K-report
 

Archiv do 15. ledna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě 240, 244, 245, 246, 247 a 248 » Archiv do 15. ledna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 04:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku jsem povolil uzdu své fantazii a s využitím myšlenek z diskuse jiných uživatelů z "GVD obecně" jsem dal dohromady, jak by se dala zorganizovat rychlíková doprava v oblasti kraje Vysočina, s návaznostmi do ostatních krajů. Součástí je i moje představa pro trať z Okříšek do Znojma. Z návrhu vyplývá solidní spojení Znojma s Prahou s jediným přestupem v Havlíčkově Brodě a jízdní dobou cca 4 hodiny, což není o moc delšé jízdní doba než u autobusů!
Jak vyplývá už na první pohled, tak nejde o návrh, který by bylo možné realizovat již dnes, ale kdyby se realizovalo pár docela důležitých projektů a nasadila vozidla, která dobře vyjedou kopce na Vysočině a mají dostatečnou dynamiku jízdy (což je stejně do budoucna nutností), tak...
application/octet-stream
Vysočina a okolí.xls (110.1 k)
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 13:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Trať 240, pokud vím, má projít zdvojkolejněním do Zastávky a elektrifikací do Rapotic. (V 1.fázi) I po rekonstrukci však stále nebude kvůli sklonovým poměrům příliš vhodná pro nákladní dopravu. Pod Rapoticemi se ten vizionářský tunel, o kterém se tu kdysi doufám z legrace psalo, nikdo nepostaví.:-)
Myslím, že se neprůchodným stává hlavně Brno, tzn. že se hledá trasa, která by se mu aspoň z hlediska nákl. dopravy vyhnula. Je na tom zainteresováno asi víc subjektů než jen vámi neustále zmiňované OBB...
Myslím, že není dobré bránit se pokroku, zvlášť v době, kdy ještě velké peníze posílá EU a kdy se dá již uvažovat o soukromém financování některých projektů.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 13:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David píše:
kdyby se realizovalo pár docela důležitých projektů a nasadila vozidla, která dobře vyjedou kopce na Vysočině a mají dostatečnou dynamiku jízdy (což je stejně do budoucna nutností), tak...}

To je úsměvné. Sledujete, s čím jezdí ČD?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 14:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je úsměvné. Sledujete, s čím jezdí ČD?
Ano sleduju. A stojím si za tím, že do budoucna je to neudržitelné. Ani rekonstrukce typu 854 nebo 814 nevydrží věčně, a jak tu bylo před časem zmíněno, tak nějaká ta vozidla by mohla být pořízena výhodněji za pomoci fondů EU.

A pokud bych měl navázat na myšlenky jiných autorů ze sekce "GVD obecně", podle kterých by (a svůj smysl to má) nemusely jezdit zastávkové vlaky v oblasti Vysočiny na tratích 230 a 250, a také na 225 za Horní Cerekví (města obslouží rychlíky, vesnice autobusy), tak těch vlaků, co by objednával krajský úřad, by hned bylo méně, ale o co by jich bylo méně, o to by mohla být lepší vozidla.

Ale z těch jízdních dob, co jsem tam uvedl, by byla potřeba asi vozidla typu Desiro na rychlíky Jihlava - Pardubice (dle návrhu pana Tomáše Záruby ze sekce GVD obecně, uvedl jsem je v intervalu 2 h celodenně), no a potom něco lepšího na kopce na trati č. 224, kde má Regionova co dělat, aby vyjela ten největší kopec.
Ale tou hlavní věcí, kterou jsem chtěl uvést, bylo, v návaznosti na předchozí diskusi, jak by mohla vypadat osobní doprava na trati č. 241, aby byla dostatečně rychlá, a aby byly dobré návaznosti v Okříškách i ve Znojmě.

..Sledujete,...
A můžeme si tykat, ne?
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 15:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, tykat si můžem...
Já myslím, že situace u ČD je neudržitelná už teď, nejen do budoucna. Řešením jsou výběrová řízení, vypsané kraji, viz.Liberec
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 17:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať 240, pokud vím, má projít zdvojkolejněním do Zastávky a elektrifikací do Rapotic. (V 1.fázi) I po rekonstrukci však stále nebude kvůli sklonovým poměrům příliš vhodná pro nákladní dopravu. Pod Rapoticemi se ten vizionářský tunel, o kterém se tu kdysi doufám z legrace psalo, nikdo nepostaví.:-)

Ach jo :-( Tak ještě trošku jinak.Přece tady nemluvíme o úseku Brno-Zastávka-Okříšky.Ano do Zastávky je jasné zdvojkolejnění a do Rapotic se brzy začne drátovat,ale to se přeci absolutně netýká vysněné nákladní relace ...-Retz-Znojmo-Okříšky-Brod-Kolín-... Pokud sem mluvil o malé propustnosti tratě 240 pro tento nápad,tak sem samozřejmě měl na mysli úsek Okříšky-Jihlava,kde se sice plánuje elektrizace,ale ta sama o sobě kapacitní problém zde neřeší.O plánovaném zabzař na této trati nechci spekulovat.

Myslím, že se neprůchodným stává hlavně Brno..
V rámci brněnského šachování s nádražím snad dojde ke zlepšení i v tomto ohledu :-)

která dobře vyjedou kopce na Vysočině a mají dostatečnou dynamiku jízdy (což je stejně do budoucna nutností
Snad se toho dožiju :-):-)

nemusely jezdit zastávkové vlaky v oblasti Vysočiny na tratích 230 a 250, a také na 225 za Horní Cerekví (města obslouží rychlíky, vesnice autobusy), tak těch vlaků, co by objednával krajský úřad, by hned bylo méně, ale o co by jich bylo méně, o to by mohla být lepší vozidla.
Tento postup by byl řešením.Ale nechápu,jak někdo může přijít s nápadem na zastavení nebo omezení regionálních vlaků na 225(Ji-HC).
1.Neexistuje 100% souběžná silnice.
2.Silnice jsou v nevalném stavu a dopravu by určitě neurychlily,spíše na opak.
3.Za Jihlavou městem není vyjímkou na vlak cca 70 lidí,což bus prostě nepobere a lidi se tím pádem vyženou na IAD
4.Silný výstup a nástup je v Rantířově a to celoročně (ono se to z mapy nezdá,že by to mohl být "silný bod",ale je to tak).Navíc Rantířov je nádraží i pro nedaleký Rounek,čili bychom museli řešit několik autobusů a ne jenom jeden,což by nakonec vyšlo kontraproduktivně.
5.Prostě je to blbost.Když šetřit,tak někde jinde.Tato relace patří mezi oněch pár na Vysočině,které smysl mají.Což o relacích na 230 a 250 říct už tak jistě nemohu.

Jinak sem pročítal tvoje nápady v xls (zatím jen tak letmo,protože nemám čas) a vypadají dobře :-)
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2270
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 17:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že se neprůchodným stává hlavně Brno..
Já si myslím, že hodně neprůchodným se stává úsek Brno - Vranovice. Poměrně silná příměststká doprava a často jedoucí rychlé vlaky, a trať je "jen" dvoukolejná a navíc je mezi dvěma stanicemi, kde by pomalejší vlaky mohly vyčkat průjezdu rychlejších, i 10 km (Modřice - Hrušovany - dáno někdejším zrušením žst. Rajhrad).
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 18:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Třeba na trati č. 199 byla při "modernizaci" bez náhrady zrušena hláska Vyšné, takže nyní je tam 13 km dlouhý mezistaniční úsek Nové Hrady - České Velenice.
Neplánuje se tam třeba AH nebo AB?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2272
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 11. ledna 2009 - 19:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šotouš Kuba: Neplánuje se tam třeba AH nebo AB?
Před časem se o tom diskutovalo v "Tratích v jižních Čechách a prý ne". Ale je fakt, že teoreticky by to asi ještě šlo, protože pořád nejsou modernizované Velenice.
Ale i kdyby tam to hradlo nakonec bylo, tak pořád zůstává několik "kocourkovských" kroků, jako již uvedené zrušení manipulačních kolejí v Nové Vsi a v Jílovicích, jakož i zbytečně velké nástupiště v Jílovicích (stanice v podstatě v lesích), anebo plánované zakončení jedné z kolejjí u 2. nástupiště v Českých Velenicích zarážedlem, což zkomplikuje obracení u nevratných souprav.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2114
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 12:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Prostým pohledem k tabulce (navíc zdálky bez místní znalosti):

225: Z pohledu jihu Čech "musíte" stihnout křižovat v Kardašce. Nestíhání přestupu od Pardubic do Budějc by mělo řešit nějaké svižnější vozidlo na R-238.

241: Spíše bych se snažil o křižování ve Starči a dojel do Znojma na celou.

Uzel ve 30 spíše Jihlava město než Jihlava. Nevýhodou ale je nepřípoj z 225 do Znojma.

224: Jezdit do Tábora na "půl" je dost na houby, rychlíky jsou a ještě velmi dlouho budou kolem celé, podobně ostatní regionálka.

JD na 240 mi přijdou poměrně vykradené i při budoucích drátech.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2280
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 13:11:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Z pohledu jihu Čech "musíte" stihnout křižovat v Kardašce.
Psal jsem "po realizaci projektů", tedy i nové trase z Veselí do Budějic. Pak by stačilo křižování ve Velkém Ratmírově a ČB by se v celou taky stihly. A v tu dobu by existoval i uzel v Táboře o půl.

JD na 240 mi přijdou poměrně vykradené i při budoucích drátech.
Myslím, že TR 60 km/h je na 240 od Okříšek dál jenom kvůli spoustě přejezdů, co jsou jenom s křížem. Když se vyřeší tohle, dají se adekvátně vylepšit i jízdní doby.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 15:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ve Velenicích se najde mnoho dalších kolejí, který nejsou kusý a při dostanečně dlouhým pobytu (20 minut) se dá objet i souprava na kusé koleji. Když bude na té kusé koleji spojka na sousední kolej, tak bude objíždění naprosto běžným způsobem, jakoby tam ten šturc nebyl.
Co se týče zrušení manipulačních kolejí, pokud byly dlouhodobě bez využití, nevidím problém ve zrušení, protože výhybkám nesvědčí, jsou-li pojížděny jen jednostranně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Šotouš_Kuba.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 16:22:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když bude na té kusé koleji spojka na sousední kolej, tak bude objíždění naprosto běžným způsobem, jakoby tam ten šturc nebyl
Obávám se, že tam žádná taková spojka nebude.

Co se týče zrušení manipulačních kolejí, pokud byly dlouhodobě bez využití, nevidím problém ve zrušení,
To je možné, ale nejsem si jist, jestli to byl zrovna případ těchto dvou stanic. A takto je jasné, že už se tam nikdy nic nakládat nebude, i kdyby po tom poptávky byla.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 18:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Tam už žádný manipulační koleje nezbyly?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 19:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli myslíš v Nové Vsi a v Jílovicích, tak opravdu "nezbyly".
No a abych se obloukem vrátil k tématu této diskuse, tak dodávám, že kdyby náhodou eventuálně mělo dojít k elektrifikaci tratě č. 241, tak bych se bál, aby k podobným "úpravám" nedošlo v některých stanicích na této trati.
A_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.111.1
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 22:53:37    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že se neprůchodným stává hlavně Brno..
V rámci brněnského šachování s nádražím snad dojde ke zlepšení i v tomto ohledu

Evidentně jste projekt ODSunu ještě neviděl. Doporučuji se posadit a návrh si prohlédnout (v tomto pořadí).

