K-report
 

Archiv do 9. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Trať 302 Nezamyslice m. n. - Morkovice » Archiv do 9. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 31. března 2010 - 01:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:

- Existovala v době zastavení osobní dopravy na trati nějaká nákladní doprava?
* pravidelná nákladní doprava skončila defacto v roce 1996, pak už to byl jen sem-tam nějaký vůz do Morkovic. Následující zavážení tratě správkovými vozy a jejich odvoz (částečně po polích v rozřezaném stavu ) v to nepočítám.

- Byla zastavena osobní doprava na trati z důvodu nevyhovujícího technického stavu tratě, anebo prostě proto, že autobusy vyšly laciněji?
* no, špatný stav trati a nízká vytíženost vlaků se jako důvod uváděly, ale osobně můžu říct, že zas tak málo lidí tam nejezdilo a v zas tak špatném stavu trať nebyla. Spíš (moje hypotéza) šlo o to, že trať vedla vpodstatě přes tři okresy a žádný si za ní nijak zvlášť nestál. A taky bylo třeba někam odstavit ty správkové vozy, že. S následujícím vznikem krajů a objednáváním dopravy jimi by trať zřejmě tak jako tak skončila

- Pamatuji si po těch cca 12 letech správně, že nadchod měl, resp. snad stále ještě má, plechovou "podlahu"?
Nebyl tento povrch v zimním období kluzký, až nepoužitelný?

* Ano, nadchod má plechovou podlahu a v zimě to tam lehce klouzalo, ale přes přechod se nemuselo chodit. Vždy před odjezdem vlaku hlásil rozhlas v Nezamyslicích, že pokud někdo nemůže jít přes nadchod, převede je přes koleje zaměstnanec ČD - a běžně se to tam tak i dělalo.

- Co na zastavení provozu říkali obyvatelé dotčených obcí? Nebyla třeba ta NAD pro část obyvatel výhodnější v tom, že v Nezamyslicích u nádraží měla zastávku před budovou, a k přípojným vlakům směr Brno/Olomouc/Přerov měli blíže, než z poměrně vzdáleného "místního vlakového nádraží"?
* Lidé se tehdy vyjadřovali tak, že je sice fajn, že jim autobusy jezdí od budovy a vozí je přímo do obcí, ale že mají obavy, aby i autobusy časem nepřestaly jezdit...

- Čistě spekulativně - kdyby tehdy došlo ke zlepšení údržby a trať se záhy nestala nesjízdnou - myslíte, že by v osobních vlacích na trati jezdilo dost cestujících na to, aby se stejně v současné době neuvažovalo o zastavení provozu?
Případně ještě - kdyby trať byla dosud sjízdná - byl by v Morkovicích, případně i jinde, potenciál poptávky po nákladní dopravě po železnici?

* Čistě spekulativně - poptávka je odvislá od nabídky. Pokud by ČD-Cargo přistupovalo otevřeně k zákazníkům a nabízelo kompletní servis a výhodné ceny tak, jak se to nyní snaží zavádět, snad by to nějakou nákladní dopravu na trať vrátilo - ale určitě by nešlo o nic světoborného. Osobní doprava by byla problémem právě kvůli zmíněnému rozhraní krajů. Tam už by asi hodně záleželo na zájmu a vyjednávacích schopnostech obcí při trati a Morkovic. Ale ty jsou minimální a Morkovice ani v době ukončení žel. provozu nijak zvlášť o trať nebojovaly
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 31. března 2010 - 13:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať je nevyhovující z důvodu vyústění (Nezamyslice), jelikož lidé cestují do Kroměříže, kde jede přímo autobus o zrekonstruované cestě a je tam za pár minut (cca 20). Vlakem by jste museli do Nezamyslis, přestoupit do Kojetína a opět do Kroměříže. Přes Morkovice jezdí (či jezdili) i autobusy do Vyškova, nevím, jak je to dnes.

