K-report
 

Archiv do 15. září 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 15. září 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
pd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.62.230
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 16:06:52    Odkaz na tento příspěvek  

proč Vsetín ano a 95% jiných měst ne?! Co mají říkat v Opavě, Zlíně, UH, Šumperku, Havířově, Budějovicích, Chebu, Klatovech, K.Varech,... Opravdu nevidím pro to privilegium jediný důvod.

A co by měli říkat? Kromě Chebu a Varů ty města mají nebo budou mít spojení do Prahy s příjezdem před 7 hodinou (pravda, z Opavy a Havířova až na půl osmé). Hrochu, nejste vy náhodou tak trochu demagog?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4741
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 18:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přímé jo? Chcete mě rozesmát?
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 19:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pd: a co třeba Jindřichův Hradec, Trutnov, Karlovy Vary, Jihlava, Cheb? Uvědomujete si, že ze spousty poměrně velkých měst, nesrovnatelně bližších k Praze, žádné brzké ranní spojení neexistuje? Kolik lidí ze Vsetína brzké ranní spojení doopravdy využívá, a kolik jen tak z prinicpu řve? Nejde náhodou spíš o pocit, že kdybyste chtěli, tak můžete jet ráno do Prahy? Většina lidí je, jak známo, na takovéto noční vstávání příliš líná (nebo spíš soudná).
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 20:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak třeba pro mě jít na vlak v 1:30 neznamená vstávat ;-) Myslím, že na delší vzdálenost (v našem měřítku víceméně jen Morava - Praha, možná Budějice - Praha) takovéhle vlaky smysl mají, viz třeba využití Pannonky do Žďáru nad Sázavou. (To samozřejmě neznamená, že by Slovakia měla stavět u Valachů).

Když už se tu řeší noční vlaky: pamatuje někdo, jak byl využíván noční vlak Budějice - Brno Ostrava, zrušený někdy v polovině 90. let?
pd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.62.230
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 21:14:23    Odkaz na tento příspěvek  

Já pořád nechápu tu logiku, že když třeba Karlovy Vary nemají brzké ranní spojení do Prahy, tak kvůli tomu nemůže mít ani Vsetín. Není to spíš proto, že z K. Varů do Prahy vlakem stejně nikdo nejezdí, když vlak má o 50% delší jízdní dobu i cenu než autobus? Ze Vsetína má vlak v porovnání s busem zatím co nabídnout (proto ani těch autobusů Vsetín - Praha moc nejezdí).

Kdyby příští rok chtělo MD proškrtat třeba vlaky z Ústí n.L. do Prahy, tak je to v pořádku, že ano? Z podobně velkého Zlína do Prahy toho přece jezdí ještě mnohem míň...
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 21:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a je to tak správně, že noční/časně ranní spojení neexistuje? ve dne je provoz stále více zahušťován, možná by stálo za úvahu vést na všech hlavních a regionálních (lokálky fakt ne) tratích nějaký noční osobák/spěšňák, tak aby vycházely přípoje na noční rychlíky (resp. vybraný rychlík)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 21:31:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pd: A opravdu si myslíte, že pro komerční politiku ČD bude důležitější pár lidí ze Vsetína (plus pobudové demolující vozy vlaku vyšší kategorie), než dálkoví cestující, kteří čekají od EN víc, než že je tam někdo za jízdy okrade, nebo přinejmenším jim bude znepříjemňovat cestu a tím je od cesty odradí? A co se týče náhradního vlaku, to už by byl zase moc velký luxus hrstku cestujících, nemyslíte?

Zkrátka a dobře, tohle je ukázka, jak to v životě chodí: když někdo dělá bordel, tak se za to potrestá, ale s ním to bohužel odnášejí i obyčejní lidé - s tím nic nenaděláte a můžete se ohánět bůhví jakýma městama, co spojení mají, a dopravníma strategiema, ale přepravovat problémové cestující se v dnešní době nikomu nechce - zvlášť ve vlacích vyšší kategorie.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 21:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad pd:
To nám chceš jako namluvit,že Vsetín naplní noční vlak??I kdyby těch lidí jelo 40,jakože nepojede,tak se vyplatí zaplatit autobus.Buďme trochu finančně soudní."Noční" spojení s Prahou proč ne,ale tak,aby se to alespoň rentovalo a ne ,aby se vezl vzduch.Navíc v noci by docházelo k devastaci skoroprázdné soupravy podnapilými občany.I z tohoto hlediska mně lépe vychází autobus.

ad Qěcy:
Nádraží jest vstupní branou do města.A většinou člověk dá na první dojem.Solidně vypadající města či vesničky rozhodně nemají odpudivá nádraží či zastávky.Já to beru jako analogii,která víceméně funguje,i když né vždy.
Zvoní tu umíráček.Komu?? Železniční regionální dopravě na Vysočině.Doufejme,že nezahyne.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 21:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84:
aby vycházely přípoje na noční rychlíky
To je ale právě ono - přípoje se nelíbí, chce se přímý vlak.

pd:
Já nikomu z Valašska ranní spojení neberu, já pouze odmítám automatický nárok na přímý spoj. Přestup v Hranicích, či podobně nikoho nezabije. Nebráním se ani dalšímu spoji jako navrhoval Walbrzych (alespoň se na něm ukáže, kolik lidí to spojení skutečně potřebuje), ale degradovat tímto stylem EN tedy opravdu ne!
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
pd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.62.230
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 22:40:08    Odkaz na tento příspěvek  

Louis & Happy:
vy si myslíte, že pro komerční politiku ČD (dá-li se tomu vůbec říkat komerční politika) jsou cestující důležití? Většina vlaků ČD se krutě nerentuje, z jízdného se zaplatí jenom zlomek, zbytek jsou dotace (podle toho to tady taky tak bohužel vypadá).

