K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 19. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 19. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:15:24    Odkaz na tento příspěvek  

jinak teda, dokazat na pripade dvanactiletyho haranta, ze vsichni cyklisti jsou bezohledni idioti, to je teda dialektika :-))) a este lepci je, ze na chodnik najednou zenou cyklistu ti, co jinak pozaduji po cyklistech snad i stani v kolonach na magistrale.

nojono, ona kdyz je argumentace hnana pouze slepou "nenavisti", pak to takle dopada :-)

ze by: myslet si muzete co chcete, ale kolo proste do provozu patri (samozrejme takove, jehoz pilot pouziva mozek. rodinky plazici se po strakonicke nebrat), jak je videt leckde i hodne na zapad od nas. ja osobne jsem cyklista horsky a silnice se snazim pokud mozno jen krizovat, ale byl bych rad, aby to bylo i nadale moje svobodne rozhodnuti a nikoli povinnost.

jen vas prosim, nepouzivejte argumenty na urovni "kolo nepatri na silnici, kolo nema spz". to fakt boli.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60841
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 19:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a mohli by admini dát aspoň do názvu nadřazenýho stromečku "a cyklisti", abych to tu nemusel furt hledat

Admini by rádi, ale "a cyklisté" se tam moc nehodí. Lepšího nás bohužel nic moc nenapadlo (v kontextu s ostatními názvy).

A bylo by lepší tohle psát příště do vzkazů pro redakci, tady si toho nemusím vůbec všimnout.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 20:05:15    Odkaz na tento příspěvek  

Mnojo, ale pod kterym tématem se nacházej vzkazy pro redakci?
No já vim, na hlavní stránce. Tak by tam třeba mohla být i nějaká širší rubrika, kam by se kromě cyklistů třeba dala i všeobecná dopravní, trochu nelogicky ukrytá pod autobusama a trolejbusama. Ale neberte to jako nějakou prudu, spíš jako povzdechy jedince bloudícího v infrastruktuře.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60851
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 20:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ono by to chtělo víc změn, ale na komplexnější není a jen tak ani nebude čas. Takže se to už docela dlouho (víceméně od té poslední změny, kdy jsem převoral skoro všechno - někteří mi to nemohou zapomenout dodnes...) řeší různými přílepky a hašením nejžhavějšího.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60852
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 20:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať ruka Páně chrání toho, kdo by na to chtěl reagovat, že ta půlhodina zpoždění přeci nikoho nezabije.

A proč by měla zabít? Nebo snad když Tě zastavujou policajti, tak na ně akorát zařveš, že nemáš čas, a jedeš dál? :-) Chápu, že někdo jezdí bez rezerv a dokonce cítí práva na takovou jízdu (hlavně v zimě bych takový střílel dřív, než na mě vyletí v protisměru, protože chvátal a ono to kupodivu klouže...), ale to je čistě jeho boj a neměl by pozdní příjezd dávat za vinu nikomu jinému než sobě.

Pokud mě něco vyvádí z míry, tak spíš ti za mnou než přede mnou. I když taková jízda za traktorem z Miličína téměř do Benešova, to už mě klid docela opouštěl.
Ale pokud jedu třeba do Prahy, což se obvykle s klidem dost pod dvě hodiny zvládá, stejně jedu klidně o půl hodiny dřív. Stejně jako do Budějc se to za 15 minut dá, ale stačí málo a klidně z toho může bejt půlhodina.
Lépe v cíli počkat než přijet pozdě, svou bezohledností zdržovat někoho dalšího a ještě to svádět od silničářů, přes zemědělce a počasí až po Usámu. Možná je to trend, ale blbej; silnice nejsou výrobní linka, kde se podmínky změní za pětiletku dvakrát. (Jo, mám štěstí, že mě k podobnýmu kvaltování nikdo nenutí. Stejně pak člověk nahání pár minut, aby jinde pro****al hodinu, jen to fikne.)

Tím nechci jakkoliv obhajovat "sportovce" nejlépe v dvouřadu (ať si jezdí někdo po ovále...), ale obvykle mě víc z míry vyvede někdo, kdo se cestou za volantem "kochá" a ještě kličkuje od kraje ke kraji. Proti takovýmu se cyklista nebo traktor předjede jak nic.
A třeba mezi Kunžakem a Telčí se často jinak než po hlavní (i když tohle je provozem spíš okreska než jednička) ani jet nedá, takže tudy jezdí i "babička Kropáčková na mši".
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 00:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Formulace ze zákona - zákona č. 361/2000 Sb. § 57 odstavec 1: Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty, nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinnen jich užít. U "čisté" cyklostezky je to bez debat, u "smíšené" by šlo využít formulace jízdní pruh pro cyklisty, anžto tento tam je - pruh po cyklisty a pruh pro chodce. Diskutabilní je povinnost užití stezky pro chodce a cyklisty bez vymezených pruhů.

Jenda_j: Hradec Králové navštěvuji často a trávím v tomto městě dosti času. Cyklistika je zde, stejně jako v jiných "cykloblastech" živelnou záležitostí (a to již léta i bez přičinění rozličných cykloaktivistických spolků) - na bicyklu se jezdí kudy to jen jde, včetně chodníků i bez osazené značky C9a. Je-li však toto řešení cyklistické infrastruktury pro zdejší nesmyslné a rádi by vlastní těleso či jasně oddělený pruh pro cyklisty a pro chodce, nechť v tomto se angažují cyklospolky namísto leckdy hysterického boje proti automobilům.
Sportovci bych je nenazýval, spíš jsou to lidé, co nechtějí 5x za ulici na každém křížení slézat z kola
Primárně se při úvahách o zrušení povinnosti využít cyklostezku argumentovalo právě sportovními cyklisty, pro jejichž silniční speciály nejsou stezky atraktivní. A netuším, proč by se mělo při křížení slézat z kola. To neumíte stát tak, aniž byste sesedli? Zkušenější jedinci nemusí ani sundat nohy ze šlapek.

Martin zlivský: Nevím, zda je chyba na přijímači nebo na vysílači, ale promiň Martine, tvé příspěvky se míjí s mým chápáním, co vlastně chceš sdělit. Někdy mě čas netlačí a na hodiny nehledím, jindy mám program napnutý a půlhodina zpoždění je znát. A ne vždy se dá jet s rezervou, ne vždy jsou jízdy plánované. Zkus říci profesionálním řidičům - zásobování, autobusáci, pošta etc., že sem tam nějaká ta půlhodina zpoždění je vlastně v pohodě.

