K-report
 

Archiv do 15.června 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse » Staré archivy » Archiv do 15.června 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 19:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek v rekordové diskuzi: (mix na beton - viděn pouze zezadu, odkud mi připadají tak nějak všechny stejný)

A ony jsou přitom ještě dva typy: jeden ten beton jenom míchá a musí si dávat pozor, aby nezůstal trčet někde v zácpě (...a budou ti to muset odsekat majzlíkem. Vesničko má, středisková, ČSSR 1985) a druhej tu vodu s cementem smíchá sám během cesty, kdy už ví, že nikde trčet nezůstane. Ale připouštím, že navenek jsou velmi těžko rozeznatelní.

To bych ti snad podřízl lávku na Chodově

Á propós, od neděle jsem chodovské lávky míjel čtyřikrát (naposledy asi před 2 hodinama) a nikde žádnej Dědek...

Vámos: Pěkný systém, celkem bych si ho dovedl představit. Mě by ani nevadila ta podobnost s okolím (to by se ostatně dalo zčásti eliminovat oněmi krajskými erby), koneckonců ten formát KAA 999A se vyskytuje snad jen u starších polských, ale v žaludku mi leží jednak diskontinuita se stávajícím systémem a zejména ty tři písmena na začátku nutně evokující někdejší okresy. Ale na druhou stranu, když si na podobnou kolizi zvykli Italové...

218, Tomcat: Přidělují se "staré" manipulační značky "H" jen v Hradeckém kraji, nebo v celém Východočeském kraji
zřejmě je vydavatelům na ORP líto tyto značky konečně hodit do šrotu

Trvale manipulační vzorů 1994, 1986 a 1984 se samozřejmě už nikde na ORP nepřidělují a neexistují ani žádné jejich zásoby na těchto úřadech. To, že se ještě vyskytují záleží na libovůli provozovatelů autosalonů a autoservisů, kteří je využívají. Pokud si tedy někdo založí autoprodejnu a zažádá si o TM značky, dostane nové s europroužkem. Samozřejmě by šlo plošně vyhláškou zakázat používání starých typů TM tabulek, myslím si ale, že by šlo o zbytečný krok. Běžní občané se jimi příliš nezabývají a pro nás představují zase jedno drobné zpestření světa SPZ/RZ.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 20:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin l :

To víš, no, poslední dobou to ňák flákám....ale dneska jsem tam shodou okolností na chvilku byl.
(Chvilka = cca 16,5 minuty)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 21:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad úpravy v mezích zákona:
A tohle by šlo?
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 21:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, asi nešlo...
Příloha se nehodlá zobrazit. Tak příště.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 11:30:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin L:
...ty tři písmena na začátku nutně evokující někdejší okresy...
Nutně rozhodně ně. Prostě by se ty kombinace evokující okresní kódy vynechaly, případně použily až po vyčerpání systému. A myslím, že vynechání slovenských by ani nebylo nutné a těch nepoužívaných v trojpísmenné kombinaci taky. A je otázka, jestli by vadilo použití CBA v Českých Budějovicích.
Jak to ošetřit by záleželo na tom, jakým způsobem přidělovat to druhé a třetí písmeno, variant mě napadá více
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 16:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě by se ty kombinace evokující okresní kódy vynechaly

Pokud by se mělo vynechávat, pak mi přijde vhodnější použít klasický formát KAA 1234. Například Moravskoslezský kraj by vynechal TAx začal ve formátu TBA - TBZ, pak by TCx přeskočil a pokračoval TDA - TDZ... Pak je otázka, zda-li použít nepoužité okresní serie TAM - TAZ, TCH - TCZ (raději ne, vzpomeňme na "sokolovské" 1S0) či použít okresní kódy ale s kombinacemi, které se jako třípísmenné nikdy nevydávaly (USA - USZ, KAA - KAZ, PNA - PNZ) nebo teprve přeskočit na formát TBA 123A opět s tím, že by se vynechávalo. Pak ale vznikají určité disproporce v kapacitě a koneckonců i v rekordech, tedy "games". Pardubický kraj by nevynechával nic (okresy začínající E u nás nejsou), jiné kraje by měly vynechávek pár (U, Z) některé naopak velmi mnoho (B, P). Použití CBA (nebo BMA, LBA) v místech, kde se dříve vydávaly je teoreticky možné, ale při současném systému objednávání nelze zajistit, že třeba KVL nepřipadne Aši a Chebu. Slovenské kombinace bych použil, oni nakonec některé naše použili taky (PB, PV) a staré třípísmenné na začátku se už teoreticky nesmí vyskytovat, takže se někdejší bratislavské BAA-12-34 nemůže potkat s novým jihomoravským BAA 1234. Ale ono je to vlastně jedno, jsme dva různé státy a od toho je rozlišovací značka státu (už jsem viděl několik Němců, jejichž kód byl stejný jako u nás vydaný, např. B EA 9175). Podrobnosti systému 2001 ála Vámos mě nadále velmi zajímají a věřím, že nejsem sám.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 21:29:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teda,...né že by mě kosmetické úpravy nevzhledného systému 2001 nějak vzrušovaly...to určitě ne-e

Spíš mě zajímá, jak by to podle vašich představ vlastně technicky fungovalo.

Zmíněný formát je KAA 111A, kde "K" představuje kód kraje a zbytek je šestimístná variace na alfanumerické téma.
(Jestli tomu dobře rozumím - poslední vydaná značka by tedy čistě teoreticky byla KZZ 999Z ?)

No a teď by mě zajímalo :
1) bude se recyklovat?
2) krajský kód + následné bloky : dvě písmena...tři čísla...jedno písmeno - budou mít na značce svojí stálou, nerotující pozici?
3) to s těmi vynechávkami kvůli duplicitě se sériemi SPZ je myšleno vážně?

Ptám se z čistě "kapacitálních" důvodů...
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3220
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 06:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nutně rozhodně ně. Prostě by se ty kombinace evokující okresní kódy vynechaly, případně použily až po vyčerpání systému.

Vámos se inspiroval vzorem 60 a zřejmě chce svým potomkům přidat práci, kterou sám nedávno publikoval (rozdělovník)

Jinak jsem detailněji studoval MMX PLUS v knihkupectví (o knihu po letmém prolistování zájem za ty love nemám) a zeptám se Welka: Jak by jsi kapacitně zakódoval 20 nově nakoupených sanitek pro FN Brno?

V jádru ten systém až tak špatný není, jen nepovažuji za nutné držet se při první registraci kódu ORP, kód by mohl být dle vzoru Itálie celostátní. ORP by byla na nálepce vpravo.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 09:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Znovu upozorňuji, že to není návrh nového systému, ale pouze "mírná úprava stávajícího systému v mezích zákona" - tudíž je to třeba tak brát. A vycházím i ze stávajícího provedení raznic - 3 znaky - sněhulák - 4 znaky. (Takže tím je vlastně zopovězena i část otázek)
3206: Co by na tom mělo jako být inspirováno vzorem 1960 nějak nechápu.
Dědek:
1) Proti recyklaci nic nemám, ale zavedení recyklace by podle mě už nebylo "v mezích zákona"
2) Nevím, co si představuješ rotující pozicí. Po vyčerpání formátu AAA 999A lze použít třeba AAA 99AA, možností je více.
3) Nejde o vynechávky kvůli duplicitě, ale spíš jen o takový "psychologický efekt". Jde hlavně o to, že když někdo uvidí na místě činu třeba PBL 478K, tak oznámí, že tam viděl auto s příbramskou značkou, ale přesně si jí nepamatuje. Ale za nějakých dejme tomu 15 let už kombinace PBL nikomu příbram evokovat nebude, takže pak se může klidně použít, každému bude jasné, že P je plzeňský kraj (a jen na starých autech je to občas jinak).
Duplicitě se zamezuje jednoduše tím písmenem na konci (a tím se i jednoznačně odlišuje od staré SPZ i při neznalosti starých kódů)

Motocykly by měly KA 999A, ostatní druhy mohou klidně zůstat beze změny. Znovu opakuji, není to nový systém, ale vlastně jen změna stávajího zaměřená především na lepší zapamatovatelnost.

Pro další podrobnosti mám více variant, záleželo by pak na průchodnosti různých "technologických změn".
Návrh je zamýšlen tak, aby k jeho zavedení stačila pouze "rozhodnutí úředníků na MD". Není to totiž změna systému, ale pouze úprava stávajícího - tudíž stále 7 systém na našem území

Vymýšlení nového systému od základu bych si představoval úplně jinak
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 09:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260: Netvrdím, že systém MMX+ není hezký, ale je z kapacitních důvodů pro ČR nepoužitelný. I když bez kódování ORP a druhu vozidla - tj. pouze s kódováním roku by se ty kapacitní problémy vyřešily.


