K-report
 

Archiv do 26. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv do 26. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4744
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 12:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous - přesně tak.

Oliver - jde o větší bezpečnost. Pokud povinnost celodenního svícení zachrání jedinej lidskej život, což ty nevyloučíš, nemáme se o čem bavit.
Tvoje věta Kdyby se nesvítilo, řidiči by si začali dávat většího majzla na silnicích a snad by se i naučili více předvídat je pěkná blbost. Viz reakce Mirouse.

-citace ze zprávy zpracované CDV z roku 2006:

Výzkumy a studie problematiky denního svícení

Studie při celoevropském plošném testování jednoznačně prokázaly pozitivní efekty celodenního svícení: jezdit s rozsvícenými světly během dne znamená zvýšení bezpečnosti a značné snížení rizika nehody. Ti, co svítí i ve dne, jsou rozhodně lépe vidět. Příčinou 50 % všech nehod, a zejména 80% všech srážek na křižovatkách, ke kterým došlo během dne, byla skutečnost, že řidiči viděli druhé vozidlo příliš pozdě nebo vůbec ne.

Podle výzkumu provedeného SWOV (Nizozemsko) bylo zjištěno, že automobil, který při jízdě ve dne není osvětlen, je objektem smrtelné dopravní nehody o 25% častěji než automobil, který osvětlen je. V případě těžkých dopravních nehod je neosvětlený automobil jejich objektem dokonce o 50% častěji než automobil, který při jízdě ve dne osvětlen je. Až k 25% všech smrtelných nehod a k 35% čelních srážek vozidel by tedy nemuselo dojít, kdyby řidiči svítili po celý den. Pro nechráněné a slabší účastníky provozu (chodci, cyklisté, motocyklisté) je celodenní svícení ještě větším bezpečnostním přínosem než pro automobilisty.

Studie Elvik (Norsko) prokazuje, že v 9 zemích nastal pokles počtu nehod s více účastníky při rozsvícených světlech ve dne o 10 - 15% (u chodců o 10 - 20%, cyklistů 2 - 19 %, motocyklistů 20%).

Studie Koornstra (SWOV, 1998) vyhodnocuje 24 stávajících studií a dochází k závěru, že při 100 % používání celoročního denního svícení by mohlo být v Evropě za 1 rok méně o 24,6% mrtvých (tj. 5 500 osob), o 20,0% zraněných (tj. 155 000 osob) a 12,4 % nehod s více než jedním účastníkem ve dne, se společenským přínosem 5 mld. EUR ročně (poměr náklady/přínosy 1:1,8). Tyto výzkumy dokazují, že zavedení denního svícení je v EU žádoucí a naléhavě nutné.

Pojišťovny v USA poskytují slevy na pojistném u aut, která jsou vybavena automatickým rozsvěcováním světel po nastartování.

***

Tak si to přeber jak chceš.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6240
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 12:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous to myslím vystihl naprosto přesně, takže nemám co dodat.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 16:23:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V naší zemi ne moc obvyklý vůz – Nissan 300ZX.


RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4091
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 20:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já myslím, že o tom svícení se tu můžeme hádat dlouho, můj názor, stejně jako Oliverův, zůstane stejně neměnný. Popravdě, co mě vůbec nezajímá, jsou nějaké studie. Studiií tady na tom světě bylo a bude tuna denně a po delší době se ukáže, že ta studie byla opravdu správná, a taky se ukáže, že byla úplně blbá nebo zmanipulovaná za nějakým účelem. 4ím víc je studie označovaná jako nezávislá, tím víc závislá právě že je. Ale dobře, tak tomu věřme, a tu studii tudíž můžeme chápat i z opačného hlediska - protože řidiči předpokládají, že na silnici se pohybují pouze osvětlená vozidla, do statistiky se zapsali ti řidiči, kteří z nějakého banálního důvodu rozsvítit třeba jenom zapomněli - a hned je krásná statistika úmrtí v neosvětlených vozidlech.

Pro nechráněné a slabší účastníky provozu (chodci, cyklisté, motocyklisté) je celodenní svícení ještě větším bezpečnostním přínosem než pro automobilisty.


Mohl by mi tu větu někdo nějak osvětlit, abych si nemusel myslet, že si celá ta studie protiřečí? To jako umřelo míň chodců, protože na čele měli helmu s hornickou lampičkou? Nebo chodec nenarazil do auta, protože svítilo? Ě?

Pojišťovny v USA poskytují slevy na pojistném u aut, která jsou vybavena automatickým rozsvěcováním světel po nastartování.

Američani jsou divnej národ a popravdě bych si z nich příklad vůbec nebral. Navrhuju tady snížit pojistku pro auto, který sice řídí úplně vymaštěná expuberťačka, která ani neumí couvat, ale má rozsvíceno, má v autě 6 auirbagů, ABS, ESP, automatický omezení rychlosti apod, protože tím se toto auto stává ihned stoprocentně bezpečnějším.
Proboha

Goga - nádhernej úlovek!!!!! Stává to auto někde pravidelně?
Provozováním imperialistického zámořského vozu ku splnění závěrů XVII. sjezdu EU.
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 22:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 22:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro nechráněné a slabší účastníky provozu (chodci, cyklisté, motocyklisté) je celodenní svícení ještě větším bezpečnostním přínosem než pro automobilisty.

Mohl by mi tu větu někdo nějak osvětlit, abych si nemusel myslet, že si celá ta studie protiřečí? To jako umřelo míň chodců, protože na čele měli helmu s hornickou lampičkou? Nebo chodec nenarazil do auta, protože svítilo? Ě?


Třeba proto, že chodci, cyklisté, motocyklisté zaregistrujou osvětlené auto spíš než neosvětlené a už se do té silnice tolik nehrnou. Přece jenom je rozdíl, když se ke mě řekněme v městském prostředí hrne auto, které nesvítí a které tak může splynout s pozadím, než auto, které svítí, a které mám větší šanci zaregistrovat.

No já myslím, že o tom svícení se tu můžeme hádat dlouho, můj názor, stejně jako Oliverův, zůstane stejně neměnný.

Však jo, nikdo vás na opačnej názor lámat nechce. Je to váš názor, žijte si s ním dál.

S těmi studiemi v podstatě souhlas, jsou studie a studie. Tak jako jsem přiložil část téhle studie, která obhajuje celodenní svícení jako bezpečnostní prvek, stejně tak najdu jiné studie, které celodenní svícení hodnotí jako zbytečné, neekologické.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 00:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně jsem pro celodenní svícení. Jeho výhody tady rozebrali diskutující přede mnou, takže netřeba abych tady opakoval již vyřčené argumenty.
Ale výhodu denního svícení jsem si ověřil v Německu, kde se přes den nesvítí.
Dneska je móda stříbrných či šedých aut, která splývají se silnicí daleko víc, než auta pastelových barev a když proti vám v Německu vyjede auto takového zbarvení z lesa, tak ho vidíte o dost později, než kdyby svítilo.
Rakousko zrušilo povinné denní svícení kvůli ekologii.
Zapnutá světla prý zvyšují spotřebu o 0,2 l na 100 km. Klimatizace o litr.
A samozřejmě ji nikdo nezakáže.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6241
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 06:04:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a když proti vám v Německu vyjede auto takového zbarvení z lesa, tak ho vidíte o dost později, než kdyby svítilo.

Ještě je to pořád málo jasný, Olivere, Verusho?
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 07:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja souhlasim s Oliverem a spol.....
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 08:43:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loni v létě jsem v Rakousku v pohraničí s ČR pozoroval u místních, že rozsvěcí s najetím na silnici odpovídající cca naší druhé třídě. Tedy doma po vesnici se tím nezatěžují, ale v provozu, kde mohou potkat další auta většinou svítili. Byl jsem tam kolem žní a osobně mi tam ale na venkově vadily ve 100% nesvítící traktory a jiné krokem se po silnicích plazící samohyby.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7848
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 11:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě jsem to tu nepřečetl celý, ale:

1. argumenty mirouse #338 myslím není třeba rozporovat.

2. rakušáci jsou asi trochu padlí na palici, když svícení zrušili. tím šetřením se ušetří na jednom autě osobním/dodávkovým asi tak decilitr PHM na sto kilometrů. v některých autech prej žárovky víc praskaj, ale to už je prostě riziko ježdění s autem.

