K-report
 

Archiv do 31. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Modely a modelářství » Modely v měřítku H0 a větším » Archiv do 31. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 18:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zajímavé téma.
Nezbývá ale než souhlasit s tempomaxi,i když vlakodrom mi nevadí,také jsem měl vlakodrom na kterym se nechá vyřádit....

Takto navržené kolejiště,jak máš,je dobré na to osvojit si dovednosti ( krajina,elektrika,patina ) ale radost z ježdění by možná z měli děti.Ono na tom place by se v HO dalo dělat více/méně lepší námět a rozhodně lepší stanice.Dalo by se udělat když už ovál toto:
Stanice z odbočnou tratí která stoupá do malé koncové stanice.Krásný modelový provoz kde se nechá jezdit dle grafikonu.
Já sice dělám TT a měl taky kolejiště které bylo kolečko,no sice velký ale bylo,i tak jsem ale nejezdil OS a R dokola,ale ve skryťáku šup mašina na druhou stranu a jede to zase zpět.Tak že řazení vlaku je tak jak má být,a né že jede vlak do tunelu a vyjede stejná souprava.
Teď jsem začal stavět jiné kolejiště a tam je to úplně jiné,nedá se na něm jezdit kolem dokola ale pěkně úvratí do koncové stanice kde je ještě odbočná trať do lázeňského městečka.Provoz kde se bude muset se soupravami furt "hýbat" je dle mě zajímavější než "kolečko"..přitom je škoda že se tenhle motiv rozhodne dělat jen malý počet modelářů,přitom opravdu provozní možnosti jsou více než zajímavé.
Musim ale říct že kolejiště je děláno pěkně a čistě to se musí nechat a majitel/stavitel zaslouží pochvalu.
Pro představu posílám plánek toho co jsem měl jako zkušební kolejiště a plánek toho co stavim.


Neber to jako kritiku,každej máme to co nám vyhovuje,na co máme.Jen si myslim že je škoda toho že alespoň stanice neni krásně dle nějaký předlohy.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 20:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen na doplnění.
Na nádraží jsou dopravní a hlavní koleje o délce 2.8 m. Vešel se tam rychlík, lokomotiva + Da + Fa + Ba + ABa + Aa + WR + Bac + WLAB.
Na vedlejší trať se vešel vlak o délce až 1.8 m a na místní trať se vešel vlak o délce až 0.8 m. Oblouk 380 a 440 na trati, ve smyčkách 380, 440, 500, 550, 600, 680 mm. Stoupání na hlavní trati 1 cm na 1 m . Stoupání na vedlejší trat 1 až 1,5 cm na 1 m a klesání 2 cm na 1 m . Místní trať měla stoupání 2 cm na 1 m a klesání 3 cm na 1 m. Na jednom místě bylo z provozních důvodů klesání 5 cm na 1 m .
Každé patro byl po 10 cm, tak délka stoupání nebo klesání činila až 10 m.
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:02:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj modeláři,
po dlouhém slodování fóra jsem se rozhodl přispět také já troškou do mlýna.
Po téměř 8 letech (s několikaletými pauzami) dokončuji model M152 v HO. Model je postaven z papíru. Střešní čelní partie a některé detaily (světla, větráky, spodek)jsou odlité z epoxy. Pohon je vlastní konstrukce. Převody jsou vlastní odlitky z epoxydu, motorek z CD-romky. Jízdní vlastnosti jsou uspokojivé. Model ještě není dokončen, ale už se k tomu blížím.



Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:21:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrme: Krásná práce, jen se zeptám. To je papír upravovaný dále jako odlitek nebo to je formou klasické vystřihovánky? Věnuji se totiž klasickým vystřihovánkám, které upravuji tak, aby byly schopné jízdy po kolejích a snažím se tu najít někoho takového :-)
*Z
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice: děkuji
Je to napouštěný papír lepidlem. Jednotlivé díly jsou nejprve nakresleny na PC. Se stavbou pak postupuji podobně jako se plast. stavebnicí. Klasická Abýčková vystřihovánka má ohýbané okraje pro lepidlo atd. Já vše lepím na tupo. Používám ruzné tloušťky papíru, někde použiju i jiný materiál. Dle potřeby a chuti.

Upravovaný jako odlitek: přesně nevím co myslíš. Já jsem kupovaný odlitek dělal jen jednou. Pokud myslíš, že je potřeba model přetmelit, brousit (to někoilikrát) a pak nastříkat, tak ano. Jak jsem psal minule, některé díly jsou vlastní odlitky. Např. přední partie střechy, světla (věci které se opakují)
Petr
MigoŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Měl byste vyfocený detail zabudování přastavníku podzem a provedení ovládacího táhla??? Pořád se tím zaobírám a přemýšlám, jestli koupit PECO a zatužit chod výhybky (kvůli aretaci) nebo nějak zabastlit PILZ pod zem a nadstavit táhlo. Děkuji Vám...

Petrme: Připojuju se k dotazu, čím stužujete kastli v oblasti čela okenních sloupků??? Vypadá to velice pěkně, i ten Brejlovec je krásný...
Gasonův blog ...pořád žije!

Najbrt - Totální ztráta identity
sem zahodil, přesedlal sem NIKON D3000 Nesnášám šotoušiky,vocasy a Železniční Pofiderní stránku... Děkuju za shlédnutí!!!
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:52:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MigoŠ: čím stužujete kastli v oblasti čela okenních sloupků

Čelo spodní partie je vyztužené napuštěným kartónem. V hroní části je rám také z kartónu. Samotné sloupky jsou pouze napuštěny lepidlem. Střední sloupek jsem myslím později zpevnil vteřinovým lepidlem. Ve finále bude podlepeno čirou fólií. }
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrme: Ano, myslel jsem tmelení, broušení a stříkání. To jak jsi nafotil tu zdefomovanou střechu, vyskytl se mi podobný problém, hlavní rám vozu (plošinový) se mi po podlepení a vyřezání podlahy prohnul to luku, asi jako tobě ta střecha. Teď nevím, jak podlepit bočnice, protože jakmile to narovnám, boky se zkrabatí...
*Z
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 22:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice: hodne lepidla je prevít. Ja jsem to pak přilepil k rámu kastle, pořádně přichytil a doufal, že to udrži. Několik měsíců to bylo OK, ale pak když už jsem měl model téměř celý hotový, zatmělený, prasklo mi několik bočních sloupků mezi okny. Střecha se začala tlačit do bočnic a deformovala je. Nechal jsem to několik let (ne úmyslně - byl jsme pryč) a pak zvlněný sloupky přeřízla a přetmelil. Takže na tohle je potřeba dát pozor. Jsem zvědav, jak se s tím vyrovnáš ty.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 22:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MigoŠ - zapuštěné přestavníky nedoporučuji.
Přestavník se přišroubuje níže tak, aby koukal vršek přestávníku (lampa). Při čištění kolejiště je to výhoda, že lampa je lehce nad terénem. Táhlo se udělá z plastové destičky, která se dobře lepí z plastem táhla přestavníku. Přestavník se pak přikreje papírem na který se pak nalepí tráva nubo kamenina, papír lze lehce odrhnout při poruše a vše pak lze lehce dát do původního stavu.
U přestavníku Pilz se pak hledá dost špatně ten správný bod na přestavení.
Podle vlastních poznatků je potřeba odlašující kontakty napojit na srdcovku pro lepší průjezdnost přes vyhybku.
Podle provozních poznatků je provoz Pilz přestavníků dost špatný, protože jazyky pak špatně dolíhají ke kolejnici.
Jediná cesta je kolejivo PECO.
Pro tento nedostatek a dalších provozních potížích jsem kolejiště zboural.

Ještě jsem zapoměl, že kolejiště bylo postaveno z kolejí Pilz, Piko a Kovoplast Nitra (toto kolejivo už nikdo nezná). A nové lokomotivy a vozy na těchto kolejích už dobře nejezdí. Nákolky jsou dosti malé. Dále se stále stavý delší a delší rozvory vozů a lokomotiv, které zase nejedí na malém oblouku.
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 22:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Ad rozvory a poloměry: Hodlám stavět kolejiště okolo stěn, takže se držím původní geometrie PIKO. Některé vozy stavím přesně (plošinové) ale u některých vozů, co jsou zatím jen v PC, jsem právě kvůli poloměrům zvolil délkovou redukci 1:100. Lokomotivy mám dvě krysy ze staré produkce PIKO a jednoho Hobby Tauruse od stejné firmy a naštěstí se problém z průjezdy malými poloměry neprojevil.

Ad: Staré výhybky: Mám doma několik kusů výměn, firma pravděpodobně PIKO. Nedávno jsem zjistil. Že některé vozy, většinou ty na podvozcích od Bramose mi vyšinují na srdcovkách, zejména kloubový Sggmrss při sunutí... Speciálně u těch výhybek co mám já, není problém ani tak v okolcích, jako spíš mělká srdcovka. Takže mohu jen potvrdit že staré kolejivo umí dělat neplechu.
*Z
MigoŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 22:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrme: Děkuji za odpověď.

Tempotaxi: No, výhybky PILZ jsou uplně nové, stavebnice. Nejsou úplně nejlepší, ale použil jsem je hlavně kvůli rozměrům a ceně (já vím, že to není nejpádnější argument). Už jsem na nich provedl upravu v podobě prohnutí rovného (!) jazyku do odbočky, čímž se zvýšila bezproblémová průjezdnost a taky kostrbatost jízdy do odbočky. Mám k nim i zcela nové přestavníky PILZ, které při propojení toho zpětného hlášení (mnou používaného pro odepnutí proudu z cívky) nedokonale přestavovaly, takže jsem od tohoto upustil. S aretací to u nich taky není dvakrát slavné. Díky za odpoveď.
Gasonův blog ...pořád žije!

Najbrt - Totální ztráta identity
sem zahodil, přesedlal sem NIKON D3000 Nesnášám šotoušiky,vocasy a Železniční Pofiderní stránku... Děkuju za shlédnutí!!!
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 4-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 23:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K přestavníkům PILZ dodám ještě jeden postřeh. Spíš jen pro zajímavost, protože pochybuji, že by se do toho pustil někdo na domácím kolejišti.
U nás, na velkém kolejišti v Praze Podbabě, je kolejivo PILZ, které se komplet před 30 lety objednávalo z fabriky po celých balících. Potom co to zapojili a zjistili co je to za hrůzu, tak všechny přestavníky vyházeli a místo nic dodnes používáme telefonní relátka na 24V z ústředen. Provozní spolehlivost je velmi dobrá a jsou prakticky nezničitelné. Jediné, co je potřeba si hlídat, aby děti při čištění kolejí nepoškodily vypružení. Další výhodou je zpětná vazba díky přepínacím kontaktům na relátku (srdcovka, ovládací logika). Chce to ale prostor pod terénem. Buď vysoký polystyren nebo je montovat pod desku. V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 08:40:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice - Dříve u velkých parních lokomotiv se dělil rám, nebo měla lokomotiva široká kola a velký nákolek a takto mohla projet obloukem 380 mm. Ale taková Němka potřebuje spolehlivý oblouk 500 mm.
Plechové koleje na papíře je prostě dnes už děs a utrpení, ale dříve nic jiného se nevyrábělo.
Dále dvojkolí je dnes daleko přesnější a proto se stává, že na starých vyhybkách železniční kolo rozřízne jazyk a model jede někam jinam než celý vlak.

Venca_m - přesně tak. Telefonní relátka je ten levnější nákup, ale dá se použít i motorek, ale to je zase dražší nákup.

Jinak lze vše dělat jednoduše.
Vyhybka která je někde pod kolejištěm se musí ovládat elektricky. Ale na nádráží se dá vyhybka ovládat táhlem jako ve skutečnosti drátovodem. A vyhybka Peco má právě ještě pružné zavírání jazyků bez elektrického přestavníku.
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 10:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi, Petan363:
plně souhlasím s příspěvkem Temtotaxi č. 789. Hračkový vlakodrom. Pěkně čistě provedený. Předpokládám ale, že autor je zatím mladého věku a že díky dalším zkušenostem, které jistě posbírá pokud mu elén vydrží z něho bude kvalitní modelář. Ostatně, takto jsme začínali asi všichni.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9247
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 11:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m - nemáš foto těch relátkových přestavníků?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 11:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Bobo: a co zkusit memorywire? Nebylo by to také řešení? Jen se ptám...

http://www.litomysky.cz/txt/MEMWIRE.PDF
http://www.litomysky.cz/mat/mw.htm
http://www.kzm-praha.cz/rady/memwire.htm
http://rak-man.sweb.cz
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 12:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vemu jen to co mame dostupny na netu nebo jsem to nasel v pocitaci, ale pokud by byl zajem, tak dodam podrobnejsi fota a "dokumentaci". Jeste k tem fotkam. Jedna se o fota Drazni inspekce dokumentujici nehody, tak si nemyslete, ze vsecky fotky od nas jsou jen vykolejeny masiny.
odkazy: 1,2

http://zeleznice.ddmpraha.cz
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 13:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také připěji svojí troškou do mlýna.
http://martinbudejice.rajce.idnes.cz/Servo/
nákladová cena za materiál je cca 200Kč.
Dokáže to přestavovat i PECO výhybky bez demontáže jejich aretace. Na PILZ výhybky to nemá chybu a montáž je výrazně jednodušší než relátka v Podbabě.
Místo tranzistorů by šlo použít i relé.
Martin
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 13:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tombart - přesně takto jsme začínali všíchni a dokonce i na koberci. Lokomotiva je nejlepší vysavač na světě.

Rakman - paměťový drátek jsme v klubu modelářů také zkusili na kolejišti TT. Provoz celkem dobrý, ale jak dostatečně zajisti u starých vyhybek TT dostatečnou přílnavost ke kolejnici.
Na kolejivo HO jsme to nezkusili.
Podle jiných modelářů je paměťový drátek vhodný na mechanická ramena semafórů pro pomalý běh ramena.