(Příspěvek byl editován uživatelem Vámos.)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 10:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě poznámka, než začnu pracovat
Všechny systémy u nás byly zatím zavedeny od stolu bez nějaké veřejné debaty. To ovšem naznaměná, že by se o zavedení nového systému PZ debata nikdy nevedla.
Při změně správního uspořádání od roku 1949 (změny okresů a především zrušení zemí a vzik krajů) taková debata probíhala. Starý systém byl totiž založený zemích byl při jejich neexistenci nelogický. Debata probíhala především v roce 1948. Žádný návrh ale nakonec neprošel a tak starý nelogický systém zůstal, jen přibyly okresní kódy. Jedním z důvodů byla neochota Slovensko vzdát se svého "S". V roce 1953 se už nikdo nikoho na nic neptal
Až budu mít čas, tak o tom něco třeba taky napíšu
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 12-2005


Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 11:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos :
Je mi to jasný, že to není návrh nového systému,...ale to je jenom o slovíčkách.
I když by se totiž zaváděla pouze nějaká "menší úprava stávajícího systému v mezích zákona", tak je potřeba vědět, jestli i taková malá úprava nepřinese pro systém zásadní změny. Třeba v jeho kapacitě.
Proto jsem chtěl vědět to, co jsem napsal v těch třech bodech :

1) potvrdil jsi mi, že s recyklací v rámci takových úprav nepočítáš

2) "rotováním pozic" myslím přesně to, co jsi právě napsal :
"Po vyčerpání formátu AAA 999A lze použít třeba AAA 99AA, možností je více".
Takže pro mě to znamená, že neuvažuješ o tom, že by bloky písmen a číslic měly kvůli přehlednosti až do konce systému svoje stálé a na počet stejné(!) místo. Aby jsi vyřešil problém s kapacitou, prostě měníš pozice a vzájemný poměr znaků 111A...11AA...atd.
(Předpokládám, že výhradně jenom napravo od sněhuláka, protože jinak by tím pádem nešlo o žádnou změnu proti stávajícímu stavu!)

3) Když píšu "duplicita", tak tím myslím prostě "na začátku značky příliš velká podoba". To je opět jenom o slovíčkách - je mi přece jasný, že použitím písmene (písmen) mezi posledními čtyřmi znaky se duplicitě s SPZ zamezí.
Co Praha? Nechal bys jí vůbec i nadále kód "A" ?
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 17:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AAA 111A nebo AAA 11AA je polský model. Poláci jsou bezprostřední sousedé a duplicita je téměř zaručená.

Nevím proč (když nás k tomu nic nenutí!) zákeřně pojmenovávat nic zlého netušící, nevinné Votice číselným kódem "190". Na mapě ČR se přece v tom místě nenachází žádná obec pojmenovaná "190567", ale právě jen a jen obec s názvem "Votice".

To máš pravdu, Votice mají kód 530905 (viz Územně-identifikační registr ČR). Ale toto tvrzení zní dost stalinisticky. Votice mohou mít klidně kód 190 na SPZ, jestliže jiné obce budou mít jiné dvou- nebo třímístné číselné kódy. 190 je "nicneříkající" stejně jako "PUK 39-22" - co na základě toho zjistím? Že jsou to hokejisté? Nebo hokejisté z Pardubic? Zjistím nähmlich to samé, jako "190 AA 17" - že je to auto z obvodu určité obce (190 = Votice, PU(K) Parudbice).
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 08. června 2007 - 18:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další možná varianta kódování podle počtu obyvatel v dané ORP (pouze MS kraj):
BC1 001A
BH1 01AA
BT1 01AA
CT1 01AA
FM1 01AA
FO1 001A
FR1 001A
HA1 01AA
HL1 001A
JB1 001A
KA1 01AA
KE1 001A
KP1 001A
KR1 01AA
NJ1 01AA
OD1 001A
OP1 01AA
OR1 01AA
RY1 001A
T10 1AAA
TN1 01AA
VI1 001A


Dvouřádek (X), přívěs (Y), nákl. auta, kamiony, zemědělské a prac. stroje (Z):
T10 1AAX, 1AAY, 1AAZ
TN1 01AX, 01AY, 01AZ
VI1 001X, 001Y, 001Z


Motocykl:
T11 AAA
TN1 1AA
VI1 01A


Moped:
T1 AAA
TN 1AA
VI 11A


Zvláštní série pro velká a větší města (první a poslední vydané):
Trvale manipulační (T): T10 1ZTA - T99 9ZTV
Exportní (U): T10 1ZUA - T99 9ZUV
Historické (V): T10 1ZVA - T99 9ZVV
Policie, záchranáři, hasiči (X): T10 1ZXA - T99 9ZXV
Půjčovny (Y): T10 1ZYA - T99 9ZYV
Zastupitelé města (Z): T10 1ZZA - T99 9ZZV

Příklad RZ (pro zastupitele města):
T10 1ZZA - první vydaná (standartní jednořádek)
T99 9ZZV - poslední vydaná (standartní jednořádek)
T10 1ZZX - první vydaná (dvouřádek)
T99 9ZZX - poslední vydaná (dvouřádek)
T10 1ZZY - první vydaná (přívěs)
T99 9ZZY - poslední vydaná (přívěs)
T10 1ZZZ - první vydaná (nákl. automobil)
T99 9ZZZ - poslední vydaná (nákl. automobil)

Přeji příjemný večer s rozluštěním tohoto kódování

A na závěr malá hádanka. Kdopak rozluští jakým vozidlům tyto RZ přísluší a o jaké typy RZ se jedná?
 
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 09. června 2007 - 16:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Vámos:
Znovu upozorňuji, že to není návrh nového systému, ale pouze "mírná úprava stávajícího systému v mezích zákona" - tudíž je to třeba tak brát. A vycházím i ze stávajícího provedení raznic - 3 znaky - sněhulák - 4 znaky.

V tom máte pravdu, takto je Váš postup logický a nejsnáze proveditelný - asi na dohodu "kam s dalším písmenem" stačí pouze nějaký metodický pokyn.
Ale tím jste mi připoměl, že stojí za připomenutí, že ani stávající systém v tomto směru není úplně jednotný. Sice se naprosto striktně drží umístění sněhuláka - ale jako vedlejší efekt vznikla asi evropská (ne-li ještě celosvětovější...) rarita. Exportní dvojřádkové značky mají nestejný počet znaků v blocích na přední a zadní tabulce - viz kultovní pdf A00 00E vs. A0 000E). To je dáno právě tím dogmaticky zakotveným sněhulákem a připadá mi to jako naprostá nesystémovost typická pro ČR.
Myslím si, že podoba vývozních značek je naprostý "vyšlizmus" (tak tohle nám z toho vyšlo.....) a ukázka, že se jedná opravdu jen a jen o REGISTRAČNÍ značku bez jakékoliv snahy o něco srdečnějšího.

Proto mě napadá otázka - dovede na ni někdo odpovědět? Sněhulák se na značky "předráží" a tak vzniká nějaký polotovar ještě bez písmen a číslic, nebo se číslice, písmena a sněhulák razí při jedné operaci?
Odpověď na tuto otázku by mohla pomoci pro další úvahy... Legislativa jistě nehovoří o tom, kolik musí být znaků před sněhulákem a kolik za ním.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 12-2005


Odesláno Neděle, 10. června 2007 - 14:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už jsme u těch úvah, jak místo radikální změny pouze "zlehka upravit" stávající systém, aniž by ho to moc bolelo, napadla mě jedna taková zvrhlost, absolutně se neslučující s mým zaostalým, písmenkovým smýšlením.

