K-report
 

Archiv do 30. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Student Agency » Archiv do 30. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 09:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
Osobně jsem vždy při pozdním odbavení ve dvou řidičích preferoval okamžitý nástup cestujících a odbavení až za jízdy. Pokud by nebyl RJ dopravní ignorant, tak stevardku používá především na toto. Znamenalo by to značné zrychlení jízdní doby.
Nevím, v čem by to zrychlilo jízdní dobu. SA přistavuje autobus standartně 15 minut před odjezdem, většinou se odjíždí načas. Pokud tam vznikne nějaký problém s prodejem neobsazených míst, tak je to fakt do 5 minut. Pokud nastane zpoždění při přistavení autobusu (pozdní příjezd autobusu na AN při potížích na dálnici apod.), tak se stejně tenhle "komplikovaný" nástup do autobusu zvládne do 10 minut. Když se člověk podívá třeba v Plzni, kde jsou nástupiště SA a ostatních linek do Prahy vedle sebe, tak většinou najede na nástup SA a až poté další dopravce a odjíždějí společně, potkají se potom u závory na výjezdu. Takže tam žádný zpoždění nevidím. Nevím, ale já vidím třeba výhodu v takovém nástupu v tom, že máte zajištěný svoje rezervované místo. I když jsem také zažil, že z důvodu zpoždění na dálnici byl přistaven autobus s menší kapacitou míst (místo 63 jen 55) a tak nás stevardka požádala, zda je možné, aby nám překnihovala místenky na spoj o 30 minut později, který vlastně odjížděl téměř současně.
Pokud jste odbavovali za jízdy, měli jste místa jen k sezení nebo i k stání? Nějak si nedokážu po technické stránce představit, že by Vám do autobusu nastoupili všichni cestující, kteří stojí na nástupišti a za jízdy by se autobusu procházel mezi stojícími cestujícími a prodávali jízdenky. Sice by se zrychlil odjezd, ale určitě ne jízdné doba. A odjezd na čas lze zajistit přistavením autobusu načas.
Martin240025:
Systém SA má nastavenu různou dobu, do které je možné přes SMS nebo net rezervovat. A na Brno je to třeba 5 minut před odjezdem... Takže když stevardka vyfasuje 15 minut před odjezdem "plachtu se spojem", tak ani v tu chvíli neví, zda bude mít volné místo, protože ještě běží prodej u okénka i přes net a SMS. V okamžiku času odjezdu tak může prodat neobsazená místa, kam cestující s rezervací nedorazil nebo která nebyla prodána vůbec.
Prosím nebrat jako osobní útoky nebo vychvalování SA. Je to jen praktické sdělení z běžného provozu.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 10:57:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denis Novák: Přesně tak, protože dělám 10 min. od Deflorence, rezervuju si občas místo 20 min. před odjezdem a stevardka musí zavolat, zda místo skutečně mám, protože to na plachtě nemám. Chudák žlutý anděl, ten se asi mockrát v životě neproletěl, protože systém přijdu a nastoupím u aerolinek moc nefunguje.
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 11:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger:
Přesně tak, mám stejnou zkušenost.

(Příspěvek byl editován uživatelem denis_novák.)
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 11:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger:
Ještě před časem zkoušeli nějaký nový systém, kdy místo plachty měli čtečku kódů a s tím ověřovali jízdenky, měli to zřejmě mít propojený na rezervační systém, aby se dalo ověřit vše on-line. Ale nějak s tím zase rychle skončili, tak se to asi neosvědčilo.
Iposp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 11:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz asi na kolegu Maraise - díval jsem se včera do Bíteše a areál SA je prázdný, pustý, opuštěný. To se opravdu komplet vše přesunulo do Prahy-Vysočan? Bývala tam spousta řidičů ze Žďáru a okolí, ti teď jezdí do práce do Prahy? Nebo snad víte něco o nové "základně" v Brně? Nebo jen parkoviště v areálu stejně jak je Jarý?
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 12:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martin zlivský:
Vím, jak probíhá odbavení na letišti, mám nalítáno celkem dost mil, byl jsem rok i v USA, kde je díky vzdálenostem letecká doprava pro toho, kdo cestuje po celých státech, nezbytná. Bral jsem tedy ten příměr právě z toho pohledu, že se odbavení provádí při nástupu do autobusu (stejně jako do letadla) a tak se dovnitř dostane jen ten, kdo má zakoupenou jízdenku s místenkou (podobně jako letenku) a usedne na zakoupené místo v autobusu stejně jako v letadle. Po nástupu do letadla se již další odbavení neprovádí, stejně jako jako v autobusech SA. Tedy kromě případu, kdy si kupujete jízdenku od řidiče nebo stevardky. Aby mne někdo zase nechytil za slovo.

(Příspěvek byl editován uživatelem denis_novák.)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 17:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jan Sůra:
Praktiky SA dostetečně na Florenci popsal Huples. Na Čerňáku jsem zažil osobně, jak si dívenka došla na štafl Jeseničáku a vyřvávala. A když stevardka vidí na štaflu již čekající cestující na DpmL, tak vyřvává stejně - taktéž osobní zážitek několikrát po sobě.
Hodlám si osobně zkontrolovat, co se děje u spoje v 8:30 z Knížecí do Krumlova (Bosák - Arriva) a v 11:15 do Budějek (Záruba). Pak by mne samozřejmě potěšilo, kdyby někdo udělal stejnou kontrolu v Hradci - podle mne se tam děje totéž, protože na Hradci se SA evidentně nevede.
Jinak se již dlouho divím, že stále ještě jste u MfD, Vám by slušelo Právo: tam se vždy říkalo: lže, jako když Rudé Právo tiskne.

