K-report
 

Archiv do 9. února 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 9. února 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3709
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 16:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Spojení Praha - MB přes Milovice má možnost být o dost kratší a zejména rychlejší než přes Neratovice a Všetaty. Neříkám, že bude - když vidím, že se bude drátovat současná lokálka, tak asi nebude dlouho nic.
Pokud ale někdy bude, tak je tam hodina jasná, dneska přes Neratky jsou ty dvě hodiny maximum, co je při existenci R10 možné obhájit. I tak bych se ve vlaku mimo sezónu v sedle asi bál (samoty).

Sants:
No tak o elektrifikaci současné lokálky od začátku tvdrím, že je to nesmysl.

Jinak co se Milovic týče, tak tam v zásadě ty lidi tak jako tak směřují na vlak. Otázka je pouze kam a jak dlouhou dobu stráví v autobuse a jak dlouhou ve vlaku. (Vše samozřejmě za předpokladu přímých vlaků.)
V případě Bozkova je tu samozřejmě možnost návozu nějakým mikrobusem na trase Bozkov, obec - Jesenný, žst. Smysluplnější ale asi bude obsloužit ho spolu s dalšími obcemi na levém břehu Kamenice a odvézt je rovnou do Tanvaldu/Semil.
Je to ale můj prvotní názor, třeba mi ho tu někdo vyvrátí.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 17:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, T Záruba Brr se mě jen snaží někde na něčem nachytat Bohužel ne. Skutečně existují lidé (pravda, je jich málo), kteří za prací dojíždí z Bozkova směrem na Tanvald. (Je nutné říct, že jich je velmi málo, většina jezdí do Semil - většina autem, pak jich pár jezdí do Žel. Brodu). Samozřejmě by tam byla autobusová linka lepší, to by ten autobus ale musel mít možnost někudy projet. To je taky rozdíl oproti Švýcarsku, ti by měli všude civilizované silnice a ne vyasfaltované lesní cesty. (Když se rekonstruovala trať v pětaosmdesátém, tak jezdil výlukový bus přes Návarov. Občas muselo protijedoucí auto dost dlouho couvat, než se našlo místečko k vyhnutí.) Jasně, že z toho není nikdo nadšený, ale co mají dělat? Co byste jim navrhli lepšího? (Co byste mně navrhli lepšího, než vlak /zrovna v zimním období tam nikde nezaparkuju/, až tam zas pojedu při listopadové plískanici nebo v březnovém předjaří, kdy je cesta na nádraží jedno zrcadlo? Nebaví mě to a nadávám, ale jedinou možností je nejezdit.)
a Vy se mě snažíte přesvědčit, že je lépe šlapat 2 km na vlak. :-) To teda ani náhodou, já bych přímou bus linku uvítal (tedy v severním směru ještě mnohem víc před takovými 6 lety, kdy jsem tuhle trasu absolvoval dost často). Ale na to by se musely upravit silnice - což by byla asi investice tak 100x smysluplnější než celá parodie na ZDO, která na Semilsku existuje.


(Příspěvek byl editován uživatelem brr.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 18:25:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na MD vymyslí, jak zorganizovat páteřní dopravy tak, aby to bylo síťově optimální, Což může, ale nemusí sedět s požadavky dotčených obcí. Já bych to naopak nechal na nich, pokud budou jejich obyvatelé požadovat přípoj na síť, tak si ho vymohou, pokud budou chtít něco jiného, budou mít to.
uvádí se v železnici 70% fixy... To je vše hezké, ale objednatel platí za vlkm. Takže nárůst počtu vlaků o 50% znamená o 50% větší finanční zátěž. Konečně, co se využití vozů týče, tam to taky platit nemusí: jednu hodinu je využijete na 174, odtud přejedou na 161, pak zase zpátky... Kromě toho trať používaná jen pro nákladní dopravu může mít mnohem horší parametry (sám uvádíte 50km/h jako katastrofu - náklad může jet klidně 20 a vadit to nebude - tedy pokud se nebude vozit nějaké zboží, které potřebuje rychlou dodávku, což na skoro žádné lokálce není.)
Mně z toho (i z té bozkovské diskuse) vychází jedno: nejlepší pro dopravní obslužnost bude rekonstrukce silnic, to se musí udělat tak jako tak a je to taky obrovský fixní náklad. Pak si většina lidí zařídí dopravní obsluhu individuálně. Tam, kde ještě zbyde nějaká potřeba, se nasadí bus. Buď v systému "jen párkrát denně", nebo v nějakém taktu. Teprve pokud ten narazí na své limity, nasadí se vlak, jako pro objednatele dražší možnost.
Co to tady já, šotouš, vlastně píšu?
Do roku 2009 R10 asi nikdo nezbourá Díky o sobě Liberečáci tvrdí, že "mají vynikající spojení s Prahou". Já bych na nějaký 5. koridor nesázel, není po něm žádná poptávka.
č.9 v Rakovníku na Vary (t.č. téměř neexistuje) Ale mohlo by toto spojení existovat, kdyby MD objednalo nějakou R/Sp autobusovou linku
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 18:45:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ostatně neočekávám nějaký přílišný přísun diváctva, lyžování není hokej ani fotbal.

Možná ne u nás , v zahraničí je to o něčem jiném. Pokud se konají například v Harrachově skoky a jsou dobré podmínky , závody navštěvují desetisíce lidí , ale Čechů je mezi nimi pouze mizivé procento.
Již teď se spekuluje , že by závody MS mohlo navštívit až 200.000 lidí. Poláci pravděpodobně dorazí auty , příp. vlaky přes Harrachov , Němci ze severu vlaky a auty přes Žitavu a zbytek návštěvníků po silnici od Prahy. Bude to ohromný nápor , který ale jiným způsobem nebude možné zvládnout.

Škoda , že díky tomuto MS nedošlo i k některým dalším investicím. Na Štrbském Plesu vyrostlo díky MS v roce 1970 x nových hotelů , postavil se nový areál skok. můstků , došlo mimo jiné i ke stavbě současné oz.železnice ze Štrby a mám takový pocit , že došlo i k rekonstrukci letiště v Popradu
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 19:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli bude taková zima jako letos, tak si budou moct uspořádat tak mistrovství v běhu v blátě:-)
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Sobota, 02. února 2008 - 22:11:11    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
tohle počasí ještě jde.Nesmí být ale tepleji.
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 03. února 2008 - 21:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže co radíte na relaci Turnov-Liberec atd. vy z Jirkova,Ústí, Třebové vy co máte pod nosem koridor. Vytrhat tady na severu koleje? Pokud by ta železnice stála za to, tak se na ni lidi vrátěj. Takže je potřeba investovat nejenom do koridorů vyvolených,ale taky do normálních žel. tratí a vrátit jim význam.Argumentovat tím, že tam není provoz je holý nesmysl. On by tam provoz byl, ale není prostě slušná nabídka, na kterou se dá reagovat. Prostě Liberec není u těch na ministerstvech vyvolenej.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 08:43:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Prochor:
Spojení Praha-Liberec by se řešit mělo.Je otázkou , jakou zvolit variantu , ale na této trase je obrovský potenciál
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 12:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prochor: V podstatě jsi si odpověděl sám:

Kdyby ta železnice za něco stála, tak by lidé od ní neodešli.

Aby ta železniční investice měla nějaký význam, musela by vzniknout trať, kde by cestovní doba byla kratší než po R 10 (takže Vmax 160 km/h minimálně), s cestovným levnějším než při jízdě dvou osob autem a současně tak efektivní, že by provoz nemusel být dotován. TROCHU PŘÍLIŠ PROTIKLADŮ.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 15:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Hroch: Asi tak. Jen bych dodal za to "mně osobně" ještě třeba "když nespěchám", popř. "párkrát do roka v létě" nebo tak něco. Představa, jak takové parodie na ZDO využívá denně nějaký například úředník je vážně k pousmání"

Hele fakt si myslíte že se na VHD chodí jen když je to do 5-10 minut? Byli jste vůbec někdy na venkově?

Jaká je asi docházková vzdálenost na nádraží:
- v Berouně znad kasáren (dost lidí)
- v KD ze sídliště (taky denně dojíždějící)
- z takový Bystrý nad Jizerou kamkoli na bus
- v Košťálově na nádro někde od Kosinů
- z Pasek nad Jizerou (2x denně bus ke kostelu se nepočítá)

Co se týče 035 tak nějak podezřele "chozená" byla i lesní pěšina ze Spálova (vsi) dolů k silnici (nejspíš zastávce - nebo že by do hospody?)

Jinak i v Prase není málo míst odkud se chodí na MHD i 15 minut a to i třeba na Jižním Městu....
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 15:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Tu pěšinu ve Spálově využívají i turisti. Jinak já to mám na vlak (nebo linkový bus) cca 2 km a taky člověku nezbývá nic jiného, než tam dojít...
ICQ -> 216 533 068
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3720
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 17:13:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Netvrdíme tady nikdo, že se nikde 2 km (či více) na ZDO nechodí.
Podle toho, co pozoruji ve svém neželezničářském okolí, tak bych viděl jako slušnou obslužnost při docházkové vzdálenosti do těch 15-ti minut, a to i v zimě. Než aby šel dneska na vlak nebo bus půl hodiny, tak si raději zařídí odvoz autem (např. tak, že se několik sousedů domluví). Samozřejmě ale nebude bus-linka zajiždět ke každé samotě, to dá rozum.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 19:12:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prochor: Tak zrovna úsek Lib - Turnov je z pohledu modernizace velmi problematický. Jako přirovnání mne napadá ( asi nešťastně ) trať Pha - Beroun. Ta se také nedá moc modernizovat. A tunely zase neřeší ZDO.
Dalším tématem je nádraží v Turnově. Měla by zůstat úvrať? ( Míněno při pokračování na MB a Prahu ). Nebo udělat přímý směr? ( Pokud to jde ).
Další věcí je modernizace tratě z Prahy - Vysočan. Na Lysou je potřeba modernizace jasná. Ale kam z Lysé dál? Na Nbk a Kolín? Nebo na Milovice, MB a Turnov? Nebo na oba směry?
Jako nejvíce problémový mi ale opravdu připadá právě úsek Liberec - Turnov.
blbý dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.2.80.246
Odesláno Pondělí, 04. února 2008 - 22:39:41    Odkaz na tento příspěvek  

1.do liberce komplet novou... v podstatě podél R 10... potenciál je
navíc by nebylo od věci, kdyby ty vlaky jely už z jablonce
navíc by se nově obsloužil brandýs nad labem a benátky n.jiz. z větších sídel
2.kam z lysé? nymburk a hradec, ten si zaslouží víc než tu jednokolejku, navíc jako záloha 010 so hodí vždy
3. proč nejezdí rychlíky brno-břeclav-hodonín-st.město u uh. - uh. hradiště/resp. zlín-otrokovice, bylo by to rychlejší nebo stejně rychlý jako bus. v břeclavi by byla otočka, ale i tak by to nstálo za úvahu
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.188.132
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 00:20:35    Odkaz na tento příspěvek  

MS SVĚTA 2009. Pánové vy si neuvědomujete, že to mistroství bude jedna velká ostuda. Zrušili i letošní generálku z nedostatku sněhu. příští rok to bude to stejné. Kvůli sněhu se to zruší, či přesune na rychlo do Alp. U výpadovky na Prahu nikdy moc sněhu nebývalo. A ani umělý sníh je díky vedru nezachrání. Viz letošní ostuda.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 07:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Liberečtí potvrdili konání SP ve skocích.
Mezinárodní lyžařská federace FIS obdržela od zástupce Svazu lyžařů České republiky Rostislava Jozífka informaci o tom, že skokanský areál na Ještědu je připraven hostit FIS Světové poháry ve skoku na lyžích." 1. 2. 2008 11:45
http://sport.ihned.cz/c4-10106250-22872670-004000_ d-liberecti-potvrdili-konani-sp-ve-skocich
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 10:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

potenciál je Poptavka po rychle zeleznici neni.
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 7-2002

Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 11:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johny11: Skoky možná, ale běh ani severská kombinace jaxi nepřipadají v úvahu, neb i tady v Liberci je na únor docela vedro a sníh je vidět jenom na vrcholu Ještědu. A když jim do toho ještě dnes/zítra začne pršet...
Gyllene Tider – Moderna Tider
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 12:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blbý dotaz:
1. Ano, ale musí být RYCHLEJŠÍ než ono silniční spojení. Jinak je to neobhajitelné. "V.koridor" může dobře řešit regionální vztahy (za předpokladu přeřešení v MB), a možná to vyrovná JD auta/nejrychlejšího busu do Tanvaldu. Ale do Liberce ne.
2. Nic proti zrychlování do HK, ale ne přes Lysou. Ty R tam stejně staví naprosto nesystémově díky lobbingu. V souvislosti s nutným zečtyřkolejněním 011, tedy v praxi novou (a rychlejší) dvojkolejkou od Běchovic cca podle D11, bych navrhoval ji využít, koneckonců zdvojkolejnění 060 je třeba i kdyby jen pro příměstskou a nákladní dopravu, stejně tak řešení tragédie na západním zhlaví Nymburka. Navíc je třeba R-020 vykopat z Balabenky, překáží tam (a hlavně budou po spuštění NS).
3. Nejsou vlkm, nicméně občas se vyskytne tendence něco takového udělat.