Takže pozor, moje chorobně pokrokové nedělní výplody, platné pro současný typ 101 až 116, jsou tady :

1) Výdejnám budou pro tyto typy značek v každém kraji (kromě Prahy) přiděleny číselné kódy.
První várka podle abecedního pořadí, každý další kód podle zásady : "Kdo dřív přijde, ten dřív mele".
2) Dvě brandýské výdejny se budou i nadále dělit o stejnou objednávku, nyní u zmíněných typů se stejným místním kódem (předčíslím).
3) Krajské písmeno se posune (již natrvalo) o jednu pozici doprava.
4) Formát PČČ xxxx zůstane tak, jak (s malou anomálií ) začal, natrvalo výhradně typům 151 až 158.
5) Formát (vzhled) typů 101 až 116 zůstane zpočátku zcela, po nějaké době téměř totožný s tím, co se začalo rýsovat po 1. 7. 2006 na veteránských a sportovních RZ. (Neodpustím si : )
6) Větší transparentnost by snad mohla napomoci většímu pořádku při výdeji.
Úžas některých vysoko postavených úředníků : "Co že to v těch Šlapanicích mají za nadbytečné zásoby a že se o tom dozvídají až na upozornění prostých občanů" () by tím pádem mohla (pokud by chtěla) vystřídat hned na první pohled : "Očividná jistota, že jde o šlapanické značky (kód 16B), ty bez toho EU-proužku".
O kaplickém a jiném chronickém "zakopávání na schodech, když nesu krabice", ani nemluvě.
Možná je to naivní představa, ale třeba by si pak například v Židlochovicích někdo sakra rozmyslel, přidělit
21B 2121, když se má správně chronologicky přidělovat něco okolo 21B 0612...
...nebo nerozmyslel, ale snad by těch případů aspoň (celorepublikově) ubylo. ()

Příklad - přidělení základních kódů (dle abecedního pořadí) - Středočeský kraj:
01S 0001...Benešov
atd....až :
26S 0001...Votice

A vydávalo by se...
příklad - Benešov :

01S 0001 / 01S 9999...
01S 001A / 01S 999Z...
01S 01AA / 01S 99ZZ...
01S A001 / 01S Z999...
01S AA01 / 01S ZZ99...
(případně, ale na tom bych netrval, aby nebylo "přepísmenkováno" : 01S 1AAA / 01S 9ZZZ...01S AAA1 / 01S ZZZ9).
Bez závorky by to bylo cca 100.000 kombinací, se závorkou cca 190.000. Počítám jenom se 17i až 18i písmeny kvůli zaměnitelnosti některých s čísly.

Největšímu "dravci" tohoto kraje - ORP Černošice by podle současné spotřeby stačilo 100.000 kombinací na 10 let.
Protože by zde bylo z celého kraje nejrychleji "hotovo", další várku značek by Černošice načaly s prvním neobsazeným kódem : "27S" a začaly by opět formátem 27S 0001 / 27S 9999...atd. = dalších 100.000 kombinací.
Atd... - u dalších ORP podle stejného schématu : "Mám hotovo, přijdu a odnáším si první volný kód."

Dosažení posledního možného "umisťovacího" kódu "99S" mi vychází s velkou rezervou pro celý kraj na dobu přes sto let (počítám i se ztrátovostí kapacity v obsazených, ale nedobraných sériích).
Praha mi při současné spotřebě vychází na dalších 70 let - konečná 99A ZZ99, (až 120 let - konečná 99A ZZZ9). Pak, pokud to bude nutné, bych uvažoval o nějakém jiném vhodném písmenu, jako nástupci legendárního "A".
Některé (všechny zbylé kraje) nebudou mít s kapacitou (podle současné i několikrát navýšené spotřeby) problém ani za 200 let, jiné prakticky nikdy (K-kraj).
Howgh.

Kdo to dočetl až sem, tak ho obdivuju. Mně je z těch čísel na začátku značek ňák "šoufl".
Připomíná mi to buď něco vojenskýho (ba přímo "zelenomozkovýho") nebo například "krásný" úřednicko - projektantský zvyk minulé doby : Obří, zdaleka viditelné alfanumerické kódy na některých panelácích, jako orientační bod pro zbloudilé socialistické občany.
"Kde bydlíš? Ále - v bloku "nuladvacetčtyři bé". Neboj, to najdeš, je to tam takhle z boku napsaný..."
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 12-2005


Odesláno Neděle, 10. června 2007 - 15:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PS (zdánlivě "mimo mísu") :
My jsme panelák cca z roku 1985...
Nevím, co se právě tehdy "TAM NAHOŘE" stalo, ale my už nemáme na fasádě "nuladvacetčtyři bééé",
my už tam máme vod samýho začátku VÉÉÉLIKÁNSKÝ...sluníčko!"
Tak jenom doufám, že snad zase někdy vysvitne SLUNÍČKO i nad českými PZ.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3223
Registrován: 10-2003


Odesláno Neděle, 10. června 2007 - 15:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3206: Co by na tom mělo jako být inspirováno vzorem 1960 nějak nechápu.

No přece, některé série se vynechají (přeskočí) a doplní až později. Nebo jsem přechod z systému 1953 na 1960 pochopil špatně?

Vámos 1760: Nutně rozhodně ně. Prostě by se ty kombinace evokující okresní kódy vynechaly, případně použily až po vyčerpání systému.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 10. června 2007 - 21:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)

historie se ptá na počet vstřelených branek a ne střeleckých pokusů...
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 10-2003


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 07:02:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestlé: Já myslím, že i počet účastí se počítá . Například aspoň každý půlrok neřeším již několikrát řešenou sérii ADA.

Čokoládový nýmand s 95 pokusy by mě ráno měl vařit kafe
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 10.6.2007 (xls)

3260. příspěvků kariéry (Superliga velmistrů K-reportu)
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 08:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260

no, když myslíš. Já mám z těch 95 pokusů (a v tom jsou i hlášení rekordů, což není žádná value added) několik příspěvků s dost prudkými reakcemi. Avotoprávěgou.

(nickname Nestle vzniklo momentálním pohledem na krabici kakaa, když jsem se registroval. Takže žádná čokoláda)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 11:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek:
Tak trochu něco podobného mě napadlo jako jedna z varinat mého návrhu, jen s tím rozdílem, že by ty kódy ORP nebyly číselné, ale jinak první várka podle abecedního pořadí, každý další kód podle zásady : "Kdo dřív přijde, ten dřív mele".
Prostě Benešov by startoval na SAA 000A a Votice na SBD 000A.
Podle mě by na (normálních) RZ neměly být kvůli zapamatovatelnosti více než dva "předěly". "Předěl" je buď mezera (pomlčka, sněhulák) nebo změna písmena/číslice.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 11:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PS: Samozřejmě může být i varianta Benešov začíná na SBN a Votice na SVT. Ale při přidělování dalších kódu by to působilo komplikace. A u motocyklů by to muselo být jinak, takže se mi to úplně optimální nejeví.

Tvé votické motocykly by začínaly
26
S001
?
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 12:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trhové Sviny

V Trhových Svinech, ač jsou malé, se analyzuje relativně blbě – třeba ve srovnání s Týnem o dost hůře. Objednávájí celkem pravidelně po malých sériích. Nicméně se mi to zatím jeví takto:

1C4 7984 – 1C4 8128 101
2C3 6353 – 2C3 6627 101
2C5 5361 – 2C5 5621 101
2C6 0202 – 2C6 0551 101
2C8 2064 – 2C8 2642 101
3C1 1505 – 3C1 1823 101
3C2 8064 – 3C2 8404 101
3C4 1871 – 3C4 2100 101
3C5 5438 – 3C5 5668 101
3C7 0490 101 asi aktuální série


Takže de facto mají Trhové Sviny kód 1C479, 1C480, 1C481, 2C363, 2C364, 2C365, 2C366, 2C553, 2C554, 2C555, 2C556, 2C602, 2C603, 2C604, 2C605, 2C820, 2C821, 2C822, 2C823, 2C824, 2C825, 2C826, 3C115, 3C118....atd.

To, co tady Vámos s Dědkem dávají dohromady, mi přijde, že místo 1C480 budou mít Trhové Sviny 14C80 nebo C1480 nebo 1480C - so what's the difference?
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 15:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek: Tento systém mě už napadl taky. Poprvé asi před rokem, když se objevily nové veteránské a sportovní, od nichž plyne zjevná inspirace. V posledních týdnech při debatách o změně systému jsem o této variantě chtěl napsat, nakonec jsem ale tak neučinil, protože jsem shledal, že má více negativ než pozitiv. Jsem tedy rád, že tento způsob kódování tu vyjevil někdo jiný a já už můžu jen kritizovat:

Tak tedy: Jedinou výhodu, kterou já vidím, je přechod od krajského k ORP-kódování. Ovšem je to výhoda jen zdánlivá. U prvního bloku rozhozeném abecedně si to snad ještě může někdo pamatovat (mluvím o běžném obyvatelstvu, nikoli o nás) ale později už v tom bude cirkus. Navíc, pokud se třeba objeví serie 27S tak se stejně bude chvíli pátrat po tom, odkud je. Leda že, bychom veřejnoprávním médiím, tedy ČT a ČRo uložili zákonnou povinnost informovat o nově přidělených kódech. Už úplně vidím, jak v oranžové liště na ČT24 běží zpráva, že "Liberec začal užívat kód 62L"... Proto, pokud přistoupit k těmto kódům, pak to udělat jinak: Celou seriovou řadu, namátkou vybírám 01C - 99C rozdělit hned na začátku. 01C - 03C Blatná, 04C - 12C České Budějovice... 96C - 99C Vodňany. Samozřejmě by se nepostupovalo jen tak bajvoko, ale podle údajů, kolik která ORP vydá značek. Tento kódovník by byl jednou pro vždy platný a neměnný. ORP by si se svými seriemi hospodařily samy, mohly by třeba některé vyhradit přívěsům. Předpokládám, že by se nejprve u všech kódů vyčerpala řada 0000 - 9999 a teprve poté by se přidávala písmena.

A teď k těm nevýhodám: Kvůli tomuto systému přeci není třeba nikam posouvat písmeno. Ve skladech středočeských ORP jsou momentálně uloženy zásoby, podle mě sahající někam k 8S2 5600. Tak se řekne, že 8S3 Benešov, 8S4 Beroun... 10S Votice. Má to samozřejmě všechny nevýhody, které jsem popsal výše, ale třeba by běžné obyvatelstvo nic nepoznalo a toto rozhození serií by bylo známo jen nám.

Značnou a podle mě zásadním negativem je, že stále mícháme číslice a písmena a kombinace jsou stále stejně špatně zapamatovatelné jako dnes. Podívejme se do sousední (ne)diskuze, jak je míchání znaků zhoubné (U84 06E / 0B4 06E).

Dále padá možnost redistribuce značek mezi ORP, které neodhadly své výdejní možnosti (ať už pod- nebo nadhodnotily), což je dle mého názoru jedna z výhod stávajícího systému.

Tvoji změnu, Dědku, nepochybně nelze provést "od úřednického stolu" tak, jak toho chce docílit Vámos. A pokud už prosazovat změnu legislativy, není lepší prosazovat nějaký úhlednější systém?

že by, č.7: Podle mě není rozhodující, zda-li se sněhulák předráží či razí společně s písmeny a čísly. Vzpomeňme, že v letech 1994 - 2001 se kromě standartní polohy sněhuláka ABC 12-34 se vyráběly i malé přívěsové 12 ABC-34 a taky exportní 12-34 AB a každá z těchto variant má sněhuláka někde jinde. Takže by se s tím Hicon nějak uměl poprat.

Dělení znaků u vývozních: Jednak mám pocit, že třeba rakouské dvouřádky mají taky různě znaky (například S 123 AB vepředu a S 1 / 23 AB vzadu) a rozdělení na A0 / 000E podle mě plyne ze zásady, že ve spodním řádku musí být znaků více než v horním. Možná je to jen moje iluze, ale myslím si, že takové pravidlo existuje.

Rul: Tvůj systém zachovává nevýhody stávajícího systému, což je mnou v tomto příspěvku několikrát zmiňované míchání písmen a číslic. Navíc tě někteří (a já vím kdo) nařkne, že "diplomatizuješ" městské zastupitele...

Vámos: Varianta SBN pro Benešov a SVT pro Votice je nesmyslná. Jedná se v podstatě o třípísmenné kódy ORP, které při současném systému výroby a výdeje neposkytují dostatečnou kapacitu. Benešov za chvíli vyčerpá SBN, pak bude SBS, SBV a potom? Třeba SXU, ale to už nikdo nepozná, že jde o Benešov. Proto se mi více zamlouvá varianta SAA - SBD pro středočeské ORP, ale nejvíce fandím možnosti, kdy jediné funkční písmeno je kód kraje. Navíc je to jediná varianta, která uspokojivě řeší motocykly a mopedy.

Nestle: Zatímco dnes mají Trhové Sviny 1C4 79, 1C4 80 a 1C4 81, při Dědkově variantně dostanou 13C a při aplikaci Vámosova systému by se T. Sviny skvěly se svým CAO... Takže to je ta difference.

3260: Já by měl těch příspěvků už taky víc, ale já radši napíšu jeden dlouhej, než spoustu krátkých.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 17:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zatímco dnes mají Trhové Sviny 1C4 79, 1C4 80 a 1C4 81, při Dědkově variantně dostanou 13C a při aplikaci Vámosova systému by se T. Sviny skvěly se svým CAO... Takže to je ta difference.


No tak pro mě by CAO evokovalo spíše Čáslav. Toto je takový nepovedený okoukaný derivát polského systému (cholera, psia krew!!!). První písmeno wojewódstwo (u nás kraj) a další dvě písmena konkrétní ORP. Konkrétně "C" je prrefix pro wojewódstwo Kujawsko-Pomorskie a vsadím krk na to , že v jižních čechách vznikne duplicita s tímto polským územním celkem (CB = České Budějovice, CB = Bydgoszcz).

A jestli se mají trhoví sviňáci ztotožnit s kódem "13C", tak to mohou mít rovnou kód "174".

Mám pocit, že se začínáte točit dokolečka...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 17:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin I:
Dík za info o "pohyblivém sněhulákovi" vz. 94. Vůbec jsem si to neuvědomil. To mi nahrává pro připravovaný nástin návrhu nového systému.

Ad starší výzva k předvedení protinávrhů vůči MMX+:
Dědek navrhoval vytvoření společného (po)tvůrčího týmu. To nemělo valnou odezvu. Pak kdosi (promiňte, napamatuju - kdo) navrhnul, aby zájemci do 12(?). 6. nahodili protinávrhy. To Welek celkem logicky shodil - a já se přidal. Tak rychle ucelený návrh dokompletovat nejde, i když ho máte rozpracovaný.

Hlásím tedy, že termín 12. 6. určině nedodržím, ale něco málo připravuji. Bude to venku o pár dnů později - za to zdržení vám přidám i návrh upravené grafiky RZ.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 17:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pak kdosi (promiňte, napamatuju - kdo) navrhnul, aby zájemci do 12(?). 6. nahodili protinávrhy. To Welek celkem logicky shodil - a já se přidal.

navrhnul jsem to já a shodou okolností to i zitra dodám - v práci nemám acrobat, doma to převedu do pdf. Ale klidně si nechte čas na dopracování. BTW, můj návrh je docela stručný + obsahuje nějaké amatérské návrhy grafiky. Nechci však, aby byla budoucí porota moc ovlivňována grafickým provedením - o to snad tady nejde.
Takže až to budeme mít všichni hotové, vyberemee nejlepší návrh a... stejně nám to bude prd platné.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 18:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se kdosimu, tedy pardon Nestlemu. :-)

Já vážně nestíhám a ač jsem měl zčásti už dřív připraveno, tak ten zítřek je nereálný.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 18:35:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v práci nemám acrobat, doma to převedu do pdf

Já bych poprosil, aby to bylo (navíc) zveřejněno buďto jako .doc, nebo jako standartní příspěvek této diskuze. Pavla2 touto cestou zároveň prosím, aby se zdržel poznámek o PC vykopávkách.

A jestli se mají trhoví sviňáci ztotožnit s kódem "13C", tak to mohou mít rovnou kód "174"

Ano, trhováci se mohou ztotožnit s čímkoliv, koneckonců povážští Bystřičané si taky zvykli na PX, jenže pro zbytek republiky má 13C oproti 174 jednu výhodu: Zatímco 13C znamená přinejmenším "kdesi na jihu Čech", tak 174 je jen "kdesi v Česku"...

A k tomu zítřejšímu termínu: Já samozřejmě rád počkám, pokud se dočkám nějakých podnětných návrhů.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 20:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen tak mimo mísu - první zaregistrovaná "R" značka v "M" kraji:
 
...můžete pokračovat v diskusi.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1924
Registrován: 12-2005


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 21:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak předně - pro ty, co si můj nedělní výplod špatně vyložili nebo nepřečetli důkladně -
když píšu "malá úprava stávajícího systému, platná pouze pro typ 101 až 116" tak tím myslím právě to, co píšu.
Bezpředmětné jsou tedy dotazy typu - "jak si představuju můj votický typ 118".

Není to žádný "soutěžní návrh nového systému", jen jistá myšlenka, která se zabývá jiným způsobem přerozdělování objednávky typů 101 až 116 mezi ORP než je tomu dosud.
Vychází z toho, že v momentě, kdy dojde k vyčerpávání formátu ČKČ ČČČČ, posune se krajské písmeno o jednu pozici doprava. Dále se předpokládá to, že formát KČČ ČČČČ zůstane pro pořádek výhradně pro typy 151 až 158.

"Postaru" by například "přelomová" čtvrtletní středočeská objednávka zněla na celkových: 01S 0001 až 03S 6855. Hicon jí vyrobí a dále se přerozdělí podle požadavků ORP tak, jak je to doteď. (01S 0001 až 01S 0700 Benešov, 01S 0701 až 01S 2800 Beroun,...atd. až Votice 03S 6541 až 03S 6855).
Přesunu písmene se dá využít k jisté změně.
Hicon by vyrobil podle stejných čtrtletních požadavků sice jinak znějící (zde kromě BN), ale jinak stále stejné krajské značky systému 2001 :
01S 0001 až 01S 0700 by obdržel Benešov
02S 0001 až 02S 2100 by pošťák Ondra doručil do Berouna
...atd.
26S 0001 až 26S 0315 by skončilo ve Voticích.

Ale je to jenom taková úvaha, která třeba pro Hicon není ani technicky reálná.

"Písmenkový rozdělovník" (SAA = BN, SAB = BE atd.) by se mi sice líbil víc, ale jednak mi ten číselný připadá přecejen osvojitelnější a pak - pokud bychom chtěli mít vpravo od sněhuláka kvůli kapacitě formát AA11 nebo snad dokonce AAA1, bude na české poměry přemísmenkováno.

Martin l :

...ale později už v tom bude cirkus.

Tak třeba nejpilnější z venkovských krajů - S-kraj (26 ORP):
6 ORP by stačil na celou existenci systému jeden jediný (základní) kód
10 ORP by stačily dva kódy
7 ORP by stačilo 4 až 6 kódů
3 ORP by potřebovaly cca 7 až 8 kódů
Převedeno u nejpilnější ORP S-kraje na čas :
Černošice
rok 2010 až 2022...vše, co začíná na 19S
rok 2023 až 2034...vše, co začíná na 27S
rok 2035 až 2046...vše, co začíná na (třeba) 43S
rok 2047 až 2058...vše, co začíná na (třeba) 55S
atd....kapacita končí nejdříve okolo roku 2110.

S tím "cirkusem" bych to neviděl zas tak žhavě...

Plzeň by měnila kód přibližně jednou tak rychle, jak Černošice, takže do roku 2058 by jich měla přibližně osm.
Kolik že jich má za pouhých šest let, od roku 2001, podle současného rozdělování?
Větší přírůstky už mají v ČR jenom Praha (u té je to jedno, ta přehlednost neřeší), Brno a Ostrava.
Je potřeba si to představit "v čase budoucím", jak rychle by kde série přibývaly.
Zhruba 100 ORP z celkového počtu 205 by potřebovalo pouhý jeden až dva kódy (50 let jeden, 50 let druhý )
Zhruba 80 ORP by za 100 let vystřídalo 3 až 6 kódů (střídání po 33 resp. po 16 letech)
Zbylých cca 20 ORP by mělo 7 až 10 kódů ( střídání po 14 resp. po 10 letech)
Plzeň 16 kódů (obměna po šesti letech)
Ostrava 20 kódů (po pěti letech)
Brno 25 kódů (po čtyřech letech)

...celou sériovou řadu...rozdělit hned na začátku
O tom jsem taky uvažoval, ale nakonec jsem se po prvním abecedním nástřelu přiklonil k systému "kdo dřív přijde, ten dřív mele"
Myslím, že takhle by se dosáhlo přecejenom efektivnějšího zaplnění nabízené kapacity.

...je míchání znaků zhoubné...
Ale o tom se tam přece píše...počítám jenom se 17 a 18 písmeny kvůli zaměnitelnosti některých s čísly. Takže například určitě nepočítám, že by se napravo od sněhuláka používalo "O" a "B".

Dále padá možnost redistribuce...
Proč? 26S 0001 je přece ta samá krajská značka, jako 6S9 3919...
Na tom, že se ORP, když neodhadnou svojí objednávku, mohou i nadále obrátit na své sousedy se přece nic nemění. Změna je jenom v tom, že se to prostě lépe pozná, odkud vítr vane.

(Příspěvek byl editován uživatelem Dědek.)
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 9-2005


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 13:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Dědka: 6A9 6470 vyrobeno 23.10.2006

Včera jsem už zahlédl 118 3A 90xx.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 9-2006


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 11:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomcat:

Zdravím kolego! Měl bych na tebe takovou prosbu: Dneska večer odjíždím na 3 měsíce do Německa. Nevím jak to tam bude s internetem, ale chtěl bych tě požádat, jestli bys mi nemohl archivovat příspěvký týkající se Olomouckého kraje a okresu Jeseník. Jednalo by se spíš o výskyt nových sérii v OK a drobných INFO (např.nejvyšší spatřené v PV,za které vám všem moc děkuji!) Můj návrat je plánovám až na 15.9.,a potom by jsme mohli dát dohromady nějaký sraz. Do německa si neberu svou SIMku,ale 732745401. Pokud by jste něco potřebovali... Tak se tu mějte a sbírej mi auta. Třeba tak jak mi předtím přišel Zábřeh na email psaný ve Wordu. Díky a lovu zdar!
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 12-2006


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 11:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: FREELANDER (334, 337)

Jsem rád, že ses ozval. Měj se v tom Dojčlandu dobře; budu se snažit vyhovět Tvým přáním (archivace, typy aut apod.).
K ORP JESENÍK: díky za informaci; nastartovaná série od 3M1 1026 by měla končit podle klasického jesenického trendu (10 krabic) u 3M1 1725.

Na závěr: nevíš nějaké novinky ze ZÁBŘEHU ?
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 9-2006


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 11:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomcat
Číslo příspěvku: 317

Mnohokrát díky! O Zábřehu boužel nevím zatím nic . Nejvyšší zábřežskou mám stále 3M0 9393 (asi ZMP, už někdy z konce dubna..)
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 12:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Freelander, šťastnou cestu a koukej tam nafotit nějaké značky
Možná se tam v srpnu potkáme.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3255
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 16:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dovolím si předložit kódování systému 3260.2:

A Praha
AS Aš
B Brno
BE Beroun
BH Bohumín
BI Bílina
BK Blansko
BL Bílovec
BL Brandýs nad Labem – Stará Boleslav
BLO Blovice
BN Benešov
BO Boskovice
BR Bruntál
BT Blatná
BU Broumov
BUC Bučovice
BV Břeclav
BYH Bystřice pod Hostýnem
BYP Bystřice nad Pernštejnem
C České Budějovice
CA Čáslav
CD Český Brod
CE Černošice
CK Český Krumlov
CL Česká Lípa
CO Chotěboř
CR Chrudim
CS Český Těšín
CT Česká Třebová
CV Chomutov
DA Dačice
DB Dobruška
DC Děčín
DK Dvůr Králové nad Labem
DO Domažlice
DR Dobříš
FM Frýdek-Místek
FO Frýdlant nad Ostravicí
FR Frenštát pod Radhoštěm
FY Frýdlant
H Hradec Králové
HA Havířov
HB Havlíčkův Brod
HC Hlučín
HI Holice
HL Hlinsko
HO Hodonín
HOR Hořice
HR Hranice
HS Holešov
HT Horšovský Týn
HU Humpolec
HU Hustopeče
HV Hořovice
HZ Horažďovice
CH Cheb
IV Ivančice
J Jihlava
JA Jaroměř
JB Jablunkov
JC Jičín
JE Jeseník
JH Jindřichův Hradec
JL Jilemnice
JN Jablonec nad Nisou
KA Kadaň
KH Kutná Hora
KI Karviná
KK Králíky
KL Kladno
KM Kroměříž
KN Krnov
KO Kolín
KON Konice
KP Kaplice
KP Kopřivnice
KR Kralupy nad Vltavou
KRA Kralovice
KRS Kraslice
KRV Kravaře
KT Klatovy
KT Kostelec nad Orlicí
KU Kuřim
KV Karlovy Vary
KY Kyjov
L Liberec
LA Lanškroun
LB Lysá nad Labem
LI Litovel
LI Litvínov
LM Litomyšl
LN Louny
LP Lipník nad Bečvou
LT Litoměřice
LU Luhačovice
LV Lovosice
MA Mariánské Lázně
MB Mladá Boleslav
ME Mělník
MH Mohelnice
MI Mikulov
MK Moravský Krumlov
ML Milevsko
MN Mnichovo Hradiště
MO Most
MT Moravská Třebová
MU Moravské Budějovice
NA Náchod
NB Nymburk
NJ Nový Jičín
NK Nepomuk
NM Nové Město na Moravě
NO Náměšť nad Oslavou
NP Nová Paka
NR Neratovice
NT Nové Město nad Metují
NV Nový Bor
NY Nový Bydžov
NZ Nýřany
O Ostrava
OD Odry
OL Olomouc
OP Opava
OR Orlová
OS Ostrov
OT Otrokovice
P Plzeň
PB Příbram
PC Pacov
PC Přelouč
PD Podbořany
PE Pelhřimov
PH Pohořelice
PI Písek
PL Polička
PR Přerov
PS Přeštice
PT Prachatice
PU Pardubice
PV Prostějov
PY Poděbrady
RA Rakovník
RD Roudnice nad Labem
RI Říčany
RK Rychnov nad Kněžnou
RO Rokycany
RR Rožnov pod Radhoštěm
RS Rosice
RU Rumburk
RY Rýmařov
SB Soběslav
SC Sedlčany
SD Stod
SI Sušice
SL Slavkov u Brna
SM Semily
SO Sokolov
SP Šlapanice
SR Stříbro
SR Šternberk
ST Strakonice
SU Šumperk
SV Světlá nad Sázavou
SY Slaný
SY Svitavy
TA Tábor
TB Třeboň
TC Tachov
TD Tanvald
TE Telč
TI Tišnov
TN Třinec
TP Teplice
TR Třebíč
TS Trhové Sviny
TU Trutnov
TV Turnov
TY Týn nad Vltavou
U Ústí nad Labem
UB Uherský Brod
UH Uherské Hradiště
UN Uničov
UO Ústí nad Orlicí
VC Votice
VE Veselí nad Moravou
VI Vimperk
VI Vlašim
VK Valašské Klobouky
VL Velké Meziříčí
VM Valašské Meziříčí
VO Vodňany
VR Vrchlabí
VS Vsetín
VT Vítkov
VY Vysoké Mýto
VY Vyškov
VZ Vizovice
ZA Žatec
ZB Železný Brod
ZH Zábřeh
ZI Židlochovice
ZL Zlín
ZM Žamberk
ZN Znojmo
ZR Žďár nad Sázavou

Oproti předchozí verzi jsou stanovené tyto podmínky:
- doživotní kód
- recyklace
- oproštění od striktního rozlišení kraj, okres, ORP
- formát RZ:

jednopísmenné:
B 125CS

dvoupísmenné:
IV 12SD

třípísmenné (BLO, BUC, BYH, BYP, HOR, KON, KRA, KRS KRV:
BYH 12SD

Myslíte, že bych kapacitně za daných podmínek vystačil?
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 10.6.2007 (xls)

3260. příspěvků kariéry (Superliga velmistrů K-reportu)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 17:00:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260
Myslíte, že bych kapacitně za daných podmínek vystačil?
U dvoupísmenných bys musel připustit i celkem 7 znaků, asi tedy CE 123AB
A u Prahy i jiný formát, např. P 1234A, při důsledné recyklaci by asi 7 znaků nebylo nutných.
Jinak u Prahy by se mi víc líbilo tradiční P a Plzni bych nechal dvě písmena. A možná by bylo lepší, aby Český Brod neměl diplomatické CD, ale třeba spíš CE, Černošice by pak třeba molhy mít CN. Ale to jsou jen takové kosmetické úpravy. Celkově by se mi něco takového (německo-rakouského líbilo.

Ale teď mě napadá, že by mohly dělat problém ty doživotní kódy. Kvůli nim by asi Praha musela používat těch 7 znaků. Podle mě je totiž v ČR počet vozidel, jejichž první registrace byla provedena v Praze vyšší, než počet vozidel v Praze v současné době registrovaných. Auta se prostě stěhují z velkých měst na venkov - to je celoevropský jev. Ale statistiku počtu aut podle místa první registrace asi bude problém někde získat, aby se to dalo ověřit.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Oliver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2007


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 17:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260:
Zaujalo mě: Ten jeden kód pro dvě ORP je záměr? Např. SY pro Svitavy a Slaný, HU pro Humpolec a Hustopeče...
Mimochodem mám-li se trochu držet tradic, HU byla zkratka Humpolce, Hustopeče měly a dodnes se tu všeobecně používá zkratka HP
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 18:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260, č.3255: Systém celkem solidní, jen mám zásadní připomínky k samotným kódům. Jednak jsem si všiml těchto excesů:
BL Bílovec
BL Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

A to samé se opakuje s KP, KT, LI, PC, SR a SY. Dále mi vadí přímo některé přidělené kódy. Nevím, proč má mít Roudnice nad Labem RD, když RL mi přijde mnohem přirozenější. Stejně tak nesmyslné nýřanské NZ. A takových míst je tam více. Co mě ale vysloveně nadzvihlo, je přidělování okresních kódů použitých v systému 1960 jiným ORP. Zejména PS pro Přeštice. Maximálně by bylo přijatelné použití kombinací, které zůstaly víceméně mrtvé (KR, OM, PA, PC, PN, PY, US...). Já jsem pro všechny ORP vytvořil kódy výhradně z kombinací, které nebyly obsazeny. Někdy je výsledek mírně křečovitý (KX, PX), ale to se dá nahradit oněmi mrtvými kódy. Ale všechny tyto záležitosti jsou snadno řešitelné. Teď k dalším výhradám:

Vidím zásadní rozpor mezi pravidlem o doživotní registraci a dělením dle ORP. Buďto jedno, nebo druhé. Pokud ORP kódy, pak při "přeshraniční" přeregistraci nutná výměna. A to by při důsledné recyklaci nemělo činit velké problémy s kapacitou. A pokud doživotní kód, pak celostátní systém. Třeba ve formátu AA 12 CD...

Třípísmenné kódy: Pro auta možná, ale co motocykly a mopedy? Na typ 118 se prostě třiznaky do horní řádky nevejdou.

Vámos: Jinak u Prahy by se mi víc líbilo tradiční P a Plzni bych nechal dvě písmena

Teď mi ani tak nejde o Plzeň, koneckonců je mi jedno, jestli bude mít P nebo PM, ale uvažme, že Praha používá kód A už 47 let. Ze 101 roků po kterých probíhá na jejím území registrace motorových vozidel je to téměř polovina. Písmeno P se v Praze používalo jen 16 let. Myslím, že tradice hovoří pro A.

Celkově by se mi něco takového (německo-rakouského líbilo.

A to je největší kámen úrazu soustavy 3260.2. Je to příliš importované. Chtělo by to něco původnějšího.
Tradice od roku 1885 www.spsstav.cz

RegioMap Plzeňského kraje
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 18:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad 3260 a Vámos:
Nevydržím nereagovat :-)
Jak jsem již avizoval v pondělí, ten Nestlem vyhlášený termnín 12. 6. jsem odpískal - neb nestíhám (neumím stíhat)...
Mám nachystané zásady nových RZ - co a proč ano či ne. Výsledek se u mně asi předvídatelně rýsuje - Vámosovými slovy jako něco německo-rakouského.

Vzhledem k odlišitelnosti od okolních zahraničních značek jsem si graficky připravil i "národní podobu" RZ s červeným rámečkem.

Především jsem se zaměřil na zapamatovatelnost RZ včetně intuitivního rozlišování ORP. Graficky mám připravené fonty - jsou mírně variované ty současné, úpravy se dotkly logicky nuly a dále I a M, doplnil jsem Q a W - vše v jednotném rozměru 40 x 75 mm (černá plocha), resp 44 x 79 mm (včetně plastické bílé čísti číslice nebo písmena).

ORP jsem rozdělil do tří skupin
- jednopísmenné
Praha - A (skoro nic nebrání P, ale A jsem považoval již za tradiční a vzhledem zamezení potenciální podobnosti se mi jevilo jako lepší. Pokud by však v systému ZEBY 007 nebyl jiný spor, tak je to krásné...)
Brno - B
Ostrava - O
- dvoupísmenné
většina ORP včetně menších krajských měst
protože však nestíhám, tak jsem kódy jednotlivým ORP ani nezkoušel přidělit, i když je mi jasné že částečným vzorem mohou být kódy malých okresů vz. 1945 - 53.
Proto se ptám kolegy 3260, mohu-li ve svém návrhu vycházet z jeho kódů? I když změny tam asi budou... Hradecko-pardubickou rivalitu asi nejde dráždit H vs. PU :-), taktéž asi ne menší Jihlava s J a větší Olomouc s OL... Ostatní kódy včetně Vámosových připomínek se mi líbí.
-trojpísmenné
pro několik "zbylých" především malých ORP, ale zde určitě nemám na to, abych vzhledem k nižší kapacitě systému (6 znaků u motocyklů) zvolil správně malé ORP

Ukázku nové RZ jsem vypustil ve Vzkazech - testech a pokusech 7. a 10. 6. Tak si dnes dovolím vypustit další informace o systému ZEBY 007 a patrně přidám i nějaké grafické ukázky.
Jsem zvědav, zda budu kamenován. Přidá se Welek? Myslím, že mi má co vracet za mou kritiku...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 18:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A už je to tady, fakt jsem neměl dost času na kódy ORP a jak čtu příspěvky od Olivera a Martina I., tak těch úprav musí být více. Nicméně si myslím, že zde můžeme dát dohromady kódy pro jednotlivé ORP - klidně ať je použije více navrhovatelů pro své systémy.
Nyní mrknu ta to, které značky mohu zveřejnit, ať z toho není veliký rozruch.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 18:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nabízím ukázku RZ systému ZEBY 007:
Pražské značky - standardní "101" - počítám správně až 5 milionů kombinací?
Dále přidávám RZ pro taxi, pražský DP (číslo na RZ shodné s evid. číslem), značka na přání a na závěr samostatné série pro dvojřádky - aby na dvojřádku měly oba řádky měly svou logiku.
Nuže, dobrou chuť!
 
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 18:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jedna ochutnávka:
Motocykly
Praha, Krnov, Králíky
U Prahy jsem skusil červený rámeček - "národní podobu RZ".
Podle sloupců je jistě rozlišitelné provedení standardní, trvale manipulační, veteránské a soutěžácké. Jak vidno, trojpísmenné značky být mohou. Současný rozměr je dodržen - u velikosti značky i fontu:
 
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 652
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 19:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zatím jsem se v diskuzi o nových směrech v PZ nevyjadřoval, ale tentokrát udělám vyjímku.
Proč chcete zavádět víc typů značek - ve smyslu kódování. DP jsou běžné akciové společnosti, jen akcie vlastní město. To by bylo jako v dobách, kdy Škoda měla svoje MBS. Jediné co snad má jakousi logiku je Taxi, ale i tam mám velmi vážné pochybnosti.
Stávající jediný systém u osobních a nákladních aut, stejně jako u vleků a autobusů je jednoduchý a nekomplikovaný.
Emisní kategorie byly svého času vyznačovány nálepkami S1 a S2. Pokud je zde tato potřeba, není problém se k tomuto systému vrátit.
Jediné co mi dnes na značce chybí a je na to místo je nějaká nálepka prokazující jednoduše zaplacení povinného ručení. U dvoutabulek je místo vepředu, u přívěsů i mysím že i u motorek vzadu.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 4-2007


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 21:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260 ad 3220

Jinak jsem detailněji studoval MMX PLUS v knihkupectví (o knihu po letmém prolistování zájem za ty love nemám) a zeptám se Welka: Jak by jsi kapacitně zakódoval 20 nově nakoupených sanitek pro FN Brno?

Škoda, že jen letmo listuješ ale nešť, na odsuzující plky bez znalosti obsahu jsem od představení MMX+ na tomhle serveru zvyklý. Napiš adresu a dostaneš knížku na dobírku za mimořádných 100 Kč all inclusive.

Je to unavující ale odpovím, ač jsem už x-krát vysvětloval i modifikovaný MMX+ (naposled 30.5.)
Pro Brno-město má MMX+ základní kód ORP "BM". V emisi zvláštních PZ, např. rychlé zdravotní pomoci je k dispozici emisní základní série BM 1 ZA až BM 9 ZZ, tedy 198 jednotek. K dispozici jsou další písmena abecedy snadno evokující vozidlo rychlé záchranné pomoci. CELÝ systém těchto 5 místných speciálních nestandardních PZ má pro JEDEN kód ORP k dispozici 4.500 (čtyřiapůl tisíce jednotek). Tedy např. pro Prahu při využití celé obvyklé škály abecedy AA - AZ (bez znaků S,Q,W) je to 103.500 !!! vozidel. Ten, kdo zná početní stavy těchto vozidel v ČR nemůže v příčetném stavu tvrdit, že MMX+ je nedostatečně kapacitní.

Sleduji tuto diskusi už raději zpovzdálí, neboť jakákoliv racionalita se z ní zvolna vytrácí. Teď vlastně odpovídám na konkrétní dotaz. Jednou pronesená nepravda a bohužel stále opakovaná, že MMX+ je pro ČR nevhodný, protože nemá dostatečnou kapacitu, sklízí ovoce. viz. Vámos na 3260: Netvrdím, že systém MMX+ není hezký, ale je z kapacitních důvodů pro ČR nepoužitelný. I když bez kódování ORP a druhu vozidla - tj. pouze s kódováním roku by se ty kapacitní problémy vyřešily. Nikde netvrdím, že kódování vozidla je "muss" + další dokola omílané nesmysly. Je asi hrozný problém, vzít kalkulačku a spočítat počet kombinací a variací v zadání AA-10-AA až ZZ-99-ZZ, AA-AA-10 až ZZ-ZZ-99 plus dalších které MMX+ nabízí....

Na druhou stranu jsem rád, že chápete význam erbů a kódů nad nimi a počítáte s nimi, no a až za čas zjistíte že 7 místný kód v těch šílenostech co tu předvádíte vede do ještě větší než systém 2001, tak se možná pohnete dál.

Mimochodem francouzský systém plánovaný pro r. 2009 musí být stejně špatný jako MMX+! Vždyť, kopírujíc aktuální italskou logiku vychází v základním formátu AA-10-AA až ZZ-99-ZZ a to při plné recyklaci. Zvláštní pánové, že, v 10 mil. Česku to ŠESTIMÍSTNĚ "nejde" a v 70 mil Francii ano...Nepřipadáte si někdy za blbce?
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 22:02:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem francouzský systém plánovaný pro r. 2009 musí být stejně špatný jako MMX+! Vždyť, kopírujíc aktuální italskou logiku vychází v základním formátu AA-10-AA až ZZ-99-ZZ a to při plné recyklaci. Zvláštní pánové, že, v 10 mil. Česku to ŠESTIMÍSTNĚ "nejde" a v 70 mil Francii ano...Nepřipadáte si někdy za blbce?

No tak Itálie má snad formát AA-000-AA a Francie bude mít taky tak. A to je rozšíření kapacity o desetinásobek!
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 23:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: No jo, jenže MMX+ nebude AA-10-AA až ZZ-99-ZZ, nýbrž "kód města-10-AA" až "kód města-99-ZZ", což kapacitu snižuje. Ale dávám ti za pravdu, že šestimístné kódování by šlo na ČR aplikovat, když vydrželo v Nizozemí, kde je o polovinu více obyvatel než u nás...(samozřejmě bez kódů ORP).
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 23:49:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaxem sliboval, v příloze je popsán můj návrh systému. Doufám, že je popsán dost srozumitelně.


Čekám na systémy - protinávrhy (pozor, myšleno SYSTÉMY, ne VÝKŘIKY do TMY)
application/pdfNestle 99 popis systemu
nestle'99 popis.pdf (234.7 k)
application/pdfNestle 99 ukazky a obrazky
nestle'99 ukazky.pdf (352.4 k)
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 00:59:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestle: Strávil jsem hodinu nad rozluštěním, ale nedává mi to hlavu ani patu. Graficky velice povedené, líbí se mi skřížení znaku kraje s místem výdeje a technickým osvědčením v jednom. Je fajn, že je zachován původní vzhled tabulky i fontů (3 znaky - mezera - 4 znaky). Bohužel se systém zdá býti na první pohled velmi složitý (i když třeba není), myslím, že by českému člověkovi nepřirostl k srdci. Přesto díky, dodal jsi mi novou inspiraci ve tvorbě mého nového systému, který uveřejním za několik týdnů.

Možná bych to i pochopil, jenže to bys mi to musel vysvětlit jako bláznovi.
Tak třebas: jsem první ostravák, který vyfasuje tabulku z tvého systému. Copak dostanu za kombinaci?
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 06:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak třebas: jsem první ostravák, který vyfasuje tabulku z tvého systému. Copak dostanu za kombinaci?

na to, jestli je řidič ostravak, pražák či jiný cyp, ten systém nehledí. Poznávací značky jsou k poznání (rozeznání) auta a ne řidiče.

Takže kdyby ses mě zeptal, jakou budu mít kombinaci, když si přihlásím tři roky starý autobus, tak to bych ti věděl odpovědět.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 07:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pajda - samostatné kódování např. pro DP nebo taxi.
Tím, že jsem poslal ochutnávku (na víc nyní vážně není čas), vyvolávám otázky, které bych jinak odpověděl v popisu systému - dobře mi tak.
Samostatný kód pro taxi považuji za užitečný - je to jednoduchý prvek pro jednu z identifikací legálních taxíků a také napomáhá k zapamatovatelnosti RZ, což jsem si dal jako jeden z důležitých parametrů: A TX 0275 - "pražský taxík 275".
Samostatná série pro DP není nutná, zkrátka systém to bezbolestně umožňuje - kapacita na to je dostatečná. A zase - zapamatovatelnost je vyšší, pokud si mírně šoklá tetička zapamatuje (a je lhostejno, zda z RZ nebo evid. čísla), že ji vydusil v křižovatce a pak ujel bus pražského DP č. 6504.
U vozů taxi se jedná v mém systému o povinnost, u vybraných sérií pro dopravce o zbytnou nadstandardnost, v obou případech existují příklady i v zahraničí a asi to tam nikomu a ničemu nevadí.

Ad Nestle:
Váš systém se mi líbí - vychází z jiných priorit, než ten můj - zato je mnohem originálnější. Na jednu stranu je konzervativnější - pevná podoba 3+4 znaky, avšak ve dvou blocích vždy písmena a číslice, tedy hůže zapamatovatelné RZ.
To jsme však znovu na začátku - stanovení priorit, co má značka především umožňovat.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 07:37:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Firma, která se bude starat třeba o veřejné osvětlení (dostane žlutou PZ) a současně bude např. vylepovat bilboardy (dostane bílou PZ)
Tak jak to bude?
A co při přestavbě auta např. na obytné?
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 08:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Firma, která se bude starat třeba o veřejné osvětlení (dostane žlutou PZ) a současně bude např. vylepovat bilboardy (dostane bílou PZ)
Tak jak to bude?
A co při přestavbě auta např. na obytné?


Nevím, jestli to není za vlasy přitažená kombinace, ale budiž - jde o to auto, ne o firmu, které se bude nasazovat při (a) opravě osvětlení a jiné, (b) při lepení plakátů. "Účelem použití" jsem sledoval hlavně to, do jaké míry může mít dané vozidlo určitou výjimku z pravidel - například auto se žlutou značkou bude moci zastavit na zákazu stání nebo jet ve vyhrazeném pruhu a pod. (samozřejmě při neohrožení ostatních účastníků provozu), nebo auto s červenou značkou bude moct při zásahu nerespektovat přikázaný směr jízdy a pod. Barva značky nikomu samozřejmě nedává automaticky právo ohrožovat nebo omezovat provoz, ale rychle naznačí ostatním řidičům, že se může v určité chvíli začít chovat na silnici nestandardně(např. auto plynáren náhle zastaví na zákazu, protože v tom místě je zrovna haváriee plynu). Včasná reakce a předvídání situace je v dopravě důležitá, to snad nemusím zdůrazňovat.

Pokud si přestavíš dodávku do 3.5t na obytné auto nad 3.5t, tak má problém nejen SPZ/RZ, ale i tvůj podvozek, brzdy a motor....
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 08:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Nestle:
Je nutné odlišovat u vozidel barvami značek, zda se jedná o zásahové či servisní vozidlo?
Není jednodušší, aby plynaři při potřebě náhle zastavit v zákazu zastavení použili oranžové majáky? Žlutou značku na autě vidí řidič následujícího vozu, majáky celá kolona - to mi připadá bezpečnější. Pochopitelně, pokud se jedná o oranžové auto s červenobílými pruby + oranž. majáky ja střeše - viz Rakousko, tak není o čem pochybovat.
Policejní auto snad také nikdo nepřehlédne - nátěr, modré majáky (i když zde samostatnou sérii - ne jinou barvu - značek chápu jako nadstandardnost, nikoliv nutnost). Civilní "nenápadná" policejní auta by asi stěží měla červené nápadné značky, že.
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 09:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není jednodušší, aby plynaři při potřebě náhle zastavit v zákazu zastavení použili oranžové majáky? Žlutou značku na autě vidí řidič následujícího vozu, majáky celá kolona - to mi připadá bezpečnější. Pochopitelně, pokud se jedná o oranžové auto s červenobílými pruby + oranž. majáky ja střeše - viz Rakousko, tak není o čem pochybovat.

jo, připouštím, že je to zbytečná překombinovanost (nakonec mohou mít všechny RZ bílý podklad...) Přesto, aplikace barevných podkladů s touto logikou nevylučuje použití majáků, reflexních pruhů a - znovu opakuji - v zásadě dodržování pravidel a neomezování / neohrožování ostatních.

Policejní auto snad také nikdo nepřehlédne - nátěr, modré majáky (i když zde samostatnou sérii - ne jinou barvu - značek chápu jako nadstandardnost, nikoliv nutnost). Civilní "nenápadná" policejní auta by asi stěží měla červené nápadné značky, že.

Civilní policejní auto ("tajní", "kriminálka") by se asi měli chovat co nejnápadněji - tam nejde o "zásah při ohrožení života, majetku a zdraví" ale o úředničinu - takže žlutá RZ.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1785
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 09:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Je asi hrozný problém, vzít kalkulačku a spočítat počet kombinací a variací v zadání...
Není problém vzít kalkulačku, ale (pro někoho) je problém si uvědomit, že teoretický počet použitelných kombinací se nerovná kapacitě systému. Každým kódováním se kapacita snižuje. Všichni kromě jednoho to už dávno chápou.
Dalších reakcí na Weleka se zdržím a jdu raději provádět smysluplnější činnosti - např. házet hrách na stěnu
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 09:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Nestle:
OK, barevný podklad se s majáky nevylučuje, je to taková "frajeřinka navíc" stejně jako moje série pro značek pro dopravce - ne "značka na přání", ale "série na přání".
Oboje je zbytné, zda to součástí systému je či není, nemá vliv na jeho celkovou koncepci.

V obou přídech mohou třetí osoby vytýkat systému Nestle ´99 i (dosud jen částečně poodhalenému) systému ZEBY 007 komplikující zbytečnosti. Pak už je jen otázka argumentace, co dojde k nějakému všeobecnému konsensu.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 4-2007


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 09:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul
Welek: No jo, jenže MMX+ nebude AA-10-AA až ZZ-99-ZZ, nýbrž "kód města-10-AA" až "kód města-99-ZZ", což kapacitu snižuje.


1) I kdyby byl první pár písmen kód města/ORP či kýho šlaka (upravené varianty evidentně nečteš), je to ve formátu (AA-11-AA) 529 x 529 x 89 = 24,905.849 jednotek!!! stejný počet jednotek ve formátu AA-AA-11 a dalších 2 x 2,518.569 jednotek ve formátech AA-1-AA/AA-AA-1, tedy suma sumárum 55 milionu jenotek - to je MÁLO pro ČR???}
2) Popsaný systém může bez problémů funguvat jako poloanonymní (první písmeno zleva=kategorie vozidla) nebo regionální (první písmeno příp. první pár písmen=odkaz na region) systém.
3) Doplnění erbem regionu zcela vpravo a příslušným kódem získá PZ jednoduchý orientační markant.

Vynálezci tohoto kódování byli Američané (AA-11-11), od té doby má v zahraničí označení americké kódování, a dovedli ho ve své době k dokonalosti. Jeho reinkarnace v českém prostředí je víc než žádoucí.

Jak dál? Myslím, že jedině takhle:

Teze A
"Co nejvíce písmen, co nejméně číslic, co nejnižší počet znaků celkem"

Teze B
"Jednotný barevný podklad pro co nejširší okruh PZ, jednotná barva znaků s vyjímkou viz Teze D"

Teze C
"Co nejvíce kódování k dosažení co nejstrukturovanější evidence vozidel"

Teze D
"Kódování a další rozlišování výhradně alfanumericky, nikoliv barvou podkladu, znaků či jinými prostředky (např.tvar tabulky) s vyjímkou společenského zájmu (vojsko, CD, Taxi apod.)"

Teze E
"Jednotný znakový font pro všechny PZ v několika základních velikostech - vyjímkou může být chráněný zájem(CD)"

Těmito tezemi se řídí už několik let skupiny návrhářů PZ a čtecích systémů k nim v USA a Evropě. Jak stav PZ v těchto regionech ukazuje, s různým úspěchem.

Jestli se MUSÍME za každou cenu nějak od okolních zemí nějak odlišovat, tak propracovaným, INTELIGENTNÍM systémem, jehož účel i zaměření jsem v HRUBÝCH obrysech naznačil v projektu MMX+

Tento server navštěvují i ideově impotentní pracovníci veřejných institucí, kteří za naše peníze nejsou schopni vymyslet nic. Obávám se však, že budou náchylní inspirovat se neskutečnými nesmysly,které jsou tu předkládány jako "nové" systémy. Kolegům se tím omlouvám, vím že nejsou, stejně jako já, v této oblasti profi, ale nadšenci. Přesto - ZAMYSLETE se! Státní hymnou této země se stala trefná odrhovačka - takové štěstí se často neopakuje. Byla by opravdu tragédie, kdyby nějaká obzvláště vypečená debilitka z tohoto serveru inspirovala úřední "profesionály". Jak říkával Werich:"To je blbýýý! To se bude líbit!"
Platí u nás beze zbytku.....

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace