K-report
 

Archiv do 22. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 22. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 13:49:58    Odkaz na tento příspěvek  

Rob: Jestli nechápete, proč by měl podchod pokračovat na Myslínovu, tak to s Vaší urbanistickou erudicí tak horké nebude.
V textu je nutnost opravy podchodu - ale ne toho pod nástupišti, o kterém hovořím já, nýbrž té ohavné myší díry pod "majlontským" zhlavím.
Ano, lidi budou cestu nadchodem vyhledávat - co jim taky zbude, že...
Přesvědčujete mě, že o stávajících výškových a přestupových poměrech v dané lokalitě toho víte pramálo.
Btw: Berlin Hbf - v době jeho výstavby jsem žil v Německu a to reptání bylo zcela identické s brněnským.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 13:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob:
To s těmi tramvajemi nechápu - pokud prázdná tramvaj zajede mezi BIS a Metu, a nástup bude tam co dnes, tak bude tramvaj do nástupní zastávky couvat, nebo si udělá kolem BISky dvě kolečka?

Ad "horší a dražší": rozdíl mezi námi a Německem (ještě markantnější mezi námi a Švýcarskem) je právě v tom, že oni nehledají ta horší dražší řešení. Neříkám, že by se tam nějaká drobná neefektivita nenašla, tomu se asi ve veřejném sektoru nedá vyhnout, ale nikdo si tam nedovolí prosazovat evidentní pitomost jako u nás.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 15:29:59    Odkaz na tento příspěvek  

jk: tak v prvé řádě, já si tu na rozdíl od některých na odborníka nehraju. Urbanista zcela určitě nejsem, přesto si tak nějak dovolím tvrdit, že pro pěší je lávka plně dostačující, pro cyklisty je plně dostačující opravená "myší díra". Výtah zakreslený u "výstupu" na Myslínovu nevidím, přesto skoro i věřím, že projektanti nezapomněli na imobilní a na maminky s kočárky a nějakým způsobem je to vyřešeno. Jestliže Vy z textu chápete, že je zmiňována rekonstrukce "myší díry", já usuzuji, že je zmíněn podchod pod nástupišti. Už kvůli umístění parkovišť a zákresu ve výkresech.

Berlín tedy jen čas od času navštěvuji, ale nějakého extrovního reptání jsem si nevšiml. A navíc je rozdíl mezi reptáním a aktivní obstrukcí.

Racek: couvání vs. kolečka - tu otázku myslíte vážně?

A opět - horší, dražší, evidentní pitomost... to jsou všechno jen prázdná slova. Např. právě nové nádraží v Kr.Poli by nabídlo (ale stejně nenabídne, protože město od toho dalo ruce pryč přičemž projekt s podporou města dost výrazně počítá) komfortní přestupní uzel, 750 parkovacích míst (už slyším Vaše hučení, že je to zbytečně moc - zkuste uvažovat trochu do budoucna) komerční plochy, zajímavé architektonické ztvárnění (ovšem záleží na vkusu), což je všechno zlepšení oproti současnému stavu. Jistě by se našlo alternativní řešení (protože se snad shodeneme, že nulová varianta je neudržitelná), ale při splnění všech výše uvedených požadavků - už vzhledem k dispozicím toho místa - by to o moc levněji nevyšlo.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 752
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 16:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad couvání vs. kolečka: nějak mne vedle těchto dvou absurdních možností nenapadla žádná normální. Vás ano?

ad nádraží by nabídlo:
- komfortní přestupní uzel: místo cca 4 metrů výškového rozdílu to bude 15 a vzdálenosti mezi nástupišti a MHD stejné nebo delší - kde vidíte ten komfort?
- 750 parkovacích míst: hodily by se, ale je potřeba hledat řešení bez zmršení veřejné dopravy. Jinak se může stát, že nebudou stačit ...
- komerční plochy: proti nim nic, ale neměly by se budovat z veřejných peněz a na úkor atraktivity veřejné dopravy.
- zajímavé architektonické ztvárnění: což o to, hezké to je, ale architektura by měla být především funkční.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 17:01:26    Odkaz na tento příspěvek  

kolečka - já na tom prostě nic až tak absurdního nevidím. Budou tam sice v součtu nějaké vícenáklady za vozokilometry, ale vychází to z možností toho místa. Pokud se tam má vejít vše výše uvedené, jinak to asi řešit nelze. Navíc třeba o víkendech, kdy se na konečné nesejdou víc než dva vozy, se to objíždět nebude.

komfort vidím třeba v tom, že ve špatném počasí budu moci čekat v teple, koupit si čaj a přečíst noviny, zastávky mhd budu mít pohromadě, takže si budu moct vybrat spoj, který zrovna pojede (viz třeba dnešní od sebe vzdálené zastávky pro a30 a a44). No a překonání 15 metrů na eskalátoru mi tak nějak přijde míň namáhavé než 4 metrů (opravdu jen 4?) po svých. Ovšemže i ten eskalátor spotřebuje nějakou energii, ale to už je právě o nastavení příjmů z komerčních ploch, aby se provozní náklady zaplatily.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 18:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šlo by to řešit úvraťovou konečnou. :-)

(Tohle bude zmatek pro cestující, zmatek pro řidiče, kteří nebudou vědět, zda tramvaj odjíždí do pryč nebo najíždí do nástupní zastávky, a tak všechno.)

(Příspěvek byl editován uživatelem thingie.)
http://bahnhof.cz
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 18:33:32    Odkaz na tento příspěvek  

Tak řidičům to může být jedno a cestujícím se hodí na BUSE "Děkujeme, odejděte" :-). A budování třetí úvratě v Brně (má být i u kampusu) asi naráží na absenci kačen a koncepce, čím je vůbec nahradit.