Čelákovičan: O jaké "ZDO" mezi Turnovem a Libercem je prosím pěkně řeč? Tam jsou asi tak 3 místa, která někoho obsluhují, z toho jedno důležité... Kdepak, začít je třeba právě tady: je to totiž společný úsek se směrem HK. Že zde Os dosud nebyly zrušeny (a nahrazeny 1 dodatečným zastavením R) je naprosto irelevantní. To jsou holt jen ty projevy toho, jak ti úžasní krajští úředníci nejlépe vědí, co je v místě třeba...

Petr Vlček: Jo a když byl můj děda malej, sedělo se na vsi na zadku a případná doprava v denním dojíždění se odehrávala pěškobusem. A když už jel někdo jednou do Kolína, popř. třikrát za život do Prahy, dak holt do té Hory Kutné (z Mikuláše) došel. A ještě dřív, to se jezdilo na koni... Jó, to byly časy. Hernajs, je snad rok 2008 a to by se mělo (aspoň teoreticky) projevit i v dopravě, ne?

Brr: Jak sám píšete, bus tu dopravu na rozdíl od vlaku skutečně zajistí. Ano, prioritou by tedy mělo být zajištění průjezdnosti silnic tam, kde nestačí malý SOR (který už snad proboha projede úplně všude, kde se vyhnou dva osobáky).
MD objednávat autobusy nemůže, a nepochybuji že až jisté iniciativy odblokují zákon o VD, činit tak začne v těch směrech, kde stojí za prd dráha i komerční nabídky busů (a jde o nadregionální dopravu).

Naroznej: No tak já jsem trochu skeptik vůči různým státním "investicím" do sportovišť (včetně skrytých pomocí monopolu Sazky a z toho plynoucích nižších daňových příjmů z hazardu). To radši ty prachy směrovat do kvalitní ZDO.

Brr (II): "To je vše hezké, ale objednatel platí za vlkm. Takže nárůst počtu vlaků o 50% znamená o 50% větší finanční zátěž."

Ale kdepak, to je jen taková obezlička na ty, co neovládají jiné než kupecké počty, např. politiky a novináře. Cena za vlkm se jako konstanta sice tváří, ale ve skutečnosti je závislá na fůře faktorů a taky obsahuje (skokově měnitelné) fixy a kilometricky závislé proměnné. Takže zvýšením objemu dopravy cena sice stoupne (i když za určitých okolností může i klesnout!), ale jeden vlkm obvykle zlevní, takže "padesát za padesát" nesouhlasí. Jinak celý ten systém plateb v objednávání je v podstatě dost úchylný (infrastruktura a provoz zvlášť a naprosto nezávisle, vysoce logické), ale to je na jinou debatu.
To s tím přejížděním ze 161 na 174 a zpátky popírá tezi, že je nutno přijet podle požadavků místních (tedy z obou tratí cca naráz).

"Což může, ale nemusí sedět s požadavky dotčených obcí. Já bych to naopak nechal na nich, pokud budou jejich obyvatelé požadovat přípoj na síť, tak si ho vymohou, pokud budou chtít něco jiného, budou mít to."

Co když někdo jiný bude chtít jet k nim? Nene, mnohem lepší je zajistit síťové optimum a holt obětovat pár místních vazeb někde na pomezí Sudet, kde i kdyby si 100% lidí koupilo ojetá embéčka, furt to nebude žádná tragédie. Jakmile porušíte princip optimalizace z hlediska ČR jako celku, můžete se na jakoukoli páteřní dopravu úplně vykašlat, v praxi bude použitelná jen pro pár relací. Vlastně nemusíme teoretizovat, u busů k tomu až na výjimky došlo: jsou použitelné jako svoz (na jeden až dva nejsilnější časy!) do nejbližší fabriky, popř. do okresního města, a zpět. Vlaky se silnými lokálními frekvencemi by dopadly stejně a ostatní byly zrušny pro nepotřebnost.
Sakra práce, já už začínám na to "u nás - u nich" bejt alergickej. "Moje" je to kdekoli od Aše po Hrčavu, stejně jako od Liberce ke Kaplici - a ovšem stejně tak pro obyvatele Brna nebo Toužimi. Česká republika, neříká Vám to něco? Žádné "volné společenství nezávislých okresních států". Jedním z předpokladů udržení státu je územní koheze, k niž PROVÁZANÁ VHD jako jedna z jeho základních (byť ne těch úplně existenčních) funkcí znatelně přispívá. Komu se to nelíbí, ať si organizuje dopravu někde v Asii nebo USA. Já nechci být nucen jezdit všude autem.

Hroch: No tak problém nestojí jestli (cca) současná 070 nebo Milovice, to je jasný. Ale to "docela dost" je cca o půl hodiny, což je podle mě "docela málo". Takže je nutné hledat jinou, přímější a rychlejší, trasu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 13:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak to už se projevilo - moje babka před 1. válkou chodívala z Vysokýho na vlak buď na Hradsko nebo do Jesennýho dle toho kým směrem se jelo .

Pravdou ovšem je že dnes jsou některý lidi až neuvěřitelně líný a byli by schopný snad jet autem i na hajzl. Za vrchol považuju jízdu IGK do posilovny místo jití kousek pěšky. Chápu že to je realita, ovšem třeba u té 035 přesun Os do busů věc naprosto neřeší. Jinde jako např. na 063 ano a výhodně. Daleko větší nešvar než docházka je neustálé hejbání s jízdním řádem + neustálé zdražování VHD oproti IGK (a to i administrativní - viz mejto u busů a zvedlá DPH).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 15:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pravdou ovšem je že dnes jsou některý lidi až neuvěřitelně líný a byli by schopný snad jet autem i na hajzl. Za vrchol považuju jízdu IGK do posilovny místo jití kousek pěšky."

To bychom se asi i shodli. Není to dobře. Jen nevím, jak to souvisí s problematikou vlak/bus.

"třeba u té 035 přesun Os do busů věc naprosto neřeší."

Jak to? Přece přiblížení VHD lidem (= v drtivé většině případů i zrychlení) může pomoct vyrovnat efekty plynoucí ze zdražování a tak, ne?
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 15:13:34    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Poptavka po rychle zeleznici neni

Důležité je,že je zde potenciál. Že se na této trase denně pohybují tisíce lidí , kterým by rychlé železniční spojení usnadnilo cestu do centra Prahy.
Když budeme přemýšlet , narazíme na spoustu příkladů,kdy poptávka po nějaké službě nebyla žádná a poté co služba vznikla , vznikla i poptávka.

Tomáš Záruba:
Ano, ale musí být RYCHLEJŠÍ než ono silniční spojení

Ano, ale je třeba brát spojení až do centra Prahy

trochu skeptik vůči různým státním "investicím" do sportovišť

Ono nejde jen o investice do sportovišť. To , co se na Štrbském Plesu v roce 1970 vybudovalo , slouží často }až dodnes a nejsou to jen sportoviště.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 15:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej: Jo, jistě, do centra. Takže pod 60 minut PHL - Liberec. Protože se musí uvažovat efektivní cestovní doba, takže ještě +30 min. na interval. A máme vyrovnáno. :-)
Jojo, já to pořád říkám, že nejlevnější způsob, jak zrychlit cestování, je zkracovat intervaly...

Ještě mě napadlo něco k vlkm:
Ona ta cena za vlkm není vlastně tak nesmyslný ukazatel, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naopak - je to velmi dobrý ukazatel efektivity, tj. jak dobře objednatel využívá zdroje, které jsou k dispozici. Tedy právě s ohledem na výše uvedené závislosti s fixy, "skokovými fixy" a proměnnými. Ale to znamená, že se naplánuje a objedná systém za nějakou cenu, jiný by byl za úplně jinou cenu, a podělí se to vlkm (avšak lépe nabízenými oskm), čímž se tak pro orientaci ukáže, jestli objednatel A pracoval výrazně efektivněji než B nebo je to tak asi nastejno.
Jakmile se toho ale chytne blbec, který řekne "tak zrušíme těchto X vlkm a ušetříme X*k Kč", tak je to v pytli. Jenže tohle většina lidí prostě nepochopí, halt "selskej rozum".
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. února 2008 - 22:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že zde Os dosud nebyly zrušeny (a nahrazeny 1 dodatečným zastavením R) A kde byste chtěl zastavovat - v Hodkovicích? Nic jiného většího tam není, ale v nich je zase nádraží tak kilometr od centra, od vzdálenějších částí se na ty diskutované 2km dostaneme. Na námitku, že bude lidi svážet bus, bych namítl, že ten bus může lidi svážet k autobusu, který pak bude v Liberci a Turnově dřív (o nadregionálních vazbách se zmíním pak). Já bych se zamyslel nad tím, jestli má osobní železniční doprava mezi Libercem a Turnovem vůbec smysl, když to, co obslouží vlak, tam čtyřproudá silnice + ještě pár dalších silnic obslouží taky a líp.
MD objednávat autobusy nemůže Ono smí objednávat pouze vlaky? Jestli ta podmínka padne, tak bych se fakt zamyslel nad tím, jestli místo R Liberec - Paka - Pardubice neobjednat radši BusR Liberec - Jičín - Pardubice, místo R Budějovice - Beroun radši Prahatice/Strakonice - Písek - Příbram - Praha a tak. Kolik míst nabízejí ty motorové rychlíky - odhaduji 120 za 2 hodiny, to je jeden moderní autobus za hodinu. A správně říkáte, že nejlepší způsob zrychlení cestování je zkrácení taktu.
Takže zvýšením objemu dopravy cena sice stoupne (i když za určitých okolností může i klesnout!), ale jeden vlkm obvykle zlevní Ono to zní logicky, ale nemám pocit, že tomu tak je, ale ani, že by se to mělo v dohledné době změnit.
Co když někdo jiný bude chtít jet k nim? Tak to zařídí ti, ke kterým jede. A pokud takoví nejsou, tak ten, co tam jede, nespadá pod ZDO.
Nene, mnohem lepší je zajistit síťové optimum a holt obětovat pár místních vazeb Tak tady se neshodneme. Nevím, jak u nás, ale v Německu zjistili, že dálkovou železniční dopravu (jako celek) používá jen asi 10% cestujících (a zde jsou zahrnuti ještě cestující z velkých sídel do velkých sídel). U nás to asi nebude o moc jinak. Tím chci říct, že doprava "z děr někam daleko" je naprosto zanedbatelná oproti místní dopravě. Proto bych řekl, že v případě kolize "síťovosti" a "místní obsluhy" má ta místní obsluha mít přednost. Znova příklad té 035: v Brodě většina lidí ukončí jízdu, další jedou dál, ale povětšinou jen do Semil či Turnova, na což stačí přípoj na osobák. Za tato města jede málokdo. Jenže na této trati se upřednostnila síťovost, takže tu máme 30-90 minut takt, což těžko vyhovuje té většině cestujících. Tady se měl zavést hodinový takt i za cenu obětování jedné vazby na rychlík. Podobné je to v Benešově u P.: z vlašimky přestupuje málokdo, do rychlíků na Budějovice skoro nikdo. A kdyby ten skoro nikdo jel do těch Budějovic embéčkem, tak je to ještě mnohem menší tragédie, než (malá) tragédie, že si tím MB bude zajišťovat místní dopravu (sice na krátké vzdálenosti, ale o to pravidelněji).
jsou použitelné jako svoz (na jeden až dva nejsilnější časy!) do nejbližší fabriky, popř. do okresního města, a zpět. Nojo, a víte vůbec, jestli vám o tohle místní stojí? (A zajímá vás to vlastně?) Zas bych si dovolil použít jako příklad ten Bozkov. On má 500 obyvatel, vedlejší Jesenný skoro taky. Na poměry našeho venkova slušné vesnice. Nejsilnější vazba tam je směrem na Semily, zajišťuje je 6 párů autobusů v kladiva, poslední autobus v šest večer. Jezdí s ním tak pět lidí. Za komunistů jezdil i další autobus, po sedmé večer - byl i tenkrát ještě prázdnější. Myslíte, že když zavedete masivnější dopravní obsluhu perfektně navázanou na rychlíky, že ti lidé začnou nějak moc jezdit?
Česká republika Jo, to mi říká, to je ten stát, jemuž platím daně, aby si z nich objednával třeba ZDO, o jejímž smyslu v mnoha případech pochybuji, zatímco jinde bych její zlepšení uvítal. Posledním a nejdůležitějším kritériem musí být to, jak je ta doprava využitá. Podívejte se do Rakouska: zavedli si NEAT a v něm linku Linec - Graz, protože se jim zdálo, že je vhodné propojit druhé a třetí největší rakouské město. Jenže ouha, ani dvouhodinový takt nepřilákal dostatek cestujících, tak tuhle linku zase de facto odpískali, i když síťovost jistě utrpí (to myslím zcela vážně). Prostě mi vadí, že tu síť chcete prosazovat za každou cenu, přičemž kritérii jsou takové věci jako "mezní uspokojení přepravních potřeb" nebo co, a navíc vidíte tyto potřeby podle mě trochu jinde, než ve skutečnosti jsou.
Já nechci být nucen jezdit všude autem. Občas je to nejefektivnější (tady se musím přiznat, že po koupi auta jezdím trasu Benešov - Bozkov většinou autem). Navíc mohou být vaše přepravní potřeby naprosto marginální. A konečně, to je váš názor, někdo jiný by řekl, že mnohem efektivnější je za tyhle peníze pořídit něco úplně jiného. K té kohezi ještě: když obyvatel venkova přijede autem do okresního města k nádraží, zaparkuje na hlídaném drážním parkovišti a odsud odjede vlakem, tak to řeší dopravu taky zcela obstojně. A je to levnější než zavádět přípoj veřejnou dopravou, kterým by jel třeba jen on sám. Tímto směrem by se podle mě měla dálková ZDO ubírat: starat se o spojení větších sídel s tím, že spojení z děr do nich si obyvatelé a jejich místní zástupci nějak vyřeší.
Praha - Liberec: není politická poptávka: se současným stavem jsou všichni (voliči i politici) spokojeni. Ostatně, nic jiného jim nezbývá, novostavba železnice by byla tak šíleně drahá, že ji nikdo nepostaví.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 00:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodkovice ne, spíš jsem myslel asi Sychrov (resp. někde tam, neb mi přijde, že v té oblasti nějaký přestupní bod na busy chybí). Ale ukáže-li se to jako z lokálních důvodů vhodné jinde (či vůbec), je mi to jedno. Nicméně pozor na kapacitu: z autobusu dělat páteř může být z tohoto hlediska problematické, i když někdy není vyhnutí (PID 381, PID 375), zejména při opravdu kvalitní návazné síti. Zkracování intervalu nemusí být řešení, protože když pak velká část někam dál přestupuje na vlak, tak už se zase jede jednou za hodinu... interval páteře by tedy měl být síťově jednotný, a na dodatečné spoje (busové či vlakové) nevázat, nechat je jen jako odlehčovací v těch relacích, v kterých jedou. Z toho mi na mnoha relacích vyplývá vlak, i když je bus o chviličku rychlejší.

