K-report
 

Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 01. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...) » Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 01. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 12:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak to zjevně předem nahlásili
Jak to, když nebyly žádné povinné předhlašovací formuláře?
(No a v Tanvaldě jsem zase viděl, jak se dvě předhlášené skupiny snažily narvat do sólo 810 do Železného Brodu, protože přívěšák "nebyl".)
Připojuji se k dotazu: můžete mi sdělit jediný důvod, proč po zavedení povinných registrací začít/zůstat jezdit vlakem? (V některých relacích a sockoskupinách maximálně ta cena.)
PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.117.208.156
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 12:14:08    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Vsaďte se, že do ("naší") školy nepřijde ani byť jen posraný mail od přednosty krajské modrogumní stanice, že se mění podmínky pro skupinové cestování. Důležitější je sponzoring Davis Cupu.
V karlovarském kraji nám KCOD upozornění na výlety posílá každý rok, včetně potřebných kontaktů, aby si nás v pokladně nepřehazovali jako horký brambor.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 13:01:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když ale si koupíte skupinovou jízdenku, tak hned máte připomínky, že bylo 20 dětí a tady je 21 jízdenek a proč platit tu 21.

Počkejte, kdo má ty připomínky? Rodiče? Oni vidí fakturu za autobus resp. tu jízdenku? Účetní? Zaúčtovat jde téměř všechno. Dvojlůžkový pokoj pro jednoho. Back-to-back ticketing (kdo nezná, dvě zpáteční letenky pro jediný zpáteční let, dokonce na den mimo termín cesty, aby se ušetřilo). BayernTicket pro 5 když jede jeden. Mám obavu, že tady vás buzeruje spíš vaše účetní, než ČD.

musela z vlastního mobilu a za své obvolat všechny rodiče

Jestli učitelé nemají pro takové situace jiné řešení, tak to není od zaměstnavatele moc dobře. Pokud by se dítě ztratilo třeba ve městě, tak by to taky učitelka řešila za své?

Když vystoupí první, aby se děti nerozběhly po perónu, tak nemůže projít vagon a zjistit, jestli tam někdo něco nezapoměl .... děti ze druhé třídy lezou do špatného vlaku.

Jak se takové situace řeší třeba v metru, kde bývá větší zmatek, méně času, a přitom průvodčí žádní? Nebo na Západě, kdy průvodčí v osobácích častěji nejsou než jsou, strojvedoucí zmáčkne zvonek, zavře dveře a jede?

Tím neříkám, že by průvodčí neměl pomáhat, když to je možné, ale mám obavu, že očekáváte, že všechno zařídí. V Cityelefantech kolem Prahy by se musel průvodčí rozdělit na tři, kdyby měl být vždy tam, kde by se taková pomoc mohla hodit.

Nebo, když si vzpomenu na horor, kdy jsem jel sám s 23 devíťáky z Budějovic do Kolína a v Praze měl budějičák na příjezdu zpoždění. To byl běh na hlavním nádraží a po nástupu do druhého rychlíku jsem se jenom modlil, jestli přestoupili všichni. A to ještě výpravčí měl kecy, když jsem stál u posledního vozu a čekal jsem, zda ještě někdo nevyběhne z podchodu...

Tady je myslím dost důležité, zda vám průvodčí řekl, že přestup zajištěný bude, nebo nebude. Hlavák je velký, IDOS tam myslím počítá na přestup cca 8 minut a takhle honit s dětmi vlak je risk, zvlášť když to z Prahy do Kolína jezdí poměrně často.

Pokud se čekání toho druhého vlaku nedohodlo, tak ten výpravčí(průvodčí?) toho druhého vlaku možná ani nevěděl, že běžíte pozdě od jiného vlaku. Čekal bych, že speciálně na trase Praha-Kolín lidi chodívají na vlak na blind, zkouší chytit to co zrovna jede, a čekat s odjezdem, než lidi přestanou vybíhat z podchodu, by mohlo provoz na tom přetíženém nádraží rozvrátit.

Pokud se čekání vlaku dohodlo, tak by se mělo čekat tak dlouho, aby se dalo přestoupit v relativním klidu a pokud se tak nestalo, tak to je chyba ČD.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5019
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 13:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

musela z vlastního mobilu a za své obvolat všechny rodiče

Jestli učitelé nemají pro takové situace jiné řešení, tak to není od zaměstnavatele moc dobře. Pokud by se dítě ztratilo třeba ve městě, tak by to taky učitelka řešila za své?


