K-report
 

Archiv do 23. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Modely a modelářství » Modely v měřítku H0 a větším » Archiv do 23. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bob_marly
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 09:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Kecup a VEKA:
Díky za rady rozhodně z nich budu vycházet:-)

(Příspěvek byl editován uživatelem bob_marly.)
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 11:08:23    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je řeč o digitálu, tak je třeba spolu s výhodami zmínit i vady aby nevznikal falešný pohled.

1. Ztráta citu ovládání vlaku...blíží se to spíše PC simulaci, takže pokud má někdo rád počítačové ovládání budiž, ale s klasickým modelem to už nemá moc společného.
2. Komunikační problémy...ne vše se spolu "baví"...může se stát, že drahý dekoder vám nebude k ničemu. Je to stejné jako u PC komponentů.
3. Nutnost dokonalé čistoty kolejí...to co analog leště projede jen zpomalením to digitál spolehlivě zastaví vzhledem k přerušení signálu a resetu dekoderu.
4. Hodně času stráveného testováním na úkor ježdění.
5. Cena...ale tady asi není co řešit...kdo to chce a má na to, ten zaplatí.

Všeobecně by mělo platit, že na velké kolejiště (třeba klubové) s předpokladem značné drátovačky se digi vyplatí, ale na malé domácí 1,5m/2m s jednou stanicí o čtyřech kolejích a skryťákem jsou to vyhozené peníze. Každopádně žáleží na každém modeláři co preferuje a kolik peněz vyhodí do luftu. Já bych v domácích podmínkách do digi nešel
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 11:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu si člověk musí uvědomit, kolik je schopen ovládat vlaků najednou, plus ještě stavět výhybky. Jakmile bude skryté nádraží, tak je otázkou jak do něho uvidíš, abys vlak zastavil tam kde je potřeba (nepřejel výhybku před vlakem a uvolnil výhybku za vlakem) vlak totiž pojede stále, dokud ho ovladačem nezastavíš nebo dokud neztratí napětí v kolejnici. Či si tam namontuješ brzdové generátory, ale pak budeš muset kolej stejně říznout, plus natáhnout dráty někam na pult kde budeš určovat, zda má vlak zastavit nebo jet dál. Pokud nejsi zběhlej v elektronice, tak jeden úsek na pár stovek přijde. No a nakonec tam budeš mít drátů podobně jako na analogu.
Nejlepší je si říct jak dalece si rozumím s elektronikou, jak složité budu mít kolejiště, zda budou skryté části a kolik tam má jezdit naráz vlaků. Pokud znáš někoho, kdo má digitální kolejiště, tak k němu zajdi na rozumy a vyzkoušej si to. Slyšel jsem o lidech, co mají analogově ovládané mašinky, ale příslušenství jim fachá po digitálu, zde se bez diskuze sníží délka drátů.
Nějaké technické rozumy se dají sehnat třeba zde: http://www.mtbbus.cz/
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 12:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V předchozím příspěvku jsem zapoměl napsat, že stačí jeden brzdový generátor pro celé kolejiště, s tím, že se po kolejišti rozvede drát, kde bude generován brzdový signál. Či se tento drát zavede do pultu a přepínač na pultu bude do izolováného úseku pouštět buď brzdový signál a nebo neupravený signál co je v kolejích.
Potřeba řezání kolejí a tahání drátů od izolovaného úseku k ovládacímu panelu trvá. Plus jsem zapoměl, že brzdový generátor funguje pro oba směry jízdy. Více viz odkaz, který jsem uvedl.
Martin
VEKA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.4.130.73
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 12:33:35    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes není problém namontovat do skryťáku kameru a přes obrazovku sledovat oboje zhlaví
A v porovnání s modely to skoro nic nestojí.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 13:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, kamerka je za pár korunek. Jen si myslím, že jedna věc je kamera pro orientační sledování stavu ve skryťáku, jaký vlak stojí na jaké koleji, abych věděl jaký vlak pouštím a zda tam něco nevypadlo atd. A něco jiného je při každém příjezdu sledovat monitory, když mi do skryťáku zajíždí vlak, abych ho včas zastavil. Zde je nutnost ho sledovat a tedy přestat se věnovat ostatnímu provozu, jinak v lepším případně vypadnu, v horším udělám bum, když bych na vlak prostě zapoměl:-)).
Ale jak se říká, proti gustu žádnej dyšputát.
Martin
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 13:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Názor do pranice.
Jak se psalo nahoře na domácí kolejiště je digitální ježděné nóbl. Ale kyž chce modelář jezdit krajinou pořád do kole a stanice ho nezajímá, tak je lepší zakoupit digitál.
Sledovat jeden vlak je v pohodě, ale sledovat jízdu více vlaků je už dalo těžší, není to PC, tam je to jednoduší. Ještě sledovat jízdu ve smyčkách a v odstavných kolejich.
Analogové ježdění je podobné. Na programuji si jízdu kam chci jet, zapnu potřebné obvody a povolím jízdu.
Oba dva musí splnit základní předpoklat a to nasměrovat vyhybky, dát správnou návěst a povolit jízdu stroje. Modelář si musí uvědomit, že dělá práci za několik lidí pro své modelářské potěšení.
Otázkou je co blíže ke skutečnost. Nemám ale na mysl zvuk a světlo (dříve se ale nesvítilo).
Jinak zvuk se dá přehrávat v MP3.
Něco podobného jsem si udělal tenkrát na svém kolejišti. Dříve jsem zakupil gramofonové desky se zvuky lokomotiv a další zvuky jem měl na magnetofonovém pásku.
Ale jinak každý je stůjcem svého osudu a peněženky.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maschinenfabrik Tempotaxi
Železnice není jen přeprava osob ale nákladů.
Nejčastěji dělá modelář přepravu kmenů, řeziva, dopravních prostředků, uhlí, písku, štěrku.
Model se vypiplá, ale co náklad.
Zde je jeden příklad co dům dal.
Díl, který bude převezen do budovaného chemického závodu.



Další zajimavé téma na proprání.
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:39:25    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Souhlas...zvuk lze dobastlit i v analogu pomocí mp3 za cenu, že to není úplně synchronní, ale prostě dá se to. Kdo je šikovný v elektrotechnice a ví co a jak, ten si poradí i v analogu i s tím skryťákem včetně sledování několika vlaků. U modelářů pracujících v menším měřítku (jako já v TT) je i otázkou kolik mají vozidel a jakých...při větším množství modelů vlastní stavby kde vnitřek kompletně vyplnuje vícepolový motor, setrváky a zátěž tam dekoder nedostane už nikdo. Světla jsou hezký efekt, ale předpokládají komplet osvětlenou krajinu a všechna vozidla, protože svítící loko na temném kolejišti je obraz nesmyslu a ne zmenšené reality...takže je otázka zda se neobejít raději bez toho. Pokud mám jen jedinou třeba parní loko kam se mi světla nezdařilo natlačit, tak už je to na pováženou.

Já bych pro úplnost celou věc nahlížel ještě i z jiného pohledu. Kdo má rád starší období na železnici ten zvolí analog připomínající funkcí a ovádáním reálné mechanické, elektromechanické, nebo releové zabezpečení. Kdo si libuje v ježdění s továrně vyráběnými mašinkami moderní doby ketré už mají digi přípravu ten zvolí digitál jako napodobeninu dnešního dálkového řízení nebo počítačového zabezpečení. Pokud mám řici svůj názor tak digitální pára mi jaksi nesedí i když jinak je PC technika moje pracovní náplň
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:41:47    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Parádní...to bude určitě překročená ložná míra...já bych to přeměřil
VEKA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.4.130.73
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:57:52    Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem dnes taky pokročil...
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 15:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Vůz i náklad nemá chybu, ale měl bych malou výtku. Náklad by měl být zajištěn proti posunutí. To, že je uložen na dřevě je v pořádku, ale i přes svou hmotnost by měl být zajištěn kurtnami dle mého. Jinak super práce! Jako vždy
*Z
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5148
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 15:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - nemyslím si, že na domácí ježdění je digitál nóbl, ale záleží na tom, kdo co od svýho kolejiště chce. Pokud si vystačím s jednou jedinou mašinkou v pohybu, je blbost za to vyhazovat prachy, ať je to sprostý ježdění dokolečka nebo rozebírání a skládání bumláku (příp. občas obohacený prohnáním kýblu okolo, jako to dělám já). Osobně si ale myslím, že je spíš blbost digitalizovat ovládání vexlí, pokud se opravdu nejedná o nějakou komplikovanou kolejovou sestavu.

Ještěrka - Ztráta citu ovládání vlaku...blíží se to spíše PC simulaci, takže pokud má někdo rád počítačové ovládání budiž, ale s klasickým modelem to už nemá moc společného. Ovládání modelu nemá nic společnýho s ovládáním skutečný mašiny, jejíž řízení je taky hodně nepřímý, tam opravdu nejde shodit trakci a ono to stojí. V tomhle ohledu je digitál podstatně věrnější ke skutečnosti, třeba najíždění na soupravu je nutný sakra hodně trénovat.
Hledání jehly v kupce sena není nic oproti hledání stébla v kupce jehel.
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 15:55:46    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: O tom já se taky nepřu...měl jsem v ruce, tak vím. Tady jde spíše o to, že ovládám více strojů a můžu zasahovat do jejich trakčních křivek...v analogu má každá loko svoje jedinečné vlastnosti které se nemění. Prostě jde i pocitově o něco docela jiného...ten výraz, že se to blíží simulaci to podle mě vystihuje celkem přesně...prostě zadávám data a počítač za mě o něčem rozhoduje...uvede do pohybu stroj XY, rozsvítí světla v domečku. U analogu uvádím model do chodu regulací trakčního napětí což se více blíží pocitu řízení skutečného stroje. Ano nemá to superpřesné reálné vlastnosti, ani vypínatelná světla, ani nemůžu jet dvěma stroji proti sobě. Mimochodem můžu stačí dělení koleje na minimální úseky...metoda stará mnoho let a zapojit se to dá...jen neznalí se bojí množství drátů. Prostě digitál se dvěma dráty se dělá snadněji i když to člověk moc neumí...já vím. Tohle je a bude o přístupu a o tom jak kdo chce být IN, nebo jak co komu prostě vyhovuje
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 16:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak se komu líbí, ale moje představa o provozu na kolejišti je taková, že budu stavět cesty, poté je rušit, a jen drobnosti, jako je posun (manipulace, nastoupení na vlak, objíždění apod.) budu dělat ručně. Zbytek ať mi oddře elektronika.
Pokud má někdo podobně postižené členy rodiny, ať jim vrazí do ruky freda, a ať vexle a klacky hází pičítač.
V reálu dispečer taky nekvedlá rajčákem a brzdičem, a fíra neháže výměny/klacky, leda by to bylo na D-3
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 16:06:40    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Jinak ještě koukám, že došlo k drobnému nedorozumění. Právě to, že je to hodně nepřijemné a blízké reálu považuji za tu ztrátu citu a přiblížení simulaci. U simulátoru (digitálu) je fajn, že mi to reaguje jako reálná souprava s reálnou hmotností, ale u modelu je to špatně protože díky nutné redukci vzdáleností dojde zákonitě k problémům. Tady podle mě je lepší díky setrvačníku jen mírně dobíhající loko....pochopitelně pouze můj osobní názor.
Chimp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 16:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka lítací: Nutnost dokonalé čistoty kolejí...to co analog leště projede jen zpomalením to digitál spolehlivě zastaví vzhledem k přerušení signálu a resetu dekoderu.
Není tak zcela pravda, spousta dekodérů umožňuje připojit kondenzátor jako zásobník energie, tudíž, pokud je na něj v modelu místo, může být průjezd při přerušení spolehlivější než v analogu.
Výhoda digitálu je nesporná, proti je snad jen cena dekodérů a nostalgie některých jedinců. Také ovládání může vypadat stejně (používám stále páčkové přepínače a ne PC), jen si ušetřím pořádný chuchvalec drátů...
http://chimp.mysteria.cz
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 16:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja nesouhlasím. U digitálu si můžeš udělat dojezd a hlavně ovládneš modelovou rychlost lokomotivy. V analogu se prohání mašinka i 3x vyšší rychlostí než by měla jet. Toto "snadno" odbouráš u digitálu změnou charakteristik. Co se týče svícení lokomotiv, je digitál věrnější, protože i skutečná lokomotiva svítit nemusí když jede, ale v analogu svítí pořád a navíc pohasíná, v digitálu by svítila trvalým stálým světlem, pokud bychm jej zapnuli. Nikdo se tu neptal na ovládání příslušenství jako jsou návěstidla a přestavníky, to vše bych ovládal podobným systémem jako ve skutečnosti. ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Kecu.p.)
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 17:03:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Pohasínání u LED osvětlení se dá snadno odbourat kapacitou.
*Z
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 17:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice
Ano, to máš pravdu Luky, ale ne u stojícího modelu. Jakmile model zastavíš, tak světla ti budou svítit dokud se nevybije kondenzátor. Ale u digitálu svítí pořád dokud to nevypneš.
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 17:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I v analogu se dá zajistit svícení stojících mašin.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 17:31:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Když se chce, všechno jde. Do vozidla lze zabudovat místo kapacity malou NiMh baterii s předřadným Gratzovým můstkem, která se během jízdy dobíjí a během stání svítí. Po skončení jízd je nutné to ale ručně vypnout.
*Z
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 17:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem ten nostalgický jedinec..takže zůstávám u analogu,ale s pulzním napájením,což vlastnosti starších modelů značně vylepšilo.rychlost jízdy se dá seřídit taky vcelku slušně.Jeikož já mám raději vlak v krajině,složitá instalace mě netrápí,navíc starší epochu,takže denní svícení se mě taky netýká..Jako hlavní mínus digi vidím v ceně..jak tu zaznělo na domácí ježdění "okolo" příp.s jedním malým nádražíčkem se to asi nevyplatí..Pokud na to ale někdo má...každého věc..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 18:35:02    Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Konečně kolega nostalgik...včetně pulzáku

Chimp: Výhoda digitálu není nesporná...naopak je velmi sporná a závisí na přístupu modeláře. Kdo neví co s penězi a nevadí mu, že je nacpe do domácího vlakodromu kde stačí bohatě dva pulzní regulátory a systém dělených obvodů, ať tak učiní a zvedne si ego. Dnešní modeláři nechápou a nevědí jaké potěšení je vykoumat reléovou logiku zabezpečovacího zařízení a od toho se odvíjí další...mít to všechno už hotové a rychle. Proti tomu nelze nic namítat...digi je jednoduché řešení (pokud se něco nepodělá).

Kecup: Rychlost loko je taková jakou si ji nastavíte regulátorem. Létající loko je minulost BTTB...dnešní vícepolové motory při vhodných převodech, setrvačníku a pulzním napájení dokáží jet modelově a s patřičným dojezdem po vypnutí trakce.
Světlo už jsem tu řešil...pokud vám nesvítí všechna vozidla a budovy je jakékoliv svícení pro kočku a je lepší tvrdit, že je právě den. A to nemluvím o tom, že do mnoha menších modelů (TT, N) se osvětlení prostě nevejde ani za použití současné technologie.
Podstata je stejná jako u figurek v akčních pozicích, jezdících autíček, vířícího kolotoče, nebo tekoucí vody...proč jakákoliv jiná aktivita kromě jedoucího vlaku ? Je to model železnice...nefouká tam vítr, není tam noc, vše s vyjímkou vlaku by mělo být v určitém klidovém stavu...
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 18:42:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se pořídí pulsní regulátor docílí se úplně jiného chování analogové lokomotivy...sám jej používám a jsem maximálně spokojen.Zastavení lokomotivy na fleku a hned zpět nelze udělat.Loko jede sotva patrně ale krásně plynule.Já bych teda analog neměnil.A docílit toho aby jely 2 loko v analogu proti sobě lze taky..i když bude ta loko jezdit vždy na opačnou stranu než ostatní loko
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 18:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svůj názor na digitál vs analog řeknu ve zkratce takto: Digitál je pro modeláře-strojvedoucí a analog spíše pro modeláře-dispečery a hradláře.