Nemuselo by se vymýšlet přehršle vyhlášek a paragrafů, nemusely by existovat aktivisté z cyklospolků, co řvou, že chtějí další a další výjimky a výjimky z výjimek, stačilo by používat mozek a trochu toho zdravého rozumu. Když podél frekventované silnice vede chodník, po němž projde jeden chodec ráno tam a odpoledne zpět, kulový se stane, když po tomto chodníku pojede cyklista a kdyby náhodou narazil na chodce, bezpečně by se mu vyhnul. Kdyby byla jednosměrka dostatečně široká, přehledná, se slabou intenzitou provozu, taky by se nic nestalo, kdyby cyklista jel proti srsti a případnému autu by s předstihem vyklidil cestu. Ale ono to nejde, ono se musí pod praporem smrti automobilismu moci mermo cpát i do těch nejnesmyslnějších míst, do úzkých, nepřehledných jednosměrek, bezhlavě se řítit po chodníku mezi chodci či ignorovat cyklostezku a šinout si to v hustém provozu, protože řidičům zdržení a omezení plynulosti dopravy přeci nevadí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 01:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby nedocházelo ke zbytečnému trumfování, kdo že je větší ignorant, tak výše zmíněné užití mozku jest myšleno všeobecně. Jak na cyklisty, tak na chodce i motoristy.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 01:21:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A netuším, proč by se mělo při křížení slézat z kola
Jo, stát na kole umím, ale říká Ti něco konec stezky + přechod pro chodce?

Diskutabilní je povinnost užití stezky pro chodce a cyklisty bez vymezených pruhů.
Snad nebude vadit, že to sem přindám:

Vážený pane cyklofašisto,

Ministerstvo dopravy, odbor provozu silničních vozidel, obdrželo Vaši žádost o stanovisko k § 57 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. Zajímá Vás, zda je cyklista povinen užít také stezku pro chodce a cyklisty se společným, resp. odděleným provozem. V této věci Vám sdělujeme následující.

Uvedené ustanovení zákona je třeba vzhledem k jeho účelu interpretovat tak, že pojem stezka pro cyklisty zahrnuje i stezku pro chodce a cyklisty. Je-li tedy zřízena stezka pro chodce a cyklisty, je cyklista povinen ji užít. Tato povinnost je ostatně výslovně stanovena ve vyhlášce č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Ve smyslu § 10 odst. 1 písm. m) této vyhlášky přikazuje značka „Stezka pro chodce a cyklisty“ (č. C 9a) chodcům a cyklistům užít v daném směru takto označeného společného prostoru nebo stezky. Podle písmene m) téhož ustanovení pak obdobné platí pro stezku pro chodce a cyklisty s oddělenými pruhy, označenou značkou č. C 10a.

Pokud cyklista stezku pro chodce a cyklisty v rozporu s platnou právní úpravou neužije, může být jeho jednání kvalifikováno jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích podle § 22 odst. 1 písm. l) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

Nicméně je v této souvislosti vhodné pro informaci uvést, že Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky byl předložen senátní návrh změny zákona č. 361/2000 Sb. (je dostupný na internetových stránkách Poslanecké sněmovny jako sněmovní tisk č. 26), jehož součástí je i návrh na změnu, která by měla v určitých situacích prolomit povinnost cyklistů užít k jízdě stezku. V ustanovení § 57 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb. se navrhuje doplnit větu „Povinnost užít jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty podle předchozí věty neplatí pro cyklisty, které by mohl v jejich jízdě, zejména vzhledem k její vyšší rychlosti nebo sportovnímu charakteru, omezit provoz ostatních cyklistů v jízdním pruhu pro cyklisty nebo na stezce pro cyklisty.“. Podle důvodové zprávy zohledňuje takto navrhovaná úprava narůstající význam cyklistické dopravy jako každodenní dopravy osob, např. do zaměstnání, a nikoli jen rekreační aktivity, a do určité míry uvolňuje dosud striktní povinnost užití některých pozemních komunikací či jejich částí, bez ohledu na skutečné potřeby a rozdílnou povahu jízdy jednotlivých cyklistů. Případné nežádoucí dopady takového uvolnění na bezpečnost provozu na některých konkrétních úsecích pozemních komunikací, které mohou vyplývat např. z vysoké intenzity provozu, by bylo možné eliminovat vhodně zvolenou místní úpravou provozu na pozemních komunikacích.

Závěrem pokládáme za nutné zdůraznit, že předmětný návrh ještě neprošel celým legislativním procesem a nelze předjímat, zda a v jakém znění bude nakonec přijat.

Věříme, že je pro Vás toto sdělení dostatečné.

S pozdravem

XXX
ředitel
Odbor provozu silničních vozidel

http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 10:32:02    Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: myslim že trumfování nehrozí, na tohle se dá ohlásit jen pas.
Jinak by mě zajímalo, jak se cyklista jedoucí po silnici dozví o tom, že padesát metrů vedle vede souběžná cyklostezka? To je povinen znát místní geografii celýho území státu?
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 10:41:45    Odkaz na tento příspěvek  

jen tak na okraj - pojem soubezna vyklostezka se rozumi co? cyklostezka vedouci do deseti metru soubezne s danou silnici, nebo treba i cyklostezka vedouci o dva kilometry jinde, lec majici stejny cil? narazim na muj oblibeny usek silnice 115 mezi dobrichovicemi a cernosicemi, ktery byva zejmena v lete zahlcen rekreacnimi cyklopitomci, kteri uz v pulce vycerpanim padaji z kola a zustavaji stat u svodidel, neb jsou asi prilis sexy na to koupit si mapu a podivat se, ze se ten kopec da v pohode objet a oni by pak nemuseli postavat na 5 metru siroke silnici lemovane z jedne strany skalou a z druhe svodidly a zpusobovat na ni spunt.

