K-report
 

Archiv do 18. února 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 18. února 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 00:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba:
faktory vzniku intervalu snesitelného z hlediska denní dojížďky a zároveň poloha asi na hranici izochrony dostupnosti denní dojížďky (v závislosti na poloze cíle v Praze), který se udává 1-1,5 hodiny (podle toho jestli JD nebo “ode dveří ke dveřím”)
Moc hezky napsané učeným jazykem. Mimochodem Rokycany jsou o cca 10 minut za hranou té vaší "poučky" a to i ze Smíchova (JD Smíchov - Ro 1:08), úměrně tomu je pak navýšena i hodnota dveře-dveře.

ale někde jsem za indukci dostal docela sodu. :-)
Na DF a byla od -HK-. Docela jsem se u toho bavil. :-)

S akcentováním Příbrami bych počkal na tunel
Ale jo, dojíždění Pb-Pha asi až tunelem. Ale PB-Beroun má šanci už dnes, stejně jako Příbram - Praha a přestup někam dál v rámci skupin na Wilsonu.

Babilon:
nebylo by pro dojíždějící typu Rokycany jednodušší a levnější jim dotovat ubytování v Praze?
Nechcete snad tvrdit, že MD objednává tyto vlaky kvůli denní dojížďce Ro - Pha. Hodinový takt mezi Plzní a Prahou předpokládám zpochybňovat nebudete. Zastavení v Berouně, Rokycanech i Hořovicích předpokládám také ne. Argumenty vidím následovně: 1) Argumentem pro zastavení není denní dojížďka, ale spojení těchto měst se zbytkem sítě (busy Pha - Plzeň neřeší spojení Rokycan na Prahu ani Berouna na Plzeň). 2) Potřebuji být do Plzně pokud možno maximálně rychlý (tedy nestavět moc, abych získal i lidi Plzeň - Praha). 3) Jen frekvence Pha - Plzeň ty vlaky nenaplní (tedy někde stavět a dobírat lidi, ale zase projet slabé tradiční rychlíkové stanice, které vyvolávají dojem, že se stojí ve stanici a výměna cestujících je nulová).

Dotováním ubytování bychom zase tak moc neušetřili, rozhodně ne celé vlaky. Maximálně bychom ušetřili nějaké vozy a část platby za DC odpovídající ušetřeným tunám. Ostatní náklady (četa, mašina, trakce) by se nezměnily.

Brr:
takové místo jako Praha, Brno, Ostrava
Podobně by mohla fungovat i Plzeň (z Klatov, Domažlic) a do jisté míry i České Budějovice (SJD 60 minut z Písku, Strakonic i Jindřichova Hradce). Záleželo by jen na nabídce spojů, která by musela být taková, aby lidé přesedli z aut a případně autobusů do vlaku.
--------------

Tak jako jsou vymetákové busy jezdící jako ZDO po malých vesničkách prevencí před úplným vylidněním venkova, je možná takto chápat i dojíždění za prací do Prahy a jedno zda z Hořovic, Rokycan, Čáslavi, Roudnice či Teplic.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Spanihelf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 01:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S akcentováním Příbrami bych počkal na tunel

Pro srovnání Příbram,nádraží-Praha,Smíchov
BUS 61 min.
VLAK 74 min. (Rychlík)

Je vidět že vlak má dobu delší než BUS 'jen' o 13 minut. Pět minut je prodleva v Berouně a pokud se chce tak Příbram-Zdice se také nechá zajet za čas 26 min. místo vatovaných 31 min. takže teoreticky kdyby se chtělo tak by se ten úsek i při současnym stavu nechal zajet za čas BUSU. Nehledě na to že vlak nás doveze až do centra Prahy kam bychom se z BUSU nejspíš také vydali.
Až bude tunel, relace Pb-Pha bude jistě konkurenceschopná, ovšem muselo by se jednat o přímé vozy (slušné vozy-žádné trosky), musel by být zaveden pravidelný takt a možná by to chtělo i zastávku v Pb kvůli lepšímu přístupu ze sídliště.

Mezi v současnosti hojně využívané relace mohu uvést:
Písek-Příbram
Beroun-Příbram
Jince-Praha
Březnice-Praha
Tlačí takhle železničáři vagón přes nádraží a vtom na ně zavolá jedna paní: "Proč si k tomu nedáte lokomotivu?"
- "Blázníte, ženská? Vždyť to už bysme vůbec neutáhli!"
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 09:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je mi jasné, že dotování bydlení je nesmysl, ale ... když se může dotovat doprava (a to hlavně silniční) všem, proč by se nemohlo dotovat bydlení všem? T.Z. a další tady argumentují tím, že s rostoucí nabídkou poroste i poptávka. Podstatné je, že poptávka roste především proto, že doprava je dotovaná. Kdyby měl každý zaplatit za dopravu skutečné náklady (a totéž platí pro silinici), tak by si možná rozmyslel, jestli ty peníze neutratit jinde. Kdyby existovaly dotované domy za třetinovou cenu, tak bych si pro sebe taky tři až čtyři naindukoval. :-)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 12:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Proč MD projíždí Lochovice nemám šajn, asi aby vůbec něco zbylo na Os (na 60 min. Sp/R se zastavením v Lochovicích a Milíně jsme se myslím shodli), nějaké křižování nebo tak něco, fakt je že poloha nádraží je na pendrek (ostatně jako v Jincích)

Jo, na jednovrstvé severní 200 se shodujeme.

Projetí Lochovic příčinu v křižování mít nebude, neb v současnosti rychlíky na sever "uhýbají" v Lochovicích osobáku na jih, čili v tom to nebude a to zastavení by v tomto směru ani neprodlužovalo jízdní dobu. Obráceně je tam vaty taky dost.

V prvním GVD se ztaktovanou dálkovou se v nějaké tiskové zprávě ČD uvádělo, že na 200 budou rychlíky stavět jen tam, kde byly do té doby skutečně využívány. I tak si myslím, že by stálo za to toto rozhodnutí přehodnotit.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Spanihelf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 13:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K zastavení v Lochovicích bych se asi také připojil, s lichým R se tam stejně skoro vždy staví a v opačném směru by vata byla také. Ale hlavně pro Lochovické kaštany je Beroun důležitá spádová oblast kam bych řekl že se odtud asi také nejčastějc cestuje, tak proč jim to neulehčit přímíma rychlíkama, místo zbytečněho přestupu ve Zdicích.
Tlačí takhle železničáři vagón přes nádraží a vtom na ně zavolá jedna paní: "Proč si k tomu nedáte lokomotivu?"
- "Blázníte, ženská? Vždyť to už bysme vůbec neutáhli!"
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 14:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=034&r=ekonomik aa&c=911526
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 14:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by KU platily ČD až dvakrát tolik oproti současnosti za 1vla/km,tak by se propast mezi Molochem a bus dopravci ještě radikálně zvětšila i při možném navýšení u bus dopravců,to by díky konkurenci asi nestálo tolik za řeč.

Nevím,jak by se pak objednatelé tvářily na spoje,ve kterých nebývá frekvence větší než nějakých 70-80kaštanů(?)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3761
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 14:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
pak se dá dělat údržba, pokud se souprava dostane do depa OK.

Tomáš Záruba:
Nevím, jestli se mě snažíte vyprovokovat nebo Vás někdo praštil, ale tak dobře už jsem se zase delší čas nebavil. (No alespoň že si vzájemně utužujeme zdraví. )

Uzel Turnov není k ničemu. Všechno zajímavé zde (po)jede přímo a Jičínka se prostě odpíchne od směru Liberec Tak tomuhle já neříkám uzel. Uzel je podle mě tam, kde dochází ke vzájemným přestupům mezi několika linkami, pokud zde pojede vše přímo, nepovažuji to za uzel.

ad 1) Napsal jsem snad někde, že nová trať má směřovat na (popř. přes) dnešní Ml.Boleslav hl.n.??? Můj předpoklad je uhnout od 071 někde u Dobrovic, či Nepřevázky a směřova přímo do centra MB.
ad 2) Shoda se zlepšenou dojížďkou ze severu 071.
ad 3) Tak tady je právě ten zakopaný pes ... já nepodporuji novostavbu Liberec - Turnov a i z Turnova do MB si nejsem úplně jist (tam bych to viděl na nějaké drobnější úpravy). Račte si uvědomit rozdíl mezi tratí Praha - MB a V.koridorem dle staránek ČD.
ad 4) Úprava, či neúrava zbylé tratě do Nymburka je mi z tohoto pohledu zcela volná.

