K-report
 

Archiv do 16. října 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 16. října 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 11:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ale ICE je příplatkový jen pro určitý jízdenky = na určitou vzdálenost ne (50 km)? A neplatí tam frbundtarif.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 12:19:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: nene, ICE je dražší prakticky vždy (i když třeba jen o 3€) a Verbundtarif tam opravdu neplatí
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 13:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

L_d_m: Kupříkladu minulé úterý byl sudý devíti vozový Ostravan plný a od České Třebové se stálo v chodbičce. Páteční lichá Odra je zcela obsazena sedícími cestujícími (stát cestující jsem ještě neviděl). Ale přesto, považuji za komfort vlaků IC/EC, když nejsou všechna místa obsazená, v kupé skákat přes nohy dalších 5 lidí taky není příjemné. Nepovažuje se náhodou vlak za obsazený při 80% obsazených míst (vlaky IC/EC)?
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 16:34:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"považuji za komfort vlaků IC/EC, když nejsou všechna místa obsazená"

Proč jen IC/EC? V R se to může? Sp? Proč?

Problém je prostě v tom, že ačkoli na Ostravu je de facto skoro 60min. interval, půlka těch vlaků (TISy) je pro mnoho cestujících nepoužitelná. Až/jestli se tohle vyřeší, pak bude posledním problémem možná stále ještě nějaký ten pátečně/nedělní nával, ale to je problém celosíťového charakteru a nedostatku vozů. Tuhle jsem jel Pernerem o 6 vozech.

Nějaké "aby ti nakrátko nelezli do IC" s tím nejen že nemá co dělat, ale je navíc úplně debilní - pro takové lidi tedy budeme zavádět dodatečné vlaky o 3 minuty vedle (protože by měly stihnout stejné přípoje, a zase nevázat přípoje na IC je taky blbost atd), mají prostě smůlu a musí jet jindy/jinudy (autem), nebo jak? Opravdu není levnější přilepit na "vyššekvalitní" vlak pár vozů navíc (až budou, ale do té doby je nemůžu dát ani na ten extra vlak "pro socky na kousek")?

V Německu se právě tarify IC/EC vs. ICE (a samozřejmě regio) rozlišují, a výsledkem je tarifní bordel, přeplněné vlaky (některé), dublování spojení aniž by bylo dosaženo efektu zkrácení průměrného intervalu a tak dále (kupříkladu při mimořádnostech, utrpěl jsem například zkušenost ze spadlé troleje u Weimaru).
Dejte pokoj s německým příkaldem, pánbůh s námi a zlé pryč.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 16:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš Záruba: Protože je předpoklad, že ve vlacích IC/EC se cestuje na větší vzdálenosti, kdežto Sp plní víceméně (v našich současných podmínkách) příměstskou dopravu, kde 20 - 30 minut stání je jako jízda městskou hromadnou dopravou, tam si taky spousta lidí nesedne. O R se v současné době nemusíme ani bavit, už dlouho jsem neviděl rychlík, ve kterém by bylo obsazeno osm míst v kupé, neřkuli se v něm stálo v uličce (ale samozřejmě i v rychlících by se stát nemělo).
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 16:56:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: stejně ty vlaky "o 3 minuty vedle" jezdí (protože jsou stanice, kde to IC/EC nikdy stavět nebude a odtud se snad také lidé musí dostat na příúpoje), tak proč do nich rovnoměrně nerozmístit část cestujících? Samozřejmě, pokud by vlak dálkovky suploval regionálku,jako je to třeba v Rakousku, nebo jak to navrhuje Mibl na 196, tak prosím, ale dálkovka nemůže suplovat regionálku všude (010, 090,...). Já bych neviděl problém v zrušených poplatcích, kdyby tím ta kategorie neutrpěla snížení kvality (řazení Béček, přílišná obsazenost,...),ale bohužel už se nám stírá hranice mezi R a IC/EC.

Jinak s Německem jsem mluvil souvislosti s tratí Děčín-DD, ne jako příkladem, kterého se musíme stopro držet. Chtěl jsem jen říci, že Němec si díky jedné trati nešáhne do zavedeného systému, na který jsou tam všichni zvyklí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Louis_de_Mydlaque.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 19:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: Stát by se nemělo ani nakrátko, s výjimkou řekněme opravdu pár minut (5-10). Navíc lokální přeplnění obvykle dobře odpovídá poptávce po spojení, a ty lidi vyhánět může jen blbec - nikde v žádné rychlíkové stanici v ČR nehrozí, aby se R "lokálně přeplňovaly", protože zase naopak někdo "zvenku" tam vystupuje. Pokud snad je ještě stále takový jev někde k nalezení, pak je to pro nedostatečnou (či nekvalitní!) ostatní nabídku spojení v tomto úseku.
Tedy pokud za "přeplněný" nepovažujete vlak, kde musíte sundat tašku ze sedadla, to se pak není o čem bavit.

Lújz: Ty vlaky "o 3 minuty" vedle nejedou, nebo jen zcela výjimečně (a pak to vede k delším přestupům z/na IC). Pokud by náhodou jely, nemohou plnit - jinak velmi správnou - roli rozmělnění určitých přepravních proudů, to by musely interval cca půlit.

"bohužel už se nám stírá hranice mezi R a IC/EC"
Bohudík! Není absolutně důvod, aby některé relace musely mít lepší komfort; toto je záležitost vozových tříd. Navíc to podstatně zjednodušuje provozní koncepty, nechodí stížnosti typu "proč děláte přípoje jen na IC, kdo to má platit" nebo "dělejte přípoje hlavně na IC, chceme hlavně komfort a těch 30 Kč nás nezabije".

Ale v jednom se shodujeme - není to problém tam, kde EC supluje regionálku (no, řekněme "staví poněkud častěji, protože čistě tranzitních je v daném úseku málo"). A tam, kde ji nesupluje (zmiňované 090, 010), zase nemůže být řeč o "lokálním přeplňování", kde je tedy problém? V relacích typu Praha - Pardubice? Řešení je snadné, poměr počtů (intervalů) rychlých vlaků Praha-PU (včetně EC, nebo "rychlých R") prostě musí být příslušně větší než interval stejně dlouhých souprav na trasách do Brna, resp. Olomouce, což tak zhruba odpovídá situaci dle Návrhu. Co je na tom k nepochopení?
EC/IC vlaky jsou úplně normální a běžnou součástí systému páteřní dopravy. Kdyby stály mimo systém, fungovaly by separátně jen pro místa která přímo napojují, a ne všelijaké přestupní relace - anebo by pak nefungovaly přestupy "neprestižní"; to celé pomineme-li problém vyčerpání kapacity tratí. A stejně by časem musely paralelně vzniknout "rychlé rychlíky" s takřka totožnou zastavovací politikou, protože není obhajitelný důvod penalizovat cestující například z Ostravska do Prahy "dodatečnou cestovní daní" (v porovnání například s těmi z Brna do Ostravy), neboť "normální" R jsou nepoužitelné (jízdní dobou nebo časovou polohou).
Opakuji, řešení problému nedostatků vozů je v nákupu vozů, ne vyhánění cestujících.

"Chtěl jsem jen říci, že Němec si díky jedné trati nešáhne do zavedeného systému, na který jsou tam všichni zvyklí."
A proto je odporná guma, protože jediné co by musel udělat, je poznámka "9" nebo lomení kategorie vlaku. Fakt strašnej problém.


Zapomeňme už proboha všichni na začátek 90.let, kdy jsme byli paf že sem milostivě přijelo i něco lepšího než Bmee, tomuto "daru z nebes" se všichni klaněli jak venkovští balíci návštěvě prezidenta a mluvili o nějakém nadstandardu, "prestiži" a tak, doba pokročila.
Batyr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 19:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: Tak to pak rovnou můžeme dát do kupé jen 4 sedadla namísto 6ti ne?
Rozlišujme fotiče a šotouše! Fotiči jsou neškodní, ty druhé bez varování střílim
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 19:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Holt někteří cestující považují za své lidské právo být sami v kupé. Co s tím? Velkoprostor? tam je zase méně klidu, výhodou pro dopravce je však větší kapacita (2+2 oproti 6 sedadlům v kupé). Nešlo by nějak oddělit lokální a dálkovou frekvenci - např. část vozů povinně místenková.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1838
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 20:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iii
Ne, ne a ne. Jen ne proboha žádné povinné místenky.
Definujete lokální a dálkovou. ČT - Choceň je co? A co ČT - Pce?
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 20:40:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: odpověď v "GVD obecně" -přeci jenom je to takové širší téma než současný a příští grafikon
Pouch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 21:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem taky pro místenky, protože ic/ec Praha Ostrava, trasa Praha Pardubice úplně plné, že si člověk nemá kam sednout, tak si musí koupit místenky biď za 86 korun.
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 21:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budou v budoucnu někdy jezdit do ČR OBB Rail yet?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4912
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 22:18:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud budou povinné místenky jen na část vlaku (vozu), nemám problém.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Phpttjournal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 22:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podolski:Dle Želpage, kde bylo uvedeno co plánují s Railjet. Bylo uvedeno, že plánují do Prahy 2011 či 2012.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. října 2008 - 23:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je to lokální frekvence, to jsem myslel relativně: Na EC to bude třeba Děčín-Ústí. Povinné místenky jsem myslel jenom do části vlaku. To, že se dá přijít a jet bez rezervace považuji za dost podstatnou výhodu.
Voldemorďák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 10-2007

Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 08:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejlepsi by bylo, kdyby už nic nejelo, alespon by nebylo zpozdeni
Voldemord
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 09:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místenky v části vlaku bych taky nechal, nejak pomalu mi to chápe.
Je otázkou, jak velké emoce by v narvané části vyvolal fakt, že druhá půlka vlaku jede poloprázdná s nekolika místenkáři.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2249
Registrován: 7-2004

Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 11:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k tomu hodím jednu zkušenost z nedělní 172,kdy na chdbičce,stálo/sedělo/válelo se v každém voze cca 20 lidí,přičemž v ani jednom kupé nebylo šest osob.Takže tihle lidé pak budou kritizovat,ajk byl vlak plnej a že museli stát z Brna až do Práglu a přitom jen stačilo si k někomu vlézt.U nás nás bylo 5 a nezeptal se nikdo.a sedačka byla volná a bez zavazadel.
a abych něco k tématu.tak jak se těšíte na nasazení Turusů na jeden pár do Dresden a myslíte že 5 denní oběh bude dodržován.Elitní 371 si zase v týdnu švihnou jeden osobáček směr jiné rameno než dnes...a jeden Excel.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 11:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl:
Je otázkou, jak velké emoce by v narvané části vyvolal fakt, že druhá půlka vlaku jede poloprázdná s nekolika místenkáři.
Nic by dotyčným nebránilo si tu místenku dokoupit.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 13:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch
Pokud by bylo možné si tu místenku ve vlaku koupit. Ne snad, že bych ČD podceňoval, ale....

753006
To je neduh kupéček. Ve velkoprostoru se to nestává.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 13:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je neduh kupéček. Ve velkoprostoru se to nestává.
To je jasné, v těch není žádná taková "chodbička", kde by mohli cestující stát.
Kdyby to bylo na mě (a byl by dostatek solidních vagónů), tak bych nasazoval více velkoprostorových vozů, respektive do každého vlaku "pár vagónů s kupé, pár vagónů velkoprostorových", ať si lidé vyberou.
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 17:03:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo proč na EC/IC vlaky jezdí béčkové vozy ,to je tolik bee a bpee na rekonstrukci nebo co????
Oblak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 17:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podolski: ano je to tak, vozy jsou stále v dílnách a proto jsou soupravy sestaveny ze všeho co je provozuschopné. Z pražských vozů jich je cca 17 na reko.Dnes odjel do Trnavy další.(Bee 539)
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 18:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdy bude rekonstrukce všech objedaných vozů hotová???
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 14. října 2008 - 18:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem objevil že z Szczecinu jezdí přímí IC do Amsterdamu přes berlin IC 144 a další 2 berlin amsterdam,proč jeden s těch IC nemůžou prodloužit do Prahy???
Dj_tiësto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 08:59:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Podolski: Bylo by to hezký ale kdo by s tím jezdil...
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.58.218
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 11:57:58    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, kdepak jsou ty vaše desira? Hihi
http://www.zelpage.cz/zpravy/6597
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.58.218
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 12:00:31    Odkaz na tento příspěvek  