Dále na ČSD jsou nejčastěji vyhybky o úhlu odbočení 7 a 8 stupňů a v depech, vlečkách atd o úhlu odbočení 10,6 stupňů. Na modelu se používá úhel odbočení 15 stupňů a to je moc. Nezkrácený čtyřnápravový osobní vůz pak střední části vozu jede mimo osu koleje. Tento problém je pak dosti patrný ve zhlaví stanice, kde se pak musí některé přestavníky dávat pod vyhybku a v obloucích se pak návěstidla a další značení musí dáti dál od osy koleje. Na domácím kolejiští se bez tunelu neobejdete a vždy ho budete potřebovat v oblouku.
Železniční modely v HO jsou stavěny v měřítku 1:87 a nebo jako Piko dělalo vozy 1:100. Ale geometrie kolejí, kromě rozchodu je postaveno do jiného měřítka.
Jediná cesta je použít vyhybky o úhlu odbočení 12 stupňů a oblouk na domácím kolejišti 550 mm. Jinak se dostaneme do vlakodromu, kde pak vlak jezdí dokola kolem jedné zemědělské usedlosti. Pro takto postižené modeláře je jen jediná rada, vstoupit do klubu železničních modelářů a doma pak stačí ovál bez krajiny na ověřování jízdy lokomotiv a vozů. Nebo další cesta vede postaviti si část modulového kolejiště a jezditi v klubu Zababov nebo Ostramo.
Ano vše stojí peníze, pro děti je lepší oválové kolejiště kde bude jezdit několik vlaků. Ale pro železničního modeláře, který chce udělat skutečný provoz to bohužel nestačí.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 14:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V nasem pripade jde o to, ze toto reseni je aspon 20 let stare, lety odzkousene a pro asi 150 vyhybek nejefektnejsi. Relatek mame dosta tim padem jsou naklady prakticky 0. Je to jen o tom, tam ten magnet pridelat a seridit. Navic je to velmi variabilni a mame nekolik zakladnich technologii, jak to zapojit k vyhybce. Diky tomu, ze je to obyc elektromagnet, tak je jedno jestli to spiname vypinacem nebo tranzistorem v logice. Je k tomu vsak potreba trafo na 24V.

->Tempotaxi
Souhlasim s tim, ze pokud nekomu nestaci oval doma, tak je nejlepsi pridat se k nejaky skupine. Za sebe reknu, ze od te doby co jsem clenem nasi organizace, tak masinky doma nestavim. Veskerou svoji iniciativu vkladam do spolecneho dila. Navic nejsem nejlepsi modelar pres vozidla a ani domecky nejsou moje velke hobby, takze se venuji jen tomu, cemu chci a pak detem na krouzku.
Nespornou vyhodou velkeho kolejiste je take to, ze k jeho plne obsluze je v nasem pripade potreba 8 vypravcich a hodi se i strojmistr a dispecer. Samotny provoz je take velmi zajimavym odvetvim modelariny.
POZOR: Timto neodsuzuji domaci modelare s malym ovalem, protoze i na ramu z postele se da udelat velmi pekne kolejiste a jsou jedinci, ktere vic bavi modelarina nez provoz. V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m - máte prosím naprostou pravdu, ani Já neodsuzuji modeláře, kteří mají krásné kolejiště, třeba v posteli nebo ve skříní. Další námět na kolejiště je umístit ho ve falešným stropě a spouštět ho pak dolů. Jednoduší umístění kolejiště je kolem stěn mistnosti a tam kde jsou dveře může být odebíratelný železniční most. Šířka takových panelů může být kolem 30 cm. Pro lepší ztvárnění noc a den se dá kolejiště do knihoven, které se osvětlí barevným světlem. Dá se udělat na malém prostoru hezké kolejiště Jako námět je třeba úvraťové nádraží, koncové nádraží, nákladiště, ale vše je jen místní trať.
Na takové nádraží se pak nehodí Zamračena a dva vozy Ba. Celá souprava je pak od návěstidla k návěstidlu.

Jeden nápad na kolejiště jsem našel na jednom americkým webu.

Kolejiště je umístěno v knihovnách podél stěn místnosti. Nádraží a část viditelné trati je za průhledným sklem. Část trati, která je třeba v tunelu je za černým sklem nebo skříňkou (která má užší hloubku), kde je další vyčkávací nádraží, které může býti řešeno jako zásuvkové nádraží. Vše je krásně sladěno z nábytkem. A hlavně se na kolejiště nepráší a po skončení provozu se nemusí nic uklízet.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 16:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ted jsem nafotil ty prestavniky, je to vyber ruznych typu a umisteni. V.


http://zeleznice.ddmpraha.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 16:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m - hezké a jednoduché. Pro šťouraly se dají cívky otočit o 90 stupňů (u 1 a 4 snímku). Dále 24 V zaručuje, že se přestavník přestaví. Jinak podobných tvarů relátek je dost.

Jediná nevýhoda u spodních přestavníku pod vyhybkou je, že pak skrytá část kolejí pod terénem nevejde další kolejové pole tak jak potřebujem. Jediná úprava je jednotlivá patra dávati dál od sebe, ale tím zase se prodlužuje trať a lokomotivy pak dostávají zabrat.
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 17:03:58    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi : trať měla stoupání 2 cm na 1 m a klesání 3 cm na 1 m.