Pokračování za cca hodinu...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3762
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 16:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokračování:
ad 5) Problém s kapacitou do MB díry opravdu řešen není a řešit by se měl, ovšem nesouvisí to s novou tratí do MB (při jejím zapojení cca od východu).
ad 6) JD MB-Praha, pravda, nebude IAD konkurenceschopná, ale to při pohledu "dveře-dveře" není prakticky nikde (vč. nové tratě na Kladno).
ad 7) Já jsem nepsal, že náklady na vylepšebí 231 není třeba zahrnout. Ovšem považuji je za nižší než na novou trať. Kde jste vzal tu "neskutečně finančně nákladnou" přeložku u Čelákovic. Ta, o které vím, nebude nějaká gigapřeložka.
ad 8 a sumasumárum) viz vše předchozí
Takže aby to celé bylo posuzováno jako celek, tj. včetně větve přes Brandýs.
To je zase co za blábol? Kudy to chcete vést? Já nikde žádnou mapku neviděl, tudíž to považuji za nějaké Vaše zbožné přání?
Mmch nechápu, proč do Brandýsa nutně potřebujete vést železnici (ani ne rychlotramvaj), které je na tom s přítomností R10 úplně stejně jako MB. V čem je Brandýs tolik lepší než MB, he?

ad R v Lysé)
No a že v 1/3? Benešov a Beroun, či Kralup jsou na tom podobně a nepozastavujete se nad nimi? Má se snad problém zaplněnosti řešit v Dobřenicích a Káranicích?
S těmi vozy jste vážně ustřelil! Chcete tp zachránit zkrácením 5-vozových hradeckých R o vůz a zavést x-vozové Sp? (x>2) To je opravdu nějaká vyšší matematika.
Nymburk, Kolín, potažmo Zdice/Beroun, pravda asi jen do určité míry BN nebo Čerčany, jsou samy o sobě taky určitým cílem, navíc umožňují přestupy typu “zvenku jinam ven”. A Lysá asi ne.
Vytíženost HK – Praha je třeba řešit v úseku HK (CnC) – Praha, ne v jeho cca třetině, OK? Jak, to je na jinou debatu, třeba opět ve východočeské diskusi DF ČD. Jen tak OFF TOPIC, DF ČD nečtu...to už bych se asi vážně zcvokl.

ad Milovice)
Já jí naopak (po diskuzi se Santsem) zpochybňuji. V podstatě to beru jako vedlejší efekt té tratě do MB, ale pouhá drátizace současné lokálky je vážně k ničemu. To jsou lepší busy do Lysé.

P.S. Panu ing.H. to klidně řekněte hned. Ale doufám (asi naivně), že budete objektivní, tj. ne také bláboly jako píšete v některých případech výše...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 16:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt se všichni jděte vycpat, hlavně že si vozíte zadky z Prahy do ústí, do Ostravy, do Brna, do Hradce, Budějovic a Brna, ale my do Liberce nemůžeme. nezlobte se, ale vy tratě už vybudovaný máte. a argument, že tu nikdo vlakem nejezdí, tak neobstojí. Pokud se tu na severu někdo železnici věnovat bude, tak se na ni lidi vrátí. A není podmínkou cesta z Prahy za 60 minut do LBC.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 01:32:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reaguji postupně odzadu:

Prochor: Cílem není dostat lidi na železnici, ale do VHD. Aby to mělo smysl činit železnicí, musí mít nějaké výhody (v jízdní době a popř. kapacitě) oproti busům. Z toho vyplývá, viz výše, potřeba jet to pod hodinu (protože ty výhody musí být výraznější, aby to ospravedlnilo dlouhou novostavbu).

Hroch:

Uzel - to slovo má dva významy, jednak "nádraží s odbočkou" a jednak "taktový uzel". Někdy je těžké poznat, kdy je který myšlen.
Osobně používám pro stanovení potřebnosti taktového uzlu následující postup: Spojení směrů, které není obslouženo přímými linkami a je požadováno, vede na potřebu současného křižování/obracení dvou či více směrů (= je vyloučeno, například proudy cestujících, řešit situaci kdy přestup nevyjde, dodatečnou linkou, popř. z důvodů ležících jinde nejde použít křížení typu R/Os jednou tak a jindy onak). Ze všech těchto uvedených směrů je pak nutné dosáhnout stanice jako taktového uzlu.
No a z toho mi Turnov jako uzel prostě nevychází. Nevidím důvod.

1) Pardon, měl jsem dojem, že se stavíte za verzi V.koridoru jak byla kdysi představena, tedy přes Čejetičky.
3) Tedy via Gablonz? Zrovna nedávno jsem dospěl k názoru, že to je špatné řešení. Nebo myslíte všechno v MB úplně ukončit? No, jako mezietapu snad, ale MB 150tisícovou aglomeraci asi nenahradí i přes poloviční vzdálenost do Prahy (navíc jsou myslím nezanedbatelné proudy i mezi nimi).
4) Ano, je to věc celkem mimoběžná - až na jednu věc. Problematiku zkapacitnění 071 to (ne)zkacuje na úsek NB - Vlkava.
5) Souvisí velmi úzce - od západu na současné trati zbydou jen Neratovice a Mšeno, tedy rozpětí 7 minut a tedy nepotřeba ho řešit (jinak mimochodem jakékoli odstranění R z 070 umožní hodinové pásmové Sp, nové řešení MB - Praha tedy de facto taky zlepší regionálku Neratovice - MB).
6) Dnes bohužel ne, mělo by to však být cílem, má-li VHD dlouhodobě přežít. Aspoň na zajímavých relacích. A taky je to podle mě nezbytné, má-li dojít k politické shodě na novostavbách, jinak to lze vždy napadnout jako zbytečné. Opravy koridorů jsou trochu něco jiného, neboť tolik nestojí. Jinak Praha centrum - Kladno za 25-30 minut (za současného umožnění "rozvozu" po Praze) za IAD konkurenceschopné považuju.
7) Nižší asi jo, ale nejspíš (při podobných návrhových parametrech) ne o moc. Viz koridory, které se de facto staví znova. A 231 je na tom dost podobně. Navíc tvrdím, že bez libereckých vlaků zde není zkapacitnění třeba.
8) Každý seriózní návrh byl prapůvodně zbožným přáním, a pokud vím nejsem v tomto směru sám. Jinak "já" o jejím trasování nemám pořádnou představu, nejsem stavař a je mi to celkem jedno. Jakousi čáru v mapě jsem nicméně viděl, nevedla úplně v souběhu s R10 a Brandýs (těsně) míjela východně. BnL je na tom oproti MB lépe v blízkosti Prahy, zbytek odstavce (o potřebě železnice) jsem nepochopil - něco vypadlo?

"A Lysá asi ne." Ne, Lysá ne. Přestupy v Lysé jsou v Nymburce (prosím přestupy Os-072 nevytahovat ;-) ). Dvojměstí Lysá - Milovice (spojovací bus i přes existenci vlakové páteře patrně potřebný) napojeno v Lysé na Os.
Ano, obsazenost R-020 řešit mnohem spíš v "Dobřenicích a Káranicích" (přípojným Os do CnC).
Benešov, Beroun a Kralupy jsou totéž co Poděbrady - z hlediska vyrovnanosti obsazenost by bylo lépe tam nestavět (a mám tušení že kdysi R skutečně stavěly až ve Zdicích), ale to by vedlo k již neúnosným počtům přestupů v již neunosném počtu relací a již neúnosné JD Os, a ta "nevyrovnanost obsazení" je již snesitelná.
Na potřebě vyvozovat přirovnání nikoli ze vzdálenosti od Prahy ale podobnosti přepravních proudů (a rozdílu JD Os/R v nejsilnějším směru) si dovolím trvat. Proto vidím kolem Prahy dva prstence: Kolín - Nymburk - Kralupy - Kladno - Beroun - Benešov/Čerčany a Č. Brod, Lysá/Čelákovice, (091 asi nic konkrétního, možná Roztoky), Hostivice, Řevnice/Černošice, Říčany/Strančice. Ten první spadá do kategorie "no co se dá dělat, už teda jo" a ten druhý "kdepak, ještě ne". Na 070, 173 a 210 tento problém není.

A ten hradecký R by pak mohl jet třeba 3-4 vozový (nebo je dnes z NB poddimenzován, ve špičce?), popř. jet přes Pardubice. DF jsem před cca půl rokem opustil, abych se k němu na čas zase před pár dny vrátil a diskuse mj. na toto téma tam proběhla (východočeská).

Santsův názor "nedrátovat, zrušit" chápu a souhlasím, pokud by mělo jít o přestup (a v žst. Milovice pak ještě přestup do busu). Pokud se jeden přestup odstraní a pak se ještě zrychlí, myslím že už to ospravedlnitelné je. Nevýhodu (dalšího) křížení nákladního tahu pochopitelně vnímám.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 02:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spanihelf, Mibl a trať 200:

Souhlasím se vším co bylo uvedeno, ani proti PB zastávka bych nic neměl. Pouze se nemohu ztotožnit se snahou o JD bez vaty, zejména mělo-li by se stavět v Lochovicích. Na druhou stranu Vmax 75 a m.v. 854 nebo co tam taky nemusí být navždy.
Ostatně myslím že záměr vést R-200 systematicky Praha - CB se tu již objevil a jako obvykle visí vše na penězích - dříve či později se to snad povede.
Tím čekáním s akcentováním jsem myslel interval pod hodinu zacílený vysloveně na PB - Praha, proto to co píšu teď není v rozporu (jak píše Mibl, jde hlavně o lidi za Prahu, do Berouna a tak).


Mibl (ostatní):

S větou "Tak jako jsou vymetákové busy jezdící jako ZDO po malých vesničkách prevencí před úplným vylidněním venkova, je možná takto chápat i dojíždění za prací do Prahy a jedno zda z Hořovic, Rokycan, Čáslavi, Roudnice či Teplic." naprosto souhlasím a možná bych i dodal mírné snížení nezaměstnanosti (dojíždějící jednotlivec, kterému se to autem či za plný tarif nevyplatí), potažmo možná i nějaké ty drobné daně navíc a ty 3 GKč za dálkovku možná nejsou "čistým prodělkem". Ale je to jen moje spekulace.

Jo s těma Rokycanama máte recht. Nějak se mi v hlavě spojil nový a současný stav - no holt tak to dopadá, když někdo píše příspěvky offline bez JŘ po 17 hodinách ve vlaku a 8 přestupech (po 3 hod. spánku). ;-) Nyní tedy to o té hranici dojížďky v případě RO neplatí, resp. platí jen velmi omezeně a tudíž jde spíš o "klasickou indukci" (srov. Hořovice).


