K-report
 

Archiv do 2. března 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Lipenka, Bechyňka, Šumavské lokálky (ŠED) » Archiv do 2. března 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 13:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdeňka Laurová...Jo tahle její agitka je nezapomenutelná.Kdyby hloupost nadnášela tak tu lítá jak holubička.Chraňme šumavu před ní...

I to má studie vyřešeno, neb počítá s NBS ČB - Rybník - ... a s modernizací/optimalizací 194.
No dobře,ale mně jde spíš o ty spoje,protože současná nabídka na 194 je prostě zoufalá.A nechci vidět příští GVD,kdy buď kraje sáhnou do kasičky,nebo budou šlapat lidi pěšky...
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 17:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Už jsem zticha jako pěna.
Ale přece mi to nedá. Mám za to, že budeme vůbec rádi, pokud se do osmi let podaří zprovoznit celý, ale opravdu celý, koridor z Prahy do ČB. To bych viděl jako úkol č. 1. v Jihočeském kraji v době, kdy jsou ještě na stavbu peníze. Výhled na trať kolem Lipna nebo na nový koridor směrem na Dvořiště, jsou sice zajímavé, ale hodně nadčasové. Jestli je pravda, jak se proslýchá, nebo dokonce ví, že v roce 2012 končí penězovod z EU, tak v tom případě se od té doby u nás na dráze nepostaví už ani pověstná psí bouda, natož ŠED. Jedině pak soukromí investoři...
Z tohoto pohledu vidím třeba revitalizaci 194, na kterou už SUDOP Brno vypracoval projektovou dokumentaci, za potřebnější, ale také za dost nereálnou z hlediska financí. Samozřejmě, trať by revitalizaci potřebovala jako sůl a prase drbání.
Na jedné straně velikášské projekty, na straně druhé nejsou peníze ani na provoz na současných tratích...
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2178
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 19:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli je pravda, jak se proslýchá, nebo dokonce ví, že v roce 2012 končí penězovod z EU, tak v tom případě se od té doby u nás na dráze nepostaví už ani pověstná psí bouda, natož ŠED.
I když je fakt,že budou penězovody přiškrceny,tak si myslím,že zrovna na tu železnici by se peníze z fondů daly najít.Naštěstí EU je železnici nakloněná.Se soukromým investorem se počítat asi nedá,protože by to znamenalo enormní nárůst peněz na samotný provoz.

Jinak dotaz k Lipence:
Je skutečně nezbytně nutné řadit vůz BDs v letní sezoně? Že mně jednak přijde hytlák nevyužitý a jedno patro moc nestačí,když se přesunujou turisti a vodáci.Nebo i snesitelnější by bylo Bvt+Bmto
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 20:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No uvidíme, jak to s těmi penězi bude...
Budou se muset investovat s větším rozmyslem než dnes a mnohé dnešní "nápady" asi půjdou na určitou dobu stranou. Zatím je ale k dispozici tolik peněz, že se ani neproinvestují...
A pak se z nouze dávají do všelijakých 3,14 čovin.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 21:42:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu zajímavostí ze 194: Dneska jsem v archlívu narazil na to, že létě roku 1887, stavitel trati 194, tedy Österreichische Lokalbahn Gesellschaft náhle narazila na lukrativnější výdělek, než stavba zapadlé lokálky na jihu Čech. Odkoupila tehdy od společnosti Kaiser Ferdinand Nordbahn (majitel 1. parovozní tratě u nás z Vídně přes Břeclav na Bohumín a jejích odboček) lokálku ze Vsetína do Hranic na Moravě (tehdy Weisskirchen).
Díky tomuto nákupu neměla společnost dostatek peněz na dostavbu trati ČB-Želnava. Celá kauza se tehdy řešila se stavitelskou firmou (Weiss&Wesely), ministerstvem financí i se samotným knížetem Schwarzenberkem, jehož se tato stavba také hodně týkala, neboť byla důležitou vzpruhou pro jeho šumavská panství.
Zajímavé je, že většina korespondence, na kterou jsem v Ústřední kanceláři Schwarzenberků narazil, se odehrávala, mezi knížetem (nebo schwarzenberským dvorním radou), onou stavební firmou a ministerstvem financí. Dráha vůbec s knížetem nekomunikovala, i když kníže byl dosti velkým investorem i majoritním dodavatelem materiálu pro stavbu trati a je jasné, že tento nedostatek kapitálu pro stavbu se zřejmě bude řešit i přes něj.
Díky této "krizi" musel být nakonec měněn plán stavby a dokonce se tím začínal vzdalovat plán na vybudování celulozky v Želnavě (= v Nové Peci), která zřejmě vůbec nevznikla(?).
Nemám to ještě celé prostudované, nové poznatky doplním, bude-li zájem.

=> nedostatek peněz pro 194 není jenom dnes, už v minulosti byla trať druhořadou.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 22:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zájem určitě je.
Kdybys náhodou narazil na datum první slavnostní jízdy po nově postavené trati, tak dej prosím vědět. Zatím není shoda. Různé materiály uvádějí různé datum. Dík.

(Příspěvek byl editován uživatelem BmbČ.)
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 22:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ: kdyby se to tam objevilo, tak to sem hned dám, ale sám jsem taky zmaten, protože půl roku před výše popsanou aférou se objevují smlouvy o přepravě nákladu z vlečky u Černé v Pošumaví a o prohlídce trati do Želnavy inženýry, takže část trati byla již v provozu v roce 1886.
Ale ona přeprava musela být povolena inženýry, takže trať byla ještě před revizí.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1711
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 23:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: Je to možný? Teď jsem z toho úplně paf.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 23:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no to já byl už ráno, když jsem tohle našel. Ale zřejmě šlo o dostavbu úseku z Černý do Pece (Želnavy), protože co jsem pochopil z toho lejstra o pochůzce, tak z Černé se šlo pěšky.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1712
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 23:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nejednalo se o nějakou úzkou drážku, kterých tam bylo habakuk? Protože kronika obce Černá v Pošumaví /Schwarzbach/ mj. uvádí (jedná se o podniky v okolí obce Bližná):
...Další pobočky vzkvétajících tuhových závodů byly koncem roku 1897 cihelna v Langholzu (dvě komorové pece) a pila na prkna na Lužním závodě. Všechny tyto provozy ztratily mnohokrát svoji původní závislost na důlní těžbě a presentovaly se jako víceméně samostatný průmysl. Jako spojovací činitel všech těchto roztroušených provozů byla již vzpomenutá 12 km dlouhá úzkokolejná lokomotivní drážka. Nejdůležitějším jejím objektem je 220 m dlouhý dřevěný most přes Vltavu, který je nejdelším mostem tohoto druhu v našem státě.
Výstavbou budějovicko-želnavské lokální dráhy v roce 1891, dostala hornická obec stanici "Černá-Hůrka" v bezprostřední blízkosti objektů hlavního závodu; také tato stanice byla v roce 1895 začleněna do interní dopravní sítě...

Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 18. února 2009 - 00:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo, s těma drážkama souhlasím,dokonce to pocházelo z ní, ale ten transport jel do čb, odkud údajně jel po Franz-Josefské dráze ku Praze.
Jinak co se převáželo zjistím zítra, mám to nafocený ve velkým compu, tak to pročtu, kdyby to nebylo švabachem, tak to sem i dám
Trojaz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 18. února 2009 - 16:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis, BmbČ: Jen tak dál chlapi, zajímavé čtení Díky za něj
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1713
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 18. února 2009 - 18:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trojaz: NMŠZČ RDSSTLO
Louis_de_mydlaque: Ono je docela možný, i když se to dnes zdá být nemožný, že to mohlo jít z vlečky do ČB i po silnici. Tomu by nahrávala věta zaznamenaná v Pamětní knize ŽST ČB znějící přibližně takto:
...zájemci z Č. Krumlova, Horní Plané, Prachatic a dokonce i z Volar, pokud chtěli poslat své zásilky drahou, vozili je až do Budějovic...(jedná se o pol. 80. let 19. stol.)
Jestli to nebylo tenkrát něco podobného... nevím...
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 18. února 2009 - 18:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Historie trati 194: Takže pánové, má včerejší konspirace o hotovém úseku ČB-Černá v Pošumaví byla celá mylná
Skutečnost je taková, že se v roce 1886 ani 87 žádný náklad nepřevážel, jen se vyměřovala cena za přepravu určitého druhu a určitého druhu zboží ze strany Schwarzenberské správy. Ze strany projektantů (v tomto případě firma Schön&Wessely, to jmeno jsem taky včera zvoral) zase šlo o předpokládané tržby z trati (tedy něco jako dneska teorie s 5000 lůžkama na Lipně). Dneska jsem našel více podobných trasování nákladů a předpokláné počty přepraveného zboží (hlavně tuha a dřevo dolů do Budweis, nahoru na Želnavu uhlí).

Takže trať 194 před rokem 1889 určitě nestála, naopak jsem dneska našel věci, co to dokazují. Jedním z nich je dopis ze Schwarzenberské lesní správy, kterým lesníci informují knížecí správu o tom, že jestli se ten rok (1888) nezačne podle původních plánů trať stavět, tak dřevo vyhraněné na stavbu dráhy předají na panství pro stavbu domů. Pokud by se stavba zdržela na rok 1889, bude použito dřevo čerstvé. => stavba měla započít podle původních plánů roku 1888.

Ovšem, jak jem napsal včera, v roce 1887 našla Österreichische Lokaleisenbahn Gesellschaft lepší investici,než stavbu Šumavské lokálky (odkoupila od Nordbahn trat Hranice na Moravě-Vsetín). V roce 1888 se hledaly investice a dělaly znovu politické pochůzky. Dokonce firma Schön&Wesely jednala s nějakou bankou v Anglii o půjčce.
Největší překvapení ale pro mě dnes byla smlouva z 15. října 1888. V ten den vznikla smlouva o převodu rozplánované tratě ČB-Želnava z Österreichische Lokaleisenbahn Gesellschaft na Österreichische Staatsbahn (Rakouská státní dráha, zkratka K.k.St.B.), která v tu dobu skupovala dráhy v celém mocnářství (odkoupila i Dráhu císaře Františka Josef)
Od těch dob se také nehovoří jen o projektu dráhy ČB-Želnava,ale io návazné trati Želnava-Říšská hranice.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 18. února 2009 - 18:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ: Máš pravdu, v těch plánech přepravy nákladů jsem nalezl i tabulku "současný stav" a tam jsou náklady lidí, firem a panství z Krumlovska i Šumavy vedeny v trase z Budějc
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3156
Registrován: 11-2003

Odesláno Středa, 18. února 2009 - 19:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ a Louis_de_mydlaque: Teda já zírám. O takových informacích jsem neměl ani ponětí. A samozřejmě si jich plně vážím.
Chlapi fandím vám
Miluji tato půvabná, tichá, tajemná a sladká zvířata, která se potulují sametově měkkými kroky po domě, jako géniové místa, sdílejí se mnou mé myšlenky a hledí na mě z hloubi svých zlatých zřítelnic, s rozumějící něhou a zázračnou pronikavostí. (Ch. Baudelaire)
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 18. února 2009 - 20:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdeněk: Díky.
Louis_de_mydlaque: Už som z toho bol volajaký zmatený. též díky za info.
Jinak po zhotovení trati až do Želnavy byla v neděli 3.7.1892 vykonána slavnostní jízda s 10 vagóny vesměs s salonními a 1. tř., vezoucími vysoce postavené státní a železniční úředníky včetně gen. ředitele státních drah barona Bilinski. Strojvůdcem tohoto slavnostního vlaku byl samotný přednosta výtopny Budweis II Ing. Šedivý.
O této jízdě informoval tehdejší budějovický tisk prostřednictvím vynikající reportáže, která je dle mne zatím to nejlepší, co o železnici v Budějovicích a okolí bylo dosud napsáno.
Pro zajímavost snad ještě uvedu, že tato železnice měla nejen vliv na rozvoj šumavského podnikání a obchodu, ale i značný podíl na rozvoji začínajícího turistického ruchu v této části Šumavy a zpřístupnila mnoha lidem ze značných vzdáleností shlédnout velmi oblíbené pašijové hry v Hořicích na Šumavě, kam jezdily při této příležitosti dokonce mimořádné vlaky. Na pašijové hry přijela vlakem v roce 1895 i vdova po korunním princi Rudolfovi, tehdy třicetiletá korunní princezna Štěpánka s dvanáctiletou dcerou Alžbětou...
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 18. února 2009 - 20:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také děkuji Zdeňkovi i Trojazovi za zájem a Bumbičovi i za doplnění a oprávněnou opozici proti mým včerejším bludným domněnkám
Jinak nemáš někde poznamnáno číslo a ročník té Budějovické drbny, kde byl ten článek?
A když píšeš o tom využití trati, tak tím ještě jezdili poutníci z Bavorska na Svatou horu a češi taky na nějakou pouť do Bavor, kam ted zrovna nevím, četl jsem to v jedné knížce


PS: Už máme rozmezí 1889-1891, tak uvidíme kdy narazím v archlívu na přesné datum

(Příspěvek byl editován uživatelem louis_de_mydlaque.)
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1715
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 18. února 2009 - 22:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: Reportáž zveřejnil budějovický Budivoj krátce po slavnostní jízdě. Číslo z hlavy nevím, musel bych to dohledat. V bordelu nelehký úkol.
V luftě visí přesné datum slavnostní jízdy po vybudovaném prvním úseku trati tj. ČB-ČK (Kájov).
Obecní kronika obce Křemže uvádí datum 10.11.1891, jiné zdroje uvádějí datum 19.11.1891. Osobně bych se přiklonil k pečlivě vedené křemežské kronice. Ale ví...
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. února 2009 - 23:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V dnešním Českobudějovickém deníku je na str. 4 zveřejněna fotografie zaměstnanců vlečky v továrně Ignác Spiro a synové ve Větřní. Fotografie je z roku 1911 a zaměstnanci jsou tam vyfotografováni před zajímavým železničním vozidlem (vagónem?). Věděl by prosím někdo, o jaké vozidlo se jedná? Dík. Řekl bych, že se jedná o nějaké domanyko-dělanyko os. vozu pro jejich přepravu z Kájova. Ale nevím...
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. února 2009 - 23:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ: na webu čb-deníku to najít nemůžu, ale možná, že vím, co myslíš za fotku. Ona existovala celá řada menších výrobců průmyslových vozítek a i kolejí. Zítra sem hodím příklad, kterej jsem si nafotil v Třeboni a je tam taky podobně zbastlená lokotka. Bohužel nemám čas se hrabat ve fondech Spira, ale třeba loučovickej Porák (kterýho jsem kdysi procházel) si taky podobný bastl pořídil poté, co se mu zdálo neefektivní tlačit vozíky po papírně lidskou silou. Tak použil pár let před stavbou 195 elektrickou lokomotivu pro přepravu ze složiště dřeva do továrny (myslím, že na 800m dlouhé trati)

(Příspěvek byl editován uživatelem Louis_de_Mydlaque.)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 20. února 2009 - 08:13:33    Odkaz na tento příspěvek  

Zatrolejované koleje byly pouze dole ve fabrice ve Větřní. Dokonce tam byla i elektrická vnitropodniková úzkokolejka. Na obou systémech sloužila velmi zajímavá vozidla. Bohužel, zatím o tom nic moc publikováno nebylo.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 20. února 2009 - 11:59:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Tak to je asi ono! Ani jsem se neodvážil napsat, že by to mohla být el. lokomotiva. Tvar vozidla by ji odpovídal.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 11-2003

Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 00:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je teda bomba. Elektrická dráha v papírnách ve Větřní? Nejsou k tomu nějaký další informace?
Miluji tato půvabná, tichá, tajemná a sladká zvířata, která se potulují sametově měkkými kroky po domě, jako géniové místa, sdílejí se mnou mé myšlenky a hledí na mě z hloubi svých zlatých zřítelnic, s rozumějící něhou a zázračnou pronikavostí. (Ch. Baudelaire)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 00:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z toho, co jsem o téhle průmyslové drážce slyšel, tak údajně šlo o výhodnou investici. Majitel papírny ve Větřní, firma Ignaz Spiro & Sohne vlastnila mimo to také několik (nevím přesně kolik) vodních elektráren, tudíž se jim vyplatilo koupit elektrickou lokomotivu + drátizaci areálu víc, než věčně dovážet uhlí pro párovku.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.235.12
Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 11:22:05    Odkaz na tento příspěvek  

Uvažte také zvýšené nebezpečí požáru v dřevozpracujícím a papírenském areálu ve Větřní. Dtto Loučovice.
O Větřní jsem před lety něco málo napsal do dráhařského klubovního zpravodaje - jen na základě veřejně přístupných informací, kterých mnoho nebylo (nejsem typ archivního badatele). Jsou znalci povolanější.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 13:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cogwheel: jo, pravda, že bezpečnostní podmíky taky budou hrát roli, díky za doplnění + ještě mě napadá jeden důvod, který může vypadat na první pohled vtipně, ale je typický pro 19. a počátek 20. století: elektřina byla symbolem pokroku, toho moderního, neboť se jednalo o novinku a další velký krok kupředu (podle myšlení, že lidstvo na cestě k modernosti a humanitě nic nezastaví, což nakonec zhaslo s 1. světovou válkou).
Takže společnost, které se po dvoře proháněly elektrické mašinky působila na své okolí jako prosperující, s dobou držící firma = mohl to být také trochu reklamní tah.
(ostatně i dneska se podobný přístup firem nezřídka objevuje)
Jinak nevíte, kolik let tenhle elektrický provoz trval?
Vlakomil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 19:01:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Bechyňky:


Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1703
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 21:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ač na Volarskou stanici nemám nejlepší vzpomínky tak aspoň foto (věnováno panu Stožeckému).
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3187
Registrován: 11-2003

Odesláno Sobota, 21. února 2009 - 22:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakomil: moc povedený fotky

Špáňa: co ti ve Volarech provedli? Jináč, ale fotka taky pěkná
Miluji tato půvabná, tichá, tajemná a sladká zvířata, která se potulují sametově měkkými kroky po domě, jako géniové místa, sdílejí se mnou mé myšlenky a hledí na mě z hloubi svých zlatých zřítelnic, s rozumějící něhou a zázračnou pronikavostí. (Ch. Baudelaire)
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1731
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 00:15:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím asi nejvíc informací o železničním provozu v Papírnách Větřní je zde:
http://www.kzc.cz/e-kronika/cz::action:51101|BLOCK_KRONIKA:1|rok:1999|id:365
Tu druhou část odkazu je třeba najít ručně.

Takže v Českobudějovickém deníku byla zveřejněna přece jen fotografie el. lokomotivy s číslem 1.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1708
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 11:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co dnes jede na 8101/18502/18505/...?
Měla to být 810.110, jenže ta byla odvolána z odpočinku do TS830 (aby dovezla včerejší 8113 místo porouchaného motoru).
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1705
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 12:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Zdeněk: Nic mi neprovedli, ale položil sem si tam pivo, šel sem pofotit a pak jsem na něj zapoměl a odjel jsem
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1732
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 13:15:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si říkám, kde se tady vzalo to pivo?
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Predja
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 13:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špáňa: Pěkné fotky a kdy to je focený?
jj mám pár stránek o které se starám...
http://www.lokalkysumavy.wz.cz/
http://www.pokolejich.cz/
a všem se omlouvám za to že jsem dislektik
Tomt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 13:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a kdy to je focený?

814/914.012 : 21.2.2009 čas 13:46:56
809.534 : 21.2.2009 čas 13:28:03


To víš po smrti ti bude prd platný,že si měl pravdu...
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1706
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 17:02:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ: Copak, snad si ho nenašel?
Ještě jedna a poslední
Filip_stožecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 21:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špáňa: Já ho našel,ale už bylo nějaký vyčpělý..
Tak taky přidám jednu 18 s maňasem do Stožce

ŠUMAVA-drsnej kraj,krásnej život
Plap
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 19:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špáňa: Já fotil tu samou MUVku ráno ve Vimperku
Filip_stožecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 11-2007

Odesláno Středa, 25. února 2009 - 15:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plap: Až na to že to je vimperská fréza,a ta ve Volarech je místní.... Jedna by to asi těžko zvládla (i když už to tady taky bylo,keď sa jedna pokazila,a to bylo pak naozaj na Rozvodí veselo
ŠUMAVA-drsnej kraj,krásnej život
Vlakomil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. února 2009 - 21:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdeněk:Díky.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2009 - 18:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novinový článek k českokruml. nádraží.Nevíte někdo,co vše se bude rekonstruovat na tomto nádraží??
http://www.ct24.cz/regionalni/46852-ceskokrumlovske-nadrazi-se-ne stane-kulturni-pamatkou/
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2009 - 19:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nazdar, další ústupek ze strany ministerstva kultury vůči businesu. Hádám, že nádraží úplně přebudujou, dovnitř hodí Kenvelo, New Yorker,... a zvenku na omítku na to nandaj svítící reklamy. Mě by jen zajímalo, kdy někdo přijde s nápadem udělat nákupní centrum z krumlovského zámku.

P.S.: samozřejmě nevím, čeho se přestavba bude týkat, jen se mě začíná chytat deprese, protože si osobně myslím, že neschválení uznání za KP je chyba - budovy byly sice přestavěny, ale mají dodnes plno původních prvků a hlavně celkový duch, který z nádraží dýchá, opravdu poukazuje na časy, kdy sem byla zavedena lokálka z Budějovic do Želnavy.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3493
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 10:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středeční Mn 88 850 - 749 018 + Roos -dřevo do Volar + 3x Eas - prázdné ...



Dnešní dopolední Mn 88 850 - 751 233 + 1x Tadgnss do Strunkovic + 2x Eas -prázdné asi do Zbytin + Daa-k ...
Filip_stožecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 10:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Seriozní nabídka pro přítomné diskutující- "Darujeme sníh!" zn. za odvoz!

ŠUMAVA-drsnej kraj,krásnej život
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.85.102
Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 18:25:49    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové z bechyňky...nikde nemůžu najít termíny jízd vlaků s "Elinkou,čili Křížíkem".Bude se letos jezdit,nebo ne?nějak si plánuji cestu na jih a rád bych se také případně svezl.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 00:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až na to že to je vimperská fréza,a ta ve Volarech je místní....
A má ta Volarská nějaké své označení? Tu co jsem fotil ve Volarech (#1706) na sobě měla nápsáno - uživatel TO Vimperk
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 10:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdo se tu ptal po Blbině, spinká v rotundě PP Tábor na 5 koleji:
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.85.102
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 10:26:05    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:No je dobře že je tam kde je,leč zajímalo by mne,zda letos budou jezdit tradiční vlaky s elinkou do Bechyně.Kdyby jezdil Křižík,bylo by to parádní.Bohužel nikde není o jízdách těch zvláštních vlaků ani zmíňka a nikde také nemůžu žádné termíny najít.Za info o bobince dík i za ostatní.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 10:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: poptám se jak to vypadá u povolaných a pak dám vědět..
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 10:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: U elinky se nejdříve musí vyměnit staré azbestové zhášecí komory,poté může opět jezdit. Dříve bohužel. To víte zelení a azbest nejde dohromady..
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2161
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 13:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: O histerických jízdách zatím nikdo neví..
ČČ má pravdu, Blbina je neprovozní ohledně komor a pravděpodobně M400 taktéž.
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 13:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

8104: 810.(646?)+01x+809.534
Kvůli čemu se vezla ta 809.534 do ČB? Že by pro 8113 pro poruchu motoru na 1938 (810.053)

Přesně před rokem (1.3.2008) byl ten postrk též, tehdy byla vlakovou 810.053 a postrkovou 810.265.
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 14:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

8105 vezla 810.077 a na 8107 jede 810.393
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.85.102
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 14:14:44    Odkaz na tento příspěvek  

Čmoudčmoudík:U bobinky o tom problému vím.Křižík je ale novinkou.Vždyť jej tak náročně v Třebový rekonstruovali aby mohl jezdit.
Měl jsem zato,že se loni moc nejezdilo,protože byla rozkopaná stanice.Dnes tam jsou nové perony a tudíž nic nebrání přetahování souprav přes stanici,což se v minulosti dílo.
V nějakém časopise či dokonce "železňáku" jsem četl,že právě na této trati je možné vyuřít těchto vozidel,díky jejich provoznímu dochování.Dotyčný tedy zřejmě nevěděl,jaký je stav věci.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3506
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 21:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní dopolední Mn 88 850 ....



Ta 751 228 má ještě SOKV Ústí n/L ...
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.49.137
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 16:54:49    Odkaz na tento příspěvek  

Azbestové komory: problém společensko politický, než faktický. Osobní vozy z NDR a naše Bt jsou mimo zhášecích komor stykačů azbestem přímo narvány. Teplovzdušná B sice míň, ale na Bg a vůbec všech zbylých odporákách, co jezdí, hned tak něco obsahem azbestu nemá.
K Lipence:z hlediska nákladní dopravy stav smutný až tristní. Složiště dřeva na rampě ve VBkláštěře-akorát pár rozmočených polen, pila proti nádraží nejpíš mrtvá. Loučovice kromě jediné vlečky, kam se přistavuje uhlí totálně mrtvo, Sv. Prokop taky.

751.228-vědí ve Volarech, kde vůbec je Ústí nad Labem? Byl tam někdy někdo, existuje to vůbec?

F.S.:vypadá to, že sněhu se nejspíš zbavíte, a to ve prospěch níže položených oblastí. Zda dojde i k odeslání mezinárodní pomoci Německu po Labi se zatím neví.
Filipe, hotel Bobík je tak vymlácený pořád ještě od té cikánské rebelie někdy na podzim?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2462
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 17:08:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co Ústí,ale ten výlet na Pk 67681 byl kvalitní škoda,že jízda skončila předčasně. Chuděrka se podívala jen pod kopečky Lužických hor... ani slavnou stanici Jedlová nepoznala.
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.49.137
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 18:31:37    Odkaz na tento příspěvek  

Pro ty co rádi analyzují nákladní vlakovou dopravu, tak přidám že 4Easy uhlí, co jely v sobotu v Mn do Loučovic byly podle nápisu na průvodce podané ve Světci 25.2. ve 14h. A už v So, po necelých 68 hodinách byl náklad dopraven na 400km vzdálené místo určení. Zdatný chodec ujde 5km/h (uvedeno v příručce pro turisty), ČD-Cargo uhlák s uhlím ujede 6km/h.
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. března 2009 - 09:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera na 194:
810.053 (8100/..)
810.077 (8103/..)
810.265 (8102/07)
810.523 ((8101?/)../8108)
810.622 (8113)