A s tím bordelem a devastací máte oba poněkud zkreslenou představu. K největšímu ničení vozů pravidelně dochází ve večerní/noční příměstské dopravě v okolí velkých měst (Praha, Ostrava...). A víte proč tyhle vlaky stále jezdí, i když se podle vás problémové cestující nikomu přepravovat nechce? Protože tzv. společenská objednávka - pořád je lepší, když podnapilá mládež cestou z diskotéky demoluje vagón, než aby demolovali autobus nebo než aby třeba jeli autem a cestou někoho sejmuli. Taky se vám to nemusí líbit, ale taky nic s tím nenaděláte.

Nevím jak často jezdíte nočními vlaky, ale dálkové vlaky na tom nejsou, co se týče devastace cestujícími, až tak špatně. Nejviditelnější jsou asi fotbaloví "fanoušci", před lety to byli vojáci základní služby, ale ti už jsou naštěstí minulostí. Noční vlaky mají dnes horší pověst, než je skutečnost (pochopitelně, nějaké vyjímky se najdou).

Hroch: vy jste opravdu natvrdlý, měl byste si to v podpisu zvýraznit, prvně jsem si toho nevšiml. Speciálně pro Vás: já o přímých vlacích nemluvím.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 22:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pd: Pro komerční politiku jsou svým zbůsobem cestující důležití, neboť když vlak vozí jen vzduch, tak ho kraj/ministerstvo nemusí objednat a tím platí drahám i míň peněz (druhá věc, jestli se z dotací spojů dá vydělat, to záleží, jak se na kraj/ministerstvo zatlačí). Plus navíc všechny ty almužničky za jízdenky jdou do kapsy ČD a i když nějaká stovka za lístek dráhy nevytrhne, tak stovka k stovce taky není úplně k zahození.

Ad demolice - máte pravdu, že příměstská trpí asi nejvíc, ale příměstská není vlak vyšší kategorie a očekává se od ní, že v ní v noci budou jezdit opilci z hospod. Ale od vlaku EN cestující něco očekává a i když ten nápor pobudů není takový, jako na nočňáky kolem velkých měst, přece jenom se ze Vsetína ne jen ojediněle nočními vlaky rádi vozí "jistí zákazníci", kteří mohou nakonec zkazit pověst vlaku a tím odlákají určitou sortu cestujících.

(Příspěvek byl editován uživatelem Louis_de_Mydlaque.)
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1414
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 23:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...No dobře, ale takový EN by pak neměl být dotovaný jako dopravní obsluha. A pak tu máme letošní případ s Galileem, kdy si Třebová vydupala jeho zastavování od první změny. Uvidíme, jak to bude napřesrok.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 23:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Já pořád nechápu tu logiku, že když třeba Karlovy Vary nemají brzké ranní spojení do Prahy, tak kvůli tomu nemůže mít ani Vsetín."

Může. Ale nemusí ho mít, stejně jako ho nemají jiná obdobně velká města. (Mmch. přirovnávejte Vsetín spíš k Trutnovu či J.Hradci, než k Varům.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2008 - 23:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: Mě by se taky více zamlouvalo, kdyby vyšší kategorie nebyly dotované a byly tudíž příplatkové. Alespoň by ten vlak musel dosahovat určitých kvalit (nemohlo by se stát, že by přijela koženková Béčka) a klientelu by také tvořili hlavně dálkoví cestující, kteří se chtějí rychle, v klidu a pohodlí dostat přes kus Evropy/republiky.

Holt se to MD a ČD zdá býti takto lepší a nutno dodat, že přibylo cestujících i spojů, ale za cenu poklesu kvality cestování pro dálkové cestující.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4744
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 00:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pd:
vy jste opravdu natvrdlý
Nápodobně. Já zase nemluvím o tom, že Valašsko nemá mít spojení ráno do Prahy. Tečka!
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 01:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ono by se přípoje možná i líbily, ale musely by být garantované
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.173
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 09:18:25    Odkaz na tento příspěvek  

Pro komerční politiku jsou svým zbůsobem cestující důležití

Vzpomínám si , jak jsem jednou popíjel v jednom z restauračním zařízením s jedním známým , který byl v dost vlivné pozici u ČD. Když do sebe vpravil osmé pivo , prohlásil , že jej cestující absolutně nezajímají. Jediné co jej zajímá je objem peněz , které se mu podaří urvat od státu a krajů.
A podle toho to tak vypadá. GVD není sestavován na základě skutečné poptávky , ale na základě toho , co si kdo objedná a zaplatí.

Mě by se taky více zamlouvalo, kdyby vyšší kategorie nebyly dotované

Mě by se to také zamlouvalo. Otázka je , kolik by se těchto vlaků uživilo. Proč někomu dotovat rychlé spojení z Prahy do Ostravy. Ať si buď připlatí a nebo ať jede zastávkovým rychlíkem. Dotovat vlaky vyšší kategorie mě přijde stejný nesmysl , jako dotovat letecké linky
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 09:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč vlastně byla "Šírava" přetrasovaná na Ovu? Notabene, když tam jede "Silesia". Kdyby zůstala na 280ce, tak nikdo neřeší projíždějící "Slovakii".
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 10:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 13. září 2008 - 11:10:42: V létě jsem se zase párkrát projel vlakem po 010/270. Když to dám dohromady s dřívějšími zkušenostmi, tak si začínám říkat, že třeba na 010 je víc vlaků, než odpovídá poptávce.

Posuzovat celý systém z několika jízd - k tomu ještě v létě - je poněkud unáhlené. Já jsem názoru, že počet vlaků je +- akorát, ale řadové rychlíky Praha - Olomouc - dále jsou mimo pátečně-nedělní špičku předimenzované, obvykle dva vozy druhé třídy by se daly oželet.

Vlaky mimo špičku totiž zhusta jezdí tak prázdné, že inkasované jízdné nezaplatí ani zlomek toho, co se zaplatí fírovi, vlakvedoucímu, průvodčímu, za naftu a za poplatky za DC.

Máte nějaké konkrétní údaje ?
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 10:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: A pak tu máme letošní případ s Galileem, kdy si Třebová vydupala jeho zastavování od první změny.

Ne, nevydupala.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 11:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: Ale ked si to tak vezmete, jeho ti cestujuci v podstate naozaj zaujimat nemusia (hoc si sam myslim, ze by mali) ... takisto ako v drvivej vacsine nezaujimaju autobusovych dopravcov na verejnych linkach ...

Ale od toho su tu predsa verejnostou voleni zastupcovia v krajoch / vo vlade, ktori by sa mali zaujimat a starat o to ci sa sluzby vo verejnom zaujme aj dostatocne poskytuju, cize aby sli vlaky vtedy kedy maju ist, aby nejako vyzerali a aby sme sa nimi niekam aj dostali, etot fsjo ...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 44496
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 11:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct:
Tak nějak. Např. ty brněnské se časem celkem chytly a při kratších soupravách by na tom ani ty olomoucké nebyly tak zle.
Na druhou stranu musím s Bručounem souhlasit, že celodenní takt je poměrně drahý luxus. Ale může jiný takt mít vůbec smysl? Skoro každé vynechání systém škaredě nabourává. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 11:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zaplatí se ten EN? Tedy krom víkendů?

Jinak skutečně by to chtělo mnohde místo hodinového taktu 7-22 a pak nic naředit kraje na dvě hodiny a mít "půlnočník" + "časný raník". Ponovu první ranní vlak od Plzně do Prahy na 6,20 (takže ujede veškerá skupina na východ - Brno i Olomouc) jest zhovadilost.

Proč vlastně je dotovanej první ranní R z Prahy do HK o jehož obsazenosti si v 5 ráno z Prahy nedělám iluze (ještě nejezdí metro) a nějaká frekvence bude tak suburban HK a půlnočák "není" resp. tam kde je to je Sp (ale kupodivu Ústí je R) placený kraji.... Je v tom děsnej bordel a přesně to vystihuje že nejde o substrát ale o dotace + oběhy.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.173
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 12:11:57    Odkaz na tento příspěvek  

takisto ako v drvivej vacsine nezaujimaju autobusovych dopravcov na verejnych linkach ...


Tam je to trošku jiné. Většina dálkových autobusových linek jezdí bez dotací , takže počet přepravených cestujících je alfou a omegou jejich provozu
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 12:15:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celodenní takt se sice tak úplně nerentuje, ale jak říká MZ, s dírami mimo špičku to vážně nemá smysl a lidi příliš nepřiláká, když zjistí, že jim celé dopoledne nic nejede (viz trať 190 mezi ČB a Protivínem). Co je jim pak platné, když po obědě mohou ject každou hodinu ve stejný čas, když se nemají např. jak dostat na 10 k doktorovi, nebo na přestup na další směr, kde vlak podle taktu jede.

Petr_Vlček: Většina lidí dá na frekventovaných tatích přednost hodinovému taktu přes den, než nočním spojům.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 44500
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 12:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque:
Na 190 tohle aspoň trochu srovnají rychlíky od Prahy a částečně nahradí i celkem oblíbený (ale zrušený) 8057 na osmou do Budějc. Akorát ten svazek rychlíku s osobákem místo prokladu, to je další docela krutá daň za takt. :-( A dokud ten takt bude děravý (a bohatě stačí omezení o víkendu), je to na prd.
S poslední větou bych ale byl opatrný. Často tací jedou mnohem větší vzdálenost a pro dopravce tak mohou být podobně zajímaví jako denní dojížděči na velmi krátké vzdálenosti... Je ale otázka, zda mít pozdně večerní vlak a přes den díru. V taktu bohužel často kompromis neexistuje.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 13:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EN SL.by zast.neměl.Řešit se to mohlo i takto.Šíravu nechat přes valachy a z Bohumína vyjíždějící Manažer posunout z a do Karviné.Zrušenou Cassovku,neb tolik nočních se asi nenaplní z Košic,nahradit R zač.např.v Třinci přes Těšín,Hav.cca.90tis.Kunčice,tj přípoj od Frýdlant,FM dále Vítkovice,tj tram.od Dubina,Hrabůvka,Výškovice,Zábřeh a další více jak 120tis.dále Studénka až Praha a zpět.Vihorlat jako posilový na dané dni ponechat.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 14:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: zrušenou Cassovku? ta bude nahrazena právě Slovakií a v úseku přes Ostravu přesměrováním Šíravy. Což je rozumné, protože z Ostravy do Košic se to na noc ještě dá (a dělá). Takhle by vám tam zbyla jen Excelka.

Jsem velký příznivec nočních vlaků (byť mě 2x okradli), je dobře, že útlum se zastavil. Ono to má celkem budoucnost: lidi nemají čas, ale spát se musí - a když se spí, moc se toho dělat nedá, dá se však ject. Je fůra tras, kde by se noční vlak hodil a asi i naplnil: Praha (23) - Hamburk (6:30) - Dánsko; další trasy do Německa (hlavně ne Basilej přes Berlín); Praha - Gdyně v sezoně; Praha - Linz - Innsbruck - Bolzano (-Milano) v zimní a letní sezóně; Praha - Košice - Čop - Lvov (jak pro dělníky ze Zakarpatí, tak pro naše turisty a nostalgiky).

Proč nejezdí žádný noční vlak po 180? Nezájem DB, ČD nebo kvůli případným výlukám na jednokolejce a nemožnosti odklonu po 170? Co třeba Praha (22:30) - Nürnbg. (3:30) - Stuttgart (6) - Karlsruhe - Strasbourg (8:00, přestup TGV Paris, 2,5h) s ramenem Stuttgart - Zürich (9)? Tím že by nikdo nejezdil? Do Zürichu je to tak o 2h kratší, večerní Salcbučák by tak moh napřít síly směrem Benátky, Jižní Tyroly, Milán.

I ve vnitrostátní dopravě jsou příležitosti. Třeba: Předpokládejme mírnou úpravu Metropolu (odj. z Phy v 1, z Brna ve 4, symetricky zpět). Tu umožní vést přípojné vlaky, které se ve 2:30 potkají v Havlíčkově Brodě. K nim přijede šukafon z Jihlavy a pojede zase zpět:
--- Praha 0:15 - HBrod 2:25 - Brno 3:55–4:05 - Přerov - Bohumín 6:35 (-Žilina 8:20)
--- Bohumín 22:25 - Brno 0:55–1:05 - HBrod 2:35 - Praha 4:45
--- Jihlava město 1:50 - HB 2:20–2:40 - Jihlava město 3:10 (a proč ne třeba Slavonice, 5:20)
Ono to vypadá divoce, ale vemte si, kolik nočních tras tím vzniká: Praha - Jihlava(Slavonice); Praha - Žďár, Brno, Vyškov; Jihlava, HB, Žďár - Ostravsko; Vysočina - Metropol (Vídeň, Blava, BP na ráno); v Praze přípoje s Excelsiorem a Mnichovem; atd.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 14:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to petr_vlček:
Proč vlastně je dotovanej první ranní R z Prahy do HK o jehož obsazenosti si v 5 ráno z Prahy nedělám iluze (ještě nejezdí metro) a nějaká frekvence bude tak suburban HK a půlnočák "není"

Konkrétně do toho HK mi přijde současné řešení dobré:
-půlnočák netřeba - do NB a Poděbrad se dá jet o půlnoci Os, do HK přes Pce Excelsiorem s přestupem na noční Os Pce-HK.
-obsazení v 5 z Prahy do HK minimální, mohutný nástup je ale v Chlumci.
Tedy: Pro HK má větší význam, když bude mít dobrý suburban - méně aut, atp., přece jen na 7 směřuje z Chlumce,Bydžova atd do HK spousta lidí. Půlnočák přes Pce stačí, navíc zajišťuje také noční dopravu Pce-HK a zpět.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 17:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej, Neděle, 14. září 2008 - 09:18:25:
Když do sebe vpravil osmé pivo , prohlásil , že jej cestující absolutně nezajímají. Jediné co jej zajímá je objem peněz , které se mu podaří urvat od státu a krajů.
Je vidět, že jste pěkná naivka, když vás to přeqapuje / pohoršuje. Podobné přiznání můžete pomocí nadlimitní dávky alkoholu vyrazit z lecjakého manažera kterékoliv firmy: jejich povinností totiž je vydělávat peníze, peníze a zase peníze. Jinak s nimi majitel promptně vyrazí dveře. Spokojenost zákazníka je samozřejmě taky důležitá, ale není cílem, nýbrž prostředkem. Prvotní jsou prachy (dodatek pro levicově smýšlející: a, i když tomu nebudete věřit, je to tak správně).

GVD není sestavován na základě skutečné poptávky , ale na základě toho , co si kdo objedná a zaplatí.
Můžu se zeptat co na tom jako má být špatně?
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 17:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: Noční spojení Praha-Plzeň-Nürnberg-Stuttgart by se mi také líbilo. Ale řekl bych že tady budou 3 problémy:

1)neochota DB k takovémuto vlaku (jakožto ostatně vůbec jejich dosti chladný postoj k lepší spolupráci s ČD.

2) přestavba 3. koridoru a potíže s neustálými odklony + nutnost neustálého přepřahání lokomotiv (z Chebu pořes Marktredwitz do Nürnbergu ani z Plzně do Regensburgu nejsou dráty)

3)místo spojení Praha Stuttgart má Praha spoj do Baden-Württemberg skrze CNL/EN Johannese Keplera. Tenhle vlak staví v uzlech jako Karlsruhe, Offenburg, Freiburg im Breisgau, etc., odkud se dá snadno dostat do Stuttu, Strasbourgu, do Kostnice, ... .


Takže musíme jen doufat, že DB Netzu splní své plány na drátizaci trati Regensburg-Hof i s návaznými tratěmi do Marktredwitz (-Cheb), Schwandorf-Nürnberg, či přestavba trati Schwandorf-Furth im Wald a že po dostavbě třetího koridoru v Čechách (+drátizace nebo přestavba Plzeň-Furth im Wald)se dočkáme přetrasování vlaku na Basel přes Plzeň, Nürnberg a Stuttgart.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 18:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: K čemu je objednaný a zaplacený třeba Sp vlak Plzeň-Pha s příjezdem do Prahy v 6:20, když EC vlak na Ovu odjíždí v 6:09hod. Například. Takže i když ten Sp vlak je zaplacený, s tímto příjezdem je nepoužitelný pro určitou (velkou?) skupinu lidí.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 18:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

GVD není sestavován na základě skutečné poptávky , ale na základě toho , co si kdo objedná a zaplatí.