To si děláte kozy ne?
Na IC/EC jezdí vozy řady B? A to jako může do zahraničí? Ještě že nemuseli nasadit "zelenou koženku."
Nezlobte se na mě, ale já vidím všude tolik plno vozů osobních jentak stát a nikam nejezdit, že nechápu, že jezdí vše, co může.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 15. října 2008 - 12:31:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xHonzík:
Děkujeme za 2 příspěvky s vysokou informační hodnotou.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2008
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 12:58:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Našel jsem v přehledu vlaků DB 2009 že EC 172/173,EC 174/175 a EC 176 budou od 1.3. do 13.6. končit v Berlin hbf a do Hamburgu nepojedou .I v návrhu ŽSR 2009 je u vlaku EC 174/175 napsáno to samí.Nevítě někdo proč to tak je??
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2008
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 13:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

application/pdf
bahn2009.pdf (119.0 k)



tady k tomu dávám přílohu kde jsem to našel.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 15. října 2008 - 13:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podolski:
Je nutné to dávat do obou diskusí paralelně?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2008
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 13:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:tak promin že jsem něco důležitého zjistil
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 14:53:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není za tím nějaká výluka v Berlíně?
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 15. října 2008 - 21:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za plevelení, ale nevíte, jestli jsou už někde k dispozici pomůcky GVD 2008/09, konkrétně NJŘ? Pokud byste nechtěli zveřejňovat odkaz, tak prosím na mejl. Díky
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 22:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak k té Ostravě a EC/IC:
1) pondělní Směsnej odpad (521 - na konci mimořádně humusný B250 s prosezenejma dírama v sedákách...). Z Prahy 17,06, tedy špička. Obsazenost 1-3 ks/kupé, z Pardubic dál v každým voze k nalezení prázdný kupé. V Perníkově předjíždějící TIS měl hafo volnejch míst v obou třídách.
2) úterní večerní Ex ze Šalingradu do Prahy vedený TISem - ve dvou jedničkách do 5 ks (netušil jsem že lze jet Brno - Praha sám ve vagoně TISu...), celkem možná snad tak do 50 ks.
3) velmi podobnou obsazeností disponuje např. sudá Fatra. Co na tom proboha kdo chce povinně místenkovat, byť i částečně?
4) Ostravan a Hutník jsou ve čtvrtek a hlavně pátek narvaný taky proto, že k nim nejede žádná posila. Ty jedou bůhvíprokoho z Prahy už kolem poledne.
5) koženky stejně jako blechatý A se na ostravskejch IC i EC stávají pomalu ale jistě standardem.
Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 15. října 2008 - 23:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podolski:

http://www.welt.de/hamburg/article1723141/Bahn_sperrt_Schnellstre cke_Hamburg_Berlin.html

Důvod je, ýe soudruzi z NDR dělali chybu vyrabět pražce z písku Baltského moře, co pomalu rozpadnou a třeba jich vyměnit.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 09:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po vydupaném zastavování v České Třebové MD ustupuje také v zastavování na jižní větvi - EC 379 zastaví v Blansku (21:54) a IC 571 v Letovicích (22:38).
Batyr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 12:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vám se zdá průměrná cena dotace 64Kč/km hodně? A že soukromníci by jezdili levněji. Ale houby. Máme nejnižší dotace do železniční dopravy v celé Evropě, i PKP dostávají více než my a ZSSK dokonce dvakrát tolik. A to už je co říci. Za tuto cenu by u nás mohlo být buď 2x tolik moderních souprav než je anebo 2x tolik vlaků, není liž pravda. Minimálně by se však vyrovnala ztráta, kterou si nejsou kraje schopny přiznat.

Negrelli: Prosim? IC Letovicích a EC v Blansku? Vubec jim do Letovic nejede osobák. Proč tedy nestaví i v SY? Letovice - 3tisícové městečko kdesi za nádražím. A jaké, že zastavení si vydupala ČT?
Rozlišujme fotiče a šotouše! Fotiči jsou neškodní, ty druhé bez varování střílim
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 13:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: soukromníci by, alespoň podle mě, jezdily se stejnými vozidly levněji. Jinou věcí ovšem je, že v různých (ono jich ale moc nebylo) výběrových řízeních soukromníci nabídli převážně zcela nová vozidla, kde především kvůli jejich odpisům nebo splátce leasingu cena za 1 vlkm opravdu byla vyšší. Na druhou stranu se dalo předpokládat, že takováto nová (a i v rámci stávající infrastruktury rychlejší) vozidla by přitáhla více cestujících, možná i díky tomu "psychologickému efektu", že to nejezdí ČD.