Proto se divím, že pro lepší obslužnost a větší vytížení tratě Zborovice - KM ji neprotáhli do Morek a nevyužili zbudovaného nádračí. Řeči o převýšení či kopců neberu, jelikož plány na propojení jsou staré jako obě tratě samotné.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 31. března 2010 - 22:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
To je relativní. Kroměříž je sice regionální centrum, ovšem není odtud vpodstatě žádné slušné a rychlé spojení bez přesedání na žádný významný směr (Olomouc, Přerov, Brno, Ostrava). Nezamyslice sice nejsou regionální centrum (školské, administrativní, průmyslové, kulturní atd.), ale jsou regionálním centrem dopravní, převyšujícím Kroměříž o několik řádů. Pro cestu z Morkovic do Prostějova, Přerova, Brna, Olomouce nebo Ostravy byl vlak daleko atraktivnější volbou, než pro obyvatele Zdounek a Zborovic, pokud by cestovali do stejných měst.

Argument se špatným přístupem by se časem vyřešil stavbou podchodu, kterým budou lidé chodit k vlakům na všechny směry. Viz obdobná nepohodlná lávka přes kolejiště v Hodoníně pro přístup k mutěnické trati, která už je také dávno v pánu. (tedy lávka, trať naštěstí ne).

O hlučínské tramvaji byla řeč v tom smyslu, že o vedení kolejí tímto směrem je zájem (uvažuje se o tom). Nakolik je to reálné je věc druhá, stejně jako u všech podobných rozvojových superprojektů na síti SŽDC. Osobně si myslím, že na prvním místě by měla být zásadní modernizace stávajících tratí (mimokoridorových), až potom nové projekty.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 31. března 2010 - 22:22:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych pro srovnání doplnil, že Prostějov je sice od Morkovic geograficky dál než Kroměříž, ovšem má také daleko rozvinutější průmysl a je také o dost větší (Kroměříž 30 000 obyvatel, Prostějov 50 000 obyvatel). Že to je z hlediska osobní dopravy dost důležitá skutečnost potvrzuje jednak to, že naši předkové se rozhodli položit koleje právě tímto směrem a hlavně mi pamětníci potvrdili, že spojení tímto směrem bylo hojně využívané.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 07:37:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ale všichni jezdí do KM, protože je to okresní město a Morky jsou v okrese KM. Takže to každotýdenní ježdění po jakémkoliv úřadě se odehrává v KM, nikoli v PV.
A co si pamatuju, ale to je tak deset let zpět, jezdili přes KM spěšné nebo rychlíky Brno - Ostrava přes KM, Holešov, ValMez, Frenštát.
Myslím že trati by tehdy nejvíce pomohlo její napojení na Zborovice a udělt obě tratě průjezdné. Jenže v Morkách už stál na proti kusé koleje přes cestu RD, takže nevím, jak by ty koleje vedli dál, leda by ho zbourali.
Podnobný je to i na trati Zlín - Vizovice, kdyby ji propojili na Vsetín (původní plány jsou takové, dokonce od Vizovic jsou vybudovány původní náspy a mosty), tak by to určitě velmi Zlínu prospělo a měl by i přímé napojení na krajské okresní město Vsetín, jako již dnes jezdí přímé vlaky KM - Zlín.
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 09:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: V roce 1998 byla zrušena osobní doprava na tratích:

- Hostašovice - Nový Jičín horní nádraží (zavedena NAD)