Nevšiml jsem si, že by učitelé fasovali služební mobily (to tak možná vedení školy a taky ne všude). Co si tak pamatuju ze školy, tak volali ze svého soukromého mobilu, když bylo třeba. Silně pochybuju, že by jim to škola proplatila.
Marek T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.85.197
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 16:20:31    Odkaz na tento příspěvek  

Silně pochybuju, že by jim to škola proplatila
Učitel je v takovém případě, zpravidla, na služební cestě. A v rámci vyúčtování pracovní cesty má samozřejmě nárok na proplacení prokázaných nutných vedlejších výdajů. Sem spadají i výdaje na telefon. Více např. zde: http://www.vyplata.cz/zamestnanec/pracovnicestatuzemska.php

Jinak mi už ale tato debata na téma konec školních výletů (pro většinu normálních cestujících to znamená konec obtěžování od skupin ječících a nevychovaných děcek) připadá poněkud únavná.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 5-2010

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 21:26:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Důležitější je sponzoring Davis Cupu.
Ten ale v prosinci skončí, tak buďte v klidu.

Tmavý pivo se sirupem
řízek v sósu s knedlíkem
cigára Káro byly fajn
pak z U-Bahnu na S-Bahn
Dětská jízdenka?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.224.67
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 00:51:45    Odkaz na tento příspěvek  

Možná by se dráhy mohly podívat k nenáviděné konkurenci, jak to tam funguje s jízdenkami pro děti, když už rodič má "zákaznickou" kartičku a jede s dítětem. Za to výpalné, co se vybírá za in-kartu, bych čekal, že bude umět minimálně to stejné, co karta u konkurence zcela zdarma. Tj. provázanost s eshopem, možnost nákupu na jednu kartu jízdenek pro více cestujících různých skupin. A ne to, že si eshop ani nepamatuje po přihlášení, že na in-kartě je in25 a musí se pořád dokola zadávat osobní údaje při nákupu.
Prostě si při koupi/rezervaci jízdenky přidám jízdenku pro dítě za nulu (v rámci ČR). U drah by to bylo jednodušší v tom, že tam není povinná místenka, čili pouhá formalita. Navíc pokud vlak jede v rámci IDS, tak ta povinná jízdenka odporuje tarifu IDS - budou dráhy nutit předělat přepravní podmínky celý krajský IDS? Nebo formálně teda bude průvodčí ve vlaku tisknout kvanta jízdenek, aby byli panáci co to vymýšlejí, spokojeni? Ani bych se nedivil, kdyby je napadla ptákovina s přirážkou při vydávání ve vlaku - to by ovšem byla velmi zajímavá situace a průvodčí by asi měli začít chodit na sebeobranu.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 09:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako učitel SŠ, který všude kromě Prahy (tam je od nás mizerné spojení, až dostaví koridor, třeba se to zlepší) jezdí s dětmi na exkurze vlakem, to vidím následovně:
a) Proč jezdím vlakem a ne autobusem: Je to levnější (při 30 dětech tak o 1/3), pro děti zábavnější, neplatí se prostoje, nemusí se řešit parkování a autobus se v exponovaných časech u nás musí objednávat i měsíc dopředu, což ještě kolikrát ani není domluvený program exkurze.
b) A teď co nové opatření přinese za problémy:
Fakt nevím, kolik těch dětí přijde. Ony se kolikrát ani předem neomluví a ráno prostě na nádraží nejsou. Mají na to doplácet ostatní (rozpočítat jízdenku na menší počet)? Mám zavést stop-stav tři dny dopředu a kdo onemocní stejně jako ten neomluvený prostě jízdné zaplatí? (To budou ale patrně "prskat" rodiče a výsledek je, že se pojede tím busem - který ale nikdo kromě rodičů vlastně jet nechce.) Mám nahlásit o 2-3 děti méně a když náhodou všichni přijdou, dokoupit jízdenky za "plné" (to vyjde dráž, ale ne o tolik, jako rozpočítání jízdenky)?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4315
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Tak sa tých rodičov opýtajte, aký je rozdiel medzi riešením "absentujúceho" v prípade, že je kúpený lístok na určený počet ľudí a v prípade autobusu, ktorého cena je voči počtu detí naprosto invariantná?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1642
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná by se dráhy mohly podívat k nenáviděné konkurenci, jak to tam funguje s jízdenkami pro děti, když už rodič má "zákaznickou" kartičku a jede s dítětem. Za to výpalné, co se vybírá za in-kartu, bych čekal, že bude umět minimálně to stejné, co karta u konkurence zcela zdarma. Tj. provázanost s eshopem, možnost nákupu na jednu kartu jízdenek pro více cestujících různých skupin.

Tohle eShop ČD umí. Pokud jedete spolu, tak v rámci jednoho nákupu můžete nakoupit jízdenky pro více lidí (pro sebe, děti, kamaráda). Zaplatíte to najednou, identifikačním průkazem je pro všechny vaše In-karta, tu stačí předložit ve vlaku a vytištěnou jízdenku ani mít s sebou nemusíte. Ostatní cestující jen musí prokázat nárok na slevu, pokud nějakou mají.

A ne to, že si eshop ani nepamatuje po přihlášení, že na in-kartě je in25 a musí se pořád dokola zadávat osobní údaje při nákupu.

Osobní údaje zadávat nemusíte. V eShopu je sekce "Upravit profil", kde zadáte číslo In-karty, jméno, telefonní číslo, prostě to, co chcete, aby se vám předvyplňovalo jako identifikační údaje při nákupu.

Ten typ aplikace si to ovšem nepamatuje. A dost tam chybí schopnost uložit si profily častých cestujících - což by se hodilo, ať už s Vámi jedou jako spolucestující, nebo jim jen kupujete jízdenku a oni pak jedou sami.

Prostě si při koupi/rezervaci jízdenky přidám jízdenku pro dítě za nulu (v rámci ČR). U drah by to bylo jednodušší v tom, že tam není povinná místenka, čili pouhá formalita.

Tohle přece eShop ČD dávno umí. Přidáte jednoduše na první stránce do "Výběru cestujících" položku "dítě (0-5 let)". Nezaplatíte samozřejmě nic navíc, ale dítě dostane místenku. Čekal bych, že pokud zavedou nutnost mít i nulovou jízdenku, tak eShop vygeneruje i tu jízdenku.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8692
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela zajímavý že zejtra má z Prahy do Chebu Excel dle éšopu vyprodanou kapacitu kol.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:28:54    Odkaz na tento příspěvek  

Se na R 440 podíváme osobně před cílovou stanicí... :-) V Chebu má bejt taky nějaká porada, že by úředníci začali jezdit na kolech? [nene]
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1643
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:31:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dojem, že se to tu někdy řešilo. Prý když tam v tom prostoru přepravují nějaké krámy, tak rezervaci kol zablokují.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 14:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[crazy]

Řídící systém INTELO
youda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.235.98
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 16:26:36    Odkaz na tento příspěvek  

Dobré odpoledne, snad se ptám na správném místě - nevíte jak je to s cestováním se psem v lůžkových vozech EN do zahraničí, konkrétně EN Slovakia? Na stránkách ČD jsem našel nějakou zmínku o tom, že to snad jde jen při rezervaci celého oddílu pro daného cestujícího + s jízdenkou pro psa. Je tomu skutečně tak?
Jarda_kučera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 17:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A Vy nevěříte webu ČD? Tak věřte, že od nového GVD bude ještě hůř...
Lukáš 123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.5.54
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 17:38:33    Odkaz na tento příspěvek  

Youda: Je tomu tak, ale můžete jet Šíravou/Excelem ve dvojce Béčku a ušetříte odhadem 1000,- Kč na jedné cestě.

Chtěl bych se ještě zeptat ke kilometrické bance. Pokud plánuji dvoudenní výlet v prosinci o víkendu, kdy se mění jízdní řád, s nástupem jízdy v sobotu, bude problém, když uvedu do směrování trať Prostějov - Chornice - ČT, kam kterou projedu až v neděli? Jak to bude vypadat v reále - budou mi odepsány kilometry až v neděli, anebo je někdo sečte "ručně" podle knižního jízdního řádu 2014/2015? (tak jako tak bude odpis 400km, ale je třeba uvést skutečnou vzdálenost)
Vycházím z předpokladu, že jízdenku např. Dzbel - Chornice bude možné zakoupit až v neděli po změně jízdního řádu.

Pro zamýšlenou trasu předpokládám, že naposledy dojede Excel do Prahy 3:40.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 17:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

72.7. Přeprava zvířat
Psi a kočky se smějí vzít do lůžkového nebo lehátkového vozu, jestliže si jejich majitel a příp. doprovázející osoby zakoupí jízdenky a lůžkové nebo lehátkové lístky pro celý oddíl k výhradnímu použití. Mimo to se zaplatí odpovídající dovozné za psa, vyjma slepeckých psů. Majitel musí na zvíře v lůžkovém nebo lehátkovém voze dohlížet. Ručí za škody, které zvíře způsobí. Jiná zvířata se zásadně nesmějí brát do lůžkových a lehátkových vozů. Železnice zúčastněné na běhu lůžkového nebo lehátkového vozu mohou všeobecně nebo v jednotlivých případech stanovit odlišné podmínky.

http://www.cd.cz/assets/infoservis/cim-se-ridime/zuj_15_6_14web.p df
Vašut
Moderátor

Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 18:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice už tu toho bylo probráno na toto téma dost, ale nedá mi to, abych nepřispěl svojí troškou do mlýna:
- jako držitel in karty se zaplaceným polovičním výpalným jsem si naivně myslel, že by připravovaná změna mohla držitelům těchto karet přinést i nějaké "prozákaznicky orientované výhody" - jeden příklad za všechny: když může být na in 100 (či režijce) kolo zdarma, tak proč by k in 50 nemohlo být třeba také za 50 %, či něco jiného, co by věrného zákazníka motivovalo jezdit dále vlakem. Bohužel antizákaznicá politika ČD však připravovanými změnami dostává další level. Sice je pravděpodobné, že se sníží počet "těch řvoucích spratků" ve vlacíh (ikdyž my už po několikerém dokurvení skupinové slevy zase tak často skupinovku nevyužijeme a holt to rozpočítáváme na různé kombinace s dětskými lístky - což ovšem je další komplikace).

Bohužel, například pro mojí osobu jsou připravované změny značně demotivující protože: 1,- Světe div se, mám doma malé dítě, se kterým někdo z nás cestuje často vlakem. Tudíž další komplikace (čti: buzerace) s nulovým lístkem. Proč má být potřeba (nebo neschopnost?) dopravce zjistit počet cestujících (nebo onen nulový lístek má jiný účel?) přenášena na cestujícího v podobě povinnosti pořizování jízdenky? Do dneška jsem nikde ofiko neviděl, zda onu nulovou jízdenku opravdu vydá i průvodčí bez pisného, či ne... Takže my co máme předplatní jízdenky (abychom nemuseli k pokladně) tam kvůli prckovi stejně budeme muset? Jak prozákaznické. Mimochodem - (co na to třeba -aa- a spol?) Jak bude vypadat situace - rodič jede na jízdenku PID a má s sebou malé dítě, dle jakého tarifu jede dítě? Dle mého názoru také dle tarifu PID (nebo se mýlím?). V tom případě si ale ČD vydáním nulové jízdenky přisvojí cestujícího, který jim tarifně nepatří... takže pokus o podvod? Jak zabráníme průvodčímu, aby těch nulových jízdenek nevydal více a tudíž ČD nevykázaly více dětí?
2,- A co čert mechtěl: kromě toho, že máme doma prcka, se kterým jezdíme vlakem také už "pár let" vedu mimoškolní dětský kolektiv (oddíl). I přesto, že jsme se mnohokrát snažili naši jízdu s ČD pořešit předem, mnohdy jsme nedostali ani místenky o nějakých posilách se nám taky mohlo jen zdát. (Netvrdím, že zážitky s ČD byly pouze negativní, ale bylo jich mnoho) Opravdu nemám důvod si myslet, že se to nějakým předhlášením zlepší. Ovšem přibližně přesný počet cestujících znám zpravidla jen při akcích typu tábor, kde jsou přihlášky a platby dostatečně dlouho předem. U víkendovek, či jednodenních výprav toto prostě možné není. Bohužel je taková doba, že lidé nejsou zvyklí řešit věci dopředu a u mnohých rodičů to ani nejde. Mnoho let se rodiče snažíme motivovat k včasnému přihlašování, a (to i finančně) ale prostě to není možné 100% uhlídat. Přeci nemůžeme nutit jet vlakem někam Pepíčka, který v týdnu přinesl ze školy chřipku... To by nám poděkovali i ostatní spolucestující. Bohužel, není řešením takové dítko (co má paka rodiče) nechat doma, protože to přeci (aspoň my co pracujeme s dětmi) děláme pro děti. Navíc nemůžeme trestat děti za chyby jejich rodičů. No a v neposlední řadě se to může podepsat i na programu... tudíž to opět odnesou děti.
Myslím tedy, že určitým dílčím řešením by mohlo být skupinu předhlásit (když už bez toho ČD nemohou existovat, ale proboha ne na přesný počet lidí a ne, že budu muset dva dny před odjezdem k pokladně - my u nás totiž žádnou nemáme...). Ovšem v případě, že předhlášení resp. následné potvrzení proběhne, budu od dopravce požadovat, že pojedu jako člověk... :-)

Někde tu proběhla zmínka o "řvoucích parchantech" ve vlaku (proto jsem to výše také v uvozovkách použil) - při svém denním dojíždění do zaměstnání mám také rád klid - a hodně - tudíž mě také vytáčejí řvouni ve vlaku, ale Vážení, sáhněme si do svědomí, jsou to opravdu jenom děti? Kolik z Vás například ve vlaku telefonuje?... S klidným srdcem a nohama na zemi zde prohlašuji, že naše dětská skupina zpravidla nadělá méně bordelu, než jeden telefonista. Ono je to totiž o lidech. I zdánlivě rozjančené děti jdou zklidnit. Takže je to o osobě učitelky, vedoucího a pod., stejně jako o tom člověku, co hlasitě telefonuje, či se hlasitě baví.

PS: ČD by se vážně měly zamyslet nad svým přístupem ke skupinám cestujících a zvláště pak těm dětským, nebo se opravdu za pár let stane, že skupinové jízdenky budou moci zrušit, neb nebudou mít koho vozit. Modrým gomám (nejen) z nábřeží ještě zřejmě nedošlo to, co my v naší skupině vidíme leta - mnohé děti jezdí vlakem pouze s námi, my je učíme, co je vlak, protože s rodiči jezdí výhradně autem a když náhodou musí použít veřejný dopravní prostředek, tak jedině žlutý bus (pozor: toto v žádném případě není reklama na jistou firmu)

ČD: Zákazník? Co je to? ...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 10:06:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vašut: Myslím, že to chce abyste vy co s tím máte zkušenosti psali na GŘ a popsali realitu, pak je šance, že se umoudří a bude možné nahlašovat skupiny stylem (15-20 dětí)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 10:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale vždyť se stejně nic nestane. Tam, kde se chce, to posilování funguje už dnes, tam kde se nechce se akorát vymýšlejí způsoby, jak nadbytečný substrát od cesty vlakem odradit a NEMUSET posilovat.
P.S. Ta velkoskupinová jízdenka bude vázána na konkrétní vlak?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 10:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Tipuju, že ano, když se musí vyplnit nějaký komplexní formulář, tak tam bude určitě i čas odjezdu. Šijou si na sebe slušný bič, protože teď půjde na jejich vrub jakákoli vina za neposílení. Jsem zvědavý jestli na 041 v době školních výletů začne jezdit víc než jedna duonova, tam je každoroční období naprosto nemožného cestování a to po celé trase.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 10:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šijou si na sebe slušný bič, protože teď půjde na jejich vrub jakákoli vina za neposílení.

Právě naopak. Tu žádost zřejmě půjde jak schválit, tak neschválit. A tak ji jednoduše neschválí a hotovo.
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 11:08:40    Odkaz na tento příspěvek  

...což ten bič bude defacto taky...
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 11:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak tam bude určitě i čas odjezdu
Tak jim na to samozřejmě všichni nakašlou, třeba nějaké školy z okolí Prahy jedoucí do "city" a zpět, kde to jezdí co patnáct minut, budou určitě na zpáteční cestě po ukončení programu řešit, jestli mohou jet tímhle panťákem nebo až tím ve tři čtvrtě.
(Jenže ty nijak jinak jet nemůžou, takže jejich ztráty se Čudné dráhy obávat nemusí; tím, že se odbaví rozdělenými skupinkami po šesti budou mít Čudné dráhy vyšší tržby; a do toho panťáku byť samozřejmě nijak posíleného se nakonec vždycky nějak vejdou. On to není od modrogumů zas tak blbě vymyšlený vejmrd se substrátem, jak to vypadá.)
Vašut
Moderátor

Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 12:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem se odvážil zeptat průvodčího, jak to tedy bude s onou jízdenkou za 0 Kč pro prcka... Odpověď? "Něco se chystá, víc nevím"... a zdrhal pryč [blush] Tak sakra, na co si to tady vedení ČD hraje?
(možná bych mohl zkusit onu jízdenku chtít "koupit" v předprodeji - to už by přeci správně mělo jít, ne?)

ČD: Zákazník? Co je to? ...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 12:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že velké skupiny 20+ to budou řešit tak, že třída o 28 dětech z nichž 2 jsou prokazatelně nemocná koupí jízdenku pro 26 a když se omluví další 3, tak se to prostě rozpočte mezi ostatní, furt to bude levnější...
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 13:14:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

možná bych mohl zkusit onu jízdenku chtít "koupit" v předprodeji - to už by přeci správně mělo jít, ne?
Nejde to, zatím stále ještě platí současný tarif, i pro předprodej.
MMMMM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.41.2
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 16:48:46    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den.

Náš oddíl jehož jsem vedoucím poměrně často píše ČD o tom že jedeme, dávám si obzvlášť pozor na výluky. Měli jsme i problémy, ale nedávno jsem jsem jim psal pochvalu, protože mi přišlo, že se to zlepšovalo.

S pravidlem nad 5 osob nesouhlasím. Sice nejčastěji jezdíme kombinace skupinovka pro lidi nad 15 a pro děti KMB, případně dohromady Skupinová víkendová apod., ale i tak nás bývá nad 15 let víc než 5. Na krátké výlety holt koupím třeba 1-2 skupinovky pro 5 osob a k tomu třeba 18 polovičních lístků (kartičky s fotkou máme). Máme štěstí, že jsme dětský turistický oddíl. Takovýto nákupy lístků asi jejich cílem nebyly, ale když jdu na výlet, tak mám vytipovaný 2-3 zpáteční vlaky, zpravidla se rozdělíme na slabší a silnější skupinu a někdy výlet zkrátíme, nebo prodloužíme a skončíme jinde.

Každopádně jim napíšu, škoda, že zrušili bonusy, to je další reálný zdražený. Nevím jestli je reálný nakupovat mobilem přes E-shop 10 minut před odjezdem jízdenky pro celý oddíl. Každopádně už mi během dvou dnů před odjezdem odpadlo i 8 dětí a neziskovky počítají každou korunu.

Martin
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 18:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

škoda, že zrušili bonusy, to je další reálný zdražený. Nevím jestli je reálný nakupovat mobilem přes E-shop 10 minut před odjezdem
Sice jezdím většinou sám, ale zrušení bonusu za nákup jízdenky z EPIKu považuji vzhledem k zákaznikům s INkartou za ránu pod pas.
Nakupuji především jízdenky z UNIPAJe a nebo u průvodčích právě z peněz na EPIKu. Takže tímto pro mě elektronická peneženka de facto ztrácí smysl. A nákup přes e-shop...jako třeba na Lidl poukázku dobrý, ale jinak zadávat číslo mé kreditky jen tak na net, to se mi taky moc nechce.
A já si před 14 dny nahrál na EPIK přes 2 tisíce.[angry]

(Příspěvek byl editován uživatelem MilanM.)
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 18:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čekat až 15 minut na to, než proběhne platba po zadání čísla platební karty
Asi používáme každý jiný eShop, protože u mne je to otázka několika sekund. [happy]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4320
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milanm: Ja som kdesi čítal, že sa rušil len bonus za eshop, bonus za EPIK by snáď mal naďalej platiť, plus je nový bonus pre EPIK v podobe storna zdarma.
Danny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdenky pro děti do 6 let za 0 Kč budou i ve vlaku bez přirážky. Je to v novém SPPO:
75. 1. Manipulační přirážku ani přirážku k jízdnému neplatí cestující při vystavení bezplatné jízdenky pro děti -6 a při úhradě přepravného za psa ve vlaku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Danny.)
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 09:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Tak aspoň to by bylo dobré...napíšu na ČD a uvidíme odpověď.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 974
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 17:43:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se zadáním čísla karty na netu není problém, ovšem si musíte dávat pozor, na jaké adrese se nacházíte.

Každý má právo na můj vlastní názor.
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 18:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Kopie původní zprávy:
Dobrý den,
chci se zeptat, zda-li bude od nového jízdního řádu nadále platit bonus 3 procenta za nákup jízdenek z EPIKU na pokladnách, u průvodčích a přes UNIPAJ?


Odpověď na podání č.: DN14-11-095

Dobrý den pane ......,
podle novinek v tarifu bude věrnostní bonusový program zrušen a ode dne vyhlášení nahrazen věrnostním programem pro cestující registrované na eShopu ČD.

S pozdravem

Renata Bali-Jenčíková
Kontaktní centrum ČD
840 112 113
__________________________________________________
Takže se opravdu věrnostní bonus bude rušit.[ko]
Fabec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 19:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, když budu chtít jet v pátek večer z Liberce do České Lípy, tak jsem nucen využívat kombinovaného spojení bus - vlak, s tím, že autobusová linka je v seznamu NAD pro vlaky na 086, dá se tedy v tomto autobuse využít slevy IN25 a platí v něm klasický papírový lístek zakoupený na nádraží?
Zachy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 01:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím o radu. Potřebuji koupit místenky na 13.12., EN 477, Dresden - Praha, eshop ovšem hlásí error Požadavku nelze vyhovět, na pokladně koupit také nejdou a víc baba nevěděla. Vím, že je to kvůli změně JŘ. Neví ovšem prosím někdo, ze zkušeností z minulých let, kdy, nebo zda-li vůbec dají Němci místenky do prodeje? Díky
VESNIČAN
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 4-2014
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 06:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZACHY : Doporučuji Vám vrátit se zpět na pokladnu a poradit bábě , aby zavolala na Dispečink rezervací ( Kdyby neznala číslo , tak jí poraďte , že ho najde v příloze 3 služebního předpisu KC 1 ) . Toto číslo je bohužel neveřejné , proto Vám ho nemůžu sdělit . Na dispečinku budou vědět okamžitě v čem je problém .
Pasažér
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 10:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad sleva EPIK. Dobré by bylo, kdyby za dobití přes eshop byly také body do věrnostního programu.
A kdyby to nešlo přímo za dobití, tak to třeba půjde obejít nákupem jízdenky (zisk bodů) a následným stornem (peníze se převedou na EPIK beze srážky). Výsledek bude stejný - získáte bonus a jízdenky nakoupíte přes EPIK u průvodčího/automatu/pokladny.

Nechme se překvapit s čím ve skutečnosti ČD přijdou...
Dispečink rezervací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 12:34:50    Odkaz na tento příspěvek  

Zachy, nikam neběhejte, kolegyni pokladní řekneme stejně jen to, co uvedu dále.

Dle aktuální telefonické informace od MÁV: rezervace na vlaky EN 477/6 momentálně nejsou dostupné nejen pro tento datum, ale ani pro další datumy v GVD 14/15. Důvod je na straně správce rezervačního systému EPA, který MÁV používá stejně jako DB, OeBB a některé další žel. správy. Tento týden rezervace určitě nepůjdou, měly by se spustit během týdne příštího (na 95% to nebude dříve než ve středu) - o tom Vás budeme zde informovat. Co však rezervovat lze, jsou přímé vozy ČD Praha-Budapešť-Praha které lze rezervovat na všechna data ve standardním předprodeji.

Dispečink rezervací
Zachy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 19:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vesničan: Ach jo, zase jsem se nechal lehce odbýt. Baba mi poradila, ať si cinknu na německý dráhy, že mi tam určitě řeknou, proč to nejde. Že by cinkla někam ona, nebo měla alespoň minimální snahu mi to zjistit, vůbec.. klasika.
Ale tady to byla jistota. Děkuji Dispečinku.
Byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.193.41.231
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 21:54:34    Odkaz na tento příspěvek  

Právě jsem udělál krásnou školáckou chybu nehodnou takovýho tarifního zkušence, kterým jsem:
zítra nejedu, pojedu až za týden. Koupil jsem novou jízdenku přes Eshop a starou chtěl vyreklamovat (nevyužití dokladu beze srážky při koupi jiné na stejnou trasu na jiný den). Omylem jsem ale vyreklamoval právě zakoupenou jízdenku (v historii nákupů jsem klik na poslední zakoupenou z předevčírem a nedošlo mi, že po koupi nového dokladu se historie nákupů ihned posunula a že už je to ta nová teď zakoupená), jako kód transakce uvedl její kód. Pak jsem si chybu uvědomil a vyreklamoval i tu původní s kodem nové. A teď jak z toho ven, abych příští týden v klidu dojel, když jakoukoli reklamací pozbývá jízdenka platnosti? :--). Díky za tipy.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 23:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Dispečink rezervací" je totéž co "centrální rezervační pracoviště ČD" na Masaryčce? Tam mě jednou dokonce z pokladny poslali.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 00:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byll: pokud to správně chápu, tak ty reklamace vyřizuje nějaká bába ručně, takže výsledek je nepředvídatelný. Prostě si kupte novou jízdenku a čekejte jak se s tím poperou, buď vám to vrátí beze srážky nebo se srážkou ...

Nevím, proč to takhle mají uděláno, asi nějaká forma masochismu nebo snaha zaměstnat si lidi umělou prací. Pokud důvodem reklamace není nějaká okolnost, která se musí ručně zjišťovat, tak by proces storna měl být automatický a vrácená částka okamžitě dostupná pro koupi jiné jízdenky. Bez zadávání nějakých kódů jiného dokladu.
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.159.229
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 05:22:26    Odkaz na tento příspěvek  

Oto 1648: Ano, to jsme my, naše pracoviště je v této chvíli rozdělené na dvě části - ta jedna veřejná, kam jste byl poslán a druhá je dispečink rezervací.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 08:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo snaha zaměstnat si lidi umělou prací.

Odbory, soudruhu, co jiného. Ten barák na nábřeží je tím hodně prolezlý.
Naštěstí pro INkartáře se už reklamace takto vyřizovat nebudou, takže pár bab z Olomouce nejspíš pujde.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)

Řídící systém INTELO
UBL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.67.81.5
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 09:28:14    Odkaz na tento příspěvek  

Vernostni program ČD Body: Neví nekdo, jak to bude presne? Jde mi o to, ze chci koupit IN-100 a kdyz to budu kupovat pres e-shop, tak dostanu vernostni body ? Muzu ty vernostni body pouzit pak za dalsi rok pri nakupu opet In-100 ? Na info ČD jsem psal, bohuzel mi odpovedeli vyhybave...
Byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.193.41.231
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 15:03:28    Odkaz na tento příspěvek  

OTO: díky moc, koupil jsem teď 3. jízdenku a napsal na obláku prosbu s vysvětlením jak to bylo a zda by mi mohli vrátit peníze za ty dvě předchozí. Uvidíme.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 18:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byll: Skutečně jste to vyreklamoval špatně? Já to udělal 1000% dobře a stejně byl výsledek jako u Vás - v reklamaci nová jízdenka. Prostě tam skočilo jiné číslo dokladu, než u kterého jsem to mačkal.

Každý má právo na můj vlastní názor.
Byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.193.41.231
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 20:34:31    Odkaz na tento příspěvek  

Kůň: já to udělal určitě blbě: páč jsem věděl, že chci vyreklamovat poslední koupenej lístek, koupil jsem novej, šel jsem na historii a omylem jsem vyreklamoval ten právě zakoupenej. Vidím to tam. Pak jsem vyreklamoval ten správnej.
Marek T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.85.197
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 08:42:28    Odkaz na tento příspěvek  

Podmínky pro skupinové jízdenky dle původně vyhlášeného tarifu do odvolání neplatí:
PaTV 045/23/2014
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/9DB15037-0E8E-4454-9E19-A88555FE5 86F/0/141128_PTV_23.pdf
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 09:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdo se nudil a od 14.12. se mění ceny prakticky všech včasných jízdenek - zpravidla zlevnění o 1 Kč.
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/E8217124-421C-4007-9B0E-966A963CA AD2/0/PTV23_priloha_1.pdf
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 12:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdo se nudil a od 14.12. se mění ceny prakticky všech včasných jízdenek - zpravidla zlevnění o 1 Kč.
Tak to je opravdu hodné chytrých hlav na nábřeží. [crazy]
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 5-2010

Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 21:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už někdo zkoušel objednat si přes eShop místenku do Business v Railjetu? Já jsem zadal jízdenku do první třídy a dále jsem si chtěl vybrat místenku v Business oddíle, ale eShop mi řekl "Vašemu požadavku nebylo možné vyhovět. Neplatný tarif pro daný počet cestujících nebo službu." ...

Tmavý pivo se sirupem
řízek v sósu s knedlíkem
cigára Káro byly fajn
pak z U-Bahnu na S-Bahn
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 21:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak v praxi funguje ta výměna povinné rezervace pro pendolino? Koupím si dnes jízdenku v eshopu s povinnou rezervací na příští týden. Někdy před odjezdem se rozhodnu, že pojedu o spoj dříve. Jde to spáchat nějak přes eshop nebo člověk musí na pokladnu?
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 22:32:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: Když jsem to zkoušel na Olomouckém nádraží den předem vyměnit na pozdější spoj, řekli mi že když je to koupené přes eShop tak jedině storno a koupit znovu. Pochopil jsem to tak, že jde vyměnit jen rezervace koupená na pokladně. Tak jsem musel stornovat a znovu koupit (oproti RJ,LE palec dolů) [lame]
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 22:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 22:52:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde to spáchat nějak přes eshop nebo člověk musí na pokladnu?
Hádám, že nějaké speciální udělátko pro místenky SC nemají, takže to bude stejné jako u jízdenky - tj. koupit novou a pak vyreklamovat tu starou (s odkazem na novou místenku beze srážky) a cca 3 dny po jízdě máte peníze zpátky.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 00:10:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdo se nudil a od 14.12. se mění ceny prakticky všech včasných jízdenek - zpravidla zlevnění o 1 Kč.

Ano, z 8460 cen se
7202 snižuje o 1 Kč (aneb ČD objevily baťovské ceny),
800 zvyšuje o 4 až 9 Kč,
434 se nemění,
24 se snižuje o více než 1 Kč, zejména
Brno-České Budějovice (až o 31 Kč, zřejmá reakce na autobusovou linku SA)
Jihlava-České Budějovice (až o 21 Kč)
Plzeň-Jablonec na Nisou (až o 31 Kč)
Praha-České Budějovice (až o 21 Kč)

A destinace "Třinec" se mění na "Třinec centrum" (zřejmá souvislost se změnou zastavování expresů).

Úředníci ovšem stále neumí používat Excel,
Praha-Telč je ve III. CÚ s In-kartou dražší (189) než bez ní (179),
Brno-Znojmo je ve III. CÚ s In-kartou dražší (85) než bez ní (79),
Hradec-Znojmo je ve III. CÚ s In-kartou dražší (85) než bez ní (79),
Praha-Tanvald je ve III. CÚ s In-kartou dražší (129) než bez ní (119),
Jihlava-Žďár je ve I. CÚ dražší (65) než ve II. CÚ (59),
Pardubice-Nový Jičín je ve II. CÚ dražší (189) než ve III. CÚ (179)

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)