K-report
 

Archiv do 16. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Knižní monitor » Archiv do 16. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Strom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2009 - 12:13:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poděkování panu Zdeňku Šindlauerovi za další výbornou knihu z jeho pera. Byl to nejlepší dárek, který jsem našel pod vánočním stromečkem. Nádherné kresby, ve kterých se člověk přenese do dob minulých a zavzpomíná na to, co jezdilo na tratích 86, 87 a 97, co se v okolí těžilo, vyrábělo, nakládalo a vykládalo. Určitě stojí za přečtení. Děkuji a ať Vás to bádání baví dál, budu se zajisté těšit na další publikaci.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2986
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 10:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poděkování panu Zdeňku Šindlauerovi za další výbornou knihu z jeho pera.

Já neděkuji, já jsem zaplatil. Pan Šindlauer opravdu dostál vyššímu levelu a je to krásná kniha, snad škoda několika zbytečných minel (poněkud naivní nárory na vlaky Rola -zde evidentně píše o věcech, kterým nerozumí či jeho soukromé politické názory v poslední kapitole, které tam patří asi tak, jako to co měli oného hentého u Šindlauerů k obědu či politické úvodníky o vedoucí úloze strany).

Jinak se obávám, že Šindlauerova kniha je jedna z mála knih, které u nás vycházejí a stojí za to si je koupit, holt si udělám vejlet do Reichu, kde je výběr i kvalita poněkud jinde.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2761
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 16:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..vejlet do Reichu..no máte pravdu,jenže jsme Češi,a pokud nás nezajímá něco od germánů,musíme holt čekat co se vyplodí u nás..navíc ne každý umí šprechtit,takže kromě prohlížení obrázků si toho moc nepočte..Novou knihu p.Šindlauera jsem teprve začal číst takže zatím nehodnotím..
..pořádná mašina má kotel a komín..
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.52.23
Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 20:07:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad RadekŠ: i podstatná část německých knih o historii železnice je SROVNATELNÁ s (některými) našimi (ty zajímavé stejně normálně neseženete - Gottwald - Židé, kniha o Verkehrsbetriebe Bachstein aj.). V Rakousku, pokud už něco vydají, jsou slabší. Z.Š. píše svým specifickým stylem, který ne vždy musí každému sednout (ale je to věc stylu, nikoliv faktů). Co je proboha na následujícím textu naivní? To, že nerozebral detailně problematiku zrušení celního odbavení?

"25. září roku 1994 začaly mezi Lovosicemi a Drážďany (terminál Friedrichstadt) jezdit nákladní expresy tzv. systému RO-LA (z německého „Rollende Landstrasse“; něco jako „jedoucí silnice“), který měl pomoci zpacifikovat hrůzostrašný nárůst kamionové dopravy přes horský přechod v Cínovci. Na soupravu nízkopodlažních plošinových vozů najelo až třiadvacet kamionů, jejich šoférstvo se utábořilo v lehátkovém voze, České dráhy obstaraly elektrickou lokomotivu řady 372 a jelo se. Jezdilo se až čtyřiadvacetkrát denně a dost rychle, čistá jízda trvala tak dvě a půl hodiny. Horší to bylo s nakládáním, vykládáním a pohraničním cirkusem (tehdy jsme ještě nebyli evropskými unionisty). Když se k tomu všemu připočetla ještě poměrně vysoká (byť saskou zemí dotovaná) cena, kterou museli řidiči za jednu jízdu na místě zaplatit, není divu, že soupravy jezdily mírně řečeno poloprázdné, což v souladu se zákony logiky Sasko odmítlo platit. Jelikož české papaláše přirozeně ani ve snu nenapadlo platit nějaké vlaky, druhdy slavně otevřený „Rola-port“ v Lovosicích s posledním vlakem dne 19. června 2004 osiřel a dnes je na něm překladiště ČD, provozované soukromou firmou. A propó, jak by se dnes RO-LA zmasakrovaným Ústí a Lovosicím hodila. A o ušlé úplatky by se papaláši přece mohli soudit."

PS: Když jsou tu takoví znalci, nemá někdo knihu Channon, Geoffrey: Railways in Britain and the United States 1830-1940. Studies in Economic and Bussines History (2001)?
Tajemný_em
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 21:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice to není téma pro tuhle diskuzi, ale vzhledem k tomu, že jsem nexáky Ro-La vídával prakticky denně (od roku 1997 až do jejich konce), můžu říct, že jezdily ve většině případů plně vytížené. Horší už to bylo v posledním měsíci provozu. Knížka se věnuje Transverzálce a ne problematice přepravních systémů, proto (byť třeba chybné) údaje o Ro-Le považuji za zcela nepodstatné.
Spolehlivý prostředek ke snížení nehodovosti na našich silnicích? Fyzické tresty pro narušitele předpisů! Pokuty a nesmyslné body to nevyřeší...
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 22:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poděkování panu Zdeňku Šindlauerovi za další výbornou knihu z jeho pera.