Toto tvrzení hezky zapadá i bohužel k nočnímu Sp vlaku Praha - Plzeň, který jede v pracovní dny a sobotu, tedy ne v noci ze soboty na neděli, kdy by se určitě našlo dost lidí, kteří jedou z Prahy z různých kulturních či sportovních akcí. Jel jsem tímto vlakem několikrát v různé dny v týdnu a nejvíce obsazen byl rozhodně v noci z pátku na sobotu. Naopak ve všední dny tento vlak tolik zaplněn není, což je vlastně docela pochopitelné...
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 19:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan 621: K čemu je objednaný a zaplacený třeba Sp vlak Plzeň-Pha s příjezdem do Prahy v 6:20, když EC vlak na Ovu odjíždí v 6:09hod. Například.
Nevím. Proč bych to měl vědět? Nejsem ani ten, kdo to objednává a platí, ani ten, kdo to provozuje.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 19:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych 383.Na dotaz známých RCVD na Cassovii,tak spací SEV.MOR.-KOŠICE spradické využití.Noční spojení teda obslouží Ex.a Vih.Denní spoj po převedení Koš.na valachy však citelně chybí.Na Zvolen jezdí využívaný Detvan,na Košice by snad pomohlo prodloužení Beskydu.Osobně spací také využívám a doufám,že i klientelu a využití si udrží a znásobí bude li nabídka.
Romcajet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 19:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K diskuzi: EN Slovakia a Metropol s minimem zastávek.
Ale právě jsem viděl zprávy v televizi, jak vystupují podnapilí fanoušči z Prahy na hlaváku v Brně z vlaku "vyšší kvality". Udělalo se mi z toho zle. Kdyby byly příplatky, určitě by jím nejeli. Proto se ptám, je nějaká naděje na opětovné zavedení příplatků na vlaky vyšší kvality?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 19:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romcajet: Pokud budou tyto vlaky dotovány MD, tak minimální.
Romcajet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 20:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: To je jako neslučitelná dotace a příplatek?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 20:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romcajet:
reálně možná ne, ale podle MD třeba jo. Na začátku přece bylo, že i vlaky "vyšší kvality" budou dotovány MD a v tu chvíli také došlo na zrušení příplatků na tyto vlaky. I když toto zrušení samozřejmě nemuselo být nevyhnutelné, ale asi si to někdo přál...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 20:20:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U IC EC zatím asi ne.Ale EN by mohl mít něco málo vyšší tarif,samozřejmě např.klima,méně zastávek a vozy 1a2třídy povinně místenkové.Co říkáte?To už by někeré výše zminované odradilo.Ten vy.tarif jen spací.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 20:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš Hradecký: souhlas. Jenom dodám, že u R 791 se trochu začíná chytat i Nymburk a Poděbrady; ze začátku zde nastupovalo doslova pár jedinců, teď už to je obvykle dvouciferné číslo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 608
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 20:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"K čemu je objednaný a zaplacený třeba Sp vlak Plzeň-Pha s příjezdem do Prahy v 6:20, když EC vlak na Ovu odjíždí v 6:09hod. Například."

K dennímu dojíždění do Prahy. Například. Kolik % z dnešních cestujících podle Vás přestupuje na Ostravu, a kolik jede jen do Prahy? V Praze jsou začátky zaměstnání čím dál později, to je nutno vzít na vědomí.
Na IC v 6,09 do Ostravy můžete jet z Plzně i z Berouna busem. To bohatě stačí, kolik takových podle Vás je? To bych chtěl vidět ty davy, co v Plzni vstávají před třetí, aby byli před jedenáctou v Ostravě. (Mmch. proč je třeba být v Ostravě před jedenáctou?)

Vlaky by měly jezdit pro reálné cestující, a ne kvůli teoretické síťovosti bez lidí. Reálných cestujících do Prahy na 6,20 prostě bývá víc, než na 5,50. Kdo potřebuje dřív, tak má k dispozici zmíněné busy.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 21:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem to sice uváděl jako příklad. Ale je zajímavé,že všechny ostatní denní R z Plzně přijíždějí do Prahy právě v xx:50... A jestli pracovní doba ve firmách začíná v celou, tak za 10min. se moc daleko z hlaváku člověk nedostane.
Co se týče jízdy ze západních čech na Moravu, jednodušší je (alespoň pro mne) nákup jedné jízdenky a jízda jedním typem dopr.prostředku. Takže buď si koupím vlakovou jízdenku a jedu celou trasu vlakama, nebo si koupím busovou jízdenku a jedu celou trasu busama. S přestupem pokud možno na jednom nádraží. Ono, když jeden bus přijede třeba Na Knížecí a druhý odjíždí z Florence nebo Roztyl (resp. vlak z hlaváku/Holešovic ), tak to není nic moc.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 21:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Posuzovat celý systém z několika jízd - k tomu ještě v létě - je poněkud unáhlené. Já jsem názoru, že počet vlaků je +- akorát,"

Proč myslíte, že soudím jen podle několika letních jízd?. Mimo špičku bývá vytíženost slabá, ve špičkách nepříjemně vysoká.

Martin Zlivský: Proti taktu jako takovému jsem snad nic nenapsal. Psal jsem a) proti příliš hustému celodennímu taktu, b) proti malému zahušťování špiček (kde vzít soupravy viz níže).