Určitě? Nebylo to v roce 2008?
ICQ: 249-523-014
Std
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 09:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diskuzi o trati do Morkovic sleduji už několik let a řekl bych že se stále opakuje, dnes s tím už nic nenaděláme. Zastavení dopravy souvisí s dobou. Tehdy proslulý ministr Říman prosazoval zrušit tímto způsobem třetinu železniční sítě a Morkovická trať byla jednou z prvních vlaštovek. (Byla tady poznámka že Říman v době zastavení ministrem nebyl-ano pravda, ale Tošovského vláda byla jen úřednickou vládou do předčasných voleb, která o ničem nerozhodovala, vedení ČD bylo ještě ve starých kolejích)
Pamatuji se, že stav svršku se jako argument neuváděl, ani nezájem cestujících. Argumentem bylo náhrada vlaku levnějším autobusem. V některých regionech se bojovalo ( úzká do Nové Bystřice, Mělník - Mšeno) jinde byli lidé pasivnější. U Morkovické tratě byla potíž že nešlo o trať nezbytnou pro dojíždění do škol a podobně, ale spíše jako návoz lidí k dálkovým spojům v Nezamyslicích. Osudné bylo ujetí vozů a poškození trati, jinak by se vlaky zřejmě opět rozjely jako do Nového Jičína nebo do Mšena
Std
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 10:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě k lávce v Nezamyslicích. On ani ten podchod nebyl potřeba. Při elektrizaci trati Brno - Přerov došlo k rekonstrukci stanice a lávka přes kolejiště byla zvýšena. Byla tehdy možnost trať od Morkovic napojit tak, aby vlaky nejezdily na místní nádraží, ale aby dojely až před staniční budovu. Zájem, udělat to takhle ale prosazen nebyl
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5816
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 10:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Std:
Tehdy proslulý ministr Říman prosazoval zrušit tímto způsobem třetinu železniční sítě a Morkovická trať byla jednou z prvních vlaštovek.
Nechci Římana obhajovat, ale před několika lety na toto téma zpětně řekl něco ve smyslu, že on chtěl tyhle lokálky hlavně privatizovat, ale proti tomu byly jiné strany a zájmové skupiny, takže místo plánů na privatizaci (která mohla, ale také nemusela zajistit těm tratím budoucnost) se začaly dělat plány na rušení tratí.

Našel jsem výtisk KJŘ 1998/1999; po jeho zběžném prolistování bych k seznamu tratí, na kterých byla v roce 1998 zastavena osobní doprava, měl přidat ještě trať Litovel předměstí - Mladeč; ještě v předchozím JŘ tam byly nějaké 2 páry víkendových spojů, v JŘ 1998/1999 už ne (resp. jen nabídka spojů na objednávku).

Pavlík:
- Hostašovice - Nový Jičín horní nádraží (zavedena NAD)

Určitě? Nebylo to v roce 2008


V roce 2008 to určitě nebylo. Bylo to v roce 2009 (a náhrada trvá dodnes), a bylo to také v roce 1998 (NAD trvala zřejmě 1 rok, po celou dobu platnosti JŘ 1998/1999). Viz zde:


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 18:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Std:
Dovolím si ve dvou věcech oponovat:

1. - Osudné nebylo to, že na trati ujely vozy. Poškozená trať po ujetí vozů byla znovu opravená. Osudné bylo to, že vůbec byla doprava zastavená, že se lidi nebyli schopní HNED rázně ozvat jako jinde (údolí Desné), během času pod odstavenými vozy nebyla trať udržovaná, protože přes ně tam nedojela ani ta MUVka a když byly vozy pryč, tak už si vlastně všichni zvykli na NAD, takže nebyl žádný tlak na obnovení provozu, i když tehdy by to snad ještě nebyl velký problém.

