K-report
 

Archiv do 20. ledna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 20. ledna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 22:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem si opět utvrdil jeden postřeh. Je to pár let zpět, kdy hodně lidí z mého okolí a příbuzenstva ohrnovalo na práci u DP nos. Brali to jako méněcennou práci ve státním komunistickém molochu. Uplynulo několik let a někteří již pracují u DP jako řidiči nebo o práci v DP uvažují. A důvody? Soukromníci jim sice naslibují při nástupu hory doly, ale nakonec jim oficiálně platí skoro minimální mzdu a občas něco bokem. Střídání zaměstnání a strach o svou budoucnost přivedla tyto lidi až k branám DP. Ten totiž znamená jistotu zaměstnání (a ne zrovna špatně placenou, co si budeme povídat), jistotu platu (včetně každé minuty přesčasu) a tak dále. Z metra v poslední době odešlo pár lidí, s tím, že jinde se budou mít lépe. Někteří už toto tvrzení přehodnotili a přemýšlejí o návratu. Ale zase někteří se jinde chytli a jsou spokojení.
Shrnuto a podtrženo0 DP není ten nejhorší zaměstnavatel pod sluncem, jak si někteří jeho zaměstnanci myslí a publikují své názory na internetu (ono jich je vlastně asi jenom deset - dvacet). A těm několika tramvajákům, kteří neustále nadávají na vedení bych vzkázal toto: "Každému lidu takového vládce, kterého si zaslouží!"
Stránky o MHD v ČR
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 22:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono,když se společnost moc stará,halda lidí to vidí a cítí jako obojek,včetně mne.

Netvrdím, že v každém případě bylo dřív líp, ale dnes je to, co začalo někdy v 17. st., dováděno k absurditě. Vezměme třeba moderní umění, architekturu. Dnes jsme manipulováni a kontrolováni daleko jemnějšími způsoby, o to ale rafinovaněji a komplexněji. Dnes dominuje svádění, jak píše G. Lipovetski. Dřív ti řekli, co je dobré, bylo na tobě, jak se rozhodneš a případně poneseš následky. Lidi tak před sebou měli nějaký cíl, ať v pozitivním nebo negativním smyslu a měli pro co žít. Dnes žádný společný cíl neexistuje. Možná lidem ani žádný cíl neschází, ale já nabývám přesvědčení, že na práci, kterou obecně odvádějí, je to vidět. Dnes je důležité utratit jednorázově a rychle peníze, něco někde zainvestovat a dál už to nikoho nezajímá - zda to bude mít nějakou užitnou hodnotu a sloužit lidem, nebo jestli se to rozpadne. Např. tramvajákům staví za miliony vkusná a moderně vybavená hygienická zařízení, která jsou ale po pár měsících v žalostném stavu. S okamžikem otevření o ně končí zájem. Jen se inkasují peníze za virtuální údržbu.

Tím nechci říci, že jednotlivci si své cíle nenajdou, v obecné rovině je ale konzumní společnost devastující cíl. Fyzicky i psychicky.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 22:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tonda Ježek: Řada lidí žije ještě i dnes v iluzi, že r. 1989 začala éra soukromníků. Opak je pravdou. Obchod ovládají hypermarkety, drobní živnostníci žijící z oprav mizí. Dnes se kupuje vše nové. To co začali komunisti dnes pokračuje jinou formou, ale se stejnými následky dál. Většinu lidí v průmyslu a dopravě budou zaměstnávat velké koncerny. To je dnes jistota, proto se tam lidé vrací. Ve službách bude život čím dál tvrdší. Ná západ od nás, a u nás také ve stále větší míře, je vykonávají cizinci. Zaměstnání ve velkých firmách ale také není žádná velká výhra. Člověk je jen "šroubkem", služebním číslem. A proti tomu stojí za to bojovat.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 03. ledna 2009 - 22:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já myslím, že Milky je dobrý tramvaják. Obdivuji též jeho přehled ve filosofii, který zdaleka nemám.
Každý ve svém čase se něčemu věnuje, někdo chodí do hospody, někdo si čte, no a Milky si stěžuje. Není sám, takových je hodně. Jednu podobnou kolegyni mám v práci, pořád opakuje, že ji nikdo nemá rád, že je ošklivá, že nic neumí a tak pořád dokola. Nijak se na to nedá reagovat, protože na každou reakci si vymyslí nějaký protiargument.
Milky nám říká, že naše společnost je zkažená. Já odpovídám, je taková jaká je a mě, co pamatuji minulé zřízení, se líbí. Na otázku co by si Milky představoval lepšího, Milky bohužel mlčí, nebo napíše, že jsme jeho slova nepochopili, stejně jako kolegyně odpoví na všechno, že to není pravda, protože ona ví nejlépe jak je ošklivá. Ano, Milky to ví nejlépe a my tomu nerozumíme. Bohužel se pak o tom nedá diskutovat. Omlouvám se ostatním, že se občas nechám vyprovokovat.
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 00:26:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je bojovat a bojovat. Někdo okamžitě každý návrh odmítá a shazuje ze stolu, aniž by navrhl sám navrhl něco reálného. Jiný a rozhodně úspěšnější postup je návrh odmítnou, ale přijít s vlastním protinávrhem a konstruktivně se dopracovat k nějakému kompromisu (jak se například dospělo v dodatku KS u DPP).
Je potřeba si uvědomit, že vedení společnosti není třídní nepřítel, ale mělo by být v jednání se zaměstnanci (jenž zastupují odbory) partnerem a naopak. Toto si však uvědomuje jenom malá hrstka odborářů. Není se čemu divit, když někteří odboráři jsou notoričtí průseráři a snaží se získat jen jakousi pseudomoc.
Ještě se pozastavím nad vážení si některých profesí. Jak si asi veřejnost může vážit tramvajáků, když nejmenovaní odboráři blafou v TV Prima o tom, jak DP zfušoval stavbu TT na Radlickou a že tam nemohou jezdit nízkopodlažní tramvaje, které jsou pro staré lidi tak důležité? Průměrný obyvatel Radlic si to poslechne, podívá se ven, uvidí jak se mu pod okny prožene nízkopodlažní Škodovka a řekne si, že ti tramvajáci jsou ale vážně debilové. Nebo když pan Ďuran brečel v médiích, že DP nechce zaplatit seznání právě s Radlickou tratí. A náš běžný občan se na tu trať podívá, zjistí, že tam je akorát pár oblouků, dvoje semafory a opět si řekne, jaký hovada to jezdí s tramvají, když na takto jednoduchou trať potřebují nějaké extra školení, a že by jim místo přidání spíš prachy ubral. Ono je někdy opravdu lepší si prát špinavé prádlo doma. Ale pokud budu poukazovat na každou blbost a drobnou chybičku, kterou vedení provede a budu jim veřejně opravovat jejich elaboráty, tak přeci nemohu čekat, že vedení bude ke mně vstřícné.
A k těm záchodům - nemají náhodou největší podíl na jejich likvidaci samotní uživatelé?
Stránky o MHD v ČR
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5023
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 06:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Milky, to je přeci rozpor... Vážit si práce? Ano, ale pak ji nechtěj zaplatit. Nebo si jí nevaž a nediv se, že je placena. Ale vážit si něčí práce a ještě obdivovat výši odměny za ni.... nechtěl bys toho trochu moc?
K tomu projevu individuality v práci - myslím že cestující ocení víc, když budeš jedním kolečkem nebo šroubkem ve složitém soustrojí a přijedeš se svou tramvají včas jak ti káží noty a pojedeš po trase jak je předepsáno, než kdybyses pokoušel nějak prosadit do trasy nějakou svou individualitu. To si tě právě moc vážit nebudou.
Budoucnost patří bagrům!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 09:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM 5023: No on to Milky myslel jako odlidšťování,kolečko ve stroji..Jak chce proti tomu bojovat? Schůdná cesta je jedině indivindi-tedy se sebrat a otevřít si hospodu,začít pěstovat mrkev,jeden můj známý je zahradník..
Je svým pánem,ale jako zaměstnanec by to měl jednodušší-sice kolečko v soustrojí,ale zase od-do,dovolená,jistoty.. Každého volba,někomu vyhovuje být 8 hodin kolečkem a pak absolutně svobodný,někdo nerad vstává v pět každý den,ale zas žije s prací celý den.
Milky, znova, ani dobré odbory nezmůžou nic v situaci,kdy ani lidé "dole"se nedovedou shodnout na tom,co vlastně chtějí.
Tramvajáci jsou toho dobrým příkladem. Jeden chce dlouhé šichty a dlouhá volna,jiný naopak.Jeden aby se fasovalo co nejvíc oděvů,druhému je nejlíp v civilu.
Jeden by chtěl vydělat peníze a makat přesčas,druhý to naopak striktně odmítá.