Brr:

Prostoje souprav v sedle - jo, ale jen tam, kde se PO CELKOVÉ STABILIZACI SYSTÉMU (široko daleko několik let prakticky neměnný JŘ) prakticky ukáže tranzit (postižitelný efektem nekompatibilních dvouhodin) jako nulový a možné dopady vyvolání pocitu "no radši mít auto pohotové a síťovku nekupovat, co kdybych potřeboval jet i dopoledne" jako nepochybně nižší než ušetřené náklady.

"co kdyby místo prázdných rychlíků v provinciích MD objednalo takové zrychlenky: Praha - Nymburk, ČBrod, Beroun, Strančice projet, dál do Kolína, Kolína, Hořovic, Benešova zastavovat. Tady by se naindukovalo lidí!"

Naprostý souhlas, tak by to mělo být - má to spoustu výhod a jen velmi málo nevýhod. Ale bohužel objednávání těchto vlaků náleží KÚ které na to dlabou, neb je rozhodovací úroveň již příliš nízko.

"Vždycky může přijít pár skupinek, že se nevejdou."

Ano. A kapacitní rezerva by měla být nastavena na náhodné skupnky vyskytující se (aspoň po část roku) s nějakou pravděpodobností. Takže pokud se na linku s rovnoměrným intervalem kde nezanedbatelná část tranzituje dál jednou za 4násobek intervalu vrhnou totožná vozidla, jezdí buď ze 3/4 zbytečně kapacitní a nebo z 1/4 bez dostatečné rezervy.

"Udělejte si odhad , kolik lidí se po této trase potuluje všemi druhy doprav. Přesně tak. Vytesejte to do kamene, jeden takový vytesaný šutr věnujte, prosím, p. Zárubovi."

Budu potěšen a to o těch potenciálech a zpětných vazbách si tam dopíšu už sám. :-)

"Takže když jsme si vyjasnili, že doprava sama o sobě nestačí, tak můžeme s klidem zapochybovat o potřebě taktové dopravy v takových oblastech."

Nesouhlas - nenaindukování dopravy (resp. pouze zanedbatelné) znamená, že si v takové oblasti nemusím na ten šutr z předchozího odstavce dopisovat ty potenciály. To ještě neznamená, že je možné/vhodné rezignovat na změnu modal-splitu, která je pochopitelně možná i přesto a takt bych považoval za jednu ze základních podmínek.

"...osobák. Pak tomu neříkejte dálková doprava, tím nikdo daleko nepojede."

Příliš podléháte klišé a zjednodušením vtěleným bohužel i do zákona. Když jedu z Prahy do Opavy, jsem dálkový cestující - a to i v tom Os ze Svinova. No a na trati, kde dálková ("nemístní") frekvence (do různých míst na trati) převažuje, je i Os vlakem dálkové dopravy: i když jede 30 km zastávkově. Samozřejmě nehodlám obnovovat Os Praha - Přerov. :-)

"Tady šlo o něco jiného - o rozdíly mezi sedlem a špičkou"

No a já tvrdím, že rekonstrukce změní nejen celkovou denní frekvenci, ale i tento poměr. Čísla nemám, jen si představuju, jak bych se rozhodoval já.

"Co když bude fabrika v místě, kam vám nevyšlo křižování?"

To je v hodinovém intervalu dost nepravděpodobné - fabriky obvykle vznikají na nějakých křižovatkách cest, které jeví obvykle tendenci být uzly (byť to třeba někdy nevyjde). Tedy nepravděpodobné je to, že rozdíl od příjezdu různých směrů bude větší než snesitelný.
Výjimkou jsou aglomerace, ale tam, jak bylo uvedeno, by zase měl být velmi krátký interval a tudíž je to fuk.

"když už ty daně platí, tak ať stát za to pořídí dopravu"

Platí, pokud postaví fabriku v místě, kde už to je i z jiných důvodů. V opačném případě jde vlastně jen o jakýsi specifický případ externích nákladů podobně jako "JÁ šetřím na just-in-time a VY mi k tomu postavte infrastrukturu". Další důvod pro preferenci brownfields a zrušení pobídek montovnám.

"navrhujete po 030 jezdit vlakem, co zastavuje Košťálov, Libštát, L. Olešnici, Horku, Mostek, ale ne Nedvězí, o Bělé se nezmiňujete, tak asi taky ne, v Třemešné ne... Rychlík to není, regionální taky ne, protože vedle něj musí být obslužná autobusová linka. A neříkejte, že byste lidi z Bělé do Semil nutil v Košťálově přesednout do vlaku."

Nenutil, jel by vymetákobus do SM (pravděpodobně, já nevím, ambice navrhovat lokální busy nemám, nejsem CML). Ta dodaečná zastavení vlaku jsou pro "zároháky" do Hradce. Jinak z další diskuse pak vyplynulo že StP - Dvůr pouze Horka.
Důvod je jednoduchý: "cílový segment" neznamená nějaké dálkové/regionání podle více či méně pitomých pouček, ale zdroj - cíl. Zastávky Turnov - Semily se ukázaly jako neprojetelné, Košťálov a Libštát souvisí s omezením počtu přestupů z busů směr HK a Horka potom na obě strany. Jelikož na relaci HK - LB můžeme do doby novostavby zapomenout, pak je cílovým segmentem této trati napojení Semilska Královédvorska na Liberec a HK (+ Pardubice a přech), Trutnov - Liberec. Takže tranzit úsekem Tu - StP minimální, tudíž není problém těch pár (4) dodatečných zastávek, které s ohledem na možnosti křižování beztak neznamená prodloužení JD. Nevidím důvod se tady (ale i mnohde jinde, namátkou třeba 225) držet dvojvrstvého modelu, neb je pak obojí obtížně použitelné a poloprázdné (místní znalec P. Vlček kupříkladu argumentuje asi 10 lidmi v Os).

Poštěkávání odkvetlého kaštana souvisí velmi pravděpodobně s jeho odporem k tatíčkům a "těm z Prahy" a proto nehodlám řešit, co je "více švýcarské" nebo jestli je analogií odtamtud prosté zrušení Os a zahustění R (které již dřív měly takovou zastavovací politiku jako dnes) nebo i doplnění zastavení R o několik vesnic, neb to považuju za ztrátu času.


Babilon:

"Podstatné je, že poptávka roste především proto, že doprava je dotovaná. Kdyby měl každý zaplatit za dopravu skutečné náklady (a totéž platí pro silinici), tak by si možná rozmyslel, jestli ty peníze neutratit jinde."

Ano, a o to právě jde. Jelikož náklady na vlak v nějakém intervalu jsou z hlediska počtu cestujících takřka fixní, tak je přilákání dalších dotovaným jízdným (popř. i dalším zahustěním intervalu, dokud celkovou bilanci vylepšuje) způsob, jak nezbytný rozsah dopravy "pro potřebné" zajistit co možná nejlevněji. samozřejmě na začátku je politické rozhodnutí "zajistíme dopravu i neřidičům a nevlastníkům auta".
Proto příměr s domy nesedí ani kdyby došlo k rozhodnutí "zajistíme dům každému", neboť dotování koupě bytu všem (jako alternativa k jeho plnému zaplacení někomu) by tohoto principu mohlo jen těžko využít, když je cena domů na jejich počtu závislá výrazně více.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 06:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nedrátovat, zrušit" taky vychází z toho, že vzhledem k poloze milovického nádraží "bokem" tam bude vždycky nižší nabídka spojů do Prahy, než v Lysé. A když zohledníš, že odstranění úrovňového křížení v Lysé už má i naprojektovanou cenu 1 GKč (a to obávám se už v poněkud starších cenách), tak není nad čím přemýšlet.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 10:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo to je pravda, ale zase zohledni, že to MUK je potřeba stejně (NB - Praha vs. StB - NB). Leží bokem: to jo, ale I=30 min je myslím pro Milovice dostatečný. S ohledem na naši konverzaci okolo NS vidím do budoucna jako potřebné proudy Milovice + část Lysé a Čelákovice, Zeleneč oddělit. Má-li za to být cenou nějaké střednědobé postávání nákladů před Lysou (resp. jejich řízené zpomalování dispečerem), tak bych ji považoval za přijatelnou.
Jinak jízda busem do Lysé je delší než do "Milovice, žst." + JD Milovice - Lysá, takže to prodloužení střední doby čekání ze 7,5 na 15 min. je do určité míry tímto vyrovnáno, další vyrovnání pak kratší JD z Lysé do Prahy, byť v jednotkách minut.
Tím chci říct, že 15 min. v Lysé a 30 min. v Milovicích jsou z hlediska "průměrných časových nákladů cesty" varianty cca rovnocenné.

Samozřejmě, přestup nemá cenu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 11:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
Nyní tedy to o té hranici dojížďky v případě RO neplatí, resp. platí jen velmi omezeně a tudíž jde spíš o "klasickou indukci" (srov. Hořovice).

Ano, Rokycany jsou výrazně slabší než Hořovice, neb už je to na denní dojíždění dost za/těsně za/kousek za/téměř za hranou. Přesto jsou lidi, kteří tak dojíždí. V mém případě, když to tak občas praktikuji, to vychází dveře-dveře na 1:40.

Což má šanci u lidí, kteří si mohou přizpůsobovat pracovní dobu polohám vlaků ("ještě dnes udělám tohle") a mají možnost část práce případně dělat ve vlaku. Na běžné dojíždění s pracovní dobou od-do to není.

Ve stavu "po" budou Rokycany časově minimálně na úrovni současných Hořovic, čili je možné čekat časem další nárůst. Otázkou je, co s Rokycany a Hořovicemi udělá výlukový bordel.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39658
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 11:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.zelpage.cz/clanky/kazdou-hodinu-vlak
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 11:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S odkazovaným článkem od prvního do posledního písmene souhlasím.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 11:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za dvojitý příspěvek.

Mibl: Shoda.

Výlukám by mohlo pomoct, kdyby se nejdřív převedla doprava do tunelu a až potom se kopalo dál při cca zachování současné JD, jenže to je utopie. Nicméně tam není provoz (zejména nákladní) jako na I. + II. koridoru, tak myslím, že jednokolejky s PJ nebudou zásadní problém - očekávám navýšení současné JD o cca 10 minut, což Hořovice (doufejme) už nezahodí a Rokycanům je to ještě (skoro) jedno.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 12:45:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Ještě se mi nějak nepozdávají Teplice. Pokud dobře počítám, tak jsou z Prahy 90 minut, čili dál než Rokycany.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 12:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já o Teplicích někde psal? Pokud vím tak v poslední době leda v souvislosti s návrhem zrušení Os Teplice - Karlovy Vary, což s touto debatou nesouvisí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 13:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S možností sáhnout si za izochronu jízdní doby a já to asi pochopil špatně jako zreálnění denní dojížďky.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 13:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desira Veolie už jsou nabízena Plzeňskému kraji. Článek z MF DNES jsem dal do tratí v západních Čechách.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3777
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 19:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba:
uzel) V tom případě se shodujeme. Asi jsme se špatně pochopili.

3) Ano, stavebně jsem víceméně pro ukončení v MB (,popř. v Turnově). Provoz je samozřejmě druhá věc - buď jezdit celé dieslem nebo doelektrifikovat do Liberce/Tanvaldu, ale to už je vcelku podružné.
Pro místní prody bych viděl (když už něco stavět ) jiné relace (třeba Chrudim-HK nebo Veselí n.L.-Jihlava).
4) To ano.
5) Pro směr Mšeno a Neratovice současnost stačí, pro pokračování na Bakov (nebyla-li by nová trať někudy kolem Kosmonos) by byly třeba úpravy (asi 2.TK).
Na původní 070 by se mi asi i vzhledem ke frekvenci více zamlouval model Praha-Mělník a Kralupy-MB.
6,7) Opravy koridorů jsou trochu něco jiného, neboť tolik nestojí. vs. Viz koridory, které se de facto staví znova. Neodporuje si to kapku??? Tou nepotřebou zkapacitnění si nejsem teda moc jistý.
8) Šlo mi o to, že do BnL nutně cpete železnici (rychlotramvaj neberete), přitom se tam dá doprava řešit pomocí R10 stejně jako v MB, kde nemáte o moderní trať nějak zájem. BnL se mi svou velikostí opravdu nejeví jako srovnatelný s Kladnem (při stavbě více než srovnatelné trati).

9) Všechny přestupy lze někam přesunout, ale jak jste sám napsal, nesmí jich být neúnosně mnoho, resp. nesmí být pro neúnosné množství cestujících.
10) Myslím, že Káranice aspol. problém obsazenosti R na 020 nevyřeší.
11) No na těch "prstencích" se zkrátka neshodneme. Nedá se svítit.
12) Na téma Milovice proběhla vcelku nedávno debata myslím v "lokálkách v okolí Prahy", takže odkazuji tam, nemám chuť se opakovat.

Na závěr bych připomněl, že nadále počítám, že MD časem přistoupí k té dvouvrstvé obsluze HK.

A když jsme u těch přání, tak třeba na té 231 bych viděl osobní dopravu zhruba takto: Os po 15 min. do Lysé, dál po 30 min. K tomu Sp po 30 min. (zastavuje např. Čelákovice,Lysá,Nymburk,Poděbrady) a R po 30 min. se současným zastavováním s tím, že by se (asi v Poděbradech) jedna jednotka odpojila (předpoklad vozidel alá 675). Ovšem naráží to kapku na vozidlový park (a samozřejmě na kapacitu tratě, zejména pokud by mělo docházet k nárůstu nákladní dopravy).
Podobný model s dvěma jednotkami by se hodil i na jiných R (třeba na Benešov nebo Beroun).
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39669
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 19:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
A to zdejší systém by měl Záhubovatění vyloučit.

Mibl:
No, zrovna v Plzni byla už Desira nebízena mnohem dříve, ne? Ale ta souvislost mě taky v prvním okamžiku nepadla, je pravděpodobné, že teď ty snahy zesílí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Benpat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.91.53
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 21:08:51    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte co se chystá pro Opavu? Nejspíš se překope trať č.316 a ještě něco?
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 21:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dr. Z.: Tím chci říct, že 15 min. v Lysé a 30 min. v Milovicích jsou z hlediska "průměrných časových nákladů cesty" varianty cca rovnocenné.
Výborně. V tom případě jsem jednoznačně pro variantu "vytrhat a zalesnit", protože jednak je mnohem levnější, druhak dává bonus v podobě kvalitní obsluhy vnitřních přepravních proudů dvojměstí Milá - Lysovice. Zkusil jsi někdy jet z lysského sídliště (školka, dětská doktorka) do Mladé vlakem??
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 22:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

které na to dlabou, neb je rozhodovací úroveň již příliš nízko.Nebo jim na to nezbývají peníze, které si syslí ministerstvo pro rychlíky.
široko daleko několik let prakticky neměnný JŘ Taky lze udělat analýzu trhu. Žádný podnikatel se nevrhne do podnikání s tím, že "tady to můžu zkusit, třeba to vyjde". Tím lze přinejmenším vyloučit nesmysly.
Takže pokud se na linku s rovnoměrným intervalem kde nezanedbatelná část tranzituje dál jednou za 4násobek intervalu vrhnou totožná vozidla, jezdí buď ze 3/4 zbytečně kapacitní a nebo z 1/4 bez dostatečné rezervy. To je drámo. Jenže i ta regionální doprava má nepředvídatelné výkyvy (jednou končí místní učňák i gympl ve tři, jindy učňák v jednu a gympl ve čtyři), takže nějaká rezerva být musí, do ní se vejde i těch pár dálek.
možné/vhodné rezignovat na změnu modal-splitu Jo, ale tady se točíme dokola (připomínám, že byla řeč o Semilsku): tam se nejen nic nenaindukuje, ale základní potřeba cestování je tak malá, že změna modal-splitu znamená v absolutních číslech malý přírůstek. (Jinými slovy, kde nic není, ani smrt nebere. No vy myslíte, že něco vezmete.) Něco jiného jsou oblasti, odkud se dá dojíždět do velkých měst.
Když jedu z Prahy do Opavy, jsem dálkový cestující - a to i v tom Os ze Svinova Já jsem jel z Opavy do Prahy jen jednou, ale za Svinovem jsem byl už v Pendolínu. No nic, rozumíme si. Takže: v tom Os dálkové přepravy nebude místní frekvence (tu odvezou busy), ale dálková přeprava (už nyní velmi slabá) pojede pomalu - no tím se ti zbývající fakt nadchnou.
rekonstrukce změní nejen celkovou denní frekvenci, ale i tento poměr. Proč? Jestli někdo potřebuje jet na jedenáctou, pojede na jedenáctou, kdo potřebuje na sedmou, pojede tak, aby byl v cíli v sedm. Předtím i potom, jediný rozdíl bude, že po rekonstrukci pojede vlakem i ten, kdo dnes jezdí autem nebo busem. To se nezmění rekonstrukcí trati.
fabriky obvykle vznikají na nějakých křižovatkách cest, které jeví obvykle tendenci být uzly (byť to třeba někdy nevyjde). Tak v tom Turnově, což je významný cíl pro dojížděče, vám to zrovna nevyšlo. To považuju za chybu.
pro "zároháky" do Hradce Těch je minimum. Napojení Semilska na Liberec a Královédvorska na Hradec je fajn (i když Semily by šly řešit přímou bus linkou přes Jablonec a Dvůr musí mít přípoj na nádraží busem, tak proč ty lidi z autobusu nevysadit až v Jaroměři, čímž by odpadl jeden přestup i v relaci Dvůr - Náchod). Napojení Semil na Hradec a Dvora na Liberec není tak významné, aby samo o sobě uživilo hodinový takt. obojí obtížně použitelné a poloprázdné Obávám se, že budete mít ještě obtížněji použitelný (neboť nerespektující místní požadavky) a úplně prázdný (většina lidí - místní dojížděči přestoupili do autobusů). A jestli fakt chcete řešit spojení Semil a Hradce, tak teda bus linkou Semily - Lomnice - Jičín jako přípoj k lince Liberec - Hradec, o které jsem psal. Tahle linka totiž vede přesně ve směru relativně silné vazby v regionu - spojuje dvě regionální centra (Semily a Jičín) s "mikrocentrem" Lomnicí. Na ní se díky tomu uživí takt, který pak absorbuje i ty dálkáče.
Na 030 mi přijde nejvíc nešvýcarské, že tato trať ve dlouhém úseku nevede podél žádného významého přepravního proudu.
Ještě dvě poznámky k tomu, co jste psal na DF ČD (tam odpovídat nechci): 1) že pro dojíždění je potřeba přesnost, pak nic a pak rychlost. Ne, rychlost a přesnost jsou na stejném místě. Jako dlouholetý dojížděč vám můžu říct, že by člověk ráno dal jmění za možnost si o chvíli déle pospat a ne strávit cestou o kus víc času. Uznávám, že odpoledne to není tak horké. (Proto obsluhu Milovic systémem jednou za 1/4h bus do Lysé, tam přestup na vlak považuju za lepší než vozit lidi busem na nádraží v Milovicích a odtud vlak po půlhodině.) 2) když zkrátíme interval na polovinu a trvání cesty se prodlouží o 50% nového intervalu, tak cestující 50% času ušetří. To platí jen v případě, že se k dopravnímu prostředku chodí "na blind", jako je třeba MHD jezdící v častých intervalech. Ale ne na venkově, tam když chcete odjet autobusem ve 12, tak si do 11.30 najdete nějakou rozumnou práci a vyjdete přesně na autobus, takže nic moc neztratíte. Prostě: ráno jezdit podle potřeb většiny cestujících, aby se minimalizovaly ztráty na cestě, po ranní špičce už je to celkem fuk, v sedle už vůbec.
lidi za Prahu, do Berouna Tam je taková poptávka, že to je na vlak? Když většinu dálkových cestujících odvezou autobusy PI - PB - Praha?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 22:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Jako dlouholetý dojížděč vám můžu říct, že by člověk ráno dal jmění za možnost si o chvíli déle pospat a ne strávit cestou o kus víc času. Uznávám, že odpoledne to není tak horké.
Tohle podpisuju a 3x podtrhávám.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2008

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 00:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

11) No na těch "prstencích" se zkrátka neshodneme. Nedá se svítit.

Jenže je to tak a přepravní proudy to potvrzují. Prostě se smiřte, že Benešov, Kolín, Nymburk a Beroun jsou o "level" výše než Český Brod, Lysá n.L. a Říčany.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 08:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.idnes.cz/novi-sefove-drah-planuji -jak-nasetrit-na-nove-vlaky-fx2-/eko-doprava.asp?c =A080212_913178_eko-doprava_vem
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 10:32:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
No, zrovna v Plzni byla už Desira nebízena mnohem dříve, ne?

Nemyslím si, kraj je požadoval a a ČD je dosud nebyly schopny/ochotny nabídnout. Změní se vedení ČD a najednou desira mohou být. To je dost nápadné, ne?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39708
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 11:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak to jsem si nebyl úplně jist, z které stran vítr vál.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 15:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: Díky.


Sants:

Pravda. Poslední otázky: je kapacitně zvládnutelné busy svážet lidi z Milovic do Lysé v intervalu, daným intervalem vlaků? Pokud by pro to bylo nutné dělat souběhy busů, jedoucích v Milovicích do různých částí (= rozložení nárazové frekvence z vlaku do několika souběžných obslužných linek), nebude nakonec navázání až v Milovicích (+ zachování jedné "MHD" bus linky) levnější?


Mibl:

Jo asi už tuším. Nene, bylo myšleno Ústí n.L. (vlaky od TP, jedocími po 090 rychle).


Hroch:

3) Tak to nějak nechápu. Proč, smím-li se zeptat?
5) Já si představuju dvojkolejku Praha - MB město - Č. Lípa/Turnov, která mimoúrovňově kříží trať Čejetičky - Sobotka (východně od Díry). Takže od Čejetiček do skupiny (nebo fabriky) 2 vlaky "najednou", jinak jen ND.
Kralupy - MB sice vypadá hezky v mapě, obávám se však že je to nápad špatný, neb většina lidí jede do Prahy (a opět: měla-li by to být páteřní zrychlenka, je přestup v Nera/Vt nezkousnutelný). Proti pomalému Mělníku nic nemám.
6+7) Jo, to jsem nevychytal. :-) Nicméně logiku to přesto do určité míry má - rozdíl mezi "koridorem" a NBS je hlavně v územní projednatelnosti a průchodnosti, výkupy atd. Což je obávám se velmi drahé.
8) Zásadní nepochopení - moje "R10" (viz uvozovky) má znamenat železniční novostavbu s mnohem lepšími parametry než via Milovice. V žádném případě přenechání silnici. :-DDD No a BnL je pak podpůrným argumentem (z hlediska MB, z hlediska PID je naopak argumentem prvotním).
9) Jistěže. Proto Nymburk - přestup navíc pouze pro Os-072 - R-020, což je asi tak skoro nula lidí, a Lysá - 020 (což je o něco málo víc, ale kapacita).
10) Jistě. Myšleno bylo "vlak jedoucí 110 km nelze cíleně naplňovat prvních 35 km-50".
11) Mně to nevadí, skutečnost i fakta mi dávají za pravdu.

Proč by proboha MD přistupovalo ke dvouvrstvé obsluze HK? Myslíte, že se tam všichni zbláznili? A když, tak leda přes PU, avšak problémy viz DF ČD.

Model se dvěma jednotkami by se nehodil skoro nikde - jednak zdržování při připojování (odpojování dejme tomu), druhak se obvykle najde jiný úsek kde se to zase naplní (TA - Veselí, RO - Plzeň) a hlavně více cestujících odvezete, když tu "připojovanou" jednotku povezete v samostatné trase na rozpůlení intervalu (viz takovéto s tím integrálem náhodně vznikajících potřeb cestovat).

Na 231 se koukám v zásadě shodujeme, akorát ty Sp bych viděl na pásmo NB (proklad rychlíků zhruba podle předchozího odstavce, možnost jet v méně kapacitní soupravě a tedy vozidla celkově ušetřit na možnost zásadního posílení kapacity Praha - Lysá).


Brr:

Ministerstvo si prachy pro kraje syslit nemůže. Spíš bych to viděl tak, že kraje dají přednost rekonstrukci sídel a podobným blbostem. Nebo jde do krajů celkově málo peněz, protože se platí nejrůznější podpory romské kultury a tak.

"nějaká rezerva být musí" - Jo, ale měla by být nějak stanovena, třeba na 30% kapacity. V tu chvíli buď občas není dosažena, nebo je většinou navýšena - všechno je potom o penězích a užitku. Prostě lépe jendotný základní interval.

"v tom Os dálkové přepravy nebude místní frekvence (tu odvezou busy), ale dálková přeprava (už nyní velmi slabá) pojede pomalu"

Místní třeba nějaká zbyde, dálková tím pojede jen malý kousek. Typicky horské lokálky (292, 183, 035) - není jedno jednoznačné cílové místo, ale několik menších, takže je lépe jet jako Os (přímo nebo s přestupem podle technických podmínek a okolního světa).

"estli někdo potřebuje jet na jedenáctou, pojede na jedenáctou, kdo potřebuje na sedmou, pojede tak, aby byl v cíli v sedm."

Přesně tak. A v 7 jsou zácpy a koridor, tedy bude volba cca vyrovnaná, v 11 je už jenom koridor, takže pojede autem pokud jen trochu může. Ejhle, změna poměru IAD/VHD v závislosti na denní době.

"Tak v tom Turnově, což je významný cíl pro dojížděče, vám to zrovna nevyšlo. To považuju za chybu."

Rozptyl příjezdů je cca 20 minut. Jaký je časový rozptyl cílů (z nádraží)? Podobně s těmi uzly jinde - obvykle nevyjdou jen o málo, a pro končící cesty už nejde o skokovou funkci "vyjde přípoj/nevyjde přípoj".

K 030 se dostatečně vyjadřuji na DF ČD, nebudu to psát celé dvakrát. Zde jen dodám, že v různou hodinu je v Pardubicích přípoj na různé vlaky na východ, takže hodinový interval Sp (protože nic jiného by to de facto nebylo) na 030 vlastně rozhodne o (ne)možnosti takových cest.

"To platí jen v případě, že se k dopravnímu prostředku chodí "na blind""

To je jen zdání. Potřeba cestovat vzniká náhodně, byť je mimo MHD jakoby zneviditelněna oním "nalezením si rozumné práce" do doby odjezdu spoje.

"lidi za Prahu, do Berouna Tam je taková poptávka, že to je na vlak?"

Jistěže ne, důvody leží primárně jinde. Například v celkové jízdní době pro ty lidi. Nebo v dotažení do BE. Nebo v Jincích, Lochovicích (do Prahy).

"Ne, rychlost a přesnost jsou na stejném místě. Jako dlouholetý dojížděč vám můžu říct, že by člověk ráno dal jmění za možnost si o chvíli déle pospat a ne strávit cestou o kus víc času."

No jo, ale rychlost a přesnost jsou za jinak stejných podmínek spojené nádoby. A když musíte dojet přesně, tak při rychlém, ale nepřesném systému musíte jezdit o spoj (dva) dříve, neb pravděpodobnost zpoždění většího než je Vaše rezerva, daná rozdílem od dosažení cíle posledním možným spojem do času potřebného výskytu v cíli, je již nemalá. Tak co je lepší (zejména v systémech s I do 30-60 minut)? Odpověď "jezdit včas", jakkoli pravdivou, neberu - pravděpodobnost nadkritického zpoždění lze jen snížit, ne vynulovat.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3787
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 16:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
3) Nevím, co nechápete.
5) Žádný průzkum jsem tedy nedělal, ale obávám se, že by se taková linka (myšleno MB-Všetaty-Praha při existenci tratě MB-Praha přes Lysou) nenaplnila. Odhaduji, že krom pár spojů ve špičce prac.dnů bude Všetaty-MB frekvence tak na 810. Mmch Kralupy (a Chvatěruby) také nejsou nevýznamným cílem. Jsem ale ochoten přistoupit i na Vaši variantu, je ovšem třeba více faktů.
6+7) Čímž se tedy dostáváme k tomu, že alespoň částečné využití současných tratí je výhodnější než kompletní novostavba.
8) Tak takovou fantazii na ty Vaše uvozovky fakt nemám... Nicméně na tu Vaší trasu s lepšími parametry je třeba také "lépe" naditý měšec (,který je ovšem pouze ve Vašich představách).
9) No budiž, jak jsem již několikrát psal, uvažoval jsem s dvouvrstvým modelem. Na Lysé netrvám, ale zůstane-li současný stav, vadit mi to nebude.
Proč dvouvrstvá obsluha? Nevím, to se ptáte na špatné adrese, já nejsem MD! Pouze si dovoluji odhadovat na základě postupu na podobných tratích.
Nicméně v poslední době vidím tendenci MD, aby se z R staly de facto Sp a suplovaly tak neschopnosti některých krajů - zde konkrétně ROPIDu a Středočeského kraje - ohledně zrychlenek. Je pravda, že toto "obcházení" systému objednávek se mi úplně nepáčí.
10) Ale jde. Co je Beroun na trase Praha-Cheb? Začněte už konečně uvažovat hlavou, že je každá relace potřeba posuzovat individuálně, tj. to, co by pro R na hlavním tahu na Pardubice a Olomouc byla katastrofa (přeplnění v Č.Brodě) může být jinde vcelku snesitelné doplnění kapacity. Mě se tedy víc líbí 5-vozový R a rychlá doprava do Lysé než 4-vozový R a kodrcání z Lysé osobákem. A rovněž už jsem napsal, že pro opravdu rychlé spojení HK je třeba bojovat jinde než v Lysé.
11) No já od Vás (ani od jakéhosi Jct) zatím žádná fakta neviděl. Mě se to jeví jako když si teoretik doma vezme kružítko, zabodne ho do Prahy a krouží...a to je podle mě blbost. Zkrátka holými prohlášeními tady nic nedokážete, já nemám důvod jakkoli upravovat svůj názor.

Model s dvěma jednotkami může být výhodný z několima důvodů:
a) šetří kapacitu DC (zrovna na 231 věc nikoliv zanedbatelná)
b) umožňuje, aby každá z jednotek případně pokračovala do jiné cílové stanice (např. Plzeň vs. Příbram)
c) spojení je rychlejší než v případě přidávání klasických vozů místní zálohou anebo levnější než vozit tuny železa navíc celou trasu.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 16:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Když většinu dálkových cestujících odvezou autobusy PI - PB - Praha?

Nevím o žádných autobusech PI - Pha, které by zajížděly do Příbrami. Čili spojení z Příbrami na jih autobusy neřeší. Spojení z Příbrami do Prahy resp. za Prahu není primárním smyslem těch vlaků, ale pokud by se vedly až do Prahy, tak Příbram může pomoci tyto vlaky dovytížit, bylo-li by to třeba jen 10-15 lidí na spoj (což je v porovnání s tím co převezou busy nic), tak i to je tady zajímavé.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 16:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Model s dvěma jednotkami může být výhodný z několima důvodů
Ale bez spojek jako třeba v Plzni si to kuplování nějak neumím představit.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 16:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední otázky: je kapacitně zvládnutelné busy svážet lidi z Milovic do Lysé v intervalu, daným intervalem vlaků? Pokud by pro to bylo nutné dělat souběhy busů, jedoucích v Milovicích do různých částí (= rozložení nárazové frekvence z vlaku do několika souběžných obslužných linek), nebude nakonec navázání až v Milovicích (+ zachování jedné "MHD" bus linky) levnější?

Ne, kapacitně to zvládnutelné není (navíc je třeba připočítat ty, které osloví nová VHD a vykašlou se na auto, ranní škrábání skel a hledání místa k parkování). Ale to nevadí: substrát se v Lysé časově rozptýlí. Ne všichni spěchají na nejbližší bus. Na sídlištích Mladá i Balonka toho moc nenakoupíš a neobstaráš.

A o jedné MHD lince v modelu "vlak až do Milovic" není řeč: jednou linkou (resp. stejným spojem) neobsloužíš zároveň Balonku i Mladou. Tím jsi v sedle značně neefektivní - spotřebuješ na rozvoz od nádraží dva autobusy; v modelu "busem už Lysé" ti stačí jeden.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3790
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 17:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Zajeď se podívat (v prac.dny) do Poříčan.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1129
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 17:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych možná mohl, ale stejně se napřed zeptám: Kolik minut to kuplování sebere? Nebude mi zrovna tohle pak někde chybět na dosažení SJD?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3793
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 18:46:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Já můžu sloužit jen daty z KJŘ a zkušeností, že za ty 4 minuty se to (když sem tudy jel) stihlo bez problémů. Myslím, že by to i od Nymburka mohlo přijet dřív.
Uznávám, že cesťák by tomu pomohl, aby se nejezdilo na PN.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 19:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kraje dají přednost ... podobným blbostem Na celostatni urovni se blbosti nepachaji, nebo jak?
Rezerva: ja tvrdim, ze ty dalkovi se do rezervy vytvorene pro zvladnuti vykyvu mistni frekvence vejdou bez nutnosti vydrzovat extra kapacitu pro ne. (znova: rec byla o pripojich na dalkove linky na venkove). Asi takto: na 90% se vsichni vejdou pohodlne, na 99% se vejdou se snizenim komfortu, v 1% bude zle.
Místní třeba nějaká zbyde, dálková tím pojede jen malý kousek Fakt si jste jisty, ze z takoveho Tanvaldu (ale pro ty dve dalsi jmenovane to plati taky) si muzete dovolit vydrzovat extra spoje pro dalkovou dopravu, kde bude mistni doprava jen jakymsi pridavkem? No to teda snad radsi sidlo kraje... Ale rec byla puvodne o R na 030, kde tim pojede podle vasich predstav docela dlouho.
7 jsou zácpy a koridor, tedy bude volba cca vyrovnaná, v 11 je už jenom koridor Jinymi slovy, spicky jeste ostrejsi. Tak jste to myslel? To neni zrovna argument pro rovnomerny takt cely den. Ale opet pripominam, ze rec byla o 030, v jejim okoli zadne zacpy nejsou, jak pripomneli i na DF CD.
Jaký je časový rozptyl cílů (z nádraží)? Za predpokladu funkcni MHD (coz by bylo potreba) zas tak moc ne. On ten Turnov neni zadna megalopole.
Potřeba cestovat vzniká náhodně Ale ne, delsi cesty se nejak planovat musi. A na venkove, na rozdil od mest, stejne nikdy nebude interval takovy, aby se to planovani dalo vynechat. (Ony ani cesty po meste nevznikaji nahodne, akorat ze pri jeich planovani se nemusi brat v uvahu jizdni rad.)
Například v... Kdyz ani do Prahy to neni na vlak, tak tyhle drobky budou?
rychlém, ale nepřesném systému Tady ale neslo o rychly versus presny, ale o to, ze na DF CD jste psal, ze zahybete s JR a misto intervalu 2X bude interval X a jizdni doba bude 1,5 nasobek puvodni. Jinak doprava musi byt dostatecne rychla a dostatecne presna. Tu odpoved si klidne vezmete - to byste taky mohl rict ze nejlepsi (nejpresnejsi) doprava je ta, kdy je jizdni doba nekonecno.
Já si představuju dvojkolejku Praha - MB město - Č. Lípa/Turnov Nema cenu stavet VRT z Prahy do Liberce, pokud se bude v polovine zastavovat. (Zrovna na DF CD byl konsensus, ze rychlost 200km/h ma smysl jen na souvislych usecich delsich nez 100km). Takze bud se bude zastavovat v Boleslavi, nebo bude VRT do Liberce. A kdyz bude VRT, tak klidne muze jit oklikou treba na vychod od mesta a do diry bude odbocka. (To jen k tomu fantazirovani o rychlem spojeni Liberce s Prahou).
Proti pomalému Mělníku nic nemám To ja bych si spis po dokonceni rychleho spojeni Prahy s Boleslavi predstavoval paterni linku z Prahy do Melnika (prip. dal podel Labe, treba jako nahradu za pravobrezni rychliky - ty jsou mmch taky dobre jen k tomu, ze na mape linek hezky vypadaji). Nemyslim, ze by Bysice, Vrutice a Chotetov vygenerovaly poptavku na vlak - a jestli na nej chcete svazet lidi z okolnich vsi, tak to uz je rovnou zavezte do Vsetat nebo rovnou Neratovic.
Myslíte, že se tam všichni zbláznili? Nic ve zlym, ale nekdy mam ten pocit. A když, tak leda přes PU Pokud si MD mysli, ze by meli jezdit vlakem lidi i v relaci HK -Praha, tak to bude nutne. V opacnem pripade na tehle lince nezbude, nez suplovat neschopnost Ropidu, protoze dalkovi cestujici odejdou do autobusu. A pak i tady bude otazka, jestli maji vlaky Praha - HK smysl bez te podstatne casti cestujicich, ktera odesla - jestli by nestacil bus Hradec - Chlumec - Nymburk. Coz by podle me byla skoda.
Jinak je cela diskuse k nicemu, bez nejakych udaju o poptavce kreslit linky je nesmysl, pak to dopadne jako ted se Sohajem a dvema rychliky z Brna do Prahy, ze se to hned po zavedeni zrusi.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3798
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. února 2008 - 20:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Ale ne, delsi cesty se nejak planovat musi. ...
rychlost + přesnost
Mělník

Vše souhlas.

Takze bud se bude zastavovat v Boleslavi, nebo bude VRT do Liberce.
Jsem pro zastavování v MB.

Praha-HK
Neviděl bych to s tím přecházením až tak černě. Do Plzně je dálnice už nějaký ten pátek a železnice se vcelku drží a myslím, že s tím Hradcem to bude podobné. Jinak souhlas.

Šohaj
Řeší se to vedle. Jen bych poznamenal, že vyhodnocovat "produkt" po měsíci je podle mě hloupost, nehledě na to, že se tím v podstatě nic neušetří a pražský uzel se už také stabilizoval.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 13. února 2008 - 17:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Možná je to hloupost,ale - zkoušely se busy Lysá - Milovice jako přípoje od/na hradecké R? Spousta lidí z Milovic a okolí stejně jezdí spíše do Prahy nežli do Čelákovic nebo Zelenče. Tak proč by ty busy měly být přípojem nutně na osobáky?
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 14. února 2008 - 07:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože potom musíte dimenzovat soupravy hradeckých krychlíků i na Milovičáky, což znamená, že drtivou většinu jízdy táhnete zbytečné železo venkovem.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. února 2008 - 23:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár opožděných reakcí:

Brr: "... po dokonceni rychleho spojeni Prahy s Boleslavi predstavoval paterni linku z Prahy do Melnika (prip. dal podel Labe, treba jako nahradu za pravobrezni rychliky ..."

Souhlas. Také proto, že existuje velká poptávka po spojení Neratovice-Mělník, pro které je dnes železnice nepoužitelná.

Hroch: "... taková linka (myšleno MB-Všetaty-Praha při existenci tratě MB-Praha přes Lysou) nenaplnila. Odhaduji, že krom pár spojů ve špičce prac.dnů bude Všetaty-MB frekvence tak na 810."

Souhlas. Možná by stála za úvahu linka Kladno-Kralupy-Neratovice-Mladá Boleslav. Ne proto, že by šlo o kdovíjak poptávaný směr, ale proto, že pospojování těchto ramen by nestálo téměř nic navíc.

Tomáš Záruba: "rozhodovací úroveň již příliš nízko"

Není. Nebo snad chcete, aby se o každém spoji do Horní Dolní rozhodovalo na ministerstvu dopravy? Jeden reálný socialismus už jsem zažil (ten před r. 1989), nemám zájem zažít druhý. Současný model rozhodování o VHD sice není plně optimální, ale centralizací by se vše ještě zhoršilo.
Marná sláva, systém VHD je tu v prní řadě proto, aby dovezl všechny žáky do škol, většinu lidí do práce, a důchodce na nejbližší úřad a k doktorovi. Systém řízený centrálně by Vás sice dobře dopravil z Horní Lhoty západočeské do Dolní Lhoty severomoravské, ale o to víc by kulhala přesně cílená doprava do nejblišží školy a fabriky.

"... přechodem z 1h na 2h neušetříte nic na personálu ... pouze z hlediska nižšího celkového počtu souprav ... o vynaložení astronomických peněz (fixů) je rozhodnuto a zbývá dalších cca 10%-20% na jejich mnohem vyšší zhodnocení."

1) Pokud změníte zabzař na dálkovinu, tak Vám fixy klesnou.
2) Automaticky předpokládáte, že tam kde leží koleje, jsou třeba síťové vazby do všech směrů, a hodinový takt.
3) Zcela automaticky předpokládáte naidukování nových cestujících. Jenže při tom vůbec nerozlišujete, kde je taková indukce vzhledem k hustotě osídlení a síle vazeb mezi sídly možná.
4) Zcela zanedbáváte fakt, že u busů, které se netrefí do poptávky, je dotace řádově vyšší, než dotace těch, kde se vybere hodně peněz na jízdném.
5) Uvažujete jednotný celodenní a celotýdenní takt, což zásadně neodpovídá rozložení poptávky. (Například na lince Beroun-Nový Jáchymov v sedle bohatě stačí zhruba dvouhodina, zatímco ve špičce v některých časech nestačí ani půlhodina.)
6) Na mnoha autobusových linkách, které mají lokální páteřní význam, dnes jezdí dopoledne 1-2 spoje, odpoledne jsou běžně dvouhodinové díry, večer žádný spoj, o víkendu 2-3 spoje. Z jízdného se leckde zaplatí cca 50% nákladů. Zkuste si odhadnout, o kolik Vám naroste potřeba dotací, když kvůli celotýdennímu hodinovému taktu zvýšíte počet spojů na 200% dosavadního stavu, a celkový výběr jízdného naroste na nějakých 125% dosavadního stavu. Těžko naidukujete větší tržbu, když cílové městečko má nějakých 1000-1500 obyvatel.

"Cena za vlkm se jako konstanta sice tváří, ale ve skutečnosti je závislá na fůře faktorů ..."

To sice ano, ale cena vlkm (buskm) nikdy neklesne pod určitou mez. Opotřebení všech funkčních součástí vlaků i busů je přímo úměrné ujetým km, o naftě nemluvě. U souprav (busů), které dopoledne, večer a o víkendu úplně odstavíte, nemusíte platit ani mzdy.

"... CELKOVÉ STABILIZACI SYSTÉMU (široko daleko několik let prakticky neměnný JŘ)"

Jakž takž stabilizované můžou být JŘ až po dokončení všech čtyř koridorů a všech podstatných staveb v uzlech Praha, Ostrava, Brno. Ale to jsme tak zhruba v roce 2020-2030.

Petr vlček: "v Berouně ... byl fakticky zrušen PID"

Co je tohle za kravinu? Pokud vím, tak kupony platné pro bus i vlak stále existují.

"busy ač posilované jezdí narvané"

To je přímý důsledek převedení linky do SID, zdražení jízdného a zákazu volné konkurence. Zákaz volné konkurence u linek tohoto typu téměř vždy vede ke zhoršení spojení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 15. února 2008 - 00:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

" "Se SŽDC záměry konzultujeme, ale z těchto jednání vznikne materiál, platný pro celou ČR, což nikdy nebylo," řekl šéf odboru Plzeňského kraje Jaroslav Vejprava. Plán spojí požadavky ministerstva jako objednavatele rychlíků s regionální dopravou nárokovanou krajem. "Navrhujeme, abychom měli v kraji taktovou dopravu (odjezdy a dojezdy ve stejnou hodinu) na všech regionálních a nadregionálních tratích a od toho se budou odvíjet požadavky na budování infrastruktury," řekl Vejprava. Hodinový takt bude na hlavních tratích, v příměstské dopravě půlhodinový a na regionálních tratích dvouhodinový, ve špičkách poloviční."

Detaily koncepce neznám, takže se k ní těžko můžu vyjádřit jako k celku. S uvedeným pojetím intervalů v zásadě souhlasím. S tím, že pojmy hlavní a regionální trať jsou zavádějící, protože na některých lokálkách jezdí více cestujících, než na málo využívaných úsecích hlavních tratí.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 16. února 2008 - 09:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Já to napsal špatně. Ty busy od/na hradecké R jsou míněny jako doplněk ke stávající lokálce ( v budoucnu možná busy). Takže přípoj k osobákům samozřejmě zachovat a + k nim ještě přidat busy od/na hradecké R.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 16. února 2008 - 18:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: "Až začne být přeplňování souprav Berounem a Hořovicemi problém (= co s prázdnými a nedostatkovými vozy za Plzní, neli už za Hořovicemi), tak bude nejlepším řešením Praha - Beroun - Hořovice zahustit nějakým způsobem na půlhodinu (ať už zrychleným osobákem nebo kompletním překopáním R na 200 ..."

Prodloužení R z 200 do Prahy je jedna z možností, jak zahustit rychlé spojení Praha-Beroun.
Mně by ale přišla lepší varianta se spěšňáky Praha-Plzeň.

Nejrozumnější by mi přišlo udělat to takhle:
1) zavést v hodinovém taktu Sp zastavující Beroun, Kr.Dvůr, Zdice, Hořovice, Zbiroh, Mýto, Holoubkov, Rokycany, Chrást, Doubravka
2) zrušit veškeré osobáky v úseku Zdice-Rokycany
3) Stašov, Praskolesy, Újezd, Cerhovice a Svojkovice obsloužit stávajícími autobusovými linkami (beztak musí existovat kvůli obsluze obcí kde není vlak)
4) rychlíky zastavovat jen v Berouně. Projíždět Zdice, Hořovice, Zbiroh, Rokycany.
5) couráky z Prahy až do Berouna nechat jezdit jen jednou za hodinu, "půlhodinové" ukončit v Karlštejně
Tím by se zabilo hned několik much jednou ranou. Zrychlily by se rychlíky Praha-Plzeň, Beroun by získal půlhodinový takt rychlých vlaků do Prahy, Zdice, Kr.Dvůr, Zbiroh, Mýto a Holoubkov by získaly hodinový takt do Prahy i Plzně. Na spěšňáky z Prahy by se navázaly přípoje v Berouně a Zdicích.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39796
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 05:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když vidím, jak se soupravy od východu odstavují všude možně, tak proč ne i do Berouna. Klidně si dovedu představit, že tu půlhodinu tam může spolu s Příbramí doplnit nějaký rychlík od Ostravy nebo Brna.
Spěšňáky by byly sice lepší, ale těch se asi jen tak za stávajících podmínek nedočkáme (nejen tam), takže jejich funkci bude i nedále suplovat tzv. dálková doprava. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Ivca
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 2-2008
Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 09:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevíte někdo co se bude měnit na trati 275 a v okolí?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 10:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: "Spěšňáky by byly sice lepší, ale těch se asi jen tak za stávajících podmínek nedočkáme (nejen tam), takže jejich funkci bude i nedále suplovat tzv. dálková doprava."

Bohužel. Plzeňské spěšňáky by se ale klidně mohly jmenovat rychlíky, jinde se zastavuje i ve větších dírách, než je Mýto, Holoubkov, či Chrást.

"soupravy od východu odstavují všude možně, tak proč ne i do Berouna"

To si moc neumím představit, protože největší poptávka je ve všední den tak asi od 6 do 8 z Berouna do Prahy a od 15 do 18 z Prahy do Berouna.

Těch řešení by se našlo i víc, třeba posilové rychlíky ve všední den, které by půlily takt, nebo prodloužení osobáků do Prahy, s tím, že by z Berouna na Smíchov projížděly.
Nicméně nejakutnější je v současnosti je neděle v podvečer do Prahy, tady by se posily užily nejvíc. To by se ostravskými soupravami řešit dalo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 17:54:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun a 170:
Čili navrhujete zhoršení spojení z Rokycan a Hořovic do Prahy? A to ve jménu toho, abyste získal do Berouna rychlou půlhodinu?

Dvě vrstvy dálkové (vámi navržené Ex a R/Sp) bude problém buď procpat po 171 nebo zapojit do (taktového) uzlu Plzeň. Nečekal bych rozdíl v JD kolem 25 minut. Možná se pletu, ale tahle vaše úvaha se mi nějak nezdá.

Případné prodloužení R z 200 do Prahy mimo jiné také nenaráží na nedostatek es, zároveň umožňuje projíždět s plzeňskými rychlíky Zdice a Zbiroh, navíc do Hořovic i Rokycan umí kulhavý půlhodinový takt (v opačné půlhodině přestupem na osobák). Z míst odkud je ze 170 a 200 reálné dojíždění do Prahy by tak chyběl už jen Královák, což je reálnější řešit zastavením Příbramí než Plzní.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39825
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 18:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát tím tak trochu víc bude zabito spojení z 200 na Plzeň. Nechci přehánět, ale občas ve Zdicích to až půlka lidí bývá (a jen Zdičáci to asi nebudou...). Ale snad je to jen lokální frekvence a za Plzeň jen jednotky kusů, takže osobák to nahradí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 18:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Jo, to máš bohužel pravdu. Ale většina snah MD směřuje k posilování silnějších přepravních proudů i za cenu toho, že případný slabší směr bude oslaben. Ale zrovna tady by to nemuselo až tak vadit.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39829
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 18:34:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dejme tomu, že za Plzeň to silnější opravdu není a ten zbytek pokryje osobák. Jinak bych si s tou silou proudu nebyl zdaleka tak jist.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 22:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, ale nestíhám příslušně reagovat. Asi se to nějakou dobu nezmění, tak se bez mých rozvláčných teorií budete muset nějak obejít. :-) Pokud jde o Plzeň, souhlas aspoň rámcově s Miblem (byť platí jen do realizace tunelu, pak by se R-200 měly snažit být rychlé a v KD nestavět, ale to už stejně asi dojde ne prodloužení Os do Prahy).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 17. února 2008 - 23:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: "navrhujete zhoršení spojení z Rokycan a Hořovic do Prahy? A to ve jménu toho, abyste získal do Berouna rychlou půlhodinu?"

Proč tak dramaticky? Zastavení v Králováku nazýváte zhoršením Hořovic? Došlo snad ke zhoršení Lovosic, když se zavedly zastávky Hněvice a Bohušovice?
S těmi Rokycany máte tak trochu pravdu, ale to se dá dočasně řešit například zastavením expresu v Rokycanech.
V dlouhodobějším výhledu by mohly paralelně existovat osobáky, pak by spěšňák mohl projíždet Holoubkov a Mýto. Relace Rokycany-Praha je natolik málo významná, že bych zastavení ve Zbirohu, Hořovicích, Zdicích, Králováku, Berouně při cestě do Prahy považoval za naprosto adekvátní.
Naopak, relace Beroun-Praha je mimořádně frekventovaná (dnes téměř výhradně busem). Courák přitom nelze považovat za řešení této relace. Hodinový takt je vyhovující tak ještě v sedle a o víkendu, ve špičce moc lidí do vlaku nepřitáhne.

Možná, že to napsaného tak úplně nečouhá, ale v první řadě jde o spojení Plzeň-Praha. Spojení Beroun-Praha je v druhé řadě. Vše ostatní je až v třetí řadě. Jestli něco opravdu hodně chybí, tak je to komfortní spojení z Plzně do Prahy.

"Dvě vrstvy dálkové (vámi navržené Ex a R/Sp) bude problém buď procpat po 171 nebo zapojit do (taktového) uzlu Plzeň."

Bez dvojvrstvé dálkové dopravy v takto významném směru se může jít celá železnice klouzat. Lze diskutovat jen o tom, jak přesně bude vypadat, a kdy bude možno ji zavést.
Podle mě nemá cenu s ní čekat na bájný berounský tunel. V případě, že by se (po dobu stavby koridoru) odpískaly osobáky Beroun-Rokycany, by se dvojvrstvá dálková doprava kapacitně vešla. Problém vidím jen v úseku Řevnice-Praha ve všední den ve špičce. Dva rychlé a čtyři příměstské vlaku se sice vejdou, ale pochybuju, že mezi dvěma příměstskými, co jedou cca 12 min. po sobě, projede ještě náklad.

Připouštím, že zavedení dvojvrstvé dálkové dopravy Plzeň-Praha nabourá dosavadní představy o řešení taktu v uzlu Plzeň. To je ale otázka priorit (a zvyku). Pochybuju, že by se našel někdo, kdo by chtěl odstřelit dvojvrsvou dálkovou dopravu na trati 090 jen proto, aby dosáhl lepší návaznosti taktů v Ústí.

"... prodloužení R z 200 do Prahy ..."
... je, jak jsem napsal, také jednou z možností. Má ale tu hlavní nevýhodu, že neumožňuje zrychlit rychlíky Plzeň-Praha. Můj názor je, že s prodlužováním R z 200 bych počkal na ten bájný tunel, protože jídní doba Příbram-Praha bez něj opravdu není konkurenceschopná. (To sice Plzeň-Praha taky moc ne, ale na Plzeň-Praha podle mého názoru nelze rezignovat, zatímco na Příbram-Praha se rezignovat dá.)

Mmch. spojení Blatná-Praha bych v předtunelové době řešil nejspíš dotovanou mezikrajskou autobusovou linkou Strakonice-Sedlice-Blatná-Mirovice-Březnice-Příbra m-Praha. Jízdní doba by byla do dvou hodin, čemuž vlak bez tunelu nemůže konkurovat.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 09:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zastavení v Králováku a Zdicích by oproti současnosti bylo zhoršením Hořovic (pravda nevelkým), navíc vaše varianta nabízí do Hořovic jen jednu trasu za hodinu.

O nevýznamnosti Rokycany si dovolím pochybovat, u večerních vlaků z Prahy (tj. 17:16 a 18:16 z Prahy) jsou srovnatelně silné jako Hořovice (sice jsou slabší, ale ne zas tak o moc) a jsou za současného stavu silnější než Beroun.

Pokud stavět v Berouně a Rokycanech, jak navrhujete, tak považuju za chybu vynechat třetí zastavení v Hořovicích. Za toto jste se zde ostatně před časem sám byl.

Co se týká Plzně: Řekněte mi, kde jinde byste chtěl mít v Plzeňském kraji uzel, když ne v Plzni? On totiž uzel v Plzni znamená zároveň uzel ve Strakonicích (po drobném zkrácení JD Plzeň - ST), Budějcích, Domažlicích (po úpravě poloh rychlíků), Klatovech, výhledově Mariánkách, ... a leckde jinde. Plzeň nerozebírat, nic to nepřinese. O výhledovém přepnutí všech těchto uzlů z celé na půl se dá bavit a je to otázka toho, jak se postupně budou zahušťovat některé relace na hodinový takt. Přepnout příliš brzy může být kontraproduktivní.

Dvouvrstvá dálkové na 170 je dle mého soudu do doby než bude možné jezdit s rychlejší vrstvou pod 90 taktových minut z Plzně hl.n. na Wilson blbostí a do té doby 3 zastavení nevadí.

Má ale tu hlavní nevýhodu, že neumožňuje zrychlit rychlíky Plzeň-Praha
Ono má smysl se v době, kdy bude zuřit koridor, snažit o rychlost? Tady to vidím tak, že vlakem může z/do Prahy jezdit tranzit za Plzeň a dále Hořovice a Rokycany a případně Beroun. Vlastní Plzeň má narozdíl od jiných možnost jezdit busy. Čili současný stav. Nemyslím, že by zrušení 3 zastavení vedlo k tomu, že by se zde naplnila skrzová vrstva, když ani současná obslužně-skrzová není přehnaně plná. Až bude hotový koridor, pak to bude jinak.


protože jídní doba Příbram-Praha ...
Ano je, ale za předpokladu jednovrstvé 200, tj. "zespěšňákování" R i Os nebo dočasně při vhodně zvoleném prokladu R a Os najdete na 200 relace, které v součtu vydají na vlak.

zatímco na Příbram-Praha se rezignovat dá
Ale nemělo by se rezignovat na spojení Písek - Příbram a Příbram - Beroun. Převádět veškeré relace na 200 busů by nebylo až tak jednoduché, tedy pokud k tomu nepřisoupíte tak, že Dubenec či Skalku budete považovat za Příbram a tam mohou busy do Strakonic či Písku zastavit.

Proč případně tahat do Prahy na zahuštění Berounů na půlhodinu 200 a ne zrychlené osobáky ze 170 má 2 důvody: nejsou esa, Středočeský kraj objednává jen couráky. To, že MD leckde supluje neschopnost krajů, je věc jiná, ale buďme rádi, že je to aspoň takto.

Mmch. spojení Blatná-Praha bych v předtunelové době řešil nejspíš dotovanou mezikrajskou autobusovou linkou
Já jsem se v současnosti někde bil za spojení Blatná - Praha vlakem? Já se snažím celý systém 170+200+190 a vše okolo nahlížet komplexně v "zárubovském" stylu. To, že vedlejším efektem mnou zmíněného bude i zlepšení spojení Blatná - Praha snad není na škodu, ale není to primární důvod.

Mimochodem, víte o nějaké objednané dálkové busové lince? Rád se poučím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39846
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 11:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Některé dálkové busové linky bývají v závazku částečně na dílčím úseku. Konkrétně mě teď žádná nenapadá, ale najdou se.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 12:19:32    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
před vstupem Student Agency na tamnější trh byla jednou z takových linek linka Liberec-Praha.