2. - Z mapového náhledu (mapy.cz) je vidět, že Morkovická lokálka se nenapojovala na zhlaví, ale z boční strany kolejiště. Nebyly tu výhybky k tomu, aby morkovické vlaky najely blíž k výpravní budově a i kdyby tam ty výhybky byly, tak by stejně byly k ničemu, protože stačil jediný delší nákladní vlak na celou délku stanice, který by znemožnil morkovickému vlaku tyto výhybky použít.
Může se zdát, že stačilo jenom mírně protáhnout napojení morkovické tratě k výhybkám na brněnském zhlaví velkého nezamyslického nádraží, ovšem je to jenom zdání. Ve skutečnosti tomu brání velký výškový rozdíl. Kdyby se měl upravit, musela by se udělat větší přeložka morkovické tratě včetně mostu přes Hanou, což by posunulo náklady na takovou úpravu úplně mimo realitu.
Obdobně problematicky se (ne)napojují lokálky i na jiné delší stanice na hlavních tratích, namátkou si vzpomínám napojení tratě 273 do Červenky (tady je naštěstí výpravní budova na stejné straně jako napojení lokálky), nebo napojení novojičínské lokálky do Suchdola nad Odrou, které je stejně jako v Nezamyslicích na opačné straně kolejiště než výpravní budova, a které se naštěstí přístupu podchodem dočkalo, stejně jako o kousek dál obdobná lokálka ze Studénky do Bílovce. Nikde v těchto stanicích se přeložky lokálek pro napojení na zhlaví hlavní tratě nedělaly, protože pokud by to nebylo rovnou nemožné (zástavba), tak by to bylo značně finančně neefektivní.
Std
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 18:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ano, trať opravena byla, ale ne do takového stavu aby snesla pravidelný železniční provoz. V době, kdy se už místní smířili s tím, že zatím jezdí aspoň ty autobusy.
Co se týče vlaků od Morkvic v Nezamyslicích, opírám se o tehdejší paprový K-report kde se o této věci psalo. Už si přesně nepamatuji jak to bylo popsáno, skončil někde v krabicích na hůře, jen připomínám že o této možnosti se při rekonstrukci tratě uvažovalo.
Vojta_karásek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 13:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přečetl jsem si diskuzi, zajímavé názory. Bohužel, Morka už je pryč, je s ní ámen. A už jí nikdo nezachráníme(ostatně to už všichni víme), to by bylo jen zbožné přání.
Ale musíme se soustředit na Tovačovku, nebo další tratě, které se ještě dají zachránit. Nebudem si ale nic namlouvat: Dneska je to všechno o těch barevných papírcích, kterými platíme třeba v obchodě.
Známý, který dělal drobné práce na jednom dálničním úseku říkal jaké se tam berou úplatky: taky se potom nemůžeme divit, že máme dálnice drahé jako 2. A pak že nejsou peníze na opravu tratí,.pcha..
Prostě Morkovičky je škoda a je mi jí líto i z toho důvodu, že jsem se po ní nikdy neprojel, ale nedejme těm politikům nahoře takovou volnost(ať si nemyslí, že mohou dělat co se jim zachce), to by jste divili co zmůže občanský odpor, viz nádražní budova Ústí nad O rlicí.

Nepřines mě čáp, přivezl mě vlak!
www.vojtovyvlaky.blog.cz
Zdejv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 17:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapy ještě se vrátím k příspěvku PENEHO z archivu... Jestli někdo opravdu tu VHSku zpracuje na DVD určitě sem dejte info jak získat nahrávku,zájemců bude určitě hodně a byla by škoda to nechat hnít někde na pásce... aspoň budem mít pěknou památku z celé štreky
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 23:31:51    Odkaz na tento příspěvek  

Vojta karásek:
Snad nemáte tu mylnou představu, že u zlých dálnic dávají zlí lidé hnusné úplatky, zatímco hodní železničáři s nadšením a skoro zadarmo opravují své milované tratě. Také jsem kdysi žil v zajetí těchto představ, ovšem poté, co jsem měl možnost jen v náznaku pochopit, jak jsou finančně zainteresováni představitelé SŽDC, tak mám pocit, že ti zlí pánové od dálnic jsou ve srovnání s pány od SŽDC jenom takoví úplně neškodní příštipkáři.
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 16:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morkovička v roce 1980...
Peca
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 20:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co jezdilo na tom vlaku Morkovice-Přerov?
No jo, Zlíňáci, trčí jim sláma z bot a ještě by si chtěli vyskakovat.
LP3K z@vin@č seznam.cz
ICQ: 268 125 722
Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.34
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 22:16:28    Odkaz na tento příspěvek  

