K-report
 

Archiv do 20. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv do 20. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4957
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 00:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby někdo konečně zrušil povinné denní svícení
Jen to ne... Kdy už konečně všichni a bez vyjímky pochopí, že auto, které svítí, je i přes den, mnohem lépe vidět, než auto, které nesvítí? Co si tak pamatuju, minimálně třikrát mi zachránilo (moje) svítící auto krk. A jednou i cizí svítící auto.

Dobrá. Pojedu po silnici, nebudu svítit. Nebude svítít slunko, bude neutrální počasí. Jsem tedy relativně vidět. Vjedu do lesíka, vidět nejsem, ale nebudu svítit, protože proč bych měl, když nemusím, navíc žárovka je drahá záležitost, že, vyjedu z lesíka, začne pršet, ale svítit nebudu, protože proč bych měl?
Takhle nějak pak budou všichni uvažovat.

Takže jsem PROTI SPDS (říkám tomu správně?), není-li na voze z výroby (i když, jak říkal už Stanley, i pokud je to z výroby, je to diskutabilní), a PRO povinnost ve dne svítit.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3743
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 05:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, děkuji za názory tak i onak - ta světla na mém autě opravdu nejsou z Lidlu, stála skoro patnáct stovek a jsou homologovaná. Svítí podle mne velice slušně. Autu jsem montáží nic neudělal, drží to na dvakrát dvou malých samořezech v rámečku plastové mřížky pod nárazníkem a ty čtyři dírky na šroubky byl celý zásah do vozidla.
Ale právě i já z toho mám smíšené pocity, u piána hovořilo pro kromě trápení elektroinstalace i světel celodenním svícením taky to, že mi blbne páčka na přepínání tlumené - dálkové. V noci si všimnu hned, že jsem do ní drcnul a svítím moc, ale ve dne...

Jinak pro celodenní svícení jsem všema dvaceti, a mám spoustu svědků na to, že moje auta a vlastně i trolejbusy které jsem řídil svítily dávno před uzákoněním téhle povinnosti.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 07:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi mě spousta lidi tady ted odsoudí,ale jsem take pro zrušení svícení během dne. Např. Rakousko to take zrušilo a Německo něco podobného nikdy memělo.Osobně si myslím,že člověk který nevidí neosvětlené auto během dne,nemá na silnici co dělat. Na dopravních nehodách nemá to,zda auto bylo či nebylo osvětlené žádný podíl. Vím o čem mluvím.Pracuji u jedne ze složek IZS a skoro každá nehode je způsobena tím,že lidi jsou prostě pobláznění. Co je platné,že za jasného letního dne každý pátý vůz svítí ve městě dálkovými,když pak nedá přednost z prava. Jeden příklad - Pardubice,Dašická ul směr od Kostelíčka a odbočování na rychlodráhu. Považuji za zázrak,pokud mi tam dá alespoň jedno auto přijíždějící od Dašic přednost.Pardubáci jistě potvrdí. Jednou tam na mě jeden chytrolín dokonce hulákal,že tam mám značku dej prednost....-semafory přirozeně byly v provozu. Takže shrnutí-pokud se nenaučíme jezdit,je svícení k prdu.Neříkám v zimě,ale ted určitě. Osobně stejně nesvítím a v těchto měsících ani nehodlám. Tak a teď jsem zvědav,jak se do mě pustíte....)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7740
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pouštět se do tebe nebudeme. I když bychom měli. Protože pokud jsi jeden nesvítící ve šňůře osvětlených aut, je to ta nejhorší možná kombinace. Já se poprvé s celodenním svícením setkal v severních zemích v létě 1997. Bylo tam až netypicky krásné slunečné počasí. A tehdy jsem si říkal, že to svícení má něco do sebe. Hlavně při nízkém protislunci, střídání stínů a světla a podobných situací.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denní svícení je zajímavá tématika - si pamatuju, když jsem byl v 80. letech malej kluk, jak pořád v Auto Moto Revue a kdovíkde ještě vyzývali, ať lidi rozsvěcují už v začínajícím šeru, aby byli líp vidět, a ne až tehdy, až sami nevidí na cestu. Jako pomůcku radili rozsvítit hned tehdy, když potkám první svítící auto (což by mělo mezery, dost řidičů už tehdy svítilo i přes den, třeba ti "rychlí", aby jim pomalejší uvolňovali levý pruh na rychlostních silnicích).

Dneska je povinnost svítit pořád, nicméně třeba v létě člověk potká čím dál víc úplně neosvětlených aut (a často uvnitř sedí třeba mírumilovně vyhlížející řidička, která asi vůbec nemá chuť porušovat předpisy nebo dávat najevo svůj názor "kašlu vám na to", ale kterou to ve slunečném dni prostě opravdu vůbec nenapadne). Zejména ve spojení s módními černými, šedými a ještě šedivějšími odstíny vozidel mi ale nesvícení přijde dost riskantní - na nějakém méně přehledném místě třeba při vyjíždění z vedlejší podle mě takové vozidlo mezi svítícími není těžké přehlédnout.

A vlastně totéž platí pro všelijaké ty "nalepovací LEDky z Lidlu", které lze při podrobnější prohlídce nalézt někde pod světly nebo na narázníku různých starých rachotin - zřejmě s pocitem "policajt mi nemá co vyčítat, však svítím, ne, a ještě k tomu můj Escort vypadá jako nová audina".

Jinak s deštěm, lesíčkem a neosvětleným zadkem to i za mě naprosto přesně shrnul Mauricio ve svých příspěvcích. Teď zrovna je takové roční období, kdy je třeba půl dne slunce a pak se najednou ve tři odpoledne skoro setmí a pak rozprší... a najednou skoro nevidím nejen ty s páskou na nárazníku, ale ani nová audi, mercedesy a superby. Nicméně jejich řidiči se cítí v pohodě, protože svou povinnost (aspoň formálně) dodržují... a s tím souvisí to, že zrušením denního svícení se zase dostaneme k té nekonečné a asi neřešitelné diskusi, v jaký moment se teda má správně rozsvítit.

I třeba ve městech lze svícení používat jako pomůcku - tohle auto svítí, takže "jede" (i když zrovna teď stojí někde zařazené, třeba ve frontě, která pokračuje za roh...), tohle nesvítí, takže "parkuje" (i když třeba zůstalo někde uprostřed jízdního pruhu).


Jeden příklad - Pardubice,Dašická ul směr od Kostelíčka a odbočování na rychlodráhu. Považuji za zázrak,pokud mi tam dá alespoň jedno auto přijíždějící od Dašic přednost.Pardubáci jistě potvrdí. Jednou tam na mě jeden chytrolín dokonce hulákal,že tam mám značku dej prednost....-semafory přirozeně byly v provozu.

Viz sousední diskuse o dopravních značkách, že?
To bude asi nějaká slavná křižovatka...i když je fakt, že takováhle situace fakt připouští dvojí poměrně obhajitelně znějící výklad...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4958
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ta světla na mém autě opravdu nejsou z Lidlu, stála skoro patnáct stovek a jsou homologovaná
V tom případě jsi jeden z mála

Osobně si myslím,že člověk který nevidí neosvětlené auto během dne,nemá na silnici co dělat.
A takový člověk pracuje u IZS a dokonce má zjevně i řidičák...

nicméně třeba v létě člověk potká čím dál víc úplně neosvětlených aut
Ono je samozřejmě i otázka, zda to není čistě jen omylem - já mám sice už takový rituál, že první, co udělám, když sednu do auta, je, že se připoutám a rozsvítím světla (a popravdě, dělám to i když jedu jen z garáže na parkoviště na druhé straně ulice). Na druhou stranu, tuhle se mi rozsypal spínač na světla a byl jsem nucen jet nějakých 10km víceméně po tmě jen s parkovačkama - nic moc pocit.
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio - A myslis,ze u IZS musi kazdy pracovat jako ridic?? A precti si poradne,co pisu... Nikdy jsem nerikal,ze bych nesvitil treba v lesnich usecich,nebo za sera.Ale smysl sviceni napr v pomalu se sinouci kolone ve meste,kde jeste pulka ridicu zapne dalkova svetla fakt nechapu... Mimochodem nevim,proc bych memel mit ridicak,najezdil jsem cca 500 tis km a nikdy jsem zadne auto ani neskrabl. A take si myslim,ze kazdy ma pravo na svuj nazor. Treba ja bych zase po tme nejel jen s parkovackama ani metr.To bych si to radeji nechal odtahnout na podvalniku.To je myslim vice nebezpecne,nez to moje nesviceni za jasneho letniho dne ve meste.
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebo ty se snad domnivas,ze clovek,ktery behem letniho dne nerozezna na silnici jedouci vozidlo je zdravotne v poradku??
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5532
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě bych dodal tolik, že spousta takyřidičů si plete světla pro denní svícení a mlhovky. Není nic příjemnějšího, než když vám takovej magor svítí za šera do zpětnýho zrcátka mlhovkama...
Až chcípneš, tak tě vykopu a obrátím ksichtem dolů.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Mauricio : V tom případě jsi jeden z mála

Ta moje homologovaná a s atestem stála bez mála a bez montáže taky šestnáct stovek
.
S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4959
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Isoptin
Vzhledem k tomu, že právě procházím docela dost drastickou procedůrou zvanou dopravně psychologické vyšetření, či jak se to jmenuje, a je to na dobré cestě, tak si dovolím tvrdit, že jsem zcela v pořádku, a to jak po stránce zdravotní, tak po stránce mentální.
Ale jistě, každý máme svůůj názor. Jen ten tvůj mi přijde tak sto let za opicema - kor, pokud máš najetých opravdu 500tis km, jak říkáš.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4960
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:54:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Feudal
Dobře, ale kolik takových je? 95% aut, co potkávám, to má někde z Lidlu za pár korun a ještě namontované až hrůza...
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio - Fakt Ti prijde nazor,ze clovek ktery nerozezna v provozu jedouci auto,ktere nesviti, tak nema na silnici co delat,jako zastaraly??? No, ale ono to je fuk.Stejne s tim nikdo z nas nic nenadela,tak o tom asi nema cenu tady na 3 stranky tlachat.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7742
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Isoptin: Já bych řekl, že je problém jedno nesvítící auto v koloně svítících.
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mne osobne prijde, ze ta uspora musi byt temer miziva ... na aute jsem menil zarovku za celou dobu 2x, autu je 14 let a ma najeto 106k km a jezdi same litani do mesta a zpet. Od dob zavedeni povinneho sviceni mam automaticke rozsvecovani a nemuzu si to vynachvalit.

A jak uz tady nekdo psal, stribrna a podobna auta jsou bez roznutych svetel v nekterych okamzicich velmi snadno prehlednutelna.

Jsem pro furt svitit, nic to skoro nestoji a i kdyby to zachranilo jeden zivot, tak je to dobre :-)
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja bych rekl,ze je problem,ze tady asi nikdo jeste nepochopil,jakou kolonu ja myslim.Ja nemyslim kolonu jedouci 130 na dalnici.Ja myslim treba stojici kolonu nekde v Praze,ktera se sine poskoky vpred.Ale pokud chces,klidne si v ni zapni dalkova svetla i zadni mlhovku. Jen rikam,ze v tomto pripade to je na dve veci....
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7743
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Isoptin: Jak psal předřečník, já už mnoho let nic nezapínám, mám automatické rozsvěcování, kdy mi svítí přední potkávací a zadní světla a kontrolka na palubní desce, víc nic. Nemůže se tedy přes den stát, že bych omylem zapnul dálková nebo mlhovky a jiné. U novějších vozů dá se říct standard, u starších není velký problém dodělat.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4961
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 11:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ïsoptin
K ukončení zbytečné debaty s tebou mi plně postačuje věta Fakt Ti prijde nazor,ze clovek ktery nerozezna v provozu jedouci auto,ktere nesviti, tak nema na silnici co delat,jako zastaraly??? . Doporučoval bych psychotesty i pro ŘP sk.A a B, pak to má (nejen) takto vypadat...
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 12:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvam se,ze jsem si dovolil prezentovat svuj nazor o svicení vozidel behem dne. Opravdu jsem necekal,ze na to nekdo bude reagovat myslenkou zavadeni psychotestu na skupiny A, B. Pokud se domnivas,ze psychotesty dovedou odhalit vse,tak prosim. Jedine,co jsem chtel rici je, ze sviceni aut behem letniho dne v pomalu pohybujici se, ci stojici kolone je volovina,zvlast, kdyz polovina z techto aut sviti dalkovejma,nebo mlhovkama... Kolega Mauricio je jiste dobry ridic, tak at si behem dne sviti jako lunaparky a za sera jezdi na parkovacky-opravdu je mi to jedno.Proste jsem mel jen volne dopol.,tak jsem si dovolil napsat svuj nazor.Zvlaste,kdyz napr.Rakousko,od tohoto narizeni upustilo.Toto je jiz opravdu muj posledni nazor na dane tema.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4962
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 12:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, ono je Rakousku EU a my taky, tak se musíme hned nutně opičit, tak pardon...

Jinak doufám, že po první své nehodě, kdy nebudeš svítit, změníš názor.

Že psychotesty dokáží odhalit vše jsem neřekl, stejně tak jsem neřekl, že jsem dobrý řidič - to opravdu ne, to si tvrdit nedovolím.

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4963
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 12:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K jinému soudku. Dával jste někdo na renovaci hliníkový kola? Zvládne to člověk doma sám, nebo je to lepší svěřit odborné firmě? Nejde mi jen o lak, ale i o vytmelení nerovností od kamínků a tak... Máte nějaké zkušenosti, doporučení a tak?
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 12:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď napíšu možná trochu nesmysl, ale souvisí to s tím, co tady teď řešíte. Proč dřív byla před většinou tunelů a podzemních parkovišť (a mám za to, že na mnoha místech je to i teď po zavedení denního svícení) značka "Rozsviť světla"? Když se jedná o úsek se sníženou viditelností, tak tam přece rozsvítím automaticky, ne?

Ta značka měla svoje opodstatnění, protože i když by tam každý měl zapnout světla z logiky věci, tak většina blbců se na to prostě vykašle a neosvětlené auto přijíždějící z boku někde v garážích není nic příjemného, ale takhle většina řidičů prostě nepřemýšlí.

Celodenní svícení je možná až trochu přehnané, ale zase to maximálně eliminuje počet kreténů, kteří si nerozsvítí někde v lese, za deště, když jedou směrem po slunci, takže protijedoucí řidiči nemají šanci je proti slunci dost dobře vidět, a v mnoha dalších podobných případech.

Některá SPDS jsou vidět dobře, ale jakmile je to pět těch nejlevnějších diod v jedné řadě a je to dobře maskované někde v otvoru v nárazníku, tak je to k ničemu.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3735
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 12:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke světlům. Já sem svítil taky ještě dřív než byla povinnost.
Dennní svícení používam žárovkový ale homologovaný vyjde něco mezi 300-500 dukátů podle provedení (kdYž nepočítam Hella tak jsme na nějakých 1200).
Ale vy tu řešíte úsporu na palivu a žárovkách. Ale o tom to neni tam ta úspora bude opravdu mizivá. Jde o paraboly hlavních světlometů. H4 (nebo třeba u fabek H7) dost topí a v městskym provozu kde auto jede pomalu a často stojí se světlomet nestíhá chladit a vypaluje se chrmová vrsva z paraboly a světlomet postupně "slepne".
A co si budem povídat nový světlomety už nějakej dukát stojí tak proč je nešetřit homologovanym řádně namontovanym a zapojenym světlem pro denní svícení.
No a jak už bylo řečeno tak v neposlední řadě u starých aut trpí elektroinstalace která na takovej záhul není stavěná.
Kupříkladdu kamarád jel do Kundy v Estonsku fiatem 127 mkII a to stylem že minimální pauzy a před polovinou cesty se mu roztavil spínač světel takže musel natahat provizrní dráty a umístit obyčejnej spínač mezi baterii a světla pod kapotu takže každé parkování znamenalo vystoupit otevřít motor a zhasnout
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2480
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 14:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celodenní svícení je možná až trochu přehnané, ale zase to maximálně eliminuje počet kreténů, kteří si nerozsvítí někde v lese, za deště, když jedou směrem po slunci, takže protijedoucí řidiči nemají šanci je proti slunci dost dobře vidět, a v mnoha dalších podobných případech.

Přesně tak. Objektivně se nedá stanovit moment, kdy je třeba rozsvítit, tak je lepší svícení pořád. Bohužel ale povinnost svítit spousta lidí plní tou "páskou z lidlu", která vidět není taky...

Jinak ty (na našich silnicích se množící) tunely jsou taky zajímavá otázka - budu si toho všímat, podle mě spousta troubů projíždí jen se světly na denní svícení (v tunelu je obvykle osvětlení, takže oni sami vidí a nenapadne je rozsvítit víc), čímž jsou třeba zezadu viditelní až v poslední chvíli.

Já teda sám svítím radši všude už jen proto, že by mě jinak v dnešním provozu byl někdo opravdu schopen přehlédnout, případně se na přehlédnutí aspoň vymlouvat, až by mi vjel do cesty.
Winter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 17:12:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Isoptin: Nejde ani o rozeznání jedoucího auta. Pokud máš třeba tmavý auto někde ve stínu bez rozsvícených světel, hůř se pak odhaduje jakou jede rychlostí atd. Proto já bych si ani v letním dnu vyjet bez rozsvícených lamp nedovolil.

Jinak souhlas že za svícení mlhovkama bych taky rozdával květináčem do hlavy.
Jelikož moje auto taky neni stavěný na denní svícení, pořídil sem mu asi za 1500,- LEDkový pásky, který se přidělaj na paraboly hlavních světel. Svítí to docela pěkně, ale za jasnýho dne stejně pro jistotu nechávám svítit hlavní lampy.
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 17:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  





6B44683 OSOBNÍ AUTOMOBILY LAND ROVER
RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 17:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 100:"Jde o paraboly hlavních světlometů. H4 (nebo třeba u fabek H7) dost topí a v městskym provozu kde auto jede pomalu a často stojí se světlomet nestíhá chladit a vypaluje se chrmová vrsva z paraboly a světlomet postupně "slepne"."
To jsem ani nevěděl Já se divil proč to tak řešíte, jestli vám jde o žárovičky za pár korun..

Jinak pro svícení jsem jasně PRO! Už několikrát se mi stalo že nesvítící auto jsem si hned přebral v hlavě jako zaparkované/odstavené auto a malér málem na světě.. Hlavně s poštou když doručuji balíky a neustále popojíždím tak vždy jen kuknu do zrcátka a jedu, neosvětlené auto je snadno přehlédnutelné.

Nic nového jsem nepřines, toť pouze můj nazor:-)
Koukni na mou sbírku značek, zadej na youtube do hledáčku 2Z50409.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3745
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 18:23:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem vůbec nechtěl rozpoutat debatu zda svítit nebo ne, to mám dávno rozhodnutý... Já poprvé světla ve dne potkal v Rakousku 1991, kde to sice nebylo povinné, ale po ránu při ostrém protislunci prakticky všichni rakušáci svítili. A obrazně řečeno, tehdy jsem rozsvítil a už jsem nezhasnul :-). Což především v dopraváku s trolejbusem udivovalo spoustu kolegů, kteří mne neváhali zastavovat uprostřed ulice a upozorňovat mne na světla. Ale byla to dobrá škola, aspoň dneska nezapomínám rozsvítit, když už je to povinné.
Malý důkaz se mnou za volantem - 7.7.2002 svícení ještě povinné nebylo:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 18:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to svícení docela pomáhá v některých nejasných situacích, jak o tom píše 2Z5 0409. Třeba některých křižovatkách se zrcadlem se dá orientovat fakt jen podle toho, jestli vidíme světla nebo ne.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 19:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor je ten, že kdyby všichni jezdili PODLE PŘEDPISŮ, a né, jako hovada, tak se svítit ve dne NEMUSÍ.
A za tento názor si mě sežerte třeba i s botama, ale stojim si za nim! )
Mnoho štastných kilometrů s vozy PSHŽD přeje Pavel.
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2011
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 19:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se zdá být to denní svícení jako jednoznačný příspěvek k bezpečnosti, ale co budeme dělat, až začneme přehlížet i ta světla? Zavedeme denní troubení? Mě tak nějak přijde, že denní svícení supluje řidičovu soudnost, kdy plno aut jezdilo za šera, deště, snežení... a ve městě i za tmy, bez světel. Tyhle magory potkáváme i dnes. A všechny další kravinky jako asistent jízdních pruhů, tempomaty s radarem, radary aktivně zabraňující kolizi, nepovedou ke zvýšení bezpečnosti, ale jen postupně odsouvají řídičovu pozornost a zodpovědnost za bezpečný provoz kamsi do ...... Je duležité se za volantem najíst, zapálit si, vypít kafe, seřvat po telefonu někoho s menším platem, přenastavit rádio, navigaci, tuhost tlumičů....a pak kdesi na konci všech těchto "důležitých úkonů", je samotné řízení. Stačí chvilku stát u rušnější silnice a už dnes je vidět, že věnování se řízení je u nebezpečně vysokého množství řidičů až na posledním místě.
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 19:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Swe: Přesně jsi to vystihl.
Pokrok k bezpečnosti...a to by jen stačilo ubrat nohu z plynu. Před patnácti lety se u nás po městě spousta trolejbusů za tmy "plížila" pouze na parkovačky, a taky se jezdilo...
Mnoho štastných kilometrů s vozy PSHŽD přeje Pavel.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7746
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 20:01:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Swe: Přesně. Volvo to dovedlo k dokonalosti a při prezentaci nové S60 ukázalo, že radar aktivně zabraňující kolizi není všelék.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4087
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 20:06:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidím, že se tu sešlo mnoho názorů. Trochu souhlasím s Isoptinem, protože naráží na to, že věc má ještě jeden aspekt, a to ne bezpečnostní, ale psychologický. Asi nikomu z vás se nelíbí, že se občas sem tam vykácí nějaké stromořadí. Kdesi to obhajovali tím, že když okolo silnic nebudou stromy, nebudou do nich lidi bourat. Je to bohužel naprosto zvrácená logika, stejně jako to vaše "jedno za jasného dne neosvětlené auto mezi ostatními svítícími". Toto všechno snižuje nároky na řízení, lidem se asi i za chvíli bude na přístrojovce rozsvěcet kontrolka "brzdi", řízení je v současné záležitostí každýho diletanta a navrhuju každý auto vybavit jako za krále klacka předcházejícícm člověkem s praporkem jako před lokomobilou kdysi, protože -a tam to spěje - auto se stává opravdu nebezpečným. Nikoliv tím, že není osvětelné, ale právě proto, že dnes se každý spoza keříku spoléhá na prosvítající světla - "nic tam nesvítí, tak můžu jet". A ouha, on tam jel děda, kterej zapomněl rozsvítit. Takže toto je ta nebezpečnost jednoho auta mezi dalšími? Jestli jo, to pěkně dekuji.
Nejde tady o žádné šetření, já bych se asi taky nepodělal, kdybych musel platit jednu žárovku (celý světlo totiž) a Camaro a to stojí asi 250 korun, jde tady o to, že řidič je pasován do role cvičené opice, která reaguje na podněty jako I.P. Pavlovův pes na rozsvícenou žárovku.
Doufám že bylo pochopeno, proč jsem proti povinnému svícení. A teď ať se teda svítí přes celej den, ale v tom případě okamžitě dávat pokuty za špatně seřízená světla. Někteří mají tlumený světla naštelovaný směrem pánubohu do oken, což je určitě bezpečnější než nesvítící auto ve dne.

Mauricio - hliníkový disky (nebo co to je za slitinu hliníku, možná něco jako dural) jsem renovoval na Camaro - byly ohnilý. Odstraňovačem nátěrů se mi podařilo sundat z toho původní bezbarvý nástřik, ohnilá místa jsem pak šmirglem a takovou tou brusnou hadýrkou různě vybrušoval a ve finále přelaoval obyčejným bezbarvým sprejem - kupodivu tam drží už rok bez loupání se. I když výsledek není samosebou úplně stoprocentní zejména co se týče toho broušení, na běžný pohled to vypadá k světu a rozhodně to bylo pravda levnější než dávat to profesionální firmě - co je taky možnost.
Provozováním imperialistického zámořského vozu ku splnění závěrů XVII. sjezdu EU.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7747
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 20:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jedno za jasného dne neosvětlené auto mezi ostatními svítícími" - rozumím narážce, ale v provozu je vždy potenciálně nebezpečná nějaká výjimka, jakou je právě to nesvítící auto v řadě svítících, i nepřiměřeně pomalu jedoucí auto v řadě rychleji jedoucích, stejně jako opačný extrém. Prostě cokoliv, co naruší nějaký tok. Rozhodlo se pro svícení, myslím, že to určitě bezpečnost nesnižuje, takže sviťme a nebojkotujme to partyzánským myšlením typu, že když někdo nevidí neosvětlené vozidlo, tak nemá řídit. Pak právě tvoříme tu výjimku, na kterou se někdo může chytit.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4089
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 22:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě defacto nejde jenom o to svícení, ale o "opičkizaci" řízení všeobecně. Celkově by se ten systém měl zjednodušit, nezáplatovat špatné směrnice ještě horšími blbostmi, nezakazovat řidičům všechno možný, nenutit je sledovat, jestli jedou 54km/h, ale sledovat provoz před sebou místo čumění na tachec nebo po zaparkovaných autech, jestli některý z nich nemá "bouli" a "střední mlhovku" apod.
Nicméně tento stát nejlíp ví, co si přejí občané, proto je zásobuje všeobecně mediálně podporovanými pravdami, jako že svícení je boží a bez něho už se jezdit nedá. Nakonec bych možná i skoro zakázal autorádia a bavení se za jízdy, protože to přece taky přispěje k větší bezpečnosti.
Já tvrdím, že svícení v důsledku vůbec nemá žádný vliv. Nehody, co jsou odvráceny díky tomu, že někdo viděl osvícené auto, které by jinak přehlédl, jsou zcela vyváženy nehodami, kdy někdo přehlédne jedno neosvícené auto mezi řadou svítících, protože se koukal po světlech ne po autech. Z doslechu znám případ, kdy se právě při vycouvávání z garáže někdo nechal zblbnout řadou svítících aut, jejichž světla prosvítala přes keřík, a až tam žádné světlo nebylo, vyjel z garáže - akorát tam v tu chvíli jel "viník", kterej nesvítil.
Provozováním imperialistického zámořského vozu ku splnění závěrů XVII. sjezdu EU.
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 06:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga:
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6232
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 06:25:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím co na tom svícení řešíte... Nejde o nic jiného než o to být víc vidět. A to je dobře ne?

Zkuste se někdy podívat za hustého deště nebo sněžení na to, jaký je rozdíl u řidičů v přístupu k mlhovkám. Tak podobné to bylo před léty u světel obecně, někdo za šera svítil někdo ne.

Anebo se podívejte v zimě na nešťastníky klouzající se marně do kopce na letních pneumatikách. Osobně jsem totiž klidně zastáncem povinných zimních pneumatik.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 10:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upřímně musím říct, že jsem taky striktním zastáncem denního svícení a povinných zimních pneumatik. Dřív nebyl takový provoz jako dnes a nebylo potřeba svítit, při dnešním provozu je to nutnost. Dostávaj mě blbečci, kteří na světla pro denní svícení jezdí i za šera nebo nedejbože za tmy (v Praze cvelkem běžný jev).
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4964
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 11:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha
Tak o 100% výsledek mne nejde, pokud to bude vypadat lépe, než teď...
Měl bys, čistě pro zajímavost, nějaké detailnější foto "před" a "po"?
Jinak díky, zkusím to nějak udělat podle tvého návodu :-)
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 12:15:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga: Napřed jsem nechápal co je na tom Land Roverovy tak divného.. Až po otevření obrázku jsem pochopil A vůbec nechápu co to je.. Jak tohle mohlo dostat naše značky..? Nebo že by ty rz vůbec tomu LR nepatřily a patří jinému, třeba bouranému LR.. Je to nějaký divný
Koukni na mou sbírku značek, zadej na youtube do hledáčku 2Z50409.
Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 12:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2z5 0409 (1470): Majitel vozidla, který se přestěhuje z jiného státu musí předělat pouze světla a po absolvování technické kontroly dostane český značky. Tohle vozidlo splňuje všechny evropské legislativní podmínky pro provoz. Jsou zde i nějaké podmínky. Nelze to udělat s novým vozem (koupím v Anglii a přivezu - musím ho vlastni nejméně nějakou dobu) a nelze takové vozidlo prodat. Teda lze ale vyjímka se na nového majitel nevztahuje. Ono totiž bránit volnému pohybu osob v rámci EU není úplně košer.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 13:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nehody, co jsou odvráceny díky tomu, že někdo viděl osvícené auto, které by jinak přehlédl, jsou zcela vyváženy nehodami, kdy někdo přehlédne jedno neosvícené auto mezi řadou svítících, protože se koukal po světlech ne po autech.

Existuje nějaká statistika odvrácených nehod? Anějaký přehled čím to, že k nim nedošlo?
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 20:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uběhne den a je to tady podruhé . Taky jsem dnes u tohoto nemohl uvěřit vlastním očím, po tom co se stalo včera... Nehledě na to, že toto je foceno 400 metrů vzdušnou čarou od toho včerejšího.




Jinak to asi opravdu oba budou zřejmě britští residenti, protože tento měl dokonce i na okně jakousi samolepku o nějaké emisní normě či něco podobného (byla tam značka vozu, bývalá britská registrační značka, objem a nějaké další údaje). A řekněte mi, kdo by si z Británie dovážel starou Fabii s volantem napravo (ano, vím, že jsou tam auta levnější, ale...). Nehledě na to, že Range Rover je celkem typické britské auto. A co já se domnívám, dnes opravdu není možné v ČR přihlásit legálně auto s volantem napravo.
RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4090
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 21:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan - samosebou že neexistuje. Když se všichni ohání tím, kolik nehod bylo zajisté odvráceno díky svícení a jak je to super věc, tak proč bych já nemohl stejně demagogicky tvrdit opak, ne?
Provozováním imperialistického zámořského vozu ku splnění závěrů XVII. sjezdu EU.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3739
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 23:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Saaakra takovou fabii nutně potřebuju. Přece se kvůli tomu nebudu stěhovat do englandu.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 23:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga (1818): ta nálepka je Road Tax, čili známka o zaplacení silniční daně. Silniční daň v UK platí úplně všichni. Když jezdíš a nemáš ji zaplacenou, tak za to jsou velký pokuty a může to skončit až zabavením a sešrotováním auta... Kolik se platí záleží od oběmu a emisí - žádné emise = žádná daň.
UK resident si tady auto přihlásit může. Stejně tak CZ resident si může přihlásit auto v UK. Dokonce pokud jsi tam s autem dýl než rok (nebo dokonce půl - teď si nejsem jistej), tak si auto přihlásit musíš. Akorát na to všichni kašlou, protože se to blbě kontoluje.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3742
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 23:48:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak hlavně v UK neni problem "druhostraný" auto přihlásit bez oprcávaček kolem jen máš trošku vyšší pojistku.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 10:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga:"A co já se domnívám, dnes opravdu není možné v ČR přihlásit legálně auto s volantem napravo."
To jsem si myslel taky

Ale co píše Guldys má celkem logiku

Takže pravostrané řízení u nás výjímečně přihlásit jde, u residentů a veteránu.. Je to docela "brutus" vidět auto s českou značkou ale volantem vpravo
Koukni na mou sbírku značek, zadej na youtube do hledáčku 2Z50409.
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 21:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už vidím překvapeného policajta když zastaví tu fabku :D
Přeci jenom zvyk je zvyk.
Oliver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 22:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Soooc: Jsem pro furt svitit, nic to skoro nestoji a i kdyby to zachranilo jeden zivot, tak je to dobre

V Rakousku přišli na to, že nezachránilo, a tak to nařízení zrušili. Ještě pořád je to dobré?

Tr_man: Celodenní svícení je možná až trochu přehnané, ale zase to maximálně eliminuje počet kreténů, kteří si nerozsvítí někde v lese, za deště, když jedou směrem po slunci

Nepovinné svícení zase maximálně eliminovalo počet kreténů, kteří za jasného dne svítí dálkovými či mlhovkami.
To jsou argudementy

Povinné svícení je apriori špatné v tom, že naučí průměrné řidiče spoléhat na to, že všichni svítí, takže neosvětlené objekty začnou v principu ignorovat. A netýká se to jen aut. Povinné svícení nemají ani cyklisti, chodci, koně, jeleni...

A když už to tu Hynek nakousl, jsem zásadně proti tomu, aby mi někdo nařizoval, kdy mám na čem jezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Oliver.)
Rulův celorepublikový SPZ přehled
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5542
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 00:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v Österreichu byl ofišl důvod zrušení denního svícení ekologičnost - nesvítící auto prý vyprodukuje míň emisí, než svítící. Racionalitu v tom hledat nelze...
Až chcípneš, tak tě vykopu a obrátím ksichtem dolů.
Šulu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 09:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Menší zatížení alternátoru = menší zatížení motoru = nižší spotřeba paliva a tedy nižší emise. U jednoho auta bude rozdíl takřka zanedbatelný, ale když spočteme spotřebu navíc u dejme tomu 5 miliónů aut, může vyjít docela zajímavé číslo. Rakušáci asi nebudou úplně mimo mísu...

(Příspěvek byl editován uživatelem Šulu.)
TEchnicky SLAbý
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6237
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 11:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oliver: Kdysi existovalo jen 8 dopravních značek a auta jezdila bez směrových světel, taky dřív bylo povolené mít určité promile alkoholu v krvi. Alkohol v krvi je to stejné: pokud bude povoleno určité promile, nastává „problém“, jestli si teda to jedno dát můžu. Nebo si můžu dát dvě? To stejné je i s tím svícením: je v tom lese dost tma na světla? Rozednívá se už nebo se stmívá? Mám si ty zimní pořídit? Bude dost sněhu? Pojedu někam v zimě?

A tak podobně...

Já vím, každý je dost soudný na to rozhodovat za sebe. Jenže tyhle represe jsou právě kvůli těm nesoudným.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 12:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: Svatá pravda... Svítil jsem ve dne před povinným svícením, budu svítit i když by to zrušili. Aspoň mě bude víc vidět a bude menší šance, že mě někdo sestřelí. protože to moje auto bude mezi těmi nesvítícími líp vidět.
Dräger
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.152.5
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 13:01:44    Odkaz na tento příspěvek  

3260: Nulová tolerance alkoholu v krvi je hloupost již od počátku. Nadýchat můžete i když jste žádný alkohol nepožil.

Dále, někteří nadýchají pouze zbytkový alkohol, avšak ten již nemá dávno žádný účinek. Těm, kteří nadýchají dvě promile je úplně jedno, jaká je, či není tolerance alkoholu.


Svícení/nesvícení:

- Když nebylo svícení povinné, někteří za šera/deště/tmy/v lese/v tunelu nesvítili. To byl trochu problém.

- Po zavedení celodenního svícení přišla světla DS svítící jen na čumáku. Někteří svítí světly DS i za šera/deště/tmy/v lese/v tunelu. To je trochu problém.
...Vyberte si...

V USA mají motorové lokomotivy záblesková světla, majáky, blikající halogeny, dva zvonce, lodní sirénu, jsou hlučné jako armáda bucharů a jsou velké jako norský tanker. Přesto jsou v USA srážky vlaků s automobily na denním pořádku. Čím to? A hlavně co s tím? Hmm, přidáme na lokomotivu další sirénu?...
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 13:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem pro povinné svícení. Má to něco do sebe, Oliver píše že chodci či jeleni taky nesvítí, ale kolik potkáš denně jelenů a kolik aut?? Kdyby měli všichni červený auta tak budiž, bohužel ale převládají nevýrazné barvy a zde je svícení naproto opodstatněné. Pokud proti tobě pojedou dvě stejný auta určitě si všimneš dřív toho osvíceného.

Pravda je, že někteří řidiči pak nepředpokládají neosvícené vozidlo a tak je přehlíží, ale to je myslim minimální procento, kdyby se nesvítilo přehlídneme jich daleko více..

Ještě se zpětně vrátim k těm světlům denního svícení. To je zrovna věc, kterou bych zakázal. Lépe řečeno nehomologoval. Zaprvé umístění světel. Pokud si je někdo ná dolu na nárazník možná to vypadá cool ale rozhodně to cool neni..auto se řítí na horizont ale řidič proti si ho všimne až když se vyřítí úplně, prostě za každym menším kopečkem nejsou vidět, k tomu navazuje zadruhé, většina řidičů jimi svítí třeba ještě v deset večer kdy už to auta v tom horizontu vůbec vidět neni, zatřetí jejich svítivost, nějaký laciný led pásky jako by tam ani nebyly, to člověk pozná že svítí až dva metry od vás..začtvrté nesvítí koncová světla..občas je taky výhoda když vidim auto že svítí i ze zadu. Samozřejmě tyto situace berte tak, že je třeba dost pod mrakem, lehce prší nebo zapadá slunce..ono se setkávám každej den na silnicích s volama, kteří za deště jedou jen na led pitomosti..

A když už sme u těch světel, docela by mě zajímalo jak kvalitně jsou dneska vyráběné. Mě na autě praskne žárovka jednou za rok, možná ani to ne..ale každej den potkávám hromady nových aut a především fabíí (těch první generace) který mají žárovku prasklou..
Trať 040, 042
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 14:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodně svítit. Vliv na bezpečnost ve smyslu býti viděn je naprosto zřejmý.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Oliver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1581
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 00:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: v Österreichu byl ofišl důvod zrušení denního svícení ekologičnost

To mě u Rakušáků nepřekvapuje. Každopádně v době, kdy povinnost svícení rušili, jsem četl dokument, který jako argument uváděl, že zkoumali vliv svícení na bezpečnost provozu - a ukázalo se, že žádný objektivně pozitivní nenastal.
Ostatně nenapadá mě jiný důvod pro zavádění takového nařízení, než zvyšování bezpečnosti silničního provozu.

Mirous: Oliver píše že chodci či jeleni taky nesvítí, ale kolik potkáš denně jelenů a kolik aut??

Dobře sis vybral argument, já třeba chodců a cyklistů potkávám docela dost. Ty ne?

Pravda je, že někteří řidiči pak nepředpokládají neosvícené vozidlo a tak je přehlíží, ale to je myslim minimální procento, kdyby se nesvítilo přehlídneme jich daleko více..

Kdyby se nesvítilo, řidiči by si začali dávat většího majzla na silnicích a snad by se i naučili více předvídat.

Janatak: Rozhodně svítit. Vliv na bezpečnost ve smyslu býti viděn je naprosto zřejmý.

Viz výše. Nebo jde o větší pocit sucha a bezpečí?
Rulův celorepublikový SPZ přehled
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 00:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oliver: proto sem taky napsal pouze ty jeleny a ne chodce :-D ... ale přesně takovou reakci sem očekával :-D

No já si nemyslim že by se naučili lidi více předvídat. Zkusim to vysvětlit na dvou trošku odlišných případech..vem si železniční přejezdy. Prakticky není týden, někdy i den abychom neslyšeli jak někde někdo nerespektoval zvukové a světelné výstražné zařízení přejezdu a vlítl pod vlak..myslíš, že kdyby přejezdy byly maximálně označený křížem bez cinkátek, že by si lidi dávali větší pozor a předvídali? logicky by to tak možná být mohlo, jelikož neuvidí výstražný světlo a bude muset spoléhat na svůj rozhled, ale v praxi to tak moc nefunguje, další věc zimní výbava, neustále posloucháme jak zima zaskočila řidiče, budiž pokud sníh napadne v říjnu ale nechápu jak někoho může zaskočit uprostřed ledna..a ted si vem, že zimní výbava není povinná, kdyby byla přeci jen by snad řidiči přezuli a nehod a ucpaných kopců ubylo..zimní výbava ale povinná /kromě úseků který se stejně moc nerespektují/ není a předvídají snad řidiči lépe?? V našem městě před rokem zrušili na vedlejších komunikacích značení označující hlavní a vedlejší silnice. Všude ted platí pravá ruka..účelem bylo snížit rychlost ve městě a snížit počet nehod..povedlo se? NE! docílili jen toho, že většina především mimodomorodých stojej na křižovatkách jak tupci a čekaj kdo komu dá přednost, načež se rozjedou všichni ve stejnou chvíli. Domorodci jsou zvyklý léta jezdit po hlavní a najednou to hlavní není, část se tak ale stále chová a přednost nepřednost oni prostě jedou jako na hlavní, místo aby předvídali že tam možná pojede zprava..
Kdybys to bral takhle, mohli bychom zrušit značení (at lidé předvídají kde mají parkovat), zrušit označení přejezdů (předvídej že jede vlak), zrušit výstražný trojúhelníky (předvídej že za zatáčkou stojí porouchaný auto), zrušit semafory, blinkry, majáky..jasný já to ted přehánim a nechci tě chytat za slovo ale neříkej, že ty sám nevidíš dříve a lépe auto co svítí než nesvítí..a mimochodem i ty rakušáci neustále svítí..
Trať 040, 042