K-report
 

Archiv do 14. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 026, 028 a 033 » Archiv do 14. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3346
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 09. prosince 2009 - 17:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uff,Vojtiku,chápu že se tě to dotýká osobně,jako rodiny,ale nepiš tak šroubovaně..ad.jak říká Honzasl..
Ad.Rudolf-zeptám se známých,taky jsem už dumal zda je úsek k hranici ze zákona zrušen..jinak fyzicky je to těleso bez kolejí s jedním ocelovým mostkem(pokud ho někdo nezcizil..)a naštěstí není zastavěné,pokud nepočítám jakési kůlny těsně před hranicí.Když jsem to šel poprvé pěšky někdy 1990,ještě tam byl kus kolejí,rychlostník,pískáčky a nějaké další drobnosti.Na přejezdu tuším pod asfaltem taky kolej byla a taky stojan od závor.Obloukový ocelový most na polské straně myslím po opravě na nějakou rychlost 40.ještě vyhoví,na cca dvou místech zasypaný zářez jde odtěžit..Horší náhrada,resp.výstavba dvou mostú přes řeku a silnici,které tuším to jejich vojvodství nechalo před cca 10ti lety sešrotovat..No a je toho víc..Jestli najdu fotky tak sem něco hodím..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2377
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 09. prosince 2009 - 17:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf
Když jste tady mluvil o vlečce do Rašovit. Léta letoucí co tu vlečku pamatuju z vlaku, tak její zhlaví na straně směr Častolovice končilo trochu podivně - násep najednou zmizel a metr kolejí trčel ve vzduchu. Co to bylo? To vzniklo po nějaké velké vodě?
Stopař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 09. prosince 2009 - 21:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a já pamatuju na tech kolejích ve vzduchu napasovanýho modrýho bobíka opřenýho až o ten mohutný dub....
Lloretmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 00:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alfe super, detailní popis tratě a naprosto v pořádku, vidím že si to ještě pamatuješ, někdy přijeď a můžeme to projít znovu ať vidíme co kdo stihl ještě ukrást
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 01:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 - samozřejmě zde by byl stav úplně jiný, v úsek Broumov - st. hr. by musel investovat český správce infrastruktury. Jednání probíhají, když se podařilo realizovat Harrachov, tak se může stát snad už cokoli :-)
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 08:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem ohledně Otovic hodně velký skeptik. Poręba dopadla. Ale tam jsou podmínky o dost jiné..

1) Tam na obou koncích tratě s rozumným provozem (alespoň v sezóně). Zde na polské straně 4 páry motoráků denně.
2) Tam na obou koncích solidně velká města nebo jiný turistický potenciál, tady žádný 100tisícový Liberec ani Jelenka není.
3) Tam spojení použitelné pro jízdu z rozumné oblasti čech do velké oblasti Polska. Tady pojede kdo odkud kam ?
4) Tam široko daleko žádný jiný přechod, tady je jeden kousek vedle, do velkého města vede, návazné spojení by bylo tak rozumné a koleje tam leží a přesto se tam nejezdí...
5) Do Kudowy nově jezdí pouze jeden vlak denně. Kolik by toho jelo tudy (= má smyslo pro to málo něco stavět ?)

Můj názor je, že až bude v provozu Poręba, celodenně celotýdenně celoročně Lubawka a stejně i Meziměstí aspoň 4 krát denně, aspoň co dvě hodiny Kło - Włb, co dvě hodiny Kło - Kud s jízdní dobou pod 1h30, pak se můžeme bavit o dalším rozvoji železnice v Polském příhraničí... Do tý doby jsou to pouze šotosny mimo Polskou šotorealitu
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 09:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wool: ta trať ze Sczinawky do Tlumaczowa se buduje v jaké kategorii? Jde o vlečku a nebo veřejnou dráhu? To by totiž mohlo mít zásadní význam - především proto, že ta trať nemá vést až ke státní hranici. PKP (či jak se to dnes v Polsce jmenuje) totiž určitě nebudou stavět spojku mezi vlečkou a kolejištěm SŽDC (výrazný příklad jsou problémy s Poláky na trati Hrádek n.N.-Zittau), neboť by taková spojka odváděla tržby za použití tratí z Polska přímo do kapes SŽDC, takže pro Poláky ekonomický nesmysl. Na Broumovsku žádný významný odbyt pro to kamení není a nebude, peáž Polsko-Polsko je snadno nahraditelná souběžně vedenou tratí po polském území a případná přeprava do českého vnitrozemí narazí na kapacitní problémy mezi Hronovem/Náchodem a Václavicemi. A Lichkov je volný...