Myslím si ale, že pokud by MD/kraje vypsaly VŘ s předem stanoveným typem (nového, moderního) vozidla, tak by soukromí dopravci byli opět levnější.
V uskutečněných výběrových řízeních byly ČD "levnější" mj. díky tomu, že tehdy cca 9 let staré motorové jednotky 843/043/943 považovaly za účetně odepsané, a také předpokládaly poměrně velký nárůst tržeb. Tyto dva faktory podstatně snížily požadavek dotace na 1 vlkm.

A to, že průměrná částka na 1 vlkm je nižší než na Slovensku nebo v Maďarsku, je podle mě díky tomu, že stále existuje mnoho místních tratí, po kterých jezdí sólo 810, který je provozně nejlevnější, a tím pádem tu průměrnou částku za 1 vlkm snižuje. Na Slovensku nebo v Maďarsku je na mnoha takových tratích zastaven provoz, takže nemá co (podle mého názoru) snižovat ten průměr.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 806
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 13:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Bručoune, kdepak jsou ty vaše desira?"

Moje desira? Nevzpomínám si, že bych někdy psal, že určitě budou.
Batyr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 13:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: To je zase perla. Víš vubec o co tu jde? A na čem se zakládají ty tvoje předpoklady?

Psychologický efekt je věc jedna a skutečnost věc druhá. Komu se nadávalo že nejezdí RT Ex? Samozřejmě. ČD.

A jen tak na okraj bych rád podotkl a chtěl od Vás vysvětlit jednu maličkost. Nejezdí na Slovensku náhodou téměr jen 810 a odvozené a v Maďarsku Bzmot a odvozené? Ty tu průměrnou částku nesnižují? Kdybych vzal procentní porovnání vlaků v 810 ku vlakům v né810 v ČR, SR a MR, možná bych dospěl k tomu že u nás je to procentní zastoupení nejnižší. Vysvětlete mi to prosím.
Rozlišujme fotiče a šotouše! Fotiči jsou neškodní, ty druhé bez varování střílim
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45342
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 14:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu se dalo předpokládat, že takováto nová (a i v rámci stávající infrastruktury rychlejší) vozidla by přitáhla více cestujících, možná i díky tomu "psychologickému efektu", že to nejezdí ČD.

A existují už i nějaká srovnání např. provozu na 149 před a poté?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 16:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: tak se omlouvám, spletl jsem se, však jsem psal jenom "podle mého názoru". Vlastně až potom mi došlo, že Slováci dali zlikvidovat všechny 85X a 83X, takže 81X tam stejně mají prim.
Moje předpoklady se zakládaly na tom, že soukromník dokáže, jak říkají různé ekonomické poučky, fungovat levněji, protože nemá např. tolik režijních nákladů (administrativa, vedení firmy); dále proto, že to není takový moloch a měl by si dokázat ohlídat plýtvání. Ale třeba se opět pletu.
Ovšem v tom případě by mne také zajímalo, proč se ta částka za 1 vlkm oproti Maďarsku a Slovensku tak liší.
EDIT: asi je to jen zanedbatelný zlomek, ale tento průměr snižují ČD třeba i směšnou částkou za 16,71 Kč za 1 km, která jim vyšla při kalkulaci v rámci VŘ na trasu Plzeň - Most; a podobně též 40,92 Kč za 1 km na relaci Pardubice - Liberec (viz ŽM 3/2006)...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 18:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem v tom případě by mne také zajímalo, proč se ta částka za 1 vlkm oproti Maďarsku a Slovensku tak liší.

Tak to vím naprosto přesně. I na Slovensku a Maďarsku se jedná o státní molochy se schopností neefektivně prožrat prakticky jakékoliv množství peněz. Nevím, jak v Maďarsku, ale na Slovensku k tomu přistupuje ještě nemravně drahá dopravní cesta. Takže odlišnost je dána tím, kolik jsou ty molochy schopné si vyřvat na institucích objednávajících dopravu.
U nás to jde špatně, protože stát už teď platí štědře (tuším kolem 140/km za ne až tak ztrátovou dálkovou)*, takže by to vypadalo blbě, a na druhé straně jsou kraje, které by možná i rády daly, ale nemají (a kde nic není, ani smrt nebere). Pokud v cizině platí všechno stát, nebo mají bohatší "kraje", tak můžou dostávat víc.