Ad Denis Novák:
Nevím, zda čtete. Píšu o odbavení při zpožděném spoji a dvou šoferech. A navíc máme většinu busů s povolenou přepravou stojících cestujících. Někteří rozmazlenkové to možná nepochopí, ale mnoho cestujících je dnes vděčno za to, že alespoň něco jede a vezme i na stojáka. Že se na tomto stavu SA značně podepsala, to zde žádný SA-man nechce přiznat (hlavně, že oni mají pohodlí - jak se dostanou ostatní cestující ze zastávek neobsluhovaných jejich bohem je vůbec nezajímá).
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 17:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MfD, Vám by slušelo Právo: tam se vždy říkalo: lže, jako když Rudé Právo tiskne.
FilipII
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.115.195
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 17:30:04    Odkaz na tento příspěvek  

SA je dobrý dopravce na dlouhé cesty,kdy se cestující potřebuje dostat z města A do města B a co možná nejrychleji. Pro menší zastávky tu máme X dalších dopravců. A abych stál z Prahy do Brna to raději pojedu SA kde mám záruku že si sednu. A nepřijde mi že jsem rozmazlenec, pokud chci delší cestu sedět. Z Florence cestuji SA docela často v průměru několikrát do měsíce,ale tam se vyřvávají odjezdy všech busů.
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 18:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

FilipII.
Souhlas.

Karlshaus:
Popsal jsem současný systém u SA, z něhož vyplývá, že plné odbavení přímo ve vozech je v současné době nemožné a že i při zpožděném spoji trvá odbavení cca 10 minut. Musím přiznat, že se mi ještě nestalo, že by tento systém někomu z cestujících SA nevyhovoval. Pokud nedostatky systému využívají další dopravci ve svůj prospěch, tak ať jim to slouží k jejich prospěchu.
Že se na tomto stavu SA značně podepsala, to zde žádný SA-man nechce přiznat (hlavně, že oni mají pohodlí - jak se dostanou ostatní cestující ze zastávek neobsluhovaných jejich bohem je vůbec nezajímá).
Já si myslím, že by to mělo zajímat toho, kdo tuhle dopravu platí. Tedy obce a kraje, určitě ne cestujícího jiného dopravce. Mne skutečně sobecky zajímá to, abych se dostal tam, kam potřebuju, a k tomu využívám mimo jiné i SA. Je na tom něco špatného?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 19:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Mne skutečně sobecky zajímá to, abych se dostal tam, kam potřebuju, a k tomu využívám mimo jiné i SA. Je na tom něco špatného?"

Inu asi to že vám to nechtíc všichni dotujem. O tyto cestující je totiž větší ztráta v dotovaný dopravě, kde se buď spoje někomu zruší nebo se musí přisypat za uniklé tržby.
FilipII
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.115.195
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 19:32:32    Odkaz na tento příspěvek  

No příklad. Mezi Prahou a Jihlavou jezdí Veolia Praha linku,která vymetá každou obec po cestě,jízdní doba je 3,5 hodin a např.SA za 1h 35 minut. Pokud chci do Jihlavy,tak asi těžko pojedu Veolií,ale využiji dopravce,který jezdí po dálnici(nemusí být SA) jde o to že je to rychlé a spousta lidí tak cestuje. Na tom není nic špatného.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 20:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Denis novák:
Tak znovu: Dálkovou dopravu nikdo (kromě Středočeského kraje Veolii) nedotuje ani kraj a už vůbec ne MD. MD ale dotuje všechny rychlíky ČernéDíry. Vzduchovoziči od ČernéDíry jezdí v hodinovém taktu. V tomto se zhlédl RJ a udělal totéž (až na moravské výjímky, Ústí a Pardubice) se všemi krajskými městy v ČR. Bral bych tento systém, pokud by spojoval všechny kraje (např. Liberec - Ústí - Vary). Ale SA cíleně ničí VHD směr Praha. Janem Sůrou vychvalovaný "brněnský" dopravce má dnes základnu v Cajzlově, většina jeho linek má cajlzlovskou licenci (kromě linky 721309 Praha - Brno). Sám ukňučeně zdrhl z jediné nedotované vnitrokrajské linky - a to ještě mohl využít svého dopravního partnera. Velká Bíteš - Brno má svůj potenciál, ale ne v idiotském jízdním řádu:
application/pdf
L721310_070715_61037[1].pdf (51.7 k)

ještě do toho navrtal svého "dvorního dodavatele" takto:
application/pdf
L721390_100102_89083[1].pdf (52.3 k)
. Kdyby chtěl, tak Kordis na Vleká Bíteš - Brno vyškolí. Kordis má odpornou vlastnost - vše cpát na přestupy do vlaků - byť celkem rychlé spojení za celkem rozumnou cenu.
Ale zrovna Bíteš - Brno, Hodonín - Brno, Znojmo - Brno má potenciál jezdit natruc Kordisu levně a rychle v busech. A díky konci ČASu Znojmo bude velká bitva o Znojmo - Brno, čemuž se snaží Kordis zamezit, ale kdo umí, ten využije sousedního kraje.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5497
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 20:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
Kdyby chtěl, tak Kordis na Vleká Bíteš - Brno vyškolí. Kordis má odpornou vlastnost - vše cpát na přestupy do vlaků - byť celkem rychlé spojení za celkem rozumnou cenu.
... což zrovna neplatí pro spojení Velká Bíteš - Brno, kde hraje prim bus linka č. 401, která končí v Brně na Starém Lískovci u tramvajové konečné.
To, že na té lince nejsou aspoň ve špičce zavedeny nějaké zrychlené spoje (resp. ony byly, a to při dvou dlouhodobých uzavírkách v brněnské MČ Bosonohy, ale pak se to zase vrátilo do starých kolejí), je věc jiná.

Petr_vlček:
Inu asi to že vám to nechtíc všichni dotujem. O tyto cestující je totiž větší ztráta v dotovaný dopravě, kde se buď spoje někomu zruší nebo se musí přisypat za uniklé tržby.
To je možné, ale jak byste to řešil? Zákazem takových nedotovaných linek?
Zkusím jiné přirovnání - jsou známa nějaká konkrétní čísla, o kolik víc platí MD na dotacích rychlíkům z Prahy na střední a severní Moravu dnes, když jezdí nedotované SC Pendolino, které těm pomalejším vlakům také sebere část cestujících; než kdyby ty vlaky SuperCity nejezdily a lidi by museli jezdit vlaky s častějšími zastávkami?
Jan Sůra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.233
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:19:35    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: vidím, že máte spousty volného času:-)pokud se nepletu, SA má z Černého mostu jediný souběh s DPML jen v 17:30. ani jednou jsem vyřvávání nezažil, ale zřejmě nemám takové štěstí, jako Vy. btw, asi vás hradec zklame, ale ty busy jezdí zjevně už plnější, než na začátku. Je mi líto, že se jinak schylujete k takovým ubohostem, měl jsem Vás za slušnějšího člověka.

žlutý: bavíme se o roce 2005, kdy skončil monopol ČSAD Liberec na lince Liberec - Praha, ne o roce 1995. A nejde jen o internet, ale také sms, v roce 2005 měl myslím mobil už opravdu téměř každý.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5499
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 21:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Ještě jeden dotaz:
Velká Bíteš - Brno má svůj potenciál, ale ne v idiotském jízdním řádu:
V čem je podle vás "idiotský"?
Nejezdí to ve vámi často opovrhovaném taktu, i ranní příjezdy do Brna by také mohly lidem vyhovovat...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 23:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale SA cíleně ničí VHD směr Praha.
To už jsou vážně kecy. Víte, co je to ničit VHD?
Tím, že VHD jezdí? Když se Vám nelíbí, tak si s SA nejezděte. Osobně mě tato společnost dost štve - už tím, že se jmenuje student a studentům nic nenabízí, ale když tím jezděj lidi, ať si to jezdí. Pokud Vám nějaké spoje chybí, máte přeci své dopravce, zaveďte si tam netaktový jízdní řád s tísice omezeními jízdy a vydělávejte si!

Je mi líto, že se jinak schylujete k takovým ubohostem, měl jsem Vás za slušnějšího člověka.
Přesně tak. Taky jsem si myslel, že se dá diskutovat věcně a že Vaše návrhy nezůstávají jen na papíře. Proč nejezdíte Praha-Roudnice?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 06:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
no pravděpodobně jediný co mně napadá je to co už jsem tu psal - licenční podmínky. Stručně - chceš lukrativní linku? Tak zajistíš i nelukrativní. např. x krát denně s obsluhou dnes obsluhovaných míst "zastávkový" spoj.

Mimochodem jakou přidanou hodnotu má expresbus oproti vlaku v relacích kdy jedou oba stejně/srovnatelně dlouho? Kolik lidí by přešlo do IAD třeba na trase Praha - HK kvůli tomu že by neměli bus SA? Dtto Praha - Plzeň (tam bych to toleroval vzhledem ke stavbě korytoru). Jiná situace je na Liberci nebo Jihlavě.
FilipII
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.115.195
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 07:17:52    Odkaz na tento příspěvek  

SA ale studentům nabízí širokou škálu služeb,od zahraničních brigád až po studia na vysokých/středních školách v zahraničí. Není to jenom dopravce.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 07:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(hlavně, že oni mají pohodlí - jak se dostanou ostatní cestující ze zastávek neobsluhovaných jejich bohem je vůbec nezajímá).

Pane Karlshaus, vy jste konečně můj člověk, vy jste ten koho jsme dlouho hledal. Můžete nějakému bohu "ex.ČSAD", prosím, vyřídit aby do o víkendu odbočil z ex.okresního města a dojel do naší obce? Nebo ty cestující, kteří mají smůlu v tom, že jejich zastávka neleží na spojnici dvou velkých měst, vás nezajímají?

Nebo pokud se Vám tohle nepodaří, můžeta našemo "božímu" ČSAD vyřídit, aby pohnul zadkem aspoň do druhé poloviny 20tého století a dokázal odbavit cestujícího i jinak, než hromadami drobných?
Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 09:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Nepracujete náhodou v Bruselu, všechno by se mělo zregulovat, přílišný liberalismus škodí sociálnímu inženýrství. Jsem rád, že mám na výběr mezi čistým pohodlným busem s obsluhou, ať je žlutý nebo infračervený a umolousaným koženkovým kupé. To, co navrhujete, se jmenuje nedovolená veřejná podpora.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 09:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Představa lidí obecně je ta, že malé obce obsluhují jen ti dotovaní. Částečně je to pravda. V pracovní dny jsou garantovány tak maximálně 3 páry spojů. A na víc prostě nejsou peníze, protože ČernáDíra a vzduchovožení.

Pak je tu pár dopravců (a jejich skutečně pomálu), kteří jezdí nedotovanou dálkovku. SA je jen jedním z nich, filozofii mají jasnou. Proti tomu, že ostatní dopravce donutili konečně něco udělat s vozovým parkem, se nedá nic namítat, naopak. Ale je to dopravce, který se ani nepokouší udělat něco s vazbami na místní linky. A zlikviduje - li vrámci konkurenčního boje zrovna ty dopravce, co tyhle vazby mají, pak prostě VHD likviduje.

Ne všechny trasy se nechají vést závlekem přes kde jakou ves.
Ale třeba podél D5 mezi Prahou a Plzní vede souběžná II/605 (původní Plzeňská). Dnes z konkurenčních důvodů na Praha - Plzeň prostě obsluha po 605 padla - a pro hodně lidí to skutečně znamenalo jediné: , protože VHD je díky SA v .
A nemyslete si, že zrovna tohle krajům nevadí. Nemají však zákonnou možnost uložit dopravci i obsluhu oněch nácestných, pokud se jedná o nedotovanou linku. Na druhou stranu pak zamezují činnosti takovéto firmě na dotovaných spojích, jak jen to jde - i na hraně zákona. Jak zrovna SA poznala na vláčcích. RJ bude muset změnit koncept, jinak své vysněné vláčky prostě mít nebude.
Kdyby byl chytrý, tak na to jde přes poničenou Novojičínku: přihlásit se ke spoluúčasti na obnově, nasadit jedno slušnější vozidlo - a hned má páku na stát. Takhle může jen skuhrat a fňukat, nebude mu to nic platné.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 10:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:Znovu obnovovat a provozovat Hostašovice-Nový Jičín by bylo nehorázné vyhazování peněz oknem,bohužel....
Tam stačí jen mírně upravit stávající bus linky,hlavně v SO NE,nic víc není třeba.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5500
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 11:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
Stručně - chceš lukrativní linku? Tak zajistíš i nelukrativní. např. x krát denně s obsluhou dnes obsluhovaných míst "zastávkový" spoj.
Jestli stát chce po dopravci něco jako zastavení v pár zastávkách navíc, i když by tam dopravce sám od sebe nestavěl, tak by mu taky stát měl za to doplatit nějakou finanční náhradu.
Znovu to přirovnám - proč nezastavuje SC Pendolino aspoň dvakrát denně třeba v Suchdole nad Odrou? Co ty lidi, co tam chtějí jet? Mají jezdit z Prahy pomalejšími rychlíky?

Kolik lidí by přešlo do IAD třeba na trase Praha - HK kvůli tomu že by neměli bus SA?
Proč bychom se měli vůbec takovou otázkou zabývat, když jde o nedotovanou dopravu (a není to jenom SA, ale i další dopravci).

Mimochodem jakou přidanou hodnotu má expresbus oproti vlaku v relacích kdy jedou oba stejně/srovnatelně dlouho?
Asi docela velkou, když s tím lidi jezdí, ne?

Karlshaus:
Představa lidí obecně je ta, že malé obce obsluhují jen ti dotovaní. Částečně je to pravda. V pracovní dny jsou garantovány tak maximálně 3 páry spojů. A na víc prostě nejsou peníze, protože ČernáDíra a vzduchovožení.
Jakkoliv s vámi často nesouhlasím, tak v tomto jednoznačně souhlas.
Zatímco vlaky můžou jezdit, celotýdenně a zaplatí to kraj s přispěním cca 1/3 státního dosypu, tak v některých krajích se musejí na víkendové spoje skládat jednotlivé obce, protože víkendovou obsluhu kraj nezaplatí.
A když tam náhodou nejezdí spoje nějaké nedotované linky, tak mají lidi "smůlu".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 12:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jan Sůra: btw, asi vás hradec zklame, ale ty busy jezdí zjevně už plnější, než na začátku.

Ano, obsazení autobusů SA je zřejmě o trochu lepší, ale dle informací co mám k dispozici především na úkor další žluté společnosti, a to CDS Náchod.

Ad Petr Vlček: Mimochodem jakou přidanou hodnotu má expresbus oproti vlaku v relacích kdy jedou oba stejně/srovnatelně dlouho?

U rychlíků z Prahy do Plzně i HK, aby platilo Vámi psané chybí a) lepší vozový park, b) zkrácení JD tak, aby bylo možné dosáhnout SJD 90 minut c) zvýšení spolehlivosti. Obávám se, že především plzeňské R budou vzhledem ke korytorizaci tratě 170 ještě +- 5 let spíš živořit ...
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 13:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne všechny trasy se nechají vést závlekem přes kde jakou ves.
Ale třeba podél D5 mezi Prahou a Plzní vede souběžná II/605 (původní Plzeňská). Dnes z konkurenčních důvodů na Praha - Plzeň prostě obsluha po 605 padla - a pro hodně lidí to skutečně znamenalo jediné: , protože VHD je díky SA v .

Tohle je ale špatný a zavádějící příklad. V době, kdy se otevřela celá dálnice D5 v úseku Plzeň-Praha, tak jezdí dálkové linky přímo po dálnici. Tedy cca 10 let předtím, než na tuto trasu vstoupila SA. Když by se člověk podíval zpátky, tak v době, kdy se dálnice budovala a jezdili tedy autobusy po tzv. staré plzeňské, tak dálkové linky stavěli v Rokycanech, na Žebráku, ve Zdicích a v Berouně. V menších obcích se tedy nezastavovalo ani tehdy. Pokud se člověk podívá na mapu, tak tady všude jezdí vlak. A tak k dopravě z menších obcí lze i dnes použít vlak. Tady asi SA ani žádný jiný dopravce, v rámci konkurenčního boje, nic nezničil.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 14:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Denis novák:
Není to tak docela pravda. PROBO a Přeštice měli více zastávek po staré, dnes z toho zbylo toto:
application/pdf
L149101_091213_88733[1].pdf (56.4 k)

Některé obce vlak mají šeredně daleko a směrem na Prahu dokonce nic přímého. Ale to je jen o tom, že prostě VHD tímto způsobem upadá.

A dálkové linky nedálničního typu spíš jsou dopravci rušeny. Potenciál cestujících přitom existuje. I dnes lze postavit slušnou dálkovou linku po silnicích II.třídy.
Tam ale SA nikdy neuvidíme. Přitom Hradec - Pardubice by měl též RJ mezikrajskou dopravu, stejně jako třeba Liberec - Ústí - Vary, Budějky - Plzeň - Vary, Ostrava - Zlín.

A k vláčkům:
Jistěže jsem škodolibě zvolil Novojičínku. Ale může se předvést třeba na Ždánce nebo na Dobroním - Polná. A v Polné by mu dokonce šel starosta na ruku.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1983
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A dálkové linky nedálničního typu spíš jsou dopravci rušeny.

a není to spíš tim že mistní frekvence takovou dálkovou linku neuživí a lide který s ní mohou jet z velkého města do toho druheho s ní stejně nepojedou díky delší jízdní době a radši využijou linku ktera je rychlejší po dálnici?

když už jsme u té "otazky linek D5" například se divim že už snad nikdo ani čsad nezajíždí do rokycan při cestě z plzně do prahy ani zpět.Je divné že by všichni obyvatelé rokycan dali přednost vlaku..

Dál nevim kolik lidí muže vezt ta linka 149101 v neděli dopoledne z berouna celej ten jř je dost zajímavej.
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
Jde o to, jestli je tam skutečně takový zájem obyvatel cestovat nebo zda byly linky omezeny nebo zrušeny dopravci z důvodu právě malého zájmu, že se jim autobusy na těchto trasách nevyplatili.
Ale psal jsem to z toho důvodu, že SA jezdí na lince Plzeň-Praha od roku 2004 a dálnice je v provozu od roku cca 1995-6? A do této doby začala velká část dálkových spojů využívat plně dálnici. Ona se tím u značně zrychlila cesta, pokud jste jel dálkovým spojem z F.Lázní, Chebu nebo třeba Domažlice, tak to bylo poznat.
SA na téhle trase zamával spíše se společností Centrum Tour, nyní VKJ autobusy, která zde v té době dominovala. SA jim přetáhla hlavně pravidelné cestující na přímé lince do Prahy. Ona ta jejich linka Praha-Klatovy-Železná Ruda byla stejně většinou provozována tak, že se v Plzni u spousty spojů přestupovalo.
A když se podíváte na kdysi dominantního dopravce ČSAD Plzeň a.s., tak je tam pár spojů. A to jezdí dokonce za nižší cenu než SA, nabízejí zpáteční slevu apod. Dokonce začali využívat u třetiny spojů jako konečnou v Praze Zličín (i když jedou zpět všechny autobusy z Florence a Zličín míjí).
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120:
Koukám, že máme podobný názor.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1984
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:15:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čsad plzen jezdí už jen v X a to ráno třemi spoji a zpět se trousí odpoledne.Klatovy-Praha pak jeden pár spoju v X.Opravdu z toho zbylo jen torzo.
Linku domažlice-praha do toho nepočítám ta stejně žije jen z cestujících z useku domažlice-holýšov kteří jedou do prahy.

Zajimavá situace nastala někdy v roce 2004 kdy štahlichovi sebrali licenci a SA ještě nejezdil.
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120:
To už začalo SA jezdit, listopad 2004, jezdilo se ale jen v každou sudou hodinu. A zažil jsem jeden den na Florenci, jak den ze dne Štáhlich skončil a cestujícím nic neoznámil. Lidé běhali po Florenci a hledali, čím by jeli. SA začínalo a tak je moc lidí neznalo a tak se lidé chodili se ptát k autobusu, zda je vezme alespoň na Plzeň.
Taky byly spoje SA, kde jsme jeli 4 cestující...., ale hodně rychle se to tehdy změnilo. A když začal Štáhlich zase jezdit, tak ho to přinutilo vyměnit ty jeho plečky, co tehdy měl nakoupený, za něco alespoň novějšího...

(Příspěvek byl editován uživatelem denis_novák.)
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1985
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:32:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo lidi tehdy stali čsad i na schodech tehda ještě existovala samostatná linka čsad praha - plzen mělo to označení tušim 440667 nebo tak nějak.
Furt to bylo ale jako doplnění štahlicha dnes sam štahlich doplnuje SA a čsad už to jezdí jen z tradice asi.
štahlich se radši uklidil vic na sušici kde má ještě volné pole pusobnosti.
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 15:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, tak nějak...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 16:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nepracujete náhodou v Bruselu, všechno by se mělo zregulovat, přílišný liberalismus škodí sociálnímu inženýrství."

Goldfinger: No škoda že jste se nenarodil o nějakých 200 let dřív. Moh jste poradit starýmu Rakousko - Uhersku jak se maj vydávat licence na žel. tratě. Asi by po vás zlatým prstíkem hrabali

Jistě - je lepší neregulovat. Viz maršrutky na Ukrajině a pod.. Nějam mi přesto přijde že lepší systém dopravy maj na západ od našich hranic.
Zdenda999
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 16:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: jelikož jezdí SA nedotovanou dopravu, musí své autobusy naplnit. Hradec >Pardubice : to by byl opravdu blázen, kdyby tdo toho šel. Když jsou to tak lukrativní trasy, vemte autobusy a začněte ty trasy jezdit, když Vám vadí, že to SA nejezdí. Vámi popisované trasy by ovšem znamenaly, že by bus jel ráno tam a lodpoledně zpět, protože v sedle by se absolutně nevyplatil. Ovšem Jančura je podnikatel a musí si vydělat, nemůže nechat stát autobus půl dne na fleku...
http://www.katalogyjizdenek.cz/
xxxMichalis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.33.136
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 20:46:47    Odkaz na tento příspěvek  

Boblicku! Proboha chlape....vy jste jak nějaká ženská! furt mele dokola to samé...a přitom je to blbost...když mám v bodě A 100 000 tisíc lidí a v bodě B dejme tomu 300 000 lidí...a můžu jet bud po dálnici furt kilo...nebo se loudat po silnicích druhé třídy jak navrhuje, pobrat ty městečka kolem, co mají tak od 2 do 10 tisíc...a mít tak zhruba dvojnásobnou jízdní dobu a místo toho abych oslovil 400 tisíc lidí, tak oslovím maximálně tak úsekovku a pár cvoků z těch velkých měst, kterým nezáleží na čase! Jak Vás tak vidím, tak mi je Vás docela líto...SA Vám musí opravdu hodně pít krev...aneb já to dělám dejme tomu 20 let, ale přijde si tam nějaký brnák,původem z Ostravy a během pár let si vybuduje něco, o čem tu nikdo nesnil....a já pořád jezdím na pár linkách se štarýma ždorbama...není to tak?
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 22:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3,14 kecy neregistrovaný xxxMichalis. Čtěte laskavě, co na SA kritizuji. Chcete snad popřít, že SA likvidují VHD ve všech trasách, co jezdí? On RJ místní návaznosti zcela ignoruje. A zrovna Hradec - Pardubice má na takovou to linku. Je vidět, že občas tu přispívají jen SA-mani.

Ad Zdenda999:
Vy jste spadl z višně? A ostatní nedotovaní dopravci jezdí jak? A ještě dokáží obsloužit ty vesnice. To RJ zcela určitě nikdy umět nebude, protože na to nemá vozový park.
FilipII
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.115.195
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 23:37:26    Odkaz na tento příspěvek  

Mezi velkými městy dávám přednost přepravě bez zastavení a proto jezdím žlutými busy,nehodlám ztrácet čas jízdou přes okresky. A kdyby se lidem tyto rychlíkové autobusy nelíbily,tak s nimi přece nebudou jezdit.
Zdenda999
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 00:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: už mi velmi silně lezete na nervy. Vy si prostě musíte prosadit to svoje za každou cenu a nencháte kohokoliv mít jiný názor? SA provozuje DÁLKOVOU dopravu, ne nějaký spoje z horní dolní. Pardubice > Hradec pro SA je hodně velká ptákovina... Proč by se asi pouštěl do této trasy, zde jaksi dominuje vlak, byl by blázen. Proč by najednou měl začít jezdit další linky, když podle vás ničí VHD? To chcete, aby ji zničil všude, když je to tak špatný dopravce?
Máte také moc hezké vysvětlení, proč "to" RJ neumí. Protože na to nemá vozový park... Proč nikdo nekritizoval Asianu za to, že jezdila jen dálkovou dopravu? Proč se kritizuje ten, kdo nabízí něco víc?
"...To RJ zcela určitě nikdy umět nebude, protože na to nemá vozový park..." Sory proč by nemohly jezdit moderní autobusy přes vesnice? Kde je napsáno, že vesnické linky musí jezdit staré autobusy? Moc hezkej komentář.
Už laskavě pochopte, že Jančura provozuje DÁLKOVÉ linky. Kdykoliv sem někdo něco napíše, tak tady okamžitě musíte zaplevelit diskusi, cpete sem jízdní řády...
Omíláte tady, že nerespektuje vazby na místní linky. Jančura jezdí mezi velkými městy, na které místní linky má navazovat? Z těch měst obvykle nejezdí jen jedna linka VHD, že. Alespoň jsou přehledné a zapamatovatelné jízdní řády. U dálkových linek se obecně dobře dělajá vazby, když většina lidí jede právě do toho města, kde linka končí a ti co jedou dál zcela jistě nejedou do jednoho společného cíle, aby jim navazoval autobus právě tam... Asi jak říkáte jak byl idiotský JŘ na lince z Bíteše... Ráno se jezdilo po půl hodině, lidé měli možnost dostat se do Brna kdy potřebovaly, nyní to jezdí jiný dopravce a ten nabízí mnohem chudší spojení, ještě, že měl Jančura dle Vás idiotský jízdní řád...
"Jančura likviduje VHD do Prahy." Hm, to jezdí do Prahy jen tolik lidí, kolik se vejde do žlutých autobusů, že kompletně likvidujue VHD???
Ad odbavovací systém SA. Opravdu není možné odbavovat cestující tak, jak jste si to vymyslel vy. A je hezké, že konkurence z toho těží, když Jančura zničil VHD a veškerou konkurenci, tak jak z toho ta neexistující konkurence může těžit? Pro cestující je to velmi dobré řešení. Ví, že pojedou, že si sednou, nemusí být ve stresu že se do autobusu nedostanou...
Laskavě přestaňtě okamžitě nehorázně rejt do každýho, kdo napíše nesouhlasný názor s vámi. Tak a teď se pusťte do mě.
http://www.katalogyjizdenek.cz/
Karfík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 09:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejné chyby, stejné známky...
http://ekonomika.idnes.cz/ekoakcie.asp?c=A100129_191508_ekoakcie_ vel
Zavolejte Chocholouška, má tu práci!
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 09:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rejete tady často do pana Sůry, dle mého názoru je ten článek celkem pěkně napsaný, ale hlavně je dobře, že se o tuto problematiku opět někdo zajímal. Dále by mohlo proběhnout tiskem, že pokud by hejtmanství vypsala VŘ, tak by nejvýhodnější nabídka byla proplacena z dotací EU.
Nenazývejme klienty jakékoliv dopravní společnosti KAŠTANY :-)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 10:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

FilipII: To je síce super, problém ale nastáva v tom, že kým doteraz chodili často autobusy "starých ČSAD" potažmo iných tak, že v jednu dobu sa išlo tade, v jednu dobu tade, vždy s akotak rozumnou cestovnou dobou a každý tam mal nejaké "svoje miestečko" kde trhol aj časť frekvencie medzi veľkými mestami (a týmpádom tú linku uživil). Akonáhle ale príde niekto s linkou, ktorá kapacitne pokryje drvivú väčšinu ciest medzi veľkými mestami (a je rýchlejší), začína hroziť že tú linku neuživí a zruší.

No a cestujúcich z oných menších miest je potom nutné presmerovať do dopravy vo VVZ, ktorú môže byť ev. nutné posilniť, alebo ak tam tá verejná doprava (či už vlak alebo autobus) stojí za starú belú, sadnú títo do áut, ak sa proti tomu ozvú, môže štát/kraj zareagovať zavedením napr. nejakých tých vzduchvoziacich rýchlikov len aby bol takt a zrazu sa to bude týkať aj vás, pretože ďalších pár koruniek z vašich daní kvôli tomu poputuje napr. do rozpočtu ČD.
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 10:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně přijde nelogické, aby se dálková linka přizpůsobovala místní a velkých městech kam většinou SA jezdí je to úplný nesmysl. Jestli je místní linka tak důležitá, že s ní na přestup na SA / nebo jiného dopravce přijíždí tolik cestujících, tak je přece jednodušší, aby se přizpůsobila ta místní a dovezla cestující k dálkové - je to pro ni kšeft. Protože dálkovka u SA má zjevně cestujících dost, tak vymetat vesnice nepotřebuje.
A jak tady psal kdosi přede mnou, pokud by existovala dostatečná poptávka na zastávkách po trase, zcela jistě se tam uživí další dopravce nebo by to bylo atraktivní pro SA. Ale proč by SA zajížděla do vesnic, když má autobus obsazený už z nástupní zastávky, to je trochu nelogické, že... Proč tu někteří nenadávají na Eurolines, Asianu nebo třeba na ČD Pendolino, kteří také jezdí přímo? Že by proto, že si nemůžou kopnout do SA?

A ono kdyby to nebyla SA, tak byste tu stejně nadávali na jiného dopravce, který by se dříve nebo později objevil s konceptem dálkových linek (a vsadím se, že by to dělal podobně jako SA, takže by tu byla stejná "debata").

Jinak tedy je fakt, že nikde jinde se člověk tak dobře nepobaví jako poslední dobou tady, pánové díky za to
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 10:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox: Vy ste to zjavne vôbec nepochopil. Jazdí pendolino? Jazdí. Jazdia rýchliky? Jazdia. Jazdia osobáky? Jazdia. Sú prípoje? Sú. Pýtajú si ČD na 1 km toho rýchlika viac z dôvodu zníženia tržieb? Pokiaľ viem tak nie. Takže o čo ide? Na úrovni toho čo "robí" SA by sme boli až vtedy, keby zavedenie pendolín viedlo pri tých rýchlikoch k ich rušeniu alebo sa na ne zvyšovala dotácia.
Synergy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 10:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Asianu se nenadává, protože o "mrtvých" jen dobře.
xxxMichalis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.33.136
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 11:50:33    Odkaz na tento příspěvek  

...Pane Boblicku...říct že to jsou pičoviny je velmi lehké:-) Možná zabíjí starou komunistickou koncepci ČSAD...to je možné....ale zase na to jdou jinak...podle mě lépe...jak řekl nějaký kolega podemnou, zajíždět SA do těch prdelí tak s něma nejede...a o tom to je...sice možná přešlo pár lidí co občas jeli busem za těch starých struktur do aut, ale zároven dostal mnohem více lidí do busu nebo je udržel u busu, místo toho aby postupen času utekli k autu....a to nemluvím ted jen o SA, prostě říkám že je chyba kvůli pár lidem ve vesnicích po cestě zabít potenciál rychlého spojení velkých měst...A byl jsem řadu let registrovaný uživatel pod jmenem Michalis, avšak obhajobě naprosto nechutných šmíráckých fotek dívek v sekdi kočky na železnici moderátory jsem si svůj učet smazal..a už to jen pravidelně čtu tady..

Jinak na závěr...jediné co by to vyřešilo, by bylo řízení z centra...hezky z ministerstva..ale pak je riziko že to dopadne jak s ČD...takže je možná lepší tenhle neregulovaný chaos..
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 11:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: No co se týká dotací ČD, tak to bych sem vůbec netahal, ne nadarmo má ČD přezdívku jakou má. A co se týká rušení rychlíků, opravdu jezdí všechny rychlíky v takovém počtu jako před zavedením Pendolina? Neřekl bych. A pamatuju si, že když se Pendolino zavádělo na Ostravu, tak to mělo u části cestujících negativní ohlas, protože se tam měnily jízdní řády rychlíků (něco se i rušilo myslím) a Pendolino bylo díky povinné místence dražší. A návaznost spojů na Pendolino taky v podstatě neexistuje, protože Pendolino jak jistě víte, na žádný přípoj nečeká. Takže určitá podoba s SA tu je. Mimochodem, až bude na drahách konkurence více dopravců, myslíte si, že si budou čekat vzájemně na přípoje?
A Vám vadí, že se dostanete na některých trasách s SA (i jinými dopravci) do cíle v relativně nejrychlejším čase bez zbytečných zdržení? Mě to nevadí, když někam cestuji, chci se tam dostat rychle, pohodlně a za rozumnou cenu (nemusí být nejnižší) a je mi jedno, jestli je autobus žlutý, zlatý nebo jezdí po kolejích.
Zřejmě je větší poptávka mezi většími městy, autobusy tam jezdí plné, z menších po trase se nenaplní tak tam prostě většina dopravců nejezdí. Dostat se z vesnic a menších měst byl problém vždy, ne až s SA. A pokud jste si nevšiml, dálkové linky mizí průběžně již několik let i na mnoha trasách, kde SA nikdy nejezdila.
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 12:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: mimochodem, a co výkřik ČD, že by chtěli na Pendolino dotace? Proběhlo tiskem někdy myslím před Vánocemi, nepamatuji si přesně? Jak to zapadá do koncepce, že ČD si nežádají větší dotace?
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53484
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 12:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A byl jsem řadu let registrovaný uživatel pod jmenem Michalis, avšak obhajobě naprosto nechutných šmíráckých fotek dívek v sekdi kočky na železnici moderátory jsem si svůj učet smazal..

Mohl bych poprosit o rozvedení této myšlenky (a klidně přímo tady, když už se to tu objevilo)? Sice jsem si zvykl, že ke snídani žeru děti a k obedu rovnuo Jančuru, ale tohle mi hlava skutečně nebere.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53485
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 12:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox:
Nezapadá. Když pominu důvody existence sedmi jednotek takového krámu (takže už se nyní jen hledá nejmenší zlo...), tak jsou těmi jednotky obsluhovány spoje, které by se při nasazení normální soupravy (myšleno po stránce finanční) samy uživily (a kvalita by mohla jít i vejš). Pendolino jako takové je na naše poměry neskutečně drahé a nejlepší by bylo, kdyby pendlovalo někde jinde za výrazně vyšší ceny (pak by mohlo i vydělávat).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53486
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 12:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A návaznost spojů na Pendolino taky v podstatě neexistuje, protože Pendolino jak jistě víte, na žádný přípoj nečeká.

(Ne)čeká víceméně úplně stejně jako ostatní spoje podobných kategorií, v tom bych nic extra nehledal. Spíš je podobnost v omezené použitelnosti kvůli rezervacím (a proto taky jsou spoje na Brno oproti ostatním vlaků zoufalé, ač místenka je ve vybraných relacích zadarmo).
S tou zastavovací politikou je to složitější. Zatímco na většině tras MD bezzastávkové expresy vyhubilo (a nahradilo pomalejšími rychlíky), z Prahy ve směru na Ústí, Brno (Břeclav), Ostravu a částečně i mezi Brnem a Ostravou jsou provozovány jak expresy (příp. R, IC, EC), tak nadregionální více zastavující zrychlené spoje (rychlíky).
Mezi Prahou a Ostravou spoje SC jezdí přibližně v prokladu se spoji EC/IC, výsledkem je zhruba hodinový interval. Mohlo by se zdát, že jsou na tom bity stanice, kde SC nestaví (druhá věc je, že i dvouhodinový interval je leckde ve srovnatelných městech luxus) - není tomu tak. Hranice mají ve směru na Ostravu vlaků víc než dost, ve směru na Prahu je hodinový takt zachován vlaky jedoucími přes Valachy. Zábřeh je na tom podobně, o Třebový a Kolínu se nemá cenu bavit. Takže bych sotva mluvil o horší nabídce kvůli vedení SC, ta spíš je více než dostatečná. Sice by to šlo i bez SC (jedno zda vedených pendolinem nebo něčím jiným), ale je otázkou, zda by se tím zrovna na této relaci něco ušetřilo. Výrazně bity by na tom byly buď Valachy nebo relace do Ostravy (a pak by finanční náročnost nejspíš opravdu narostla).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 13:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Dík za rozvedení, použil jsem to jen jako příklad, že rychlé (prakticky) bezzastávkové spojení není jen u SA, ale i jinde a v určité podobě to dělají i ČD. Na železnici je to samozřejmě o něčem jiném, když tu je jeden dopravce.
Jak jsem napsal už několikrát, nejezdím jen s SA (i tím vlakem se občas svezu) ale prostě zrovna ten problém "likvidace ostatních dopravců a spojení z malých měst a vesnic" není až tak horký a určitě za to nemůže jen SA jak se nám tu snaží někteří tvrdit.
Nejvíc se mi líbí spojení "Jančura likviduje VHD" - jak ji likviduje, když ji sám provozuje ale prostě jinak než se to dělalo dříve? A asi to dělá dobře když má autobusy zaplněné.
Jaký je rozdíl např. mezi SA, která ve směru Praha - Brno má maximálně 1 zastávku (jihlava) a např. ČSAD Vsetín, Krodosem apod, kteří tam mají také jednu zastávku (VelMez). Dle logiky některých zdejších diskutujích by SA likvidovala všechny okolní dopravce provozující linky na Jihlava - Praha, kdežto jiné společnosti jsou ty "hodné" protože nejsou žluté (ačkoliv dělají to samé a jednou rychleji než nějaká místní společnost z toho VelMezu)...
Prosím brát jako příklad, ne že začne někdo rozebírat každý detail.
Jak říkám, dříve se tu dalo i přes občasné úlety diskutovat, dozvědět se něco nového např. o nabídce SA a konkurence, teď je to spíš na pobavení, ale stejně mi to nedá se občas neozvat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Minibox.)
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Marais
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 14:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://hn.ihned.cz/c1-40214770-sedlak-se-zlutymi-autobusy
... první v ČR VANHOOL ASTROMEGA T9 ...
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 16:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marais:
Nějak jsem nepochopil smysl toho článku. Že by placená reklama na uvedené restaurace??
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 17:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím sice jaký je opravdový smysl článku, ale určitě ten článek je zde v diskuzi proto, aby karlhaus alias boblick, žlutý anděl a jim podobní mohli Jančuru osobně v restauraci navštívit a svěřit jim své problémy se SA, které zde uvádějí. Určitě jim fundovaně odpoví a bude to mít větší smysl než to neustále uveřejňovat zde.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 18:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jakou přidanou hodnotu má expresbus oproti vlaku v relacích kdy jedou oba stejně/srovnatelně dlouho?"

Autobus většinou nepáchne. Po vystoupení není třeba si umýt ruce, upatlané od sahání na všelijaké kliky a kličky.
Ve špičce většinou jezdívá častěji, než vlak.
V průměru mívá menší zpoždění než firma "Času Dost".
Při uvíznutí v zácpě člověk ví co se děje. Není tedy třeba ptát se průvodčího "proč nejedeme", abychom se dozvěděli "protože stojíme"
Za nepříznivých klimatických podmínek jezdívá spolehlivěji. Po umoudření počasí se vrací hned k normálnímu provozu, a ne po třech dnech jako "Času Dost".
Náhodný cestující neplatí výpalné (tzv. obyčejné "zlodějské" jízdné).
Při cestě autobusem člověk vidí méně bezdomovců.
Při cestě z Prahy není třeba absolvovat 100 jarních kilometrů při cestě k pokladnám a na nástupiště.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2962
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 18:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "Zatímco vlaky můžou jezdit, celotýdenně a zaplatí to kraj s přispěním cca 1/3 státního dosypu, tak v některých krajích se musejí na víkendové spoje skládat jednotlivé obce, protože víkendovou obsluhu kraj nezaplatí.
A když tam náhodou nejezdí spoje nějaké nedotované linky, tak mají lidi "smůlu".
"

Dobrý postřeh. Přesně tak. Bohužel.
Huples
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 18:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun a příspěvek 2961: To je snad poprve, co s Vámi naprosto a bezvýhradně souhlasím.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2963
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 18:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nevim kolik lidí muže vezt ta linka 149101 v neděli dopoledne z berouna celej ten jř je dost zajímavej"

To je návoz autobusu na spoj z Tachova do Prahy.
Úplně původně se jezdilo ráno z Prahy, později kolem poledního z Prahy. Evidentně se to nevyplatilo, tak vyjíždí z garáží v Králováku prakticky rovnou na Plzeň.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)