K-report
 

Železniční muzea a spolky Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Železniční muzea a spolky « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Staré archivyTačud267   
  Novější archivy:        
Archiv do 20.června 2007GŘČD60  20-6-07  16:16
Archiv do 01.srpna 2007malý bobeš60  01-8-07  16:34
Archiv do 05.září 2007franta00760  05-9-07  12:58
Archiv do 29.listopadu 2007Motoluban60  29-11-07  08:01
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
RoroRO
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.24.147.202
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2007 - 09:28:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Údajně snědočeši provedli romalizaci drobného kolejového materiálu. Oto (občan trvale opálený), je velmi pracovitý živočišný poddruh.!!
NTM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.24.147.202
Odesláno Pondělí, 03. prosince 2007 - 15:51:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na webu NTM jsou k vidění videa mj. i ze stěhování z Letné do Chomutova.
http://www.ntm.cz/cs/navsteva/videa-z-ntm
KPL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.164
Odesláno Pondělí, 03. prosince 2007 - 21:43:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tisková zpráva Klubu přátel lokálky 2.12.2007

Vzhledem k tomu, že se začínají objevovat v médiích zprávy plné nepřesných a mylných informací, rozhodl se Klub přátel lokálky vydat tuto tiskovou zprávu.

Jak to bylo a jak to je s muzejní lokálkou Česká Kamenice – Kamenický Šenov

Občanské sdružení Klub přátel lokálky (dále „Klub“) se dlouhodobě snaží od státu odkoupit regionální dráhu Česká Kamenice – Kamenický Šenov z důvodu naplnění záměru její přeměny na muzejní železnici, získávání prostředků z kohezních fondů EU a soukromého sektoru. Současného vlastníka dráhy (Ministerstvo dopravy ČR) zastupuje Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (dále „SŽDC“). Klub si tuto lokálku, vyčleněnou zákonem o transformaci Českých drah k prodeji, pronajal a úspěšně ji provozuje již 10 let. V roce 2005 se Klub dostává do vážných ekonomických problémů způsobených druhotnou platební neschopností a zejména tunelováním sdružení jejím vlastním tajemníkem přes firmu Česká severní dráha s.r.o., v níž je zmíněný jednatelem. Dříve než byl tajemník ze své funkce odvolán, rezignoval na svoji funkci a v zápětí též na členství v Klubu (prosinec 2005). Nové vedení podalo trestní oznámení na bývalého tajemníka u Policie ČR za způsobené škody a v současné době probíhá další vyšetřování. Počátek roku 2006 byl pro Klub ve znamení odhalení mnohých zjištění zatajených bývalým tajemníkem. Dlouhodobé neřešení závazků Klubu vyústilo v několik exekucí, kterým se málem nepodařilo odolat. Tento rok byl též vážným posunem ve věci prodeje regionální dráhy Česká Kamenice – Kamenický Šenov – (Prácheň), kdy se uskutečnily vstupní rozhovory mezi zástupci Klubu a SŽDC. Vážnou překážkou ve věci prodeje dráhy Klubu byl zjištěný dluh Klubu vůči SŽDC cca 1 000 000 Kč, který se Klub zavázal splatit. S následným splácením dluhů byl Klub jako dlouhodobý nájemce vybrán jako předem určený nabyvatel.
KPL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.164
Odesláno Pondělí, 03. prosince 2007 - 21:46:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Situace kolem prodeje dráhy se začíná měnit, když o lokálku projeví zájem i společnost KŽC s.r.o., která patří do konsorcia KŽC a v níž bývalý tajemník Klubu našel nové působiště. Tímto se začíná pomalu měnit i přístup SŽDC ke Klubu v podobě nestandardních postupů a chování této organizace. Na výzvu Klubu k předložení návrhu kupní smlouvy SŽDC reaguje výzvou k doložení finančních prostředků ke koupi dráhy. Údajná ztráta důvěry SŽDC ke Klubu, jako ke svému dlouholetému nájemníkovi, který obhospodařuje hluboce prodělečný státní majetek a do něhož investoval za dobu nájmu více než 1 000 000 Kč, je při nejmenším podezřelá. Podezřelé jsou též argumenty SŽDC odůvodněné příkazem z Ministerstva dopravy ČR majetek dráhy rychle prodat, ačkoliv se s tímto prodejem otálelo více než 10 let. Vyvrcholením změn je, Správní radou SŽDC, zrušení prodeje lokálky předem určenému nabyvateli a vyhlášení veřejné soutěže, které se může prakticky zúčastnit kdokoliv, tedy i zmíněné KŽC s.r.o.
Je možné, že byl Klub ze soutěže vyřazen (zatím nebyl ze strany SŽDC informován), z důvodu údajného nesplacení celé výše dluhů, s čímž Klub nesouhlasí a bude soutěž napadat u úřadů. Majitelem dráhy je stále SŽDC a výsledky soutěže nejsou dosud známy. V případě že by Klub soutěž vyhrál, má již zajištěné a nebo přislíbené prostředky na koupi majetku dráhy. Pokud se tak nestane, bude provozní sezóna roku 2008 pro Klub na této lokálce poslední a též nelze vyloučit úplné uzavření kamenickošenovské lokálky včetně muzejní expozice.

