K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 24. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 24. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4699
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 18:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odezvu Pardubického kraje už máš vedle..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 10:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlaky do Prachovic přestanou jezdit, nahradí je autobusy
http://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/vlaky-do-prachovic-nahra di-autobusy.html
Xhj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 5-2011
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 18:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petice byly zbytečné, na Litomyšlsku panuje shoda
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 20:10:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Xhj" = 6:
A Goebellsovy ostatky rotují v hrobě tak, že kolem nich už slinula rozžhavená zemina - a kam se hrabou i bolševičtí ideologové: tohle skutečně "nemá chybu" ...
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.106.123
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:48:37    Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč NAD: Vskutku, ta lživá propaganda s. Tichého a jeho poskoků nemá chybu! Je to neuvěřitelná - ale bohužel asi účinná - směsice drobných i větších lží, polopravd a účelových tvrzení, okořeněná správnou dávkou demagogie. Co vlastně dělal s. Tichý před r. 1989, ví to tady někdo? Je ale pravda, že tímto osvědčeným způsobem se mnoho lidí uplatní za každého režimu.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 23:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Prachovice: tam zastavení Os celkem chápu, ale myslím si, že by tam mělo smysl zajet párkrát denně o víkendech. Jelikož nepředpokládám hodinový takt do Heřmaňáku v SoNe a motorák tam zřejmě nebude mít nic dalšího na práci, neměl by to být provozně problém. Mohlo by to mít smysl aspoň v sezóně, stezek i cyklostezek je v okolí dost a současně by se Prachovičtí rozumně dostali např. do Prahy.
(V pracovní dny by se naopak stihlo školními vlaky dojet do Kostelce u HeřM-Písníku, i když by to byl, pravda, pro tu dědinu luxus).

U té Litomyšle je to ale opravdu ukázková výroba souhlasu.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 15:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pohádka o optimalizovaném krmelci

Zajíc, krtek, veverka a sysel bydleli na kraji velkého lesa. Na druhé straně byl krmelec, který myslivec pravidelně doplňoval. Pro zvířátka ale byla cesta přes les příliš dlouhá, a proto se domluvila s jelenem. Zvířátka každé ráno natrhala hromadu trávy a přinesla ji jelenovi, a jelen je za to nechal naskočit na hřbet a donesl je ke krmelci a po jídle zase zpět.

Pár měsíců takto zvířátka spokojeně jezdila, jen línému zajíci se občas zdálo, že jelen vyžaduje příliš velkou hromadu trávy. Proto jednoho pozval tchoře, o kterém se říkalo, že všemu rozumí a všechno umí řídit. Tchoř si prohlédl hromadu trávy i jelena a oznámil, že je jelen příliš drahý, a odešel s tím, že je třeba dopravu ke krmelci optimalizovat.

Za týden se tchoř vrátil a oznámil, že místo jelena bude dopravu zajišťovat skupinka potkanů. Sice jsou menší, takže jich bude muset běhat víc, ale zato jim místo velké kupy trávy stačí přinést pár odpadků nasbíraných na okraji lesa. Zvědavý zajíc se zeptal, jak to bude vypadat v zimě, zda potkani proběhnou závěje stejně snadno jako jelen na svých vysokých nohách. Tchoř odvětil, že tento problém bude řešen ve druhé etapě optimalizace, a upozornil, že potkani jsou mobilnější a v případě společenské objednávky mohou doběhnout klidně až pod krmelec, zatímco těžkopádný jelen se pod krmelec nevejde a zvířátka musí vystupovat u vedle stojícího stromu.

Pár dní probíhala cesta s potkany dobře, i když se párkrát stalo, že potkanů přišlo méně a zvířátka se na jejich hřebetech musela hodně tlačit, aby nespadla. Pak zajíc onemocněl a několik dní ke krmelci nejel. Když se uzdravil, s překvapením zjistil, že potkanů už běhá ke krmelci jen třetina a on se na ně nevejde. Tchoř mu oznámil, že přepravním průzkumem zjistil nedostatečné vytížení potkanů, a proto jich objednal nižší počet. A tak zajíc přestal ke krmelci jezdit. Zanedlouho tchoř oznámil, že sysel a krtek vlastně bydlí na poli, a nikoli v lese, a proto nemají na lesní dopravu nárok. A aby zajistil vytížení potkanů, začal s nimi jezdit sám místo těch dvou.

Netrvalo dlouho a veverka si začala stěžovat, že po každé cestě strašně zapáchá a veverčák ji pak nechce pustit domů. Tchoř slíbil provést audit kvality přepravy. Druhý den ráno přišel a oznámil, že nařídil potkanům každé ráno koupel. To potkani sice dělali, ale zato chtěli dvojnásobné platby za přepravu. Navíc se ukázalo, že ani každodenní koupele potkanů problémy nevyřešily a veverka si na zápach stěžovala znovu. Tchoř se zamyslel a detailní analýzou určil, že se chyba nachází v nevhodné trase. Od toho dne potkani běhali nikoli ke krmelci, ale ke starému lomu na zcela jiné straně lesa.

V lomu ale žádné žrádlo nebylo a tak se veverka šla poradit se zajícem a spolu pak zašli za jelenem, zda by zase nechtěl běhat ke krmelci. Jenže jelen, když neměl pravidelný přísun čerstvé trávy, se dávno přestěhoval do jiného lesa, kde se cítil lépe. Hned nato přišel tchoř a oznámil veverce, že je zcela jedno, zda jezdí nebo nejezdí, ale potkani jsou objednaní a veverka proto musí denně platit. Veverka se bránila, že potkany přece objednával tchoř. Tchoř odvětil, že on je pouze integrátor dopravy, který naopak bere provize z plateb potkanům, ale platit musí objednatel, a tím je veverka. Tím se ukázalo, že třetinu žrádla pro potkany si bere tchoř jako svoji odměnu. Veverka odmítla shánět žrádlo potkanům a raději se odstěhovala do jiného lesa. Tchoř oznámil potkanům, že pro jejich služby není adekvátní poptávka a potkani se rozprchli jinam.

No a co na to myslivec? Nic, milé děti. Když přestala ke krmelci chodit zvířátka z jedné strany lesa, brzy je nahradila zvířátka, které to ke krmelci měla blíž a nemusela spoléhat na hromadnou dopravu.

Čímž pohádka končí, a pokud někomu něco připomínala, tak má pravdu.

Estétům se omlouvám, tak nějak mě to napadlo a muselo to ven…
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Žirafa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.204.210
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 16:29:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Litomyšl - 4 vlaky o víkendu a souběžná autobusová linka - to je opravdu kočkopes, který nemá obdoby. Zrovna trať Choceň - Vysoké Mýto - Litomyšl propojuje významná sídla a při drobných opravách a zrychleních by mohla sloužit jako páteř pro tento region. Je to velká škoda, že se před Vánoci budeme muset rozloučit s kvalitní veřejnou dopravou v Pk.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 18:37:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Trolleybus" = 1764:
Perfektní dílo - to by mělo být rozšířeno spíše jiným (seriózním) médiem, než je pouhá nějaká internetová žvanírna: já vím, najít teď takové médium není jednoduché, ale zkuste to "podsunout" ještě někam jinam (a třeba i zadarmo) - možná budete úspěšný ...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 10:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dík za ocenění, ale žádné další úmysly s tím textem nemám. Pokud to někdo chcete publikovat někde dál, račte si posloužit.
Řekněme, že to je názorná ukázka, co se stane, když copywriter celý den přepisuje mizerně napsané cizí texty. Z takové práce se obvykle vyvine akutní potřeba napsat něco, kde si člověk téma i styl určí sám.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Mmalousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 17:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den. Jmenuji se Martin Maloušek a jsem šéfredaktor nového časopisu pro železniční fanoušky Šotouš. Rád bych v něm uvedl i články o tratích. Pokud byste byli tak hodní a nějaký napsali, zašlete ho, prosím na e-mail: casopis-sotous@seznam.cz . Děkuji za ochotu.
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 21:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Řečan
http://www.youtube.com/watch?v=jKt9JfPZv_Q
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4707
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 00:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus-
Opravdu blahopřeji a klaním se k zemi,už dlouho jsem se u něčeho tak trefného nezasmál..Minimálně ve východních Čechách se již text šíří,jak jsem už z mailu zjistil..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 1-2011

Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 19:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Přelouč a 380 005
http://www.youtube.com/watch?v=kU3PvHyFC3Q
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 18:18:44    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, a jak byste za ten omezený balík peněz, při nemožnosti navyšovat sumu vlakokilometrů a při známé "ochotě" funkcionářů jistého železničního dopravce vyhovět přání objednatele řešili dopravu v Pardubickém kraji vy?

Opravdu se domníváte, že vlak má vozit desítky lidí denně, že i vesnice o desítkách obyvytel má právo na autobusovou linku, i za cenu, že obyvatelé desetitisícových sídel se musejí mezi nimi trmácet osobákem, což je přivede ke koupi auta?

Nadávat umí každý...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4958
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 18:43:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek: Minimálně bych si na to nechal podstatně víc času. Podívejte se, jak dlouho trvalo připravit systém KORDISu - několik let! A OREDO to chce stihnout za rok.
Samozřejmě je potřeba důkladná analýza současného stavu. Pak je potřeba stanovit reálnost využitelnosti železnice do budoucnosti, analyzovat její potenciál, ne ho rovnou zabít i tam, kde je, protože současný stav tomu nevyhovuje.
Teprve potom bych začal stavět celý systém, včetně odstřelu tratí bez potenciálu.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 18:55:56    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Minimálně bych si na to nechal podstatně víc času...
Tak, jak to popisujete, by to mělo vypadat.
Praxe je bohužel spíš na téma bordel, stále se měnící rozhodnutí shora, různé intriky, nedostatek času...
Takže výsledkem je nutně kompromis, se kterým asi ani sám autor není zcela spokojen. Berte to tedy prosím jako maximum možného. Pokud vím, KORDIS měl nesrovnatelně větší politickou podporu.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 19:06:08    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, a jak byste za ten omezený balík peněz, při nemožnosti navyšovat sumu vlakokilometrů a při známé "ochotě" funkcionářů jistého železničního dopravce vyhovět přání objednatele řešili dopravu v Pardubickém kraji vy?
Nikdo kraj nenutil vybrat si dopravce s "ochotnými" funkcionáři, nikdo ho nenutil podepsat mu desetileté bianko smlouvy (a ústy hejtmana to plamenně obhajovat), nikdo kraji nezakazoval počítat náklady v korunách a ne vlakokilometrech... netvařte se, že Záruba nemá jinou možnost, i když jste taky z "Drážní společnosti". I ten šotouši poplivávaný Jeřábek v Ústeckém kraji měl aspoň nějakou koncepci - pardubická koncepce je "zakvedláme s tím a uvidíme, co to udělá" (viz reakce, že busy ještě nejsou hotové - to zřejmě ještě zbylí dva frikulíni z OREDO-PU nestihli rozvrtat).

