K-report
 

Archiv diskuse Tratě pod Jedlovou do 14. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě pod Jedlovou » Archiv diskuse Tratě pod Jedlovou do 14. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3196
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 21:45:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posila v úseku Česká Lípa - Rumburk (pokud považujeme vůz Btn za nevhodný)

Nezdá se mi, že by to muselo být nutně hnací vozidlo a že by se to muselo věšet na čelo. Já vůz Btn za nevhodný nepovažuju, i když ta 015 by asi byla lepší, zejména váhově (což pro tu 854 a zejména jeho prehistorickou převodovku bude pro jízdu do kopce určitě výrazná úleva v porovnání s těžkotonážním Btn).
A z mého neodborného pohledu se mi nezdá, že je tak extrémní problém prodloužit pobyt v Lípě o dobu nutnou na přivěšení vlečňáku k rychlíku. To by se s tím grafikonisti opravdu nedokázali popasovat, aby tím ty citované přípojové vazby nějak výrazně neutrpěly?

A znovu píšu, že to nasazení 810+010 mezi Lípou a jihem rozvádět nebudu, protože nasazení Btn jsem předpokládal pouze v úseku Lípa - Jedlová (Rumburk).

Cestující z vlaku linky KoRum vyhnala právě ta "pětivozová klasika" spojená s modrogumním přepřahem na elektriku v Nymburce a následná "úspora" zavedením motorových vozů a přestupu v Nymburce do něčeho jiného, co navíc nejede hned.

No tak dnes jsme snad trochu dál a podobné excesy jako ty zmíněné už snad dnes nehrozí, takže to asi nebude jádrem pudla.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3173
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 21:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Statistik: Ono je docela rozdíl ten vůz 015 táhnout na úseku Všejany - Nymburk, snížením rychlosti vlaku ze 100 na 80, tam to takový rozklad dříve neudělalo (jednalo se o pár vlaků v neděli R 1117-1116, nebo snižovat rychlost nyní v úseku Všejany - Nymburk ze 100 na 80 a pak z Nymburku do Kolína ze 120 na 80, tj. o 40 km/h, to je už sakra znát. Nedávný příklad R 1113 s 810 587-6, kdy zdechl katr na R 1108 a místo toho si udělal rumburský "Barnabáš" výlet do Kolína a našustroval právě díky tomu cca 12 minut a všem cestujícím v Kolíně ujelo EC. V Kolíně je přestupní vazba na EC na urychlený přestup a jakákoliv zadrbávačka znamená ujetí přípoje. Co se týče přidávání v ČL, tak tento nápad je opravdu nesmysl. R mají křižování v Novém Boru, což tímto naprosto znemožňuje nějak hýbat s taktem vlaku do +, neb se dá pak křižovat až v Lípě. 5 minut nestačí na přidání vozu v žádném případě, krom toho u R je vždy v Č.Lípě skupina vlaků a se zab.zař. žst. Česká Lípa se nedají vykouzlit zázraky. O tom, že by si žst. Č.Lípa při svém silném provozu zasloužila nějaké zab. zař. hodné roku 2011 není žádného sporu a při zdejším provozu je zázrak že to ještě takto funguje a výpravčí, signalisti a výhybkáři si užijí své - ikdyž pro ně najednu stranu také dobře, ono ta nová technika by se zaměstnaností bohužel také zatočila stejně jako příchod nové techniky (814,854+954) znamenal radikální řez do počtu zaměstnanců DKV (posun, vozmistři). Také na přidávání vozu tam není žádná vhodná technika, vůz se sám nepřidá a pryč jsou časy, kdy se v depu válela záloha a někde byl schován strojvedoucí, který by mohl s vozem vyjet a vykonávat posun. Takže tímto odpadají i různé šotospekulace na přidávání vozu na zavolání 20 minut před odjezdem... Opravdu nelze nic víc, než souhlasit s názory aa a pokud si někdo předhlásí skupinu cestujících a zaplatí, tak není jediný problém soupravu operativně posílit, viz. všechny poslední posily se 750 346, 854 027 apod. V tomto je KCOD Praha velice pružné a KCOD Ústí nad Labem také (Severní stopa, Stezka odvahy , posily pro školy apod.) Ale opravdu nemohu počítat, že přijde k vlaku, který přepravuje pravidelně cca 70 cestujících skupina 60 lidí a bude mít zaručenou kapacitu, to opravdu není možné a je to pouze šototeorie. To je jako bych přišel k autobusu se školní třídou a stačilo by dětí 30 a máte téměř 90% naději, že neodjedete. Ani Cargo nejezdí dvojčetem brejlovců turnus na Mn, co kdyby náhodou přepravce chtěl pozítří naložit místo dvou vozů co běžně, tak 10. Rovněž ani všema vychvalovaný žlutý RJ nebude tahat do Ostravy 10 vozů, co kdby náhodou přišly 4 školní třídy...
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3174
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 21:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ha...Peva...: Psali sme to koukám současně :-D
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8033
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skupinka bude asi velice nadšená,když bude muset posilu-vůz zacálovat. Možná bude stejně nadšená jako onehdá já při cestě plným R,kdy jsem musel nechat batoh na špinavé podlaze.

Trošku úsměvný výrok -aa-
"cestující nevyužil volného místa"
Jenže kde je psáno,že každý cestující musí mít do cca 70kg,aby bylo splněno 4 sedadla = 4 cestující. Mnohdy platí 2 sedačky = 1 cestující.

A dnešní Cargo:
Mn Rbk 742.130
Mn Jablonné 742.271
Mn N.Bor 742.135, nejspíš se jelo 2x
Mn Bělá 742.225/424
Pn 742.396 zpět 396+135

135,187 oprava do UL.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2881
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicméně je potřeba říct jedno - pokud lidí na úseku Česká Lípa - Rumburk bude nadále přibývat, pak bude zapotřebí nějakým způsobem reagovat. Zatím si o to jakž takž říká 1108 v sobotu a v sezóně. Ideálním řešením by samozřejmě byla operativa, leč to asi bude nad síly molocha. Nadto u takto okrajové relace, kde se při jejím zavádění do taktového systému hodně dlouho licitovalo zda skončit v Lípě (a dál to nechat na regionálních objednatelích) nebo jezdit až do Rumburka (a velmi jsem se za to tehdy přimlouval kde to šlo, neboť bylo jasné, že regionální objednatelé s hranicí v hlubokých lesích pod Jedlovou by se asi domlouvali nesnadno. A dokonce se tehdy "v anarchistických kruzích" spekulovalo i o Ebersbachu, pak se tam ale tuším nějak posunul takt a myšlenka se stala bezpředmětnou, nadto skončily zlaté časy předkrizové a rozvoj dálkové dopravy skončil). Co s tím tedy?
Osobně si ale myslím, že by možná stálo za úvahu prověřit vhodnost nasazování posilového Btn na úsek Kolín - CL. Tam si totiž nejsem jist, zda je vůz navíc řazen vždy, kdy je to potřeba. Pak samozřejmě může lépe v úvahu připadat operativa = ponechání posilového vozu až do Rumburka (musí s tím však počítat oběh vozů). A taky je nutné vyřešit kdo v Rumburku provede manipulaci s vozem, aby pak vše neskončilo na tom, že nastane diskuze dvaceti nádražníků od průvočího přes výpravčího, fíru, ...., po dispečera, kdo že ten vagón co se tam najednou vyskytl navíc odvěsí a přivěsí a kdo zajistí jeho objetí. A pak je tu otázka, jak se to popere s jízdními dobami, protože v pobytech opravdu vaty příliš není, obzvláště pak při zvýšené frekvenci (a úplně obzvláště při zvýšené frekvenci u lichých R na Jedlové).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2882
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Dle mého názoru nejde o zacálování vozu navíc, postačilo by zacálování jízdného předem. Aby si pak šotouši neobjednávali delší soupravy....

Hele, jak to takový nadobjemný cestující řeší v gumokolu? To sedí při řízení naražený zadnicí na řadící páce nebo jak? Předpokládám, že sedadla ve vozech jsou konstruována podle nějaké schválené normy. A opravdu si nemyslím, že domnělý kapacitní problém relace Česká Lípa - Rumburk je způsoben tím, že zrovna v tomto regionu žijí nadměrně otylí cestující ochotní cestovat vlakem. Nicméně je pravda, že zmíněná rovnice 2 sedačky = 1 cestující velmi často platí. Když se podíváme podrobně, pak vidíme že jedné sedačky se dotýká zadnice a druhé taška či batoh patřící k příslušné zadnici. A uznávám, že u některých vlaků 111x mezi Lípou a Rumburkem tato rovnice přestává platit. Sorry, přepravní řád hovoří jasně. 1 jízdenka = 1 místo k obložení. Opravdu by mě zajímalo, zda si Ty tlupy nadměrně otylých kupují 2 jízdenky, aby mohli každou půlku rozprostřít na jednu sedačku. Nevadí, můžu se zeptat, zda nejsou v daném úseku nějaké nadměrné tržby vzhledem k počtu cestujících. Lze to zjistit, nebyl by to problém, nicméně se obávám, že tomu tak zdaleka není. Takže takové tahání za nohu si nech pro někoho jiného. Takové žvásty můžeš nakecat jen pitomcovi. Podle téhle logiky bysme kolem Prahy museli jezdit místo dvojitých ešusů se čtvernými, protože vzhledem k vyšším platům by v okolí Prahy mělo být podle téhle zvrácené Tondologiky obyvatelstvo ještě výrazně otylejší než to severočeské. A to už dneska máme v ranní špičce v těch dvojitých ešusech denně desítky stojících cestujících, v extrémních případech bývá číslo stojících i trojciferné....
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3198
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa-: no aspoň někdo má zájem nad tím aspoň přemýšlet místo automatického hledání obvyklých modrogumních důvodů, že to nejde (když se v prvé řadě hlavně nechce).
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3175
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tak, stačí zaplatit jízdné předem bez možnosti návratků, to by opravdu skončilo tak, že by se objednala skupina šotoušů, nahlásila 200 lidí aby jim vyjel brejlovec a pak se rozestavěla na trati....Autobus Vám také dopravce nepřistaví s tím, že když bude hnusně a Vám se nebude chtít vstávat, tak prostě zamáčknete budíka a nepojedete.
Co se týče 1-2 sedačky, ano i já mám rád, když mám pro sebe čtyřku, leč asi to opravdu není stav, který by měl být vždy a pokud je náhlá úseková zvýšená frekvence, tak přece není problém na 20 minust než se hydra vyškrábe na Jedli sedět ve čtyřech...

ad mimo: Dnes 6609-6612 810 340-0 + 010
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3176
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Statistik: Za depo můžu říci, že pokud si někdo objedná posilu 1108 o víkendech, není za DKV jediný problém, mašina by na to byla 810, popř. 810+015. A tím nemyslím teď jen skupiny, ale i objednavatele (MD)
Vbica
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 23:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vám sem dam na rozptýlení od téhle diskuze dvě videjka nedávného posíleného R 1113.. bohužel jenom rozjezdy, na hledání nějakých fajn míst kolem trati nebyl čas..
ČL střelnice: http://www.youtube.com/watch?v=JbWtbtMwq0o
ČL hl.n.: http://www.youtube.com/watch?v=OJVhf2Ze-80
a abych nebyl tak mimo mísu, tak v té 854 027 a voze Bvt mam pocit skoro nikdo neseděl..........
jinak dík za info, že to takle pojede..:-)
http://www.youtube.com/user/vbica
Lípák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 00:07:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pochopí tu taky někdo, že o přidání nebo ponechání posilového vozu na R mezi Kolínem - Českou Lípou - Rumburkem nerozhoduje výpravčí??!! A už vidím, jak si volaj výpravčí mezi sebou, kolik kdo má ve stanici cestujicích, a v Lípě budou chodit mezi lidma a ptát se jich kdo kam jede, aby mohli přidat vůz... a nedej bože, aby ho třeba v Lípě odvěsili a najednou po odjezdu vlaku z Lípy by přišla do Boru skupina cca 30 lidí s kolama... VÝPRAVČÍ NEOVLIVNÍ PŘIDÁNÍ NEBO PONECHÁNÍ POSILOVÉHO VOZU!!!
Sever07
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 00:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dávám podnět pro ty co s tím mohou něco dělat:
Posilte rychlíky v relaci Kolín - Česká Lípa hl.n. o jeden přívěsný vůz a to denně v v rozmezí červen - září.
Posilte rycliky v relaci Česká Lípa hl.n. - Rumburk o jeden přívěsný vůz víkendech v rozmezí červen - září.
Podmínky pro posílení si klidně ověřte sčítáním.

Pro ty co s tím nemohou nic dělat, ale hledají důvod proč to nejde, upozorňuji , že tento vzkaz není pro Vás.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8034
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
vůbec,ale vůbec jsem nečekal,že to při své logice pochopíš,samozřejmě jsem se jako vždy nemýlil. Otázka jestli to děláš schálně a nebo jsi z těch tvých tabulek tak zblblej?

Budu psát pomalu,aby se ti to lépe četlo:
je dost cestujících jenž mají nadváhu, stejně tak ne všichni mají do 170cm výšky, takže nacpat 4 lidi na 4 sedadla opravdu ne vždy jde. Už vůbec nemluvím o odkládání báglů. Holt si ho nakopu posd sedadlo. Hlavně v letních měsících to bývá valice chutné cestování.

Správně jsi zmínil i cestování autem, jen nevím proč se na to ptáš? Vždyť víš jak jezdíte fotit. 5 nejlépe 6 lidí do auta,aby benzín byl co nejlevnější. V blahé paměti mám Jeseníky a tuším tmavší Felicii sedící skoro na zástěrkách. To muselo být celkem fajn takto cestovat, jen nechápu proč tento model ropidích sardinek praktikuješ na cestujících.

a ještě Cargo:
Dnešní Pn 742.077+396
Mn Jablonné 225
Mn N.Bor 271
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2884
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sever07: Sčítání ověřilo, že v úseku Česká Lípa - Rumburk netřeba žádný vlak o jeden přívěsný vůz posilovat (maximálně o tom lze uvažovat u vlaku 1108 v sobotu), samozřejmě vyjma případů nahlášených skupin.

A zkusme se tedy podívat i na úsek Bakov - Česká Lípa. Vezmu červen 2010, který se mi zdál letmým okem silnější než srpen 2010. Vyberu vlaky silnější než 100 lidí:
1108 v sobotu úsek Bakov - CL (maximum 131 Bakov - Bělá)
1110 v sobotu úsek Bakov - Bezděz (maximum 101 Bakov - Bělá)
1110 v neděli v úseku Splavy - CL (104)
1111 v pracovní dny v úseku CL - Splavy (107)
1112 v neděli Bělá - CL (maximum 107 Splavy - CL)
1113 v sobotu Splavy - Bakov (maximum 131 Doksy - Bělá)
1113 v neděli Splavy - Bakov (maximum 159 Bělá - Bakov)
1117 v neděli CL - Bakov (maximum 121 Bělá - Bakov)
1119 v neděli Doksy - Bakov (maximum 107 Bělá - Bakov)

Kde jsou nasazeny posilové vozy (období 11.6. - 12.9., v závorce mimo toto období):
1108 Po,So,Ne (Po)
1109 Po,Pá,So,Ne (Po,Pá)
1110 So,Ne (-)
1112 Po,Pá (Po,Pá)
1113 Pá,So,Ne (Pá)
1114 Pá,So,Ne (Pá)
1115 Pá,So,Ne (-)
1116 Pá,So,Ne (-)
1117 Pá,So,Ne (Ne)
1118 Ne (Ne)
1119 Ne (Ne)

Sečteno a podtrženo, v období od půlky června do půlky září rovněž nenastává nějaký výrazný problém. Ano, jsou tam vlaky na hranici 100% kapacity k sezení a stálo by za zamyšlení co dál.
Osobně si ale myslím, že posílení je potřeba nikoli v tomto letním období, ale spíš o víkendech od dubna (Velikonoc) do půlky června, resp. od půlky září nejméně do Václava, možná i v říjnu. Průzkum z dubna a května bohužel k dispozici není. A říjnový průzkum udává nad 100 cestujících pouze u vlaku 1117 v neděli (ten je posílen), 1119 v neděli (rovněž posílen) a jediný neposílený a nad 100 je - "překvapivě" - 1108 v sobotu (byť maximum je 105 a na Bezdězu už to klesá taky pod 100). Tedy otázka skutečně je, jak to vypadá u některých vlaků o víkendu od Velikonoc do půlky června a v druhé půlce září. Tam bych se skutečně přimlouval za posílení vybraných vlaků v úseku KO - CL a u vlaku 1108 v sobotu až do Rumburka (+ návrat zpět nejlépe asi na 1117). Variantně řešit ponechání posily CL - Rumburk až dle skutečné frekvence. Není dle mého zase až takový problém, aby četa vzala někde u pískovny v Jestřebí mobil a zavolala do Lípy výpravčímu zda budou nebo nebudou odvěšovat vůz. Jednou týdně by to výpravčí mohli vstřebat, nadto to pro ně není tak silná zátěž. Následně by četa totéž měla sdělit dispečerovi O16.
U ostatních vlaků posílení netřeba. V pracovní dny může nastat problém, pokud vyrazí na Mácháč nenahlášený školní výlet. Ovšem s tím nelze kalkulovat a vozit železo jen proto, kdyby se nějaká škola rozhodla. Jančura taky nejezdí pro jistotu na každém spoji s autobusem navíc, "co kdyby přišel nenahlášený školní výlet". Po ČD se všeobecně žádá (vzpomeňte na porhlášení minulého i současného ministra = v dopravě nejvyššího zástupce lidu) vyšší efektivita. Také objednatel je nucen k hledání úspor a neplýtvání (shodou okolností je to navíc zase úřad shodného ministra).

A ještě jeden vzkaz. Pokud někdo má názor, že vlaky jsou skutečně přeplňovány, pak doporučuji nevykřikovat zde na K-reportu, ale obrátit se na objednatele. Tedy MD ČR, odbor veřejné dopravy, každý si jistě snadno na netu dohledá, že jeho ředitel se jmenuje Ondřej Michalčík. Sem bych doporučoval podobné "vzkazy" směřovat. Ideálně bych doporučil podpořené pravdivými a jednoznačnými argumenty a důkazy, neboť dostupné podklady skutečně neukazují na přeplňování vlaků 111x (obzvláště pak v úseku CL - Rumburk). A to ať již se jedná o pravidelné průzkumy nebo o hlášení mimořádností od vlakových čet.
Plakat na K-reportu je sice pěkné, leč na nepravém místě. Natož zde klást požadavky. Doporučoval bych se obrátit na ty, kteří to mají v kompetenci a Ti sem pokud je mi známo nechodí a nedopisují.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2885
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Já měl za to, že cestující je povinen dodržovat přepravní řád. A tam se nepíše nic o tom, že jeden cestující má nárok na dvě sedačky (nemá-li zakoupeny dvě jízdenky, samozřejmě). Rovněž tak nemá nárok na obkládání dalších míst taškami apod. Má nárok vézt s sebou tolik zavazadek, kolik se vejde pod a nad jeho místo. Za víc si má připlatit a vézt to jako spoluzavazadlo s uložením v příslušném prostoru (do vyčerpání kapacity).
Pokud někdo nedodržuje stanovené podmínky, pak zajišťuje nechutné cestovní podmínky sobě i spolucestujícím.
Co si budeme povídat. Do autobusu Tě s nadrozměrnými zavazadly nevezmou. Mnozí Tě nevezmou na dálkových linkách ani k stání. V automobilu taky nelze přepravovat 6 lidí. Pokud si v autě někdo chce vézt batohy na sedadle, pak si taky musí připlatit (ve smyslu nižšího počtu lidí ve vozidle).

A co se týče ropidích sardinek. Ano, je to pravda. Ropidí sardinky. Pokud by někde měly ČD řešit kapacitní problém, pak je to právě v dopravě v okolí Prahy. Tam se totiž stojící počítají (ve vlaku) na tisíce denně (v MHD na statisíce). Problém je, že ČD raději vozí vzduch prázdnými Regionovami apod. v pohraničí pro pár lidí, než aby posílili dopravu tam, kam se mezitím většina lidí z toho pohraničí přestěhovala za prací....
Lípák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Z toho co jsi napsal v posledním odstavci posledního přízpěvku mi přijde, že jsi Pražák, jde ti o to, aby v okolí Prahy bylo co nejvíc spojů a nějaké pohraničí tě vůbec nezajímá a placáš tu, že tu regíny radši vozej vzduch než lidi okolí Prahy... tohle to je slint připadající na Pražáka...
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8035
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Ty se mě fakt zdáš. Nevytahuj sem přepravní řád z první republiky a nedělej ze sebe veřejně blbce. Moc dobře víš,že nejen školáci,ale i výletníci ten vlak zaplní a ne vždy je možné čtyřku obsadit čtyřmi cestujícími.
Spíš bych zvážil nutnost 1tř v 954, zvláště pokud nastávají situace kdy je dvojka plná a jednička prázdná.

S posledním odstavcem plně souhlasím. Musíme podporovat pragocentrismus a stejně jako ty bych vysekal všechny lokálkové spoje, tedy pokud 810ku nenaplní na 55míst. Ať si těch 20-30 lidí jde raději pěšky...Názorný příklad oblast Podbořan a nebo slavná prázdná linka 445 tzv. Rudolfka.

To bude paráda až vylidníme nejen pohraničí a všichni budem bydlet v té skládce jménem Praha. Už aby to bylo!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2886
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odborné názory zazněly, třeba zazní i další od někoho dalšího. Otylost obyvatel Českolipska a Šluknovského výběžku tu opravdu rozebírat nemíním. Ani detaily porušování přepravních podmínek. Myslím ale že tenhle národ není dost bohatý na to, aby vypravoval pro tašky a batohy místa k sezení. Rovněž tak nemíním rozebírat proč obyvatelé pohraničí odcházejí za prací do Prahy....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2887
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lípák: A nejsem Pražák.
Sever07
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa:
Kdy proběhlo poslední sčítání?
Pro Vaší informaci, letos těch cestujicích jezdí více, asi se moc množí.
Nebo je to vyjmečná situace, která nastane v našich podmínkách maximálně jednou za deset let?
A už na Vás lidi řvali, že se nevejdou do vlaku?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8036
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:17:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
nevkládej mi laskavě do úst to co jsem nikdy neřekl. Vždy když ti docházejí argumenty, začneš překrucovat příspěvky! Jasně mi ukaž,kde jsem psal o otylosti obyvatelstva z výběžku. Nakonec stejný problém vzniká u X krát diskutovaných R z/do Kralup. Jinak ukaž mi kolik obyvatel odchází do Prahy? To je pár procent omladiny a jinak jsou to východňáci z Ukrajiny,Slovenska...atd. kterými je Praha naplněna.

Mmch docela bych chtěl vidět 810(814) do Nučic,přes Rudnou na Slaný a Dobříš jak jezdí naplněná na 55míst. Nebo Praha je tak bohatá?

No nic, stačí prohlédnou tvé příspěvky o rok zpět a všichni zjistíme,že je to stále stejná písnička. Jen se během roku různě přesouvá z různách sekcí krp.
567594
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-2884
Škoda,nejen pro obyvatele Českolipska a Šluknovského výběžku, ale snad i pro celý národ,že nejste pracovníkem MDČR,ROPIDu,nebo jiné složky, která zajišťuje dopravní obslužnost,již shora uvedené oblasti.Co není pod S1 nebo R1 atd je nic. Jen tak dál,aby Vám pak stačila Vltava.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3288
Registrován: 5-2003

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud někdo nedodržuje stanovené podmínky, pak zajišťuje nechutné cestovní podmínky sobě i spolucestujícím.
Přesně o to se snaží ČD na rameni Kolín - MB, kdy musí substrát (tak na to ČD pohlížejí) přemístit do jedničky, protože do dvojky by se nevlezl. Ale ČD tu jsou od toho aby šetřily, a substrát od toho, aby pochopil, že na trati bez drátů je každý vlak moc velký a drahý, a že má raději jet jinak. Díky za osvětu, že to jinak "nejde".
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro všechny ze severu: Bohužel, aniž bych nějak moc chtěl se -aa- svým příspěvkem dotknout, tak to musím udělat. Nemohu si nevšimnout, že -aa- měří dvojím metrem. Ponechám stranou zda je vhodné, když je vlak vytížen na 100 procent kapacity na trati Kolín - Rumburk, to opravdu posuzovat nehodlám, taktéž nemám údaje, ze kterých bych mohl v tomto případě čerpat.

Musím však říci, že nechápu přístup -aa-, který na jedné straně odmítá cokoliv posílit na severu, když v Praze se nám prohánějí již několik let prázdné osobní vlaky jedoucí od Stránčic z hlavního nádraží dále do Vysočan. A právě v úseku Hlavní nádraží - Vysočany vozí nula (3x podtrženo) až pět lidí. Na pantograf mi to přijde dost málo. Snažil jsem se od -aa- coby pracovníka ROPIDu (a zároveň zastánce takto prodloužených vlaků od Stránčic) získat vysvětlení, proč takový vlak jezdí a samozřejmě jsem se ho nedočkal..... Jen mi bylo řečeno cosi ve smyslu o nechápajícím laikovi. Další, panem -aa- obhajované případy vožení vzduchu (linka ML v úseku Holešovice - Hostivař, nevhodně zavedené os. vlaky po pražském semmeringu) zde rozpitvávat raději nebudu. Již takhle jsem si dovolil dost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8037
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- zapoměl dodat ještě jednu radu a to:
Buď cestujte jako on v přeplněné Felicii a nebo ve vlaku v 1tř. Nemáte-li na to, choďte pěšky. Bolí vás nohy, seďte doma na zadku...
s pozdravem váš -aa-
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8038
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 10:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a Pn s 2x742 z DC někdy kolem 9.45h,což je skoro v čase R. Snad -aa- odpostím chudému Cargu,že zpozdí jeho modul Ropid.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 10:37:27    Odkaz na tento příspěvek  

Problém je, že ČD raději vozí vzduch prázdnými Regionovami apod. v pohraničí pro pár lidí, než aby posílili dopravu tam, kam se mezitím většina lidí z toho pohraničí přestěhovala za prací....
Většina se tam naštěstí (zatím) nepřestěhovala.
Pokud by někde měly ČD řešit kapacitní problém, pak je to právě v dopravě v okolí Prahy.
Mnohem efektivnější by bylo řešit, jak tu práci zajistit i v pohraničí a třeba by se Vám pak i lépe dýchalo v Prase a okolí, a nemuseli jste řešit kapacitní problémy. :-)

To bude paráda až vylidníme nejen pohraničí a všichni budem bydlet v té skládce jménem Praha. Už aby to bylo!
Tak, tak. Nejlíp někde na sockolidním sídlišti a hodinu a půl do práce krtkem.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8039
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 11:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: jj, takové jižní město připomínajíc betonové koryto, špinavý činžák u magistrály nebo nějaký sklepní byteček z kterého vidím nějam do zdi. Super! Ono se stačí projet vlakem po spojkách. Tam kde zrovna není skládka,je pro změnu výkop nebo satelitní zástavba.
Jenže k čemu by lidem byla práce,když není veřejná doprava. Kde doprava byla tam jí zas kraj zazdil.
No každý nechť posoudí sám co je lepší. Špinavá Praha nebo kraj plný kopečků a relativně čistého prostředí. Tuhle jsem byl tam u vás a mohu říct,že to byl balzám na duši.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 12:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K ponechání vozu 053 v případě mimořádně zvýšené frekvence. Opravdu si nemyslím že by toto měl řešit výpravčí, od toho je síťový (regio) dispečer ve spolupráci s vl.četou. Vlaková četa musí vyvíjet iniciativu a ne jen tupě kontrolovat j.doklady a pak si s ostatníma kolegama na peróně zanadávat jak jsou všichni debilové (vč. platících cestujících). A dispečer musí být opravdu dispečer a ne jen guma, pro kterou nic mimořádného nejde. Dříve bylo zcela normální, když nám jela z Děčína školní třída někam do výběžku, tak se hned někde z Benešova zavolalo do Rumburku a výpravčí po dohodě s depem ihned přistavil na vlak do výběžku pv. (Dnes již tato operativa není možná, díky chytrosti odborníků neponechat objízdnou výměnu v Dolní Poustevně.)

Co se týče Prahy, nemyslím si že by obsazenost vlaků na trati 210 byla nějaká výrazně vyšší nežli např. na 083. Ve špiččce najdu zaplněnou regionovu, popř 810+010 a v sedle jezdí poloprázdná sólo 810, nebo skoro prázdná 810+010 a protože s ní často jezdím, nebude mne nikdo přesvědčovat o opaku.Vlak s odjezdem z Rumburka do Poustevny v 17:45 má na palubě zhruba stejných 30 lidí, jako regionova po šesté z hlavního na pacifik, takže komentáře prázdného motoru ve výběžku, vs. plného ropidího pražského jsou trošek mimo.Prázdné vzduchovoziče Stránčic do Vysočan taktéž, stejně tak i nesmyslná ML.
Ovšem s přidáváním vozů 053 mimo současný stav s vyjímkou max jednoho, či dvou vlaků v období také zásadně nesouhlasím a mělo by to stejný efektm jako žába na ML.

Sever07 p.82: Napsat posilte v létě víkendy R mezi CL a Rbk. Vždyť je to proboha nesmysl. Kdo by tak asi v tom voze jel i v létě např. na R 1114, 1116 nebo 1111, 1119 ??? To by tam mohli hrát tak akorát na schovávanou.Opravdu si myslím že jediný sporný vlak je 1108, kde by mohla 053 dojet až do Rmk a zpět na 1117, jak zde bylo uváděno.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 12:13:20    Odkaz na tento příspěvek  

A dispečer musí být opravdu dispečer a ne jen guma, pro kterou nic mimořádného nejde.
Pro začátek by stačilo, kdyby neseděl 100km daleko, bez znalosti místních poměrů....
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3178
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 12:31:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad W: S tím samozřejmě souhlas.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 12:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371,W.: Kroťte laskavě hormony. Praha není skládka ani špinavé město. Zrovna docela dost měst na severu a severozápadě Čech by Praze mohla třeba stav panelákových sídlišť závidět. Panelové domy jsou povětšinou opravené a jejich okolí uklizené. Taktéž Praha se může pochlubit i hezkou krajinou. Ať se vám to líbí nebo ne, tak málokteré město se může pochlubit přírodními zajímavostmi, jako je třeba Divoká Šárka či Prokopské údolí a mnohé jiné.

Jenže to vám, kteří jste proti Praze zbytečně zaujatí, nedochází. Házejte si špínu kam chcete, třeba na pražský magistrát, kde sedí banda lumpů. A kritizujte si ROPID. Ten si kritiku zaslouží.

Ale vy házíte špínu na Prahu jen proto, že je největší a nejbohatší město. S tím se musíte smířit. Tohle je prostě úděl největších a zejména hlavních měst.

Budu tedy rád, když se zas oprostí tahle diskuse od nenávisti k Praze. Je úplně zbytečná.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 12:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Žabotlam na ML pokud vím jezdí.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 13:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bram: To já samozřejmě vím a proto se tomu musím smát, že jezdí tam, kde jede po většinu dne cestujících na minibus. Ono ani posilování odpoledních Benešovů 2*471, nevím nevím...když to vidím ve Vršovicích, jeden by také stačil, pokud tedy nenastupuje ve Strašnicích Hostivaři třeba dalších 150 cestujících, to samozřejmě nevím.

abych také odlehčil diskuzi, tak minulý týden :


750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8043
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 13:18:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: věc vkusu, stačí co vidím podél tratí z Holešovic po Uhříněves. Takový kentus není snad ani v Mostě-Chánově.
Radotín-Beroun, Říčany-Čerčany už krajina vypadá lépe. Jenže to už není Praha,ale široké okolí.
To jen tak na okraj...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 13:41:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ale vy házíte špínu na Prahu jen proto, že je největší a nejbohatší město.
Ále houby. Znám dost světových velkoměst z mých častých návštěv, do spousty z nich se rád vracím (Bazilej, Kodaň, Nantes, Budapešť, Lisabon...), ale málokteré je tak mimořádně nepříjemné pro život jako Praha. To není primárně jen o špíně (úplně stačí se v zimě o zkouškovým přesunovat mezi budovama fakulty, to je opravdu nádhera...), ale především o životním prostředí, o užitných funkcích města (nejen dopravy).
S velikostí a bohatství to vůbec nesouvistí. Toho mám v životě dostatek a těžko to bude nějaký virtuální Bram rozporovat.
Marťa_rak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3287
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 14:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750 zde turnusově jezdí na R 1156/1157/1162/1163-mohu zde poprosit o nějaké Vaše snímky-pro inspiraci
A jaká čísla Brejlovců to vozí?
http://smoubernvald.rajce.idnes.cz/Chomutovska_Zamracena_749.130-1_v_letech_2001_05/
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 14:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Ovšem také si Bram nenechá házet špínu na své rodné město od nějakého virtuálního W., který o Praze ví evidentně celkem prd.

Navíc kopnout si do čehokoliv umí každý a obvykle to dělá ten, kdo trpí nějakým maloměstským mindrákem, že pane W.? Že by zrovna v okolí Chebu a Aše bylo vše na daleko vyšší úrovni, jsem si nevšiml. Ano, na vyšší úrovni je nadmořská výška. Ale tím by výčet asi končil. Aha, zapoměl jsem ještě na vyšší úroveň výskytu jistého nepřizpůsobivého etnika. I toho se v Praze dostává daleko méně, než ve městech na severu a severozápadě Čech.

I já znám pár evropských měst, do kterých se vracím rád. Ale že by k nim patřila zrovna Budapešť? Holt asi máme odlišný pohled na svět.

750371: Ty evidentně také Prahu dobře znáš. Jelikož jsem Chanov také měl možnost vidět, raději bych na tvém místě pomlčel.

Abych to ukončil: Kdo chce vždy si něco hezkého v každém městě najde. Někdy je toho více, někdy méně, navíc každý vyznává jiné hodnoty. Ale je zvláštní, že mimopražští na Prahu vždy nadávají a přitom snad většina obyvatel Prahy a blízkého okolí jsou přistěhovalci ze všech možných koutů republiky a Slovenska. A pak se nesmím divit, že v konsrukčním oddělení, kde pracuji, je ze 45 lidí, co mají v kolonce místo narození zapsáno Praha, pouze pár lidí, konkrétně čtyři.

Taktéž nechovám nijakou zášť k mimopražským, ostatně většina mých kamarádů nepochází z Prahy. Ale nemohu si nevšimnout, že si do Prahy leckdo rád kopne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 15:19:29    Odkaz na tento příspěvek  

Navíc kopnout si do čehokoliv umí každý a obvykle to dělá ten, kdo trpí nějakým maloměstským mindrákem, že pane W.?
Jistěže. Trpím mindrákem z toho, že za barákem mám lesy, kopce a řeky namísto dálnic a skladových areálů. Že to na úřady mám pět minut pěšky a ne 50 v natřískaný MHD.... Že když chci na řeku, tak hodím loď do auta a za půl hodiny jsem v čisté přírodě - chlape to je snad na provaz!
A což teprve, když třeba v zimě bych chtěl na běžky! Celý 4-5 km na nejbližší okruh, zatímco Středočech vidí sníh pár týdnů v roce a to nejčastěji v podobě břečky
Víte pane - my nejsme všichni ještě padlí na kebuli! Mám řadu známých jak v Praze, tak v Pardubicích. To je opravdu úžasné, že mohou v Pardubkách (Praze...) pracovat za nadstandratní platy, když nejbližší hory jsou hodinu autem... Jinak placka a širokodaleko nic, snad jen přelidněná Kuňka.

e by zrovna v okolí Chebu a Aše bylo vše na daleko vyšší úrovni, jsem si nevšiml.
To taky netvrdím. Aš je naprostá řiť světa a Cheb je cigovietmancov, kde je po 22 hodině pomalu nebezpečno.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 15:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sever07: Poslední sčítání v lednu a březnu 2011, nemám je momentálně k dispozici. Až se mi je podaří získat, můžeme se na to množení podívat. Ale asi to nebude tak horké, zejména v pracovní dny. Soudím tak podle toho, že 5.5. kvůli tomu ČD pořádali Promo v úseku Nový Bor - Česká Lípa za účelem nalákání nových cestujících. Promo akci zpravidla předchází posouzení zda na daném úseku je ve vlacích volná kapacita, protože lákat lidi do narvaných vlaků ČD nechtějí (málokdo chce dobrovolně odpovídat na stížnosti).

750371: Nevím kdo tady psal, že ve vlacích je potřeba zajistit místo pro cestující kteří se na jednu sedačku nevejdou. Pradvda, psal jsi o 70 kg. Já teda nevím, já mám skoro 100 a na jednu sedačku se vejdu v pohodě. A připadám si už skoro tlustej (hlavně když lezu v létě někam na Slavkovák nebo Rakytov se tento pocit vždycky pravidelně ozve). Tudíž z vlastní zkušenosti vím, že člověk značně nad 70 kg se na jedno sedadlo vejde v pohodě. Takže aby se nevešel, pak musí být značně otylý. A protože se bavíme o R 111x, pocítil jsem z Tvého příspěvku dojem, že v těchto R v úseku CL - Rumburk se právě takových cestujících objevují mraky.... Ale nejspíš to bude spíš pěknej žvást vymyšlený 750371. A to dokonce celorepublikově.
A co se týče S6, tak tam máme na hranici kapacity v ranní špičce hned několik vlaků. Ve dvou případech pravidelně za ní. A celé ráno se tam sedí na dlouhé lavici pěkně 3+3 proti sobě.

Unipuls: Vlaky 111x v úseku Kolín - Nymburk vidím v počtu desítek vlaků týdně na vlastní oči (zrovna dnes jsem už takto shlédl čtyři). A přestože tento úsek je - alespoň v pracovní dny - skutečně v rámci R 111x nejvytíženější, opravdu tam žádné dramatické kapacitní problémy nevidím. S tím na mně opravdu nechoďte.

Bram: Máte pravdu, čekal jsem kdo to vytáhne. V tomto případě ale jde o zajištění určitého spojení. S65 a S41 ve zmíněném úseku právě proto jezdí v tom nejmenším co bylo k dispozici, ani by mě nenapadlo tam zatím dávat něco většího. A S29? Řekněme si to tedy na plná ústa. Tato linka v úseku hl.n. - Vysočany zajistila politickou průchodnost posílení mnoha jiných úseků po celé Praze včetně Radotína, Říčan, Kladna a vlastně všeho co se v rámci toho velkého třesku o 30% nahoru tehdy udělalo (ale teď už je to opravdu jak se říká "chtrému napověz, blbého kopni", doufám že už fakt tohle nebudete chtít vysvětlit už zcela do detailů a pochopíte jak to myslím). Však taky už pomalu nazrává čas začít s S29 mezi hl.n. a Vysočany trošku "pracovat".

750371: Takový vzkaz já nedávám. Říkám cestujte vlakem, je v něm obvykle dost volného místa. Jen si nepředstavujte, že budete mít pro sebe ve vlaku 4 místa, na to prostě stát nemá (samozřejmě pokud si je nezaplatíte). Jinak co se týče podkladů, které jsou k dispozici, tak kromě frekvenčních sčítání existují i velmi přesné podklady o přepravních proudech z hlediska tržeb (ty má k dispozici dopravce, popř. příslušný objednatel). Takže lze bez problémů zjistit, kde jak lidé přibývají. V dnešní době není problém zjistit i nárazové špičky před odjezdy jednotlivých vlaků, lze tedy no problem zjistit kolik lidí si kupuje jízdenku třeba v Novém Boru těsně před odjezdem vlaku 1108 a kam. Lze zjistit kolik jízdenek bylo vydáno z jakého POPu v jakém vlaku. A protože je znám poměr cestujících za bezplatné jízdné vůči platícím, lze sledovat nárůsty počtů cestujících na jednotlivých relacích i takto (jak si myslíte, že ČD přišly na myšlenku udělat ČD Promo právě mezi Borem a Lípou? - prostě nespokojenost s tržbami a idea, že by se zde dalo získat cestujících více). Tahle čísla Vám ale nedodám, nemám k nim samozřejmě přístup.

W. (10:37): Naprostý souhlas. Rozhodně nejsem podporovatelem přesidlování lidí do Prahy. Sám jsem si to (nuceně, rodiče rozhodli) pár let zkusil a opravdu není o co stát. A velmi rád jsem z ní zase vypadl zpět do svého rodiště, byť jako správný Vidlák samozřejmě do Prahy dojíždím denně za prací.
Takže problém je, že to Ti lidé dělají. Stále se do Prahy a jejího nejbližšího okolí ze zbytku republiky intenzivně cpou, stále jich přibývá (za poslední rok zase v metropolitním regionu přibylo nemálo obyvatel a porodností to fakt není).
Proč se raději netvoří pracovní příležitosti v okrajových regionech? Proč se tam zvírají fabriky? Nevím, asi místní nejsou podnikaví nebo co. A co si budeme povídat. Z mých spolužáků na VŠ pocházejících z různých koutů republiky velká většina zůstala v Praze. Nedávno jsem se ve Zlíně na mládežnickém fotbalovém turnaji bavil s dvěma kluky, kteří nám pomáhali s organizací. "Teď jsme na gymplu a pak bysme chtěli na ekonomku. Do Prahy, jinde je to na hovno. A pak bysme rádi v tý Praze zůstali makat na nějakém dobře placeném místě". Říkám jim - Zlín je ale jedno z ekonomicky nejvýdělečnějších míst v republice, podnikání se tam daří, platy velmi dobré, co budete dělat v Praze??? "Ále v Praze jsou vyšší, tady to stojí za ...". Takové je holt myšlení "venkovské inteligence" (bohužel i ve velkých krajských městech). Na školu do Prahy a pak tam klofnout dobrej job. Pravda, kluky trošku překvapilo, když jsem jim řekl kolik beru a kolik v tý Praze poblíž mého pracoviště stojí pivo v hospodě. Tak to se trošku zarazili. Ale nepřesvědčil jsem je....

Jenže bohužel doprava musí na tyhle změny reagovat. Není možné pořád jezdit všude stejně bez ohledu na migraci lidí. Říkám tomu, že každý migrující občan by si s sebou měl brát i svoji sedačku z veřejné dopravy. Tak by to bylo správné. A pozor! Pod pojmem migrující občan nemyslím jen lidi s trvalým bydlištěm v Praze a okolí. Patří sem i Ti, kdo trvalý pobyt ponechávají v původním místě bydliště a do Prahy dojíždějí týdenně za prací. Protože člověk, který má v občance napsáno Varnsdorf, ale ve skutečnosti denně dojíždějící vlakem z Čelákovic do Prahy a jen jednou za týden z Prahy do Varnsdorfu (samozřejmě autobusem), to je z hlediska dopravy též nikoli obyvatel Varnsdorfu, ale obyvatel Čelákovic. A věřte, že takových lidí není málo. Jsou v Praze městské čtvrti a v okolí Prahy města, kde počty takových lidí jsou běžně čtyřciferné....

753006: Prosím Vás, koukejte na ty vlaky na Pacifik příště radši v Modřanech. A koukněte tam na ni v ranní špičce. Pacifik je specifický tím, že velká část cestujících nastupuje až Braník či Modřany. V ranní špičce do Prahy jsou i vlaky z Pacifiku plné (pod pojmem plné myslím že je cca 100% využita kapacita k sezení). V odpolední špičce samozřejmě ty vlaky nejsou tolik vytíženy, odpolední špička je plošší a vždy tomu tak bude. Nadto je třeba si uvědomit, že v loňském prosinci se odpoledne zvednul počet vlaků Praha - Vrané na dvojnásobek a empiricky víme, že cestujícím trvá zhruba dva roky, než si nová spojení najdou. Popovídejme si tedy o této trati třeba za rok. Dtto platí i o jiných nových věcech. Typicky je to vidět na S41 v pracovní dny. Začínalo se v 810. Protože kapacitu vozidla jedná-li se o jednotku je třeba dimenzovat na nejplnější vlak a úsek, přišla poměrně brzo na řadu 814. A nyní jsme se dostali k třívozové žábě. Pravda, ta už je zase momentálně neadekvátně velká, ale dopravce neuměl dodat něco, co by mělo kapacitu nějakých 120 - 130 lidí. Nadto ta žába i při kapacitě 210 lidí vychází ekonomicky možná líp, než něco o 80 míst menšího....

753006: Odpolední Benešovy měly v nejvytíženějším úseku cca 350 - 400 lidí. Na jeden ešus už celkem dost (navíc tam do dubna jezdily plánovaně 4vz+3vz žába - to že to ČD někdy vyšlo jinak je věc jiná - tedy kapacita 510 lidí). Nadto tam neustále dochází k plynulému nárůstu počtu cestujících. Zde hraje faktor kromě přírůstku obyvatel díky migraci (a to třeba Říčany mají stavební uzávěru) také návbrat lidí po rozvratu provozu při výlukách na koridoru. Další nárůst očekáváme s příchodem 471 na trať. Přece jen 50 let stará a nepohodlná vozidla příliš cestující nelákala k přesednutí z automobilních sedaček.

750371 (8043): Na to musím na první pohled jízlivě, ale na druhý zcela spravedlivě podotknout, že k významné devastaci krajiny v okolí Prahy přispěla mimo jiné právě migrace venkovanů do metropolitního regionu. V podstatě právě díky nim developeři obšťastnili okolí města i město samotné mnoha velmi krajinotvornými projekty. Byť se často jednalo o systém "Kulový blesk" neboli Pražák do satelitu a do volného bytu po Pražákovi na sídlišti Hanák, Slezan, Chod, Podlužan či Šluknovák. Zkrátka spousta Pražáků se vystěhovala na venkov za tím čistým prostředím (ve skutečnosti se většina z nich odstěhovala z paneláku nastojato do paneláku naležato a protože jim developer zapomněl v satelitu v rámci šetření udělat ulice průjezdné pro autobus, tak si všichni museli pořídit gumokoly, kterými si to životní prostředí zase zhoršují). Logika říká, že by po těchto Pražácích měly v Praze zůstat volné byty. Jenže nezůstávají! Opravdu velmi hbitě je zaplňují lidé z jiných regionů a v některých případech i států (zajímavé je, že ti zpravidla preferují k bydlení přímo Prahu, nikoli její okolí, byť jsou ale i výjimky). Dokonce obvyklý postup je: Pražák si postavil domek v satelitu a byteček v Praze pronajímá "venkovanům" (neberte to hanlivě, berte to čistě jako rozlišovací slovo). Ještě je k tomu třeba podotknout, že ono ani s těmi co se dnes označují jako Pražáci to není tak žhavé. Nastěhoval jsem se v roce 1986 na Jižní Město, největší sídliště. A co si budeme povídat, opravdu jen málokdo z mých sousedů byl opravdový Pražák. Většina se přistěhovala z různých míst republiky (byť to pro ně byl třeba už druhý byt v Praze). Neboli málokdo z mých spoliužáků na ZŠ měl babičky, které někdy v životě bydlely v Praze. Pár pravých Pražáků (třeba už v několikáté generaci) jsme měli ve třídě jen proto, že zrovna do našeho bloku přestěhovali pár rodin z Vinohrad, kde bydleli přímo na magistrále. Tedy ono se říká hanlivě "Pražák", ale ona drtivá většina z nich je v Praze stěží druhou generací. Leckdo z generace nad 50 - 60 let žijící na typickém pražském sídlišti je rodilý Pražák. A mnohdy nejsou rodilí Pražáci ani jejich děti....
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 7-2002

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 15:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marťa rak: v současnosti buď 750.118 nebo (zrovna dnes) 750.160.