Tak tomuhle tedy opravdu nerozumím - když jedu opačným směrem, tak z klesání přeci bude stoupání a naopak. A hodnoty musí zůstat stejné. To vypadá, že u Tempotaxi jsou všechny tratě pouze jednosměrky ?

ad :Kovoplast Nitra (toto kolejivo už nikdo nezná).
Před rokem se objevilo v "tlačenici" (podlože) za dobrou cenu, a tak jak se říká "neber to za ty prachy !".
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 17:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo si das magnet dal a udelas delsi tahlo. Dalsi vec je, ze pokud mas jednotliva patra nizka, tak se tam blbe pracuje. Pokud nemame prujezdy pod ramem, tak je vetsinou vyska takova, abychom se tam vesli s rukama a s naradim (pistolova pajka, sroubovak, kleste).
Pokud je o masinky dobre postarano, tak vydrzi hodne. My nektery mame vycviceny na 4 metrovy vlaky a jezdi prakticky 6 hodin v kuse po hlavni trati, kde vyskovy rozdil horni a dolni stanice je 40cm. V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 17:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Přesně tuto koncepci okolo stěn chci realizovat i já...
*Z
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 17:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaks - jéjej - Některá místa na traťi byla jednosměrná a pro lepší dostupnost k cíli, aby lokomotiva nenajížděla další metry navíc se na části traťi změnilo klesání hlavně na rovném úseku. V oblouku hrozí při velké délce vlaku převrácení. Sezamozřejmě že se musel vybudovat přechodový úsek.
Příklad: jak se dostaneš z patra 3 do patra 1 = 15 m , nebo při větším klesání také za 7,5 m jedním směrem.

Na hlavní dvoukolejné trati ujela lokomotiva z nádraží do smyčky a spátky do nádraží 25 m , projela nádrážím do další smyčky a naspátek do nádraží a lokomotiva měla zasebou přes 50 m jízdy. Měla zasebou i 20 m stoupání. Po 10 jízdách měla lokomotiva najeto, kolik, počítej ?
Co tomu říká motorek a uhlíky a převody ...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 17:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice - V jedné litaratůře bylo postaveno kolejiště kolem stěn a pod okny měl majitel nasázené kaktusy. Pár postaviček indiánů a kovbojů a krásmé americké parní lokomotivy.
Zajimavé téma.
A hlavně se v bytě nedělá bordel a manžela nenadává, ale stejně je podle manželky po mně bordel.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 17:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Jelikož máš smysl pro detail a mnoho zkušeností, můj námět se ti líbit nebude: Chci naznačit hlavní dvoukolejnou koridorovou trať. Prototyp rovného a obloukového modulu už jsem tu snad i publikoval.
*Z
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 18:02:43    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - tu zkratku do skryťáku prudkým padákem, to bych bral, to je dobrý nápad, pokud to jde dle uspořádání realizovat.
Ale tohle zas už je trochu moc - "měla zasebou přes 50 m jízdy. Měla zasebou i 20 m stoupání."
To je průměr 40 promil, tomu už neodpovídá těch uváděných 2 cm/1m.
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 18:08:51    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz - kdysi dělal PILZ podlože i pro N-ko. Ty byly mnohem levnější než podlože H0e, takže byly vhodné do tunelů a skryťáku, zatímco venku pak byly správné H0e. Ale dnes už N-kové podlože Tillig nedělá. Jsou k mání jiné, od jiného výrobce ? Taky zda ta jejich cena by byla výhodnější než u podloží H0e ?
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 18:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice
Dvojkolejná trať je v domácím prostředí oříšek.
Vlak má dosahovat aspoň 2,5 m délky a na malou odbočnou stanici se dostaneš na stavební délku stanice na 5 m bez výtažné koleje.
Dále co s dopravou, jaké vlaky a jízda podle grafikonu.
Příklad nejmenšího počtu vlaků:
1 - mezinárodní rychlík
1 - vnitrostátní rychlík
1 - spěšný vlak
2 - osobní vlak - parní provoz
2 - osobní vlak - motorový provoz
1 - osobní motorová jednotka
1 - uhelný vlak
1 - cisternový vlak
1 - kontejnerový vlak
1 - chladící vlak
1 - rajkový vlak
1 - vojenský vlak
1 - přeprava aut
4 - smíšený nákladní vlak
2 - manipulační vlak
1 - nehodový vlak
1 - stavební vlak
1 - poštovní vlak
1 - nadměrný nákladní vlak ( přeprava třeba generátoru).
Máš na tohle místo?
Já nemám, ale i půda, která má rozměr 7x5 m je malá.
Na dvojkolejce prohánět 5 vlakových souprav je dost málo a pro dospělé návštěvníky po 30 minutách je nezáživné, ale děti budou koukat tak 1 až 2 hod.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 19:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice
Mám nápad jak udělat dvojkolejnou trať.
Stanice bude vypadat takto:
Dvojkolejná trať bude ve stanici jako zastávka, která může mít ještě pro každý směr přidanou dopravní kolej. Ve stanici bude ostrovní dopravna. Na druhé straně výpravny je další část nádraží, místní dráhy, která má tři dopravní koleje a jednu manipulační koleje. Místní dráha má ve stanici malé depo, skladiště a volnou skládku. Mistní dráha může také být o něco výše než dvojkolejná hlavní trať. Takové provozní podmíky jsou také u ČSD. Místní nádraží je jako konečná nebo průjezdná stanice.
Místní trať pak může několikrát křížit i hlavní trať.
Pak není potřeba tolik vlakových souprav na hlavní dvojkolejné traťi.