Z. Kyncl, KPL
ssstoura
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.33.140.5
Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 18:14:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to KPL: z pohledu nezucasteneho pozorovatele to vypada ze strany KZC jako úlisny podraz, ale tezko soudit, neznam (byt jsem slysel) pomery unvitr.

Nicmene zajem okolnich obci o podporu vasi cinnosti neni? Nikdo (obecni ci okresni uřad) vas ve sporu a tomto vyberovem rizeni nepodpori? Nejde jen o penize. Konstatovani ze "jste mozna vyrazeni ale nevite o tom" moc sofistikovane nevypovida....

Nedovedu si představit, jak KŽC chce zdržet trať provozní, když proti sobě bude mít poměrně dost naštvaných lidi, když ji ani dnes KPL nedokáže uchranít proti kovo-romalizaci...
KPL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.164
Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 21:19:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

aktualizace:
ad vyřazení) nepotvrzenou informaci o tom, že nabídka KPL byla ze soutěže vyřazena jsme dostali už i "na papíře"; oficiální důvod, t.j. nezaplacení úroků z dluhů po P. K. , považujeme za záminku - dodnes nebyla vyčíslena jejich výše = těžko jsme mohli zaplatit částku, kterou neznáme...
ad podpora obcí) tady zájem (podpora regionálních politiků) je, ovšem prodej byl řešen jinou cestou.
podmínky byly nastavené tak, že SŽDC jde POUZE o peníze(!!!) - například zachování dopravy po zakoupení dráhy není nijak vyžadováno...
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 23:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

podmínky byly nastavené tak, že SŽDC jde POUZE o peníze(!!!)

Slyšel jste někdy o péči řádného hospodáře? Jestliže SŽDC cokoliv prodává, může pro ni být cena jediným kritériem, protože na prodané trati už nenese žádnou odpovědnost, ale nese odpovědnost za splácení dluhů, které na ní zůstaly po bývalé státní organizaci České dráhy...
ssstoura
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.15.175
Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 10:33:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to KPL: tak proc nabidku neudelaji tedy regionalni sdruzeni obci, s vami v pozadi?

Pokud neni vyzadovano zachovani dopravy a trati, tak ani novy nabyvatel nemusi mit licenci ne? Tedy si ji muzu koupit i ja, par melounu volnych zrovna mam a zbytek prispeje EU jako regionalni rozvoj....:-))). Jaka je vlastne nabidkova cena KZC?
KPL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.164
Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 12:20:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Johny:

o péči řádného hospodáře jsem slyšel...

Pokusím se upřesnit, proč způsob prodeje svědčí o opaku:

1) SŽDC zastupuje majitele = STÁT
2) prodá trať bez dalších podmínek
3) nový nabyvatel (hypoteticky třeba "kovošrot lokálka") rozebere a prodá železo
4) poté nový majitel zmizí z povrchu Země
5) státu zůstane cca 7000 pražců (zákonem definovaných jako nebezpečný odpad) a další pozůstatky dráhy, ke kterým se nikdo nepřihlásí
6) z jakých daní STÁT jejich likvidaci, rekultivaci pozemků atd. zaplatí?
Hádejte třikrát - a až uhodnete, zkuste se znovu zamyslet nad postupem "řádného hospodáře"...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 10. prosince 2007 - 12:46:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě v tomto kraji zbývají Zubrnice. Ty by také mohla koupit nějaká nastrčená firma a podobným způsobem je zlikvidovat.
Co když někde v pozadí ve skutečnosti "tahá za nitky" Šulc a takto se snaží umrtvit "politicky nežádoucí" aktivity?
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. prosince 2007 - 14:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A zkuste se zamyslet nad pohledem státního úředníka, který má možnost prodat za korunu nebo za milion, z nabídky na Vaši spekulaci usoudit nemůže, protože "kovošrot lokálka" tam své pravé úmysly nenapíše a za zády má NKÚ a různé protikorupční policie, které se ho zanedlouho mohou zeptat, proč prodal za korunu a nový majitel vyydělává sto tisíc ročně.
Těžké rozhodování ... Tím spíše, že ani u toho, kdo nabízí korunu a slibuje zachování provozu a další benefity, nemá záruku, že nerozprodá železo a nezmizí.
I když Vám rozumím a v zásadě s Vámi souhlasím (protože jsme v Česku a a priori za vším vidíme levárnu), tak nevidím, pokud je jediným kritériem cena a ne další podmínky, jinou možnost pro rozhodnutí.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.198.51
Odesláno Pondělí, 10. prosince 2007 - 15:46:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cogwheel: Jestli se nepletu, tak Šenov patří pod Liberec a Zubrnice pod Ústí......
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. prosince 2007 - 20:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Cogwheel:
Nestrašte. Nás už v Zubrnicích "trénuje" deset let PhDr. Ledvinka, šéf skanzenu. A tak máme "zocelený" lidi.
KPL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.164
Odesláno Pondělí, 10. prosince 2007 - 21:46:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Johny:

"...tak nevidím, pokud je jediným kritériem cena a ne další podmínky, jinou možnost pro rozhodnutí."

Sám jste uhodil hřebíček ... - zbývá zjistit, kdo toto JEDINÉ kritérium stanovil - a je to!
Vše nasvědčuje, že kritérium CENA stanovilo SŽDC s cílem ne hospodárně prodat majetek státu, ale s cílem ulehčit si práci

Mmch - prodávaná budova a železniční svršek má reálnou hodnotu zápornou, o tržní hodnotě pozemku o rozměrech 8 km krát (průměrně) 5 - 10 metrů nemluvě;
dalším nesmyslem je zažitá představa, že železnice po prodeji začne přinášet zisk...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 11. prosince 2007 - 11:34:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Kpy: Ale i pohledem na mapu si lze ověřit, že město Česká Kamenice, jakož i větší část dosud dochované tratě do Kamenického Šenova leží v kraji Ústeckém, tedy v "Šulcově panství".
Obdobně odhaduji, že i v Zubrnicích je dr. Ledvinka příjemcem štědrých krajských dotací, kdežto muzejní železnice od kraje nedostane ani korunu.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.198.51
Odesláno Úterý, 11. prosince 2007 - 14:53:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cogwheel: Myslím, že nejde tolik o linii, ale o "centrum" (sídlo) tedy Šenov.
Jinak zubr. skanzen musí mít (můj názor) velice štědrý zdroj, když jen oko laika kouká na ty přesuny budov nebo jejich novostavby. A je jasné, že ze vstupného to nebude. Mají podle svého webu cca 15 tisíc lidí za rok a to nemůže "uživit" ani personál, natož ty velké investice.
Olláf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.54.235
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2007 - 22:25:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kpy: On pan doktor je evidovaný v "seznamech", kamarádil se s bratrstvem kočičí pracky a v současnosti se angažuje u "žabiček". To je překabátník jak lampa. No tak proto je nesestřelitelnej.
Olláf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.54.235
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2007 - 22:35:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.S. Kpy, Když obejdeš překupníky starožitností na mostecku a chomutovsku, tak ho znají, jako dodavatele. Byl tam vidět mnohokrát, tváří se jako nemohoucí stařík - důchodce. Ty ho ale nenaprášejí.On nosí hlavně ty věci, které mu různí naivkové přinesou jako dárky do skansenu.
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 3-2007


Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2007 - 23:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Olláf: Ták,ták.Boží mlýny melou pomalu,ale jistě! Taky na pana doktora dojde,aby se mu náhodou neotrávily včeličky.}
Olláf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.111.40
Odesláno Pátek, 14. prosince 2007 - 19:09:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane kolego,
problematika správce zubrnického skanzenu se tu myslím silně propírala již několikráte. Podobně jako hrdinské činy Pavla Kříže ze Šénova, dříve ze Zubrnic. Jak vidíte tito dobrotivci jsou zcela nezničitelní. Naše zcela impotentní spravedlnost, rozumějte její nástroje a prostředky, ta jim neuškodí. To se načekáme, než to ty boží mlýny zpracují. Ty boží hovádka fčéličky, ty za to vůbec nemohou.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.198.51
Odesláno Pondělí, 17. prosince 2007 - 09:10:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

......má pravdu, předsedo!!! Ty létající žihadla, tak to by byla jen zbytečná "voda" na jeho mlýn!!
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 1-2006


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 22:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přeji všem muzejníkům, úzkokolejníkům, šotoušům a vůbec všem dobrým lidičkům krásné svátky Vánoční, hodně zdraví, štěstí a pohody do dalšího roku a budu se těšit na Vaše další úspěchy při budování naší úzkorozchodné vlasti . A nakonec posílám jedno pro štěstí... motorová myš

 
Jarda_kučera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 7-2007


Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 11:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I my, členové spolku KPHV Vám všem přejeme příjemné prožití svátků Vánočních, mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v roce 2008 a jak jsem již poznamenal na našem webu, nesmíme zapomenout na tisíce šťastně ujetých kilometrů všech našich parních krasavic, a ať je ten příští rok pro všechny mašinky úspěšnější než ten letošní.
Bubák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.63.29
Odesláno Středa, 26. prosince 2007 - 17:04:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jarda kučera: A na diesly kašleš jo? Pak ten pielstick má jezdit, když mu ani nepopřeješ
Jinak přání opětuji. Vám se to bude hodit, protože pokud vím, tak už to bude pět let...
Jarda_kučera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 7-2007


Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 19:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bubáku, bubáku, a co, že to bude pět let? Kotle jsou na šest...takže v květnu 2009..ale když se nad tím tak zamyslím, tak to asi poslední rok bude, přeci jen oba dobře víme, kolik akcí (veřejných) se koná od ledna do května v Lužné...prosímtě mám novej telefon, číslo stejné, ale nemám tvoje číslo. Tak mi kdyžtak napiš, abysme osobní věci neřešili tady... Díky Jarda

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace