K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 19. 04. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 19. 04. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
pacient
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.14.42
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 08:39:08    Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Ano ty vítězné jsou pěkné. Většina z nich má napád a atmosféru.[ok] Ale pokud se podívám na nejnovější a uvidím tam 5x osobák focený z nadhledu, tak sorry, ale z toho na prdel nesednu.[sad]. Je to jak když se fotí (fotily?) děti v první třídě. Jede se podle určité šablony. Dítě ve středu fotky, ruce na lavici, vlevo penál, vpravo počítadlo. Na pozadí nějaká učební pomůcka s písmenkama. Když ti dám prohlédnout 30 takových fotek od Aše až do Bohumínu, tak tě možná zaujme maximálně fotka chlapčka, kterému extrémně odstávají uši....Jinak nuda, nuda, šeď.

Já bych i ty pravidla ŽP bral, ale nesměly by je někteří jednici fundamentalisticky vyžadovat třeba zde, kde jsou fotky spíše dokumentační a lecos lze prominout. Pak se ale ŽP nesmí divit, že se třeba já na ně budu dívat přísnějším pohledem. Přispívá jsem Drak ze skály. Na jeho fotky se rád podívam, ikdyž mají pořád stejnou kompozici. Ale pro mě mají přidanou hodnotu v tom, že aktuálně zobrazují zajímavé přepravy nebo stroje. Brejlák 100x jinak a pořád stejně mi nic moc zásadního nedá a je to jak i ty říkáš záplava šablob.[sad]

Jak píšeš, je to jen autorovi co a jak fotí. Ještě je třeba dodat proč to fotí. Pokud sem někdo dává dokumentačku a tomu napíše o co gou, jsem ochotný přivřít oči téměř nad čímkoliv. Velmi rád se podívám na fotky, jako jsou z fotošoutěže, protože autor věděl proč to fotí.[jidlo] Ale z "5x osobák focený z nadhledu" mám akorát pocit, že autoři si dali za úkol jít k trati, něco nafotit a když to projde do galerie ŽP, tak je to bonus.
pacient
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.14.42
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 08:49:48    Odkaz na tento příspěvek  

Ze Všeobecné železniční
Rosta_kolmix: Tak MOC prosím o zaslání těch chybek k opravě, stačí třeba i napsat do Knihy hostů, teď už není problém cokoliv opravit takřka ihned
Např tady: http://www.prototypy.cz/rady/E469_0/obr/E469001h.jpg
Nemohl autor vysekat tu trávu na nástupšti.[crazy] Určitě by to vypadalo líp.[rofl]
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1481
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 09:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paciente, no fajn. Zatím si upřesnujeme termíny. Co je to nuda nuda, šeĎ šeĎ, to asi začínám tušit.

Co teda jsou fotky, které toto nejsou? Ve které galerii to oproti žp šeĎ není?


Dívám se na lokomotivy.net, poslední aktualizace, a nacházím řekněme jednu fotku s ne zrovna dvakrát častou kompozicí (skleník zespod) a jednu fotku s nějakým "dramatickým" dějem (433). Všechny ostatní ovšem spadají od obligátního "vlak z nadhledu či roviny na x způsobů, šablonu si vyberte v šanonu vlevo dole, přihrádka 1 pro vlaky jedoucí zprava doleva, přihrádka 2 pro vlaky jedoucí zprava doleva, po použití umyjte a vraŤte na příslušné místo". Výběr za deset dní.

Na trainwebu za ty tři dny aktualizací není ne-šablona ani jedna [uhoh], a ani nezjistím, za jaké období se jedná o nově přidané fotky, asi málo koukám.

Na railgallery jsou dvě noční šmouhy a jedny lidi v akci, jinak opět vše šablony. Jenomže tam je 16 novejch fotek za dva měsíce, to asi nebude uplně reprezentativní vzorek.

Tak se ptám, kde teda ta nuda nuda šeĎ šeĎ není?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 10:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobik: Jeden dotaz. Která z těch dvou dokumentaček se ti líbí víc?
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=1028575.jpg&httpre f=&nmale=2&razeni=Vlozeno&poradi=DESC&stranka=1
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/parni-lokomotivy/osthis/osthis0 00.html

pozn.: Obě fotky byly pořízeny za stejných světelných podmínek.

Dotaz není směřován pouze na Bobika. Uvítám názor i dalších uřivatelů.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
pacient
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.14.42
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 10:43:58    Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Rosta kolmix se zeptal na názor na ŽP, tak jsem ho jen napsal. Ty ostatní weby nesleduju. Asi nejspíš proto, že mě ty fotky taky neberou.

Prosím nesnaž se to dostat do roviny: však oni to dělají taky tak.

Ty to bereš z pozice autora, respektive správce a hodnotitele. Já jen jako obyčejný člověk, který se chce podívat na pěkné fotky. Pokud mám čas a chuť, tak proletim ŽP, jestli tam něco pěkného není. Ale radši ten čas obětuju na projíždění strých fotek na prototypech, které sice nejsou "řemeslně" dokonalé, ale mají v historickém kontextu pro mne větší přidanou hodnotu.
Navíc mě spíš zajímá pěkná fotka (čehokoliv), než fotka vlaku podle nějakých pravidel. Zkus někomu* ukázat fotky lidí třeba z fotopatracky. A pak dotyčnému* ukaž galerii ŽP. Myslím, že dostaneš jen odpověď: ...no jóóó samé vlaky, co tam máš dál?
*není myšlen šotouš
pacient
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.14.42
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 10:59:48    Odkaz na tento příspěvek  

Topič:pozn.: Obě fotky byly pořízeny za stejných světelných podmínek.
Opravdu? Jakto, že u jedné je datum 2.4. a u druhé 4.4. Mmch nebylo před 14 dny to pravé aprílové počasí, kdy se to co chvíla měnilo?
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 11:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Na fotce z k-r teda vidím, že je zataženo. To jsou stejné podmínky? Mimochodem foťák FUJIFILM FinePix S1800 stál v jeho nejvyšší cenové relaci něco málo pod 5 tisíc Kč, což je předpokládám více nž 10x méně než stál tvůj fotoaparát [happy]. Dokonce asi budeš vědět, že tento fotoaparát nevlastní snímač velikosti jeho obrazovky (ber s nadhledem).

Zde je má skromná galerie snímků https://www.flickr.com/photos/deltacze/. [happy]
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 12:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardon, oprava. Správně mělo být v poznámce uvedeno, za nestejných světelných podmínek. Ťukal jsem to na mobilu a bez brejlí.
TB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.215.166
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 12:50:06    Odkaz na tento příspěvek  

Nechci zasahovat do diskuze, jen mě stále udivuje snaha některých srovnávat a požadovat to stejné od fotek na fotogaleriích a na diskuzním fóru. Je fajn mít fotky na ŽP, kde je podmínka mít edit dotažený, i kompozici atd. Chválím i tu svatou trpělivost některých s někým v rámci schvalovacího procesu. Nemůžu ale to samé očekávat od fotek tady. Proto nechápu výstřelky např. Honzinuse na zkušené pardy v sekci parních mašin. Oni jsou si vědomi nedostatků fotek, snad i všichni kolem, ale z historického hlediska se na jejich nedotažené fotky bude dívat mnohem více lidí, než na ty jeho. A to kvůli jejich obsahu. Lokomotivy.net se mi líbí v tom, že si zakládají povětšinou na "speciality" s tím, že aby je člověk ocenil, musí o té železnici také něco vědět. Fotky zde na K-R zase jen dokumentují aktuální dění na železnici, proto je třeba mít oči přivřené. Ne každý z nás si umí dát tu práci s fotkou, od přípravy a provedení, přes edit. Ale ne všichni šikovní fotografové jsou u všeho. Proto mi útoky těch dobrých na ty slabší zde přijdou úplně mimo.

PS: Topičova fotka snad není dokumentačka, ve smyslu, který se používá pro tohle oslovení, ne? :-) To je prostě pěkná fotka. Ale čekat na ní až do 16. dubna, když dokumentačně se tu objeví fotka už 6. dubna? Proto ač dokumentačně, tak aktuálně (a bez nějakých ambicí o tom, že zůstane v mysli delší dobu).
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 13:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paciente, ale v pořádku [happy] Já jen vycházel z toho, co jsi uvedl, v běžné rovině, jak se to dá kontextově chápat. V tuto chvíli se cení každý názor, i když to je názor ve stylu "mně to vlastně moc nezajímá". Já jsem rád za každou dostupnou informaci. Máme teprv pátek, já doufám, že se přes víkend dozvíme těch názorů daleko víc, a daleko různějších, na všechny směry. Prej má bejt hnusně, třeba lidi budou zalezlí u kompů.

Topičův překlep byl při letmém pohledu na fotku zjevný, a co se týče kvality a odpovídající ceny přístroje, nechci debatu odvádět gear-geekovským směrem, ale tu nasvícenou by takhle udělala i foták, za bratru zlomek ceny toho, čím fotí topič, naopak tu druhou by takhle mohl nakrásně někdo udělat z topičova drahého přístroje. Ačkoliv je technické hledisko důležité, cena přístroje není zcela klíčová. Fotka z fotáku za 100 tisíc může stát za prd a fotka z fotáku za 10 tisíc může vyhrát soutěž. Jen o ceně železa to nebude. Ale to odbočuji...

TB, nevím, nakolik se to bude hodit do kšeftu, ale někdo dává fotky do fora lepší než někdo jinej, kdo je dává do galerie. Nemyslím konkrétní lidi, myslím to obecně, a trošku to souvisí s předchozím odstavcem (=jen o foŤáku a jen o "dokumentačce" to taky nemusí bejt).

Rovněž, ojedinělé excesy ohledně historických fotek. Třeba my na žp pohlížíme na historické skeny už z principu jinou optikou, proto se taky objevují fotky, jaké se objevují. Ale tady bych taky řekl, že to sem v tuto chvíli nepatří.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
TB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.215.166
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 13:34:51    Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Že se tu objeví čas od času lepší fotka než někde v galerii je jen taková třešnička na dortu tady - aspoň tak na to pohlížím já ;-)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 13:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DeltaCZE: Argumentovat cenou přístroje je zjevný nesmysl. Najdi si na ŽP mezi mýma fotkama ty, co jsem kdysi cvakal Canonem Powershot G1 3,3Mpix, který stál 42.000 Kč. Také Canon 300D měl poloviční rozlišení co Fuji S1800 a mizerný seťák k tomu. Jak píše Chary, cena železa a z velké části i technické parametry při fotkách velikosti cca 100pxl x ... rozhodující jistě nebudou.
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 13:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Co když bude Topič se svým lepším strojem fotit v podmínkách, co fotil autor s Fujifilmem v zataženu? Já tam bohužel neviděl překlep, takže jsem reagoval, tak jak je psáno.
Ano, přesně, není to o stroji za xx tisíc nebo x tisíc Kč, když se podívám do různých galerií, tak někdo udělá lepší fotku s fotákem za x tisíc Kč, než někdo za xx tisíc Kč. To však je jiné téma tisícekrát rozebírané. [happy]

Zde je má skromná galerie snímků https://www.flickr.com/photos/deltacze/. [happy]
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 14:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Nechtěl jsem tím ani argumentovat, jakože jen poukázat, argument byl hned na to položen - snímač. Dále jsem to rozvedl o příspěvek výše.

Zde je má skromná galerie snímků https://www.flickr.com/photos/deltacze/. [happy]
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 14:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TB: Aby nedošlo k nedorozumění. Já dokumentačkou nemyslím aktuálnost zveřejnění fotky. Ta moje i Bobikova je dokumentačka podobného ražení. Prostě explicitní zobrazení vlaku, nic víc. Dokumentace toho, že tam a tam a tehdy a tehdy jel ten a ten vlak.
Akorát já to mám se sluncem, což Kolmačka, uvádí jako jeden z atributů nátlaku na autory s tím, že je nutíme fotografovat se sluníčkem a tak je údajně zbavujeme individuality.
To byl pouze příklad toho, že většina fotek vlaků vypadá líp se sluncem. To, že píši se sluncem neznamená, že mám na mysli nějaké úhly a slunce v zádech vždy a všude.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 15:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

deltacze #547
tak samozřejmě platí, že čím lepší aparát, tím snáz se porve s horšími a horšími podmínkami, ale abys vydřel z topičova fotáku za sto tisíc maximum, to bys musel mít podmínky, kde by se mýdlokrabička hodila jen tak na podložení stativu.
Pokud to bylo běžné denní zataženo a scéna relativně statická (je rozdíl fotit nějaký splašený kamínka na třech osách a fotit pendolino ve 160), tak by ten rozdíl neměl být až tak tragický. Neboli, na takovou scénu je samozřejmě foták za sto tisíc lepší, ale není nutný a nezbytný.

Jelikož focení vlaků je velmi často režim sport (rychlé časy, někdy nutná hloubka ostrosti na dlouhá ohniska, takže zaclonit a zvednout iso), tak je prostě potřeba trošku lepší foták na trošku lepší výsledky. Ale stačí ta nejblbější zrcadlovka za 10 tisíc. A ani ta není nutná, aby si hned někdo nemyslel, že to musí bejt zrcadlo za každou cenu. Třeba bezzrcadlo nebo hodně dobrej pokročilej kompatk. Ale tim myslim dobrej, ne mýdlokrab!

Mýdlokrabička za tři litry udělá spoustu práce, ale v extrémech, které při focení vlaků můžou nastat velmi snadno, prostě nemusí stačit.
Nevím jak se to jmenuje, takový to auto, jak vypadá jak přerostlý dětský, je v tom motor z motorky...
Na ježdění po městě dobrý, na nákupy nebo poposkakování do práce poslouží stejně jako kompakt. Malý, levný, dobře se parkuje = dobře se nosí v brašně.
Ale na každodenní dojíždění 100 km po dálnici rychlostí 120 km/h bych si ho nekoupil. Zato už jen nějaký clio nebo fábka by na to stačila bohatě, nemusíš si hned kupovat superba nebo sedmičkový bávo, ne?

Prostě focení vlaků není tak triviální věc jako focení se na pláži na dovolený v Itálii nebo před kostelem či si fotit psa na procházce u rybníka. Právě kvůli těm rychlejm = krátkejm časům, který potřebuješ na rychle se pohybující se předměty.

Ale zas mám pocit, že odbočujeme od původního tématu, ne?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
pacient
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.14.42
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 18:00:50    Odkaz na tento příspěvek  

Chary:"mně to vlastně moc nezajímá"
Ono by mě to i zajímalo. Jenže takových fotek dle šablony (i s nejakými chybami), vidím tady dost na káčku. Ale je to jen na vás, jaké si nastavíte pravidla pro zveřeňování fotek. Jestli chcete dělat tuctovou galerii jako ostatní (viz zmiňované weby) nebo fotografové na sobě zapracují a budou vymýšlet nové kompozice na neokoukaných místech. Osobně jsem pro tu druhou variatnu.

Prostě focení vlaků není tak triviální věc jako ... fotit psa na procházce u rybníka
No nafotit psa v běhu není až taková trivka. Rozhodně to není na první dobrou jak u vlaku.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 18:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpovídám až nyní, neb jsem se dřív nedostal k PC:
Na železniční fotogalerii v pojetí ŽP mi VELMI vadí její úzký záběr a tendence (ať už cíleně či podvědomě) deformovat tvůrčí vývoj fotografů do rámců daných několika málo hodnotiteli a přispěvateli galerie.

Je třeba si uvědomit, že na fotografii jako takovou nelze pohlížet jen po stránce techniky ztvárnění, ale i na obsah samotný. Při nějaké dřívější při mi bylo ze strany přívržence galerie sděleno, že v galerii jde hlavně o reálnost ztvárněného obrazu a samotný focený objekt už tolik důležitý není (podotýkám, že nevím, zda to je oficiální či individuální názor). To je ale samozřejmě hloupost! Je to jakoby šel někdo fotit róby na módní přehlídku a když mu kolem objektivu půjde krásná dívčina v krásných šatech, on vyfotí jen šaty s tím, že o ty přece na přehlídce jde a nebohá dívčina bude zachycena jen od krku po kolena...
Dále - fotky jsou často jako víno. Čas na jejich publikování musí "dozrát" (i když jsou samozřejmě výjimky - hlavně u aktualit [biggrin]). Proto mají třeba právě na ŽP tak dobré ohlasy snímky Drahoše Švestky, BBvK, Alexe 74, G-BOACe a podobných. Vyfotit - byť sebereálněji - 150-tku s luhačovickým rychlíkem u Bezpráví, tedy pořídit záběr, jakých bude ještě v následujících měsících možné pořídit stovky, není opravdu žádná machrovinka a dnes taková fotka jen málokoho osloví. Jó třeba za 10 let už bude (doufejme) situace jiná a i dnešní fotky se budou hodit. Tím samozřejmě nechci říct, že by se neměly do galerie pouštět snímky pořízené např. včera, ale nechť je opravdu přihlíženo i k jejich jedinečnosti. Když tudy třeba pojede na EC ze slovenska dvojička 131, to je "terno", které určitě má v galerii své místo - a nemusí ani být "umělecký" násvit. Rozhodně si takový snímek rozklikne více lidí, než onu 150-ku...

Systém schvalování snímků do galerie je věc druhá a neméně zásadní. Úzká skupina hodnotitelů pohlížející na fotky více-méně stejně je ta nejnešťastnější varianta. Zdrojem asi nejčastějších pocitů ukřivděnosti zejména u mladých fotografů (kterých "stížností" jsem zaznamenal určitě desítky) proti galerii ŽP je právě odmítání fotek, které mnohdy ani technicky nebyly špatné, avšak neshodovaly se s "uměleckým cítěním" (tj. zmíněným úzkým rámcem) hodnotitelů. To samo o sobě není problém, ostatně je každého věc, co si na "své" stránky pustí a když někdo neuspěje, může dotyčný své fotky uplatnit jinde, avšak problém je, že tito mnohdy nadějní fotografové pak (často podvědomě) směřují svou tvorbu směrem do rámce, v němž by u výše uvedených "prorazili". Jenže důsledkem toho pak není jen fakt, že mnozí z nich si vozí na focení štafle (přitom např. snímek vlaku "zespoda" není o nic méně atraktivní), vysazují skloníky a rychlostníky (aby v záběru nepřekážely), vyhání cestující od vlaků (jakoby k nim nepatřili), lozí po stromech, běhají do soukromých záhonků, atd. (čímž mj. v široké veřejnosti prohlubují jistotu, že železniční fandové jsou naprostí blázni), ale hlavně pak mnohdy dochází k až nepochopitelným situacím, kdy se na trať vydá nějaká naprostá rarita, ale protože zrovna nepaří slunko, přítomní šotouši ani nevytáhnou foťák. Samozřejmě, za pár let jim to bude líto, ale všichni víme, že řada věcí se dá propásnout jen jednou...

A třetí věcí, která je na ŽP víc než trapná a směšná zároveň, jsou komentáře pod fotkami. Jasně, je to dobrá věc, když je třeba upřesnit nějaká místopisná či věcná fakta, ale hlášky typu "vlak mohl být více vpravo", "obloha měla být modřejší", nebo "stín měl mít jiný úhel" opět jen a pouze deformují individuální pohled na danou situaci - rozhodně nejsou radami, jak příště fotit lépe, jak si stále někteří moderátoři myslí (a žijí v bludu, že vlastně dělají dobrý skutek). Každý má přeci jiný (svůj) pohled na věc a na focení, stejně jako na jakékoliv jiné tvorbě je právě to krásné, že stejnou věc stvární každý jinak a zanechá v tom kus sebe. Ovšem (i) díky ŽP u nás hrozí, že v železniční fotografii to nebude platit docela. A to je samozřejmě škoda. Situaci, že některé fotky z řady důvodů na místě ani jinak pořídit nejde, snad ani nemá cenu rozebírat...
Podobně směšné mi přijdou i poznámky k editaci obrázků. Ano, skoro vždy je třeba udělat nějaký ten výřez, někdy doostření či úpravu světelnosti, ale hrát si s obrázkem i několik minut a fotografii (která přeci má být co nejrealističtější, ne?) přetvořit v něco, co už je od reality svou dokonalostí na hony vzdálené - není to už poněkud kontraproduktivní? Líbí se Vám více vyretušované slečny dokonalých barev, bezvadné pleti a chladným pohledem na titulních stránkách časopisů nebo anebo reálné snímky normálních holek v celé jejich nádheře bez zbytečných příkras?

Mám-li to shrnout, tak pro začátek by galerii ŽP určitě prospěla změna způsobu "uznávání" fotek do galerie. Ideální by byla např. "čekatelská listina", kam by fotografové nahráli své fotky a o jejich setrvání v galerii "na stálo" by rozhodlo plénum např. 100 hodnotitelů (samozřejmě čím více, tím lépe, ale tím delší čekací období) z řady registrovaných uživatelů s tím, že pro ponechání fotky v galerii je třeba alespoň 90 procent kladných hodnocení, jinak snímek "propadá".
Nepochybně by to takto mělo pozitivní vliv jak na pestrost námětů snímků, tak na zvýšení věrohodnosti galerie a omezení (věřím že často mylných) pocitů ze strany fotografů, že redakce pouští jen snímky "osvědčených známých"...

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 7-2011
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 19:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - Tak samozřejmě, že na dotaz která fotka se mi líbí víc, musím pravdivě odpovědět, že ta tvoje. [proud]
Nicméně myslím, že smysl (a rozdíl v našem snažení) vystihl TB ve svém příspěvku (17. dubna 2015 - 12:50:06)

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 19:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobik: Ona se Kolmačka už několik let snaží dokázat, že galerie ŽP potlačuje individualitu fotografů, což je kapitální bejkovina.
Mezi jinými nesmysly tvrdí, že po autorech požadujeme jen nasvícené fotky a že fotky bez násvitu nebereme, což je blbost. Stačí se podívat do galerie. Rovněž tvrdí dlouhodobě a o dva příspěvky výše to zase opakuje, že se editací fotka zkurví a nemá nic společného s realitou, což je s podivem, protože fotil na barevný film a mohl by vědět, že co dokázaly fotolaby provést s negativy či pozitivy, bylo často k neuvěření, nehledě na to, že barevné podání filmů se lišilo od značky ke značce.
Proto jsem dal vedle sebe ony dvě fotky, aby bylo vidět, že sluníčko fotce málokdy "uškodí", stejně jako editace. Nic jiného jsem tím nesledoval. Snažení nebo nesnažení je pak čistě individuální a dobrovolné. Někdo to pochopí, ale Kolmačka bude do skonání světa opakovat svoji mantru o ŽP aniž by prozatím konkrétně odpověděl na věcně položené dotazy.[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 19:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix #4044:
připadá mi, že motáš několik různých věcí dohromady, některé se ne zcela zakládají na pravdě (předpokládám, že na soudy takového rozsahu máš o pozadí chodu galerie velmi dobré znalosti, především osobní, nikoliv jpp od nasranýho šotouška, kterýmu zamítli zmršenou fotku), či se přímo zcela nezakládají na pravdě, některé jsou tendenčně upravené, něco zní jako zajímavý nápad a něco je jednoznačná pošetilost.

Přednostně, nechci z této diskuse nota bene tebou vyprovokované dělat one-man-show, a rád bych se dočetl také jiné názory převážně jiných lidí. Vždyt o to šlo i tobě, ne? Zatím jsme se od ostatních lidí nějakou záplavu názorů v duchu původního tématu diskuse nedozvěděli.

Ale přesto, vrátím se zcela na začátek a přeformuluji svůj dotaz, který ti asi unikl.
Když už jsi tak krásně rozebral žp se všemi jejími zápornými a ještě zápornějšími vlastnostmi, která-že srovnatelná galerie to dělá jinak, lépe? Jak to funguje tam? A jak přesně jinak to funguje tam, že to tam je tak, když ne super, tak výrazně lepší než na žp? Přeci o to jde, ne? Že srovnáváš žp s něčím jiným, a žp v tom srovnání vychází blbě. Nevěřím, že má žp na českém šotowebu monopol a je jedinou hybnou silou.

Nemůžeš přece říct, že to a to a to je blbě a to a to a to by s mělo dělat líp a tak a takhle, protože
a) jsem to sice takhle dobře nikde jinde neviděl, jen jsem si to vysnil, no ale nebylo by to super?;
b) vím, že to takhle dobře jinde funguje a nevidím důvod ten dobrý systém zavést i zde, především proto, že mám k žp veskrze kladný a vřelý vztah a jde mi jen a jen o její rozvoj.

Nuže?

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5241
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 19:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - Jardo, neprobíralo se tohle už mnohokrát ? Je to bludný kruh.[coze]
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1593
Registrován: 7-2011
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 20:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič (2023) - mno, já nevím. Neznám ho (osobně, jen vím, kdo to je a že existuje), nicméně mám dle napsaného pocit, že v základních věcech a pohledech se shodujeme. Na mě to tedy působí podobně (působí, netvrdím že to tak skutečně je).

Jinak co se asi týče pohledu na věc (nejen) nás dvou, tak já tu tvoji fotku nepokládám za dokumentačku, nýbrž za hezkou fotku vlaku. Pod pojmem "dokumentačka" chápu (nějaké) zaznamenání aktuální "tady a teď" situace, kdy se to v rychlosti zmáčklo (zpravidla čímkoli) bez ohledu na úhel, kompozici, počasí atd, bo na víc nebyl čas.
Možná je to způsobeno tvou "profesionální deformací" [proud] a protože fotit umíš (a tím pádem se k tomu dokážeš postavit taknějak automaticky, máš to zažitý a v oku), máš laťku nastavenu výše. A to, co ostatním na DF přijde jako hezká fotka, ty díky tomu pokládáš za (pouze) rychle spíchlou dokumentačku.

Jenže ty patříš, co jsem si všiml, mezi ty, s kterýma se dá mluvit. Což bohužel o některých neplatí a v tom je (hlavně) ten problém.

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
Nick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 967
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 20:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix: K tvému poslednímu odstavci doplním trochu informací. Tento přístup jsme zkoušeli v začátcích, někdy před 10-12 lety. Nefungoval. Procházelo všechno, protože se vždycky našlo dostatek klikačů, kteří fotku zveřejnili jako užitečný dokument mašiny, místa a času. Úplný odpad se musel zpětně odmazávat. Když to už nebylo udržitelné, galerii jsme zásadně pročistili, zbyl jen zlomek fotek, stanovili správce, kteří se mezitím několikrát vyměnili a namnožili (na dnešních 13 lidí). Když jsme tento koncept zaváděli, paralelně existovala galerie, kam bylo možné fotku nahrát bez schválení - vzpomene si dnes někdo na její název? Místo toho tu máme několik poměrně kvalitních moderovaných galerií a jedno diskuzní fórum plné tematicky zatříděných dokumentaček (s pár vynikajícími kousky), které si ani moc nekonkurují, ale vzájemně se doplňují - ctěný divák má na výběr a to je dle mého názoru to hlavní.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 20:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicku, Vlakpage? Ta byla především v posledních měsících křečí před smrtí v dost děsném stavu, na to, že to byl "fotogalerie" [uhoh]

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 20:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič
Ona se Kolmačka už několik let snaží dokázat, že galerie ŽP potlačuje individualitu fotografů, což je kapitální bejkovina - Není to bejkovina. Mám vysledováno a vlastním smyslům ještě věřím.

že po autorech požadujeme jen nasvícené fotky a že fotky bez násvitu nebereme - Nikdy jsem netvrdil, že je přímo takto POŽADUJETE. Vy je takové jen OČEKÁVÁTE. Ale ve finále je to jedno.

editací fotka zkurví - Taky přímo takto netvrdím, jen říkám, že se to s editací nesmí moc přehánět, aby fotka nevypadala příliš uměle (tedy "prospektovka" či "katalogovka" [wink])

že barevné podání filmů a labů se lišilo od značky ke značce - To jo, ale popravdě, vadí to něčemu?

Kolmačka bude do skonání světa opakovat svoji mantru o ŽP - No to samozřejmě, dokud nedojde ke změně [biggrin]

konkrétně odpověděl na věcně položené dotazy - Kde jsou položeny?

Chary
nechci z této diskuse nota bene tebou vyprovokované dělat one-man-show - To já taky ne [uhoh]

která-že srovnatelná galerie to dělá jinak, lépe? - Z těch co znám asi všechny [wink] (ale berte to jen jako můj názor, názor ostatních neznám - proto se na něj ptám}

Nemůžeš přece říct... - Popravdě jsem systém fungování jiných galerií nikdy nestudoval. Prostě na nich nebylo nic, co by se mi stalo "trnem v oku". Takže z (ne)nabízených možností asi fakt beru a)

Mad_noodle2
To asi jo, ale chtělo by to fakt odstranit důvod, proč je třeba to stále řešit...

Nick
Díky za info, přiznám se, že to jsem nevěděl. Ale i tak by bylo opravdu jen ku prospěchu věci, nechat o "(ne)procházení" fotek rozhodnout plénum. To procento souhlasů k trvalému zařazení fotek by se přeci dalo dle jisté zkušenosti pozměňovat. Pokud by opravdu procházely fotky, které většině reprezentativního vzorku hodnotitelů příjdou jako "brak", stačilo by pak to procento změnit...

Jinak ostatním trvá kvízová otázka: Co si myslíte o fotogalerii ŽelPage?

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 21:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(která přeci má být co nejrealističtější, ne?)
Proto nechám šedou, křivou, podexponovanou (přeexponovanou), zažloutlou (namodralou apd...) fotku a napíšu, že je to nejrealističtější? [happy]

ŽP galerie je v poho, jen to tam v posledních letech utichlo.

Zde je má skromná galerie snímků https://www.flickr.com/photos/deltacze/. [happy]
Nick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 21:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Asi to byla Vlakpage. Nebo nějaká jiná -page [happy]


Rosta_kolmix: To asi jo, ale chtělo by to fakt odstranit důvod, proč je třeba to stále řešit...
A nejsi tím důvodem jen ty? [proud]

Ale i tak by bylo opravdu jen ku prospěchu věci...
Nebylo [nene] Když změníš poměr, zase bude dlouho trvat, než se fotka dostane ven a ztrácí aktuálnost. Pak jsou tu party kamarádů, kteří si navzájem schvalují své fotky a zamítají fotky "nepřátel". To nejsou žádné dojmy a teorie, ale všechny tyto slepé uličky jsme si v minulosti prošli. Navíc je to hodnocení anonymní, bez jakékoli přidané hodnoty. Zatímco nyní ti kolegové fotku schválí téměř hned, stačí na to 3, maximálně 5, pokud je fotka na hraně a dostane 2- a 3+. Navíc ti fotku okomentují, co by bylo potřeba vylepšit a když máš zájem, poradí ti konkrétně jak na to. To, že někteří berou nepřijetí fotky jako nactiutrhání a nebetyčnou drzost, to už je trochu jiný příběh...
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 21:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě by moc zajímala ta tvá představa té čekatelské listiny a pléna sto hodnotitelů. Protože něco podobného tu už bylo, jak psal Nick, a vůbec to nefugnovalo, ale ty to máš určitě vymyšleno lépe. Například, kdo by byli ti hodnotitelé? V jakém stavu hlasování by došlo k přijmutí nebo odmítnutí fotky? Uvažujeme sto hlasujících, ano... Když občas čtu třeba zde na K v diskusích pod nějakou s prominutím odfláknutou fotkou nějaký "vzácný" přepravy, jako třeba čtyřkovej brejlovec na trutnovu, a pod fotkou je napsáno "parádní fotečka" a je to celý voslintaný, jen proto, že je tam nenajbrtí brejlák (příklad), nějak se nemohu zbavit dojmu, že kdyby takoví lidé hlasovali, tak máme druhou vlakpage. Ostatně, můžeš si to sám zkusit. Pindáním se nic nevyřeší, vědci podnikají experimenty.

Mimochodem, pokud vím, tak jak na lokomotivách, tak na trainwebu, tak na railgallery (pro úplnost výčtu) funguje omezená skupina moderátorů, kteří provádějí výběr. Pravda, nevím, jakou měrou se tam provádí diskuse nad možnými kvalitativními úpravami, nebo jestli se předkládá jen fotka tak, jak je, a ber nebo neber, ale ten diskusní dotahovací styl, to je prostě žp. Skoro bych řekl, že a ted ti asi naběhne na čele žilka, je to jedna z hlavních devíz galerie žp :-)

Když už jsem je vyjmenoval, vezmu lokomotivy a trainweb, ty mají tak nějak srovnatelné výkony, railgallery je s průměrem dvou nových fotek za týden jaksi lehce nesrovnatelná.
Na všech galeriích probíhá výběr, když to vezmu do konečnýho důsledku, tak ty fotky vypadaj tak nějak stejně všude. Jestli tu hydru se dvěma z bakovskýho nadjezdu vložím na lokomotivy, trainweb nebo žp, furt to budou víceméně stejný fotky. Kompozice (ta nuda šeĎ) je všude tak nějak stejná, to jsme už probírali.

Akorát na trainwebu nejspíš bez problému projde tyrkysová obloha a na lokomotivách těsná kompozice, když to tak shrnu. Jestli tohle je ten lepší přístup, pro koho? Pro autora, kterej není nucenej to dělat pořádně, protože editační nedostatky jsou vlastně uplně v pořádku, nebo pro čtenáře, kterej všude vidí víceméně stejný fotky - jo, hele, konečně si to přiznej, ty fotky jsou všude víceméně stejný, jen na žp jsou ty poděbrady od LA a na TW jsou ty poděbrady od JK. Na lokomotivách je vindobona u Nového Města na Moravě od Igora Papouška, na žp je ta samá od charyho. Všechny tři galerie mají jinou sestavu "kmenových" fotografů, fotících v jiných regionech, ale to je asi tak vše ;-)
Jo, v aktuálních je ted na lokomotivách 4059 v Malejch od Šariho. Na žp máme tuhle scénu (plusmínus metr) s 9240, 0285 a 4050.

Takže bych fakt řekl, že ty fotky jsou na těch třech galeriích tak nějak stená nuda nuda, šed šed. S rozdílem lokalit, což je dáno složením přispívajících, a někdy s kvalitativními rozdíly, což je dáno výškou laŤky.

Žp zkrátka bere kvalitativní parametr fotky jako neodlučitelný a jak já často píšu autorům, volně přeloženo, ta fotka mohla klidně bejt super, jen kdyby u toho někdo aspon trochu přemejšlel. Viz články fotoškoly a sekce šotošturc.

Samozřejmě, pak jsou tu lidi jako pacient (a těch bude nejspíš mnoho), pro které je nejdůležitější historicko-informativní stránka záběru. Takže blbě udělaná fotka fotka nulkovýho brejláka z posledního roku provozu je perla, zatímco řemeslně dobře udělaná fotka najbrtí sedmičky je nuda nuda, šeĎ šeĎ.

V tomhle se prostě neshodneme a je pošetilé si myslet, že žp zahodí to, co tu těch deset let buduje a začne to dělat jinak, nota bene po kolmačkovsku ;-)

Mimochodem, procházel sis někdy nějaké světové galerie, nemusí to být nutně jen mašinky. Všechny top fotky mají jak obsah, tak kvalitu. Prostě mít příběh a celý to zabít naprosto zfušovaným zpracováním, to se nějak nenosí tak jako nikde ;-)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
perník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 22:24:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale i tak by bylo opravdu jen ku prospěchu věci, nechat o "(ne)procházení" fotek rozhodnout plénum.
Rosťo, toto opravdu není cesta k tebou vzývané "nešablonovitosti". Vem si, že podobný proces už víceméně probíhá, a to hlasování návštěvníků stránek, hvězdičkování. Zkus si vybrat za poslední měsíc dva náhodně třeba 20 "nuduanudašeďšeďšablonovek" a pak nějaké "méně šablonovité". Opravdu si myslíš, že ta druhá kategorie bude mít statisticky významně lepší hodnocení než všechny ty "brejle v zatáčce z mírného nadhledu"? Možná spíš naopak...
Zdravím.
Jakub G.

(Příspěvek byl editován uživatelem perník.)

(Příspěvek byl editován uživatelem perník.)
Klokan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 00:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD: Šeď fotek.
Taky něco přidám do diskuse. Srovnávají se tu fotky na našich železničních webech a musím souhlasit, že do jisté míry jsou si fotky dost podobné, jako podle šablony... Jenže ono to kolikrát ani jinak nejde. Když se podívám třeba na letecké servery (planes.cz) tak je to ta samá "šeď" jako na na železničních webech a možná ještě větší.
Co se hodnocení týče, taky jsem si s tím dlouho lámal hlavu. Nikdy nejde zabránit tomu, jak píše Chary, že se ukáže ne zcela zdařilá fotka, ale všichni nad tím "slintají" protože je tam mašina, která je v tomto nátěru jen jedna. Teoreticky by bylo možné rozdělit hodnocení na technickou kvalitu a námět, ale ani tak se nedá zabránit nesmyslným hodnocením. K tomu je myslím dobré podívat se na weby typu fotoparta.cz, kde se prezentují fotky od portrétu po akt... a hádejte které mají nejlepší hodnocení... Stačí aby si holka udělala svým Samsungem S4 selfíčko a navrch si sundá podprdu, a bude mít hvězdiček jako na noční obloze :D... A vedle toho bude pěkný portrét, zajímavě nasvícený a zpracovaný, kterého si všímne jen málokdo...

WWW.RAILGALLERY.CZ
Železnice Vaším objektivem
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5245
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 09:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťa Kolmix - nikoli, chtělo by to jen rozlišovat za jakým účelem je ta či ona galerie zřízena, jaké má cíle, jaké má směřování, čemu má sloužit. Jaké parametry sleduje a smířit se s tím, že život je pestrý, nečernobílý, stejně jako názory či pohledy na věc. Nic víc a nic míň. Každý ať kouká tam, kde mu styl vyhovuje a neplive síru na ty ostatní, jejichž pojetí je odlišné. Vcelku nic složitého. Jo, a nevšímat si výlevů extremistů.
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 1-2011

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 11:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak již bylo napsáno, každý jednotlivec upřednostňuje něco jiného. Dovolím si tvrdit, že většina z nás, zde na K-R, hledá informace a zajímavosti z provozu (i všedního) a případná aktuální fotka k této informaci, byť ne výstavní, mu poslouží v tu chvíli víc, než v galerii. Tam se možná objeví až s odstupem dní, týdnů, měsíců. A nebo taky ne, protože neprošla, případně ji nikdo z přispěvatelů galerie ani nefotil. Takže je lepší alespoň nějaká tuctová či vůbec žádná? A typ fotek "nějaký vlak v krajině" mně v tu chvíli moc info nedá. Třeba proto, jestli ho mám vyrazit "odchytit".
Pro mne osobně je galerie ŽP (a podobných) prima na typ fotek, ze kterých bych si jich spoustu mohl s potěšením vybrat na velký plakát nebo jako pozadí monitoru, přebal knihy, měsíční kalendář atd.
A ještě se zmíním o dalším typu fotky, neuznávané v galeriích, tedy mašina přes celou fotku od nárazníku k nárazníku. A přesto, podívám-li se např. do tištěného Malého atlasu lokomotiv, najdu v něm téměř výhradně tento typ fotek a snad nikdo ani jiný nečeká. Co by taky viděl na fotce stylu "vlak v krajině a ta červená skvrna vlevo dole je Sergej". A i tento druh fotky mi zde na K-R dá víc, než zmíněný červený flek v dáli.
Ataner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 12-2013

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 13:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2 : Podle mě jen Rosťa vyjádřil svůj názor nic víc nic míň a podle mého názoru i zbytku laické veřejnosti.Dobře to popsal i Jamamoto.Chtěl jsem také přidat jeden ale asi tu nejde o ty jednotlivé názory na web jako takový ale přijde mi že jen o to jak je všechny vlastně vyvrátit..

(Příspěvek byl editován uživatelem Ataner.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5246
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 14:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ataner - a to akou rečou stě těrazky hovorili Kefalín ?
Nemám rád jalové polemiky bez konce. Napsal jsem svůj názor a za tím si stojím.
O nějakém vyvracení čehokoliv a kohokoliv nemůže být ani řeči.
Jsem taky laická veřejnost ale nemíním se nechat kamkoli škatulkovat.
Tvému příspěvku nerozumím ani zbla a co jsi chtěl sdělit netuším.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 15:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ataner: ...podle mého názoru i zbytku laické veřejnosti

Jak bys konkretizoval množinu "zbytek laické veřejnosti"?
To je velmi mlhavý a neurčitý pojem.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 16:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Komačka: Co kdybys svá generalizující tvrzení doložil, abys tak podpořil jejich věrohodnost. Ve svém příspěvku č.4045 ses ptal, kde jsou konkrétně položené dotazy. Jsou zde a můžeš odpovědět.

1. psal jsi: Při nějaké dřívější při mi bylo ze strany přívržence galerie sděleno, že v galerii jde hlavně o reálnost ztvárněného obrazu a samotný focený objekt už tolik důležitý není (podotýkám, že nevím, zda to je oficiální či individuální názor).
a. Kdo je onen zmiňovaný přívrženec galerie?.
b. Jak jsi nabyl dojmu, že přívrženec galerie prezentuje stanovisko správců galerie a navíc o něčem v galerii rozhoduje?

2. psal jsi: pocitů ukřivděnosti zejména u mladých fotografů (kterých "stížností" jsem zaznamenal určitě desítky) proti galerii ŽP je právě odmítání fotek, které mnohdy ani technicky nebyly špatné, avšak neshodovaly se s "uměleckým cítěním" (tj. zmíněným úzkým rámcem) hodnotitelů.

a. Můžeš uvést konkrétní autory?
b. Můžeš nalinkovat konkrétní fotky, které se neshodovaly s "uměleckým cítěním" hodnotitelů?

3. psal jsi: - Popravdě jsem systém fungování jiných galerií nikdy nestudoval.
A fungování galerie ŽP, tedy hodnocení a přijímání fotek jsi studoval jakým způsobem, když tvrdíš, že bys tam v životě žádnou fotku nedal?

4. psal jsi: Podobně směšné mi přijdou i poznámky k editaci obrázků. Ano, skoro vždy je třeba udělat nějaký ten výřez, někdy doostření či úpravu světelnosti, ale hrát si s obrázkem i několik minut a fotografii (která přeci má být co nejrealističtější, ne?) přetvořit v něco, co už je od reality svou dokonalostí na hony vzdálené - není to už poněkud kontraproduktivní?
a. Jaká doba je přiměřená pro editaci fotky?
b. Můžeš popsat jak má vypadat nejrealističtější fotografie?
c. Můžeš napsat, která ze dvou níže nalinkovaných fotek je realističtější a zdůvodnit proč si to myslíš?
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=1028575.jpg&httpre f=&nmale=2&razeni=Vlozeno&poradi=DESC&stranka=1
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/osthis000.jpg

5. psal jsi: ...a nemusí ani být "umělecký" násvit
Co to je "umělecký" násvit?

6. psal jsi: Nikdy jsem netvrdil, že je přímo takto POŽADUJETE. Vy je takové jen OČEKÁVÁTE. Ale ve finále je to jedno. (týká se nasvícených fotek)
a. Jak můžeš vědět, že je očekáváme?
b. Když je očekáváme, tak proč je tedy v galerii několik set fotografií bez násvitu?

7. Když jsi tak velmi nespokojen s fungováním galerie ŽP a víš, jak by se to mělo dělat správně, tak se zeptám:
a. Proč nezaložíš vlastní galerii, abys to mohl demonstrovat vlastním příkladem?
b. Dokážeš respektovat skutečnost, že "nalejvání" fotek do galerie ŽP je ze strany autorů zcela dobrovolné a že "pravidla" fungování galerie si určují její provozovatelé?
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 7-2011
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 17:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič (a i ostatní) - když už jsi to nakous (byť s někým jiným).
Já třeba ze svého laického pohledu nerozumím tomuto:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/elektricke-lokomotivy/ostel/ost el006.html
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/parni-lokomotivy/osthis/osthis0 00.html
Proč je v jednom případě rating 6/5 a v druhém 10/8?
Z mého laického pohledu to obě jsou hezké fotky na téma "vlak v krajině" a tomu rozdílu v hodnocení nějak nerozumím. Proč to tak je?
Stejnětak nerozumím tomuto:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/elektricke-lokomotivy/100/10000 5.html
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/elektricke-lokomotivy/100/10001 4.html
Proč je to jednou 9/9, podruhé 5/6? Opět, pěkné fotky. Mě se dokonce ta zboku na poli líbí víc.
Nicméně to, že poněkud nechápu, uniká mi, podle čeho se to hodnotí, spolu s některými komentáři pro mě znamená, že ŽP chápu jako stránky zaměřené na kvalitní fotografie, nicméně obývané poněkud "divnými" lidmi. [biggrin] Např komentář u toho regiojetu: "Pěkná fotka zajímavého vozidla na pěkném místě, i to zesilovací vedení je zajímavé, ale bohužel v popředí působí dost rušivě, navíc je v zákrytu s obrysem protilehlého kopce. Možná by bylo lepší stanoviště o něco níže..." 1. proč?
2. tipuju, že pokud by bylo foceno níže, objeví se něco ve smyslu "moc nízko, příště fotit výše.."[proud].

Ale budiž, ŽP jsou stránky jaké jsou, ať si dělají co chtějí a jak chtějí a komu se to nelíbí, ať tam neleze. Mě osobně spíš vadí, že se někteří jedinci s "želpageovským" viděním světa (nebrat ve zlém) rozlézají i jinam, tam trousí svoje moudra a názory, prudí a nejsou s to pochopit, že lidem jinde ty "příšerný" dokumentačky naprosto stačí.

Třeba když to vezmu za sebe - fotit neumím a asi se to už nikdy nenaučím. Ne, že bych nechtěl, není na to čas. Respektive čas by se i našel, nicméně času je málo a v žebříčku zájmů jsou na vyšších příčkách jiné věci (třeba skanzen). Takže raději odsunu (učení se) focení. A vědom si svých nedostatků, fotim málo. Jenže - kolikrát už mě mrzelo, že jsem něco zajímavýho nevyblejsk, alespoň "hrozně", jen proto, aby to bylo, protože to nikdo nefotil. A stejnětak vím o lidech, který bych tou sice hroznou, ale zajímavostí, minimálně potěšil. Lepší alespoň něco, než nic.
A proto mě někdy mrzí, někdy štve "prudění" těhletěch "extrémistů kvality", zvlášť když si nenechaj věci vysvětlit, nebo odmítaj pochopit, proč to je (tak hrozný) jak to je a že lepší to nebude. A že to někomu stačí.

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3586
Registrován: 12-2011

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 17:51:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobik: Topič - Tak samozřejmě, že na dotaz která fotka se mi líbí víc, musím pravdivě odpovědět, že ta tvoje.
To mi živě připomíná toto...

http://www.zelpage.cz/fotogalerie/zahranicni/obb/obb564.html#kome ntare

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 7-2011
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 18:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr - jo, to jedna z těch "výživnějších" diskusí (návěstidlo v tendru, neosvětlené čelo a boky, atd.)[biggrin] To je právě to, co mi na ŽP přijde směšné, tydlecti "odborníci", tvářící se jak tomu bůhvíjak nerozumí. [biggrin]
To i já, naprostej neodborník poznám a pochopím, co je protisvětlo a že při něm asi těžko bude nasvětlenej čumák mašiny. [biggrin]

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 18:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jamamoto #1164, jako jo. Jen prosím neplést (nedávat do přímých souvislostí) takové věci jako jsou veřejné galerie (lokomotivy, trainweb, žp), specializované stránky (prototypy) a diskusní fora (k-r). To totiž nejsou různé ligy, to jsou různé sporty. Sice se všechny tak nějak týkají železnice, ale povaha informací a jejich kvalita jsou v každé z nich zcela jiné, logicky, z jejich podstaty ;-)

Atanere #29, ale jen se nežinýruj a ten svůj názor vyjádři. Mne to fakt zajímá. Mne zajímá, co si laická veřejnost myslí. Vážně. Zatím jsme se dozvěděli pár názorů od různých lidí, ale stále to není dost reprezentativní vzorek.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5249
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 18:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobík - měl bych řešení - na příspěvky rádoby odborníků se vyignorovat a číst to, co má hlavu a patu a taky nějakou informaci.
Dementi se najdou, v míře větší či menší, všude.
A to platí obecně, včetně všech sdělovacích prostředků, veřejného života,politických stran, sněmovny a jiných institucí.
A fakt, že každý má jiný vkus, jiné naplnění pojmu pěkný je mimo diskuzi. I v hodnocení dívek, slečen, bab.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5250
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 18:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R. Kolmačka - tak teď je balon na Tvé půlce hřiště - Topič otázky položil. Samotného mě budou odpovědi velmi zajímat....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 18:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobik #1605, no, to se ale ptáš na to, jak ti má někdo vysvětlit chování veřejnosti. Hele, na to ti neodpoví nikdo, do hlav nevidíš. Někdy se dá vysledovat účelově nízké hodnocení, jako třeba že vybraní autoři, shodou okolní též správci galerie, mívají svůj "fanklub" a ten jim na fotky, kde ostatní dávají 3-5, pravidelně dává 0-2 a nejsou to ojedinělé výstřelky.
Další věc je, že hodnotící veřejnost je dlouhodobě nakloněna k tomu, dávat v průměru nadprůměrné hodnocení. Prostě škála udělených hvězdiček vůbec nereflektuje tzv. Gaussovu křivku. Proto byl zaveden rating, který přepočítává průměr z hvězdiček 0-5 na nějakou hodnotu 0-10 jinak než přímo. Takže zatímco se někdo vzteká, že jeho fotka má "jen" 6/6, tak je to vlastně 4,00 z 5,00 možných. To je 80% dosažitelného maxima! Lidi prostě neumí soudně hodnotit, cpou pětky hlava nehlava a pak má prakticky téměř každá fotka víc jak 4,00 průměr z hvězdiček.

Hvědičky a ratingy bych laskavě vypustil z diskusí. Prosím. To není žádná logická věc, o které by se dalo logicky debatovat a vyvozovat nějaké logické závěry. To je libůstka veřejnosti, ovlivněná typem vozidla, momentální náladou hodnotícího, vztahu hodnotícího k autorovi fotky (bohužel) a z těchto důvodů nijak nereflektuje fotografickou kvalitu fotky.

Naštěstí galerie želpage má tak velikou základnu autorů a tak velikou základnu hodnotících, že u ná s moc nehrozí takové to
"Tys mi dal pětku? :-) No tak já ti dám taky pětku. :-)
Tys mi dal dvojku?! No tak tady máš jedničku!"
a pokud se někdy něco takového stane, snadno to zanikne v průměru.

Co mi ale musíš vysvětlit je, cituji tebe: ŽP chápu jako stránky zaměřené na kvalitní fotografie, nicméně obývané poněkud "divnými" lidmi., a přitom cituješ člověka, který má s portálem žp společného jen to, že je tam registrovaný jako návštěvník z ulice a nevkládá ani fotky, ani články, ani zprávy, ani nepracuje ve skupinách řazení vlaků, kalendáře akcí či se jakkoliv jinak nepodílí na chodu portálu. Co jen dělá je, že tam přijde, napíše komentář a odejde. Podle toho se hodnotí portál? ÉÉééé... [crazy]

Ale budiž, ŽP jsou stránky jaké jsou, ať si dělají co chtějí a jak chtějí a komu se to nelíbí, ať tam neleze. Mě osobně spíš vadí, že se někteří jedinci s "želpageovským" viděním světa (nebrat ve zlém) rozlézají i jinam, tam trousí svoje moudra a názory, prudí a nejsou s to pochopit, že lidem jinde ty "příšerný" dokumentačky naprosto stačí.

Kdo a kam? Já jsem totiž šlyšel o něčem podobném, ale tam rozhodně nešlo o příšerný dokumentačky.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 7-2011
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 20:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho se hodnotí portál?
Ano. Ano i podle toho. Můžeš si o tom myslet svoje, můžeš nesouhlasit, ale jsem přesvědčen, že tomu tak je. A mám i zkušenosti odjinud. Třeba, ať nechodíme daleko, Káčko je díky některým jedincům, resp. díky tomu, že moderátoři je mnohdy nechávají vesele bujet, mnohými z vnějšku bráno jako žumpa. Ať už jsem se ptal některých kolegů, nebo lidí "z oboru", většinou se mi dostalo odpovědi ve smyslu" "Nojo, Káčko. Ty tam chodíš? Teda jako, jo, nechaj se tam najít zajímavý věci, ale kdo se má v tý žumpě hrabat."
Opačnou zkušenost mám třeba z takovýho Tramfora, kde si to moderátoři docela hlídají. Názorový neshody nechávají být jen do doby, než to začne přerůstat ve smyslu "docházejí argumenty, nastupuje sprostota", jak se bohužel dost často děje i tady (a nejen moderátoři, i ostatní se umí ozvat). Stejně tak na Tramforu utínají i různé "chytrolíny", co maj tendenci kecat nesmysly a ve skutečnosti nevědí nic.
A i ta nejen zde tolik probíraná a zatracovaná čeština na to má vliv. Jistě, to jak se kdo umí vyžvejknout je především vizitkou toho konkrétního člověka. A občas ujede každý, nějaký překlep sem tam se stane. Ale co si myslet o člověku, který si to po sobě ani neumí přečíst, chyby má pořád (nejen i/y) a pokud je upozorněn, akorát prská něco o odborném foru a ne kurzech jazyka. A co si myslet o stránkách, jejíž provozovatelé a moderátoři to nechávají být? Nevím jak komu, ale mě to třeba silně vadí. Navíc ve chvíli, kdy často ani není zřejmé, co tím chtěl autor říci.
Takže ano, já mám zkušenosti s tím, že stránky bývají posuzovány i podle toho, kdo si na nich jak plácá játra a jak ho provozovatelé plácat nechají.

Hvědičky a ratingy bych laskavě vypustil z diskusí. Prosím. To není žádná logická věc, o které by se dalo logicky debatovat a vyvozovat nějaké logické závěry. To je libůstka veřejnosti, ovlivněná typem vozidla, momentální náladou hodnotícího, vztahu hodnotícího k autorovi fotky (bohužel) a z těchto důvodů nijak nereflektuje fotografickou kvalitu fotky.
Prosím. Beze všeho. Jen mi prosím tedy dovol poslední otázku na toto téma - proč to tam teda máte? Když je to teda "nicneříkající a zavádějící"?

Kdo a kam? Já jsem totiž šlyšel o něčem podobném, ale tam rozhodně nešlo o příšerný dokumentačky.
Nevím co jsi slyšel ty, ale já jsem třeba měl lehčí názorovou neshodu naposledy s Honzinusem (byť to beru zcela sportovně a doufám že on taky).
Jistě, mohlo by se říci, že jsem si začal já svým rejpáním do (nejen) jeho snahy o dokonalost za každou cenu a on se jen bránil. Budiž, debata probíhala na úrovni, žádné vulgarismy, v tomhle směru si já nemám na co stěžovat. Nicméně mám z oné diskuse pocit, že ač jsem se mu snažil vysvětlit, že fotka je jaká je a lepší nebude - a především proč tomu tak je, přišlo mi, že to nepochopil a snažil se mi pořád vysvětlovat, že je to špatně a že příště raději vůbec, než tohleto.
Pro představu (a zasmání), začalo to zde.

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4046
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 21:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary
Čekatelskou listinu nějak hluboce vymyšlenou nemám - byl (je) to jen jeden z možných NÁVRHŮ, který mně zrovna napadl. Samozřejmě pokud už takový systém fungoval a neosvědčil se, určitě prosím alespoň o zamyšlení se nad tím, zda to nezkusit ještě jednou a jinak. V každém případě čím více hodnotitelů, tím lépe (oslabí se osobní vlivy jednotlivců). Ale samozřejmě se musí počítat s tím, že občas do "finálního výběru" pronikne i snímek, který se jinému hodnotiteli nebude líbit. Ale to už k většinovému výběru patří - je to stejné, jako např. volby do politických stran...

Diskuzní dotahovací styl ŽP není deviza, ale šaškárna. Průměrně inteligentní člověk ví, že fotky nejlépe vypadají, když se focený objekt zachycuje nasvícený - nicméně neplatí to (z daleka) absolutně. A co se kompozice týče, tam už vůbec nelze mluvit o nějakých doporučeních, to je věcí osobního citu a představy každého, kdo drží fotoaparát. Ano, to je právě ta individualita, kterou - ač věřím že ne záměrně - v přispěvatelích deformujete...

Jinak určitě nechci, aby ŽP začalo vše dělat jinak (kdyby po Kolmačkovsku, to byste museli např. diskuzi pod snímky úplně zrušit [biggrin]), jen vás žádám o zamyšlení nad úpravou schvalování fotek - nic víc. Netřeba to hned brát jako osobní útoky [nene]

nějaké světové galerie, nemusí to být nutně jen mašinky. Všechny top fotky mají jak obsah, tak kvalitu - Ano, to top fotky na ŽP taky, vždyť to nevyvracím, ale těch "průměrných" je až přespříliš a jedna je jak druhá...

perník
No, zde je to možná fakt věc názoru, ale jsem přesvědčen, že ne...

Klokan
S těmi dívčinami je to SKVĚLÉ srovnání, díky. A i problém ŽP to vystihuje velmi dobře!

Mad_noodle2
...neplive síru na ty ostatní, jejichž pojetí je odlišné - To je sice pravda, ale jen do chvíle, než začne jinak pojatý subjekt zasahovat do tvé vlastní práce. V mém případě jde např. o sérii cenných historických fotek dvou už letitých autorů, kteří mi nechtějí povolit jejich publikování, protože by se prý nechtěli dočkat toho, že se někde dočtou hloupých připomínek typu "čelo tmavé, vypálený pruh" apod. Bohužel vysvětlení, že nic takového se na normálních stránkách neděje, tak nějak nezabírá [uhoh]

Topič
Díky za soupis typu "pro blbce", ale fakt při těch pár minutách denně, co je večer prostor sednout k PC, není čas na pročítání celých textů slovo od slova:

ad 1) Toto konkrétně mi psala JitkaCL, ale jak jsem uvedl, NEVÍM, zda je to oficiální názor správců galerie. Nicméně i dle toho, co psal Mad_noodle2, nemám důvod pochybovat.

ad 2) Konkrétních autorů jsou desítky a obvykle jde o lidi, se kterými se potkávám na nostalgických jízdách. Pár jmen můžu napsat do mailu, některé ani jménem neznám, ale jak jsem říkal, když přijedete, jsem si skoro jist, že vždy najdeme někoho z nich, kdo Vám to poví osobně. Jinak z těch, co posléze i s některými prorazili lze jmenovat třeba Toma Krajcara. Co se přímo fotek týká, určitě minimálně desítky z těch, co neprošly na ŽP, následně skončily u nás na Prototypech. Někteří zasilatelé mi to přímo napsali, o jiných jsem se to třeba ústně dověděl až později a mnoha dalších to tak jistě je, aniž bych se to vůbec dověděl...

ad 3) Fungování galerie ŽP jsem si prozkoumal právě poté, co jsem o tom slyšel od kluků "pobíhajících" kolem zvláštních vlaků. A pak i po té příhodě s pány, o kterých jsem Vám kdysi psal do mailu a stručně to výše zmínil i Mad_noodlemu. Zvláštní, že na jiné galerie jsem snad nikdy žádnou stížnost nezaznamenal...

ad 4) Přiměřená doba editace snad ani neexistuje ne? Jde jen o to to s tou editací zbytečně nepřehánět. Fotka má být živá, ne umělá... Na b) odpovídat je všeobecně blbost - fotografie je vždy jen fotografie a realistická je JEN A POUZE realita. Čím více se snažíte tlačit fotku k realitě, tím větší paskvil z ní vzniká. Z nalinkovaných fotek bych řekl, že u první měl autor prostě smůlu na sluníčko, ale atmosféru místa vystihl stejně jako autor druhé fotky. Druhá fotka je typická "prospektovka". Dobrá na pohlednici či propagační materiál, ale jinak příliš umělá a vyhnaná k nerealistické pseudodokonalosti.

ad 5) To byla jen obecná narážka na to, že pro mnohé je umění mít na fotce nasvícený objekt a když nasvícený náhodou není, je fotka "špatná"...

ad 6) Prosté zhodnocení ohlasů - viz. bod 2. Fotografií bez násvitu je na ŽP možná stovky, ale v jakém celkovém množství?

ad 7) Ale já už přeci vlastní galerie mám - viz Prototypy, Sergeje, Tovačovka [wink] - ale je to opravdu jiná liga, jak správně píše Chary. Pokud myslíte galerii typu galerie ŽP pro sice vyumělkované, ale jinak (z větší části) nehodnotné záběry, tak děkuji, nechci a nevidím důvod, čemu by takováto vůbec byla prospěšná...
Bod b) je samozřejmě jasný.

Jinak případné další otázky klidně tase takto očíslujte - dobře se na to odpovídá a nic se nevynechá (jen teda škoda toho času, když je předem jasné, že pařez zůstane pařezem...).

(Příspěvek byl editován uživatelem Rosta_Kolmix.)

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 21:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč to tam teda máte? Když je to teda "nicneříkající a zavádějící"?

Je to libůstka veřejnosti, to jsem už psal, ne? [wink]
Jen bych neřekl zrovna, že to je nicneříkající a zavádějcí. Jen to nereflektuje fotografickou stránku snímku, spíš šotografickou. A jako všude, i zde jsou výjimky.

K tomu odkazu na diskusi Parní loko a tamní excesy:
To máš tak. Jsou mezi šotoušema jedinci. Nejde jen výlučně o onoho. Je jich tu víc. Maj problém chápat rozdíly např. v tom, kde se o čem s kým baví. Já třeba v práci velmi znatelně rozlišuju, jak se budu bavit s blonĎatou úřednicí z banky se o migréně a zlomeným nehtu, a jk s lékařkou o sterkorální kraniitidě. Stejně tak nové metro do motola jinak proberu se sekretářkou a jinak s architektem.

Někteří zdejší jsou jak gramofon, furt si jedou svou, nechápou nepřímé ani přímé narážky na to, aby "už konečně drželi hubu, že si můžou pindat o vlákno vedle, ale tady je to o něčem jiném". Někdo má ten dar mít na očích klapky a nevnímat. Jinej má zase dar bejt netolerantní a vidět jen to jedno. Další si nevidí ani na špičku nosu, natož aby viděl široké kontexty a souvislosti. Obdarovaných je spousta.

Když třeba něco u nás přeroste únosnou mez, tak to prostě mažeme. Nejlepší je nekrmit trolly a otevřeně, a především anonymně někomu psát "běž už s těma kecama někam", to je na takovýhle lidi jak rudej hadr.

Mimochodem, proč jsem asi z všeobecné okamžitě strhnul tuhle debatu sem, do fotografů? Protože právě sem to patří.

Pokud jde o češtinu, tohle je taky velký téma. A bohužel je to opět o toleranci. Když on člověk je od podstaty blbej a línej. Někomu přijde naprosto normální dělat věci tak, jak se dělat maj, jak to je správně a snaží na sobě pracovat. A někdo bere ty příspěvky jako fotky. Je uplně jedno, jak to vypadá, hlavně že tam je ta informace, ne? Takoví přízpěfky jsou pak jako ty dkuomentačky,neotrý,tmaví,nakřyvo,a za stromama.Duležití je,že sem napsal,co jsem naspat chtěl.Jasně,že by to šlo napsat líp,ale já nemám čas si to pak pět minut po sobě číst.Nvaíc,já nejsem žádnej kundera nebo hrabal.Informaci sem napsal,kdo chtěl to pochopyl.Kapišto? [wink]

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 22:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolmixi, dobřej nápad. Já své otázky budu od topičových rozlišovat, aŤ se nepleteme.

ch1
jak klokanova analogie s podprsenkou a portrétem vystihuje problém žp? Chápeš, o čem vlastně klokan psal? Nějak si to vůbec nedovedu dát do souvislosti s tvým problémem, který máš s galerií žp [uhoh]

ch2
Dále, ty tvoje galerie, to jsou ale účelové "doprovodné" galerie, to nejsou veřejné všeobecné fotogalerie. Mám fotku 163 se syslem od Lysý. Můžu ti jí tam poslat?

ch3 info, není otázka, ale jestli chceš, prosím reaguj [wink]
Ad procenta nenasvícených fotek.
Na sluníčku je snadný... jinak. Na sluníčku je těžký udělat blbou fotku, ve smyslu expozice. To už někdo musí bejt extra zručnej, aby třeba totálně podělal expozici, totálně to spálit, zapomenout iso12800 ze včerejšího koncertu a mít z toho zbytečnou krupici nebo cojávím. Na slunčíku prakticky nemusíš řešit nic než kompozici.
Zato v zataženu, kor takovým tom plechovým, to je jiný kafe. udělat fotku pod plechem, aby to za něco stálo, spodek nebyl černej jak bota a obloha uplně ztracená výpalem, to už se s tím musí umět něco dělat. Taky nezapomenout na dostupné světlo. Vlak ve 160 potřebuje relativně krátký čas a to pod plechem znamená vysoký iso a to znamená šum a to znamená se s tím trošku poprat a umět to. A to lidi buĎ neuměj, nebo dokonce nechtěj umět. V poslední době se dají sehnat různé technické vyfikundace, které pomohou řešit právě tohle, i když z rawu se to dá dělat hodně dobře, jen se prostě musí vědět, kam do orloje ten prst strčit.
Takže lidi radši fotí na sluníčku, protože to je prostě nesrovnatelně jednodušší. A když už fotí pod plechem, tak je to problém, protože na žp je ta laŤka holt nastavena docela vysoko. Nicméně, když to někdo umí a má dobrý podmínky, proč ne, všema deseti. My tam bereme jakoukoliv fotku, pokud je dobře udělaná [wink]

ch4
Ještě k těm galeriím. Ano, fotogalerie (lokomotivy, trainweb, žp), účelové galerie (prototypy) a diskusní fora (k-rep) nejsou jiná liga! To jsou úplně jiné sporty.
Pokud myslíte galerii typu galerie ŽP pro sice vyumělkované, ale jinak (z větší části) nehodnotné záběry
Nehodnotné? Čím? Zase to šotografické hledisko?

autentická historická fotka, hodnotná perla: http://www.prototypy.cz/rady/111/obr/111018a.jpg

tatáž lokomotiva, ovšem na nehodnotné vyumělkované mazanici:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/elektricke-lokomotivy/111/11103 5.html

opět ta samá lokomotiva, ale opět na nehodnotné fotce z "fotogalerie"
http://trainweb.cz/foto/lokomotiva-111-018-8-libice-nad-cidlinou- podebrady-25084

Tak jest?

ch5
davové schvalování
jak by sis představoval skupinu? Jak by sis představoval proces? Podle čeho by to měli posuzovat?
čím více hodnotitelů, tím menší potlačení vlivu jednoho člověka. Ano. My máme systém 3/5. Potřebuješ aspon tři hlasy na jednu stranu a fotka může klidně začít -1 -2 a pak dostat tři plusy je venku. Nebo naopak. Vlivy až dvou lidí jsou našem sytému nepodstatné, tři lidi je můžou snadno přehlasovat. Lidí je dohromady 11 a prostě hlasuje ten, kdo je zrovna přihlášen a má chuŤ to dělat. Jelikož jsou na fotku kladeny nároky jak fotografické, tak editační, tak správce "musí vědět, co dělá". Mám pocit, že tvůj systém počítá jen s hlediskem "líbí nelíbí" (protože laik těžko posoudí technické aspekty) a v konečném důsledku (tím, že se ty technické aspekty účelově opomíjejí) směřuje k vlakpage. Děkuji, nechci [wink]

ch6
dotahovací diskuse - jistě, je to šaškárna. Průměrně intelignentí člověk autor a osobní pocity. Průměrně intelignentní člověk autor:
- má ten pocit, že flek v obloze od bordelu na snímači je jeho osobitým uměleckým rysem;
- ví, že fotka nakřivo je otázkou jeho osobního vnímání;
- ví, že schválně vybral tu fotku ze sekvence, kde má hranu mašiny najetou do cedule. Má to sice buĎ s cedulí před nebo za vlakem, ale schválně vybral tu najetou do cedule, protože to vyjadřuje jeho osobité vnímání reality;
- má schválně šedivé a studené podání barev, protože to nejlépe vystihuje realitu. Nikoliv skutečnou realitu, ale realitu jeho duše, protože ráno píchnul kolo a teĎ z toho má chmury;
- zcela úmyslně vkládá fotku s totálními výpaly v mracích a podpaly v lese, protože ten tvrdý kontrast světel nejlépe vystihuje realitu. Je to tvrdý, drsný!
- vědomě vkládá fotku s kusem uříznuté svítící stavby na kraji snímku na pozadí lesa, protože ví, je zcela přirozeně strhne pozornost a bude rušit. Svět je plný rušivých elementů a je nutné takové rušivé elementy na fotce ořezem zachovat, nikoliv uříznout;
- zcela účelově vkládá fotku v profilu AdobeRGB, protože ví, že taková nezaručuje, že všichni čtenáři uvidí barvy takové, jako měl on v editoru. On to v editoru uvidí dobře, ale čtenáři to mohou vidět zkresleně a je to tak dobře. Autor je totiž rebel!

Drtivá většina komentářů během schvalovacího procesu se totiž týká naprosto zbytečných "přehlédnutí" nebo editačních bot. To je ta individualita. Autoři by to chtěli individuálně svobodně vodfláknout a my je tyranizujeme a nutíme "si to po sobě přečíst a opravit y/i a mě/mně".
To "sapiens" ve spojení "homo sapiens sapiens" prý znamená moudrý, rozumný. S tím také souvisí "učit se". Je šance, že si autor po několika chybách dá na to či ono pozor a nějakou konkrétní chybu přestane dělat. Potom jen vkládá fotky a my to jen schvalujeme. To je takový ideální proces. Jakmile někdo ví, že má vkládat fotku bez bordelu na obloze, tak si na to dá pozor ještě předtím, než to nahraje. Jsou autoři, kteří nevkládají jinak než bez komentářů, nebudeš tomu věřit [wink]

Ano, je jisté procento, kde s autory probíráme kompozici, ale tam se jedná zpravidla o nějakou vysoce kreativní věc, jako že třeba vlak na čelo uprostřed vlevo a v celé pravé půlce fotky nic. Nahoře půl fotky prázdná vymetená obloha a dole pole a uřezaná linie cesty. To není kreativní osobitý přístup, to je kompozice nahovno [wink]

ch7
Máš pocit, že třeba u týhle fotky se jedná o svobodný, kreativní přístup, neotřelé ztvárnění, volnou tvorbu? Protože taková fotka samozřejmě nespadá do terorizující kazajky správců galerie žp ;-)
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/ostatni/sturc/sturc005.html

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4047
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 23:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ch1) Vystihla to, co je nezvratné - ač se vám to ne vždy líbí - že zachycený objekt dělá v prvé řadě fotku, ne ta "omáčka" (počasí, délka či preciznost editace,...) okolo.

ad ch2) Ano, jsou to doprovodné, ale stále ještě galerie (to jen aby Topič nemohl říct, že jsem nikdy žádnou neudělal). Fotku 163 klidně pošli, ale zatím ji nemám kam dát, neb na ni nemáme sekci [wink]

ad ch3) Souhlasím bez výhrad (nic jiného jsem ani netvrdil).

ad ch4) No prostě tím, že se dají kdykoliv vyfotit znova a (skoro) stejně. Ale až to za pár let možné nebude, hodnota fotky bude nesporně vyšší.
Co se týče té Žehly, ano, není to příliš povedený záběr, nicméně jiný tohoto stroje jsme nesehnali (a lepší mít alespoň něco než nic - pro ověření např. modelářem, jaký měla tehdy a tehdy mašina nátěr to stačí). Podobně "kvalitních" snímků byste našel na stránkách více, ale zase rozhodně méně než v minulosti. Kdykoliv totiž seženu lepší záběr od dané lokomotivy a ze stejné "nátěrové éry", bývá jím původní fotka nahrazena. Když mi zajistíte Vámi linkované fotky i se souhlasem k použití, nahradím ji klidně hned.

ad ch5) Pokud se Vám stávající systém hodnocení osvědčuje, možná by prospělo jen zvýšení počtu hodnotitelů ve stávajícím systému. Ale i tak se bojím, že už se vám pohledy na věc příliš sjednotily, takže efekt nebude tak výrazný jako v případě "pléna" [sad]

ad ch6) Každý je omylný. Ano, co uvádíte v odrážkách se tu a tam stane každému. Ale nepříjde Vám úplně uhozené to řešit veřejně? Tohle je právě jedna z úloh např. té navrhované "čekací zóny". Tam klidně nechť jsou komentáře doporučující odstranění toho či onoho (i když určitě by bylo lepší je nechat viditelné jen pro správce galerie a autora snímku) a nahrátí znovu opravené fotky, která by po odsouhlasení putovala natrvalo do galerie.

ad ch7) Jak jsem psal, ne vždy se zadaří [nene] Ale nepředpokládám, že toto chtěl u vás někdo zařadit do galerie...

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 10-2007

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 23:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je mi ale dlouhá diskuze... Stručně z mého pohledu. Mě zajímá historie železnice, a to hlavně stavby (koleje, nádraží, budovy), vlaky jsou vedlejší, ale mám je na fotkách rád, samozřejmě k tomu patři. Ale k ŽP: párkrát jsem si všiml, že lidé tam hodnotí nejednotně. Příklad: běžná fotka (vlak v poli) moc bodů nedostane. Ale když bude stejné místo, ale s nějakou speciální mašinou, dostane třeba hodně bodů. Chápu, lidi to víc zaujme, je to třeba nějaký speciální vlak atd. Ale hodnotí se tedy "umění" nebo "vzácnost"? To jsem na ŽP nepochopil. Ale neberte to prosím nikdo jako útok, je to jen můj názor, a já nejsem asi ani typický uživatel. Jen přidávám svůj střípek do diskuze. Každá věc má své klienty, ať je to ŽP nebo K-Rep [happy]
Nick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 969
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 00:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix: ad ch6: Diskuze mezi autorem a správci proběhlá před schválením fotky zůstává vždy skrytá před zraky veřejnosti, vidí ji pouze správci a autor.
Klokan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 02:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťo:
Pokud chceš zachovat jakous takous kvalitu, musíš dělat selekci. A tím pádem musíš i někoho odmítnout. Děje se tak napříč galeriemi od Vltavy až po Pacifik (myslím tím oceán [happy] )
Zkus si vložit fotku třeba na railpictures.net Dostaneš strohou odpověď např. "Bad crop" - špatný ořez. A teď babo raď, mám to těsné nebo volné? Myslím, že způsob jakým to na ŽP probíhá je pro fotografy mnohem příjemnější. Jediné co mi na schvalování fotek vadilo, byla arogance některých správců s potřebou dělat z lidí blbce. Kritika se vždy dá vyjádřit 2 způsoby. Jeden může dotyčného nakopnout k vyššímu výkonu, ale stejně tak lze tutéž věc říci tak, že se ten na druhé straně urazí a naštve. Myslím, že s tímto se ŽP už vyrovnala a i po této stránce je to OK. A ještě jedna věc,která u nás ještě nezakotvila. Administrace komentářů. Na zmiňovaném railpictures.net pokud napíšeš komentář, tak Ti ho musejí schválit, takže se velmi dobře dá zabránit různým flame, atd. Jednou jsem si na RP.NET dovolil napsat, že fotka je hodně podexponovaná, a ejhle, my comment was rejected... Komentář nebyl přijat do databáze.

Teď zpět k mé analogii. Ano, fotografovaný objekt dělá fotku,ale já chtěl poukázat na neobjektivní hodnocení návštěvníků, za které nemůže provozovatel galerie nebo autor fotky. Mimochodem zmiňovaný server (FP) je v poslední době profláknutý tím, že se tomu nevěnuje žádný admin a taky to tam podle toho vypadá...

WWW.RAILGALLERY.CZ
Železnice Vaším objektivem
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 7-2011
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 06:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: - pěkné, děkuji. Myslím, že rozumím řeči tvého kmene. [biggrin]

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5253
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 07:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R. Kolmix - pak jsou dárci fotek slabí duchem, neschopní se povznést nad lidskou malost a blbost.
pokud si vzpomínám, tak pár fotek jsem Ti taky poslal, poslal bych cokoli jiného pokud by sis řekl a já to měl. A rozhodně by mě nezajímala kritika nějakého přiblbla digitálního věku. Tenkrát to líp nešlo nebo jsem to líp neuměl. Nejdřív musí kritik předvést své kvality a pak může blafat.

Ad galerie - jsem hluboce přesvědčen, že nemáš pravdu. ŽP a Prototypy nelze srovnávat, protože mají úplně jinou náplň a zaměření.

Existuje li stará fotka unikátu pak je v Prototypech vhodné ji uveřejnit ať má kvalitu třeba podřadnou. Na ŽP taková fotka své místo nemá.

Souboje ŽP versus nepochopení umělci - to je téma velmi letité. Bohužel v 99% musím dát za pravdu hodnotitelům z ŽP.
Příklad mám doma - synek / mimochodem fotí líp než já, asi zdědil výtvarné vidění po matce / tam postupně uspěl s několika fotkami ale nikdy ne na první. Protože ale byl ochoten poslouchat připomínky třeba právě Charyho tak to tam dostal.
Podstatné ovšem je, že si sám přiznal, že použitím Charyho rad ta fotka opravdu ,,Opěkněla". To je pro mě důkaz, že to jde a že to nejsou nějaké teoretické plky.

Já se třeba na ŽP necpu, protože vím, že na to nemám. A že tam mám pár letitých fotek z 20. století je dáno tím, že je Chary upravil do použitelné podoby.

AD obecné - i Klokan Ti lecos napověděl. Obecně je tento stav, podle mě, způsoben přebujelým seběvědomím fotičů, taky fotografů, mačkačů spouště, naprostým nedostatkem schopnosti sebereflexe, nulovou snahou něco se naučit,a stejně nulovou snahou nedostatky odstranit. Platí to hlavně pro mladou generaci, vychovanou k snobizmu a jiným nešvarům.
Kolik myslíš, že bys našel borců typu ,, mám foťák za 100 litrů a tak jsem nejlepší "? Odpovím Ti sám - velmi mnoho a jsou všude - na Káčku, na ŽP, všude....
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4720
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 08:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nick: i{Rosta_kolmix: To asi jo, ale chtělo by to fakt odstranit důvod, proč je třeba to stále řešit...
A nejsi tím důvodem jen ty? [proud]


To bych neřekl. Rosťa o situaci sice často mluví, ale i s lidma, kteří to vedou. To oceňuji já. Fotografové, kteří o tom mluví na poli a správci to neřeknou je mnoho. Ono to člověk vidí, teda hlavně slyší i na těch zvláštních vlacích jak uvádí Rosťa.

FOTOGALERIE a VIDEA
Nick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 11:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom754: Do Rosti jsem si nejapně rýpnul, protože je specifický tím, že je názorově stálý. Už několik let nevynechává příležitosti napsat, že on by do galerie v žádném případě nikdy nic neposlal za doprovodu stále stejných argumentů. Mám trochu obavu, že ač je tu věcná a klidná diskuze, stejně na podzim začne nový flame o nepochopení potřeb šotoobce lačnící po dokumentu a galerii plné nepoužitelných přeumělkovaných fotek. Velmi rád bych se ovšem mýlil.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 11:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolmačka:

Bohužel některé odpovědi z tvého příspěvku č. 4047 nereagují na položené dotaz.
(citace z tvých textů kurzívou, dotazy tučně)

ad 1) Jitku CL neznám. Ani si nepamatuji, že by někdo takový kdy dával fotky do galerie. Jak mohla něco nezvratně vystihnout, když jsi psal, že nevíš zda to vyjadřuje oficiální či individuální názor, ale to ti nebrání napsat, že je to nezvratné.
Já říkám, že fotku nedělá pouze její obsah, (výjimky existují) o kterém si mnozí autoři myslí, že zcela postačí k tomu, aby fotka byla pěkná, ale že jsou k tomu potřeba ještě další aspekty. Tím, že na zfušovaný fotce bude nějaká "ultravzácnost" automaticky neznamená, že to je dobrá fotka.
Co je lepší, technicky dobrá fotka se zajímavým obsahem nebo zfušovaná fotka se zajímavým obsahem?

ad 2) Jinak z těch, co posléze i s některými prorazili lze jmenovat třeba Toma Krajcara.

TK své fotky dával několik let na trainweb než to zkusil na ŽP. Dle jeho slov chtěl mít zpětnou vazbu. Jeho fotky jsou přesně takové k jakým máš averzi. Když použiji tvé termíny, jsou to téměř výhradně vyumělkované šablony s násvitem. Podobné dával na trainweb.
a. Jak je možné, že tak fotí, když jeho individualitu v počátku neznásilňovaly názory ŽP?

b. Jak to, že stejně fotí třeba i tento autor, který se nedá ani podezírat z toho, že by si zadal se ŽP?
c. Jak to, že přitom leze na stromy či štafle, když je to vlastní jen přívržencům ŽP a dle tebe odsouzeníhodné?
d. Jak bys jeho fotky hodnotily ty?
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Bo%E8eli &stranka=1&razeni=Vlozeno&poradi=sestupne


ad 3) Jak jsi mohl něco prozkoumat, když to máš akorát zprostředkovaně od jiných lidí?

ad 4) Čím více se snažíte tlačit fotku k realitě, tím větší paskvil z ní vzniká.
a. Na základě jakých poznatků vynášíš takové jednoznačné soudy?

Dobrá na pohlednici či propagační materiál, ale jinak příliš umělá a vyhnaná k nerealistické pseudodokonalosti.
a. Můžeš konkretizovat čím je moje fotka příliš umělá a vyhnaná k nerealistické dokonalosti?
b. Jaká je realistická dokonalost?


ad 5) místo narážek, které zcela postrádají logiku by ses měl vyjadřovat přesněji, abychom se mohli bavit konkrétně.
Co to je "umělecký" násvit?

pro mnohé je umění mít na fotce nasvícený objekt a když nasvícený náhodou není, je fotka "špatná"...
a. Mnozí je velmi neurčitý počet, kdo to říká?
b. Co s tím má společného galerie ŽP?


ad 6) Prosté zhodnocení ohlasů - viz. bod 2. Fotografií bez násvitu je na ŽP možná stovky, ale v jakém celkovém množství?

Ano je jich méně než nasvícených. Zcela logicky. Proč tomu tak je, ti včera vysvětlil Chary. Mimochodem, jistou zajímavostí je, že fotky bez násvitu mívají mnohdy velmi nízké hodnocení téměř výhradně od lidí, kteří na ŽP žádnou fotku nemají, ale uznávají pouze nasvícené fotky.

a. Kdo těm lidem znásilnil individualitu?

Já fotím za každého počasí s vědomím toho, že se málokdy podaří dobrá fotka, ale někdy se sejdou podmínky takové, že to stojí za to.
b. Myslíš si, že když sám fotím bez sluníčka, tak budu po autorech požadovat jen nasvícené fotky?

ad 7) Já jsem psal o tom, ať začneš provozovat galerii podle toho, co vnucuješ ŽP. To co vydáváš za fotogalerii jsou akorát účelové soubory snímků.
Takže kdy spustíš galerii s čekací listinou, všelidovým hlasováním, neznásilňující individualitu autorů atd?

Buď si jist, že takovýchto fotek
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/ostatni/sturc/sturc005.html
budeš mít ve své galerii na čekatelské listině víc než dost a víc než dost "plusů" k zveřejnění budou mít také. Samozřejmě, že takovéto a ještě horší kousky chtějí autoři zveřejnit. Když je to technicky možné a na straně autora je vůle, tak znásilníme jejich individualitu a poradíme jak fotku ořezat, lépe zeditovat, případně jak se příště postavit na fleku lépe.

Místo přesvědčování, že to děláme blbě, přejdi raději ke konkrétním činům a v
Vytři ŽP zrak tím jak se to má správně dělat.
Kdy to spustíš?
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4723
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 12:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Jak je možné, že tak fotí, když jeho individualitu v počátku neznásilňovaly názory ŽP?

Jaké názory želpage?

Vůbec vlastně ani nechápu, proč se tady řeší moje fotky bez mé přítomnosti. Až se budu chtít něco zeptat, učím tak [happy] Pokud mi chce někdo i přesto něco sdělit, můj mail uvedený v profilu je platný. Zpravidla se nestává, že by odpověď dorazila extrémně pozdě.

Nemyslím si taky, že by Rosťa měl nějakou mega averzi s mýma fotkama, podobně jako s Michalovýma https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Bo%E8eli &stranka=1&razeni=Vlozeno&poradi=sestupne . Některé fotky jsou dokumentací provozu ať už jízd pro které Rosťa udělá maximum, tak třeba o zachycení jistých zajimavostí na "našich" tratích. Kdo dnes je ochoten poskytnout nějakou fotografii na plakát, do muzea? Ano, je řada šikovných a ochotných, ale ne všichni.

FOTOGALERIE a VIDEA
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 12:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom754: Přečti si co píše Kolmačka, pokus se to pochopit a pak reaguj.
post edit: Netuším, o kterých svých fotkách píšeš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Topič.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5254
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 12:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom 754 -nejsem sice Topič , ale, uf, ten příspěvek je síla...
Averzi máme k něčemu nikoli s něčím.
Jaký vztah mají zásluhy R. Kolmačky o pořádání jízd a kvalitou fotografií, galerie ? To zas hlava nebere mě.
Tvoje fotky se tu bez Tvé přítomnosti řeší asi proto, že že si je někdo, lhostejno kdo, vybral jako příklad, eventuelně je použil jako odkaz - viz výše.
Co je na tom nepochopitelného ?