K-report
 

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 08. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 08. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 09:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant: Je to přesně tak, jak píše Hajnej.
Kontakt náhradní západky přeřadného hradla (u mě v d. sále je to přepínací kontakt 81-82,resp.83) odpojuje vedení k předcházejícímu stanovišti (hradlu, stanici). Je-li P uzavřeno, je zde propojen kontakt (v mém případě) 81-83 a při zavírání K na stavědle je propojen okruh pouze v rámci St a ŘP. Jakmile se P uvolní, t.j. propojí se kontakt 81-82, připojuje se vedení k předcházejícímu stanovišti a obvod prochází ještě přes cívky M (příp. T) na tomto stanovišti, čímž se uzavíráním K dává odhláška.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 10:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant. To je riadna funkcia elektromechaniky. Pokiaľ sa vlaková cesta ukončí pomocou vybavovacieho tlačítka, to nie je riadna funkcia. Je to ukončenie vlak. cesty núdzovým spôsobom a vtedy za riadnej činnosti rzz neide odhláška do zadnej dopravne. v reálnej prevádzke bolo treba zaviesť telefonické dorozumenie, nakoľko zadná dopravňa nedostane odhlášku hradlom a nemôže postaviť návestidlo odch. alebo oddielové pre následný vlak. Závada sa prenáša dozadu, podľa toho koľko je v medzistaničnom oddieli traťových oddielov. Je to z bezpečnostných dôvodov, aby pri núdzovom spôsobe rušenia vl. cesty nebolo možné postaviť násvestidlo do obsadeného oddielu vlakom , pre ktorý sa rušila vl. cesta.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 10:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ešte som zabudol pripomenúť, že pri núdzovom uvoľnení hradl. zarážky z riad. prístroja sa nevybaví preradné hradlo na riad. prístroji a tým sa nezapojí vedenie do zadnej dopravne, aby bolo možné dať odhlášku hradlom. Až keď sa vybaví preradné hradlo na bielo , a to len vstupom vlaku na iz. koľaj, zapne sa prúdokruh na umožnenie odhlášky hradlom do zadnej dopravne.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1930
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 11:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodom, volá sa to náhradná západka, v predpise je napísané, že stačením tlačítka konc. hradla je povinný výpravca sa presvedčiť, akú ukazuje farbu. Keď je clonka čierna, je trať. linka odpojená.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 13:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant:
Uvědomil jsem si, že jsem Vám vlastně neřekl, co s tím. Navrhoval bych najít ten přepínací kontakt P, o němž jsem psal výše a jeho svorku, která je připojena k vodiči k zadnímu stanovišti (pokud nemáte výkres zapojení, prozvoňte si to, vezměte to "odspoda"). Tuto svorku připojit "napevno" ke svorce R (nebo Z) přístroje a pokud chcete mít tu žárovičku indikující předávání odhlášky, tak ji sem zařadit (dostatečně nadimenzovat).
A ještě, mohu-li vědět, kdeže se to zařízení nachází?
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 11-2007

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 22:14:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za reakce, vezmu to postupně:

Hajnej: Co počáteční traťové hradlo - to jsem původně chtěl řešit připojením jiného induktoru (kterých bylo k dispozici více) přes vypínač přímo na cívku tohoto závěru, čímž jsem tedy simuloval sousední dopravnu. Spíše to ale udělám tak, že přes jedno nevyužité zvonkové tlačítko připojím počáteční t.h. přímo na R a S1 induktoru co je přímo v té skříni. Odhláška se tedy bude dávat při stisknutí tohoto zvonkového tl. Nejsem si teď jist těmi označemíni, R je jeden "konec" induktoru a to S1 snad druhý...

Rk_kn, Konopáč: Jak to řešit Pokud jsem to správně pochopil, tak zařízení je tedy stavěno tak, aby při vybaveném přeřadném hradle (clonka i n.západka bílá) bylo možno uzavřít za vlakem pouze tehdy, je-li připojena sousední dopravna která přijímá odhlášku. Pokud je obvod mezi mou a zadní dopravnou rozpojen, tak nelze dát odhlášku a ani zavřít za vlakem. V praxi bych si to představil tak že pokud chci zavírat za vlakem a na trati mi překopnou kabel, tak díky vybavenému přeřadnému se nepohnu. Pokud přeřadné hradlo vybaveno není, zařízení nekontroluje obvodem připojení zadní dopravy, protože odhlášku nedává a je tak možno ve vlastní stanici uzavřít.

Konopáč #360: Zařízení se nachází v DS v Břeclavi. Výkres od zařízení nemám, v podstatě nemám nic jiného než dvě skříně vedle sebe, klubo drátů a tím to končí. Jediné co mě pomáhá je označení kontaktů ve kterém se také příliš dobře nevyznám, a nevím jestli je možné někde splašit nějaký popis významu jednotlivých označení... Za normálního provozu bych asi měl k sestavě ZZ ještě reléovou skříň s pojistkami, bateriemi a podobně, ovšem to zde není k dispozici.

Ještě si teďka vzpomínám z předpisu - promáčknutí přeřadného hradla je určeno k tomu, aby při jízdě vlaku po částech nebyla dána odhláška předčasně... ano, tohle mě mělo napadnout dříve

Tady jsou nějaké fotky a obrázky jak je to zatím zapojené a načmáraný reliéf a závěry...


Signalista, tvořím simulátory stanic s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením: Odkaz na stránky
Nejkrásnější autí Nissan Navara a Renault Thalia - my ICQ: 368229645
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1585
Registrován: 11-2002

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 23:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věděl by, prosím, dnes ještě někdo, jak se ovládala holešovická dálkovina v původním "číslicovém" provedení (1988-1994, tedy před RC JOP)?

- Mělo to nějaké speciální ovládací skříňky číslicové volby, nebo běžnou "konfekci" (asi v provedení "modrá kalkulačka"?) s využitím volných funkčních tlačítek R4?

- Před zahájením volby zhlaví a samotné číslicové volby se prováděla nějaká předvolba stanice, nebo byly pro účely číslicové volby koleje jednotlivých stanic pouze načíslovány v odlišných "stovkových" sériích (např. cesta od Kralup přes Libčice L-119-111 P-110-118, přes Roztoky L-219-211 P-210-218, atd.)?

- Byla pracoviště obou dispečerů vzájemně zastupitelná, resp. bylo možno z jedné libovolné ovládací skříňky osbluhovat celý dálkově ovládaný úsek?
[Podle fotek indikační stěny je vidět, že horní i dolní brázda mají každá svůj vlastní zobrazovač ("displej") číselné volby, ale asi jen se třemi políčky pro číslice (chybí políčko/-a pro indikaci navoleného zhlaví L/P) + 4 žárovkové indikace na rozích "displeje"].

- Musel dispečer mezi svými stanicemi (převzatými k dálkovému ovládání) obsluhovat i TZZ (obracet souhlasy)?

- Předávání stanic na místní obsluhu se ovládalo obvyklým způsobem, jako u PSt (funkční tlačítka PD/PZ/PH + číselná volba)?

Případně pokud někdo máte "čitelné" fotky indikační stěny, bylo by možno poslat na mail? (Sám jsem při DOD hleděl vždycky jen na monitory ).
2koridor.websnadno.cz
Kyslik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 23:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefante, místo XX let napoužívaného dosaď 3roky nepoužívaný, kdyby to stěhoval někdo jiný, tak by mohla fungovat bez problémů. Když byla funkční tak to byl rachot ve třídě :-D
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 11-2007

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 23:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyslik: Mě to takhle bylo řečeno, že tam někde stála kdovíjakdlouho, pak se přestěhovala a stála nečinně dál. Pokud je to jak říkáš, pak by měli stěhováci dostat přes ruce (když už pro nic jinýho, tak proto jak podložili výhybkářský přístroj prknama!), i když ne tak docela, páč kdyby to nerozkopali, tak jsem se k tomu nedostal .
Mimochodem rachot - až pojedu zase zapojovat ten zbytek a udělat tam to přeřadný hradlo, tak sebou vezmu olejíček do šicích strojů nebo tak něco, a bude po kraválu a hlavně z toho induktoru, hlavně na řídícím i když teda blbě šly oba, mě ještě teď po 24 hodinách bolí ruka jak šel ztěžka .

(Příspěvek byl editován uživatelem cityelefant.)
Signalista, tvořím simulátory stanic s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením: Odkaz na stránky
Nejkrásnější autí Nissan Navara a Renault Thalia - my ICQ: 368229645
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 10:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant :...Pokud je obvod mezi mou a zadní dopravnou rozpojen, tak nelze dát odhlášku a ani zavřít za vlakem....

Práve naopak, uzavrieť hradlo vchodového návestidla a zrušiť vl. cestu by malo ísť aj bez toho, či odhláška dozadu ide alebo nie. To bolo dôležité pri vchode vlaku po častiach, alebo rušení vl. cesty z núdzových dôvodov. To bolo dôležité pre postavenie vl. cesty na inú koľaj, prípadne pre ďalší diel. To nútilo dopr. pracovníka k zavedeniu telefonického dorozumenia a vo formulke bola klauzula, že bolo treba upozorniť zadnú dopravňu, že platia len telefonické odhlášky.
Esicko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.40.134
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 12:15:25    Odkaz na tento příspěvek  

Balik, niečo málo pohľadov do Holešovíc nájdeš v tomto videu. Je to tam viackrát.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 12:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant:
Význam označení svorek je uveden v předpise T122.
Pokud je vedení k zadní dopravně přerušeno a vybaveno P, za vlakem K nezavřete. V případě, že na zadním hradle je vybavena H a hradlař za vlakem neuzavřel (tedy clonky H i M jsou bílé), tak kontakt H řeže okruh a nezavřete v přední dopravně K rovněž.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 13:44:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já rovnou dodám (trošku krkolomější) odkaz na T122 aby to bylo kompletní...

http://public.rfx.cz/cd/T/T122%20-%20%DAdr%9Eba%20mechanick%FDch% 20a%20elektromechanick%FDch%20zabezpe%E8ovac%EDch%20za%F8%EDzen%E D/T122%20-%20%DAdr%9Eba%20mechanick%FDch%20a%20elektromechanick%F Dch%20zabezpe%E8ovac%EDch%20za%F8%EDzen%ED.pdf
Trumbera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 21:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balik: Ahoj. Podle toho, co říkal kolega z Holešovic, měla každá stanice své tlačítko. Nejdříve se zvolila stanice, pak zhlaví a číslo volby. V případě změny směru souhlasu bylo třeba si požádat a pak sám sobě udělit (Roztoky - levé - PH 019 - Libčice - pravé - PD 019). V případě přepnutí na místní obsluhu stačilo požádat o souhlas a výpravčí příslušné stanice ti ho udělil. Víc toho nevím. Jak jsem koupil, tak prodávám.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4441
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 22:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant: pokud máš dvojkolejnou elektromechaniku, tak bych pro začátek vyrobil z dvojkolejky smyčku - odhláškové vedení do B bych propojil s odhláškovým vedením z B.
Prostě pošleš vlak do smyčky a vjezdem uvolníš počáteční traťové hradlo...

Místo hradlového induktoru by pro simulaci cizí stanice stálo za to zkusit induktor od MB telefonu, ten je celkem dostupný a i poměrně schopně zakrytovaný...
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 11-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 23:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konopáč, Pepa_l: Díky mnohokráte

Hajnej: Ano, mám dvoukolejnou elektromechaniku, a ještě je na tom zajímavé, že řídící přístroj řídí jenom jakoby půlku stanice (aneb styl Praha Masarykovo nádraží). Ta smyčka je výborný nápad, děkuji téže mnohokráte. Určitě to bude lepší než tam někam tahat takovýhle snad tunový induktor s U-magnety nahoře, nebo jeden z těch bližších:


(Příspěvek byl editován uživatelem Cityelefant.)
Signalista, tvořím simulátory stanic s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením: Odkaz na stránky
Nejkrásnější autí Nissan Navara a Renault Thalia - my ICQ: 368229645
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 00:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rk_kn #1931:
Psal jsem: Pokud je obvod mezi mou a zadní dopravnou rozpojen, tak nelze dát odhlášku a ani zavřít za vlakem.

Já to upřesním:
1) Pokud je bílá náhradní západka P a obvod do zadní dopravny je přerušen, pak nelze uzavřít K+H
2) Pokud je černá náhradní západka P, je jedno jestli je obvod do zadní dopravny přerušen či nikoliv, vždy lze uzavřít K+H

Je to tak?
Signalista, tvořím simulátory stanic s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením: Odkaz na stránky
Nejkrásnější autí Nissan Navara a Renault Thalia - my ICQ: 368229645
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 16:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Cityelefant

koukal jsem na obrázky z 23.3.2011 a pokud mě paměť neklame tak tam máš prohozené počáteční traťové hradlo a předřadné traťové hradlo. Počáteční traťové hradlo by mělo být spojené s návěstní vložkou od odjezdových návěstidel a předřadné hradlo by mělo být spojené s vložkou od vjezdového návěstidla.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 17:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant : Áno, ale preto je napísané v predpise, že výpravca musí strhnúť olovko z
núdzového vyb. zariadenia hradlovej vložky vchod. náv., aby mohol stlačiť tlačítko a tým úkonom odpojiť trať. linku od stanice, o tom sa musí presvedčiť pohľadom na clonku náhr. západky. Až potom vyzve signalistu aby uzavrel koncové trať. hradlo ( vložku vchod. návestidla ), aby sa dala pôvodná vlaková cesta zrušiť a postaviť novú vl. cestu. Dôležitý je ten fakt, aby neišla odhláška hradlom do zadnej dopravne , a aby hradlár, príp. výp. susednej zadnej stanice nepostavil odch. vl. cestu do obsadeného trať. oddielu.
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 21:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj: Skutečně, máte pravdu. Omlouvám se zde společnosti, to byl opravdu hrubý omyl, zaměnit P a T .

Rk_kn Ano, takhle mi to říká např. článek 63 přílohy šest v předpise ČD Z1.

Signalista, tvořím simulátory stanic s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením: Odkaz na stránky
Nejkrásnější autí Nissan Navara a Renault Thalia - my ICQ: 368229645
Martass87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 2-2011
Odesláno Pondělí, 28. března 2011 - 16:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeptám se:Neví někdo k čemu to slouží???U nás v kv kraji jsem to ještě neviděl,ale v usteckem je to skoro všude.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 28. března 2011 - 16:07:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martass87: MIB, informacny bod pre AVV
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 28. března 2011 - 16:35:38    Odkaz na tento příspěvek  

ASDF: velmi správně, píšu vám za jedna :-)
Využívají to hlavně Si ty ale fant-y, tak to lze najít hlavně v místech jejich výskytu: od místa pořízení fotky přes UL do Prahy (s drobnými nežádoucími přerušeními), z Prahy do Pardubic, zpoza Břehu do Olomouce a z Hranic přes Svinov do Opavy. Plus pár dalších ostrůvků. Když pámbu dá a přisypou se nějaké dukátky, tak se bude rozšiřovat.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4453
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 29. března 2011 - 20:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martass: v usteckem je to skoro všude.
Kéž by...

Mmch to foto z Děčína zachycuje poměrně atypický způsob situování, který se používá jen při obzláště perverzních způsobech uspořádání kolejiště...
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 29. března 2011 - 23:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podobně umístěné informační body jsou v Praze-Běchovicích při jízdě od Úval. Také jsou takhle umístěny v obou větvích výhybky...
Signalista, tvořím simulátory stanic s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením: Odkaz na stránky
Nejkrásnější autí Nissan Navara a Renault Thalia - my ICQ: 368229645
Jpnk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 12:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Balík a Holešovice: Ovládání bylo "klasické" doplnění že první volbou musela být stanice (název se na panelu prosvítil) pak již klasiky P/L a číslo. Zatupitelnost z hlavy nevím (tuším že bylo jedno z jaké místo se volilo) poptám se. Obracet souhlas se musel. Fotky udělám v dohledné době a mužu poslat víc na mém mailu.
http://www.darujkrev.cz/
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. března 2011 - 20:06:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ty plechové úhelníky vedle srdcovky, co jsou na fotce od Martass87 jsou na co?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 11-2002

Odesláno Pátek, 01. dubna 2011 - 02:40:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esicko, Trumbera, Jpnk:
Děkuji za info i za ochotu.

Nějaké fotky (ca z r. 2007) se ke mně dostaly, tak z toho postupně skládám dohromady přehled prvků ovládaných číslicovou volbou (viz xls v příloze).
application/vnd.ms-excel
RZZ-ciselne-volby_holesovice.xls (301.6 k)


Dnes už chybí některé popisné štítky na stěně a jsou zalepené kódy číslicových voleb u Holešovic, ale cosi se mi podařilo doplnit i dle videa z Esickova odkazu.


Skříňka číslicové volby je klasická "škatule" (=bez displeje, vzor ČD Z1, Příloha 4, bod 61.; nikoliv "kalkulačka" s displejem, bod 62. tamtéž, jak jsem mylně předpokládal vzhledem k relativní "novosti" zařízení). Nezdá se mi, že by na ní mohlo být deset samostatných tlačítek pro předvolbu obsluhované dopravny. Je možné, že se volba obsluhované dopravny prováděla také číslicovým kódem? (0 - Kralupy, 1 – Libčice, 2 – Roztoky, 3 – Bubeneč, 4 – Holešovice, 5 – Rokytka, 6 – Vítkov, 7 – hlavák, 8 – Libeň, 9 – Vysočany, 10 – Bubny; např. volba 00-020 povolí odjezd z Kralup, 01-L-029-021 postaví vjezd do Libčic, atd.).


Podsvěcované názvy dopraven (jak uvádí Jpnk) jsou na indikační stěně vidět. Zajímavé, že se (vedle traťového souhlasu) obsluhovaly i souhlasy k odjezdu (podmiňovaly rozsvícení povolujícího znaku?) ze sousedních stanic.


V rozích kolem trojmístného numerického displeje jsou žárovky indikující (nahoře) volbu levého / pravého zhlaví a (dole) poruchu převzetí povelu / odeslání povelu. Vedle displeje v horní sekci jsou navíc indikace ŘS1 / ŘS2, což zřejmě má nějakou souvislost s tím, ze které skříňky je prováděna volba? Nicméně přesnější info o vzájemné zastupitelnosti obou pozic a případně přiřazení numerických displejů k obslužným skříňkám či k obsluhovaným dopravnám zatím chybí. (Horní displej zobrazuje vždy volbu dispečera II, dolní displej vždy volbu dispečera I? Nebo horní displej zobrazuje vždy číslicovou volbu při obsluze dopraven z horní brázdy a dolní displej náleží k dopravnám z dolní brázdy, obojí bez ohledu na to, ze které skříňky byla obsluha provedena?).


TZZ mezi ovládanými dopravnami je ve všech kolejích důsledně indikováno z obou stran [např. 2.TK mezi Libčicemi a Roztoky má 1 soubor indikací (žádost o udělení TS/volnost TK/udělení TS) příslušející a ovládaný z Libčic a 1 soubor (týchž) indikací (k té samé traťové koleji) příslušející k Roztokám. Opravdu ale bylo při otáčení souhlasu potřeba (jak tlumočí Trumbera) z jedné dopravny žádat a navíc z druhé udělovat? (Zní to logicky, vzhledem k možnosti místní obsluhy některé z dopraven. Ale jinde se to dělá i jinak - třeba na reléovkách v Heřmaňáku a v Kopřivnici musí výpravčí taky provádět obsluhu traťového souhlasu i mezi svými řízenými dopravnami, ale tam stačí obsloužit vždy jen z jedné strany, od hlavní stanice. Nicméně v obou jmenovaných případech se asi nejedná o plnohodnotnou dálkovinu jako v Holešovicích - u číslicové volby není třeba provádět žádnou zvláštní předvolbu, okolní obsluhované dopravny jsou načíslovány jako „stovkové“ koleje, takže celá řízená oblast se částečně tváří jako jediná stanice…).
Btw. Trumbera uvádí jako příklad obsluhy TS "devítkový" číselný kód (019). Obvyklejší bývá dle čísla koleje (např. 010), tady to je jinak?
2koridor.websnadno.cz
Martin0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 5-2004

Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 18:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz pro znalé situace v Havlíčkově Brodě: Umožňuje závěrová tabulka vlakové cesty z/na koleje 39 a 40 (z koleje od návěstidel Sc39 a Sc40)?
Trumbera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 7-2010
Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 21:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balik: Nevím jaký číselný kód je v Holešovicích pro otáčení souhlasu použit. Ten konec s devítkou je zvyk z Libně a Malešic. Jinde to je asi častěji s nulou.
ZZ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.117.217.146
Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 22:03:09    Odkaz na tento příspěvek  

Sc 39 a Sc40 umožňuje odjezd na všechny tratě, na Jihlavu je rovnou odjezdové, pro ostatní směry je cestové.
Martin0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 5-2004

Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 10:30:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Havl. Brod: a co je tedy rozřazovací oblast spádoviště dle TNŽ 34 2660? Dle čl.7.5 teto normy nesmí být vedeny vlakové cesty přes rozřazovací oblast spádoviště.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10128
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 20:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak moc velkej význam má ošoupávací přítlak zdrží na 810 ve vzdalovacím obvodu prejezdu. tam by ztáta šuntu moc vadit nemusela. nebo jo?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 21:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Taký, že vzdalovací obvod přejezdu je poväčšinou přibližovací z opačnej strany
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 1-2004

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 07:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Nastane ztráta šuntu, přejezd ukončí anulaci, o kus dál to zas bude vodivější, tak přejezd hodí výstrahu, kterou za chvíli „jen tak“ ukončí, a řidiči budou nadávat na dráhy a příště budou třeba výstražník ignorovat…
Trumbera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2010
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 08:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě přidám dotaz pro miovníky elektromechaniky. Vyskytuje se dnes ještě někde podpěrné relé? Já vím jen o Janovicích na Úhlavou (pokud se za posledních cca šest let nic nezměnilo). Dále by mě zajímalo, zda se dá ještě někde najít tlačítková zarážka. Je to obdoba hradlové zarážky. Clonku má stejnou, ale chybí jí kotvička, takže již při stlačení hradlového tlačítka výseč propadne dolů. Toto jsem viděl pouze v Rybništi. Tam je v podobě čtyř nadstavných hradlových závěrů. Vypadá skoro jak dva bloky nad sebou. Hradlová skříň má šest okýnek (NZNNZN) a nad tím 4 x H.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 11:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tlačítkovou zarážkou si nejsem jistý v K.Varech dol.n., ale patrně se i zde jedná o klasickou H, stejně jako v Č.Kamenici. Rybniště je v tomto ohledu unikát.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10130
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 13:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na dolním bejvala klasika....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 18:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když ti na HZ praskne vlasové perko na kotvě, máš z ní taky tlačítkovou zarážku
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 03.04.2011
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 20:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: U nás bol podobný problém , jediné čo nám robilo problémy boli motory 810, ktoré jazdili sólo ako služobný Os vlak na striedanie zamestnancov. Ak pri odchode motor nevybavil ASE súbor, naskočila porucha na PZZ , a na RPB aj porucha na trať. oddieli s úplnou kontrolou voľnosti trate. Dôsledkom bolo, že PZZ boli v poruche, nerozsvietila sa Voľnosť trate a nasledovalo zavedenie telefonického dorozumenia.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10132
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. dubna 2011 - 10:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když ztratim a zas najdu šunt, tak to sestřelí RPB? když jsou KO jen u toho přejezdu.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1940
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 06. dubna 2011 - 11:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo : keď nie je úplná kontrola voľnost, tak naskočí len PZZ do poruchy. Ja som len chcel zdôrazniť, že v našom prípade máme aj kontrolu stavu PZZ na trati a v prípade poruchy PZZ zhasne kontrola voľnosti trate .
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10133
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. dubna 2011 - 17:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aha. jasný.
já měl za to, že když je přejezd v anulaci, tak obsazení vzdalovacího KO se nijak neprojeví.....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4470
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. dubna 2011 - 22:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Anulace trvá jen po dobu obsazení vzdalováku a po jeho uvolnění končí. Opětovným obsazením vzdalováku se znovu spustí výstraha.
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 02:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle nám to jednou dělalo

http://www.youtube.com/watch?v=7HCqkMlTlqs

Od 2:33, do té doby je to nezajímavé.
Když projel vlak, došlo k anulaci a když se dostal na další oddíl autobloku, šlo to znova do výstrahy a když uvolnil vzdalovák (ještě další oddíl) pak došlo na normální pozitivní stav.
Na oddílovém návěstidle před přejezdem zůstávala červená i v době, kdy by už normálně svítila výstraha, pak to šlo z červené rovnou na zelenou, když uvolnil ten vzdalovák.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4473
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 07:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O.T.:
Když projel vlak, došlo k anulaci a když se dostal na další oddíl autobloku, šlo to znova do výstrahy a když uvolnil vzdalovák (ještě další oddíl) pak došlo na normální pozitivní stav.
Pokud se to opakovalo víceméně pravidelně po průjezdu každého vlaku zprava doleva, může jít o poruchu měření doby anulace u vzdálenějš koleje.
Pokud se to vyskytlo jen jednou, mohlo by to být i zastavením prvního vlaku ve vzdalováku bližší koleje.

Na oddílovém návěstidle před přejezdem zůstávala červená i v době, kdy by už normálně svítila výstraha, pak to šlo z červené rovnou na zelenou, když uvolnil ten vzdalovák.
Tohle dokáže i prasklá žárovka žlutého světla a nemusí to nutně souviset s chováním přejezdu.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10136
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 10:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anulace trvá jen po dobu obsazení vzdalováku a po jeho uvolnění končí. a doba anulace souvisí s čim? že nemůžu vzdalovák uvolnit dřív, než za nějaký čas?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4474
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 11:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: a doba anulace souvisí s čim? že nemůžu vzdalovák uvolnit dřív, než za nějaký čas?
Naopak - kontroluje se maximální doba anulace. Pokud totiž v průběhu anulace dojde k poruše vzdalováku s následkem obsazení, ustrne přejezd v anulaci a vlak opačného směru by mohl přijet na otevřený přejezd (byť se zhaslou pozitivkou). Proto se při překročení nastavené doby anulace "násilně" ukončí (a hlásí se porucha).
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 19:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: dělalo to po každé když jel vlak po té II.TK zprava doleva. Časově to vycházelo na ten oddíl, když jel pomalejší vlak, závory stihly dojít dolů a pak se zvedly a když rychlejší zvedaly se z půlky už nahoru.
Trvalo to asi 14 dnů, pak s tím něco udělali a fungovalo i žluté světlo na návěstidle.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.155.83
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 21:30:17    Odkaz na tento příspěvek  

fungovalo i žluté světlo na návěstidle.
To znamená co přesně? (resp. co znamená, že nefungovalo?)
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 21:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Liesk: že místo výstrahy svítilo pořád stůj a pak hned volno.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 22:13:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není to tak že v jedné koleji nefungovalo ASE a proto nemohlo dojít k anulaci, výstraha se v tomto případě ukončí až když vlak vyjede ze vzdalovacího úseku plus doba která je nastavená na pastičce, která podrží přejezd ve výstaze z důvodu ztráty šuntu. Ta doba je dost dlouhá počítá se s délkou přibližovacích úseků a nejpomaleji jedoucího vlaku. V té době už stihne jet po druhé koleji vlak. Jak odhaduji po dobu činnosti časové jednotky, která měří ztrátu šuntu nemůže na oddílovém návěstidle svítit volnoznak.
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 22:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj: Vždyť se ty závory zvedaly hned za vlakem, takže ASE fungovalo a že by po uvolnění vzadalovacího úseku to trvalo dlouho, než začne pozitiva to ani ne, spíš zároveň. Při otáčení směru na stejné koleji by výstraha trvala déle než asi sekundu, co obvykle trvá.
Esicko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.40.134
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 10:58:12    Odkaz na tento příspěvek  

Na Univerzálnom automatickom bloku AB 3-74 sa aj porucha svietenia červeného svetla na návestidle, prejavuje obsadením traťového oddielu. Respektíve prenos nesvietiaceho červeného svetla na predošlé návestidlo sa deje cez obsadenie traťového oddielu aj keď je tento fyzicky voľný. Takže na návestidle za přejezdem bola porucha svietenia červeného svetla, ktorého prenos na návestidlo pred přejezdem sa dial cez obsadenie oddielu medzi týmito návestidlami. Obsadenie oddielu na dlhší ako normálny čas, spôsobovalo prekročenie času anulácie a tým aj znovuuvedenie PZZ do činnosti. Že išlo o poruchu spôsobenú obsadením vzďalováku, svedčí aj rozblikanie pozitívky ihneď po otvorení PZZ. Predpokladám že oddiel medzi týmito návestidlami nie je súčasťou 1. ani 2. traťového oddielu priľahlých dopravní, kde by podľa indikácie mohli dopravní zamestnanci túto anomáliu spozorovať a nahlásiť poruchu.
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 4-2011

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 12:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esicko: to by odpovídalo no. Ale je mi divný, že by 14 dnů jezdily na shaslé návěstidlo (to za přejezdem - 4. oddíl od stanice).

čas, spôsobovalo prekročenie času anulácie a tým aj znovuuvedenie PZZ do činnosti

že ono tím, že se ten oddíl na kterým je přejezd, neuvolnil, tak PZZ si myslelo, že se tam vlak pohybuje delší dobu, než by měl a tak pustilo výstrahu??
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 4-2011

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 12:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednou zase tam byl nějaký problém na I. TK to je ta blíže co se po ní jezdí normálně zleva doprava, že vlaky na nejbližším návěstidle před přejezdem (z leva) zastavovali, protože tam měli stůj, nebo nesvítilo (už přesně nevím) a přejezd byl ve výstraze trvale (asi 2 dny).
Esicko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.40.134
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 13:29:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ale je mi divný, že by 14 dnů jezdily na shaslé návěstidlo

To návestidlo bolo zhaslé len ak mala na ňom svietiť červená, ostatné svetlá, žltá a zelená svietili a fungovali. Ak je vzďalovák obsadený dlhšie ako nastavený čas anulácie, PZZ sa znovu uvedie do činnosti.
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 4-2011

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 14:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esicko: děkuju za vysvětlení :-)

Tohle nám to taky jednou dělalo (asi 3 dny, než to zpravily)
http://www.youtube.com/watch?v=5IGEl6xrVxE
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2063
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 17:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych tipoval na volnou spojku. A jaká byla diagnóza?
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 03.04.2011
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 4-2011

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 18:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plešoun: typoval jsem to na uvolněný vodič od motoru (špatný dotek), proto to nebrzdí a ani se to kloudně nezvedá.