K-report
 

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 13. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 13. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 10:58:06    Odkaz na tento příspěvek  

Lepší je volat přímo na konkrétní nádraží, tam to ví přesně.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2763
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 15:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro všechny: Asi je potřeba se smířit s tím, že dokud Ukrajina nebude v EU (aby se mohlo jedzit bez problémů přes Rumunsko), nebo se nepostaví poslední chybějící část trati na ukrajinském území mezi Velkým Bočkovem a Dilovým (při současné obnově nepoužívaného těžce vyžilého úseku Solotvino II - Velký Bočkov - to aby se přes Rumunsko pro změnu jezdit nemuselo), či se nestane jiný zázrak, tak pravidelné osobní vlaky mezi Teresvou a Rachovem jezdit prostě nebudou. Důvody jistě znáte, nebo si je domyslíte. I já bych ovšem byl rád, kdyby se tamtudy jezdilo, nejen kvůli tomu, že jízda autobusem z Užhododu do Rachova stojí za h.o.v.n.o..

Ano, trať je na ukrajinském území po větších opravách - povětšinou nové koleje s betonovými pražci, místy sice jen vyměněné dřevěné pražce. Ovšem proč se jezdí tak pomalu, jako před opravou, mírně řečeno absloutně nechápu.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 14:09:46    Odkaz na tento příspěvek  

Moje zkušenosti s cestováním po Ukrajině:

Z ČR nočním rychlíkem, co jezdí za Košice (Šírava?) do Michalovců a odtamtud busem - pro tento rok je třeba ověřit IDOSem!

Lístky vlak: lehátko/lůžko + český lístek + CityStar Slovensko (oboje zpáteční) + něco přes Č/S hranice, pokud nemáte KMB.
Lístky autobus: na autobusáku, v Michalovcích hned vedle vlakového.

Celníky zajímají pouze cigarety směrem UA-SK, jinak v pohodě. Ale pas s sebou, OP nestačí :-).

Dále je třeba se vybavit eury - u nás se hřivna nekoupí.

V Užhorodu si hned po výměně peněz (na nádraží, ale ne všechny, bo kurz nic moc) ihned kupte lístek (vlakové nádraží, co vypadá jak pohádkový zámek, je též vedle autobusového).

Kdo moc neumí jazyky, ať si napíše na papír číslo vlaku, datum a řekne cílovou stanici a "plackart" nebo "kupé" a počet lidí (na prstech...).
Bez znalosti azbuky to ale asi nedáte.
Jízdní řád:
http://www.uz.gov.ua/?m=info.info_posagiriv.rozklad_ruhu&lng=uk
(pokud nemůžete psát bukvy z klávesnice, nakopírujte z textů tak 4 počáteční písmena, pak už vyskočí nabídka stanic).

Orientační přehled cen z Kyjeva (vnitrostátní jízdné je pro nás za babku):
http://www.uz.gov.ua/?m=info.info_posagiriv.cini_nayavnist&lng=uk

Orientační kurz hřivny:
http://www.kurzy.cz/kurzy-men/exoticke-meny/

Mapa železniční sítě:
http://www.bueker.net/trainspotting/maps_ukraine.php

Zajímavé je poškádlit jejich "dálkový IDOS" a vytisknout si "sešiťáky" na traťový úsek. Kdo umí trochu ukrajinsky nebo rusky, může se pokusit o koupi lístku s přestupem (minulý rok poplatek 10 hřiven). Lze doporučit pro cestu na Krym. Mimochodem, u vlaků mimo Kyjev máte zejména ve větší skupince lepší šanci na volná místa.

Je dobré si uvědomit, že ač vypadáme mnohdy ošuntěle, jsme pro místní pořád bohatí Zápaďáci. Takže důvěřuj, ale prověřuj. Místní jsou většinou fajn, na západní Ukrajině tak každý třetí dělal u nás, ale asi není dobré na veřejnosti okatě přepočítávat eura apod.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 14:33:16    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Příměstské vlaky jsou na stránkách jednotlivých ředitelství v ještě syrovější formě - SJŘ párů vlaků. Nicméně kdo se chce pohybovat po nějaké konkrétní oblasti, tomu nezaškodí se tím prohrabat.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 15:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dále je třeba se vybavit eury - u nás se hřivna nekoupí.

Ale koupí. V Práglu v kdejaký směnárně v centru, nebo třeba v Tescu v Jičíně (nedělám si srandu).
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 20:54:09    Odkaz na tento příspěvek  

Bram : proč se jezdí pomalu po výměně pražců - no protože jízdní řád se udělal na staré pražce a nízkou rychlost, všem místním to vyhovuje - práce kvapná = málo platná a tak proč předělávat to, co spolehlivě fungovalo celá léta ...
Vlak tam jezdil pomalu za Lenina, Stalina, Chruščova, Brežněva, Gorbačova, někde byli místo Lenina Masaryk & Beneš (Džugašvili přišel později), tak proč to měnit za Janukovyče ...
Ti lidé tam nejsou chorobně posedlí potřebou ujet (srovnatelnou) vzdálenost 350 km (Praha - Ostrava) za tři a méně hodin ... Pěkně si pokecají, proberou otázky zajímající obě strany, přitom popijí něco stakánov a jsou spokojeni ...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 06. července 2011 - 15:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z ČR nočním rychlíkem, co jezdí za Košice (Šírava?) do Michalovců a odtamtud busem - pro tento rok je třeba ověřit IDOSem!

Ano, Šírava. Busem pak z Michalovců. Ověřeno před týdnem. Není však garance čekačky na Šíravu při jejím větším zpoždění.

Peníze se osvědčilo vybírat ve větším množství z bankomatů, pokud možno těch pod dohledem samotné banky či někde na frekventovaném místě. Zatím s tím špatné zkušenosti nemáme.

Letos na Zakarpatrské Ukrajině, zejména při posezení v restauraci a nebo při shánění ubytování, bacha na fígle známé také od nás z devadesátých let, kdy oškubáváni byli Němci. Tj. neobjednávat si/neubytovávat se bez ověření si konečné ceny!! Zejména rizikové jsou v tomto ohledu podniky, kde je problém najít nějaký ceník....(viz např. hospoda vedle užhorodského autobusáku). To pak výsledně zjistíte, že za nevalnou polívku dáte víc jak v luxusní české restauraci. Ceník jídel bábušce nakonec ukradnete zpoza pultu, abyste zjistili že pro cizince je polívka za 18 hřiven, pro ukrajince za 8 hřiven. A dohadujte se pak s ní....Obecně platí, že čím více se restaurace ve zdejších maloměstech tváří hogo fogo, o to více bude snaha vás oškubat.
Lokálka Pňovany - Bezdružice slaví 16.-17. července výročí 110 let!
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 16:08:38    Odkaz na tento příspěvek  

M_k:

To mě ani trochu nepřekvapuje. Proto jsem si oblíbil klasické lidové "stolovky" (ukrajinsky "jidalňa"), případně pouliční prodej např. pirohů.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 17:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto jsem si oblíbil klasické lidové "stolovky" (ukrajinsky "jidalňa"), případně pouliční prodej např. pirohů.

No letos byl velkej problém na tyto podniky vůbec narazit....Prodejen pirohů a čeburjekárem jsme viděli opravdu pramálo. Když už stánek, tak s horkou sabákou a chamburgry....Holt i na UA to jde v tomto ohledu do americké
Lokálka Pňovany - Bezdružice slaví 16.-17. července výročí 110 let!
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 19:56:31    Odkaz na tento příspěvek  

M_k:

Taky záleží, jakým městem jste se potulovali.
Ve větších městech se mi osvědčil "ukrajinský fast-food". Ceny sice trochu vyšší než na ulici, ale pro našince pořád OK. A můžete si k tomu sednout, je tam čisto, WC atd. A někde točí i pivo, které podle mě není na Ukrajině vůbec špatné.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3024
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 22:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Drábek: Mukačevo, Vygoda, Ivano-Frankovsk, Lvov, Ternopil....