Nebijte mě prosíííím!

Wendy: Když jsi zmínil jízdu 2 loko v analogu proti sobě, nejsme daleko od nezávislého ovládání 2 loko na jedný koleji-z tohoto důvodu si dávám tu práci a dělám funkční dráty. Vlaky si budou brát proud shora a staniční posun budu ovládat z kolejí. Sice funkční dráty jsou makačka, uznávám, ale ten výsledek snad bude stát za to.

(Příspěvek byl editován uživatelem zaza.office.)
*Z
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 18:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přihodím.
Svícení na modelu.
Pokud modeluji starší dobu, tak tam sae nesvítilo. Dnešní lokomotivy svítí.
V nočních hodinách je potřeba osvětlit soupravu - to je všem jasné. Ale co dál, nádražní prostranctví také svítí, ulice taky a pak dále nastává problém. Co domečky. Ano lze udělat, že něktérá okna svítí, jinde né, ale ty okna přeci nesvítí celou noc. Pak jsou zase neony nad obchody a nádražní tabule.
Já osobně jsem proti svícení. Na ulici je moc lidiček. Na hřbitově pochovávají nebožtíka. Horolezci lezou na skály. Lidé se koupají. Takto prezentuje modelář noční provoz na kolejišti.

Ale jinak, Piko dříve přišlo se zajímavým nápadem, ale ten zapad. Do kolejí se součastně pouštěl stejnosměrný prod na jízdu stroje a součastně přes generátor a tlumivky šel zase proud střídavý na osvětlení lokomotiv a vozů.
Světla ve vozech a na lokomotivě svítila tak jak mají.
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 18:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro Ještěrku
Kdo tu zmiňuje digitálně ovládané výhybky a návěstidla?? I toto může být analog. Pro mě je lepší udělat releovku která se chováním bude více blížit skutečné releovce, ja IO nevěřím. Není do nich vidět. Horší je navázat KO u digitálu na releovku, ale i to se dá udělat.
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Měl jsem možnost vidět výměny v digitálu, docela dost mi vadila nutnost volat každou výměnu zvlášť, i přes to, že se jednalo například o dvojici výměn, která by normálně chodila zároveň. Když už digitál, tak jen pro trakci a zabezpečení starý dobrý analog. Takže souhlas s tebou v podstatě...
*Z
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice

Ja to vidím pořád mašinky jen digitál ale zbytek klasika analog, releovka není zase tak těžká, tedy pokud ti nepošlu moje schémata, viď??? V tom se vyzná jen zabazpečovák
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Potvrzuju, v tom se nevyzná ani prase, natož tak průměrný elektrikář :D
*Z
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:12:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice: Tak to směkám,funkční troleje to bude fakt fuška,hlavně tunely a zhlaví stanic...ale na provoz to bude mazec!!
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice
ale i přes svou hmotnost by měl být zajištěn kurtnami dle mého....
Ano a zde je ten problém. Na převoz se navařily oka na převažený díl a ten se pak přidělal lanem, drátem nebo řetězem. Dále je možno přidat další dřevěné podpěry, ale tam, vše je kulaté. Našel jsem příručku o ukládání nákladů, ale tam je naprt. Tam se řeší jen auta, plachty a bedny. Ale co je kulaté nebo nesouměrné, tak o tom se tam nic nepíše.
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wendy: Díky. Ty tunely jsou v pohodě, tam stačí prostý drát, mazec jsou oblouky, to že každá loko má smetáky v podstatě jinak, raději nerozvádím. Ona to je navíc modulovka, tak k modulu se stanicí jsem se ještě nedostal, ale zajímavé to určitě bude! Hodně lidí a článků mě od toho odrazovalo, ale přece jen jsem se do toho dal. No uvidím jak to dopadne...
*Z
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:25:24    Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Počítačová reléovka se více blíží skutečné ? Pokud se nepletu tak reléovka se nejlépe realizuje relátky...počítač už jen simuluje něco co dříve dělala relátka, ale asi myslíte releovkou spíše aktuální PC zabezpečení...to je ovšem jiná kapitola pro jiné modeláře. Já vím, že zabezpečovačka se dá řešit analogově a jízda digitálně, ale to není to co tu řešíme. Pokud mám digi trakci, tak už je jedno jak řeším vyhybky, protože mám centrálu a dekodery a už jsem do toho stejnak ivestoval. To co se tu řeší je to, že pro domácí kolejiště se čtyřmi - pěti střídajícími se vlaky a dvěma stanicemi (jedna skryťák) a třeba zastávkou je to zbytečný a drahý luxus protože to samé docílím analogem jen jinou cestou. Namátkou...plynulá jizda-řešitelné, jízdy více vlaků-řešitelné úseky, jízda proti sobě(nájezd na přípřež)-řešitelné vhodnými úseky, světla-netřeba řešit. Prostě když se chce a je chuť tak jde ledacos, ale někteří se klasické drátovačky bojí...
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Na netu se nějaká fotka podobné nadměrky nenašla? Opravdu to nebyla kritika, jen se mi to zkrátka nezdálo...
*Z
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:36:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice: Tohle se asi v ČR moc nevidí co?Jasně troleje jo ale nejsou funkční,bude to taková raritka
Přeju teda hodně zdaru a hlavně pevný nervy,ty asi budeš potřebovat
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice
Já to neberu jako kritiku, ale jako podmět k dokonalosti. Zde je pár příkladů.


Chimp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:43:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka lítací: Digitál není drahý luxus. Pokud si někdo dokáže postavit reléovku, tak je pro něj banalita si postavit DCC centrálu a de/kodéry. Jen dekodéry do lokomotiv jsou pro naše měřítka nutnou investicí. Příkladem je DCC NanoX, které lze zbastlit za zlomek ceny komerčně dostupných produktů.
http://chimp.mysteria.cz
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka

O počítačové releovce mluvite jen vy !!! Ja myslím klasickou releovku !!! žádné počítače. Stačí mi to v práci. Jedině co bude na digitál bude ovládání vozidel. A to je vše. Nic víc. A tim bych digitál ukončil.
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VEKA - vypadá to pěkně , jen tak dál
ad. kvalita u SDV - co byste taky chtěli za cenu kolem dvou stovek, že? Jsou stroje, které prostě od nich nebrat - busy, PV3S a stroje, které jdou - 813, tanky...
A pokud bych se vrátil k myšlence "...co byste taky chtěli za cenu kolem dvou stovek že?..." Tak to neznamená že dražší model bude lepší, lépe propracovaný. Viz třeba vyklápěcí návěs od jisté fy. (VV) z bílého kovu. Teď se podívejte prosím na obrázek níže. Je to bočnice a je křivá! Stejně jako druhá bočnice, podlaha korby a vysunutá pístnice. Tím mě docela dožral. A víte co se stane, když se pokusíte bílý kov (za studena) narovnat? Křup... Na druhou stranu rám podvozku je rovný a ta drobotina směrem od rámu dólů je pěkně provedená. Ve stavebnici tahače T813 od SDV, za poloviční cenu, jsou všechny díly rovné a celkově mě potěšila, to že diferenciály a ramena na 100% neodpovídají nehrotím, stejnak nebudou pořádně vidět...


(Příspěvek byl editován uživatelem Vladimír_B.)
Tuze Zlý autovlakElektronický masopust na Doupovské dráze a také 121 v Chomutově
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wendy: Na soukromém kolejišti jsem to ještě neviděl, to je pravda. Nemám vyzkoušeno, jak se budou sběrače chovat při rychlejším průjezdu po přechodech mezi moduly, na to mám málo funkční tratě...

Tempotaxi: To jsem rád. Ložené vozy vypadají jako živé nebýt spřáhel:-)

(Příspěvek byl editován uživatelem zaza.office.)
*Z
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:59:07    Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Vždyť píšu, že chápu, že zabezpečovačka analog a digitál jen jízda...a právě tu zbytečnou digitální jízdu řešíme. Ale je to koukám marná snaha jako spousta jiných věcí a modních dogmat v modelařině...lepty, stříkací pistole, barvy. Takže obraťme list...každý ať si bastlí a utrácí jak chce a za co chce
VEKA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.4.130.73
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 20:07:38    Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b:
díky,pro model jsem namíchal vlastní odstín,v nabídce barev jsem nenašel vhodného kandidáta...
Potřeboval jsem zelenou pololesk - litinu.
Tu jsem nakonec našel v modré,zelené,rzi,černého mattu,černého lesku,tyrkysového světlého lesku.
Docela pakec...ale se zašpiněním to bude ono.Všiměte si že na jedné fotce se tváří hnědě,na druhé zeleně s decentním hnědým odstínem a na třetí úplně zrezlé...
VEKA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.4.130.73
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 22:14:20    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem zase pokročil o pár kroků...
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 23:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ja IO nevěřím"

Proč ne? dělat releovku z TTL 74xx a NPN je dneska mnohem jednodušší, než se je_at s kilometry drátu jen proto, abych dal povel k sepnutí dalších kontaktů. A k řešení vazeb lze velmi účinně použít diody, nehledě k tomu, že deska s TTL žere mnohem míň, než to samé v čisté releovce.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Jozsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 00:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VEKA: Krutý koukám, že jsi s barvou zabojoval. Jedno mi však stále není jasné - bude to jezdit nebo ne?
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 00:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Deka
TTL 74xx nedoporučuji, radši 74HCxx. Funkce stejný, ale lepší vlastnosti. Máme s nimi dobré zkušenosti a dají se s tím dělat zajímavé věci. Je to celkem malé a velmi variabilní. Pokud člověk rozumí základní elektrice a dá si bacha na vytváření "duchů" a cínových slintanců, tak je jejich použití snadné. Z hlediska znalostí stačí vědět jak funguje RC článek a tranzistor. Ze sady brouků řady 74 postačí logické fce AND, OR, NAND, NOR, invertor a klopné hradlo.
Vymyslet se dá kompletní reléovka i analogové ovládání mašin automatem. Dále se do zapojení dají zakomponovat i programovatelné obvody GAL nebo pro opravdové fajnšmekry i procesory. To vše se dá vyvést na přehledný panel s diodami a tlačítky. V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 05:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

venca: Opravdoví tvrďáci dělají všechno z hradel 7400.
Jinak ohledně verze se nehádám. Nevím jestli řada HC je ještě to pravé TTL, spíš jsem chtěl poukázat na dnes neprávem už opomíjených řad 74xx, která na takovéhle hrátky je výborná, protože narozdíl od CMOS brouků (MHB 40xx) snese i drsnější zacházení.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 05:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, dá se někde sehnat schema releovky CCCP pro nějakou konkrétní situaci? Odjakživa mi vrtalo palicí, co způsobovalo to, že po průjezdu vlaku kolem vjezdu na AB nešla ze zelené červená, ale Z -> HŽ -> HŽ+SŽ -> HŽkmit+SŽ --> Č...
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 06:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deka
To ale neumí ruská releovka, ale dělá to klasická bloková releovka, vzor AŽD 70. Dělo se to postupným odpadáním relé. Nová releovka ESA XX to neumí. Stejně tak to neumí ruská releovka.

