K-report
 

Archiv do 17. září 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 17. září 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 17:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čelakovičan:
Už vidím davy studentů, kteří jedou z Plzně ráno v 3:35 (nebo kolik?) tedy v době, kdy po Plzni ještě moc/vůbec nefunguje MHD, a jedou do školy do Hradce.

Zlomení ramen 170+020 v Praze je dobře, neb není nutné a ani žádoucí, aby se u Starkoče vědělo, že na PlCHu se staví koridor.

Kolik lidí v Praze končí? No cca 30% všech cestujících vystupuje na Smíchově, ze zbytku bych na nějaký přestup viděl maximálně třetinu, tedy když hodně, tak nějakých 20% ze všech cestujících, ale to je jen můj soukromý a myslím, že dost nadhodnocený odhad. Tedy o přípoje se snažit, to ano, ale provážet důsledně skrz není vhodné, neb
a) potřeba přepřahu na Wilsonu = omezení kapacity pro S-bahn
b) bez náhradní soupravy na trase je to velmi zranitelné (ale kde by měla ta náhradní souprava být? v Praze? v Plzni? v Hradci?)

Mimochodem, stav kdy se prováželo jen částečně (tedy např. jen každý druhý rychlík od Chebu jede do Hradce) sežral minimálně o jednu soupravu více než dnes.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 17:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jedna věc je být na šestou v Praze a jiná třeba na osmou v HK. Což od prosince nepůjde."

Zopakuju ještě jednou totéž: Bus z Králováku a Berouna okolo 4,30, z Plzně ve 3,30. Pokud bude někomu chybět časné ranní spojení z Hořovic a Zdic, tak ať si nechá posunout první ranní bus z Hořovic, co jezdí okolo 5,00, protože od nového GVD by byl ve zbytečném souběhu s novou polohou "Berounky". Nepopírám existenci takových cestujících, ale vlak, co dojede do Prahy s rezervou na sedmou, je prostě potřeba víc. Stejně tak se víc využije vlak na šestou do Hořovic, Králováku, Berouna.

Resumé: pokud někdo bude chtít, tak to půjde. Nevím proč pro pár šílenců vstávajících ve tři vypravovat celý vlak.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 17:40:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak ranní Berounka v sobotu těch tranzitů neměla málo, protože stíhala skupinu R v šest z Prahy. Teď už to ale nehrozí, takže v sobotu se její obsazenostg na 6,20 jistě zvýší a ostatní pojedou autobusem (nejspíš až do cíle).

To Honzíkx3: asi si budete muset otevřít pro ty blázny léčebnu. Jinak samosebou že nejezdili (jen) z Plzně ale i ostatních nácestných stanic. Co taky s dírou jménem Plzeň, kam na rozdíl od Tábora, Budějic nebo Oustí netřeba mít z Prahy v sobotu večer spoj.
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.68
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 17:55:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ale ta práce od šesti jsou práce ve skladech a podobně a těch je spousta u dálnice D5 hned u bydliště potencionálních cestujících do Práce.
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 18:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže třeba studenti bydlící v Plzni ale studující v HK (jak velká skupina cestujících to je?) budou mít smůlu. A místo aby jeli až v pondělí ráno rovnou do školy, budou muset jet už v neděli večer na internát.

Co si tak pamatuji ze sveho studentskeho zivota, tak temer vsichni dojizdejici prijeli na misto az v pondeli (nebo jeste lepe v utery) odpoledne a odjizdeli uz ve ctvrtek vecer/v patek po obede. Lidi, co opravdu potrebovali byt v pondeli v 8:00 rano bylo minimum.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 19:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Po zkušenostech považuju za zbytečné, aby v úseku Praha-Česká Třebová jezdilo v sedle 7 vlaků za dvě hodiny.

Jenže to je tak drochu daň za to, že úsek Praha - ČT je souběh dvou významných relací. Když pominu pendolina, tak jeden rychlý vlak do Olomouce a Brna za hodinu + jeden pomalý jednou za dvě hodiny = 6 vlaků / 2h. To je na odjezdu z ČT stejná úroveň (rychlá hodinovka + pomalá dvouhodinovka) jako třeba Praha - Ústí n.L. Trochu bych to přirovnal k tomu, kdyby např. v Rakousku byla Westbahn i Sudbahn v souběhu 160 km - tam by to ale byl o dost větší vlakodrom dálkové dopravy než u nás na 010.

(Příspěvek byl editován uživatelem jct..)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 20:01:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čelákovičan: Jedna věc je být na šestou v Praze a jiná třeba na osmou v HK. Což od prosince nepůjde

Půjde to na půl devátou via Pce.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2475
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 20:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xHonzík: Á odborník na zaměstnanost se projevil.
Teď jde hlavně o to, aby se to ti lidé alespoň dověděli včas a začali si ta nová místa hledat. Předpokládám ale, že většina by tě s tímhle názorem kopla do . Myslím, že kdyby to bylo pro ně tak extra výhodné někde poblíž, že by to za to dojíždění třeba dávno vyměnili.
Konečně přijde na řadu to letecké spojení Plzeň - Praha...
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 21:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě se vrátím k prvnímu rannímu vlaku z Plzně do Prahy. A obrátím to naruby. Jak to asi dělají ti chudinkové z Hradce Králové, když potřebují na osmou do Plzně (v Plzni je podstatně víc škol než v Hradci)? První vlak jede v 5:08, a přijídí do Prahy téměř před obědem: v 6:45.
Z Tábora přijíždí první vlak v naprosto neslýchanou podzní hodinu: v 6:53. První bus v 6:40 na Roztyly jede v podstatě později, za 13 min. se do centra nedostanete.
Z Liberce, ta hrůza, přijíždí první bus v pozdních 6:35 na Černý Most, to na sedmou do Prahy stihnete jen tak tak. Někdo osvícený by měl SA vrchnostensky poručit, ať jezdí dříve!
Z Písku přijíždí první bus na Smíchov v nepředstavitelných 6:55. To ani nestihnete do sedmi dojet pod ocas. Okamžitě obžalovat dopravce z těžkého zločinu!
Etik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.221.228
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 21:25:49    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun (ale i Hroch, Sants) :
Proč pořád ten konfrontační tón, zesměšňování a dělání z diskutujících hlupáky?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4757
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 21:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct:
jeden rychlý vlak do Olomouce a Brna za hodinu + jeden pomalý jednou za dvě hodiny = 6 vlaků / 2h. To je na odjezdu z ČT stejná úroveň (rychlá hodinovka + pomalá dvouhodinovka) jako třeba Praha - Ústí n.L.
To je pravda. A byli tu dokonce tací, co navrhovali rychlou i pomalou hodinu na Brno a rychlou půlhodinu na Olomouc.""
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 21:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: Ty rychlé v zásadě chápu, i když o superrychlém Brnu každou hodinu mám své pochybnosti. Rychlou Olomouc v sedle každou hodinu nijak nezpochybňuju. Ale dělá v tom bordel pendolíno, přišlo by mi logičtější, kdyby nejrychlejší vrstvu Ova-Praha (spolu)tvořily mezinárodní EC. Místo toho nejrychlejší vlak jede jaksi navíc a nepřekročí hranice.

Nutnost pomalých R každou hodinu celotýdenně neuznávám. Vzdálené cíle by měly být vyřešeny těmi rychlými. Z bližších cílů pomalé R jezdí jen kvůli Přelouči, Chocni a Ústí nad Orlicí. To na celotýdenní hodinu není.

Když můžou být z Prahy s přestupem Litoměřice, J.Hradec, Chrudim, tak klidně můžou být v sedle (nebo i celodenně) s přestupem Svitavy a Blansko. Pokračování pomalého R směrem na Olomouc je celkem nesmysl, tam jede v podstatě jen do Litovle (Červenky). Vzdálenější cíle už jsou tak daleko, že je vtákovina do nich jezdit pomalým R.
Stejně tak, když může být s přestupem Frýdek, Opava, Zlín, Prostějov, není třeba jezdit každé dvě hodiny přímo z Prahy do Vsetína.
Myslím, že tolik pomalých a tak dlouhých pomalých R jezdí proto, že je to pro dopravce výhodné. Je to celé v elektrice, a je to hodně státem placených vlkm. Obsazenost některých pomalých R přes Č.Třebovou je tragicky nízká, viz také příspěvek od Hrocha.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 22:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna mimoňovitá (protože jdoucí proti trendu) představa, jak v sedle vystačit z Prahy do Pardubic se čtyřmi vlaky, místo sedmi, za dvě hodiny:
1) EC Praha-Přelouč-Pardubice-Choceň-Brno
2) EC Praha-Pardubice-Ústí-Třebová-Brno
3) EC Praha-Pardubice-Olomouc-Svinov-...
4) IC Praha-Kolín-Pardubice-Třebová-Zábřeh-Olomouc-...-Zlín/Hranice-Ost rava
Všechna pendolína v této představě jezdí za hranice na brněnských a děčínských EC. SC jsou zrušeny, a extravuřty přenechány skutečně soukromým dopravcům. Přelouč, Choceň a Ústí n.O. by v sedle pásmově vymetaly brněnské EC, protože jsou méně vytížené než olomoucké. Přímý vlak z Kolína do Brna je v sedle jen přes HavlBrod. Ve špičce by jezdil pomalý R Praha-Brno. Rozpojování a spojování IC v Olomouci by bylo jen v sedle, ve špičce by jely dva vlaky. V době této vize už by byl vyřešen přiměřeně rychlý průjezd přes Ostravu, na Slovensko by se jezdilo tudy. Žádné přímé vlaky z Prahy do Vsetína a Starého Města. IC na Olomouc by musely být pořádně dlouhé. Kolik vagónů vůbec může mít vlak z Prahy do Ostravy? Tak a můžete mi začít spílat
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 22:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etik: Na rozdíl od některých, když zesměšňuju, tak výroky, ne osoby. I mistr tesař se utne, nikdo nepronáší jen moudra. Navíc některé tradiční ajznboňácké představy (z pohledu kaštana) po zesměšnění přímo volají.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 22:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun: Praha - Ostrava může určitě 13 kočárů.
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 22:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: Dík

Hroch: "Na mnoho současných R by bez problémů stačila jednotka alá ešus. Ta má výhodu, že se dá ve špičce spojovat do více a v koncových úsecích dělit do více relací - snáze než přímé A+x*B.
Vše má ale jeden háček a všichni víme jaký...
"

Až budou elektrifikované cancourky do K.Hory,města a do Chrudimi, tak by se nějaké takové ála ešusy docela hodily. Z Prahy by mohly jezdit spojené. A řešila by se jimi ta šotouši nenáviděná Přelouč. Do té doby ale uteče ještě hodně vody.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 23:02:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč tak radikálně? moje představa:
2h SC praha-pardubice-olomouc-ostrava (už si získaly zákazníky a rušit by je byla chyba)
2h EC praha-kolín-pardubice-čt-zábřeh-olomouc-žilina...
2h EC praha-pardubice-čt-olomouc-hranice-studénka-ostrava...
1h EC praha-kolín-pardubice-čt-brno-břeclav...
2h IC praha-pardubice-olomouc-přerov-hulín-otrok-zlín/staré město-luhačovice/hodonín (může jezdit klidně do dvou měst jako dvě spojené jednotky)
2h R/Sp praha...svitavy...brno

všechny ostatní R do prahy zrušeny (včetně mě naprosto nepochopitelných R praha-přerov)
ve směru z prahy přibývá vnitrostátním ic počet zastávek tak, aby pobrali cílovou oblast a rychle ji dopravily do prahy (to schytají kvůli taktu i ec do polska)
ec do brna staví rovnoměrně

(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek84.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek84.)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 23:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Len toľko, že nesmieš zabúdať na jednu vec. 99% cestujúcich (a to nie len vlakových ale aj autobusových a leteckých) trpí vyslovenou fóbiou z prestupovania a spojenie s jedným a viac prestupmi veľmi stráca na "popularite" (je to aj o.i. základný kameň úrazu pri zavádzaní rôznych IDS).

"Extravuřty přenechány skutečně soukromým dopravcům" - to ako myslíte niečo ako SA a jej ideál povinne miestenkových, v podstate šialene podkapacitných jednotiek (220 miest AB-OVA, pri plnýcg 10 vozňových súpravách IC, dovoľte mi sa zasmiať), ktorým bude musieť ísť ešte ďalší Ex/IC vyslovene "v pätách", pre tých, čo "nemali šťastie", inak polka cestujúcich posadá do áut? Pri diaľkových autobusových reláciách sa to dá, ale začať to pchať aj do vlakovej alternatívy (ktorej kapacitnosť má byť snáď jedným zo základných účelov a výhod)? Ďakujem, neprosím.
Jog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 5-2007

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 23:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na tejto stránke sa objavila konečná verzia Slovenskeho GVD 2009
http://vlaky-sk.wz.cz/
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 23:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84: Proč tak razantně? Protože toho v sedle jezdí moc, různě se to motá na trati a překáží si to. Přitom to v sedle jezdí poloprázdné.
R, IC a EC celodenního taktového schématu by se podle mě neměly vzájemně předjíždět. Kapacita trati by se podle mě měla vyžívat na doraz jen ve špičce, pokud možno jen v jednom směru.

K Vašemu návrhu: Nijak neřešíte rozdíl ve vytíženosti špička vs. sedlo. Ve špičce je dvouhodinovka pomalého R Praha-Ústí n.O. nedostatečná.

Proč myslíte, že by byla špatná náhrada pendolín vlaky EC se stejnými zastávkami? Na trati Ostrava-Praha tuším, že rozdíl jízdních dob nepřekročí pět minut. Mezinárodní EC by se přeřazením do nejrychlejší vrstvy Ova-Pha významně vylepšily. Cestující Ova-Pha by za těch 5 minut navíc měli řádnou "slevu"...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 23:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: ad přestupy: vymyslete provozně, ekonomicky a uživatelsky únosný systém, kdy budou přímé vlaky nejen do Vsetína a Uherského Hradiště, ale taky do Frýdku, Opavy, Prostějova, Zlína, a jste king.

Nerozumím obhajobě systému, kdy do menších měst (Vsetín, Staré Město, Blansko) jsou "nutné" přímé vlaky, protože tam tradičně jezdí, zatímco do větších měst přímé vlaky nejsou a nebudou. Argument neoblíbenosti přestupů je jen takovým bičem na všechny novotáře.

Myslím, že celodenní taktové přímé vlaky (nebo vozy) jsou směrem na Olomouc třeba jen do Hranic-Ostravy a Otrokovic-Zlína. A to rychlé, žádné pomalé R.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 00:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, č.616:
Ten Kolín jen jednou za dvě hodiny se mi nezdá. Frekvence tam je i byla docela slušná. Samozřejmě ale nevím, kam všichni jedou - zda jen do Pbic nebo třeba až do Košic.

Všechna pendolína v této představě jezdí za hranice na brněnských a děčínských EC
Mám dojem, že Pendolino si do Berlína/Hamburku němci nepustí, bo je moc krátké (alespoň, co jsem vždy slyšel). To už spíš věřím, že by jezdilo třeba na Košičanovi.

Žádné přímé vlaky z Prahy do Vsetína a Starého Města.
To není špatně, ale osobně jsem velmi zvědavý, jak dopadne letos Slovakia. Pokud ta starostka uspěje, tak strácím veškerý zbytek iluzí o realizovatelnosti podobných "revolucionářských" myšlenek.

Až budou elektrifikované cancourky do K.Hory,města a do Chrudimi, tak by se nějaké takové ála ešusy docela hodily.
Nejen Chrudim a KH, ale třeba i ten Zlín/Vsetín/Luhačovice (3 spojené jednotky).

Kolik vagónů vůbec může mít vlak z Prahy do Ostravy?
Můžu posoudit z hlediska délky perónů - sudá Šírava letos vozí z Přerova 15 vozů a v MuNu a Pardubicích by to asi sneslo o vůz méně. V Kolíně jsem nový perón ještě nevyzkoušel a k IV. a V. samozřejmě nebrat. I když ... Pannonia stojí v Kolíně ve výhybkách běžně a nikdo si násilí nedělá. (Fakt bych tam chtěl třeba večer nastupovat do vozů do Lököshazy.)
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 00:42:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V době této vize už by byl vyřešen přiměřeně rychlý průjezd přes Ostravu, na Slovensko by se jezdilo tudy.
Odjezdová (resp. cestová, abych byl přesný) návěstidla od frýdlantských nástupišť Ostravy hl.n. jsem se přesvědčil, že už stojí. Teď ještě schází odstranit přepřah (případně posilování souprav). Pokud by se jezdilo přes Havířov, bude to kratší a bez jízdy poddolovaným úsekem Darkov-Louky n.O.

přestupy:
Ještě se k tomu vrátím. V zásadě je dobře, když se uvolní kapacita DC a vozového parku pro něco jiného/někam jinam potřebněji (případně do současné nulové zálohy - vozy), ale nejsem si jistý tou politickou průchodností. Je to vidět na tom Vsetínu - tam spojení mají a nechtějí o něj přijít (jakkoliv by bylo nahrazeno přestupem), v Opavě ho nikdy neměli, tak se po něm neozývají. Člověk si brzo zvyká na lepší a dlouho na horší (byť ten 1 přestup není katastrofa).
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4761
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 00:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jog:
Díky Vám.
Bohužel je nejspíš opravdu pravda to čekání zvolenského lůžka v Žilině až na Šíravu. Vzhledem k úžasnému personálnímu osazenstvu stanice (posunovači aspol.) bude jedině dobře, pokud tam budou staré WLAB-y.
(A v neděli do Zvolena to bude, koukám, ještě vylepšeno o další hodinu a půl.)
Fakt nemám slušných slov.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1887
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 02:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu tak rozebírají zbytečné vlaky, také hodím dva páry do pléna. Konkrétně je řeč o dvou párech Os Hodonín – Břeclav, které podle návrhu jedou mimo špičku a vytvářejí tak celodenní hodinový takt os Hodonín – Břeclav. Jediný problém je v tom, že se pohlo s časovými polohami jak přímých Os vlaků Přerov – Břeclav, tak i vlaků na trati 343, díky čemuž vznikl nepřípoj v Rohatci, resp. Hodoníně. Jenže, 14 minut po těch plánovaných Os odjíždí z Hodonína do Břeclavi (a dál do Brna) R. Ano, ty nezastavují v nácestných zastávkách, ale od zavedení nového GVD má být (pokud se stihne a zatím vše nasvěědčuje tomu, že stihne) IDS. A v rámci něj se plánují autobusy do Lužic, Mikulčic a Moravské Nové Vsi, které mají mít odjezd z Hodonína jen o minutu později než ony R. A protože autobusy obsluhují jednu obec navíc oproti R, je potřeba aby jezdily. Tím máme vyřešeny dvě nácestné zastávky ze tří. A nyní otázka: opravdu je spojení trati 343 s Hruškami natolik důležité, aby opodstatnilo Os? Pokud ano, pak opodstatní i zastavení R v Hruškách. Pokud ne, pak není co řešit a kraj tu naprosto zbytečně vyhazuje peníze do chřtánu ČD.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 08:13:35    Odkaz na tento příspěvek  

Kolik vagónů vůbec může mít vlak z Prahy do Ostravy?

Kdysi dávno , když jsem studoval SPSD nás učili , že maximální délka vlaku osobní dopravy je dána normativem hmotnosti určité lokomotivy pro určitou trať ,hmotnost osobních vozů se počítá jako plně obsazených s průměrnou hmotností 80kg/jednotka substrátu.Délka vlaku nesmí přesáhnout normativ délky pro konkrétní trať. Maximálně však bylo přípustných 20 vagónů.

To bylo v době 89-93. Dnes bude metodika možná jiná. Je faktem ale , že vlaků , které kdysi dávno měly dvacet vagónů bylo poměrně dost.Vzpomeňme třeba na Balt-Orient atd.

Dlouhé vlaky jezdily i na trasách , kde se to dnes zdá úsměvné. Ještě v sedmdesátých letech byla třeba maximální délka vlaku na trase Pha-Turnov 16 vagónů. Další kapitolou byly odborářské rekreační vlaky jedoucí v sezónách do rekreačních cílů , které měli tak 10-20 vagónů.

Vzpomínám si , jak jsem jel speciálním vlakem v roce 1985 na spartakiádu a tento speciální vlak z Turnova do Prahy stavěl pouze v MB a měl 15 kousků.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 6-2008
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 08:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu vedení vlaků přes HL.NADR.na HA.Detvan a snad i jiný Košičan2,léta jezdíval přes Vítk.tak kvůli cest.ze Slov.at jezdí přes hl.n.a Svinov.Ale ranní Hutnik od nového GVD je z Tř.Tě.Ha.FM,Frýdlandska zbytečné zajíždění.Také ze sídlištˇDubina Hrabůvka Výškovice Zábřeh jet tram.na hl.či Svinov to odradí.Jezdí li IC EC z OVA po 4,6,8až 20hod.Tak Hutnik a třeba Olše po 5 resp.7hod.a odp.zpět z Třince/Těšína přes Vítk.se zast.v Stud.a Suchdole,případně se spoj.např.v OL.jak se výše zminuje s vlakem od do např.Zlína.V Karviné by mohl začínat Ostravan i Manažer,není to z Boh.daleko .Přes den nějaká ta Žilina.Tím by se nenásilně vyřešilo i pokrátilo ježdění na Prahu i Slov.ze sev.moravy.Možností je samozřejmě více,rád si nějaké přečtu.Vím z dotazu na na veřejné schůzi v Hav.tak počet 4 IC EC by radnice uvítala,zatím však nebojuje na rozdíl od Karviné,která hlasitě dává najevo zájem.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 09:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
ty vložené Os vlaky Břeclav - Hodonín, to asi nestihne vzít ta souprava osobáku od Přerova, která by měla mít v Břeclavi v tu dobu víc než hodinou přestávku, nebo snad jo?
Předpokládám ale, že kvůli těmto Os bude potřeba spíš souprava navíc, protože ten 3-minutový obrat v Hodoníně by šlo zvládnout jedině se soupravou s řídicím vozem nebo dvěma lokomotivami, oboje je taky asi nereálné...
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 10:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ic540: Převedení sudého Hutníka od nového GVD přes Hlavní nádraží a Svinov považuji za přínos. To, že do Vítkovic jezdí tramvaj ze sídlišť z jižního města je sice pěkné, ale spojení je hodně nedostatečné. Naopak nikoho neodrazuje jezdit z Dubiny, či Hrabůvky na Svinov - tramvaje jezdí prakticky pořád, kdežto do Vítkovic je sedlových 20 minut na d-3 hodně (asi vědí proč...). Nádraží Vítkovice má již svou slávu dávno zpečetěnou, bezdomovci na každém kroku, je to nejhorší ostravské nádraží, kde po příjezdu lichého Hutníka všichni utíkájí z nádraží pryč k přistaveným taxíkům.
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 6-2008
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 11:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina.Souhlas se stavem nadr.Vítk.TRAGEDIE.Ale i tato lokalita se má řešit.Snad již brzy to v souvislosti s výstavbou Nár.sport.centra MORAVA.Bordel je i na jiných nadr.přesto vlaky neodklonují.Jízda Hutníku Polaneckou spojkou byla pro výše uvedené proto výhodou.Z hl.nadr.a Svinova toho jezdí dost,včetně Pindi.Od nového GVD sudý i lichý naokolo je to blíže.Snad kromě parkoviště a blízkého okolí se ozdraví i budova nadr.Zoufale na to čeká.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 11:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k nočním spojům: Pro "luxusnější" vidím jako ideální odjezd kolem 22:00, nejpozději 23:00 příjezd kolem 8:00, nejdříve 7:00; jejich cetující preferují vyspat se a ráno nikam nespěchají. "Obyčejné" mohou mít odjezd kolem půlnoci, příjezd kolem 6:00 (stíhá se večer pařit/ráno pracovat). Tak vychází osa symetrie na 3:00 - dávat jí na 2:30 by rozbilo takt ve dne, 2:00 je moc brzo - to pak znamená příjezd ve 4:00-6:00, což je moc brzo.

Takže bych navrhoval
R "ExExcelsior"
Praha cca 0:15 - KO-Pře-PU-Choc-UO-CT-ZaM-OL-Pře (cca 3:30)-HrM-SuO-Stu-Ova-Boh(cca 4:30)-atd Žilina-Košice
zpátky Bohumín cca(1:30) Praha cca 5:45
veze přímé vozy Praha-Krakov (aby se v Krakově bylo rozumně); u vozů Fr. Lázně-Plzeň-Košice, Cheb-UL Košice je otázka, jestli je vést tímhle, nebo Slovakií nabo obojí.
Přípoje Os HK-PU+PU-HK; Sp ČT-Brno?; Os Zam-SU; Os Olom-Prost; Sp/R Přerov-Břeclav (nebo z Olomouce, jestli Excel pojede mimo Přerov); Sp HrM-ValM-VS; Os OvaSv-OP; Ova-Havířov; Ova-FM

EN Slovakia:
Praha cca 22:00, naposled staví Olomouc cca 1:00...Košice, zpátky Praha příj. cca 8:00

R Gallileo Praha cca 0:15 Brno(cca3:00) -Břeclav -Blava(cca4:30) -Budapest(cca7:15), vozy FrL-Budapest; Praha-Budapest-někam dál; Praha-Blava-Zvolen-BB
zpět příj Praha 5:45

Nebo raději odj. Praha 22:00, zpět 8:00?

EN Metropol - navrhuji posunout na tranzitní relace: Berlin (před 22:00) -DD(0:00) -UL (1:00) - Praha-Holešovice (2:15) - Břeclav (5:45-6:00) - Bratislava (před 7:00) Budapest (před 10:00)
zpět Břeclav kolem 0:00
V UL bere vozy CH-KV-Budapest (Cheb 22:00, zpátky příj. 8:00); v Břeclavi mění vozy s Chopinem.

EN Chopin:
Wien (23:00) -Břeclav (cca 0:00) - Bohumín (cca 2:00) - Varšava (mezi 7:00-8:00), vozy Wien-Berlin, Wien-Moskva, Wien-Kraków (dlouhý pobyt v Bohumíně), Budapest-Warszawa
zpátky Bohumín 4:00, Břeclav 6:00

EN Vltava:
Praha cca 22:00 - PU-OL-Bohumín (2:00); vozy Praha-Moskva, Praha-Varšava. Zpět Bohumín 4:00, Praha 8:00. Nebere vnitrostátní frekvenci, paralelně jede nějaký IC, aby se nepřenášelo zpoždění. V případě zpoždění jedné větve se mohou v Bohumíně nějaké vozy navěsit na to, co zrovna pojede.

Snažím se minimalizovat dlouhé pobyty a zbytečné prodlužování tras. 5hodinové relace (např. Praha-Blava) asi moc nejsou na noční spoj.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 12:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
a tak dlouhých pomalých R jezdí proto, že je to pro dopravce výhodné
Na 170 si už ČD (nebo snad MD?) naddimenzovanosti souprav Praha - Stříbro všimly a jezdí od léta o jedno B kratší.

Kolik vagónů vůbec může mít vlak z Prahy do Ostravy?
Pokud to má být klasa a ne spojené jednotky, tak bych se zamýšlel nad vlivem na JD z důvodu nejen pomalejších rozjezdů.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Olda808
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 14:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu slovenskému GVD: Jaký význam má Os 4684 Kúty - Lanžhot ? A co se potom děje se soupravou ?
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 17:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun: Ale dělá v tom bordel pendolíno, přišlo by mi logičtější, kdyby nejrychlejší vrstvu Ova-Praha (spolu)tvořily mezinárodní EC. Místo toho nejrychlejší vlak jede jaksi navíc a nepřekročí hranice.

No vida, shoda. Na druhou stranu si je ale třeba uvědomit, že pendolino oslovilo skupinu zákazníků, která by jinak o vlaku neuvažovala.

Nutnost pomalých R každou hodinu celotýdenně neuznávám. Vzdálené cíle by měly být vyřešeny těmi rychlými. Z bližších cílů pomalé R jezdí jen kvůli Přelouči, Chocni a Ústí nad Orlicí. To na celotýdenní hodinu není.

Když už by něco mělo být s přestupem, tak asi pomalé Brno. Přelouč mít celotýdenní hodinu nemusí, o Chocni a Ústí n.O. ale pochybuji - města obdobné velikosti jako Česká Třebová (no dobře, trochu menší) si mnohem dietnější nabídku nezaslouží. A pak tu máte relace jako třeba Hradce Králové - Svitavy, které pak vyjdou na dva přestupy ...

Myslím, že tolik pomalých a tak dlouhých pomalých R jezdí proto, že je to pro dopravce výhodné.

Hlavně proto, že jsou MD objednané.

Obsazenost některých pomalých R přes Č.Třebovou je tragicky nízká, viz také příspěvek od Hrocha.

Hroch psal o 2ks na kupé, to máte cca 130-140 lidí na olomoucký pomalík, na Brno adekvátně k velikosti soupravy méně. Spíš než jejich rušení by bylo vhodné v nich zlepšit kulturu cestování tak, aby nůžky mezi R a IC/EC i přes určitý "downgrade" vlaků vyšší kvality nebyly tak rozevřené.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 17:19:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ten Kolín jen jednou za dvě hodiny se mi nezdá.

No já jsem navržené linkové vedení raději nekomentoval, ale tohle je vyložený nesmysl.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1888
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 18:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: To je další věc. Kde na ty vlaky chtějí vzít soupravy. Mě osobně nic rozunmého nenapadá. 3 min. na obrat je málo i pro vratnou soupravu (sólo 810 se na takovýto vlak přímo nabízí ale asi neprojde).
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 19:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "Ten Kolín jen jednou za dvě hodiny se mi nezdá.

Jo, to je nezamýšlený renonc, našly by se i jiné renoncy. Do detailu jsem to neladil, protože nic podobného v dohledné době "nehrozí". Možná, že 4 vlaky za dvě hodiny je moc drsné, že by jich k zachování všech podstatných relací bylo třeba 5.

Přesto si myslím, že by tratím 010 a 270 slušelo omezení počtu základních taktových vlaků. Soupravy IC a EC Praha-Olomouc myslím, že by se měly prodloužit. Asi ne na plných 13 vozů, ale na více než je dnešních asi 8 vozů. Tím by vznikl větší prostor pro přesněji cílené posilové vlaky ve špičkách.

ad pendolína: frekvenčně by mi pasovaly nejspíš na brněnské EC. I naklápění by se mezi Chocní a Brnem dobře využilo. Půlka pendolín na Vídeň, půlka na Blavu, to by tak zhruba mohl být počet vlaků, které v těchto relacích zajišťují ČD.

"třeba i ten Zlín/Vsetín/Luhačovice (3 spojené jednotky). "

Nebylo by to drahé? Není jedna mašina a x klasik levnějších?
Když by všechny vlaky na Olomouc byly rychlé (max. Kolín, Pardubice, Třebová a Zábřeh), a nikde by je napřejížděla žádná pendolína, tak by těch cca 10 minut na rozpojení nebo spojení nebyla žádná tragédie.

"Žádné přímé vlaky z Prahy do Vsetína a Starého Města."

Tohle jsem sice napsal, ale s tím Starým Městem je to složitější. Nahradit jeden vlak Praha-Luhačovice hned dvěmi či třemi přestupy by bylo přecejen moc.
Pokud by se vlaky na 340 a 341 rozlomily přesně podle tratí, aby žádný vlak hloupě nemíjel Uherské Hradiště, tak by ze Starého Města byly přípoje jak do Uherkého Hradiště, Uherského Brodu a okolí, tak do Veselí nad Moravou a okolí. Takže bych se omezil na konstatování, že jsem pro celodenní dvouhodinový takt rychlých přímých vlaků či vozů Praha-Přerov-Otrokovice-..., a ne pro proklady s přeloučskými vymetáky.
(Přímé vlaky z Prahy, končící ve Vsetíně, a výhledově i přímé vlaky do Púchova, nadále považuju za zbytečné.)

naroznej: "Další kapitolou byly odborářské rekreační vlaky jedoucí v sezónách do rekreačních cílů , které měli tak 10-20 vagónů."

Tím jsem jako dítě jednou i jel. Ze Svobody do Prahy asi za pět hodin. (Polorychlíkový bus to už tehdy stíhal zhruba za tři hodiny...)

"Pokud to má být klasa a ne spojené jednotky, tak bych se zamýšlel nad vlivem na JD z důvodu nejen pomalejších rozjezdů."

Mám pocit, že některé klasy umějí zavírat dveře. Rozjezdy závisí nejen na počtu vagónů, ale hlavně na mašině. Silnější mašina by si s větším počtem vozů hravě poradila. Tohle je úvaha v delším časovém horizontu. Vlaky Praha-Olomouc-Ostrava by měly být jakási vlaková loď českých železnic, tak by se pár slušných mašin snad mohlo časem vyšetřit. (Pendolína bych si z důvodu nižší kapacity a naklápění přestavoval na Brnech. Na Ovu se naklápění prakticky nevyužije.)

Jct: "pendolino oslovilo skupinu zákazníků, která by jinak o vlaku neuvažovala."

Klasické EC se slušnými vozy a stejným počtem zastávkami může být i pohodlnější. Hlavně mi přijde otrava se na Slovensko nebo do Polska mrcasit současným "zastávkovým" EC.
Taky je otázka, zda ČD na SC vydělají dost na to, aby se zaplatil jak provoz, tak amortizace pendolín. Možná by bylo lepší, aby je nasadily na státem placená Brna.

města obdobné velikosti jako Česká Třebová (no dobře, trochu menší) si mnohem dietnější nabídku nezaslouží. A pak tu máte relace jako třeba Hradce Králové - Svitavy, které pak vyjdou na dva přestupy ..."

Ústí je myslím větší než Třebová. Ale není větší než Teplice, Havl.Brod, Trutnov, Žďár, Bílina,...
Když to seriózně rozeberete, tak v úseku ČT-Zábřeh žádný pomalý R nepotřebujete, v úseku Zábřeh-Olomouc tuto funkci obstarají R Brno-Zábřeh-... Pomalý R na Brno sice vznikl spojením v zásadě potřebných ramen, ale ta ramena se dají propojit i jinak. Pokud by Ústí a Choceň pásmově obsloužily brněnské EC, tak můžete udělat taktový R HK-Brno, a (výhledově) Praha-Pardubice-Chrudim. Posledně jmenovaný vlak by z frekvenčního hlediska měl určitě opodstatnění, protože úsek Praha-Pardubice je u velkého počtu vlaků nejplnější.

IC540: "z dotazu na na veřejné schůzi v Hav.tak počet 4 IC EC by radnice uvítala,zatím však nebojuje"

Asi bude potřeba počkat na funkčnost propojení Svinov-hlavní-Kunčice. Pak by vlaky na Slovensko mohly jezdit převážně tudy.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 20:53:34    Odkaz na tento příspěvek  

Nemohly by ty výše diskutované špičkové posilové vlaky jedoucí ráno do Prahy a odpoledne zpět vyjíždět právě z těch měst, o kterých se diskutuje, že přímé vlaky nepotřebují? Ráno do Prahy a odpoledne zpět by tak z těchto míst jel 1 až 2 přímé vlaky, po zbytek dne s přestupem.

Kromě vlaků ze Vsetína mě ještě napadají možná až příliš revoluční: Opava – Svinov – Studénka – Suchdol…, Prostějov – Olomouc – Červenka – Mohelnice – Zábřeh…
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 21:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ok, už jsme vymysleli omezení a já teď nadhodím úplně opačnou ideu: ještě více spojů

pokud bude v (daleké) budoucnosti snaha omezit závislost na ropě (a tedy na rusích a arabech) podporou hromadné dopravy, mohlo by spojů ještě radikálně přibýt. čistě teoretický návrh: do prahy rychlé vlaky z velkých měst a pomalé (rychlíky, i když kvalitou samozřejmě na úrovni dnešních ec nebo vylepšených ešusů) ze všech těch měst, které si podle mnohých diskutujících žádné přímé spojení nezaslouží. ostatně v zahraničí na některých tratích jezdí ic i po čtvrt hodině. trať 010 je ucpaná už teď a proto navrhuji výstavbu/modernizaci paralelní tratě Praha-Hradec Králové-Česká Třebová s Vmax 120-200 km/h. co vy na toto scifi?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 21:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84: hezký sci-fi.
To snad spíš nějakou tu vysokorychlostní trať z Prahy do Brna a pak snad s tou návazností na koridor do Přerova. Pokud by byla traťová rychlost té VRT Praha - Brno 300 km/h, tak za tu hodinu by to tu trasu dalo, a pak do Přerova snad taky za takovou hodinku, takže jízdní doba srovnatelná i s Pendolinem...
Já předpokládám, že snad jednou zdravý rozum zvítězí a rychlé vlaky Praha-Pardubice-Olomouc-Ostrava by měly být mimo dotace a pěkně do toho dát konkurenci. To by pak ale ani moc místa (za současné infrastruktury) na nějaké dotované "pomalé" rychlíky nezbylo...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4765
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 21:39:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Asi ne na plných 13 vozů, ale na více než je dnešních asi 8 vozů.
Myslím, že všichni víme, na čem to vázne ...

pendolina
Viz, co jsem psal ... jedině rozlomit Vindobonu, Hungárku a spol. A na to jsem asi moc velký šotouš...

Luhačovice:
Minimálně nějaké přímé vozy/posilák/... by se pro lázeńské hosty hodil. Jezděj.

Klasické EC se slušnými vozy a stejným počtem zastávkami může být i pohodlnější.
Byť je to samozřejmě pravda, je nutné přiznat, že Pendolino je dostatečně zmedializováno. Navíc u něj přeci jen tolik nehrozí náhrady B-čkama, jak se v poslední době běžně děje na IC.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 21:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V současné době (od 2. změny GVD?) došlo k posílení vlaků EC 108/109 Comenius a IC 580/581 Ostravan o dva vozy, ale i toto posílení je v exponované dny nedostatečné. Zejména čtvrteční a páteční lichý Ostravan a pondělní sudý jsou sardinkoidní vlaky i přes posílení...
Naopak páteční posilové rychlíky do Ostravy jezdí prázdné. Už se někdo zamyslel, že páteční posilové rychlíky z Prahy v 11:45 a 13:45 není to pravé ořechové? Ideální by byl v 17:45 - před Ostravanem.
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 22:13:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: vlaky na trase Praha-Ova moc obratů za den neudělají. Ubráním vlaků v sedle by se uvolnilo možná 10-15 vagónů, o které by se teoreticky daly prodloužit ostatní soupravy. Teoreticky proto, že nejzbytnější jsou pomalé R s jejich plesnivými béčky.

810 292-3: " posilové vlaky jedoucí ráno do Prahy a odpoledne zpět vyjíždět právě z těch měst, o kterých se diskutuje, že přímé vlaky nepotřebují? "

Obecně by se mi to líbilo. Takhle bych si uměl představit třeba Prostějov, nebo výhledově Frýdek. Méně Opavu, protože míjí ostravské hlavní. Určitě bych ráno odstřelil jedno ze dvou Starých Měst ve prospěch druhého Zlína, a místo jednoho Vsetína třeba jeden Prostějov.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 22:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud bude v (daleké) budoucnosti snaha omezit závislost na ropě (a tedy na rusích a arabech) podporou hromadné dopravy, mohlo by spojů ještě radikálně přibýt.
No jo, ale pak je otázka, jak vyrábět tu další trakční elektřinu. Předpokládám, že ještě hóóódně dlouho se bude u nás vyrábět hlavně z uhlí a jádra. Takže rozvrtáme si naši krajinu ještě víc a budeme dál ve velkém těžit? Anebo jaderná energie. Ta mi připadá přijatelnější, ale... českým jaderkám, jak jsem četl, nejvíc vyhovuje ruský uran (jestli to nebude jejich zcela (Dukovany) a částečně (Temelín) ruskou technologií...).
Sou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 22:22:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ranní VSetíny(odjezd 4:40,6:40) byvaji solidne zapleny...Prvnim jezdi tez pracujici do Val. Meziric a druhym skolaci do Hranic....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4766
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 22:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Teoreticky proto, že nejzbytnější jsou pomalé R s jejich plesnivými béčky.


Ještě bych dodal, že úplné celodenní celotýdení odstřižení Valašska od přímých spojů do/z Prahy bych nepovažoval za zcela ideální.

Semolina:
Už se někdo zamyslel, že páteční posilové rychlíky z Prahy v 11:45 a 13:45 není to pravé ořechové?
V návrhu už jsou později.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 22:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: "čtvrteční a páteční lichý Ostravan a pondělní sudý jsou sardinkoidní vlaky i přes posílení... "

Není divu, když jsou ráno odjezdy ze Svinova 4:10, 4:18, pak Ostravan v 6:04, a pak (když pominu Hutník z Vítkovic) až v 10:10 Comenius. Z Olomouce taky žádná sláva. 6:07 ze Zlína a pak až za hodinu Ostravan.
Názorná ukázka, jak nemá vypadat ranní špička. (Nemůžu se zbavit pocitu, že to není možné, a že hledám v JŘ blbě. Že musí ještě něco jezdit, ale přitom nevím co by ještě jezdilo. Pendolíno pro běžné dojíždějící nepočítám.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 22:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sou: Kvůli denně dojíždějícím nemusí jezdit až do Prahy.

Hroch: "úplné celodenní celotýdení odstřižení Valašska od přímých spojů do/z Prahy bych nepovažoval za zcela ideální."