Tady je krásný příklad kolejiště kolem místnosti - jednoduchá konstrukce - www.atsf-route66.blogspot.com

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 19:43:57    Odkaz na tento příspěvek  

ad Tempotaxi:Díky za další námět, ale dám sem dva,podobné,ale na vedlejších tratích.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 20:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milan ferdián -
ten první plánek se mně líbí více. Do spodku dát zásuvkové kolejiště, ale lepší je tam dát dlouhou točnu, aby se tam vešel motor a přívěstný vůz pro otočení. Dá se tam ještě přidat několik paprsků na odstavení souprav.

Tady je další námět na stavbu, kterou bohužel u nás nikdo nedělá. Podniková vlečka.

Model třeba hutního provozu, kde se třeba vagóny vykládají elektrickým magnetem šrot a v dalších halách se nakládá spracovaný železný produkt.
Číslo 4 se může rozšířit o zásuvkové nádraží s točnou pro otočení lokomotivy. Tato část se zamaskuji do skříňky. Dále zde je třeba vykládka dalších surovin jako uhlí, vápenec a železná ruda. Tenhle námět se dá dále rozvíjet, třeba náhledem do jedné haly kde je funkční mostní jeřáb. Hala má jen jednu stěnu od kolejiště a druhá strana je volná ke koukání.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.113
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 21:15:17    Odkaz na tento příspěvek  

Když už je řeč o kolejišti HO v bytě 2 + 1 tak přidám taky pár fotek vzniku mého kolejiště.
M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.113
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 21:18:11    Odkaz na tento příspěvek  

A tady už něco z provozu.

M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.113
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 21:19:06    Odkaz na tento příspěvek  

A další fotky

M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.113
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 21:20:13    Odkaz na tento příspěvek  

A další ....

M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.113
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 21:21:41    Odkaz na tento příspěvek  

A dnes poslední.

milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 21:25:11    Odkaz na tento příspěvek  

adTempotaxi:V našich končinách ,toto téma fakt není rozšířeno.Důvodem může být ,že zde je jen posun.Dávám zde odkaz na další tipy těchto mikro kolejišť.

http://www.carednt.com

U těch kolejišť viz výše,jsem nezveřejnil skryté prostory.U toho pravého kolejiště,lokální trať vedoucí z koncového stanice není propojena navazujícím tunelem jako pokračující trať vedle stanice
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 22:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->M.T.
Velmi pekne kolejiste. Jednoduche a propracovane. Krome velmi dobre zpracovanych detailu a krajinych prvku, se mi libi pouziti "starych" technologii. Take zapracovani budov a modelovych prvku puvodem z NDR. Vubec tam nejsou ja pest na oko.
Mohu se zeptat na "rok vyroby"? V.

(Příspěvek byl editován uživatelem Venca M.)
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 23:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milan ferdián
Ano tam jsou krásné máměty jak spestřit kolejiště. Mnoho českých modelářů si postaví na svém kolejišti vlečku do podniku. Ale podnik neodpovídá skutečnosti a je postaven dost špatně a nezná základní výrobní postup toho podniku.

Na jedné výstavě jsem vyděl malou továrničku a na dvoře závodu bylo náskládáno několik nových nákladních aut.
Na dalším kolejiští o délce 2 m bylo postaveno nádraží. Na jedné straně byla vlečka do kamenolomu, kdy byla i drtička. Čedičová skála. Na druhé straně nádraží byla stvárněna pískovcová skála s vyhlídkou. Nakonec z nádraží vedla do oblouku vlečka na druhou stranu panelu, kde byla postavena šachta. Prostě geologický nesmysl.

Prostě, né vše co výrobce dodává do obchudu se na dané kolejiště hodí, ale nám se to přece líbí, tak to tam dám.

Přitom jsou tak krásná česká nádraží, malebné vesničky podél trati, kde se klikatí do kopce silnička ke zřícenině hradu. Z nádraží vede vlečka do pískovny, která je hned vedle lesa. U pískovny je transformátor a strážní domek. V pískovně je drtička, silo a kancelářský domek.
Nebo místo pískovny je postavena cihelná, která má vysoký komín, kancelářskou budovu, transformátor a velký plac na cihly. Je zde postavena malá dřážka o rozchodu 600 mm, která vede k lesu kde se těží hlína. Tato drážka se může postaviti také do pískovny a vozíky může nakládat stařičký parní bagr.
A přitom takto vypalá každá třetí česká vesnice.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Asynchron
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.144.56
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 18:10:25    Odkaz na tento příspěvek  

Co by jste použily pod odlitek Asynchrona za pojezd? Napadl mě Herkules,ale ten zřejmě 2500 mm nebude.
M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.113
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 19:14:34    Odkaz na tento příspěvek  

Venca m - rok "dokončení" je 2003.Prvky produkce NDR použity z mého prvního panelu , který byl rozložen v roce 1988.Od té doby do 2001 vše odpočívalo v krabici.