Další věc, i kdyby si měl možnost nahlédnout do vnitřního zapojení bloků, pokud nejsi z oboru, těžko těch schématům porozumíš. Nejedná se o klasické obvodové značky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kecu.p.)
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 11-2003
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 08:29:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zazaoffice: na našem kolejišti (viz odkaz) funkční trolej používáme. je to sice děs se s tim dělat a hlavně čistit pod trolejí koleje, ale funguje to spolehlivě. ovšem hledání optimální polohy pro trolej je hruza. a to používáme v zásadě stejné typy vozidel.
tempotaxi: ještě k te jimce. pokud by to bylo pevné uložení nakladu na voze chtělo by to před ty dřevěné lyžiny ještě příčné trámky a před ně klíny. dále klíny z boků lyžin. a uvázání lany z drátu k vozu. pokud by to byl tzv klouzavý zpusob uložení, musely by být lyžiny delší, uvazky lanem by byly k lyžinám a z boku lyžin by byla vodící dřeva.
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
http://www.modelarimhd.tym.cz/
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 09:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych kolejiště nehonil přes Atmely, tak než klasická hradla bych raději šel právě do propramovatelných polí. Kdo zná a chápe TTL logiku, ale na procesor si netroufne, tak je to výrazné ulehčení práce a i zjednodušení návrhu.
Martin
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 10:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sáákra chlapi,vy jste dobrý elektrikářiJá mám pocit ,že mluvíte anglickykdyž slyším analog,představím si jeden pól napevno,úseky a klávesnici kterou zapínám jednotlivé úseky a výhybky..ale tohle ..automat a domácí reléovka..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:23:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: Že to jsou jiná než "součástková" schemata je mi jasný, nebál bych se těch schemat ,byť nejsem z oboru, kdyby byly. Zajímal ten postupný odpad.
Jinak ohl. releovky AŽD 70 - poněkud mne zmátlo, že jsem to viděl na klacku vzoru CCCP. Bohužel, nevím už kde.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deka
Bývalo to třeba ve stanici Kozolupy, tady byla sice bloková releovka, ale jako jeden z prototypů (r. 1965) byla jako bloková udělaná po patrech, kde blok představovalo jedno patro. Zkusím se podívat po schématech zapojení bloků. Ale s tim že to přečteš, opravdu, nevěř tomu, třeba Zazaoffice z toho má noční můru ještě do teď. A to je elektrikář

(Příspěvek byl editován uživatelem Kecu.p.)
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice:
Zapoměl si ale podotknout že se má jednat o funkční TV na modulu, což bych řekl u nás v ČR veliká Rarita
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deka
Tak první seznámení, druhy bloků se dělí podle určení prvku
H - návěstní blok
W - doplněk H bloku - vjezdové návěstidlo
Q - doplněk H bloku - odjezdové, cestové návěstidlo
K - blok staniční koleje
S - blok vyhýbkového úseku
M - blok bezvýhybkového úseku
A,B,C - blok seřaďovacích návěstidel
R - blok předvěstí nebo také rychlostní blok
D,J - blok dohledu výměn/výkolejky
V, Vt - blok výhybky/výkolejky

Snad jsem na některé nezapoměl.

Jednotlivé obsazení bloků se určuje podle kolejiště. U vjezdu se začíná
1) R PřL,M 1TK(pokud u předvěsti je KO)
2) H L + W L,M 1LK, A Se1 (pokud máme světelný označník)
3) B Se2, S V1, Vt V1, J V1

Tolik bloků se umístí jen na jednoduché zhlaví o jedné výhybce od předvěsti až po výhybku, dále by to pokračovalo podle dělení zhlaví ...

Ještě jedna věc, každý blok obsahuje 8 relé s 8 přepínacími doteky. Je to velmi složité ...


(Příspěvek byl editován uživatelem Kecu.p.)
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: "Správně jsi to napsal "MÁ SE JEDNAT" Ono totiž není jisté, jestli to dotáhnu do konce.
*Z
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4227
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:13:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je opravdu idealni na rovnice do GALu .Idealne si to rozepsat do pravdicostni tabulky a pak se zoufale drzet za hlavu pri vymejsleni fci..
Český pravopis je freeware, ale v žádném případě není open source! Používej dle libosti, ale nemodifikuj ho! Lamer.cz