K-report
 

Archiv do 2. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Modely a modelářství » Modely v měřítku H0 a větším » Archiv do 2. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zaple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 18:24:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: povrchovka na cisterně je odstrašující a jde vidět, že jsou použity obtisky, podle mě se to v dnešní době už nedělá, jsou velice dostupné technologie, které takto nelze rozeznat od potisku.
Rt6n26
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 18:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

alf: ale on se nedotazoval jestli měla, ale jestli BY měla
RT6N26 - aktuální provozní stadium je (kupodivu) RT6N1!
Politická diskétnost nyní již i ve vašich podpisech...
Můj VDP zde. Železniční licence zde
Can't stop the spirits when they need you...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 19:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zaple: ono to s tou povrchovou nebude tak hrozné, ale Tempotaxi chce abychom to viděli na fotce v detailu , je to pohled stejný jako asi slušnou lupou na model. Zkuste si to na svých co všechno se Vám na nich objeví......

A ty technologie které nahradily obtisky.... to bych byl žásdostiv o představení, nejlépe praktické na vlastním modelu.
Petrme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 20:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim, po delší době ukázka z mé dílny.
M131 a přípoják (ten tvořím náhodou)
Při slepování kastle Hurvínka mi vyšla o něco širší, tak jsem dělal novou. Pak mi jí bylo ale líto zahodit a tak stavím i přípoják. (1mm na šířce nebude tak poznat) Modely jsou z papíru.

Zaple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 21:04:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: za svým tvrzením ohledně povrchové úpravy si stojím, a k obtiskům, myšleny bylo to, že když je pod obtiskem lesklí podklad a posléze na aplikaci obtisku je přestříkám matným lakem, nelze skoro rozeznat, že byl použit obtisk, s využitím obtiskových vodiček je efekt ještě lepší. Omlouvám se, pokud jsem se špatně vyjádřil v předchozím příspěvku.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 23:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaple - Mně jen zajímá jak budeš kotlové vozy stříkat, když jsou dělané na míru.
1) Spodek (rám vozu odlitek) je stříkaný, pak jsou vlepeny obtisky na bílém obtiskovém papíře a kraje bílého papíru jsou dodělány štětcem.
2) Na rám je přilepen nabarvený spodek kotle.
3) Je zhotovena jímka (válec a čela), v čele je parní topení a vše je nabarveno.
4) Montáž spodního výpustní roury.
5) Montáž jímky na vůz, její přesné usazení a opáskování jímky a vše je pak dobarveno.
6) Dosazen dóm, hrdlo válce pro kohout, pak příjde na řadu tmel.
7) Po přeměření jsou dosazeny ochozy.
8) Do správné polohy příjdou žebříky a vše se pak dobarví.
9) Pak už jen obtisky dělené na inkoustové tiskárně.
10) Přelakování a pak už jen další povrchová úprava vozu.

Vše je děláno na míru podle fotek vozů, žádný výkres není. Jen je někdy náčrtek.
Fotky jsou dělané detailně, aby pod kotlem nevznikl černý flek bez detailů.

Dále máš pravdu v tom, že než obtisk, tak tiskat tamponem. Ale hotový model a jeho drobnosti se už nedají tamponovat. Vše se musí tamponovat zvlášť. Pro jeden model je tampón moc drahý.

Bohužel ze svého důchodu si nemohu dovolit pořídit lepší tiskací techniku, jako je barevná tiskárna OKI nebo tampovací stroj a výrobu štočků. Pokud máte prosím více peněz než já, můžete mně dáti na nákup těchto výrobků, které stojí od 35 000 kč a více. Děkuji za přispění.

Ale jinak, také jsem dělal vozy rozebrané (mustr) jako přípravu pro odlívání. Kdo to dělam, dá mně za pravdu, že tohle je zdlouhavá a otrocká práce. Pro jeden vlastní model se to nevyplatí.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 00:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolega koupil stavebnici stroje na úpravu kolejové lože. Prostě to jen olámal a slepil. Jako polotavar je stavebnice dobrá, ale plno detailů tam není. Nechal třeba stříbrný spodek stroje. Skříň nemá žádnou barvu, je to jen plast. Ale má tam pružné nárazníky. Kulaté tam nemají co dělat. Prostě se nato .... ano tak.
Pak příjde, že ve stavebnici nejsou žádné obtisky. Tak jsem udělal obtisky. Ale jejda, každý stroj má udělaný popis jinak. Takto to pak dopadlo.