Po zkušenostech považuju za zbytečné, aby v úseku Praha-Česká Třebová jezdilo v sedle 7 vlaků za dvě hodiny. Nebýt těch zatracených pendolín, tak by se při troše kombinování dal počet srazit na 5 vlaků Praha-ČT za dvě hodiny. Podstatné relace by zůstaly po hodině, méně podstatné po dvou hodinách. Do některých měst velikosti Jindřichova Hradce, Litoměřic, Klatov, Prostějova, Opavy, Šumperka by spojení bylo buď vždy s přestupem, nebo střídavě přímo a s přestupem. Plus možná nějaké to rozpojování nebo spojování v Olomouci a v Přerově. Prostě některé soupravy, co dneska točí celý den, by zase jezdily ráno tam, odpoledne zpátky. I to je při vzdálenostech okolo 2x300 km slušný výkon.

Konkrétně, myslím, že do Přelouče, Ústí, Chocně by stačila hodina ve špičkách, mimo ni dvouhodina. Kdo potřebuje mezi, může si přestoupit. Do srovnatelně velkých měst to beztak jezdí podstatně hůř. Rychlé Pardubice by podle mě stačily v sedle čtyři za dvě hodiny, to je velmi slušná frekvence, kterou nikde jinde nemají.

Jsem si téměř jistý, že ušetřením oběhů souprav v sedle by při takovéto délce trasy mohlo zbýt víc souprav na špičkové a víkendové posily. Například soupravy odjíždějící okolo 10.-12. hod. z Prahy do Ostravy nebo U.Hradiště už neudělají takový obrat, aby zasáhly do odpolední špičky. Pokud některé (1-2 za dvě hodiny) ušetřím, tak je můžu nasadit ve špičce.

Tím, že by v kladiva ráno z Prahy a odpoledne do Prahy jelo o něco méně vlaků, tak by se mohlo urvat víc kapacity prostřední koleje pro vlaky ve směru špičky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 22:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84:
Myslím, že v tuto noční dobu nebude problém čekat třeba i půl hodiny (žádné další přípoje).

Jct, Martin č.44496:
Žádné hmatatelné důkazy nemám - sčítání neprovádím, osazenstvo kupé nefotím - ale můžu říct, že za tři roky (narozdíl od Martina téměř denního) dojíždění Praha-Pardubice jsem už tu relaci vcelku poznal.
Obsazenost brněnských i olomouckých R bývá mimo špičku tak 2 lidi/kupé (při rozdílném počtu vozů). Jednička veze často do 5 lidí (olomoucké více).

Walbrzych - noční vlaky:
Tak jak to říkáte je to celkem pravda. Ale jsme opět u tarifu. Slovensko je výjimečné tím, že ceny lehátek i lůžek jsou přijatelné a navíc s nimi máme z dob federace přeci jen "družnější" vazby (třeba i příbuzenské). V ostatních případech (a zvlášť na západ) jsou ty ceny neúnosné - kdo si např. zaplatí 20 EUR za hodinu spánku navíc do Vídně? Často už vyjde lépe letecká doprava. Navíc když politika ČD směřuje k lůžkovým, nikoliv lehátkovým vozům.
Ono to vypadá divoce, ale vemte si, kolik nočních tras tím vzniká:...
Realci, kdy vstávám někdy v nejlepším případě ve 2:15, abych se přesunul do čehokoliv velkoprostorového (tuplem do 810) snad nemíníte vážně. Mě by teda takové cestování zabilo.

ad Sants:
GVD není sestavován na základě skutečné poptávky , ale na základě toho , co si kdo objedná a zaplatí.
Můžu se zeptat co na tom jako má být špatně?

Zjevně není místním osazenstevm dostatečně rozlišováno objednávání vs. sestavování.
Tedy pro čelakovičana ad. - sestaveno je to, co je požadováno dopravci (s přihlédnutím na infrastrukturu a vozidla) a ti požadují to, co objednal (po jednáních s dopravcem) stát a kraje.
Vlastní sestavování GVD je tedy v podstatě nezávislé na požadavcích občanů = konstruktér s nimi nemá pravomoc cokoliv dělat.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4749
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 22:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romcajet, David ad.:
Orky: To je jako neslučitelná dotace a příplatek?
reálně možná ne, ale podle MD třeba jo.

Mám nápad - místo "příplatků na vlak vyšší kvality" zavedeme "regulační poplatek v železniční dopravě".

Bručoun:
Mimo špičku bývá vytíženost slabá, ve špičkách nepříjemně vysoká.
Ještě bych zdůraznil - slabá vytíženost sedlových R a silná (až nelidská) vytíženost špičkových IC.
Bohužel je to částečně způsobeno i příplatky - viz výše a rozšířeným zastavováním obou vrstev, takže to, co dříve jezdilo v třeba i desetivozovém koženkovém R nyní jezdí v osmivozovém plyšovém IC. Mám dojem, že když se třeba z olomouckcýh R urvou dva vozy, ničemu to zrovna neprospěje, bo dalším R zase moc lidí nepojede a na IC sice možná ano (když si nesednou do plyše), ale budou remcat.
Na mnoho současných R by bez problémů stačila jednotka alá ešus. Ta má výhodu, že se dá ve špičce spojovat do více a v koncových úsecích dělit do více relací - snáze než přímé A+x*B.
Vše má ale jeden háček a všichni víme jaký...