Věřte,nic nezměníte.Dobré odbory musej fakt fungovat jako partner,korektiv,ale ne jako nepřítel.
Sám jsem si zkusil odborovou práci a -těžká deziluze. Hlavně z lidí dole.Jen remcali.Skoro na všechno.
Ale to sem nepatří.Já jen,že jen nadávat je kontraproduktivní.Začnete postupně nenávidět své šéfy,kancelářské,všichni okolo kromě své profese začnete považovat za flákače. Myslím,že tímhle syndromem nenávisti jste onemocněl-viz útok na Gabuliatka.
Věřte,tudy cesta nevede,stane se z vás nenávistný protivný zlý dědek.
Nic ve zlém,já totéž pozoruju třeba u některých starších strojvůdců ČD.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 11:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem, Mladějov: Kdybyste mé příspěvky tolik neideologizovali a spíš se na ně dívali z pragmatického hlediska, tak bysme se možná něčeho dobrali. Takto mluvíme každý o něčem jiném.

Tramvajáci jsou toho dobrým příkladem. Jeden chce dlouhé šichty a dlouhá volna,jiný naopak.Jeden aby se fasovalo co nejvíc oděvů,druhému je nejlíp v civilu.
Jeden by chtěl vydělat peníze a makat přesčas,druhý to naopak striktně odmítá.


Nemáš asi rád tramvajáky, ale to co popisuješ u nich je dnes charakteristické pro celou společnost. Proč ti to vadí jen u tramvajáků?

Jinak řidičům tramvají nejde o žádnou ideologii. Nám jde o praktické a konkrétní věci, které nám znepříjemňují práci. Jestli si Tonda Ježek myslí, že v KFC nebo McDonaldu bude na toaletách pořádek, když to tam služba každých 10 min. neuklidí, tak ho v tom nechám. Jak si váží práce úklidová služba toalet v DPP se můžete jít podívat. Domluvíme se a já vám na konečné nějakou otevřu. Celospolečenské dopady mne až tak nezajímají. Ty dopadají na každého, někdo je vnímá, někdo ne, stejně s nimi nic neuděláme - jestli se budou rodit děti, budeme stavět jaderné elektrárny, stavět radary, hypermarkety, na všechno používat stroje, léky, operace..., to ať si každý zhodnotí, jak je mu libo.
Mě zajímají věci uvnitř mé profese, ostatně v ní trávím přes 1/3 života. Nechci, aby mne někdo v práci okrádal, zneužíval, ponižoval. A chci, aby ti, kteří jsou mnohdy daleko lépe placeni než já, mi v mé práci neházeli klacky pod nohy, ale aby za peníze, o které se s nimi musím dělit, odváděli kvalitní práci - aby si své práce vážili, ale ne proto, že se v té práci mohou flákat a nadřízení jim to tolerují, ale že ji vykonávají stále lépe ke spokojenosti lidí.

Mladějov: Ty mě osočuješ, že ti na nic neodpovím. Ale spíš to bude tak, že když něco napíši a je ti to nepříjemné, tak tvojí obranou je, že ti neodpovím na co se ptáš. Dělají to tak všichni. Já ti to nevyčítám. Ale aspoň vidíš, že aby si lidé rozuměli, je na světě vůbec to nejtěžší.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 11:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm záchodům (a slibuji, že to bude fakt naposledy)
Úklidová služba může za ukradené žárovky, papír, ukradené kusy sanitárního vybavení, ukradenou mikrovlnku, utrhnutou zářivku, počmárané stěny pubertálními vzkazy a další? Tohle vše jde na triko řidičů a ne nějakých uklízečů.
Stránky o MHD v ČR
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 12:04:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tonda ježek: Vyčítáš mi paušalizování a přitom děláš to samé. V čem si lepší než já. Na druhou stranu tu nékdo psal, že tam, kde se pořádně neuklízí a je špína a nepořádek, lidi svádí k ještě většímu nepořádku. Všichni to známe, když vyjedeme třeba do Německa nebo Švýcarska. Je nám tam nepříjemné házet odpadky na zem, ale doma už tolik ne.

Mladějov:Je svým pánem,ale jako zaměstnanec by to měl jednodušší-sice kolečko v soustrojí,ale zase od-do,dovolená,jistoty.. Každého volba,někomu vyhovuje být 8 hodin kolečkem a pak absolutně svobodný,někdo nerad vstává v pět každý den,ale zas žije s prací celý den.

Ano, v tomse shodneme. Nikdo se dnes do podnikání nehrne.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 12:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problematice znečišťování záchodů rozumí jen Milky, my to jen znevažujem a paušalizujem.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 12:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Mě teda nuklizenej záchod nesvádí k tomu, abych tam navíc urval zářivku a prokopnul dveře ! Mě ne !
A cose Německa týče, zas tolik bych si ho neidealizoval. Od tý doby co se tam na dálničních odpočívadlech platí za WC, nebývají zrovna příkladem pořádku a čistoty...

Na druhou stranu pokud zaměstnavatel pořušuje platné zákony a nařízení a přes několikerá upozornění nehodlá učinit nápravu, tak si medializaci problému dozajista vyslouží a brečením bych to zrovna nenazýval.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 13:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Tak vydíš, jak jsme dopadli. Od úvahy o nevážení si práce jsme se dostali k záchodům. V obecné rovině jsme si nerozuměli, ale teď už oba víme, o co jde.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 13:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně nezbývá nic jiného než paušalizovat, protože nevím, kdo z tramvajáků ta WC poškozuje, znečišťuje a krade na nich. U kolegů na metru to třeba vím ...
Mě osobně nikdy nenapadlo odhodit u nás (a ani nikde jinde) odpadky na zem.

Demon: Souhlasím, ale ono jde o to jakým způsobem na to zaměstnanci upozorňují. Pokud je to stylem, že někde vypotí článek v duchu "Ty debilové si na nás vymysleli toto a to se nesmí a je to protizákonný..." nebo když se odborová organizace (a od toho je přeci máme) slušnou formou obrátí na vedení a na problém upozorní. Pokud to nepomůže, tak pak dalším krokem je třeba medializace.
Ale pomůže medializace při řešení problému?

(Příspěvek byl editován uživatelem tonda_ježek.)
Stránky o MHD v ČR
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 14:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon: Že by Německo bylo příkladem a názornou laboratoří, jak to dopadne, když stát přestane vychovávat a přestane se starat o veřejný prostor. Že by se na těchto příkladech ukazovalo, jak fakticky nefunguje všemocná ruka trhu? (Nebyl jsem tam už přes 20 let.)

Tonda ježek: Odbory stále méně plní úlohu, pro kterou vznikly. Často nevědí, na čí straně stojí. Zaměstnancům tak nezbývá než jít s dobou: co nejširší a permanentní medializace. Ani to samozřejmě není spása. V přemíře informací se stáváme imunní. Proto se musí vymýšlet hrozby celoplanetárního ohrožení, terorismu apod.,aby se ospravedlnila realizace něčího záměru. Lidé se nejlépe ovládají strachem, ale každodenní, drobná, systematická a poctivá práce? To po nikom nemůžete chtít.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 16:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V přemíře informací se stáváme imunní. Proto se musí vymýšlet hrozby celoplanetárního ohrožení, terorismu apod.,aby se ospravedlnila realizace něčího záměru. Lidé se nejlépe ovládají strachem, ale každodenní, drobná, systematická a poctivá práce? To po nikom nemůžete chtít.
No,mám dojem,že mícháte politiku,filosofii a práci u DPP dohromady v takový guláš.Jednou,že Tě /mohu-li/ nezajímá,že jen ta práce,a pak zas globální problémy.


Kua,ono je to úplně jinak,obráceně,všichni neuvažují jako Vy /nebo ty,nejsem si jist,zdali jsme si už netykali/a Bělohorský nebo Keller.
Každý vám řekne,že chce mít slušnou práci,slušné bydlení,fajn životního partnera a tak. Lid obecný si neklade nějaké supervysoké cíle,logicky.

Nemáš asi rád tramvajáky, ale to co popisuješ u nich je dnes charakteristické pro celou společnost. Proč ti to vadí jen u tramvajáků?

Tak tohle je úplně vedle.Uvádím je jako příklad,když tu práci děláš.Já neopovrhuji žádnou poctivou prací,už jsem to psal.
A mimoto tu tramvajáckou problematiku znám dost dobře od pár známých-tramvajáků.
Sám jsem řadu let dělal strojvůdce u ČD a rozumím moc dobře některým tvým steskům a postřehům.Vím,co je to chodit dělat od čtyř ráno do čtyř odpoledne a jak má člověk místo mozku jen bláto..
Já ti řeknu zkušenost,ke které dojdeš časem,mne stála velký kus života:
Ten podnik zevnitř nemáš šanci v podstatných věcech změnit,i kdyby ses angažoval jak chceš.
Buď se s tím musíš smířit,nebo si najít jiné místo. Jinak se dlouhodobě stresuješ a to vede jen ke změně osobnosti a zdravotním problémům.
Ono holt Bělohradský nikdy nezkusil jezdit třeba rok s tramvají nebo makat na pásu ve Škodovce nebo jen dělat vrchního v hospodě.
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 16:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov - ad Ty nebo Vy. V nepsanych pravidlech ietikety se uvadi, ze (alespon) zde jsme si vsichni rovni, takze si tykame. Ostatne nelze zjistit, komu je 60 a komu 10, tedy komu vykat a tykat.
Take velke pismeno v osloveni neni pozadovano, diskuze nahrazuji mluvene slovo a v tom take duraz na to nedavame. :-)
Koupím starší PC procesor kolem 1,5GHz, paměť alespoň 512MB, nějaká solidnějši grafika. Nabídněte emailem prosím.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2009 - 16:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iam: OK,já jsem taková stará konzerva :-))
Koukám,že jsi změnil místo,teď nemám čas,ale zítra Ti mailnu,skorokolego. V práci zatím spokojen ?
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 11:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov - nic moc, nebavi me to, ale kdyz se clovek nenarodil jako Gates, Hilton nebo Rockefeller, tak makat nekde musi. :-)
Koupím starší PC procesor kolem 1,5GHz, paměť alespoň 512MB, nějaká solidnějši grafika. Nabídněte emailem prosím.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 15:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Je dobré si dávat každodenní drobnosti do širších souvislostí. Mně alespoň to pomáhá. Tím nechci nikomu vnucovat svůj pohled. Každý máme jinou životní zkušenost a tedy i jiný úhel pohledu.
Dění kolem sebe se snažím zpracovávat v souvislostech. Tak se pro mě stávají pochopitelnější a nestresují mě. Že bych něco změnil, na to ambice nemám. Každý musí změnit sám sebe a problémy pak sami zmizí, to je moudrost mudrců. Že to není vůbec jednoduché, vím také. V demokratické společnosti se nedorozumění ale řeší diskusí a hledáním konsenzu, ne, že se o nich mlčí nebo se fanaticky prohlašuje, že jen jeden názor je správný.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 05. ledna 2009 - 15:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Jinak, abych navázal na diskusi, tak Keller vůbec není salonní sociolog. Vystřídal celou škálu velmi rozdílných profesí. Bělohradský zas od r. 1970 žije Itálii. V poznávání principů fungování Západu má tak před námi 20 let náskok, navíc se věnuje intenzivní pedagogické činnosti, takže je konfrontován s lidmi všech sociálních vrstev.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5055
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 06. ledna 2009 - 17:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen pro pořádek: NEJSEM s ním příbuznej. je z moravské větve.
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 07. ledna 2009 - 11:40:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Tak už mi je jasné, proč nemá rád bankéře :-).
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Levandule
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 22:11:09    Odkaz na tento příspěvek  

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=6 26429&sym-ok=3824#anketa-3824
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5120
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 16. ledna 2009 - 09:06:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady tolik bojuje Milky za výhody řidičů a za to jak je jejich práce výjimečná, tak to dám sem. (Nepochybuji že Milky je OK, ale jiní zatím ne).
Dnešní 314/12 na Strossu v 6,15 nepočkal na dobíhající pani. Viděl jí,dobíhala zepředu, byl čas, zazvonil a pomalu odjel. Další za 12 min. Ráno supr.
Včera 205 v 21,53 na Budějovické směr Ryšánka přijela v 21,58. Tím za ní jela 124 pouhé 3 minuty a interval tedy nebyl 7-8 , ale 12-3. Řidič na dotaz kde byl ,ani nezabučel. takže hned dvě mínus. Tento případ budiž i výstrahou pro všechny, kteří ještě souhlasí s prokládáním spojů.
Budoucnost patří bagrům!
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 16. ledna 2009 - 16:17:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - z toho si nic nedelej, ja jel s nejakym extra idiotem ve stredu na strasnicke d-11, prichozim zpredu zavrel pred nosem a ujel behem 20ti min. jizdy 2x, zboku 4x. Navic jel jak prase... :-(
Podporuji šíření nelegálních kopií autorských děl.
Náš zákon mě při koupi 2GB SD karty do foťáku označil za zloděje, když k ceně 72kč za kartu musím povinně zaplatit 24kč OSA.
Proto od teď nekoupím žádný originál, budu jen krást z internetu!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. ledna 2009 - 22:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co dělala d-11 na Strašnické? Že by nájezd na linku?

Dobíhání tramvají a vynucování si čekání osobně neschvaluji. Já také dobíhám, ale jsem si vědom toho, že jestli řidič bude čekat či nikoli, je jeho výsostné rozhodnutí. Když mi ujede, tak k tomu i tak přistupuji. Byl jsem to totiž já, kdo nesplnil přepravní podmínky.

PS: Cestující v tramvajích se v Praze obsluhují sami. Podnik tak vlastně má nižší náklady. A co říkáte samoobslužným hospodám, samoobslužným pokladnám v hypermarketech...? Jak vás znám, tak jste určitě nadšení :-). Já tedy rozhodně ne.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. ledna 2009 - 22:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Tady tolik bojuje Milky za výhody řidičů a za to jak je jejich práce výjimečná, tak to dám sem. (Nepochybuji že Milky je OK, ale jiní zatím ne).

Jsem za to velmi rád, že ještě existují nezkažené, neztrouchnivělé a neotupělé duše.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. ledna 2009 - 23:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Jak to tedy řešit? L.11 by měla najíždět na křižovatce se Starostrašnickou vždy před l.7, aby ta pobrala lidi, kteří pokračují až do ÚDDP. Dost často to ale nevychází. Jsou řešením metrolinky?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 17. ledna 2009 - 09:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky - bylo tim mineno, ze to byla strasnicka souprava.
A jestli mi chces tvrdit, ze cestujici nebyl vcas pripraven - to souhlasim, nekdy to tak je, ale zavrit v okamziku, kdy je kastan metr od vozu, tim usetrim 10sec max., fakt hrozny. Navic ten xindl jel napred a pak zbytecne stal na Zelivskeho pred cidlem.
Kazdopadne fakt jsi me uz dozral neustalym shazovanim viny na nekoho jineho, nez na sevce, takze tady prisaham, ze od ted minim psat stiznost na veskere prestupky sevcu, co uvidim a povime si za ctvrt roku, jo? A az bude tramvajacka kasta komplet nasrana na stezovatele Stupku, pak nahodim rec o jednom pitomcovi, kterej se citil tak hrozne ublizovanej a terorizovanej, ze to vyprovokoval.
Neodrazuji te, ale v zajmu zachovani fyzickeho zdravi na sraz nechod, jestli neumis mluvit o necem jinem.
Stvalo me v zivote moc lidi, naposled jsem se krute neshodl s tvurci modrych stranek, presto jsou to normalni lidi, jen jsme meli odlisne nazory. Ale ty jsi - nemam slov. Zlatej P.Ďuran, a ze ten neni nijak obliben...
Podporuji šíření nelegálních kopií autorských děl.
Náš zákon mě při koupi 2GB SD karty do foťáku označil za zloděje, když k ceně 72kč za kartu musím povinně zaplatit 24kč OSA.
Proto od teď nekoupím žádný originál, budu jen krást z internetu!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5135
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 09:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ajemgůde, nebuď brutální! Koneckonců Milky má pravdu, cestující má být fčas připraven na stanici. Ovšem na druhou stranu nelze s tímto Milkyho přístupem počítat s jakýmkoliv pochopením cestujících pro obtížnost práce řidiče tramvaje, že jo. Sedí si v teple kabiny na tvarovatelném křesle a vozí se po městě. Já čumim 8 hodin do téhož monitoru a sedim na tvrdý židli, příkladně.
Milky: Jistě, metrolinka o intervalu 3-4 totiž nevyvolá potřebu takových šachů. Dobíháš snad ve špičce metro?
Budoucnost patří bagrům!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 09:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši,hoši ! Těch 10 sec. na každé druhé zastávce dělá třeba i 5 minut na konečné.
Osobně bych ve špičce zásadně na nikoho nečekal,mimo špičku to naopak řidičům nařídil i za cenu mírného prodloužení jízdních dob.
Ono při 20 min intervalu to naséře,při 4 minutách má substrát mít smůlu,brzdí to provoz.

Sedí si v teple kabiny na tvarovatelném křesle a vozí se po městě. Já čumim 8 hodin do téhož monitoru a sedim na tvrdý židli, příkladně.

Jasně,jako forek OK. Bych ti přál si to tak na rok vyzkoušet.Ono u řízení tu svojí chybu,vteřinový zaváhání už nemáš šanci vzít zpátky a wo tom to je.A vezeš lidi.A ty šichty naprd..Vstávat ve tři..

Jinak teda na druhou stranu bych ty řidiče trochu cepoval co se týče techniky jízdy.Ono rozjíždět se popatnáctý s prokluzem..i to howado našlápne potřetí míň,ne ? O hranatých kolech nemluvě.Učej se v tramvajoškole taky něco o adhezi ?
Milky,někteří tví kolegové by trochu podusit fakt potřebovali.
Na druhou stranu je jasný,že jsou jako hromosvod první na ráně. Struční ale ochotní by být měli.Nakonec na nějaké složité vysvětlování není čas,bych pro takové případy ev. cizince rozdával kartičky s tlf. infocentra "zavolejte si na informace,prosím,nemám čas vám to vysvětlovat" a tuhle větu se snad ševci můžou naučit i anglicky a německy.Ono tři minuty diskutovat a stát třeba na Pavláku :-((
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5136
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 10:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov - píšu, interval 12 minut. Jinak, já zas často chodim spát ve 3 - taky žádná radost (teda, já zas už přes 10 let vstávám v neděli v 5 ráno a mám dělenou směnu 6-11 a 17-23 - a chci snad nějakej příplatek?)
Budoucnost patří bagrům!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 877
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 10:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: ty si nikdy neviděl někoho dobíhat a roztrhávat dveře v metru špička nešpička?
Co mě nejvíc se.. když chci přestoupit na bus nebo tram před náma a náš pilot jede stylem aby nemusel zastavit jako druhý. V případě bus je to pak tvrdnout na zastávce třeba 30min. V době sledování polohy vozidel na milimetry a sekundy snad není problém vyhodnotit že přípoj přijede do 1 minuty a automaticky ohlásit prvnímu řidiči aby počkal. Pokud se zpozdíme tak, že už ho neuvidím před sebou, tak ať si jede. Co oči nevidí srdce nebolí. Sice je krásné že se v poslední době do těchto systémů investovaly těžký EU prachy, ale jako cestující z toho mám prd. Holt pro jedny kšeft a pro druhý hračka.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 11:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím,jakou máš pracovní dobu a jestli chodíš ve tři ráno do postele dobrovolně nebo qůli druhýmu zaměstnání,dojíždění,tajné přítelkyni..
Ses chytil toho nejméně podstatného koukám.
Hele,dlouhodobě lidi s takovýmto stylem života vypustěj benzín tak do 65. Tak to ti moc času nezbývá
Ovšem nejhorší jsou ty nepravidelné nástupy,to je naprosto nefyziologické.A nutnost zadržovat potřebu je také na zdraví svinstvo.V té VHD dělá hrozně moc taky nemožnost si udělat byť třeba 10 minut pauzu když to potřebuju-WC,opláchnout si obličej..
Příplatek ? A kolik bereš bez něho ?
Argumentovat takhle jako ty je kapku podpásovka,to víš jistě sám.

Upřímně,já tomu úplně nerozumím,Milky na to ševcování děsně nadává,ale neodejde ač by na to zřejmě měl.A je fakt,že některá povolání ty lidi vycucnou za pár let k nepoznání.Tramvaják patří mezi ně,to si přiznej.Stejně jako třeba horník,práce na páse a tak.
Tím nehoruju pro to,aby bral švec jako horník.Jen jsou zaměstnání,která umí člověka za 15-20 let spolehlivě odrovnat.

Končím,pokračování večer.
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 12:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady ale nejde o nic jiného, než že jeden diskutující nediskutuje, ale vede pouze ubrečený monolog, to je to, co mě fakt už dožírá. Já mu jeho názory neberu, ale zde se má diskutovat, ne brečet.

Mladějov - už jen proto, že jsem tramvajoškolu úspěšně vychodil, tak při každé jízdě tramvají vidím, jak se něco porušuje, povětšinou nic závažného, přesto ale několikrát do týdne narážím na pitomce, kdy si říkám, že nemám moc ho nejlépe ihned vyrazit od panelu... A pak tady na fóru Milky brečí a obhajuje tramvajáky, jací jsou skvělí a všichni jim křivdí. Jak se říká - je lepší nevědět, pak se to líp snáší. Jenže já vím a sere mě to, protože já vesměs jezdil dobře a slušně... :-(
Podporuji šíření nelegálních kopií autorských děl.
Náš zákon mě při koupi 2GB SD karty do foťáku označil za zloděje, když k ceně 72kč za kartu musím povinně zaplatit 24kč OSA.
Proto od teď nekoupím žádný originál, budu jen krást z internetu!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 19:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Nakonec na nějaké složité vysvětlování není čas,bych pro takové případy ev. cizince rozdával kartičky s tlf. infocentra "zavolejte si na informace,prosím,nemám čas vám to vysvětlovat" a tuhle větu se snad ševci můžou naučit i anglicky a německy.Ono tři minuty diskutovat a stát třeba na Pavláku :-((

Dobrý námět pro školu ED. Všichni zaměstnavatelé a firmy si školí své lidi ve své režii, tak nevím, proč by škola ED nemohla také zařadit prospěšné věci, místo stále se opakujících statistik a "plků". Jinak samozřejmě 100% souhlas. Z Káema hovoří jakási zatrpklost, když má neustále potřebu srovnávat práci státního úředníka s prací dělníka v dopravě, jakými jsou podle svého pracovního zařazení tramvajáci. Iamgoodovi pak už nerozumím vůbec. Vlastně nevím ani o co mu jde a proč si myslí, že právě tramvajáci by měli být svatí. Toho šlendriánu je kolem nás všude přehršel. Jako všude se najdou vynikající, průměrní, ale i takoví, kteří se na danou práci nehodí (a asi ani na žádnou jinou, protože mají nejspíš nějaké osobnostní problémy). Jsou dobří a špatní lékaři, inženýři, řemeslníci i tramvajáci. Na druhou stranu si ale řvát na lékaře a nadávat mu do blbců a idiotů dovolí opravdu málokdo. Pro tramvajáky to není nic neobvyklého. A právě tento vztah veřejnosti k lidem dělajícím tuto práci je zpětně formuje. Že ne k lepšímu, je nabíledni.
V tramvajové síti Prahy se každoročně objeví kolem 200 nových řidičů tramvají. Že se z nihoho hned nestane mistr snad nikdo nepochybuje. Trvá to 6-8 let, pokud do té doby dotyčný znechuceně neodchází. To znechucení pramění nejen z permanentního měnění pracovních podmínek, přestávek, povinností, postupů, vstávání před třetí a vzápětí uléhání kolem třetí, přičemž v tom není vůbec žádná pravidelnost (narozdíl od Káemova docházení do rádia), ale i řešení všelijakých hlášení a stížností idiotů, kteří si myslí, že sežrali veškerou moudrost světa. Kdo ví a zná, ten většinou mlčí a chápe. Nejvíc řvou ti, kteří mají nějaké problémy sami se sebou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 21:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky - ...Pro tramvajáky to není nic neobvyklého...
No, vidíš? Možná to neděláš schválně, ale je to tu zase. Zase se má někdo líp (doktoři, na ty se neřve) a tramvajáci jsou chudáci na tom nejhůř... Zase brečíš.
Jasně, že povětšinou to tak je, ale lidi zde diskutující to DOBŘE VĚDÍ!!! Nemusíš stesky nad nespravedlností světa plevelit diskuzi, nevím jak ostatní, ale mě to vážně obtěžuje a z toho důvodu se u mě vyvinula antipatie vůči tobě. Ale můžeš si za to sám. Piš zážitky z provozu, názory na vedení, ale NEBREČ! Podle mě by jsi potřeboval psychiatra jako sůl (nemyslím to zle), třeba by tě dokázal přesvědčit, že holt život je svině a nemá cenu brečet..
Jestli príjdeš na sraz, tak tě rád budu chvíli přesvědčovat, ale seď raději dál ode mě.
Podporuji šíření nelegálních kopií autorských děl.
Náš zákon mě při koupi 2GB SD karty do foťáku označil za zloděje, když k ceně 72kč za kartu musím povinně zaplatit 24kč OSA.
Proto od teď nekoupím žádný originál, budu jen krást z internetu!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5138
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. ledna 2009 - 22:06:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty jo, Milky - já a zatrpklost? Já jen říkám, že každá práce má svý plusy a mínusy. Mě prostě neomračuje vstávání ve 3 ráno, protože si to každej zvolil dobrovolně a kdykoliv to může změnit. A svoje neděle uvádím prostě proto, že neteoretizuju. Já bych nemoh dělat např. kopáče, protože bych byl za hodinu vyřízenej, ale nesednu si z práce kopáče na zadek, protože on by neuměl asi to co já. Já pán , ty pán.
Mladějov - moje argumenty jen ukazujou absurditu těch jinejch, nic víc. A ten plat - no, kdybych jezdil s tramvají tolik kolik ted mám hodin týdně (55), moc bych si nepohoršil...
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 17:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iamgood: Máš určitě kus pravdy. Lidé si tuto práci stále cení, i když občas nadávají. Všiml jsem si, že velmi spokojené jsou např. ženy tramvajačky.

Káem: Určitě tě štve, že když např. doma nebo na chalupě něco natíráš, nemáš žádný příplatek. Já vím, že pořád mentoruju a poučuju, ale s tebou je to těžké. Sice pracuješ v bance, tak bych předpokládal elementární ekonomické znalosti, ale asi, když ti nevyšla tramvajačina, převládlo rádio. A tam se mluví, mluví, mluví a na obsah se moc nekouká. Vlastně o nej ani nejde, rádio je dnes kulisa.Takže já to vidím tak, že pokud člověk pracoval jako živnostník a zaměstnával maximálně členy své rodiny, příplatky nemusely existovat. Rovnou si náročnost každé práce zakalkuloval do nákladů. Určitě ale musel zohledňovat ve své rodině, jakou konkrétní činnost kdo vykonává, jinak by mu to doma asi moc nefungovalo.
Dnes, kdy na jednom místě pracují stovky a tisíce lidí, je to tím aktuálnější. Na minuty přesně se eviduje, kdy, v jakém prostředí, jakou práci kdo vykonává a podle toho je odměňován. Má to svou logiku, protože různé druhy činností vykonává třeba jen část směny nebo jen v určitých obdobích. Kdyby tomu tak nebylo, nikdo by nechtěl některé práce nebo činnosti dělat. 90% by chtělo pracovat v po až pá od 6 do 14 s volnými svátky, jen fajnové linky atd. Proto jsou příplatky nutné. Jestli vymyslíš funkční systém bez nich, tak před tebou smeknu (ale nemám na mysli kolektiv vašeho rádia :-)).

Mladějov:
"zavolejte si na informace,prosím,nemám čas vám to vysvětlovat"
Vracím se k této větě, protože na ní je velmi zajímavé, že si dnes již ani neuvědomujeme, jak bude mezilidský kontakt čím dál vzácnější. Zajímal by mne názor Proxe, zda je to současný trend, aby si lidé volali pro informace ze svých telefonů, a zda by to měl být bezplatný servis nebo si ho zaplatí klient. Tzn., že si zaplatí zvlášť přepravu a zvlášť informaci.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 19:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vracím se k této větě, protože na ní je velmi zajímavé, že si dnes již ani neuvědomujeme, jak bude mezilidský kontakt čím dál vzácnější.

To mne vždycky pobaví,co za tím vidíš :-))
Já to navrhnul po Tvých nářcích,že otravuje substrát řidiče jako možné řešení,notabene řeší neznalost jazyků.
Kdo chce vysvětlovat,nechť vysvětluje,to bych nenařizoval.Jinak teda infolinku za běžný tarif,aby se puboši nebavili buzerací operátorek.

Dnes, kdy na jednom místě pracují stovky a tisíce lidí, je to tím aktuálnější. Na minuty přesně se eviduje, kdy, v jakém prostředí, jakou práci kdo vykonává a podle toho je odměňován.

No,administrativa s tím spojená taky něco stojí.
Jinak na železnici je jeden problém věčný,stejný jako všude u zcela nepravidelných směn,a to jsou mizerné turnusy u vlakových a lokomotivních čet,horší než u MHD,bo okořeněné nutností trávit zdarma noci a dny na nocležnách v cizích městech.
Řešení tohohle problému existuje,ale nikomu se do něho nechce,ani u MHD,ani u ČD.
Mmch mne dost překvapilo,že si DP Praha udržuje zvlኝ depa metra,vozovny atd. jako svět sám pro sebe.
To u ČD,ať jsou,jaké jsou,neexistuje.Prostě když je někde lidí málo,výkony se převedou tam,kde je lidí dost nebo se naopak třeba ke změně grafikonu některé služebny zruší a hotovo.
Koukám,že u DP tohle není ani myslitelné.
Takže to je lék na turnusy-jeden velký pro celou vozovnu,depo. Všichni budou jezdit na všem,všechny výkony ,odpadnou výhodáři a výhodářské turnusy a ještě je každý švec použitelný univerzálně.
A obrovské plus je i to,že se z více šichet dá sestavit slušný turnus,stejný pro všechy a to je pro lidskou povahu velmi důležité.}
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 19:43:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Ty to stavíš do roviny: kdo chce tak, nebo tak, ať se zařídí. Mě spíš zajímají převažující trendy.

To jsi postřehl správně. V MHD je každá trakce svět sám o sobě. Velmi se liší i pravidla pro odměňování. Neexistuje jednotný mzdový předpis.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 19:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě malá poznámka:
Já to navrhnul po Tvých nářcích,že otravuje substrát řidiče jako možné řešení,notabene řeší neznalost jazyků.
Mohl bys to z mých příspěvků doložit. Možná si pak budeme víc rozumět.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 20:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doložit ? Mám takový dojem,že sis stěžoval,nebo to byl někdo jiný?
Nemám v úmyslu Tě napadat,jen hledám řešení.
Pokud jsi to nenapsal,tak se omlouvám,nebaví mne to hledat.
Čekal jsem spíš reakce praktika na můj 533.příspěvek.Chci tady třeba pokecat o tom,co se zdá jako neřešitelná věc,ale jinde je vyřešena.Proč složitě vymýšlet,co jinde funguje léta.Stačí se jen dívata chtít se dívat.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 20:49:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místní se ptají hlavně o výlukách, i když dnes již potřebné informace dostávají prostřednictvím nahrávky přes vlakový rozhlas během jízdy. Na sloupcích jsou také vesměs potřebné informace. Nejčastěji chtějí lidé vědět, kde je nástupní zastávka náhradní autobusové dopravy. To je ale bohužel většinou i informace, kterou neví ani řidič.

Cizinci se ptají na jízdenky, i když se mi v poslední době zdá, že méně často. Pak chtějí vědět, jak se dostanou na Hrad, Václavák, Staromák, Strahovský nebo Břevnovský klášter, Karlák. Pak také na cestu do hotelu. Většinou přijdou i s mapkou nebo plánkem od cestovky. Pokud mají řidiči dobrou vůli a snahu, postačí jim na takové informace opravdu jen pár základních slov. Vím, že řidiči mívají často zábrany a dělají "mrtvého brouka". V tom vidím velký dluh výchovně vzdělávacích programů pro řidiče ze strany JPT.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2009 - 22:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče univerzálnosti v MHD, tak o tom se snad ani neuvažuje. Slyšel jsem, že některá evropská města to mají (nevím ale která konkrétně), ale tady je úspěch, když má tramvaják oprávnění na všechny provozované tapy tramvají. Pár lidí, kteří od tramvají odešli k metru a jezdí brigádně na tramvajích, znám, i těch, co jezdí na autobusech nebo obráceně, ale univerzál metro-autobus- tramvaj, to je v masovém měřítku hudba daleké budoucnosti, i když jsem i o takových vizích před časem slyšel. Teď ale mám pocit, že se to přehouplo opačným směrem a je tendence jednotlivé trakce co nejvíc separovat.

Na železnici si to nedovedu vůbec představit. Typů lokomotiv je ještě daleko víc, k tomu ještě dělení na dísly, elektriku, díslelektriku, pak "stepní rychlíky"-motoráky, pendolina,...
Hele, Mladějove, nehoupeš mne takhle náhodou o univerzálnosti na ČD? Nedovedu si to ani dost dobře představit. I když můj dědeček v Ml. Boleslavi (končil v r. 1966) jezdil párou i motorem. A depo jim taky pořád šoupali. Něco bylo v České Lípě, něco v Nymburce, ale moc si to už nepamatuji.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 07:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslel jsem universál Metro-bus-tram,ale třeba jedno depo metra,ne oddělené světy.
Ad ČD-universálnost- to je trochu jinak-dělaj se zkoušky v podstatě na typy přenosu,trakci- T na hydrodynamický a el.přenos, E na ss elektriky a S na střídavé elektriky.Pak ES na vícesystémové mašiny.
No a pak seznání na různé tratě,které platí 13 měsíců od poslední šichty.
To je na diskusi až bude čas,ale jde o to,že univerzálností se ty náklady snižují,ne naopak.
Teď to nemám čas rozebírat,ale vracím se k tomu řešení pro vozovny-všichni budou mít všechny papíry na tram a budou jezdit ve velkém universálním turnuse.Tím ty blbé i pěkn=é šichty dostane každý.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5144
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 08:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo. Tak je to 1:1 Milky. Já si prostě zas o tvé práci myslím, že sedíš ve vyhřáté kabině na polohovatelném křesle a vozíš se Prahou. Já na chalupě nenatírám, já pracuju proto, abych to nemusel dělat. :-)
Btw. Cena za informaci je již zahrnuta v ceně za přepravu.
Univerzální řidič je každý z nás - co je typů osobních aut a stačí na ně jeden řidičák. Myslím že "specializace" je jen jakási vlastnost pražských řidičů tramvají, asi plynoucí z přidělení vozů i řidičů do vozoven. Nedovedu si představit, že by třeba v Brně uměl řidič jezdit jen s T3. To by se asi neuživil. Už jezdíš s T6?
Budoucnost patří bagrům!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5147
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 09:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle nějak se bude vývoj spíše odehrávat. Je třeba se na to připravit. To abychom tady nějak moc nesnili.
Kancléř Weigl, člen Národní ekonomické rady vlády:
Velký boj by se měl strhnout o daňovou reformu. Zákon je otevřený na stole a díky krizi je příležitost daně výrazně zjednodušit a snížit. Odbory sice chtěly kvůli zachování všemožných výjimek a výhod stávkovat, ale do zákona by se mělo radikálně sáhnout a snížit zdanění práce, tedy odvody na sociální zabezpečení.

Takže: Když se vzdáte stravenek, nepřijdete o práci? Lidé by měli pochopit, že hlavním smyslem takového opatření je zachovat jim práci. To je lepší než následně řešit nezaměstnanost. Rozhodně proto nejsem pro návrhy, které počítají s většími sociálními dávkami a tváří se, jako že bojují s krizí. Je nutné se podívat i na zákoník práce, který odrazuje lidi od vedlejších pracovních poměrů či souběhu více prací najednou. Měl by být maximálně liberalizován. Na různé ochrany práce bych na krizovou dobu trochu zapomněl.

Z vašich vyjádření vyplývá, že byste také zapomněl na různá "zelená" opatření ve firmách. Neměli bychom si přidělávat problémy uměle vnášenými regulacemi. Ty jsou určeny pro dobré časy. Jestliže působily velké problémy firmám i v dobách před vypuknutím krize, tak teď jsou likvidační. Chápu, že jde zčásti o obecné dobro, ale pro samotné podnikání je to obrovský náklad. Chtít po firmách, které přicházejí o trhy a finance, aby současně nákladně registrovaly své zboží třeba podle programu REACH ( vztahuje se na chemické látky, pozn. red .), jde zcela proti snahám státu jim pomoci.
konec citace.
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 10:51:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Ty si to představuješ tak, že i když má metro v Praze víc dep, tak např. strojvedoucí nebo údržbář či dozorčí nebude příslušet ke konkrétnímu depu v určitém místě (např. Kačerov, nebo dozorčí stanice Hradčanská), ale bude volně použitelný, tzn. jeden den nastoupí na Kačerově, druhý v Hostivaři, dozorčí pak v Kobylisích, další den podle potřeby na Vltavskou, další do Hájů...
Pochopil jsem tě dobře? Pokud ano, tak s tím zásadně nesouhlasím a neumožňuje to ani Zákoník práce. Musel bys mít totiž čas strávený cestou na tato různá pracoviště placený jako režijní jízdy, tedy jako regulérní pracovní dobu. I když se teoreticky jedná o jedno pracovní místo - Prahu, tak fakticky jsou to místa i 20 a více km vzdálená. To je to samé, jako kdybys bydlel a pracoval v Praze a zaměstnavatel tě podle své potřeby každý den šoupl jinam: třeba do Brandýsa n/L, pak do Neratovic, do Mníšku pod Brdy...
Zaměstnanci by byli hloupí, kdyby na to přistoupili. Není k tomu nejmenší důvod. V celospolečenském měřítku něco takového vůbec neexistuje a nevím, proč by na to měla přistupovat část zaměstnanců a být na tom tratná. Kvůli tomu, aby jiní mohli sedět na zadku v bankách a brát tučné peníze
? Já alespoň tak hloupý nejsem.


Káem: Já ti rozumím a panu kancléřovi také. Každou situaci je třeba využít a "přitáhnout otěže". A přitáhnout je těm, kteří ten svrab nezavinili a sám být z obliga "ve vatě".

PS: Papíry na všechny typy tramvají mají dnes už všichni nováčci v krátké době po kursu a já, po deseti letech, už také. Chybí mi jen nízké KT.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1201
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 11:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, že jde zčásti o obecné dobro, ale pro samotné podnikání je to obrovský náklad. Chtít po firmách, které přicházejí o trhy a finance, aby současně nákladně registrovaly své zboží třeba podle programu REACH ( vztahuje se na chemické látky, pozn. red .), jde zcela proti snahám státu jim pomoci.
Zajímavá filosofie pana kancléře. Za to mu tleskám. Místo abychom se uskrovnili a zavedli státní regulace, tak jak se to již dnes děje všude ve vyspělém světě, tak se přesunem na úroveň třetího světa s absolutně volným trhem a raději necháme lidi pomřít na alergie, rakovinu a já nevím jaké všechny další nemoci. (Káem pracuje ale nejen proto, aby nemusel natírat, ale i proto, aby si mohl koupit drahé biopotraviny a žít v nezamořených oblastech). Určitě s tím všichni obecně souhlasíte, ale uvědomme si prosím, že na to bude mít jen pár vyvolených. Ostatně proto navrhuje pan kancléř a "krizový" tým Mirka Topolánka onu "spásnou" daňovou reformu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5149
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 11:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevim, pokud je sjednané místo práce "Praha" tak žádná režijní jízda. Přeci jen cesta po Praze je silně odlišná od cesty mimo Prahu. Pokud si někdo ovšem nechá sjednat místo výkonu práce Středočeský kraj, pak... Obávám se ale Milky, žes trefil kozla. Ono to na metru tak velmi podobně funguje. Asi až se Prox probudí (měl noční), napíše ti k tomu své - zrovna včera jsem s nim o tom mluvil.
A ostatně pamatuješ se, jak jsem spočítal, že bych ti moh přidat 2000,- měsíčně, když si pro vozík 21 dojdeš na Pankrác a nebudeš ho honit ze Strašnic? Já bych to po tobě zadarmo nechtěl a ještě by mi zbylo. Takoví jsme my.
Hele a taky jsme s Proxem se bavili o tom, že veškerý zlo pochází ze Strašnic: vzpurní odboráři, neudržovaný tramvaje.... proto asi tu vozovnu chtěj zrušit.
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 11:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Přeci jen cesta po Praze je silně odlišná od cesty mimo Prahu.
To bych velmi, ale velmi protestoval, pokud jsi měl na mysli, že se po Praze přepravuje lépe, než mimo Prahu. Kamarád jezdí z Neratovic VHD celý život a cesta po Praze je vždy tou horší částí.

Já o tom nepochybuji, že to tak na metru funguje a Prox to nejspíš potvrdí, ale určitě také nezapře, že jim podnik platí režijní jízdy. Na tramvajích tomu tak není.

PS: Pokud chtějí vozovnu Strašnice zrušit, tak v tom budou nejspíš nějaké kšefty magistrátu a Prahy 10. Pochybuji, že by něco ušetřili přesunem do ÚDDP. Nájezdy se prodlouží, všechno bude najíždět po Černokostelecké (rezidenti se na to také už určitě těší). Rád se nechám překvapit, co panstvo vymyslí.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 12:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:
"jeden den nastoupí na Kačerově, druhý v Hostivaři, dozorčí pak v Kobylisích, další den podle potřeby na Vltavskou, další do Hájů"

Nevím jestli to zákoník práce umožňuje či nikoliv, ale na metru to tak funguje - pokud jsi v letmu a nemáš pevný turnus, přičemž leťáků je poměrně dost.
Dozorčí skutečně může být nasazen na jakémkoliv stanovišti na 57 stanicích metra, na které odpovídá zařazením (PM, DS, SPT). Jestli ráno jedeš na Háje nebo na Černý Most se tě nikdo neptá a všechno je za jedny peníze.
Strojvedoucí jsou sice rozděleny na jednotlivé trasy, ale také neznamená, že nemůžou být zapůjčeni jinam, byť většinou po domluvě. Ovšem při mimořádné události tě mohou ze zálohy poslat kamkoliv.
Ostatně s tím přidělením k jedné trase to také není růžové. Pokud dělá fíra na béčku, tak mu klidně můžou napsat nástup v půl čtvrté na Depu Zličín, kam ti nejede žádná MHD a musí jet do práce autem. To ale neznamená, že mu směna nemůže skončit třeba na Černém Mostě a pak se musí pro auto vracet přes celou Prahu a nikdo mu to nezaplatí.
Co se týká střídání, tak jsou tramvajáci ještě v bavlnce. Však až přijdou tramvajové metrolinky, tak dojde i na vás...
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 12:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k těm režijním jízdám: To se týká pouze situace, je-li přejezd součástí směny.
Například: Dozorčí nastoupí směnu na Nových Butovicích, ale v průběhu dne vyvstane provozní situace s nutností posílit personál třeba na Nádraží Holešovice. Tento přejezd je pak režijní a je to placená součást směny.
Nebo: Strojvedoucí mají rozdělenou směnu na menší úseky a většinou, kde jeden úsek končí tam druhý začíná, ale občas to tvůrcům směn nevyjde a fíra si z IP musí pro soupravu přejet do Depa. Tak tento přejezd bude placený. Těchto manipulačních přejezdů je však minimum.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 13:40:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky, spokojen?
Dobrý den, dnes, 20.1.2008 v 13:02 jsem na zastávce I.P.Pavlova nastoupil do zadního vozu tramvaje 22 směr Bílá Hora, ev.č. 7062. Tramvaj stála v zastávce až do 13:07, zřejmě střídal nějaký "odborář" (sleduji dění u DPP). Jako cestujícího mě vůbec nezajímají rozpory mezi řidiči a vedením týkající se např. bezpečnosti střídání na I.P.Pavlova. Proto by mi ani nevadilo pětiminutové zdržení v zastávce, musím ale reagovat na následující jízdu tramvaje do Břevnova. Střídání zřejmě řidič protáhl kvůli údajné bezpečnosti, nicméně následující jízdou bezpečnost již moc nevyznával, navíc pohoda cestování byla pryč. Po celé cestě maximální našlápy, maximální brzdění... Rychlosti dle předpisů podle odhadu povětšinou dodržoval (jsem držitel oprávnění k řízení tramvaje, znám předpisy a mám odhad). Přesto díky technice jízdy řidič neodvedl kvalitu práce, která by měla být a proto píši ještě během jízdy tuto stížnost.
Přeji hezký den a těším se na zpravení o výsledku.
Posláno z mobilu.
Podporuji šíření nelegálních kopií autorských děl.
Náš zákon mě při koupi 2GB SD karty do foťáku označil za zloděje, když k ceně 72kč za kartu musím povinně zaplatit 24kč OSA.
Proto od teď nekoupím žádný originál, budu jen krást z internetu!
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 15:24:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Milky:
Jé to jsi mě opravdu pobavil. Například já jsem už nějaký ten rok pracovník bez stálého turnusu, tzv. letmo (leťák). Má to i další okolnosti, protože jsem bez turnusu (zaskakuji za turnusové kolegy, kteří jsou nemocní nebo mají dovolenou), může se mi stát, že celý měsíc nebudu mít ani jednu víkendovou či noční směnu. Nechci si na to stěžovat, mám pro to své důvody. Ale jenom pro představu mé směny za leden - 2. Nové Butovice, 7. Staroměstská, 8. Letňany, 12. Hloubětín, 14. Pohotovost (Muzeum), 15. Pražského povstání, 16. Karlovo náměstí, 19. Českomoravská.
Nikoho nezajímá kde bydlím, prostě musím být v 6:00 (18:00) na určené stanici a vystřídat kolegu.
Aby staniční personál mohl sloužit na některé stanici, musí mít na té stanici tzv. seznání. Já ho mám na všech, tudíž všech 57 stanic musím znát a vzhledem ke své funkci na té nejvyšší úrovni. A když sloužím na pohotovosti, tak se někomu během služby může udělat špatně a já ho musím na té stanici plnohodnotně nahradit, i když jsem tam třeba už tři roky nebyl. Pokud si udělám ještě zkoušky na Výpravčího depa, tak mi k tomu přibudou všechna tři depa. To jenom k té univerzálnosti.
Zajímavé je, že tramvajáci pořád poukazují na protekčnost strojvedoucích metra, Ale když se jim začne zavádět to, co je na metru řadu let běžné (střídané přestávky, přechod na jiný vůz ...) tak začnou brečet.
Stránky o MHD v ČR
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 951
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 15:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky - druhá jízda tram, zase něco...
Opět dobrý den. Je smutné, že během druhé jízdy tramvají dnešní den jsem nucen psát druhou stížnost na techniku jízdy. Jedná se o linku 1, do jejíhož zadního vozu ev.č. 8711 jsem nastoupil v cca 15:33 v zast. Voz. Střešovice a vystoupil na Čechově mostě.
Řidič při jízdě přes kolejové křižovatky naprosto ignoroval předpisy, zadní vůz odhadem přes křížení letěl 30km/hod, při odbočování vpravo na vyhybce na Hradčanské jel alespoň 20km/hod, v zast. Chotkovy sady, zkrácené na jednu soupravu stanicoval jako druhý...
Je velice zarážející, jak přistupují řidiči tramvají je své práci a na DPP to vrhá velice nepříznivé světlo.
Těším se na odpověď.

A po prestupu na 8ku zase řidič DVC soupravy otevíral centrálně, což se také nesmí. :-) Tři jízdy tramvají, pořád něco, jestli to něco neznačí...
Posláno z mobilu.
Podporuji šíření nelegálních kopií autorských děl.
Náš zákon mě při koupi 2GB SD karty do foťáku označil za zloděje, když k ceně 72kč za kartu musím povinně zaplatit 24kč OSA.
Proto od teď nekoupím žádný originál, budu jen krást z internetu!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 21:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "Zákon je otevřený na stole a díky krizi je příležitost daně výrazně zjednodušit a snížit."

Tak jo souhlas, když už je ta krize, tak zrušíme zvýhodnění stravenek, zrušíme jízdní výhody a místo nich přidáme k měsíčnímu platu ať nežeru tak 600 stravného a 1300 dopravného...
Kdopak na tom asi nejvíc prodělá ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1203
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 23:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Btw. Cena za informaci je již zahrnuta v ceně za přepravu.
A to bych byl špatný šotavién, kdybych to nechal bez povšimnutí. Podle představy Mladějova by totiž řidiči rozdávali kartičky s kontaktem na informace přes telefon (aby se tramvaj nezdržovala). Pokud má tedy cestující nárok na bezplatné informace, musí být i tato "Mladějova" kontaktní linka bezplatná. Pak teprv bude naplněno Káemovo tvrzení o bezplatném poskytování informací cestujícím, protože jejich poskytování je zahrnuto v ceně přepravy.

Tonda ježek: Máte to tam u vás kluci kruci taky těžké.

PS: Rozmluvte to, prosím vás, zítra na srazu Iamgoodovi. Ať má proboha slitování.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.