Veelice čtivá a poutavá kniha ... Ostatně i jako ty předešlé .. děkuji p. Šindlauerovi .. specielně Česká Lípa - Střelnice – Kursk mě oslovila,bo jsem podobnou cestu prožila v r. 1984 ...


ICQ 237-113-861
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 23:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Horší to bylo s nakládáním, vykládáním a pohraničním cirkusem (tehdy jsme ještě nebyli evropskými unionisty). Když se k tomu všemu připočetla ještě poměrně vysoká (byť saskou zemí dotovaná) cena, kterou museli řidiči za jednu jízdu na místě zaplatit, není divu, že soupravy jezdily mírně řečeno poloprázdné, což v souladu se zákony logiky Sasko odmítlo platit. Jelikož české papaláše přirozeně ani ve snu nenapadlo platit nějaké vlaky, druhdy slavně otevřený „Rola-port“ v Lovosicích s posledním vlakem dne 19. června 2004 osiřel a dnes je na něm překladiště ČD, provozované soukromou firmou. A propó, jak by se dnes RO-LA zmasakrovaným Ústí a Lovosicím hodila. A o ušlé úplatky by se papaláši přece mohli soudit.




Úplně mimo realitu.
čtenář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.24.94.68
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 10:07:11    Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt: Provoz Rola bych nekomentoval takto. Právě vzhledem k dohodnutým provozním pravidlům bylo nutné v době provozu je dodržovat. Oběh souprav byl dohodnutou záležitostí a byl pevný. To mělo vliv na to, že jste v Děčíně viděl projíždět třeba soupravu obsazenou jen z 50 procent. To z toho důvodu, že odjezdy z cílových stanic byly pevné a vytížení kamiony nebylo možné ovlivnit. Kolik kamionů přijelo tolik se jich naložilo a jelo. V jiných případech musely kamiony čekat na další vlak. Pohraniční záležitosti se děly již při nakládce, Děčínem soupravy projížděly. Z provozního hladiska snad nevíce vadilo technické omezení speciálních vozů. Průměr kol byl (a je) tuším 330 mm. To zapřičiňovalo snižování rychlosti při jízdě přes výhybky (hlavně křižovatkové) sníženou rychlostí. Stejně tak případné odklonové trasy např. po pravém břehu již ze Žalhostic nebyly právě díky technickým možnostem vozů možné. Stejně tak soupravy se vzhledem k ucelenosti nedaly v takových případech dělit. Čelník s nárazníky se vzduchovým potrubím byly pouze na začátku a konci soupravy, dělení soupravy bylo dosti náročné. To vše za cenu jednoduchého nájezdu (přímé jízdy bez couvání na vozech) automobilů na vozy. Otázka dotací tuším byla řešena z obou stran, jak Saské tak naší. Z mého pohledu nedokonalost byla v tom, že vlaky jezdily na poměrně krátké vzdálenosti. Domnívám se, že v případě větších vzdáleností by to bylo více lákavé pro obě strany, jak provozovatele vlaků, tak majitele kamionů. Největší vytíženosti se dosahovalo v případě svátků a ostatních omezení kamionu na silnicích na obou stranách. Pak stačilo počkat na uvolnění provozu v cílové stanici a bylo. Nedomnívám se, že se jednalo o neúspěšnou záležitost, třeba se k ním vrátíme.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 18:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domnívám se, že v případě větších vzdáleností by to bylo více lákavé pro obě strany, jak provozovatele vlaků, tak majitele kamionů.