Já taky ne, ale z dopravního hlediska vidím větší priority. Pokud by přes Vsetín nejezdilo nic na Slovensko, tak bych tam viděl jako rozumné tak dva páry přímých vozů denně, plus nějaký pátek a neděli navíc přímý vlak. Nemůžu si pomoct, ale z takového Jindřichova Hradce dojíždí do Prahy víc lidí, a přímý vlak tam nejspíš nikdy nebude.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 17. září 2008 - 00:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci nějak tento, ale nepatří tato diskuze už o diskuzi níž?
»MiniŠotoBlog« Dobrý každý vagón, který pošle jednu 021 do šrotu.
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 00:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Patří. Většina námi navržených kroků rozhodně v přípravovaném GVD není. Už je to tak.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2008
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 02:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 622a624.Jde o to,aby ty dvě ranní spoj.Hutnik a třeba Olše,jako doplnění taktu i třeba spoj.v Ol.z vlaky od Zlína do budoucna jezdily pro výše mnou zminované města přes Pol.spojku zejména z čas.důvodů a k večeru zpět.Kdežto denní Detvan(Zvolen)a ten např.Košičan2(Poprad,Košice)at zajíždí nově přes hl.nadr.tudíž centrum města.Význam pro cest. ze Slov.že nevyst.v pro ně nevýznam.a méně dost.do centra Vítkovicích.A takový je význam proč něco přes Vítk.a něco přes hl.nadr.od či do Hav.Těšína,Třince.A ta Karviná je jednoduchší,již tam jezdí ty Žiliny a mohou posunout a dát výchozí Ostravan i Manažer,tak jak bude i jedno Brno.Z Boh.jen 15km.Čím více bezpřestup.spojů,tím více již dnes dostatečného substrátu z velkých SM měst z okolí OVA.S vašimi názory se vesměs ztotožnuji,ale nato HA.radnice nečeká,nemá tam takového zaníceného úředníka,jako Karviná,co bojuje,je slyšet a vítězí.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 02:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lbc kraj + ČSAD Semily – evidentně snaha zlikvidovat dotčenou část 064. Jak se bránit? Diskusi asi raději v sekci Český ráj a Podkrkonoší.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 17. září 2008 - 10:27:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: mi to píše, že tam nic neni
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří


ICQ 264305638
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 11:19:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ke sporu o to, zda v Ostravě jezdit přes nádraží Vítkovice.
Pokud by byly splněny tyto podmínky:
– šlo by o špičkový posilový vlak nad rámec pravidelných taktových vlaků
– tento vlak by se dostatečně zaplnil i bez cestujících z větší části Ostravy, tj. z Třince+Těšína+Havířova (+příp. Studénky a Suchdolu)
– ± půl hodiny (nebo hodinu?) by jel z Ostravy i taktový vlak přes hl.n. a Svinov

Dosažitelnost Vítkovického nádraží z Dubiny+Výškovic v ranní špičce bych považoval za dostatečnou (jezdí tudy i špičkové posilové linky např. d-6). Horší je to ale při návratu, protože odpolední vlaky z Prahy sem přijedou až večer.


Zdenek84: K tomu scifi návrhu s využitím tratě přes Hradec Králové:
Pokud by se někdy v budoucnu trať 020 nějak modernizovala (v dohledné budoucnosti se o tom neuvažuje), mohly by tudy jezdit pomalé R na 260 a 270. Prokladem se stávajícími R by vznikl půlhodinový takt Praha–Hradec Králové, tedy srovnatelné spojení jako Praha–Pardubice. Propojení ramen např. Praha–Hradec Králové a Hradec Králové–Brno (z Prahy pochopitelně nejdále do Blanska) by byl jakýsi bonus. Předpokládalo by to ale nějaké relační jízdné.


„pokud bude v (daleké) budoucnosti snaha omezit závislost na ropě (a tedy na rusích a arabech) podporou hromadné dopravy, mohlo by spojů ještě radikálně přibýt.“

„No jo, ale pak je otázka, jak vyrábět tu další trakční elektřinu.“


Bude snaha omezit energetickou náročnost bez ohledu na primární zdroj energie, což předpokládá využití energeticky méně náročných technologií, čímž v oblasti dopravy je mj. železnice.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 11:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, stáhli to. Vizte výše uvedenou diskusi.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 12:30:14    Odkaz na tento příspěvek  

„pokud bude v (daleké) budoucnosti snaha omezit závislost na ropě (a tedy na rusích a arabech) podporou hromadné dopravy, mohlo by spojů ještě radikálně přibýt.“

Potom by spojů spíše ubylo , protože by radikálně stoupla též nákladní doprava a bylo by třeba to nějak všechno vyjezdit.
Zcela určitě by se prodloužila délka vlaků. Tak nějak bychom se vrátili zpátky do osmdesátých let.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 18:06:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810292-3:Bude snaha omezit energetickou náročnost bez ohledu na primární zdroj energie, což předpokládá využití energeticky méně náročných technologií, čímž v oblasti dopravy je mj. železnice."

Trochu se uklidněte, pane kolego.

Škoda-Fabia 55 kW, 5 míst.
Škoda 380 ČD 6-7,2 Mw, na EC vlaku max. 9 vagonů, v první třídě max. 54 sedadel na vagon.

Vzdálenost Praha - Brno po dálnici a po železnici.

Mrtvá váha Fabie vers. vlak.

Fabie přepraví cestující od domu k domu, kdo použije vlak musí cestovat z domu na nádraží a z nádraží k domu - další energetické náklady.

Ještě stále věříte v menší energetickou nákladnost železnice?

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 20:05:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konečný návrh pro Moravskoslezský kraj
http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/dop_07.html
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 17. září 2008 - 20:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: Myslím, že dalším problémem oněch posiláků je to, že jsou těžko využitelné, když nikde nestaví. Když jsem před pár lety jezdil v pátek z Třebové do Zábřeha, radši jsem si počkal pár minut na hnusný, leč poloprázdný "kopřivácký vlak" 1541 složený z vozů Bg, než abych se někde mačkal u záchodu v R 241 Vsacan. Když ale teď ty posiláky staví akorát v Pardubicích, nemůžeme se divit, že jezdí prázdné, zatímco IC/EC jsou narvané k prasknutí..
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4771
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 17. září 2008 - 21:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák:
Myslím, že dalším problémem oněch posiláků je to, že jsou těžko využitelné, když nikde nestaví.
Nesouhlasím. Ten problém je hlavně v časech. Těch "pár" lidí, co jede tak brzo by stejnak jelo plyšem.
Navíc s více zastávkami by při vmax.=120 byly ještě méně atraktivní pro cestující na Ostravsko. Myslím, že celotýdenní R nejezdí zdaleka tak nacpané, aby se nedaly do Zábřeha využít.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).