To jen zase trošku jiný pohled na věc.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 22:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jistě, tarif je zásadní a Slovensko je v tomto trochu jiná kapitola než ostatní země. Ale ta "družnost" se snad vyrovná, vždyť od čeho tu unii máme (ačkoliv s Polskem to může trvat desetiletí). A existují nabídky jako SparNight, ty myslím fungují dobře.

S těmi vynálezy pro Vysočinu: no jasně, pro každého takové cestování není. Já třeba bych tak klidně jezdil. Možná by nás takových zoufalců bylo víc, ale to se asi nezjistí, dokud se to nezkusí, a ono se to nezkusí, takže se to nezjistí.

Sants: Nevím. Proč bych to měl vědět? Nejsem ani ten, kdo to objednává a platí, ani ten, kdo to provozuje.
Ale jste ten, kdo to obhajuje, a snad víte proč.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 14. září 2008 - 23:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Podle mě byla chyba, že se za komančů zrušila třetí třída (přesněji udělala se z ní druhá). 451, 810, ale i 842, to jsou jen variace třetí třídy (842 proto, že není místo pro nohy). Ono je provozně docela drahé, vozit každého pasažéra jiným vlakem. Kdyby bylo po mém, tak bych z humusných béček udělal třetí třídu, a připojoval je ke každému IC, i na vnitrostátní úseky EC. Naopak i v běžném R by měl být nějaký vůz skutečné dvojky.

Dneska aby si člověk z Prahy směrem na Plzeň pomalu kupoval jedničku, protože na téhle štrece jsou některé soupravy zvlášť vypečené humusy. Masochistům vřele doporučuju (plzeňské ?) "půlhytláky" se zelenou koženkou, pokud ještě pořád jezdí. Ale zase kdo ví, jak moc jsou tyhle staré jedničky zablešené, v kožence blechu jen tak nechytnete. A čekat čtyři hodiny na mnichovák je docela pakárna.

No prostě bych to řešil třemi třídami. Příplatkama ani regulačníma poplatkama bych to neřešil. Ve chvíli, kdy jsou IC/EC dotovaná, tak mají funkčně i tarifně patřit do ZDO, ale přitom je nežádoucí, aby do slušné dvojky lezla školní omladina, ajznboňáci v montérkách, či ještě horší zjevy.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 08:42:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
čili se domníváte, že v Praze už nikdo nedělá třeba od 6 nebo 6,30? Že nevadí první ranní spoj do Prahy dál než z Berouna na 6,20. Dokonce z ní býval i solidní výstup v berouně v těch 4,45. A kterejže bus jede v souběhu s ní z Plzně, Rokycan, Zbiroha, Hořovic, Zdic? To musí být něco co dojede v podstatě na jedno z prvních metrů na Zličíně/Butovicích, tedy z Berouna tak 4,40, Zdic 4,20, Hořiövic, 4,00, Zbiroha 3,50 ... Ten fakt existuje? I v sobotu?

A to že Berounka nejezdí v noci 6/7 (jakožto jediný spoj z Prahy má toto omezení) je vyložená ignorance. Ani by nemuselqa být v klase - mohlo by to odvézt v Berouně spící kvatro. Třeba i jako přípoj od tlamy z Berouna.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 11:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Bus z Králováku a Berouna okolo 4,30, z Plzně ve 3,30. Pokud bude někomu chybět časné ranní spojení z Hořovic a Zdic, tak ať si nechá posunout první ranní bus z Hořovic, co jezdí okolo 5,00, protože od nového GVD by byl ve zbytečném souběhu s novou polohou "Berounky". Nepopírám exitenci takových cestujících, ale vlak, co dojede do Prahy s rezervou na sedmou, je prostě potřeba víc. Stejně tak se víc využije vlak na šestou do Hořovic, Králováku, Berouna.
Přijde mi, že značná část přispěvatelstva K-reportu je nočními, či polonočními spoji doslova posedlá. Opravdu těmito vlaky všichni diskutéři jezdí?

To si opravdu nikdo nevšimnul, že v době největší špičky bude půlhodina rychlých vlaků Beroun-Praha, tuším od 5,43 do 8,13, příj. Praha od 6,20 do 8,50? Proč to chcete za každou cenu rozbourat, a místo toho za každou cenu jezdit v hodině mezi psem a vlkem?
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 12:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Nevíte prosím někdo kde by se dal najít předběžný JŘ pro trať 225 ?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 12:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:"Přijde mi, že značná část přispěvatelstva K-reportu je nočními, či polonočními spoji doslova posedlá. Opravdu těmito vlaky všichni diskutéři jezdí?"

Ne, nejezdí, ale našli tyto spoje v jízdních řádech let osmdesátých a dřívějších. Pro návrat ze studentské chlastačky to bylo dobré, ale tyto spoje proto nejezdily.Přepravovaly se tak především pošta a noviny, ten vagon pro cestující byl nádavkem.Maně si vzpomínám na noční rychlík kolem půlnoci z Prahy - Masna do K. Varů:M262.0+Fa+Fa+M262.0.
Jenomže pošta a noviny dnes po dráze většinou nejdou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 12:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukyy:
nikde, protože jak Jihočeský kraj, tak zejména kraj Vysočina, tedy 2 kraje, kterých se tato trať týká, na takovéhle věci kašlou. A kdyby náhodou někde byl, tak to rozhodně neznamená jeho podobu od 14. 12. 2008, natož pak od 1. změny JŘ, tak co...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 13:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:http://extranet.kr-vysocina.cz/samosprava/index.php?akce=rada_mat erialy_detail_full&id=9837&full=jízdní%20řád.
Myslím, že z toho je dostatečně jasné, že kraj Vysočina přijal nabídku dopravce - t.j ČD a JHŽD.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 13:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč teda jede "zbytečnej" ranní osobák z KD kolem čtvrtý do Plzně, kde bude v 5,10 a to i v 6,7 a do Prahy ne? To jako že od KD po Hořovice se spáduje k Plzni? Nebo spíš proto "že to tak vyšlo"?
Prostě ranní náběh špičky typu nic a najednou krátkej interval je blbost. Ta Berounka měla jet v taktu s ostatníma Plzněma na 5,50 a pak mohla bejt hodinu díra a pak ta půlhodina. Odpoledne opačně taky není ve špičce celou dobu půlhodina a nevadí to.

