloužení JD). Takže ne, v Rakovníku být uzel nemusí, stačí průjezdná linka od Kladna na Beroun. :-))) Ošem i autobusová páteř by měla být návazná, takže si zas tolik nepomůžeme, akorát se odstraní problémy s křižováním.

Já se nezabývám tím, co je v absolutních číslech nejhospodárnější. A bylo by samozřejmě správně, kdyby se někdo zabýval tím, že jsou tam v okolí obrovské fixní náklady. Jenže by se nejspíš došlo k tomu, že kvůli občasné ND a částem dne kdy bus nestačí je trať nutno udržovat. A pak je tedy lepší ji využít maximálně, protože průměrná cena za vlak (zohledňující fixy) tak znatelně poklesne - ano, pořád bude velká, mnohem větší než bus. Ale to je pak na politickém rozhodnutí, zda trať zrušit, investovat další prachy do racionalizace, nebo nasadit poplatky za ND takové, aby se ty fixy zcela zaplatily z ND (což je ovšem likvidační, tzv. "slovenský" přístup),... Já si dovolím předjímat politické rozhodnutí "zachovat" v okolí RA vše mimo 162. A z toho vycházeje, předpokládám, že s těma fixama nikdo nic neudělá. Taky předpokládám, že přechodem z 1h na 2h neušetříte nic na personálu z hlediska vlkm, pouze z hlediska nižšího celkového počtu souprav (jinými slovy řadím ho k fixům - je podle mě nepravděpodobné, že by na obou koncích vznikly pauzy přes hodinu). Tedy uvažuji situaci, kdy o vynaložení astronomických peněz (fixů) je rozhodnuto a zbývá dalších cca 10%-20% na jejich mnohem vyšší zhodnocení.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 14:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šel by tento konec napsat trochu podrobněji, nějak jsem se ztratil v některé vaší myšlenkové zkratce. Mohl byste rozklíčovat své úvahy o platbě za DC, trakci, odpisy, údržbu a personál?

Taky předpokládám, že přechodem z 1h na 2h neušetříte nic na personálu z hlediska vlkm, pouze z hlediska nižšího celkového počtu souprav (jinými slovy řadím ho k fixům - je podle mě nepravděpodobné, že by na obou koncích vznikly pauzy přes hodinu). Tedy uvažuji situaci, kdy o vynaložení astronomických peněz (fixů) je rozhodnuto a zbývá dalších cca 10%-20% na jejich mnohem vyšší zhodnocení.

Je těch 10-20% uvažováno z hlediska celého dopravního systému nebo z hlediska objednavatele? Předpokládám, že platí to prvé.

Nechci tím napadat potřebu hodinových taktů na páteřních linkách (hodiny se naplní cestujícími lépe než dvojhodiny - z výše zmíněného důvodu jede to "každou chvíli"), ale nějak se mi nezdá, že by to z hlediska krajů bylo tak výhodné, resp. pak nechápu, proč kraje tento systém už dávno nezavedly. Tedy chápu ...
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.