Peca: 810+Baafx. Přívěsný vůz na 99 procent jen na hlavní trati.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 15:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak info pro vechny, co měli zájem o videozáznam tratě 302. Záznam se mi nakonec podařilo najít. Dále jsem ,,našel´´ i kamaráda, jehož kolega dokáže tento záznam z videokazety převést na DVD. Takže až bude hotovo, rozešlu ho zájemcům poštou. \počítám, že do dvou týdnů by to mohlo být.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 17:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych taky poprosil o záznam Morkovičky
Klub přátel lokálek, o.s.
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 10-2003
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 19:07:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhodou jsem na Aukru narazil na dvě fotografie související s Morkovičkou:

http://www.aukro.cz/item986829623_foto_mot_loko_rady_t466_0_nezam yslice_1982.html
http://www.aukro.cz/item986833076_foto_mot_loko_rady_t466_0_morko vice_1982.html
Kristian ze záhrobí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.116.161
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 19:09:26    Odkaz na tento příspěvek  

To budeš mít asi hodně zájemců Stanov si nějakou cenu, aby se ti to vůbec vyplatilo Taky bych to rád viděl, když už jsem tu trať procházel.
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 10-2003
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 19:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zájemců hodně bude, o tom žádná :-) Nechci radit, ale vyřešit se to dá i nějakým dobrovolným příspěvkem. Podobně to řešil kolega s DVD z tratě Krásný Jez - Loket. DVD mi poslal poštou, na oplátku jsem mu poslal pár korun na jeho účet dle mého uvážení a všichni byli spokojeni
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 20:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já to zadarmo nechci, spíš jde o to, aby autor dal souhlas k publikaci na zamýšleném dokumentačním webu
Klub přátel lokálek, o.s.
Zdejv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 11-2009

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 20:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych taky řekl že nejlepší by bylo dobrovolné ,všimné´ ale ať si zvolí PENE sám co bude za DVD chtít,každopádně je to tedy od něj dobrá zpráva že záznam našel a uvolní ho dál začeš mu patří velké díky
Jižan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.233.128.178
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 09:35:21    Odkaz na tento příspěvek  

Já mam na VHS nahranej záznam z Televizních novin, z doby kdy se stala ta nehoda(ujetí vozů)
Tramtrian
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.23
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 13:19:15    Odkaz na tento příspěvek  

Mám jeden dotaz k trati. Před ukončením provozu prý byla stanice Prasklice na znamení nebo požádání. Při zahájení provozu na trati ale tuším ne. Pokud je tomu tak, pamatuje si někdo rok, od kterého je stanice na znamení ? Za odpověď díky, Tramtrian.
Vojta_karásek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 23. dubna 2010 - 23:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Jižan: To bych docela rád viděl
Nepřines mě čáp, přivezl mě vlak!
www.vojtovyvlaky.blog.cz
kdo nejede vlakem, jako by nebyl! (ultra vlakaři :-)
Zdenda999
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 24. dubna 2010 - 16:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco ze dneška:


<b> www.katalogyjizdenek.cz </b> : katalogy jízdenek MHD, největší dopravní archiv, katalogy vozidel MHD a autobusů Studen Agency
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2009