Jinak na gvdqalitně v konečným návrhu je první ranní budějičák z Prahy jen v kladiva (na 200 v původním je celotýden). Pokud to bude dle toho posledního návrhu tak bude v kladiva jezdit prázdnej a v so kdy by asi mohla být jakž takž poptávka bude první R asi jekao dnes Bezdřev.....

Rudolf33:
asi jste nikdy neviděl obsazenost půlnočního rozjezdu z Prahy, zejména o víkendu kdy Sp na Plzneň paradoxně nejede. Praha jest centrum zdaleka nejen studentskejch chlastaček, nikoli hlavním městem Kurvistánu typu Dubí nebo Cheb:-). Němci jsou asi úplně blbí když provozují noční vesměs pá/so a so/ne dopravu kolem velkých měst kdy jedním z důvodů je to aby opilci nejezdili IGK.....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 14:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Berounka měla jet v taktu s ostatníma Plzněma na 5,50 a pak mohla bejt hodinu díra a pak ta půlhodina. Odpoledne opačně taky není ve špičce celou dobu půlhodina a nevadí to."

Ranní špička je jaksi hustší. Z Berouna ráno jezdívá 6-8 busů za hodinu (myšleno ze sídliště, Černému koni se některé vyhýbají), odpoledne z Prahy "jen" 4-5 za hodinu. Příjezd v 6,20 je hodně potřebný čas, nevím, proč by tam měla být díra. Kdo potřebuje dřív, ať jede busem. Nebo courákem, ty z Berouna jezdí už od 4 od rána.

Nikdy nepochopím, proč by měl jezdit vlak v čase, kdy ho potřebuje méně lidí, jen proto, že to tak na papíře líp vypadá.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 16:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Zcela souhlasim, ze pulnocni Sp do Plzne by mel jet v noci ze soboty na nedeli. At si nejede treba z uterka na stredu, troufam si tvrdit, kdyz je tu to vetsinova stanovisko tak oblibene, ze takova zmena by daleko vice lidem prospela nez uskodila.
Z principu by ale mel jet kazdy den... A co nechapu, ze na Usti MD pulnocnak dotuje a na Plzen ne...
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.68
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 16:26:27    Odkaz na tento příspěvek  

Proboha pánové, kdo by jezdil z Plzně do práce do Prahy na 6 hodinu? Jen blázen. Ty zaměstnání začínající v 6 hodin získám i v Plzni, na to abych dělal stejnou práci nemusím jezdit někam do pryč do Prahy. Plzeň přeci není žádné pražské předměstí, či vesnice bez budoucnosti, odkud se jezdí do Prahy. Plzeň je rozvíjející se město, druhé největší město v Čechách a čtvrté největší město v Česku.
Zde poznámka je čtvrté v Česku v obou případech. 1)Praha, Brno, Ostrava, Plzeň i v 2)Praha, Brno, Moravská Ostrava, Plzeň, Slezská Ostrava (mám spočítané obyvatele zvlášť pro Moravskou i tu historickou slezskou Ostravu. To jen pro čechistu Bručouna.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 16:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč teda ten vlak na 6,20 vůbec jede když stačí bus? Stačí-li ráno, jistě stačí i ve špičce. Pokud totiž není IDS a tam je nutno jet busem, je vlak zpět v podstatě nanic neb se musí taky busem. K čemu tedy "takt" 30-60-30-30-60 atd odpoledne?

Mimochodem o té veleobsazenosti na 6,20 mám dost pochyby. 851 na 6,50 má dnes obsazenost s bídou 1-2 ks/čtyřku z Berouna, Berounka měla tak 0,5 - 1 ks/čtyřku. Dnes Berounka staví i "po vsích" - KD, tuším Práskolesy což nebude = o substrát míň, část na 6,20 možná přejde z té 851 a ti co jeli dnes Berounkou tak přejdou na busy/budou si hledat práci v Plzni místo Praze kam se zřejmě spáduje z KD a dál (celotýdenně ráno na půl šestou a večer 22,40 zatímco Praha o hodinu dýl ráno a večer v sobotu o hodinu a půl dřív - to mimochodem nejede pozdějc ani ten bus, doby Fedosu jsou dávno pryč). Což to od Berouna dál připojit k Plzeňskýmu kraji?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 15. září 2008 - 17:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mne by v souvislosti s plzeňskými R zajímalo, kolik lidí v Praze končí, a kolik jich pokračuje někam dál. V minulosti existovaly přímé R Plzeň-Pha-HK. Kolik lidí těmi R jezdilo v (téměř) celé trase? Jedna věc je být na šestou v Praze a jiná třeba na osmou v HK. Což od prosince nepůjde. Takže třeba studenti bydlící v Plzni ale studující v HK (jak velká skupina cestujících to je?) budou mít smůlu. A místo aby jeli až v pondělí ráno rovnou do školy, budou muset jet už v neděli večer na internát.