Autor |
Příspěvek |
Konečný
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203 Registrován: 2-2005
| Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 10:46:10 |
|
Janeček: A naopak, 120 tis. Kč se zdálo ČD příliš mnoho peněz za repre výjezd 3 parniček do Volštyna. Jo, to jsou ty paradoxy, jak říkával Ferdinand Vaněk v Audienci. |
M.Kunt Neregistrovaný host Odeslán z: 89.176.67.5
| Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 21:04:05 |
|
Jak řekl klasik: "zdroje tu jsou" |
hnz Neregistrovaný host Odeslán z: 82.117.130.3
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 08:40:12 |
|
V hale se nám objevilo tohle, jelikož nikdo neví proč tu jsou, tak je asi pošlem do šrotu |
Cogwheel Neregistrovaný host Odeslán z: 194.228.94.242
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 08:54:18 |
|
Z kdysi slavného "Prvního motorového depa Praha-Libeň" šlo v minulosti do šrotu už tolik unikátů, že bych se tomu ani nedivil. |
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 480 Registrován: 7-2005
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 08:59:22 |
|
Cogwheel: Jenže toto je hala na ONJ,nikoliv v Libni... |
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481 Registrován: 7-2005
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 09:02:46 |
|
hnz: Ono se ví proč tam jsou,neboj,zítra v poledne odjedou a pak se tam zase v pondělí po poledni vrátí a budou tam až do začátku července s jedním odskokem do Lužné a zpět... |
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 10:39:07 |
|
Koukám, že jsem se pěkně "sekl", už jen ta délka haly mě měla trknout. |
Vladimír_b
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117 Registrován: 6-2008
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 10:42:26 |
|
Tak konečně dobrá zpráva. Tahle schovka je pořád lepší než v Plzni v kopřivách za depem a hlavně je nepřístupná Tímhle stylem nám ale za chvíly v Plzni nic nezbyde A BamBistro tam máte taky? A proč nepadla volba na Bai-kou soupravu z Lužné? Pořád je lepší, když jezdí a "vydělávají" než kdyby jen stály a hnily ...
Pozor! Nepřítel naslouchá! |
|
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 10:45:04 |
|
Pro srovnání - pohled do interiéru haly v Libni se aktuálně objevil v debatě o pendulárních vozidlech. |
Janek_lemoch
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 256 Registrován: 11-2007
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 18:17:17 |
|
Jestli jsem to pochopil správně, tak vozy Bam se z původního depa v Plzni přestěhovaly do depa v Praze na ONJ? |
Vladimír_b
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121 Registrován: 6-2008
| Odesláno Čtvrtek, 19. června 2008 - 20:30:48 |
|
J.L.: ne To by nám tak chybělo! A navíc ty Bam-ky mají dom. st.: Klatovy, tak jakápak Plzeň Místo toho aby stáli v Plzni X měsíců, tak se půjčili do Prahy ať se drobet projedou. Minulý rok se takhle půjčovalo BamBistro na Křivoklát (Lužný) ...
Pozor! Nepřítel naslouchá! |
|
| Odesláno Pátek, 20. června 2008 - 09:24:06 |
|
Koukám, že ta srovnávací fotka, nejspíš pokoutně pořízená v interiéru haly v Libni a zachycující odstavené pendulární vozidlo, z příslušné diskuse zmizela. Někomu zřejmě vadila. |
| Odesláno Pátek, 20. června 2008 - 22:17:38 |
|
Tahle schovka je pořád lepší než v Plzni v kopřivách za depem Plzeň je nebezpečná, DKV je známé likvidací historických vozidel a zejména tupostí jejího zdůvodňování (sešrotování vozu CIWL varuje). A tamní podivná smečka řídí Lužnou |
Alf
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2519 Registrován: 9-2003
| Odesláno Pátek, 20. června 2008 - 22:42:56 |
|
Kupodivu to sem nikdo nedal,tak jen mrkněte co pěkného mají kolegové v Bratislavě..
..pořádná mašina má kotel a komín.. |
|
Pepa_kox Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3040 Registrován: 9-2005
| Odesláno Pátek, 20. června 2008 - 23:23:35 |
|
Alf: Úplně se mi vybavil model v TTčku od Zeukeho
Modrá,bílá,červená,každá z nich je z*urvená! Mějme rádi krtka, PHS je mr*ka! Žatecká bloguje |
|
Mcx Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 702 Registrován: 2-2006
| Odesláno Sobota, 21. června 2008 - 06:47:04 |
|
ad Alf: pěkný němčour, od modelových se liší umístěním žebříku, nemáš další fotky :-) Vozy československé výroby mají jiné bočnice, budku, zábradlí u budky,...... |
| Odesláno Sobota, 21. června 2008 - 11:27:02 |
|
Ještě boční pohled
|
Deka Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827 Registrován: 11-2004
| Odesláno Sobota, 21. června 2008 - 21:52:03 |
|
A tamní podivná smečka řídí Lužnou A proto mi bylo divný, že je tzv. program v lužný rok od roku čím dál víc nahov... Teda na nic... Kontrolní otázka, soudruzi... Jestlipak víte, jak se plnila a stáčela kyselina? Koukal jsem na ty tanky, a ty tanky mají víka napevno. Je to pro mě záhada. (Příspěvek byl editován uživatelem DeKa.)
...u Semilassa potece kref. A za to ja vam rucim!!! ---- |
|
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542 Registrován: 7-2006
| Odesláno Sobota, 21. června 2008 - 22:36:11 |
|
Mcx - mám několik fotek těchto vozů a každý je jinak udělaný a na výkrese je taky uplně jinak postaven. |
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363 Registrován: 9-2005
| Odesláno Sobota, 21. června 2008 - 23:21:20 |
|
Při návštěvě MDC v roce 1993 měl ten žíraviňák snad všechny keramické nádoby rozbity, mělo se to stát při přepravě z Chomutova, odkud ten vůz má pocházet. |
Číslo příspěvku: 829 Registrován: 11-2004
| Odesláno Neděle, 22. června 2008 - 13:33:10 |
|
Tempotaxi: Bylo by možno poprosit o výkres? Díky...
|
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 22. června 2008 - 20:47:01 |
|
Deka - Zde je výkres vozu na dopravu kyselin. Zde je plánek vozu na přepravu kalů. Pozor v SONP Kladno je podobný vůz, který má v jednom dnu průlezový otvor. Jinak rozměry souhlasý. Pokud jsou popisy k nádržkovému vozu, budu za ně rád. |
Číslo příspěvku: 703 Registrován: 2-2006
| Odesláno Neděle, 22. června 2008 - 22:33:19 |
|
Ale pánové vše špatně mně, nezajímají vozy vyrobené v Československu, ale pouze ten němčour. Jinak jsou to vozy vyráběné od dob kkStB a fotek je těchto vozů dost, ale němčourů s ČSD nikoliv :-)) |
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 546 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 22. června 2008 - 22:50:44 |
|
Mcx - stačí říci - zde je.
|
Číslo příspěvku: 831 Registrován: 11-2004
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 08:17:05 |
|
Tempotaxi: Díky moc, k těm průlezům: Máme na mysli dno jako vrchlík na koncích válce, nebo dno jako spodní polovinu kotle? V Modřicích měl údajně jezdit kotel na pojezdu jednotné stavby, který neměl výpustná potrubí, ale šachty - po jedné na každé straně vozu. Na to konto měl přechod na ČSD zakázán, neb víka nebylo možno tlakotěsně uzavřít, takže z těch kalů prosakovala ven voda. Jinak ta fotka u př. 546 vypadá hrůzostrašně...
|
Číslo příspěvku: 704 Registrován: 2-2006
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 08:24:33 |
|
ad Tempotaxi: díky, pěkné. Který podnik s tím naposledy jezdil - nebyl na tabuli zbytek popisu? |
Číslo příspěvku: 832 Registrován: 11-2004
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 09:19:11 |
|
Že by Hermann Goering Werke?
|
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 547 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 11:07:09 |
|
Deka - dna jako čelo vozu. Rozměry pojezdu jsou stejné. Domy jsou blíže k sobě. Jen nemám popis původního vozu. Mcx - podle mně je to stejný vůz jako po opravě Dynamit Nobel. Přeprava kyseliny sírové. Vozy vlastnily i sklárny. Německý web na tento vůz http://www.zimmermanntrains.de/sauretopfwagen.htm (Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.) |
Alf
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2523 Registrován: 9-2003
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 17:28:00 |
|
Tak ještě drobnost..
..pořádná mašina má kotel a komín.. |
|
Číslo příspěvku: 705 Registrován: 2-2006
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 17:33:02 |
|
To ano, stejný vůz to je, i popisové tabule (případně držáky na ně) na voze v příspěvku 546 jsou na stejných místech jako u vozů DR. No a jinak je to stále stejné na dotaz zda nějaký vůz DR zde po válce nezůstal jako kořistní je odpověď - určitě zde byl, ale zatím jsem neviděl jeho fotku :-)) |
Statistik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1986 Registrován: 6-2004
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 17:54:20 |
|
Tak tady by byl ještě jeden nádobový: Ten vůz s děleným kotlem a "hranatými" výpustěmi sice má jednotný spodek, ale dost upravený právě kvůli odlišné vypouštěcí armatuře - ostatně je to vidět i na těch fotkách z Kladna. Dělal se i s klasickou vypouštěcí armaturou s T-potrubími, hlavními ventily a koncovými kohouty a tam hlavní rám už tolik upravený nebyl - to je pro změnu to, co sem dával Tempotaxi jako typák, tak aby v tom zase nevzniknul nějaký informační šum. (Příspěvek byl editován uživatelem statistik.) |
Číslo příspěvku: 833 Registrován: 11-2004
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 19:05:35 |
|
Statistik: To, že typák neodpovídá fotkám jsem zaznamenal už odpol., ale nebyl čas reagovat. Dovolím se optat, předpokládám, že jako statistik víte skoro všechno: Kolik těchto kotlů v tomto provedení bylo? Zaráží mě, že ho vidím n Kladně...
|
Statistik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1988 Registrován: 6-2004
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 19:16:28 |
|
jako statistik víte skoro všechno Kolik jich bylo, nevím. |
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 549 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 20:42:53 |
|
Deka,Statistik - Kdo hledá najde vše potřebné. V knize od pana ing. Z.Maruny - "modely nákladních vozů" jsou tyto fotky vozů: Model nádobového vozu R 576105 (Chemko n.p. Strážské) ve velikosti "O", majetek VÚKV Praha. Další model VÚKV Praha, vůz pro dopravu průmyslových kalů o obsahu 200 hl. Ve dně je široký průlez a speciální výpustˇ, pro kterou není připuštěn do provozu ČSD. Výpustˇje tvořena obdelnikovým průřezem svažujícím se šikmo na jednu stranu vozu, kde je uzavřena odklopnou klapkou a její pohyb je ovládán vřetenem poháněným ručním kolem z opačné strany vozu. Tento text je knize. Dvounápravové vozy mají jednotný spodek z roku 1947. V této knize je i plánek postavení spodku vozu v měřítku "HO" Jen popis vozu zde na fotce je nečitelný. Jinak mám další krásný plánek nádržkového vozu. Podle těchto plánků, textu a fotek se dá model postaviti. Jen sehnat popis vozu a jeho nátěr. (Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.) |
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 21:30:45 |
|
http://wbf-kk.de/Bilder/STW.html#L - další web o nádobových vozech. |
Číslo příspěvku: 834 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 09:12:46 |
|
Tempotaxi: A vůz na přepravu kapalného čpavku na jednotném pojezdu máte?
|
Garbage Neregistrovaný host Odeslán z: 89.233.171.194
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 10:30:33 |
|
Všimli jste si na tý zetce pro přepravu koní-příspěvek od Alfa těch nálitků ve tvaru turbinovýho kola na vnitřní straně dvojkolí,nikdy jsem to neviděl a jediný účel co mě napadá je pevnostní.Netuší někdo. |
N.T.M. Neregistrovaný host Odeslán z: 212.24.147.202
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 12:46:38 |
|
Garbage: Ta Zetka, stejně jako jeřáb Körösi Graz v Zubrnicích má dvojkolí fy. Ganz. Jsou to monobloky lité do formy. Při chladnutí dříve stydne disková část kola, než věnec kola. Aby zde nevznikl nápnelismus, který by mohl věnec trhlinami oddělit, jsou zda tyto žebra, které "vynášejí" teplo do diskové části kola. Tím je eliminováno pnutí. |
Statistik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990 Registrován: 6-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 15:55:10 |
|
Ad Tempotaxi: Deka,Statistik - Kdo hledá najde vše potřebné. Víte, kdybych měl po ruce skener nebo měl všechno naskenované, tak bych ani nemusel nic "hledat" a hned bych to sem dal. Dvounápravové vozy mají jednotný spodek z roku 1947. V této knize je i plánek postavení spodku vozu v měřítku "HO" Jen popis vozu zde na fotce je nečitelný. V této knize je, pokud vím, rozkreslený pro modeláře vůz o objemu 125 hl n.p. Dynamit Nobel Blava na kys. sírovou s vrchní armaturou. Ten kalový vůz z Modřic je něco přeci jen "trošku" jiného, i když spodek v provedení vz. 47 má, byť tedy silně upravený. Jinak mám další krásný plánek nádržkového vozu. Ano, to je to, co máte focené na Kladně. Aspoň to nemusím "hledat" já a "našel" jste to za nás. Podle těchto plánků, textu a fotek se dá model postaviti. Jen sehnat popis vozu a jeho nátěr. Nátěr je, pokud se nepletu (knihu nemám u sebe) v knize uvedený. Je to takový na tehdejší dobu netradiční odstín... Takže kdo hledá, najde. A popis by takový problém nebyl. Majitel je znám, tak s určitou pravděpodobností by se dal docela schopný popis sestavit. |
Číslo příspěvku: 835 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 19:11:22 |
|
Statistik: ad majitel jednotná cisterna s poklopem: Nebyl majitel ČOV nebo někdo spojený s využitím kalu jako hnojiva?
|
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 551 Registrován: 7-2006
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 19:32:43 |
|
Statistik - Knize bohužel není uvedena barva vozu, ale před válkou a po válce se kotlové vozy natíraly khaki barvou. Ale za němců se zase natíralo šedivě (hlavně nové vozy nebo po opravě). Poldovský nátěr nebude asi původní, ale může původní nátěr mít hliníkovou barvu. To je prosím jen můj názor. Popis vozu bude podle norem ČSD na spodku vozu. Popis majitele je jen čitelné Modřice, ale horní dva řádky už né. Je pravda tá, že čela vozu a hlavně plechové kryty se podle výroby měnily. Deka - žádné soukromné fotky nemám. Jen v knize "Řady nákladních vozů" od pánů Zahradníka,Caldy a Kouby je tento vůz řady "R" na přepravu zkapalněného čpavku a propanu. Vzhledem k tomu, že se jedná o vozy, které jsou zařazeny do vozového parku ČSD v menším počtu nejsou údaje o vozu v knize dostatečné a špatně se shání další fotky a podklady na jeho stavbu. |
Číslo příspěvku: 839 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 19:48:31 |
|
Tempotaxi: Tak kdybyste chtěl stavět, tak tady link... http://www.mo-na-ko.net/plans/plans_z/Kotlak/Plan_01.zip
|
Číslo příspěvku: 840 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 19:54:38 |
|
Mimochodem, koukám na ten kousek výkresu... V tom vašem vidím, že má dvojité závěsky... Ale ta fotka tomu neodpovídá... V té knize, o níž se zmiňujete, jsou tam i nějaké podklady k jednotným cist. v provedení s hliníkovým kotlem? Já jen, jestli se mám sebrat a jít do tech. knihovny, protože hýčkám sen o kolejišti s mazutkou a dvaceti eRky různých provedení (včetně provedení "pre horůce nerastné oleje" Jinak díky za osvěžení pazměti, že se v tom vozila i směs PB. (Příspěvek byl editován uživatelem DeKa.)
|
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 553 Registrován: 7-2006
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 20:13:06 |
|
Deka - dík za info, taky někde mám na CD, ale kde. Technická knihovna je dobrá věc, taky čerpám, ale lepší je Národní archív v Praze a knhovna ČD na nákladovém nádraží Žižkov. Další info má taky "Statistik". Fotka a plánek je v knize. Né vše co tam je shodné - fotka - plánek -.Každý tenhle vůz má jinou jímku (průměr a armatůru). Ale knížka je moc dobrá. |
Číslo příspěvku: 841 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 20:23:04 |
|
Teď mě něco napadlo... V Modřicích byla (je) tam i Fruta... Nesloužil náhodou ten vůz tam?
|
Číslo příspěvku: 842 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 20:24:26 |
|
Když přečtete ten text, narazíte na info, že výkres z linku představuje prototyp. Takže výkres z Vaší knihy je možná seriové provedení...
|
Statistik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991 Registrován: 6-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 20:31:16 |
|
Deka: když pominu, že ten vůz na kaly jezdil prokazatelně u SONP i s vnitropodnikovým číslem, což byste měl jeden námět na modelové zpracování, tak ten modřický patřil Závodu na výrobu humusových hnojiv Modřice. Ale nejde o akurátní a úplnou citaci názvu, ale nebudu sem psát svoje dohady, jak to bylo celé, aby to pak někdo nanesl na model a pak mi zpětně nadával, kdyby se po čase ukázalo, že to bylo blbě. Tempotaxi: Knize bohužel není uvedena barva vozu, ale před válkou a po válce se kotlové vozy natíraly khaki barvou To je sice hezké, i když bych dodal, že NEJEN khaki barvou, ale moc nám to nepomůže. Takže pokud jsou moje informace správné, tak nátěr kotle by měl být modrý. Jinak jednotné spodky se dělaly až po válce (v návaznosti na vaši větu o khaki nátěrech). Tempotaxi: Je pravda tá, že čela vozu a hlavně plechové kryty se podle výroby měnily. Tato věta se týká kterého vozu? Deka: Mimochodem, koukám na ten kousek výkresu... V tom vašem vidím, že má dvojité závěsky... Ale ta fotka tomu neodpovídá... Ing. Maruna st. v tom článku z Železničáře píše i o druhé sérii vozů s mírnými vzhledovými odlišnostmi. je možné, že se už montovala na nový spodek upravený dle požadavků UIC, a tedy s dvojitými závěsy. I kdyby tu druhou sérii vyrobili ještě v 50. letech, jsou dvojité závěsky a výztuhy na rámu reálné. Tempotaxi: Fotka a plánek je v knize. Né vše co tam je shodné - fotka - plánek -. Osobně bych dával velkého bacha na to, co v "nudli", tedy v onom atlase, je. Obecně tam mnohdy nesedí typové náčrty s fotkami, resp. pak ani s textem - a netýká se to jen kotláků. Každý tenhle vůz má jinou jímku (průměr a armatůru). Tempotaxi, nic ve zlém, ale asi jste objevil Ameriku... |
Číslo příspěvku: 843 Registrován: 11-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 20:48:03 |
|
Statistik: No, humusová hnojiva... Nemáte náhodou na mysli kompostárnu Modřice? Takže v podstatě jsem se tou frutou trefil... A já myslel, že jsem Ameriku objevil dřív... Jinak k té barvě - pokud jsou barevné foto, tak držím hubu a nehádám se. Problém je, že u ČB fotek je nutno dávat majzla na to, jestli negatyf byl ortochrom nebo panchromaticky sensibilován.
|
Statistik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1992 Registrován: 6-2004
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 21:54:22 |
|
Infomace o modré barvě je někde napsaná, není to dedukce z ČB fotky. Jo, kompostárna Modřice. |
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554 Registrován: 7-2006
| Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 22:50:29 |
|
Statistik - máte pravdu, že co je v knížkách nemusí se zakládat na pravdě. Plánek i náčrtek také není směrodatný. Na fotce může vůz mít i nějakou opravu nebo přestavbu armatury atd. Ani archív NA Praha nemusí nic napovědět, většinou jsou tam jen návrhové plánky od ČSD pro továrny, ale pracovní výkres už tam není, vše nemusí souhlasit. Dále se dělalo, že první seriji vozů udělala továrna "X" a další serií továrna "Y". Přitom se jedná o jeden vůz a každá továrna ho udělala jinak. Deka - proto je nejlépe dělat model podle fotky a náčrtek použít jako podklad - kontrolu sestav - pro stavbu (hlavně u starých vozů). Ani popis vozu podle ČSN nemusí souhlasit s popisem na voze. Barevné provedení vozů pro neveřejné dráhy nemusí souhlasit podle norem ČSN pro ČSD. každý podnik si to dělal podle sebe. Jiná možnost není jen bádat a ptát se, ale koho, pamětníků je stále málo. (Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.) |
Číslo příspěvku: 845 Registrován: 11-2004
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 00:01:50 |
|
No, popravdě řečeno, ve velikosti TT se ani tolik trápit nemusím.
|
Mahel
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 451 Registrován: 6-2004
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 07:54:15 |
|
Tempotaxi: s nátěry kotlových vozů u ČSD to bylo složitější, pokud vím, norma o nátěrech kolejových vozidel z počátku 70. let (mám ji doma, ale momentálně nedostupnou) uváděla pro kotlové vozy různé nátěry podle druhu substrátu. Kromě khaki barvy to byla určitě ještě šedá, černá a bílá, nejsem si jist, jak to bylo oficiálně s barvou stříbrnou, ale i takové vozy byly. Co se týče výkresů: kotlové a nádobové vozy byly až do padesátých let téměř výhradně majetkem jednotlivých chemických podniků, a tak se většinou jednalo o nákup jen jednotlivých vozů nebo malých sérií, které se ve stejném provedení opakovaly jen ojediněle. Proto je ke každému výkresu velmi podstatnou informací, pro které konkrétní vozy ten který výkres platí. Například nádobové vozy "EXPLOSIA", známé z často publikované tovární fotografie, měly rozvor 5,0 m, podobné vozy "SYNTHESIA" jen 4,5 m. |
Číslo příspěvku: 848 Registrován: 11-2004
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 11:22:41 |
|
Nebylo to takto?: Bílá - potraviny šedá - žíraviny černá - těžké oleje khaki - phm stříbrná - tlakové kotle? A dále dotaz: Existuje ještě nějaký vůz čí snímky vozů Synthesia?
|
Vladimír_b
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168 Registrován: 6-2008
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 12:18:57 |
|
Když už probíráte ty kotle, tak mám taky jednu otázku: Od kdy (stačí epocha) se začali používat ty oranžové pruhy s nápisy (H2SO4, propan-butan ...)? Děkuji |
Garbage Neregistrovaný host Odeslán z: 89.233.171.194
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 13:22:33 |
|
N.T.M. moc díky.Netušíte něco o spřahování řetězy,do kdy se užívaly,jak fungovaly,totéž by mě zajímalo u dvojitých spřahel. |
Statistik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1993 Registrován: 6-2004
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 14:24:37 |
|
Vladimír_b: ep. IV. |
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556 Registrován: 7-2006
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 16:01:55 |
|
Vladimír_b - nejen oranžové pruhy, ale také žluté a bílé pruhy. Žádné dalši informace nemám, budu rád za info o těchto pruhách na vozech. Jaké druhy jsou přiděleny k chemickým produktům? Děkuji. Deka - logické rozdělení, ale asi záleži na roku provozu na železnici. Podle poznámek co mám tak khaki barva je od roku asi 1931 podle továrních popisech o vozech - ropné produkty. Ke každému výkresu od továrny je přidělen popis vozu, z čeho je konkrétní vůz udělán. (Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.) |
Číslo příspěvku: 850 Registrován: 11-2004
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 16:12:23 |
|
Pokud pruhy "tak nějak" reprezentují onu sloučeninu, jako je tomu na tlakových lahvích, pak platí tyto barvy: Vodík - červená dusík - zelená CO2 - černo-bílá Chlor - žlutá helium - hnědá Ale nepředpokládám, že by to na vagonech platilo tak striktně, podle mého dohadu spíš půjde o interpretaci typu: inertní - bílá hořlavý - žlutá toxická či jinak nebezpečná látka - oranžová. Koneckonců, nemělo by to být v předpisech?
|
Tempotaxi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 557 Registrován: 7-2006
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 16:27:00 |
|
Deka - předpisech ano, ale které. V popisech na vozech to není. Železniční předpisy podle norem ČSN, tak na internetu nejsou a tech. knihovnách taky žádné normy ČSN nemají. Plno předpisů je jen interních pro potřebu dráhy a ty se nedají sehnat. |
Číslo příspěvku: 851 Registrován: 11-2004
| Odesláno Středa, 25. června 2008 - 16:41:40 |
|
Jedna maličkost ohledně zbarvení vozů: Vl. Zuska psal o tom, že osobní vozy z dílen, na které byl nanášen odstín dle normy, během provozu změnily odstíny tak, že ze zelené z jedněch dílen se stala černozelená, a z dalších pro změnu šedomodrá. Díval jsem se na některé fotky, a u některých ta khaki vyšisovala do nepopsatelného béžového odstínu, takže i přes platnost norem často nějaká šarže ujela. A nezapomínejme na fakt, že dost často v podmínkách plánování se plánovitě nedostávalo mnohého, a myslím, že barvy nebyly výjimkou, a lepší nějaká barva, než žádná...
|