K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 08. 10. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 08. 10. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 14:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za konzultaci, ještě se s touto záležitostí ozvu.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 15:15:47    Odkaz na tento příspěvek  

Taky jsem nečet, milej žeby .. holt demonstrativní ignorance jak s tou rychlostí ;-) budete si to teda muset nějak vyřešit samostatně.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1817
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 16:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi jsem se na školení řidičů ptal na podobnou situaci - jedu ulicí, odbočka vpravo je jednosměrka směrem ode mě, čili by z ní nemělo nic vyjíždět (není tam povoleno ani zde zmiňované projíždění cyklistů v protisměru, opačným směrem se totiž jezdí v ulici o blok dál). Přesto se mi stalo, že z jednosměrky vyjel automobil a kdybych tam pro jistotu nejel 30 km/h, nestihl bych to zašlápnout a byl bych v něm.
Otázka na školitele byla jasná: Kdo by v takové situaci nesl vinu?
Odpověď: U dopravní policie s velkou pravděpodobností spoluvina. Řidič v jednosměrce porušení značky o zákazu vjezdu (do jednosměrky v protisměru), já nedání přednosti v jízdě vozidlu zprava. S tím, že u soudu bych to nejspíš vyhrál, ale má smysl se tahat pár let po soudech a pak další řízení, aby se mi vrátily peníze vložené do právníků?

Stručně řečeno: že_by, máš pravdu, že je to čuňárna a varování před výjezdem cyklistů z jednosměrky by tam být mělo. Ale taky sám píšeš, že by se to mohlo táhnout až k Nejvyššímu soudu. A to jsou nemalé náklady na advokáta a desítky či stovky hodin času, které tím člověk nenávratně ztratí. Nemohu si pomoci, ale to je fakt jednodušší jezdit pomalu i u křižovatek, kde značky ukazují, že odtamtud nic nevyjede...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 16:19:46    Odkaz na tento příspěvek  

No ono by stačilo dát do zákona, že cyklista vyjíždějící z "protisměrky" nemá přednost .. jenže kdo by nad tim přemejšlel ;-) .. nebo dát na ten konec kudy slušnej šofér nejede třeba trojúhelník na špičce postavenej, než to řešit jak život chrousta. Ovšem místo cyklisty tam taky může vystřelit třeba policejní auto ;-) takže dobře vychovanej šofér kouká i tam (a jak nás učili kdysi v autoškole, nejdřív doleva, bo tam to dřív bouchne ..)
Stejně je to zvláštní, značku jednosměrka periferně vidíte, a dodatkovka je někde schovaná? ;-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4356
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 13:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Porušováním zákona při nějaké demonstraci si stěží něco pro mně pozitivního vydemonstruji. A týká se to jakékoliv nátlakové skupiny."

Jo tak to bysme tu nejspíš neměli ani ten Plyšák

Mch dávání přednosti zprava tak půlka autistů vůbec neovládá a hlavně neřeší. Jak vypadá ulice trochu širší a "jakoby hlavní" tak půlka autistů na nějaký přednosti zprava sere. Krásnej příklad je Na zelené lišce na P4 káž je podélně dělená. Tam už jsem viděl ran. Podobně sjezd ulicí Mezimrší dolů do Bránika kde jsem tuhle viděl i sebevraha na kole kterak to kulil dolů že netuším jak by asi chtěl dát přednost a letěl by daleko. Kdybych na kole spoléhal že mám přednost zprava (a je úplně jedno že to jednosměrka není) tak už tady dávno nejsem.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 15:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by: Bacha, to, že víš, že je někde jednosměrka, neznamená, že tam nemusíš dávat pozor. Pokud ti tam vyjede blbec s autem a potkáte se jak huňáči u středočeského města, tak on sice dostane flastr za jízdu v protisměru, ale vinu za nehodu hodí vysoce pravděpodobně na tebe, protože jsi nedal přednost zprava. Můžeš 100x argumentovat, že víš, že je tam jednosměrka, ale bude ti položen dotaz ve smyslu: "A jak jste, pane řidiči, mohl najisto vědět, že ta značka nebyla před hodinou odstraněna (dočasně zneplatněna), protože se v ulici začalo kopat a na druhém konci je neprůjezdná?" A budeš v jak Baťa s dřevákama...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62723
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 14:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle šel jeden ze Zlivi sedět (vyjíždějící na motorce z protisměru to nepřežil; přitížila mu i rychlost, jel 75 - tehdy ještě platilo 60).
Nedlouho poté se tu na hlavní příslušné značky objevily, a to i v případech, kdy přednost zprava nehrozí.

Takže opravdu se vyplatí si to hlídat...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3031
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou k provzu cyklistů v jednosměrce "proti srsti" v kombinaci s křižovatkou s pravidlem pravé ruky.

Děkuji všem za reakce - odpověď Pragovi si s chutí nechám nakonec.
Ad Trolleybus (1817)
"...čuňárna a varování před výjezdem cyklistů z jednosměrky by tam být mělo..."
Tak na ton nyní pracuju, pokusím se stav současného dopravního značení zvrátit.
Ad Petr Vlček (4356)
"Mch dávání přednosti zprava tak půlka autistů vůbec neovládá..."
Nejen motoristi, ale ani cyklisti v CZ si pravidlo pravé ruky příliš neosvojili. To je bohužel dáno tím, že v CZ se trend snižování počtu značek, zklidňování rezidenčních čtvrtí etc. začal prosazovat až po nárůstu motorizace. Na západě bylo pravidlo pravé ruky častým dopravním řešením již dávno, zatímco v CS/CZ na každý prd musel být zpracovaný pokyn - v tomto případě na každé pidikřižovatce musely být značky. Plody této tuposti budeme sklízet ještě dlouho.
Ad MZ (62723)
"Takhle šel jeden ze Zlivi sedět (vyjíždějící na motorce z protisměru to nepřežil..."
Tomu přeživšímu jistě mohlo přitížit více faktorů - překročená rychlost, možná blbá argumentace a asi i nedůsledná obhajoba či příliš formalistické rozhodnutí soudu (s tím už se dnes dá bojovat, ale stojí to peníze, nervy a čas). Každopádně to je tragické vyústění nehody. I proto zde (a nejen zde) podobnou pastičku rozpitvávám a hodlám se postarat o nápravu.
Ad Robert (1864)
"A jak jste, pane řidiči, mohl najisto vědět, že ta značka nebyla před hodinou odstraněna..."
Roberte, tak TOHLE je nejslabší moment, na který by kdokoliv mohl po podobném střetu pohořet. Navíc tvrdit, že značku jsem viděl a cyklistu ne... Br, ani nechci pomyslet. Tímhle také mohl soud uvrtat řidiče IGK v tom případě, který popisuje MZ.

A pro všechny a pro Praga obzvlášť:
Prag: "Stejně je to zvláštní, značku jednosměrka periferně vidíte, a dodatkovka je někde schovaná?"
Pro ilustraci přikládám fotografie oné křižovatky:

Pragu, bingo! Roh plotu porostlý jakousi popínavkou, zaparkovaná auta a hlavně ten "antoníček" v křižovatce to je "chuťovka". To zaprvé. A za druhé dodávám, že periferně vidět značku 50 x 50 cm (z toho bílá šipka má 40 cm na výšku) jde celkem snadno, navíc značky má (snad!) každý řidič natolik zafixované v paměti, že mu ten modrý čtverec se šipkou je jasný ihned. Avšak pod značkou je dodatková tabulka s písmem vysokým 40 mm a tloušťkou tahu 7 mm )osobně přeměřeno) - a to tedy pro periferní vidění moc nebude, že.

Takže cyklistická lobby si "vybojovala" výhodu - průjezd jednosměrkou v protisměru, NĚJAK se to označilo, ale nikdo nevzal v potaz cyklovýjezd z této falešné jednosměrky vs. pravidlo pravé ruky. Rozhled v konkrétním případě to dorazil. Myslím si, že při bedlivém hledání v nějaké metodice pro dodatkové tabulky by se možná ukázalo, že dodatková tabulka (s výrazně horší čitelností oproti symbolu na značce) nemůže popřít význam informativní provozní značky IP04b. A to už pomíjím, že to popření významu značky je slovně (byť úředním jazykem) a ne grafickým prostředkem.
Takže, cyklisti, když už si něco chcete vyvzdorovat, tak, prosím, také nezapomínejte, že při nehodě jste zranitelnější než ten motorista. Až se cyklista stane vozíčkářem, tak mu už nepomůže, že řidič auta šel do lochu a úředník odpovědný za dopravní značení přišel o dobré místo na úřadě. Nebo, kluci, vám na tom zdraví a bezpečnosti fakt nezáleží???
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4366
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:13:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele a není to náhodou tak že v momentě kdy vidím že tam ta značka jednosměrky skutečně je tak většinou už v ten moment vidím jestli je jedno/obousměrná pro cyklisty a tudíž už stejně vjíždím tak pomalu "abych viděl za roh"?

Neboli - přednosti zprava nejsou na žádnejch průtahách městem ale vesměs v "obytných oblastech" typu vilky, sídliště etc. a na ulicích s menším provozem. Tedy v oblastech neurčených pro rychlý průjezd ale pro místní obsluhu a jejich účelem je i tak trochu zklidnit dopravu - přinutit v podstatě k pomalejší jízdě. Neb se tam vesměs daj čekat děti, různě vycouvávající auta z garáží a dvorů, motající se popeláři etc. Tudíž argumentace "já věděl že je to jednosměrka tak jsem doprava ani nekoukal" je tak trochu mimo?

Jak je tento stav vyřešen za čárou "na západ od nás"? Tam se mnohde na kole jednosměrkou proti může legálně už léta a to obvykle v oblastech kde jsou ty přednosti zprava.

Jak si vlastně představujete že tato otázka bude řešena? Tím že to "bude nerozlišená křižovatka" kde cyklista bude mít extra trojúhelník? Nebo jak vlastně když i on tam dává přednost zprava?

Já bych řek že nejjednodušší řešení je prostě to že se řidiči laskavě naučí dodržovat přednost zprava. A nebudou řešit zda to zprava je či není jednosměrka s je či není povoleným provozem kohokoli v protisměru.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 16:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr Vlček (4366)
"...není to náhodou tak že v momentě kdy vidím že tam ta značka jednosměrky skutečně je tak většinou už v ten moment vidím jestli je jedno/obousměrná pro cyklisty a tudíž už stejně vjíždím tak pomalu "abych viděl za roh"?..."
Viz můj předchozí příspěvek - text i fotky. Dodatkovou tabulku vidím prachbídně a navíc je z jedoucího auta i při té rychlosti 30 km/h nečitelná. Za parkujícím autem cyklistu nevidím - viz foto.

"Tudíž argumentace "já věděl že je to jednosměrka tak jsem doprava ani nekoukal" je tak trochu mimo?"
Viz Robert_08022 (1864) a moje odpověď Robertovi.

Souhlasím však, že přednost zprava je používána ve zklidněných rezidenčních čtvrtích. Když jsem tutu úpravu prosadil i v naší čtvrti, tak jsem to řešil formou ZÓNY 30 + přednost zprava. Pochopitelně i zprava jezdím mnohem pomaleji než 30 km/h, protože počítám s tím, že nějaký autista zleva o pravidlu pravé ruky nepřemýšlí. Znovu však opakuji, že střed dvou plechovek ve 30 km/h má jiné následky než střet kolisty a autisty. Je to, prosím, zapamatovatelná informace pro obec cyklistickou?

Petře Vlčku, prosím o nějaký důvěryhodný odkaz na pravidla silničního provozu "na západ od nás", kde se "mnohde na kole jednosměrkou proti může legálně už léta a to obvykle v oblastech kde jsou ty přednosti zprava."

Co se týče řešení konkrétní křižovatky, tak značka "dej přednost" pro cyklisty je pitomost, jednou tam platí přednost zprava, platí i pro kolisty, avšak zleva jedoucí účastníci silničního provozu by na tuto záludnost měli být před křižovatkou upozorněni - viz můj příspěvek 3025 a Janatakova odpověď.
Dle Janatakova názoru jsem midifikoval značku IP22. Souhlasí Janatak?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4373
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 19:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježišmarjá - jednou tam je přednost zprava TAK CO ŘEŠIT? Jakej les značek tam mít? To už tam zrovna může bejt vyznačená přednost v jízdě když jsou značky zadarmo. A pro ty co nechápou ani značku ani přednost zprava je nejlepší "hup" na silnici....

Může tam vyjet kdekdo a z různejch důvodů - to je asi jako překážení na dálnici v levým s tím že přes 130 nemá kdo co jet.většinou jen spěchá, ale může mít třeba srajdu nebo taky vézt někoho k doktoru. I tou jednosměrkou proti může někdo vyjet "při odvracení průseru" - třeba se sousedkou do porodnice nebo pořezaným dítětem do špitálu. A nevím fakt zda byste to u soudu ukecal kdyby dotyčný prokázal závažné důvody čímž přímé ohrožení zdraví nebo dokonce života zajisté je.

Takže já bych neřešil zda tentokrát na přednost zprava můžu nebo nemůžu dlabat ale prostě se budu - za řidítkama i za volantem - chovat tak jako že tam někdo vyjet může.

