Autor |
Příspěvek |
Jirka Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 317 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 27. ledna 2014 - 20:13:57 |
|
Třeba bude reportáž z Londona a přejmenuje se půlka ulic ve Vršovicích... (Příspěvek byl editován uživatelem Jirka.)
|
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3869 Registrován: 4-2003
| Odesláno Pondělí, 27. ledna 2014 - 20:18:12 |
|
Omh: Fotky pěkné, ale připojuji se ke kritice toho přepisu názvů... Já jsem toho názoru, že pokud něco publikuji hlavně pro české čtenáře, použiji český přepis. Uznejte sám, že napsat třeba "Jedu z Vinnytsie do Zhytomyru" je zrůdnost. Pokud mluví většina čtenářů Vašich stránek anglicky, tak je dejte do angličtiny kompletně, pak tam budou tyhle přepisy sedět. |
Jiří_T
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112 Registrován: 9-2005
| Odesláno Pondělí, 27. ledna 2014 - 20:38:59 |
|
Už jsem si rejpnul jednou, a přidám se podruhý ke kritice anglickejch přepisů. Víceméně souhlasim s posledním příspěvkem Jendy z hk. Pokud Omh, vaše stránky navštěvují převážně cizinci, tak fajn, pište jim to anglicky, ale tady na k-reportu by to fakt mělo bejt v češtině. Určitě publikujete i fotky z našich luhů a hájů, pak by asi byla pro našince opravdová zrůdnost narazit třeba na fotky z Khomutova... |
dopravopat Neregistrovaný host Odeslán z: 91.118.126.51
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 08:44:13 |
|
Nuž, mne popisy žily netrhajú, skôr by som privítal keby boli fotky vo vyššom rozlíšení ako 800 x 600. Však už máme rok 2014, nie 2004. |
Omh
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162 Registrován: 7-2010
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 11:04:05 |
|
Jiří_T: pane Jiří, vaše obavy o "z Khomutova" jsou liché. Když si projedete všechny předchozí města, zjistíte, že názvy měst používám v originále. Co se týče měst s azbukou, již jsem zde vysvětloval, proč používám tuto verzi a tak bych se jen opakoval. Za touto verzí si pevně stojím a nehodlám jí měnit. P.S.: Jak se píše Kiev na odletových tabulích na mezinárodních letištích napříč Evropou? ... dopravopat: fotky ve větším rozlišení záměrně na internet nedávám. Jak víme, krade se všude, i na internetu. |
Jiří_T
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1113 Registrován: 9-2005
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 19:17:33 |
|
Omh: Evidentně se neshodneme, protože každej máme svý důvody proč by to mělo bejt zrovna tak a tak. Mně jenom vždycky nadzvedne, když v český verzi čehokoliv mam číst anglickej přepis, když nám čeština krásně umožňuje napsat to líp. A soudě podle reakcí vejš evidentně nejsem sám. Takže co takhle kompromis, a použít příště obě verze, například takhle: Dalším z navštívených měst na Ukrajině byl Žitomyr (Zhytomyr) Vlk se nažere, a kozy zůstanou celý |
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3870 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 19:33:33 |
|
Omh: ...zjistíte, že názvy měst používám v originále. Ale to originál NENÍ !!! Kdyby to bylo v originále, tak je tam Житомир, Харків, Київ apod. Sice je to pro Čecha o něco hůře čitelné, ale furt lepší než paskvil v podobě poangličtěných názvů na českých stránkách. P.S.: A letiště bych do toho netahal, to bychom došli právě k tomu "Khomutovu". |
betakaroten Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216 Registrován: 10-2012
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 20:01:49 |
|
Na přepis azbuky do latinky existuje mezinárodní standard ISO 9. Anglický přepis je podobný přežitek jako palcová míra (co do rozšíření i problémů s kompatibilitou). |
kwasi
Neregistrovaný host Odeslán z: 217.197.144.157
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 20:38:45 |
|
Ahoj, odpoved od meho madarskeho kamarada. Hello, The friends of Hungarian traffic is usually use Index forums and facebook for communication. These are some organisations like VEKE for public transportation, MAVITE for the preservation of heritage trams, KBK for the narrow gauge railways and for Kemence and some club for modells. There is no all-the-country railway fun club in Hungary. M4 will be opened at the end of March (because the election for the parliament is on 06.04.2014 so they have to do an opening celebration after the elections... ). Bye, |
T_m Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2828 Registrován: 5-2002
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 22:51:35 |
|
Jenda_z_hk: Příště bych poprosil Kommotau Mě osobně neuvěřitelně nadzvedne, když v češtině dávno přejatá cizí slova někdo módně čte "po englicku", tak že chodí do klabu, v peněžence má fajnanc a podobně. Navíc vám do ruky vrazí vizitku, že má Oppice na Charles Square v Prague. Je pak docela pěkné sledovat reakce daného cool happy frikulína, když tu adresu před ním přeteče foneticky přesně tak, jak je napsána Ale zpět k dopravě. Vzpomínáte si, jakými cedulkami byly vybaveny kdysi nové vozy Bymee z Wggonbau Görlitz? "Zákaz do hajzlu sráti, když vlak v stanici státi." Nevím, jestli tak byla olepená celá dodávka, ale určitě minimálně jedna série, co šla do Plzně ano. Někde budu muset vyhrabat fotku.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu |
|
B01 Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708 Registrován: 5-2006
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 22:57:09 |
|
P.S.: Jak se píše Kiev na odletových tabulích na mezinárodních letištích napříč Evropou? Tak já myslel, že jsme na českém fóru určeném českým a česky rozumícím čtenářům, a né na mezinárodním letišti (Na svých stránkách si používej co chceš, i když "Novinky" nebo "Města:Österreich Wien" asi těm cizincům též moc srozumitelné nebude, ale to je tvoje věc) |
Pad Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 23:23:49 |
|
Klára: v zahraničí jsou podobná sdružení skoro v každém velkém městě. V Polsku hledejte "Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej", většinou pak mají na webu odkazy na další podobné spolky, jako např. tady. K Rakousku odkazy např zde. Omh: ono taky vypadá blbě, když na jedné stránce máš pod sebou Ukrajina Україна a hned pod tím Kharkiv. To je opravdu originální, ale poněkud jiným způsobem. A poznámka o krádežích mě pobavila... to máš o těch fotkách hodně vysoké mínění |
Číslo příspěvku: 209 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 28. ledna 2014 - 23:26:57 |
|
T_m: tu fotku bych chtěl vidět. Nevěřím tomu, že ta cedulka tam byla od výroby |
Jarmil Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88 Registrován: 6-2013
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 02:47:46 |
|
fotky ve větším rozlišení záměrně na internet nedávám. Jak víme, krade se všude, i na internetu. Matěj mi přijde celý takový trošku zvrácený. Minulý rok se tu diskutovalo o tom, že popisky ke svým fotkám považuje za nadstandard, za který by se mělo platit. Teď zase má strach, aby mu jeho fotky někdo nekradl. Kdo by to dělal a co by z toho měl? Mně to malinko přijde jako paranoia. A kdyby si někdo z tvých stránek stáhl fotku a dal si ji na plochu, tak by tě to taky poškodilo? |
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3871 Registrován: 4-2003
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 07:51:28 |
|
Jarmil: Tak ohledně kradení fotek bych byl opatrnější... I dopravní fotky se skutečně kradou, a to tak, že je přebírají jiné weby bez uvedení autora, příp. je někdo dokonce vydává za vlastní. Fotky ukradené na internetu bez vědomí autora už se objevily i v nejedné tištěné publikaci. Mnoho webů proto poskytuje fotky jen v omezeném rozlišení nebo je vybavuje vodotiskem. Takže ač jsou některé postoje Omh zvláštní, v tomhle s ním musím souhlasit. |
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 08:19:48 |
|
Jenda_z_hk: Mne ešte dávno ukradli fotku z imhd (keď ešte neboli vodoznaky) a dali do Nového času. Dokonca boli takí drzí že ako autora uviedli niekoho úplne iného. Riešil som to s nimi, ale iba mi ponúkli 20 Korún akože "honorár"... Pričom mi vôbec nešlo o nejakých smiešnych 20 korún ale o princíp. Aj SME ukradlo neraz fotku z imhd a ako autra uvidelo "internet", dokonca si pamätám že pri jednej kauze ohľadom hotela Fórum ukradli fotku zo sci-fi, kde bol lietajúci SOR pri Fórume. Akože redaktor mal zmysel pre humor... Len tiež to len tak zobral... A to sa tiež nepatrí. Rovnako z imhd niekto ukradol nákres T3 vo veľkom rozlíšení ktorý použil ako textúru 3D modelu teraz ktorý predáva. Tiež svinstvo, ale čo už s ním, nákresy tramvají vo veľkom rozlíšení boli zrušené, čo mňa osobne mrzí, keď som si s nimi dal toľko práce. Snáď kvôli jednému dementovi nebudem ochudobňovať tých, ktorý by si ten nákres radi pozreli. Samozrejme boli ľudia ktorí sa ozvali že by radi použili to či ono. Nikdy som to nedomietol ani nepožadoval finančnú odmenu. Ak niekto slušne požiada, nemám problém dať, prípadne upraviť podľa požiadaviek. Sem na k-report občas dal občas nejaké fotky pre potešenie šotokomuniky, bez vodoznakov a podobne. Žiaľ väčšie ako 1280 x 720 ich uploadovať nemôžem. Neočakávam že by niekto na tých fotkách nejako zarábal. |
Rudolf_33
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4299 Registrován: 11-2007
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 09:09:28 |
|
betakaroten:"Na přepis azbuky do latinky existuje mezinárodní standard ISO 9" To je sice hezké, ale Ukrajinci azbukou nepíší. Na Ukrajině se píše cyrilicí. |
betakaroten Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218 Registrován: 10-2012
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 12:04:54 |
|
Mea culpa, ISO 9 je samozřejmě na přepis cyrilice (slovanských i neslovanských jazyků). Jak praví zákon schválnosti, v příspěvcích týkajících se jazyka značně stoupá riziko chyby. |
Ptakopysk_Perry Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178 Registrován: 10-2012
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 13:50:51 |
|
OMH v tom má trošku zmatek a také je zajímavé, jak se na některých fotkách sám vystavuje Nicméně jeho fotky jsou velmi pěkné a rozsah zdokumentovaných provozů je velice slušný ... No a velikost 800x600 bych také nezatracoval, na prohlížení to stačí a že se krade to je fakt! Ale třeba na Pražských tramvajích onehdá pan OMH vyhrožoval BANem za omylem uvedený vůz T3RP 8340, místo muzejní T3 6340. Resp. nejspíš šlo jen a pouze o překlep 8 místo 6 a autor se opravil. Nad tím nám tehdá nejednomu zůstal rozum stát Za překlep BAN! Zkrátka je svůj a popisky asi kvůli KRP měnit nebude. |
Pavel_Večeřa
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593 Registrován: 11-2012
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 13:59:45 |
|
Může mi někdo vysvětlit přesný přínos toho pasquillu v Nancy? (kolejí naváděný trolejbus) Z pohledu obou dopravních prostředků tam vidím jen nevýhody. Z trolejbusu si to převzalo styk guma-asfalt (jízdní odpory), z tramvaje si to převzalo nutnost budování další infrastruktury a údržbu. Jediný přínos vidím v možnosti budovat užší zastávky někde v zastavěném centru, viz obrázek: http://1url.cz/iGjD (Není to Nancy, ale pro ilustraci stačí.) Mně osobně se líbil více Birmingham guided bus, tam stačila kolečka a pangejty.
