K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 26. 09. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 26. 09. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5868
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 20:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za úplně nejhorší považuju aktivisty v čemkoliv. Z cyklistiky si vzpomínám na akci "zablokujme parkoviště u radnice / magistrátu, oni papaláši začnou jezdit na kolech". Absolutně jsem nepochopil, o co tam organizátorům šlo. Co se jim povedlo, tak vyrobit v očích neznalé veřejnosti obrázek o cyklistech :-( (blbec obrátí názor neznalých na horší stranu... může být 9 slušných cyklistů a 1 prase, a lidi budou soudit převážně podle toho prasete...).

No na druhou stranu, co magistrát udělal za posledních deset let pro cyklisty? Jak si to ti lidi mají vyřvat? Na jednotlivce se politik vy***e jak na placatej kámen, takže pak holt nezbývá moc jiných možností.

S tím ježděním po Brně jinak souhlas, jezdit se tu dá, když víte jak a kudy, pokud tedy všichni dodržují předpisy. A pokud máte prozíravého zaměstnavatele, který vám v práci vyrobí parkplac pro kolo a ještě vám vybuduje sprchu, tak pak jsou ty podmínky ideální.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4317
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 20:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že zlepšování podmínek pro cyklisty jde spíše na vrub městských částí. Za tohle si zaslouží pochvalu Komárov (možná i Heršpice), kde se dá projet konečně kolem tamější zastávky autobusů (byl zde dodělám kus asfaltu, vedený za zastávkovým přístřeškem a označený značkou "stezka pro cyklisty". Dále byl renovován úsek u Svratky a konečně postaveno pořádné propojení podél vlakové trati (ne ta cestička mezi náspem a hřištěm). Obecně mě potěšilo doplnění cyklopřechodů na velké části trasy okolo Svratky, takže se už nemusí pořád lézt dolů z kola.

Ohledně té akce u magistrátu, tak jde jen o můj osobní názor, který nemůžu podepřít o žádný pádný argument. Ale to je do značné míry ovlivněno tím, že raději jednám samostatně a podobné "huráakce" moc v oblibě nemám... holt každý jsme jiný.

Na čem jezdím? Kolo staré přes 10 let, v poločasu rozpadu... na posledním výletě se rozpadla zadní brzda, pro ilustraci A v obyčejných kraťasích, což bude právě příčina problémů. Nákup nějakého lepšího oblečení na cyklistiku odkládám, protože čekám, až se mi kolo pod zadkem rozsype definitivně a já budu na delší dobu bez kola, protože peníze na nové nejsou.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5869
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 22:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co takhle se po kole podívat po bazarech, po netu? Rozhodně bys byl schopen sehnat lepší kolo za pusu, než tu plečku, co teď sedláš a nemusí to být nic nového. Třeba na Nových Sadech po pravé straně směrem k Rondu jeden bazáč je.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4178
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 23:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já teda nevím - ale krom Favorita made in 1991 pro cesty na poštu a pod. jezdím na slovenský krosový Demě z jara 2003 a pořád drží pohromadě byť se blíží 25000 km. Samosebou že má už druhý lanka a taky ráfky. Odchází po 8000 km sedlo a na jaro to bude na novej řetěz + pastorek... Na to že na tom tahám obvykle slušnej náklad i k 10-15 kg na nosiči a v brašnách to je solidní držák a zatím se toho zbavit nechci...

Jinak jezdím v tom co mám - kraťasy od Vietcongu (když se prodřou nevznikne škoda), sandále nebo kecky, na podzim vaťák... Prdel se mi kupodivu nepotí a když jsem jel domů v pončopláštěnce špláchem že na silnici teklo 5 cm vody v celý šířce tak jsem měl mokrý akorát nohy od kolen dolů.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.178
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 02:06:22    Odkaz na tento příspěvek  

To bude náturou, některý lidi se prostě potěj a nedá se to paušalizovat .. poruč svýmu vegetativnímu systému. Mam to taky tak, musel bych jet krokem. Pláštěnku radši neberu, ani pončo, byl bych pod ní víc mokrej než tak. To už musí lejt opravdu fest, aby se mi to vyplácelo, a stejně budu ždímat.

Brněnská guerilla má mou úctu, to byly přesně cílený akce. odkaz
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4180
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 07:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jo, já se taky potím. Jen jezdím pomalejc hlavně do kopců páč nechci umřít spocenej

Pod pončem se nepotíš pokud nejde o prádelnu s mrholením. Ono to zespoda dost větrá - to je daleko lepší i než v tom jen jít pěšky. Tím že je to přehozený přes řidítka a nosič.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5876
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 10:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklostezky v Brně: krátké a s ''mouchami''

K tomu bych dodal jenom jedno, kdyby se chtělo, tak rozvoji cyklostezek nestojí nic v cestě. Bohužel brněnskému magistrátu jsou cyklisti u a podle toho to tady taky ty roky vypadá.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4328
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 12:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Novolíšeňské ulici na úseku mezi Mifkovou a Jedovnickou vznikne cyklopruh

Proč zrovna tam? Sice do kopce jako kráva, ale z Novolíšeňské na Jírovu jsou dohromady 4 pruhy, provoz aut není tak silný a cyklista jedoucí u kraje se dá bez problémů objet, aniž by se vjíždělo do protisměru.

Kdyby třeba naznačili možnost vyjet z Mariánského údolí místo po Ondráčkové (která je zejména od zastávky Macháčkova na Náměstí Karla IV. úzká a do velice nechutného kopce) od zastávky Macháčkova vlevo a po Horákovské, bylo by to mnohem lepší. Kopec znatelně mírnější, auta nula-nula nic. Dál na Jírovu se dá vyjet po Karolíny Světlé, Klicperové a okolo školy. Touhle cestou jsem nahoře o dobrých 5 minut dřív, v minimálním provozu a po menším stoupání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5877
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 12:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč zrovna tam? Protože tam je to relativně v pohodě z hlediska dopravy, řidiči nebudou držkovat, že jim tam cyklisti ubírají místo, a radní zavřou huby cyklistům, tím, že pro ně přece něco dělají, i když z hlediska cyklistické sítě je tato trasa na úplným pokraji zájmu. Lépe realizovat cyklopruhy třeba na Kounicové, a pořešit cyklostezky přes střed města. Dále je nutno vybudovat cyklopřejezdy přes Hladíkovu, Křenovou a Cejl, případně opravit chodníky adaptované na cyklostezku, což je případ trasy podél Kníničské, atakdále...


Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
balance
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.136.158
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 10:20:15    Odkaz na tento příspěvek  

@Janatak> Tak jak se píše v článku, ŘSD a PČR se zřízením přejezdu přes Hladíkovu nesouhlasí a ani se jim nedivím. Osobně mi přijde nejschůdnějsí stezku "protáhnout" pod stávajícím mostem přes Svitavu pomocí nějaké zavěšené/vyložené lávky. Při zvýšené hladině by byla zaplavována (stějně jako pod D2) a 2x křížení s vlečkou by snad nikoho "nezabilo".
Novolíšeňskou považuju na za naprosté nekoncepční vyhazování peněz. Někdo na radnici dostal pokyn, ať najde v Brně málo používanou širokou komunikaci, aby ... achjoo
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4340
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 23. srpna 2011 - 19:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna na Líšeň jsem se dneska koukal, když jsem se škrabal přes Strnadovu nahoru (v tom vedru unikátní ). Nešlo by tam prostě adaptovat ty krásně široké chodníky na "Stezku pro chodce a cyklisty"? Tím by vznikl nádherně plynulý pruh od Bělohorské přes Bílou horu na Novolíšeňskou a dále nahoru až na tu Jírovu. Bez vlivu na autodopravu, chodců tam také nechodí tak ohromující množství...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5880
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 29. srpna 2011 - 09:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tím přejezdem Hladíkova by se mělo něco udělat rychle. Ať to bude semafor, nebo podjezd pod mostem, každopádně stávájící situace několik let zavání pěkným průserem.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 31. srpna 2011 - 19:27:23    Odkaz na tento příspěvek  

Záznam dnešní debaty o cyklistice v Praze odkaz
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. září 2011 - 14:06:22    Odkaz na tento příspěvek  

Nebo radši komplet i se shrnutim tady .. první odkaz je useklej. odkaz
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3470
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 02. září 2011 - 20:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čo to bolo, keď to bolo/čo to bude až to bude? :-)



Bicykel má snáď 45 rokov, keď som ho získal, mal ešte to pôvodné tmavohnedé kožené sedadlo. Pred piatimi rokmi bol zgererálkovaný (okrem predného ráfiku), odvtedy sa na ňom nabehalo max. 20km (ešte sú brzdové platničky s tým "novotovým" povlakom), už stačí len kúpiť predný ráfik, záslepky do "baranov" a hor sa na cesty :-) (snáď zajtra)

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
www.SPZ.unas.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5900
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 02. září 2011 - 21:00:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomino - všechna čest, na ty roky vypadá solidně!
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3471
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 02. září 2011 - 21:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Ostal z neho pôvodný len rám (opieskovaný a nastriekaný) a barany (novooblepené)

Ale ďakujem. :-)


Pôvodne bol tiež tmavomodrý, ale trochu iný odtieň, svetlejší a trolinku ako keby do tyrkysova.

A som veľmi rád, že je tam ten nový stred a hlavne kovové pedále a všetko okolo nich, lebo už neraz sa mi stalo, že som to (na horskom!) v kopci odrapil.. A ten bicykel má šesť rokov. Treba meniť stred, ložiská, pedálo (zlomené) aj s tými "pákami", na ktorých sú pedále (za boha si neviem spomenúť ako sa to volá)

Doteraz som behal striedavo na cca. 20 ročnom tmavozelenom horskom Authore - klobúk dolu, s výnimkou stvrdnutého tesnenia na ventile sa na ňom nepokazilo za tú dobu nič.
Ešte občasne (ale to skôr výnimočne..) využívam ten spomínaný tyrkysový 6ročný "zázrak z Hypernovy" (najdrahší aký tam vtedy mali.. bez poruchy vydržal asi tak 4 mesiace ), na ktorom sa menilo viac, ako na všetkých bicykloch v rodine čo sme kedy mali (dokopy)...


Bicyklovanie milujem už roky, ale nejak stále nie je čas, dúfam, že sa do tejto diskusie budem zapájať častejšie :-)
www.SPZ.unas.cz
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4226
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 02. září 2011 - 22:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ten rám mi nápadně připomíná Favorita z roku 1991 co na něm občas vyjedu po městě. Ten taky ještě měl klasický starý sedlo (teď si ho půjčil kolega na horala že se mu na něm jezdí líp než na prdelootlačníku), "klínkovej" střed a berany s textilní páskou.

Vespodu rámu pod středem to mělo vyražený i výrobní číslo kde byl zakódován rok výroby číslem 91. Nebylo i na tom vašem?
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3474
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 02. září 2011 - 23:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To neviem, nevšimol som si to.

Ale čo je u starých rodičov polozávodný (vlastne závodný s povinnou výbavou, také tie úpravičky ako centrálne brzy, schované tiahla atď.) z roku 1990/91, tak to je proste skvelý bicykel. Taký strieborný, okrem sedla je na ňom všetko pôvodné (aj pumpa). Snáď ho odfotím keď tam budem.

Cca. mesiac dozadu som na ňom išiel trasu Hontianske Trsťany-Dudince-Hokovce-Hontianske Trsťany (niečo cez 20km), tak som bol milo prekvapený, po dlhej dobe som bol na ňom. Keby tam niekto nevymenil to dobré sedadlo za výpredajovú žbrndu, bolo by to uplne perfiš :-)


Hups, ospravedlnujem sa, az teraz som si vsimol diskusiu o "masinkach", zajtra (ak sa mi ho podari dokoncit) tak dam fotku tam, prepacte, bol som zvyknuty len na tuto diskusiu :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
www.SPZ.unas.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5915
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 06. září 2011 - 16:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

iDNES.cz: Seznamte se s deseti místy, kde je jízda na kole v Brně nebezpečná

Celkem dobrej článek. Já bych jenom doplnil k jednotlivým místům:

ad1) Cyklostezka Bystrc - Komín: průšvih jsou i ty svodidla, která se na stranu k chodníkové cyklostezce projevují jako sloupky s dost nepříjemnými hranami. Tam při vyhýbání se s cyklistou nebo kočárkem v protisměru se zachytnout šlapkou je sakra rychlé a umíte si představit ty kotrmelce...

ad2) Cyklostezka Botanická: krom těch velmi častých přejezdů a sesedání (nedodržuje nikdo), stojí za zmínku už poměrně hrbolatý povrch, holt už ten povrch má svý léta,

ad3) Křížení cyklostezky s Vídeňskou: autor článku se nezmínil o blízkém přechodu pro chodce - kolikrát je rychlejší použít ten, než čekat na volno ve frontě aut a šalin,

ad4) Cyklopruhy Hlinky - zelená na semaforu pro cyklisty padá cca o 5 vteřin dřív než autům, takže kolař má chvilku na to, aby vyjel bez obavy, že ho někdo za ním smete při odbočování vpravo. Nicméně při dojetí k semaforu na obě zelené je potřeba dávat velkej bacha, řidiči odočující vpravo na cyklopruh často zapomínají, cyklisti si zase moc nehlídají záda..

ad5) nedokončená cyklostezka v Komíně mezi zahrádkami - ten metr šotoliny je prej údajně kvůli nevyřešeným pozemkům v tomto místě. Blbej metr. Problematičtější jsou tu však cyklisté-střelci versus malá šířka cyklostezky,

ad6) kamenitá dlažba za Anthroposem - tak tady to nechápu vůbec. Slyšel jsem jakési zvěsti, že ty šutráky v dlažbě jsou tu záměrně, aby se tu nejezdilo z toho kopečka moc rychle, ale to mi přijde dost nejapné, vezmu-li v úvahu kopec od Kameňáku. Nevím, proč to není dávno pod vrstvou živice.

ad7) cyklopřejezd u Intersparu: aspoň něco! Dost tu pomohla redukce pruhů 2+2 na 2+1, ale i tak má autor pravdu, že je přejezd schovaný pod mostem, tudíž ve stínu, nevýrazný -> neochota řidičů zastavit, i když i to se postupně lepší, jak so řidiči zvykají.

ad8) Chybějící úseky cyklostezky podél Svitavy: podstatným nedostatkem jsou křížení cyklostezky s ulicemi Hladíkova, Křenová a Cejl. Úsek mezi Křenovou a Špitálkou není špatnej, kdyby se nezastavil už před vlečkovými kolejemi do Šmeralu. Nevím, co si kdo ze zadavatelů projektu od těch pár desítek metrů asfaltového povrchu cyklostezky sliboval...

ad9) Moravské náměstí: ten cyklopruh a vůbec celé vodorovné dopravní značení tady je výrazné a jasné, takže mi dost vadí, že těsně za koncem cyklopruhu si taxikáři dělají stanoviště, nebo že se tu se železnou pravidelností parkuje.

ad10) Mendlovo náměstí: vedení cyklopruhu v protisměru Hlinky -> Úvoz je vymyšleno dost nelogicky. Kdyby cyklopruh vedl z Hlinek (u Výstaviště) na Veletržní a Mendlákem vedl spodem s variantním vedením na Pekajdu nebo Úvoz, nemuselo by vzniknout to komické ukončení pruhu blízko Úvozu a povinnost sesednout z kola a přejít přechod - na kole se fakt nedá.


Napadají vás ještě nějaká průšvihová místa v rámci brněnských cyklostezek?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4402
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 06. září 2011 - 20:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Cyklostezka do Bílovic, výjezd zpod železničního mostu (49°14'2.830"N, 16°40'11.260"E) a následné stoupání. Je to o 90°, za roh není vůbec vidět (most) a malé zrcadlo to nezachrání. Kdo to nezná, může se šeredně napálit (v lepším případě bude pokračovat rovně, v horším případě sroluje někoho jiného).

2) Povrch na ulici Břehová v Obřanech (49°13'41.088"N, 16°38'47.528"E). Skoro štěrk, díry jak na mamuty... jeden z úseků, kde jsem rád za horské kolo a nerad za kočárky a chodce (špatně se tam vyhýbá).

3) Most přes rameno Svitavy za touže ulicí (49°13'36.313"N, 16°38'28.036"E), výjezd z něj směrem na Bílovice. Opět, o 90° a velice špatně se tam vytáčí.

4) Most přes Svitavu (49°13'27.985"N, 16°38'22.741"E). Úzký tak akorát na jedno kolo, či jednoho chodce. Jedno z míst, kde na cyklostezce vznikají zácpy

Tady v Obřanech je teď ta situace poněkud zmatená. Na jednu stranu je dodělaný kompletní nový úsek po pravém břehu, na jehož konci je úplně nový a široký most. Na druhou stranu, značení cyklotrasy stále navádí přes úzký mostek mezi obřanské baráčky a kličkování v jednosměrkách (naštěstí dopravně klidných a cyklotrasou velice dobře značených). Nový povrch na pravém břehu je jakýsi prašný sajrajt, co při prudším brždění s radostí podklouzne, cesta je navíc poměrně dost úzká (při vyhýbání se s případným kočárkem z ní raději úplně vyjedu a vyčkám průjezdu kočárku). Nový most ústí do území nikoho, na jednu stranu se musí jet chodecky vytíženým parčíkem, na druhou stranu okolo řeky, kde bývá bahno a rybáři.

5) Návrat zpět z baráčku k řece (49.21692N, 16.64180E) a velice nepříjemné odbočení. Opět, o 90°, kryté plotem z vlnitého plechu a hned za rohem je vystoupnutý kanál. Navíc, povrch je opět poměrně dost blátivý a děravý.

6) Maloměřický most obecně. Architektonicky je to pěkný most, ale je přes něj houby vidět, jestli něco nejede. Věřte, nebo ne, ale za ten mostní oblouk se auto schová jako nic. Navíc by měl cyklista správně jet vlevo na silnic a vzápětí na křižovatce vpravo. Což je problém v opačném směru, protože se jede vlevo a ještě přes koleje. Bohužel známe, jak mnozí cyklisté dávají přednosti, i když musí... Celkově orientace v té křižovatce je pro mě, jako cyklistu, poměrně nepříjemná (zbývá jen doufat, že si mě v tom autě všimne a nesroluje mě).

Pokračování příště. Popisované závady jsem si při jedné jízdě i vyfotil, ale došlo k problému v přenosu dat a fotky nemám. Snad se tam někdy dostanu aspoň pěšky a focení zopakuju (zrcadlovku na kolo neberu a stejně je kolo mimo provoz, protože závada...).
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5918
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 06. září 2011 - 21:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - k bodu 4, by ses divil, ale vleze se tam chodec i s cyklistou. Samozřejmě za nestandardní situace:

Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2952
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 07. září 2011 - 12:42:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janataku, MOC DĚKUJI za tu ilustrační fotku. Mějme ji na paměti, až tady zase nějaký cyklistický zaslepenec bude blábolit o zlých motoristech, kteří utlačují přesvaté cyklisty. Tohle mohli ti cyklouši zkusit na mně co_by chodce.....
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5921
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 13:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cyklistický zaslepenec bude blábolit o zlých motoristech, kteří utlačují přesvaté cyklisty

Není zač, ale trošku motáš hrušky do jablek.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 07. září 2011 - 13:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemotám.
Cyklosvatoušky vídám před svým autem denně. Na fotce jsi zachytil cykloteroristy v akci - tentokrát ohrozili nějakou chodkyni. Vítám každou dokumentaci, která ukazuje, že cyklisté, kteří sami sebe ve velké míře považují za ohrožený druh a chtějí pokud možno absolutní ohledy celého světa, jsou mnohdy pěkní čuníci.
Argument, že motoristé jsou také pořádná prasata předem přijímám - jen si nevybavuji, že_by někdo z motoristů hořekoval a vytrucovával si více pozornosti, práv, předností a kdovíčehoještě - tak jak to dělají přesvatí cyklisti.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 13:50:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Na fotce jsi zachytil cykloteroristy v akci"

Oni to spíš budou kinderteroristi :-)
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 6-2006

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 14:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dobrá, vzhůru do demagogie ...
Kdyby paní jezdila více na kole (a ne třeba autem), měla by užší průjezdní profil a všichni zúčastnění by se na most vešli naprosto bez problémů
Stránky o MHD v ČR
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2959
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 07. září 2011 - 14:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A na čempak jedou, Jendo?

Tondo Ježku, to je ono. Netolerantní tvrzení, že dotyčná nepoužívá kolo a proto svou postavou cyklistům vlastně zavazí - to je typická demagogie - bohužel příznačná pro cyklolobbysty. Nicméně, co jsem si vyslechl za demagogie od exotů z ŘSD, to by také vydalo na román.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 15:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neboj, mám oči
Ale vzhledem k tomu, že jsou ve věku, kdy si určitě ještě ani pořádně nešáhli na bubáka, mi přijde mimo nazývat je cykloteroristy ...
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 6-2006

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 15:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je prosté konstatování faktu, to nemá s tolerancí nic společného. Když se to vezme kolem a kolem, tak ta paní je širší než ty kluci na kole, takže by se dalo říci, že ona ohrožovala je!
Stránky o MHD v ČR
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4258
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. září 2011 - 16:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavně mi termín ohrožení přijde hodně nadsazenej neb na ten most se zcela evidentně vejdou vedle sebe jak chodec tak cyklista. Jen musí chodec jít u klandru a ne prostředkem a cyklista jet rovně a taky u klandru. Mch kdyby ty kola měli tlačit tak se vedle tý almary nevejdou
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5923
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 19:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - motáš. Aktivita kolařů za víc cyklostezek v rámci města je v pořádku, stejně jako snaha na kole jedouc přes město přežít. To ale nemá s případem na fotce nic společného. Navíc ti dva byli v hodně mládežnickém věku, takže podobný chování šlo očekávat. Navíc, nešlo o ohrožení, vcelku se všichni vyhli i s rezervou. Paní se akorát trochu uhnula, a co?

cykloterorista - hergot, to je moderní výraz! K těm děckám sedne jako do gatí, že jo?

Mimochodem, ta madam mi postavou přišla ještě v normě, jsou osoby mnohem více rachetické (a jezdí na kole ). Nicméně, trochu tolerance k postavám druhých by tu neškodilo!
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4262
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. září 2011 - 20:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale to není o tom že je to jak pivovarskej valach - ostatně každýmu se líbí něco, viz jak zpívá Nadoraz v Hergot, to je baba
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. září 2011 - 10:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kluci, kdo není slepý, tak vidí, jak ta dáma je nucená těm bláznům poměrně nelibě uhýbat. A je také evidentní, že už skoro celý most přešla, když se tam ti pošuci vřítili. Když jste tady takoví mistři světa na cyklostezky, tak také zajisté víte, kolik cm má cyklostezka pro jeden směr a také kolik cm má chodník pro jeden směr - a tedy, že tam ti čunící nezvedení neměli vlítnout a tu dámu ohrožovat. (Kdyby se podobně zachoval a byl zdokumentován motorista vůči cyklistovi - to by byla jiná histerie...)
Čím více prasárniček jim projde, tím více budou oražení a tím dříve způsobí nějakou horkou chvilku třeba i nějakému motoristovi, což si bytostně nepřeji.
Píšu to snad srozumitelně a objetivně, ne? Takhle opravdu začíná cyklistická drzost, která pokračuje dalšími kousky až třeba k té šílenosti, která tu byla na nějakém videu z GB. (Mám na mysli to vřícení se magora mezi terénní auto a autobus - ten magor to podle onoho videa zřejmě přežil - ale nevím zda je to pro další vývoj bezpečnoosti na silnicích dobře...)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4267
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. září 2011 - 15:05:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mistře že_by, jste znám jako odporník cyklistiky. Tudíž logicky nechcete pochopit že se prasí naprosto ve všech skupinách uživatelů komunikací. Autisti vůči chodcům, autisti vůči cyklistům, chodci vůči autistům, chodci vůči cyklistům, cyklisti vůči atd. atd.. Z jedný fotky děláte kovbojku (no ve vašem případě z nejedný velmi účelově vybraný...).

Mch z té fotky např. vůbec nevyplývá jak rychle tam na těch kolech na tu lávku vlítli, zda dotyčná paní nešla pěkně prostředkem jak bývá zvykem a no a pak prostě uhnout musí i kdyby šel pěšák nebo bába s kárkou. Prostě z ní nevyplývá nic. Jen to že můstek je dost ouzkej a aby se tam vyhli dva cyklisti nebo cyklista s chodcem tak oba se musej dekovat ke svýmu kraji a dávat pozor.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4614
Registrován: 7-2003

Odesláno Čtvrtek, 08. září 2011 - 15:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho , kde ma zadni kolo ten v cervenym, tak se tam nahrnul dost narychlo. To urcite nejel krokem pri kraji...

Pri slusne jizde neni problem aby tam byl kolista i chodec zaraz .
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 08. září 2011 - 20:15:35    Odkaz na tento příspěvek  

Kde má zadní kolo?
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 13. září 2011 - 16:36:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda jezdím na kole hrozně rád a jsem pro podporu cyklistiky, ale octnout se na té lávce místo té paní, tak toho fracka asi praštím.

Musím uznat, že spousta lidí na kole nedodržuje prostě vůbec nic a vletí kamkoliv. Auto je v tomhle přece jen alespoň trochu víc předvídatelné, má určité rozměry a určitou manévrovací schopnost.

Co mám malé děti, tak bezhlavost některých cyklistů mnohem víc vnímám. Zejména mužští zástupci věkové kategorie "už dospělý, ale mladší než já" dělají nejrůznější psí kusy, třeba vyskočí s kolem na chodník jen proto, že ve vozovce je dláždění, a proletí z kopce pár centimetrů kolem nás. Ono je vůbec nezajímá, jestli jsou na chodníku a že tříleté dítě holt většinou nejde souvislou rychlostí jen dopředu, ale všelijak se motá, oni tam prostě musí být dřív...
Já na kole samozřejmě taky jezdím po chodníku, ale spíš třeba někde vedle hlavních silničních tahů, kde zpravidla vůbec nikdo nechodí, nebo v časech a místech, kde chodci nejsou. Pokud jsou, tak z chodníku sjedu, případně se jim velmi opatrně vyhnu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4292
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 13. září 2011 - 17:18:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tak jistěže - když se kouknu k Barranďáku tak třeba jsem viděl kreténa na kole kterak sjel směrem k potoku po schodech a jít/jet někdo podle potoka tak ho sejme. Stejně tak jsem ale viděl už vícekrát jak si někdo zkracuje zacpanou Strakonickou po cyklostezce pod skálou na motorce i autem... Stejně jako blbečka co se málem srazil u vyústění potoka u Vltavy neb mu jaksi nedošlo že když jede po břehu od Lihovaru tak že nejni na hlavní ale je tam pravidlo pravé ruky. Celej problém napříč silniční dopravou je v totální nedisciplinovanosti a absenci jakéhokoli dohledu policajtů.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4424
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 13. září 2011 - 20:30:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že případný zvýšený dohled policajtů se zvrhne na bezcílnou buzeraci.

Příklad ze silniční dopravy: taťkův kolega z práce jel v obci, na radaru mu naměřili 57 km/h. 3 km/h byly následně odečteny (jako kompenzace chyby měření), zbylo 54 km/h, za které byl kolega následně při zastavení hlídkou buzerován. Výsledkem byly body za překročení rychlosti v obci a peněžní pokuta.

Během naučné přednášky jim okolo auta projel borec minimálně 80 km/h, prostě jako . Na dotaz, proč nezkasírují i jeho se mu dostalo odpovědi "Stejně ho nedoženeme...". A takhle mám obavu, že by to dopadlo i u cyklistů.

Já pojedu podél VMO v Brně, kde je chodník širší mnohdy víc než cyklostezka a chodci tam chodí pětkrát za den a budu poučován policajty, jak jsem strašně ohrozil bezpečnost provozu a čehokoliv dalšího. S tím, že mi za zadkem projede cyklista z té kategorie prasat a nikdo s ním nic neudělá...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Úterý, 13. září 2011 - 22:54:12    Odkaz na tento příspěvek  

To spíš je problém že se policajt nemůže rozdvojit a současně řešit "slušnýho občana a" i "grázla b" .. kdyby ten osmdesátník jel před váma, mohlo to dopadnout opačně. Dtto u revizorů nebo daňových úniků ;-)
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4454
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 20:28:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle TV byla dnes (včera?) v Brně nějaká protestní cyklojízda centrem. Policie zahájila s několika účastníky přestupkové řízení, kvůli porušování dopravních předpisů (jízda na červenou, v protisměru, blokování průjezdu MHD apod.).
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5971
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 20:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já v tu dobu zrovna jel okolo, jsem si říkal, co se to tam děje...a oni policajti kasírovali
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 13:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To asi zase v Brně vyjeli ti zoufale utlačovaní cyklisti, které každý motorista ohrožuje...

Takže cykloteroristi - ano nebo ne? Kdo je soudný, obrázek si udělal.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5977
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 13:32:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - kolego, ty seš případ..
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 14:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janataku, v čem máš problém? Celou dobu říkám, že cyklokřiklouny považuju za naprosto neseriozní vyděrače, kteří si svět chtějí za každou cenu přiohnout podle svých křivých brýlí. Cyklozaslepenci mě jen okřikují a najednou ejhle. Policii už s těmi cyklovyděrači dojde trpělivost a pár jich skásne. Dovedeš si představit, že_by se stejnou bezohledností vůči zákonům pořádali nějakou demonstrační jízdu po městě automobilisti? To je nepředstavitelné.
Svůj názor často uzavírám tvrzením, že cyklista je na silnici mnohem zranitelnější, lhostejno zda střet s motoristou zaviní nebo ne. A kvůli té zranitelnosti cyklistů považuju za naprosto logické, aby se na silnicích (když už tam doopravdy musí) chovali maximálně sebezáchovně. A najednou se dozvíme, že v rámci své "demonstrace" zdržovali dopravu (nešť), jezdili v protisměru a na červenou! To jim opravdu nezáleží na vlastním zdraví? Vážně si přeju, abych nikdy neviděl na předním skle svého auta nějakou rozplesklou hubu cyklohazardéra. To toho chci tak moc?
(Odlišuju od sebe rekreační ježdění na kole někde mezi rakouskými vinicemi /i můj případ/ a každodenní pokus o sebevraždu na kole potmě za každého počasí v běžném provozu podporovaný mediálním bojovným pokřikem.)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5979
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 19:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Beru, že pokud si cyklisté domáhají svých cyklopotřeb tím způsobem, že ruší kdejakej předpis i v rámci vlastního ohrožení, tak jsou to blbci a budou leda tak svým snažením pro smích. Prosím, příjezd policie k takovým demonstrantům se dal čekat, i když ten vlastní úkon vyšetřování byl trochu divnej. Každopádně za takovej způsob snažení bych ty kolaře vyliskal taky, pač mě jako hodně jezdícího na kole to do jisté míry poškozuje taky.

Vadí mi to, že zevšeobecňuješ a házíš všechny, co jezdí na kole, do jednoho pytle. Fakt se jako cykloterosista necítím (za prvně nevím, co to je, a zadruhý mě to uráží!), nehledě teda k tomu, že užívat slovní spojení terosista s předpodou cyklo, eko, a jiných, co jdou za svým přesvědčením mi v kontextu módní vlny dnešní doby přijde jako hodně blbé.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3012
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dojem, že na mnohé se díváme podobnýma očima - minimálně v tom, že vynucovat si nějaké ohledy bezohledností je hloupé. A pokud si někdo něco vynucuje na úkor ostatních a ještě si u toho vybíjí neuspokojené ego, tak to své okolí terorizuje, ne? No a pokud se takto chová na kole, tak je to jasný cykloterorista.*) Obdobně lze pojmenovat ekoteroristu atd. Nevidím v tom názvosloví nic módního, jen důsledně pracuji s jazykem a snažím se mnohá slova užívat aktivně, ne jen tupě pasivně u TV Noha. Před převratem se ti vybíječi vlastního ega soustřeďovali na jiné obory - a i tehdy vznikala krásná sousloví. Nezapomenutelná je bolševická fráze "boj za mír"...

Jak jsem uvedl výše, také občas sednu na kolo, ale dávám si dost pozor, kam jedu. A také od doby, co do cykllistů dost tepu, si dávám hodně pozor na to, abych se na kole nezachoval tak, jak to nemám rád za volantem auta od jiných cyklistů. Jednoznačně však u mně převažuje jízda na kole mimo silnici. Ostatně na silnici bych ani mou přítelkyni na kolo nevytáhl.

*) Teror nejsou jen mrtvoly a výbuchy. To už je posunutý význam slova, jak se nám ho snaží vnutit hyeny novinářské.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:27:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže pokud řidič zaparkuje na přechodu tak že se s kočárkem musí slejzat z obrubníku do vozovky neb si nutně musí něco koupit vedle a zaparkovat o 500 m dál by ho zbořilo jest autoteroristou nebo jen líným prasetem?
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:10:38    Odkaz na tento příspěvek  

No ne, von je pan komik .. šoféři vod aut by si přece porušovat zákon nikdy nedovolili
odkaz
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3017
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, nevím jestli komik, ale zatím zvládám porozumět psanému textu. Možná když budeš číst pomalu, můžeš i slabikovat, tak pochopíš větu, kterou jsem výše napsal - a speciálně pro Tebe ji zopakuji:
Dovedeš si představit, že_by se stejnou bezohledností vůči zákonům pořádali nějakou demonstrační jízdu po městě automobilisti?

A kdyby jsi to nechápal ani při dalším přečtení, tak Ti napovím: Porušováním zákona při nějaké demonstraci si stěží něco pro mně pozitivního vydemonstruji. A týká se to jakékoliv nátlakové skupiny.
(Oprava překlepu.)

(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:19:24    Odkaz na tento příspěvek  

No jak vidíte v tom výpisu překročení rychlosti, tak mnoho z nich demonstrativně porušuje zákon každej den, i když maj před ksichtem ciferník a už řadu let je veřejnym tajemstvim, že se tam měří. Tak nevim proč se těch beránků zastáváte. Stejně tak každej den vytvářej několikakilometrový kolony po městě .. takže kdyby je ještě jednou měsíčně pořádali "demonstrativně", nikdo by si nejspíš ani ničeho nevšim ;-)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:44:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, nevím jestli ti řidiči aut zákon porušují DEMONSTRATIVNĚ nebo na ten zákon (konkrétní značku s omezením rychlosti) serou - jinak to říci/napsat nejde. Ale rozhodně to není plod nějaké křiklounské demonstrace - narozdíl od propíraného Brna.

Ze své praxe znám případ jedné značky omezující rychlost na 30 km/h. Bylo to u školy a byl tam také informativní radar. Měsíční sjetiny z toho radaru jsem pravidelně sledoval. Překročení rychlosti tam zvládlo více jak 80 % (!!!) motoristů - a patřil jsem k nim také. U té značky umístěné na široké přehledné ulici na okraji sídliště a se zebrou + středním ostrůvkem pro chodce totiž zcela chyběla dodatková tabulka "Platí jen ve dnech školního vyučování 7-15 hod." A tak tu značku mimo období před 8. hodinou ráno všichni včetně mně ignorovali radar-neradar. Tímto nezákonným jednáním jsme ničeho nedosáhli a rozhodně si nic nevydemonstrovali. Jednoho krásného dne na konci června jsem se však zdravě dopálil a zašel na úřad, kde jsem se (po známosti, pochopitelně - jinak to v CZ asi nejde, že...) domluvil - a přes prázdniny byla značka zneplatněna přeškrtnutím oranžovou páskou. Po prázdninách byla značka opět aktivována. Nedosáhl jsem však doplnění oné dodatkové tabulky, to by bylo moc levné a nikdo by z toho neměl kšeft - pro CZ příznačné. Do roka a do dne se tedy na inkriminovaném místě objevily svítící značky - svítí jen ve dnech školního vyučování ráno 7-9 hod., odpoledne nevím. Opatření více jak 100x dražší...

Shrnutí: Porušováním zákona obec motoristická si NIC NEvytrucovala - i když ze statistiky bylo evidentní, že pokud značku více jak 80 % řidičů ignoruje, tak je něco špatně. Změnu bylo možné dosáhnout pouze osobním a hlavně nekonfliktním jednáním (což brněnští demonstrující cyklisti asi odmítají).
A poučení: Nápravy šlo dosáhnout levně a rychle, ale protože by z toho nikdo neměl žádný kšeft, tak to trvalo rok a stálo více jak 100x více. A pak chtějme, aby v této republice fungovala nějaká rozpočtová kázeň.

(Doktor asi bude vědět o kterou školu a dopravní značku se jedná.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:27:59    Odkaz na tento příspěvek  

No to co píšete je snad zrovna masový demonstrativní porušování zákona par excelence. Nesmyslnost některých ustanovení zákona vůči člověku jedoucímu na kole, a v některých případech třeba i vůči chodci, je rovněž zřejmá na první pohled, ale asi jen těm, kdo po městě na kole doopravdy pravidelně jezděj, ne pozorovatelům z plechovky. Konec konců, včera to v Praze de facto uznal i ministr.

Ostatně, myslim si že jestli si tim něco vyvzdorujou zrovna na vás, je těm cyklistům někde hodně hluboko ;-) a pochopitelně se i rozsáhlě věcně a nekonfliktně jedná, ovšem o tom se v novinách nedozvíte, to byste musel navštěvovat jednání cyklokomise (nebo si o nich aspoň číst na příslušných stránkách). Nicméně smutná skutečnost je, že město žádný větší změny v cyklistickym přístupu na komunikace řešit nehodlá, potřebuje rozfofrovat ještě nějaký ty miliardy za tunely pro auta a nebude se při tom rozhodně zdržovat maličkostma.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, rozlišujme význam slova demonstrace a ignorace. Značku, jíž chybělo časové omezení, většina řidičů (možná to zvládl i některý cyklista :-)) ignorovala a nikomu nic nechtěla a NEPOTŘEBOVALA demonstrovat.
Změnu značky se povedlo změnit jednáním a lze říci, že na ničí úkor - protože po tom přechodu mimo školní čas přejde tak max. 10 lidí do hodiny.
Pokud si i cyklisti vyjednají změny, které nejsou na ničí úkor a neomezují ostatní blbskými demonstracemi, tak to i já vítám.
A předpokládám, že v naprosté shodě jsme, když máme radost, pokud se povede prachy ne rozkrást, nýbrž za ně postavit něco smysluplného, co zvýší bezpečnost cyklistů a tím nepřímo i zvýší komfort v užívání silnic motoristům.
Rozhodně je to tak lepší než demonstrovat a štvát lidi proti sobě, ať jezdí na čemkoliv nebo chodí pěšky.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:57:29    Odkaz na tento příspěvek  

No zatim jste tady s doktorem dva, tak jestli neni ta štvací příčina někde vevnitř u vás. Zkuste se nad tim zamyslet ;-)
Jinak třeba takový jednosměrky pro cyklisty proti srsti, to je zrovna jeden z těch dlouhodobě vyjednanejch případů. Nebo myslíte že spadly z obláčku? Ministrovi se to líbilo odkaz
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 11:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, mírni slovník. Štvát lidi proti sobě dovedou na svých nátlakových akcích právě organizátoři těchto nátlakových akcí. Takové záležitosti neorganizuji, nepodporuji.

Odkaz je dlouhý, nečetl jsem.
Nicméně projíždění jednosměrek proti srsti znám, např. v OC už to funguje zhruba 10 let. Avšak ouha - letos se mi povedlo objevit jednu zrádnost těchto proti srsti projížděných jednosměrek:
Mám na mysli konkrétní křižovatku ve zklidněné čtvrti bez vyznačené přednosti, tedy s předností zprava. Mnoho let tudy projíždím autem, na jedné křižovatce je zprava ulice-jednosměrka vyznačená značkou s dodatkovou tabulkou z mého směru nečitelnou. Takže vím, že mám přednost - zprava mi nic do cesty vjet nemůže, zleva mi přednost účastníci silničního provozu dávají. Jenže ouha!!! Letos jsem tou čtvrtí projel po mnoha letech na kole a dostal jsem se i k té jednosměrce. Ta dodatková tabulka vypadá zhruba takto:

S hrůzou jsem zjistil, že na křižovatce, kde jsem mnoho let jezdil s přesvědčením, že mám přednost - tak na ni spoléhat nemůžu, neb mi zprava může vyjet cyklista, který má přednost přede mnou! To je ale velmi zrádné a na to žádný řidič z auta nemůže přijít, neb tu dodatkovou tabulku nepřečte. Myslím si, že je to zralé na nějakou předvěst před křižovatnou. Už jsem k tomu dal nějaký podnět, ale zatím nemám odezvu. Jaký je na to KONSTRUKTIVNÍ názor cyklistické obce?
Můžeme sice obecně tvrdit, že mám předvídat a dávat přednost zprava. OK, avšak při pohledu vpravo uvidím a rozeznám pouze tu značku informující mě, že ke mně do křižovatky nikdo vjet nemůže. Myslím si, že pokud by zde došlo k problému, tak se to dá rozhodnout minimálně na spoluvinu správce dopravního značení. Je to ošklivá past na motoristy i na cyklisty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5983
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 11:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - na ten případ by mělo být z okolních ulic upozorněno změnou přednosti v jízdě. Ta dodatková tabulka fakt nemusí být výrazná, ovšem při případném střetu a soudních tahanicích se ti vysmějou v tom smyslu, že ty značky tam přece byly..
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3025
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 13:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janataku, změnou přednosti v jízdě stěží, když se jedná o celou oblast s předností zprava. Asi by se to mělo ošetřit nějakou předvěstí před křižovatkou, ale docela tápu jak by měla vypadat. Snad takto?

Rád si nechám poradit.

A ještě ad Janatak:
"...ovšem při případném střetu a soudních tahanicích se ti vysmějou v tom smyslu, že ty značky tam přece byly..."
Tak to si myslím, že ne. Tohle by se mohlo táhnout až k Nejvyššímu soudu a ten by takový rozsudek shodil jako formalistický výklad - příklady z posledního roku už jsou.
V tomto případě pod jednoznačným označením jednosměrky dodatková tabulka zcela měmí smysl té informativní provozní značky IP4b tak, že z informativní značky se stává dezinformativní. Navíc tato (dez)informativní dodatková tabulka je kolmo k mému směru jízdy mimo mé bezprostřední zorné pole. Věřím, že z toho bych se vyvlékl - ale vůbec nestojím o průser tohoto typu. Snad i tímto případem jasně ukazuju, že i když brojím proti nadstandardním možnostem pohybu cyklistů na pozemních komunikacích, tak kopu v prvé řadě za cyklisty, zranitelnější účastníky silničního provozu.
Tuto značku s dodatkovou tabulkou považuju za riskantní prasárnu a uvítám názory, které by pomohly situaci řešit. Jestli budu mít náladu, tak zase dnes osedlám kolo () a pojedu tu značku nafotit - ať mi, vy kluci jedni cyklističtí, věříte, že jste si až zas tak moc chytrou záležitost nevymohli.
Nechci se však přít o tom, jestli to je malá nebo velká pastička, stojím však o její nápravu.




(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5984
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 14:15:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno, probral jsem to s kolegou a jsme zajedno v tom, že na tuto situaci by alespoň ze začátku v navazujících ulicích mělo být upozorněno. Změnou přednosti v jízdě asi ne, ale určitě změnou organizace dopravy (modifikovaná IP22).
Nicméně, ta značka IP4b s dodatkovou tabulkou mi přijde jako špatná kombinace, správně by tou dodatkovou měla být E12a (Jízda cyklistů v protisměru), a na druhé straně jednosměrky by měly být značky B2 + E12b (Vjezd cyklistů v protisměru povolen). Pak už by bylo jasný, že mi z protisměru může něco vyjet...ovšem teda za předpokladu, že ty značky budou dostatečně viditelné.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!