Usazování obtisků nešlo, povrch je mastný. Po přelakování se obtisky kroutí a odpadávají od plastu. Musel jsem dávat obtisky do laku.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Pega67
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 08:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Tempotaxi...v typovém označení je chyba.Nejedná se o stroj 07-16,ale o stroj 07-32.Číslo za pomlčkou udává počet podbíjecích kladiv.Navíc stroj 07-16 má jiné provedení čelníku na straně větší kabiny...více na
www.tratovestroje.wbs.cz./ODKAZY.html Jsou tam jak popisy jednotlivých traťových strojů tak i poměrně obsáhlá fotodokumentace...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 10:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pega67 - děkuji za podmět, ale právě u stroje ASP 70-32 není na uvedeném webu žádná fotka.
Tohle právě není moje parketa. Těch strojů je moc a každý má jiné proporce. Stavebnice Bachmann - Liliput (výrobek China) nemusí odpovídat zakoupeným strojům ČSD. Jak jsem psal je to jen polotovar (pro děti), který se musí dodělat podle nějakého velkého stroje. Těch pár fotek na webu nestačí. Je potřeba udělat pro stavbu modelu hodně fotek.
Zaple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 10:28:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: jsem toho názoru, že "otrocká" práce se vyplatí v podobě hezčího dokonalejšího modelu. Model lze stříkat po částech a to už pak není tolik práce navíc. Navíc obtisky si lze nechat zhotovit na kvalitní obtiskový materiál za dostupný peníz, stačí si jen počkat a být trpělivý. Navíc považuji říkat si takto o "příspěvek" za pobavení hodné, sám používám obtisky, které postačují - stačí lesklí podklad a přestříkat matným lakem popř. aplikovat obtiskové vodičky. Výsledek pak nemá téměř chybu. Jinak Vaše modelářská tvorba se mi námětově velice líbí, ovšem zpracování výsledného modelu pak dělá z výjimečného modelu model druhořadý, technologie, která byla "super" před 20 lety se dnes už nenosí, natírání štětcem velké plochy je dnes překonané. Bohužel český modelář to stále považuje, za dobré a uspokojivé. Nahlédněte někdy v trafice do časopisů pro kytaře, uvidíte věci, které bohužel u nás stále v železničním modelářství jsou ojedinělé. Přitom kvalitní povrchová úprava modelu je dle mého názoru velice důležitá a chce to jen čas nabrat zkušenosti a věnovat plnou péči modelu při jeho stavbě.
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 10:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Zaple: dovolím si s Vaším názorem nesouhlasit, když se Vám modely uživatele Tempotaxi nelíbí, tak se na ně jednoduše nekoukejte (nebo je přehlédněte). O možnostech nových technologiích se ví ale třeba ne každý má možnost je využít či financovat, či je nevyužívá z jiných důvodů. Někomu třeba dělá radost jen model home-made od A až do Z... To je za mou osobu vše.

(Příspěvek byl editován uživatelem rakman.)
http://rak-man.sweb.cz
Zaple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 11:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rakman: takže razíte teorii z dob minulých: "Kdo se nechce spálit, musí hubu držet, nebo chválit". To sice v některých ohledech platí sice i dnes, ale kdo prezentuje svoji práci (a nejen modelařinu), musí také počítat s kritikou. A nemyslím, si, že dnešní technologie jsou extrémně drahé, fixírku pořídíte za mrzký peníz a s tou se dají na naše poměry dělat zázraky. Každý ať dělá podle svého uvážení, ale ať nepočítá jen s pochválením...to k diskuzi patří. A jsem toho názoru, že skutečný modelář chce posouvat své možnosti dopředu a z chyb minulých se poučí.
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 8-2009