* teď nevím, jestli to byl Šimral nebo Jančura, ale některý z těch dvou se nechal slyšet, že s takovou dotací by uměl vozit lidi zadarmo, a ještě by vydělával
Batyr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 19:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Byl to autobusák. Ostatně ale ten kdo trochu rozumí železnici, pozná, že v celom svojom článku o tom jak spasí českou železnici rátá somariny.

No tak ale potom nenadávejte, že nejsou nová vozidla a že naše železnice je podfinancována. V provozu máme např. méně zaměstnanců na počet vlkm než ŽSR, MÁV nebo ÖBB. Jak je to s GŘ netuším. Ono i u nás by to mohlo vypadat jak u ÖBB, s těmi dotacemi. A rozhodně si nedělám naděje, že by našu železnicu nějaký externista spasil.
Rozlišujme fotiče a šotouše! Fotiči jsou neškodní, ty druhé bez varování střílim
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 19:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: že naši železnici nespasí "externisti" (co to je? Dopravci sídlící v jiné budově, než Ministerstvo dopravy?), to je asi nabíledni. To co ji spasí, by bylo nastavení podmínek, které by umožnily dopravcům normálně fungovat, ne živořit jako dnes. Jenže takové podmínky by umožnily fungovat libovolnému dopravci - takže ČD dlouho preferovaly to živoření a bránily změnám. Teď samy zjišťují, že to není ono, jenže změnit nastavené podmínky nejde tak rychle.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 19:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: No tak ale potom nenadávejte, že nejsou nová vozidla a že naše železnice je podfinancována.
Dobře, ale zeptám se jinak - Slováci mají nějaká nová vozidla (kromě 6 jednotek typu GTW)?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 20:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych něco napsal - objednatel (MD, kraje) by měl přesně vědět, co chce. Jaký rozsah dopravy, vybavení vozidel; a jistě i to, aby šlo o vozidla moderní a výkonná. A když ví, co chce, tak může vypsat výběrové řízení s přesnými parametry, a tam se ukáže, kdo mu dokáže jeho požadavky splnit za nejnižší cenu, resp. za nejnižší požadavek dotace.
Když ČD požadovaly po krajích výrazně vyšší dorování ztrát, tak pokud vím, nebylo to spojeno se současným pořízením modernějších vozidel, takže ČD by dostaly vyšší úhradu, ale vozidla by zůstala stále stejná.
Případné pokračování v diskusi bude vhodnější asi v sousední diskusi GVD obecně.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 20:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: a ty peníze na navýšení plateb mají kraje vzít kde?? Ono se to pěkně řekne, kolik mají kraje platit, ale oni si peníze taky netisknou....

A je naprosto zcestné porovnávat ceny se Slovenskem a jinými zeměmi, protože každá země je jiná. Nejvíce mě potom pobavilo srovnání s Německem.

Každý kraj se při zajištování dopravní obslužnosti může rozhodnout mezi vlakem a autobusem. A pokud by si ČD najednou začali navyšovat výrazně ceny, nepovede to k ničemu jinému než k rušení spojů a celých tratí. A to si myslím, že nikdo z nás nechce....
Batyr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 20:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: No to já nevím. Tady a na ŽP se pořád píše jak mají Slováci narozdíl od nás moderní vozový park. Ovšem narozdíl u takových MÁV je to s těmi Talenty, Desiry, Flirty apod. nepopřitelný fakt.

Mates111: A kdo srovnává s Německem? Zcestné porovnávat ceny? Aha. Protože Slovensko je na tom ekonomicky hůře než my?

A to že díky tomu ČD zákonitě zvednout ceny jízdného to chceme?
Rozlišujme fotiče a šotouše! Fotiči jsou neškodní, ty druhé bez varování střílim
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 20:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

. Nejvíce mě potom pobavilo srovnání s Německem.


Když můžeme s Německem a jinými zeměmi srovnávat jiné věci,proč ne železnici?(vozidla,rozsah dopravy,ceny za jízdenky,náklady na vozidla,tratě,mzdy atd..)


A pokud by si ČD najednou začali navyšovat výrazně ceny, nepovede to k ničemu jinému než k rušení spojů a celých tratí. A to si myslím, že nikdo z nás nechce....

Jednou to také přijde.Buď budou peníze,nebo se bude rušit(jako dříve v Němesku,pak v Polsku,na Slovensku,něco i v Rakousku atd..)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 21:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: na Slovensku zatím platí dorovnání ztráty stát, nebo minimálně ještě loni tomu tak bylo. Avšak právě s plánovaným přechodem objednávky regionálních vlaků na kraje (myslím tím na tom Slovensku) se nedávno psalo, že hrozí další omezování/zastavování provozu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 21:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: tak u Maďarska, tam tu vyšší průměrnou úhradu chápu. Talenty, Flirty, Desira...
Naopak docela se divím, proč je v Německu tak vysoká výše úhrady na 1 vlkm, když mají o tolik vyšší jízdné oproti např. Česku, ale přitom pořízení vozidel snad je za stejnou cenu, jako by stálo u nás. Jistě mají Němci vyšší mzdové náklady, přesto by se mi nezdálo, že je výsledná dotace na 1 vlkm o tolik vyšší.
EDIT:Tady a na ŽP se pořád píše jak mají Slováci narozdíl od nás moderní vozový park.
Možná se opět pletu, ale není to z pohledu průměrného stáří, které bylo na Slovensku sníženo právě likvidací vozidel řady 830/831/850/851...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4921
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 22:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Mají ještě docela slušný počet 812 a teď začínají i s 813. Pak mají také relativně dost modernizovaných vozů klasické stavby pro dálkovou dopravu.
(Je ovšem pravda, že o kvalitách všech těchto vozidel mám své pochybnosti. Nebudu tu ale zase rozdmychávat mezinárodní konflikty...)
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Batyr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 22:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Zdá se že nevíš která bije. Takže znovu.
U MÁV ta úhrada byla vyšší už předtím a právě za tu úhradu se nakoupila ty Desira, Talenty, Flirty, ojetiny z Německa,... Nebo myslíte že jim to Zímenc, Bombardier nebo DB dali pro hezký oči generálního ředitele?

A to že je na tom např. Slovensko ekonomicky o něco huře než mi je také nepopřitelné.

Mates111: Apollo_17 to řekl hezky. Všichni srovnáváte kvalitu vozového parku a to jak to u DB funguje. Srovnávejte i ten zbytek.

PKP a rušení tratí bych do toho netahal. PKP a Polsko jsou případ sami pro sebe.
Rozlišujme fotiče a šotouše! Fotiči jsou neškodní, ty druhé bez varování střílim
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 22:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Batyr: za pár minut bude bít jedenáctá.
Už vidím, jak některý z krajů dá TEĎ dopravci peníze, aby tento BRZY nebo ZA PÁR LET koupil ta vozidla. Ta vozidla je možné koupit na leasing nebo na úvěr, a splátky úvěru/náklady na leasing zahrnovat do kalkulace jako nákladovou položku.
S ekonomickou úrovní Slovenska je to dosti sporné. Která že země má veřejné finance v takovém pořádku, že v ní začne od Nového roku platit Euro?
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 23:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"teď nevím, jestli to byl Šimral nebo Jančura, ale některý z těch dvou se nechal slyšet, že s takovou dotací by uměl vozit lidi zadarmo, a ještě by vydělával"

Racku, byl to pan Jancura. Ale uprimne, jezdil by na nejlukrativnejsi trase a vozidly s nizkou kapacitou, ktera by vzdy peclive na 100% naplnil. Tim ale verejnou sluzbu nezajistis :-(
A taky - ted to muzu tvrdit i ja. Kde je skutecnost?

Slovensko - draha DC tam je. Akademicka otazka: a neni to "rozezranosti" tamejsiho spravce infrastrutury? Misti ZSR prece nic setrit nenuti, takze jakepak uspory. Vsak na kazde stanici se to cervenejma cepicema* jen hemzi. A u nas?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2008 - 23:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jezdil by na nejlukrativnejsi trase a vozidly s nizkou kapacitou, ktera by vzdy peclive na 100% naplnil. Tim ale verejnou sluzbu nezajistis"

O tomhle ale nebyla řeč. Řeč byla o výběrovém řízení na dotovanou ZDO.