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 15:23:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Pinec" = 62: Něco málo informací k mezistátní železniční osobní dopravě mezi Čechami a Polskem.
Na lichkovském přechodu udělali lotrovinu Poláci, protože ještě na začátku září byly "definitivně" oboustranně odsouhlaseny polohy přeshraničních vlaků s tím, že od každého vlaku z ČR bude v Międzylesie přípoj osobním vlakem do polského vnitrozemí - Poláci ovšem bez toho, že by cokoli sdělili, dopolední osobní vlak před 9. hodinou z Międzylesie zjevně nepovedou, a tak první dopolední spojení do "skutečného Polska" bude zatím až po 10. hodině, což je hodně pozdě: údajně se bude hledat možnost opětovného zavedení "časně ranního" vlaku (před 7. hodinou) do Międzylesie, což je sice "z nouze ctnost" a docela dobře zejména pro delší výlety (Wrocław apod.), ale velké množství potenciálních zájemců o cestu do Polska se z Čech na tak časný spoj stejně nedostane (z "hlubšího vnitrozemí" to opět nebude možné vlakem vůbec).
Pokud jde o "Lubawku", sice to přímo sem nepatří, ale tam by se by letos mělo asi jezdit (odchylně od toho, co je zveřejněno v současném stavu nových jízdních řádů), patrně nově od května do srpna místo od června do září - toho září bude sice škoda, ale zřejmě "není vůle" (= asi byl konstatován už malý zářijový zájem veřejnosti) ...
Před Jakuszyce by se snad mohlo začít jezdit někdy od května 2010: současný stav neznám, ale původní vize byla o 5 párech vlaků denně, patrně dopravce "KD" - vzhledem k tomu, že Poláci udělali "mezidopraveckou" vnitrostátní dohodu (jakousi "tarifní unii") a pojali do ní navíc i jízdenky "SONE+PKP", tak by to asi tarifní problémy přinášet nemělo.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 18:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je teda pěknej "vejmrd", zvlášť když rychlík je na jednodenní vejlety úplně nepoužitelný a když vyrazím osobáčkem z Miedzylesie, tak jsem ve Wrocławi až někdy kolem jedný ...
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3349
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 21:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mi to nedalo,přefotil jsem jentak na stole pár fotek z úseku Otovice - kostel ,jak se zastávka taky jmenovala k Tlumačovu..když tam ještě na polském úseku byly koleje..Omluvte kvalitu přefocení..Jo a rok asi 1990-91.



..pořádná mašina má kotel a komín..
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 21:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Parádní! Dík!
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 21:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Ano, dnešní Otovice-zast. se dříve jmenovaly O.- kostel. Někdy v 50. letech děda, (aby vytvořil babičce prostor k uvaření nedělního oběda mě brával na výlet - vlakem Broumov - Otovice kostel a zpět za (nemýlím-li se) 1,20 Kčs...Ke změně názvu došlo až v 60. letech - ten kostel se jaksi nehodil.
Za fotky díky - nemám bohužel žádné sbírky z dětství - ale ta hromada na fotce č. 1 tam byla už tenkrát..O tom, kdy naposled projel vlak z Broumova do Sczinávky je mnoho pověstí. Jisto je, že od května 1945 osobní vlaky nejezdily. A později už nikdy nebylo proč by jezdily. Někteří prý říkají, že ještě počátkem 50. let se tam vozilo uhlí - ale odkud, kam a proč?
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2378
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikdy nepochopím vztah socialistického Československa a Polska. Že na hranici s rakouskem byly dráty, to "pochopitelné". Ale pro panovala tak ostrá hranice mezi PLR a ČSSR, to mi nejde na rozum. V podstatě větčina tratí byla po válce uříznuta, na silnicích kontroly jako hrom - prostě vysloveně nepřátelské chování. Dokáže to nějak někdo vysvětlit?

Nakonec, tvrdá hranice fungovala až do "Schengenu" - půl roku před oficiálním silničním otevřením nového mostu v Orlickém Záhoří jsme tento most, přehrazený betonovými panely s kámošem překonali - motorku jsme přetlačili po chodníku, po dlouhém čekání, když už se nám zdálo, že polští vojáci-hraničáři na svém enduru odkvačili pryč. Houbelec - byli schovaní za stodolou a po půl kilometru jízdy nás předjeli, zastavili, málem tasili zbraně, legitimovali, telefonovali české policii a pěkně poslali zpět. Motorku jsme museli dotlačit zpátky na most a tam nás předali uprostřed mostu českým celníkům. Ti se nám vysmáli a pak nám se slovy "Poláci jsou prdlouši" dali dvě stovky pokuty. Neboť most je prý pro pěší - a motocykly do 50 ccm. (my měli Ya Virago)

Mimochodem a co trať z Náchoda do Kudowa Zdroj - žije ještě někde tahle myšlenka?
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3352
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední vlak přes Otovice do Stěnavy jel někdy tuším 1952,dle kolegy Čermáka a jeho dvojice knih..jo ,byl to tranzit uhlí..
A to chování Polska..ono obsazené bývalé německé území mělo dost "špecifik" a ani chování Polska např.před r.1939 na ostravsku nebylo zrovna přátelské,byť to oficiálně nebylo prezentováno..to je na delší debatu,to sem nepatří..
Fotek mám víc,včetně toho kusu zachovalých kolejí před hranicí,jen to najít..to nasvícení fotek na přefocdení taky nebylo ideál..Jinak perlička-foto Zenit,film Svema a papíry taktéž ruské už tehdy mi zlobila závěrka a tak pravá strana fotek je světlejší..a fotky jsem dělat ne vždy ideálně..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1508
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:15:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď mě jenom tak napadlo - v 50.-80. letech byl na (veřejnosti uzavřených) silničních přechodech Mieroszow- Meziměstí/Starostín a Tlumaczow - Otovice dosti živý osobní provoz. Užívaly je pravidelné (smluvní) linky ČSAD Broumov na tratích Broumov - Walbrzych/Nowa Ruda/Klodzko, které dopravovaly Polky do práce v Broumovských textilkách na dvě směny a zpět. Protože Polky dostávaly část mzdy v Kčs, vytvářelo to zajímavé možnosti v "rachlování" (převozu zboží přes hranice - ten pojem je z polštiny, jak to ty ženské užívaly). Ale ani tenkrát nikdo o osobní železniční dopravě neuvažoval..
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:23:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad přechody do Polska v Čechách - můj názor je takovýto:

1) Lichkov/Miedzylesie: vhodný pro dálkovou dopravu - logicky 2 páry rychlíků Praha-Pardubice-Wroclaw(-Poznań), případně jeden pár z Prahy a druhý Wien-Brno-UO-Letohrad-Wroclaw s přípojem v UO od/do Prahy. Namístě by byly i spací vozy k Baltu (Gdyně, Štětín), případně v létě na Mazury (Olsztyn, resp. Elk).

2) Meziměstí/Mieroszów: zde nevím - snad sezónní vlaky Adršpach-Walbrzych (zde přípoj), možná celoročně Walbrzych-Starkoč (prodloužení dnešních spěšňáků).

3) Královec/Lubawka: stávající sezónní vlaky jsou dobré, měly by ale jezdit i v zimní sezóně (možná v sezóně denně - neznám ale jejich vytíženost).

4) Harrachov/Jakuszyce: odkud kam budou přes tento přechod jezdit vlaky ? Doufám že to bude něco na způsob Tanvald-Jelení Hora, a ne Harrachov-Jakuszyce.

5) Černousy/Zawidów: zde jedině přímáky Liberec-Zgorzelec, nejlépe spěšňáky, ale i osobáky. Ve Zhořelci přípoj směr Wegliniec-Legnica.

Obnovování Otovic, Kudowy či Jindřichovic pod Smrkem je nereálné.

Tak a teď to co jsem napsal rozcupujte. Aspoň bude o čem debatovat :-).
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1509
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl:"Ale pro panovala tak ostrá hranice mezi PLR a ČSSR, to mi nejde na rozum."

Ono ani s tím socialismem to nebylo tak, jak soušky učitelky vykládaly. Mezi tehdejší PLR a ČSSR sice nebyly ostnaté dráty, ale byť třeba neúmyslny přechod státní hranice při houbaření - a nebo zachycení při "houbaření" hrdinných obránců státních hranic PLR v Česku - se řešil půlročním pobytem zadrženého houbaře "na obnově Waršawy". Do výuky občanské nauky to ale nepatřilo. A stížnost nikdo neřešil.
ZFJ: není o čem diskutovat. Ledaže byste získával cestující do těchto spojů lovem v ulicích českých měst.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3353
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi tak..dva přiblblíci v maskáčích se samopalem u každého vlaku z Čech jsou v Mezilesí nedávnou vzpomínkou..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 22:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl:"Mimochodem a co trať z Náchoda do Kudowa Zdroj - žije ještě někde tahle myšlenka?"

Ta myšlenka je nesmrtelná - zejména za situace kdy do Kudowy jezdí jeden vlak denně při max. povolené rychlosti Klodzko - Kudowa 30 km/h.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 23:08:40    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: nikoho lovit nebudu. Jen mi vrtá hlavou že s těmi "zatrolenými" Němci či Rakušany je spolupráce na železničním spojení docela dobrá, zatímco s Poláky - škoda slov. Logicky mě napadá že pokud se lze dostat v Německu či Rakousku přímými spoji nebo s jedním přestupem skoro kamkoli, tak proč je prakticky nemožné se rozumně vlakem dostat z Česka kamkoli v Polsku kromě Varšavy, Krakova a horního Slezska (Katowice) ? A pokud jezdí přímé osobní vlaky ČB-Linz, Znojmo-Vídeň, Domažlice-Furth, Cheb-Zwickau, Plattling-Špičák atd., tak proč ne třeba Letohrad-Klodzko, Liberec-Zgorzelec či Náchod-Walbrzych ? V čem je to Polsko "zakleté" ?
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 23:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Polsku je to problém samotné nabídky vnitrostátních spojů - národ není zvyklý cestovat vlakem.

Kdybychom si chtěli zauvažovat, tak důvodů je několik - předně historické a ekonomické. Polsko před Jaltou mělo poměrně řídkou železniční síť vybudovanou carským Ruskem a Rakouskem-Uherskem. Říšská část Polska byla samozřejmě na tom značně lépe, nicméně toto území bylo rozlohou menší než dvě výše uvedená. Ekonomická struktura Polska (jedním z nejsilnějších odvětví vždy bylo zemědělství) a úroveň urbanizace (drobná venkovská sídla) rovněž k vytížení železnice nepřispívala. Když k tomu dodáme vysídlující se pohraničí (výjimkou je právě industriální Horní Slezsko, jinak počet obyvatel skutečně klesá - příkladem je Wałbrzych a Jelenia Góra, první z mnou uvedených měst zažilo po uzavření dolů značný regres a dnes je jedním z nejchudších měst se špatným socioekonomickým profilem obyvatel, doporučuji návštěvu - zimní šedé dny jsou optimální) s nízkou občanskou vybaveností, není příliš důvodů pro zájem o veřejnou dopravu - chybí účel cestování. Mezi Polskem a ČR cestuje jen pár bláznů, ke kterým se hrdě hlásím.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 23:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: A proč se na tohle ptáte mně a ne bratrů Poláků? Já Vám prostě odpovědět nedovedu.

Možná je to v tom, že Poláci dělají to, čím západní Evropa prošla už před několika desetiletími - totiž tvrdé rušení nepotřebných tratí a spojů. Možná je to dobře, možná je to špatně, ale jako nepolák to musím brát jako fakt. Neplatím to.

Ale jsme my i Polsko v EU a přístup na železnici má každý. I Vy proto můžete začít provozovat spoje Letohrad - Klodzko, Liberec - Zgorzelec či Náchod - Walbrzych. Proboha, proč jste tento skvělý, a jistě ekomomicky prospěšný nápad, nezačal uskutečňovat už loni? A nebo, že by ta ekonomika nějak kulhala?
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2379
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 23:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J
To zakletí také nějak nechápu. Tím spíše, že Polské ženy jezdily pracovat i do textilek v okolí Letohradu, (Nekoř apod.) a i nějaké rodinné vazby tu díky tomu jsou.
Celá devadesátá léta se jezdilo do Polska na trhy - a dráha zase nic.
Dneska - Poláci jezdí pracovat např. do Jablonného (Bravo) nebo do Bystřece, možná i do OEZ.

Problém orlické hranice s Polskem je v celkovéé opuštěnosti a zanedbanosti polské strany. Poláci, co vím, nekonali žádné větší osidlování pohraničí, takže pohraničí je prostě vybydlené.

No a hlavně - vlastně nikdy v historii nebyla směrem na "polsko" žádná lidská vazba. Prusko, Německo, PLR - žádný z těchto států o přeshraniční spolupráci moc nestál, zatímco železná opona s Rakouskem lidi opravdu rozdělila a byla i geograficky umělá.

No a ten jazyk - já vždycky říkám Slovan Slovanovi rozumí všude, pokud umějí anglicky..
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 00:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wool: Tak s Vašimi názory nemohu souhlasit ani náhodou. Možná by skutečně bylo vhodné podívat se do předválečnách map a zjistit, kde to předválečné Polsko vůbec leželo. A pak bych teprve hovořil o urbanizaci a stavu železniční sítě. A pak bych zkoumal to, kam se stěhují obyvatelé Dolního (nikoli Horního) Slezska - z Walbrzychu či Jelení Góry. On se totiž počet obyvatel Polska nijak dramaticky nemění. Mimochodem, Horní i Dolní Slezsko byly od roku 1740 součástí Pruska (a předtím součástí zemí koruny České), takže dramatická změna osídlení nastala v r. 1945-1946 - a cca od r. 1950 se celé osídlení nově ustálilo, což trvá dodnes. To, co by se z našeho hlediska dalo nazvat "krizí železniční dopravy" v Polsku má zcela jiné důvody, než nějakou změnu osídlení. Prostě Polsko není tak bohaté, aby si mohlo dovolit provozovat skanzen toho, co možná bylo skvělé před sedmdesáti, a možná vyhovující před třiceti lety. Dopravní systémy se prostě změnily, ekonomika je jinde. U nás k takové situaci taky dojde - viz západní, podstatně bohatější, Evropa. Spočítejte si kilometry tratí, zrušených v posledních 40 letech v SRN. Odbory, které svým systémem "ani muže ze závodu" se na pohřbení železnic v Polsku výrazně podílely, provozují u nás totéž. A po schválení rozpočtu včera parlamentem je jasné, že pokud nám někdo nepůjčí, tak cca v říjnu nebude z čeho vyplácet důchody - a tím méně dotace na provoz drah...
Alešt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 00:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneční čtvrteční večer v Ústí po půl deváte opět pěkných pár vozů(8xEas,Res,3xEas) dřeva od Mn. Se žehličkou to jelo směr Česká Třebová. Koukám, že těžba opět stoupla...v Žamberku se vcelku stabilně dřevo nakládá, každý týden se taky do Agra naváží kotle(ted jich tam stojí dokonce asi 7) a do třetice tu roste slušná hora šrota
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 07:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Woll, Rudolf33: Já myslím, že dnešní stav bude kombinace obojího. Jak změny osídlení, tak přístupu Poláků. S tím, že druhý důvod bude značně převažovat. Prostě absolutní neúdžba většiny tratí vedla k tragickým jízdním dobám a potom logicky k zastavení provozu. A jak píše Rudolf, své určitě sehrála i organizace provozu a přezaměstnanost. Všude ohromné množství lidí. I vy tý Kudowě vloni seděla ženská na pokladně pro 3 vlaky denně. Jsem zvědavý, jestli tam bude i letos Dále běžné vození "klasik" v podobě lokomotivy a jednoho vagónu apod. Ještě vloni jsem v Malborku viděl dieslového šestikoláka s jedním vozem (!).

A to se v posledních 20 letech už netýká jen lokálek, které se ruší v SRN nebo některé i u nás. Tam už je naprosto tragický provoz i na tratích, spojujícíh města s několika desítkami tisíc obyvatel jako Legnica - Lubin, Legnica - Kameniec Zbk. apod. (byť na posledně jmenované se to za poslední rok dost zlepšilo, několakadesetitisícová města již mají tolik spojů, co Adržbach). Doporučuji jízdu i po trati Jelenia Góra - Wałbrzych - Wroclaw, spojující hory a dvě stotisícová města s Wroclawí (640 000 obyvatel)...

Myslím, že není pravda, že by poláci nebyli zvyklý cestovat vlakem. Na tratích, kde rozumná doprava funguje, o lidi nouze není. A ani není pravda, že by nebyl zájem cestovat do Polska z Čech. Ale kde není nabídka, nejsou ani cestující...
Vlakynachod
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 09:55:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K trati Náchod - Kudowa:

Kdysi se mluvilo o tzv. Regiotramu Glacensis (asi obdoba Regiotramu Nisa). Proběhla o tom reporáž v místní televizi, někde na netu se o tom napsalo pár řádek a pak už nic. Jen tak ze zvědavosti jsem na náchodském diskusním fóru napsal dotaz:
"Chtěl bych se zeptat na projekt Regiotram Glacensis, o kterém se kdysi mluvilo, dokonce o tom běžela reportáž v náchodské televizi ale je to už hodně dávno. Je tento projekt minulostí nebo se na něm stále pracuje? A je příp. někde možné o tom sehnat nějaké informace?"

Odpověděl mi sám starosta Náchoda p. Čtvrtečka:
"Studie k tomuto projektu financovaná z fondu EU je k dispozici na městě. Prokázala, že po technické stránce je propojení možné i když prostorově složité. Původní železniční násyp je z velké části odstraněn a v trase jsou nové stavby. Větším problémem však v době zpracování byly pořizovací a hlavně provozní náklady, nezájem polské strany o tento projekt. Stejně skončil i obdobný projekt v Liberci."
Takže ta myšlenka porád je, problém je ale v penězích a nezájmu Poláků.
Stránky o železnici na Náchodsku: www.vlakynachod.cz
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 2-2007
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 11:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mezi UO a Lichkovem dnes jezdí 111.019 v najbrtu, 20005/20008/15079/15080/15085/20012záv.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 12:07:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Pinec" = 63: V podstatě máte pravdu, ale už to asi začínají chápat i Poláci, protože na Vámi zmíněné trati nějaké opravné práce proběhly už letos (byla to už leckde "tragédie", protože se jezdilo rychlostí cca 20 km/h na mnohakilometrových úsecích). Poláci jsou za námi v tom, že jejich železnice "žila z podstaty" o několik (nemálo) roků déle, než ta naše, a také déle řešila problémy státu se zaměstnaností, než ta naše. Jinak se asi "filosofie" obou národů příliš neliší, protože oba "zbožšťují" automobil jako symbol "svobody", "moci" a materiálního bohatství (i když "stupeň automobilizace" byl v Polsku v době minulého režimu asi větší, než v ČSS/FR, protože i VHD tam zejména na venkově byla podstatně horší, než v ČSS/FR, zejména v "pohraničnějších" oblastech - samozřejmě s výjimkou Horního Slezska). Na druhou stranu tam ale venkovští obyvatelé neměli velkou potřebu cestování, protože zemědělství tam bylo "kolektivizováno" v podstatně menší míře, než v ČSS/FR, takže venkované měli doma práci "od nevidím do nevidím" a na cestování s výjimkou nezbytně nutných cest neměli čas. Možná i to je jedna z příčin úpadku tamní železnice, protože fungovala stále podobně jako před stoletím (myslím jízdní řády atd.), takže přestala být "moderní" (= držet krok s vývojem společnosti), a tedy i využívatelná a využívaná ještě rychleji a dříve, než u nás (u nás to ve větší míře nastalo až po roce 1993). Teď sice dělají Poláci mnohdy stejné nedomyšlenosti, jaké se dělají i u nás, když je možno získat na ně příspěvky od EU, ale protože se mezitím "propadli do hlubšího bahna", mají lepší předpoklady vynechat aspoň něco z toho, čím jsme si my neodpustili projít - například jejich "SA-13x" jsou určitě lepší, než naše "regionovy" už tím, že mají vyšší konstrukční rychlost, která lépe koresponduje s "koridorizovanými" tratěmi. Sám jsem zvědav, zda a kdy se Poláci "zmátoří" natolik, aby se polské železnice dostaly na skutečnou slušnou evropskou úroveň ...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3397
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 12:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Polsko a především jeho pohraničí - podle mne je to kombinace všeho možného:
- po říši příliš hustá síť, která po masivním úbytku obyvatel / cestujících byla místy opravdu předimenzovaná
- nezájem provozovatele o lokálky po mnoho let (ve veliké části Polska prakticky žádné nejsou a tady jich naopak bylo spoustu)
- provoz strašně prodražovala neexistence polského ekvivalentu řady M131.1 nebo M152.0 - tam kde ČSD od padesátých / šedesátých let jezdily sólo motorákem, tam PKP nasazovaly páru a tři velké vozy. Szynobusy přišly prostě moc pozdě.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 12:25:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "různí" = "(mezistátní) spolupráce na železničním spojení":
Pánové, zapomínáte na jednu podstatnou věc: Němci a Rakušané rádi přijedou do ČR i třeba jen do blízkého příhraničního města na nákup a na oběd či na večeři, což je pro ně (občas i dost podstatně, zejména pokud jde o některé potraviny) levnější, než u nich doma, a protože jsou to často spíše už starší lidé, mají k tomu navíc často i různé slevy ve VHD (oba ty státy jsou podstatně "socialističtější", než se nám naši "psedopolitici" snaží namluvit), a tak rádi nechají automobil v garáži a k takové krátké cestě využijí VHD (umožňující navíc i konzumaci "digestivů" s obsahem alkoholu). Pro Čechy a Poláky je cesta železnicí přes hranice po roce 1993 stále ještě "zakódována" jako drahá (pokud nevědí o různých slevách) a reálně i dost pomalá, přičemž automobil je "Bůh" - a dokud se Češi a Poláci nepřesvědčí, že existují i výhodné možnosti použití VHD pro návštěvu sousedního státu, automobily neopustí. Problém je v tom, že je nikdo z "kompetentních" (stát, kraje ani "organizátoři dopravy) přesvědčovat nechce a naopak potenciálním zájmům spíše brání (pro "normální" lidi nepoužitelným spojením), a protože i ekonomické podmínky jsou nastaveny tak, že mezistátní doprava není "dotovaná", dopravci sami ji budou ochotni provozovat pouze nebude-li příliš prodělečná (viz například letní autobusové spoje ČSAD Jablonec n/N. přes Jakuzyce). Bohužel se zatím téměř nikde nepodařilo ani vytvořit žádný kvalitně fungující "model", v němž by se na hranicích setkávaly spoje vnitrostátních dopravců (týká se to samozřejmě především autobusových) sousedních států - a i když například o (negativních) "aktivitách" OREDO i KORID LK vím své, obávám se, že nezájem je v tomto případě především na polské straně: například právě OREDO to kdysi zkoušel s autobusy v Královci, a jak (tristně) to dopadlo, o tom se lze snadno přesvědčit nahlédnutím do jízdních řádů. Asi jedinou mírnou výjimkou je autobusové spojení přes silniční hraniční přechod v Náchodě-Bělovsi, ale v Náchodě mají autobusy relativně dobré vazby jen na vnitrostátní autobusovou dopravu a nikoli na železnici, a o Kudowě asi lépe nehovořit vůbec. Další případy zde teď nepovažuji za nutné a možná ani vhodné rozebírat - snad jen ještě dodám, že pokud někde nějaké pokusy o nabídku spojení jsou činěny, jsou orientovány především (či dokonce pouze) na obyvatele místní či z blízkého okolí, a v takovém případě rozhodně nelze efektivitu velkého počtu přeshraničních spojů v průběhu týdne i dne očekávat (což je, mimochodem, obávám se, i zmíněný případ Náchoda ...).
stejsky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.234
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 17:39:30    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes po třetí hodině jela na Os z Letohradu do Lichkova 111 (019) v "Najbrtu"
stejsky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.234
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 17:42:15    Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, v množství příspěvků jsem si nevšiml dříve uvedené zprávy o 111.019.
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 19:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja po 810 v Najbrtu nedivim se vubec nicemu... Klidne at namaluji i 111, to jsou podobne progresivni vozidla...
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 21:46:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kam tohle nátěrový bláznění kráčí? Jinak zítra nám budou naposledy chodit s laufkou červení výpravčí v Žamberku, Častolovicích a v Kostelci nad Orlicí...

Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 22:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepíku el... Já chodil naposledy již dnes:-)
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1436
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 11:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zhor: A ani ti to nebylo beztak líto
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 2-2007
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 13:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa-l : koukni na mail
Kristian ze záhrobí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.70.162
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 14:57:18    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak zítra nám budou naposledy chodit s laufkou červení výpravčí

Oni budou naposledy chodit v celém Východočeském kraji, kde jsou návěstidla u každé koleje Těch stanic je asi 40. Takže na kouření někde za budovou a čekání na výpravčí zapomeňte Bude čas, klacek svítí, zavřu a jedu.
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 2-2007
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 16:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústí n. Orl., Letohrad a Týniště n. Orl. laufky zůstávají
Alešt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 17:24:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší Mn z Letohradu do Ústí...742091+8xkotle,3xEas(dřevo),2xRes(dřevo)...docela slušný,aspon, že ještě něco jezdí...

Ta 111019 je v Najbrtu opravdu nádherná, ted už chápu, proč se 111 tak dloho nechával starý lak....jen se divím, že 111030 těsně před touhle modrobílou mánií daly původní zelený lak,ale jsem za to rád Uvidíme jak dluho tu ve starém laku vydrží 111031...Když jsem jel ve čtvrtek z Prahy, táhla na 163 v Najbrtu a musel jsme se smát,když jsem viděl ty špinavý čela
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 19:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kristian: Bude čas, klacek svítí, zavřu a jedu

Když jste strojvedoucí, tak se to od Vás přímo očekává. Ovšem musíte očas juknout z okénka, jestli za Vámi neutíká vlakvedoucí...
Kristian ze záhrobí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.68.85
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 10:07:54    Odkaz na tento příspěvek  

Tak vlakvedoucí by mě to jaksi měl odmávat Ale jestli někdo bude za bukem povídat s kamarádem u cigárka, s tím že určitě ještě přijede další vlak, a pak vyleze výpravčí.. Tak bude asi koukat A až bude babka nadávat, proč stojí vláček tak daleko na peroně, tak to asi taky nepochopí, že potřebuju vidět na klacek. No hold si lidi budou muset zvykat na novoty. Abych si snad pořídil hodinky
Mrkef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 10:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ze jsem tak smely, jake 754 resp. 750 opustily Trutnov? V diskuzi brejli je 048 uz nekde v Sumperku o dalsich nevim
http://mrkef.webnode.cz
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 11:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750 209 s R 251 v Náchodě
http://stud.pam.szczecin.pl/~wizard/details.php?image_id=20092&mo de=search
Bereters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 12:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mrkef: 754 048 do Olomouce ale jednou se píše že zapučení a jednou že nastálo tak nevim a ještě prý 750 121 do Bohumína.
www.hval-dislokace.websnadno.cz
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2381
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 12:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze zřídit vypravení vlaku bez červené čepice ve stanici, kde z peronu není vidět na návěstidla? (např. Litice nad Orlicí)? - například přidáním nějakých přídavných návěstidel k peronu? Nebo tam musí být výpravčí navždy?

A pokud musít být pro vypravení bez ČČ návěstidlo u každé koleje - znamená to tedy, že v Potštejně byla nedávná rekonstrukce ZZ defakto cestou zpět? (mechanika měla návestidla u obou traťových kolejí)

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
východočech
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.19.102.2
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 13:03:56    Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl:
Lze zřídit vypravení vlaku bez červené čepice ve stanici, kde z peronu není vidět na návěstidla? (např. Litice nad Orlicí)? - například přidáním nějakých přídavných návěstidel k peronu? Nebo tam musí být výpravčí navždy?

v tom případě pak proběhne výprava vlaku normálně jen vlakovou četou a strojvedoucí s vlakem se podle rozhledových pomeru vydá vstříc návěstidlu, dokud neuvidí návětš povolující jízdu, v opačnem případě zastaví a vyčká, jiná možnost ještě jem že modrý výpravčí oznámí postavení vlakové cesty strojvedoucímu jakýkoliv zpusobem, v tom ale nic nemění na tom, že pojede strojvedoucí ke klacku opět podle rozhledu
Werkie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 13:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud musít být pro vypravení bez ČČ návěstidlo u každé koleje - znamená to tedy, že v Potštejně byla nedávná rekonstrukce ZZ defakto cestou zpět? (mechanika měla návestidla u obou traťových kolejí)

V Potštejně se nic nezměnilo tam byl vždy jede klacek na každém konci. Jediné co se změnilo je, že vyměnili "rameno" za "žárovku".
Vojtikj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 10-2008

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 13:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bez cervne cepice-pokud tim myslite vypravciho? proc by to neslo ridit?
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1438
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 14:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl:
Přesně jak píše východočech, takhle je to třeba v Těchoníně.

Krom toho, například v Liticích by ani zrušit laufku a červenou čepici nešlo, protože to tam spolehlivě drží náv. L1 kt. je označeno jako skupinové, ale platí jen pro jednu kolej...

V Potštejně byla za časů mechanických návěstidel také skupinová odjezdová...
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, omlouvám se za chybu, měl jsem za to, že v Potštejně byla ramena dvě a něchtělo se mi hledat fotografie.
Alešt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:15:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zítra pojedou z Letohradu do Žamberka prázdné Trancerálie.
Jinak na nádraží to smutný pohled na zredukovaný přehled řazení rychlíků ze 7 párů na 1pár a výpravčí v modré čepiciA regionova mě dnes také neminula...To rušení červených čepic stejně nechápu...kolik musejí ČD platit SŽDC za každé zvednutí výpravky? Já jen, že činnost výpravčí se vůbec nezměnila až na to, že při odjezdu se na něj jen vyjde podívat.

(Příspěvek byl editován uživatelem alešt.)
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:39:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš: teď dorazilo do Letohradu dalších 15 uhláků pro Žamberk. Takže se to najednou nepovede zavézt do Žbk a pojede se asi víckrát. První obiláky jedou zítra ráno
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1439
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To rušení červených čepic stejně nechápu

Já taky ne, a zrovna v Žamberku kde se TEST tváří jako JOP a stejnak tam musí výpravčí chodit ven do pomocného stavědla zjišťovat volnost klíčem...
Mrkef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4 048 me moc netrapi, ale ta 0 121 me teda mrzi - nejhezci zelena nulka - a to jen diky tomu bilimu cislu :-) asi budu muset vzit stetku a namalovat cislo na 162 a 312 :D
http://mrkef.webnode.cz
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3360
Registrován: 9-2003

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedno zvednutí výpravky údajně něco do 2KčTo se fakt vyplatí..Spíš jsem zvědav jak bude zítra a další pátky a neděle vypadat podvečerní přeprava směr HK jednou 814,místo klasické soupravy..Vím..ČD vše pro cestujícíAť žije i Oredo a podobné spolky organizující přepravu přes hranice krajů,kde se tváří ,že nikdo nežije a pustina..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Alešt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2033
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 23:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Přesně tak, proto jsem dneska jel do Prahy místo v 17:45 přes Hradec, o hodinu dřív Kyšperkem přes Ústí. Opravdu by mě zajímalo jak to dnes vypadalo, zvlášt když většina lidí ani netušila,co za zradu je na ně připraveno. Jeidný problém je, že nedělní vlaky jsou na 010 kapacitně prakticky naprosto vyčerpány,takže sem mnoho lidí přejít nemůže
Petrik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 7-2003
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 00:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: A není v Liticích třeba směrem na Potštejn skupinové návěstidlo? Pak by tam výpravčí s modrou čepicí nešel dát.

Kristian: A nemá mít strojvedoucí náhodou u sebe mít při řízení, kromě dalších věcí i spravně jdoucí hodinky...
Savik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 877
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 00:38:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mrkef: to podporuji... pokud se domluvíš. Ostatně, 162ka už to měla, čert ví, proč o to v Nymburku přišla!

Olomouc krade jako straka, nám prej sebrali, hajzly, 754 028, taková pěkná! Nu což, alespoň bude důvod podívat se konečně do Jeseníků, dyž už tam je konečně co fotit.
http://picasaweb.google.com/savikVP
http://www.youtube.com/user/savikVP
www.vpetru.ic.cz + ldkt.mujblog.cz