Odesláno Sobota, 24. dubna 2010 - 20:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, tak to je smutný pohled jak definitivně skončila Morkovička Jinak ty baráky jsou ještě aspoň zvenku relativně zachovalé na to, že už tam přes 10 let chátrají, nebo se o to snad někdo stará? V Tištíně jako by byla udržovaná zahrádka.. Taky se divím, že se tam ještě dochovaly ty cedule. To by stálo za "archivaci"... Nechtěl by tam někdo podniknout tajnou akci, vyzbrojen hasákem, kladívkem či pilkou?
Zdejv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 25. dubna 2010 - 00:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No být tak krásně jako dnes (So),tak si snad udělám aji výlet na celý den od rána (klidně nejen sólo) a projdu si to dokovaď tam není ještě ta stezka...
Chtěl bych projít i Ždáňku,ta se má taky prý z části trhat do 30.6 nebo co
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 25. dubna 2010 - 04:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky si říkám, že by ty cedule chtělo zachránit, dokud to ještě jde.
ICQ: 249-523-014
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 10-2003
Odesláno Neděle, 25. dubna 2010 - 08:47:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík: Záleží však na tom, co to znamená "zachránit". Mnohdy to totiž znamená "vzít domů a prodat na Aukru"...
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 25. dubna 2010 - 11:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nepokradeš Kelišová", "ale prd Velebnosti, má to ukrást někdo jinej?"
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 25. dubna 2010 - 22:09:41    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že by tam mělo zůstat všechno, co tu trať nějak připomíná a nemusí být nutně odstraněno se stavbou cyklostezky. Tím myslím i cedule. Nehledě na to, že pro případného přespolního cyklistu budou sloužit nejenom jako připomínka historie, ale také jako informace o tom, kde se zrovna nachází.

Jinak při tom destrukčním snažení mohli soudruzi nechat v těch Morkovicích na památku pár desítek metrů původní koleje. Nebo že by nové cyklostezce tak strašně zavazely všechny koleje bývalého morkovického nádraží?
Nechat na památku pár metrů kolejí bývá slušným zvykem tam, kde jsou zrušené tratě (třeba i tramvajové - prý např. v Opavě, nebo původní železniční kolej frýdlantské úzkorozchodky v Dětřichově, kterou udržuje soukromník). V Morkovicích se budovatelé (investoři, projektanti) nové cyklostezky na drážním tělese projevili jako banda nemyslících tupců s nulovým vztahem ke kultuře a historii, kteří nejsou schopni dohlédnout ani pár desítek kilometrů daleko, kde by se mohli inspirovat něčím dobrým nápadem. Generace, které přijdou po nás, to jistě ocení.

Celkem bych byl rád, kdyby se šotouši nepřidali a neorvali ze zbytků morkovičky všechno zbylé, co nestihla zničit destrukční četa stavitelů cyklostezky.
Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.34
Odesláno Neděle, 25. dubna 2010 - 22:35:10    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: To, že ceduli "možná" někdo někdy ukradne neospravedlňuje nikoho k tomu, aby to udělal on.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3664
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 26. dubna 2010 - 11:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene jsem zasypán doma DVDýčky, tak by mi aj stačilo v nějakém rozumném avíčku (formát avi) nauploadovat někam na net na ulozto, edisk a pod, kde by se to dalo stáhnout. JInak bych měl taky zájem mrknout na Morkovičku
Jinak VHS umím taaky digitálizovat
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 6-2009

Odesláno Pondělí, 26. dubna 2010 - 18:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Jasně, asi máš pravdu, určitě by bylo lepší, kdyby to zůstalo na svém místě a připomínalo to historii, že tudy kdysi vedla železniční trať. Jen mám obavu, že to budovatelé cyklostezky brzy zlikvidují... A než aby to skončilo ve šrotu, tak ať to raději zdobí třeba nějaké "soukromé muzeum" některého železničního nadšence...
Vojta_karásek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 26. dubna 2010 - 21:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela bych byl rád, kdyby to viselo u nějakého vlakaře v pokojíku na stěně( nemusí to výt zrovna u mě, ale nebránil bych se), než aby to tam banda nějakých místních hejsků zlikvidovala a zašantročila úplně.
Nepřines mě čáp, přivezl mě vlak!
www.vojtovyvlaky.blog.cz
kdo nejede vlakem, jako by nebyl! (ultra vlakaři :-)
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.90.23
Odesláno Pondělí, 26. dubna 2010 - 22:47:34    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, podle mě je celá tahle debata nemístná, neboť ty modré cedule s názvy stanice nemají v dnešní době prachžádnou historickou hodnotu. Natřít na modro kus plechu a bíle na něj napsat písmenka dávající dohromady třebas Tištín a vydávat to za originální můžu i já, ač se nacházím na jiné straně republiky
Něco jiného by byla "restaurace" původních černých nápisů v ozdobných rámcích na budovách stanic (viz např. Zdendovo999 poslední fotka budovy v Morkovicích).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 09:40:59    Odkaz na tento příspěvek  