Jo, máte s těmi autobusy do značné míry pravdu (a pokud vím dnes je MD opravdu objednávat nesmí). I když si myslím, že zrovna linka typu (Praha-)Beroun - Písek - Č. Budějovice může zůstat vlaku, protože spolehlivost (aspoň teoreticky) a hlavně vazby v Praze dál (leda by někdo udělal AN před Fantovou budovou), v Berouně (resp. samotný Beroun) a tak. Samozřejmě v hodině (a bez osobáků). Jednoznačně busová linka je ta důležitější v oblasti: Praha - PB - PI/ST - (...). Bus LB - HK jako součást systému jistě ano, ale i tak bych vlaky na 030 nechal. Zdůvodnění zde (http://www.cdrail.cz/scripts/forum/article.asp?DF= DFCD2&Style=3&TopicId=6&RecId=581629&X=316994).

"Jenže ouha, ani dvouhodinový takt nepřilákal dostatek cestujících, tak tuhle linku zase de facto odpískali, i když síťovost jistě utrpí (to myslím zcela vážně)."
No to má nejspíš taky co dělat s rychlostí, ne? Navíc dvouhodina není nabídka (a nejhorší je kombinace těchto faktorů). A jestli se ještě k tomu snažili jet skoro bez zastávky, tak to už je úplně jasný - to je přesně to, co my si můžeme dovolit leda na hotových koridorech (a možná ještě trati Brno - Přerov, pokud kapacita dovolí). Tedy vrstva tranzitní, tj. navíc ještě nad tou páteří, o které tady mluvím, resp. (při zachování Os hlavně kolem aglomerací) její "páteřnější" části. To tedy s problematikou, o které je řeč, nesouvisí. Takové vlaky v daném úseku nestaví a pokud ano, tak ne jako systém pro návaznosti, ale pouze pro přímou obsluhu toho konkrétního velkého města, které se náhodou připletlo do cesty (Pendolino v Pardubicích).

"Ono to zní logicky, ale nemám pocit, že tomu tak je, ale ani, že by se to mělo v dohledné době změnit."

Naposledy před týdnem v Brně, jestli se nepletu.

"Nevím, jak u nás, ale v Německu zjistili, že dálkovou železniční dopravu (jako celek) používá jen asi 10% cestujících (a zde jsou zahrnuti ještě cestující z velkých sídel do velkých sídel). U nás to asi nebude o moc jinak."

STRAŠNĚ rád bych znal podobné číslo po očištění od dopravy v rámci aglomerací, která je tak častá, že vyhovuje automaticky všem (int. střední doby čekání 7,5-15 minut za vyhovující prostě stanovuju, předpokládám za všeobecného akceptování, už kvůli rozptylu cílů ve velkých městech), ať se už na danou páteř (přičemž ona sama je vlastně taky páteří, ale trochu jiného systému) napasuje jakkoli. Jo a pak je taky dobré znát trendy: regionálka v klasickém smyslu pomalu, ale nezadržitelně vymírá. Na rozdíl od dopravy na delší vzdálenosti. V porovnání "VENKOVSKÁ regionálka" vs. "doprava na delší vzdálenosti" už tipuju několikrát vyšší podíl toho druhého (nezjednodušovat jen na DB Fv!). Navíc je u nás ve vlaku velká část regionálky jen proto, že se politici pořád nerozhoupali k náhradě autobusy.

"Myslíte, že když zavedete masivnější dopravní obsluhu perfektně navázanou na rychlíky, že ti lidé začnou nějak moc jezdit?"

Ano. Viz boom denní dojížďky do Prahy z Hořovic, Poděbrad, 090ky a tak podobně, jakmile to začalo být rozumně možné. Očekávám totéž v ose Brno - Ostrava.

Přípoj na osobák v Eisenbrodu nestačí. Páteř musí již jet přímo - takže Turnov - Tanvald páteř = hodinové vlaky Turnov - Tanvlad. Pokud bude existovat bus přes Bozkov (patrně ze SM), přípoj za roh nebude tak akutní problém. V momentě, kdy od 035 odpářete R, můžete ji zavřít, neboť ty "echt regionální" vztahy na vedení hodinové páteře asi stačit nebudou. Navíc, vylučujete dojížďku do Boleslavi? Nebo z Eisenbrodu do Prahy (byť v menší míře)? O turistické frekvenci se snad přít nebudeme...

"když obyvatel venkova přijede autem do okresního města k nádraží, zaparkuje na hlídaném drážním parkovišti a odsud odjede vlakem, tak to řeší dopravu taky zcela obstojně. A je to levnější než zavádět přípoj veřejnou dopravou, kterým by jel třeba jen on sám."

To je sice hezké a teoreticky máte pravdu. ALE:
Co ti, co nemohou řídit? Kašlat na ně? Ale kdepak, to nejde (vycházím z úplně stejné "civilizační logiky" jako třeba různé úpravy pro vozíčkáře, kterých je ještě mnohem míň, občas to stojí docela dost a nikoho to asi nenapadne zpochybnit) - a pak už je nejlepší způsob motivovat k jeho využití i ostatní (tj. ty co nemusí), aby to pak pro jednotlivce nebylo strašně drahé (nebo náročné na dotace).

"novostavba železnice by byla tak šíleně drahá, že ji nikdo nepostaví."

Zapomeňte na mýtus, že je to "nepředstavitelně drahé" (nejen Vy). Je to určitě levnější nebo nejhůř stejně drahé jako dálnice - a ty se staví o 106 a desítky miliard nejsou problém (i na tak šílené věci jako R6, R52 nebo D47). Tak proč ne mnohem potřebnější trať do Liberce, proč ne VRT Praha - Brno? Za stejné prachy? To je čistě o politice, to není o drahotě.

Mimochodem, pár nedosažených lokálních optim ve prospěch celku se dá řešit (pokud to stále bude systémovým optimem) dodatečnými spoji, aby byly spokojeni všichni, popř. lokálním přizpůsobením začátků školy, fabriky a tak dál. A nebo se holt na 10 místech republiky, kde to nevyjde, bude jezdit z 80% autem. Nebo si ty lidi v těch místech ráno během těch 20 minut navíc "zbytečně" nakoupí, místo aby to dělali odpoledne. Podobné "optimalizační" opatření jak vyzrát na neprovázanost sítě nevymyslíte (kromě IAD).

Ale jinak se dohadujeme o blbosti - snaha by měla být dosáhnout obojího zároveň. Já navrhuji jít od systémového optima třeba i infrastrukturními zásahy k současnému dodržení všech lokálních (takže výše uvedená opatření mohou být chápána jako dočasná cena za to, že se někde něco dosud nezrychlilo). Koneckonců, rekonstrukce jsou potřeba jako sůl, tak proč nestanovit priority třeba takto? Obvykle jsou to totiž akce v podstatě velice levné: někde udělat výhybnu, někde zrychlit kus štreky o 5 minut, dosadit DOZZ a nebo použít naklápěčky (DB 612 třeba).


P.S.: Pořád zapomínáte na ty dotované taxíky pro UP coby součást systému, nepředhazujte mi nevytížení busů někam do Zapadákova.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 01:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Zastavování v Lysé rozhodně nevidím jako nesystémové. Je pravda, že alespoň ve špičkách by se hodilo něco alá expres Krakonoš.

Tomáš Záruba, Brr: Ohledně dálkových vs. místních vazeb se kloním spíš na stranu vazeb mísních, které považuji za daleko četnější.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3727
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 02:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Co když někdo jiný bude chtít jet k nim? Tak to zařídí ti, ke kterým jede. A pokud takoví nejsou, tak ten, co tam jede, nespadá pod ZDO.
Prosím vysvětlit!
Podle mého názoru a ze své zkušenosti mohu říct, že aby člověk pilně a svědomitě těch 47-48 týdnů pracoval, potřebuje nezbytně alespoň ty 4 týdny volna. A v rámci nového zákona o VD by mělo být bráno v potaz nejen dostání se do práce, ale také dostání se do místa relaxace. A pokud ne ZDO, tak by mělo být v zájmu kraje podporovat turistický ruch a tedy i spoje, které nejsou určeny primárně pro stálé obyvatele daného regionu - tj. jak zajištění konkrétních spojů, tak dostatečné volné kapacity v nich a rovněž tak dostatečné služby a vazby na tyto spoje především z dálkové dopravy.