3. LED sračky neuznávám, navrhuju nehomologovat, zakázat. taky úspora jaxviň, abych ušetřil za prdlý žárovky, musím nejdřív 1.500 káčé za LED nesmysly utratit

navíc lidi to často umísťujou úplně jinam a daleko od hlavních světel, což mi přijde z hlediska viditelnosti (kvůli který se to celý dělá) silně kontraproduktivní. některý LED světla svítí, jiný mžourají, ale homologovaný jsou všechny - fakt super.

4. ve firemní dodávce, se kterou jezdím nejčastějc, mám namontovanej udělátor, kterej rozsvítí hlavní světla okamžitě jak naskočí motor. kdyby si to nechali udělat všichni a výrobci to standardně montovali na všechny nový auta, dost by ubylo problémů a nesvítících blbců. je fajn potkat nesvítící auto ve štrůdlu svítících anebo ještě líp za šera za horizontem.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 12:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono decilitr k decilitru a je to celkem dost.Mimo to,kdyz je tu rec o tom udelatku,ktere zapne svetla hned po nastartovani,tak u novych aut ano,ale fascinuje me,kdyz to ma nekdo na starem favoritu a v zime,kdyz mu motor horko tezko nastartuje,mu hned zacnou svitit svetla.To je stejne,jako kdyz nekteri koumaci sviti drive,nez nastartuji a pak tady u me zvonej,abych jim pujcil kabely. Vsechno je treba brat z dvojiho pohledu. Napr. alkohol je pricinou daleko vice dopravnich nehod,nez nesviceni behem dne a taky ho nikdo nezakazuje.Ja osobne treba nepiju vubec.Proste nikdy,nechutna mi to... Ono na tuhle problematiku budeme mit asi vsichni jiny nazor,ale to je v podstate jedno. Co je platne,ze kazdy bude svitit,mit super zimni obuti a milion el pomucek,kdyz polovina naroda proste neumi jezdit... To praskani zarovek je myslim individualni,podle toho,co ma kdo za auto. Za 6 let mi nepraskla ani jednou,ale je pravda,ze zase tolik nesvitim...)))
No, tak se tu mejte zatim vsichni super a ja se odletam rekreovat do Recka. Po navratu pridam nejake fotecky do komory o SPZ.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 12:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Isotin: On alkohol nikdo nezakazuje? Tak jsem asi špatně četl zákon 361/2000 Sb. A je mnohem platnější mít zimní obutí a svítit, protože snižuješ riziko, že TY způsobíš nehodu. Ostatní řidiče neovlivníš, ale alespoň Tě uvidí a neuklouzne Ti to do nich. Najezdím svým soukromým autem opravdu hodně, další spousty najezdím po modrým VRZem s vozy nad 12 tun a svého času jsem hodně nalítal i s kamionem a přesně poznáš, kdo jede v zimě na letních a kdo na zimních. Ty na letních ve sněhu bych rovnou střílel a že jich tady v práglu není málo. Když vidím, k čemu v práci v zimě přijedeme (bouračky) v zimě - vůbec se nedivím, že si ty lidi tu hubu rozbili, adheze letních pneu při teplotách pod 5°C je úplně mizivá...
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 12:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boha jeho ja myslel alkohol jako obecne a ne jen za volantem. Prece taky porad jezdis k ozralum co prudej,daj si do drzky a tak podobne.
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 12:52:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyz jsem uz u toho modreho VRZu,tak pod nim najezdim take celkem dost.Sice ne jako ridic,ale prece jen si clovek okoli take trosku vsima. Vim,ze to asi maji hasici narizeno,ale neni to tak dlouho,co se hnala durch mesto cisterna na majaky jako zbesila. Vsichni se divali co se to kde stalo a ona horela mala popelnice... Ono u nas na zachrance je to podobne. Kdyz mam normalniho ridice,jede se k blbosti v klidu,kdyz mam poblazneneho,jede k bolestem bricha,ktere trvaji tyden,nebo k teplote na krev. Pro neznale - pryc jsou ty doby,kdy zachranka jezdila jen k vylozene vaznym pripadum.Dnes jezdime ke krvaceni z nosu,k teplote atd..... Proste se zrusila LSPP a spousta lidi toho zneuziva.Zachranka je prece zdarma...
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 13:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaujalo mne tvrzení "adheze letních pneu při teplotách pod 5°C je úplně mizivá". To je tvrzení jak ze studie BESIPu . Dá se to nějak vyjádřit číslem? Mizivá je tedy v absolutní hodnotě (jako že to je malé číslo)? Nebo relativně? Vůči čemu? Lze vyjádřit třeba v %? A kolik % je pak hranice mizivosti? Záleží taky na druhu dezénu, jeho hloubce, povrchu, nebo vždy vyjde "mizivá"?

Jinak pokud jde o spotřebu auta na svícení, zkusil jsem si počítat. Když vezmeme výhřevnost nafty 11,8kWh/kg, hustotu 845 kg/m3, účinnost motoru 35%, účinnost alternátoru vč. jeho náhonu, usměrnění, regulace atd. 50% (vypadá to docela málo, ale tak vychází měření) a spotřebu žárovek asi 130W, vychází mi spotřeba na svícení asi 0,075 l/h, což by mohlo být asi 0,15 l/100km. Je to málo? Pro jednoho asi jo. Ale zkusme si to ponásobit a přijdeme na to, že jenom na D1 se kvůli dennímu svícení propálí třeba 4000 litrů nafty denně. Kolik je to v celé republice denně? A kolik ročně? Máte někdo nějakou dostupnou statistiku, kolik km se ročně najezdí u nás v silniční dopravě?
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 13:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemusela by to být špatná volba.

http://news.auto.cz/cesky-trh/lada-priora-sedan-nejlevnejsi-na-ce skem-trhu.html
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 14:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: V porovnání se zimními pneu. Směs pro letní pneumatiky je pod 5°C natolik tvrdá, že prostě pořádně nepřilne k povrchu vozovky, zatímco měkká zimní směs ano. Hloubka dezénu v tom nehraje roli, adhezi myslím na vozovce, ne na sněhu, tam to samozřejmě ovlivní i hloubka dezénu. Je mi jedno, kolik je to procentuelně, tátovo auto bylo donedávna i v zimě na letních a když jsem do něj v zimě náhodou sedl ze svého (oba jsme měli Felicii), byl rozdíl v jízdních vlastnostech opravdu propastný. Důkazy a testy si najdi na internetu, zabývá se tím, myslím, dost serverů, také Besip měl k porovnání brzdné dráhy mezi letními a zimními pneu v zimě celkem pěkný klip.

Isoptin: Jakmile nás vysílá KOPIS k případu, prostě musím použít VRZ a naše interní nařízení nám nařizuje i houkat, neb když někoho napálíš a nehoukáš, jen blikáš, jde nehoda za Tebou... Vzhledem k vlastní bezpečnosti (a bezpečnosti zbytku posádky vozu) je mi naprosto jedno, jestli ve čtyři ráno někoho vzbudím i při jízdě na hořící popelnici, důležité pro mě je, aby o mě všichni ostatní účastníci provozu věděli a umožnili mi bezpečný průjezd. Sedět za to, že mě nějakej blb neslyšel, protože jsem nehoukal, a já ho zabil, prostě nehodlám. Můžeš jet sebeopatrněji a když dojde na lámání chleba stejně s pětadvacetitunovou Tatrou nebo třicetitunovým žebříkem (navíc o hodnotě několika desítek milionů) na metru nezastavíš, v tom je naše ježdění možná o kousek těžší než u policie nebo záchranky. Navíc před křižovatkama měním tón houkání (na Tatře pěkně protroubím - máme parádní vlakovou trumpetu ), zvyšuje to pozornost ostatních účastníků provozu.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3751
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 15:20:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis jestli to bude kvalitní jako byly lady 111 nebo 112 teď přesně nevim ten název tak to potěš koště.
Měli sme jí novou jako předprodejní servis na dílně. No to co Voloďa pos*al to po něm Ivan doku*vil. Nový auto a výměna všech 4 el.stahovaček utažení všech šroubů co na autě byla a doplnění těch co tam prostěš zapoměli dát. Kupříkladu šrouby co drží zadní nápravu byly dva neutažený a jeden chyběl úplně takže to drželo na jednom a podobně takže jako od nový lady co nejdál.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 16:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta lada priora vypadá velmi zaostale, nechtěl bych jí ani zadarmo.

Nová Kia Sportage: http://news.auto.cz/suv-terenni/kia-sportage-video-nova-generace- nastupuje.html

Povedený design!

A nové mitsubishi: http://www.mitsubishi-motors.cz/modely/asx/asx-predstaveni.xhtml

Tak můžete srovnávat, oboje je stejná kategorie, tak o to je to lehčí.
ICQ: 580-130-194
//RegioJet 4Ever!!!


Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4092
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 17:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260 - já už svůj názor řekl. Myslím že všichni chápou, že nemusíme mít všichni názor stejný. Mě na tom svícení, a to doufám taky všichni pochopili, vadí ani ne tak spotřeba nebo úspora žárovek nebo co, mě vadí prostě ta mnohdy demagogie podpořená zaručeně správnými průzkumy "pod hlavičkou EU" a vnucování "správného" názoru. Nejsem proti tomu svícení úplně radikálně "zakázat apod", pouze bych to převedl do dobrovolné a hlavně nepokutovatelné hladiny.
Jinak aby bylo jasno, první co dělám, tak po nastartování se poutám a rozsvěcím. Popravdě občas jsem i takový "magor", že si po nastartování (ať si to minutku brblá) obejdu auto, jestli je všechno alespoň od pohledu OK - včetně světel. Nedělám to vždycky, ale co mě rozčiluje - a to doufám budeme mít názor stejný, tak auto, kterému v noci nesvítí na jedné straně ani tlumené, ani parkovací. Když někomu nefachčí jedno tlumený, ale aspoň tam žhne parkovačka, to celkem chápu - pokude se tomu problému ovšem bude dotyčný před další jízdou věnovat. Sousedovi, aniž bych ho chtěl nějak kritizovat, jsem asi půl roku připomínal, že mu nesvítí pravá brzdovka a levá zadní obrysovka. Pak mu praskla i ta pravá, takže auto svítilo jenom RZtkou. Když jsem ho na to upozornil, tak to spravil - nicméně brzdovka nesvítila furt. Tak jsem to vzdal, už mi bylo trapný mu něco říkat. Tak přátelé, dokud se budou mezi námi pohybovat takoví motoristé, nemá smysl se vůbec bavit o tom, jak svítí auto ve dne - podívejte se spíš, jak některá auta "svítí" v noci. Prasklý krytky světel, opotřebovaný "zrcadlový" žárovky, neukostřený světla problikávající jak raketoplán Buran anebo vrchol českého tuzingu - zatmavený zadní lampy - za ty OKAMŽITĚ na místě brát techničák a udělit dotyčnému ránu z milosti.
Provozováním imperialistického zámořského vozu ku splnění závěrů XVII. sjezdu EU.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 18:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 100: Jenže od tý doby může být kvalita někde jinde. To je jako srovnávat favorita a felicii. Navíc za ty peníze se tak vybavené auto a tak velké prostě sehnat nedá. Pro toho, kdo chce auto jako čistě užitkovou věc přemisťující člověka z bodu A do bodu B, to nemusí být myslím špatná volba. Mám auto ve dvojnásbné ceně a po roce a dvaceti tisíci kilometrech mi museli přetěsňovat hlavu, rovnat krycí plechy u výfuku, které drnčely, upravit vypadávající koberec...

Mono_mono: No pokud je rozhodujícím faktorem při koupi vozu jeho design...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 18:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga:
ten nissan je
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 19:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co mam rad ja,jsou mladi­ namachrovanci,kteri jedou v noci (ovsem obvykle je to i ve dne)s parkovackama s modryma zarovkama a sviti mlhovkama:-Dironie je ze ja je rozvicim fakt jen za spatneho pocasi,a jednou kdyz sem si je rozsvitil v noci na nejzapadlejsi okrsce abych lepe videl na ten hroznej tankodrom,zapomnel sem je v obci vypnout,oni tam stali a ja to mel za 300:-D
A jak je vyse zmineno,nesouhlasim s nazorem ze udelatka pro automaticke rozsveceni svetel je vhodne jen pro novy auta.Tohle totiz zas tak neni tim jak je auto stary.Vetsinou je to baterkou.My mame facko a feldu a letos v zime sme byli na sidlisti jedni z mala kdo bez problemu nastartoval.A jakoze to facko uz je bohuzel na hranici zivota,uz pul roku jezdi s prasklou hlavou a blbne mazani,ale i pri 240 tisici km startuje napoprve..a felda me nastartovala napoprve i v tech nejvetsich mrazech,a to tam mam par veci ktery baterce nepridaji
Sorry za preklepy,pisu z mobilu
Trať 040, 042
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 19:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No myslím, že při výběru auta má na výběru docela velký podíl právě jeho vzhled.

Alespoň u mě by to tak bylo.
ICQ: 580-130-194
//RegioJet 4Ever!!!


Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4965
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 19:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, já jsem si kupoval auto podle tabulek spolehlivosti, a taky jsem na to dojel. Ještě, že je to už pryč... No a další auto hodlám kupovat podle základních parametrů:

a) cena - to je asi jasné
b) počet majitelů, koupené v ČR, serviska (jistě, v dnešní době je to jen cár papíru, ale...)
c) provozní náklady - spotřeba, cena ND, servisu a tak
d) výbava - můj požadavek je celkem jednoduchý, elektrický zrcátka, přední okna, klimatizace a teď v poslední době, jak jezdím spíše po dálnici, bych nezatracoval ani tempomat
e) vzhled a spolehlivost
f) ten zbytek :-D

Nicméně mi tak nějak vychází, že pro mne prostě ideální auto prakticky není - z nových snad jen nějaký Japonec, ze starých jsem tuhle uvažoval třeba o Bravu nebo o starší Mazdě 323...

K povinnosti svítit - já jsem se vyjádřil jasně, trochu mě překvapuje názor zde diskutujících, kteřá mají naježděné docela dost, a jsou proti svícení... No snad po nějaké své nehodě budou mluvit jinak.

K alkoholu - vzhledem k tomu, že jsem člověk, co si dá jedno pivo a stači mi to, stejně bych do auta pod vlivem nesedl, i kdyby nějaké to procento bylo povolené. Bohužel si myslím, že spousta lidí by to brala tak, že: "Dám si ještě jedno pivo, dyť jedno je povolený, tak mi dvě neublíží", no a průser bude na cestě...
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 21:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemam s nim sice osobni zkusenost,ale podle ohlasu neni Brava to pravy orechovy. O spolehlivosti se asi ve vetsine pripadu mluvit moc neda,i kdyz kazdy kus muze byt jiny,a ND taky myslim moc levny nejsou:-Dale design se jim celkem povedl
Trať 040, 042
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 21:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha (4091): nádhernej úlovek!!!!! Stává to auto někde pravidelně?

Jestli tam stává pravidelně nevím, ale já jsem jej potkal v těchto místech na ulici Brigádnická na Mokré Hoře. Jinak na začátku té ulice ještě pravidelně stává americké MPV Toyota Sienna:


RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7855
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 01:21:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


zajímavej úkaz v Chebu - skopčák v Samaře
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 732
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 04:29:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a ne v ledajaký, je to Samara Baltic. Lepší verze, která se nemontovala v Rusku.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 11:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si trochu odbočit od tématu, ale měl bych jeden dotaz.

Jak je to s přepisem vozidla, které po 1.1.2009 prošlo dědickým řízením? Je tím definitivně zbaveno ekodaně, nebo ji bude muset zaplatit hned ten další člověk, který na sebe bude chtít nechat auto přepsat? Jedná se o auto, které přešlo teď v zimě na manželku zemřelého a nyní je možnost ho od ní koupit.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4967
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 11:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raději nám řekni, jaké že to budoucí historické auto chceš koupit :-)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4968
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska se po Kroměříži potuloval tenhle kočár, samozřejmě jsem zapomněl, co je to zač, ale radost pohledět...
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2018
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:50:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauri: žeby Chrysler 180? :-)
Why? Because.
Svätá pravda - Dobrá pravda.
Škoda Yeti 2.0TDi 81kW Advantage - čierny
Comfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 5-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nové fotky Swiftu 2010.
I * Romanian Music
* Cuore Sportivo Alfa Romeo forever in my heart :: T.S.; TBi; TB; JTD; JTDm *
Tempral Trans, a.s.; +LETO 2010; Soldex vystrihovačky
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se tu včera vzpomínaly Lady, tak jsem si byl dnes koupit nové poklice, bo staré někdo ukradnul a na návodu k instalaci bylo psáno, že se nehodí na vozy Lada. No a to je asi tak vše, co jsem chtěl říci k tématu. Popojedem.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 17:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz - mám vozidlo, které je v polopřevodu na mou osobu, bylo odhlášeno letos (nedávno). Auto však na sebe přihlašovat nechci a chci ho poslat do šrotu. Budu platit ekodaň, kdyz donesu na inspektorát potvrzení o ekolikvidaci vozu?
Zdeny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 10-2007

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 17:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Soooc: Pokud chceš auto trvale odhlásit, nesmí být vůz v POLOPŘEVODU!!
Tohle už se v mém okolí několikrát řešilo
Tabulka relativních rekordů Jihomoravského kraje
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2354
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 18:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle se v ČR zas tak často nevidí... Vyfoceno v Pardubicích 29. května 2010.

http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4969
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 18:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sooc
Ber to tak, že pokud je auto v polopřevodu, prakticky "nikoho není", tudíž, pokud s ním chceš cokoliv dělat (ať jde o blbou změnu barvy nebo o ekolikvidaci), musíš to na sebe přihlásit a tudíž zaplatit ekodaň. Nebo to přihlásíš na někoho, kdo má ZTP, ten eko daň neplatí (platí to ještě vlastně??). No a pak to přepíšeš na sebe a děláš si s tím, co chceš.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4970
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 18:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se to tu nakouslo, setkávám se docela často s tím, že někdo se vyhne polopřevodu tím, že auto má na sebe odhlášené, ale už ho nepřihlásí. Co na to orgány? Pokud vím, při odhlášce se ustřihne roh TP, který má takto omezenou platnost (tuším 10 dní). Co tím tedy dotyční sledují? Nebude následná pokuta dražší, než ekodaň?
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 20:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak a ještě jeden dotaz - jde zrušit ten polopřevod? Že by původní majitel zašel u nich na inspektoru se značkama a techničákem a ekopapirem a zrušil ho?
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 21:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě že původní majitel má právo vzít polopřevod zpět.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 23:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jeste posledni dotaz :-)) Jak dlouho muze byt auto v poloprevodu? Zakona lhuta je nejakych 14 dni, ale co kdyz to nestihnu (mam bydliste jinde nez bydlim, takze je to trochu problem).
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3756
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 14:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ze ztákona 10 pracovních dnů...ovšem vpraxi je to trošku jinak...kamarád má v polopřevodu auto třeba rok.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 3-2007

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 18:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Seruste, dnes som bol pre Yetíka v Porsche na Zlatých Pieskoch. Zatiaľ som s prácou na prahoch spokojný, akurát mi tí somári zabryzgali pravé predné dvere tým tmelom..

No aspon mi dali servitku na utretie :D

Foto:
tu
, tu
a tu.
Why? Because.
Svätá pravda - Dobrá pravda.
Škoda Yeti 2.0TDi 81kW Advantage - čierny
Comfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 5-2008

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 18:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomino: Vyskytla se chyba. Nemáte oprávnění zobrazit tuto přílohu.

Čas uvoľniť sa trochu:


(Příspěvek byl editován uživatelem comfort.)
I * Romanian Music
* Cuore Sportivo Alfa Romeo forever in my heart :: T.S.; TBi; TB; JTD; JTDm *
Tempral Trans, a.s.; +LETO 2010; Soldex vystrihovačky
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 3-2007

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 19:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Comfort: neviem, mne to fungíruje.


Prosím neviete niekto, čo by bolo treba pri výmene rádia Swing za Bolero? Swing je 2DIN, výkon tuším 4x20W.

A zároveň by som sa vás chcel opýtať, či sú dotiahnuté do zadných dverí káble na repro, keď ich mám iba vpredu a priemer repro do zadných dverí Octavia/Superb/Yeti. Dík.

Lebo v servise za to chcú nekresťanskú cenu a v Convexe mi povedali, že to už nerobia..

Foto tu:
prvá
druhá
tretia
Why? Because.
Svätá pravda - Dobrá pravda.
Škoda Yeti 2.0TDi 81kW Advantage - čierny
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10231
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 23:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a jak se to řeší v papírech, když se vůz odhlásí na jednoho a ještě než to přihlásí na sebe to auto prodá druhému?
Blíží se konec...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 07:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TO je blbost :-) Nemůžeš to prodaqt, když to na sebe nemáš přihlášené. Tedy můžeš, ale buď to zůstane na tebe odhlášené nebo to na sebe musíš dohlásit. Pokusd jsem správně pochopil tvůj dotaz?
Jpribil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3796
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 09:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je tím myšleno, že auto je odhlášeno na mě, já to na sebe nepřihlásím a prodám to někomu dalšímu, tak to jde.
Pak je jen nutné, aby jsem tomu komu jsem to prodal dal plnou moc k přihlášení a on bude potřebovat doklady o nabití a další nesmysly.
Kupoval jsem takto něco od překupníka, na kterého to bylo jen odhlášeno. Dal mi plnou moc a normálně jsem to napsal na sebe bez dalších odhlášek - přihlášek.
Proč? Proto...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4976
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 09:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak já to jen blbě pochopil, beru zpět.
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10235
Registrován: 11-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 11:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle jsem to myslel. Odhlášeno z JZD na Frantu Voprcálka z Horní Lhotky, který prcá co může a má v tom totální bordel, Voprcálek to prodá pro nedostatek času Křesomyslu Pažitkovi ze Spodních Závětrovic a co má dělat, když to Voprcálek na sebe nepřihlásil. Jestli to musí nejdřív přihlásit Voprcálek na sebe a pak dát do polopřevodu na Pažitku, nebo to prostě bude v TP v polopřevodu na Voprcálka a Pažitka to přihlásí.
Blíží se konec...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 12:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je putna na koho je auto v polopřevodu, klidně si to Pažitka může přihlásit i bez zapojení Voprcálka. Odzkoušeno několikrát prakticky.
EDIT: Pažitkovi stačí kupní smlouva že to koupil od Voprcálka. Plnou moc jsem nikdy nepotřeboval, stačila kupní smlouva a to jsou u nás hodně důslení úředníci na registru.

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Šulu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 14:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Ono hodně záleží na dotyčném úřadu. Ne všude to projde. Zrovna minulý týden jsem byl pracovně v Ostravském odboru dopravně správním a byl jsem přítomen vyfuckování občana, který chtěl na sebe odhlásit a přihlásit auto pouze s kupní smlouvou. Úřad prý vyžaduje plnou moc. Kupní smlouva je nezajímá, že prý je občanovi dobrá pouze pro občansko-právní spor.
TEchnicky SLAbý
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 17:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte pls jakej motorovej olej do starýho Punta díky?
Trať 040, 042
Comfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 5-2008

Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 17:13:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous: Doporučujem 10W-40. Najlepšie originál talianský - Selenia.

Trápne.
Z rovnakej látky sme, z akej sú utkané sny. Bez srdca by sme boli iba stroje. Som Alfa Romeo Giulietta.
Tempral Trans, a.s.; +LETO 2010; Soldex vystrihovačky
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 2-2010

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 18:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous: Do Italskýho auta italskej olej Selénia.
Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Solaris Urbino 15 & Irisbus Citelis 18m -> životní lásky.
Budějce jsou srdcovka :-)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4438
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 20:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toyota má další problémy s luxusními Lexusy - teda na tu Toyotu se to teď valí, to image automobilky rozhodně neprospívá.
web o Mansonovi Moje fotogalerie 26.6.2010 nové fotky Lignety!!
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 21:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Comfort, Stonka: díky, kámoš má auto ale neví co se do něho leje :-D a protože mu to papá olej víc než benzín tak je to trošku chyba :-D
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."