Nemanice - Villach, vzdálenost zajímavá, ROLA skončily též (ať už tedy z jakékoliv příčiny.)
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2987
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 22:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož české papaláše přirozeně ani ve snu nenapadlo platit nějaké vlaky, druhdy slavně otevřený „Rola-port“ v Lovosicích s posledním vlakem dne 19. června 2004 osiřel

Já měl na mysli tohle - proč by (proboha) měli něco takového platit ? Tady se autor vydává zjevně na tenký led plus možná se snaží levně někomu zalíbit. Úplně zbytečně. Ta kniha je vynikající a tohle nemá zapotřebí.

podstatná část německých knih o historii železnice je SROVNATELNÁ s (některými) našimi

Podívejte se, když přijdu v Německu do obchodu, tak vybírám z 20 knih, u nás ze dvou, z toho jedna mě třeba vůbec nezajímá. Je to samozřejmě primárně o velikosti trhu...
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 13:02:28    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: s tou RoLa musím souhlasit. Myslím, že první se zrušením přišlo Sasko (ještě před Schengenem). Je to poučením - nepsat do publikace o historii věci, ke kterým nemám dost podkladů.

V Německu sice vybírám z 20 knih, ale většina je pro mě podřadný šunt pro fandy (stejně jako u nás, nechci se nikoho konkrétně dotknout). Pokud chci publikaci, která mě zajímá, nikde ji nemají. Slušná jsou nádražní knihkupectví, kde mají často "místní" literaturu jinde nesehnatelnou (viz ten Bachstein). V Rakousku už mají spíš jen německé věci, když něco chci, musím po internetu nebo do specializovaného obchodu, někdy nepomůže ani to (třeba nedávno vyšlá kniha o továrně Sigl). V Holandsku totéž co Německo, v Austrálii spíše specializované obchody.
Problém u nás je distribuce malonákladových publikací.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 13:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že první se zrušením přišlo Sasko

Asi jo, ale to je úplně podružné - pointa je spíš v tom, že takovouto rolu by dál dotoval leda cvok.

Německu sice vybírám z 20 knih, ale většina je pro mě podřadný šunt pro fandy

Já (a asi většina lidí) čtu (čteme) knížky pro fandy - ona Šindlaurerova kniha nic jiného není.

když něco chci, musím po internetu nebo do specializovaného obchodu, někdy nepomůže ani to (třeba nedávno vyšlá kniha o továrně Sigl).


To je ovšem záležitost pár fajnšmekrů...
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 18:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šindlauerovy politicko-ekonomické názory ve mě vzbuzují úsměv nejen v Transverzálce: už předtím si vzal na paškál třeba slavný vlak 6006 Kolín - Rumburk a zcela rozcupoval původce jeho rozkouskování
To jsou ale jen droboučké pihy na kráse jinak fantasticky čtivých knížek, za které teda rozhodně peníze nelituju.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.239
Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 21:36:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad RadekŠ: Šindlauerovy knihy jdou jiné, vyjímečné - těžko se dají zařadit.

Jinak docela zajímavý odkaz (celosvětocý antikvariát, právě přišlo z diskusního fora AKM https://andrea.vc.cvut.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/akm): http://www.vialibri.net/
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 23:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K te slavne RoLe Lovosice - Drazdany: jeji hlavni pointa byla v tom, ze kamiony, ktere ji pouzily NEPOTREBOVALY povoleni pro jizdu v Nemecku. Cimz byla tato RoLa zcela umele vytezovana i kamiony, ktere jely treba v relaci Praha - Mnichov . O dotace vubec neslo, ty slouzily jen k tomu, aby tak nejak pro silnicni dopravce "nula od nuly posla". Toto kouzlo samozrejme po vstupu CR do EU vyprchalo a uz jaksyk nebylo co dotovat.
Carloss72
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 06. ledna 2009 - 18:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, sháním materiál o lokomotivách 741,742,743, např, Dieselelektrická lokomotiva T466.2, T448.0 od Nadasu nebo Příručky pro strojvedoucí a pomocníky atd., nebo jestli se to dá někde stáhnout, nejsem sběratel potřebuji to ke studiu, nabídněte zaplatím. PŘEDEM DĚKUJI
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2999
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 08. ledna 2009 - 14:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

už předtím si vzal na paškál třeba slavný vlak 6006 Kolín - Rumburk a zcela rozcupoval původce jeho rozkouskování



To jsou ale jen droboučké pihy na kráse jinak fantasticky čtivých knížek, za které teda rozhodně peníze nelituju.

Tak samozřejmě, vzrušené diskuse se vedou vesměs o kvalitních věcech. Málokdo by tady asi vážně debatoval o nějakém šuntu plném pravopysných chyb a plném šedošedých fotek, na nichž jsou zvěčněny nádražnické BSP.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.23.79
Odesláno Čtvrtek, 08. ledna 2009 - 18:51:38    Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji:
http://www.schweers-wall.de/html/atlas_italien.html
K.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 192.189.192.103
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 15:31:23    Odkaz na tento příspěvek  

dnes jsem se na Masaryčce u "okénka" potkal s reprintem (Corona) katalogu nákladních vozů F. Ringhoffer : formát A5, šedé desky se skorozlatým potiskem, 40 stránek čb (kupodivu ) fotek, cena 99,- Kč
Mpztn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 20:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dá sa ešte niekde zohnať kniha "Motorové vozy řad 850 až 854" od Jaromíra Bittnera ? Vydavatelstvo Gradis Bohemia má nefunkčnú stránku...Nevideli ste to v nejakom obchode?Dík
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4787
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem šel kolem jednoho antikvariátu poblíž pražského hlavního nádraží a za výlohou jsem viděl starou edici klasických "Pohádek o mašinkách" - za pěkně kulatou cenu 1200 Kč.
Musím uznat, že mě ta cena docela překvapila.
Pour ne pas vivre seul
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 08:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu, co tu psal K.T.: mám šanci na té Masně ten reprint katalogu od Ringhoffera koupit? Mám dnes do Prahy cestu, tak ať na tu Masnu nejedu zbytečně.
Brum Brum
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.130.253
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 23:05:48    Odkaz na tento příspěvek  

Statistik. Tak katalog byl zakoupen?
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2358
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 06. února 2009 - 18:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl. Bohdana jsem stih v kvaltu ještě na místě a jeden z posledních výtisků katalogu tam byl s ním
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 12:03:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem si koupil knihu Parní lokomotivy řad 476.1 a 477.0... Pro mne co by modeláře jsou zde krásné fotky. Takže tuto knihu hodnotím kladně. Ale nevěděl by prosím někdo kdy vyjdou na konci této knihy avizované dva díly s popisem této řady spolu s bábou s nůší??? Předem díky za odpověď...
Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!
Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/ (omluvte prozatím kvalitu našich stránek, vznikají za pochodu ;-)
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 00:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obdobná foto kniha jako 476.0&477.0 je od úterka v prodeji o zamračených
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 08:35:59    Odkaz na tento příspěvek  

... a je snad ještě víc zmršená! Tak příšerně graficky zpracovanou knihu jsem asi ještě neviděl! Hlavně pokud jde o černobílé fotky (totálně "přepálené"). V dnešní době digitální techniky lze leccos upravit, kromě toho, jak znám Řepkovy fotky, by on nikdy do oběhu "nepustil" tak nekvalitní zvětšeniny! Totálně odfláknuto - škoda, věčná škoda...
749.266
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.117.242
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 13:17:57    Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas, naprostý souhlas! Jaroslav Kocourek se musí obracet v hrobě a velmi se divím Ondřejovi Řepkovi, že tak hazarduje se svým jménem!!! Má tohle zapotřebí?!
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 16:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předešlí dva pánové(?), smím se ve vší internetové anonymitě zeptat na váš věk a znáte-li/znali-li jste pány Řepku a Kocourka více, než jen ze jmenovek u fotografií? Předem díky za odpovědi.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2831
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 11. února 2009 - 20:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo to vydal,jak se to jmenuje?byl by odkaz?Pokud je to jen fotokniha jak byli brejlovci je to škoda..spíše bych uvítal komplexní monografii..viz např.po vzoru pomerančů..

(Příspěvek byl editován uživatelem alf.)
..pořádná mašina má kotel a komín..
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 11. února 2009 - 20:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Monografie v počtu dvou dílů by k této fotoknize ještě měla vyjít...

Zdepa: A kdepak se dá ta kniha o zamračených sehnat??? Tady v ČB jsem ji neviděl. Nebyl by prosím třeba nějaký odkaz na eshop??? Předem díky
Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!
Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/ (omluvte prozatím kvalitu našich stránek, vznikají za pochodu ;-)
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 23:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Michal_čb - obě vydala Corona
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 13:14:20    Odkaz na tento příspěvek  

Šimek: Nepochopil jsem, jak tento dotaz souvisí s (ne)kvalitou vydané knihy. Opět zlozvyk (naštěstí jen části) diskutujících odbíhat od tématu! Pak se fakt blbě hledá to podstatné...
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 15:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On ten dotaz nesouvisí jen zdánlivě, a je tedy projevem zlozvyku také jen zdánlivě, takže tedy polopaticky: z vašeho a kolegova názoru (odsudku) a sebejistoty, s jako je vysloven, se mi jevíte jako člověk mladší, který dobu zachycenou na fotografiích nepamatuje, o tehdejší dostupnosti fototechniky ví možná z doslechu, ale stejně mu to nezabrání v tom, aby uhranut znalostmi z nějaké internetové fotoškolky šmahem anachronicky posuzoval a anonymně odsoudil (podle mě ne-li vynikající, tak aspoň slušný) výsledek mnohaleté (či co se grafiky týče určitě aspoň mnohaměsíční) práce. Jelikož vím, že Ondřeji Řepkovi nebyly fotky ukradeny a že je autorizoval a matrici knihy určitě viděl ještě před tiskem, Vaše ujištění, že by takové zmršeniny ven nepustil, je více než směšné (á propos: kolik jste viděl Řepkových fotografií větších než 13x18 cm?). Odpusťte, ale vychází mi, že jste buď a) závistivý konkurent vydavatelství, nebo b) postpubescent s digitálním kompaktem (možná teď už zrcadlovkou) zahořklý tím, že je cena obrázkových "papoušků" pro vás moc vysoká, a tak hledáte chyby pro zdůvodnění nekupovat ji. Omlouvám se všem ostatním, mně jen občas dokáže zvednout mandle, jak si někdo užívá té internetové anonymity a kydá špínu. Ono by možná často stačilo změnit formu, a byl by z toho zajímavý a fundovaný názor (je-li třeba pán grafik), ale takhle...
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 15:43:19    Odkaz na tento příspěvek  

Šimek: Je to asi opravdu marné, je mi jasné, že pokoušet se tady diskutovat nad meritem věci nemá smysl ... Navíc jsem ani nenapsal, že by (OŘ) takové zmršeniny ven nepustil. A už vůbec přece nejde o "tehdejší dostupnost fototechniky"! Kniha snad byla pro tisk připravována docela nedávno, nějakým špičkovým odborníkem a současnou nejkvalitnější digitální technikou (skeny, následná úprava, atd.) a vytištěna renomovanou tiskárnou. Nebo to snad bylo jinak?
Takže zase cca za rok zkusím napsat nějaký svůj názor do tohoto fóra!
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 16:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky,ode mně poslední příspěvek, ať je to tu opravdu knižní monitor: kdybyste svůj příspěvek, který mě popudil, napsal podobnou formou jako tento, neřeknu ani slovo. Nezlobte se, píšete-li "recenzi" je meritem vaše hodnocení. A tvrzení "zmršená", "příšerně graficky zpracovaná", "totálně přepálené" dle mého názoru nejsou úplně pravdivá, myslím si, že na vině mohou být přes veškerou současnou techniku limity dané kvalitou předloh. A jen mmch: "Navíc jsem ani nenapsal, že by (OŘ) takové zmršeniny ven nepustil" a co: "jak znám Řepkovy fotky, by on nikdy do oběhu "nepustil" tak nekvalitní zvětšeniny"? Čili diskutovat určitě ano, ale pokud možno ve vší slušnosti. Vše dobré, za rok na čtenou.
Bohouš Golda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.135.163
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 19:15:47    Odkaz na tento příspěvek  

Pro pana Šimka, ona publikace je opravdu polygraficky nedokonalá a o grafické úpravě se netřeba vyjadřovat, neb užitá grafika a typografie je obor, jenž vyžaduje určitých odborných znalostí a i odborného vzdělání, pokud se má provádět na profesionální úrovni. Bohužel neodbornost a nevědomost při grafické úpravě publikace je nanejvýše patrná.
Co se týče kvality tiskových podkladů, souhlasím, že při úrovni současných technologií je možné dělat zázraky, ale pouze pokud ji vlastníte.
On je totiž velmi znát rozdíl výstup ze skeneru za 250 000 Kč a výstup ze skeneru jehož pořizovací hodnota je okolo 15 000 Kč.
Bohužel všichni včetně nakladatelů šetří kde se dá, včetně nákladů za grafickou úpravu a profesionální DTP.
Dokud bude grafický design volnou živností, tak se těmto designerským paskvilům nelze vyhnout.
Pokud by existovala stejná profesní ochrana odbornosti jako u architektů tak by obecně k podobným jevům nemohlo docházet.
To už je však na jinou diskusi týkající se legislativy.
Kralupy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.126
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 19:39:52    Odkaz na tento příspěvek  

Na ukázku z nové knihy o zamračenkách vydanou Coronou...každý ať si udělá obrázek sám.

Kralupy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.126
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 21:31:49    Odkaz na tento příspěvek  

...a ještě...

Kralupy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.126
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 21:35:36    Odkaz na tento příspěvek  

...a ještě...

Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2834
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 23:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Barevná fota se zdají být ok..no uvidím až to uvidím na vlastní bulvyPředem nemám ve zvyku někoho soudit..nápad s ukázkami tabulek z lokomotiv se mi líbí.
..pořádná mašina má kotel a komín..
vlajka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.34.10
Odesláno Pátek, 13. února 2009 - 11:05:33    Odkaz na tento příspěvek  

pro Bohouše Goldu:
Myslím, že to jde říct jednoduše: Coroně nejde o kvalitu, ale kvantitu a zisk...

Jinak by to nemohl dělat tramvaják na vedlejšku, kdyby chtěla Corona nabídnout kvalitu za tu jejich vyšší cenu.

Ale když to lidi kupují, ať si nestěžují - jejich blbost...
Gejza_Šlapka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 13. února 2009 - 20:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, bohužel!!! Majitelé Corony totiž zjistili, že když je u nás v tomto oboru po něčem hlad, tak zakáznící s prominutím koupí každou "sračku", stačí si jen vybrat atraktivní téma. Proto kvalita publikací titul od titulu neustále klesá! Opravdu se skenerem za 15.000 Kč se profi knihy dělat nedají! Dokavaď nezískají naši zákazníci soudnost, neřeknou ne, a budou nadále podporovat tento šlendrián, co předvádí pánové z Corony, bude mít tato firma stále na růžích ustláno. Svou odpovědnost by si měli i více uvědomit autoři, a nekurvit si kvůli pár korunám jména. Měli by na vydavatele tlačit a za každou cenu požadovat grafické zpracování odborníkem.Přiznám se, že při listování touto knihou se mi otvírala kudla v kapse! Ještě, že mám některé z foto od OŘ doma v originále.Ještě otázka na závěr. Kdo je to pan Martin Žabka?Nějaký dosud nepublikující historik a zkušený odborník na dieselové lokomotivy ČKD. V životě jsem od něj nic nečetl.
Mad_noodle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 08:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Gejza Šlapka - Martin Žabka je mladý člověk - mlaďas- jehož hobby jsou lokomotivy 749,751,752. Je li odborník nevím,historik taky nebude. A proč by měl být !? Je to snad podmínka pro spoluautorsví při tvorbě obrazové publikace ? Pokud ano ,vysvětlete mi proč. Já jsem tam text, který by vyžadoval zkušeného odborníka na lokomotivy ČKD NAJMĚ DIESELOVÉ, NENAŠEL. Vy snad ano ? A autorů, od kterých jste v životě nic nečetl jsou obrovské zástupy. Noodle 2 = I. Šnábl}
Mad_noodle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 08:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Bohouš Golda - Ahoj Bohoušku, nemám na Tebe mail jinak bych Ti napsal domů. Plně s Tebou souhlasím co se týče technického vybavení. Vím taky,že většinu ,, pachatelů knihy" osobně znáš.Ale není mi jasná jiná věc: Proč se vydání knihy nechopilo jiné studio a jiný nakladatel? Dalo se přece předpokládat,že by to nemusel být nutně,, ležák". Proč v mé knihovně je naprostá většina novějších publikací právě od Corony ? Co tedy dělá např. Gradis Bohemia? Vím taky, že Brejlovce jsi dělal Ty a Gradis - zdály se být Barči rizikovým počinem? Ahoj Ivan Šnábl
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.235.12
Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 11:03:04    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče výše diskutované nové fotoknihy o bardotkách, byl jsem se na ní v pátek odpoledne do knihkupectví Corona podívat. S pevným rozhodnutím si ji nekoupit - nejsem přeci nějaký bardotkofilní šotouš. Dlouho jsem ji prohlížel a listoval v ní, a nakonec dospěl k závěru, že ty fotky nakonec až tak špatné nejsou - jak černobílé, tak barevné - koukat se na ně dá. Aspoň v tom výtisku, který jsem měl v rukou, je kvalita tisku, resp. reprodukce fotek obstojná. Po dlouhém duševním boji jsem tedy nakonec podlehl a knihu si koupil.
Jedno je však jisté: Podobnou fotoknihu o brejlovcích i kdyby zlatá byla (před časem taková vyšla u Gradis Bohemia), si opravdu, ale opravdu nikdy nekoupím. K "brejlovcofilnímu šotoušství" se, doufám, nikdy nesnížím. Nikdy!
P.S.: Výhledově by to chtělo o této řadě shromáždit nejen fotky, ale také fakta. Snad je na to čas - kvalitní faktografická práce by mohla vyjít, až se dějiny této řady definitivně uzavřou. (Podle mého názoru byla obsáhlá monografie o bobinách "předčasným výstřelem" a bude žádoucí časem vydat doplňující díl.)
742404
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.187.157
Odesláno Neděle, 15. února 2009 - 22:34:39    Odkaz na tento příspěvek  

Na pana Žabku, bývalého hradláře a současného strojvedoucího u tak trochu jiné dráhy pozor.
742404
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.187.157
Odesláno Neděle, 15. února 2009 - 22:43:19    Odkaz na tento příspěvek  

Michal_čb: Nějaká adresa vydavatele je tady: http://corona-books.sweb.cz/
T 478.1010
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.2.193
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 08:54:58    Odkaz na tento příspěvek  

A nezačala ta "kvalita" v podání ALA Corony již od titulu 310.0. Nechť, ať každý kdo má obě doma si je vezme a srovná kvalitu. Zde je jednoduchá odpověď a bez urážek a nějakého vyvracení.

Tuto novou knížku jsem si v Coroně prohlédl a vrátil zpět - nemusím toto veledílo mít za každou cenu.
Uvidíme, jedno další nakladatelství snad taky tuto knížku o T 478.1/2 vydá a pak můžeme zase srovnávat kvalitu - proto bych s koupí raději počkal...

AD Cogwheel: každý má jiná kritéria kvality - Vaše nechť s politováním soucítím.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3073
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 14:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlajka: ...Jinak by to nemohl dělat tramvaják na vedlejšku, kdyby chtěla Corona..

Súdruh Gejza Prostitútka...Kdo je to pan Martin Žabka?Nějaký dosud nepublikující historik a zkušený odborník na dieselové lokomotivy ČKD. V životě jsem od něj nic nečetl.

Já jsem od Vás taky v životě nic nečetl - tedy vyjma těchto "vysoce inteligentních" příspěvků, které Vás skoro vylučují ze společnosti slušných lidí.


budou nadále podporovat tento šlendrián, co předvádí pánové z Corony, bude mít tato firma stále na růžích ustláno

Já mám od Corony třeba 399.0, Želeničné nehody na Slovensku, EMU89.0, Elektrické lokomotivy (1) a nějak mi nedochází, co je na tom nekvalitního - naopak dotyčné publikace patří zjevně k tomu lepšímu, co u nás a v okolích státech vychází.

Když se Vám ta publikace pana Žabky nelíbí, tak si jí nekupujte.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 14:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majitelé Corony totiž zjistili, že když je u nás v tomto oboru po něčem hlad, tak zakáznící s prominutím koupí každou "sračku", stačí si jen vybrat atraktivní téma.

No nemůžu si pomoct, ale podobný prvoplánový pocit jsem měl svého času u knihy Brejlovci nebo třeba před nedávnem u reedice brožury o KND.

Mám ovšem dojem, že ani jedno z toho nevydala Corona.
Petrcbr600f
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 15:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V sobotu se mi dostala publikace o T478.1/2 do rukou. Nemyslím, že je férové používat při jejím hodnocení natolik silných slov jako šlendrián, zmršenina apod. Jen se mi neustále vtírá do mysli jeden citát, který bych rád parafrázoval: "Kritik je ten, který nejlíp ví, jak by to udělal, kdyby to uměl..." Je to ostatně typické, že pokud u nás někdo něco udělá, hned se vyrojí ze svých zaprděných slojí spousta přechytralých upocených borců, kteří se ukájejí na svých odsudcích. Ano, kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Autorů je mi líto, určitě měli upřímnou snahu a také značnou odvahu vyjít se svým dílem na světlo boží s tím, že se na našem trhu objeví něco, na co jsme se za desítky let nikdo z nás nezmohl. Samozřejmě, že málo co na světě je dokonalé, ale taková odsouzení si tato publikace rozhodně nezaslouží. Buď je jejich autorem životem nepoznamenaný postpubertální digišotouš, jehož věk částečně omlouvá nebo závistivec, který si tuto vlastnost jako přidanou hodnotu odnese i do hrobu. Autorům chci proto vyjádřit poděkování a popřát nadhled, pokud budou číst tuto diskusi a doufám, že si nedají zkazit chuť do další práce.
Petr Kubík, Brno
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 17:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, nikde jsem tady neobjevil cenu těch Zamrčených. Já abych věděl, o kolik budu chudší
P.Zitko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.211.114
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 17:39:11    Odkaz na tento příspěvek  

Asi 800,-kč
Já bych si za ty peníze také představoval lepší kvalitu,alespoň z poslední doby provozu.A u pár foto opravit text.
Ale jináč je to pěkný,především archivní foto.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.52.17
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 18:37:01    Odkaz na tento příspěvek  

Prakticky každá kniha má svoje nedostatky a navíc nemáme jen jedno/dvě nakladatelství. Mluvit o M.Žabkovi (kterého osobně taky neznám) stylem, jakým to dělá Gejza Šlapka je prostě fuj - někdo popíše horu papíru, ale číst se to stejně nedá .
Knihy o zamračených, brejlovcích apod. mě nijak neberou (zvláště ne ty fotografické), ale pokud jde o knihy k 310.0, které jsem obě dost podrobně prošel, mám přesně opačný názor (i pokud jde o grafiku) než T478.1010 (vyjádřený na http://archiv.kvalitne.cz/literat/310.htm - ona i kritika dá dost práce ;-)).
Ad RadekŠ: Knihu Železničné nehody na Slovensku som čítal a chýba mi v nej napr. info o zposobu vyšetrovania, kto vyšetroval (VB, štátna bezpečnosť, Správa dráhy - ktorý odbor?) apod. To som už aj potreboval vedieť. Bude zaujímavé túto knihu porovnať s publikáciou o leteckých nešťastiach, ktorá sa pripravuje.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3082
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 22:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem se na tu knihu T478.1/2 byl podívat cestou z práce a přiznám se, že ty výlevy zde vůbec nechápu. Nekoupil jsem si jí, protože mě čistě obrazové publikace moc neoslovují - stejně tak nemám třeba ty Brejlovce.

Knihu Železničné nehody na Slovensku som čítal a chýba mi v nej napr. info o zposobu vyšetrovania, kto vyšetroval

Síla té knihy je v něčem jiném.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 22:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ta kniha by se měla povinně číst v přípravných kurzech k přijetí na železnici. Stejně jako kniha o nehodě ve Stéblové.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.204.119
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 22:35:43    Odkaz na tento příspěvek  

ad Petrcbr600f: A jiná možnost, než "Buď je jejich autorem životem nepoznamenaný postpubertální digišotouš, jehož věk částečně omlouvá nebo závistivec, který si tuto vlastnost jako přidanou hodnotu odnese i do hrobu" opravdu neexistuje? Třeba že někdo má rád černobílou fotografii a že to, co vydavatel předvedl, proto nemůže nazvat jinak než totální neúctou k ní a k jejím autorům v knize zastoupeným? Proboha, proč u nás stále převažuje snaha omlouvat zjevné nedostatky, nekvalitu, paradoxně i cizí neschopnost, spokojenost s (pod)průměrem, atd? To lze možná u amatérů a u věcí, které jsou výsledkem nějaké charitativní činnosti (tedy grátis), ale ne u profíků a za slušné peníze! Nelze se pak divit, že to u nás ve státě (nejen na knižním trhu pro šotouše a na železnici) vypadá tak, jak to vypadá...
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.204.119
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 22:43:18    Odkaz na tento příspěvek  

ad Petrcbr600f: A jiná možnost, než "Buď je jejich autorem životem nepoznamenaný postpubertální digišotouš, jehož věk částečně omlouvá nebo závistivec, který si tuto vlastnost jako přidanou hodnotu odnese i do hrobu" opravdu neexistuje? Třeba že někdo má rád černobílou fotografii a že to, co vydavatel předvedl, proto nemůže nazvat jinak než totální neúctou k ní a k jejím autorům? Proboha, proč u nás stále převažuje snaha omlouvat zjevné nedostatky, nekvalitu, paradoxně i cizí neschopnost, spokojenost s (pod)průměrem, atd? To lze možná u amatérů a u věcí, které jsou výsledkem nějaké charitativní činnosti (tedy grátis), ale ne u profíků a za slušné peníze! Nelze se pak divit, že to u nás ve státě (nejen na knižním trhu pro šotouše a na železnici) vypadá tak, jak to vypadá...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3083
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 22:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba že někdo má rád černobílou fotografii a že to, co vydavatel předvedl, proto nemůže nazvat jinak než totální neúctou ...Proboha, proč u nás stále převažuje snaha omlouvat zjevné nedostatky, nekvalitu, paradoxně i cizí neschopnost

Tak nám tady coby laikům prosimvás konečně vysvětlete nějakým srozumitelným způsobem, co je na té knize špatně. Já myslím, že řada lidí se ráda poučí, jak oddělit zrno od plev.