regionální doprava na 030:
Rozhodně bych jí nezatracoval. Pilínkov je v podstatě předměstí Liberce s velkým potenciálem. Jeřmanice a Rádlo jsou trochu na hraně, ale Rychnov je bez diskuze. Hodkovice také stojí za úvahu. Paradoxně, ač jsem to dlouho sám netušil, je železnice dost důležité spojení se světem ze Sedlejovic. Spojení po silnici je asi 3x delší a není pro autobus vzhledem k povaze silnice moc optimální. Mám dojem, že zastavení několika Os vyjde levněji než x km busu navíc. Sychrov je, jak poznamenal Tomáš Záruba, dobré místo pro napojení bus-linek z okolí (ale je do jisté míry nahraditelné Hodkovicemi). U Doubí bych si dovedl představit zastávku kapku blíže Turnovu.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 11:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodkovice ne, spíš jsem myslel asi Sychrov To se mi nezda. Predevsim: v Turnove bude uzel, rekneme na pul. Tj. prijezd vlaku by byl .25, odjezd ze Sychrova asi .15, prijezd busu .10, tedy odjezd busu opacnym smerem .50. Co tam ten autobus bude celych 40 minut delat? To je prece hrozna neefektivita. Nebo ho poslete behem nich na dalsi otocku? To by slo, pokud by se od vlaku z Liberce nasla frekvence, o cemz pochybuji (znovu, tady je centrem Turnov, vazby jinam budou podstatne slabsi). Navic, dovezete lidi na nadrazi v Turnove, ktere je umistene daleko od centra mesta - pak budou muset prestupovat na MHD - neni to cele zbytecne?
velká část někam dál přestupuje na vlak, tak už se zase jede jednou za hodinu Kdyz je tim autobusem dovezete do "centra", tak tam vetsina lidi zustane. Ta mensina, co chce prestupovat, pojede tim autobusem, ktery ma pripoj.
hlavně vazby v Praze To je to same v blede modrem: z kazdeho vlaku konciciho v Praze tak 90% cestujicich jizdu konci. Nemyslim, ze by bylo nutno budovat autobusak pro ten zbytek. (Jasne, vazby v Praze jsou hezke, ale jako trecnicka na dortu.)
V tom Rakousku delali psi kusy, aby tu linku udrzeli. Zvetseni poctu zastavek tam bylo taky. Nic nepomohlo, a zrejme se domnivali, ze zahusteni na hodinu taky nepomuze. Ostatne, rychla mistni doprava na teto lince zustala. Sice ne prima. Koneckoncu, vetsi pocet zastaveni by vlaky zpomalil tak, ze pro prime spojeni techto mest ztratily smysl. Podle me dukaz, ze leckde existuji linky, ktere nenajdou dostatecnou poptavku.
STRAŠNĚ rád bych znal podobné číslo po očištění od dopravy v rámci aglomerací Abych pravdu rekl, ja taky. Ale nepodarilo se mi to nikde najit. A je pravdou, jak pisete, ze venkovska regionalka vymira, na zapadnim Nemecku je to dobre videt. Myslim, ze tam by se neparali nejen s tratemi typu 035, ale prave ani 030 nebo 200. Tam co zbylo, tak jsou vetsinou celkem rychle trati smerujici primo do velkych mest.
Ano. Viz boom denní dojížďky do Prahy z Hořovic Ne. To, ze se jezdi z Horovic,... do Prahy neni primarne dano tim, ze se zavedly vlaky, ale tim, ze v Praze vznikly a na Horovicku zanikly pracovni prilezitosti. Kdyby vlaky prestaly jezdit, tak lidi prejdou do aut, coz by v tomto pripade bylo spatne, ale jezdit neprestanou. Brno - Ostrava ocekavam taky totez, ale ze stejneho duvodu, jak tady pisu: ze Brno (a Ostrava koneckoncu taky) jsou cile, kam stoji za to jezdit. To je rozdil od 030, ktera ze Semil do Jaromere vede uzemim, kde neni zadny rozumny cil pro dojizdeni. Hradec je daleko (casove), naopak Semily ani Turnov taky takovymi cili (pro dojizdeni z tohoto uzemi) nejsou. Liberec mozna, ale ten je zase daleko.
Páteř musí již jet přímo - takže Turnov - Tanvald Ovsem Semily - Turnov je taky pater. Nerekl bych, ze mnozstvi lidi od Semil do Turnova je mensi nez od Tanvaldu, navic tam silnice prohrava (to je v CR docela rarita). Domnivam se, ze po odparani R se ve vsedni dny na 035 nic moc nestane, mimo turistickou sezonu ani v sobotu ne. (Vezmeme napr. R, co jezdi po devate z Prahy. Mimo sezonu v nem z Turnova jede par lidi, z Brodu uz tak tri na vuz, stalo se mi parkrat, ze jsem byl ve voze sam. A navic drtiva vetsina z techto lidi z Prahy nebo aspon z Boleslavi nejede.) Jina vec je vecerni rychlik v nedeli do Prahy. Ale predevsim, ja ty R nechci zrusit, ja bych chtel, aby na 035 byl pouzitelny takt pro mistni dopravu. Pak at si ty vlaky za Turnov treba jezdi (ovsem prestup v Turnove do regionovy by ekonomice provozu po vetsinu roku prospel).
Navíc, vylučujete dojížďku do Boleslavi? Nebo z Eisenbrodu do Prahy V soucasne dobe s pouzitim vlaku ano.
Co ti, co nemohou řídit? Kašlat na ně?Ne, pojedou spoji zajistujicimi mistni vazby az k prestupnimu bodu na paterni dopravu. Techto lidi je tak malo, ze se pro ne nevyplati zavadet neco extra. Resp. je jich min nez tech, co potrebuji mistni dopravu. Takze ti maji v pripade "konfliktu" prednost.
Je to určitě levnější nebo nejhůř stejně drahé jako dálnice Ja jsem zase nekde cetl, ze VRT jsou podstatne drazsi nez dalnice. Ostatne, ty dalnice, co uvadite, vsechny slouzi k posileni sitoveho charakteru dopravy a tim i k uzemni kohezi. R6 mnohem vic nez rychliky z Varu do Prahy, D47 prinejmensim stejne, jako koridor.

potřebnější trať do Liberce Ne, ze by se mi nelibila, ale vetsina politiku i volicu si mysli, ze R10/R35 staci. Je to politika, v tom se shodneme.
se dá řešit (pokud to stále bude systémovým optimem) dodatečnými spoji Coz je ovsem to nejdrazsi. Kdo to zaplati? Mala odchylka od globalni optimality toto muze resit levneji.
lokálním přizpůsobením začátků školy, fabriky To je hezke, ale obavam se, ze to narazi. Hlavne ty fabriky si mohou zacatek pracovni doby nastavovat, jak chce majitel.
Podobné "optimalizační" opatření jak vyzrát na neprovázanost sítě nevymyslíte Ja provazanost povazuju za dobrou vec, ale ne za kazdou cenu.
jít od systémového optima ... k současnému dodržení všech lokálních A ja navrhuju jit od lokalnich k systemovemu. Viz vyse, tam, kde se lokalni se systemovym tlucou, tak ma smulu to, co pouziva min lidi.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 11:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vysvětlit Jak T. Zaruba psal, turistika nespada pod ZDO. Beru to jako definici. (Tou vetou, kterou citujete, jsem myslel turisty.)
Liberec - Turnov: Pilinkov, jako cast Liberce, ma castou MHD. V Jermanicich je nadrazi na kraji vsi, stavba zastavky by byla mozna, ale zaroven tudy vede silnice (stara silnice Turnov - Liberec), kudy asi nejaka linka taky jezdit musi. Radlo ma zastavku taky za vsi, navic se da obsluhovat z Jablonce (kam taky prirozene spaduje). Hodkovice maji nadrazi daleko. Sychrov je podle me moc blizko Turnova na to, aby tam byl uzel, ale sam o sobe nic moc. Zbyva to Doubi a Sedlejovice. A samozrejme Rychnov, ale ten by sel obslouzit paterni bus linkou Jablonec - Rychnov - Hodkovice (tam uzel) - treba nekam do Podjestedi.
(Ono to muze vypadat, ze jsem nejak zamereny proti vlakum. Ne, ale uvedomuju si, ze zeleznicni doprava ma hlavni vyhodu v huste osidlenych oblastech pro prepravu velkeho mnozstvi lidi.)
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 13:40:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr, 1107:
novostavba železnice (VRT Praha - LB, pozn. S.) by byla tak šíleně drahá, že ji nikdo nepostaví.
Zbývá dodat doufejme...


v Německu zjistili, že dálkovou železniční dopravu (jako celek) používá jen asi 10% cestujících
To bude údaj pro DB-Fernverkehr, nicht wahr? V tom případě je třeba si uvědomit, že to, čemu tady v ČR říkáme "dálková doprava", provozuje velmi často i DB-Regio a spol.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 15:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V souvislosti s debatou o hodinovém taktu a naplňování vlaků si dovolím poznamenat, že se vlakem začíná chytat relace Beroun - Praha. Zda je příčina v tom, že v Berouně konečně staví všechny rychlíky, nebo v tom, že busy nepobírají, nevím, ale těch lidí rozhodně přibývá (např. včerejší Einstein cca 10 ks z vozu, kterým jsem jel).
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3733
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 16:27:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: ovsem prestup v Turnove do regionovy by ekonomice provozu po vetsinu roku prospel
A nedošlo by přetržením toho ramene třeba k nárůstu počtu souprav, což by do značné míry "znehodnotilo" úspory z menší soupravy? (Nevím, ptám se.)

Brr, příspěvek č.1109:
Třeba ta obsluha Rychnova busem se mi teda moc nepáčí...
Turisti viz to, co jsem již napsal.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 20:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Samozřejmě že došlo, jenže proč si nepostát kromě Tanvladu přes hodinku a půl ještě v Turnově, vždyť souprav je dost... A potřebná kapacita se přece musí optimalizovat za každou cenu bez ohledu na ostatní hlediska, neb jenom tohle je na první pohled vidět. :-))

Mibl: Vy svatokrádežníku, takhle ošklivě popírat tezi, že přepravní proudy jsou dané a nabídka další kapacity ani zkrácení cestovní doby je neovlivní? Že se nestydíte, to jděte raději popírat "GO". :-)

Brr: Předpoklad uzlu Turnov je zásadně mylný, uzlem je třeba mít Liberec (a Prahu a HK). Z toho vyjdou kříže Sychrov jako vystřižené - výběr je tedy jestli z dopravních důvodů nebo pro cestující. :-)

Začátky fabrik: Ono je to tak, že pro fabriku by za určitých okolností (= když celý "vnější svět kolem" daný objednatelem bude vykazovat optimum pro začátek v X, proč by nezačínala v X? Pochybuju, že soukromé podniky řídí větší zkostnatělci než například ČD).

R6: Nezpochybňuju potřebu zkvalitnění v té trase, nejsem proti obchvatům. Ale čtyřpruh nebude intenzitami odůvodněn ani ve výhledu ani náhodou.
D47: Nezpochybňuju napojení severní Moravy na dálnici, intenzity na to jsou. Osa osídlení ovšem vede spíš směrem č. 48, 57 nebo kolik je to FM - OV je taky potřeba a prodloužení jízdy OV - Hranice je minimální. 60 Kč (sníženo případně o vyvolaný západní obchvat FM) ušetřeno na VRT.

Definovat ZDO jen jako "práce, škola" je blbost a distancuju se od toho, že bych to psal.

"Ne, pojedou spoji zajistujicimi mistni vazby az k prestupnimu bodu na paterni dopravu. Techto lidi je tak malo, ze se pro ne nevyplati zavadet neco extra."

No jo, jenže aby ten systém "pro ně" nebyl astronomicky drahý, je potřeba ho zatraktivnit a nabídnout i ostatním = krátký interval (vozidlem odpovídající kapacity, jistě).

"Ovsem Semily - Turnov je taky pater. Nerekl bych, ze mnozstvi lidi od Semil do Turnova je mensi nez od Tanvaldu, navic tam silnice prohrava (to je v CR docela rarita)."

To zcela nezpochybňuji a právo úseku Sm - Tu na hodinovou páteř neberu (viz DF ČD). Jak to souvisí s Tanvaldem? Že to náhodou jede kousek po stejných kolejích? Klid, vykřižje se to.

"ze se jezdi z Horovic,... do Prahy neni primarne dano tim, ze se zavedly vlaky, ale tim, ze v Praze vznikly a na Horovicku zanikly pracovni prilezitosti. Kdyby vlaky prestaly jezdit, tak lidi prejdou do aut, coz by v tomto pripade bylo spatne, ale jezdit neprestanou."

No to nijak nepopírám, co má být? Ale lepší nabídka vlaku vyvolala jeho vyšší modal-split, to je oč tu běží - a sekundárně vlak trošku přispěl k lepší celkové dostupnosti těch měst a tedy nepatrně i k celkovému přepravnímu proudu (ano, ani 3min. takt na Kolešovce nenaindukuje nic).

"Kdyz je tim autobusem dovezete do "centra", tak tam vetsina lidi zustane. Ta mensina, co chce prestupovat, pojede tim autobusem, ktery ma pripoj."

Standardní chyba v úvaze - ale z toho si nic nedělejte, to se stává věšině lidí. :-) Tak polopatě:
I když bude ten přestup na vlak v celkovém přepravním proudu menšina, tak tím že se koncentruje do 1 autobusu (nikdo nepojede dřív aby pak mohl čekat, resp. nepočká od vlaku aby mohl dojet později), ve kterém je však i ten "normální" čtvrtinový podíl oné končící většiny, dojde ke kapacitním problémům. Pochopeno?

Hroch:

Tu - LB může mít smysl stavět Pilínkov, Rychnov, Sedlejovice/Hodkovice/Sychrov pokud by někde tam byly navázány busy (netuším, možná, možná ne, technologicky z hlediska železnice vychází Sychrov). Ostatní je šoto, a Pilínkov s ohledem na drtivě převažující spádovost do LB (MHD) taky. Ostatně přes něj by linka LB - Jeřmanice - Rychnov asi vedla, a tam si může přestoupit, když už je někomu tak proti srsti protisměrná jízda.

Proč se Vám Lysá zdá systémová? Přestupy odkud-kam, frekvence z místa kam (kolik, za jakých podmínek)?

"Coz je ovsem to nejdrazsi. Kdo to zaplati?"

Nemyslím. Tvrdím, že k tomu dojde na velmi malém počtu míst (my máme s tou naší sítí totiž z hlediska taktu ještě sakra kliku, víme), a pak to může být celkově zanedbatelné. Navíc jak bylo napsáno - je to cena za odklad infrastrukturního zásahu (de facto tedy odklad zrychlení), které je až na výjimky beztak potřebné/opodstatněné.

Oba: Místní vazby početně jistě převažují, ale patří až na výjimky do busů. A jak jsem psal, bod požadované návaznosti na nadregionální segmenty (= "lokální optimum využítí busů") bych nechal plně v kompetenci miniokresu. A pak v rámci vlaků považuji dálkovou frekvenci za převažující (viz ostatně debata o regiu v Německu).


Sants:

No já bych ten Liberec až tak nezatracoval. Mohlo by to pomoci zdůvodnit potřebu nového vstupu do Prahy ze severu, tunely pod Ještědem jsou potřeba tak jako tak, stejně jako vyřešení průchodu MB. A pokud by došlo ke zkrácení JD proti IAD (entrum - centrum včetně intervalu), považoval bych to za smysluplné.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 20:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravy: GKč, vykřižuje, centrum. :-)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 21:45:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Definovat ZDO jen jako "práce, škola" je blbost a distancuju se od toho, že bych to psal.
Já tedy nahoře čtu: "taky jsem tam byl na výletě, je to pěkné, ale ZDO to néjni...", odtud jsem odvodil, že pro turisty se ZDO neobjednává.
takhle ošklivě popírat tezi, že přepravní proudy jsou dané Samozřejmě, že jsou dané a Mibl to nijak nepopírá. Nebo si myslíte, že se z Berouna do Prahy začalo jezdit proto, že si cestující můžou užít vlaku častěji? Že se mění modal-split, to je jasné.
Předpoklad uzlu Turnov je zásadně mylný A které vazby se tedy zruší? Jistě, Brod - Libuň smysl nemá, ale co dál? To spíš bych řekl, že nemá smysl Liberec, tam stačí, aby rychlíky (pokud teda budou) z Turnova a Lípy přijely v podobný čas a měly přípoj do Frýdlantu, opačně taky. Do Hrádku a Jablonce to je takový miniS-bahn, tam to jezdí každou chvíli.
že soukromé podniky řídí větší zkostnatělci Ale vůbec ne, např. když Thrall přebral vagónku ve Studénce, tak pružně ze dne na den přesunuli začátek pracovní doby na sedmou, protože tak se to dělá v Americe. Zaměstnanci bezúspěšně protestovali. Dopravní obsluha bude pro management tak 857. důvodem v pořadí důležitosti.
nebude intenzitami odůvodněn Bude zdůvodněn potřebou územní koheze (vážně, přece jen je to spojení celého KV kraje s Prahou). Nechcete snad říct, že některé dnešní linky rychlíků jsou odůvodněné intenzitami? Krom toho, u dálnic je důležitá špičková frekvence. (Ale dost, na to je tu jiné téma.)
ten systém "pro ně" nebyl astronomicky drahý Já právě myslím, že žádný takový systém není ve venkovských poměrech potřeba.
a nabídnout i ostatním Troufám si tvrdit, že většina těch ostatních stejně pojede autem, další veřejnou dopravou v době, kdy jim jede už teď (fabrika, školy) a ten zbytek ostatních to nezachrání. (Ze Říčan do Prahy jezdí ve špičce 2x 451 po půl hodině obsazená na 100%. V sedle jezdí sólo 451 po hodině obsazená jedním člověkem nebo dvěma na čtyřce. To je poměr 1:16 až 1:8. A teď, když z vesnice jede ráno narvaný autobus, tak 64 lidí, na šestou, sedmou a osmou. V sedle tím pojede 4 až 8 lidí při dvouhodinovém taktu, 2 až 4 při hodinovém. Mělo by to cenu?)
Ale lepší nabídka vlaku vyvolala jeho vyšší modal-split Jo. Ale tady je absolutní počet cestujících, že se to snad nějak vyplatí. Takové přepravní proudy mimo dopravy do Prahy v Čechách asi nejsou (rozhodně ne v oblasti, se kterou jsme začali, tam platí to, co jste psal o Kolešovce), na Moravě kromě osy Brno - Ostrava s odbočkami do Olomouce a na Slovácko asi taky ne.
tak tím že se koncentruje do 1 autobusu ... dojde ke kapacitním problémům. Pochopeno? Ano, včetně toho předpokladu, že ten autobus jezdí standardně vytížen na maximum, takže ti přestupující se nevejdou. Jenže on může být po tomto přestupu právě akorát vytížený, předtím může mít rezervu. Taky existují kloubové autobusy.
v rámci vlaků považuji dálkovou frekvenci za převažující No spíš důležitější je, jestli ta dálková frekvence převažuje doopravdy.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 21:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nepostát kromě Tanvladu přes hodinku a půl ještě v Turnově Dobře, věřme tomu. I tomu, že to fakt nejde udělat jinak (Motor se vrací na Os, jede jinam, nebo jsou polohy rychlíků dané a nehne se s nimi).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3738
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 22:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba:
když už je někomu tak proti srsti protisměrná jízda
K tomu bych nezávisle na diskuzi poznamenal, že protisměrné přípoje nejsou zatím v zásadě dopravcem akceptovány, a to zejména s ohledem na čekání/ujíždění přípojů. Často jsem do minulého GVD využíval protisměrný přestup v Libni ve směru Pardubice - Běchovice a pokud jinde je garance přestupu nízká, tak v těchto případech je nulová. Pravda, zrovna včera jsem v přípojovém letáčku EC 143 našel přípoj v Hranicích n.M. směr Lipník, tak se možná blýská na lepší časy.

Proč se Vám Lysá zdá systémová?
Jak na Brno, tak na Olomouc, tak i na Ústí se rychlíky stávají spíš pomalíky a zajišťují do značné míry hlavně regionální obsluhu a pro dálkovou frekvenci jezdí EC/IC/Ex/bezzastávkové R. Při podobném přístupu i na hradecké trati se stává Lysá stejně legitimní zastávkou jako Kralupy, Přelouč, Červenka apod. Jen ty rychlé vlaky na Hradec zatím nějak nejsou (a je samozřejmě otázka, zda je nutně vozit po 020).
Navíc si myslím, že v okrajových polohách pomáhá Lysá tu soupravu vůbec naplnit. Je pravda, že toto rameno není zdaleka tak silné jako to po 010.

Ještě k Lysé jako směr MB:
Už jsem to tu před časem psal - V.koridor do MB (a možná Turnova) jakožto dvoukolejnou trať do 2.největšího města Středočeského kraje a oblasti s mnoha dalšími návaznostmi (ČL,Tanvald,Liberec,Semily,...) považuji za rozumnou stavbu a trasa přes Lysou, Milovice a dál směrem k trati 071 se mi vzhledem k poměru cena vs. užitek zdá nejlepší. Samozřejmě je možné stavět úplně novou trať, ale té se díky její ceně v našich podmínkách nedočkáme. Je třeba uvažovat realisticky.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 06. února 2008 - 22:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"odtud jsem odvodil, že pro turisty se ZDO neobjednává." - Nene, to mělo znamenat že "TDO" má (někdy i výrazně) delší akceptovatelnou docházkovou vzdálenost stejně jako interval (no, raději do 120 min. s případnou polední vypadávkou).

"Nebo si myslíte, že se z Berouna do Prahy začalo jezdit proto, že si cestující můžou užít vlaku častěji?" - Ne. Z Berouna do Prahy se VLAKEM začalo jezdit proto, že...

"z Turnova a Lípy přijely v podobný čas a měly přípoj do Frýdlantu, opačně taky" - Jenže když přidáte ještě Turnov - Hrádek, tak to postupným odvozováním vyplyne na uzel. V Turnově jsou vazby MB - LB, MB - Tan (možná částečně SM, ale to bych spíš řešil jako doplňkové využití obslužných busů na přípoj od tanvaldské linky, popř. bych akceptoval malinko delší čekání), JC - LB (i když je to na bus, ale možná nějaké ty vedlejší přepravní proudy), SM - LB a MB - JC (Rovensko, popř. víkendové Trosky).
Jelikož na 041 nelze udělat rozumný hodinový takt (leda jako velmi pomalý, ale pak to zase nemá coby páteř žádný smysl), tak je to spíš na přibližné proklady dvouhodin takovým způsobem, že jednou za 2 hodiny vyjde všechno, od MB do LB a Tan jsou stejně jako SM - LB přímé linky, coby páteř to všechno tvoří (cca) hodinové proklady. Nema problema.

"Bude zdůvodněn potřebou územní koheze" - Ale já jim neberu možnost jet rychle, jen k tomu nepotřebují čtyřpruh. Nevím, proč by nemohlo být povoleno třeba 120 na široké rovné "non-dálniční" silnici. Ale to je opravdu na jinou debatu.

"Já právě myslím, že žádný takový systém není ve venkovských poměrech potřeba." - No tak to jsme zkrátka vepři a nemá cenu to dál řešit.

"rozhodně ne v oblasti, se kterou jsme začali, tam platí to, co jste psal o Kolešovce"

To ale znamená že by se měla z hlediska regionální dopravy nahradit autobusy. Z důvodu zachování páteřní funkce (tady spíš chápané jako "propojení po vedlejší trati pro dálkové cestující") se pak můžem bavit o dvouhodináči "rychlíku", který aby nebyl úplně prázdný tak občas někde zastaví, to občas někde zde znamená skoro všude, a stane se z něj osobák, a to by koneckonců mohlo vyhovovat i turistům. Takže vyřešeno.
Jen si prostě nejsem jistý, je-li to v případě 174 pravda.

"Ze Říčan do Prahy jezdí ve špičce 2x 451 po půl hodině obsazená na 100%. V sedle jezdí sólo 451 po hodině obsazená jedním člověkem nebo dvěma na čtyřce." - Důvod vidím v rekonstrukci trati, která odradí všechny co nemusí vlakem (zejména v době kdy Praha není pro IAD ucpaná). Třeba na 011 taková situace určitě není - vím, protože mě to při průzkumech překvapilo.

"když Thrall přebral vagónku ve Studénce" - Blbý, no. Takže buď neprodávat Američanům :-), zajistit hustý páteřní interval (má-li smysl), nebo zajistit systém a navíc dva páry "firemních" spojů (do doby, než se něco stane - například v chystaném zákonu o VD je myslím možnost objednávat i fabrikou, nebo na základě jejího požadavku a spoluúčasti nebo tak = vida, motivace se zajímat).

"Jenže on může být po tomto přestupu právě akorát vytížený, předtím může mít rezervu." Jenže on musí být i v tomto případě s rezervou, co když bude v jedné či druhé skupině nějaký mimořádný nával (avšak ne typu "pyjonýrskej tábor", kterej by třeba jevil tendenci se předhlásit, ale nějaká více méně náhodně vzniklá větší skupina neznajících se jednotlivců či miniskupinek). Jenže kam se pak posouvá vytížení těch ostatních busů... A kloubák to zachrání jen když by na obou koncích točil sám na sebe, ale při uzlu na jedné straně (či obou při I=15 min.) a JD třeba 37 minut točí za necelou čtvrthodinku tak, že přijede jako "doplňovák" a tak třikrát dokola až se zase stane "páteřníkem". Takže buď kloubové všechno, nebo bus navíc (k tomu celou dobu 4 řidiči)... Já takové situace vidím na vlak.

"No spíš důležitější je, jestli ta dálková frekvence převažuje doopravdy."
To máte pravdu. Dodal bych "po odkázání obslužné vrstvy do busů".

"Dobře, věřme tomu. I tomu, že to fakt nejde udělat jinak (Motor se vrací na Os, jede jinam, nebo jsou polohy rychlíků dané a nehne se s nimi)."

Nejde. Je-li R ve 2h a Os v 1h, nepomohlo by to. R-070 odpichující se od Prahy bude muset křižovat v Měšicích a pak vyjde Hradiště nebo úplně v nejlepším případě (nový vozidla, jemná koncentrovaná údržba na kilo) Loukov. Na dosažení uzlu Turnov byste potřeboval zásadní modernizaci 070, kterou si dovolím nepředpokládat.


Hroch:
"V.koridor" - poměr cena/výkon... No ono jde fakticky o novostavbu v dost velké délce, takže cena taky nic moc. A výkon (resp. asi "užitek")? To by mě zajímalo, v čem konkrétně ho prosím spatřujete. Neříkám že není, jen se podle mě hrubě nadhodnocuje.

Jinak rozdíl R-020 oproti jiným je právě v té dvojvrstvosti dálkové dopravy. Tam kde je segment jen jeden, musí jet pokud možno co nejrychleji, ALE tak aby se ve špičce ještě naplnil (přitom časově konkurenceschopně v rámci svého cílového segmentu). Ale připodobňovat Lysou k Přelouči nebo Kralupům nesedí - přirovnání by mělo být spíš k Č. Brodu nebo jánevím Říčanům. Ona ta jejich "prázdnota" je právě řešitelná i zkrácením, tedy nebýt té Lysé. A dneska je o vozy sakra pranice... Koukněme na to fundamentálně: Cestující odkud kam je cílovým segmentem takového zastavení?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39531
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 06. února 2008 - 22:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protisměrný přípoj:
Mrkni na Netoličku vedenou na Budějc k rychlíku do Číčenic. Včetně tarifního ošetření to jde (v čekacích dobách je to samozřejmě ošetřeno taky).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 1-2008

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 10:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak na Brno, tak na Olomouc, tak i na Ústí se rychlíky stávají spíš pomalíky a zajišťují do značné míry hlavně regionální obsluhu a pro dálkovou frekvenci jezdí EC/IC/Ex/bezzastávkové R.

No a tohle v případé Lysé n.L. neplatí, protože narozdíl třeba od Přelouče má ve špičce půlhodinový takt suburbanu (+ několik posil ráno navíc) do spádového centra. Jak už psal TZ, Lysá = Český Brod a zde rychlíky (logicky) nestaví.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 10:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad TZ, Brr a můj osobní pohled na věc:
Beroun považuju za modal-split (busy nepobírají a konenčně nechybí rychlý vlak po páté z Prahy - mohl bych huhlat, že už nemám tolik místa v kupé :-) ), ale Hořovice jsou do značné míry naindukované, neb tolik studentů (i středoškoláků) by nikdy nedojíždělo do škol do Prahy, kdyby nebyla taková nabídka spojení, resp. když už by studovali v Praze, tak by v ní nejspíše i bydleli. Podobně to vidím s lidmi z Hořovic pracujícími v Praze, zlepšilo se spojení, tak je reálné dojíždět za prací do Prahy. Ale k tomu, aby se toto stalo, jsou nutné oba předpoklady - tedy jednak nabídka dopravy (myslím, že zdaleka ne všichni by tam jezdili auty) a pak nabídka práce/škol v cílovém městě.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 14:18:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No v Berouně se asi mísí i jiné vlivy:

1) mohutně se tam staví a vesměs jde o "noclehárnu Prahy"
2) byl fakticky zrušen PID (kupony ČD)
3) busy ač posilované jezdí narvané a někdo raději pojede vsedě vlakem byť dráž + delší docházka
4) lidi postupně zjišťují, že jinam než na M-B je lepší dojet vlakem na Wilson. I osobák je z centra srovnatelný s M-B + bus. Rychlík vyjde vesměs líp
5) při cestě zpět si lze ve vlaku sednout i ze Smíchu. Na bus se stojí dlouhé fronty
T.Z.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.33.145
Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 14:27:35    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Tak a ted Vas tady sezerou (a jestli nahodou ne, zkopirujte to na DF CD). :-)
Jinak se nase pohledy az obdivuhodne podobaji, ja fakt nevim kde se vzalo to ze mi nekdo predhazuje naprosto nesmyslne tvrzeni, ze staci ta doprava. Asi ze se to lip popira a jeden pak vypada chytre. ;-)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 17:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
Proč by měli? On tu snad pod nějakým mě neznámým nickem vystupuje odk etív kašv? Od jiných bych popírání indukce až tak nečekal (tedy snad s výjimkou -HK-).

Mimochodem nemalá indukce je ve směru na Prahu i z "dalekých" Rokycan. Nepochybuju o tom, že by se na Prahu v případě hodinového taktu přímých vlaků chytly např. Jince a třeba i MD projížděné Lochovice. Příbram si netroufám odhadovat, ale v vzhledem k síle přepravního proudu by se mohla najít část lidí, kteří by v takovém případě jezdili i z Příbrami do Prahy vlakem (přímé spojení na metro C, sednutí si i bez stání ve frontě (to prodlužuje JD busu), přestup někam za Prahu, ...).
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3741
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 17:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba:
No ono jde fakticky o novostavbu v dost velké délce, takže cena taky nic moc.
Oproti kompletní novostavbě využiju alespoň dvoukolejky z Prahy do Lysé a jednu kolej z Čachovic směrem k MB. Mmch ani R10 nevede po přímce.

To by mě zajímalo, v čem konkrétně ho prosím spatřujete. Neříkám že není, jen se podle mě hrubě nadhodnocuje.
Ještě mi řekněte, že nová dvoukolejka na Kladno se také nadhodnocuje, to už byste mě opravdu rozesmál. Já tvrdím, že Kladno je větší než MB, ale zase z MB je více návazných směrů (viz) než z Kladna, takže výsledek je obdobný.

Tam kde je segment jen jeden, musí jet pokud možno co nejrychleji, ALE tak aby se ve špičce ještě naplnil. Naprosto souhlasím. A aby se jeden segment do HK naplnil, je vhodné zastavit v Lysé. Upřímně - rychlá doprava do HK není o zastavení vs. nezastavení v Lysé.

Ale připodobňovat Lysou k Přelouči nebo Kralupům nesedí. Zrovna ty Kralupy sedí úplně přesně. Kralupy vs. Lysá: vzdálenost 27 km x 35 km; čas jízdy R (Os) 24 (36) min. x 32 (45) min..

Ona ta jejich "prázdnota" je právě řešitelná i zkrácením Aby tam za chvíli nejezdila jen lokomotiva.

Cestující odkud kam je cílovým segmentem takového zastavení? Nikterak nezastírám, že většina cestujících je na trase Praha - Lysá (Milovice). Relací Lysá - HK nebo St.Boleslav - Praha je minimum.

Závěrem:
Osobně je mi zastavování R v Lysé šumafuk. Řekněme, že se jen snažím "přistoupit" na současný systém MD. Proč staví R v Byšicích? Není ten samý problém na jaký poukazujete v Lysé a jaký by byl v Č.Brodě i v tom Nymburce, Benešově nebo Berouně?
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 17:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není ten samý problém na jaký poukazujete v Lysé a jaký by byl v Č.Brodě i v .... Berouně?

Dosud nebyl, do prosince byl Beroun ve směru na Prahu v podstatě úplně mrtvý, resp. mi subjektivně přišel Beroun silnější na Plzeň než na Prahu. Až začne být přeplňování souprav Berounem a Hořovicemi problém (= co s prázdnými a nedostatkovými vozy za Plzní, neli už za Hořovicemi), tak bude nejlepším řešením Praha - Beroun - Hořovice zahustit nějakým způsobem na půlhodinu (ať už zrychleným osobákem nebo kompletním překopáním R na 200, což by sice bylo pro Hořovice s přestupem, ale raději přestup než čekat 30 minut).

V. koridor:
Bez znalosti území se ptám: co postavit milovickou spojku, nově zapojit v MB a zkrátit MB - Turnov na SJD 30 minut a mít v MB i v Turnově taktové uzly? Nedrátovat a jezdit třívozovkou minimálně po Boleslav po hodině? SJD z Prahy do Turnova by pak byla 90 minut a zároveň by to mohlo být páteří regionálky a snad by to bylo zajímavé i pro relaci Česká Lípa - Praha. Zároveň by to umožnilo zapojit 070 do "lukrativnějších" skupin v Praze, etdy o půl.

Je to blbost, nebo by to dopravě prospělu? Argument, je to neobhajitelné, neb po souběžné R10 jezdí busy, prosím nepoužívejte.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 18:51:20    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Ohledně V.koridoru. Položte si problém jinak. Udělejte si odhad , kolik lidí se po této trase potuluje všemi druhy doprav.
Poté se zamyslete nad tím, jaká jízdní doba by byla na této trase po Vámi navrhované dílčí úpravě . Poté se zamyslete nad tím , zda za těchto podmínek by byla železnice tak atraktivní , že by přetáhla cestující z busů a aut.
Z centra MB do centra Prahy potřebujete jízdní dobu 45 minut. Pokud jí budete mít delší než hodinu , nemá cenu dále spekulovat.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3744
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 20:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:

Po nějakých zrychlenkách kolem Prahy voláme s Bručounem a dalšími už delší dobu. Ovšem na ROPIDu se jim nějak nechce.

Drátovat, či nedrátovat do MB je, myslím, pro tuto věc podružné. S novým napojením MB jednoznačně souhlas, ale je v tom háček - nedávno slavnostně otevřené nádraží MB díra (město), takže se nikomu hned tak nebude chtít v této lokalitě investovat. A další podobná hovadina se provede nejspíš letos drátizací "staré" milovické tratě.

Jinak takový problémeček uzlu v Turnově je, že bez razantnějších (ovšem dost špatně ekonomicky obhajitelných) investic do infrastruktury nelze praktikovat R-SJD 30 min. Turnov - Liberec.

naroznej:
Z centra MB do centra Prahy potřebujete jízdní dobu 45 minut. Pokud jí budete mít delší než hodinu , nemá cenu dále spekulovat.
Nešiřte tady bludy laskavě! 45 minut je nejkratší doba (obvyklejší je 50 min.), za kterou to autobus sjede z MB na Černý Most a to není centrum Prahy tedy ani omylem!
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 20:40:22    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
jízdní doba busu na ČM je 45 min, busy na Florenc , jedoucí bez zástavky mají jídní dobu kolem 60 minut.
Pokud chcete přetáhnout cestující do vlaků , musíte jim něco nabídnout. Musíte jim umět nabídnout nějakou jinou , lepší !! alternativu.
Jízdní doba vlaku centrum MB-centrum Prahy 60 minut je sice lepší , než současný stav, ale v podstatě nic moc neřešící.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 21:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: správně počítáte, že k jízdní době z MB na Čerňák potřebujete připočítat ještě jízdní dobu do centra. Totéž ale nezapomínejte u vlaku - ono hlavní nádraží napojení na MHD (krom Cčka) nemá nic moc (chtělo by to změnit, no nevím, jak), zato ČM má výhodu v přestupu téměř hrana-hrana na metro.
Udělejte si odhad , kolik lidí se po této trase potuluje všemi druhy doprav. Přesně tak. Vytesejte to do kamene, jeden takový vytesaný šutr věnujte, prosím, p. Zárubovi.
T.Z. už dříve: BrR:"Myslíte, že když zavedete masivnější dopravní obsluhu perfektně navázanou na rychlíky, že ti lidé začnou nějak moc jezdit?" T.Z.: Ano. A nyní: ja fakt nevim kde se vzalo to ze mi nekdo predhazuje naprosto nesmyslne tvrzeni, ze staci ta doprava. Vzalo se to tady. Ještě bych připomněl, že řeč šla o venkovské oblasti okolo Semil, kde se zaplní jen busy jezdící na šichty. Tady se prostě nic nenaindukuje!! (viz věta od narozneho.) Takže když jsme si vyjasnili, že doprava sama o sobě nestačí, tak můžeme s klidem zapochybovat o potřebě taktové dopravy v takových oblastech.
někde zde znamená skoro všude, a stane se z něj osobák Pak tomu neříkejte dálková doprava, tím nikdo daleko nepojede. A jestli takový regionální vlak (nazývejme to zcela správně) nebude splňovat místní požadavky na dopravu, tak pojede prázdný.
Ze Říčan do Prahy ... Důvod vidím v rekonstrukci trati Tady šlo o něco jiného - o rozdíly mezi sedlem a špičkou, který jsem odhadl na 1:8 až 1:16. Jestli máte jiná čísla, tak je sem hoďte. Rekonstrukce s tím nemá co dělat, po ní pojede v sedle jedna 451 po půlhodině, kde budou na čtyřce tři lidi, ale ve špičce pojedou dvojice po čtvrthodině narvané k prasknutí. Šlo o to, kolik že lidí pojede v sedle tak, kde ve špičce stačí bus za hodinu.
S tím přizpůsobováním: Co když bude fabrika v místě, kam vám nevyšlo křižování? Má ji majitel přestěhovat nebo budou mít lidi z jedné strany začátek pracovní doby jindy, než lidi z druhé strany? Takže buď neprodávat Američanům Myslíte, že třeba se Švýcary by bylo větší pořízení? má-li smysl Jen v okolí velkých měst (pravda, to Studénka zrovna je.) možnost objednávat i fabrikou Jo, ten kapitalista ale za svoje peníze pořídí nejvýš svoji dopravní obslužnost na Azorech v podobě jachty neb si řekne, že když už ty daně platí, tak ať stát za to pořídí dopravu, která mu zaměstnance doveze. Dodal bych "po odkázání obslužné vrstvy do busů". Pak platí nárožného věta pro ten zbytek, který jezdí na dálku.
musí jet pokud možno co nejrychleji, ALE tak aby se ve špičce ještě naplnil (přitom časově konkurenceschopně v rámci svého cílového segmentu) A proto navrhujete po 030 jezdit vlakem, co zastavuje Košťálov, Libštát, L. Olešnici, Horku, Mostek, ale ne Nedvězí, o Bělé se nezmiňujete, tak asi taky ne, v Třemešné ne... Rychlík to není, regionální taky ne, protože vedle něj musí být obslužná autobusová linka. A neříkejte, že byste lidi z Bělé do Semil nutil v Košťálově přesednout do vlaku. Tenhle návrh mě, abych pravdu řekl, zaujal stejně, jako to poštěkávání jednoho na druhého, co se tam pěstuje. A mimochodem, jeden diskutující se s Vámi pře o tom Švýcarsku - že by to nebylo tam až tak úplně švýcarské?
odpichující se od Prahy Proč? Kdybyste napsal, že to je kvůli přípojům v Boleslavi, tak to beru, tam jsou přestupy silné. Ale Praha je pro většinu cestujících cíl, takže když tam nevyjdou skupiny, tak to není žádná tragédie. navíc v dosahu S-bahnu vždycky přípoj bude, ten bude jezdit hustě. Ze stejného důvodu bych se neohlížel na Hrádek - tam vždycky něco pojede, na této trati vlak smysl má.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 21:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: co kdyby místo prázdných rychlíků v provinciích MD objednalo takové zrychlenky: Praha - Nymburk, ČBrod, Beroun, Strančice projet, dál do Kolína, Kolína, Hořovic, Benešova zastavovat. Tady by se naindukovalo lidí! Klidně by se to pro úředního šimla mohlo jmenovat rychlík.
Ještě jsem zapomněl: T.Z.:Jenže on musí být i v tomto případě s rezervou, co když bude v jedné či druhé skupině nějaký mimořádný nával Tenhle argument se dá použít vždycky, ať jde o autobus, nebo vlak. Vždycky může přijít pár skupinek, že se nevejdou. I když je pravda, že MD objednává rezervy velkorysé. Příkladem můžou být zmíněné rychlíky do Tanvaldu mimo sezónu - ale zase si člověk připadá pěkně, když půl vagónu jede jen kvůli němu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3746
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 07. února 2008 - 22:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Totéž ale nezapomínejte u vlaku - ono hlavní nádraží napojení na MHD (krom Cčka) nemá nic moc (chtělo by to změnit, no nevím, jak), zato ČM má výhodu v přestupu téměř hrana-hrana na metro.
Uznávám, že někomu nemusí C-čko vyhovovat, ale Vy byste měl uznat, že někomu zase nevyhovuje B-čko. Nehledě na dvě věci - 1) že z hlaváku je řada míst v centru dostupná pěšky; 2) na B-čko je přestup ve Vysočanech.
špička vs. sedlo
Kolik se ušetří prostojema souprav v sedle?
fabrika
Tady musím souhlasit.
Ale Praha je pro většinu cestujících cíl
Máte nějaké podklady, docela by mě to zajímalo (vážně).
Klidně by se to pro úředního šimla mohlo jmenovat rychlík.
Úvaha zajímavá, ale on by si s podobnýma "rychlíkama" pak mohl vzpomenout kdekdo a v zásadě bychom se dostali opět k centrálnímu objednávání vlaků.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 08. února 2008 - 09:54:24    Odkaz na tento příspěvek  

Brr. Naprostý souhlas.
Dráha má někde potenciál obrovský , jinde zase téměř nulový. Tam, kde jej má , by se měla snažit jej využít. Tam , kde jej nemá , by měla svoji nabídku utlumovat.
Pražská příměstská doprava je jedním z těch obrovských potenciálů.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3749
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 08. února 2008 - 16:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej:
Využít ano, ale nikoliv za předpokladu obcházení současných pravidel objednávky ZDO.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 08. února 2008 - 21:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Vy byste měl uznat, že někomu zase nevyhovuje B-čko. To uznávám, body 1) i 2) taky a jako bonus uznám i to, že z Vysočan je lepší spojení na Prosek, k Harfě i na horní Žižkov nebo do Malešic, než z ČM.
Kolik se ušetří prostojema souprav v sedle? Tak právě jsou ty dělené směny, jak už tu někdo psal, a pak se dá dělat údržba, pokud se souprava dostane do depa (což právě během nočního pobytu být pravda nemusí). Jasně, že je lepší, když si svoje cestující najdou i vlaky v sedle. Ale někdy nenajdou.
Martintrneny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 08. února 2008 - 22:19:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už se ví, co plánují nového na tratích 300 (Brno-Přerov) a 301 (Nezamyslice-Olomouc)???
Pište, kdo víte. Hořím zvědavostí.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 09. února 2008 - 01:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

REAKCE na výše napsané až do "naroznej 7.2." Další až se vyspím.

Mibl: Já už pomalu ztrácím přehled pod jakým nickem kdo kde vystupuje, a začíná mi to být i jedno. Možná ne tady, možná na DF ČD, ale někde jsem za indukci dostal docela sodu. :-) No aspoň vím, jak se cítila 376/377ka, než odvolala. :-)
Jinak máte pravdu, i s těmi Rokycany. Tam (a koneckonců i v Hořovicích) se totiž podle mě stala ještě zásadnější věc, než jen “klasická” indukce (daná prostou změnou poměru efektivních cestovních dob, popř. nějakých jejich funkcí), totiž současně se sešly faktory vzniku intervalu snesitelného z hlediska denní dojížďky a zároveň poloha asi na hranici izochrony dostupnosti denní dojížďky (v závislosti na poloze cíle v Praze), který se udává 1-1,5 hodiny (podle toho jestli JD nebo “ode dveří ke dveřím”). Z toho vycházejí (mimo jiné, ovšem) také podkrušnohorské expresy, totiž z možnosti “došáhnout” za izochronu normálního rychlíku, a spolu s EC v hodině tedy začít znamenat nějakou nabídku pro denní dojížďku pro docela zajímavé město.
Mám silný dojem, že tato metoda by rozhodně našla širší uplatnění, zejména v podobě zrychlených osobáků.

směr I/9 vlakem je obávám se bez pořádného překopání 080 jen zbožným přáním i v případě “R10”, natož při Milovicích. Jediné co by mohlo “pomoci” jsou zácpy.

Uzel Turnov není k ničemu. Všechno zajímavé zde (po)jede přímo a Jičínka (nebude-li mimo sezónu zrušena, viz mapa) se prostě odpíchne od směru Liberec (a o víkendu možná Praha, nicméně to je posun o 30 minut tak se z hlediska křižování na té trati nic neděje). Turnov vylučuje Liberec, Liberec odpovídá StP a všemu okolo (viz východočeská diskuse DF ČD).

Uzel nemusí být všude tam, kde se náhodou odpojují nějaké tratě. Kde mít uzel je náhodou někdy docela na bednu, a nesouvisí to primárně s velikostí přepravních proudů, ale s jejich uspořádáním. Velikost přichází na řadu při rozhodování buď-anebo, když někde něco nevyjde.

S akcentováním Příbrami bych počkal na tunel, zatím jen “bohapusté” protažení do Prahy s cílovým segmentem spíš v Berounu, Zdicích a Jincích. Proč MD projíždí Lochovice nemám šajn, asi aby vůbec něco zbylo na Os (na 60 min. Sp/R se zastavením v Lochovicích a Milíně jsme se myslím shodli), nějaké křižování nebo tak něco, fakt je že poloha nádraží je na pendrek (ostatně jako v Jincích).

Hroch:

V. koridor:
1)Tak jak je namalovaný, zůstane neatraktivní pro MB z důvodu polohy nádraží (přesněji řečeno, efektivní jízdní doba vlakem by musela být kratší výrazně víc, aby dokryla to přiblížení a penalizaci za přestup, čehož však nebude dosaženo)
2)Dobře řeší napojení Milovic(ka) do Prahy a dojít uplatnění by mohlo i to do MB (kdyby tam ovšem vedlo :-) ), nově je rozumně možná dojížďka ze severní části 071 do Prahy.
3)Náklady jsou vyšší než se zdá: Jde o novostavbu Liberec – Turnov/Příšovice, totální sanaci prakticky na úrovni novostavby do Bakova. Tento úsek schvaluju a už aby byl. Problém je, že tato investice je pak prakticky znehodnocena vedením ve stávající stopě s výhledovou Vmax 100 km/h a do Čejetiček. Z hlediska nějaké třeba dojížďky z okolí do MB to nepřinese žádný užitek, snad krom kapacity (která však tady není tak kritická).
4)Je chvályhodné nevynechání úseku Vlkava – Nymburk aspoň dráty, přimlouval bych se za dvojkolejku. Totiž zde kapacitní problémy naopak vznikají (myšleno již dnes), nemá-li dojít ke zrušení Os (o čemž zde nejsem přesvědčen, ale možná mě někdo přesvědčí). Zejména z hlediska nákladní dopravy, která zrovna na této relaci by slibnou budoucnost mít mohla. Když už o tom mluvím, problém například s normativem hmotnosti do Díry to zase neřeší, přepřah z Nymburka posouvá do (malých) Čejetiček.
5)Není řešena kapacita úseku MB hl.n. - MB díra, kde naopak problém je, a sice v případě potřeby příjezdu vlaků “na šichtu naráz” se buď musí většina popřestupovat (blbé), nebo se dojede v rozmezí až půlhodiny, což není moc “naráz”. Náklady viz výše. Problém s prostorem: no snad by šlo vedle současné díry ponechané pro část lokálek (076-064?) postavit ještě jednu, dost dlouhou, pro rychlé vlaky a popř. nákladní zapojení. I kdyby se to mělo pod něčím razit jako metro.
6)Jízdní doba do Liberce/Turnova tak tak vyrovná JD busu, o IAD nemluvě (vzpomeňme taky interval). Toto spojení tedy nelze použít pro obhajobu politického rozhodnutí stavět, neboť pro Liberec či Turnov nic nového (mimo spojení do Milovic :-) ) nepřinese (odstranění nevýhody vlaku nikoho nezajímá, důležité je dosáhnout zlepšení vůči v současnosti nejlepšímu obecně dostupnému druhu dopravy). JD Praha hl.n. - Liberec nesmí návrhově přesáhnout SJD 60 minut, aby se vůbec mohlo začít dále uvažovat.
7)Obsahuje dost drahé přeložky kolem Čelákovic a snad ještě někde, nutnost ztříkolejnění 231. Přitom pro regionální dopravu dvojkolejka vyhovuje i bez perónů, hodilo by se jen zkapacitnění, aby vlak jedoucí rychle mezi dvěma Os-15 min. nemusel o 2 minuty natahovat JD (i když to samozřejmě není žádná tragédie). To bude dostatečně splněno provizorním zkapacitněním pro odklony z 011, které se chystá. Pokud tříkolejka nebude do Vysočan (a co dál, jak na Balabence?) dovedena navíc k 070, tedy od Skal čtyřkolejně (což nevím nevím už s ohledem na RZ), tak to rozbourá GVD 070ky.
Z tohoto důvodu považuju “využití 231ky” za v podstatě chiméru a vynechání tohoto úseku z nákladové rozvahy za hrubou chybu.
8)Trať umožní dosáhnout Turnova za 1:30. S využitím efektu, že Turnov – Tanvald je bus i přes tu bídu kolem Eisenbrodu pomalejší (ovšem pozor na případnou linku přes Jablonec, ta ne!), se tak dá dosáhnout definitivní výhra (v rychlosti) nad busy do Tanvaldu, potažmo Harrachova. To je pravda. JENŽE: Současná 070 umožňuje dojet z PHL do Turnova za 1:40 pouhým odstraněním 40ky ve Zdětíně, zabzař (chystá se) a buď lepšími vozidly nebo zrychlením Bakova/Boleslavi (dané hlavně zabzař). Myšleno i při zohlednění ostatního provozu. Menší zádrhel nastane až dál, neb 030 vs. 070. Ve dvouhodině kříže Hamry v pohodě, ale v hodině = při potřebě Mlaskaly by se mohlo bez DOZZ a odstranění třicítky v tunelu nebo možná ještě takových drobností ukázat jako nutné (do té doby) projíždět Návarov. To je ale teď jedno, důležité je, že i přes dosažení Turnova za 1:40 se může odjet až asi za 1:48 (nebo je třeba dvojkolejka kolem Dolánek (a při 60 min. taky Líšného), pak by se mohlo možná i aspirovat na uzel Tanvald z Prahy hl.n. za 2:30.
A teď to přijde: Jedem přes Lysou a přijedeme za 1:30. 10 minut přepřah, to je odjezd možný o 2-3 minuty dříve než ve variantě po 070. Jenže proti už jede vlak 030, takže se akorát v Tu dýl čeká... Tak leda by se to stihlo tak, aby se proti 030 vyrazilo ještě do Mlaskaly, ale bůhví jak ta teoretická jízdní doba osamoceného vlaku dopadne v interakci s okolím Prahy... Takže zrychlení do Tanvaldu přinese mnohem spíš drát do Mlaskaly/Brodu/Tanvaldu, aby se z Turnova mohlo odjet hned (popř. výh. Dolánky).

Suma sumárum: Pro rozhodně nepopiratelné přínosy v oblasti Milovicka (včetně MÚK Lysá) a pro řešení 071, a samozřejmě, na to jsem nahoře zdůraznit zapomněl, (základ pro) zrychlení ve směru Liberec – Turnov - někam) jsem pro realizaci úseku Lysá/Nymburk (dvojkolejně) – Nepřevázka, pak pro jiné řešení MB a pokračování podle návrhu do Liberce. To celé ovšem jen jako první etapa, protože ono ospravedlnění přinese až (další a výraznější) zrychlení do MB – pokud navazující úseky umožní celkově dosáhnout SJD 60 min. Do té doby je přínos jen ve zrychlení o cca 15 minut do Turnova a napojení Milovicka do Boleslavi, zkapacitnění 071 (zkapacitnění 231 netřeba, viz dále). Takže aby to celé bylo posuzováno jako celek, tj. včetně větve přes Brandýs (který je koneckonců taky třeba napojit a zastávkovou vlakotramvaj s Vmax 100 nebrat).
A pro to se obávám že ještě doba nenazrála, takže jistý mírně úchylný přínos zadrátování Milovické spatřuju v tom, že se tím zabrání střednědobě zrealizovat “5. koridor” bez výhledu na doplnění “R10” (hlavně jde o územní ochranu). Do té doby 070 vyhoví (směru Tanvald), Liberci je to celý šumafuk (má R10 rychlejší než všechny železniční mezistupně), NB – CL je rychlý dost (tedy z hlediska JD busu) a na 071 holt bude zuřit metoda “přískokem vpřed”, náklady v Lysé budou nadále ve frontě na volný kříž (a vzápětí na vjezd do Nymburka, tak je to jedno :-) ).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 09. února 2008 - 01:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

231, rychlíky v Lysé, Milovice:

Nejde samozřejmě o rychlost do HK, ale vyrovnanost kapacity, která stojí drahé vozy (dnes “došly”, napříště se musí již kupovat, dráha již nemá přebytečné kapacity). Tak trochu taky o komfort “nadregionálních cestujících”, že když jedou z Prahy do HK, nebudou muset čekat se sednutím do Lysé (to zejména pro případ, že by byly na území Prahy R v PID, což je mimochodem nejlevnější způsob, jak získat “průjezdný S-Bahn” prakticky okamžitě).

Tak za to přirovnání na základě času a vzdálenosti Vám děkuju za prodloužení života strašlivým záchvatem smíchu. To nemyslím nijak zle nebo osobně, a slibuju, že Ing. H. jako perličku to pošlu až časem. ;-) Ale vtipný to fakt je. Důležitá pro srovnávání je ta změna přepravních proudů a relativní jízdní doba Os/R. Tedy Lysá prostě sedí na CBR (který jinak odpovídá i kilometricky :-D). Byšice jsou asi z titulu toho že nějak bylbě vyšly osobáky a navíc kapacitní problémy na 070 fakt aby pohledal (mimo sezónní víkendy ráno/večer). No nic.

Takže shoda je na tom, že Lysá – HK si může přestoupit v Nymburce, kde navíc díky nutnosti proložení Os/R do Lysé nutně přijede Os tak, že tak akorát úplně těsně uhne R a dokonce bude možná třeba projet Stratov, no zkrátka úplně ideální přípoj. Totéž platí koneckonců pro Čelákovice a a aspoň trošičku to vyrovnává obsazenost Os za Lysou a před ní.
Vytíženost HK – Praha je třeba řešit v úseku HK (CnC) – Praha, ne v jeho cca třetině, OK? Jak, to je na jinou debatu, třeba opět ve východočeské diskusi DF ČD (nechce se mi to sem psát znova).

Možná je to překvapující, ale já potřebu rychlé obsluhy Milovic nezpochybňuju – naopak je to jediný způsob, jak má smysl tu trať nezrušit. Ale není to kvůli JD do Lysé, tam je rozdíl cca 5 minut a stejně by se mohly ozvat Čelákovice a jsme zase u osobáku. Jde o kapacitu. Neboť Zeleneč roste, Čelákovice jsou dost velký, Počernice se nejen vystupuje ale i nastupuje a tak dále. Z důvodů ležících v NS je minimálně střednědobě nemožné jít pod Os 15 min., i kdyby byla trať sedmikolejná s ETCS. Takže nechme Os Čelákovicím a Zelenči a jen části Lysé, a Milovice řešme Sp. Vejde-li se mezi 15 min. Os jedna čára za hodinu, pak se tam vejdou minimálně 4 (na dvojkolejce). Takže dvakrát rychlý Nymburk (nestaví Lysá, je tam přípoj Os), dvakrát Milovice (staví Lysá, protože přestupy z Milovic jinam než do Prahy, navíc pro část Lysé může být milejší Sp v půlhodině než Os ve čtvrthodině zejména s přihlédnutím k tomu, že nebude tak narvaný a bude muset jet na Wilson – odtud tedy to rozložení Lysé).
Bude-li do Milovic drát (na současné trati), bude tam rychle, a než se vymyslí a zrealizuje 5. korytor v jakékoli podobě, tak se bohatě zaplatí a “zachrání” Milovicím vlak. Totiž vlak do Milovic přímo obsluhuje jen malou část, je to tedy nepochybně páteř a ta jak známo musí do hlavního cíle již přímo, aby počet přestupů celkově nepřesáhl rozumné meze. Takže buď přímo nebo zrušit. Myslím, že z kapacitních důvodů přímo a drát za to stojí.
Veškeré problémy příměstské dopravy v této oblasti jsou tímto vyřešeny. Jestli se jednou udělá Vlkava, Sp do Milovic se prostě prodlouží – již zastávkově (ovšem těch zastávek nebude zase tak moc, že) do MB na přípoj rychlého vlaku z Prahy na sever.
A máme volné ruce dělat s R-020 cokoliv nám libo, například jet po 010, uhnout ho tím směrem z Nymburka (a vida, pásmový Sp-231 za Nymburkem jako Os v půlhodině?), nechat ho na 231, jet přes Lysou a StB a pak po novostavbě do Prahy... co já vím. A cestující to ani nepostřehne.

Nymburk, Kolín, potažmo Zdice/Beroun, pravda asi jen do určité míry BN nebo Čerčany, jsou samy o sobě taky určitým cílem, navíc umožňují přestupy typu “zvenku jinam ven” (HK – MB), takže lze hovořit částečně o výměně, ne čistém přírůstku. Samozřejmě by bylo chimérou si představovat úplné vyrovnání kapacity na celou trasu, ale jde o to aspoň situaci nezhoršovat (= za Prahou zastavit až pokud možno co nejdál). Zároveň ale ta vynechaná místa musí mít kvalitní obsluhu do Prahy, tedy (měřeno počtem dodatečných zastavení oproti “normálnímu Sp/R”) ne s velkým zdržením (= za Prahou zastavit pokud možno co nejblíž). Odhadnout i s ohledem na případné další věci optimum je úkolem dopravních inženýrů. :-) K tomu mají mimochodem i nástroj vícevrstvé obsluhy (tedy v rámci “rychlíkového průjezdu” jede regionálka, jež je sama o sobě dvouvrstvá), ale to už je náročné na kapacity i peníze a hodí se jen na velmi silných ramenech (podle mého Kolín), v nečisté podobě je toho ukázkou vlastně i můj návrh Lysé.
Chce to jen trochu fantazie...


Naroznej vs. Hroch:

Souhlasím s naroznym (jak se to sakra skloňuje?) a jen doplňuji, že při takto zásadních investicích je třeba uvažovat hlavně o vybírání lidí z IAD, tedy ale k JD vlaku přičíst i půl intervalu (můžem se přít, že v dálkové je ta střední hodnota možná malinko nižší neb lidi cesty plánujou a část je ochotná jim přizpůsobit například nákup nebo hospodu, ale to je teď jedno).
Takže čistá JD PHL – MB ne 45, ale tak 30 minut, Liberec tak 50, Turnov 40-45. Podle mého, tedy.

Mimochodem, to je asi ostatně důvod, proč se dnes při nějakých novostavbách uvažuje prakticky výhradně VRT nebo něco podobného, popř. drobné úpravy umožňující nově dosáhnout nějakého uzlu. Zkrátka skoková zrychlení o desítky minut, kdežto “sbírání minutek” stylem “z 80 na 100” nikdo neřeší. Teda pokud nejde o jednání v rámci běžné nebo kumulované zanedbané údržby (= koridory mimo CT- ZnM a Praha – Plzeň, BN – CB do určité míry).

Kladno by mě v životě nenapadlo zpochybnit. A návazné směry bych mu přidal (pokr. Slaný – Louny, někdy časem). Ostatně ani tu Boleslav (i když s těmi přípoji je to zde slabší – Sobotka je nic moc a do CL bez větší šance), a právě proto ji nechci nechat odbýt V. koridorem, který bohužel tak velkým zlepšením není (viz výše). Analogie v případě Kladna by bylo vedení přes Kralupy s tím, že “se aspoň využije beztak k opravě nutná dvojkolejka” (dokonce i ten nákladní “tangenciální” směr by odpovídal :-) ).
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 09. února 2008 - 09:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.: Taková hloupá otázka - nebylo by pro dojíždějící typu Rokycany jednodušší a levnější jim dotovat ubytování v Praze?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 09. února 2008 - 21:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: asi ano, ale to je jednak neproveditelné prakticky (nakonec byste musel dotovat ubytování všem) a za druhé jsme na dopravním serveru, tak buďme rádi za každou dopravu (i když samozřejmě platí, jak již někdo napsal v, tuším, ústecké diskusi, že nejekologičtější doprava je ta neuskutečněná).
Hroch: kde jsem to vzal: četl jsem rozbor dopravy na trati skrz Berlín, ale bylo to v době, když ji znovuotevírali, takže tak těch 10 let. Psali tam mj., že vazby typu Cottbus - Postupim jsou zanedbatelné. Navíc před nějakou dobou dělali někde na Moravě průzkum, podle kterého jezdí většina lidí z osobáků do nejbližšího centra nebo tam přestupuje na rychlík - a tohle je něco podobného, jem ve větším měřítku. A taky vidím, kam jde dav lidí od rychlíku, co právě přijel na Wilson. Čekal bych, že MD, dřív než objedná nějaké linky, tak si udělá průzkum trhu: odkud kam v dané oblasti jezdí, jak jsou tito cestující hákliví na rychlost a tak. Z toho se zjistí, co kam pojede, kde je a kde není potřeba přípoj a podobně. Teprve pak se budou malovat čáry do mapy. Takže na tyto údaje se ptejte někoho, kdona tom MD chce pracovat.
Tam (a koneckonců i v Hořovicích) se totiž podle mě stala ještě zásadnější věc Ano. Aby se masivně posílila poptávka po dopravě, tak je potřeba splnit další podmínky, jednou z nich je očividně silný "magnet", kam stojí za to cestovat. Mám silný dojem, že tato metoda by rozhodně našla širší uplatnění, zejména v podobě zrychlených osobáků. Já mám právě dojem, že to uplatnění je velmi specifické - tím, že na koncích těchto ramen musí být právě takové místo jako Praha, Brno, Ostrava,... Kam by se mělo dojíždět zrychlenými osobáky po 030? Na druhou stranu, pokud to rameno do velkého města vede, tak má velkou šanci na úspěch. (Co třeba zkusit R/Sp z Prahy do Kolína durch, dál zastavit Záboří, Týnec, Řečany, Přelouč?)