Současný plán - chci provést kompletní výměnu jehličnatých stromů.Bude se jednat o stromy z mé domácí produkce,ale zatím nebyl čas.
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 2-2009

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 19:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj model na ukázku:

464.202 a 433.002 jsou nej páry!!!
ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 804
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 20:31:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další námět na provoz na Vašem kolejišti.
Na Fremu USA jsem našel zajímavý snímek. Krásná nákladní rampy pro dobytek s ohradou. Takto se nakládal dobytek i na dráze ČSD. Na tomto webu byla fotka nákladní rampy, která byla postavena z kamene. Někdy byla rampa postavena i na širé trati. Je to další oživení kolejiště.

Podobná vykládka probíhala v "Pražských jatkách" Holešovicích, kde byla postavena velká rampa, která byla rozdělena na jednotlivé kóje. Snímek je z vykládky prasat a u rampy stojí dvoupodlažní zavřené nákladní vozy řady M. Vzadu je vyděti pojízdná rampa.
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2010
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 21:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věděl by někdo kde se dají objednat leptané tabulky čísel lokomotiv (vel. H0)
Konkrétně sháním M152
Díky Petr
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 21:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrme - na http://detail.vyrobce.cz/produkty/produkt.php?cislo=7
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2010
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 22:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Díky
Pepa82
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 6-2008
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 22:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chtěl bych se zeptat jestli někdo stavěl karosu lc735 od sdv potřeboval bych poradit jak nebo z čeho udělat zavazadlové sítě v interieru pokud tohle někdo vůbec řešil
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 22:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

363eso: Koukám další nesmrtelná stavebnice, podobně jako Merkur...
*Z
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 23:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.F.+Tempotaxi: zajímavé vlečkařské téma jste otevřeli. Já bych začal reakcí na tento plánek. Na můj vkus je to vlečkařský vlakodrom. Ano, neznám to jejich zámořské myšlení, ale na tomhle bych šíbovat opravdu nechtěl. Celé to má zhruba 3m x 0,5m a každý šturc má cca 50cm - tj. loko+2vz a do každého dalšího šturcu se dostanu zase jen přes šturc jiné fy. kde už potřebují vykládat a né aby jim pořád někdo šíboval s vz. A navíc to ani nemá ranžír, kde bych mohl zátěž převzít/předat Č(S)D, třídit, objet, zvážit... Celá technologie obsluhy by byla slušný ořech i pro zkušeného posunovače, kort když mi tu chybí místo kam odhazovat vz... Ano, vymyslet velkou vlečku, aby to mělo hlavu a patu, pokud možno na co nejmenším prostoru, aby tam mělo opodstatnění šíbovat denně je problém. Šel by třeba cukrovar, nebo několik menších vleček obsluhovaných jednou z vlastního ranžírku, nebo sklárna (přístavba písků, uhlí a mazut na vykládku a zetek na nakládku)+vyřešit si vykládku a nakládku viditelných nákladů (písek třeba, abych ho netahal pořád do kola, jak kočka mladý)... Zajímavé náměty jsou tyhle vlečkařské hlavolamy
A jen tak pro zajímavost na ty 3 metry x 0,5m by se dala "nacpat" část strakonické teplárny - ta podstatná, kde se vykládají Wapy, od přejezdu až po šturcy u řeky a to bez redukcí délkových mapa...třeba...pokud teda dobře počítám

(Příspěvek byl editován uživatelem Vladimír_B.)
Stránky (nejen) o západočeské železnici
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 08:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaza: jasné přece
464.202 a 433.002 jsou nej páry!!!
ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 806
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 08:45:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b
Na kolejišti se nejvíce používá model dřevařského závodu (pila). Ano každý závod je jinak velký, ale základní provozy jsou stejné.
Podniková vlečka má dvě koleje, jedna kolej je podél rampy a druhá kolej je objízdná. V podniku je velká budova kde je jeden nebo dva katry. Dříve katr honil parní stroj (který potřeboval kotelnu a strojovnu), dnes katr honí elektomotor, proto je postavena transformační věž. Dále odpad krajinky se ukládají na vůz a piliny se foukají do sila. V hale je ještě opravářská dílna. Dále v podniku je kancelářská budova, sklad a sociální zázemí. Dřevařský závod má vlastní nákladní auta a další silniční stroje. Je zde postavena proto dílna a přístřešek pro stroje.
Na rampě je třeba pojízdný portálový jeřáb. Někde se používá na vykládku a nakládku silniční vozidlo. Kmeny a řezivo se dopravují drážkou 600 mm, která se honí vrátkem. Ale to nejdůležité je , že na place je zásoba kmenů tak na 4 měsíce, aby závod mohl pracovat přes zimní sezónu.
Moderní závod má na přepravu kmenů válečkovou trať, která je doplněna ještě pilou na řezání délky kmenů.
Dále zde může se postaviti další hala na zpracování krajinek a pilin. Hotové výrobky (řezivo) je možné dále zpracovávat, třeba výroba krovů, plotů, vrat, palubek atd. Na tuto výrobu je potřeba další velká hala, sušička dřeva a několik přístřešků. K této hale pak může vésti vlečka, která má třeba vozovou 5 m točnu (dříve byla 4 m). Vozy se přetahují vrátkem.

Do podniku, kde na vlečku se vejdou jen 2 až 4 vozy (podle délky vozů) si Já osobně vlečku dělat nebudu nemá smysl. Na těch 20 až 30 kmenů, které zde leží mně stačí silniční doprava.
i-Petr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.172.98
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 09:38:54    Odkaz na tento příspěvek  

to Tempotaxi:
Z velké části máte pravdu. Avšak musí ještě doplnit a upřesnit. Né každá pila má svou vlečku! U nás je letitá pila, je mi 30 let a byla tu dřív jak já. A je mezí ní a nádražím cesta-silnice. Takže na kolejiště lze umístit i téma pila, která je zásobena silniční dopravou. U nás se dříve jezdilo přes tu cestu a je tam nákladová rampa hned naproti, taková speicálka. Jinak co se týče zásoby na 4 měsíce, tak kdyby šlo o model pila v posledních letech, tak navážka dřeva je celoroční. Jelikož mě prudí kamiony s kmeny každý den cestou do práce, tak vím o čem mluvím. Navíc to naváží na "finskou" pilu, která je přímo nasazena do nádraží, vlaky zajíždí do haly, koleje jsou souběžně s dopravní kolejí na nádraží (Ždírec nad Doubravou). Nejsem odborník na pilu, ale v tomto konkrétním případě je zásobování dřeva jak vlakem tak po silnici ve velkém počtu.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4678
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 11:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na ukázku i něco z mého kolejiště. První záběr letmo vedená 810.142 odpočívající v PP Kamenice, druhý záběr z opačné strany na 730.007 a na třetí fotce 750.222 jedoucí Lv od postrku Mn.
M.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.42.157
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 17:42:49    Odkaz na tento příspěvek  

K pilám a vlečkám ještě něco.Vlečka pro 4 vozy na kolejišti smysl má.Musí být však šikovně posazena.Jedním omylem zde uváděným , je , že pila je zásobena po silnici a nebo po železnici.To je chyba.Vlečka na pile může sloužit pro překládku dřeva z aut na vagony nebo k odvozu řeziva.Na Slovensku i u nás najdete spoustu příkladů.V mé blízkosti například stanice Chřibská , dříve děčínské uhelné sklady,které jsem bohužel nestačil zdokumentovat před zrušením.Další příklad vlečky pár metrů je v Boleticích n.L. - chemička.Krásným příkladem vlečky v souběhu s tratí byl kamenolom u Velkých Žernosek , kde traťová kolej procházela souběžně s vlečkovou kolejí , kde se plnil kámen do vagonů a ve stejném místě i do nákladních aut.
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 18:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad. vlečky třeba v Heřmanově Huti je zajímavě připojená sklárna ke stanici na lokálce - přímo 4 kolejemi.
Ivanovice na Hané přímo ve stanici je vlečka s 2ma nakládacími místy a k jednomu vede dopravník přes ulici ze sladovny. odkaz
Dalším zajímavým námětem je "malá" betonárka, nebo vlečka na vykládku hnojiv zdejšího JZD - na to mi stačí hala na délku (1-2) vz a venku pár vítkovických zásobníků. Betonárka je náročnější - ta potřebuje být ve svahu, protože štěrk(opísek) se sype z vz pod sebe do betonového "bunkru" a tam ho nabírá kolový nakladač a dál ukládá. Celá betonárka je tedy o patro o patro níže než vlečka. Další stanoviště je vykládka cementu z vz Raj. K tomu potřebuji malou kompresorovou stanici a pár železných zásobníků. V téhle betonárce posunovali vz vrátkem a na těch hnojivech mají dodnes - frekvence vozů je ale malá...
Z malých vleček bývalo spousta malých skladů různých firem od obilných mlýnů, přes různá ZZN až po Jednoty...Většina těchto vleček je již v dnešní době mrtvá, ale najdou se i výjimky s velkým obratem vz... Další opomíjený námět jsou "SNV" (šnek vybírající materiál z vz či pod a má u sebe čtyři zásobníky pro překládku do nákladních aut).
Problém je v tom, že někteří stavitelé "kolejišť" se nezajímají o skutečnou železnici a postaví si co se jim (z)líbí (jaká troufalost )

...a ještě navážu na M.T. Těch malých pil je a bylo hodně. Nebyli to ovšem výše zmíněné katry a spol. ale centrální manipulační sklady dříví zřizované v 60. letech (např. Cebiv - vlečka je na 2-3 vz!). Do těchto skladů se vozili celé kmeny a zde byly na lince upravovány na potřebné délky (další např. Kaznějov, Holoubkov, Bečov n/T). V posledních dvou jmenovaných se také nakládají(li) zelené rumunské "Tirs" pilinami...
A lomy v souběhu s dráhou např. Un/L pod Mariánskou skálou, na pacifiku Krhanice, nebo snesené na 171 u Berouna... námětů by byla spousta, jen si vybrat
Stránky (nejen) o západočeské železnici