K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 31. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 31. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 1-2005
Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 20:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ubožáci od volantu očividně za kapotu nevidí. Co naplat. Konečně na vás došlo a nedokážete si to přiznat. Smůla, co?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 11:59:32    Odkaz na tento příspěvek  

Něco ve prospěch cyklodopravy: Rzeczpospolita nedávno přednášel pro širší publikum o dopravě v New Yorku. Na fotkách, které promítal, mne velice překvapilo. jak se v New Yorku v posledních letech šíří ježdění na kole a že tento druh dopravy je tam podporován. Město tam v posledních letech hodně dělá pro zklidnění ulic od aut ve prospěch pěších a cyklistů. Například i Broadway je nyní v některých úsecích pěší zónou s vyhrazenou cyklostezkou. Přímo mě šokoval současný snímek známé křižovatky tvaru štíhlého X u Flatiron Building ("žehličky" - jednoho z prvních newyorských mrakodrapů). Jsou známé fotky tohoto místa s tramvajemi, později s množstvím automobilů, nyní je to v podstatě pěší zóna, s trasou pro cyklisty, auta jsou tam jen velmi okrajově. Úpravy vozovek pro nový účel (bez aut) jsou velmi nenáročné (rovněž tak jinde v NY).
Je fakt, že většina Newyorčanů nevlastní auto (to je v podmínkách USA neobvyklé). Ale - tak velký počet aut by se do města prostě nevešel (ani podzemní garáže tam nejsou moc rozšířené). Takže využívají MHD, taxíky - a v posledních letech čím dál víc jezdí na kole.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:24:37    Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu, naši fanatičtí zastánci cyklistiky - takoví, kteří z cyklodopravy udělali svého druhu ideologii, náboženství či životní styl, který má "spasit svět", mi moc sympatičtí nejsou. Každý fanatismus je škodlivý - ať už náboženský, politicko-ideologický nebo cyklistický. Nové přerozdělení témat v tomto diskusním fóru (více vláken zaměřených na cyklistiku) na mne také působí dojmem "cyklofanatismu", který se tu někdo snaží prosazovat. Ale asi neúspěšně: K-report je primárně fórem nadšenců do kolejové dopravy, cyklisté mají svoje diskusní fóra.
Za velmi nebezpečné považuji chování cyklistů na turistických cestách: Člověk si jde pěšky krajinou, často zabrán do hovoru s partnerkou či kamarády - a náhle se zezadu neslyšně přiřítí cyklista (nebo i více) a chodce značnou rychlostí předjede. Toho v tom okamžiku poleje studený pot a pomyslí si: Ještě že jsem neudělal úkrok stranou, jinak by mne ten záludně zezadu se řítící cyklista srazil.
Na obveselení bych dodal, že řadu dopravních problémů např. Prahy by vyřešilo, kdyby se automobilisti trochu uskrovnili a místo aut začali používat invalidní křesla. Vždyť většina automobilistů ve městě používá auto jako protézu, aby nemuseli chodit pěšky. To křeslo by samozřejmě muselo být trochu vylepšené, s lehkou kapotáží (aby se dalo používat i za nepříznivého počasí) a stačil by malý motorek pod sedícího. Odhaduji, že tak 90% jízd aut ve městě by mohla zastat tato vylepšená invalidní křesla. Na plochou, kterou zabírá 1 obvyklé auto, by se jich vešlo 5-6. Ale ten nápad s invalidními křesly se nejspíš nikdy neuskuteční, protože automobilisti používají předimenzovaná auta k vyjádření společenského statusu a k honění svého ega.
P.S.: Uvítal bych názor Doktora na ta invalidní křesla.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 22:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Invalidní křesla nebrat, pak by se každý vydával za invalidu a už teď jsou problémy se zneužíváním označení "invalida" . On se ale ten nápad s invalidními křesly již uskutečnil - Smart je v podstatě dvojmístný vozík s kapotáží a motorem. Do města ideální auto, stejně tak jako další typy o málo větší než Smart. Ostatně, když mě čas od času napadnou myšlenky na výměnu starého Swifta za něco robustnějšího (prostě chci off-road, ale opravdickej ), po chvíli je zavrhnu s tím, že velký vůz už máme a do města je Swift ideální. Malý, skladný, týdenní nákup se do něj vleze. Za spojení "předimenzovaná auta" bych dosadil SUV. Nějak jsem nepochopil smysl, pořizovat si SUV. Auto do města to není, leckdy kroužím ulicemi a za míjení míst, kde bych se vlezl se Swiftem, hledám mezeru, kde bych zaparkoval 5 metrový auto. Limuzína to taky není. Off-road už vůbec ne. Jediné pozitivum je větší bezpečnost pro osádku. Chápu, že člověk musí nějak působit, no Mini s kvalitní výbavou a nadupaným motorem je dle mě taky stylové a reprezentativní auto do městského provozu.

Neznamy: Inu ano, jsou tací, co dál než před kapotu nevidí. A pak jsou i tací, co vidí mnohem dál a mají obavy z následků sociálně-dopravních experimentů těch, co vidí jen řídítka.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 10:05:09    Odkaz na tento příspěvek  

Pod tím "invalidním křeslem" jsem si představoval něco jako autíčko Peel P 50, které se před lety vyrábělo na ostrově Man a dodnes je v Anglii velmi populární. Viz např.: http://www.bbc.co.uk/isleofman/content/articles/2007/11/01/peel_p 50_feature.shtml
Jízdní pruhy by se daly rozdělit na polovinu a na místě, které dnes zabírá jedno obvyklé auto, by mohlo jet 6 takovýchto "miniautíček".
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 01:48:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Neznámý (cykloterorista?) a Cogwheel:
Silniční provoz houstne a roste i agresivita na silnicích. Proto zastávám názor, že je velmi praktické, aby uživatelé pozemních komunikací měli vozidla plusmínus se stejnými bezpečnostními standardy. V opačném případě bývají následky nehod strašlivé - a pak už je jedno, jestli za nehodu může řidič bezpečnějšího či méně bezpečného vozidla. Tím zdaleka jen nemyslím střety mezi cyklisty a motoristy, ale také srážky vozidel z různých kategorií, ale hlavně generací. Naštěstí ta starší auta mizí přirozeným vývojem. Je to několik roků z5, kdy pod Svatým Kopečkem u OC tragicky skončila srážka Octavie (řidič spletl stoPku /značku/ a stoVku /rychlost/) s partou řemeslníků ve Škodě 120... U křižovatky stojí pět křížů v záplavě květin a svíček. Najednou zázračně na křižovatce vznikl kruhový objezd - před nehodou to nešlo :-(
Ta nehoda je evidentní exces, ale i menší průšvihy mezi standardním (či lehce nadstandardním) současným vozidlem s trabošem, hadraplánem nebo jiným minivozítkem či cyklistou mohou končit velmi zle. A věřím tomu, že skoro banální selhání v případě srážky dvou soudobých aut mohou být více případem pro pojišťovnu než pro lékaře či nedej Bůh pro funebráky. Proto považuji zarputilé cykloteroristy, kteří se mocí mermo hrnou z cyklostezek na silnice či do jednosměrek proti srsti za sebevrahy, kteří chtějí někoho jiného uvrtat do průseru. Nechci to zažít, ale myslím, že té noční můře i lidem okolo sebe nikdo nevysvětlí, že jel rovně, po hlavní silnici, střízlivý, osvětlený, ALE.....

Chápu, že cyklistika je trendy, ale podívejme se také na (ne)odpovědnost cyklistů v CZ - osvětlení, střízlivost, ukazování znamení o změně směru jízdy, vyjíždění z míst mimo vozovku, jízda vedle sebe atd. Ta nezvedená cháska opravdu v CZ NEpatří na silnice stejně jako na turistické stezky, kde se mnohdy chovají cyklisti agresivně vůči chodcům.
Ale to je z mé strany více povzdech nad morálkou v CZ, než nad cyklistikou samotnou.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 01:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane neznámý (154), opravdu si myslíte, že s mým názorem (viz jubilejní příspěvek 2400) opravdu dál, než za kapotu svého auta nevidím?
Mě stačí můj pohled na souseda, který jel na kole neosvětlený z hospody a značka "dej přednost" pro něj neměla ani informativní charakter. Nyní jezdí do hospody na elektrickém invalidním vozíku - neosvětlený...
Nekecám!
Otvirak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.173.10
Odesláno Pondělí, 14. března 2011 - 08:29:45    Odkaz na tento příspěvek  

že_by (2400): uf. no, jen bych doplnil, ze vetsina toho se da u nas napsat i o ridicich aut (vidam neosvetlena auta, opilci ridi, blinkry se nepouzivaji, v protismeru se jezdi, kamiony jezdi vedle sebe a blokuji)... takze vzdychat nad moralkou muzem vsichni. Asi to chce represe, tvrdsi a dusledne trestani (vsech co cini prestupky, ridicu i cyklistu).
Pripada mi ponekud zbytecne naduzivat slovo terorista... cyklista na silnici, mimo dalnici ci pro motorova vozidla medle patri, staci kdyz se budou obe strany chovat dle predpisu a slusne. V cem spociva ten terorismus, kdyz jede cyklista po silnici? A jak pak oznacit napriklad takovehoto ridice?
Otvirak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.93.118.230
Odesláno Pondělí, 14. března 2011 - 09:02:00    Odkaz na tento příspěvek  

(OT povzdech) sakrys, kdybych to tady, nez jsem vyrazil do prace, nepsal... samozrejme, pri prechazeni jednosmerne ulice jsem taktak uskocil autu co jelo v protismeru... a voni se vubec nekoukali pred sebe, cuceli po cislech baraku...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5455
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 12:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky docela mazec: iDNES.cz: Cyklista srazil na „kruháči“ staršího muže na kole, zranil ho a ujel

To první ilustrační foto je z Uherského Hradiště ve směru k Jarošovu, aneb známé značkořadí..
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 14:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



A přesně kvůli takovým blbům si pak řidiči o cyklistech myslí, jací to nejsou pitomci :-(

Tohoto "závodníka" jsme pronásledovali z Kohoutovic, kde cestou do Pisárek okázale ignoroval cyklopruh na kraji (to bych ještě toleroval, bo je tam nameten veškerý bordel a z kopce jel rychle, nezdržoval). Pak před Hlinkama místo zabočení na cyklostezku (na kterou trefí i slepej, je tam značek až moc) nakroužil pěkně na silnici a takhle jsme se s ním předháněli od Antroposu až po Optátovu. Za Antroposem jsme jej předjeli, Pod Jurankou nás fikl on, chvíli po Veslařské (viz fotka) jsme ho předjeli zase a na Optátové pro změnu on nás.

Rozmluva při předjíždění se skládala převážně z troubení a sprostých nadávek. Řidiči trajfu se nedivím, jet v autě, tak nervím taky... má tam úplně prázdnej, širokej chodník, na kterým je vedená cyklotrasa a on si to musí štrádovat po silnici a ještě předjet trajf v zastávce, aby po chvilce vyráběl kolizní situace...
Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 16:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honny: To ano, ale policie je represivní orgán, kdežto cyklospolky by měly/by mohly zaplnit místo prevence. Když se cyklista ocitne na silnici bez znalostí předpisů, kterými se má na silnici řídit a na kole, které technicky nevyhovuje, už je pozdě. Tím by cykospolky pro jimi proklamovanou bezpečnost cyklistů udělaly mnohem více, než pořádáním cyklojízd a happeningů.

Ano! Akce na školách, rozdávání předpisů a podobně. Jsem jedině pro. Spousta lidí to nezná, pak jdou na nějakou cyklojízdu a tam to rozhodně nepochytí...

Ad jízda po stezce... Přijde mi, že tu chybí něco jako takováhle značka (ve smyslu existence blízké stezky). Člověk si mnohdy stezky, která nevede hned vedle silnice, nevšimne. A to, že někudy vede cyklotrasa (žlutá značka) neznamená, že tam je i stezka.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2420
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 16. března 2011 - 17:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Honny (7)
"Přijde mi, že tu chybí něco jako takováhle značka (ve smyslu existence blízké stezky)."

Naopak... Cyklomagoři se snaží dosáhnout toho, aby se i podle zákona nemuseli obtěžovat jízdou po cyklostezkách a mohli přicházet k úhoně na normálních silnicích. Je mi jedno, kde si debil na kole srazí vaz, ale sobecky nestojím o to, aby to bylo o mé auto a před mýma očima. Plechy jde vyměnit, ale zážitek z paměti nikdo nevymaže.
Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 17:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@že_by - no, já se na druhou stranu snažím segregovat, tak podle toho na to koukám...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 16. března 2011 - 18:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Honny (10)
No jo, ale asi nejsi cyklomagor, jako jeden exot, který v pardubické diskusi obhajuje potřebu cyklistů jezdit po komunikacích, aby si nemuseli prodlužovat trasu jízdou po souběžných cyklostezkách. Podle této logiky bych při odbočení vlevo mohl střihnout kruhový objezd protisměrem - abych si zbytečně nezajížděl a neprodlužoval trasu...
Otvirak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.173.10
Odesláno Středa, 16. března 2011 - 19:00:21    Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: ze tys idnesum rekl, aby se nad tou fotkou zamysleli? ;-)

Cyklostezka jen pro trpělivé: dvě stě metrů lemuje 19 značek
http://zpravy.idnes.cz/cyklostezka-jen-pro-trpelive-dve-ste-metru -lemuje-19-znacek-pan-/domaci.asp?c=A110316_1549618_zlin-zpravy_s ot
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5457
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 21:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otvirak -
Ale jinak je to pěkněj Kocourkov, ty značky jsou tam jen čistě proto, aby se vyhovělo zákonu a aby se při případném střetu ukázalo na viníka, ale účelovost takového značkořadí potažmo zákona je k smíchu. Nehledě k faktu, že cyklista je takto až nepěkně buzerován, cyklostezky musí užít, ale na každém metru zastavovat, sesedat, nasedat...

Pár fotek jsem udělal, když jsem tu nějakej rok zpátky byl...

Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8467
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 21:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik:
Na téma cyklisti vs. autobusáci mám zážitků na knihu. Třeba se někdy rozepíšu, teď se mi do toho kvůli času nechce. Ale musím říct, že nikdo mi na cestách nevadí tak jak autobusáci jedné jisté společnosti (záměrně nejmenuju, ale zajímavé je, že s řidiči busů jiných společností a soukromníků problém nemám).
A "závod", který popisuješ výše, už sem zažil několikrát. Hodně nerad používám cyklostezky, kde se motají lidi, kde jsou kupy štěrku a podobného bordelu a kterou každou chvilku kříží nějaká boční cesta.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5458
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 21:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik - jenom pro pořádek, ten cyklista na fotce je v pořádku, zrovna v tom místě, kdes ho blejsknul u silnice žádná cyklostezka nevede, tudíž výskyt cyklistů zde zcela legální. Ano, vedle na druhé straně řeky vede sice cesta víceméně pro kolaře určená, ale jedná se o cyklotrasu, kde jezdí i běžná osobní doprava. Navíc povrch této komunikace není nijak valný, tudíž pro cyklisty na silničkách nepříliš vhodný, ale o tom jsme se bavili.
Je fakt, že předtím cyklostezky podél Vesliny užít mohl, ale pokud není zdejší, ze silnice se o existenci cyklostezky bez jasného nájezdu, případně o informaci, kam po cyklostezce dojede, nedozví. I když zase ten úsek od Ant. Procházky po Hlinky s křížením cyklomagistrály na přehradu je celkem srozumitelnej.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 22:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ale na každém metru zastavovat, sesedat, nasedat...
Cyklistika je sport a když si někdo chce zpestřit jízdu na kole prostocviky sesedání a nasedání, tak budiž. Ale nic cyklistu nenutí, aby v Jarošově takto činiti musel.

...ten cyklista na fotce je v pořádku,...
Použil bych Otvirakovu větu ...staci kdyz se budou obe strany chovat dle predpisu a slusne. Předpisy porušeny nejsou, no druhá podmínka zůstává nenaplněna. Veslařská neskýtá kvůli šíři vozovky a intenzitě dopravy (trolej)busům a jiným rozměrným vozům ideální podmínky k předejetí cyklisty, obzvláště rychleji jedoucího silničáře. Zde pak jest prostor pro cyklistovu slušnost a hlavně soudnost, vyhnouti se místům, kde by působil komplikace v dopravě, popřípadě uhnouti se ke kraji a zpomalit, aby mohl býti předejet. Toto bývá výsadou právě jezdců na silničních kolech. Čas od času, jedu-li po některé ze silnic 1. třídy v koloně (nebo kolonu potkávám v protisměru), není k mému překvapení v čele pelotonu Avia, nýbrž sportovní cyklista na silničce, co ukusuje ze své denní porce tréninkové dávky nedbaje fronty vozů za sebou, pro něž je nemožné v hustém provozu jej předjeti.

Ad nehoda automobilu na "cyklostezce". Účelová komunikace spojující Červenou s Valdštejnem. Zda je tato osazena dopravní značkou "Stezka pro cyklisty" nebo jen tudy vede nějaká cyklotrasa, toť vzhledem ke schopnostem tvorů píšících do novin otázka. Borci si zkracovali cestu či z jiného důvodu se chtěli vyhnout silnici.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8468
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 22:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

není k mému překvapení v čele pelotonu Avia, nýbrž sportovní cyklista na silničce, co ukusuje ze své denní porce tréninkové dávky nedbaje fronty vozů za sebou, pro něž je nemožné v hustém provozu jej předjeti.
Kdybych takhle měl uhýbat, často nikam nedojedu. Když se za mnou trápí něco většího, zpomalím, vjedu např. do autobusového zálivu, mávnu mu rukou, ať mě předjede a zařadím se za dotyčeného zpátky. Ale v případě větší kolony se težko řadí zpátky, proto je lepší neuhýbat. A občas se někteří zkouší projet na centimetry, proto si radši najedu víc do středu, ať mám jistotu, že se takhle nikdo cpát nebude.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5460
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 23:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak, uhýbání příliš na stranu je kontraproduktivní, lépe jet více do středu jízdního pruhu - zabráním tak kličkování před propadlými kanály, jedoucí auto za mnou ty manévry nečeká, a jednak mě málokdo předjede na milimetry, v podstatě jsem tak víc vidět. Je vidět pane kolego, že máme podobné zkušenosti
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. března 2011 - 00:08:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu. Kdo mě má co předjíždět, když jsem se rozhodl projet se po státovce.

A občas se někteří zkouší projet na centimetry, proto si radši najedu víc do středu, ať mám jistotu, že se takhle nikdo cpát nebude.
Kdo předjíždí na centimetry cyklisty jedoucí u krajnice, bude předjíždět na centimetry i cyklisty jedoucí více ke středu, popřípadě ještě těsněji, bude-li v protisměru proud vozidel. Uvědomte si, že auta mají minimálně čtyři kola a spoustu plechů kolem posádky, kdežto cyklista je nechráněn na pár trubkách s dvěma koly a přetlačovanou nemá šanci nikdy vyhrát. No což, je to vaše zdraví.

Mimochodem, to že pomalu jedoucí účastník silničního provozu tvořící kolonu na vhodném místě uhne ze silnice a počká, až jej kolona předjede, nebo pojede co nejvíce vpravo, byť po krajnici, je vcelku běžný jev a svědčí to o ohleduplnosti a rozumu dotyčného řidiče.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5461
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. března 2011 - 09:29:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - nechápeš. Je veliký rozdíl jet při kraji vozovky a trochu víc si najet ke středu jízdního pruhu. Ten rozdíl spočívá v chování řidičů, kteří tě chtějí předjet. Jedeš-li na kole úplně na kraji, je tendence řidičů tě předjet právě tak natěsno, protože se domnívají, že se vlezou i s protisměrnými, potažmo souběžnou jízdou ve vícepruhu. Pokud si najedeš více ke středu (rozumně, cca metr od kraje, to podle silnice), řidič za tebou už tolik neriskuje a raději vyčká na bezpečnější předjetí. Ze strany cyklisty tedy nejde o překážení jako takové, ale o bezpečnější projetí místem.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. března 2011 - 10:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jednu supercyklostezku jsem tuhle potkal. Při cestě od Hrádku na Rokycany je vpravo žlutá šipka s odbočením cyklotrasy ze silnice asi na něco podle řeky. Podstatná závada je ale osazení té cesty na kterou by se mělo odbočit značkou "zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech". Tudíž možná tam je někde i cyklostezka leč jet se stejně musí dál po silnici....
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8471
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 18. března 2011 - 11:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, to že pomalu jedoucí účastník silničního provozu tvořící kolonu na vhodném místě uhne ze silnice a počká, až jej kolona předjede, nebo pojede co nejvíce vpravo, byť po krajnici, je vcelku běžný jev a svědčí to o ohleduplnosti a rozumu dotyčného řidiče.
Tohle sem zažil snad akorát v zahraničí, u nás věc nevídaná.

Janatak:
Přesně tak jak píšeš, radši jedu dál od kraje a v případě, že mě někdo předjíždí na centimetry nebo mám v cestě kanál, díru apod., tak mám daleko lepší manévrovací prostor.
Prostě nesnáším těsné objíždění, proto radši na užších cestách jezdím dál od kraje, abych tomu cpaní se za každou cenu zabránil a donutil šoféry mě předjet až ve chvíli, kdy budou mít volný protisměr.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1778
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 18. března 2011 - 17:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modelová situace, kterou jsem nastínil - cyklista na silničním kole (rychlejší jízda, než bába jedouci na pole, ale o hodně pomalejší, než zbývající silniční provoz, jízda daleko od krajnice, soustředění se jen na svoji jízdu, nesledování okolního provozu) jedoucí po frekventované silnici, povětšinou 1.třídy. V hustotě tohoto provozu se může čekání na bezpečné předjetí protisměrným jízdním pruhem protáhnout i na několik minut. V případě kamionů je leckdy předjetí nereálné. Položme si otázku, zda je tento cyklista soudný a patří na tuto komunikaci v tento čas špičky. Budeme-li se bavit o okreskách a užších cestách, tam ani já nevymetám škarpy, no blíží-li se ke mně ze zadu vozidlo a obzvláště jede-li i něco v protisměru, na okamžik, než mě předjede si ke kraji najedu, ať mu umožním bezproblémový průjezd a s možnosti míjení na centimetry počítám a přizpůsobím tomu styl jízdy. Obdoba jízdy v levém pruhu D1 z důvodu smilování se nad tlumiči - blíží-li se někdo rychlejší, samozřejmě uhýbám. Nebo na ostatních silnicích - jedu-li pomaleji a je-li možnost, uhnu ke kraji, ať už motorkáři, který tak nemusí do protisměru či autu, kterému udělám větší prostor pro předjetí. To vše beru jako samozřejmost, na rozdíl od seniora ve Fabii Junior, který se urputně drží levými koly středové čáry.

Tohle sem zažil snad akorát v zahraničí, u nás věc nevídaná.
Tak asi málo jezdíš, já to zažívám při každé jízdě. Samozřejmě při delší cestě, ne cestou do a z práce po městě.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 13:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, bezvýhradně souhlasím. Silnice I. třídy jsou obecně koncipovány pro přepravu na vzdálenost větší než "kósek do koloniálu" - a tomu by měla odpovídat nějaká obvyklá cestovní rychlost. Takovou rychlost v běžném provozu však nezvládne ani hodně vytrénovaný cyklista. Jízda takových nezodpovědných a bezohledných sebestředných exhibicionistů na kole (bránících předjíždění) však působí jen patálie a svědčí o naprosté cyklistické nesoudnosti. Každá komunikace má nějaký apriorní účel a s očekáváním naplnění tohoto účelu na komunikaci vjíždí účastníci silničního provozu. Pokud je tam překvapí nějaká anomálie - kombajn, vojenská kolona, nadrozměrný náklad, cyklista - debil, tak to jen vyvolává zbytečné stresy. Záleží na každém účastníkovi sliničního provozu, zda ty stresy má potřebu vyvolávat nebo ne.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5470
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 14:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice I.třídy může užít kombajn, vojenská kolona, nadrozměrný náklad i cyklista, pokud není dopravním značením určeno jinak. To, že vznikají stresové situace, za to si vesměs můžou řidiči sami, pokud jsou nervní z toho, že musí jet chvíli pomalu a nebo se snaží nebezpečně předjíždět. Sám jezdím na kole po jedničkách nanejvýš nerad, právě kvůli takovým blbcům, ale holt prostě někdy není na výběr, pokud se chci do cíle dostat rychle a nezajíždět si kilometry bokem.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2434
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 15:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže ještě jednou a naposled - dál bychom se točili dokolečka, což nemá smysl. Kdo chce, tak chápe, kdo nechce...

Před mnoha léty nás na střední škole učili, že každé nářadí se má užívat jen k činnosti, ke které je určené. A obdobně je to i s dopravními prostředky a odpovídajícími komunikacemi. Asi stěží ve 21. století někdo potáhne Škodou 105 obytný přívěs na dovolenou z CZ do Chovatska, je to dost zjevně nepatřičné. Obdobně je nepatřičné v dopravní špičce zavazet s jízdním kolem na plné silnici I. třídy a ještě jet preventivně s větším odstupem od kraje, aby cyklista zabránil "bezohlednému" předjíždění.

V případě chorvatské dovolené tu nepatřičnost obecně celkem chápeme a opravdu s výjimkou nějaké recese nebo veteránské akce asi nikdo Š 105 s přívěsem na tu cestu NEpoužije. Doba se změnila, pořizujeme modernější (výkonnější, pohodlnější a bezpečnější...) auta a vesměs vyděláme i na ubytování v privátě u móře.
V případě sebevražedné jízdy na kole po plné komunikaci I. třídy však stále pro dost jedinců ty vnitřní zábrany nefungují. Jednak chybí solidní síť funkčních cyklostezek, dále si více lidí potřebuje svými cyklovýkony honit svoje ego, přestože velice vzrostla frekvence na silnicích (nebo právě proto?), tak vzrostla agrese ze strany automobilistů i nedomýšlejících a zranitelných cyklistů...
Prostě zatvrzelý "embéčkář" chápe, že stará škodárna už není kára pro dovolenou v Chorvatsku. Naopak zatvrzelý cyklista je přesvědčen, že jeho (bezmála sebevražedné) počínání na úzkých a frekventovaných silnicích I. třídy je ta správná volba.
Možná jsou případy, kdy někdo OPRAVDU POTŘEBUJE jet na kole po frekventované a úzké silnici, ale pak musí nastat oboustranná ohleduplnost k tomu druhému, přičemž více by se o sebe měl bát a tedy bezohledné jízdě se vyhnout ten zranitelnější. Pokud není pako.

Více už opravdu není co dodat.
Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 20. března 2011 - 10:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před týdnem jsem užil silnici I/23 v trase Rapotice - Rosice. Udělal sem to dost nerad, ale už byla tma a potřeboval jsem být co nejrychleji doma. Samozřejmě dostatečně osvětlen. Provoz byl takový, jaký může být v neděli večer - minimální. Nikdo mě neoprasil. Proč to píšu... Není jiná rozumná rychlá cesta v téhle trase... A po srovnání pro a proti jsem se rozhodl, že to tak zkusím. Přes všední den by bylo "proti" víc.

Faktem je, že to zákon nezakazuje.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 20. března 2011 - 17:36:10    Odkaz na tento příspěvek  

K cyklistickým "demonstracím": Při manifestační cyklojízdě bylo několik účastníků zmasakrováno neurvalým automobilistou - drastická scéna byla zachycena na: http://www.youtube.com/watch?v=qDrX-kvppiE (Dle doprovodného textu se to stalo loni v litevském Vilniusu. Hlasy, které se tam ozývají, jsou ale ruské. V závěru je slyšet, že oběti to přežily.)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. března 2011 - 22:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by to vystihl trefně a přesně. Jen bych měl dovětek k Janatakově větě ...za to si vesměs můžou řidiči sami, pokud jsou nervní z toho, že musí jet chvíli pomalu a nebo se snaží nebezpečně předjíždět. Silnice 1.třídy jsou koncipovány jako silnice pro dálkovou dopravu a jako takové, řidiči je užívající, cestují většinou na větší vzdálenosti. Žel stav a parametry těchto silnic leckdy neodpovídají svému primárnímu účelu - dálkové dopravě, rychlé a nekomplikované. V reálu bývají úzké, klikatící se v kopcích, přetížené. Pak se, jak jsem psal již výše, může ona chvilka pomalé jízdy rychlostí cyklisty protáhnout na několik minut (a kolona z vesela narůstá). A po zdárném předjetí jednoho cyklisty dojede řidič kolonu za dalším cyklistou a pak za dalším a dalším... A na trase 100, 200, 300 kilometrů se těch několik minut nastřádá a může z toho být i půl hodina. Ať ruka Páně chrání toho, kdo by na to chtěl reagovat, že ta půlhodina zpoždění přeci nikoho nezabije. Tudíž spouštěč stresových situací je opravdu cyklista tvrdě si bránící své místo ve středu jízdního pruhy silnice 1.třídy v době dopravní špičky. Pokud cyklista musí nebo mocí mermo chce použít frekventovanou silnici 1.třídy (či stejně frekventovanou, byť nižší třídy), platí poslední odstavec, co napsal že_by v příspěvku č.2434.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 13:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všem, co nebyli minulý týden na Public spaces, doporučuju rozhovor s vrchním fašistou a inženýrem lidských duší
Jan Gehl: K autům tady máte milostný vztah

(Příspěvek byl editován uživatelem jenda_j.)
<a href="http://mestonakole.eu/blog/">mestonakole.eu</a>

http://www.facebook.com/mestonakole <a href="http://www.facebook.com/mestonakole">facebook.com/mestonakole</a>
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5473
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 15:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j - proč zrovna fašista, názory má celkem rozumný.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 18:58:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Stačí se tady začíst tak měsíc zpět
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 20:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potrefená husa se ozve sama. Rovnici cyklisti = fašisti jsem tady napsal já a po čerstvém zážitku jsem v tom jen utvrzen. Můj rok a půl starý potomek se rozhodnul, že se naučí chodit po schodech na veřejném nadchodu přes místní vodoteč. Když jsme byli asi tak na třetím schodu, tak se zčistajasna zjevil cyklozmrd v buznohadrech s přilbou a sjel schody tak, že šlapka od kola se mému potomkovi prohnala asi 20 cm od obličeje rychlostí asi tak 20km/h. Celé představení od okamžiku zjevení se bezmozku na kole na horizontu schodů trvalo asi tak 2 vteřiny. Neměl jsem čas na to nijak zareagovat, odtáhnout dítě do bezpečí, prostě nic.

Přesvěčte mě o tom, že se takto nechováte, přestaňte se chovat hůř, než tiráci k vám a změním o vás svoje názory. Jinak sorry.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 20:42:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Edit: ten váš dánský "inženýr" celou dobu mluví o pěších. O tom, že špatný provrch chodníků, špatné rozměry, špatné přechody atd. komplikují pěší dopravu po městě. A mě, jako vystudovanému dopravnímu inženýrovi a chodci neříká zhola nic nového. O cyklistech ze zmiňuje jen okrajově.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5475
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 21:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_barchánek - jo, já zažil podobnou věc sám na sobě, jsa blízko schodů u trolejbusu na brněnském hlavním nádraží, když ty schody ne sjeli, ale skočili dva kluci na vypružených speciálkách. V té rychlosti si nedovedu představit jejich reakci na případnějšího rychlejší chodce, který jim zkříží dráhu. O děcku nemluvě. Takový chování si přímo říká o kus železa ve výpletu...
Takže tvůj zážitek velmi chápu, ale nemůžeš na základě jednoho případu jednoho hňupa házet špínu na všechny, co jezdí na kole. Stejně já na základě tohohle případu nehodnotím všechny cyklisti jako terostisti, jak se tu celkem rádo ozývá. Bohužel jeden debil je prostě víc vidět a líp se pamatuje. Pak se ta stovka slušných, která projede v klidu kolem přehlídne.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5476
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 21:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j - ok, mrknu se.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 22:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdepak inženýr, pan profesor :D
Tady v podstatě je jedno jestli mluví o pěších nebo o cyklistech, vše je vzájemně provázáno a jde hlavně o myšlenku nakládání s veřejnými prostory.
Jinak mám názor stejný jako Janatak. Svět je plnej debilů a je úplně jedno, jestli jdou pěšky, jedou autem, na kole nebo lítají práškovacím letadlem. Prasárny dělají všichni a pořád a nemůžu přeci kvůli jednomu pitomcovi odsoudit všechny ostatní. Jezdí v noci po městě bez světel, přebíhají rychlostku, blokují levý pruh nebo jenom lítají pár metrů nad zahradama. Nevím, jak často někde jezdíte, ale já takových debilů potkám několik za den. A pokud bych se měl u každého rozčilovat tolik, jako vy kvůli jednomu olepenci v dresu (ikdyž kvůli dítěti to chápu), tak už dávno ležím v Havlíčkově Brodě.
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1783
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 15:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo_j, ty i tobě podobní byste si do toho Havlíčkova Brodu mohli jít odpočinout už teď. Svět je vskutku plný debilů bez ohledu na používaný dopravní prostředek, no problém nastává, když debil či skupinka debilů nabyde přesvědčení, že právě jejich myšlenky jsou normální a debilové jsou ti s opačným názorem a začnou tuto svoji vizi prosazovat bez ohledu na ostatní. Toť to, oč tu běží.

Z výše uvedeného nikterak nevybočuje profesor Gehl, jež se k titulu profesora zřejmě propracoval stejně hodnotnými díly jako Jirsa k inženýrovi. Gehlovy myšlenkové pochody a názory nikterak nevybočují z proudu myšlenkových pochodů a názorů jiných (cyklo)sociálních inženýrů zde Jendou_j, potažmo Městem na kole, prezentovanými - považovat svoji vizi, svoje myšlenky za jediné správné a snaha prosazovat je bez ohledu na ostatní a hlavně bez domyšlení důsledků a dopadů těchto vizí a uzurpování si práva na výklad myšlenek jiných a jejich zevšeobecňování (samozřejmě výklad mylný).

Cituji prof. Gehla: Protože co můžou lidi ve veřejném prostoru dělat, když tam nebudou mít lavičku a nebude tam svítit slunce? Proto zdůrazňuju, jak je důležité zjistit si před úpravou jakéhokoli místa, jak tam dopadá slunce.
Nenapadlo pana profesora, že jsou tací, kteří by i využili veřejného prostoru, no slunce jim vadí či se ze zdravotních důvodů nemohou vystavovat slunečním paprskům? Zřejmě ne. Strana a vláda rozhodla, že všichni na slunce, tak všichni na slunce! To je jen jeden kamínek z celého textu, z jeho myšlenek (a myšlenek jemu podobných) a z těchto kamínků narůstá obří balvan, co tíží jako koule u nohy, a to vše ve jménu společnosti a lepších zítřků.

Se značnou částí Gehlových odpovědí by se dalo polemizovat, no myslím, že je to zbytečné. Ale umí profesor i pobavit - jeho obdiv ke stavitelům středověkých měst, protože se tehdy stavěla města přizpůsobená pomalému pohybu pěších lidí Inu, ke cti urbanistům v 15.století budiž přičteno, že nedávali prostor automobilům, ale měli by se vyvodit důsledky z toho, že nedávali prostor ani cyklistům.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 23:34:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, Vojta bude z přirovnání k Gehlovi určitě potěšenej. No a v tom prvním odstavci jste krásně definoval sám sebe Já s opačnými názory problém nemám, jsem na ně zvyklý celý svůj život.

že_by: 20. století je jednoznačně érou automobilismu. O tom není a ani nemůže být pochyb. Na hodnocení 21. století, jak už jste poznamenal je ještě příliš brzy. Ale stačí se podívat, jakým směrem se nyní ubírá vývoj městské infrastruktury v LA či NY ...
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 14:21:19    Odkaz na tento příspěvek  

Lze předpokládat, že to, co se nyní dělá např. v New Yorku ve prospěch chodců a cyklistů, na úkor aut, to se budou zdejší mocipáni (nositelé IGK ideologie) snažit všemožně utajit a bagatelizovat, nositele informací odtamtud zesměšňovat i jinak jim znepříjemňovat život.
P.S.: Sluneční záření v těchto dnech ještě ujde, ale za letních veder také raději vyhledávám místa "radiačně bezpečná" (tedy stín).
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 22:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo_j, na základě čeho v mém příspěvku jsi dospěl k závěru, že přirovnávám Jirsu ke Gehlovi? Jen jsem vyjádřil svoji domněnku, že díla, jimiž se Gehl etabloval jako profesor, budou zřejmě stejné bullshity jako diplomová práce Jirsy.

Nemyslím si, že bych odpovídal charakteristice z prvního odstavce. Jsem dostatečně soudný na to, abych si uvědomoval odlišnost svých některých názorů a postojů od hlavního proudu, natož abych se snažil mocí mermo tyto své názory uvádět do praxe, aniž bych bral ohled na společnost, na ty, kterých by se případná realizace dotkla. Odlišné názory toleruji do té míry, dokud jejich nositel nezačne prosazovat jejich realizaci silou (úpravou právních norem). S opačnými názory problém možná nemáš, no naplňuješ ovšem podmínku začnou tuto svoji vizi prosazovat bez ohledu na ostatní a hlavně máš hodně velký problém své názory obhájit a diskutovat o nich, což je značně diskvalifikující s přihlédnutím k tomu, co a jakými cestami se snažíte prosazovat.

Cogwheel: Zde nejde o IGK ideologii, tos zřejmě špatně pochopil. Jediná ideologie, kterou lze vycítit ze zdejší diskuze, je ideologie spolků typu Město na kole či Auto*Mat. Ideologie nařizující uctívání jediného božstva v podobě jízdního kola. Co na to Cogwheel, zdejší bojovník proti ideologiím? Nebo jen proti té křesťanské?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 10:56:35    Odkaz na tento příspěvek  

Pro někoho je posvátnou krávou cyklistika, pro někoho zase automobilismus. Problémy nastávají právě, když jedni se snaží své vidění problému prosazovat bez ohledu na ostatní - netolerantně.
K ideologiím a náboženství trochu rozvláčněji: Běžně se setkávám s pokusy stavět náboženství nad ideologii a mnozí lidé tak podvědomě náboženství vnímají, aniž by je napadlo řešit to nějak víc do hloubky. Často to platí i v případech, kdy nemají k náboženství nějaký zvláštní vztah. Je to silně zakořeněné.
Ve skutečnosti ale neexistuje nic, co by náboženství jakkoliv nad obyčejnou ideologii řadilo. Rozdíly jsou většinou pouze kosmetické. Například náboženští myslitelé se odvolávají na to, že jejich řád jim byl zjeven (případně nějakému jejich prvotnímu vůdci). Sami se tak do určité míry zbavují odpovědnosti za své chování, protože se automaticky staví do role služebníků tohoto božího, rádoby dokonalého řádu. Zároveň s tím přijímají i mentalitu člověka, který je přesvědčen, že má tu největší možnou pravdu, protože za ním stojí stvořitel vesmíru. Snaha tvářit se, že jejich řád je ten jediný dokonalý, je u nich běžná. Fakticky k tomu však nemají jediný důkaz.
Tvůrci různých politických ideologií se zase odvolávají na logiku světového řádu. Ale ta logika bude asi trošku zapeklitějšího rázu, když každý z nich přichází k jinému výsledku. Logika samotná totiž znamená, že se držíme určitých postupů a snažíme se o rozumovou návaznost naší argumentace. Nijak už neřeší, že můžeme v tom základu mít chybu.
Naprosto stejné problémy s absolutismem idejí můžeme vidět i u náboženství. To je ale podstatně záludnější než polit. ideologie. Staví na něčem neprokazatelném světě mimo nás a myšlenkách z něj pocházejícího (dokonalé myšlenky – tedy absolutní). Kouzlo je v tom, že se jimi dá pohodlně vysvětlit naprosto vše. Náboženství je v tomhle mnohem vyčůranější než politická ideologie. Dokáže cokoliv odůvodnit čímkoliv. Stačí k tomu jen vynalézt příslušný vzorec a spojit to s nějakým příběhem (viz Bible).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 10:57:45    Odkaz na tento příspěvek  

Shrnout by se to dalo asi takto: politická ideologie je systém parazitující převážně na lidské logice. Náboženská ideologie je systém parazitující převážně na lidském duchovnu. Ani jedno není fakticky nadřazené nad druhým. Společné mají, že se snaží být jakýmsi sítem mezi námi a okolním světem. Parazity naší mysli a samozvanými vykladači naší zkušenosti. Ideologie se snaží víc ovládnout lidský rozum, náboženství zase lidskou fantazii. Zajímavé je, že obojí pak často končí stejně špatně a svým způsobem jsou to jen dva rozdílné názvy pro stejnou věc. V dobách nevědeckých vznikly vševysvětlující názory, které se dnes zvou náboženstvím. V dobách vědeckých zase vznikly vševysvětlující názory, které se zvou polit. ideologiemi. Pokaždé jde o nedokonalý pokus člověka nějak se vyrovnat s tím, co se děje v danou dobu okolo něho.
Neznamená to, že cokoliv spáchaného ve jménu nějaké ideologie nebo náboženství, musí být špatné. Ale je prostě lepší si na to dávat pozor a každou ideologii už předem vnímat jako systém, který se pohybuje někde mezi nedokonalostí a totálním podvodem či lží. Člověka pak podobné systémy mohou podstatně méně zmanipulovat a víc ho to nutí přemýšlet a kriticky hodnotit. Například pak přijde na to, že ať už se systém tváří jakkoliv nadčasově, stále je to jen výmysl lidí, kteří žili v určité době, s určitým vzděláním a určitými zkušenostmi a že systém je tím tedy nepochybně ovlivněn. Co bylo platné v jedné době, to už nemusí (ale taky klidně může) být platné dneska. Je tedy nutné své znalosti neustále prohlubovat a názory problematizovat a nebát se je vystavit kritice. Jedině tak máme šanci, že se vyhneme co nejvíce chybám a můžete si přitom být jisti, že se nikdy nevyhneme všem. Aneb jak kdosi řekl: “Vím, že nic nevím a ani to nevím jistě.” Ale to jsem už sklouzl daleko od tématu.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.57.98
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 14:15:54    Odkaz na tento příspěvek  

to je dobrá diskuse! Jako notorický cyklista (45 let výkonnostního ježdění) a praktikující motorista (30 let svými i firemními auty) si dovolím připodotknout, že hlavní problém je v lidech - tak jako všude. Zmrdi na obou stranách dělají ostatním z jízdy peklo,
Závěrem doporučení, které jistě nebude přijato, ale bylo velmi účinné. Každý adept o ŘP musí v rámci zkoušek projet na kole cca 20 km v letní páteční špičce po nejzatíženější silnici v okolí okresního / krajského města. Když přežije, bude se na kole i v autě chovat jako myslící člověk. O zbytek se postará pohřební služba, získavší lukrativní státní zakázku.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2465
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 16:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, !
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 17:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže ovečka :-) Neberu vám to, ale "držet hubu, držet krok" není zrovna můj styl. Každá "realizace" se vždy někoho dotkne, někoho pozitivně, jiného zas negativně. Pohled na to je značně subjektivní, ale chápu, že společenská nebezpečnost zóny 30 na sídlišti, cyklopruhů v 11m široký silnici a cykloobousměrek je obrovská. Vím, spíš vám vadí, že se vůbec někomu daří prosazovat názory, které jsou v rozporu s těmi Vašimi. Tak to bohužel ale chodí. Má rada je jednoduchá: Vytáhněte si tu ruku ze zadku a začněte něco dělat, jinak svět ovládnou Jendové, Jirsové, Gehlové (tomu už se to povedlo) a jim podobní zmrdi. Komentama na internetu nic nezměníte.

Obhájit si své názory problém nemám, ale nehodlám se o nich dohadovat s člověkem, co se na první pohled tváří jako ředitel zeměkoule a pak přijde s bulšity typu jednosměrný provoz chodců po silnici. To po mně opravdu nemůžete chtít
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 18:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, někoho se "město na kole" dotkne pozitivně a někoho negativně. Například zde:

http://www.novinky.cz/krimi/228844-duchodce-na-kole-srazil-na-cyk lostezce-dite-a-ujel.html

se rodičů malého dítěte negativně dotknulo (krásný newspeakový eufemizmus pro těžké zranění malého děcka) prosazení nalinkování cyklopruhů na chodníku ("cyklostezka" v Brodku je pouhé nalinkování cyklopruhu na chodník). Věřím, že rodiče dítěte si teď říkají "radší ať ti zmetci jezdí zpátky na silnicích".
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 21:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikoliv, Jendo_j, obhájit si své názory problém máš. Schopnost obhájit si své názory spočívá zejména v tom, tyto názory prezentovat, podpořit argumenty a reagovat na protiargumenty v diskuzi s hatery a řediteli zeměkoule čili těmi, kteří s těmito představami nesouhlasí či se jich dotkne jejich uvedení do praxe. Na ně budeš narážet v hojné míře, máte-li v plánu o svých vizích před jejich realizací debatovat s širokou veřejností. Plácat se po ramenou a ujišťovat se, že tak je to správně, tak to má být, v kolektivu svých soukmenovců, to věřím, že opravdu problém nemáš.

Je přirozené, že se realizace téměř každého projektu dotkne nějaké skupiny, někoho pozitivně, jiného negativně. Snahou samozřejmě je, aby pozitivní přínos jednoznačně a významně převyšoval negativní dopady. A v tom je v tvém případě, potažmo v případě Města na kole, právě ten zádrhel. Vy chcete realizovat něco, o čem ani nevíte, zda je po tom celospolečenská poptávka, zda negativa nepřevýší pozitva, nemáte domyšleny důsledky a dopady, které by realizace vašich představ způsobila. Na výtky, dotazy a upozornění na případné problémy, jež by mohly nastat, reaguješ podrážděně a odmítáš reagovat s rozličnými a hlavně absurdními odůvodněními.

K jednotlivým dopravním opatřením, které Město na kole zde tebou zastoupené prosazuje, jsem se již dost jasně a obsáhle vyjádřil, stejně jako jsem dost jasně prezentoval svoje představy, popřípadě alternativy k vašim vizím. Nechápu proto tvé zcestné výkřiky o společenské nebezpečnosti zón 30, cyklopruhů a jednosměrek. Mám-li však setrvat u společenské nebezpečnosti, postavil bych myšlenkovou konstrukci opačně - nevidím žádnou společenskou nebezpečnost v neexistenci zón 30, v neexistenci zobousměrněných jednosměrek pro cyklisty, v neexistenci cyklopruhu vede-li již souběžná cyklostezka. Nevadí mi, když někdo prosadí názor odlišný od mého, vadí mi, když se někdo chová jako zmrd.

K tomu, že mám vytáhnout ruku ze zadku a něco začít dělat - mým krédem je "žít a nechat žít", tudíž jsem doposud neměl tendence vnucovat ostatním realizaci mých představ proti jejich vůli. Tak nevím, zřejmě zajdu do Vodafone, vytáhnu z nich ranec peněz, tak jako Město na kole a vytáhnu do boje proti zmrdům, co se mi chtějí srát do života a nařizovat, jak se mám dopravovat, kde a co nakupovat... Že_by do toho šel někdo se mnou? Mimochodem, nemám pocit, že by se Gehlovi podařilo nějak ovládnout svět.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 22:34:03    Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, pokud hodláte "vytáhnout do boje proti zmrdům, co se jiným lidem chtějí srát do života a nařizovat...", těm kteří chtějí "vnucovat ostatním realizaci svých představ proti jejich vůli" či "prosazovat jejich realizaci silou (úpravou právních norem)", pak vězte, že nejvíce takových hovad v našich poměrech najdete mezi věřícími katolíky zapojenými do mocenských struktur. Cyklističtí fanatici jsou proti této sebrance ještě docela neškodní.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 22:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo_j, ani ovce nejsem. Opět doporučuji přečíst příspěvek znovu. Jako ovce se chová ten, kdo jde poslušně se stádem. To, že nikomu nevnucuji svoje názory a vize ještě neznamená, že si nechám vnutit něčí názory, s nimiž nesouhlasím. Nemusíš držet ani hubu, ani krok, no dříve než krok uděláš a hubu otevřeš, zamysli se, co tím krokem způsobíš.

Cogwheel: Nemyslím si, že by zdejší mocenské struktury byly prosyceny kleriky, natož v takové míře, aby ovlivňovali životy občanů dle křesťanských zásad. To už zavání krapet paranoiou a obsesí. Že je někdo pod vlivem některé náboženské obce, to je věc toho dotyčného a síly jeho vůle nechat se sebou manipulovat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 17:09:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, oproti lidem, s kterými se setkávám, jsi (když už si teda tykáme) ještě hodně slabý odvar. Obvody, odbory a jiná místa, kde se rozhoduje o podobě infrastruktury jsou jich plné. A myslíš si, že je přesvědčíš, když nenabídneš rozumné argumety? Nepřesvědčíš. A nám se to zatím daří

Nevyčítej mi, prosím, že si tu s tebou nechci dopisovat. Kdybych měl přesvědčovat každého troubu, co si u slohů za monitorem honí ego, nedělal bych nic jinýho, a to mě neba. Nabídl jsem ti schůzku, tu jsi odmítl. 30 minut osobní konverzace toho vyřeší 10x víc, než 2 měsíce spamování fóra.

K tomu Gehlovi: Zkus si letos místo dovolené v Bibione koupit letenku do New Yorku, Kodaně, Londýna nebo Sydney a uvidíš.
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 18:58:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo_j, ani já si nechci zbytečně dopisovat, rád bych diskutoval k tématu. Na počátku všeho bylo několik mých dotazů k plánům a vizím sdružení Město na kole. Logicky jsem očekával, že mi na ně jasně odpovíš, případně odkážeš na místa, kde budou mé konkrétní dotazy zodpovězeny. Namísto toho jsem se dočkal Jirsovy diplomové práce, webu Cyklostrategie.cz a poté neustálého odmítání odpovědí s poukazem na to, že s takovými, jako jsem já, se bavit nebudeš. A jako bonus přidáš různé tituly k mé osobě. Odpovědi a argumenty žádné. Nemyslím si, že by mé názory v této oblasti byly nějak extrémní či mé jednání vybočovalo ze společenských norem. Uniká mi význam audience u Jendy_j v Brně, kdy bych kvůli zodpovězení několika jednoduchých dotazů, strávil dvě hodiny na cestě a spálil benzin za pětistovku. K zodpovězení můžeš využít místo zde, ve fóru, kde ti byly dotazy položeny a kdybys tak učinil hned, zbytečně by se ani diskuze nezaplevelovala příspěvky mimo téma.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 28. března 2011 - 17:15:23    Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: jo, to už se snažim prosazovat několik desítek let -- a marně. A ještě tvrdší variantu, ale zato s větší mírou přežití -- před řidičákem by si každej adept musel udělat "kolečák" a prokazatelně ujet aspoň 1000 km v provozu vlastní silou a bez plechovýho brnění

Doktor: Jendu chápu, pokud nejste skutečnej ředitel zeměkoule, ale jen se za něj na netu vydáváte, tak je zbytečný vašim přemlouvánim marnit čas. Takových je ..
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 01:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono Doktore, kdyby sis ty linky přečet pořádně, tak tam odpovědi na otázky ohledně infrastruktury najdeš. Já zase jen poslal odkazy ohledně změn cykloinfrastruktury a pro změnu sem se dočkal zmrdů a podobných výlevů - tak se nediv.

strávil dvě hodiny na cestě a spálil benzin za pětistovku.
Nevím, jakou máš hodinovku, ale myslím, že by se to už nyní vyplatilo

Strana a vláda rozhodla, že všichni na slunce, tak všichni na slunce!
Gehl na to kouká z pohledu Dána, který je vděčný za každý sluneční paprsek. Samozřejmě, že v jiných zemích bude situace jiná.
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 23:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Což zavést povinný vůdčí list na jízdní kolo. Hustota provozu roste, včetně provozu bicyklů, který po naplnění vizí spolků dbajících na naše blaho nabyde olbřímých rozměrů a na komunikacích pak nebude místo pro amatéry, jež budou rizikem pro sebe i okolí svým neumětelstvím v oblasti teoretické, co se znalostí pravidel provozu týče, tak i v oblasti praktické, kterak vésti bezpečně svůj bicykl. Stejně jako na počátcích automobilismu se postupně zaváděla povinnost vlastnit řidičský průkaz, nyní v nové éře cyklistiky by měl každý zájemce prokázat své dovednosti a za řídítka na veřejných komunikacích usednouti až po získání vůdčího listu. Netřeba kološkol a mrhání prostředky občanů, každý jest schopen nastudovat si patřičná pravidla sám a s praktickou výukou, ale i tou teoretickou, rády bezplatně vypomohou sdružení orientovaná na rozvoj cyklodopravy. Ostatně, živy jsou z grantů a alespoň přispějí obyvatelstvu opravdu něčím užitečným. Vlastní přezkoušení ze způsobilosti k vedení bicyklu by bylo bezplatné, maximálně s minimálním správním poplatkem pokrývajícím náklady na výrobu vůdčího listu. Přístup k cyklistům by byl samozřejmě shodný, jako přístup k automobilistům. Kontrola dodržování pravidel provozu na pozemních komunikacích, bodový systém, sankce, odebrání vůdčího listu a tím zákaz ježdění na veřejných komunikacích. Na pokrytí škod provozem bicyklu způsobených by byl každý jezdec povinnen zřídit si ručení u pojišťovny a v případě využívání bicyklu k podnikání, byl by majitel povinnen odvést cyklostezkovou daň, z níž se bude přispívat na rozšiřování sítě stezek pro cyklisty a udržování sítě stávající.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5502
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. března 2011 - 00:10:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska v Brně dle rádia Krokodýl kolem šesti sestřelů cyklisty autem, či motorkou. Bohužel už nevím, ze které strany byla vina, faktem však je, že dneska bylo husto jak do iad, tak i co do cyklistů...

Doktor - bohužel pro některé, co jezdí na kole, pravidla neplatí. U jisté skupiny kolařů nějak platí, jedu na kole, všude se vlezu, tak pro mě pravidla neplatí. A nemyslím si, že jde o neznalost, spíš o naprostou ignoraci - ježdění na červenou, popřípadě objetí semaforu zprava po chodníku a opětovně najetí na silnici, neukazování směrů, a podobně. Zejména si kolegové cyklisti často nehlídají provoz za sebou. Ovšem řidiči iad dost často prasácky předjíždějí tak, že jim kolař reje rýhu řídítkem do laku, nechávají jim minimální pracovní prostor, takže na obou stranách je něco.
Vůdčí list na kolo je nereálný, ona by bohatě stačila osvěta v médiích čistě zaměřená na cyklistiku a chování se na silnici.

Síť cyklostezek - to je pojem, který v Brně neexistuje. Síť je něco jako navzájem propojený a funkční celek spojující různé cíle. V Brně pořádně nefungují ani blbé pateřní cyklostezky, neexistuje návaznost na sousední úseky, neexistuje informovanost o dalším pokračování cyklostezky. Kolikrát se stane, že jedu po silnici vedle cyklostezky a jednoduše se o ní nedozvím - nějaký nájezd, informace z dopravního značení, nic (samozřejmě, pokud jsem přespolní) O síti nemůže být řeč. Takže ono chtít po cyklistovi užít cyklostezky je v brněnských podmínkách kolikrát kontraproduktivní. Často kvůli ukončení cyklostezek, které jsou v mnoha případech nebezpečné, nejasné a matoucí. Např. vyústění cyklo na Rosického náměstí, přerušení cyklostezky na Hladíkové, na Cejlu, ukončení pruhu na Mendláku, atd, atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.