Přidávám popis
1. 750.118, Jablonné v. P. - Lvová, 10.5.2011
2. 750.118, Liberec, 30.4.2011
3. 750.160, Karlov p. J. - Kryšt. Údolí, 14.5.2011
4. 750.160, Křižany, 15.4.2011
5. 750.160, Rynoltice, 14.5.2011

(Příspěvek byl editován uživatelem fantomas.dc.)
Zlaté časy - Moderní časy.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2889
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 15:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram, W.: Lidí trpícím vidláckým (to není maloměstský) komplexem tu je povícero. Osobně se s radostí považuju za Vidláka. Co si budeme povídat, v Praze mi Ti čistí Pražáci z Vinohrad vždycky říkali "Vidláku" (pravda, spíš ze srandy, oni totiž komplexem netrpěli) a zajímavé je, jak velmi záhy po přestěhování jsem se pro část mých kamarádů z našeho 13-titisícového Vidlákova stal "odporným Pražákem" (a Ti to mysleli mnohdy vážně).
Osobně bych v Praze bydlet nechtěl. Zkusil jsem si to a bylo toho dost. Nechtěl bych ale taky žít někde v horách v pohraničí. Žít na odlehlé vesnici vzhledem ke svému zaměstnání, kvalitě tamní veřejné dopravy a při postoji k životnímu prostředí (stále se snažím si dokázat, že lze žít bez vlastnictví automobilu, byť musím na rovinu přiznat, že ani ve městě 50 km od Prahy to nejde bez občasné výpůjčky automobilu) si prostě nemůžu dovolit. Co si budeme povídat. Líbilo by se mi (ať zůstanu pod Jedlovou) třeba v Doubici. Nádherná vesnice, skvělé okolí. Ale bez auťáku tam dopravní inženýr s rodinou jen nemůže bydlet. Autobus dvakrát denně a jen v pracovní dny, ani dítě do/ze školy by se nedostalo. A co na to "místní obyvatelé" neboli tamní objednatel? Do Doubice takový rozsah dopravy bohatě stačí.
Takže bohužel. Bydlím ve městě (na jeho okraji) ležícím v rovině s nádherným rekreačním zázemím, s pěknými lesy, cyklostezkami i pěkným a velkým parkem. Město je to klidné, bez velkého průmyslu. Infrastruktura kompletní vyjma nemocnice a někomu chybí ještě plavecký bazén. Vlak do Prahy každou hodinu (a trvá to taky cca hodinu), do jiných částí republiky celkem ucházející spojení.
A běžky? Na hory na běžky si párkrát v roce zajedu, tu na jeden den, tu na víc. Díky poloze a dopravnímu spojení si vybírám. Jednou do Jizerek, jindy do Nového Města na Moravě, jindy do Orlických hor, jindy pod Jedlovou (ale tam už nepojedu, ty rozšlapané a rozdupané stopy od mě letos v zimě značně rozladily). Ještě chci zkusit Jeseníky, možná Krušné Hory. Všechny tyto hory jsou dostupné i veřejnou dopravou na jednodenní cestu. Jen na Šumavu se od nás věřejnou dopravou dostat rozumně nedá. Zkrátka placka uprostřed hor skýtá skvělé možnosti. Všechny hory kolem dokola (teda až na Šumavu) jsou v pohodě po ruce. A navíc díky relativně velkému množství lidí v regionu je zde dobré dopravní spojení. Běžkař (ale i turista) z Rumburka to má super do Lužických hor. Tam je vlakem za půl hodiny (já jedu pětkrát tolik). Běda ale, zatouží-li po jiném pohoří. Překonat rovinu do těch dalších hor v rámci jednodenní akce je pro něj prakticky nemožné (veřejnou dopravou), snad ještě sousední hory jsou jakž takž na dohled. Nadto je vše umocněno méně kvalitní dopravou související s menším počtem obyvatel v regionu. Ostatně 750371 jistě rád potvrdí, jak je spojení z Děčína třeba na Ramzovou strašně složité. Ale holt těžko stavět dopravu pro 10 lidí za den (víc jich v relaci celé Děčínsko - celé Jeseníky těžko pojede a většinu dní ani to).
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 15:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Nezlob se na mne, ale tohle tvrzení nemohu přijmout. Jediné podstané je zavedení vlaků na S29 v úseku Hl.n - Stránčice. Radotín je zbytečnost, která měla akorát za následek drastickou a zákaznicky nežádoucí redukci busů.To zde ale nehodlám dále rozpitvávat. A jestli je plusem přeorání grafikonu mezi Prahou a Kladnem, které nasatalo před několika lety, by se dalo též polemizovat. Jen přidané večerní vlaky jsou plusem.

Ovšem to je trochu O.T. v této diskusi.

Ano, do Prahy se stahují lidé z venkova. Jen jsem zvědav, zda má také někdo reálný plán, jak tuhle migraci lidí zastavit. Zda se opět zejména v pohraničních oblastech obnoví zlikvidovaný průmysl a také se zlepší situace v zemědělství.

Bohužel, bydlet na venkově je hezké, ale když není práce, tak lidem nezbývá nic jiného, než se stahovat k městům, kde ta práce pořád je. Když není práce, jde i čerstvý vzduch na venkově stranou. Je to smutné, ale je to tak. A nemohu si nevšimnout, že zrovna pan W. a 750371 jsou zaměstnanci na dráze, takže jich se až zas tak starosti lidí, kteří s dráhou nemají co do činění víc než cestující, tolik netýkají. Přeci jen, z vyhřáté dopravní kanceláře či kanceláře strojmistra vše vypadá poněkud růžověji.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8044
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 15:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: ono se stačí podívat jak celkem fungující dopravu někteří samozvaní odborníci zlikvidovali. (t160,132,083,295) Pak buhužel obyvatelé musejí hledat jiné alternativy. (změnu zaměstnání, nákup auta)
Už vidím jak by se 100kilový -aa- cpal na sedadlo s dalšími stejně vážícími cestujícími. Ono takto 2h sedět není nic záživného.
Nicméně jsem si nevšiml,že by spoje na Dobříš a Nučice včetně ML byly nějak závratně plnější než spoje na jiných lokálkách.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 16:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: I já se stydím za jednoho pražáka, který je mým kolegou. O všech mimopražských mluví s despektem a tvrdí, že musí vydělávat na to, aby mohli vůbec existovat. Bohužel takový idiot pak ostatním obyvatelům Prahy kazí jméno, protože je vidět a hlavně slyšet. Co slovo, to perla. Pak se ovšem nesmím divit, že kvůli takovým elementům, pražáky nikdo nesnáší.

Já nerozlišuji, odkud člověk pochází, je to pro mne nepodstatné. Zajímá mne pouze, jaký je.

PS: Chápu, že mne tu leckdo kvůli mým názorům týkajících se železnice nemůže vystát. Ale kdyby byly všechny názory stejné, nebylo by potřeba diskusního fóra.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 16:07:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371, příspěvek 8044: To spíš adresuj -aa-, ne mne.


Já kupříkladu vážím 93 kilogramů a na sedadlo se v pohodě s dalším člověkem vejdu.
Sever07
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 16:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Tak dobře utajený Promo akce jako byla Česká Lípa - Nový Bor bych mohl klidně dělat i na plně obsazený vlaky. To už i o přepravě uranu se ví víc, ono jaksi nestačí to vyvěsit s několika denním předstihem na internet.

753006 p.3177: Předpokládám, že by v tom voze jezdili lidi a při správně mířené kampani třeba ve stylu " O víkendech za přírodou Lužických hor" by jistě nestačil. Ale budu rád, když se posílí alespoň něco pohled na lidské sardinky nic moc. A co se týče vlaku 1119 a jeho ukončení ve všední dny v České Lípě to je taky něco co cestující nechápou. A když nechápou, tak proč by s ním jezdili. Taky cesta.
Marťa_rak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3288
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 17:15:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fantomasdc - díky, paráda. V úterý se vydám k Č.Lípě a bral bych pro změnu tu 160ku, uvidím.
http://smoubernvald.rajce.idnes.cz/Chomutovska_Zamracena_749.130-1_v_letech_2001_05/
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 17:35:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Tak, pražské problémy si řešme jinde, ono v tamní diskuzi už také lecos zaznělo. Sem to tahat nebudeme.
Ohledně té migrace se obávám nikdo žádný reálný plán nemá, skoro bych řekl že mnohdy jsou spíš anitiplány. Peníze EU se sice do pohraničních regionů pilně sypou, zpravidla jsou však využívány na pytloviny, které zrovna povnesení pohraničí neprospívají. Ono když půjdeme do úplných absurdit, tak třeba mnohé infrastrukturní stavby mají mimo jiné značný užitek v tom, že z pohraničního regionu zlepší dojíždění do Prahy za prací. Typickým příkladem může být I.koridor a D8 (ta ještě ne zcela na 100%), kde jejich dokončení zvedlo denní i týdenní dojížďku z Ústecka do Prahy za prací. Najednou je ta Praha prostě blíž. A tak se všechny možné krabice logistické i výrobní stahují k Praze, roztahují se po úrodné půdě, svážejí se do nich obyvatelé z půlky Čech pracovat a v pohraničí hnijí desítky, možná stovky opuštěných průmyslových areálů, o případných prostorech na důlních rekultivacích nemluvě. A málokterý region má schopnost žít převážně z turistiky....

750371: Ano, zajímavé je, že byly zlikvidovány především tratě v pohraničních regionech a zlikvidovali si je tamní dopravní odborníci s tamním lidem zvolenými politiky. V Praze a středních Čechách se nezlikvidovalo nic, naopak se značně přidávalo tam, kde to bylo potřeba (ve středních Čechách pár tratí "padlo" z hlediska ZDO a ještě tam nějaké, které by padnout mohly, i jsou, ale to jsou regiony kde tratě svou funkci neplnily a ani plnit nemohly vzhledem k orientaci přepravních proudů a těchto tratí).

V pražské příměstské dopravě se k sobě takto "tulí" i lidé daleko těžší. A v pátečních rychlících Praha - Olomouc taktéž. A v autobusech SA taky. Ostatně vzpomenu-li na Quick mikrobusy Praha - Rumburk.... A mnohdy to trvá i déle než 2 hodiny. A co třeba autobusové zájezdy s cestovkami?
Která lokálka v této republice v tříhodinové špičce vykazuje každou půlhodinu vlak naplněný v nejvytíženějším úseku 45 - 60 lidmi při kapacitě vozidla 55 lidí včetně sklopných sedaček? Viděl jsi někdy úsek Vrané - Praha v ranní špičce? V profilu Modřany příjezd? ML jasně - ta má teď v pracovní dny procento využití nízké. Ovšem čím je to způsobeno jsem tu již psal.

Bram: Ano názory mohou být odlišné, od toho diskuze jsou. Akorát by argumenty měly být férové a soudné. Co může být přesnějšího než několik přepravních průzkumů provedených vlakovými četami? Proč někdo popírá jejich výsledky? To je jak když tito lidé plivou do ksichtu těm četám, které to podle nich asi sčítají blbě. Opakovaně blbě.... Vysmíván je -aa-, kterému je řečeno "nech si Ty svoje průzkumy". Málokdo si ale asi uvědomuje, že -aa- ty čísla nesčítal, on to nebyl kdo by lámal jejich objektivitu. Prostě taková jsou čísla od desítek různých lidí. Ty desítky lidí se ve svých zjištěních shodují. No nic, pokusím se získat březen 2011 a podíváme se zda od října 2010 lidí na úseku CL - Rumburk nějak zázračně nepřibylo. Já o tom silně pochybuju, protože proč by tam ČD asi dělaly propagační jízdné za korunu? Nadto s těmi vlaky mám své poměrně četné zkušenosti (pátek - sobota - neděle). I ty potvrzují zjištění z průzkumů. Tak proč mi tady někdo účelově kecá? Jasně, nejsou v těch vlacích čtyřky pro jednoho nebo dva. 750371 se stará o prospěch objemných cestujících a odmítá uznat platnost přepravních podmínek. Kde to jsme? To je nějaká férová diskuze? Když člověka tahají za nohu a on je přesvědčí argumenty, které jim nejdou pod nos, tak je nařčen z hnusného Pražáctví a ropiďárny.
Vsadím se, že kdyby kasa byla bezedná a vlaky se posílily a rychlíky by za deštivého počasí šustrovali, tak by Ti samí tady řvali "proč ty blbečci posílají na prázdném vlaku 3 vozy, když to není potřeba a nevycházejí jim jízdní doby a má to pravidelně zpoždění!". A Ti samí by tady řvali "ty blbečci v Praze si na nás vymysleli, že máme operativně rozhodovat zda vůz odpojit nebo ne a pak nám nadávají že jsme to udělali blbě".

Sever07: A co dělali místní nádražníci? Co dělal místní objednatel? Já teda nevím, ale když se u nás dělalo ČD Promo na Milovice - Praha (po elektrizaci této trati) coby první akce tohoto druhu, tak pražský objednatel vydal tiskovou zprávu a v Milovicích bylo ten den prodáno velmi mnoho jízdenek za korunu. A co je daleko důležitější. V následujících týdnech poměrně zajímavě stoupnul počet prodaných traťových jízdenek v této relaci. Bohužel v Praze moc ČD Promo využívat nemůžeme. Ve vlastní Praze nikdo na doklady ČD nejezdí (vnitroměstské cesty) a nikdy jezdit nebude, v relaci příměstské můžeme prodávat jen tratě, kde máme volnou kapacitu v obou špičkách a to je v podstatě dneska už jen S9 (Benešov) a teď nově se díky prodloužení S7 a zahuštění intervali trošku uvolnila i S1 (a nějaká marketingová akce se tam už chystá, byť tím jedině zvýšíme vytížení těchto vlaků zase někam k čtyřem na čtyřce, což teda chudáci objemní cestující...).

Co se týká propagace, tam je to především o regionu. A tam to vidím dost špatně. Lužické hory (mimochodem můj velmi oblíbený kraj) trpí rozdělením na dva kraje, přitom pro oba je to periferie zájmu. Z Ústí na Jedlovou je "daleko" a z Liberce "ještě dál". Třeba ty zmíněné běžky. Region má na ně skvělý potenciál. Několik velkých měst nepříliš vzdáleno. Nepříliš členitý terén. Mnoho širokých lesních cest jak dělaných pro rolbu. Narozdíl od Jizerek, kde na magistrále je jak na Václaváku, mohlo by to zde být klidnější a možná i příhodnější pro rodiny s dětmi. Mohlo by být propojení s německými stopami. Jenže ... ty stopy nikdo nenajede (pár stop na okruzích u Polevska a Cvikova používaných pro trénink, ty nejsou o turistice). Nikdo o to nemá zájem. Místním podnikatelům je to u řiti. Nikdo nezkusí odnikud sehnat peníze. Místní hospodští na rolbu nedají nic (mimochodem, tento model funguje třeba v Novém Městě na Moravě, tam sponzorují stopy i místní hospody a stopy pak vedou někdy i trošku klikatěji, ale vždy právě k těmto zařízením - a hospodští rozhodně neprodělají!).
Tedy místní lyžař je odkázán na to, co si vyjezdí. Jenže vždycky se najde nějaký pitomec, který stopu rozšlape (někdy i přesto, že hned vedle je vydupaná pěšina pro pěší, ale proč by dvojice šla za sebou, když jeden může kráčet ve stopě...). Nebo ještě lepší fór. Letos si běžkaři vyjeli stopu z Lesného nahoru k Luži. Nic moc, vyšmajdaná v hlubokém sněhu. Člověk po ní stoupá nahoru OK. Jenže odpoledne se vrací dolů, sviští to z kopce a .... málem se zabije, protože mezitím jeli místní myslivci s těžkým traktorem a krmením ke krmelci a stopa je najednou přerušena neskutečnou dírou.
Pro zajímavost ještě postřeh běžkařský z druhé strany Lužických hor. V Kryštofově Údolí se obec rozhodla využít potenciálu širokých cest v rozumném terénu a koupila skůtr se stopovačem a začali najíždět stopy po okolí. Výsledek? Jiná skupina místních ty stopy systematicky rozdupávala, asi protože nemá ráda starostu. Jindy je rozdupala tlupa pěších turistů, přestože okolo dali cedule s výzvou aby pěší chodili vedle stop (místa je tam dost). V Kryštofáku se aspoň pokusili, v okolí Jedlové ... nic. Sice možná někdy skůtr ze Cvikova dojede až k Luži, ale člověk se nikde nedozví že je najeto a prakticky se dá jen těžko zjistit kudy. Zkrátka s takovým přístupem těžko tento region něco dokáže

A vlak 1119 (a 1118)? To omezení vzniklo last moment, když se objednatel musel poprat s příkazem ministra na omezení finančních prostředků a tedy i rozsahu. Hledalo se tedy co a kde ubrat. A ubíralo se všude něco a podle vytíženosti.
Bohužel vlády mají nyní tendenci cpát peníze jinam než do železniční dopravy. Jsou to vlády lidmi zvolené. Ono je to vlastně asi nějaká úchylka tohoto národa, který nevolí podle programu, ale podle ksichtu. Šejdíř finančně-zbrojařský tak nastrčí ksichtík knížete na plakáty a lid ho nadšeně volí. Přestože ta strana na férovku říká, že bude ve veřejných financích drasticky šetřit a reformovat. Jiný zase, tentokrát mladý, moderní a dynamický bohatý podnikatel-černý šerif zase na plakáty strčí oblíbeného novináře a pár blondýn a ... lidi ho taky nadšeně volí, i když před půl rokem vůbec o takovém člověku neslyšeli a nevědí co je zač. Pak je národ nadšen ze vzniku pravicové vlády, která v koaliční smlouvě jednoznačně opět deklaruje snahu šetřit. Hlavně že je pryč ten levicový zpuchlinec, který tak ošklivě vypadal na plakátech a hřímal jak Klement. A ... uběhne pár měsíců a vládfa chce začít reformovat. Tu najednou začne národ obracet. Najednou nechce snížit podporu na stavební spoření, nechce snížit sociální dávky, nechce zvýšit DPH, nechce platit školné, nechce víc připlácet za léky, nechce omezovat veřejnou dopravu, nechce rušit daňové zvýhodnění stravenek či režíjek atd. atd. Přitom předtím tak nadšeně volil lidi, kteří mu toto vlastně ve svém programu před volbami dokonce i férově říkaly! Na tomto místě musím - abych nebyl obviněn z levičáctví - podotknout, že nejsem voličem, natož členem žádné levicové strany, pouze se snažím na problém dívat nezaujatýma očima. Ba dokonce si myslím, že i levice by dělala totéž, akorát asi ne v takové míře. Ono by jí totiž nic jiného nezbývalo pokud nechceme skončit jako Řecko, Maďarsko, Irsko, Portugalsko ... Španělsko?, Itálie? a kdo bude další?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2891
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 17:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě co se týče té propagace ČD Promo. Na netu jsem ještě teď našel velmi snadno snad desítku odkazů na zprávu o ČD Promo CL-NB dne 5.5. (samozřejmě mimo web ČD). Např. na stránkách ČT24 či Českolipského deníku. A silně pochybuji, že tato média tuto zprávu uvedla jen na svém internetu. Skoro se vsadím, že minimálně v Českolipském deníku ta zpráva byla jistě otištěna. Já bych to tedy zas tak černě s propagací neviděl. Ono propagovat ČD Promo vyvěšením letáku na nádraží až tak moc nemá cenu, tady je potřeba hlavně dostat produkt k lidem, kteří na nádraží nechodí.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8046
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 18:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale přece nemůžeš srovnávat vlak v sestavě 714+3x010 s 810 na počet cestujících. Je-li v Modřanech obsazen na 80% a je-li 810 obsazena třeba v Mikulkách na 80% tak je to přece srovnatelné. Nemůžeš očekávat na lokálce frekvenci panťáku,když tam není takové osídlení. (proto ty %)
Že se na některých tratích podepsal UK, je jasné. Bohužel to znamená další odliv z postižených oblastí - viz současná obsazenost busů. Zvláště pokud to znemožňuje cestování celé rodiny do práce a do škol.

Nicméně vrátím-li se k předchozímu tématu. Nevidím důvod proč jeden spoj k Jedlové neposílit o 053, pokud tedy frekvence dosahuje plného počtu cestujích. To je stejný jako hňácat lidi do kupé po osmi. Stejný problém má např. v PA 1159. Zakopávat o tašky v uličce a sedět jak sardinka opravdu nemusím. Nevidím důvod proč ten vůz nepřidat už dopoledne, stejně na další obrat vyjede.
Sever07
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 18:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k ČD PROMO CL-NB: Už vidím jak národ vysedává u počítače a hledá vlak za korunu. Na které stránce novin a jak velký článek to byl nevím, tyto noviny nečtu ani kůli možným slevám nezačnu. Ale, že mohli být na nádraží vylepený obří letáky (né formát A4 a menší) nejméně 14 dopředu, to by se určitě mezi cestujícími rozkřiklo. Systém někde asi selhal. Jak jinak vysvětlit, že někteří vlakvedoucí jezdící toho dne do Boru měli co dělat, aby vůbec našli někoho z touto slevou.
Sever07
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 18:37:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co dělali místní nádražníci?
-aa-
Uklidňovali lidi, že až ty věčný výluky tady zkončí, že budou cestovat lépe. A že se snad dočkají i toho posilového vagonu z Kolína do Rumburku, aby se nemuseli mačkat jako sardinky.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 19:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Jo, však OK. Já nemám nic proti lokálce, kde vytížení dosahuje u nejvytíženějšího vlaku 80% kapacity.
Nevidím rovněž důvod proč neposílit vlak, který vykazuje dlouhodobě vytížení někde nad 90% kapacity k sezení (faktem je, že pokud k tomu dojde na úseku střelnice - hl.n. v Lípě, tak to bych asi zanedbal, protože ty 3 minuty si může pár lidí postát bez újmy). Ovšem takových vlaků na úseku CL - Rumburk mnoho nevidím, v podstatě opravdu aspiruje jen 1108 v sobotu.
Na druhou stranu by mě zajímalo, kolikrát četa hlásila přetížení vlaku? Kolikrát tam bylo třeba třeba povolit použití 1.třídy s jízdenkou pro 2.třídu. Svodky z této oblasti bohužel nemám k dispozici. Dtto je 1159 v pátek, pokud tedy je tak přetížen (průzkumy nemám k dispozici).

Sever07: To že nesedíte u počítače Vy a že nečtete noviny nic neznamená. Věřte, že většinu lidí zprávy z regionu zajímají. Pokud někoho nezajímá nic, nečte, nezajímá se, pak jej těžko o něčem informovat. Opravdu unikátní mi přijde myšlenka, že lidi získávají informace na nádraží. Dovolím si tipovat, že daleko víc lidí si onu zprávu přečetlo v Českolipském deníku, než na vývěsce na nádraží. A je tedy s podivem, proč se to "nerozkřiklo". Bohužel ale za neschopnost nádražáků z místního KCOD, místních stanic i místního objednatele (byl-li od KCOD vůbec informován) nemůže nést odpovědnost někdo "z Prahy". Sakra co teda dělal obchodník z místního KCOD? Proč nepropagoval? KCOD má lidi v každé obsazené stanici, tedy i v Lípě a v Boru. Proč neřešili propagaci? Přece tam nepojede vylepovat letáky někdo z GŘ!
Pro malou představu jak vypadalo ČD Promo u nás v přípražském Buranově. Jeden objednatel vydal tiskovou zprávu, společně s dopravcem. Dopravce pozval novináře a zajistil účast středočeského náměstka hejtmana pro dopravu i ředitele pražského objednatele, kteří se ve špičce projeli pěkně mezi běžnými cestujícími vlakem z Milovic do Prahy v ranní špičce. Samozřejmostí byla účast ředitele KCOD a také náměstka GŘ pro marketing. Akce byla zakončena krátkou tiskovkou zajištěnou KCOD.
Ještě bych k tomu chtěl ale podotknout, že cílem akce není sleva jako taková, ale nalákání dalších, pokud možno pravidelných cestujících.

A k příspěvku 86 bych podotknul, že by bylo vhodné, aby místní nádražníci (zejména pak čety) také informovali o přetížení toho kterého vlaku včetně přesných počtů cestujících. Za povinnost to mají.

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)
Sever07
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde jinde by lidi měli ziskávat základní přepravní informace o železnici než na nádraží, nebo v ČD centru? Jestli ne tam, tak zrušíme nadraží a ČD ušetří za udržbu.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2720
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Evidentně trpíš minimálně slepotou. Já bydlím v Praze, výhled mám do lesa (to pravda v Praze zdaleka každý nemá), když napadne sníh (což je v Praze kupodivu v posledních letech v zimě častý jev) nasadím před barákem běžky a jedu si projet zhruba desetikilometrový okruh. Je li mi to málo, jedu se projet na běžky do Brdských lesů. Autem to mám od baráku asi 35 minut, ale jedu povětšinou vlakem, což mne trvá zhruba hodinu.

No a vidět Prahu jako placku, to chce hodně dobrou fantazii. Nebo velkou dávku zabedněnosti. Vyber si.

Ano, o nadstandartní platy jde také, ale nejen zdaleka o ně. Proto i mými kolegy v práci jsou třeba lidé z Chebu a okolí. Co mají dělat? Proto, aby zůstali, by museli buď změnit obor, nebo být nezaměstnanými. Je to samozřejmě nikterak netěší, že jsou přes týden sami odloučeni od rodin. Jistě by si rádi poslechli řečnění takového mudrce, jako jsi ty.
Lípák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sever07: Fandím ti, já už to vzdal, protože to tu nemá cenu někomu něco vysvětlovat a stále dokola :-)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2721
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:48:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Já nerozporuji čísla, která byla zjištěna na trati Kolín - Rumburk. Jen mi poněkud vadí Tvůj přístup k věci s dvojím metrem. Ale to bych vytahoval zrovna věci co se týkají Prahy a okolí (Chýně a S65, ML, atd.) a to se mi v této diskusi opravdu, ale opravdu, nechce.
Honnzok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 12-2009

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jste se tu bavili o R 11xx (Kol-Rum) Napíšu pár postřehů z mých jízd R 1114 býval pravidělně v létě a o víkendech v úseku Kol - Nym v soupravě 854 + 954 + 053 zaplněn na 100% ani jeden stojí cestující ale všechny (přibližně všechny) sedačky a lavice obsazeny stejně tak vapadá v létě dost často i R 1117. Ostatní jsem nikdy neviděl prázdé ani poloprázdné vždy velmi zaplněné. Myslím si, že tyto rychlíky by potřebovaly v úseku Nymburk - Kolín a zpětdost často spíše posílit. CO se týká ježdění 053 do Rumburka většinou bohužel na nic. Nechápu už samotné dojíždění této soupravy do Rumburka, dobře navozující spěšňák/osobák s ZNZ by byl v úseku Lípa - Rumburk lepší a to klidně v sestavě strašidelné 810. 854 se tam s 954 někdy dost trápí a bohužel bývá prázdná. pak už by nebyl problém řadit soupravu správně 854 + 054 + 954. Je pravdou, že řazením takovéto soupravy svižnosti R nepřidá. Řazení 854 na tyto rychlíky mi připadá přinejmenším diskutabilní o tom zda jsou používány na správné trase. Podlě mě 854 je na tento výkon s dostatkem místa (a skutečně je v létě těch turistu hodně a souprava 854 se třemi vozy by byla plná) nedostačující
Lípák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 21:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honnzok: tak teď jsi tomu dal... 810 jako přípoj od rychlíku z Kolína a ta 810 by jela do Rumburka... tak to je hodně velké scifi... to by nepobralo lidi ani za hodně špatného počasí, natož ve výletních a zimních sezonách...