Jinak ještě k tomu komfortu - pochopitelně i ta cesta suchou nohou od nástupišť až k MHD, abychom to měli pohromadě :-).
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 18:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má-li být i u Kampusu, může být i v Krpoli, a pro případ nouze tam nějakou tu smyčku v kolejích nechat…
http://bahnhof.cz
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 21:12:32    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tady se, přiznám se, moc nechytám já. "Nechat nějakou tu smyčku" znamená postavit to, jak je to navržené, jen to kvůli možnosti úvrati někde u ústí Kosmovy prospojkovat. Provozuschopných "kačen" má podnik 37, na d-8 se nasazuje kolem dvaceti a co jsem se tak jenom zběžně podíval, tak třeba 24.2. jezdilo na "šestce" 19 vozů. Navíc se některé nasazují z kapacitních důvodů i jinam, hlavně na d-1. A co by se dělalo s "Poršaty"? Teď navíc ten zmatek, kdyby jednou přijížděla k nástupišti tramvaj z úvratě zprava a podruhé normálně zleva. Ale hlavně opravdu nechápu, v čem je problém?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 22:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já z toho plánu chápu, že se tam v nějaké podobě zachová to kolejové propojení mezi tramvajema a královopolským nádražím, vlastně. Nebo nevím, proč tam ta čára je. Chybí k ní popisek. A je tam nakreslená i stávající smyčka. Možná jenom neznám nějaké zvyklosti.

Každopádně je to řešení té smyčky v Brně nezvyklé, rozhodně složitější proti jiným řešením, a nevidím jako šťastné, aby se takhle zesložiťovala infrastruktura, když to není nutné. Navíc, plánek vypadá hezky, ale když si to promítnu do toho skutečného místa, i se započtením všech plánovaných úprav, už to tak hezké není. BISku bych neřešil, kdyby tam vzniklo nějak atraktivní komerční centrum, ta budova se tam nehodí, asi by to někomu střelili a bylo by tam něco jinýho. :-)

Ale jo, kdyby měla být úvrať, nechat nějakou tu smyčku je asi blbost. Kór když je kousek vedle vozovna. Kačeny by sice nestačily, ale žádný velkoplán obměny vozidel jako takový stejně neexistuje. Rozhodnout o pořízování nových obousměrných tramvají by dle mého soudu nebylo v rozporu s ničím. Vlastně naopak, ta poršecí rámcová smlouva se škodovkou s nimi počítá, ne?

(A tohle už asi není úplně železniční diskuse.)
http://bahnhof.cz
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 09. března 2010 - 22:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K západním bratrům - zkuste někomu v Berlíně dnes říct, že Hbf není zapotřebí a že stačilo prodloužit nástupiště ZOO, jako to říkal eurozelený Herr Cramer. Pro něj byla evidentní pitomost stavět nové hlavní nádraží. Stejná je iniciativa Kopfbahnhof Stuttgart s blokační politikou, ale už se, bohudík, staví nové průjezdné podzemní "Stuttgart 21".
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 10. března 2010 - 09:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan od mun: No zrovna kolem Stuttgartu 21 je dost dusno, minulý týden jsem viděl reportáž na ARD, lítaly tam nějaké mrd. ojro a pánové od DB se hodně kysele kroutili. Místní obyvatelstvo se na projekt a jeho realizaci nedívá zrovna přívětivě. Trošku inspirace pro Brno, když je to partnerské město.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Středa, 10. března 2010 - 11:37:50    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: jednak nechápu, jaký smysl má psát dvakrát stejný příspěvek, druhak předpokládám, že to tvrzení o místním obyvatelstvu máte podložené nějakým průzkumem veřejného mínění provedeném na reprezentativním vzorku obyvatel. Oni se zelení vždy a všude snaží vyvolat dojem, že mají podporu obyvatelstva. To není nic nového.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 10. března 2010 - 17:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro ty, kdo umějí německy, tedy v reakci na předchozí příspěvek:
http://kopfbahnhof-21.de/
http://www.filder-zeitung.de/content/stuttgarter_nachrichten/cate gories/news/categories/stuttgart_und_region/categories/stuttgart_ 21/articles/versprochener_dialog__ber_bahnhof_bleibt_aus.html
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 10. března 2010 - 17:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale vždyť má Rob druhak pravdu...
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.107.182
Odesláno Středa, 10. března 2010 - 20:38:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ve svých 50 letech Fuchs napsal toto:
"...Stojíme proto v kritické chvíli - rozhodnouti se pro výstavbu nových zařízení ...Jestliže doba hospodářské krize, vzniklé po roce třicátém, zdála se soumrakem železniční dopravy, prokázala nyní znovu mohutnou životnost tohoto dopravního prostředku. I v příští soutěži skvěle obstojí, dá-li se jí přiměřené zrychlení a hlavně zpohodlnění. To znamená... sympatičtější budovy doplněné komfortem soudobé techniky. Je to dvojnásob nutné také proto, poněvadž pro většinu cestujících se stala cesta vlakem úplným postrachem. Při nové výstavbě brněnského nádraží musí projekty železniční i architektonické dbáti úzkostlivě na tyto požadavky.... Položení brněnského nádraží bylo snad vhodné v polovině minulého století.... Nádraží se svými provozními zařízeními vytvořilo skutečnou překážku rozvoje v oblastech města... Toto je jeden z hlavních dnešních důvodů, proč je zapotřebí hlavní nádražní budovu posunouti asi o 600-700 m jižním směrem oproti dnešní jeho situaci. ...radikální změny v příjezdních drážních tělesech a pomocných plochách pro nádraží seřaďovací, nákladní a pod....Odsunutím hlavního nádraží rozšiřuje se automaticky vnitřní město...."

Fuchs celý život považoval odsun za rozumný urbanistický koncept, i když třeba někdy více upřednostnil jinou variantu, odsun nikdy nepovažoval za hloupost. Tvrdí-li někdo opak, neví, co říká. Pokud máte někdo doklad o tom, že na stará kolena radikálně zkorigoval svůj postoj ve prospěch zachování starého nádraží, budu vděčný za citaci. Jsem si vědom, že pro dnešní dobu nejsou už Fuchsovy názory příliš relevantní, ale účelově je desinterpretovat, je nefér.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Středa, 10. března 2010 - 20:40:22    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: nevím, zda Vy neumíte německy či česky, ale já chtěl nějaké potvrzení Vašeho tvrzení o místním obyvatelstvu, nechtěl jsem odkaz na agitku analogickou (i když propracovanější) k nadrazivcentru.cz ani na jakýsi článek o nepříliš vydařené veřejné diskusi k projektu. Až v reportáži ZDF odkazované v diskusi pod článkem jakýsi anarcháč v zelené čepici a s transparentem v ruce vykřikuje cosi o tom, že "pokud on ví", 72% "Štutgarťáků" a přes 60% "Bádeňanů-Württemberďanů" je proti projektu. Zkoušel jsem to ověřit u strýčka Googla, ale nezadařilo se.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 11. března 2010 - 09:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak vyplývá z článku pod prvním odkazem, schází se místní obyvatelstvo každé pondělí na demonstraci, nejedná se tedy o jednorázovku. Na další demonstraci 15.3. má promluvit například bývalý ředitel stuttgartského nádraží, což je pravděpodobně osoba s provozem důvěrně obeznámená. Bohužel ani já jsem nepochodil u strýčka googla s hledáním pořadu Direkt na ARD, ale ty vytáčky hlavounů od DB a utíkání před kamerou byly celkem výmluvné. Pro Vaši informaci rozumněl jsem tomu slovo od slova.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Čtvrtek, 11. března 2010 - 10:46:54    Odkaz na tento příspěvek  

No, abyste nakonec nerozumněl líp německy než česky :-). Jinak jste si asi spletl dva články se stejnou fotkou. Ta sešlost v divadle byla minulou středu, o té pondělní demonstraci informuje tento. Sešlo se jich 3000 (jak jinak než pod vedením zelených), což není nijak omračující číslo a o tom, že by se scházeli pravidelně, v článku rozhodně nic není. Neříkám, že to nemusí být pravda, ale v článku to není. Zkrátka pokud chcete tvrdit, že "místní obyvatelstvo se na projekt a jeho realizaci nedívá zrovna přívětivě", musíte být schopen to nějak exaktně dokázat. Na základě toho článku se dá max. tvrdit, že určitá malá část obyvatel (pod vedením zelených) má s projektem problém, tak jak je to běžné vždy, všude a u každého projektu.

Jedno takové video je zde. Šéf DB, pan Grube, se tam docela potí, to ano. No aby taky ne, když mu malinko nabobtnal rozpočet :-).
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 15:25:25    Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob (08.03.2010 - 21:11:40, ale i další):
Vy skutečně považujete za užitečné číst ty žvásty, obklopující maximálně jednu smysluplnou větu na jedné straně a vyplozené především proto, aby materiál vypadal jako "odborně zdatný" a obsáhlý? Já mám naopak (patrně odchylně od Vás) raději obrázky: jednak na nich bývá víc vidět, jednak je na nich obtížnější případné nesmysly zakamuflovat, protože v obrázku je jen těžko možné "rozmělnit" je v balastním textu ...
Nevidím logický důvod, proč má být před vchodem do stávající po řádné opravě a "modernizaci" docela dobře cestujícími využitelné staniční budovy v podstatě VNITROMĚSTSKÉHO železničního nádraží parkoviště pro 750 vozidel IAD místo stanoviště prostředků VHD, které má být naopak odsunuto od budovy o několik desítek metrů proti dosavadnímu stavu - ke zkomplikování přístupu na peróny nesmyslným překonáváním nejen delší vzdálenosti, ale především ztracených výšek se tu vyjadřoval dost podrobně a velmi logicky už někdo jiný, takže to nechci opakovat: zopakuji jen doporučení k exkurzi do žst. Strančice a ke vznesení dotazu, jak drahý a energeticky náročný je provoz zdvihacích zařízení (navíc nikoli neporuchových), nezbytných podle platných norem pro zajištění "bezbariérových" (v uvozovkách je ten termín úmyslně) přístupů na nástupiště. A ještě jedna "repríza": do Vídně to z Brna není tak daleko, aby se Brněné nemohl podívat na totálně zmodernizované "severní" nádraží (nyní Wien Praterstern - t.č. tam dokonce provizorně končí některé rychlíky z ČR) a poučit se, jak může vypadat skutečně inteligentní "revitalizace" a "modernizace" železničního nádraží a souvisejících zařízení MHD (není to v pravém slova smyslu "terminál" MHD, protože některé linky jsou tam průchozí) ...
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 09:37:02    Odkaz na tento příspěvek  

Cajzl: to parkoviště u vnitroměstského nádraží - vřele souhlasím, to plánované parkoviště je kapacitně naddimenzované. Záchytné parkoviště této velikosti by mělo smysl možná někde u Globusu nebo dokonce až v Kuřimi, nikoliv v širším centru města.
Jezdím přes královopolský dopravní uzlík každý den a teď si toho tam i víc všímám. V zahrádkářských koloniích za tratí se bude dřív nebo později stavět (spíš dřív, co jsem měl to pochybné štěstí nahlédnout pod pokličku jedné z developerských společností). Atraktivitu té lokality ale nepříjemně sráží nepřítomnost kapacitního obchodního centra - nemyslím něco jako Globus nebo Tesco, myslím normální supermarket typu Billa apod + nějaká drogerie, atd. Poblíž je dnes jen pidi Albert u Semilassa. Zároveň tam ale není místo. Snad kdyby se něco vybudovalo nad tratí a výpadovkou...A jsme doma.
Aby bylo jasno - proti tomu centru nic, ale platit to z veřejných rozpočtů a maskovat to dle studie servisem pro cestující, to je jiná.
Ten servis pro cestující ("rychlé" potraviny, noviny atd.) by bylo možné realizovat i po rekonstrukci stávající budovy za zlomkové náklady, přičemž je otázkou, zda je hradit z veřejných rozpočtů.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 11:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záchytné parkoviště této velikosti by mělo smysl možná někde u Globusu nebo dokonce až v Kuřimi, nikoliv v širším centru města.

Záchytné parkoviště má především smysl tam, odkud se do města dostanu přímo a rychle, což není ani Globus, ani Kuřim. V současných podmínkách to znamená nutnost mít ho u šaliny => připadá v úvahu buď královopolské nádraží, nebo prostor za medláneckou vozovnou. Teprve až bude severojižní kolejový diametr (to je hoodně vzdálená budoucnost), tak by mělo smysl uvažovat o záchytném parkovišti u vlaku.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 12:11:37    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Ten Globus a Kuřim jsem myslel spíš polohou, ty dopravní možnosti tam (zatím) nejsou, to je jasné.
Zachycovat auta má smysl na periferiích, což KrPole zdaleka není. Medlánecká vozovna totéž.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 15:40:54    Odkaz na tento příspěvek  

Cajzl s návazností na další diskusi:
Žvásty nečtu. Studium VŠ skript mě solidně naučilo přeskakovat balast a vyzobávat podstatu. Jinak na to existují i speciální kurzy rychločtení.

750 (přímo "před vchodem do stávající..." jich má být 200) parkovacích míst je potenciálně velice užitečných. To místo je pro P+R ze směru od Svitav jako dělané - přímo u sjezdu z R43, nedaleko od centra a výborně napojené na MHD. Dovedl bych si případně i před vybudováním diametru představit vlakový pendl - ale to asi naráží na kapacitu tratě.

Že by to mohlo být uspořádáno jinak - to si taky svým amaterským "okem" dovedu představit - tramvaj by mohla mít nástup i výstup až v současné smyčce, na komunikaci obklopující tram. smyčku by se daly přivést i všechny bus. a trolej. linky včetně závleku 84, parkoviště označené ve studii jako "E1" by se dalo postavit do patra (a zajistit tak náhradou za plochy "D" a dům "G" alespoň cca 500 míst), stejně jako současná výpravní budova "G", kam by se dala soustředit komerce. Ovšem vůbec mi nečiní problém přiznat si, že je to pouze má amatérská představa a že vůbec netuším, zda by to bylo technicky, dopravně, finančně či urbanisticky akceptovatelné.

Já určitě nemám důvod stavět se do role nějakého zuřivého obhájce toho projektu, zvlášť, když se stejně s největší pravděpodobností nebude realizovat. To, s čím jsem do této debaty přišel, byla "kritika formy kritiky". Kritika na českých disk. fórech zkrátka často bývá jednostranná, přerůstá spíš v zapšklost a pro svou podporu používá nesmyslné argumenty. Jako třeba tento Váš: "stanoviště prostředků VHD, které má být naopak odsunuto od budovy o několik desítek metrů proti dosavadnímu stavu". To jste si patrně neprohlédl ani ty obrázky, které máte rád. "Ztrácet výšku", jak už bylo uvedeno, by Vás patrně též nikdo nenutil. S poruchovostí eskalátorů to není nijak žhavé (ale už i pro tuto případnou možnost je jasné, že podchod by byl k dispozici též), s drahotou už je to jiné, roční provoz jednoho eskalátoru přijde na cca 0,5 mil. Kč, takže by se jejich provozování na těch celkových předpokládaných ročních provoz. nákl. cca 14 mil. Kč vcelku výrazně podílelo. Tam je spíš právě problém s nastavením výnosů, protože se upustilo od té větší verze, takže by výnos z těch poměrně hubených 2000 m2 kom. ploch zaplatil jen malou část provoz. nákladů.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 15:42:06    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak Praterstern je pochopitelně fajn. Ovšem to je o něčem trošku jiném. Jednak evidentně neměli potřebu provokovat odvážnou organikou (to se asi ve Vídni ani nedalo čekat) a spokojili se s tuctovým krabicoidem, druhak i tento krabicoid přišel na bratru 1,2 mld. Kč, přičemž v této ceně není zahrnuto ani jedno parkovací místo, zato je tam 3x více komer. ploch než ve "vážce" a do třetice i pro navazující přestupní uzel měli neporovnatelně lepší prostorové podmínky.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 16:05:42    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě ke Goldfingerovi - tam jsem si pak následně uvědomil, že myslíte doslova "článek pod prvním odkazem" a ne odkazovaný článek pod prvním odkazem čili vlastně druhý dokaz :-). No nic. Každopádně tam opravdu mají rozepsané podnělní demonstrace na měsíc dopředu, měl jste pravdu. Ovšem to nic nemění na mém názoru. Toto je opravdu jen o něco profesionálnější "nvc", žádný důkaz o postoji většinového "obyvelstva".
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.170
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 11:58:50    Odkaz na tento příspěvek  

A to se k sakru ten severojížní tramvajový diametr nemůže postavit v těchto letech? Proč ne do 2013 s dotací EU navíc, pak po roce 2013 dá EU na to velké nic. Mám takový pocit. Bylo by dobré to již začít stavět. Stavějí se jiné hovadiny, tak proč ne toto?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 12:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemůže. Za prvé proto, že není připravený: v poslední době to vypadá spíš na železniční diametr, než na tramvajový, ale definitovně rozhodnuto zřejmě není ani to, natož aby existoval projekt, schválený investiční záměr ... a dokonce není ani investor: město ani kraj nemají love, SŽDC se do toho asi uvrtat nenechá (do tramvajového na 100% ne ;-)
Za druhé proto, že peněz není nazbyt a ani fondy EU (v tomto případě OPD) nejsou bezedné. Jsou investice důležitější (a lépe připravené), na které se nedostalo: v blízkém okolí třeba Brno - Přerov.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 14:34:59    Odkaz na tento příspěvek  

No ony nějaké dotace jistě budou i po roce 2013. Podle současných smělých plánů kraje by se do roku 2016 měl postavit první úsek diametru mezi Přerovkou a novým a starým nádražím.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 08:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaké dotace asi budou, ale stejně jako dnes nebude nazbyt, resp. na nesmysly. Když je řeč o prvním úseku diametru spojujícím přerovku se starým nádražím, tak je na místě říct, že stavět "metro" (protože s hlediska investičních nákladů je to to samé) s maximální špičkovou kapacitou 10 vlaků za hodinu je totální pitomost, čili pokud si ty současné smělé plány nevetknou za klobouk a nenamalují to znovu a lépe, tak není šance. Řekl bych naštěstí není šance ...
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 16:17:14    Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji zřídit železniční filiálku Kanceláře pro uvádění nesmyslů na pravou míru. O odborníky, zdá se, nebudete mít nouzi. Btw už poněkolikáté čtu ten odhad o propustnosti 10 vlaků/h, ale ještě nikdo nevysvětlil, jak k tomu číslu došel. To vychází z norem, nebo o co jde?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 16:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Studie SUDOP Brno, AMBERG Engineering Brno (červen 2009):
8.5. Kolizní bod napojení diametru od Břeclavi, Střelic na diametr od Chrlic
Jedná se o vzájemné rušení jízd, v naší kalkulaci 6 Os vlaků/hod od Střelic, Břeclavi s dalšími čtyřmi nebo šesti vlaky za hodinu směr Chrlice. Zde bude záležet na polohách návěstidel, přičemž doba obsazení připadající na jeden vlak by měla být cca 3 minuty. Velmi bude záležet na poloze nástupišť zastávka Zvonařka vůči místu úrovňového křížení a také na skutečných počtech vlaků dle obchodního zadání. V tomto místě bude obtížná konstrukce jízdního řádu a hlavně jeho dodržování. Podle orientačního propočtu by neměl počet vlaků v místě křížení být větší než 10 vlaků/hod.


Jenom mne překvapuje, že když je SUDOP schopen namalovat v podzemní dráze úrovňové křížení, tak nepoužil stejnou logiku i pro vykřížení diametru se zapuštěným úsekem VMO, a nenaprojektoval tam první podzemní úrovňový přejezd se závorami v ČR (a možná i první v Evropě)
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 19:00:04    Odkaz na tento příspěvek  

Tomu úrovňovému křížení jsem se taky divil. Nicméně s těmi deseti vlaky asi půjde o normy, protože selským rozumem se mi tam při tom tříminutovém obsazení (což mi navíc připadá zbytečně moc) vejde vlaků víc. Každopádně s více vlaky počítají, vždyť přece mezi Zvonařkou a Řečkovicemi mají jezdit vkládané vlaky a kolejová spojka u nového nádraží má být až za tím úrovňovým křížením. Celé to "jižní zapojení" by taky, tuším, nemělo být součástí první etapy, takže toto byl asi od SUDOPu jen první "nástřel" nejlevnějšího řešení a budou na tom dál pracovat. Zvlášť, jestli jim to vychází takto problémově.
Pokerna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 19:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Ten přejezd by ae nejspíše nesplňoval rozhledové podmínky
xxx 037-x FOREVER;-)
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 00:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbývají už jen vzpomínky...
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 13:05:58    Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob (17.03.2010 odpoledne):
Asi jste lepší: já "rychločíst" tak, aby mi podstatné neuniklo, neumím, a skriptům jsem se snažil spíše vyhýbat - a protože naopak mám dostatek zkušeností s obsahem textových částí různých "studií proveditelnosti" a podobných materiálů, tak v nich raději studuji ty obrázky a k textu se vracím jen tehdy, když ty obrázky potřebuji nějak doplnit.
Rozhodně nemám nic proti budování parkovišť systému "P+R" u významných bodů sítě MHD, ale přijde mi naprosto zcestné budovat je tak, aby komplikovala vazby mezi železniční dopravou a MHD (zejména nemá-li parkoviště navíc ani prioritně sloužit uživatelům železnice) - a prodloužení přestupních vzdáleností + překonávání zbytečných změn nivelet takovou komplikací zcela jistě je. A i když chápu, co k tomu investory vede, považuji za stejně zvrácené i budování všelijakých umělých "překážek v cestě" ve formě různých komerčních zařízení, která většině uživatelů VHD pro jejich běžné potřeby nejsou k ničemu: těžko například na pražském hlavním nádraží někdo z pravidených uživatelů železnice chce mít v cestě k vlaku luxusní "boutique", protože si rozhodně nikdo nepotřebuje cestou do nebo ze zaměstnání běžně kupovat právě na nádraží třeba luxusní podprsenku za 4000 Kč jen proto, že mu investor "revitalizace nádraží" ten obchod postavil do cesty mezi výstup z metra a podchod vedoucí k vlakovým perónům: i proto mi řešení navrhované pro "Kénig" přijde zcela dementní a zvrhlé. Kam to, krucinál, ta společnost spěje, když je možné, že z jinak snad vcelku normálních lidí se tak snadno stává jen stádo nepřemýšlejících a snadno manipulovatelných tupců, které si nechá vnucovat pro ně nepotřebné a život znepříjemňující věci, z nichž prospěch má jen několik málo "vyčuránků"?
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 16:01:39    Odkaz na tento příspěvek  

Když se nad tím aspoň trošku zamyslíte, tak zjistíte, že výnos z pronájmu toho "boutique" dokáže zaplatit třeba provoz jednoho páru eskalátorů. Já na nádražích nic než potraviny a tiskoviny nekupuji, ale někdo určitě nákup ve zmíněných prodejnách (třeba i luxusního zboží) využije, jinak by odtud nájemce velice rychle odešel. Tak funguje tržní prostředí, jestli jste to za těch 20 let nepochopil. Pokud někdo (v případě Wilsoňáku třeba i zahraniční turista) něco v takovém obchodě koupí, tak na to a) nejspíš má, b) mu to patrně přinese nějaký užitek a c) Vám do toho rozhodně nic není. Nebo snad s nostalgií vzpomínáte na časy, kdy o tom, co si lůza bude a nebude moci koupit, rozhodovala Strana?
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3301
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 16:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár fotek na ilustraci, jak to vypadá dnes


Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 00:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob: upřednostňovat sekundární prvky před primární funkcí je <|> za kteréhokoliv režimu, to se okecat nedá. A nejhorší je, že takové stavby znepříjemňují život desítky let (navíc každý má jistou hranici tolerance, za kterou se rozhodne takovou stavbu ignorovat - v případě hromadné přepravy to obvykle směřuje k přesunu do IAD)...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 01:15:26    Odkaz na tento příspěvek  

Kde někdo vidí upřednostňování jednoho prvku, jiný vidí jejich symbiózu. Kde někdo vidí černou a bílou, jiný vidí celou paletu stupňů šedi. A vo vo tom to je.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 04:45:46    Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob (poslední dva příspěvky):
Pokud jde o to vidění, pak ovšem asi právě Vy patříte do té první skupiny (= všechno současné je "to pravé ořechové", a na to, co bylo a aspoň nějak fungovalo, patří jen naplivat) ...
Trochu v tom Vašem výčtu důvodů pro budování zbytečných překážek v cestě k vlaku či od něho postrádám, že (pokusím se to podat podobným stylem, jaký používáte Vy pro své teze)
- d) "boutique" je sice vybudován ve zkorumpované ČR, kde zájmy vyvolených jsou až na prvním místě, ale nabídka luxusního zboží železniční klientele je přece tím , co je teď "trendy" ve vyspělé Evropě, a
- e) to "zařízení" by klidně sice mohlo fungovat i jako dobrá "pračka" na peníze či naopak penězovod (pro což je nečeskost provozující firmy výborným "zabezpečením" - a rozhodně by to nebyl první takový případ), ale něco takového nás přece v případě ČR nemůže ani napadnout.
Osobně se domnívám, že tržby v tom "boutique" nemohou zaplatit ani cenu elektrické energie spotřebované na jeho osvětlení - v jednom ovšem máte přece naprostou pravdu: platí Vaše "c)" (tedy aspoň zatím, ale zato nejen pro mne) - jen jste k tomu jaksi zapomněl dodat, že proto to u nás teď vypadá tak, jak to vypadá; přemýšlím, jestli dřív nějak "zamelou Boží mlýny", nebo zda dřív začne něco sice trochu divočejšího, než pouhé cinkání klíči, ale co aspoň konečně přinese lepší výsledky nejen pro ty samy sebou vyvolené ...
A ještě k těm umělým překážkám a prodlužování pěších spojnic mezi stanovišti různých prosředků VHD: je zajímavé, že v zemích na západ a jih od ČR cestující narazí spíše na opak: i na tamních nádražích (často "revitalizovaných" v mnohem mohutnějším a "rozmáchlejším" stylu, než jaký vidíme u nás) jsou sice občas i prodejny luxusního zboží, než jen toho, co potřebuje běžný cestující, ale rozhodně přitom nepřekážejí lidem v cestě - a že by tam majitelé a správci železničních budov měli menší zájem o jejich efektivní využívání, to snad tvrdit nechcete ...
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 11:39:57    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud bych potom měl parafrázovat já Vás, pak tedy pro Vás je patrně vše co "bylo" to pravé ořechové a na vše současné je třeba naplivat. Pak by asi stálo za to položit si otázku, zda je lepší žít v minulosti, nebo v přítomnosti (ať už je jakákoli). Možná spíše otázka pro psychologa. (Btw pokud něco v minulosti fungovalo, neznamená to nutně - ale také pochopitelně za jistých okolností znamenat může -, že to funguje a vyhovuje i dnes, časy se mění).
K "západu a jihu" - zde např. seznam obchodů s módou a módními dolňky na mém oblíbeném Berlin Hbf.: Bijoux Terner, Calida, Casa Moda, DON'T LOOK!, Esprit, Eterna, Gerry Weber, Görtz 17, Iam Accessoires, Look 54, s.Oliver, SIX Modeschmuck, Tally Weijl, Tamaris, Tom Tailor, Vero Moda / Jack & Jones. (Luxusní podprsenku tam seženete).
Nevím, kdy jste naposledy nastupoval na Wilsoňáku, já tento týden a kupodivu mi v cestě absolutně nic nepřekáželo. Ani somrák, natožpak jakýsi "boutique", jehož existenci jsem ani nestačil zaregistrovat.
Silácké řeči o "něčem divočejším" taky vyloženě miluju. Jednak už vidím Švejky na náměstích s vidlemi v rukou, druhak to, že jsou tu voleni stále ti stejní podvodníčci, je o ... (doplňte si sami) volitelů. Alternativy existují.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 13:01:38    Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob:
Nevím, kdo tvrdí, že "je patrně vše co "bylo" to pravé ořechové a na vše současné je třeba naplivat" - já tedy rozhodně ne, ale nemám ani pražádný důvod hájit cokoli, co je zjevně už na první pohled zhoršením toho, co dosud existovalo a fungovalo, jen to třeba někdo nezodpovědný nejen nevylepšoval, ale ani neudržoval.
Že by nové berlínské hlavní nádraží bylo zrovna mým oblíbeným, to tvrdit nemohu, ale i když je to spíše luxusní obchodní dům, nevadí mi ty tamní "boutique" v případě, že se mi nepletou do cesty, pokud je nechci nejen navštívit, ale ani vnímat: na pražském hlavním nádraží mi ostatně také nevadí cukrářství s pralinkami za 1800 Kč za kilogram, protože mi v cestě nepřekáží, a dokonce s mírným skřípáním zubů snesu i to obří knihkupectví (byť to už v cestě překáží), protože prodává zboží, které k cestování svým způsobem patří - a kdyby v cestě místo prodejny předražených podprsenek a kalhotek bylo třeba pekařství prodávající kvalitní a zároveň levné občerstvení na cestu (které, mimochodem, nyní na pražském hlavním nádraží k dispozici není vůbec), také bych je byl ochoten akceptovat, ale pokud tam překáží to, co tam je nyní (tedy prodejna, v níž se personál bojí a musí být střežen ochrankou), tak to tedy rozhodně za žádné terno považovat nemohu. A pokud by kdekoli v ČR chtěl kdokoli stavět něco podobného a kazit tím dostupnost VHD a priori i mně, pak to za přínos pro veřejnost rozhodně nepožaduji a souhlasit s tím nechci a nebudu.
A pokud jde to, že "alternativy existují", docela rád bych věděl, jaké alternativy si představujete, protože výsledek voleb lze s ohledem na principy obsažené v nyní platném volebním zákonu a na jeho uplatnění právě v českém prostředí předem docela dobře odhadnout: opět pat a rozhádaná směnovna, neschopná vytvářet nástroje pro efektivní fungování "státu" i společnosti a vytváření předpokladů pro to, že jeho občané budou spokojeni.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 13:54:50    Odkaz na tento příspěvek  

Zkrátka evidentně oba dva žijeme v úplně jiných světech. Já si při nejlepší vůli nedokážu představit, jak Vám výše uvedené může "překážet", "plést se do cesty", příp. snad i "kazit dostupnost VHD". Já prostě přijdu na nádraží, zamířím k pokladnám, koupím jízdenku, když mám hlad, zajdu do fast-foodu, popř. koupím něco na cestu a nějaké další možnosti té budovy začnu vnímat snad až ve chvíli, kdy mi zbyde čas. Pokud mám tu potřebu, prohlédnu si zboží v nějakém obchodě, pokud ne, posedím, popiju, počtu, příp. jdu rovnou na perón. Vyhovovat by Vám takto nemohlo žádné větší nádraží na západ či na jih a řekl bych, když tak Váš příspěvek čtu, že ani spousta těch menších. Patrně Vám zkrátka celkově nevyhovuje "kapitalismus". A to nejen ten současný divoký český.
Politiku sem tahat nechci, ale pokud lidi mají plná ústa toho, jak je zde všechno špatné a potom v preferencích vedou stále ty stejné strany (čímž jim vlastně volič říká: jsem s Vámi spokojený, nemusíte se o nic bát, zejména ne o korýtka), které za to vše špatné mají léta odpovědnost a nemají pochopitelně snahu s tím cokoli dělat (pat je pat, ale např. boj proti korupci by v normální sněmovně měl být prosaditelný napříč spektrem), pak opravdu nevím, co si o tom mám myslet.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 15:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KR: o deset časových pásem jinde se v kritice jednoho tamního projektu nádraží hezky píše: "monthly pass holders need to get from the street to the platform, pronto, without any scenic detours."

A přesně to samý platí i pro Brno. Klidně ať si tam ty obchody jsou, ale ať se kvůli nim neprodlužuje cesta z ulice nebo z návazné MHD na nástupiště.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 15:54:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "David_jaša" = 1730:
Díky - to je přesně to, co jsem se snažil vyjádřit, ale do "Kolemjdoucí Rob" odmítá uznat: asi vlakem jezdí jen občas a má obecně dost času, takže chodí na nádraží půl hodiny před odjezdem - pak bych se nedivil, že by tam potřeboval i obchody s naprosto nejzbytečnějším zbožím, aby ten volný čas mohl utratit jeho prohlížením, a na nejkratší spojnici přednádraží s peróny by mu jako překážka nevadily ...

Ad "Kolemjdoucí Rob":
Já nemohu za to, kolik lidí chodí k volbám a koho kdo volí (a ani bych to nijak ovlivňovat nechtěl): já jsem se pouze pokusil upozornit na to, že samotné volby situaci v ČR změnit nemohou, protože český volební zákon nastavuje podmínky tak, že výsledkem je to, čeho jsme svědky už nyní - to, že se voleb účastní málo lidí, zvýhodňuje právě ty partaje, které nás dovedly do současného marasmu. Ani já sem nechci zanášet politiku, ale pokud by Vás snad zajímaly některé podrobnosti (byť nejsou o železnici), podívejte se třeba na toto:
http://glosy.info/texty/kratka-studie-o-rozdeleni-mandatu-zeleni- jako-obet/
- týká se to sice voleb uskutečněných v roce 2006, ale k žádné podstatnější změně nedojde ani letos: a nejde vůbec (jen) o SZ (kterou třeba já v její současné podobě "nemusím"), ale o mizivou "obecnou" možnost změnit cestou voleb rozložení sil v tomto státu ...
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 16:47:28    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že je ze mnou napsaného zřejmé, že "obchody s naprosto nejzbytečnějším zbožím" nikde nepotřebuji, ale že mi nevadí a dovedu pochopit jejich integraci do nádraží. S tou větou od Davida Jaši se pochopitelně dá souhlasit, ale žádné "scenic detours" se netýkají ani Wilsoňáku ani "vážky", kde by podchod zůtal zachován. To už je tu uvedeno poněkolikáté, ovšem Vy to nejspíš slyšet nechcete. A "přesně to" jste se tu rozhodně vyjádřit nesnažil. Tvrdil jste, že Vám vadí už sama ta přítomnost obchodů - to, že je musíte vnímat. Patrně Vás zboží v nich zaujme natolik, že Vám mezitím ujede vlak, nebo opravdu nevím, jak tomu rozumět.

Zrovna tak jste se "pouze pokusil upozornit na to", že by mělo přijít "něco divočejšího", což je zcestné právě už jen proto, že lidi nejsou schopni ani přijít k volbám a řešit situaci v rámci daných možností. Což se prostě dá a ne že ne. Kdyby John dostal 20%, tak se z něj klidně může vyklubat stejný podvodník, jako jsou ti stávající, ale byl by to pro politiky jasný signál: "když nás budete sr.t, vyhodíme vás od koryta".
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 17:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou větou od Davida Jaši se pochopitelně dá souhlasit, ale žádné "scenic detours" se netýkají ani Wilsoňáku ani "vážky", kde by podchod zůtal zachován.

Ovšem v případě vážky se "scenic detours" nekonají jen proto, že zaparkovaná auta nejsou v žádném případě "scenic".
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 17:10:54    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že se skoro dá i předpokládat, že kdyby byl podchod pro přístup k vlakům hojně využívaný, park. místa mezi MHD a podchodem by se zrušila. Už proto, že by tam stěží chtěl někdo parkovat a nechat si svá auta procházejícími "leštit".
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1734
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 17:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, ale neušetřené metry od tramvajového nástupiště k železničnímu to neodstraní. Nebo ti snad těch dnešních 165, resp. 185 m přijde jako něco, co je záhodno dál natahovat?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 17:42:32    Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob:
Vy jste asi původem odněkud z Tatarstanu - ale mohl byste se aspoň naučit číst, trochu nad přečteným i myslet a nehledat v tom jen konflikty a negativa: víc k tomu nemám co dodat.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 17:58:02    Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: ne, nic není záhodno natahovat, zejména ne zacyklenou diskusi o mrtvém projektu.

Ano, pane cajzle, konečně jste se projevil dle svého naturelu. Ale jinak co se týče čtení a přemýšlení velice nápodobně. A hledání negativ? To zní od Vás téměř jako vtip.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 18:47:06    Odkaz na tento příspěvek  

Kolemjdoucí Rob:
Dobře - když jste v mých textech nedokázal najít, oč podstatného jde, tak tedy ještě jednou (a doufám, že už naposled) stručně popis toho, co by jedině mělo v "Kénigu" smysl udělat:
- GO stávající staniční budovy + přizpůsobení současným potřebám a možnostem využití (zejména v případě nyní již "postradatelných" prostor),
- tramvaj + autobusy MHD přivést až těsně ke vstuou do (stávající) staniční budovy,
- přístup na peróny podchodem z haly (s dobudováním eskalátorů místo jednoho ramene schodiště a ramp místo druhého ramene); další možnosti přístupu nevylučuji, ale nejsou nezbytné = ať je zaplatí ten, kdo je potřebuje,
- v hale zřídit především vybavenost užitečnou pro cestování (na to je v ní místa dost), ostatní jen v případě, že zbude místo,
- "vážka" a obchodní centrum: klidně, ale jako novostavba mimo objekt nádraží = někam směrem k Semilasu a třeba s mírně zakrytým parkovištěm pro IAD na střeše (neslouží převážně a prioritně pro uživatele železnice).
Všechno ostatní není pro uživatele VHD zlepšením současného stavu, a je to tedy běžným lidem k ničemu = zbytečné a neobhajitelné jako stavba z veřejných prostředků. Už to konečně chápete ???
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 19:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde někdo vidí černou a bílou, jiný vidí celou paletu stupňů šedi.

Možná nechtíc jste právě uhodil hlavičkou o hřebíček ;-)
Realita je spojitá, nic není na 100% dobré ani na 100% špatné, bílé ani černé, všechno je někde mezi. Ale chování jednotlivců obvykle spojité není - do práce jedu veřejnou dopravou - nebo jedu autem, bílá - černá, 1 - 0 ... a vztah mezi tím je takový, že každé drobné zhoršení veřejné dopravy (o něco tmavší odstín šedé) způsobí "přeskok" některých uživatelů ze stavu "jedu" do stavu "nejedu". Ale my bychom potřebovali, aby jich neubývalo.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 21:57:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cajzly rád nemám, ale tentokrát skutečně uhodil laťák na glocnu. Ve výčtu mi chybí pouze nějká skromná varianta prodloužení podchodu přes Ponáffku a nějaké vkusné zastřešení prostoru mezi výpravní budovou a svitavskou radiálou, aby se do vhd dalo přejít suchou nohou i za největšího marastu. Inspirace Wien Praterstern už byla zmíněna.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 01:37:19    Odkaz na tento příspěvek  

No tak on především tenhle cajzl ze Svitav nenapsal vůbec nic nového. V podstatě to samé jsem napsal už v příspěvku ze 17. března 2010 - 15:40:54, jen jsem si při tom nehrál na pojídače Šalamounových exkrementů. Ono např. vecpat tam do toho stístěného prostoru se sjezdem z radiály všechnu MHD jistě nebude tak lehké, jak si ten pán představuje. A s Pratersternem to má společné asi taky jen to, že je to nádraží. Prostorově i finančně je to o něčem jiném, ale i to už tady bylo. Nakonec to stejně skončí tak, že se udělají nejnutnější opravy a jinak vše zůstane při starém. (Konečně proč ne, že.) Město těžko bude cpát prachy čistě do zkvalitnění dopravy mimobrněnských, když to pro něj nebude řešit nic navíc, kraj na výraznou přestavbu mít nebude a dráhy stěží seženou investora pro zapadlé nádraží za radiálou.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 02:26:25    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger (569):
Díky za doplnění - to tam samozřejmě patří také, jen jsem na to v tom rozrušení pruzením Kolemjdoucího Roba už zapomněl.

Kolemjdoucí Rob:
No, a kdybyste si přes svoji sebestřednou zaslepenost povšiml, že ten cajzl to vlastně v podstatě všechno napsal už dávno předtím (= 4. března, přičemž už tenkrát jen doplňoval a podporoval to, co napsali už i jiní před ním), a kdybyste tedy zbytečně neprudil svým zatvrzelým hledáním všemožných důvodů pro odmítání toho, na čem se ostatní shodli, tak by celá ta debata už dávno skončila - ale to byste asi nemohl být sám se sebou spokojen: navíc to docela působí i dojmem, že na tom pokusu o vytvoření penězovodu pro peníze z "nadměstských" rozpočtových úrovní do nějakých privátních (a samozřejmě především partajních, protože bez "sponzoringu" partají povinnými 20 % z rozpočtu akce se dnes nic nepostaví, resp. to je naopak ten hlavní důvod pro zahajování staveb čehokoli "veřejného") kapes máte i Vy svůj osobní zájem ...
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 08:25:40    Odkaz na tento příspěvek  

Cajzl (21.3., 18:47): Přesné.
Ad ty podprsenky za 4000,- atd. Na nádraží ať se prodává klidně cokoliv, když si to na sebe vydělá. A řekl bych dokonce, že čím víc komerce rozežene "tradiční" tuzemskou nádražní atmosféru, tím líp.
Konkrétně v KrPoli (přestaňme sem plést Stuttgart, Berlín, Vídeň atd.) se lze v současné de facto nevyužívané budově komerčně vyřádit dostatečně (po rekonstrukci*). Vážka je mimořádně pěkný návrh, ale do jiné lokality a s jiným investorem, než sférou veřejných rozpočtů.
*) tato varianta byla ve studii odstřelena velmi rychle a bez udání rozumného důvodu.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 09:43:25    Odkaz na tento příspěvek  

"jk bez registrace":
Díky!
Já jsem nechtěl zbytečně rozdmychávat vášně, ale bytostně mi vadí, když vidím to nesmyslné plýtvání za hovadiny a ničení aspoň nějak fungujících "statků" bez jejich náhrady něčím opravdu lepším pro širokou veřejnost a ne pouze pro ambiciózní "dravce", navíc kamuflovaných často naprosto neoprávněným žehráním na předchozí režim, když ve skutečnosti jde o dosud ničím lepším nepřekonané záležitosti mající původ třeba ještě v dobách Rakousko-Uherska. A protože mám dostatek zkušeností s tím, že o čím větší pitomost nebo zlomyslnost se jedná, tím větší naději má na realizaci, zvedám hlas preventivně i v případech, kdy jde teprve o úvahy či přípravu potenciálních hovadin, pokud se o nich včas dovím: jakmile se totiž akce "rozjede", zastavit ji většinou je už nemožné nebo velmi obtížné. A je přitom úplně jedno, jestli ty hovadiny mají vzniknout v Praze, v Brně, či kdekoli jinde v ČR (kde mám formální občanské právo a morální povinnost pokusit se zasáhnout), nebo i mimo ČR, kde si ovšem mohu jen pomyslet o místních lidech, že zjevně nejsou moudří.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 10:33:12    Odkaz na tento příspěvek  

Cajzl: Znáte seriál Jistě, pane ministře/premiére?
"Veřejnou diskusi o řešení problému lze zahájit teprve tehdy, až se vláda definitivně pro nějaké řešení rozhodne". (parafráze).
Btw: "- tramvaj + autobusy MHD přivést až těsně ke vstuou do (stávající) staniční budovy" - nevím nevím, namačkat šalinu, busy MHD, busy IDS a trolejbus do jednoho místa těsně před vchod asi nepůjde, takže vždycky skončíte plus mínus u současných poměrů - které ale nejsou tak tragické, jak jsou prezentovány.