Mch - co když ta dodatkovka upadne nebo ji někdo šlohne a cyklista tam pojede ze své strany legálně?
dobryden
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.22.112.58
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 08:58:51    Odkaz na tento příspěvek  

Petře Vlčku, doporučil bych trochu pokory v písemném projevu a hlavně na silnici. Nevím kolik máte za sebou vlastních i cizích průserů, z nichž se dá poučit - ale obávám se, že prevence není Váš šálek čaje.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4380
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 09:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakou jinou prevenci než dodržování přednosti zprava "bez vejmluv" na takový křižovatce doporučujete?

Nevím co myslíte tou pokorou na silnici - kdybych ale nepočítal s tím co provedou ostatní tak už tu léta nejsem a to vícekrát. Ať za volantem nebo za řidítkama kola. To prostě patřilo (připadá mi že minulej čas je na místě...) a učilo se to i v autoškolách že je třeba předvídat a nejet tam kam spolehlivě nevidím. A bejt sakra ostražitej tam kde to neznám a hlavně tam kde to znám nejezdit po paměti...

Když do obytný zóny s přednostma zprava naplácám ke každý druhý křižovatce značku pro nechápavé zde prezentovanou ("bacha - vpravo je sice jednosměrka ale i tak máš dávat přednost zprava") tak tam prostě rovnou můžu ty přednosti vyznačit. To je stejnej případ jako celou noc fungující semafory kde ve finále půlka z těch několik vozidel za noc projede na červenou protože "řidiči přeci nepochopí že když bliká oranžová tak tam maj značky". Podobně přejezdy - vymýšlí se kdeco přičemž nejlepší zabezpečení by bylo odebrání vozidla pitomci co trefí vlak aspoň na 5 let s patřičnou mediální masáží.

Ono tím značením každé jen trošičku atypické situace lidi otupujou a pak čekaj pomalu i na to jestli tam je dopravní značka "2 km rovina" nebo jestli tam nebude skrytá zatáčka. A když pak někde značka z různých důvodů není tak je ouvej a vejmluvy typu "jak jsem to moh vědět".
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 13:51:21    Odkaz na tento příspěvek  

Ale hovnajz, mladej pane, u nás ve čtvrti nebyly od roku 1926 značky žádný (to prej tam ještě skoro nebyly ani ulice) a zůstalo to tak dodnes, jedinej trojúhelník je dole k výjezdu na silnici co jezdí autobus. A stejně se ta páteřní "širší" brala vždycky zvykově jako "hlavní", dokud tam mladýmu Novákovi někdo zprava nevlít, protože měl přednost. Kážete nesmysly, inflace značek na každej prd a paragrafu na každej chlup, místo pár důležitých a zapamatovatelných univerzálních pravidel, je zejména záležitost posledních desítek "demokratických" let, co jsme po nich všici tak toužili. Když tam nevidim, tak tam nejedu, to je furt pravidlo číslo jedna ;-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 13:54:29    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ale, pokud se opravdu zasadíte o dobrou viditelnost značení, zejména nerušení výhledu blbě zaparkovanejma autama, tak učiníte dobrou věc, za kterou vám každej cyklista poděkuje ;-) .. autisti už míň, bo jim ubydou parkovací místa. To víte, kolo ve výhledu do křižovatky tolik nepřekáží.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 13:59:30    Odkaz na tento příspěvek  

PV: ale ona ta značka "za rohem" neni pro autistu na přímý vůbec určená, že .. ten se prostě má chovat, jako by tam žádná nebyla /jet jen takovou rychlostí, aby stih dát přednost zprava/. Takže jestli vidí nějakou dodatkovou tabulku (pochopitelně slovní, protože grafický označení je horká novinka) neni rozhodující.

Víc mě třeba bavily ty stovky na JS s dodatkovou cedulkou, že platí jen v noci .. ty byly ve stovce nečitelný i ve dne. Zajímalo by mě, jestli se tim někdo úspěšně obhájil, když dostal fotku z měření ;-)
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 20:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tedy nevím jak vám, ale mně to instruktor v autoškole na každé křižovatce s jednosměrkou, na které jsem nedal přednost zprava, zadupnul až na podlahu. A když jsem argumentoval tím, že z toho věčného ježdění Lucemburskou tam, Přemyslovskou zpátky, Baranovou dolů a Sudoměřskou nahoru už jednosměrky znám nazpaměť, pořád mi tloukl do hlavy, že je to jedno, může se tam objevit cyklista, blondýna, sanitka nebo hasiči v protisměru a pořád budou mít přednost...
Když se spolu chtějí dva dohodnout, je obvykle úplně jedno, kdo zemi právě vládne
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62773
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 01. října 2011 - 08:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na západě bylo pravidlo pravé ruky častým dopravním řešením již dávno, zatímco v CS/CZ na každý prd musel být zpracovaný pokyn - v tomto případě na každé pidikřižovatce musely být značky.

To si nemyslím. Jak už jsem zmiňoval, třeba u nás ještě tak před 15 lety byly i na křižovatkách s hlavní silnicí nanejvejš trojúhelníky na vedlejších a až po té nehodě se začala hlavní objevovat aspoň tam, kde lze přednost zprava aplikovat. Všude ale snad nejsou dodnes (i proto je docela zázrak najít hlavní odrazkovou nebo starou plechovou, zatímco u vedlejších je to docela běžné ).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62774
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 01. října 2011 - 09:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dobryden:
Zkusme si vystačit s obvyklými nicky.


Jinak v ČB na Lannovce je teď část mezi Dvořákovo a Chelčického vyznačena jako kruhový objezd. To však pouze na vjezdech (trojúhelník+kruháč), uvnitř tohoto "objezdu" jsou běžné značky (hlavní+tvar křižovatky).

Ani to vše ale nestačilo, aby mě tam jakýsi idiot včera málem smetl. Prostě z Chelčického vjel, aniž by vůbec řešil někoho jedoucího po kruháči (a to před vjezdem na něj je "přechod", v podstatě však spíš přejezd přes pěší zónu) - tam kdyby mu někdo vlítnul (a že provoz je tam víc než velký, proud pěších je takřka nepřetržitý), tak neměl nejmenší šanci reagovat, blbec. Já už měl aspoň chvilku na to, abych viděl, že moc neplánuje se těma dvěma značkami nějak víc trápit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 00:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, neber si jméno doktorovo do úst nadarmo! Štvavé kampaně a nátlakové akce ve jménu spásy světa v podobě cyklistiky jsou doménou právě cykloaktivistů, kteří ve svém počínání vidí poslání. Obzory svého vidění však mají omezené a zaslepeni vírou v trvale udržitelný rozvoj nejsou s to domýšlet své činy a zámysly do všech důsledků.

Že jde o nátlakové skupiny nemůže být pochyb, stejně tak, že jim pšenka vzkvétá, čehož jsou důkazem různé cyklokomise při městských úřadech. Budeme-li na cyklistiku nahlížet jako na způsob dopravy, proč nejsou zřízeny komise pro motorkáře, kolečkové bruslaře, jezdce na koních. Budeme-li na cyklistiku nahlížet jako na sport, proč nejsou zřízeny komise pro kuželky, stolní fotbal, šipky, plavání etc. Bohužel při rozhodování a plánování cyklokomisí a aktivistů z řad cyklospolků se projevuje absence posouzení problematiky v širších souvislostech a z toho plynoucí rádoby jednoduchá, avšak unáhlená řešení odhalující jistou schizofrennost bojovníků za práva cyklistů. Na jednu stranu deklarují, kterak se cítí zranitelní a ohrožováni motoristy, na druhou stranu volají po opatřeních, která je vystavují značnému nebezpečí v silničním provozu. A jízda v protisměru jednosměrnou ulicí je jedním z nich.

Netuším, odkud pramení nezdolná touha cyklistů jezdit v protisměru, kdy se valná většina zjednosměrněných ulic nachází v obytných oblastech, kde se jednotlivé směry pravidelně střídají ob blok a tento systém po zácviku pochopí i cvičená opice, ale vem to nešť. Moudré cyklohlavy vymyslely zdánlivě prosté řešení - dodatková tabulka, která zlegalizuje již tak běžné ježdění cyklistů v protisměru. Ale uvědomují si tyto moudré hlavy rizika legálního vpuštění cyklistů do protisměru bez ohledu na parametry dané komunikace, když si je neuvědomují samotní cyklisté v terénu? Že prostor jednosměrných ulic bývá leckdy stísněný a byť je cyklista rozměrově menší než vozidlo, přesto je pro vzájemné bezpečné vyhnutí potřebný prostor, kterého se nedostává? Že v jednosměrných ulicích se parkuje i při levé straně komunikace a řidič vozidla vyjíždějícího z řady vlevo nemá šanci vidět cyklistu jedoucího v protisměru a pakliže by tento jel předpisově při pravém okraji, zaznamenal by řidič cyklistovu přítomnost až poté, co by se mu rozplesknul o kapotu? Obávám se, že až do takových důsledků nedokáží své plány a řešení domyslet.

Že_by, vím, o které místo se jedná a 30 svítí i při odpoledni, kdy vyučování končí. Že_by, já jsem si článek přečetl celý. Ve zkratce - zavzpomínej na Rudé Právo referující o oslavách osvobození Rudou armádou a proveď několik korekcí - pionýry nahraď cyklisty, soudruha ministra panem ministrem, boj za mír bojem za trvale udržitelný rozvoj. Vyslanci spřátelených zemí zůstávají, stejně jako maminky s dětmi a angažovaní umělci.

Pragu, v souvislosti s reakcí na článek Ministrovi se to líbilo bych se s dovolením pousmál nad tvojí naivitou. Politik ti odkývá všechno, obzvláště ten mravních kvalit páně Dobeše. Ostatně, netřeba chodit pro příklad daleko - kultovní film Auto*Mat odhalující sobecké smýšlení cykloaktivistů zachycuje postupně se měnící postoj primátora Béma, který v počátku vystupoval jako nadšený podporovatel cykloaktivistických myšlenek.

Na závěr jedno ftipné video http://www.youtube.com/watch?v=7TUXV8AljJQ#t=1m56s
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4390
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 10:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad jednosměrky - jak to funguje za čárou?

Mch to co píšete jsou pindy. Mnohde prostě vede ouzká jednosměrka souběžně se čtyřpruhem. Leč jelikož není tak ouzká aby se tam nevyhnul cyklista tak nic nebrání tomu aby se tamtudy protáhli cyklisti obousměrně a nemotali se na souběžné čtyřpruhové komunikaci s tram tratí a smyčkou. Aneb Praha - Bílá Hora.

Mch pokud skutečně nejde vyjet z levé řady tak je jednoduchý - parkovat jen vpravo ve směru jízdy a místo podélného např. kolmo.

Ono nejhorší je když se nechce... To se mnohdy vymejšlej kraviny proč to nejde a na to se vynaloží násobek námahy na to kdyby se to rovnou udělalo. To platí obecně.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 11:27:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, díky za video, schválně jestli mě najdeš
Ke zbytku příspěvku netřeba nic dodávat, lubomíra ze sebe děláš sám ...
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 12:19:25    Odkaz na tento příspěvek  

Však to že na to hodim link nebo cituju, nemusí nutně znamenat, že se mi to líbilo rovněž. Čeho vy jste vlastně doktor? Vypadá to na obojí právo, ne-li něco ještě horšího ;-)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 15:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, já netvrdím, že se ti to rovněž líbilo, jen jsem se pozastavil nad tvým komentářem Ministrovi se to líbilo a vyjádřil jistou dávku nedůvěřivosti ku výrokům politiků a notnou dávku naivity toho, kdo by tyto výroky bral jako bernou minci.

Mch pokud skutečně nejde vyjet z levé řady tak je jednoduchý - parkovat jen vpravo ve směru jízdy a místo podélného např. kolmo.
To je přesně mnou popisovaný styl uvažování a následného konání bez přemýšlení o souvislostech a domýšlení důsledků. Moudrá hlava vymyslí skvělou věc - pouhou dodatkovou tabulkou zlegalizuje jízdu cyklistů v protisměru. Aha, vyskytnul se problém - nebezpečí kolize cyklistů s vyjíždějícími vozidly parkujícími při levé straně komunikace. Tak moudrá hlava šmahem vymyslí další jednoduché řešení - bude se parkovat vpravo a/nebo kolmo. Petře, napadlo tě třeba, než jsi zplodil toto úplně jednoduché řešení, že ne ve všech jednosměrkách lze parkovat při pravém okraji komunikace nebo kolmo? Že při pravém okraji jsou např. vjezdy či ústící boční komunikace, že ne všechny jednosměrky jsou natolik široké, aby na nich bylo možné kolmé stání? Děkuji za názornou praktickou ukázku k mému teoretickému výkladu. Mimochodem, jak by pomohlo kolmé stání, kdy při vyjíždění vidím do ulice ještě hůře, než při vyjíždění z podélného stání při levém okraji? (Tak to je jednoduchý - parkovat jen předkem do ulice.)

Petře, svůj názor na jízdu cyklistů v protisměru jsem zde již několikrát prezentoval a je neměnný. Přesto jej znovu zopakuji - nejsem a priori proti jízdě cyklistů v protisměru, avšak. Avšak jen tam, kde to parametry komunikace dovolují, tzn. je dostatečně široká, aby se na ní mohl vyznačit jízdní pruh pro cyklisty, po kterém by se tito při jízdě v protisměru pohybovali. A za podmínky, že se tento cyklopruh nevytvoří na úkor parkovacích míst, kterých se běžně nedostává. Jsem proti legalizaci jízdy v protisměru pouhou dodatkovou tabulkou bez ohledu na parametry komunikace, což jen zvyšuje pravděpodobnost vzniku kolizních situací. S ohledem k výše uvedenému přehodnoť obsah svého druhého odstavce posledního příspěvku. Je-li souběžná komunikace dostatečně široká jak pro cyklisty, tak pro motoristy, nevidím problém v jejím zobousměrněním pro cyklisty. Samozřejmě za předpokladu vyznačení pruhu pro cyklisty. Tím, o čem jsem psal, mám na mysli jednosměrné komunikace v centrech měst, resp. v obytných čtvrtích (bytové domy, sídliště, nikoliv rezidenční čtvrti s rodinnými domy), kde jsou ulice užší, plné parkujících vozidel a se zvýšeným provozem. Tam by živelné vpuštění cyklistů do protisměru k bezpečnosti provozu neprospělo. A případný střet, ať už zaviněný kýmkoliv, by nejvíce pocítil právě cyklista.

Jendo, vzhledem k faktu, že nevím, jak vypadáš, je vysoce pravděpodobné, že tě na videu opravdu nenajdu. Ke zbytku příspěvku netřeba nic dodávat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 15:47:20    Odkaz na tento příspěvek  

Avšak avšak. Vono to tak neni? Ty tabulky tam dávaj nějaký ufouni? Nestačim žasnout, asi se vám na dovolený opravdu líbilo.

Dík za video, to je opravdu supr a kůl
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 16:04:35    Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je taky dobrej svět
odkaz
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 16:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, máš pro svá tvrzení o nebezpečnosti cykloobousměrek nějaký konkrétní fakta?
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3041
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 17:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co je, prosím, bezpečného na této jednosměrce s vyfňukaným průjezdem cyklistů proti srsti:

Mezi zaparkovaným autem a obrubníkem jsou max. 3 metry. Stěhovák do ulice vjet může a má šířku 2.5 m + zpětná zrcátka a od zaparkovaných aut si nechá alespoň minimální odstup, aby je všechna neoznačkoval. Nechám se poučit od cykloteroristů, kolik že tam zůstává pro kolo v protisměru místa - a kolik že tam má být místa podle normy...
A k nebezpečnosti úplně stačí, když tudy osobním autem pojede řidič v klobouku, který má odstup od zaparkovaných aut jeden metr, protože to už je pro něj natěsno - a do protivky pojede kličkující puboš se sluchátkama na uších nebo stará bába se síťovkou s nákupem na řídítkách.

Motoristická doprava začala být regulována proto, že už je motoristů dost a tak byla přijata nějaká pravidla včetně oněch jednosměrek v rezidenčních čtvrtích - a v hrubých rysech jsou i většinově dodržována. I přesto, že si mnoho motoristů řekne, že "tam bych jet mohl, nic tam nejede a já se tam vejdu", tak NAPROSTÁ VĚTŠINA tuší, že nějaká pravidla platí a NEMŮŽE JET KAM SI ZAMANE A JAK SI ZAMANE. A když to pro nějakého trotla neplatí, je identifikovatelný podle poznávací značky. Ctění regulačních pravidel je mnohem slabší u motorkářů, kteří se "tam vejdou", včas ujedou a cití se nepostižitelní z dámskýma kalhotkama na poznávací značce. Naopak pro cykloanarchisty jsou jakákoliv regulační pravidla obtěžující a pouze šikanující - pokud je ovšem vůbec znají. A ještě tu svou anarchii omlouvají ekologičností své dopravy. Ekologičností, která spočívá v tom, že po cestě donutí x motoristů zpomalit či zastavit (rozjezdy těchto aut jsou jasnou zátěží životního prostředí a daní za soužití s cykloanarchisty). No a po dojezdu se zpocený a smradlavý cyklouš musí vyspršit - ráno v práci, odpoledně doma. V práci za něj vodu, mýdlo a energii na ohřev vody zaplatí zaměstnavatel, doma rodiče. Ale ekozátěž jako důsledek ekologické dopravy zůstává. Po každém přejezdu autem se tedy sprchovat nemusím, pálím v autě naftu - ale nemám hubu plnou falešných ekoargumentů.

Takže když to shrnu, má smysl jezdit i na kole - ale je neospravedlnitelné z toho dělat náboženství a šikanovat okolí svými vytrucovanými výhodami a ještě žvástat o naprosté ekologii. Buď se budeme sebezáchovně chovat všichni, nebo se můžeme pozabíjet rovnou a odpustit si líbivé kydy.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 17:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Avšak avšak. Vono to tak neni? Ty tabulky tam dávaj nějaký ufouni? Nestačim žasnout, asi se vám na dovolený opravdu líbilo.
Pragu, tvůj příspěvek se velkým obloukem míjí s mým chápáním. Chceš-li, zkus ještě jednou a polopatičtěji.

Jendo, netuším, zda byla zpracována na toto téma nějaká studie a s ohledem na (ne)rozšířenost tohoto jevu v praxi, zda by ji šlo považovat za relevantní. No opřel bych své tvrzení o empirii, selský rozum a praxi z provozu, kdy i nyní jezdí cyklisti v protisměru, byť bez požehnání úřadů v podobě dodatkové tabulky. Aby nedošlo k případným nedorozuměním, stále hovořím o ulicích v obytných blocích, kde z běžné šíře 4-5 metrů zabírají 2 metry parkující vozidla, 2 metry jedoucí vozidlo (uvažujme v obou případech o osobních vozidlech) a potřebný prostor pro bezproblémové vyhnutí se vozidla s cyklistou chybí. Je-li jednosměrná ulice šiřší, zpravidla se parkuje po obou stranách tak, že je (leckdy stěží, leckdy vůbec) dodržena pouze 3 metrová minimální šířka jízdního pruhu, tudíž potřebný prostor opět chybí. A já prostor 1 metr pro cyklistu při míjení se s vozidlem nepovažuji za bezpečný. Což předpokládám nepovažují ani zdejší diskutující, kteří zde prezentují svoji nelibost s minimálním odstupem předjíždějících vozidel.

Mimochodem, Jendo, budete-li se v budoucnu účastnit či dokonce pořádat akci podobnou BIKEPUNX2011, dovolím si tě upozornit na novelizaci zákona 361/2000 Sb., jež nabyla účinnosti 1.8.2011, konkrétně paragraf 47a: Řidič nesmí na dálnici, silnici a místní komunikaci použít vozidlo k účasti na sportovních a podobných akcích, jestliže by jimi mohla být ohrožena bezpečnost silničního provozu, nejde-li o akce pořádané v souladu s rozhodnutím příslušného správního úřadu o zvláštním užívání pozemní komunikace podle jiného právního předpisu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6005
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 17:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...A ještě tu svou anarchii omlouvají ekologičností své dopravy. Ekologičností, která spočívá v tom, že po cestě donutí x motoristů zpomalit či zastavit (rozjezdy těchto aut jsou jasnou zátěží životního prostředí a daní za soužití s cykloanarchisty). No a po dojezdu se zpocený a smradlavý cyklouš musí vyspršit - ráno v práci, odpoledně doma. V práci za něj vodu, mýdlo a energii na ohřev vody zaplatí zaměstnavatel, doma rodiče. Ale ekozátěž jako důsledek ekologické dopravy zůstává. Po každém přejezdu autem se tedy sprchovat nemusím, pálím v autě naftu - ale nemám hubu plnou falešných ekoargumentů.

Člověče, ty seš úplně mimo . Zrovnávat ekologii automobilismu a cyklistiky může člověk totálně zaslepenej vůči cyklistům anebo úplně blbej (nehodící si škrtni).

má smysl jezdit i na kole - ale je neospravedlnitelné z toho dělat náboženství a šikanovat okolí svými vytrucovanými výhodami a ještě žvástat o naprosté ekologii.

O náboženství a šikanii tady píšeš akorát ty sám.

Buď se budeme sebezáchovně chovat všichni, nebo se můžeme pozabíjet rovnou

Ony ostatní skupiny silničního provozu jsou úplní svatouškové, co? Ono se mi na kole vůbec nikdy nestalo, že mi hňup v autě nedal přednost, předjíždí na milimetry, neužívá blinkru při předjíždění, odbočování atd..motorkáři vůbec nejezdí jak prasata, chodci nechodí na červenýho panáčka a vůbec mi nelezou nerozvážně v silnici.

odpustit si líbivé kydy

Začni u sebe.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 17:45:40    Odkaz na tento příspěvek  

No nebojte, dochtore, nemam potřebu chronickym nechápačům nic vysvětlovat, nejsa pedagogem.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 18:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony ostatní skupiny silničního provozu jsou úplní svatouškové, co? Ono se mi na kole vůbec nikdy nestalo, že mi hňup v autě nedal přednost, předjíždí na milimetry, neužívá blinkru při předjíždění, odbočování atd..motorkáři vůbec nejezdí jak prasata, chodci nechodí na červenýho panáčka a vůbec mi nelezou nerozvážně v silnici.

Ona ovšem podstata není v tom, určit, která skupina účastníků silničního provozu víc "prasí", nýbrž poukázat na fakt, že pouze jedinci vyznávající cyklistiku jako životní styl sdruženi v rozličných spolcích se domáhají různých výjimek z pravidel silničního provozu, svůj životní styl až vnucují i ostatním a své prohřešky bagatelizují, odmítají je připustit či ospravedlňují všemožnými důvody, samozřejmě že pro dobro světa. Těchto jevů jsem si u motoristů, motorkářů ani chodců nepovšimnul.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 18:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janataku, začnu rád u sebe. Líbivé kydy jsem si odpustil už dávno. Píšu zde to, co je nelíbivé, avšak pravdivé. Viz tvé výrazy o mé zaslepenosti nebo blbosti. To se málokdy odpovídá na líbivé kydy.
Svatouškové nejsou ani motoristi, ani cyklisti, ani chodci. Všichni pochází z plemene Homo (údajně) sapiens. Jak uvádím výše, tak motorista se chová v nejednom případě zrůdně - je však dohledatelný a na některé občas dojde. Motorkář svou identitu rád skrývá kalhotkama na značce, zaprasenou nebo skoro vodorovně umístěnou značkou. Cyklista se však považuje za zcela nedotknutelného (ač je na silnici nejvíce zranitelný). Nechápe že regulační omezení jsou proto, abychom se na silnici nepomlátili a naopak se domnívá, že regulační opatření slouží pouze jako karabáč na necyklisty.
No, a poslední odstavec Doktorova příspěvku snad dost jasně ukazuje, jak to s tím cyklopropagátorským náboženstvím je.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4403
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 19:20:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakejch výjimek z pravidel siničního provozu? Co já pamatuju tak pravidla se neustále měněj, tu a tam i dle vývoje okolního světa. Před autem už dnes nemusí bejt třeba běžec s praporkem - a silně pochybuju že si tuto změnu vydržkovali cyklisti.

Máte tím na mysli nypř. to že se autisti dost hlasitě domáhali zvýšení vmax na dálnici ze 110 jak hlásaly pravidla silničního provozu na 130 a i nyní se různí dožadují 160 "páč je to málo"?

Mnohde by řešením těch jednosměrek bylo úplně to nejjednodušší, t.j. legalizovat tam jízdu po chodníku - třeba v takovým Chemnitz mělo tak 2/3 chodníků dodatkovku "kolo frei". Pokud teda na něm náhodou neparkujou auta jak je pro změnu zvykem u nás... Mch pokud tam zbude míň než jízdní pruh - teď nevím fakt z hlavy kolik to je - jestli 3 nebo 3,5 m - tak by se tam rozhodně teda nemělo parkovat po obou stranách, že. Už kvůli hasičům. Mch pokud by se parkovalo šikmo prdelí k chodníku s nacouváním tak vejmluva že nevidím na obě strany padá, ba vidím daleko nejlíp co z který strany jede.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 19:34:37    Odkaz na tento příspěvek  

Minimálně 3 m pro každý směr jízdy což znamená že v obouměrkách pod nějakých 8 m se nesmí parkovat vůbec. Tohle kdyby začali kontrolovat v Braníku, tak se místní nedoplatěj .. museli by tam nasekat tisíce nových jednosměrek. Pak prej kdo masově porušuje pravidla
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 21:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z výjimek kupříkladu jízda v protisměru, výjimka pro "sportovní cyklisty" z povinnosti použít souběžnou cyklostezku.

Petře, tvá argumentace - zvýšení rychlosti na dálnicích, zrušení povinnosti běžce s praporkem před vozidlem, změny pravidel silničního provozu všeobecně, to nejsou příklady výjimek, to jsou změny a úpravy týkající se všech účastníků provozu.

Petře, nelam si hlavu s minimální zachovanou šíří jízdního pruhu. Jsou to 3 metry, ve svém příspěvku to píšu. Pak si ovšem nejsem jist, zda je vůbec čteš nebo reaguješ, aniž bys jim věnoval pozornost a pochopil, co se jimi snažím sdělit.

Petře, to, že při vyjíždění z podélného stání při levém okraji komunikace či vyjíždění couváním z kolmého/šikmého stání řádně nevidím, není výmluva, to je prostě fakt. Jsem rád, že jsi problém s couváním do ulice opět rozťal dalším tak jednoduchým řešením (které jsem předpověděl ve svém příspěvku č.1933). Jen mi pověz, jak bys to aplikoval v praxi? Vytvořit novou dopravní značku "Přikázané couvání do parkovacího stání"? Nebo paragraf do vyhlášky, že tehdy a tehdy se musí do parkovacího stání couvat a nejosu-li splněny podmínky pro povinné couvání, je možné najíždět po směru jízdy? A opět - napadlo tě, že ne vždy je do kolmého stání možné couvat? Pominu-li ty, co prostě do úzkého prostoru zacouvat neumí, tak pak je třeba vzít v potaz, že se v zadní části vozu nacházejí dveře do zavazadlového/nákladového prostoru, které by nacouváním ke zdi byly blokované nebo by vykládka na opačnou stranu byla komplikovaná, dále je dozadu vyústěný výfuk a ne každý majitel nemovitosti, obzvláště historické, ocení černé šmouhy na světlé omítce. Několikrát jsem viděl na zdech tabulku se zákazem (bez opory v zákoně spíše prosbu) parkování výfukem ke zdi.

Petře, budu tě citovat: Ono nejhorší je když se nechce... To se mnohdy vymejšlej kraviny proč to nejde a na to se vynaloží násobek námahy na to kdyby se to rovnou udělalo. To není o tom, že se nechce. To je o tom, aby řešení bylo důkladně domyšlené do všech možných důsledků a nikoho neomezovalo a pokud takové řešení neexistuje, tak se smířit s faktem, že to zkrátka nepůjde.

Pak prej kdo masově porušuje pravidla
Pragu, budu se opakovat: Ona ovšem podstata není v tom, určit, která skupina účastníků silničního provozu víc "prasí", nýbrž... Nevím, co je na tom k nepochopení, no nejsem pedagog a nemám potřebu chronickým nechápačům nic vysvětlovat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 21:38:20    Odkaz na tento příspěvek  

Však nemusíte, nikdo nežádal.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4405
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 21:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nejen celej Bránik ale třeba i celá BHělehradská kde zas pro změnu není místo od kolejí tramvaje.

Nacouvat prdelí ke zdi že nejdou otevřít zadní dveře - no z toho mi vylejzá bílá dodávka nacpaná kamkoliv - např. do vjezdu baráku na vykládku tak že maminy s kočárkama obcházej vozovkou....
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1937
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 05. října 2011 - 17:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inu, není nad jasnou a věcnou argumentaci k podpoření svého názoru...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 08:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, díky za info, dám si pozor, abych neohrožoval bezpečnost silničního provozu :-)

Jinak přidávám trošku infa z "města lepších zítřků": Pardubice chtějí své cyklisty rozmazlovat
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 11:13:51    Odkaz na tento příspěvek  

Sem dneska málem naboural prasáta. Prasil si to mezi zaparkovanejm auta po obou krajích nejmíň těch pade, když se to může a zprava má jednosměrku, odkud nemůže přece nic vyjet. Jenže přes ty zaparkovaný auta jsem mu nemoh dát přednost dřív, než jsem ho uviděl, a to už jsem byl přes metr v jeho průjezdnym profilu. Byl šikovnej, vešel se.
Ale dochtor může bejt klidnej, jel jsem autem.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 12:48:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě podotýkám, že "po srsti" čili vůči němu zleva, a takovou rychlostí, abych to zašláp na fleku, až tam uvidim. Běžce s praporkem jsem před sebou neměl, ale hodil by se .. přednost dávám běžně, ale musí mi to holt i ten druhej svym stylem jízdy dovolit.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6007
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 12:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Případně, aby tam byl dostatečnej rozhled, což přes řadu parkujících taky není dvakrát jednoduchý.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 13:43:56    Odkaz na tento příspěvek  

Možná takový ty zrcadla .. a pověsit do každý křižovatky či zatáčky
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6008
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 20:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona ovšem podstata není v tom, určit, která skupina účastníků silničního provozu víc "prasí", nýbrž poukázat na fakt, že pouze jedinci vyznávající cyklistiku jako životní styl sdruženi v rozličných spolcích se domáhají různých výjimek z pravidel silničního provozu, svůj životní styl až vnucují i ostatním a své prohřešky bagatelizují, odmítají je připustit či ospravedlňují všemožnými důvody, samozřejmě že pro dobro světa. Těchto jevů jsem si u motoristů, motorkářů ani chodců nepovšimnul.

Doktore, cyklistika je sport, stejně jako i způsob, jak se někam dostat. Jak bylo řečeno, všechno se vyvíjí, nevidím důvod, proč by se cyklistika nepromítala i do silniční vyhlášky, roste-li počet cyklistů (a stejně i motoristů) a je-li nutnost zachovat jistou bezpečnou koexistenci obou skupin. Souhlasím s tím, že některá cyklodopravní řešení jsou do jisté míry nedořešená, a zavání utratit dotace pro cyklostezky/pruhy, zobousměrnění jednosměrek, za každou cenu, aniž by se řešily veškeré dopravní důsledky z těchto změn vyplývající. V Brně jen to např. vedení cyklopruhu Mendlovým náměstím, nebo krátkej cyklopruh do protisměru jednosměrky u Tomáška na Moravském náměstí, bez návaznosti dál (včetně parkování a stanoviště taxi hned na konci cyklopruhu). Prostě koncepce nulová, podpora minimální, a přesto, kdyby se chtělo, jde udělat mnohem víc. Je například v plánu udělat cyklopruhy na Novolíšeňské směrem k Jírové, ovšem tady je tento počin naprosto k ničemu, pokud mám ve městě mnohem průserovější kolizní místa cyklisté x automobilismus, které je nutnější vyřešit.

Jednoduše řečeno, cyklistů přibývá...a nemusí to být módní vlna, prostě je po městě rychlejší se kamkoliv dostat na kole, než mhd nebo autem, zvlášť ve špičce. Z toho důvodu není problém pro cyklisty vyhradit určitej uliční prostor - cyklopruh - přes exponovaná místa a umožnit jim bezpečně projet dané místo. Jestli v cyklistice vidíš životní styl, prosím, je to tvůj názor, ale osobně za ježděním na kole vidím čistě pragmatické důvody. Krom toho, co znamená "až vnucovat svůj životní styl ostatním"?

Ovšem to se bavíme o cyklistech, kteří respektují vyhlášku. Já se ji snažím jeda na kole dodržovat, i když sem tam po chodníku jezdím taky. Ale chce to bejt ohledupln a respektovat ostatní provoz. Taky mě s***u jedinci, kteří na kole dělají naprosté prasárny, když jedou v běžným provozu po silnici. ALE nejezdí tako všichni!

Automobilisté se nemají co ospravedlňovat, osobně vidím nárůst aut ve městě jako silně negativní jev. Nevím, proč by ulice v širším centru měly figurovat pouze jako parkoviště ať už odstavených vozů, nebo v kolonách, proč já musím dejchat exhalace z výfuků, a tak podobně?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6009
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 20:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by, ad 3032 - ta modifikace značky není špatná, já myslím, že by to jako upozornění na změnu provozu mohlo fungovat. Nicméně je fakt, že pravidlo přednosti zprava je nutno hlídat, i když seš si jist, že z oné jednosměrky nic nepřijede, přesně jak píš Robert 08022 v příspěvku 1864.

Ještě dotaz, kde se ta zóna T30 nachází?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 00:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Inu, s tvým prvním odstavcem by šlo souhlasit, jen je třeba zdůraznit zachovat jistou bezpečnou koexistenci obou skupin a z toho ještě více zdůraznit bezpečnou koexistenci. Protože některá opatření tu bezpečnost naopak snižují.

Ty máš pro cyklistiku pragmatické důvody (doprava po městě), jiný bere cyklistiku jako sport či relax, no jsou však tací, pro něž je životním stylem. Respektive boj proti automobilismu a boj za cyklistiku jako za tu jedinou možnou a správnou alternativu. Tito odmítají připustit fakt, že volba dopravního prostředku je každého svobodné rozhodnutí a dopravním prostředkem je i motorové vozidlo - fuj auto - a svoji vizi ulic plných cyklistů by naplňovali regulacemi, zákazy, příkazy. V tom vidím ono vnucování.

...osobně vidím nárůst aut ve městě jako silně negativní jev.
I na nárůst automobilismu můžeme nahlížet jako na přirozený vývoj...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4432
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 10:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"fuj auto - a svoji vizi ulic plných cyklistů by naplňovali regulacemi, zákazy, příkazy. V tom vidím ono vnucování"

Což už tu je celkem dávno v podobě pěších zón v centru dnes už každýho druhýho okresníhho města.

Přičemž z tohoto pohledu by se neměly ani budovat nové silnice pro provoz aut, že. Protože tím skoro vždy někoho omezí kdo tam v tom prostoru původně moh nechat hrát si děti, venčit psy, chodit na procházky atd.
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 18:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011100701
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62883
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 09:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chyba! Článek neexistuje!
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6015
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 10:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I na nárůst automobilismu můžeme nahlížet jako na přirozený vývoj...

Nárůst mobility jako potřeby se někam odněkud dostat zajisté, ale nárůst automobilismu se všemi negativními projevy, byť je to prostředek mobility, mi už tak přirozený nepřijde. Není rozhodně normální ztrácet neefektivně čas v koloně, ucpávat městské ulice parkováním, pouštět do vzduchu spoustu sajrajtu..atakdále.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4504
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 11:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: včera ještě fungoval
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 18:45:02    Odkaz na tento příspěvek  

Asi je to rozbitý.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 19:27:11    Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, samý hajzlové .. odkaz
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 19:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

0:10 - Cyklista jede mimo vyhrazený pruh.
0:30 - Auto nezasahuje do cyklopruhu.
0:55 - Auto cyklistu maximálně omezilo, nic víc. Následuje přejezd cyklisty do protisměru.
1:03 - Stejné jako v 0:30, navíc přesně takto vjíždějí cyklisté z vedlejší, auta přece jedou kus od kraje...
1:55 - Řidič je sice hovado, nicméně cyklistu ani neomezil.
2:15 - Opět pouze omezení, stejně tak v dalším případě.
Totéž i dále až do času 2:50
3:05 - Opět nezasahuje auto do cyklopruhu.

Dále jsem to nesledoval. Ostatní případy lze většinou uznat jako vinu řidičů, ale někde jsem neviděl nic. Možná je to tím, že jsem neměl puštěný zvuk.


Mimochodem, nebylo by lepší tuto diskuzi přejmenovat na Válka cyklistů se zbytkem světa? :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_08022.)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 20:42:47    Odkaz na tento příspěvek  

Pouze omezení je slabá výmluva, pokud mu měl dát přednost, nezdá se vám? A vyhrazenej pruh neznamená povinnost v něm jet, ale možnost. Já jen pro ilustraci, aby si ti co na kole jezděj jenom po lese, kam si ho dovezou "rozumně" na střeše, uvědomili že ani ježdění podle regulí nemusí bejt pro cyklistu o nic bezpečnější než napříč. Válku nechávám macho borcům.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 20:46:42    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak bez zvuku, to jste o hodně přišel.
Potvrzuje to moje pozorování, že pro spoustu plechovkářů se cyklista nepohybuje, v horšim případě vůbec neni vidět.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 20:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak je to v Británii, to uznávám, ale u nás je pruh obvykle doplněn značkou Stezka pro cyklisty, a pak už povinnost vzniká.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 23:15:01    Odkaz na tento příspěvek  

Pruh na silnici? To jsem teda ještě neviděl.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 23:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně, že je kameraman uřvanej jak...

0:04 (bráno vždy od začátku příslušné části): Jede si skoro mimo svůj pruh, bus jej maximálně omezil.
0:12 Totéž, mimo svůj pruh a ještě nadává.
0:24 Opět, zase... kdyby jel ve svém pruhu a při kraji pozemní komunikace, tak se ani nemusí vzrušovat.
0:29 Konečně nějaká situace, která zavání omezením právě cyklisty.
0:32 Pokud tam platila přednost zprava, není co řešit, opět omezení cyklisty.
0:29 Totéž, co v 0:29
0:42 Co tady řeší? Dyť tam měl místa 3 kola
0:46 Dtto.
0:52 Zase protipól předchozího.
0:59 Eeeeeeej! Já tu mám moc místa a proto řvu!
1:04 Prasečinka od taxikáře... ovšem otázka, co mu cyklista provedl předtím, i když to do důsledků neomlouvá taková najíždění.

Dál to komentovat nebudu... v podstatě se tam střídají 2 varianty-> buď řidič auta omezí cyklistu (při stylu jízdy některých se není čemu divit... když je pozoruju, mám chuť je jít omezit ručně), nebo neudělá vůbec nic a cyklista řve jak pavián. Takže video vlastně dokazuje, že jako blbci se dokážou chovat jak cyklisti, tak řidiči motorových vozidel :-)

Tak ještě doplnění, od prostředka se to začalo rozjíždět a je tam opravdu vidět, kdo koho omezil. Ta trumpetka se mi líbí, jsem si ji měl pořídit taky... na důchodce chodící zásadně po celé šířce "Stezky pro chodce a cyklisty" ve skupině, bez nechání místa na projetí

Ale kameraman se moc rozčiluje... s takovou mu praskne žilka a bude tahat nohu (a nebude moct jezdit na kole). Na podobné situace (když mi nějaký jiný řidič zablokoval cestu, ať už úmyslně, či omylem) mi fungoval jiný fígl: přijet k autu, zastavit a na řidiče se dívat s výrazem "A co dál?". Totéž u chodců. Fungovalo to dokonale, většina se s provinilým výrazem v tváři stáhla a uvolnila průjezd :-)

Jsem celkem dost rád, že jízdy v autoškole budu mít až teď někdy, takže ve špatném počasí, s minimem cyklistů. Potkat na silnici nějakého, který respektuje předpisy a ještě dokáže jet defenzivně, to se skoro rovná zázraku :-(