Pardon, ale věc se má tak, že minimálně Záruba považuje OREDO jen za přestupní stanici zpátky na MČD s poznámkou v kádrikulu :-), jaký je to sekerník.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 19:13:10    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Nikdo kraj nenutil vybrat si dopravce s "ochotnými" funkcionáři, nikdo ho nenutil podepsat mu desetileté bianko smlouvy
Nějak nechápu, jak tomu mohl řadový zaměstnanec Záruba zabránit. Vysvětlete mi to, prosím.

Pardon, ale věc se má tak, že minimálně Záruba považuje OREDO jen za přestupní stanici zpátky na MČD s poznámkou v kádrikulu :-), jaký je to sekerník.
A jak se to projevuje? Hovořil jste s ním?
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 19:16:44    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
A co je vůbec to MČD?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 20:14:31    Odkaz na tento příspěvek  

jak tomu mohl řadový zaměstnanec Záruba zabránit
...a jak mohl řadový dozorce v koncentráku zabránit holokaustu. Jo, to je taky oblíbený argument "my nic, my jen poslouchali rozkazy".
Zárubovy postoje a plány si dovolím znát z minulosti.
P.S. MČD = Ministerstvo Českých drah je tzv. "prdelní" (pasující jak prdel na hrnec) pojmenování ministerstva dopravy. Poprvé použito tuším v časopise Reflex.
Skeptik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.106.90
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 21:30:16    Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek: Jste zjevně úplně mimo, ale neznalost věci vás omlouvá, ono je to opravdu složité. To, co se děje dnes v Pardubickém kraji, je zvláštní směsice neukojených osobních ambicí, svazáckého nadšení, nenávisti (mj. k železniční dopravě), bezmocnosti některých stranických funkcionářů ČSSD v čele s panem hejtmanem, lobbingu nejmenovaného autobusového dopravce, nostalgických vzpomínek na blažené římanovsko - sosnovské doby (nebýt Sarajeva 1997, už mohlo být po všem!), lží, polopravd, atd. atd. Prostě se to sešlo, a teď z toho leze paskvil!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:00:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Hele, mírni se laskavě. Na názor samozřejmě může mít právo každý, ale tohle už je skoro žalovatelné... Je mi naprosto jedno, co si o mně jakýsi TH myslí či jaké ambice a motivace mně nebo někomu jinému přisuzuje, ale důrazně odmítám srovnávání s dozorcem v koncentráku nebo tvrzení, že pracujeme chaoticky.

Vyvozovat absenci koncepce z toho, že ještě nejsou do detailu všechny autobusy, může jen osoba duševně méněcenná. Případně někdo, kdo by sám raději nejprve řešení dotvořil do posledních detailů, a pak je prosazoval "násilím" (z nedostatku času je přepracovat), což - navzdory "vysoce objektivnímu" hodnocení z K-R - OREDO ani PK není. Ostatně viz kompromisy, které v mnoha směrech oproti původnímu plánu koncepci i výrazně pozměnily.
Samozřejmě, zlomyslník (nebo blbeček) může tento jev označit za "chaos a nekoncepčnost," přičemž tatáž entita by v opačném případě osočovala stejné osoby z "dogmatismu." Jak jednoduché a průhledné; velká škoda, že neukojené ambice dokáží zatemnit i jinak chytrý mozek až tak moc.

- - -

Omlouvám se ostatním za komentář osobního charakteru, ale co je moc, to je příliš.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba
Proč se vlastně připravuje nová koncepce s tím, že už přísští rok se musí jet podle ní?
Nebylo by lepší věnovat rok jednání s obcemi, představit celý koncept veřejnosti, podrobit kritice a potom to (rok na to) rozjet?

Druhý dotaz: proč se v materiálech pro jednání se starosty apod. vždy argumentuje přípoji a dojezdností směr Praha a zapomíná se na spojení Orlicka s Brnem, které je tradiční cíl studentů z východních Čech?

Třetí dotaz: Budou zvěřejněny návrhy jízdních řádů i "neželezničních" obcí, aby je bylo možno připomínkovat?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:27:22    Odkaz na tento příspěvek  

neukojené ambice dokáží zatemnit i jinak chytrý mozek až tak moc
Nezlob se na zrcadlo, kdo máš křivou hubu.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:30:15    Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo by lepší věnovat rok jednání s obcemi, představit celý koncept veřejnosti, podrobit kritice a potom to (rok na to) rozjet?
Ony ty "neukojené ambice" vědí, že by tu za rok už nemusely být.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostatně viz kompromisy, které v mnoha směrech oproti původnímu plánu koncepci i výrazně pozměnily. Protože jinak by ta koncepce byla úplně nepoužitelná. A k čemu je nepoužitelná koncepce? Odpovím si sám, na ho***.
B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.212.230.25
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:47:44    Odkaz na tento příspěvek  

Má-li Záruba mindrák, proč si ho musí léčit na dopravě v Pardubickém kraji, když tu navíc ani nežije? Nebo se snad považuje za takového odborníka, který se uplatní všude a příště bude rád za flek třeba v Turecku, hlavně když bude mít co optimalizovat?
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 08:23:10    Odkaz na tento příspěvek  

T.H., Pepa_l, B.:
Teda, špína tu teče proudem...

Co kdybyste se, pánové, zaměřili na nějaká konkrétní pochybení, za která může Záruba, a ne někdo z desítek dalších aktérů těch tanečků, které tu popsal Skeptik...

Nebo nám neznalým věci konečně sdělte tu úžasnou koncepci obsluhy PK, kterou nemáte příležitost prosazovat do praxe...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4961
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 08:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek: Koncepce je špatná, protože se ruší vlaky. Toť zdejší většinový názor. Každopádně pro mě je špatný zejména postup přípravy. A když jsem viděl koncepční návrh na 024 kolem Lichkova a když jsem slyšel, jak má vypadat koncepce na jiných tratích, tak mi stávají vlasy hrůzou na hlavě. Děsím se návrhu jízdního řádu, protože v něm v tomto směru očekávám těžké šoky. Zastavení provozu na některých tratích, pokud bude rozumně nahrazena, mi zas tolik nevadí.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:17:15    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Bohužel Vás nepotěším - systém je nastaven tak, že veřejnost i odborníci jsou v přípravě JŘ až na posledním místě. Takže z výsledku není asi dobře ani jeho tvůrcům.
Chápu, že vzhledem ke kvalitě a stabilitě autobusové obsluhy se rušení vlaků vnímá jako likvidace veřejné dopravy. Ale jak jsem už psal - lepší je zrušit dřív provoz na méně tratích, než později na všech...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě by ta mnohem lepší koncepce než má Pc kraj taky hodně zajímala.
Tak se neostýchejte pánové a sem s ní, alespoŇ ukázku.
Děkuji předem.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:22:44    Odkaz na tento příspěvek  

konečně sdělte tu úžasnou koncepci obsluhy PK
Třetí obvyklý argument - když se vám to nelíbí, tak ukažte, jak to děláte líp. Za socialismu se tomu říkalo, že je nutná konstruktivní kritika.
Bane, vážený pane advokáte, nemusím umět péct chleba, abych poznal, že je nedopečenej a hnusnej. Problém Zárubovy koncepce (je mi jedno, jestli je jejím autorem, nebo je to třeba kolektivní práce Drážní společnosti) "zakvedlat a počkat, co to udělá" spočívá v nepřipravenosti, chaotickém qedlání (což sám T.Z. přiznává - "kompromisy, které ji výrazně pozměnily"), elektrizačních a "projížděcích" dogmatech (dvouvrstvá obsluha Letohrad-Lichkov, nojo, hlavně aby jela tramvaj do Lichkova, tam je obrovský frekvenční zlom). No a k tomu se v současnosti přidává obelhávání a balamutění zástupců samosprávy a vydávání jejich postojů za souhlas, aby to zastupitelstvo kraje rychle schválilo.
Upozorňuji, že u zastavení provozu Chrudim město - Heřmanův Městec jsem neřekl ani popel, chce-li mě někdo obvinit ze šotopostoje "ani kilometr z trati". Jenže to, co se děje teď, je především potřeba ukojit ty ambice, jak o tom T.Z. tak hezky psal. Nemám problém s tím, že do Štítů nebude jezdit vlak, ale nemusí kvůli tomu být hlavním pracovním nástrojem manipulace a lež (třeba těch 92 korun za kilometr - takového dopravce by měl objednavatel kopnout do prdele tak, že vyletí obloukem doprostřed ulice, ne se se Štěpánem a spol. poplácávat po zádech).
Navíc (přes nesouhlas s jeho postupem) je Záruba bohužel jediným odborně zdatným zaměstnancem OREDO-PU, další dva "technologové" jsou tam nějakým omylem (takže se ještě nadějeme zajímavých věcí i v autobusech).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:25:43    Odkaz na tento příspěvek  

Takže z výsledku není asi dobře ani jeho tvůrcům
Tak to teda poznat není, naopak - očividně to budou (nejen tady) do hrdel a statků hájit. A ještě k tomu budou mít kamarády advokáty, co jim s tou obhajobou pomůžou :-)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:43:50    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
"zakvedlat a počkat, co to udělá"
Blbost. Na to by nemusel studovat.
Mně to připadá jako pokus aspoň o nějaké zlepšení v kalných vodách naší veřejné dopravy.

nebo je to třeba kolektivní práce Drážní společnosti
Upřímně řečeno, mě by lákalo si s tím pohrát a klidně bych vyslechl připomínky zainteresovaných stran, ale asi bych nevydržel dialog s papaláši ve stylu "hrách na stěnu". V tomhle zdejšího "oblíbence" docela obdivuju.

Jinak elektrizační dogmata nevedeme, ale přestup z tramvaje na motorák cestující odrazuje, nemyslíte?

Nemusím nutně se Zárubou ve všem souhlasit, ale za principy, které ve veřejné dopravě prosazuje, si stojím.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. a další: Přečtěte si aspoň ty zde (nebo vedle?) zveřejněné zápisy. Je tam jasně uvedeno upřesnění, kolik stojí ty 810 na Králicku, a sice 71 resp. 78 Kč/km, a že těch 92 je průměr (už někdy před měsícem). Tedy žádná manipulace, jen drobná korekce toho, jak moc je ten vlak neefektivní. Ono jestli to je třikrát, čtyřikrát nebo pětkrát dražší je dost jedno, na podstatě věci (která je zde hlavně v tom, že od Hanušovic vlak nejede do Králík a od Králík končí před Štíty, přčemž v ČV obsluha nic moc) to nic nemění.

A nakonec ještě poznámka k "elektrofilii:" Jak jinak tam jezdit a proč? Bude přestup od Jablonného na Ústí? Nebo v dieselu až do Pardubic? Nějaký souběh v úseku Letohrad - Lichkov? Ptám se vážně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4962
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 11:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: 71/78, to už je lepší, takovou hodnotu jsem už ochoten přijmout. Pak ale nechápu, proč se ve Vašich dokumenetc objevuje částka 92 kč/km. Docela fatální chyba, nemyslíte?
Opravdu si myslíte, že trať Hanušovice-Dolní Lipka je primárně určena pro obsluhu Králík? Není tato trať spíše pro tranzit? Ten se zejména prodlouží. Jet z Letohradska do Jeseníků, to bude skutečná lahůdka, nutnost použít autobusu s o cca čtvrt hodiny delší jízdní dobou. A tajně doufám, že ten návrh na trati 024, který kdosi hodil vedle do diskuse, už je jiný. Narovinu říkám, že nekritizuju zastavení osobní dopravy do Štítů, klidně bych ho CD/CT utnul v Králíkách. Kritizuju vlastní koncepci.

Třeba koncept páteře na 024 snad o moc hůř udělat nejde, viz:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2129834

Znova říkám: Je to uspěchané, odložte to o rok a pořádně připravte a projednejte. Směřuje to ke slátanině.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 11:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Orky: Ale Oredo ( Pardubický kraj) nezajímá jak se člověk dostane z Letohradska do Hanušovic. To už je jinej kraj a kraje si hrajou na vlastním písečku. Názorný příklad Sp vlaku o víkendech minulej GVD Pardubice - Polička přes Skuteč. Na příkaz kraje průjezd Žďárcem, aby ho nemohli použít cestující z kraje Vysočina ..... A Štěpánoj to nevadilo ?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 11:58:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Orky" = 4962 (a mnoho příspěvků před ním):
Největší pitomostí na celé té "superakci" je pokud o spuštění "konglomerátu optimalizace a IDS", z čehož ani jedno není nejen vyzkoušené, ale ani připravené: za logický přístup a postup bych považoval nejdřív vytvoření (po řádné teoretické přípravě) a spuštění IDS na dosavadní stav dopravy (na což by ten cca rok času, od kdy se OREDO rozšířilo do Pardubického kraje stačil "tak akorát"), a teprve po zaběhnutí IDS by měla nastat nějaká "optimalizace", ale smysluplnější, než jakou ješitně a zuřivě (až nenávistně) prosazuje Záruba s podporou Tichého (který sice o dopravě zjevně mnoho neví, ale jemuž se Záruba zřejmě o to snáze "vlísal" jako tvůrce toho, co pak na podporu své kariéry Tichy "prodá" jako plnění svého předvolebního slibu). Jenže (bohužel) platí (jak už správně napsal "T.H." = 23.05.2011 - 22:30:15), že "Ony ty "neukojené ambice" vědí, že by tu za rok už nemusely být.", a tak všem těm škůdcům jde teď především o čas ...

Ad "T.H." = 24.05.2011 - 09:22:44:
Navíc (přes nesouhlas s jeho postupem) je Záruba bohužel jediným odborně zdatným zaměstnancem OREDO-PU, další dva "technologové" jsou tam nějakým omylem (takže se ještě nadějeme zajímavých věcí i v autobusech).
Tak s tím bych tak docela nesouhlasil: Záruba je zdánlivě "jediný" odborně zdatný proto, že svojí hyperaktivitou ty ostatní zakrývá, a navíc (aby si zajistil lepší podmínky k prosazení svých vizí), nutí ty "autobusové technology" i k až takovým krokům, které by oni sami asi nikdy dělat nechtěli.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4964
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 12:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD (i někteří další): Já nehodlám obviňovat nikoho, ani p. Zárubu, že dělá něco pro někoho kvůli něčemu z takových důvodů, obzvlášť když o ničem takovém nevím. To, co tady vyvádíte, je hodně hnusný boj s někým, jehož styl Vám nesedí.
Já nemám problém s tím, že se dělá optimalizace, ani že filozofií je někde náhrada drahých vlaků s nízkou obsazeností kapacitně i finančně optimálnějším prostředkem. Stejně tak si jsem vědom, že zrušením toho vlaku kraj přichází o určitou přidanou hodnotu, kterou ten vlak má. Je jen věcí kraje, čemu dá přednost, co si může a chce dovolit. Jak už jsem několikrát psal, mně vadí rychlost a nepečlivost, se kterou se to dělá, a na mnohých místech i základní princip rozdělení nabídky, která v praxi může zbytečně nalézt do peněz mnohem více než je nutné. Vozit vedle sebe CD/CT spěšňáky a vedle toho autobusy přes malé obce, kde je to do kilometru, pokládám zejména o víkendech za zbytečné tříštění poptávky a prodražování obou systémů.
Skutečně jsem zvědav na výsledek, kde ty ušetřené miliony skončí, když má ubýt tolik vlaků na lokálkách a zároveň výkony zůstat stejné.
Jinak bych chtěl upozornit na obdobné optimalizace na Frýdlantsku ači Plzeňsku. IDOL sice na svých stránkách komletní JŘ nevyvěsil, ale na stránkcá obcí se návrhy dají najít od února. Podobně POVED a Radnicko, JŘ na stránkách vísí několik týdnů. Komletní návrhy KORIDu tam visely taky snad třičtvrtě roku dopředu. Vše se dělá po menších oblastech s dostatkem času. A OREDO? škoda mluvit. Vrhli se bezhlavě na celý kraj. A dílčí návrhy? Pro veřejnost nepřístupné a i na jednání se prý nosí kusé a neúplné informace.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 12:50:57    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Orky" = 4964:
"Můj boj" není osobní: já jen konstatuji realitu tak, jak jsem měl možnost se s ní seznámit, a je mi úplně jedno, kdo je původcem a tvůrcem těch zbrklostí - použitá příjmení jsou veřejně dostupná v oficiálních materiálech a nevidím proto důvod, proč nebýt konkrétní = "padni, komu padni".
V ostatním s Vámi v zásadě souhlasím - podstata toho se ostatně shoduje i s tím, co jsem i já napsal už dříve (a na co jsem upozorňoval vlastně už od poloviny prosince loňského roku).
M S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.66.200
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 13:16:36    Odkaz na tento příspěvek  

TH: jste nechutný... Obecně řečeno, pokud chceme opravdu z železnice udělat důstojný dopravní systém, musíme ji zbavit nálepky popelka a jezdit tam kde to má smysl, pokud možno nestavět všude, musíme nechat i volnou kapacitu i pro nákladní expresy a dálkovou dopravu. Tedy náhrada Os vlaky Sp a busy je dle mého názoru nejlepší možná volba. I ve Švýcarsku některá města u trati neobsluhují vlaky, ale autobusy...

A když se má zastavit osobní doprava na trati, s tratovou rychlostí 40 km/h, vedoucí po poli, tak v tom nevidím problém, jelikož prostředky se mohou přesunout na zkvalitňování meziměsta, tedy častých a rychlých Sp vlaků, pokud možno v 30 minutách ve špičce.

Dále, ptejte se normálních lidí, jestli jim vadí, že se nebude jezdit po bezvýznamné lokálce, když místo 8 Os denně jim jezdí např 24 Sp za den... Pokud by o železniční dopravě rozhodovali jen šotoultraz, tak bychom potřebovali dálnice o 12 pruzích mezi všemi krajskými městy... (nadsázka)

a šoto si můžou jezdit s nějakými vraky po zavřených lokálkách jak potřebují... ovšem za jejich peníze... lokálku at si odkoupí klidně za 1kč, s tím ,že ji budou nějak udržovat...
Počítač
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 9-2010
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 13:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak budou jezdit autobusy nahrazující os. mezi Č. Třebovou a Březovou ve Svitavách? Budou zajíždět jak na autobusák tak k vlakovém nádraží?
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 14:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M S: Králicko je tedy asi obývané převážně šotoultraz, že si jich tolik dovoluje hájit 025
Na venkově typu Králíky "status popelky" asi moc lidí neřeší a jsou rádi, že něco jede. A evidentně dávají přednost vlaku.

Jinak tentokrát zhruba souhlasím s Orkym. A dodávám, že kraje se zřizovaly proto, aby byla správa blíž místu činu a těm, jichž se dotýká, a ne aby diktovaly pomalu hůř než stát.

Jinak pokud si spočítáme případnou úsporu na 025: 200 vlkm denně, * 75 je to 15 000 Kč, ročně 5 475 000. Bus za totéž dejme tomu * 20, za rok 1 460 000. Roční úspora nějaké 4 miliony. Což je dejme tomu plat jednoho tzv. vrcholového manažera. Anebo 100 vlkm denně s těžkou soupravou, třeba pouhý 1 pár Pce - UO.

Tady by OREDO zkrátka a dobře mělo ustoupit.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 14:10:35    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: upřesnění, kolik stojí ty 810 na Králicku, a sice 71 resp. 78 Kč/km
...a tohle kamarádovi Štěpánovi žerete, i s těmi X desítkami procent "nespecifikovaných nákladů" na různé podržtašky a chovné modrogumy? Proboha, je možné, že jste ekonomikou nepolíbení, ale dávno odepsaná 810 (nebo snad na Štíty jezdí hypernova?) je prostě za 70 korun předražená zlodějina, i když se mohl Martínek vloni posrat do vejšky, jak obhajoval nutnost smluv s ČD...
P.S. Aspoň prosím nelži - v materiálu OREDA ze 13.4. máte cenu vlaku kolem Dolní Lipky kterýmkoli směrem 92 Kč (to už vám Matka Dráha za tři neděle stačila slevit 20%?), zatímco autobusu 5 (!!!) Kč (to je jedna z těch děsivých manipulací, kterými podvádíte všechny okolo, protože v jednom případě jde o náklady, v druhém o náklady po odečtení tržeb, jednou to jsou všechny náklady, podruhé variabilní bez fixů, no prase aby se v tom vyznalo, což je podle mě úmysl, nikoli jen lemplovství).
A nakonec ještě poznámka k "elektrofilii:"
... k níž cituji: "bude v důsledku ukončení elektrizace trati před významným regionálním centrem Králíky docházet k souběhu 2-4
linek autobusové dopravy z/do Lichkova". Čí to asi budou slova? Hle, "nutně" je potřeba zadrátovat až do Králík, protože do Lichkova "musí" jezdit tramvaje a tak se nedá jet dál...
Jak jinak tam jezdit a proč?
Třeba regiošukem (přechod -) Žamberk - Králíky (- přechod) A ČASTĚJI než jednou za dvě hodiny. Hele, já za to prachy neberu, abych tu dělal nějaké dalekosáhlé analýzy, mám svých starostí dost, ale iksvozová honekriáda kvůli řádově pár desítkám lidí, projíždějící kvůli delším pobytům některé zastávky, to je fakt padlé na hlavu.
projížděč_NAD: Záruba je zdánlivě "jediný" odborně zdatný proto, že svojí hyperaktivitou ty ostatní zakrývá
Pardon, ale o autobusové erudici a odbornosti Martina Hájka, nedejbože Kamila Nenutila, žádné iluze nemám. Oni prostě jen byli něčí známí.
M S: jezdit tam kde to má smysl, pokud možno nestavět všude, musíme nechat i volnou kapacitu i pro nákladní expresy a dálkovou dopravu
A teď jako mluvíte o trati Letohrad - Lichkov? No, tak tam je opravdu hrozba přetížení nákladními expresy velmi velká...
I ve Švýcarsku některá města u trati neobsluhují vlaky, ale autobusy...
Vidíte, švýcarofilie, na tu bych vedle té elektrofilie úplně zapomněl. Samozřejmě že tam Alvaneu a vesničky na Gotthardu obsluhuje bus, zatímco vlak jede vysoko na úbočí - a to je snad případ Letohradska? Opravdu jsme tak bohatí, aby tam mohla jet megasouprava s pár lidmi a pro ty ostatní souběžně autobus (maximálně první dva roky, než se pro "nevyužití" zruší rovněž)?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4965
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 14:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: A nejste vy stejný "T.H", který by bez pardónů zavřel lokálky na Frýdlantsku s výrazně větším provozem než lokálky, které chce zavřít OREDO? Co takhle měřit stejným metrem? :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 15:15:39    Odkaz na tento příspěvek  

Sice pane Orky netuším, o čem je řeč, ale zkuste mi doložit nějaké mé vyjádření o tom, že bych "bez pardónů zavřel lokálky na Frýdlantsku s výrazně větším provozem". A zkuste to přesunout do příslušné diskuze o tratích 034-039, sem to nepatří. Děkuji.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 15:22:44    Odkaz na tento příspěvek  

Počítač:
Jak budou jezdit autobusy nahrazující os. mezi Č. Třebovou a Březovou ve Svitavách? Budou zajíždět jak na autobusák tak k vlakovém nádraží?
A proč Svitavy nemají autobusák na vlakovém nádraží, zatímco Česká Třebová k autobusáku ještě navíc megalomanské podzemní garáže??
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 15:27:04    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.
Do diskuse o 024/025 se pouštět nebudu, neznám to tam. Ale proč obviňujete Zárubu z kulišáren, které má zjevně na svědomí dopravce, to opravdu nechápu...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4966
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 15:34:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Projel jsem archivy, kde se o tom mluvilo. Takže pardon, omlouvám se, přiřadil jsem si Vás k někomu jinému. Za likvidaci trati 038 bojoval Hladovej medvěd. Původně jsem si myslel, že jste to byl vy potom, co jste nedávno prohlásil, že mezi Novým Městem a Jindřichovicemi je navrhovaných 6 párů týdně moc.

Michal Drábek: A proč Svitavy nemají autobusák na vlakovém nádraží
Protože ho tam nikdo nepostavil. :-) Je to ostatně jeden z důvodů, proč se optimalizace nemá uspěchat. Bez přestupních terminálů se dobrá optimalizace udělá těžko.
...které má zjevně na svědomí dopravce....
Skutečně? Skutečně nevidím důvod, proč by dopravce měl odmítat výkony, které mu objednavatel zaplatí, i kdyby ta neměl jezdit nikdo. Myslím si, že kdyby objednavatel řekl, že tam ty výkony chce a zaplatí je, že by je ČD odjezdilo.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 15:49:53    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Bez přestupních terminálů se dobrá optimalizace udělá těžko.
To je trochu dilema.

Buď můžete čekat 20 let, až butou mít všechna "okresní" města pěkný přestupní terminál. Mezitím se z veřejné dopravy definitivně stane "socka" kvůli nepřípojům a naprosto nemožným jízdním dobám mezi městy, případně kvůli dvouhodinovému "taktu".

Nebo můžete zlepšovat nabídku (směřovat k hodinovému taktu přednostně rychlých linek s přípoji), abyste nalákal cestující, než se postaví nové terminály a nakoupí či modernizují vozidla.

V dálkové dopravě se MD ve svých objednávkách vydalo tou první cestou.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 15:52:41    Odkaz na tento příspěvek  

Skutečně nevidím důvod, proč by dopravce měl odmítat výkony, které mu objednavatel zaplatí...
To jistě neodmítá, ale kecá do objednaného JŘ více, než by bylo zdrávo. Výsledek vidíme každý rok v prosinci.

Ano, pokud by jezdil komerčně a byla mu přidělena kapacita, ať si klidně JŘ sestavuje - je to jeho věc. To pak ovšem vede k "vyzobávání rozinek". Pak by nastalo takové rušení výkonů na venkově, že byste se nestačili divit.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.132.27
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 16:06:35    Odkaz na tento příspěvek  

Na zbytečnosti ježdění z NMpS do Jindřichovic trvám, plus si dovedu představit zastavení vlakového provozu na nádraží Bílý Potok výměnou za ježdění busů do skutečného Bílého Potoka. Pokud to pokládáte za likvidaci lokálek na Frýdlantsku, vaše věc. Pokud bych to ovšem měl vzít "po Oredovsku", tak mi zůstane jen 037 z Liberce do Frýdlantu, a to ještě budou všechny vlaky projíždět Oldřichov a náhradou bude pod zastávkou začínat autobus.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4967
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 17:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Vždyť jsem psal, že jsem si Vás spletl Hungry bearem. Tak sorry...
Michal Drábek: V dálkovce je to celkem jedno, že není před nádražím přestupní terminál. Jedno to už ale není v případě regionálních vazeb.
Pokud by OREDO pracovalo postupně, jako to dělal KORDIS, tak se dala celá řada terminálů postavit. Jenže tady je všechno honem honem a pak přijdou slzy. Co na tom, že na autobusy, které vlaky nahradí, se třeba bude složitě přestupovat.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 19:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Takže Jablonné a dále bude směr UO přestupovat? Není to náhodou ještě horší řešení, než zde mohutně kritizované přestupy (pouze) pro Těchonín a Jamné...? ;-)
Na tuhle variantu jsme samozřejmě také pomýšleli, ale na tomto se ukázala jako nevhodná.
A proto z ukončení elektrizace v Lichkově skutečně vyplývá přestup do Králík zde (jakožto druhý krok té úvahy). Snad budou dostatečným důkazem "ne-elektrofilie" motorové Sp z Pardubic do Trutnova bez přepřahu v Jaroměři, i když je mi naprosto jasné, že to taky bude z nějakého důvodu špatně. :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4970
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:16:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: A byl by takový problém v Těchoníně a Jamném zastavit ty spěšňáky? Rozložilo by to moc Váš systém? Pokud by se nestihly kříže do Lichkova, byl by takový problém křižovat právě v Těchoníně?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Orky: Třeba si ještě OREDO nevšimlo, že trať je zmodrnizovaná a DZO křižování urychlí ...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:43:13    Odkaz na tento příspěvek  

Takže Jablonné a dále bude směr UO přestupovat?
Přímý vlak jednou za dvě hodiny, to stejně není žádná extra nabídka, aby vykoupila jeden nepřestup - to už může být spíš přímé (od lichých rychlíků) ÚnO - Králíky (- přechod). Chápu, problém, diesel. Ale já za to fakt peníze neberu.
i když je mi naprosto jasné
OK, tak já se radši budu zajímat o to, kam pojedu na dovolenou, když je to ostatní už teď "naprosto jasné". Uvidíme, jakou trvanlivost bude mít a jaké nadšení a nárůst cestujících vzbudí ta (najednou "kompromisní") úžasná "švýcarská" koncepce. Jak už jsem napsal "projížděči", ještěže je kurven akorát jeden kraj a nemusíme se potýkat s "vševědoucím tatíčkem" centrálně.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ujely by autobusy (nebo se rozbouraly jejich další návaznosti). Kříž v Lichkově je nutnost, ideálně pak ještě o pár minut širší.

Mám-li napsat osobní názor, nebyl bych proti pásmovému provozu typu "od Pardubic do Letohradu/Jablonného rychle, potom zastávkově" (plus nějaké další vlaky jižně od Jab/Let), ono by to náhodou koncepčně celkem ledacos řešilo. Má to ale dva háčky:
1. Vlivem 010 se to nestíhá (zvlášť dvojkombinace perónů v Brandýse a kříže v Ústí je dost děsivá),
2. Tomu motoráčku za Lichkovem pak už vůbec nedokážeme vymyslet žádné využití, pokud tedy nemá jet najednou s (nejméně dvěma) autobusy.
Čili "rozumný" model dopravy na elektrické 024 de facto vede k ukončení železnice již v Lichkově. Protože to ale není z dlouhodobého pohledu dobře (trvale přestup pro Králíky), je snaha se tomuto scénáři vyhnout. Jasně, bateriové vozidlo by bylo řešením ideálním, ale ono jaksi i kdyby bylo, nebylo by zdarma.
Proto holt model "doufání v trolej" s tím, že až by výhledově byla, Sp dojedou až do Králík, přestupy budou zde, a problém dvojího přestupu vs. souběhů odstraněn.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Přímý vlak jednou za dvě hodiny, to stejně není žádná extra nabídka, aby vykoupila jeden nepřestup - to už může být spíš přímé (od lichých rychlíků) ÚnO - Králíky (- přechod). Chápu, problém, diesel.

Problém návaznosti (Jablonné - 021 v Letohradě, Králíky - Hanušovice - kamkoli NEBO 024 - Králíky - Hanušovice, Králíky - Lanškroun - kamkoli NEBO 024 - Králíky - Štíty). Že ten počet Sp bude nakonec velmi omezen oproti původním úvahám, to je bohužel dáno různými vlivy zachováním zastávek (nejen zde) počínaje, kompromisy v omezování některých tratí konče.