Na nádražích také bývaly černobílé cedule plechové - smaltované. Ty vydržely desítky let...
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7160
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 10:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ú.Di.Š.: mluvíš mi z duše. Strachovat se o nevzhledné kusy plechu, to je asi to poslední, co si zasluhuje "muzejní péči". S těmi Morkovicemi máš recht, místní šotouši by mohli místo oplakávání cedulí vzít žebřík, barvu a štětec a hezky zrestaurovat nápis na budově v Morkovicích (má-li nějakou šanci na další existenci).
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 20:35:56    Odkaz na tento příspěvek  

Vojta karásek:
Pokud by chtěla nějaká banda místních hejsků cedule zničit, tak na to měli 12 let. Buďme rádi, že se tak nestalo.

Ú.Di.Š.:
Máte skutečně specifický pohled. Ono třeba i mnichovská dohoda je obyčejný papír, napsaný na obyčejném psacím stroji. Takový papír si můžete napsat taky, pokud vytáhnete někde ze sklepa starý psací stroj. Nikdy však nebude mít hodnotu originálu. Obecně tak můžete zpochybnit hodnotu jakéhokoliv historického materiálu, protože na všechno jde udělat replika. Původní cedule s názvy stanic, které vyrobily ČD (nebo ještě ČSD) pro tuto trať a které zažily její poslední léta provozu však jsou jenom jedny. Všechno ostatní může být jen napodobenina. Jejich historická cena je větší než cena čehokoliv jiného (např součástí železničního svršku), protože zatímco třeba výměnový zámek stejného typu jako v Morkovicích se vyskytuje na mnoha jiných tratích, čili není pro tuto trať typický, tak staničních cedulí s nápisem "Koválovice - Osíčany" asi na území ČR moc není.
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.90.23
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 22:59:14    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:
A teď z jiného soudku: Proč, když mají tyhle cedule podle Vás tak velkou až gigantickou historickou hodnotu, se o ně zatím nikdo nezabýval? Resp. jak je možné, že tam vydržely tak dlouho? Že by snad až místní odporníci na k-reportu víc jak 10 let po zastavení dopravy na trati zjistili, jaký že to skvost ukrývají tyto nápisy? A proč lité tabulky s označením čísla nějaké lokotky z mašiny zmizí dřív, než stačí vychladnout diesel a fíra dojíst svačinu?
Nebude to náhodou tim, že je to stále jen kus bezceného plechu? A to hlavně z toho důvodu, že těchto cedulí Vám doma naboucham za dva týdny tucet, narozdíl od litých tabulek...
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 08:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ú.Di.Š:
Dluhonice to napsal velmi výstižně(např.mnichovská dohoda(zrada)).Doporučuji přečíst celý příspěvek ještě jednou.
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.90.23
Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 13:38:29    Odkaz na tento příspěvek  

Rybář:
Díky za upozornění, ale po třetí ten příspěvek už číst nebudu. V tomhle se prostě s Dluhonicí (nevím jak to skloňovat, omlouvám se za případné komolení) neshodnem. Prostě mám na tuhle věc jiný názor. Tečka.
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 16:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám vede se tu docela zajímavá diskuze ohledně staničních nápisů. Mno osobně bych řekl, že až zas tak velkou hodnotu nemají. Jelikož jsou vždy složeny z více částí (mimochodem jsou vesměs univerzální) a je z nich možno složit téměř cokoliv. Hodnotu zcela jistě měli původní nápisy z černým textem v bílém poli. Byli tak říkajíc unikátem, jež nebylo možné zaměnit s jinou stanicí. Vesměs malované na jednom, max dvou plechách...
http://badber.blog.cz
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 00:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Originál bude vždy originálem. Unikát bude vždy unikátem. Zachraňte cedule, dokud to jde.
Sbohem Morkovičko...
Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.34
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 22:54:10    Odkaz na tento příspěvek  

Jenom kroutím hlavou. Urvěte, co se urvat dá.... Kdyby se jednalo o soukromé minimuzeum, ještě snad bych to pochopil. Ale někde v šopě nebo ve sklepě paneláku... Za pár let je nakonec třeba vyhodíte (ač si to dneska nemyslíte). Proč by cedule nemoly zůstat tam, kde jsou? Proč by je nutně musel někdo ukrást, když to neudělal doteď a času na to měl habaděj?
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 12. května 2010 - 02:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kam až k Nezamyslicím je Morkovička vytrhaná? Zůstalo nezamyslické místní nádraží?
Sbohem Morkovičko...
Kristian ze záhrobí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.110.85
Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 17:04:08    Odkaz na tento příspěvek  

Co můžeš to urvi, co nemůžeš to skurvi Vemte si rezaté cedule a nikde to neříkejte, nebo vám to vyčíslí na 5000 za jednu, což už je trestný čin Ale pohnul bych, brzy je stejně někdo sundá.
Zamráča
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. května 2010 - 10:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si upozornit na aktuální číslo Dráhy 5/2010, kde vyšel článek o smutném konci Morkovičky...
Zdejv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 14. května 2010 - 15:07:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak copak pan Pene a jeho video? Bude? Už se těším,tedy pokud ho dá/prodá do oběhu...
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 16. května 2010 - 22:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan PeNe a jeho video samozřejmě budou... Ovšem vše vázne na tom, že kamaráda kolega, který to vše vytváří, má zařízení na převádění VHS na DVD v opravě... Ale počítám, že do 14dnů by vše mělo být...
Kristian ze záhrobí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.101.95
Odesláno Sobota, 12. června 2010 - 14:32:45    Odkaz na tento příspěvek  

Tak už můžu vytahnout kolo na Morkovičku, nebo jak to vypadá?
Cyrda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 13. června 2010 - 21:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím jen urovnaná štěrková pláň...
www.rlz.bilysklep.cz Rajnochovická lesní železnice
kzmz.aspone.cz Klub železničních modelářů Zlín
David Foltýn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.225.72.18
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 11:14:19    Odkaz na tento příspěvek  

Tedy to by byla paráda, kdyby se tato trat 302 zprovoznila alespon pro turisty, tak jako treba Jindrichohradecka uzkokolejka :-)
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 07:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Foltýn: koleje jsou už ve šrotě...
Kristian ze záhrobí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.72.54
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 22:14:37    Odkaz na tento příspěvek  

Cyklostezka není špatná, ale zachoval bych některé prvky z trati, třeba názvy zastávek, některé kilometrovníky, dal k tomu poučné tabule atd., udělat z toho trochu zvláštní cykostezku, ne jen prdnout asfalt místo kolejí. Letní cyklohospůdka z původního nádraží v Morkovicích by taky mohla být lákadlem.. Ale to je asi utopie.
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 6-2009

Odesláno Pátek, 06. srpna 2010 - 17:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morkovička je sice nenávratně ztracena, ale tady ještě něco ze starších jízdních řádů První je z roku 1993-94, Druhý z let 1994-95 (docela slušný provoz), Třetí je z posledního roku provozu 1997-98 a od JŘ 1998-99 již pouze NAD...

Onďa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.247.237
Odesláno Pondělí, 09. srpna 2010 - 21:07:43    Odkaz na tento příspěvek  

V GVD 92-93 tam byl ještě i smíšený vlak. Odpoledne udělal malý hektor ze zálohy z Nezamyslic obrat do Morkovic s 010.