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 11:24:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky berte v úvahu že tempotaxi je senior. Nad jeho kadencí jakou produkuje ručně dělané modely slintám závistí. Má velkou trpělivost, modely jsou parádně vypracované, žádná sériovka, žádná leptaná stavebnice. Všechno ruční práce /já se asi důchodu nedožiji/. Ale pravda, chtělo by to alespoň ten základ stříkat, štětkování je bohužel vidět a degraduje jeho velice solidní modely. Pár modelů jsem viděl v Lužné a na některých je ta štětka vidět, na některých to vidět není (na osobních to tak vidět není). Malý kompresor /kopie orlíku/ a obyč . pistol je investice do 3000 max. 4000,-. To se dá i z průměrného důchodu za půl roku našetřit (snad). Přechod ze štětky na stříkání není žádné velké učení. Jen je průšvih jestli je vhodný prostor, na rozdíl od štětkování stříkání potřebuje prostor, páč smrdí a práší. Doma v kuchyni s maminou za zády to nejde. Já řeším zcela opačný problém- neumím štětkovat. Na nedávno dokončeném vytápěcím voze jsem zapomněl nastříkat přechodové můstky a pokusy o naštětkování černou mě neuspokojily.
"...Ani dvěma starším bratrům na tom nezáleželo: první byl náruživý sběratel železničních modelů, druhý alkoholik a tyto sklony u nich vylučovaly jakékoliv jiné zájmy..." Shelby Foote, Milování ve vyprahlém čase. Odeon 1976
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 329
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 11:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaple: ne pane kolego, nerazím teorii jak Vy říkáte z dob minulých: "Kdo se nechce spálit, musí hubu držet, nebo chválit". Rozhodně Vás za Váš názor nepeskuji, jen jsem přidal svůj. Jistě, můžeme se tady napadat a osočovat, ale promiňte mi mou troufalost, mě právě připadá Vaše reč dle vašeho rčení z dob minulých: "Kdo netáhne s námi, táhne proti nám". Jak jsem již řekl, domnívám se, že každý se pousouvá v rámci svých možností a schopností. Já jsem si modely také natíral a už nenatírám...

Čest.
http://rak-man.sweb.cz
Zaple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 11:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rakman: jasně jste mi napsal, že pokud se mi modely nelíbí tak ať je přehlížím nebo se na ně nedívám. To mi jasně říká, že mohu jen chválit. Mějte svůj názor, to je naprosto v pořádku, ale je to tak,že jsou lidi, kteří budou sdílet můj názor, jiní ne...tak to funguje už několik staletí.
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 11:51:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Zaple: AAAAAA Vo Tom To Je.... :-) a Vy jste příliš vztahovačný, proto jsem tu zprávu editoval a přehlížení doplnil ve snaze aby to tak nevyznělo. Mě když se něco nelíbí, tak na to prostě nekoukám. A dokud se mě někdo nezeptá, tak to nekomentuji. Mě se modely tempotaxiho líbí.
http://rak-man.sweb.cz
Pega67
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 12:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad:Tempotaxi...je pravda,že fotky té 07-32 tam nejsou,ale co se interiéru týče tak se daj použít fotky 07-16...já to aspoň tak udělám,protože tu skládačku mám doma taky....
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 5-2008
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 14:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad:Tempotaxi: Moc krásné modely co děláte!Jak tu bylo již řečeno,žádný lept,žádnej odlitek,ale pěkně celé samodomo a je to prostě perfektní!!To natírání tím štetečkem bych ve vašem případě vůbec neřešil,naopak kdo umí tak dle mě dodá modelu takový punc zašlosti!Jen tak dále pane MODELÁŘI před vaší prací je třeba smeknout.
Každý kdo si dělá modely doma a pro sebe má na kvalitu zpracování jiný vkus a názor,a měnit ho jen kuli nějakýmu rejpalovi by byla hloupost.
Stokr556
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 14:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi:

Mě osobně se vaše tvorba líbí, ovšem nyní taktéž již stříkám. Začínal jsem na štětcích, pak přešel na spreje a nakonec jsem pořídil fixírku. Jsem student bez trvalého přijmu, a moc peněz nemám, ale i tak se dají tvořit zajímavé modely.
A třeba u vašich cisternových vozů to platí dvojnásob.

Mnoho úspěchů v další tvorbě. budu se těšit.

PS: Kritizovat umí každý, nejlépe ten, co nic svého nedělá. Předveďte taky svoji práci a pak teprv kritizujte! (Zaple apod.)
Povstalec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 15:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wendy, Stokr:
Plný souhlas s vašimi příspěvky. Pan Tempotaxi opravdu dělá nádherné vozy a nejlepší je na nich právě ta práce od ruky. A s tím natíráním štětcem.
Tak za prvé, detailní fotografie odhalí takové detaily, jaké nejsou rozpoznatelné pod lupou, natoš pouhým okem. Můžu ukázat fotografie pater, co sem předělával. Natíráno štětcem, na pohled krásné, žádné tahy štětcem... Ale na fotce, bylo poznat, kde sem tu barvu naředil víc a kde míň. Takže opravdu super. Však sem byl za to v sekci TT patřičně oceněn. Jenomže tahy štětce, pokud jsou vedeny záměrně určitým způsobem, vytvoří dokonalý základ pro patinu. Což sám používám. A budu i nadále používat. Fixírku mám k dispozici, ale prostě mě se to nelíbí. Ať žije štětec. !!!
Optimismus je způsoben nedostatkem informací.
Třikrát sláva Metalu a královně Tarji!
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 15:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrme
Sice jsem Téčkař, ale ten hurvínek je tvarově jak má bejt! Jestli máte zájem kontaktujte mě na mejl naposílám vám fotodokumentaci. Držím palce při další tvorbě.
s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
www.kolejistesumperk.wbs.cz
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737 skype: petr.gajdos1
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 17:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pega67
Zde je pár fotek továrny Plasser Theurer.
Stroj ASP 70-16, ve středu stroje je daleko více drobností než na modelu. Přední část je možno dodělat. Zatím jsem to neměřil, jen tak podle oka.

ASP 70-32, zde je pár zahraničních fotek a už je zřejmé, že každý stroj je jinak udělán. Jistě se najde ještě další fotky stroje. Pak už záleží vše jen dodělat. Některé stroje mají namontováno zábralí.
Zaple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 20:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kritika by měla být podmětem ke zdokonalení se a je mi velice líto, že kritika se považuje za šťourání. Každý ať si myslí, co chce. Já svůj názor mám, stojím si za ním a jsem odhodlán jít kupředu a ne zastavit se v nějaké době...tato diskuze odráží obraz dnešní části společnosti železničního modelářství v ČR. Podle mě je u nás mnoho nevyčerpaných možností.
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 23:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaple: Dobrý večer, domnívám se, že kritika by měla být věcná, což Vaše není... Co si například představujete pod pojmem "kvalitní obtiskový materiál", když modeláři čerpají ze dvou (?) dostupných zdrojů obtiskového papíru, na který dle mého soudu produkují své obtisky většina producentů modelových obtisků (viz. mé web stránky). Já si dělám obtisky stejným způsobem jako Tempotaxi. A jak správně podotkl Povstalec, makrofotografie a záblesk blesku skutečně odhalí to co není normálně vidět. Štětcem se dá natírat ale má to také svá "ale"... Já používám, když natírám štětcem, štětce řádově za pár kaček, ale používám barvy od AGAMY, které dělají hezký povrch, čehož jsem u Humbrol a Rewell nedocílil. Dostal jsem zde kritiku, jak to mám opravit a udělat příště, aby to vypadalo lépe a ne jako Vy, který jste ze mě jste udělal akorát komunistickou nomeklaturu. Jsem opravdu rád, že si každý může dělat své modely, tak jak to uzná za vhodné a nemusí poslouchat žádného normalizačního důstojníka, bavíme-li se o modelech, které nejdou na nějakou výstavu, které jistě nějaká kritéria splňovat musí. Pokud jsem dobře četl příspěvky ostatních, tak Vám nikdo neřekl, že jste šťoural. Klidně běžte dopředu, žpět ni krok ale nevnucujte to ostatním, Vaše kritika by měla být rada a ne demagogie. Touto diskuzí napadáte obraz dnešní části modelářské společnosti železničního modelářství v ČR a věta o nevyčerpaných možnostech na mě působí dojmem, že jste neúspěšný distributor modelářských služeb.

A propos slovo lesklý se píše s "y" (lesklý, lesklá, lesklé) :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem rakman.)

(Příspěvek byl editován uživatelem rakman.)
http://rak-man.sweb.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 23:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaple - každý modelář má právo řící svůj názor. Že sem dávám příspěvký je můj vlastní počin a tím nesu svoji kůži na trh. Jednomu se líbí to, druhému zase to a třetímu zase ono. Modelařina je věda a nikdo není dokonalí.
Vlastní výroba obtisků a jejich usazování na místo pomocí vodiček a dalších blbostí kolem toho znám a dělám.

Mám dostatek hodim dalšího školení u pana Banka na výrobu štočků a tamponování. Dále jsem dostal školení výroba písma dle norem ČSD a jejich umístění na model.
Vlastní štoček mně dělalo Dílo za 600 Kč, což je tisk na jeden model pomocí tampónu. Na tisk stačí stojan od vrtačky ale to podstatné je upínání modelu a barvy.
Pan Banko vám na přání model i popíše rukou, písmo o výšce 1.mm .

Potisk dělán sítotiskem na obtiskový papír je další možnost. Takto dělá obtisky pan Jíran. Některé obtisky jsou dokonce mé návrhy. Na sítotisk se dělá dokonce asi v Pardubicích 2. měsíční školení. Tohle je už věda. Knížek je dost. Ale sehnat ten stroj, síta atd. Pak jen se jít učit do tiskárny jak na to. Problém, že se nedá použít na jeden obtisk, ale na velkovýrobu.
Tiskárna Vám veme zakázku od 10 000 kusů.

Výroba obtisků pomocí tiskárny dělá pan Kwasnica na tiskárně OKI. V Česku se neprodává jen použité.
Náplně a papír se musí dovést z USA. Dráhá zaležitost na jeden obtisk. Několik tiskáren a jednotlivců mají tiskárnu ALPS nebo OKI a tisknou, ale jeden obtisk tak 100 až 300 Kč podle soutisku barev. Dále rozhoduje množství obtisků.

Pro domácí tisk stačí inkoustová tiskárna, ale né každá tiskne vlas. Dále né každá tiskne na obtiskový papír. A dále každý obtiskový papír je jiný. Já používám z USA.

Barevná laserová tiskárna je dobrá věc. Ale je drahý provoz na výrobu jednoho obtisku. Tiskárna je drahá a náplně taky. Tiskne bíle, a dále zlatě, stříbrně jen tiskárna ALPS a OKI. Poznámka: dají se tím tisknou naše peníze, jen sehnat papír.

Razítka. Tiskat se dá na model pomocí razítka. Tiskal sem i písmo 1 mm vysoké. Problém je přesné umístění tisku. Černá barva jde tiskat moc dobře na chladírenské vozy. Barevný tist nejde, nenašel jsem potřebnou barvu, která nevzlíná do razítka.

O technice potisku modelů něco přece vím.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 23:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak tak daleko jsem nedospěl, jen k inverznímu tisku na laserové tiskárně... Pro mě a mé modely naprosto dostačující... Dnešní laserovka v barvě se dá pořídit za 3000Kč. A až dojdou barvy? Toť otázka, vylatí se vyhodit tiskárnu a koupit druhou... Spotřebák je skutečně drahej...
http://rak-man.sweb.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 00:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkoustové tiskárny: Obtiskový papír je čírý nebo bílý. Na čirý papír se nejlépe tiskne černou barvou a dále tmavé barvy. Světlé odstíny jdou tisknou taky, ale obtisk se pak nedá použít na tmávé odstíny podkladu (tisk pak na modelu zaniká). Ale dá se pak tiskat na bílý papír tak, že se tiskne barva vozu a tím zůstane písmo bílé nebo se takto použije i písmo žluté. Pak následuje štětkování barvy podle barvy předtisku na obtisku. Barva se musí dostat pomocí malého štětečku ke každému písmenku či číslici. Pro sjednocení barev je nutno udělat ala patlama modelu.
Problém je, že ikoustový papír je vlastně fólie, která se musí nacucat inkoustem, přelakovat a tím se někdy dostane flek na modelu. Náhrada je taková, že obtisk se musí udělat od nějaké hrany ke druhé hraně (zavřené vozy), což u kotlového vozu nejde.
Rovné plochy jako jsou plechové vozy se na inkoustové tiskárně mohou udělat na matném fotopapíru a papír se zase musí dátí od jedné hrany ke druhé hraně. Takto se třeba dělá rám vozu. Papír je dále možno odvrstvit až dostanu toaleťák, který pak pomocí lepu dám na patřičné místo.

Při usazování obtisku vodička může sebrat tenkou vrstvu lepidla, nebo obtisk po zaschnutí se odlepuje (záleží na velikosti obtisku). Pak pomůže jenom lak nebo ředěné lepidlo Herkules.

Jak tisknout tamponém. Na model se bude potřebovat bílé písmo. Tisk se provede tak, že se udělá tisk bílé barvy a po zaschnutí na stejné místo se tiskne ještě jednou. Žluté písmo se dělá tak, že prvně se tiskne bílá a udělá se pak soutisk žluté barvy na bílé písmo. Tato operace je nutná pro dobrý tisk a je náročná na provedení soutisku.

Stejný postup tisku bílé a žluté barvy se děje u sitotisku.

Vše mám našprtáno, ale vše záleží na penězích.

Dokonce jsou výrobci, kteří vám potisknou model tamponovým tiskem podle vašeho přání.
Návrch tisku 300 - 500 Kč
Štoček 600 Kč
Seřízení stroje na každou barvu kolem 300 Kč
Vlastní tisk 3 Kč za každý tisk.

Konec školení.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4150
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 01:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm,tak na tohle nemám techniku,čas,ani nervy..ale všechna čest tomu kdo to vydrží a vytvoří.
S prvním sněhem mi semtam vznikne hodinka vyšetřeného času a tak snad pokročím ve stavbě segmentu zast.a Hl.Verměřovice stav cca r.1970..Po hrubé dostavbě krajiny jsem tuto "sjednotil" ředěnou hnědou syntetikou..(jiná nebyla)a otestoval si první použití kousků foliáže(jsa touto technikou zatím nedotčen..) s kombinací posypu a dokonce i kousku koberce "made in DDR"Mooc se mi to líbí,ale je to fakt piplačka,zvlášť když to člověk dělá dle skutečné předlohy..Ještě je nutno zakrýt samotnou konstrukci segmentu z boků.Též polní cesta vedoucí pod mostem se dočkala nového štěrku,který ještě zaroste travou a celkově se zapatinuje..Jen místní zvědavci mi dělají potíže,furt se pod mostem na cestě někdo motá..

..pořádná mašina má kotel a komín..
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 07:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další kus. Ringhofer 1909 Be 3-2170 /Liliput,popis Parostroj/. Vyměněny nárazníky za košové, sbroušena střecha /švy dělat asi nebudu/,dosazena baterie a dymano /zatím neosazeno/

"...Ani dvěma starším bratrům na tom nezáleželo: první byl náruživý sběratel železničních modelů, druhý alkoholik a tyto sklony u nich vylučovaly jakékoliv jiné zájmy..." Shelby Foote, Milování ve vyprahlém čase. Odeon 1976
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 09:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě troška plevele. Zs /DRB Dresden/. Roco,popis Parostroj.

"...Ani dvěma starším bratrům na tom nezáleželo: první byl náruživý sběratel železničních modelů, druhý alkoholik a tyto sklony u nich vylučovaly jakékoliv jiné zájmy..." Shelby Foote, Milování ve vyprahlém čase. Odeon 1976
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 10:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čpavkař - joj severní a západní čechy, ještě kořistní parní lokomotiva. Na Zs ještě ala patláma nebude.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 11:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k obtiskům.
Žádný výrobce obtisků se nebude zajímat o takové obtisky.
Například:
Rez, škrábance.


Dřevo, dřevěná podlaha vozů.

Nebo taková konstrukce znaku.

Těch námětu na obtisků je dost. Některé se už pokouším dáti na model.
Pojezdy_eu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 14:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: jak dlouho priblizne zasycha barva po otisku tamponu ?
A jak dlouho zasycha jeste na tamponu ? Jinymi slovy, kolik je casu na jeji otisk na model ?

Dekuji
http://www.pojezdy.eu
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 7-2002

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 17:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Měl bych na vás, zkušené modeláře dotaz/prosbu.
Věděl by někdo o někom/byl by někdo ochoten vyrobit sadu doplňků pro úpravu ROCO brejlí na stroje 750.409 a 750.410?
Jde mi hlavně o stupačky (vím, ty dělá fa Detail), houkačky, zásuvky dálk. řízení (4 na loko), boční modrá světla signalizace (od el. topení), cedulky atd... Prostě komplet set pro úpravu továrního modelu.
Předem díky za jakoukoli radu/odpověď.
Zlaté časy - Moderní časy.
Zx1974
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.216.50
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 18:03:41    Odkaz na tento příspěvek  

to Tempotaxi: rez, škrábance a podobné opotřebení by se chtělo naučit od kitařů, hlavně těch co dělají bojovou techniku, tam už je tahle patina prakticky povinností. Obtiskem by to asi nebylo ono.

to vvitty: u normálního Tampoprintu, trvá cyklus od nabrání barvy k přenesení na díl pod 1sec, ale bude záležet na barvě, protože někdy se barvy tužily jindy zas ne (záleželo na co se tisko) a to dost ovlivňovalo rychlost zasychání, navíc když se k tomu přidaly změny teploty, vlhkosti .. tak pak z toho byla alchymie
Pojezdy_eu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 21:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zx: Diky. Slo mi o orientacni cas... mam tu jedno CNC co dost casu zahali, tak jsem si rikal ze bych o Vanocich udelal pokus s tampotiskem :-)
Ale cas pod 1s neprojde, neni delane na tak rychle pohyby.
Tampoprinty jsou mimo jine delane na vyrobni rychlost, na ktere me tady zas tak moc nezalezi...
A na tampoprint neni aktualne prostor :-(
http://www.pojezdy.eu
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 23:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obtisky nebo tisk na papíře rez, škrábanec a prkna není můj nápad, ale nápad amerických modelářů a tento nápad pak udělal jeden německý železníční modelář.
Zde je pak papírová podlaha a boky vozu.

Tento modelář pak rez udělal jinak. Skříň chladirenského vozu natřel rezavou barvou. Pak na některá místa nanesl sůl a nechal důkladně proschnou a vše pak přelakoval bílou barvou. Po zaschnutí barvy důkladně sůl omyl vodou. A zde je část fotek.


Chtěl jsem jen ukázat, že nespím a v dnešní době jsou velice zajímavé delší technogie na modelářskou tvorbu. Nabrat zkušenost je jedna věc a druhá věc je sledovat nápady jiných modelářů. Vývoj jde stále kupředu. Vše také záleží na jednochosti nápadu a někdy i nápad stojí velké peníze.
Stokr556
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 06:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi:

Tak teda ten chlaďák je Super, nebyl by odkaz nebo více fotek?
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 08:09:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když vidím ten chlaďák tak mi připomněl vůz kterej sem na obdobnej výsledek dělal.

s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
www.kolejistesumperk.wbs.cz
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737 skype: petr.gajdos1
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 09:27:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stokr556 - článek, sůl v modelařině jsem Ti poslal.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 11:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tisk pomocí razítek.
Zde jsou zhotovená razítka a pak je fotka na které je ještě razítkování vidět pod obtiskem.

Použítí textur jako škrábanec nebo rez. Vše je tisknuto na matném fotopapíru a pak je vše patinováno. Ale základ je právě textura, kterou jsem si stáhl z webu. Do této textury jsem pak v Corelu vložena písmena a číslice. Popřípadě se dá nafotit velký vůz. A zas to není můj nápad, ale nápad papírových modelářů. Při použití vhodných vozů to jde.


Jen ta trvanlivost inkoustů v tiskárnách je různorodá. Tenkráte jsem to tisknul na HP dnes na Canonu. Kvalita inkoustu je další problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Jendaenglisu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 12:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nastříkal jsem Bardotku vyrobenou 3d tiskem. Tady je malá ochutnávka. Na mých stránkách jsou k dispozici obrázky ve větším rozlišení.

http://jenda-modely.blgz.cz/
Wizardken
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 13:29:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Tempotaxi: a mas to pak cele zalakovane ?
Podle me, by to bylo na vic vrstev bezbarveho lak - prvni vrstvy bt byly hodne slabe.
Pocitam, ze podklad ma cca stejnou barvu, jako ten obtisk.
Honza
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
http://galerie.hekttor.biz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 13:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzíku - Také je to první pokusný model jak tiskat a čím tiskat a nakonec jsem dodělal, že.
Ale jinak jsem se přesvětčil, že to jde jen pro nepoužívané stojící vraky. Každý nápad se musi relizovat. Některý nápad je špatný, druhý zase lepší a třetí bude ještě lepší.
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 21:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdravím, zvažuju koupi ÖBB Herkulesa a chci se zeptat jaký je rozdíl mezi ROCO a PIKO Herkulesem, vím že ROCO je dražší.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 21:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pomalu T457.0 a její "sestra" z TSM T466.0 pokračují k finále. V sobě má T457.0 od Atlasu Alco S2, a T466.0 podvozky a motor z Roco DB 295
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 08:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
Ahoj, nemáš problém s rychlostí stroje? Doma jsem předělal jednu báru na podvozky Atlas s původním motorem Fugerth a rychlost stroje se díky převodům výrazně snížila. Jelikož je to jen předělávka na spolehlivějších podvozky, tak jsem motor chtěl nechat původní. Mám tam i reprák a místa není moc a zvažuji ještě převázání motoru. Jen se bojím, že si motorem Roco moc nepomůžu za cenu, že mi dá dost práce zpětné vyfrézování pro větší motor než má fugerth. Nehledě na to, že hlučnost podvozků Atlas je vyšší než u hračkových Roco a trochu to ruší dojem při zvuku z repráku
Mdes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 10:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tombart To máš na dekodéru?Zda-li ano změnou CV adresy se dá upravit ryclost modelu.Je to v nastavení dekodéru.Nebo ti to pak řeknu až přijedeš
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 12:21:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mdes: jsem na maximu... tím to není. Je to opravdu problém v převodech v podvozku.
Zx1974
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2010
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 14:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx - ty jsi změnil pojezd v T457.0? Když jsi ukazoval na naší konferenci fotky ze stavby tak jsi tam měl podvozky z BR295.

Tombart - doufám, že nebudu bit,že tě prozradím jeden fígl. Když se vymění v podvozku S-2 šnek a na něj navazující ozubený kolo za to samé z BR295 tak dojde ke zrychlení podvozku v poměru 22/15. Cena šneku jako ND je vcelku nepříjemá, zkusím si je nechat udělat na zakázku (když tak pak dám vědět jak jsem dopad). Bohužel výměna motorů moc nepomůže, protože motor v S-2 má vyšší otáčky než ROCO (uzavřeném provedení).
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 14:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Zx1974: omluva - drobná chybička se do textu vloudila a vnitřky mašin přehodila .

Rychlost - podle měření s měřícím vozem je rychlost cca 75-80 km/h, což mi u T466.0 i T466.2, která má stejná střeva stačí. Výměny ozubení odzkouším - dík za nápad.
Pojezdy_eu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 14:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zx1974: co je tam za ozubene kolo ? Treba by se neco naslo ;-)
http://www.pojezdy.eu
Zx1974
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2010
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 17:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx - netřeba se omlouvat, aspoň víš že to někdo čte

Pojezdy eu - momentálně je nemám u sebe, ale určitě by se nenašlo, protože je dvojitý což Luděk A. běžně nedělá. Šnekový má m=0,5 a z=15 a šikmý zuby, druhý kolo zabírající do převodovky má m=0,4 počet zubů nevím. Objednací číslo ROCO je 86490. Šnek bych si chtěl nechat udělat, ale vázne to na tom, že ho změřím (jen šuplera nestačí) a ZV dodá do Vísky vzorek.
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 19:40:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zx1974: jednu 295 mám z bouračky, tak to za chvilku zkusím. Jinak bych měl zájem o jeden pár obojího, resp. na jednu loko. Kvuli hlučnosti se ale opět vrátím k hračkovým ROCO BR 295 a jí podobným.
Každopádně díky za radu.
Zx1974
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2010
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 21:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až to bude na světě tak dám samozřejmě vědět.
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 21:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zx1974: tak rychlost se zlepšila. Není to sice ještě úplně ono, ale je to výrazně lepší. Ale na "nákladní" báru to takhle stačí.
Ještě jednou dik.
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 23:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...
T6791225
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 16:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnitka: Hmm... Tak vidím,že diorama se zatím daří,jen tak dál
ICQ:399-803-667

http://www.flickr.com/photos/t6791225/
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 14:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dvounápravový jímkový vůz řady Zkks 740 0 234-2 a 740 0230-0, Seliko Olomouc.

Popis vozu je zde odkaz

Pro kamárada je připraven další vůz řady Zkks 740 0 234-2 , který je připraven na motáž kinematiky.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4166
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 14:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V novinkách uvedených v ŽM byl uveden nenápadný obrázek nového analogového setu Fleischmann č.631004 ve verzi FS Itálie.Při bližším zkoumání obsahuje německou BR38 a tři nákladní vozy.Vše po úpravě použitelné na přestavbu via ČSD ,cena se pohybuje okolo 7900,-Kč.


..pořádná mašina má kotel a komín..