K-report
 

Archiv do 21. února 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 21. února 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 12:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:Např.linky CDS a Prokopce Broumov-Náchod-Brno a Broumov-Náchod-Praha.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 12:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, zdá se že Mibl mě zcela zastane :-), takže na nějakou dobu nashle.

T.Z.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 13:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já si dovolím ke 170/1 pár postřehů:

1) osobáky ze 170 asi těžko půjdou vykopat a nahradit busy. Ono totiž od Plzně/Romkycan se dojíždí dost až po ca. Zbiroh, frekvence bývá ve všech zastávkách. Opačně se zas dojíždí do Berouna i z toho Stašova, Lesoprask a Cerhovic. To není na souběžnej bus.

2) dálková doprava na Plzeň žije dost podstatně z úsekovek Praha - Hořovice/Zbiroh/Rokycany. Nevím o vlaku kde by si nešlo i v pá/so/ne najít místo k sezení.

3) pokud do toho chci nalákat denní dojížděče do Prahy v míře větší než malé, je nutnost mít návaznou MHD na nádraží. Jak v Hořovicích, tak i v KD a Berouně. V Berouně to naráží krom věcí organizačních (Probotrans si nevypustí rybník puštěním linek do Prahy) i na to, že je v Berouně tragické napojení nádraží na město. Bus od KD pojede buď k nádraží nebo do města. Oboje nelze. To by znamenalo jako naprosté minimum propojit tu ulici od Plzní brány kolem fízlárny novým můstkem přes Litavku k nádraží. Ne že by to nešlo, jenže..... .

4) do Berouna se dojíždí i od Řevnic a spol., takže zkrácení ptg do Karlštejna taky není vono.

Takže spíš než dvovrstvej model obsluhy bych viděl v prvním kole zavedení taktu os 60/120 Plzeň - Beroun s jejich protažením minimálně ve špičkách 4-9 a 14-19 do Prahy jako zrychlenky. Odpoledne by možná na jejich konto šlo zrušit část posil do Řevniců jejich zastavením někde (Břichovice, Řevnice, Radotín, Černošice).

Otázka je kdo to zaplatí.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 1-2008

Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 13:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, víte o nějaké objednané dálkové busové lince?

Třeba nesmyslná linka 620960 Čáslav - Praha, která dost často vozí z Kolína do Prahy pár jedinců.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 13:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dálková doprava na Plzeň žije dost podstatně z úsekovek Praha - Hořovice/Zbiroh/Rokycany. Nevím o vlaku kde by si nešlo i v pá/so/ne najít místo k sezení.

Úsekovky Praha - Hořovice a Praha - Rokycany souhlas. Se Zbirohem bych si to dovolil tvrdit jen u ranních dvou spojů na Prahu, z nichž jeden slouží zároveň jako školák do Hořovic.

V pátek mohou být problematické vlaky ve 13:16 a 17:16 z Prahy. Jindy jsem problém nezažil, tedy s výjimkou toho, že se mi nechtělo trmácet přes větší část soupravy na její konec, kde bývá volno, a z Berouna do Prahy jsem si to v neděli v podvečer odstál.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 15:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: "Mimochodem, víte o nějaké objednané dálkové busové lince? Rád se poučím."

Například 302097 expres Příbram-Praha, nebo zastávkový 380100 Příbram-Březnice-Blatná-Strakonice.

"O nevýznamnosti Rokycany si dovolím pochybovat, u večerních vlaků ... jsou srovnatelně silné jako Hořovice (sice jsou slabší, ale ne zas tak o moc) a jsou za současného stavu silnější než Beroun."

Připočtěte více než 50 párů rychlíkových autobusových spojů Praha-Beroun (ve špičce řádně narvaných), dalších cca 20 párů polorychlíkových spojů Praha-Beroun, 10 párů autobusových spojů Praha-Hořovice, odhadem 30 párů autobusových spojů Praha-Plzeň, a nula spojů Praha-Rokycany. Sečteno podtrženo, Rokycany ve směru na Prahu jsou s přehledem nejslabší, Beroun s přehledem nejsilnější. Celkovou dojížďku z Berouna do Prahy bych odhadoval tak na dvacetinásobek té z Rokycan.

Analýza současného stavu jednoznačně říká, že železnice (kraje, MD) téměř rezignovala na oslovení cestujících ve dvou zřetelně nejsilnějších relacích, a to z Plzně a z Berouna do Prahy. Rychlík místo toho paběrkuje na Rokycanech a Hořovicích.

Mmch., jaká je nezaměstnanost v okrese Plzeň-město, že se tu objevují úvahy o budoucím masivním denním dojíždění z Rokycan do Prahy?


"... chybu vynechat třetí zastavení v Hořovicích"

Ve směru do Prahy i do Plzně je z Hořovic dostatečný hodinový takt. Půlení směrem do Prahy může zajistit posun časových poloh busu Hořovice-Praha. Lokální frekvenci Beroun-Zdice-Hořovice lépe obsluhují busy, které jezdí z města do města, a ne z nádraží na nádraží.

Pokusím se odhadnout, jaké typy vlaků na 170/171 budou ve střednědobém horizontu nejdůležitější:
1) příměstská doprava Praha-Řevnice. Nenahraditelná busem.
2) expres Praha-Plzeň (zastavující jen na Smíchově, Doubravce a jižním předměstí)
3) rychlík (spěšňák) Praha-Plzeň pro spojení mezilehlých měst s Prahou a Plzní, zejména Praha-Beroun, Praha-Hořovice a Plzeň-Zbiroh.
4) příměstská doprava Plzeň-Rokycany
5) rychlík (spěšňák) Praha-Beroun-Příbram-...
relaci Praha-Beroun zajistit prokladem 3) a 5)
Vše ostatní má nižší prioritu a dalo by se řešit busem.


Petr vlček: "v Berouně tragické napojení nádraží na město. Bus od KD pojede buď k nádraží nebo do města. Oboje nelze. To by znamenalo jako naprosté minimum propojit tu ulici od Plzní brány kolem fízlárny novým můstkem přes Litavku k nádraží. Ne že by to nešlo, jenže....."

Bohužel je to tak, linku MHD z Králováku na berounské nádraží si neumím představit.
Kdyby se chtělo, tak by šlo sjednotit linku C do trasy Jarov-nádraží-sídliště-třída Míru-U Zelených-Wágnerovo nám.-aut.stan. Některé spoje C už dnes v úseku nádraží-sídliště-Wágnerovo nám takhle jezdí. (Na Zdejcinu by se mohla prodloužit z Hostíma linka D.) Musel by se udělat taktový provoz a zahustit víkend. Tím by vznikl pravidelný přípoj od rychlíku na sídliště.

"osobáky ze 170 asi těžko půjdou vykopat a nahradit busy. Ono totiž od Plzně/Rokycan se dojíždí dost až po ca. Zbiroh,"

Existují autobusové linky Plzeň-Holoubkov-Zbiroh, Rokycany-Mýto-Cheznovice a Rokycany-Mýto-Zbiroh. Proč myslíte, že nedokážou obsloužit Svojkovice? Pro díru jménem Kařízek by stačil minibus (který by zajel i do dosud neobsloužené stejnojmennou část obce, ležící několik km od nádraží). Pokud by Sp zastavil v Mýtě a Holoubkově, tak kde vidíte problém?

"Opačně se zas dojíždí do Berouna i z toho Stašova, Lesoprask a Cerhovic. To není na souběžnej bus."

Jak, není na souběžný bus? Odkud jste, člověče? Vždyť tam souběžné busy jezdí nejméně 30 let! Spoje Beroun-Praskolesy-Hořovice jsou zapsány na dvou nebo třech linkách, další spoje jiných linek jezdí v úseku Hořovice-Prakolesy. Na rozdíl od vlaku obslouží i Bavoryni, Otmíče, Kotopeky a Tihavu.

"do Berouna se dojíždí i od Řevnic a spol., takže zkrácení ptg do Karlštejna taky není vono."

Těch je ale natolik málo, že je pro ně hodinový takt plně dostačující. Nikde jsem nepsal, že chci v karštejně ukončit všechny ptg.

Petře vlčku, vás si pamatuju jako rozhodného obhájce starých pořádků. Vzpomínáte si, jak jste mě před pár lety napadnul, když jsem psal, že je zbytečné stavět ve Velkém Oseku? Kdykoli napíšu, že by něco šlo jinak, tak se odněkud vynoříte, a začnete tvrdit, že několik cestujících z nějaké díry železnici spasí. Sorry, ale vidím to přesně opačně. Železnice by měla vyžrat co nejvíce cestujících z velkých přepravních proudů, a kvůli tomuto cíli přepustit obsluhu bezvýznamných vsí busům.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.233.34
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 15:23:28    Odkaz na tento příspěvek  

CDS a Prokopce

linky 640111, 640112, 640120, 640202 i 640381 nejsou krajem dotovány, pouze jsou v IDS. Stejně tak i linky 640384, 660554, 660553, 660557, 164103 atd. Částečně dotované v koncovém úseku jsou linky 660051, 660052, nebo třeba 630028.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 16:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to by mně docela zajímalo kolik lidí přibylo v R do HK protože nestavěj v Oseku. Moje zkušenost je ta že ty R jedou poloprázdné už z Poděbrad (-20 až 30 ks v Oseku ve špičce). Je to stejná kravina jako nestavět s R na 200 v Lochovicích. Nemluvě o tom že sic je návazný Os z Nbk, ten ale přečasto ujíždí protože R z Prahy jede pozdě. Toť zkušenost ne moje ale tamo denních dojížděčů.

Ty busy z Plzně - co vím tak to jsou "šichťáky od pásu" 3x denně v kladiva. To by se muselo hodně přidat. A o kolik budou rychlejší do centra Plzně než osobák? V souběhu s vlakem? Nebo bude substrát obšťastněn přestupem v Rokycanech (bez IDS...)? Jakto když jezdí tak výhodné souběžné busy že takový 7802 (na 5,49 do Plzně) je v setavě 5xBt obsazen ca 50-60%? 4 busy navíc budou efektivnější? Oč bude rychlejší třeba bus z Rokycan do zóny u Ejpovic než tamtéž vlak do Dýšiny?

Podobně sic jsou busy Hořovice - Beroun, ovšem "školní" 7801 dojíždí do Berouna 3xBt obsazenost 50-70% (a to jede souběžně s ním R). Taky přihodíme ráno do Berouna 3 busy?

Ty bezvýznamný vsi typu Mýto pak spíš asi budou obsluhovaný IGK až do cíle. Nevím kdo bude zvědavý na jízdu kombinací bus-vlak-(MHD) se vším co to spolu nese (ujeté přípoje, nepřípoje, různé jízdní doklady). Nejdřív musí bejt použitelnej IDS (tarifně i přípojově a to včetně čekání) a pak lze uvažovat o náhradě Os busy tam kde to má smysl. Ne tam kde se tím prodlouží cestovní doba i proti započtení kratší docházky na bus.

Až konečně někoho napadne přestat jezdit šukafonem 5x denně ze Zlonic do Straškova "aby se fíra projel", neřeknu ani popel.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 1-2008

Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 17:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje zkušenost je ta že ty R jedou poloprázdné už z Poděbrad (-20 až 30 ks v Oseku ve špičce).

Jenže z těch 20 až 30 ks jich bylo 15 až 25 z Poděbrad a Nymburka a těm se spojení nezhoršilo.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 18:45:43    Odkaz na tento příspěvek  

ad Bručoun:
Pokusím se odhadnout, jaké typy vlaků na 170/171 budou ve střednědobém horizontu nejdůležitější
1) souhlas. V pražské přím. dopravě je velký růst a ohromný potenciál.
2) blbost- cestující z Plzně mají miliony možností,jak se do té Prahy dostat- jízdní doba expresu bude stejně delší než jízdní doba busu , navíc km po trati jsou též vyšší. Nepokládejme Plzeň za nějaké extra velkoměsto .Vytvářet systém expresů , jedoucích bez zastávek , ve kterých bude cestovat 20-30 cestujících je nesmysl.
3) stávající systém r ponechat , případně si trochu pohrát se zastávkami. Zvážit možnosti pásmové obsluhy , kde by se třeba globálně zvýšil počet rychlíkových (Sp) zastávek- každý vlak by třeba zastavoval někde jinde (dle potřeb)
4) tuto příměstkou dopravu bych neřešil nijak separátně , jde o spojení jednoho většího a jednoho malého města. Příměstská doprava mezi těmito městy by byla tak o sólo 810 , ve špičkách možná o 814.
5) možná by několik Sp vlaků Praha-Příbram neuškodilo , ale je třeba si uvědomit , že tyto vlaky by nejely pro cestující z Prahy do Příbrami (bus zcela bezkonkurenční), ale třeba pro cestující z Berouna do Příbrami apod. Rozhodně to není na nějaký hodinový , či dvouhodinový tak , ale max o pár spojů za den.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 18:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

""Jakto když jezdí tak výhodné souběžné busy že takový 7802 (na 5,49 do Plzně) je v setavě 5xBt obsazen ca 50-60%? 4 busy navíc budou efektivnější?"

Chcete mi namluvit že pro cestující z Kařízku a ze Svojkovic do Plzně potřebujete navíc 4 busy?
(Pokud jste vůbec četl, co jsem napsal, tak byste si všimnul, že nenavrhuju projíždět ani Zbiroh, ani Mýto, ani Holoubkov. A že chci zachovat i po dobu stavby Os Rokycany-Plzeň.)

""školní" 7801 dojíždí do Berouna 3xBt obsazenost 50-70% (a to jede souběžně s ním R). Taky přihodíme ráno do Berouna 3 busy?"

Stejně falešný argument. Chcete mi namluvit, že pro odvoz cestujících z Újezdu, Praskoles a Stašova do Berouna potřebujete 3 busy navíc k tomu, co už jezdí? Nežvaňte blbosti.

Vyjel jsem na Vás tak ostře ne proto, že se mnou nesouhlasíte. Ale proto, že se nestydíte používat prolhané argumenty. A není to zdaleka poprvé.

Jct: díky za dobrý postřeh.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 19:14:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej:
ad 2) expres Praha-Plzeň: Plzeň sama je rozhodně větší město než Ústí, kam tyto expresy v hodinovém taktu jezdí. Velikost spádového území Plzně je obdobná jako u Ústí. Už dnes by se dala u přímého expresu dosáhnout JD nějakých 1:28 (Mnichovák: Praha 17:16, Plzeň 18:50, mínus tři zastavení po 2 minutách.) Během stavby se to zhorší, až se postaví koridor Beroun-Plzeň, tak se to zlepší. Střednědobým horizontem jsem měl na mysli spíš dobu po stavbě koridoru Beroun-Plzeň.

ad 4) řekl bych, že počet cestujících Rokycany-Plzeň silně podceňujete. Pokud by se zavedl zhruba půlhodinový takt alespoň ve špičce (proklad Sp/R a Os), tak můžete klidně zrušit busy Rokycany-Plzeň, a počet cestujících vlakem ještě vzroste.
Mmch., neproklad R a Os v úseku Plzeň-Rokycany je největší chyba jak stávajícího, tak uvažovaného taktového systému. Taktové vazby v uzlu jsou hezká věc, ale poloviční interval je pro běžné dojíždění do Plzně lepší.

ad 5) vzhledem k tomu, že považuju za důležitější rozvrstvení a zahuštění dálkové dopravy Praha-Plzeň, tak pro tyto vlaky vidím místo až po dokončení berounského tunelu. V hodinovém taktu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1019
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 20:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad narozenej: S těmi Plzeňskými expresy nemáte pravdu. Jízdní doba může být (jak píše i Bručoun) lehce pod 1:30 (typicky 1:28), jízdní doba FLorenc-Plzeň AN je cca stejná. Expres je v tomto případě konkurenceschopný a navíc je tu argument cíle cesty. Hlavní nádraží leží v Plzni úplně jinde než autobusoé a navíc výhodněji k centru. Autobus do Plzně pak jede přes Hradčanskou a Zličín, což je jiná trasa než hlavní-Smíchov. Když pak porovnávátě konkrétní cestu, můžete najít případy, kdy bude bezkonkurenční vlak i bus.
Hlavní důvod, proč lidi v relaci Praha-Plzeň jezdí autobusy je nekonkurenceschopný tarif ČD. Za rozumnou cenu by se klidně uživil hodinový takt expresů.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 21:22:16    Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák:
Je otázka , co si představujete tím , že by se uživil hodinový takt expresů.
Jestli to , že ve vlaku pojede 5 , 10 , 20 nebo 30 cestujících. Dle mého názoru , aby bylo možné mluvit o úspěšnosti , je třeba mít průměrné obsazení tak 200 osob ve vlaku.
Je další otázka. Jestli těchto 200 osob za hodinu z Plzně do Prahy vůbec jakoukoliv veřejnou dopravou cestuje.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. února 2008 - 23:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: "Jestli těchto 200 osob za hodinu z Plzně do Prahy vůbec jakoukoliv veřejnou dopravou cestuje."

Ve špičce asi víc. Za hodinu jede průměrně 2x SA, 1x ČSAD a 1x Štáhlich, většinou celkem vytížení. Nevím zda i v běžný všední den jezdí posily spojů SA, odhaduju tak 1 posilu za hodinu (?). Počet lidí, kteří jezdí ve špičce z/do Plzně beru jen hrubým odhadem. Celkem hádám, busy i vlaky dohromady, 200-300 lidí za hodinu, v pátek víc.
Kvalitní nabídkou VHD (včetně tarifní nabídky, jak píše Chomutovák) by se dali naindukovat další cestující (Plzeň je přecejen druhé největší město Čech).


Mibl: "Dvě vrstvy dálkové ... Ex a R/Sp bude problém ... zapojit do (taktového) uzlu Plzeň."

Pokud to stále platí, tak se má Beroun-Plzeň stavět 2011-2014, zatímco berounský tunel je v nedohlednu. Během stavby bude GVD tak nestabilní, že bych řešil hlavně co bude do 2011, a co po 2014.

Do roku 2011: Pokud by Ex odjížděl z Plzně do Prahy, v xx,08, tak by R musel odjíždět cca v xx,28, aby v úseku Řevnice-Smíchov byly od sebe přesně 30 min. Osobák do Rokycan, aby byl v prokladu, tak by musel cca xx,56.
Obecněji rychlík asi 20 min. po expresu, a osobák asi 48 min. po expresu. Pro zachování skupiny by se muselo buď hnout odjezdem expresu až na nějakých xx,15, nebo přizpůsobit ostatní tratě.

Po roce 2014: Po dostavění úseku Beroun-Plzeň, za předpokladu že se bude stavba 171 dělat až po přeložení rychlíků do tunelu, budou mít bezzastávkové expresy nepopiratelné opodstatnění. Předpokládám, že se zprovoznění berounského tunelu značně sklouzne, a že tento stav bude existovat řadu let. Dlouho tedy bude existovat úzké hrdlo Řevnice-Praha, kde bude ve špičce vždy jen jedna trasa za půlhodinu. Vzájemná poloha Ex a R bude tedy muset být obdobná, jako před rokem 2011. A pro rychlíky z 200 nebude místo.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 01:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Jak funguje takový spoj, který je v IDS, ale není dotovaný? Co si pod tím mám představit?
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 07:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to by mně docela zajímalo kolik lidí přibylo v R do HK protože nestavěj v Oseku. Moje zkušenost je ta že ty R jedou poloprázdné už z Poděbrad (-20 až 30 ks v Oseku ve špičce). Je to stejná kravina jako nestavět s R na 200 v Lochovicích. Nemluvě o tom že sic je návazný Os z Nbk, ten ale přečasto ujíždí protože R z Prahy jede pozdě. Toť zkušenost ne moje ale tamo denních dojížděčů.

No a to jsem ještě někde slyšel o snaze tyto rychlíky poslat přes Pardubice, to potom bude stačit 2-3 vleky po dvou hodinách... Srovnatelná JD a dražší lístek (víc km)... no těším se}
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.233.34
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 08:15:19    Odkaz na tento příspěvek  

Jak funguje takový spoj, který je v IDS, ale není dotovaný

Nedotovaný spoj: Tržby vybrané na tomto spoji náleží plně dopravci a jsou jediným zdrojem, ze kterých se musí daný spoj zaplatit.

Integrovaný spoj: Na tomto spoji se vydávají jednak jízdní doklady na trasu daného spoje, dále i jízdenky přestupní a uznávají se jízdní doklady daného IDS zakoupené u dopravců, kteří jsou v tomto IDS též účastni
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.233.34
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 08:20:36    Odkaz na tento příspěvek  

Nemluvě o tom že sic je návazný Os z Nbk, ten ale přečasto ujíždí protože R z Prahy jede pozdě

nějaká statistika podložená konkrétními čísly (jak často je daný R zpožděný, jak často není zachována návaznost mezi R a Os) by na stole nebyla?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 08:38:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:

Napřed reaguji globálně a v dalším příspěvku se zaměřím na detaily.

Když se dohodneme na tom, co po dobu stavby a co po ní, tak má smysl se bavit dále. Zatím jsme se dost minuli v časových horizontech.

Po dobu stavby trvám na tom, že zastavení v Rokycanech, Hořovicích a Berouně neznamenají pro cestování Plzeň - Praha problém. Jízdní doba se se velmi pravděpodobně oproti dnešku prodlouží o cca 10 minut a tedy se nedá soupeřit s busy JD ani po zrušení 2 zastavení, ale je třeba soupeřit kvalitou služeb (umýt na chebských vozech okna, nasadit nějaké jiné vozy, ...) a především tarifem, neb "zlodějské" jízdné bude jedním z argumentů, proč lidi bez in-karty volí přednostně autobus. V tomto období není problém překopat R na 200 a vozit je až o Prahy jako proklad Plzní nebo z Berouna tahat do Prahy bez zastavení osobák ze 170 (jen kde vzít ta esa).

Ve stavu po koridorizaci ale bez tunelu nezpochybňuji 2 vrstvy dálkové, které musí jet v úseku Řevnice - Pha posunuté přesně o 30 minut. V daném okamžiku nemusí být místo na vlaky z Příbrami, ale toto se případně dá řešit jejich pásmovým zastavováním, resp. jetím v trase řevnické zrychlenky, byť je ve hvězdách, zda ROPID po vyřešení problému s plácačkováním v Třebani nebude usilovat o přesný 15 minutový takt všude stavících Os a rychlíky nebudou o nějaké 2-3 (?) minuty kvůli tomu zpomaleny.

S hotovým tunelem pak má logiku usilovat o vlakodrom tunelem, tedy tudy vozit 2 rychlé vlaky z Plzně za hodinu, osobák ze 170, R/Sp z 200 a nějaké vlaky ze 174. Kapacitně pak může nastat problém pod Vyšehradem, kde už hrbatá neprojede na hlavní a který snad jednou vyřeší pražský diametr.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 09:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:

No tak hlavně že se ušetří když pojede vlak s o pár míň zastávkama a míň lidma z těch zastávek + souběžně bus s pár lidma z těch zastávek. nebudete kandidovat do parlamentu?

7801 - ze Zdic jede souběžně rychlík, z Hořovic taky. Takže ta frekvence asi bude i z těch zastávek.

Jinak rychle zapomeňte na nějaké velké úpravy a získávání cestujících na 170. Krom důvodů obecných (tarif + "kvalita" vozového parku - nevím kdo přejde z klimažlutobusu do špinavýho koženkovýho B) dokud nebude tunel + reko 171 tak to prostě nejde. Viz večer stržená trolej na Wilsonu (= jezdilo se ze Smíchova) a ráno totální kolaps mezi Radotínem a Břichovicema (takt 15 minut a zpoždění 40-60). Toto se děje pravidelně tak jednou do měsíce. Tím jezděj jen ti ze Řevnic a spol. odkud nevede pořádná silnice.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 09:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:

Ad dálkové dotované busy:
Například 302097 expres Příbram-Praha, nebo zastávkový 380100 Příbram-Březnice-Blatná-Strakonice.

Díky za příklady, o těchto linkách vím, ale zatímco první je zrychlená regionálka, tak ta druhá je vesnický vymeták jedoucí přes hranici kraje. Jediný jinými zde zmíněný příklad rychlé přeskrajské dálkové linky, která by byla v závazku (možná v obou krajích?) byla Praha - Liberec. Čili vámi zmíněný typ linek v současnosti nikdo neobjednává. Můžeme se jen dohadovat, zad je to nedostatkem prostředků nebo právním rámcem. Otázka zní: Proč by měl Středočeský kraj dotovat dojíždění jihočechů do Prahy?

Připočtěte více než 50 párů rychlíkových autobusových spojů Praha-Beroun (ve špičce řádně narvaných), dalších cca 20 párů polorychlíkových spojů Praha-Beroun, 10 párů autobusových spojů Praha-Hořovice, odhadem 30 párů autobusových spojů Praha-Plzeň, a nula spojů Praha-Rokycany.
Přeplnit si vlaky do Plzně cestujícími z Berouna není ideální řešení kvůli nutnosti vozit pak prázdné vozy až do Plzně, čili bych byl opatrný, na druhou stranu nezpochybňuji potřebu vozit Praha - Beroun i vlakem.

Analýza současného stavu jednoznačně říká, že železnice (kraje, MD) téměř rezignovala na oslovení cestujících ve dvou zřetelně nejsilnějších relacích, a to z Plzně a z Berouna do Prahy. Rychlík místo toho paběrkuje na Rokycanech a Hořovicích.

K Berounu už jsem naspal svoje. Ohledně Plzně: Má nyní s vidinou výlukového bordelu smysl odpískat Hořovice a Rokycany ve směru na Prahu, když Plzeň to stejně moc neposílí (= JD nezkrátí)?

Mmch., jaká je nezaměstnanost v okrese Plzeň-město, že se tu objevují úvahy o budoucím masivním denním dojíždění z Rokycan do Prahy?
Nezaměstnanost jako taková s tím nemá co dělat. Do Prahy s v současnosti dojíždí ze srovnatelné vzdálenosti z mnoha směrů bez ohledu na to, jaká je tam nezaměstnanost. Spíše to souvisí s poměrem příjmů, nákladů na bydlení a ochotou trávit čas v dopravním prostředku.

Ve směru do Prahy i do Plzně je z Hořovic dostatečný hodinový takt.
Na Plzeň ano, na Prahu může být za jistých podmínek výhodné cestující rozložit do dvou souprav a netahat do Plzně (a někam dál) tolik prázdných vozů.

Půlení směrem do Prahy může zajistit posun časových poloh busu Hořovice-Praha.
Jak si to za současného politického rozdělení sil a právního rámce představujete řešit tarifně? Ne v dlouhodobém horizontu, ale teď.


Pokusím se odhadnout, jaké typy vlaků na 170/171 budou ve střednědobém horizontu nejdůležitější:
3) rychlík (spěšňák) Praha-Plzeň pro spojení mezilehlých měst s Prahou a Plzní, zejména Praha-Beroun, Praha-Hořovice a Plzeň-Zbiroh.
5) rychlík (spěšňák) Praha-Beroun-Příbram-...
relaci Praha-Beroun zajistit prokladem 3) a 5)


A je něco co tomuto brání už nyní?

"do Berouna se dojíždí i od Řevnic a spol., takže zkrácení ptg do Karlštejna taky není vono."

Těch je ale natolik málo, že je pro ně hodinový takt plně dostačující. Nikde jsem nepsal, že chci v karštejně ukončit všechny ptg.


A ušetří se tím ukončením některých vlaků v Karlštejně souprava a četa? Pokud si tam 50 minut mají odstát, tak mi to nepřijde jako šetření na správném místě.

Mmch., neproklad R a Os v úseku Plzeň-Rokycany je největší chyba jak stávajícího, tak uvažovaného taktového systému. Taktové vazby v uzlu jsou hezká věc, ale poloviční interval je pro běžné dojíždění do Plzně lepší.

Rokycany - Plzeň by to půlhodinový takt chtělo. Koncepce dopravy Plzeňského kraje uvažuje půlhodinový takt osobáků. Kdy na ně bude v "prasátku" ale těžko říct. Současný neproklad není dobrý, ale pak narazíte na neproklad R a Os cca v úseku Beroun - Hořovice. Můžeme se přít, kde to vadí míň.

expres Praha-Plzeň (zastavující jen na Smíchově, Doubravce a jižním předměstí)

Tady bych byl velmi opatrný s oběma zastaveními navíc v Plzni. Jižní předměstí může narazit (a pravděpodobně narazí) na potřebu do budoucna stíhat uzel v Mariánkách. Pravda můžeme rezignovat na Mariánky a křižovat někde blíž u Plzně, ale to se vám asi nebude líbit. A co se týká Doubravky nebylo by (za použité plzeňské terminologie) lepší stavět místo na začínajícím Balkáně v začínající Asii? Jde o obsluhu Plzně nebo Plzeňského kraje?

Naroznej:
ale je třeba si uvědomit , že tyto vlaky by nejely pro cestující z Prahy do Příbrami (bus zcela bezkonkurenční), ale třeba pro cestující z Berouna do Příbrami apod.

Ano, pro cestující z Berouna do Příbrami a taky pro cestující z Prahy do Berouna, taky pro cestující z Příbrami do Písku a k nim se přidá těch pár skrz, kterým to může pomoci, ale nebudou v tom vlaku většinou.

Bručoun:
Pokud to stále platí, tak se má Beroun-Plzeň stavět 2011-2014, zatímco berounský tunel je v nedohlednu.
Beroun - Plzeň má být zahájeno letos na podzim, na příští GVD očekávám 10 minut vaty v JD rychlíků. Má cenu se teď snažit o expresy?

Do roku 2011: Pokud by Ex odjížděl z Plzně do Prahy, v xx,08, tak by R musel odjíždět cca v xx,28, aby v úseku Řevnice-Smíchov byly od sebe přesně 30 min. Osobák do Rokycan, aby byl v prokladu, tak by musel cca xx,56.

Komplikovat si po dobu stavby dopravu přidáním jedné vrstvy vlaků, nepovažuju za šťastné. Nemluvě o tom, že po dokončení všeho bude velmi pravděpodobně nutné jezdit z Plzně na Prahu dříve než 8 minut po celé. Překopání ostatních vazeb v uzlu Plzeň není reálné (nadělá to víc škody než užitku), to chápejte jako něco, co prostě tak být musí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 09:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
dokud nebude tunel + reko 171 tak to prostě nejde
Taky myslím, tady bude úspěch, když lidi nebudou vyhnáni do něčeho jiného. Což se může stát z Hořovic. Jinde to tak nehrozí, neb např. údolí Berounky jinou možnost než vlakem v podstatě nemá a Plzeň a Beroun jezdí busy už v současnosti. Relace Praha - někam za Plzeň si holt občas odstojí 15-20 minut na 171 než se pro ni najde okénko, aby projela po jednokolejce vytvořené lomem kolejnice nebo stržením troleje.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 09:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně jsem zvědavej, kdy bude udělána bus linka Praha - Hořovice v taktu špička 60, sedlo 120. Zdice už takto začaly fungovat (po rozlomení ramene os v Berouně).

Už s ohledem na chystanou koritorizaci si myslím že se 170 teď nemá smysl nic dělat. Tam spíš substrát ubude, ač takovej bordel jako na 220 by to bejt nemusel (je tam aspoň obousměrnej autoblok na rozdíl od bábobloku na 171).
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 10:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K Plzni: Nejde jen o to počítat lidi cestující teď hromadnou dopravou (což dělá 2-6 busů za hodinu podle denní a týdenní doby + současné vlaky). Ale je třeba dostat do vlaku i automobilové cestující. Tady je potenciál slušný. Navíc expresní pojení Praha-Plzeň není jen o Praze a Plzni, ale i o pokračování dále za Plzeň, např. z takových Klatov, Přeštic či Domažlic se do Prahy jezdí spíše autobusem, přitom ČD mají i tady co nabídnout. Takže potenciál je, jen ho uchopit.
K Berounu: Uvažovat o přetáhnutí velké většiny lidí dojíždějících denně z Berouna do Prahy je nereálné. A může za to hlavně poloha nádraží v Berouně, které je dost odlehlá. Většina busů dnes vymete Beroun a pak jede po dálnici do Prahy a jízdní době dům-kancelář vlak obecně konkurovat nemůže. V konkrétních případech ano, ale pro většinu lidí to bude busem rychlejší. Po dokončení tunelu už se dá o vlaku uvažovat, ale do té doby obecně ne. Na druhou stranu je pravda, že čás cestujících, kteří by vlakem kvůli jízdní době jeli, určitě jezdí autobusem a to zejména kvůli tarifu, zpoždění a kultuře cestování. To by se změnit mohlo.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 10:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák:
např. z takových Klatov, Přeštic či Domažlic se do Prahy jezdí spíše autobusem, přitom ČD mají i tady co nabídnout
Ale právě u toho tranzitu z Prahy za Plzeň vadí ta 3 zastavení v současném stavu méně než u lidí přímo z Plzně.

Klatovy a Přeštice jsou celkem rozumně řešeny už dnes. Nabídka na Domažlice má rezervy. Co nejdříve by to chtělo dvouhodinový takt R/Sp křižujících v Domažlicích prokládaných dvouhodinou osobáků Plzeň - Domažlice křižujících ve Staňkově a k tomu krátké osobáky jedou do Stodu, jezdící z Plzně za rychlým vlakem do Domažlic.

Problém, jak dosáhnout křižování v Domažlicích, rozvolnění přestupu v Plzni a možnosti 2-3 zastavit mezi Plzní a Domažlicemi, má 2 řešení: 1) Nepřepřahat ve FiW a jezdit s německou mašinou až do Plzně, 2) přepnout Plzeň na půl a mezistátní frekvenci penalizovat cca 20 minutami oproti současnosti, ale s výhodou toho, že nebude nutné dojíždět do Schwandorfu až po uzlu a lépe vyjdou obraty souprav v Plzni, Klatovech, Železné Rudě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 11:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy to by mně fakt zajímalo, jak by se za současného a chystaného (kopání) stavu podařilo do vlaku dostat automobilové cestující.

Beroun už by měl vlakem šanci i dnes, záleží na tom kam se v Prase jede. Nutná podmínka ale je R (nikoli žbt) + MHD v Berouně. Vše integrované - ne že v Prese lítačka, pak traťovka a pak píčovka..... . Ono mýtus že všichni co jezděj ze 171 dělaj na P-5 je kravina - čím dál víc kanclů vč. dojíždějících je na C (Pankrác, Chodof) a tam už je vlak pomalu srovnatelnej i při jízdě Os (protože jízda přes celou Prahu metrem je pomalá).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 11:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Když už se tak pouštíte do Petra Vlčka, tak se pustím do vás.

Pro zachování skupiny by se muselo buď hnout odjezdem expresu až na nějakých xx,15, nebo přizpůsobit ostatní tratě.

Netvrdil jste mi před časem, že v Plzni je třeba projet od Chebu na Prahu, co nejrychleji, tedy žádné odjezdy 10 a více minut po celé? Odpovím si sám: Byl. Tehdy jsme diskutovali možnost taktu mezi Prahou a Plzní s jednokolejným tunelem z Berouna na Smíchova. Přestaňte už řešit izolovaně jednotlivé linky a sesaďte si to dohromady se všemi vazbami. Přidejte si jaká vozidla má dopravce k dispozici, v jakém počtu. Zauvažujte nad tím, jakou možnost a vůli měnit současný stav má Středočeský kraj a jak se (ne)rozvíjí IDP. Pak se můžeme bavit dál. Pokud se rozejedme neshodou, tak mě to nemrzí, nebude to poprvé a ani naposled.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 12:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu zmiňuje ten tunel, tak na "3. koridor" jsem dal odkaz na budoucí prezentaci tohoto projektu.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.nolimit.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 18:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: ad termín výstavby Beroun-Plzeň: znamená dřívější zahájení výstavby taky dřívější ukončení, nebo se výstavba jen rozplizne do delšího časového úseku (2008-2014?)?

ad expresy Praha-Plzeň: V tomto příspěvku se budu zabývat jen obdobím s (alespoň víceméně) dokončeným koridorem v úseku Beroun-Plzeň. V prní řadě je třeba určit, zda samotná existence expresů je nadřazená konkrétnímu taktovému uspořádání, nebo jestli z taktového řešení jen vyplývá. Dále je třeba určit, které zastávky jsou nezbytné axiomy, a které zastávky mohou vyplynout až z taktového řešení.

Podle mě je existence expresů jasně prioritní, a taktové řešení se musí přizpůsobit. Předpoklad, že úsek Beroun-Plzeň bude dokončen výrazně dříve, než tunel Praha-Beroun, považuju za velmi pravděpodobný. V úseku Beroun-Plzeň budou tedy dlouhá léta ve špičce jen dvě trasy za hodinu, vzájemně posunuté o přesně půl hodiny. Tento fakt způsobí, že bude muset být uzel Plzeň řešen výrazně odlišně, než se doposud předpokládalo. Asi bude nutné vázat do taktového uzlu bezprostředně vázat jen expresy, zatímco ostatní vlaky ze 170 z něj prakticky vypadnou, resp. budou mít jen velmi volnou vazbu. Nezavedení expresu s odůvodněním nabourání taktového uzlu, bych přitom považoval téměř za defraudaci peněz vložených do výstavby koridoru. (Automaticky předpokládám, že dříve nebo později bude ČD (násilím shora) rozsvíceno v otázce tarifu, jinak diskutujeme zbytečně, viz Praha-Brno.)

ad zastávka Plzeň-jižní předměstí: Jde o významnou zastávku v širším centru města. Měly by v ní zastavovat bez vyjímky všechny vlaky, bez ohledu na konkrétní taktový model. Obdoba je u zastávek Praha-Smíchov, Brno-Královo Pole, Hradec-Slezské předměstí, Chomutov-město, Jihlava-město. Opět to může znamenat nabourání dosavadních představ o konkrétním taktovém modelu. Trvalé projíždění této zastávky by ale způsobilo větší škody, než použití jiného taktového modelu. Nejde přitom jen o směr z Prahy, ale i o směr z Domažlic a z Chebu.

ad Hořovice: 1 h takt rychlého vlaku do Prahy považuju za dostatečný, srovnejte s Přeloučí, Roudnicí, Štětím (st.Hněvice). Zahuštění ve špičce na 30 min. klidně může být i stávající autobusovou linkou, tarifně nepropojenou s vlakem. Kdo hodně spěchá a jezdí nepravidelně, si může platit jednotlivé jízdné, kdo jezdí pravidelně nebo nespěchá, může vybrat jedno nebo druhé.
Hustější lokální spojení Beroun-Zdice-Hořovice (na rozdíl od relace Plzeň-Rokycany) je vhodné řešit zpravidelněním a proklady stávajích spojů autobusových linek. Tím odpovídám i na otázku, kde víc vadí neproklady osobáku s rychlíkem, jestli v úseku Beroun-Hořovice, nebo Plzeň-Rokycany.

ad Praha-Příbram: Považuju za lhostejné, zda budou příměstské vlaky Praha-Řevnice od sebe 15-15-15-15 nebo 17-13-17-13. Projíždění zastávek Všenory a Mokropsy ale považuju za neúnosné, už jen proto, že tam ráno už dnes většina vlaků staví. Podle mě po zavedení expresů nebude žádná volná trasa pro přímé vlaky Praha-Příbram. Pak je tedy otázka, k čemu by bylo jejich nynější zavedení na nějakých 5 (?) let, když se pak na dalších 10 (?) let zase zruší.
Jediná možnost, kterou teoreticky vidím, jsou určité investice na odstranění pomalých jízd na trati 172, pak by se i při současných traťových rychlostech 70 do Rudné a 60 z Rudné snad dal stíhat úsek Smíchov-Závodí za 30 taktových minut.

ad nedostatková esa: V činnosti MD vidím v tomto ohledu dvě základní chyby. Za prvé, SŽDC měla už dávno dostat prostředky a pravomoci na provedení (příp. objednání) úpravy zabezpečení přinejmenším na všech hlavních tratích, aby po nich mohly jezdit zahraniční lokomotivy. Zároveň měla SŽDC dostat nůž na krk, že to musí stihnout v konkrétním termínu.
Za druhé, je chyba že všechny objednávky míří automaticky k ČD. Správně by měla být vypsána výběrová řízení, se zahájením plnění v době, kdy už bude zabezpečení tratí upraveno, a do kdy si konkurenti můžou nechat vyrobit (či adaptovat) a homologovat lokomotivy. Tím se sice nevyřeší nedostatek všeho v příštím nebo přespříštím roce, ale zajistil by se dostatek nabídky na období od roku (hádám) od roku 2011.

ad linky v Berounském tunelu: Řekl bych, že čtyři vrstvy rychlé dopravy je moc. Vidím potřebu jen tří pravidelných linek:
1) expres Praha-Plzeň, bez mezilehlých zastávek, 1 h takt
Je nezastupitelný pro rychlé spojení Praha-Plzeň.
2) rychlík Praha-Plzeň (Beroun, Kr.Dvůr, Zdice, Hořovice, Kařez, Rokycany), 1 h takt
Je nezastupitelný pro přijatelně rychlé spojení Praha-Hořovice a Praha-Rokycany.
3) rychlík Praha-Příbram- (Beroun, Kr.Dvůr, Zdice, Jince), 1 h takt
Proklad 2) a 3) zajistí pro Beroun, Kr.Dvůr, Zdice na 30 min.
Pro pravidelné taktové zrychlené osobáky místo nějak nevidím.

ad bus spojení Praha-Blatná: Máte pravdu v tom, že přímá linka Praha-Blatná-Strakonice by pro dotčené kraje mohla být legislativně i z hlediska vyúčtování nezvládnutelné sousto. Kdyby se chtělo, tak by šlo spojovat, dělit, apod. různé spoje různých linek tak, aby vznikla pravidelná, víceméně zastávková, linka Příbram-Březnice-Blatná-Strakonice. V Příbrami by mohly být garantované přestupy na spoje nově zřízených linek Příbram-Praha. I tak by se dalo spojení Blatná-Praha zpravidelnit a zkrátit na dvě hodiny.
Nedělám si ale moc iluze. Racionalizace linkového vedení bez navýšení dotace je hodně náročná jak na přemýšlení, tak na projednání s dotčenými starosty. Většina zaměstnanců eráru má přitom ráda svůj klídek, o zaměstanancích dopravního odboru stč.kraje to platí dvojnásob.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 18:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák: "Uvažovat o přetáhnutí velké většiny lidí dojíždějících denně z Berouna do Prahy je nereálné. A může za to hlavně poloha nádraží v Berouně, které je dost odlehlá. Většina busů dnes vymete Beroun a pak jede po dálnici do Prahy a jízdní době dům-kancelář vlak obecně konkurovat nemůže."

Máte pravdu v tom, že většinu přetáhnout nelze. Hodně by se změnilo zpravidelněním, mírnou úpravou trasy linky C (Jarov-nádraží-sídliště-třída Míru-U Zelených-Wágnerovo nám.-aut.stan.), taktovým navázáním na vlaky z Prahy, a tarifním propojením. Když by se ještě zahustil takt na půl hodiny, tak by pro většinu lidí z "největší berounské noclehárny" byly obě varianty časově srovnatelné.

Pražský bus má totiž šest nevýhod. Za prvé staví na sídlišti jen v jedné zastávce, zatímco MHD k vlaku by stavěla na čtyřech zastávkách. Za druhé, bus jede do Butovic, kde je jen metro B, zatímco vlak na Smíchov na metro B a tramvaje, a na hlavák na metro C. Použitím vlaku by značné části cestujících klesnul počet přestupů v Praze, čímž by se vyrovnal celkový počet přestupů. Za třetí, na bus se stojí před každým nástupem dlouhé fronty, zatímco na nádraží (pokud máte lítačku) do žádné fronty nemusíte. Za čtvrté, naprostá většina busů dělá na Závodí závlek na autobusák, čímž se o pár minut zdrží. Za páté, busy jsou náchylnější k přeplňování, než vlaky. Za šesté, snad se dočkáme doby, kdy budou vlaky jezdit pravidelněji než busy (zatím je to naopak).

(Místy jsem zopakoval Vaše vlastní argumenty, snad mi to odpustíte )
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 18:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: "No tak hlavně že se ušetří když pojede vlak s o pár míň zastávkama a míň lidma z těch zastávek + souběžně bus s pár lidma z těch zastávek."

Vtip je v tom, že ty souběžné busy už jezdí, a jsou převážně nenahraditelné, protože obsluhují víc obcí než vlak. Zrychlení vlaků projížděním vybraných málo frekventovaných zastávek může mít v konkrétních případech svůj význam, třeba že stíhají taktové uzly, nebo že se sjednotí osobáky a rychlíky do jednotného taktu. V případě spojení velkých měst jde o lepší konkurence autobusové a automobilní dopravě. Ani ne tak kvůli těm pár minutám, ale kvůli pocitu, že jedu expresem, který pěkně sviští, a ne vlakem, co staví na každé větší mezi. (Připouštím, že konkurence přijatelným tarifem, čistotou, úrovní služeb a vzdáleností výstupní/nástupní zastávky je významnější.)

"7801 - ze Zdic jede souběžně rychlík, z Hořovic taky. Takže ta frekvence asi bude i z těch zastávek."

Sorry, ale ze třech jmenovaných vsí (Újezd, Praskolesy, Stašov), ležících ve spádové oblasti Hořovic, nenaplníte ani jeden celý školní bus do Berouna, natož tři. Abyste naplnil celý bus, tak by musely přestoupit na berounské školy všechny děti od 10 do 19 let, což je nesmysl.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 18:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

oprava předchozího příspěvku: V úseku Beroun-Praha budou tedy dlouhá léta ve špičce jen dvě trasy za hodinu, vzájemně posunuté o přesně půl hodiny. Tento fakt způsobí, že bude muset být uzel Plzeň řešen výrazně odlišně, než se doposud předpokládalo.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 18:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Dle prohlášení o dráze to má být následovně:
- Optimalizace tratě Beroun - Zbiroh 09/2008 08/2012
- Optimalizace tratě Zbiroh - Rokycany 10/2008 10/2013
- Modernizace tratě Rokycany - Plzeň 01/2009 12/2014
- Průjezd uzlem Plzeň 01/2009 12/2012

Termíny většiny staveb se mi zdají být neúměrně dlouhé, ale rozkopanost odhaduju na 5 až 6 let, rychlejší to asi celé nebude.

Co se týká expresů a řešení taktu v době bez tunelu ale s hotovou 170 se nebudu dohadovat, zda je nutností expres, nebo zda by vadily 2 zastavení navíc (Hořovice a Rokycany), v tomto období (pokud nastane na nějakou delší dobu) se bude jezdit Praha - Plzeň se SJD 90 minut a z hlediska vazeb v Plzni a v Praze by 4-5 minut ztracených zastavením v Hořovicích a Rokycanech nemuselo vadit, ale konkrétně bude záležet na jízdních dobách a taky dost na tom, zda už v té době bude přepnut uzel Plzeň na půl nebo ne (přepnout na půl a pak zase na pár let přepínat zpět na celou je blbost).

Po dokončení tunelu bude opět záležet na jízdní době Wilson - Plzeň hl. n., SJD 60 minut by měla určitě vyjít se zastavením na Smíchově, zda se případně vejde ještě jedno zastavení je otázkou a kromě příslušných zaměstnanců SŽDC to asi nikdo neví.

Asi bude nutné vázat do taktového uzlu bezprostředně vázat jen expresy, zatímco ostatní vlaky ze 170 z něj prakticky vypadnou, resp. budou mít jen velmi volnou vazbu. Nezavedení expresu s odůvodněním nabourání taktového uzlu, bych přitom považoval téměř za defraudaci peněz vložených do výstavby koridoru.

Více néně souhlas, vzhledem k posunu u Prahy o 30 minut by vlaky dojížděly do Plzně chvíli po sobě, takže to tak nevadí a ostatní směry z Plzně neovlivňuje.

Za prvé, SŽDC měla už dávno dostat prostředky a pravomoci na provedení (příp. objednání) úpravy zabezpečení přinejmenším na všech hlavních tratích, aby po nich mohly jezdit zahraniční lokomotivy. Zároveň měla SŽDC dostat nůž na krk, že to musí stihnout v konkrétním termínu.

V prohlášení o dráze na stránkách SŽDC je interoperbilita koridorů navržena v horizontu (po paměti) 2011.

Vozit tunelem za mnoho miliard jen 3 páry rychlých vlaků za hodinu považuju za plýtvání zase já. Proč nutit lidi přestupovat? Proč nemít 30 minut takt do Hořovic, tedy proklad R a zrychlený osobák, který umožní spojení s Prahou i pro jiné?

Co se týká Jižního předměstí, tak se ptejte spíše Tomáše Záruby. Osobně vidím 2 možnosti křižování na PlChu 1) Plzeň - Stříbro - Planá - dvojkolejka u Chebu, což je potvrzení předkoridorových JD, 2) Plzeň - Milíkov - Mariánky - Cheb, jak to navrhuje a výpočty (věřím, že věrohodnými) má podložené Tomáš Záruba.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 19:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neodpustím si dloubnutí:

Tento fakt způsobí, že bude muset být uzel Plzeň řešen výrazně odlišně, než se doposud předpokládalo.

Vy víte, co se předpokládalo?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 19:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak je tedy otázka, k čemu by bylo jejich nynější zavedení na nějakých 5 (?) let, když se pak na dalších 10 (?) let zase zruší.
Jediná možnost, kterou teoreticky vidím, jsou určité investice na odstranění pomalých jízd na trati 172, pak by se i při současných traťových rychlostech 70 do Rudné a 60 z Rudné snad dal stíhat úsek Smíchov-Závodí za 30 taktových minut.


Třeba proto, aby se jimi dalo řešit Praha - Beroun co nejdříve a aby se aspoň částečně osekalo tahání prázdných vozů za Plzní. Pořád je mi záhadou u kolika vlaků týdně je třeba mezi Plzní a Chebem 8 vozů, když i v pondělí ráno u Prahy těch 8 vozů postačuje.

Úvaha s průjezdem po hrbaté není úplně hloupá, zvlášť když by se to zkombinovalo s těsným přípojem v Berouně na vlak od Plzně. Kdo by chvátal, by si přestoupil.

Mimochodem jste se nevyjádřil k tomu zkrácení panťáků do Karlštejna.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3818
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 21:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznámek:
1) S tou interoperabilitou koridorů bych v brzké době moc nepočítal. Tohle zrovna vidím (nikoliv z politického, spíš z technického hlediska) docela černě.
2) Ten Cheb je mi také záhadou, když na Domažlice a Klatovy stačí 5 vozů (často s rezervou).
3) Na hrbaté bude podle mě problém s kolizí s osobáky do Nučic.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 22:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na hrbaté bude podle mě problém s kolizí s osobáky do Nučic.

Ještě se případně dá jezdit po 171 pásmově, tedy Smíchov - Řevnice průjezd a pak zastavovat do Berouna všude. Tím se dá v půlhodině získat jedna relativně rychlá trasa. Záleželo by pak na řadě okolností, tedy především na tom, jak moc posunutě by se přijíždělo z Příbrami a z Plzně. Za jistých okolností se může stát, že takto budou pásmovat třeba i pomalé rychlíky od Plzně.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 09:58:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním pár drobností:
1) Bude dost záležet na tom, kdy se bude dělat Smíchov - Wilson. Přes Krč nevěřím systémovým 90 minutám do Plzně ani s hotovým koridorem z Berouna do Plzně a projetím všeho.
2) Na systémových 90 minut Pha-Plz vůbec nemusí dojít za předpokladu, že bude uzel Plzeň přepnut dříve na půl.
3) Návrh taktu z dílny SUDOPu, který je třeba ale brát s rezervou (= po tom, co předvedli v jedné z předchozích verzí KDPK, nevěřím příslušným pánům ani nos mezi očima ) je na straně 60 tohoto pdf (pozor má to mnoho MB a otevírá se dlouho). Každopádně to umožňuje si udělat jakousi představu o jízdních dobách.
4) Celé tyto dohady by byly zbytečné, kdyby se koridor na Plzeň postavil tak, aby se stihlo se SJD 60 minut stavět v Berouně, Hořovicích a Rokycanech. Pak by bylo možné mít do Plzně jednovrstvou dálkovou obsluhu s polovičním taktem, což by bylo pro Plzeň (myšleno město) vhodnější než 2 vrstvy dálkové po hodině. Ještě jsem nikde neviděl rychlosti na horní rychlostníky, ale moc nevěřím tomu, že to vyjde.
5) Na to, že je lepší prokládat osobák a rychlík raději u Plzně než u Berouna, se dá kontrovat tak, že proklad u Berouna umožňuje spojení z osobákových zastávek do Prahy s přestupem v Berouně. Plzeň - Rokycany bude třeba zahustit na půlhodinu, což by mělo stačit i osobákem neb ten oproti rychlíku navíc zastaví jen třikrát (Doubravka, Ejpovice, Klabava). I z hlediska pochybného systému vlkm se něco ušetří zkrácením trati, byť část/většina z toho padne na protažení radnické lokálky.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 10:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Ten Cheb je mi také záhadou, když na Domažlice a Klatovy stačí 5 vozů
Napadá mě jediné: snaha omezit manipulace se soupravou v Plzni, neb dlouhý pobyt v Plzni není kvůli manipulacím, ale jako vyrovnávací na zpoždění z PlChu.

Ještě k Lysé a prstencům:
Možným důvodem, proč Lysou řadit do prvního prstence je to, že se do Lysé dají provézt čtyři osobáky a a mezi nimi čtyři rychlé trasy za hodiny, což např. na 171 odpovídá Řevnicím a ne Berounu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. února 2008 - 10:35:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké manipulace se soupravou v Plzni? 18,16 z Prahy bejvaj i prázdný kupé, krom pá a ne to není víc než 2 ks na kupé v průměru. Takže sestava A+BDs+4xB by zajisté stačila když na Klatovy stačí i míň.

Bručoun:
souběžnej bus dnes je, ale v podobě 3-6x denně kladiva. Buď by se musel dost posílit nebo vysvětlit dotčeným obcím že místo vlaku 60/120 jim ten dnešní bus stačí (a o víkendu nic nepotřebujou).
Kde by se vázal bus Hořovice - Beroun na vlak? Asi nikde protože to kloudně nejde = vázal by na páteřní bus linku Hořovice - Praha. Takže na 170 "koridoru" pak zůstane Ex po hodině (ale v čem když by i ve špičce stačila 611/612 DB...) + rychlík o třech vozech (protože ochuzený o substrát ze souběžného páteřního busu).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 10:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
To je pravda, posilují se o 1 vůz jen některé vlaky v pátek a v neděli, na zbytek to v pohodě (s velkou rezervou) stačí. Pak už je jen možností, že je souprava naddimenzována kvůli plánovanému zastavování jako osobák na PlCHu v době výluk. Opravdu nevím.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. února 2008 - 14:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty soupravy takhle jezděj už léta, bez zastavování na PlChu. Několikrát v kladiva jeto R lehce po 14 z Chebu a víc než 5 ks v zadním B nikdy nebylo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. února 2008 - 16:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: dík za info o harmonogramu koridoru.

"zda je nutností expres, nebo zda by vadily 2 zastavení navíc (Hořovice a Rokycany), v tomto období ... se bude jezdit Praha - Plzeň se SJD 90 minut a z hlediska vazeb v Plzni a v Praze by 4-5 minut ztracených zastavením v Hořovicích a Rokycanech nemuselo vadit .... přepnut uzel Plzeň na půl nebo ne (přepnout na půl a pak zase na pár let přepínat zpět na celou je blbost). "

Chtělo by to vzít v potaz, že více než 3/4 lidí jezdí z Plzně (plzeňského kraje) jen do Prahy, a pouze necelá 1/4 (spíš ještě méně) bude v Praze přestupovat na jiný vlak. Z hlediska většiny cestujících je tedy úvaha typu "JD 1:05 je totéž jako 1:25" naprosto scestná.

Až bude koridor Be-Plz, tak bude třeba na jedno zastavení počítat v průměru tak 2-3 minuty, protože se bude zastavovat z větší rychlosti. Rozdíl mezi jednovrstvým rychlíkem (Beroun, Zdice nebo Zbiroh, Hořovice, Rokycany) a bezzastávkovým expresem bude okolo 10 minut. To už je pro pohodlí většiny cestujících významný rozdíl.
Tato úvaha, spolu s lidnatostí spádového území Plzně, pro mě byla spouštěcím momentem úvahy o nutnosti dvouvrstvé dálkové dopravy Praha-Plzeň obdobným způsobem, jako je to na trase Praha-Ústí.

Viděl bych to na potřebu přiměřeně těsných vazeb v Plzni a libovolně volných vazeb v Praze. Dočasné přepínání uzlu, pokud by mělo být na méně než 10 let, bych viděl jako vyloženě kontraproduktivní. Nejen kvůli Plzni, ale taky kvůli nežádoucímu množství změn v oblasti Beroun-Hořovice.

"vzhledem k posunu u Prahy o 30 minut by vlaky dojížděly do Plzně chvíli po sobě, takže to tak nevadí a ostatní směry z Plzně neovlivňuje."

Pokud bude Ex bezzastávkový, a R bude stavět BE, KD, ZDI, HO, ZBI, RO, tak bude rozdíl v jízdních dobách okolo 13-15 minut, čili dojezdy do Plzně budou od sebe cca 15-17 minut. Když bude Os -Zbiroh-Rokycany-Plzeň mít přesný proklad vůči R v Rokycanech, tak by při rozdílu jízdních dob vůči rychlíku cca 5-7 min. dojížděl do Plzně asi 35-37 min. po rychlíku. Když by Ex dojížděl do Plzně v xx,55, tak R dojede cca v xx,39 a Os v xx,15. Analogicky odjezdy z Plzně Ex xx,05, R xx,21, Os xx,45. Pokud má R fungovat jako přiměřeně rychlé spojení Praha-Rokycany, tak bych ho rozhodně víc nezpomaloval. Holt by v "předtunelové době" byla vazba z Rokycan do plzeňského uzlu byla hodně volná, nějakých 20-25 minut.

V té souvislosti mě napadá, že by Ex mohl před dokončením tunelu zastavovat v Rokycanech, kvůli síťové vazbě do uzlu Plzeň , kvůli půlení intervalu také v Berouně. Kvůli jakž takž jízdní době projíždět Hořovice, protože tam ten hodinový interval opravdu stačí (velikost Hořovic je asi 1/2 Rokycan a 1/4 dvojměstí Beroun-Králův Dvůr). R by pak mohl zastavit také v Holoubkově a Mýtě, čímž by se i tam rozpůlil interval, a vzájemý posun vlaků by zůstal stejný. Pokud by byl R takto couravý, tak se můžou v Hořovicích rozlomit ramena osobáků (nebo tam udělat dlouhý prostoj cca 10(?)min.), čímž by se dosáhlo návaznosti mezi Ex a Os v Berouně, i prokladů jak v úseku Beroun-Hořovice, tak Zbiroh-Plzeň.

"Celé tyto dohady by byly zbytečné, kdyby se koridor na Plzeň postavil tak, aby se stihlo se SJD 60 minut stavět v Berouně, Hořovicích a Rokycanech."

Podle mě příliš taktově-síťový přístup. Časté zastavování lidi otravuje. Část vlaků pojede z Německa, někdo pojede i do Brna nebo do Ostravy,... Když už další zastávky, tak bych radši přidal nějakou zastávku mezi Plzní a Domažlicemi. A v každém případě jako povinné jižní předměstí.
To, co navrhujete je, jako kdyby nejrychlejší vrstva vlaků Praha-Pardubice zastavovala Pečky, Kolín, Přelouč.

"Ještě se případně dá jezdit po 171 pásmově, tedy Smíchov - Řevnice průjezd a pak zastavovat do Berouna všude. Tím se dá v půlhodině získat jedna relativně rychlá trasa."

Myslím, že ne. Pokud uvažuju ve špičce 4 plně zastávkové vlaky Praha-Řevnice za hodinu, mezi ně dvě rychlé trasy za hodinu, dvakrát za hodinu díru pro protažení nákladu přískokem ze stanice do stanice, tak už neproklouzne ani myš, natož třetí rychlejší vlak.

ad Karlštejn: nekreslil jsem si to, čili nevím, zda by se ušetřila souprava. I kdyby ne, tak ve špičce bývá oběh panťáků dost našponovaný, takže by delší prostoj každého druhého vlaku v Karlštejně nebyl na závadu. Ve chvíli, kdy budou jezdit z Prahy do Berouna rychlé vlaky po 30 minutách, tak je půlhodinový takt panťáků až do Berouna rozmařilým plýváním. Kvůli těm pár lidem nemá cenu opotřebovávat soupravu, spotřebovávat elektriku, sjíždět koleje,...


Petr Vlček: "souběžnej bus dnes je, ale v podobě 3-6x denně kladiva"

Byla řeč o hlavně konkrétních obcích (Praskolesy, Stašov, Svojkovice, ..)

Ve Svojkovicích staví ve všední den více než 20 párů spojů a několik o víkendu.

V úseku Zdice-Žebrák i Žebrák-Hořovice jezdí ve všední den asi 30 párů spojů , v úseku Hořovice-Praskolesy necelých 20 párů spojů, něco jezdí i o víkendu. V úseku Kr.Dvůr-Zdice jezdí asi 70 párů spojů ve všední den, a asi 15 o víkendu.

V obou případech by se racionalizací linek a spojů dal zavést kvalitní systém autobusové dopravy, který by plně nahradil zastavení vlaku, vylepšil intervaly oproti dnešku, a přitom vystačil se současnými buskm.

Vzhledem k tomu, že rychlou dopravu Praha-Hořovice je žádoucí vést vlakem, tak by se dalo uvažovat o sloučení sloučení linek C19, C21, C40, C41, C42, většina C10, část C20, část C32, část A31, část 470820, do jediné linky Praha-Hořovice. Měla by v prokladu dvě varianty a dvě podvarianty trasy: Praha-Žebrák-Hořovice a Praha-Praskolesy-Hořovice. U varianty pře Žebrák podvarianty buď přes Hředle, nebo přes Chlustinu, vždy přes Tlustice. Jízdní doba všech variant stejná. Interval vzniklý prokladem všech variant a podvariant by mohl být 7-8 min. v ranní špičce, 30 min. v sedle, 15 min. v odpol.špičce, 30 min. večer, a 1 hod. o víkendu. A ještě byste možná některé buskm ušetřil.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 17:05:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Tak se pomalu blížíme.

JD 1:05 je totéž jako 1:25

I těch je 1:05 je SJD 90 minut z hlediska přípojů. Já nerozporuju, že se JD bude postupně krátit, ale říkám, pod co je reálné se v jakém období dostat. A bez tunelu budeme na hraně těch 90 minut a bude rozhodovat, zda ještě nebude přepnutý uzel v Plzni, zda bude hotovo Wilson - Smíchov a zda budou už ostatní tratě v plzeňském uzlu připraveny na těsnější skupiny v Plzni, což může a nemusí být problém zejména s rychlíky ze 190. Budou-li splněny tyto 3 podmínky, tak je reálné jezdit z hlediska přípojů se SJD 90 minut, jinak spíše ne.

Mimochodem přepnutí Plzně, znamená posunout o 30 minut rychlíkové takty na 170, 220, 190, 225, 240 a 250 čili ve značné části republiky.

Vzhledem k tomu, že u rychlé vrstvy jedoucí do Plzně uvažujete o dočasném zastavování v Berouně a Rokycanech, nechápu, proč vám vadí případné třetí zastavení v Hořovicích. Bavíme se tu o jízdné době necelých 90 minut, budou tam ty 3 minutky tak rozhodovat nebo bude rozhodovat kvalita služeb a tarif? V případě překopání R na 200 mnou zmíněným způsobem je možné Zdice a Zbiroh projet. Čili jsme stále na 3 zastaveních a řešíme, zda stavět 2x nebo 3x. Stojí ty 2-3 ušetřené minuty za to zavádět navíc vrstvu vlaků? Pokud budou ty minutky chybět tomu stíhat uzel v Praze, tak se o tom bavme, pokud bude jasné, že uzel nevyjde a půjdeme těsně přes 90 minut (např. by se jedzilo přes Krč), tak nevidím důvod projíždět. Nebo snad považujete 90 minut za magickou hranici, kdy lidi opustí auta a půjdou riskovat loterii na již v té době neudržované 171?

Podle mě příliš taktově-síťový přístup. Časté zastavování lidi otravuje. Část vlaků pojede z Německa, někdo pojede i do Brna nebo do Ostravy,...

Jsem přesvědčen o tom, že 2-3 zastavení mezi Prahou a Plzní za přepokladu dostatečně krátké jízdní doby nevadí. Viz zde před časem zmíněný argument, že někdo jezdí z Ostravy do Prahy autobusem, protože ten nikde nestaví a už dotyčnému nevadilo, že je o nějakou tu hodinu pomalejší než vlak.

Neboli radší spojení 2x za hodinu s pár zastaveními, než spojení jen jednou za hodinu, ale o pár minutek rychleji.

180 bude do budoucna snad směrovat ke zpomalení rychlíků a jejich naplnění vnitro frekvencí, bojovat do Německa s D5 není úplně ono, zvlášť, když trať vede tak, jak vede.

dvakrát za hodinu díru pro protažení nákladu přískokem ze stanice do stanice

Takže ta díra tam je a jde jen o to, zda v ní pojede náklad nebo pásmově zastavující vlak osobní dopravy. To, že případně nezbudou trasy pro náklady je věc druhá, ale myslím, že s jedním předjetím mezí Radotínem a Řevnicemi by se měly protáhnout.


ad Karlštejn:
Takže jste přesvědčen o tom, že pro údolí Berounky stačí přípoje v Berouně jen v jedné z půlhodin? Já o tom přesvědčen nejsem, ale nerozporuji.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.166
Odesláno Středa, 20. února 2008 - 17:51:49    Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi , vykašlete se už na 170/171. Do finále rekonstrukce je to pasé a potom kdo ví co bude. Jaké budou trendy , kam se dostane IAD či busy , kde budou ceny nafty či elektřiny atd.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. února 2008 - 23:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vzhledem k tomu, že u rychlé vrstvy jedoucí do Plzně uvažujete o dočasném zastavování v Berouně a Rokycanech, nechápu, proč vám vadí případné třetí zastavení v Hořovicích.)"

Malý historický exkurs: V dobách "před ROPIDem" se z Hořovic do Prahy jezdilo přímými osobáky. Ve špičkách byly mírně zrychlené, projížděly většinu zastávek v úseku Smíchov-Řevnice a Popovice. Ropid je nechal zrušit, čímž vznikla potřeba zastavení rychlíků v Hořovicích.
Když půjdu do ještě vzdálenější historie, tak značná část rychlíků stavěla jen Zdice a Rokycany.
Zastavení v Hořovicích je jen nouzovka v situaci, kdy byly zrychlené osobáky z moci úřední zakázány, a ještě rozlomena ramena.

Srovnání s jinými městy velikosti Hořovic jsem psal včera nebo předevčírem.

O čistě jednovrstvé dálkové dopravě po dostavěném koridoru Beroun-Plzeň mě nemůžete přesvědčit žádnými argumenty.
Za samou mez přijatelného bych považoval toto řešení:
1) "rychlý rychlík" zast. nejvýš Beroun, Rokycany. Do této vrstvy by patřily vlaky Praha-Německo a Praha-Cheb
2) "pomalý" rychlík zast. nejméně Beroun, Zdice, Hořovice, Rokycany
Tyto vlaky by měly podobné jízdní doby a mohly by jezdit v prokladu. Výhodou je, že jsou oba použitelné pro cesty Praha-Plzeň, nevýhodou, že jste hodil přes palubu Zbiroh a částečně Královák. Celodennímu hodinovému taktu všech Vámi uváděných vrstev rychlé dopravy kvůli přílišné nákladnosti nevěřím.

jste přesvědčen o tom, že pro údolí Berounky stačí přípoje v Berouně jen v jedné z půlhodin?"

Jsem. V tomto směru vidím podstatný rozdíl mezi Berounem na jedné straně, a Benešovem, Kolínem i Nymburkem na druhé straně. Z Peček je zřetelná spádovost do Kolína, ze Sázavy a Čerčan spíš do Benešova, z Lysé je spádovost rozdělena oběma směry. Řevnice oproti tomu zřetelně spádují do Prahy. Karlštejn, Třebaň a Srbsko jsou jen průměrně velké vsi, z kterých se dojíždí oběma směry. Srovnejte to se stejně lidnatými obcemi Broumy, Kublov a Svatá, pro které je Beroun hlavní spádové město, a odkud jezdí za celou ranní špičku do Berouna 3 busy (zhruba po hodině), a v odpolední špičce pouhé 4 busy zpět (zhruba po 1 až 1,5 hodině).

"Takže ta díra tam je a jde jen o to, zda v ní pojede náklad nebo pásmově zastavující vlak osobní dopravy."

Jen teoreticky, prakticky ne. Kvůli dvěma rychlým trasám musíte vychýlit couráky na takt 17-13-17-13, kvůli dalším už byste musel rychlíky zpomalovat. Což na už tak pomalé 171 není žádoucí. A hlavně, kdybyste trať vytížil takhle do mrtě, tak Vám stačí v 5 ráno chytit u jediného vlaku 10-minutovou sekeru, a budete až do 9 hod. jezdit se zpožděním 10 min., protože na bábobloku to nedoženete. Při větším zpoždění více vlaků by systém zkolaboval.
Další věc je, že některé náklady pojedou pomaleji než panťák, takže by ve 13 min. díře asi nestihly projet z Radotína až do Řevnic, čili musely by uhnout v Dobřichovicích, a tam trčet celou hodinu aby se mohly postrčit dál. Podle mě je krajně nežádoucí takhle paralyzovat nákladní dopravu.
Vůbec bych se nedivil, kdyby z Carga (či jak se to bude v roce 2014 jmenovat) řvali, že i dvě rychlé trasy osobáků každou půlhodinu po celý den jsou moc, že se tam nemůžou se všemi náklady protáhnout.
Pokud by měly rychlíky Praha-Příbram vysokou politickou prioritu, tak bych kvůli nim radši zrušil osobáky Praha-Nučice, než abych honil po hrbaté těžké náklady.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. února 2008 - 23:44:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doplnění ad Karlštejn: možná, že při půlhodině rychlých vlaků Praha-Beroun je pro Karlštejn půlhodina vůbec zbytečná, že by půlhodina ve špičce stačila z Prahy jen do Třebaně.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 10:04:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Chlapi , vykašlete se už na 170/171. Do finále rekonstrukce je to pasé a potom kdo ví co bude.

Jasně, úplně tam vidím ten ironický podtext: Kdo to má číst.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.166.63
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 14:42:11    Odkaz na tento příspěvek  

Křižování na 170 za Plzní mi reálně vychází spíš Svojšín/ML (ještě nejspíš s nutností postavit kus druhé koleje směr Milíkov), protože Milíkov/ML se podle mne nemůže stihnout...
ale je nutný značný posun odjezdů:
hypotetický R r. 2020:
Pha hl.n. 02 - Pha-Smíchov 07/08 - Beroun 24/25 - Hořovice 35/36 - Rokycany 47/48 - Plzeň hl.n. 58/01 (-Plzeň jižní 03/03??) - Stříbro 23/24 - Svojšín 31/32 - Planá 49/50 - Chodová Planá 54/54 - ML 59/01
s Milíkovem v 30 vychází Svojšín 34/35 a to na ML v celou prostě nestačí
od r. 2012 nutný odjezd po půl z Prahy, třeba
Pha hl.n. 40 - Pha Smíchov 47/48 - Beroun 17/18 - Hořovice 28/29 - Rokycany 40/41 - Plzeň hl.n. 58/01 a dále stejně
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 15:44:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec:
protože Milíkov/ML se podle mne nemůže stihnout

Tomáš Záruba tvrdí, že to i se zastavením ve Svojšíně na horní rychlostníky vyjde. Bez nich to prý příčetně vyjezditelné nebude.

od r. 2012 nutný odjezd po půl z Prahy, třeba
Pha hl.n. 40 - Pha Smíchov 47/48 - Beroun 17/18 - Hořovice 28/29 - Rokycany 40/41 - Plzeň hl.n. 58/01


Nechci se vás dotknout, ale
1) Myslíte, že 58 km (pravda přeložkami, o jejichž finální podobě není téměř nic známo, se něco zkrátí) z Berouna do Rokycan se s jedním zastavením dá zajet za 23 minut? Pokud by se trať zkrátila na 53 km, tak uvažujete průměrnou rychlost 138 km/h. Bude-li traťová do 140 km/h, tak se to nedá zajet ani letmo, natož se zastavováním a nějakými přirážkami na stabilitu jízdního řádu. Nikde jsem nečetl, že by se počítalo se 160 km/h pro klasiky. Na horní rychlostníky to sice může být rychlejší než 140 km/h, ale nikde jsem tyto rychlosti dosud neviděl.
2) Díval jste se na mnou zmíněný harmonogram staveb? Nemyslím, že toho bude v roce 2012 tolik hotovo.
3) Rokycany - Plzeň asi uvažujete ještě přes Chrást, ale s kratší JD než dnes. Proč?
4) Budeme si už v té době moci dovolit užší skupiny v Plzni? Tedy povede se zkrátit rychlíkovou JD Nepomuk - Plzeň tak, aby většina času na přestup v uzlu připadala trati 190 a tedy na trati 170 nemusel být v uzlu pobyt? Zkrácení přestupu může pomoci i vybudování východního podchodu v Plzni, ale nejsem si jist, zda se s ním vůbec počítá.

hypotetický R r. 2020:
Pha hl.n. 02 - Pha-Smíchov 07/08 - Beroun 24/25 - Hořovice 35/36 - Rokycany 47/48 - Plzeň hl.n. 58


JD v obou modernizovaných úsecích se dají odhadnout celkem dobře, byť ejpovickými tunely navrhujete profrčet rychleji než bylo dosud všude prezentováno, tj. zkrácení JD mezi Plzní a Rokycany o 8 pro klasiky a o 10 minut pro klopidla. Uvažme, že v tunelu může místo 160 km/h už být 200 km/h, ušetřímě tím 2 minuty mezi Plzní a Rokycany? Nepočítal jsem, ale nezdá se mi to.

Rychlost prostředního úseku jsem už zmiňoval.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 15:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nestačila by půlhodina jen do Řevnic? Možná jen do Břichovic? Pokud by se protáhl PIDibus z Mořiny přes karlštejn do Srbska tak třeba i jo - lepší než žbt.

Když už jezdí/bude jezdit tolik busů Hořovice - Praha tak naco vůbec vlak?

Většina rychlíků kdysi stavěla jen Zdice a Rokycany - no to ano. Kolikže to ale bylo párů? Nějakých 8, z toho 2x "expres" NSR, jeden poštovní nočník. Tehdy se jezdilo běžně osobákama i Praha - Plzeň nebo Praha - Tábor. Byla úplně jiná doba. Mimochodem PID zast. v KD a Popovicích jsou asi jedny z mála (nepočítám obskurnost typu Zásmuky nebo Močov) kde se proti předplyšáku dost výrazně snížil počet vlaků (jasně, zanikly železárny a pod.).

Do ukončení koritorizace fakt nemá cenu nad ničím uvažovat a jen doufat že neveme kramle veškerej substrát (viz 221).
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 16:32:21    Odkaz na tento příspěvek  

Rychlosti v úseku Praha Smíchov - Plzeň podle stavu dokumentací ke konci roku 2005 (tj. vesměs podle přípravných dokumentací, projekty jsou novější) publikoval investor v jednom sborníku:

Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3829
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 18:16:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba tvrdí, že to i se zastavením ve Svojšíně na horní rychlostníky vyjde.

Doufám, že nám také Tomáš Záruba koupí na to příslušná vozidla...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 18:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba předpokládá, že v roce 2016 už B r.v. 197X v provozu nebudou, resp. na koridory už něco bude (snad mají mít horní rychlostníky i ty německé vozy, nebo se pletu? - no i kdyby, B se musí modernizovat a Bmz nakupovat, neb jinak to prostě nejde už kvůli kultuře cestování). A 361/380 v počtu větším než malém taktéž (i kdyby v nejhorším 362, ale pak by mohl být problém Praha-Plzeň).
Já nic kupovat nehodlám, ale možná že nějaký z dopravců ano. :-)

Milíkov - ML těsně (tedy z hlediska kritické vaty, jinak celkem v poho) vyjde, pokud mám správné podklady. Klíčem je projet Chodovou Planou, tedy přesně řečeno nádraží takto pojmenované. Dvojkolejku by to chtělo spíš Stříbro - Milíkov pro možnost dojet z TC až sem (překáží protisměrný rychlík), čímž odpadne zastavení ve Svojšíně a tedy poslední zbytky napjatosti zde. Stejného efektu lze dosáhnout zrychlením Bor - Svojšín pod 14 minut (cca TR 80 km/h), ale navenek půjde o zrychlení jen pro relace TC apod. - Stříbro. Aneb síťové uvažování v praxi... :-)

P.S.: Čas mám zcela výjimečně, reagovat můžu zase až někdy.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2014
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 21:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebaň spáduje i s lokálkou velmi výrazně do Prahy. Karlštejn a Srbsko nevýrazně, ale taky do Prahy. Vím to z praxe.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 21:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A turisticky spáduje naprosto celá trať 171 výrazně do Prahy, a to i v pracovní dny mimo prázdniny.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 23:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"hypotetický R r. 2020:
Pha hl.n. 02 - Pha-Smíchov 07/08 - Beroun 24/25 - Hořovice 35/36 - Rokycany 47/48 - Plzeň hl.n. 58"


Jakou počítáte délku berounského tunelu a jakou uvažujete rychlost? Mně vychází při 28 km a 160 km/h nějakých 13 min.


Nejvíc by mně zajímalo, jak se bude přestupovat v Praze a v Plzni, jestli budou vlaky ze všech směrů přijíždět v xx,58 a odjíždět v xx,02 ... Za 3-5 minut se dá přestoupit ve Zdicích a ne v Plzni.
Tímhle způsobem se přeložit křižování z Katovic do Strakonic podle mě nedá ani po úpravě trati, protože zase bude dojezd v nějakých xx,58.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3831
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 23:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to si Tomáši docela fandíte.
380 budeme rádi když budou v tom počtu 20 ks a brázdit zejména I.koridor, trasu do Ostravy případně na Budějovice.
Bimz sice na Vvýj. vyhovují, ale celá uvažovaná dodávka postrádá jeden důležitý element, kterého si je jistě vědomo i GŘ ČD, a který bude limitujícím faktorem dotčených vlaků. Přijdete na něj?
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 23:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"... Třebaň spáduje i s lokálkou velmi výrazně do Prahy. Karlštejn a Srbsko nevýrazně, ale taky do Prahy. Vím to z praxe."

... což myslím nijak nemluví proti ukončení části ptg v Karlštejně, případně Třebani.


"Když už jezdí/bude jezdit tolik busů Hořovice - Praha tak naco vůbec vlak?".

Vy byste jezdil z Hořovic do Prahy busem s JD 1:05 až 1:10 do Butovic? Ty busy musí existovat kvůli cestám z Hořovic a Žebráka do Berouna, z Berouna do Prahy apod., a k obsluze mezilehlých vsí. Spojení dosud roztrhaných ramen je provozně výhodné, protože dneska jeden bus přijede z Prahy a postupně se vylidňuje, souběžně jiný odjíždí směrem na Žebrák nebo Hořovice, a postupně se naplňuje. Podkrušnohorskými rychlíky taky nikdo nejezdí z Chebu do Prahy.
Rychlé busy z Hořovic do Prahy jsou potřeba tak tři ráno tam a tři odpoledne zpět na rozpůlení intervalu rychlíků.