doktor - ano, pouzivat mozek to by resilo cca 90 problemu dnesniho sveta. vsak lide jsou vychovavani k tomu, ze byt ignorant je jejich svate pravo.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3839
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 12:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dnes jsem si všimnul zajímavý věci - při příjezdu do Malé Chuchle od přejezdu je chodník prohlášen značkou za cyklopěší. Na jeho konci u odbočení vlevo do Malý Chuchle sice asi byl záměr tento ukončit leč bych řek že se nepoved - příslušná značka konce je totiž VLEVO od chodníku a končí tím smíšenej provoz pěších a cyklistů na silnici....
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5585
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 14:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag - správně, bohužel informovanost ohledně cyklostezek je alespoň v Brně mizivá. Já to sice znám nazpaměť, ale stačí se vžít do kůže přespolního a sledovat značení a jsem potom celkem v troubě.
Nicméně není to jen o neznalosti, ale i o tuposti některých (některých zdůrazňuju) cyklojedinců. Včera jeden žiletkář jel po Pisárecké směrem na Hlinky, kde ,jak místní víme, je luxusní cyklopruh a na křižovatce světelně řízené dokonce vlastní signalizace pro cyklisty. Mno onen cyklista nejenže jel důsledně vedle toho pruhu, ale taky se vybodnul na semafor, kde byla už pro cyklisty červená, ale pro ostatní provoz zelená. Ale je to zhruba jeden případ na sto normálních tudy jedoucích cyklistů
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 15:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

informovanost ohledně cyklostezek je alespoň v Brně mizivá
Tak zrovna Brno bych si kvůli tomuhle na paškál nebral. Existuje mapa Brna s vyznačenými stezkami a trasami + brožura Brnem na kole (jak se chovat na jednotlivých typech infrastruktury) - tu považuju je za nejlepší cyklomateriál vydaný v ČR. Jsou zdarma v brněnských cykloshopech a viděl jsem je i v nějakejch hospodách (Spolek?)

Na hlinkách potkávám olepence jedoucí vedle cyklopruhu téměř denně. Naposled minulý týden v 7 večer, dva vedle sebe, roztáhnutí přes celej pruh, samozřejmě bez světel.
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 15:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: Konec cyklostezky + přechod pro chodce, popř. konec stezky pro cyklisty a chodce + jen přechod pro chodce v místě křížení se silnicí mi říká, že osoba odpovědná za takové řešení bude zřejmě rozumu mdlého. Existuje-li opravdu tato situace, nevěřím tomu, že by cyklisté ve větším počtu před přechodem sesedali z bicyklu, když tak nečiní ani při jízdě po chodníku. Jinak děkuji za vyjádření ředitele XXX, který ve zdůvodnění rovněž zmiňuje vyšší rychlost nebo sportovní charakter jízdy. Pokud se cyklista v provozu bude pohybovat rychlostí 50 km/h, nemám s tím problém. A současně bych povolil výjimky z pravidel řidičům vozidel, které by omezoval provoz ostatních vozidel vzhledem ke sportovní povaze jejich jízdy.

prag: Ano, krom samotné výstavby cyklostezky za miliony z dotací by se mělo myslet i na její dostatečné zviditelnění, no místním, kteří jsou ve většině jejími uživateli, je její existence dozajista známa i bez výrazných poutačů.

jirka z ...: Neviděl bych problém v ignoranství, nýbrž právě v absenci myšlení a domýšlení dopadů a důsledku svého počínání. Zkrátka mozek v stand-by režimu, popř. snaha mít veškeré konání pokryto předpisy, postupy, vyhláškami.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5587
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 15:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j - tak brožurky s vyznačenými cyklostezkami a cyklotrasami jsou myslím nejen z Brna, sám mám mapu s cykločárami po celé čr, ale jde mi o značení stezky v terénu. Je fakt, že když to v daném městě neznám, nemusím se o cyklostezce dozvědět, i když vede na chodníku vedle silnice. Stejně špatné je to i s nájezdy a sjezdy z cyklostezky na silnici a obráceně. Viz Brno a slavnej podjezd v Horních Heršpicích.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 15:24:42    Odkaz na tento příspěvek  

ze sem tak smely, co je to to brno? uz jsem to slovo myslim nekde slysel :-)))

ano, olepenci jsou zlo. loni v lete mne takhle malem inzultovala ctverice takovych pablbu za to, ze jsem proti nim jel po silnici autem a neuhnul do prikopu, protoze oni chteli jet 4 vedle sebe.

ale taklove lidi jako pravoverny cyklista nepovazuju za cyklisty, jsou to akorat ridici audi, co zrovna nechali audi doma :-)
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 15:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Jojo, bohužel mdlých rozumů je (nejen) v Pardubicích hodně. Korunováno policajtem schovaným za přechodem.
A tím se dostáváme k tomu, že kdyby se člověk chtěl pohybovat logicky a přirozeně, musí porušovat zákon. A to není dobré ....

Existují u nás i různé infrastrukturní sradičky, jako třeba tato: chodník a přes silnici vede jen přejezd pro cyklisty :-)
http://www.zlatestranky.cz/showmap.ds?mapId=953
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 16:41:30    Odkaz na tento příspěvek  

Mno mam pocit že na tu pověstnou cyklostezku na Červenym vrchu hnedtak někdo nemá. odkaz

Co se týče olepenců, rozlišoval bych mezi managory na vyjížďce od knajpy k hospě a závodníkama, který jedou na trénik či dom (ti to na ofroutu většinou nevozej, takže dojížděj po ose).
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 16:58:57    Odkaz na tento příspěvek  

prag: tak ja treba pamatuju (tipuju tak 10 -15 let zpatky) jednu z prvnich znacenych cyklostezek po nuselskych schodech :-) tam uz teda kupodivu nevede, zato mame stale cyklozsetku po schodech na zeleznicni most.

kazdopadne ten cervenej vrch je fakt dobrej, pocitam, ze projektant, clen ods, jiste dostal premie za skvele odvedenou praci.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 15:12:55    Odkaz na tento příspěvek  

No dneska jsem prověřil cestu z města do kanclu a na Roztylech po přejezdu lávky od Spořilova a pokračování na Chodov mě jediná sjízdná trasa intuitivně navedla přímo průjezdem mezi dveřma z vestibulu metra a zasatávkama autobusů na témže chodníčku, na druhou volnější stranu vestibulu nic nevede .. pravda, je tam někde po cestě značka konec smíšené pěšocyklostezky, ale lítat s tim uměl prej jen Jan Tleskač, jestli si to Foglar celý nevymyslel.

Naštěstí v sobotu po poledni tam neni velká frekvence, ale na denní dojížďku to neni. Mmch dostat se vůbec někudy na kole od Jiřáku na Spořilov je rébus, kterej řešim už druhej rok, ani u Vráti se nic moc nenajde.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60888
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 15:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konec cyklostezky + přechod pro chodce, popř. konec stezky pro cyklisty a chodce + jen přechod pro chodce v místě křížení se silnicí mi říká, že osoba odpovědná za takové řešení bude zřejmě rozumu mdlého. Existuje-li opravdu tato situace, nevěřím tomu, že by cyklisté ve větším počtu před přechodem sesedali z bicyklu, když tak nečiní ani při jízdě po chodníku.

Nejen že taková situace existuje, ale třeba v Budějcích nevím o případu, kde by tomu bylo jinak (v lepším případě tam není ani přechod).
V Pardubicích pár přejezdů je, ale řešení s přechodem spíše převládají.
Se slejzáním záleží na situaci, ale pokud je to trasa v souběhu s hlavní ulicí, neslejzají samozřejmě ani policajti (i když ty jsem na kole už nějakou dobu neviděl), a pokud nejedou přímo po přechodu, tak ani nemusí. Což je výhodnější pro obě strany, pokud na sebe zrovna nenarazí dvě výjimky (dva blbečci vedle sebe), provoz je plynulejší.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tab50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 6-2010
Odesláno Neděle, 08. května 2011 - 15:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklista nepřežil srážku s tramvají, zřejmě odpočíval v kolejišti
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3850
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 08. května 2011 - 19:47:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Darwin?

Pokud se tam teda dotyčný nesložil ze zdravotních důvodů čímž není myšlen chlast a fet....
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 19:19:05    Odkaz na tento příspěvek  

To se ovšem asi nedozvíme, nebylo by to mediálně zajímavé. Potenciál jedný mrtvoly pro zprávy už byl vypráskán na doraz.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 21:31:18    Odkaz na tento příspěvek  

tak jsem to dnes vzal po cyklostezce po stare vitkovske trati. v tunelu se porad jeste nesviti.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 11:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu přeposílají ty články ...
Čínu děsí vraždící motoristé, oběti nehod dobíjejí přímo na ulici
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 09:43:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inu, Cina. U nas inzultuji a chteji zabijet zatim jen cyklisti http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011050701
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 11:21:41    Odkaz na tento příspěvek  

Hele, loňskej recyklátek .. těžko soudit, lhaly obě strany a fanoušci slavie i baniku. Je si ten motorkář tak jistej, že se odvolá a dožene to k soudu, nebo je to jen muchlání starý slámy?
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 14:58:59    Odkaz na tento příspěvek  

klasicka d-fensi demagogie. nejlepsi leta uz ma ten blog halt za sebou...

asi z toho ma vyplynout, ze vsichni motorkari jezdi vzdycky podle predpisu a vsichni cyklisti jsou agresivni kreteni, cahpu to spravne?

ja teda vidim dopravni behodu mezi motorkarem (dle zaznamu obeti) a pelotonem organizovaneho zavodu (nikoli nejakych cyklistu na vylete).

jenom me napadaji dve veci -
jak moc je zavodnik zodpovedny za zajisteni uzavery? jako ucastnik poharoveho zavodu bych asi predpokladal, ze proti me nic nevyjede. v tomto pripade je selhani zcela na strane poradatelu (pripadne i pcr) a proto se ani nelze moc divit reakci zavodniku hmed na miste. evidentne asi nevedeli, ze jedou plnym provozem (neb kdyby to vedeli, znamenalo by to, ze sou parta sebevrahu. misto motorky tam mohla ject tatra).

a za druhe: jak by asi dopadla ta situace v pripade, ze by tam po prave krajnici zcela v souladu s predpisy pochodoval/ prave zastavil dvoustup skautiku? stihnul by to ubrzdit? kolik mohl mit na tachometru?

(nez se tu do me zacnou trefovat nejaci motoriste - v tomto pripade je moorkar evidentne obeti a nijak se to nesnazim vyvracet ani relativizovat)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2603
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 16:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také si dovolím drobné přispění k neobvyklé příhodě motorkáře a cyklistů.
Když se koná nějaký automobilový závod/soutěž, tak jsou účastníci zcela jednoznačně informováni, zda se jede v běžném provozu nebo na uzavřených silnicích. Jak je z videa slyšet, policajt potvrzuje, že se to jelo za běžného provozu. A nyní ta zásadní otázka:
NIKOHO Z CYKLISTŮ NENAPADNE POLOŽIT OTÁZKU (POKUD TO POŘADATEL SÁM NESDĚLÍ), ZDA SE JEDE V BĚŽNÉM PROVOZU NEBO NA UZAVŘENÝCH VOZOVKÁCH? To jsou opravdu ti cyklisti takoví sebevrazi, že je ani nenapadne takovou otázku klást pořadateli nebo sobě? Z toho, co vídám na silnicích, tak mám dojem, že mezi cyklisty je mnohem větší procento potenciálních debevrahů, než mezi motoristy.

Je lhostejno za jakých okolností k nehodě kdykoliv a kdekoliv došlo. Ze zákona i z etiky je snad přirozené se v prvé řadě zajímat o stav zraněných a jejich záchranu. Etika cyklisty (viz ono video) však vede prvoplánově k výrazům jako je ten "Doražte ho!" To opravdu svědčí, že si cyklosebevrazi života neváží. Odpověď, že se takto nechovají všichni, je logická. Nicméně to, že takto vůbec někdo reaguje poté, kdy se ani nezajímá, zda jede na uzavřené komunikaci či nikoliv (a tedy ohrožuje v prvé řadě sebe) jen umocňuje pocit že, cykllista si obecně svého ani cizího života neváží.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 17:30:50    Odkaz na tento příspěvek  

ze_ by: boha jeho, co to povidate? troufnu si tvrdit, ze uzavirani silnice pro takovy zavod je takova samozrejmost, ze se na to fakt nikdo nepta. tady je to jednoznacne pruser poradatelu, tecka.

a co se tyce toho napadeni - ja tedy nevim, esli jste nekdy slysel o sokove reakci. a zkuste si sam sebe predstavit, ze jedete zavod a najednou vas sejme protijedouci motorka. v tu chvili proste budete predpokladat, ze chyba je na strane motorkare, ktery vas prave malem zabil. a tezko v te chvili budete shanet poradatele a ptat se, esli byla silnice uzavrena, zvlast kdyz lezite ve skarpe s otevrenou zlomeninou.

proste, tady je chyba zcela jasne na strane poradatele a ten by to mel ale kurva vodsrat, protoze zpusobil obecne ohrozeni a zraneni kopy lidi.

vyvozovat z toho, ze zavodnici jsou krvelacni idioti a sebevrazi je fakt uplne mimo.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6732
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 17:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ona nasranost se dá projevit i trochu civilizovanějším způsobem, než tím, že toho motorkáře začali lynčovat.

