K-report
 

Archiv do 18. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » 3. koridor » Archiv do 18. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3425
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 10:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, až vám norma nařídí například krást s tím, že to je mravné

Ale no tak...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 10:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co myslíte ta zeď u toho přejezdu je tam přeci jentak ze srandy a bez důvodu a nebo to nějaký důvod mít bude.

Samozřejmě. V rámci izolované úlohy - řešení hluku - to tak vyšlo. Že by mohla zeď trochu uhnout, aby bylo na silnici vidět (když zůstanu u ekvivalentního problému - PHS k hraně přechodu pro chodce) - je na to dostatek místa, odstranil by se kolizní bod (rozhlížející se chodci ve vozovce, ale samozřejmě obdobně i rozhlížející se IGK na přejezdu), na to nebyl požadavek. Ten technik řešil hluk, a hluk vyřešil. Bezpečnost, pokud řešil vůbec někdo, tak jí řešil někdo jiný. (U těch drážních projektů předpokládám, že takovou pasivní funkční bezpečnost neřešil nikdo, beztak to norma nepožaduje)

Jinak ty argumenty s otevřenými šraňkami jsou pro diskuse tohohle typu symptomatické - místo skutečné příčiny řešíte klasicky následek.

Pokud vyjdu z předpokladu, že lidi chyby dělají, což je neoddiskutovatelný fakt, tak nemam jediný důvod zavrhovat prvky pasivní bezpečnosti, to můžou být třeba i zrcadla na nástupištích, aby fíra líp viděl, jak substrát leze do vlaku, a tak. Pokud se spokojím s tím, že substrát má dodržovat předpis, a proto v akci za 2 miliardy žádný zrcadlo nebude, tak jsem byrokratickej trotl, přeberte si to jak chcete.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 10:43:54    Odkaz na tento příspěvek  

Že by mohla zeď trochu uhnout
Prej už uhejbat budou.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3006
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 12:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: a ten přejezd někdo střežil (i to je zabezpečení) nebo tam nebyla ani noha?

H_k: nějak nechápu, proč by se měla dávat zrcadla na peróny, když je tenhle problém řešitelnej daleko efektivněji tím, že si vlak to zrcadlo vozí s sebou a ty nejmodernější mají dokonce kamery...?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 12:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: já jsem ten příspěvek od H_k pochopil ne tak, že na perónech mají být zrcadla, ale že se při projektování má myslet. Že výsledkem nemá být jakékoliv řešení splňující normy, a to ještě jen normy toho jednoho oboru, kterej projektuju (to by se na projektování dal napsat program), ale nejlepší možné řešení v rámci daných pravidel, norem a peněz.
Konkrétně u toho přejezdu třeba je norma jedna věc, a tristní zkušenosti s fungováním pozitivky (bez které z pohledu řidiče jako by tam PZZ nebylo) je věc druhá. A přejezdy s porouchanou, vypnutou, nebo já nevím proč na polovině přejezdů nefungující pozitivkou nikdo obvykle nestřeží. Čili pokud projektuju zeď kolem trati kvůli normám na hluk, tak si taky představím sebe jako řidiče na přejezdu, a tu zeď musím namalovat podle toho.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2710
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 12:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No na peróně může být o dost větší a s lepším odstupem, takže je na dlouhou soupravu vidět líp, ne? Samo že když stojí 300m souprava v R=250 oblouku, tak mě to nespasí, ale nemyslím si, že zrovna v tomhle západoevropští soudruzi vyhazují prachy luftem.

To mi přijde obdobně jako s tím rozhledem na přejezdech - nejde zajistit a už vůbec není samospásný všude, ale pokud za nepatrný (při rekonstrukcích) peníz může být zajištěn skoro všude, tak mi rozhodně zbytečný nepřijde.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3426
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 12:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad H_K:
ale nemyslím si, že zrovna v tomhle západoevropští soudruzi vyhazují prachy luftem.


Nevyhazují, protože si na nový a rekovlaky pořizujou ty kamery, který mělo metro u nás stacionárně už před 30 lety a kterýma ten vlak kouká z vobou stran, takže elegantně řeší i ty vostrý voblouky.

Čili pokud projektuju zeď kolem trati kvůli normám na hluk, tak si taky představím sebe jako řidiče na přejezdu, a tu zeď musím namalovat podle toho.

Mně by zajímalo, kolik lidí se tady zabývá opravdu tvůrčí čiností - v jakémkoliv oboru.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 13:11:41    Odkaz na tento příspěvek  

kolik lidí se tady zabývá opravdu tvůrčí čiností
Tak to je prosím co konkrétně?
Jakej je rozdíl mezi mizerným zubařem a tvůrčím zubařem, mizerným projektantem a tvůrčím projektantem?
Ti netvůrčí budou zavrženi či rovnou odstřeleni?
Nebo snad ti tvůrčí mají právo zprasit krajinu od Křimic až po Lipovou? O nic jiného totiž nejde. Jde pouze o kšeft a zprasení krajiny a životního prostředí odůvodňované několika pochybnými decibely.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 13:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: záleží, čemu říkáš tvůrčí činnost. Když navrhuju databázi, tak ji taky můžu vymyslet krásnou a podle všech norem, ale pokud nejobvyklejší operace, kterou běžný uživatel potřebuje dělat 6x za hodinu, zabere místo 3 kliknutí 12, tak to znamená, že je někde něco špatně. Myslet je potřeba v každém oboru. Ale ne každý "vystavuje" výsledky na veřejnosti, jako projektanti v dopravě.

W.: "zprasení krajiny" není primárně záležitost tvůrčí x netvůrčí. Existuje zákon, jehož požadavkům je třeba dostát, a projektant nemá moc možností, jak se s tím poprat. Může použít jiný materiál zdi - jenže všechny jsou dražší, mnohé se kradou a o sklo se zabíjejí ptáci. Může navrhnout místo zdi val se zelení - jenže zdi stačí 20 cm pozemku, val potřebuje několik metrů ... a dalo by se pokračovat.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 13:54:39    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Existuje zákon, jehož požadavkům je třeba dostát, a projektant nemá moc možností, jak se s tím poprat.
Na této základní úrovni o tom vůbec nepochybujeme, to je jasný fakt. Ovšem obhajovat tímto zločin proti přírodě nelze! Jisteže jsou lidé, kterým to nevadí - dostmožná, že uprostřed podobných zdí (možná i mentálních) vyrostli. Dotaz ale mířil k diskutérům, ne projektantům.

může navrhnout místo zdi val se zelení
Jo a proto také můžeme vidět PHS přímo pod svahem atd.

Naposledy pro tupé: Nikdo tady ANI SLOVO nevyřkl proti inteligentním opatřením jako PHS v Klášterci nad Ohří u druhé koleje. Ta jistě smysl má. Hladový zdi v pustinách nikdy, to je jen legalizovaná krádež betonové lobby.
Ta by byla určitě schopná prosadit kompaktní PHS v KV od PZS v km 188,8 t140 nad Rolavou až někam do Dvorů za Kaufland. Že v tak velkém městě je navýšení/rozdíl hlukové zátěže v této oblasti od dráhy naprosto minimální už nikdo řešit nebude. Zabetonujem všechno.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2711
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 13:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Je ovšem otázka, jak se tomuto zákonu dostojí, pokud někde v polích máme zeď, která před zástavbou akorát zmizí - takové příklady na Plchu najdeme.

W: Když je to odůvoditelné decibely, budiž. To ale asi nebude případ PHS v zářezu a podobných perel. Nehledě na to, kde ty decibely vznikají, a kam se pne PHS - a jak je obvykle třeba u zastávky nízká, takže barákům člověk čumí do oken - načež se před lesem nebo na poli zvedne do výšky - tam asi okna vlaku dělají větší kravál.

Jinak taky by mě zajímalo, jestli je programování tvůrčí. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 14:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
takže křoví u přejezdů kde je PZZ v podstatě nevadí. Je to tak správně?

A pokud je ve zdi stejně díra, protože bejt zeď přímo na přejezdu tak tam nemusí bejt přejezd, navíc ca. 100 a více m od nejbližších baráků, které jsou navíc u silnice co zeď nemá a pokud fouká od SZ tak tam je násobnej hluk z dálnice sco PHS sice má ale na tu vzdálenost jsou k hovnu - pak zabránění ve výhledu je totální prasečina. O tom že to vede řidiče k nečumění na přejezdech obecně "protože stejně ani na těch novejch tam není vidět" nemluvě.

A na Op bych se nechtěl vůbec spoléhat. Op podepiswuje jenom člověk a klidně může ve víru dění zapomenout než k přejezdu dojede. To je stejný jako svatba v Hlupočepech a přejezd krytej červenou.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3011
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 15:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: ale nejlepší možné řešení v rámci daných pravidel, norem a peněz
Hm, a když se o něco takového snažil v Libni situovací komisař, tak tu od některých dostal držkovou, že zkrátil kolej u perónu...

W: zločin proti přírodě
Zločinem je zde co? Že se zvířata nedostanou na trať, takže se nemohou svobodně nechat přejet vlakem...?

Netvrdím, že se mi PHS kdovíjak líbí, ale obávám se, že moc lepších řešení asi není. Koneckonců se začínají objevovat i na novostavbách v cizině nebo se dodatečně osazují na starších stavbách (z mimo dráhy namátkou třeba D1 u VelMezu)

Dokonce bych spatřoval i jednu jejich výhodu: na trať se dostane výrazně méně listí, než když mi čouhaj větve až do profilu.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 16:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proti zvířatům jsem viděl u silnic takový levnější záležitosti... :-)



Mě už teda, ještě před touhle debatou, napadlo, že dát tam ještě jedny panely navrch, tak je vyřešená i zimní údržba. :-) Podzimní mě nenapadla, pravda, tak divoké sny nemám. :-) Na druhou stranu, s blbě umístěným stromem (blíž zdi, vyšší les) to listí napadá do betovoného profilu a s každým vlakem se bude mlýt jenom v tom profilu, místo aby odlétlo zase dál, pryč. Když už jsme u těch lesních PHS. :-)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 16:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Hm, a když se o něco takového snažil v Libni situovací komisař, tak tu od některých dostal držkovou, že zkrátil kolej u perónu...

Možná že se o "nejlepší možné řešení" snažil, ale nějak se mu nepovedlo. Držková asi nebyla za snahu, ale za výsledek.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 16:51:30    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej a TZ: zvláště když se pak ukázalo, že se s těmi návěstidly mohlo hnout i na druhou stranu, čili by peron v Libni zůstal nezkrácený...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3017
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 20:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.: A s Lc6 by šlo hnout taky, aby se (hlavně v noci, kdy není vidět na šíny) nevydávalo za Lc2...?
Co tak slyším reakce fírů, tak jsou se zdálky viditelnými návěstidly maximálně spokojeni.

Mmch, jak to vlastně vypadá s 3. stavbou...? Zatím jsem cosi zaslechl akorát o ranžíru...
Mimochodem jsem viděl Kasme-ho fotky z výstavy Městského okruhu a jedna z variant podtunelovává libeňské zhlaví východně od dnešní Spojovací. To by se dělal hloubený tunel na etapy nebo jak...?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3428
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 09:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pouze o kšeft a zprasení krajiny a životního prostředí odůvodňované

A co třeba takhle sundat ještě trolejové vedení, to taky přeci hyzdí krajinu. Kde je to správné už ano/ještě ne?

Já neříkám, že se mi PHS líbí, ale nevidím to prostě tak militantně.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3429
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 09:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Držková asi nebyla za snahu, ale za výsledek.

Kterýžto je kolikrát dán výchozími podmínkami řešení, kdyněkdo chce pomalu kulatej čtvereček.

Já to už delší dobu řeším, tak že si věci nechám vysvětlit a držkuju pp až potom.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 527
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 10:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


A co třeba takhle sundat ještě trolejové vedení, to taky přeci hyzdí krajinu. Kde je to správné už ano/ještě ne?


Davat vedle sebe PHS a trolej ve smyslu vlivu na krajinu je hodne zoufalej ulet.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 14:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: Není dán výchozími podmínkami (pokud tyto nejsou dány blbě, což je ovšem možné). Vzhledem k tomu, že v té Libni po kolejích do TGM vůbec nic a i směr hlavní jen naprostá menšina (TIS dokud jezdí, EC-260 dokud nestíhají) nebude projíždět, není důvod na to návěstidlo bůhvíjak dopředu vidět. Naopak je sakra důvod nebýt jeho polohou ovlivněn při zastavování (což jde ruku v ruce s požadavkem na vyšší využití západního konce perónu, kdežto je podchod), neboť zastavovat tam bude skoro všechno.

Náklad tudy nejspíš nepojede a Sv ONJ-TGM jede stejně 60 (pokud nejede po jižním objezdu nebo úvratí přes PHL). EC-260 zastaví s největší pravděpodobností již 2011. Takže se tu bavíme o té viditelnosti z dálky akorát pro TIS jednou za 2 hodiny, dokud nebude zrušen (což taky nemusí tak dlouho trvat, neb komerčně je neúspěšný a objednat ho z MD v dnešní podobě není logicky vůle). A TIS asi na výstrahu nepojede zrovna dvakrát často...

Takže tady je to evidentně něčí špatná práce nebo špatné podklady.
Simon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.99.102
Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 18:46:14    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo pomalých jízd na chebským zhlaví žst. Stříbro, vlaky díky tomu nabíraj +8-10 minut tím padém se ani pořádně nevykřižujou v planý, mno optimalizace mně zatim docela děsí.
Petura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 12-2005
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 11:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simon:
EŽ řízli výhybku s přestavitelnou srdcovkou, proto je zavedena pomalá jízda, došlo k utržení čelistových závěru a poničení jazyka
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 07:46:36    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: projektant tvrdí, že ano.

K debatě o ochraně před hlukem je zajímavý článek ve čtvrteční (22.10.) MF Dnes, týkající se D1 v Běchovicích.
http://zpravy.idnes.cz/bechovicim-vadi-dostavba-prazskeho-okruhu- pohrbila-by-je-zaziva-p8n-/praha.asp?c=A091022_125342_praha_lpo
Vztaženo na železnici, bude ještě více PHS, umělých tunelů, některé úseky (zejména v Praze) budou fakticky nerekonstruovatelné...
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 07:58:31    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej k Libni: na "3. stavbu" (přesmyk) běží změna územního plánu, před dvěma týdny s jejím návrhem zadání vyslovila souhlas Rada HMP. Projektová příprava (PD, PS) neběží. Sice v různých plánovacích tabulkách jsou u ní pro realizaci roky 2013-15, ale není v OPD, čili nejspíš 2016+.

Zhlaví ranžíru (bývalá 2. stavba) by se mělo dodělat příští rok, ale není finančně kryté (stavba je placena jen ze SFDI), čili taky nemusí být.

Podjezd okruhu: nevím nic bližšího.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3022
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 08:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAF 7:46 - Ano co...?
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 11:16:59    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Že šla všechna ta návěstidla posunout o něco směrem západním (proti původně projektované poloze), přičemž by byla dodržena předepsaná viditelnost.
Bilas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 18:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://domaci.ihned.cz/c1-38856430-megaprojekt-tunelu-praha-berou n-je-v-ohrozeni-stoji-prilis-mnoho
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3442
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 10:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netvrdím, že se mi PHS kdovíjak líbí, ale obávám se, že moc lepších řešení asi není. Koneckonců se začínají objevovat i na novostavbách v cizině

Já jsme si v Po a Út prohlížel stavby patřící správci žabožroutské drážní infratruktury a PHS tam jsou třeba na běžné trati postavené už před 20 lety. Akorát jsou vyšisovaný, často porostlý všelijakým břečťanem ap. takže to lidské oko tolik neprovokuje.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 01. listopadu 2009 - 10:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavba tunelu do Berouna je ohrožena
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 01. listopadu 2009 - 12:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad tunel do Berouna: Tohle není o tom, zde to je drahé nebo ne (drahá bude taková stavba v 99% případů vždy), ale o tom, zda je potřeba. A tady ta potřeba je naprosto akutní (již před 5 lety bylo pozdě).

Když dokážkou Španělé vylobovat miliardy EUR na své VRT megaprojekty jako třeba Tunel de Pajares, LAV Levante a další, proč bychom je neměli získat i my?

Problém je, že naši europoslanci patří mezi nejméně aktivné v celé EU a že naše vlády jsou s výjimkou té současné úřednické, bandy zbabělých sráčů, křečí tam tak nějak sedí, nemají vizi a vůbec se nazajímají o to, co je za hranicemi naší země. Protože bez znalosti celoevropských problémů se žádná koncepce nikdy dělat nedá.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Cheminot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 02. listopadu 2009 - 08:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tunel: Potřebný je možná jako doplněk chybějící kapacity 171, výhledově především v úseku Pha-Chechtákov - Řevnice za předpokladu, že bude opravdu potřebné protáhnout více jak 2 páry dálkových tras a do toho 15 minut Os (pokud se takt zkrátí např. na 10´, doplněk kapacity nutný). Současně by i ve špičce měla projet alespoň nějaká trasa nákladní. Když by tunel zatím nebyl, tak Politaví bude jezdit spokojeně dál busem a prd se stane. Pokud by tunel měl být, rázem tu máme další vláčky navíc, ale zatím jen fiktivní (spíš gener pro tunel). Budou sice rychlé (nikoli 10 minut - leda, že naskočíte/vyskočíte za jízdy, hodně rychlé jízdy :-), kolem 15 minut Chichi - Beroun), ale aby byly také zajímavé skrze Kč (v té době už spíš Éčka), pokud by bus nebyl násilně uťat, atd.

Jak již bylo řečeno - hlavním argumentem pro "koridorový" tunel je ona kapacita, pokud vůbec bude potřeba. A když tunel, tak se pojal jako zárodek VRT, byť v současném pojetí pro výhled max do 250 km/h (ne 300 žjo). Kačenky - 33 mld. by bylo lichotivých... Možná by na to prodražení bylo, kdyby se nesály kačenky navíc z každé stavby souvisejícího 3. TŽK - jeden hodnocený balík. Proč skoro 25 km tunel - lahodící sklony - proč? Protože nákladní doprava dle původních vizí. Netřeba - těžká nepojede (vhodná do tunelu možná, když zaplatí dražší DC a vytrhne ji drobná časová úspora), zůstane na 171 a pro dosažení v=250 stačí víc = možná část povrchová, byť "pozemci" :-). Pokud někdo špekuluje nad tím, že větší sklon = víc šťávy, ano, ale tunel = taky víc šťávy neb odpor hlavně ve vyšších v. Navíc že zrovna tímto směrem povede košér VRT - to už asi není tak jednoznačné, páč budem rádi za VRT nach Dresden, pokud vůbec v celé trase. Oba směry luxus. Možná postačí ve výhledu fofr trať něco ve stylu DMB. Vše záleží ale hlavně také na Germánii - bez ní si můžem výrazněji hrát tak s úsekem Pha - Plz.

Tunel vs vozidla - no comment.

Toť jen útržkem. Třeba se někdo rozepíše víc ;-).

Aby to nebylo tak vážné, tak myšlenka závěrem. Třeba tunel musí být, stejně jako musel být na Ferdinand bahn a jestliže jím má v budoucnu počínat VRT, tak se musí co nejvíc VRTat ;-).

(Příspěvek byl editován uživatelem Cheminot.)
Cheminot
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1925
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 08:37:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když dokážkou Španělé vylobovat miliardy EUR na své VRT megaprojekty jako třeba Tunel de Pajares, LAV Levante a další, proč bychom je neměli získat i my

Páč mezi Plzní a Prahou vlakem cestuji poměrně často, osobně bych byl raději za vylobbování miliard na obnovu vozového parku a stanic (zejména přestup vlak/tramvaj v Plzni). Jestli budu v centru Prahy za 1,20 či 1 h mi už fakt netankuje, jako skutečnost že prehistorická souprava ČD byla opět zasviněná, netopící atd.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 08:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vyřeší výběrko na dopravce, za stejné kompenzační peníze to může být novější (třeba 10 - 15 let staré) a čisté.
Sopko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 20:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S ohledem na to, že autobusy zvládnou po dálnici relaci Zličín - Plzeň za 50 minut, je zrychlení na železnici oproti 1:45 hod. mezi 2 největšími českými městy žádoucí. Navíc pražská příměstská doprava obecně naráží na hranu kapacity a zrovna v údolí Berounky, kde silniční spojení s Prahou nic moc, je velmi atraktivní.
Takže tunel rozhodně ANO, jsou to jedny z mála rozumně investovaných peněz do železnice - narozdíl od pochybné optimalizace Beroun - Rokycany kde se za mld. Kč překládají koleje o dvacet metrů...
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 21:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S ohledem na to, že autobusy zvládnou po dálnici relaci Zličín - Plzeň za 50 minut, je zrychlení na železnici oproti 1:45 hod
Ono srovnávat Zličín-Plzeň a Praha hlavní nádraží-Plzeň je značně nefér...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 22:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sopko, jen taková lingvistická nuance: česká města není totéž, co města v Čechách
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2702
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 22:49:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba Karlovy Vary, ač jsou město v Čechách, nejsou české město :-)
Sopko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 08:08:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přiznám se, že ač narozen již dříve, poprvé v životě slyším o tom, že Karlovy Vary nejsou české město. Ony jsou už ruské? Myslel jsem samozřejmě všem uznávané členěné Čechy Morava Slezsko a z tohoto členění je Plzeň skutečně druhé nějvětší české město.

K té jízdné době Plzeň - Zličín. Ono samozřejmě záleží na tom, kam v té Praze jedu. Protiargument by mihl být, že srovnávat čas na až hlavní nádraží je také nefér, protože tam bydlí jenom homeless a stejně většina lidí přestupuje. Ale pokud budeme brát cíl centrum, tak připočtěme další 2 minuty na přestup 3 minuty čekání a 20 minut jízdy béčkem a stejně současný vlak není schopen konkurence
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 09:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Druhé největší české město je Brno, protože adjektivum český primárně označuje souvislost s českým národem, nebo českým státním územím. Holt to čeština nemá vyřešeno tak dobře jako němčina, která rozlišuje böhmisch a tschechisch.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 10:02:16    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: přestaňme slovíčkařit... Ano, Plzeň je druhé největší město v Čechách, zatímco druhé největší české město je skutečně Brno.
P.S. Čeština může rozlišovat pomocí výrazů Čechy a Česko.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 10:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Čeština může rozlišovat pomocí výrazů Čechy a Česko.
Jistě, adjektivum k Čechy je český, zatímco adjektivum k Česko je český. Rozdíl na první pohled
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 12:47:24    Odkaz na tento příspěvek  

Odstartovala rekonstrukce trati Rokycany-Zbiroh.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=257&r=mfzapadcech&c=1283868
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4798
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 15:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls + Sopko - jo, Karlovy Vary jsou prvním ruským městem v EU ...
Můj plat je natolik vysoký, aby mohl být pravidelně snižován.
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 21:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té jízdné době Plzeň - Zličín. Ono samozřejmě záleží na tom, kam v té Praze jedu. Protiargument by mihl být, že srovnávat čas na až hlavní nádraží je také nefér, protože tam bydlí jenom homeless a stejně většina lidí přestupuje. Ale pokud budeme brát cíl centrum, tak připočtěme další 2 minuty na přestup 3 minuty čekání a 20 minut jízdy béčkem a stejně současný vlak není schopen konkurence
To jistě ano, pokud tedy bereme jako srovnávací kritérium pouze jízdní dobu Praha-Plzeň. Na druhou stranu vlak obsluhuje i města mezi Prahou a Plzní.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.58.164
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 10:28:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tak pánové, musím se vyjádřit. Samozřejmě, že věta: "Druhé největší české město je Plzeň." je správná. Tak nevím o co vám jde? Adjektivum český bylo snad jako první používáno od slova Čechy. Aplikace češský pro Moravu a (Moravské Slezsko) je novum. Pokud byste třeba v roce 1913 napsali, že druhé největší české město je Brno, asi by se vám vysmáli.
Jsem rád, že zde mnozí znají rozdíly výrazu Čechy a Česko. I když je smutné, že to tak dlouho trvalo. Přitom minimálně od 1.1. 1969 jste si na to Česko zvyknout mohli. V jazykových slovnících pro Českou (Socialistickou) Republiku funguje již desítky let.
Koo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.191.225
Odesláno Sobota, 14. listopadu 2009 - 19:14:03    Odkaz na tento příspěvek  

Je propojeno z Plané u M.L. do Chodové Plané a z druhé strany z Kynžvartu do M.L. Zatím stavebně.Bude se prodlužovat výluka
Peta303
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1203
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 14. listopadu 2009 - 23:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem v RO, PHS je skutečně v celé délce celistvá bez jediného prostupu (pěkná prasárna, už se "těším", až u ostrovního nástupiště zahoří např. eso, to se rozpadne dřív, než se zdemoluje zeď, aby se k tomu hasiči mohli dostat, stejně tak je nemožná případná evakuace lidí při zablokovaném podchodu nebo strany k budově...

Dost pochybuji o tom, že to schvalovaly složky IZS (jsem si téměř jistý, že se nemohly ani vyjádřit, stejně jako obyvatelé nad tratí, kteří by místo zdi uvítali ponechání stromů).

Zeď v této podobě skutečně vymyslel magor, který místo mozku použil peněženku. :-(

Stejně tak logika hlídání přechodu jedné koleje, abych se blátem probrodil ke spoře osvětlené frekventované a zablácené a kluzké silnici, přecházel na rohu a šel ještě hůř osvětleným podjezdem s hlubokými loužemi. Když už tam je člověk, který to hlídá, to už by cestující mohli přecházet ty dvě přímé koleje i na druhou stranu, kde projíždí jen nízkou rychlostí zastavující či rozjíždějící se rychlík (stejné riziko, jako na druhé straně), ještě pomaleji jedoucí 810 a 814 nebo krokem stavební vlaky. To by ale zeď nesměla být v celku, stejně jako lidi nas*aní, že mají cestu o dobrých deset minut delší, špinavější a nikdo mi nevymluví, že nebezpečnější.

Nakonec dostavba v prosinci je krajně nereálná (aspoň podchod už by ale bezpodmínečně měl být použitelný - na ten byl termín 17.11.)!

(Příspěvek byl editován uživatelem peta303.)
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 15. listopadu 2009 - 11:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak logika hlídání přechodu jedné koleje, abych se blátem probrodil ke spoře osvětlené frekventované a zablácené a kluzké silnici, přecházel na rohu a šel ještě hůř osvětleným podjezdem s hlubokými loužemi. Když už tam je člověk, který to hlídá, to už by cestující mohli přecházet ty dvě přímé koleje i na druhou stranu, kde projíždí jen nízkou rychlostí zastavující či rozjíždějící se rychlík (stejné riziko, jako na druhé straně), ještě pomaleji jedoucí 810 a 814 nebo krokem stavební vlaky. To by ale zeď nesměla být v celku, stejně jako lidi nas*aní, že mají cestu o dobrých deset minut delší, špinavější a nikdo mi nevymluví, že nebezpečnější.
Nu a jak jinak bys zorganizoval stavbu ty? Mně současný stav také dvakrát nevyhovuje, ale pár měsíců to přežiju s tím, že to pak bude několik desítek let klid.
Peta303
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 15. listopadu 2009 - 15:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Průchod ve zdi (jenž by tam měl zůstat přinejmenším pro IZS), umožnit přechod kolejí i jižním směrem a maximálně se snažit o co nejrychlejší zprovoznění hlavního podchodu.

I takovéto "drobnosti" ve velkém od ČD odvádějí zákazníky.
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 15. listopadu 2009 - 15:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Průchod ve zdi (jenž by tam měl zůstat přinejmenším pro IZS), umožnit přechod kolejí i jižním směrem
Chápu, že by to bylo dobré, ale mám obavu, jestli by si zase někteří vykukové nekrátili cestu.

I takovéto "drobnosti" ve velkém od ČD odvádějí zákazníky.
Je bohužel trpkou pravdu, že o zákazníky ČD nejde skoro vůbec...
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 15. listopadu 2009 - 23:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda pánové, já jsem asi opravdu naivní. Včera jsem absolvoval cestu z Mariánských Lázní do Prahy a těšil jsem se, jak se cestou z Plané do Plzně svezu po nové trati...předpokládal jsem, že je celý úsek z Plané do Stříbra hotov. Ale co ten kus mezi Pavlovicemi a Svojšínem? To se to celé bude zase za dva roky zavírat? No tak, to máme opravdu velmi rychlé stavební tempo. Ach jo!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 16. listopadu 2009 - 10:04:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco ze včerejších Rokycan. Transportní vlak s jedním z "Mesršmitů", zřejmě do Cerhenic, mi těsně unikl, takže netuším co to bylo za číslo.



a pak jako bonus pár obrázků z nedostavěné Strousbegrovy dráhy mezi Zbirohem a stanicí Zbiroh.

Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3472
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. listopadu 2009 - 10:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad peta 303: Dost pochybuji o tom, že to schvalovaly složky IZS (jsem si téměř jistý, že se nemohly ani vyjádřit, stejně jako obyvatelé nad tratí, kteří by místo zdi uvítali ponechání stromů).

- Kdyby to bylo proti požárním předpisům, tak to nezkolaudujete, stejně jako kteroukoliv jinou stavbu. Zajímavý, je že u nás PO řeší přístup k činžákům a panelákům, ale v Rokycanech by neřešila přístup k nádraží. Kór uvážíme-li existenci "složky dráhy" zvané drážní hasiči. Docela divný, ne ?
- Na kácení dřevin se opravdu nepotřebujete ptát sousedů. Lidi ze sousedství tam patrně taky nechodí třeba uklízet listí. Moje empirická zkušenost víc jak 20 let pobytu v baráku se zahradou mi navíc říká cosi o tom, že souvislé dřeviny (nikoliv izolované stramy, ale třeba tůje či živý plot´v zapojeném hustém porostu) zachytí třeba dost prachu ze silnice, ale hluk kdovíjak netlumí.


To by ale zeď nesměla být v celku, stejně jako lidi nas*aní, že mají cestu o dobrých deset minut delší

Kdo ? Lidi, který doteď lezou kolejištěm a znich minimálně 3/4 nikam necestuje, pouze si nezákonně krátí cestu přes zařízení zvané nádraží, protože jsou líní jít podjezdem 150 metrů od budovy ?
Tomáš180
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 7-2008

Odesláno Pondělí, 16. listopadu 2009 - 15:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Máš vyfocen také viadukt Strousbegrovy dráhy přes pražské zhlaví stanice Zbiroh? Podle mě je pravděpodobné, že ho zboří...
Než si lehnete na koleje, ujistěte se že není výluka!

Trať 180 Plzeň - Domažlice - Furth im Wald
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 16. listopadu 2009 - 15:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nezákonně krátí cestu přes zařízení zvané nádraží, protože jsou líní jít podjezdem 150 metrů od budovy?"

Krátit si cestu je lidské. 150 metrů x 5 dní v týdnu x cca 250 pracovních dnů v roce x 20 let, to už je nějakých kilometrů. Často je lepší zkratku legalizovat, než ji zatarasovat. V případě nádraží se dá legalizace udělat tak, že se podchod k nástupištím protáhne pod kolejištěm na druhou stranu.
Žlutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 16. listopadu 2009 - 17:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Transportní vlak s jedním z "Mesršmitů", zřejmě do Cerhenic, mi těsně unikl, takže netuším co to bylo za číslo.

003
Velkou knihu přírody mohou číst jen ti, kteří rozumějí jazyku, jímž byla napsána. A tímto jazykem je matematika. (Galileo Galilei)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1963
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 18. listopadu 2009 - 08:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Tomáš180: Už jsem nestíhal k němu dojít, navíc začínala být tma. Ale někdy v zimě si hodlám udělat podrobnou průzkumnou výpravu po jejích stopách.....
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.58.164
Odesláno Středa, 18. listopadu 2009 - 09:49:31    Odkaz na tento příspěvek  

Už se těším až se zaqčne dělat taky plzenský uzel, protože je v devastovaném stavu.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2785
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. listopadu 2009 - 10:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj, celý takový otevřený, nikde žádná protihlukovka... :-)