Jak říkám, málokdy se nám letos podařilo natrefit na cenově lacinou ale slušnou jídelnu. Ve Lvově můžu doporučit tohle: odkaz Dobrý výběr z typických ukrajinských jídel, slušná kuchyně a porce - velmi čisté. Blízko centra města. Bohužel jsme na to narazili až poslední den.

Ukrajinské pivo udělalo za posledních 10 let obrovský skok dopředu jak kvalitou i sortimentem. Je to však dáno také tím, že pivovary ovládly nadnárodní koncerny: odkaz

Můžu doporučit černigivskie bílé pšeničné pivo s konyandrem . Něco takového se u nás asi nesežene. Nejlepší samozřejmě točené, ale i litrové PET flašky jsou dobré......na pašování přes slovenské hranice. (smí se převážet jen dva litry piva či litrovka Chortičnej voděčky, ale Slováci leckdy typickým ušmudlaným českým vandrákům bágly neprohledávají, na rozdíl od turistů ostatních národností....)
Lokálka Pňovany - Bezdružice slaví 16.-17. července výročí 110 let!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3025
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 23:09:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava: Pardon, samozřejmě to pivo je s koriandrem....
Lokálka Pňovany - Bezdružice slaví 16.-17. července výročí 110 let!
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 07:57:53    Odkaz na tento příspěvek  

M_k:
Jo, Váš odkaz je přesně ten "ukrajinský fast-food", co jsem měl na mysli . Já jsem na takovou jídelnu narazil na východě - v Dnipropetrovsku.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 12:06:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ve Lvově můžu doporučit tohle: odkaz Dobrý výběr z typických ukrajinských jídel, slušná kuchyně a porce - velmi čisté. Blízko centra města. Bohužel jsme na to narazili až poslední den.
Nebyli jste někdo v té sado-maso restauraci v centru Lvova, na kterou lákají ČSA ve svém posledním časáku? (za příplatek vás prej i seřežou a zmlátěj... :-)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3026
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 13:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem na takovou jídelnu narazil na východě - v Dnipropetrovsku.

Velmi podobné najdete i v Lotyšsku. Zřejmě se jedná o síť restaurací přidružených nadnárodnímu provozovateli obchoďáků Metro (snad je to nějaký východní příbuzný Teska)
Lokálka Pňovany - Bezdružice slaví 16.-17. července výročí 110 let!
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 15:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale Slováci leckdy typickým ušmudlaným českým vandrákům bágly neprohledávají, na rozdíl od turistů ostatních národností....

Tak (ani za ta léta) nejsem typicky ušmudlaný český vandrák. Za jedno přejetí dokonce třikrát a z toho dvakrát ten a samý orgán A ještě sem byl napomenut ať se nesměju - nezlehčuju uřední výkon...
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 22:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: No tak na to Metro jsem narazil i v Maroku. V Lotyšsku jsem moc času na toulání neměl tak nemůžu potvrdit.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 00:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Metro je i u nás, jen se to nejmenuje Metro, ale Makro.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3283
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 21:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: v Lotyšsku že něco takového je? A jak se to jmenuje? Nebo máte na mysli Lido?
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2009

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 19:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Z UA se smí přivézt 16 litrů piva, nikoli jen 2. Maximum je 16 l piva + 2 l vína + 1 l kořalky + 2 krabičky cigaret.
Ale nesdílím vaše nadšení, podle mě jsou tam piva naopak příšerná. Za dobrý lze označit lvovský porter (tmavá cca dvacítka s 8% alkoholu).
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 19:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemanický_kaňour: Mně plně vyhovovalo Lvivske svitle 1715. A pak ještě z malých pivovarů pivo Zeman z Lucku.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 12-2009

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 20:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: Já jsem na žádná piva od menších výrobců nenarazil, všude samí giganti se svými natrpklými těžko pitelnými produkty :-( Odstrašujícím příkladem je Oboloň.
Ale je fakt, že z těch mizerných bylo lvovské asi nejpitelnější.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 3103
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 20:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak říkám, málokdy se nám letos podařilo natrefit na cenově lacinou ale slušnou jídelnu. Ve Lvově můžu doporučit tohle: ...

Ve Lvově jsme hledali před třemi roky také marně, už se stmívalo a začlo pršet, tak jsme vlezli do toho, co bylo "na ráně". Byla to zrovna nějaká luxusnější restka s live music a pozlacenými záchodky, nicméně za slušnou porci pelmeňů se slaninkou a pivo jsme dali kolem 100 Kč (ano, asi 1/15 rozpočtu :-)), takže žádný problém.

Mimo Krym je to fakt takové horší, ale s trochou štěstí stále jde narazit na poměrně slušné jídelny. Třeba v Ternopilu když se jde ke křižovatce s nadjezdem nad nádražím a tam se zahne doprava a po cca 200m to je :-) Ve Vyhodě bylo jídlo (minutky) také slušné v jednom z podniků.

Jinak prorazilo tam nějaké "nové" pivo Baltička (myslím), to byl teprve patok. Tradiční "Oblboň" a Lvivské a Černihivské se dá normálně pít.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3284
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 21:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baltička? Nebyla to spíš moskevská Baltika? Ta se rozlejzá jak mor, ale pít se dá.
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 12-2009

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 21:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baltika by měla být z Petrohradu. Dá se to koupit i u nás v síti prodejen "Kalinka".
Loni ve Velkém Byčkově představovala lahvová Baltika výrazně pitelnější alternativu k točenému Oboloni.
Vypadá to, že Baltika je to pro tamní region prémiová značka Carlsbergu. Asi proto to "rozlejzání".

Aby to nebylo jen o pivu, tak přikládám i jeden ukrvláček
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 22:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemanický_kaňour: Zemana mívají ve stáncích po Lucku a taky v restauraci přímo u pivovaru. Jako výbornou přílohu k pivu tam podávají smažené vepřové kůžičky. A koukám na fotce, že lakýra v ukrajinských dílnách má zřejmě zhoršenej barvocit.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 00:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baltika se vyrábí na 4 místech (podle info na obalu) veliké země. Asi ne celý sortiment.
Od nuly až do patnáctky (označení, ne stupňovitost) byla už před pěti roky sehnatelná i na Kypru.
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 11:22:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ty jejich přejezdy - zvoní to jak budík (ne zrovna hlasitě) a červená světla blikají jak bludičky. Alespoň tedy na tomto konkrétním přejezdu. Snadno se to přehlédne i přeslechne.
Ovšem policie občas u přejezdů číhá a sleduje, zda řidiči staví před čárou na silnici. Ale kdyžtak si najdou něco jiného, oblíbená je kontrola přítomnosti hasicího přístroje v autě.
Tepich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 13:04:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Železné tepny Ruska
http://nnm.ru/blogs/Winus/zheleznye_veny_rossii/
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 13:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tepich: Ovšem ty tepny hned na prvním obrázku vypadají velmi nerusky, ba dokonce vypadají německy
Tepich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 14:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kaňour:
No já to ještě ani nečet, ani blíž nestudoval, vypadlo to na mě z RSS, tak jsem to sem vlepil, kdyby měl někdo zájem
Attilius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 20:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár postřehů z minulého týdne:

Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3285
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 20:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, pěkný... To jste měl docela kliku - sergej na D1 místo chybějícího motoru nebo ten náhodně vyfocený vlak z Iršavy do Munkácse, když se do Iršavy jezdí ve skutečnosti podle potřeby.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3286
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 20:36:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemanický kaňour: kromě toho "budíkového" zvonění bývají ty zvuky na přejezdech i úchylnější, zejména různé varianty uši rvoucího elektronického "mňoukání" a "houkání". Kdo nezažil na vlastní uši, o dost přichází...
Attilius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 21:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: Opravdu? Zajímalo by mě tedy, jak vypadá ten stav "podle potřeby", neb tahle souprava byla úplně prázdná. Jinak je to focené kousek za přejezdem v Seľcích, který zůstal ve výstraze dlouho po průjezdu vlaku, což ale žádného řidiče samozřejmě neodradilo od průjezdu
Jinak úzkokolejka vede pokud vím z Vinohradova, nikoliv z Mukačeva.
A to elektronické houkání na přejezdu jsme si užili při stanování na nádraží v Lazeščině. O půl jedenácté v noci to byl opravdu kvalitní budíček
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 22:47:00    Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono se Vinohradovo - Chmelnik - Iršava nejezdí podle potřeby, ale podle jízdního řádu, který znají akorát místní a který neodpovídá tomu, co je vyvěšený na webu Zaliznice :-)
Ovšem první ranní vlak do a z Vinohradova podle něj jede, je to návoz trhovců.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19543
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 09:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z minulého pondělí.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
771068
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 18:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba to tu ještě nebylo:
http://englishrussia.com/2011/07/07/electric-locomotive-repair-in -novosibirsk/
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19558
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 22:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna ukrajinská momentkonáladovka .
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. července 2011 - 14:24:15    Odkaz na tento příspěvek  

Pro zájemce (a já až to budu hledat, tak to mám tady :-) ) info o cenách vlaků z Ukrajiny od PKPIC:

Vlak č. 35 (Lvov odj. 23:59)
Lvov - Przemysl 82 Zł
Lvov - Wroclaw 181 Zł

Vlak č. 51 (Lvov odj. 7:19)
Lvov - Przemysl 87 Zł
Lvov - Wroclaw 199 Zł

Ceny ovšemže platí i opačně.

Je to cena za jízdenku + povinné lůžko v 3místném oddíle. Tzn. u denního vlaku se to vyplatí koupit jen do Przemyslu, když návazná jízdenka Przemysl-Wroclaw v "sedačce" je za 49 Zł, u nočního je to na úvaze, jestli si v jednu v noci přelejzat (pokud k tomu vůbec připojují už v Přemyšlu sedačky).

P.S. Tipuju, že tam dnes jezdí ty vozy se SUW2000, které dřív jezdily do Vilniusu - může to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 3163
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 19:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodl jsem se nakonec přesvědčit o "neježdění" UA vlaků z Teresvy do Campulungu la Tisa (maď. Hosszúmező, koncová stanice splítky od RUM) "na vlastní oči", což se povedlo:



Vlak tam jel naposled zjevně dost dávno (možná zase měřící), továrna krachla; o to více překvapí fakt, že dopravní kancelář je normálně obsazena výpravčím.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 14:43:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H.: Díky, právě jsem to sáhodlouze hledal na PKP a UZ a nenašel. PKP IC píše jen o slevě na vlaky 50/51, horší je najít, z čeho se ta sleva počítá.

K nočnímu v Přemyšlu evidentně sedačky nepřivěšujou, protože až do Krakowa je pociąg niedostępny w komunikacji krajowej.

Škoda, že je to pořád 3x--4x dražší než pašeráckým busem PKS Przemyśl, i když o něco rychlejší, a 5x dražší než maršrutkami a pěším přechodem v Šehini (což jsem zatím nezkoušel, ale prý to funguje dobře).
Lukáš24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 14:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: No to jsem ani nevěděl. Bus stojí 150 zlotých. Ale hlavně jich jezdí víc
Lukáš24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 14:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: pardón 25 zlotých
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 15:22:14    Odkaz na tento příspěvek  

Maršrutka nebo PKS Przemysl (ten ale nejezdí v neděli) je ekonomicky jasná volba, ovšem já si to jednou chci projet po kolejích... ale radši bych přes zvedáky, než se SUW2000.
Lukáš24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 17:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: a tou Maršutkou se musí do které vlakové stanice v Polsku?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 18:11:10    Odkaz na tento příspěvek  

Maršrutky jezdí po ukrajinské straně, dojede se s ní z Mostisek (od busu, jiné maršrutky nebo vlaku) na přechod v Šegyni. Z přechodu do Przemyslu pak busem PKS.
Lukáš24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 18:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H: Tak že chápu li to dobře tak přes hranici pěšky?
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 20:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, pěšky. Ale ne na každém přechodu se to smí , pokud to ještě platí. Když jsme poprvé jeli na Ukrajinu (2006), netušili jsme to a vymstilo se nám to v Ravě Ruské, zrovna byl svátek a busy skoro nejezdily. (To ovšem ještě jezdily přes noc přímé vozy z Wrocławia do Hrebennego, kde dnes nejede nic, a i z té Ravy jezdily tuším 4 páry místo dvou -- jedny z mála redukcí na UKR jsem zaznamenal právě tady -- takže přes Ravu to teď nemá valného smyslu.)

Ty maršrutky by měly jezdit až do Lvova kamsi k nádraží: viz Lwów praktycznie.
Lukáš24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 21:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: Tak to teda vlak je extrémně drahej. No je to škoda. Na tom přechodu to asi pěšky jde.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 22:41:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se pro změnu zeptám já: má tu někdo zkušenost s portálem e-kvytok.com.ua? Nedaří se mi tam koupit lístek na 22. 8.: pustí mě to až k platbě, ale ta pak selže, i po opakovaných pokusech se dvěma kartami. Není to třeba tak, že kvytok akceptuje jen některé karty? Díky...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 11:16:40    Odkaz na tento příspěvek  

E-kvytok bere jen karty s technologií 3D-Secure ("Verified by Visa", "Mastercard Secure"), zkuste se zeptat vydávající banky, jestli takovou máte. Asi ne.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 15:00:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ruská putovní výstavka: http://englishrussia.com/2011/08/10/a-trip-by-nanotrain/#more-631 02
Na modelovém kolejišti tam mají pěkné německé domečky.
Sponka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.2.72
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 12:37:47    Odkaz na tento příspěvek  

Našel jsem jednu firmu, která za celkem rozumných podmínek prodává vnitrostátní ukrajinské jízdenky: http://www.infobus.eu/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&I temid=8&lang=cz
Právě zkouším, tak snad budu moct dát reference :-)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 13:41:03    Odkaz na tento příspěvek  

"za celkem rozumných podmínek"
Tři sta korun servisního poplatku za lupen za to, že překupují jízdenky nejspíš z e-kvytku? Vždyť tolik nestojí ani ta samotná jízdenka (např. Kyjev - Doněck je kolem 120 hřiven v kupějnym, to je 250 korun). A ještě se to dá vydávat za "celkem rozumné"...
P.S. Navíc ten obskurní češtin na tom webu... brrr.
Sponka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.2.72
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 15:03:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ty "rozumné podmínky" jsou věc pohledu. Já například 300 Kč servisního poplatku dám, anžto nemůžu moc riskovat přijdu v Kyjevě na vakzal a dozvím se, že první místo směr Simferopol bude za tři dny...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 19:36:38    Odkaz na tento příspěvek  

Tak samozřejmě že je to úhel pohledu - kdyby nebyly vovce k ostříhání, nebyli by ani střihači. Ono dnes už se totiž dá ten lístek do Simferopolu koupit měsíc předem na webu (se "servisním poplatkem" 7 hřiven :-) ) a v Kyjevě pak jen vyzvednout...
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 13. srpna 2011 - 14:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jak kým se dá ten lístek koupit. Ptal jsem se pár lidí na e-kvytok a zkušenost s nepobráním karty byla častější než s pobráním...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.128.24
Odesláno Sobota, 13. srpna 2011 - 16:40:39    Odkaz na tento příspěvek  

Hele, jsou to vaše prachy. 300 je podle mě prostě hodně, to už bych se domluvil s někým, kdo má kartu s 3-D Secure, a dal mu třeba stovku.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Sobota, 13. srpna 2011 - 20:27:59    Odkaz na tento příspěvek  

Tři kila je zatraceně dost. Ovšem jízdenky na Bělorusko (i tranzit) se "dělají" v Čr za 380 Kč + řada dalších zprostředkovatelských poplatků, takže ve výsledku např. R Minsk - Riga vyjde na cca 80 Euro!
Takže kupovat na místě.