K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 17. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 17. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 12:10:41    Odkaz na tento příspěvek  

Důchodci nemaj nárok na zvláštní jízdné v buse a to je odrazuje
A důchodci z míst, kam vlak nikdy nejezdil (nojo, i taková u nás jsou) už dávno umřeli, protože je jízdné odrazovalo dojet si na nákup nebo k doktoru?
(Já bych se na to díval z toho úhlu, že projížděč NAD je režijní důchodce ČD, tudíž samozřejmě jakékoli placení za dopravu považuje za "nevhodné".)
Však na silnicích je místa dost
Jakože si ti důchodci, co je odradilo jízdné v autobuse, pořídí na ježdění do Chocně k doktoru auto?
P.S. V konkrétním případě Újezdu u Chocně vám doporučuju kouknout se do mapy. Protože do Újezdu u Chocně žádný vlak nejezdí :-)
Návštěvník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 13:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Je to všechno moc převrácený . Mně jde hlavně o místa, kde vede železniční trať. Lidé použijí co musí, takže není na místě plést do této diskuze místa, kde železniční trať nevede... To že takoví důchodci jsou znevýhodněny nenárokem na zvláštní jízdné je věc jiná. Proč to najednou zrušit a nahradit to busy?? Dobře, ČD jsou drahé. Proč se tedy neosloví jiný soukromý železniční dopravce? Hned se to prostě nahradí busy bez jakéhokoliv uvážení a ještě v některých místech tak, že je to totálně postavené na hlavu... A to mi připadá, jako že je v tom zase nějaká špína. Důchodce, který má na výběr vlak nebo autobus, pojede vlakem. A proč? Vyjde ho to levněji.
To, co se vymýšli, je prostě Kocourkov.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 13:02:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T.H." = 11.05.2011 - 12:10:41:
A já bych se na to zase díval tak, že v místech, kde vlak jezdí, je diskriminací místních obyvatel, když jej nemohou využívat - a to jen kvůli vizi úředníků o jakési pseudoúspoře, která je ale ve skutečnosti plýtváním, protože "kraj" bude kromě vlaků nově platit i autobusy, které dosud platit nepotřeboval (a vinou toho plýtvání nebudou mít navíc lepší obsluhu právě ta Vámi zmiňovaná místa, kam vlak nikdy nejezdil, protože na její zlepšení už prostředky nezbudou).
Dokážu pochopit tlak na zastavení osobní dopravy na nějaké koncové lokálce a její náhradu autobusem, ale projíždět zastávky a zavádět (a platit) kvůli tomu nové autobusové spoje, když ekonomický systém je nastaven na platby za vlakové kilometry a nikoli za skutečně vynaložené náklady, to by nenapadlo ani žádného Vámi velebeného soukromníka - na takové plýtvání má zjevně jen česká veřejná správa, a pak snad ještě "odborníci" Vašeho ražení, kterým k vyřešení čehokoli stačí pouhý pohled do mapy ...
Újezd u Chocně je mi lhostejný, stejně jako i mnoho dalších míst v ČR, ale vadí mi principiální systémové nesmysly a zvrácenosti, které jsou s využíváním goebbelsovských metod polopravd a lží předkládány veřejnosti jako pro ni ideální a nejvýhodnější řešení pro její "světlou" budoucnost: takové dokonalosti v matení společnosti nedosáhl ani bolševik.
Pedrros
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 13:13:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vl.kr. : Jo 810-298-0 . Vpadávaly směry na nápravové převodovce, takže se muselo řadit ručně a aretovat. Ke zpoždění nedošlo a nic odřeknutého také nebylo. Jen se prostě mezi obraty vyměnil stroj a z Pardubic si pro tu neschopnou mrchu přijeli. PS : Na té 298 před 2 měsíci rupnul kardan, před týden hřídel v převodovce.
Rop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 14:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návštěvník: Mně jde hlavně o místa, kde vede železniční trať.
Jenomže Újezd takovým místem není. Jenom od tratě je vidět na střechu kostela tak se tam udělalo nádraží a pojmenovalo se to podle toho kostela. Za těch let co jsem tam jezdil jsem v Újezdu viděl vystupovat / nastupovat počet lidí v řádu jednotek za 5 let ...
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Návštěvník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 14:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, tak se vyjádřím k Újezdu. Uvedu takový příklad: Co vyjde kraj levněji?
1. Když pojede autobus např. z Chocně do Týniště, aby obsloužil Újezd, a vlak tam bude projíždět a přitom taky pojede z Chocně do Týniště.
2. Pojede normálně vlak z Chocně do Týniště a jeden minibus doveze v rámci integrovaného dopravního systému cestující ze vsi na nádraží a naopak. Samozřejmě může obsloužit i více vesniček, které mají špatné spojení.
Je to snad jasný a na tomto příkladu to je vidět.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1755
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 15:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návštěvník 217: Variantu (1) nikdo nenavrhuje. Varanta (2) je jednoznačně nejdražší, neboť zahrnuje stavbu nové silnice z Újezda k nádraží, zvanému Újezd. Dále také souběh spojů tohoto pendlu s obsluhou ostatních míst na trase Choceň - Holice není zdarma.
Podle mě na dopravní obslužnost mají nárok nejenom obce, kam (popř. "kam") jezdí vlak.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 15:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návštěvník: Jaký asi tak může být důvod k tomu, aby cestující z Újezda někam jel? Aby se projel vláčkem? Nebo proto, že potřebuje do Chocně, ev. dál? To jako navrhujete, aby mikrobus svážel cestující do Újezda na nádraží a tam byl přestup na vlak do Chocně? Jak asi dlouho bude taková jízda na vzádlenost 5 km s přestupem trvat? Kolik lidí asi takovýto způsob cestování vzruší? Není fakt lepší, aby ten autobus z vesniček dojel až přímo do Chocně (třeba i na vlak)?

Nejlevněji tedy vyjde, když bude vlak Újezd projíždět a těch několik málo lidí z vísky pojede autobusem, který v relaci Choceň - Horní Jelení (nebo něco tím směrem) jistě bude navržený... Je-li tedy Újezd natolik velký, že si víkendovou obsluhu vůbec zaslouží...
Návštěvník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 15:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nevím, jestli neumíte číst, nebo to děláte naschvál. Psal jsem PŘÍKLAD. Újezd byl pouhý PŘÍKLAD jako v matematice na základní škole. Je to jen jednoduchý PŘÍKLAD ekonomiky postavené na hlavu. Pokud chcete uvést reálný příklad tohodle nesmyslného objednávání dopravy, zavedu vás rád na jednu trať do sousedního královéhradeckého kraje, kde je organizátorem taky splečnost OREDO.
Samozřejmě, že si ty obce dopravní oblužnost o víkendu nezaslouží. Nezbydou na to totiž peníze, pokud se bude dál prosazovat souběžná jízda dvou dopravních prostředků. A hlavně je taky potřeba, aby bylo z čeho dát na předražené zakázky a další zvěrstva, která se v politice atd. provádí.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 16:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návštěvník: Tak neukazujte "nesmyslnou souběžnou dopravu" na příkladu, kde ta souběžná doprava není (ani navrhována). Já jsem to pochopil tak, že s projížděním Újezda nesouhlasíte. Omlouvám se.
vl.kr.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.100.23
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 16:53:08    Odkaz na tento příspěvek  

Pedrros: díky za info
Návštěvník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 17:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, hlavně když se domluvíme. Ale zase kdyby se teda autobusovou dopravou Újezd o víkendech neobsluhoval, tak zase by bylo lepší, kdyby tam ten vlak zastavil, ať má veřejnost aspoň něco. Ikdyž tam těch lidí moc nebude...
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 18:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu přeruším diskusi dvěma videi od Přelouče
http://www.youtube.com/watch?v=OHSVKlh5HM0
http://www.youtube.com/watch?v=1Xo0WJ5FSwk
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.147.81
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 20:38:54    Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Jak asi dlouho bude taková jízda na vzádlenost 5 km s přestupem trvat? Kolik lidí asi takovýto způsob cestování vzruší?
a proto nás chce OREDO v jiné části východních Čech najdříve nahnat na 5 či 10 km do autobusu jedoucího souběžně s tratí, abychom pak teprve mohli přestoupit na vlak..
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 21:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

polas: To se podělte s vědomostí kde. Zatím se OREDO v tomto směru chovalo velmi rozumě. Nevím o případu, kde by se jelo busem pár km před hlavní cílové místo a tam byl nucený přestup na vlak. Vždycky je bus vedený do cílového místa většiny a tam teprv může zájemce přestoupit na vlak.

Byť by se bus z Nováče do Jaroměře jistě mohl ukončit už v Rychnovku u vlakové zastávky .
Xhj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2011
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 22:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubický kraj - optimalizace dopravy na Ústecku pokračuje. Nejlepší je náhrada zastávky Bezpráví zajížděním autobusu do osady Klopoty. Příjezdová komunikace je velmi úzká, v některých místech je problém i vyhnutí se cyklisty a os. auta, je na ní zákaz vjezdu vozidel nad 3.5 tuny. Dále se jedná o místní obecní komunikaci, obcí udržovanou, a ne o komunikaci krajskou.
Sněžník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.239.243.137
Odesláno Středa, 11. května 2011 - 23:36:25    Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Cestující do Králík budou nuceni přestupovat do autobusu v Lichkově.
Návštěvník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 08:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V diskuzi "Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové" uvádím jeden takový příklad ohledně nesmyslné dopravy. Můžete si to přečíst.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 08:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sněžník: Přestup v Lichkově ale není žádná novinka. I dnes se až na výjimky přestupuje. Dokonce ani vy nejedete přímo do Králík

Ale máte pravdu, mě by se taky víc líbilo, kdyby páteřní elefant končil v Letohradě (Ústí ?) a odtud byl návazný motorový Sp až do Králík v plné dvouhodině až do večera.
Sněžník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.239.243.38
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 09:14:10    Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Máte vidět to nadšení cestujících u spojů, kde se přestupuje v Lichkově i Lipce. Vysloveně prozákaznický přístup :-(
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3084
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 12:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zachráněné nádraží v Ústí nad Orlicí zůstane, ale sloužit bude nové
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.22.11
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 15:21:01    Odkaz na tento příspěvek  

Přestup v Lichkově ale není žádná novinka
Přestup v Lichkově je samozřejmě novinka z dob elektrizace, protože platí elektrizační dogmata (elektrizace zvyšuje rychlost a komfort a bezpečnost), tak se musí jezdit v elektrice až do Lichkova (aby tam vůbec něco elektricky jezdilo) místo logické relace hypernovou 021-Letohrad-Králíci (-Štíty).
Abfbrdtn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 12-2009

Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 15:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklista přehlédl závoru u železničního přejezdu a přerazil ji - tak uz chapu tu pomalou pres prejezd
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.147.81
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 16:45:00    Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Třeba když budou chtít jet skauti z Jablonného příští rok zase na výlet na Lanšperk, pojedou vlakem do Letohradu a pak autobusem do Lanšperka (anebo se na to vy....., a udělají si radši pěší túru v okolí J.). A takový školní výlet dětí z Jamného do stejného cíle by čekal bus, vlak, bus, všechny úseky do 10 km. Zatímco dnes to jde vlakem na jeden zátah, pojedou to natřikrát s 300m přesunem v Jablonném..
T.H.: Elektrizací se odstranil přestup u většiny vlaků v Letohradě, kde se týkal více cestujících. Ovšem přestup po 5 km při cestě do Hanušovic je hodně nepříjemný, vlaky by dle mého názoru měly být na oba směry (Hanušovice, Štíty) výchozí už z Lichkova.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 17:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

polas: Vidíte, loni napodzim jsem chtěl jet se svým skautským oddílem na chalupou zrovna do Jamného. A nakonec jsem nejel, mj. i proto, že z Jamného vl. zast. je to do Jamného horní konec ca 3 km, což jsem si s malýma klukama, báglama a zásobama nemoch dovolit. Nehledě na to, že bychom to museli šlapat pokaždý, pokud bychom někam chtěli jet.

Nevím, jak přesně je navrženo nové linkové vedení, ale jestli pojede bus v trase Letohrad - Jeblonné - Jamné - někam dál (což bych skoro čekal) a bude vázat na vlak, možná se do této oblasti konečně podíváme...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pinec.)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4679
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 19:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přestup v Lichkově ale není žádná novinkaJoo,kde jsou ty časy přímých vlaků Hanušovice - Ústí,kde se část vlaku připojila v Lipce s frekvencí ze Štítů a jelo to celé..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 20:17:42    Odkaz na tento příspěvek  

Xhj: tak za zastávku Bezpráví lidi bojujou, to je dobré. O víkendech by tam vlaky zastavovat měly, to je bez diskuse. V pracovní dny - nevím. Ale radši jo.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 20:20:46    Odkaz na tento příspěvek  

Sněžník: já stále věřím, že se tratě Lichkov-Štíty a Dolní Lipka-Hanušovice podaří zachránit.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 20:30:29    Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: budou šnelcuky stavět i od letošního prosince v nádraží Ústí nad Orlicí, a ne na zastávce "město" ?
Pardubák naštvaný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 23:04:31    Odkaz na tento příspěvek  

Zkusme oslovit přímo koaliční zastupitele v kraji (ČSSD a KPK). Jedná se o tyto lidi:
ČSSD - http://www.naskraj.cz/lide/krajsti-zastupitele
KPK:
Mgr. Jiří Brýdl
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
MUDr. Štěpánka Fraňková
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
Ing. Josef Jílek
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
Ing. Roman Línek
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
MUDr. Věra Rybová
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
Mgr. Petr Řezníček
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
Mgr. David Šafář
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
Ing. Pavel Šotola
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje
Jaroslav Zedník
Zvolen za: Koalice pro Pardubický kraj
další údaje

Mail na zastupitele: jméno.příjmení@pardubickykraj.cz

TITO LIDÉ budou nakonec rozhodovat, které vlaky se (ne)objednají. A proto pište a bojujte ! V jiných krajích to prý mělo úspěch.
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 2-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 23:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubák naštvaný: to by tam nesměl sedět Tichý s postrkem Zárubou, posvěcení Štěpánem
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 01:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrjablo: Velmi smutné.
A Pane Tomáši Zárubo, od VÁS BYCH RÁNU DO SRDCE ŽELEZNICI NEČEKAL. Čísla budou jen čísly a hodnoty po staletí budované se v mžiku v prach obrátí...
Pod to bych se nepodepsal...
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.197.149
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 08:54:40    Odkaz na tento příspěvek  

pinec: Děti z naší školy to na zastávku v Jamném běžně šlapou. Například výlet do Prahy či do Brna pro ně v současné době znamená pouze jeden přestup. Ke zlepšení současného stavu by stačilo, kdyby v Jamném na zastávce důsledně navazovaly autobusy na horní konec.
K tématu u nás proběhla veřejná schůze zastupitelstva, účast byla velmi dobrá, diskuze velmi vášnivá.. Všichni, do jednoho, jsou proti navrhovaným změnám, nezazněl tam jediný názor, připouštějící, že by změny mohly znamenat zlepšení. Ale na kraji to s námi myslí "jenom dobře" a ví, co pro nás bude "nejlepší"..
Omlouvám se, toto téma patří do vedlejší diskuze.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 09:36:54    Odkaz na tento příspěvek  

polas: doufám že se lidi od Vás dostaví na jednání do Letohradu které bude (tuším) 18.května, a kde se budou projednávat navržené změny. Bude se tam bojovat hlavně za tratě Králíky-Štíty a DOlní Lipka-Hanušovice (za které jsou petice - výborně), ale i za zastávky jako je Jamné. A není to beznadějné - Dloihá Třebová vlaky udržela, i Bezpráví je možná udrží, atd. Takže bojujte !
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 09:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

polas: Kam asi cestující z Jamného budou dojíždět. Tipuju Jablonné a Letohrad. Je pro ně opravdu tak výhodné, aby jeli autobusem na zastávku a tam přestoupili na pár km do vlaku. Není lepší, aby dojeli přímo do Letohradu? Vždyť to musí přímým busem být rychlejší jak do Jablonného, tak do Letohradu. (Teď teda trochu vaříme oba z vody, protože nikdo nevíme, jak je to nové linkové vedení navrženo.)
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.197.149
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 10:25:16    Odkaz na tento příspěvek  

pinec: Já netvrdím, že do Jablonného se má přestupovat na vlak, bus je i dnes výchozí z Jablonného, pouze by neměl projíždět zastávkou Jamné 5 minut před příjezdem vlaku, jak se u některých spojů stávalo.
Bus nyní obsluhuje Jamné 2x ráno a 2x odpoledne v pracovní dny, vlak nabízí spojení po celý den.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 11:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a není tedy pro obyvatele výhodnější požadovat celodenní spojení obce Jamné s nejčastějším cílovým místem (Jablonným) přímým autobusem a přestup na vlak pro dále cestující ralizovat tam? Místo zpomalování vlaku zastavením mimo obec Jamné, kam to mají stejně všichni daleko a návaznou obsluhu obce pouze 4-mi spoji denně?
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 14:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Ty jsi zas chytrák. Jaké zpomalení vlaku? A hlavně kdo se tím v tomto koncovém venkovském úseku tak strašně zpomalí? Těch nemnoho cestujících, kteří ještě pokračují za Jablonné? Když se mezi Jablonným a Lichkovem nebude zastavovat, ve vlacích bude ještě méně lidí než dnes, přitom v tomto úseku je každý cestující dobrý. A časová úspora zanedbatelná. Jedno zastavení znamená zdržení nejvýše tak 1,5 min, navíc se dají zavést zastávky na znamení... Ještě bych ti připomněl, že zastávka Jamné neslouží jen obyvatelům Jamného, ale i severní části Jablonného a v její blízkosti je třeba Dřevotvar, jehož zaměstnanci můžou zastávku taky využívat.

Mnohem významnější zpomalení a znepříjemnění cesty než zastavení v Jamném, Těchoníně a Mladkově je přestup do busu v Lichkově. Pro trať 024 by bylo podle mě nejlepší koupit dvě dvouvozové elektrické jednotky se superkondenzátory a jezdit s nimi z Ústí přímo do Králík, využila by se elektrická trakce a nebylo by nutné trať z Lichkova dál elektrizovat. Ale to asi přijde všem moc složité... Myslím, že Siemens má takové jednotky už vyvinuté, RegioJet s nimi počítal pro spoje pokračující z elektrizovaných tratí do Uničova.

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 15:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp. okulista: To pro "Těch nemnoho cestujících, kteří ještě pokračují za Jablonné?" chcete vlak a ještě kupovat nové jednotky? Aby Vás někdo nevzal za slovo a nezaříznul dráhu už v Jablonným .

Jistě, minutka a půl je málo, ale další zbytečná minutka a půl v Těchoníně a jsou už to 3 minutky a to už může být pro taktovou dopravu klíčové...
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 15:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Jestli se udělá "optimalizace" podle OREDA, tak to tak možná zanedlouho skutečně dopadne.

To není žádná zbytečná minutka a půl, protože znamená více cestujících ve vlaku. Při nasazení nových jednotek a zavedení zastávek na znamení by to mohlo být ještě méně. Skutečně zbytečný je prostoj 5 min v Lichkově spojený s přestupem na bus. To je věc pro zájem cestujících mnohem klíčovější než nějaké zastavení v Těchoníně, které cestující nijak významně neobtěžuje, zatímco zbytečný přestup do busu je obtěžuje nesrovnatelně více! A co se týče celkového zdržení a taktové dopravy, tak zdržení způsobené těmi zastaveními je srovantelné se zdržením způsobeným přestupem do busu. Co je pro cestující lepší...? A hodinový takt Ústí-Králíky vychází i se zastavením všude, sám jsem sestavoval vlastní jízdní řády pro trať 024.

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 15:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výprachtický_okultista: Souhlas, škoda že nejsi někde na kraji
Pinec: 1) No s takvouhle logikou bychom mohli rušit všechny koncové úseky, až by nakonec nezbyly vůbec žádné, protože by se neustále přibližovaly výchozímu bodu.
2) Taktová doprava by se obecně měla zavádět jen tam, kde jsou k tomu podmínky a ne tam kde to ničí využívání dopravy. Případně by se měla realizovat taková opatření, která by umožnila zavedení taktové dopravy spočívající v úpravách infrastruktury nebo naszením výkonnějších vozidel.
3)Dovolím si malou odbočku od tématu, i když i to s tím souvisí. Nevím co je na 3km mírně do kopce astronomickýho a nezvládnutelnýho pro skoro turistický oddíl. To chce trochu trénovat

(Příspěvek byl editován uživatelem esox.)

(Příspěvek byl editován uživatelem esox.)
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 15:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox: No, hlásil jsem se do výběrového řízení na pracovníka IDS na krajském úřadě v Olomouci, ale nejspíš to měl už předem přiklepnuté nějaký ouřada od nich, ani si mě nepozvali na osobní schůzku, přitom požadavky jsem splňoval všechny...
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 15:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výprachtický_okultista: No s tímhle odborem IDS mám taky svou zkušenost, když jsem teď dělal diplomku. A vůbec způsob integrace a fungování IDS v Ol kraji je přinejmenším podivný.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 16:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nejdřív ke skautíkům :-). Turistika sice je jednou ze součástí činnosti, ale ne jedinou, turistický klub to prostě není. Takže je to věc taktiky. Zalíbení ve šmajdání je třeba probudit a prvním výletem s “plnou polní“ a zásobama na 4 dny na zádech to u mladších dětí spolehlivě zabiju... (vyzkoušeno).

Krom toho mám snahu naučit děti používat veřejnou dopravu, kterou dnes větsinou jinak znají jen z vyprávění. A snaha ukázat, že používání VHD je “in“ fakt nejde dokupy s pochodem na vlak 3 km několikrát za pobyt.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 17:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ted' qláčkům :-). Když si přečtete mé příspěvky ještě jednou, zjistíte, že jsem se hned na začátku vyjadřoval ve smyslu, že i mě by se více líbily přímé spěšné vlaky Pce - Králíci. Takže s projetím Jamného, Těchonína a nepřestupováním v Lichkově už je to minut docela dost. Myslel jsem, že právě chybějící minuty jsou příčinou projíždění Mladkova...

Taktová doprva "jen někde" znamená, že na styku těchto dvou světů nebudete mít přípoje. A předpokládám, že budete jedni z prvních, kdo budou hlásat, jak to OREDO pokakalo, když ujíždí netaktový Os taktovému R v Ústí... Pokud je cena za takt (a přípoje) projetí dvou největších řití na trati, jsem pro. Počet cestujících, kteří využijí další vazby totiž bude velmi pravděpodobně vyšší.

Jednooznačné to není ani s koncovými úseky. Není totiž jeden jako druhý. Třeba do konečné Broumov nebo Trutnov nikdo nic rušit nechce, neb samy o sobě dokáží vlak solidně vyplnit. Což se ovšem nedá říct např. o Štítech. Takže spíš než o postupném rušení všeho jde o dosažení místa, kam ješta má smysl platit vlak a kde už stačí návazný (mikro)bus.

Zrušení štíteckého nikdy nedostavěného cancouru se pravděpodobně nijak neprojeví v počtu cestujících na hlavní trati, stejně tak jako se neprojevilo zrušení Otovic na 026 nebo Žacléře na 032...
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.17.114
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 17:32:02    Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Už jsem to tu psal, rozdíl v jízdní době v úseku Letohrad-Lichkov u vlaků R 253 (zastavuje v Jablonném) a Sp 1665 (zastavuje všude) činí celé 4 minuty (20/24)!! To opravdu stojí za to vyhnat (proti jejich vůli) lidi z vlaků a zavádět souběžný bus? Protože, 90Kč (dle kraje) + 20 Kč (dle kraje) je 110 Kč > 90 Kč (pouze vlak)
A k těm skautíkům: Mohli jste přece použít jeden ze čtyř busů jedoucích na horní konec. (I když si dovedu představit ten příjemný přesun busem s dvaceti zavazadly obtíženými dětmi )
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 18:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

polas: No to jsme je práva využít nemohli, protože se těžko trefuje na něco, co jede 4x za den a to ještě pouze pracovní...

U přesunu bus v takové 20-ti členné grupě nebývá až tak problém jízda samotná. Linkou a malým busem jsme jeli už i v 35 a do mikráče se vejdem i ve 20 i s báglama a pár místníma. Do ca 20 minut se to vydržet dá. Hlavní zádrhel je spíš v neschopnosti některých řidičů vydat pfcestupní jízdenku na jeden kousek papíru. Vytočením metrového kusu pásky jsme už bus zdrželi i o 10 minut, což ohrožuje těsnější přípoje...

A vidíte sám. Pokud budu potřebovat meziuzlovou jízdní dobu Letohrad - Králíky 30 min. (v praxi mín), budou ty chybějící 4 minuty to klíčové, co to bud' umožní nebo celé shodí a vznikne paskvil...
8106668
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 19:06:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malinkou otázečku: Nemá někdo přehled o vytíženosti R 253 Orlice v pátek odpoledne?
The timetable is the most perfect manifestation of the human intellect.
Návštěvník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 19:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

polas: Oni tam taky budou zavádět souběžný bus? Mně už ot připadá, že je to prostě taková taktika.
Pinec: Zrušení Žacléře mě celkem nepřekvapilo, tam to fakt tak nějak nemělo moc cenu... Ale víkendový provoz zůstat mohl, to tam cesutjící jezdili.
A jak je s Otovicema? Ten bus tam obsluhuje ještě jiné vesnice nebo jak to tam je?
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 20:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 8106668: Neboj, určitě si sedneš. Co to přestalo jezdit do PKP, tak i v pátek je to poloprázdné .....A přeplněné to nebylo nikdá ....
8106668
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 20:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy: Díky, právě že ono nás bude trošičku víc, tak jen pro jistotu
The timetable is the most perfect manifestation of the human intellect.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neboj, 50-ti členná výprava a 30 kol se tam určitě vejde...
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 23:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vejde, než se nahradí optimalizovaným mikrobusem...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 23:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Systémová jízdí doba 30 min mezi Letohradem a Králíky nemá moc smysl, protože potom bys musel mít systémovou jízdní dobu mezi Ústím a Letohradem buď taky 30 (což je moc), nebo 15 min (což bez modernizace infrastruktury určitě nepůjde a stejně by to bylo hodně na knop, jestli by to vůbec šlo). Já jsem to řešil umístěním uzlu do Jablonného, vazba v Letohradě od Ústí směrem na Týniště není moc významná a umístěním uzlu do Letohradu při systémové jízdní době Ústí-Letohrad 30 min by se toto spojení stejně neurychlilo. A při tomto uspořádní se dá v klidu zastavit všude mezi Jablonným a Lichkovem a nějaké ty 4 min nikoho nezabijí. A vedení přímých spojů po celý den z/do Pardubic nepovažuji za nutné, vhodnější mi přijdou přestupy na rychlíky v Ústí. Přece jen frekvence cestujících je v okolí Pardubic a na trati 024 jiná a na 024 stačí po celý den dvouvozová elektrická jednotka, navíc by se tam kvůli přímému spojení do Králík právě hodily ty jednotky se superkondázotory a jezdit s takovými jednotkami až do Pardubic je taky zbytečné...

Paskvil je to, co chystá OREDO, jestli jsi vůbec ty návrhy jízdních řádů viděl, předpokládám, že ani ne a jen chytračíš...
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 11:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...rána do srdce železnici...
...po staletí budované hodnoty v prach se obrátí...

Nádherný slovník!
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 1-2011

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 20:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tři obrázky z kamery 464.102 (Přelouč, Řečany)
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 1-2011

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 11:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

130005 + kontejnery, Přelouč
http://www.youtube.com/watch?v=LQCtrjOmXEQ
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 12:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výprachtický_okultista: Jistěže jsem ty návrhy jako celek neviděl. Až na útržky zveřejněny nebyly, tak kde bych k nim přišel.

Mým cílem bylo na jednom příkladu mé "přepravní potřeby" ukázat, že dobře provedená kombinace vlaku a (mikro)busu může být pro cestující přínosem. Nic víc, nic míň.

Abych řekl pravdu, když jsem se poprvé dočetl, co všechno se má rušit, doufal jsem, že k tomu nakonec nedojde. Když se tu ale již několik týdnů nedozvídám téměř žádné argumenty pro zachování stávajícího stavu a vidím pouze všemožná šotodogmata, začínám mít pocit, že většina těch lokálek opravdu žádný význam nemá... :-(.

A tím teď nemám na mysli pouze "ránu do srdce po staletí budovaného bohatství", ale i názory, že všichni jsou zvědaví na běháni na vlak několik kilometrů za ves. Že se všichni klepou na přestupování na vlak na nejbližší žel. stanici, že se organitzátor má rozhodovat podle toho, kde platí jaká sleva atd atd. Za úlet považuju i plácání se po ramenech, jak se podařilo prosadit zastavování vlaků kdesi v lese u Bezpráví apod...
Martin Koreček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.83.107
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 15:10:58    Odkaz na tento příspěvek  

Jak tak pročítám některé příspěvky nestačím se divit. Nejsem ani železničář, ani vášnivý šotouš, ale jen obyčejný cestující. A tak se nemohu ubránit dojmu, že místo optimalizace se jedná o plánovité rušení veřejné dopravy, zejména lokálek. Napovídá tomu i fakt, že cca před dvěma lety bylo kraji zrušeno výběrové řízení na provozování železniční dopravy.
Přerušit rekonstruovanou železniční trať a jezdit jen na její části je rozhodnutí dost slabomyslné a nic se neušetří. Největší úspora by byla zrušit organizátora veřejné dopravy, protože jen podle webových stránek tam mají kontakt na 17 lidí. Pokud berou „jen“ průměrný plat, tak včetně odvodů a režie to dělá milion Kč měsíčně.
Nemá cenu rozebírat doplatek na 1 km, protože ten je samozřejmě účelově zmanipulován a již se to probíralo. Je jasné, že menší, soukromá firma lépe maže než monopolní dopravce, který to třeba ani neumí. A votom to je.
Jen si jako cestující zvyknu na nějaký spoj, je v následujícím jízdním řádu zrušen a následně třeba i obnoven, ale to již nejsou cestující. To není optimalizace. Optimalizace je návaznost a zajistit dopravu i o víkendech. Tato opatření mají za následek pokles cestujících a kdo má auto, jezdí, často jen popojíždí, autem po přeplněných silnicích, kdy zejména silnice nižších tříd se již ani neopravují, ale je větší spotřeba PHM a tím pádem větší přínos z daní do státní pokladny, životní prostředí stojí samozřejmě stranou.
Nejlepší průzkum je ne počítat cestující, ale podívat se jaké skupiny veřejnou dopravou jezdí. Dle mých zkušeností to jsou studenti a starší lidé, tedy ti co nemají auto nebo řidičák. Co na tom úředníkovi a hlavně politikům záleží, že se důchodce nedostane k lékaři, nemůže jet o víkendu za dětmi a pokochat se krajinou, ….
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 18:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve vedlejším vlákně bez odezvy, ptám se tedy i zde: má někdo nějaké podrobnosti o zítřejším (?) jednání v Letohradě, popř. chystá se tam někdo? Díky.