Nesnaž se takto namazat vexl, je to nemožné. Raději si uvědom pravdu, vexl tu není. Pak snáze pochopíš, že to, co se maže není vexl, jsi to ty sám. |
|
Claudie.J Neregistrovaný host Odeslán z: 46.33.112.73
| Odesláno Středa, 29. ledna 2014 - 21:23:24 |
|
Já si myslím pokud si autor nenárokuje placená autorská práva nebo nezamýšlí prodej. Tak by měli být volné tzv: FREE |
Omh
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163 Registrován: 7-2010
| Odesláno Čtvrtek, 30. ledna 2014 - 11:48:12 |
|
Ptakopysk_Perry + Jenda_z_hk + dopravopat: díky za věcné příspěvky a shrnutí skutečností s krádežemi na internetu. Ostatní již teď mohou vymýšlet svá pojmenování pro Halberstadt, bude se vám to brzy hodit. Ptakopysk_Perry: P.S. Na Pražských tramvajích jsem již 2,75 roku nepsal, případ si nepamatuji a neumím se k tomuto vyjádřit. Ale troufám si tvrdit, že veškeré BANy atd. byly hodnoceny v širší souvislosti příspěvků a uživatelů" |
Z-k Neregistrovaný host Odeslán z: 78.102.172.60
| Odesláno Čtvrtek, 30. ledna 2014 - 15:09:09 |
|
Paskvil v Nancy je opravdu paskvil, proto se to nikde ve světě neujalo. I metro na pneumatikách je blbost. No jo, co je francouzské... Princip kola s okolkem na kolejnici nebude jentak překonán, pokud jej nenahradí levitace. |
Jirka_most Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149 Registrován: 2-2007
| Odesláno Čtvrtek, 30. ledna 2014 - 19:32:43 |
|
|
Paes
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288 Registrován: 1-2007
| Odesláno Čtvrtek, 30. ledna 2014 - 20:00:52 |
|
Halberstadt - heslo na české wikipedii ukazuje Halberstadt. - mimochodem tohle město mohu vřele doporučit, symbióza staré zástavby s paneláky uprostřed města je zde nádherná. Možná to vnímám špatně, ale přijde mi trapné se hádat se nad tím, jak má být název města napsán. Autor své stránky dělá zadarmo a ve svém volném čase a tak je jeho volba, jak bude název popsán. . Ten kdo chce, tak si dané město vyhledá (google vám najde tentýž výsledek při napsání jakékoliv zkomoleniny) nebo se může spojit s autorem stránek. Jen u měst, kde třeba český název jinak než původní se nabízí možnost přidat český název vedle původního v latině. |
dopravopat Neregistrovaný host Odeslán z: 62.197.202.11
| Odesláno Čtvrtek, 30. ledna 2014 - 22:29:53 |
|
Jirka_most: Paráda, dôvod spraviť si tam šotovýlet. |
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 310 Registrován: 3-2009
| Odesláno Čtvrtek, 30. ledna 2014 - 23:21:17 |
|
Ano, Halberstadt je hezké město s hezkým malým provozem, byl jsem tam v roce 2012, když tam byl den otevřených dveří a jízdy starých tramvají. Tady je pár fotek: A TADY je kolejové schéma
Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1 |
|
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311 Registrován: 3-2009
| Odesláno Pátek, 31. ledna 2014 - 00:02:00 |
|
Ještě v reakci na diskuzi o "kradení fotek" dodávám, že je mi úplně jedno, jestli si ty fotky někdo "ukradne" a někde je použije, a je mi taky úplně jedno, jestli se pod ně podepíše jako autor. Já s těma fotkama žádné další plány nemám, takže je mi to buřt.
|
David_pecina
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657 Registrován: 11-2003
| Odesláno Pátek, 31. ledna 2014 - 08:17:16 |
|
Straßenbahnfahrer : proč jsou křížení se železnicí v Halberstadtu jednokolejná?
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3. https://www.facebook.com/#!/ModelariMhdPodbaba |
|
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312 Registrován: 3-2009
| Odesláno Pátek, 31. ledna 2014 - 08:50:28 |
|
To nevím.
|
kwasi
Neregistrovaný host Odeslán z: 217.197.144.157
| Odesláno Sobota, 01. února 2014 - 06:50:25 |
|
|
Mouka
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4384 Registrován: 1-2007
| Odesláno Pondělí, 03. února 2014 - 13:46:24 |
|
V Gorlitz jezdí v pracovní den na každé lince 3 vozy? |
Petrd Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462 Registrován: 11-2009
| Odesláno Pondělí, 03. února 2014 - 21:38:53 |
|
Mouka: Ano - viz odkaz a dále verschiedenes/Fahrzeug-Tagesumläufe ... nejde vložit odkaz přímo.
Kočka mňouká, pes štěká a lidé si stěžují ... |
|
Zdenda999
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261 Registrován: 11-2007
| Odesláno Pondělí, 03. února 2014 - 22:00:07 |
|
Vážení, nevíte někdo, zda-li odstavení všech Konstalů v Gorzowě wlp je dočasné, nebo trvalé? |
Trs2004
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358 Registrován: 2-2010
| Odesláno Úterý, 04. února 2014 - 14:08:08 |
|
|
Omh
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165 Registrován: 7-2010
| Odesláno Úterý, 04. února 2014 - 20:49:34 |
|
Mouka: v PD - linka 2 3x KT4D a linka 3 3x KT4D+KT4D |
Omh
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166 Registrován: 7-2010
| Odesláno Středa, 05. února 2014 - 22:14:01 |
|
HALBERSTADT Tak a teď slíbený Halberstadt. To je opravdu nádherné město, jak už tady psal Paes. Staré domečky proložené panelovou výstavbou. Moc se mě tam líbilo. Co se týče provozu, jezdí tam dvě tramvajové linky (1 a 2) v 15 min taktu v PD, přičemž na konečné Hauptbahnhof se linky "převlékají". Celkem je v PD vypraveno 5 kurzů. Na jižní konečnou Klus se jezdí jen o víkendu, v PD zajišťuje obsluhu oblasti autobus. Vozový park tady čítá víc historických vozidel, než nových vozidel vypravovaných běžně na linky (pár čísel je v infografu). A proto jsem město navštívil při slavnostech 130 let tramvají, kdy "vyjela celá vozovna" a ulice byly plné tramvají. FOTO: http://omh86.cz/mesta/hbs_13/index.html VIDEO: http://youtu.be/CgRsZ2nNTzE INFOGRAF: https://infogr.am/halberstadt-73714?src=web MAPA: http://urbanrail.net/eu/de/hbs/halberstadt.htm P.S. Řada z vás mě hodně zklamala, čekal jsem vaše parádní návrhy jako Poloměsto, Povoloviční Město aj., které by byly srozumitelné pro českou čtenářskou obec - a nic! |
M2359
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160 Registrován: 10-2012
| Odesláno Středa, 05. února 2014 - 22:36:57 |
|
Omh: super reportáž :-) |
Cogwheel Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2114 Registrován: 1-2012
| Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 09:33:46 |
|
|
Jef Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4704 Registrován: 5-2002
| Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 14:06:35 |
|
Řada z vás mě hodně zklamala, čekal jsem vaše parádní návrhy jako Poloměsto, Povoloviční Město aj., které by byly srozumitelné pro českou čtenářskou obec - a nic! Tady snad nikdy nikdo nežádal o důsledné překládání čehokoli do češtiny, nanejvýš o používání zaběhnutých českých názvů. A to ještě jako alternativu k názvům originálním. Předmětem kritiky nebylo uvádění názvů v původním jazyce, ale používání názvů anglických pro ukrajinská města (jako kdybyste tady třeba z Bavorska měl reportáže v češtině z měst Nuremberg a Munich, to by asi ani vám nepřišlo přirozené). Jinak hezká reportáž, vždycky se na to rád podívám! |
Rhomosapienc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 697 Registrován: 2-2007
| Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 15:07:43 |
|
Omh. Ty snad neděláš nic jiného než že někde cestuješ né ? jsi někdy vůbec doma ? Jinak pěkné fotky paráda.
Přidejte se na facebooku na stránku TRAMVAJE V ČESKÉ REPUBLICE. |
|
Bkp Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6555 Registrován: 8-2003
| Odesláno Sobota, 08. února 2014 - 17:14:25 |
|
Slepeckou holí se golf nedá hrát! |
|
Mladějov Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4917 Registrován: 3-2007
| Odesláno Sobota, 08. února 2014 - 17:47:52 |
|
Jef: Přesně tak. |
Zxs91
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376 Registrován: 3-2007
| Odesláno Sobota, 08. února 2014 - 21:21:35 |
|
Bkp: Tady se zjevně někdo inspiroval při sledování Pohádek o mašinkách
|
dopravopat Neregistrovaný host Odeslán z: 62.197.202.11
| Odesláno Sobota, 08. února 2014 - 22:07:18 |
|
Bkp: Kyjev? Voz č. 3065? Nie je dobre vidno. |
Jožo_k
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450 Registrován: 11-2002
| Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 15:37:09 |
|
Blúdil som to YT a niečo dobré som našiel. Podelím sa aj s ostatnými .Videí, kde sa cestuje po TT mimo Kijev do Pušča Vodica nie je veľa. Komu sa nechce flákať po nudných uliciach, stačí "nastúpiť" od 40. minuty a ide sa do lesa! http://www.youtube.com/watch?v=_zcES268Vik |
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314 Registrován: 3-2009
| Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 15:58:58 |
|
Dnes jsem málem přejel lišku, předvčírem málem srnu. Obě mi vběhly před tramvaj, ale naštěstí to ta zvířátka vždycky stihla. Jenom čekám, kdy budu mít na kolejích vlka nebo medvěda.
|
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 319 Registrován: 3-2009
| Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 19:25:42 |
|
10.5.2014 by měl být den otevřených dveří v Rostock
|
W. Neregistrovaný host Odeslán z: 89.102.47.60
| Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 11:45:06 |
|
enom čekám, kdy budu mít na kolejích vlka nebo medvěda. V Braniborech naštěstí vyhynulý druh... |
P__V Neregistrovaný host Odeslán z: 85.176.150.80
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 08:54:29 |
|
"Ještě" Tatra v Rostocku - 10. února 2014: |
Omh
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168 Registrován: 7-2010
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 10:21:15 |
|
M2359: Díky Rhomosapienc: Díky No, tak je pravda, že jsem často pryč. Nyní zpět z cesty Heidelberg-Mannheim-Ludwigshafen-Darmstadt Straßenbahnfahrer: Už je jasný termín ukončení provozu T6? Resp. jejich rozloučení s nimi? Slyšel jsem o pozdějším termínu, než je květen... |
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 325 Registrován: 3-2009
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 18:57:51 |
|
Mně ta zpráva o DOD přišla z jednoho spolku fandů tramvají v Rostock. Psali tam, že důvodem dne otevřených dveří je veřejné představení vozu 6N2 (to je toto nepříliš vzhledné vozidlo s otočnými podvozky) a "první rozloučení" s Tatry. Takhle mi to napsali, "první rozloučení" v úvozovkách, čili je jim asi jasné, že i po oficiálním rozloučení tam ty Tatry budou jezdit dál, jak to známe z jiných měst. Čili se oficiálními rozloučeními moc nevzrušuju. V Potsdami už se taky měl blížit konec KT4, ale teď jsem se dočetl v novinách, že mají jezdit ještě 10 let, protože stále stoupá počet přepravených cestujících, v roce 2013 se prý přepravil rekord. Technický ředitel nechává prověřit možnost, že by se Combina prodloužily o jeden článek. V Potsdami totiž ve špičce začínají být tramvaje narvané. O tom prodlužování Combin to říkali kolegové, kteří s ním měli školení. Že nechává prověřit možnost ale ještě neznamená, že se tak stane. Já vždycky čekám, až co se skutečně stane.
|
Číslo příspěvku: 211 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 19:55:49 |
|
Pohlednice z Mnichova: "P-vozy" stále v provozu, aktuálně jsou nasazovány v pracovní dny na linku 21. V době mé návštěvy jezdily na všech 4 kurzech této linky, avšak jejich dny jsou už pomalu sečteny.. Straßenbahnfahrer: Tramlink 6N2 nemá otočné podvozky, nýbrž pevné (je to podobná koncepce jako třeba Škoda 26T/28T). Pozoruhodností Tramlinku je ale to, že má na střeše superkapacitory, které budou dobíjeny při brždění a budou vypomáhat při rozjezdu. |
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327 Registrován: 3-2009
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 20:10:41 |
|
TADY se pod jedním obrázkem píše Drehgestell, což je otočný podvozek. Některé tramvaje mají podvozky natáčivé třeba jen o několik stupňů. Pokud podvozek není otočný, píše se jen Fahrgestell, popř. starres Fahrgestell. Nevím, jestli je to chyba nebo jestli ten podvozek nebo ta kola jsou nějakým způsobem natáčivá. Koncepci 26T/28T neznám.
|
Číslo příspěvku: 212 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 21:07:45 |
|
Natáčivý o pár stupňů asi bude, ale otočný ve smyslu "plně otočný" ne. Nejsem teda tak zdatný němčinář a rozdílu Drehgestell/Fahrgestell jsem si zatím nevšiml. Ale mám za to, že termín Drehgestell jsem víckrát viděl i ve smyslu pevný neotočný podvozek. |
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329 Registrován: 3-2009
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 21:31:04 |
|
Pad: Je možné, že to tam bylo, jak píšeš, ale to šlo asi o chybu. Nebo byl ten podvozek opravdu otočný, ale jen o pár stupňů. U některých tramvají jsou prý zase mírně natáčivá jen kola (což nevím, jestli je pravda, ale párkrát jsem to slyšel). A nebo šlo o neodborně užitý výraz, o záměnu pojmů, jak se to stává i v jiných oblastech (např. záměna okolku a nákolku, zatáčky a oblouku, semaforu a návěstidla apod.) Drehen = otáčet, proto Drehgestell = otočný podvozek. Fahrgestell je podvozek obecně. Kdybys chtěl (třeba na nějakém diskuzním fóru) zdůraznit, že se jedná o plnohodnotný otočný podvozek a ne jen o podvozek natáčivý, tak bys mohl napsat třeba "vollwertiges Drehgestell a bylo by to stoprocentně jasné.
|
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330 Registrován: 3-2009
| Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 21:35:19 |
|
Dnes jsem se byl podívat ve Frankfurtu nad Odrou. V podjezdu u nádraží probíhají nějaké stavební práce či opravy a tak se tam jezdí obousměrně po jedné koleji. U nádraží je taky světelný signál "V", což jsem v žádném jiném městě neviděl. Znamená totéž co třeba v Potsdami "K". Pokud se řidič rozjede a "V" nebo "K" svítí, tak mu to vyjde na nejbližší SSZ na "volno". V = Vorfahren (popojet dopředu), K = koordinierte Freigabe (koordinované udělení volna), A = Anforderungssignal (Anforderung = požadavek, čili přihlášení do signalizace) KT4 mají jen šlapací se zrychlovačem a jezdí už jen sólo (řekl mi řidič). Dříve jezdily i ve dvojicích.
|
Jmb
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 891 Registrován: 12-2007
| Odesláno Středa, 12. února 2014 - 14:15:42 |
|
Drehgestell x Fahrgestell - taky nejsem zdatný němčinář, ale já bych Drehgestell přeložil do češtiny jako podvozek a Fahrgestell jako pojezd |
| Odesláno Středa, 12. února 2014 - 14:36:21 |
|
Straßenbahnfahrer: Tvoja definícia pojmov Drehgestell a Fahrgestell je správna. Práve som si to overil na duden.de a je to tak ako píšeš (a ako som si tiež myslel). Jmb: Pojazd by som preložil ako Fahrwerk. |
Omh
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169 Registrován: 7-2010
| Odesláno Středa, 12. února 2014 - 15:39:08 |
|
|