Jinak údaj, jestli se jede za běžnýho provozu nebo se komunikace uzavírají, je zpravidla pěkně výrazně označenej v propozicích závodu, který jsou pro účastníky závazný!!! Takže mohli klidně selhat i účastníci závodu tím, že tu zatáčku řezali v balíku protisměrem... V diskuzi k původnímu článku (ten, co byl po čase stažen) byl i názor "druhý strany" - účastníka závodu, kterej v pelotonu jel taky a po nehodě ze závodu odstoupil právě kvůli chování účastníků závodu u nehody.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
A co na to počítač? Že mlčí?!?
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 11:16:55    Odkaz na tento příspěvek  

petr_k: tak vo tom zadna. nicmene, z osobni zkusenosti (kdyz jsem coby spolujezdec absolvoval skok z dalnice ve 150 km/h) ti mohu rici, ze v takovem stavu vubec nemusis vedet, co delas (a to nemusis bejt ani moc pochroumanej).

co se uzavery tyce - nedokazu si predstavit, ze by nekdo z mozkem v hlave vlitnul na kole v protismeru do zatacky, do ktery vubec nevidi... to by byl fakt naprostej sebevrah (a kdyby se tak chovali vsichni cyklisti - jak tu tak nejak mezi radky zacaste ctu - musely by jich na silnici hynout stovky denne.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 18:08:36    Odkaz na tento příspěvek  

Mno já bych žek že to byla spíš smola .. přední auta pořadatelů nejely hned za policajtem, ale až za skupinkou v úniku, v díře před středem pole nebyl nikdo (z jiných motorkářských videí plyne, že se na chvostu pokoušeli zrovna zamezit průniku jiných motorkářů do uzávěry zezadu) .. mmch asi by stálo za to se zamyslet, jestli ten policajt vepředu vůbec může za ty cca dvě sekundy vizuálního kontaktu protijedoucim něco užitečnýho sdělit. Případně stanovit jak to musí bejt zepředu a zezadu označený a kdy se zastavený protijezdec smí zas rozjet.
Jak se běžně a mimo šok vyjadřujou slušní motorkáři se lze přesvědčit u komentů pod tim videem nebo u dfense samotnýho, taky pěkná patoška. A asi celoživotní.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 10:10:55    Odkaz na tento příspěvek  

prag: opravdu bych to nenazyval smulou, ale hrubou chybou (ci naprostou blbosti) poradatelu (zase cemu se divit, bafunari zridkakdy bejvaj naky lumeni a u sportu, kde neni mozek potreba, to plati dvojnasob)

posledni vase veta je ovsem zcela presna
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 11:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud někdo po nehodě máte potřebu někoho jiného ukopat, tak se nechte vyšetřit, protože to není normální a žádnými výmluvami na šok to neomluvíte.

Mimochodem, D-fensovy texty jsou kapitola sama pro sebe, ale v tom případě byste měli taky zmínit loňské články, které o nehodě pouštěli do médií pořadatelé a účastníci závodu. Ruku v ruce si notovali, jak za všechno může zlý agresivní motorkář. A jak pak sklapli huby, když motorkář pustil na internet video, kde jasně ukázal, že žádné upozornění na další cyklisty v protisměru nedostal, že jel pomalu, že jel na veteránovi a ne nadupané mašině, a že se ho po nehodě viníci nehody pokusili zabít. Najednou bylo ticho, omluva samozřejmě veškerá žádná, proč taky, že? D-fens je komik, ale publikuje si na svém webu, zatímco sprosté lži do médií vypouštěli cyklisté a pořadatelé.
Nejsem motorkář, ale k veteránům mám sakra blízko. A buďte si jisti, že tenhle zbabělý útok na zraněného nejen mně jen tak z paměti nezmizí.

Michodem, jeden aktuální článek. Tenhle byl taky v šoku? Třeba z toho, že mu zlá SŽDC postavila do cesty závoru? http://hradec.idnes.cz/cyklista-prehledl-zavoru-u-zeleznicniho-pr ejezdu-a-prerazil-ji-pw1-/hradec-zpravy.aspx?c=A110512_130725_hra dec-zpravy_klu
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 11:06:40    Odkaz na tento příspěvek  

Mno pořadatelé asi byli v pohodě, že vepředu jede policajt. Třeba byl nezkušenej .. nebo jiný nebyli, bo museli někde rozdávat botičky, Očekával bych vepředu motorek víc a tak nějakýho orgána hlídat zadek, ale holt nejsou lidi a okresní pohár neni giro.

Chyb tam bylo víc, přesto by se normálně asi nic děsnýho nestalo, ale to že se potkali zrovna v nejhoršim místě byl prostě osud. Kdyby se ten motorka rozjel o pár sekund později, tak by se sice obě strany cejtily ohrožený, ale na 99% by to ustály.

Tady je to shrnutý dostatečně odkaz a tady je záznam jak se tam borci probíjeli zezadu odkaz čimž bych s tim s dovolenim skončil ..
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 11:55:15    Odkaz na tento příspěvek  

tass: opakuji - cimz nechci nikoho hajit - ze po nehode muze nastat sokove jednani. mluvim z vlastni zkusenosti - proste se najednou proberete a mate okno a vubec nevie, co se delo. to se proste v takovbych situacich stava.

mimochodem, pamatujete na pripad chlapika (tusim este za komancu), normalniho taty vod rodiny, co byl svedkem toho, jak mu nalitej kreten prejel zenu a dite? tan chlapik k tomu kretenovi prisel a na miste ho uskrtil. dozvedel se to v blazinci, kam ho odvezli a kde se konecne probral ze soku.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 15:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ...: Pokud šokové jednání vede k pokusu někoho zabít, pak ten člověk není v pořádku. Je trochu rozdíl mezi vraždou jako reakcí na na zabití dvou příbuzných, a hromadným lynčem účastníka dopravní nehody, kde došlo "pouze" ke zraněním a kde navíc není viník vůbec jasný. Tohle prostě není omluvitelné za žádných okolností, i když je mi úplně jasné, že u soudu se to právníkům cyklistů podaří obhájit právě na duševní nevyrovnanost a šok.
Navíc sám uvádíte, že v případě toho člověka od mrtvé rodiny dotyčný skončil v blázinci. V případě nehody, o které se bavíme, nebyl schopen diskuze jenom motorkář, protože byl zraněný v důsledku nehody a navíc ho další účastníci nehody zkopali tak, že skončil v nemocnici. Zato cyklisté - účastníci nehody byli zcela duševně v pořádku a záhy po incidentu tvrdili novinářům, že přesně vědí, že viníkem nehody je motorkář.
Asi v tomhle směru uvažujeme každý jinak, já měl před pár lety nehodu, kde do mě v křižovatce vletěl trouba, co nejspíš přehlédl stopku. Narval mi to do sloupku dveří, kdyby to byl o půl metru víc vpředu, tak jsem měl nejspíš pánev a levou nohu na kusy. Ano, byl jsem dost vytočený, ale jestli mě v tu chvíli něco skutečně nenapadlo, tak to byl útok na viníka nehody. Takže jsem vypnul motor, vylezl pravými dveřmi a šel se podívat, co se děje ve druhém voze. Jouda tam seděl s rozbitým obličejem, tak jsem na něj promluvil, jestli je při vědomí, a když zareagoval, volal jsem záchranku. Ano, ten člověk zavinil nehodu. Ano, rozsekal mi auto. Ano, mohl mě poslat na půl roku do špitálu. Ale tohle ať si řeší policie a pojišťovny, ale jít po nehodě ke zraněnému, který leží v krvi na zemi, a ještě do něj kopat, to je fakt kapku silná káva.
O téhle nehodě se vloni docela dost mluvilo i odborných diskuzích, protože je to názorná ukázka, jak jednoduše se člověk může dostat do maléru. Kdyby neměl motorkář kameru, která jasně dokázala, jak to bylo ve skutečnosti, tak neměl šanci a skončil před soudem. A přibyl by další nešťastný člověk, který místo chlastu investuje své peníze do docela zajímavého koníčka, ale cizím zaviněním se z něj stal odsouzený pachatel.

Navrhuji nechat tenhle případ na pokoji, ať rozhodnou soudy. Osobně doufám, že pořadatelé vyfasují dostatečně velké tresty, aby to bylo varování pro všechny ostatní a nic podobného se už v budoucnosti neopakovalo. Taky tam místo toho motorkáře mohl vjet kamion a mohla z toho být jedna z nejhorších nehod v historii.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 01:51:47    Odkaz na tento příspěvek  

tass: ale ja ses vami vubec nehadam.

jen tvrdim, ze kdyz je clovek v soku, muze tropit leccos. to neni omluva toho chovani, to je konstatovani. a uz vubec nerikam, ze vsichni tam byli v soku - jem se to proste u vsech neda 100% vyloucit (stejne jako se neda vyloucit, ze zavodnici byli z tech, co spi v posilovne a misto mozku maji biceps - i s takovymi mam coby ridic par nehezkych prihod a to jsem je rozhodne neprejizdel).

jinak souhlas s vetsinou toho, co rikate.
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na základě jaké právní úpravy je vlastně řidič povinen zastavit před v protisměru jedoucím cyklozávodem. Před asi dvěma týdny jsem projížděl Terezínem, v protisměru jela motorka s jakousi pruhovanou štanglí. Zastavil jsem jen proto, že jsem si vzpomněl na tuto rok starou aférku.

Mám jako řidič vůbec nějakou právní úpravou stanovenou povinnost sledovat, zda v protisměru náhodou nejede nějaké vozidlo s nějakou (v zákoně o provozu na poz. komunikacích neuvedenou) latí?

Jak takové zastavování provozu probíhá za snížené viditelnosti, kdy z protijedoucího vozidla vidíte maximálně čelní světla?
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 13:11:53    Odkaz na tento příspěvek  

petr_barchanek: na jednu stranu by to melo byt nejak zakonne/ univerzalne" upraveno, to je samozrejmefakt.

nadruhou stranu by ale zase nemelo probihat to, co predvadi ta barevna vemena na motorkach v jednom z videi, co sem hazel prag - z jejich hovoru je jasne patrne, ze dobre pochopili, ze tam jede cyklozavod, ale presto se snazili predjet doprovod. a melou prave o tom, ze tam nebylo "oficialni" oznaceni, takze "to nemohli vedet". (ted neresim samotnou nehodu, ale ciste jen "uvazovani" nekterych lidi)


pokud se bude na silnici kdokoli bez ohledu na dopravni prostredek chovat jak vymastene hovado, je upne jedno, jake predpisy budou platit :-(.

ono je dobre pouzivat mozek. kdyz jako ridic pojedu a proti me projede nekolik aut polepenych cyklosamolepkami a s koly na strese, na pokyn zastavim, protoze co jineho by mohlo nasledovat, nezli peloton... a bude mi uplne jedno, esli ma doprovod mavatka podle vyhlasky nebo ne. (pricemz opet opakuji, ze by nejlip ta mavatka dle vyhlasky mit mel).

myslim, ze nikdo rozumny se taky nepude zritit do macochy, "protoze tam nebylo zabradli a ja nemoh vedet, ze je tam dira".
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 11:49:25    Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono je taky docela dobrý si občas přečíst v zákoně paragraf o zastavování vozidel. Aby pak někdo jak motorkáři neplácal o nějakym "nesmyslnym mávání rukou", i když ten policajt byl lempl. A pozor, zastavování u železničního přejezdu se dává jinak a je popsaný jinde, na to jsem si nedavno naběh u sousedů ;-)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1824
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 21:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyz jako ridic pojedu a proti me projede nekolik aut polepenych cyklosamolepkami a s koly na strese, na pokyn zastavim, protoze co jineho by mohlo nasledovat, nezli peloton...

... peloton nechám projet a co pak? Budu pokračovat v jízdě, aby mě třeba záhy v zatáčce překvapila další skupinka závodníků (jako v případě motoveterána)? Nebo budu čekat na nějaké uzavírací vozidlo? Ale jak takové poznám? A pojede vůbec nějaké? Tento kočkopes v podobě uzavřené neuzavřené komunikace zavání průserem. Ať už kvůli snížené inteligneci pořadatelů, cyklistů nebo řidičů. Když už musí sportovci poměřovat, kdo má rychlejší galusky, nechť tak činí za úplné uzavírky nebo za plného provozu s přizpůsobením tomu jízdy.

K zastavování vozidel: Z jedoucího vozidla dávají toto znamení kýváním paže nahoru a dolů nebo vysunutým zastavovacím terčem. A současně: Znamení k zastavení vozidla se musí dávat včas a zřetelně... Takže asi tak. Ve videu z motoveterána jsem si žádného takového znamení nevšimnul.