Návrhy JŘ od Davida:
...kdyby se realizovalo pár docela důležitých projektů...
Mezi důležité projekty bych zahrnul nové spojení Pce hbf. - Chrudim mimo Rosice.

Jaký je důvod pro rychlíky na 230+250 po hodině, zatímco na 240 jsou jen po dvouhodině? Vždy, když jsem jel rychlíky Pha - HB - Brno, byla obsazenost nic moc ... spíš nic, než moc.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 22:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A_S: Jaký je důvod pro rychlíky na 230+250 po hodině, zatímco na 240 jsou jen po dvouhodině?

1. V souvislosti se zrušením zastávkových vlaků na 230 a 250 mezi Čáslaví a Tišnovem. (snad kromě přímých zastávkových vlaků Zruč - Ledeč - Světlá - Havlíčkův Brod).
2. V návaznosti na návrhy jiných diskutujících v "GVD obecně" (viz bod 1)
3. Protože 240 je pouze jednokolejná, za stávající situace by byl interval 1 h rychlíků a do toho špičkový interval 1 h Os prakticky nerealizovatelný. Za eventuální existence hradel, rozdělujících všechny mezistaniční úseky na 2 oddíly, by to bylo už asi schůdnější, ale asi by bylo obtížné sestavit křižování rychlíků ve vhodných stanicích tak, aby byl dodržen přesný takt.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 23:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco staršího ze znojma a enklávy Kocourů ve Znojmě

Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 08:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: A proč ji časem neudělat z větší části dvojkolejnou? Mám namysli hlavně rovnější úseky např. Třebíc Borovina - Okříšky, atp.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2308
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 08:17:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz_11: Nebyl bych proti, ale zase když si uvědomím reálné možnosti, tak s tímto asi nelze počítat ani v budoucnosti.
Ale na druhou stranu je možné, že v tomto úseku by ani při intervalu rychlíků i zastávkových vlaků 1 h ke křižováním příliš nedocházelo.
Zastávkové vlaky se musejí v takovém taktu potkat někde na půli cesty mezi dvěma většími městy (mezi Jihlavou a Třebíčí tedy v Bransouzích), a rychlíky, jak jsem uváděl výše, by se mohly potkávat v Okříškách, což by mohlo být prospěšné v otázce návazností směr Znojmo.
Puma
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.145.228
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 10:23:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ad A_S:
Ten dokument má v nadpisu napsáno:
STRATEGIE ROZVOJE BRNĚNSKÉHO KRAJE
Brno, březen 1999.
Ale to je stejně jedno,tady to napsany není,bylo to v jiným dokumentu z Brněnského kraje,ale už nevím kde přesně.Pokusím se to najít.
Co se týče té autobusové lobby,nevím jak to je kolem Brna,ale Hevlínka má být zrušena jenom proto,že autobusáci chcou začít jezdit z Hevlína přímo do Znojma a to může znamenat pokles cestujících na trati 246 klidně o 200 za den.Pak se začnou rušit spoje na 246,protože budou mít malou obsazenost a bude to jako lavina.A to je přesně to,o co celou tu dobu jde,konečně si v Brně budou moct přidělat spoje na úkor Znojma.
Ad Happy:Jeďte se podívat do Rakouska na úzká hrdla.200 vlaků na jednokolejce za den je v normě.
V úseku Okříšky-Jihlava si klidně dovedu představit výhybny v každém mezistaničním úseku + autoblok.Při púlhodinovém taktu osobních vlaků pak nebude problém protáhnou 100 nákladů za den.Já vím že to teď vypadá jako science fiction,ale až na SŽDC přestanou mít vliv destruktivní ČD a ČD Cargo,tak takové projekty budou zcela běžné.A to zastavování u každého klacku:Při rekuperaci to bude nepodstatné a na hlavních štrekách taky náklady zastavujou(EC co předjíždí Pn atd.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2313
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:27:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Puma:
Myslím, že 10 let stará strategie není nijak směrodatnou věcí. Byla v takovéto strategii třeba o IDS?
Předpokládám, že právě v souvislosti s integrací význam trati č. 246 v celé její trase poroste. Proč by mělo být něco na úkor něčeho jiného?
No a o přímém spojení Hevlína se Znojmem (autobusovém spojení, které obslouží i obce na této trase) snad také nemůže být pochyb.

Pokud jde o propustnost tratí - spíš než teoretické výhybny Přibyslavice, Přímělkov a Kosov (kde byly kdysi hlásky) bych upřednostňoval prodloužení kolejí ve stanicích třeba až na 1 - 2 km, což by umožnilo letmá křižování (možná i v návaznosti na automatické vedení vlaku, či jak se to jmenuje).
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: mám taky názor, že integrace pomáhá železnici, ale musím se teď zastat Pumy...připadá mě, že někdo chce prostě za každou cenu Znojmo odrovnat, vem si poslední změnu jízdních řádů, podle toho co vidívám každej den, myslím si, že se jim opravdu daří odhánět lidi z vlaků v okolí Znojma, bojím se, že to není neznalostí situace ( to by bylo špatný ), ale že v tom je úmysl toho, aby se mohlo říct, že v okolí Znojma je železnice na nic ( což je ještě mnohem mnohem horší ). Snad ta integrace pomůže...

Jinak k autobusu Hevlín - Znojmo, tak cesta trvá hodinu, pokud by bus na vazoval na vlak v Hrušovanech (s čímž bych počítal při IDS) bude cesta zvládnutá do 45 minut. Teď je to u většiny spojů Zn-Hevlín 44minut a naopak 47minut, takže v podstatě stejně....no uvidíme:-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V úseku Okříšky-Jihlava si klidně dovedu představit výhybny v každém mezistaničním úseku + autoblok.
Vzhledem k tomu,že ta trať je vedená v poměrně složitém terénu na svazích řeky Jihlavy,kde jsou i vysoké náspy,potom mně toto řešení připadá jak sci-fi.Nemáme ještě dobudovanou síť páteřních koridorů,takže miliardy na toto asi nikdo nedá.Nehledě na to,že až se to zadrátuje,tak se provede konzervace (jak u 225) a nikdo s tím už nehne.

Při rekuperaci to bude nepodstatné a na hlavních štrekách taky náklady zastavujou
Je rozdíl zastavovat na koridoru pár krát za štreku a je rozdíl zastavovat na jednokolejce v každé výhybně či stanici.Nehledě na to,že při rekuperaci musí odebrat elektřinu jiná souprava v tom daném úseku.Takže,když ti bude brzdit náklad,tak Taurus třeba dodá do troleje krátkodobě několik kA.Pochybuji,že se najde v tom úseku osobák(jednotka),který by takto velký proud odebrala.A to ani na rozjezd.Takže opět by se valná většina propálila v odporníku.

Hevlínka má být zrušena jenom proto,že autobusáci chcou začít jezdit z Hevlína přímo do Znojma
Koukám,že tě lidi absolutně nezajímají.On ten přímý bus bude asi lepším řešením,než přestup po pár km jízdy kdesi v polích(Hrušky)...A vliv na valtickou trať to mít určitě nějaký výrazný nebude.Tam se dokáže naplnit vlak i bez přestupujících.Spíš bych tam započal s investicí,aby zmizly ty 40tky ze stanic a celá trať se udělala na nějakých 100-120km/h.PO nasazení moderních vozidel by se dosahovalo velmi zajímavých jízdních dob.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
A_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.111.1
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:16:16    Odkaz na tento příspěvek  

V minulosti mezi Okříškami a Jihlavou existovaly ještě tři výhybny, které dělily všechny tři mezistaniční úseky. Výhybny měly délku jen něco přes 300 metrů, část tělesa zrušené koleje v Číchově dnes myslím zabírá současná zastávka.

Betriebsausweiche Čichau (výhybna Číchov): v provozu: 1914 - 1918; poloha: km 157,088; užitná délka kolejí: 310 m
Betriebsausweiche Primelkau (výhybna Přímělkov): v provozu: 1914 - 1918; poloha: 182,792
Betriebsausweiche Gossau (výhybna Kosov): v provozu: 1914 - 1918 (zrušena 1920); poloha: 192,760/192,644; užitná délka kolejí: 350 m


Ne že by se mi zdvojkolejnění 240 nelíbilo, ale v situaci, kdy druhá kolej není na úsecích jako Otrokovice - Zlín, Pardubice - HK, Ostrava - Opava, Ostrava - FM, Praha - Kladno, Plzeň - Nepomuk..., v její realizaci v dohledné době nedoufám.

Výhledově bych si organizaci dopravy na 240 představoval:
hodinový takt R(Sp), křižování v Třebíči (na které by navazovaly busy do všech směrů), rychlíky by v Třebíči zároveň předjížděly osobáky z obou směrů (z celé trasy JI - BR je Třebíč místem s největší výměnou cestujících, takže zdržení osobáků bude nejmíň vadit, navíc by i osobáky přijížděly na rozjezd všech autobusů). Samozřejmě to předpokládá autoblok, nové nádraží v Třebíči (min 4 nástupní hrany + návazný bus terminál) a dopravce, který je schopen dodržovat jízdní řády.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 16:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam:Co jsem zaznamenal letos,tak dohromady ubyly ze Znojma dva,v obou případech večerní spoje,jeden do Hrušovan,ten se snad vrátí a pak jeden nepovedenej pokus na 241.
Takže proč tak tragické závěry?

Jinak u Hevlína bych čekal,že vznikne možnost dostat se do Znojma jak pomalejším busem přes Dyjákovice, tak rychlejší formou bus/vlak přes Hrušovany žel.st.,s tím, že druhá možnost bude častější a rychlejší,i když s přestupem,ale tam se přestupuje i dnes.

Co se týká 246ky,tak zde nějaký spoje za poslední roky spíš přibývaly než opačně a s ideeskou se dá předpokládat další zvýšení počtu spojů a návazností.


Jiná věc ale bude udržitelnost takovýho množství vlak/km v JMK při případném neustálém zvyšování požadavků na dotace ze strany ČD??
Ale nebudu raději předbíhat.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 16:20:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Jiná věc ale bude udržitelnost takovýho množství vlak/km v JMK při případném neustálém zvyšování požadavků na dotace ze strany ČD??
Myslím, že pořád jsou v rezervě tratě jako 262 (od Boskovic dál), případně i 255, anebo "odstřel" 244 mezi Moravským Krumlovem/Bohuticemi/Miroslaví a Hrušovany.

V této souvislosti bych měl dotaz, nebo spíše asi jen ujištění - i ve špičce pracovních dnů dochází na trati č. 246 k hodinovým prostojům jak ve Znojmě, tak v Břeclavi? Děkuji za odpověď.
Kdyby se podařilo odstranit toto omezení a zavést ostré, cca 5-minutové obraty, tak by poklesla potřeba souprav, kterých je beztak nedostatek, a mohly by klesnout i provozní náklady.
230100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 16:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David" Zkoušel jsi si někdy ostrý obrat? Asi ne, protože nevíš co mluvíš
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2336
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 16:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

230100: Nezkoušel, nejsem strojvedoucí.
Když podobně ostré obraty zvládá Viamont na trati č. 149, co by to nešlo na 246 s ČD?
Samozřejmě tedy s vratnými soupravami. Je pravda, že toto jsem v minulém příspěvku neuvedl, tak tedy až teď.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2120
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 16:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se podařilo odstranit toto omezení a zavést ostré, cca 5-minutové obraty, tak by poklesla potřeba souprav, kterých je beztak nedostatek, a mohly by klesnout i provozní náklady.

Zároveň by byla v Břeclavi jistá šance chytat rychlík do Olomouce.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
230100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 17:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David" Obrat 5 minut je tak tak i na 814/914 kde vlastně přejdu jen z jedné strany na druhou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 17:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David" Obrat 5 minut je tak tak i na 814/914 kde vlastně přejdu jen z jedné strany na druhou.

Ale tak se nečilte. Pět minut je asi málo, ale snaha otáčet to ostře aspoň na jednom konci ramene místo 60 minut hnití soupravy je zcela na místě.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
230100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 17:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl" Já se nečílím,ale nechal bych ti takhle na ostrý obraty odjezdit celou tůru-na konci by jsi nevěděl jak se jmenuješ. Optimální obrat by mohl být 20-25 minut ale zase jak kde a s jakou soupravou.
januch1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.160.52
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 19:07:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ty hodinové prostoje jsou pro nás Znojmáky ted vynikající. Někdy stojíme i dvě hodiny. V pohodě si odpočinem, uděláme v klidu potřebu, napíšeme papíry, najíme se atd... Taky máme čas na posun a když je třeba nějaká závada na soupravě (např. netopí vůz) v klidu ho vyměníme a pořád odjíždíme na čas. Navíc tímhle posunutím odpadlo nekonečné křížování ve Valticích (katastrofa) a některý vlak, který projíždí Boří Les dokáže do Břeclavi přijet o 3 minuty dřív.
Nutno uznat, ted jsou s mašinkama a vozama trochu problémy. Včera zkapalo na Os 4531 kvatro 842 033 a dnes na téže vlaku 842 002. Obratové vlaky tahala 742 320 + 2x021. Včera jsem 4531/4502 vezl já a byla to katastrofa. Pondělí, ranní vlak do Znojma. Obsaditelnost vlaku 135, skutečnost - určitě přes 200 nasraných cestujících. Už od Hrušovan to stálo v uličkách. Skoro jsem se až styděl! Kubam má pravdu - skoro už jako dobytek!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 19:15:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad januch: V současnosti,kdy se jezdí s antispolehlivým šrotem,bych asi nic moc neměnil na obratech.Aspoň nevznikají zpoždění.Kdyby holt přišla vozidla nová,tak už by se to takto praktikovat nedalo,protože by utíkaly miliony,nevíc by bylo potřeba i více souprav(jednotek).
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 21:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Střelicích jsou na dvou staničních kolejích už pár týdnů odstaveny prázdné Easy, cca 30. Něco je i v Zastávce + ještě nějaký Habilns(nebo tak nějak).
Prý to souvisí s poklesem nakládky dřeva.
Ve Starči a Budějkách jsou zase odstaveny malé uhláky - Es.
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 21:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bytls: souvisí to s nezájmem nakládky čehokoliv kamkoliv. V Adamově taktéž prázdné Easy...
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 21:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

januch1: přesně tak, už jsem to tu psal několikrát, je to HNUS!!!! jak jen někdo může chtít narvat přes dvěstě lidí do dvou vozů, ještě takových...ani ty tři nestačí, ale když jsou tři, mají se ty lidi aspoň jako lepší dobytek:-/

Zzz: na 246 se toho stalo hodně....viz co psal Januch, nejde o jeden pár vlaků mezi Zn a Hruš, ale o v podstatě jeden vůz míň na každým vlaku a někdy i o dva:-/ Tak si dopočítej následky, pokud tohle nevyžene lidi z 246, tak se budu divit:-/
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 22:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda na tý 246 je to teda pěkná divočina..To mi nejde do hlavy,že by tam i přes vysokou frekvenci,tak neuváženě ubrali vozy.Ikdyž není vozů na rozdávání určo by se nějaká ta 021 na víc splašit dala a když ne tak aspoň 010,aby se nemuseli lidi mačkat jak sardinky,sice to není luxus,ale lepší jak drátem do oka..Chce to asi pořádně upozornit na tento problém,stížnosti apod...To skoro vypadá,že ta trať trpí tím,že není u Brna..to by bylo jinčí kafčo...Hold někde jsou na to 854+054+954 a 754+3-4xBdmtee a někde to musí zvládat 842+021 a 714+2x021
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 11:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam:Tak to souhlas,na 246 by mělo jezdit dostatečné množ. vozů,a lepší kqalita(021apd. je v dnešní době dobrá tak na cestu do 8min,.) by taky neškodila.
Rovněž,když si někdo zaprasí oblečení jako já naposledy....no škoda mluvit.

Na takovou trať by snad mohlo být v budoucnu výběrko,sice by asi nový dopravce nepřišel s nižší cennou,spíš o něco vyšší,ale kvalita by mohla jít hodně nahoru.
Zvlášť dnes ,když už lidi ohrnují nos nad kdečím to je potřeba.

David:Jo,do Jevíčka z Boskovic bych přestal jezdit klidně dnes dopoledne,když to trochu přeženu, a ušetřený prachy bych cpal do nějakýho jinýho úseku v JMK,(třeba právě 246) by se hodila.U těch Boskovi. stačí přidat na 251 ze 2-4 spoje,který by nezajížděli do Sudic,Uhřic a Borotína a bylo by vymalováno.
Je to určitě zbytečnější a nákladnější provoz než bylo např.Kyjov-Mutěnice nebo Vranovice-Pohořelice.
Puma
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.145.228
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 11:42:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ad David:s IDS už se tam počítalo.Tady jde o to,že by ty busy z Hevlína do Hrušovan nenápaně prodloužily cestovní dobu o 10 minut a najednou by to bylo stejně rychlý,jako ten bus,kterej projíždí každou prdel.
Ad Happy:mně že nejde o lidi?chceš vědět jak moc mi jde o lidi?Jde mi o lidi tak moc,že navrhuji postavit dálnici Brno-České Budějovice s odbočkou na Jihlavu,nikdo už pak nebude nucen se drkotat po té tvojí 60kové lokálce.Cesta z Třebíče do Brna pak nebude trvat 70,ale jen 20 minut a lidé,na kterých mi tak velice nezáleží,budou mít o 50+50 minut více času na rodinu a odpočinek.Už vůbec nemluvim o spojení Brno-České Budějovice,kde nebude cesta trvat 270 minut,ale jenom 90,tzn.3*méně.Na trati 240 pak bude jezdit minimum lidí a protože pro perspektivní nákladní dopravu je nepoužitelná,bude zrušena.
Co se týče toho zastavování u každého klacku,zastavovat u každého klacku se bude,když bude velký provoz a když bude velký provoz,bude i hodně vlaků na spotřebu vyrobených KW.Když bude malý provoz,nebude se stát u každého klacku.Je to jednoduché,zbytečně si tady ničím klávesnicu.
A co se týče těch výhyben:Když se to celé bude elektrizovat a modernizovat,tak náklady na výhybny budou minimální(cca 300 000 000).
Ad Kubam,januch1:Ty prostoje asi nejsou dobré pro dopravce,ale pro prostého cestujícího je to k nezaplacení.Když přijde na vlak o půl hodiny dřív,tak nemusí stát ve studené obří hale,kde je jenom 10 sedadel(jako vždy se šetří na správných místech),ale může jít do vytopeného vlaku.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 12:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Puma: Gratuluji,právě sem si vás dal do seznamu antiželezničních demagogů.Váš potrhlý nápad nehodlám vůbec komentovat,protože bych se neudržel v slušné rovině.I vy sám máte v hlavě chaos (proti zrušení Hevlínky,pro zrušení 240).Doufám,že nikdy nebude u moci někdo,kdo by tento pošahaný nápad na další devastaci Vysočiny prosazoval.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Puma
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.145.228
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 12:23:53    Odkaz na tento příspěvek  

Já nebyl první,kdo začal prosazovat busy proti vlakům.V okolí Znojma ti o lidi jde,ale v oklí 240 ne co?
Nepsal si kdysi na Želpage,že na 246 se nemá zastavovat v Hrušovanech nad Jevišovkou,protože je to v polích a nikdo tam nenastupuje?Přitom je to nejvyuživanější stanice na celé trati.Jestli si to psal ty,tak tě mám v jednom "seznamu" už dávno.
Puma
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.145.228
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 12:26:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ani to nedalo moc práce a našel jsem to:
Trať Znojmo-Břeclav má velký potenciál.Její značnou nevýhodou je ovšem 40 ve většině stanic.To hodně brzdí.V případném zavedení rychlejších vlaků R či Sp (zaleží,kdo by zaplatil) by bylo vhodné zastavovat jen skutečně ve Znojmě,Mikulově,Valticích,Břeclavi.Hrušovany ne,protože tato stanice je pasé.Je daleko od obce a nefunguje ani jako přestupní,protože od Brna sem prostě NIKDO nejezdí.V plánu IDS JMK v budoucnu je neprovozovat osobní dopravu v úseku Moravský Krumlov-Hrušovany.To mluví myslím za vše.Dále stanice Znojmo bude zadrátovaná 15kV a 16 2/3 Hz.Pokud by se do Znojma přivedly dráty odjinud,bude stanice reeliktrifikována na 25kV 50Hz (je to na to připraveno).A drátovat Okříšky se nebudou,protože to nikdo normální nemůže udělat.Tady prostě nejezdí moc lidí a nákladní doprava taky ne.
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 13:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vkládám se do toho.

Jediné co má smysl, je nacpat prachy do 244 a 246. Tunely jsou postavené pro dvě koleje, do Střelic vedou dvě koleje, revitalizovat, směrově a výškově upravit, zdvoukolejnit, elektrifikovat. A hlavně zaústit 244 do Hrušovan z východu. Vznikla by tím adekvátní rezerva 1. koryta do Břeclavi v případě povodní, nehod apod. Znovu opakuji že zdvoukolejnění a elektrifikace 240 nemá cenu. Na co jezdit z Brna do Jihlavy elektricky a rychle, když 225 je jednokolejná v traťovka je max 65/70? Z bláta do louže ve směru jízdy, z louže do bláta ve směru opačném. U 240 by se vyplatilo snad jen směrově a výškově upravit svršek a zvýšit traťovou rychlost. Nějaká kopie trati 250 podle mě nemá smysl. A vztekat se nad tím že Třebíč má víc obyvatel jak Žďár? To všichni třebíčáci pracují mimo město a dojíždí vlakem? Nehledě na to že Bosch Diesel v Jihlavě nemusí mít dlouhého trvání, bo koruna posiluje a pro Němce začínají být Češi moc drazí. V dnešní době kdy jsou dieselové motory malé, lehké, nízkonákladové a nepotřebují složitou údržbu se nějaký ten litr nafty na úkor drátu oželí. Nehledě na to že ropy málo není. To si jen chtěl někdo namastit kapsu, podobně jak s tím globálním oteplováním. Překopat 225 až po Brod a udělat ďouru pod Termesivama, natáhnout spojku od Dvořáků po Mírovku, nebo překopat část 238 tak aby se z Brodu dalo jezdit na Brno severem. Nákladní dopravě by to sedlo, osobní taky. Za dnešního stavu ta rozumnější část obyvatelstva z Plzně nebo Bulharska stejně pojede na východ radši přes Prahu, než tou transsibiřskou magistrálou přes Jihlavu. V opačném směru taktéž.
Svědci Jehovovi mne naučili pokoře, míru a klidu. Přidej se i Ty mezi nás.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 14:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halfmister: S tou tratí č. 244 si myslím, že by to nemělo cenu.

Pro případ povodní to je myslím zbytečné, protože úsek Brno - Břeclav se stejně v žádném bezprostředním povodňovém ohrožení nenachází, ovšem něco jiného se dá, se zkušenostmi z minula, tvrdit o 246 u Novosedel a pak taky o trati z Břeclavi do Vídně. Snad by to tedy neplatilo, kdyby byla znovu postavena trať z Hevlína do Laa, a byla by v celé trase elektrifikována. Ale jinak opravdu ne.
Pokud vím, tak těleso pro 2. kolej existuje jen do Moravských Bránic (?), ale nejsem si jist, jestli by v tunelech na této trati bylo možné za současného profilu vést 2 koleje a zároveň je mít elektrifikované.
Vést 2. kolej dále za Moravské Bránice by znamenalo mj. stavbu souběžného železničního mostu přes údolí řeky Jihlavy, což by bylo velmi, velmi drahé a neefektivní.

Opravdu nevím, proč by se měly zapojovat Hrušovany od trati č. 244 z východu. Eventuálně by bylo možné jistě udělat spojku od Pravic rovnou k Božicím, což by bylo jistě kratší jak co do délky samotné nové spojky, tak projeté trasy, nežli zajížďka, která by se musela učinit, aby bylo možné nadjet do Hrušovan z východu.
Pokud jde o trať č. 240 - ano, zvýšení traťové rychlosti by bylo jistě žádoucí. O tom, že pro nákladní vlaky zůstane být hlavní tratí 250, snad není sporu.
S elektrifikací - přece jen - úsek Brno - Zastávka má hustou příměststskou dopravu, pro který je elektrifikace vhodná, a dále za Zastávkou je kopcovitý terén, pro nějž je také vhodnější elektrifikace.
Kdyby byla realizována spojka do žst. Jihlava město mimo žst. Jihlava, tak by bylo možné vést vlaky z Brna do ČB bez přepřahu s jedinou lokomotivou, samozřejmě tedy elektrickou.
Pokud jde o trať z Jihlavy dál na Veselí, tak tam by si to, minimálně do Horní Cerekve, jistě to zvýšení TR také zasloužilo, ovšem nejsem si jist, jestli by stačilo pouze "směrové a výškové vyrovnání", jestli by to nechtělo rovnou nějaké to přeložení. Ale to opravdu nevím.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 14:01:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Puma: A co se ti na tom nelíbí,co jsem napsal na zelpage dne 30.09.2007??A ty myslíš,že po zrušení Hevlínky a po zastavení reg. dopravy za Mor. Krumlovem bude v Hrušovanech někdo nastupovat??POkud nebude tato stanice přestupním bodem (bus-vlak,vlak-vlak),tak odsud nikdo jezdit nebude,protože centrum Hrušovan (náměstí Míru) je od nádraží vzdáleno 3km.Ale jelikož bude tato stanice v rámci IDS přestupním uzlem bus-vlak,což v době ,kdy sem to psal na zelpage nebylo asi jisté,tak to mění situaci.Nehledě na to,že jsem psal o rychlých spojích R či Sp a ne o Os!
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 14:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby byla realizována spojka do žst. Jihlava město mimo žst. Jihlava, tak by bylo možné vést vlaky z Brna do ČB bez přepřahu s jedinou lokomotivou, samozřejmě tedy elektrickou.
Zatím to na mě působí dojmem,že si někdo moc nepřeje,aby se z Jihlavy města stalo centrální osobní nádraží.Resp.nedělá se nic.

Pokud jde o trať z Jihlavy dál na Veselí, tak tam by si to, minimálně do Horní Cerekve, jistě to zvýšení TR také zasloužilo, ovšem nejsem si jist, jestli by stačilo pouze "směrové a výškové vyrovnání", jestli by to nechtělo rovnou nějaké to přeložení. Ale to opravdu nevím.
Bez přeložek se z toho víc jak 70 nevytříská :-(. z Jihlavy do Dolní Cerekve je to v poměrně složitém terénu u řeky,navíc v obydleném terénu kolem Dvorců.Zbytek už je vcelku na náhorních plošinách a tam by skutečně se dalo i s přeložkama kouzlit.Jenom by musely být zachovány přijatelné sklony kvůli nákladní dopravě,což v případě 240 je celkem jedno,kolik promile tam bude.

A k tomu,aby 244 byla konkurence schopná by byla zapotřebí skoro novostavba.Kterou bych samozřejmě podporoval,protože by měla smysl.Nějaká obnova v současné trase není vhodná a nepřinesla by patřičný efekt.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
A_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.111.1
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 14:38:16    Odkaz na tento příspěvek  

z aktuálního Železáře:
(http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2009/9_1unika.htm)

Brzy zanikne unikátní stavědlo

Rád bych upozornil na chystané snesení stavědla číslo 2 ve stanici Znojmo, které je plánováno v rámci postupující elektrizace tamní stanice. Na tomto stavědle je údajně používána technika, která má být podle sdělení místních zaměstnanců jediná v celé České republice! Údajně prý už nějaké muzeum nebo spolek projevilo o tuto techniku zájem, což by bylo více než dobré. Neboť co se jednou ocitne ve sběrných surovinách, je nenávratně ztraceno...
Milan Ovesle



Trať Brno - Hrušovany n/J postupně míjící všechny větší sídla v okolí (Ivančice, MK, Miroslav, Hrušovany) by spíš než zrychlit potřebovala vyřešit napojení zmíněných měst, jenže to by znamenalo zcela novu trať... Má smysl stavět nějakých 50 km novostavby v tom terénu kvůli obsluze měst velikosti Krumlova? Pokud jde o spojení Brno - Znojmo, to lze mnohem levněji vyřešit novostavbou Vranovice - Hrušovany n/J (Novosedly) - max. 25 km po rovině + obsluha rekreační oblasti okolo Pasohlávek (to by mohlo zapůsobit na JMK, který tam plánuje mmj. lázně).
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 16:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A_S: Do Ivančic vede alespoň odbočka a když jedeš z Brna, tak je to vcelku jedno.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 17:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidávám se k A_S - pokud má být železniční spojení Brno-Znojmo k něčemu, musí vést přes Vranovice. Jinak je mnohem výhodnější bus přes Pohořelice. Kdyby se k tomu ještě postavil ten most přes Dyji, byla by to mnohem lepší záloha B-W než přes Rakšice, dala by se totiž díky sklonům používat i když by směrem na Břeclav nebyl zrovna nějaký průser...
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 20:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jediné co má smysl, je nacpat prachy do 244 a 246. Tunely jsou postavené pro dvě koleje, do Střelic vedou dvě koleje, revitalizovat, směrově a výškově upravit, zdvoukolejnit, elektrifikovat.

Peníze se do těchto tratí cpát budou, ale ne v rozsahu, v jakém byste si to představoval, protože se bude jednat hlavně o DOZ.
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 21:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen k tomu spojení Znojmo - Brno, jak se tu bavíte o Vranovicích a tak...však existuje studie, Znojmo o to usiluje, jsou dvě varianty:
1. Znojmo - Hrušovany - Vranovice - Brno (10mld)
2. Znojmo - Krumlov - Ivančice - Brno (30mld)
v obou případech je počítáno s jízdní dobou do 40minut, jenže tohle je stále ve hvězdách. Každopádně by ta trať určitě smysl měla, pak by se dalo uvažovat i o spojení Zn-Brno-Pha ( okolo 3hodin ) a Bno-Zn-W by bylo něco málo přes 90minut....to by bylo zajímavý...;-]

a ještě k Hrušovanům, Happy tady pořád píše, že je to stanice v poli...s tím nesouhlasím. Nádraží patří pod obec Šanov a je v její bezprostřední blízkosti. Samozřejmě by počet nastupujícíh po odstranění všech přípojů mnohokrát klesl, ale prostě to není stanice v polích a v současný době je naní největší frekvence cestujících na 246.

Lokofanda: já bych rád napsal stížnost nebo nějakýmm způsobem upozornil, ale potřeboval bych poradit kam to mám poslat???

(Příspěvek byl editován uživatelem kubam.)
Milan11111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 21:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam: Spojení ZN - PHA bych preferoval spíše přes OKŘ, JIHLAVU. Brno má s Prahou vynikající spojení po železnici a předpokládám, že tomu tak bude i v budoucnu. Zatímco Mor. Budějovicích Okříškám (Třebíči) a Jihlavě citelně chybí - stačí, když se na D1 převrhne napříč kamión...
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 21:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milan11111: to já bych taky preferoval, ale jen říkám, že by tu byla varianta se dostat do 3 hodin do Prahy přes Brno...jinak samozřejmě, kdyby bylo na mě, byl bych pro to, aby to přes Brno nejezdilo...každopádně v první řadě je potřeba, aby se ze Znojma dalo vlakem někam dostat;-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. ledna 2009 - 22:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě by počet nastupujícíh po odstranění všech přípojů mnohokrát klesl, ale prostě to není stanice v polích a v současný době je naní největší frekvence cestujících na 246.

No dobře no,není úplně v polích,je u jedné vesničky jménem Šanov,teda resp. u jedné ulice (Komenského) za malým lesíkem.POkles cestujících zde nebude,protože sem bude patrně svedeno několik bus spojů v rámci IDS,takže pokles při zrušení hevlínky nebude patrný.Jinak šanovští mají zastávku na hevlínce Hrabětice.Takže lidi z Komenského ulice projdou lesem do Hrušovan,zbytek patrně jde na Hrabětice a v Hrušovanech přestupuje.Snad už bude Kubam souhlasit.Význam Hrušovanského nádraží v rámci IDS vzroste a bude stále jedno z nejdůležitějších nádraží na této trati.Nikdy jsem o významu nepochyboval,pouze sem v roce 2007 napsal,že při zavedení dálkových vlaků bych v Hrušovanech nestavěl.Nyní si to už nemyslím.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Thomas11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. ledna 2009 - 09:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší rychlovky:

Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. ledna 2009 - 10:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: tak to už souhlasím:-) Jen jsi zapomněl ještě na ulici Nádražní, ale to nikdo neví, kdo odsud není. S tím samozřejmě počítám, že by busy IDS naváželi stejnej počet, ne-li větší...pokud teda nedají na 246 jezdit solo 810:-/ Už fakt nevím, co se tu dá čekat!

Thomas11: ty dvě 842 jsem potkal a ten brejlovec, celkem pěknej postřeh, to se musí nechat. To jsem nějak úplně propásl:-)

Jinak by mě zajímalo, proč to jelo 842+842? Do Znojma šoupnou 714 a z Brna teď mimořádně jelo 842+842, to už neví, co s nima?:-) A ten brejlovec měl taky nějakej speciální důvod?
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 5-2006

Odesláno Čtvrtek, 15. ledna 2009 - 10:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam: Ty soupravy zajíždí s osobními vlaky do Bohutic a zrovna nebyl k dispozici řídící vůz,který tam má být.
Život musí být strašný zločin,když je za to trest smrti.
754.026-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 15. ledna 2009 - 11:10:53    Odkaz na tento příspěvek  

Brejlovec měl ten speciální důvod, že v Okřechách těsně před odjezdem vlaku 24817 odmítla krabička 810.433 poslouchat svého rušňovodiča. Naštěstí pro nebohé cestující těšících se už do tepla svých domovů byl zrovna k mání brejlovec od vlaku 4836, který v Okřechách turnusově nocuje a zároveň byl přítomen i jeho převelice ochotný pan strojvedoucí, jemuž se zželelo nebožáků v tvrdohlavém šukafonu, znovu nastartoval svůj už odstavený výkonný stroj, zapřáhl vzpurnou krabici a násilím ji přemístil do Znojma. Na vlaku 24824 se pak brejlák vrátil do Okřech, aby mohl ráno pokračovat na svém pravidelném výkonu. Moc nechybělo a cestující v Okřechách mohli nabýt dojmu, že stávka vypukla...