A jako bonus železniční přejezdy : Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd,...dává-li znamení k zastavení vozidla zaměstnanec dráhy kroužením červeným nebo žlutým praporkem a za snížené viditelnosti kroužením červeným světlem,... Jen netuším, co je zde k naběhnutí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:05:45    Odkaz na tento příspěvek  

doktor: tak nejak si myslim, ze to uzaviraci vozidlo pujde poznat treba podle toho, ze za nim pojede kolona aut.

mohu jen zopakovat - lepsi znaceni a zabezpeceni uzavirky samozrejme ano, ale take by opravdu nebylo od veci pouzivat vzdy a vsude mozek.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 07:45:33    Odkaz na tento příspěvek  

Peleton obvykle nejsou ti tři jezdci za první motorkou. To už je holt na inteligenci každýho motoveterána, jak s tim pokynem naloží. Asi tomu policajtskýmu mávání rozuměl, když zastavil, ne?
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 10:28:56    Odkaz na tento příspěvek  

(jinak teda ad motoveterani - myslim, ze skore vikendoveho zavodu v horicich minimalne zaklada podezreni, ze ne vsichni jezdci na veteranech budou hvezdy bezpecne jizdy.)


co bych si nezapausalizoval, kdyz uz to tady dela kde kdo :-)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1825
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 13:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak nejak si myslim, ze to uzaviraci vozidlo pujde poznat treba podle toho, ze za nim pojede kolona aut.
Nebo taky ne, když provoz na dané komunikaci bude minimální či se řidiči rozhodli použít objízdných tras. Za prvním pelotonem jely motorky - jak mohu poznat, že to nejsou právě uzavírací vozidla? Taky by mě zajímalo, jak měli/mají organizátoři zabezpečeny výjezdy z míst mimo komunikaci - z lesních a polních cest, kudy se mohou dostat mezi závodníky motoristi, aniž by tušili, že se zde nějaký závod vůbec koná.

Peleton obvykle nejsou ti tři jezdci za první motorkou.
A jak prosím pěkně mohu zjistit počet účastníků závodu a počet skupinek, ve kterých jedou? A že jde vůbec o závod? Z mávání z jedoucí motorky či auta to nevyvěštím. Zažil jsem již několikrát zřejmě trénink cyklistů - doprovodné vozidlo vpředu, následovala skupinka cyklistů a... a dál nic. Což takhle postavit se v předstihu na místo, kam trasa závodu směřuje, nejlépe na křižovatku, z níž ústí cesta, po níž se jede, tam zastavit vozidla mířící proti závodníkům a nechat je stát, dokud jezdci neprojedou, popř. motoristům vysvětlit situaci - cyklistický závod za částečně omezeného provozu, kolik můžou očekávat jezdců, jak na ně budou upozorněni atd. A před každou skupinkou by jel organizátor, který by zastavoval případná vozidla, čímž by byla vyřešena i vozidla, která se dostala na silnici z lesních a polních cest. Takto jela druhá skupinka, se kterou se veterán srazil, nikým nekryta. Takže ano, mozek používat, což ale platí hlavně pro organizátory, kteří musí myslet i nato, že ne všichni motoristi mají věštecké schopnosti a myslet za ty, jež disponují omezenou mozkovou kapacitu. I jézeďáci mají přesuny kombajnů leckdy lépe zorganizovaný.

(jinak teda ad motoveterani - myslim, ze skore vikendoveho zavodu v horicich minimalne zaklada podezreni, ze ne vsichni jezdci na veteranech budou hvezdy bezpecne jizdy.)
Nejezdí se Hořice náhodou na uzavřeném okruhu?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 14:53:15    Odkaz na tento příspěvek  

doktor: jste presne ten pripad, o kterem mluvim - nez premyslet, co by mohlo neco znamenat (treba takova auta s koly na strese pomalu jedouci za nejakymi cyklisty), radsi budete vymyslet tisic duvodu, proc by vas nemelo ani napadnout, ze by to mohlo neco znamenat.

muzu jen po ste zopakovat, ze poradatele daneho zavodu byli banda trotlu, kteri zaslouzi pohnat pred soud, a stejne tak muzu po ste zopakovat i to, ze primarni je vzdy a vsude pouzivat mozek a snazit se predvidat, nikoli mozek vypnout a kvakat "nemoh sem vedet".
docela me mrazi z lidi, kteri sedaji za volant (ci riditka) s takovymhle pristupem.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 14:54:38    Odkaz na tento příspěvek  

(jeinak esli se horice jezdi na okruhu, je to skore jeste hodnotnejsi, nez jsem myslel)
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 15:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(jinak teda ad motoveterani - myslim, ze skore vikendoveho zavodu v horicich minimalne zaklada podezreni, ze ne vsichni jezdci na veteranech budou hvezdy bezpecne jizdy.)

Co má závod soudobých šestistovek společného s veterány, to asi víte jen vy.
Pro upřesnění: Hořice se jezdí ve městě a mimo město. Je to sice okruh, ale vytvořený z veřejných komunikací, tj. nikoli speciální závodní okruh. A je samozřejmě během závodu uzavřen a pořadateli hlídán. K nehodě a úmrtí závodníka došlo při kolizi dvou závodních strojů, pravděpodobně chyba jednoho z jezdců. Ale jezdců na moderních mašinách, které nemají s veterány nic společného. Plus došlo v době závodů ještě k jednomu úmrtí, ale nikoli v souvislosti se závody - v depu zkolaboval a zemřel jeden z jezdců, což se ovšem stalo v době, kdy nejel, tudíž to nelze dávat do jakékoli souvislosti s jeho schopností řídit.
Vidíte v tomhle někdo nějakou souvislost s motoveterány a způsobem jejich jízdy? Já ne, mně to přijde jen jako snaha najít za každou cenu důvod, proč plivat na veteránisty.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 16:37:38    Odkaz na tento příspěvek  

pardon, omyl. cetl jsem clanek, kde o tom bylo psano jako o zavode veteranu. i pri sve skepsi ke schopnostem novinaru jsem nepredpokladal, ze by bylo potreba si tuuto skutecnost overovat.

kazdopadne na veteranisty se tu nikdo plivat nesnazi a uz vubec ne za kazdou cenu.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 19:30:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řeknu to takhle - pokud napíšete, že nezanedbatelná část "běžných" motorkářů se chová jako cvoci, budu souhlasit, protože tomu tak skutečně je. Pokud by se dělal poměr mezi počtem jedinců zřejmě přesvědčených o vlastní nesmrtelnosti a celkovým počtem řidičů daného typu vozidla na silnicích, tak je nejspíš mezi motorkáři bláznů nejvíc.
Ale házet do stejného pytle veteránisty je silně unfair. Jedna věc je mít peníze, koupit si novou mašinu a pak to mydlit, co to dá. Druhá věc je sehnat někde vrak, půl roku nebo taky dva roky to doma čistit, shánět dokumentaci všude, kde se dá, objíždět burzy a sledovat internetové bazary, jestli náhodou někdo neprodává díly, které na vraku chybí, a nakonec si nesehnatelné díly obejdnávat na zakázku nebo v případě zručnějších jedinců vyrábět doma na koleně. Když potom ten starý stroj po letech zase ožije, tak k němu má člověk úplně jiný vztah a rozhodně se k němu bude chovat jinak než k běžné mašině nebo autu, protože to je v podstatě spotřební zboží, zatímco veterán je kusem života svého majitele. Potom si člověk dává sakra pozor, aby ten svůj unikát někde nepoškodil.
Proto mě tak nadzvedly poznámky na veteránisty, protože stavět je do jedné řady s běžnými motorkáři nebo automobilisty opravdu nelze.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 22:54:16    Odkaz na tento příspěvek  

tass: tohle mi nemusite povidat, mam par kamaradu s timhle konickem. takze uz jsem videl i formuli wartburg junior sestavenou behem dvou let v obyvaku ve druhem patre, ci ariel v-twin v loznici :-)

nicmene, uz jsem se omluvil, ze jsem to napsal na zaklade mylne informace z medii.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 00:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ...: V pohodě, já ani nečekal omluvu, jako spíš pochopení, že tohle je zcela jiná sorta lidí, kteří skutečně nemají ve zvyku riskovat poškození svých strojů zbytečnými chybami.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 10:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirko z ..., ve svém příspěvku odporuješ sám sobě. Pořadatelé byli banda trotlů, přesto mají ostatní používat mozek a předvídat? Nevymýšlím tisíc důvodů, proč by mě nemělo napadnout, že by to mohlo něco znamenat. Naopak, uvádím možné eventuality, které by mohly nastat a na které by měli pořadatelé myslet a dle toho uzpůsobit organizaci závodu. A pokud jsou pořadatelé banda trotlů, nezúčastnění motoristé to za ně nevymyslí. Křišťálová koule zatím není povinnou výbavou vozidla. Za volantem mozek používám a snažím se předvídat, což mimojiné uchránilo již několik cyklistů před zraněním, když opomněli na existenci své levé ruky či význam značky "dej přednost v jízdě", no jedu-li po silnici, proti mně jede motorka následovaná hloučkem cyklistů a za nimi další motorky, vskutku mohu pouze domýšlet, co by to mohlo znamenat. Zda trénink cyklistického klubu či závod. Jestli je to jen jedna ze skupinek závodníků a další budou následovat nebo je to jediná skupinka. Zda mohu pokračovat nebo vyčkat a jak dlouho. To nejsou výmluvy a důvody osočovat mě, že nepoužívám mozek, to jsou samozřejmosti, na které má myslet pořadatel závodu a patřičně závod organizovat a informovat dotčené motoristy.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 21:37:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono je vůbec otázka do pranice, zda policista může zastavovat vozidla z jedoucího vozidla v protisměru. Formulace v Zákoně, §79 (2) cituji:

Policista ... může z jedoucího vozidla zastavovat vozidla ... ze směru jízdy zastavovaného vozidla.

Z této věty si myslím, že mávající policajt v protisměru jaksi neplatí.

Předchozí věty odstavce sice řeší způsob dávání pokynu k zastavení vozidla (terč, kývání pažemi...), ale neřeší v jakém vztahu může/musí být policejní vozidlo vůči zastavovanému vozidlu.

A kdybych chtěl být opravdový hnidopich, tak ještě napíšu něco o tom, že Zákon o provozu na pozemních komunikacích vůbec legálně neumožňuje průjezd cyklozávodníků přes přechod pro chodce, přes žel. přejezd a dokonce i přes přejezd pro cyklisty bez toho, aniž by se závodníci nezačali chovat jako "normální" cyklisté - nejedná-li se tedy o uzavřený okruh. Správně by na všech třech místech měli "závodníci" umožnit přecházení chodců, resp. dávat přednost drážním vozidlům a rekreačním cyklistům-nezávodníkům. Když Mirek Dušín varoval ostatní "Už nikdy nejezděte závody na silnici", určitě dobře věděl proč. Pozemní komunikace není závodní dráha a platí to pro všechny.

Doktor + Jirka Z a debata na téma přejezd:
Já vidím problém ve formulaci "zaměstnanec provozovatele dráhy". Klasický příklad z praxe - pojedu o víkendu s párou, topí kolega Bram. Zastavíme před nechráněným přejezdem se špatným rozhledem a silným provozem. Já jako strojvedoucí budu chtít topiče Brama poslat s červenou fanglí zastavit provoz na silnici. Problém je na Světě: Bram totiž není zaměstnanec provozovatele dráhy (SŽDC).
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.179.156
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 22:09:55    Odkaz na tento příspěvek  

No a pak je druhej problém, jak má šofér za jízdy poznat, že ho zastavuje zaměstnanec provozovatele dráhy a ne nějakej hejhula jen tak z hecu. A vůbec, žádnej provozovatel dráhy neexistuje, existuje provozovatel drážní dopravy (ČD a další) a správce dopravní cesty (SŽDC). Tyhle pozitivistický zákony vždycky děsně rychle zastaraj. Sorry za OT, ale jak vidíte neni rozumně upravenýho vůbec nic, ne jen organizace silničních závodů
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.179.156
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 22:51:59    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_barchánek: nevim z jaký verze citujete, ale z věty Z jedoucího vozidla dávají toto znamení kýváním paže nahoru a dolů nebo vysunutým zastavovacím terčem. žádný omezení na směr jízdy souhlasnej nebo protisměrnej nedokážu vyvodit. Až následující věta používá formulaci "ze směru jízdy zastavovaného vozidla, a to zepředu i zezadu", avšak zase jen v souvislosti se světelným nápisem STOP na policejnim vozidle.

Za směroplatný považuju to, že ten veteránista na ono "nejasné mávání" policajta opravdu dle vlastního videozáznamu zastavil. Ono taky v reálu vidí oko o hodně dál a jasněji, než videozáznam širokoúhlym ohniskem na mizerný kameře. Chyba holt byla, že se rozjel předčasně ..
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 23:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdybych chtěl být opravdový hnidopich, tak ještě napíšu něco o tom, že Zákon o provozu na pozemních komunikacích vůbec legálně neumožňuje průjezd cyklozávodníků přes přechod pro chodce, přes žel. přejezd a dokonce i přes přejezd pro cyklisty bez toho, aniž by se závodníci nezačali chovat jako "normální" cyklisté - nejedná-li se tedy o uzavřený okruh. Správně by na všech třech místech měli "závodníci" umožnit přecházení chodců, resp. dávat přednost drážním vozidlům a rekreačním cyklistům-nezávodníkům. Když Mirek Dušín varoval ostatní "Už nikdy nejezděte závody na silnici", určitě dobře věděl proč. Pozemní komunikace není závodní dráha a platí to pro všechny.

Na čem jedete Petře, mohu-li se zeptat?
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole