K-report
 

Archiv do 18. července 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 18. července 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 00:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pro většinu obcí je ku Praze stejně rychlejší autobusem (snad kromě Otvovic)."

Otvovic a Minic. Z téhle části Kralup už je to pěšky na nádraží safra daleko. Do Otvovic ani Minic, žádný bus, pokud vím, nejezdí. Čili mně přijde půlhodinový nepřípoj z/do Prahy po celý víkend a půlku všedního dne dost běsný.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 00:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: aha, a já jsem myslel, že uvažujete křižování v Otvovicích v xx,30 ve špičkách. Celá mi vůbec nenapadla.

Je otázka, jestli může být víc lidí od Kladna směr Ústí a Neratovice, než ze Zákolan, Otvovic a Minic do Prahy. Podle počtu cestujících bych si vsadil spíš na to druhé, podle tržeb spíš na to první.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 00:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"těch 90 lidí,o kterých mluvíte sice odvezou 2-3 busy,ale rád bych věděl,jak vytvoříte racionální oběh jednotek.Nebo elefant pojede ráno do Prahy a odpoledne z Prahy,aby byl vždy plně obsazen???"

Měl jsem na mysli tratě, resp. druhy vlaků, kde i ve špičce jede jede max. 90 lidí. Tzn. v té největší špičce (cca 4x denně) 2 busy místo jednoho vlaku), v sedle, večer a o víkendu 1 bus. To vše v případě, že by to pomohlo uvolnit trať nákladní dopravě.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 01:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad: Ono je to v Hostivici z vlaku na autobus docela kus cesty, což např. za deště není nic příjemného (a obráceně navíc do kopce). Není nadto přestoupit v Hostivici na sousední kolej a v Řepích jsou tramvaje i busy prakticky hned před nádražní budovou.
Jinak koukám, že IDOS nemá přestupní hranu v Hostivici, takže příště budu vyhledávat nadvakrát.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 08:07:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tady bude potřeba najít nejmenší zlo. Nedokážu říci, která vazba je nejdůležitější, ale skoro bych si tipnul, že to do Prahy není. Zatímco do Prahy je atraktivní pro Minice, Otvovice a možná Brandýsek, směr na sever i pro celé Kladno.
Co mě se ale nelíbí je to, že by bylo nutné projíždět některé zastávky. Trend by měl být lidem železnici přibližovat.
A ještě k jízdním dobám: Podobně ulhané jsou mezi Čakovicemi a Neratovicemi. Za 16 minut se to nedá stihnout. Jsou tam sice zastávky na znamení a obrat v zastávkách mezi Čakovicemi a Neratovicemi je minimální, takže projetí minimálně jedné z nich je pravděpodobné, ale jsem zvědav, jak budou fungovat v soupravě 854+053.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 15:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pouze krátce, neboť času není mnoho. K otázkám osobní vs. Cargo nemíním nijak reagovat. Prezentovali jste své názory, jaké také, pamatujte si ho a uvidíme za pár let. Tady by to teď byla (je) diskuze o ničem na dalších 10 dní a na to fakt čas není.

K plné integraci všeobecně je už delší dobu takový problém, že dopravce podmiňuje její rozšíření souhlasem objednatele, neboť jak známo, existence IDS mu ovlivňuje tržby. Třeba Zličín sice je na území Prahy, ale Hostivice jsou již v StK, tedy je požadován jeho souhlas. Z několika obcí kolem Prahy zaznívá podobný požadavek (konkrétně vím o Stratovu, Měšicích, Sázavě a Rudné). Bohužel se StK stále nevyjádřil, a to nijak. Skoro se mi zdá, že je to taková hra o čas....

K trati 093: Variantu křižování Otvovice zase škrtněte, kraj s projížděním obou zastávek po prostudování frekvenčních průzkumů nesouhlasí. Tedy platí situace dle návrhu. Reaktivace Zákolan se též diskutovala, jenže narozdíl od jiných nedávno reaktivovaných stanic zde chybí návěstidla (tak aspoň sdělil provozovatel) a tudíž nelze očekávat, že se to na rok 2009 zvládne (protože by to pro SŽDC byla investiční akce a ta není v plánu a kdo ví kdy se tam dostane a jestli vůbec...). Rychlý přípoj v Kralupech na Prahu by fungoval jen ve špičkách (i když mimochodem - původní představa Prahy byla v předběžné objednávce Pha - Kralupy 30 min. celodenně a celotýdenně, kraj však nesouhlasil s nutností takového opatření), ono totiž taktové systémy někdy někde narazí na podobný systémový problém. Kříž v Otvovicích v půl by zase neměl přípoj na Kladně a vést zvlášť vlaky Kladno - Kralupy a zároveň od všech vlaků z Prahy přípoje nejméně na Ostrovec, částečně až na Dubí, to je jaksi nad finanční možnosti objednatele.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4528
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 16:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
To je škoda (těch Otvovic). Dřetovice nebudu soudit, ale projíždění Vrapic už tu alespoň zčásti bylo a vůbec by mi nebylo proti mysli.
Nj, je to politika. Zda-li pak to tu čte pan kolega Záruba, aby viděl, jak skončí jeho vize.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43611
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 18:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
A na 090 se už nepočítá s osobákem na 4:50 do Prahy namísto stávajícího 9645 (spíš asi návrat tlamy než nutnost půlhodinového intervalu v tuto dobu z Kralup)?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 19:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ono je potřeba obojí a zcela, jinak to nevyjde. Respektive jinak leda Zákolany, ale to je běh na delší trať.

Martin zlivský: Možná by jet mohl. Byla na to připomínka a řeší se.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 19:31:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k posilám:
Ad Hroch:
Dalo by se říci, že se oproti stavu před 4 lety přešlo na systém, že posily vozíme denně (to jsou i ty bE). Má to sice nevýhodu v naddimenzované kapacitě uprostřed týdne, ale už z toho neplyne potřeba posil.

Já bych se té Šumavě z Prahy až tak nebránil, pokud by to mělo šanci jízdní dobou, ale jak do Vimperka, tak do Sušice je to po kolejích zhruba o hodinu pomalejší než po silnici, takže to vidím naprosto černě s výjimkou těch pár, co pojedou po kolejích i s přestupy.

Mimochodem, bus dopravci v trase Praha - Strakonice - Vimperk/Sušice jezdí v pátek, neděli a pondělí více spojů než po zbytek týdne. Např. STTRANS vypravuje v pátek a pondělí (tuším) 2 posilové spoje a jezdí to "rezervní" nebo volné zájezdové busy.

Ad Bručoun a řešení přes Plzeň:
Velmi se obávám, že nebude volná mašina. Esa jsou turnusována na taktové spoje a nikdo nebude držet volné eso na pátečně-nedělní posilu. Kromě toho to buď musíte vést do Plzně jako křídlo např. na nějakém klatovském rychlíku (v zásadě proč ne) a v Plzni rychle úvraťovat (jenže koridorizaci mezi Berounem a Plzní a přestup rychlejší než úvrať a kromě toho je otázka, zda se někde vyhrabe volný plecháč) nebo budete muset rezignovat na přípoje ze všech směrů v Plzni a pak nevím, jak se povede projet z Koterova do Nepomuku (a dost bych se bál, že to moc nepůjde, resp. dopady na regionálku tipuju od "oka" dost velké).
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1655
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 19:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun
ad trať 200:
Na osobácích se uvažují sólo 842. Na JD by se (prý) takto měly vejít i sólo 810.

Důvod, proč si myslím, že 200 na sever od Příbrami (a to nutně se zastavením v Lochovicích, bez něj to nepřipadá v úvahu, ale věřím, že nasazením vhodných vozidel + drobným zrychlením trati by to šlo) by měla být jednovrstvá, je v tom, že 1) osobáky plní cestujícími s výjimkou Lochovic skoro jen rychlíkové stanice (ten zbytek tipuju do 10%), 2) minimálně z Králováku, Lochovic a Jinec by se lidi na denní dojíždění do Prahy našli (na klasu to nebude, ale Desiro po hodině se naplní), 3) umožnilo by to projíždět Zdice na plzeňské lince, 4) hodinový takt mezi Příbramí a Berounem, neb R a Os v návrhu jsou dost bídný proklad, resp. stylem 30-90 (uznávám lépe to nejde), 5) kompletní půlhodinový takt Praha - Beroun (samozřejmě by to chtělo PID nebo SID).

ad vyhrazené pruhy na Strakonické:
No, moc tomu nevěřím, ale rád budu jednou překvapen, pokud na to dojde. Zatím je situace v pondělí ráno loterijní. Většinou to nějak pomalu jede, ale jsou dny, kdy se jede ve stylu traffic waves a to si pak říkám, proč ten bus v Mníšku neuhnul do Řevnic ().
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 19:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
To to vidíme dost stejně. Navíc se domnívám, že pokud bude cargo čekat na skutečně fungujícího nezávislého správce infrastruktury, který bude dělat i "prognózy" rozsahu nákladní dopravy a úměrně tomu upravovat infrastrukturu, tak se toho nemusí dočkat.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 20:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k úvrati v Plzni:
Vzhledem k prehistorickému zabzař je třeba tam mít technologii takovou, aby se pokud možno nekřížily vlakové cesty, takže bych variantu "křídlo na Klatovech" neviděl vzhledem ke konfiguraci kolejiště vůbec reálně. Křídlo na Domažlicích by z hlediska úvrati bylo reálnější, ale vézt sobotní ranní posilu z Prahy ráno v 5:10 nebo v 11:10 je obojí na houby. Tudy nejspíše cesta nepovede.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 21:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:
je to v Hostivici z vlaku na autobus docela kus cesty
Souhlasím. Spíš mě udivuje, že přestupní vazba v Hostivici není podporována. Z Hostivice jede přímý autobus PID na Zličín, k Motolské nemocnici a na Bílou Horu. K nádraží se přitom dá pohodlně dojet a dříve k němu i linka PID 319 jezdila.

Jestli se teď zvýší četnost vlaků Hostivice - Praha-Zličín, tak to bude jenom dobře, na druhou stranu: PID 180 jezdí jenom v kladiva, tj. třeba návštěva v nemocnici o víkendu znamená další přestup a PID 164 na Zličín má o víkendech nepřátelský interval 30 min.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 21:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš mě udivuje, že přestupní vazba v Hostivici není podporována.

Před časem mě taky zarazila neexistence nějaké přestupní hrany, stačilo poslat jeden mail na CHAPS + dopravci a vše bylo do týdne do idosu doplněno. Jenom pánové počítejte s tím, že se CHAPS bude ptát, kolik tam má dát minut.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 10:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Třetí nejfrekventovanější stanicí v úseku Zdice-Příbram je Libomyšl. Ve špičce je sice poměrně dobré autobusové spojení jak do Berouna a Zdic, tak do Hořovic, ale v sedle je souvislá šestihodinová díra, a o víkendu jedou jen dva spoje. Projíždění Libomyšle, to by Vám teda neprošlo.
Zvlášť, když stč. kraj nesouhlasil ani s projížděním Dřetovic a Vrapic. Tam jezdí ještě daleko méně lidí, než v Libomyšli.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 15:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že teď před krajskými volbami se nebude rušit zastavení ani v tom nejposlednějším bodě. A myslím že pokud by se někdo ozval, že nestaví vlaky ve Strakách a jak je to možné, tak by tam zase zastavovat začaly.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 18:16:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zastavení v Libomyšli bych nerušil ani po volbách. Když, tak až po zprovoznění bájného berounského tunelu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 08:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Asi tam jezdím ve "špatné" časy a proto mi přišla Libomyšl slabá. Přesto se mi nějak nezdá, že vy proslulý navrhovatel qedlic s busy na Berounsku a Hořovicku byste si neuměl představit autobusovou obsluhu Libomyšle (zvlášť když by se půlhodinovým taktem zaintegrovaných vlaků Praha - Beroun nějaké ty buskm ušetřily).

Kromě toho by bylo dobré doplnit na časovou osu mezi body "teď" a "po otevření bájného tunelu" jestě bod "zrušení AN Na Knížecí".

Přesto se nepřu a dost možná máte pravdu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 10:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V návrhu na nový GVD jsou posilové pracovní vlaky linky S2 opět ukončeny v Lysé. Čili protažení do Milovic se nekoná.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 11:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"zrušení AN Na Knížecí"

To jsou jen kecy, živené developerskými choutkami starosty Prahy 5 Jančíka. Žádný politik se toho nakonec neodváží.

"neuměl představit autobusovou obsluhu Libomyšle"

Umím si to přestavit. A Vám by opravdu nepřišlo marnotratné vozit každou hodinu téměř prázdný rychlík, a paralelně po dvou hodinách poloprázdný autobus? V těchto končinách je opravdová špička poměrně krátká.
Mmch. nikdy jsem nepsal, že bych chtěl navyšovat autobusovou obsluhu v oblasti. Pouze tvrdím, že se má to obrovské množství km, naježděných busy ročně na Berounsku a Hořovicku, odjezdit s podstatně vyšším užitkem pro většinu cestujících.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1667
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 13:18:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A Vám by opravdu nepřišlo marnotratné vozit každou hodinu téměř prázdný rychlík, a paralelně po dvou hodinách poloprázdný autobus?

Ono by dost záleželo na tom, zda by ten autobus musel jet i při zastavení vlaku v Libomyšli z důvodu obsluhy něčeho jiného (myšleno po onom Vámi navrhovaném překopání linek). V tomto si ale zrovna tady nejsem jist. Podobně by dost záleželo na tom, zda by se díky projetí a vytvoření nějaké vhodné podoby GVD dosáhlo toho, že by nás protažení Os-200 zrychleně do Prahy nestálo vozidlo ani četu navíc, tedy jedna ušetřená souprava výměnou za jeden bus.

Ale jak říkám, nepřu se.

To jsou jen kecy, živené developerskými choutkami starosty Prahy 5 Jančíka. Žádný politik se toho nakonec neodváží.

-aa- před časem někde psal, že pozemky už byly prodány. Tak těžko říct, jak to dopadne. Územní plán jsem ale nehladal, takže nevím, jaký s tím má Praha 5 výhled.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 14:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čelakovičan: Jestli ono to nebude tím, že do Milovic stále ještě dráty nevedou a ani v příštím roce nepovedou. Tedy vypadalo to, že na konci roku 2009 už ano, ale teď ke mně dorazila zpráva, že elektrizace Milovic zase zmizela z plánu SFDI....

Bručoun: Vy podceňujete starostu Prahy 5?!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 14:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

""pozemky už byly prodány"

Myšleno pozemky pod bývalým autobusovým nádražím ČSAD Na Knížecí ,nebo pod současným autobusovým nádražím v terminálu MHD?

Podle katastru nemovistostí je vlastníkem pozemku bývalého AN společnost ČSAD Praha holding a.s. (parcela 5088).
Vlastníkem pozemků současného AN je Dopravní podnik hlavního města Prahy a.s. (parcela 2912) a Hlavní město Praha (parcela 4951/3).

Smlouva o převodu pozemku bez vkladu na katastrální úřad by byla neplatná. Samozřejmě může existovat nějaká smlouva o smlouvě budoucí.

Prodej bývalého AN by "jen" zablokoval možnost budoucí expanze stávajícího nádraží. Na současné AN by neměl mít vliv.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 14:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vy podceňujete starostu Prahy 5?!"

Nepodceňuju, říká se, že schopný všeho. Podařilo se mu zrušit dopravní plochu v platném územním plánu, a dát tam "smíšenou zástavbu. Přesto si myslím, že před z rušení AN Na Knížecí nakonec každý vycouvá, protože téměř neexistuje alternativa. Leda, že by se zrušila tramvajová točna u Smíchovského nádraží.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4530
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 17:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
No nejspíš ano. Psal jsem to jen v tom duchu, že by projíždění Vrapic nebylo nic nového. Ale volby jsou volby...
elektrizace Milovic zase zmizela z plánu SFDI...
Zaplať pánbůh!

Mibl:
Já bych se té Šumavě z Prahy až tak nebránil, pokud by to mělo šanci jízdní dobou...
No dobrá. (Teď už stejně nikdo nezjistí, jak by to dopadlo.)

Např. STTRANS vypravuje v pátek a pondělí (tuším) 2 posilové spoje a jezdí to "rezervní" nebo volné zájezdové busy.
Jen se divím, že existuje autobusový dopravce, který si může držení "kopřiváků" dovolit aniž by mu to někdo hradil.
Křídlo na Domažlicích by z hlediska úvrati bylo reálnější, ale vézt sobotní ranní posilu z Prahy ráno v 5:10 nebo v 11:10 je obojí na houby.
Domažlice jedou z Prahy 5:16 a 9:16 .

Dalo by se říci, že se oproti stavu před 4 lety přešlo na systém, že posily vozíme denně
Pro upřesnění: třeba Úpa nebo Veselí n.M. ano, ale odpadla Jihlava (Znojmo), právě šumavské MR, teď odpadá 1460...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 19:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
No jo, 5:10 + 4 hodiny je 9:10. To je tak když někdo rychleji píše, než počítá.

Ono i na tu Šumavu (Volary) coby křídlo přes Písek snad o letních sobotách a nedělích dojde. Takže uvidíme, jak moc se to naplní. Víc k tomu ale nevím, musíme si počkat na finální JŘ.

Ta bus linka s posilami v pondělí/pátek je tato: http://www.portal.idos.cz/Data/pdf/L370004_080303_68341.pdf
Jak to dělají nevím, ale myslím, že nejsou zdaleka jediní, kdo umí v pátek či pondělí vypravit nějaké spoje navíc.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 19:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
-aa-: "elektrizace Milovic zase zmizela z plánu SFDI..." Hroch: "Zaplať pánbůh!"
A další, kdo věří v rychlou realizaci 5. koridoru. Obávám se, že než dojde na jeho realizaci, tak se případná elektrizace rozpadne. Buď k ní dojde rychle, nebo bude potřeba zavést vlaky Milovice-Praha buď v 854+054+954 ve špičkách zdovojených nebo v klasice s přepřahem případně tahat 471 brejlovcem. Nejsem si jist, že by to vůbec bylo v pravidleném provozu možné.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 19:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
No jo, 5:10 + 4 hodiny je 9:10. To je tak když někdo rychleji píše, než počítá.

Ono i na tu Šumavu (Volary) coby křídlo přes Písek snad o letních sobotách a nedělích dojde. Takže uvidíme, jak moc se to naplní. Víc k tomu ale nevím, musíme si počkat na finální JŘ.

Ta bus linka s posilami v pondělí/pátek je tato: http://www.portal.idos.cz/Data/pdf/L370004_080303_68341.pdf
Jak to dělají nevím, ale myslím, že nejsou zdaleka jediní, kdo umí v pátek či pondělí vypravit nějaké spoje navíc.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 19:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Trať 231 se začne modernizovat nejdříve po skončení prací v úseku Libeň-Běchovice-Úvaly. Čili cca v roce 2012. Ovšem jestli se bude v modernizaci pokračovat z Lysé na Nymburk, nebo Milovice ( nebo obojí?), toť otázka.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4532
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 21:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Na toto téma tu někde (nevím v kterém chlívečku) proběhla před časem dosti plodná debata s kolegy Bručounem a Santsem.
Z té jsem vyvodil své závěrečné stanovisko - buď slušná elektrifikovaná trať až do Boleslavi (5.koridor bych jí neříkal, to je jako "rychlodráha" na Kladno) anebo z Milovic do Lysé busy.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 22:00:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že nadále přibývá počet obyvatel Milovic, je brzká elektrizace tratě Lysá nad Labem - Milovice více než zapotřebí. Mohla by se konečně zřídit také zastávka asi 1 km před konečnou stanicí, která by byla výhodná pro obyvatele modernizovaných prvorepublikových vojenských domů. Busy nic nevyřeší. Pokud se týká tratě až do Mladé Boleslavi, lze předpokládat zahájení výstavby tak za 20 let, až budou dokončeny všechny koridory - 1., 3. a 4. a případně se upraví další důležité tratě - zdvoukolejnění tratě Blažovice - Přerov, elektrizace tratě Brno - Jihlava apod.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. července 2008 - 22:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: z té "dosti plodné debaty" jsem vyvodil též svůj závěr: Vzhledem k tomu, že 5. koridor je v nedohlednu, tak nejvhodnější je elektrifikace v dosavadní stopě. Nemá smysl čekat 20 let. Po zprovoznění bude třeba přeorganizovat courákové linky, například odklonit část osobáků Praha-Nymburk do Milovic, náhradou prodloužit část osobáků od Mělníka až do Nymburka ....

ad kopřivové busy: Realita je taková, že mimo Student agency je prakticky každý dopravce schopen vypravovat garantované posily vlastními silami a vlastními busy. Týká se mj. téměř všech linek Praha-Šumava. Expert je v tomto směru Štáhlich na lince Praha-Sušice. V pátek vozí asi 200% toho, co v úterý a středu. A to už se rozšoupl, a vozí několik spojů každý všední den. Svého času měl v úterý a středu jeden spoj, zatímco v pátek čtyři.
Podstatné je, aby každý výjezd byl zaplacený. Lepší je, když si na sebe nový bus vydělá za více let, než aby průměrný výjezd byl ztrátový.
Mimoto většina dopravců má nějaké busy před vyřazením, které už toho moc nenajezdí. Je skoro jedno, jestli budou jezdit půl roku denně a pak šrot, nebo tři dny v týdnu a šrot až za rok, a tak podobně.
V případě nouze o busy a hodně špatného stavu "šrotů" se to dá organizovat i tak, že se v pátek odpoledne a v pondělí ráno místní linkáč pošle na dálku, a šrot mezitím odjede pár kol na místní lince. V sobotu a neděli má každý dopravce, co jezdí ZDO, busů nadbytek.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 16. července 2008 - 23:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
k Milovicům (i pro Orkyho): Mě se tam nelíbí mj. ten úrovňový "přesmyk" v Lysé (Os do Milovic vs. náklady a Os Všetaty-Nymburk).
Busy stejně budou muset jezdit pro místní obsluhu.

k busům:
Tedy se dá říct, že ČD se zbavením se kopřiváků typu B250 nebo Bt277 opět zaspaly dobu. Super!
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 07:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Já bych se toho úrovňového přesmyku zase až tak moc nebál. Panuje v kruzích drážních odborníků takový mýtus, kterak to zhlaví v Lysé strašně nezvládne. Ano, podle zasmrádlé propustnostní metodiky z let dávno minulých to skutečně bude problém. Jenže realita bude úplně jiná. Tedy daleko větší problém bude grafikon nakreslit, než vyjezdit.
Kolega Sants (on se časem jistě ozve) je zapřísáhlý odpůrce ježdění po trati do Milovic. Autobusy přece všechno vyřeší. Ale ono nevyřeší. Je to pěkně drahá myšlenka. Když se tak nad tím zamýšlím, tak pro polabské poměry bude nejvhodnější aplikovat model obvyklý pro ostatní významná středopolabská města, tedy Nymburk, Poděbrady a také Kolín (a také Lysá!). Tedy těžiště dopravy ve šlapacích gumokolech na nejbližší nádraží vzdálené cca 1 km a jeden obslužný vymetací bus pro cyklisticky nemohoucí (to jsou v Poděbradech v praxi děti v kočárcích, které busy zpravidla moc neřeší, a důchodci cca nad 80 let, i když jak který). Vítejte v českém Holandsku!
Přátelé busové obsluhy - víte kolik autobusů budete potřebovat pro obsluhu sídliště Mladá? Jedním autobusíkem za 15 minut to nespravíte, pokud budete chtít zcela vymýtit cestování milovickým v IGK. A vzhledem k tomu, že Lysá se postupně snaží dělat všechno proto, aby parkující gumokoly milovických občanů ze svých ulic vyhnala (čemuž se opravdu nedivím), budou jezdit až do Prahy (jako to již část z nich dělá). A to opravdu není cílem. Tedy osobně preferuji variantu - vlaky Praha - Milovice co nejčastěji, velké parkoviště a kolostav (pro nepolabany, kteří jak se zjistilo mnohdy toto slovo neznají - velkokapacitní stojany na kola) u nádraží (místa je tam dost). Jejich zřízení je však záležitostí města, alespoň se ukáže, kterak to Milovice s podporou mobility svých občanů myslí vážně.

Bručoun: Do zavedení intervalu 15 min. Praha - Lysá bych spíše směřoval k dělení jednotek v Lysé. Pokud možno tak, aby Milovice jely první. Prodloužení ústeckých Os do Nymburka připadá v úvahu až poté, co hradecké rychlíky přestanou zastavovat v Lysé (poněvadž tudy vůbec nepojedou), ale to je opravdu vzdálený výhled.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 08:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy se dá říct, že ČD se zbavením se kopřiváků typu B250 nebo Bt277 opět zaspaly dobu. Super!

Jak se to vezme, pokud by MD před cca 3-4 lety nepřišlo se současným konceptem dálkové dopravy, tak by nejspíše bylo vozů dost a dost a možná by se jich ještě dalo docela dost zrušit.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 10:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Nevím, jestli se vagóny-kopřiváky a busy před sešrotováním dají plně srovnávat. Mimoto se mi jeví, že na pravidelných posilách tyto busy nepřevažují.

-aa-: "těžiště dopravy ve šlapacích gumokolech na nejbližší nádraží vzdálené cca 1 km a jeden obslužný vymetací bus pro cyklisticky nemohoucí"

V Milovicích to budou průměrně spíš 2 km. Taky nevím, zda mají milovičtí novousedlíci dostatek obstarožních kol, která na nádraží za celý den nikdo neukradne.

"spíše směřoval k dělení jednotek v Lysé"

Je to po celý den kapacitně odůvodněné? Mně to přijde docela drahá sranda. Přišlo by mi rozumnější mít těžiště dopravy Poděbrady-Nymburk-Praha v rychlících nebo spěšňácích, a těžiště couráků do Milovic. Z tohoto pohledu mi převádění hradeckých rychlíků mimo Nymburk přijde dost kontraproduktivní. S "mimonymburským modelem" se najezdí o tolik kilometrů víc, že by možná bylo z dlouhodobého hlediska levnější postavit libickou spojku. Nehledě na omezenou kapacitu trati Kolín-Praha, tady by byla potřeba čtyřkolejka v celé délce.

Mibl, ad celotýdenní posily: to si může dovolit jen dotovaná doprava. Myslím, že se nárůst výdajů rozhodně nemůže zaplatit z přírůstku jízdného.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 11:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Mimo Lysou nemusí nutně znamenat mimo Nymburk. Uvažovanou čtyřkolejku je také možno řešit dvojkolejkou vedenou jinudy (=VRT přeložka), ale to je opravdu až za dlouho.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 13:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Podíváme-li se na vzdálenost sídliště Jankovice od žst. Nymburk hl.n., pak ani 2 km nejsou problémem. Krádeže jím nemusí být též. Buď se může řešit úschovnou kol pro náročné zákazníky nebo monitoringem kolostavů bezpečnostními kamerami. Obvodní oddělení policie je v Milovicích skoro u nádraží, město pokud vím řeší nebo už vyřešilo (to teď nevím) i městskou policii, takže v čem je problém? Kdo nemá kolo, může dojet autobusem, jen ten autobus nepojede zbytečně 5 km od okraje sídliště k nádraží do Lysé, nýbrž 1 km od okraje sídliště k nádraží do Milovic. Ten bus bude na čtvrthodinu jeden a ne že se jich tam bude točit pět.

Dělení jednotek samozřejmě jen špička, jinak na přípoj. Osobní vlak jednou za hodinu (+ špička půlhodina) v úseku Lysá - Kolín považuji za celkem odůvodněný. Model se spěšnými vlaky je zbožné přání některých dopravních teoretiků, v praxi však k tomuto systému máme hodně daleko. Dovedu si ještě představit Sp vlaky v opačné půlhodině vůči hradeckým rychlíkům, ale to si musíme počkat, až trať 231 začne disponovat nějakou kapacitou. A to v nejbližších cca 10 letech nebude (nejdřív odklony, potom modernizace). A jak to tak vypadá, tak těch let možná bude ještě víc. Jinými slovy budeme rádi, že tam projedou Os v půlhodině a rychlík v hodině (během modernizace navíc pojede zřejmě mimo Lysou).
Výhledové mimo Lysou opravdu znamená pouze mimo Lysou, tedy z Nymburka na "VRT" Poříčany - Běchovice. O vedení R z HK do Prahy přes Pardubice já tedy také neuvažuji (narozdíl od jiných).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 13:30:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: ad cesta na nádraží: souhlas

"Dělení jednotek samozřejmě jen špička, jinak na přípoj:

Jako dočasné řešení budiž. Jako trvalé řešení špatné. Pro člověka, který pojede třeba na ČZU na Suchdol (tam se zrovna běžně dojíždí mimo špičku) je to: bus-vlak-vlak-metro-metro-bus, celkem šest dopravních prostředků. S katastrofickými počty přestupů v MHD Praha se obávám, že nikdo nehne. Tak by to aspoň chtělo nedělat jich příliš mnoho v příměstské dopravě.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 13:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
tedy z Nymburka na "VRT" Poříčany - Běchovice

Mohu se k tomuto optat: Je to stále jen vaše (a pár dalších lidí) zbožné přání, nebo se to začíná nějak sunout i po "oficiální" linii (představa o trasování, úvahy o územní ochraně trasy, ...)?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 14:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K probíhající debatě: zdá se, že na VRT na východ se spoléhá jak na kolínském, tak i na benešovském směru. Aby se nakonec nemusely stavět dvě

A k budoucímu GVD (trať 250) - dostalo se ke mě z radnice:
Odlišnosti od Návrhu JŘ:
vlak 4961 jede z Tišnova
vlak 4955 pojede mimo takt v 8.23
vlak 4969 nepojede
vlaky 4971, 4975, 4977, 4979, 4983 pojedou o 5 minut později
z Tišnova pojede navíc vlak v 19.11 do Brna (v Kuřimi v 19.23 – projíždí Českou)
vlaky 4961, 4963, 4965, 4967 zastavují v České

vlak 14904 zastaví v Kuřimi
vlak 4968 nepojede dle návrhu JŘ. Bude se jednat o vlak Brno-Lesná (13.52) – Kuřim (14.06) – Tišnov (14.18)
vlaky 4970, 4974, 4976, 4978, 4982, 4984, 4986, 4988 přijedou do Kuřimi o 5 minut později (v odpoledních hodinách z Brna tedy vzniká čistý 15-ti minutový takt)
vlak 4986 jede až do Tišnova
vlaky 4970 – 4988 zastavují v České, vlaky 4984 a 4988 navíc i na zastávkách Čebín a Hradčany, vlak 4986 jen v Čebíně.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 17:53:15    Odkaz na tento příspěvek  

VRT Běchovice - Poříčany v územním plánu je. Po "oficiální" linii se letos zpracovává studie, ověřující mj. zda by ta trasa měla být držena i při vedení VRT jihem (předpoklad že ano), zda držená stopa je vůbec reálná atd.

Trhání Os v Lysé mj. znamená, že Os směr Nymburk a Milovice nemůže jet po páté (od Prahy přímo), tedy vjezd je padesátkou a kolizní s odjezdem na Prahu. Spojování Os v Lysé znamená z jednoho směru vjezd na PN.

Pokud si někdo čtvrtmiliardu na dráty do Milovic přeci jen v SFDI vylobuje a důsledku toho nebude na peron v Kostomlatech, Počernicích a hradla na 231, tak to bude fakt vítězství...
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 18:02:50    Odkaz na tento příspěvek  

Oprava: vjezd od Čelákovic na 3. a 1. kolej v Lysé je šedesátkou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4536
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 18:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych se toho úrovňového přesmyku zase až tak moc nebál. Panuje v kruzích drážních odborníků takový mýtus, kterak to zhlaví v Lysé strašně nezvládne. Ano, podle zasmrádlé propustnostní metodiky z let dávno minulých to skutečně bude problém. Jenže realita bude úplně jiná. Tedy daleko větší problém bude grafikon nakreslit, než vyjezdit.
Bez nakresleného grafikonu se asi ještě nějaký ten pátek jezdit nebude. A kreslit tento na nějaké ideální podmínky je nesmysl.
Mám informace, že sice třeba PI mají projít "revizí", nicméně obcházet je nelze, ony mají své opodstatnění.

kola v Milovicích:
To je jistě chválihodný nápad, sám využívám kolo v Pardubicích. Ovšem mám štěstí, že oplývám postarším bicyklem, který je sice těžký jak prase, většina převodů už nefunguje, ale není mi ho líto někde nechat (a nejde jen o krádeže, ale třeba i o povětrnostní vlivy). Je otázka, kolik takových lidí v Milovicích je a zda-li to problém skutečně vyřeší.

busy v Milovicích:
S potřebou busů máte jistě pravdu. Sám jsem před časem argumentoval komfortem jízdy, resp. přestupů. Ovšem v koexistenci se zakonzrovováním současné lokálky plus ještě zhoršení zatížení zhlaví v Lysé se mi jeví ty autobusy jako přijatelnější řešení. Pokud bude do Milovic "nová" trať, nejsem absolutně proti. Více nechť se případně vyjádří kolega Sants, jistě je k problémům Milovic znalejší nežli já.

Jak se to vezme, pokud by MD před cca 3-4 lety nepřišlo se současným konceptem dálkové dopravy, tak by nejspíše bylo vozů dost a dost a možná by se jich ještě dalo docela dost zrušit.
Měl jsem dojem, že tady vždy "taktomani" psali, jak se pouze více využívají stávající vozidla...

Nevím, jestli se vagóny-kopřiváky a busy před sešrotováním dají plně srovnávat. Mimoto se mi jeví, že na pravidelných posilách tyto busy nepřevažují.
Proč se tedy tvrdí, že držení odepsaných kopřiváků pro posily a "nesystémové" vlaky je drahé a na druhé straně se autobusníkům vyplatí kupovat nová vozidla jen na pár výkonů do měsíce...

Z posledních dvou citací se mi zdá, že některé argumentace, především při nedávné debatě v "GVD obecně" byly nepravdivé.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 19:13:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.:
Díky za objasnění.

Hroch:
Měl jsem dojem, že tady vždy "taktomani" psali, jak se pouze více využívají stávající vozidla...

Tady je vysvětlení jednoduché, došlo by k výraznému propadu cestujících (= pokračoval by propad z let předchozích) a tedy by vozů bylo až až. Nic jiného jsem tím nemyslel.

Proč se tedy tvrdí, že držení odepsaných kopřiváků pro posily a "nesystémové" vlaky je drahé a na druhé straně se autobusníkům vyplatí kupovat nová vozidla jen na pár výkonů do měsíce...

Tady je třeba si uvědomit, že na každé koukáš z jiného pohledu. Z hlediska objednané dopravy je rozumné vozy nechat jezdit pokud možno co nejvíce, neb to stát, kraje platí jako veřejnou službu a jejich cílem by mělo být dosažení nejlepšího poměru mezi rozsahem a kvalitou služby na straně jedné a velikostí kompenzace na straně druhé. Samozřejmě to má nějaké limity jak v maximální výši úhrady tak i jinde.

Z hlediska komerčních přeprav závisí na tom, jak je nastavené jízdné, zda v dané relaci jezdí více dopravců, zda busy jezdí v nějakém rozsahu v ZDO (a tedy je na jejich pořízení možné čerpat v nějakém rozsahu dotaci z MD), navíc nikdo nekupuje autobus do kopřiv, ale novým nahradí kmenový a z kmenového se stane "kopřivák". Kromě toho jsou bus dopravci operativnější z hlediska různých oprav a prohlídek, neb většinou mají vlastní dílny a jsou schopni si pohlídat, aby si neodstavili busy v potřebný den. Bslo by zajímavé vědět, jak moc se liší rozsah dostupných zájezdových busů v pondělí/úterý-čtvrtek/pátek. Tyhle "kopřiváky" jsou taktéž ČD najímány na NAD (mimochodem v květnu nastal kolem Plzně při souběhu 3 výluk stav, kdy došly kopřiváky všem dopravcům a NAD musela být uzpůsobena počtu busů). Např. v případě mnou zmíněného STTRANSu jsou na na tyto posily vystavovány záložní ZDO busy. Ono se ve výsledku ukáže, že ty busy (u dopravců, kteří jezdí i ZDO) v průměru jezdí více než dva dny v týdnu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 22:41:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Zase jaký je vztah Milovice - Suchdol, kolik je to lidí? Nadto v sedle?

Mibl: Jak uvedl K.A.F., nějaký posun nastal.

K.A.F.: Já bych v tom neviděl prostředek výměny s akcemi na 231, nevidím moc důvod, proč by nemohlo proběhnout obojí. Naopak ve společném provedení obou investic vidím významnou přidanou hodnotu. Domnívám se, že SŽDC může najít po republice mnoho zbytečnějších staveb (navzdory řečím o naprosté zbytečnosti Milovic). Když měla SŽDC prachy na elektrizaci Velenic a ještě k tomu není jisté, jestli si to nechce zopáknout ještě jednou, tak prachy na Milovice a přípravu 231 na odklony musí získat naprosto bez problémů. Kdy už to SŽDC pochopí, že musí investovat prioritně především tam, kde jsou lidi (a průmysl). Tedy Praha, Ostrava, Brno a Ústí.

K technologii v Lysé. Z Čelákovic po rovné počítám s předjíždějícím odklonem. Takže vlastně osobák od Prahy odbočkou je jediné řešení. Jako první předpokládám odjedou Milovice (na zhlaví společně s předjíždějícím odklonem), jako druhé na spojování přijedou Milovice (kratší jízda na přivolávačku). Ale přiznávám, že ještě to vše nemám prokreslené, zatím je to jen v rovině myšlenek. A vzhledem k tomu, že příští týden trávím někde mezi Kunžvartem (jaké to mohlo být kdysi důležité železniční místo!) a Gsengetem, tak hned tak ověřovací kreslení ani neproběhne...

Racek: Ano, v příměstských částech Běchovice - Poříčany nebo dokonce Kolín a Zahradní Město - Benešov bude zapotřebí postavit obě. Dál za Kolínem/Benešovem naopak jsou zřejmě obě zbytečné, obzvláště pokud se v novinách šíří bludy od odpovědných dopravních politických snílků o tarifu na VRT konvergujícím k tarifům letecké dopravy (a nedoufejte v ceny nízkorozpočtovek).

Hroch: Nemějte z toho zatížení zhlaví takové obavy. Prostě se v Lysé začne jezdit na žluté úplně stejně, jako se na ně jezdí v celé Praze. Kdyby se začala v Praze striktně uplatňovat předpisová metodika, pak třetina vlaků nejezdí. A když to jde v Praze, tak to jde i v Lysé. Nehledě na to, že v té přiblblé propustnostní metodice je tragická chyba v podobě nutnosti jezdit na zelenou. Přitom traťovou se dá jezdit až ke žluté. Zkrátka díky tomu je autoblok méně propustný než poloautoblok, tudíž prostě ty předpisy jsou naprosto zcestné. Už skoro 50 let!
Kolegu Santse budu muset asi na zdejší diskuzi upozornit, jistě se rád zúčastní. Vzhledem k tomu, že se od soboty dlouho zúčastňovat nebudu, asi to odložím.

K posilám: Autobusníci s oblibou na posily vystavují busy využívané přes týden k zájezdovým účelům. Typicky v pátek a v neděli odpoledne nebývají pohřby ani školní výlety (především na plavání), na než jsou autobusy zpravidla najímány. Na železnici se naopak posily řeší používáním záložních vozidel. Čili v pátek a neděli odpoledne je oslabena záloha a tato vozidla jsou využita na posily.

A ještě jedna reakce na SMS od TZ: U Tebe jsem čekal, že budeš zastánce HK via Pardubice a ne přes Hořátev
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 22:57:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- dotaz: sleduji, ze se vyznate a tak se zeptam. Je realne dockat se zruseni zastavovani usteckych rychliku na trati 231 (myslim vlaky 71x-72x) ve Velkem Oseku. Pri navrzenem zastavovani prodlouzenych spesnaku z Trutnova do Kolina si fakt myslim, ze to zastavovani je ztratou energie. Ale mam ztracet energii ja a psat na ministerstvo?
Co si o tom myslite Vy a ostatni mistni diskutujici?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4537
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 00:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Hmm, hmm.
pokračoval by propad z let předchozích
Měl sem ten dojem, že propad byl zastaven dřív než v posledních dvou třech letech.

Tady je třeba si uvědomit, že na každé koukáš z jiného pohledu.
No při celotýdenním provozu sice dostanu nižší cenu k úhradě za km (rozpočítání údržby, odpisů atd.), ale mám i nižší tržby, plus kalkulace u ČD - výsledek: čistá teorie. Navíc jde tedy i o celkovou sumu. Platit za x vlkm a za 7*x vlkm je rozdíl.

jsou schopni si pohlídat, aby si neodstavili busy v potřebný den
Železniční dopravce by toho nebyl schopen?

Autobusníci s oblibou na posily vystavují busy využívané přes týden k zájezdovým účelům.
Do teď jsem tedy žil v představě, že na zájezdy se jezdí právě především o víkendech, resp. nejčastěji se mění turnusy v sobotu (kupříkladu u R 1202/3 je to i vcelku vidět).

k Lysé:
To, že je poloautoblok propustnější než AB je samozřejmě pravda (samozřejmě je-li myšlen 3-znaký). Často to bude tím, že mohou být oddíly kratší než 1000 m.
Nehledě na to, že v té přiblblé propustnostní metodice je tragická chyba v podobě nutnosti jezdit na zelenou. Přitom traťovou se dá jezdit až ke žluté.
Ovšem bez návěstního opakovače potřebuji na předvěsti/"střelnici" víc než klidnou žlutou, bo jinak brzdím ke stůj (což především při rychlejších vexlích je blbé). Naopak na odjezdu, pokud je druhý vlak "rozjiždějící se výrazně pomalejší" (nevím tedy, jak to definovat do nějakého předpisu), tak to nevadí, jinak zase jedu skoro krokem až k prvnímu oddílu.
Nicméně jak Vy si myslíte, že jsou zbytečnější investice než Milovice, tak já si zase myslím, že jsou zbytečněji vyhazované peníze, než na odstarňování úrovňových kolizních míst s hustým provozem - nejen Lysá, ale i Libeň, nově Zahradní Město, atd.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 01:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Nejde o Suchdol. To byl pouze příklad. Míst, kam se z pražského nádraží jezdí s dvěma přestupy je poměrně dost. Myslím, že dohromady jde o nezanedbatelné procento cestujících, i z Milovic.
Organizovat dopravu tak, že nezanedbatelné procento cestujících musí použít každý den dvanáct dopravních prostředků (2x6) mi přijde trochu moc.

Mám s tím osobní zkušenost, kdysi jsem dojížděl asi dva roky tram-metro-metro-tram (Vokovice-Žvahov), od baráku k baráku asi 55 min., t.j. skoro dvě hodiny denně převážně vestoje. Druhý rok už jsem jezdil častěji autem (tehdy 20-25 min.). Většina milovických je na tom jak s počtem přestupů, tak s celkovou cestovní dobou daleko hůř.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 01:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak Vokovice-Žvahov je nejkratší cestou 9 km, takže cestovní rychlost MHD (včetně závěrečného 0,7 km pěškobusu) 10 km/h.

Taky mám z dřívějška osobní zkušenost s dojížděním courákem Praha-Benešov. Brzy jsem přešel na tehdy podstatně dražší autobus. Když někde čtu názory, že jezdit na takovéhle vzdálenosti zastávkovým courákem je normální, tak vidím rudě.
Nymburk myslím, že je od Prahy asi tak stejně daleko, čili se pro cesty z Nymburka do Prahy hodí courák stejně málo jako z Benešova. S tím rozdílem, že z Nymburka žádné busy nejezdí, takže jsou lidi vydáni na pospas železnici.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 07:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xanri05: Nevím jestli se vyznám, ale můj tip je, že ústecké rychlíky ve VOseku zastavovat budou. Není to tak dávno, co MD deklarovalo, že VOsek o zastavování rychlíků nepřijde. K neradosti pana starosty Otty se však nejedná o zastavování rychlíků hradeckých, o které tak stál, ale o zastavení rychlíků ústeckých. Ty navíc mají mezi Lysou a Kolínem systémově trošku vatu, takže podle mého nic moc nebrání jejich zastavení ve VOseku. Dnes je tam navíc pseudovazba od ústeckých R na Os směr Chlumec n/C, která se zavedením Sp Trutnov - Kolín poněkud rozvolní. Nicméně na MD došlo k organizační změně, byl odvolán ředitel odboru zabývajícího se objednávkou dálkové dopravy (mimochodem jeden z mála lidí na MD v tak vysoké funkci, s nímž se dalo hovořit o dopravě, nikoli jen politicky blábolit), je tedy otázkou kdo přijde na jeho místo a jaké bude mít v dálkové dopravě představy. Čímž naznačuji, že se pro rok 2010 (2009 snad už nikdo měnit nebude) můžeme v dálkové dopravě dočkat čehokoli (třeba i těch zde diskutovaných nedostatkových vozů bude dostatek - toho bych se ale dožít nechtěl).

Hroch: V čem je problém ještě kolem žluté jet traťovou? Vždyť Výstraha je v podstatě návěst 120 km/h (samozřejmě na tratích s rychlostí vyšší je tomu trošku jinak, ale tam jsou zase zpravidla delší oddíly). Od Výstrahy musí vlak pohodlně zabrzdit ke Stůj. Tedy proč vlak podle propustnostní metodiky nesmí vjet do oddílu, na jehož konci svítí žlutá? Není to blbost? Ono totiž u bábobloku podle téhož předpisu totéž udělat může. Až k předvěsti to peláší traťovou, zde začne brzdit a před Stůj zastaví. Proč nejde totéž u autobloku?

Ohledně toho odstraňování kolizních míst máte pravdu. Ovšem v daném okamžiku je mimoúrovňový přesmyk v Lysé v oblasti sci-fi. A jestli se hodně rychle nezajistí přímé spojení Milovic s Prahou, obávám se nebude jej zapotřebí. Jedno malé info z podsvětí. Kraje teď budou dostávat požadavky ČD na příští rok, kde je kalkulace opravdu již reálná, tedy aby se podnik vymanil z červených čísel. Až to číslo spatří Středočeský kraj, očekávejte že milovická trať s existující souběžnou autobusovou dopravou bude hodně v ohrožení (pokud nezasáhne stát).

Bručoun: Na druhou stranu, s tím musí obyvatelé Milovic počítat. Je to svým způsobem daň za nižší cenu bytů. Není možné zajišťovat spojení všude po Praze v takové kvalitě, jako třeba z Jižáku. Mimochodem odtamtud do Suchdola jedu čtyřmi dopravními prostředky, a to je v rámci města.
Nymburk - Praha se jezdí rychlíkem, osobákem jen Ti, kdož chtějí díky PIDu ušetřit. Ovšem je třeba zajistit třeba také Kamenné Zboží - Praha....
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1981
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 07:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: doby, kdy bylo v Milovicích extra levné bydlení se pomalu vytrácejí. Ceny se začínají rovnat a to i díky vybudování dvou supermarketů, které cenu bytů zvedly (občanská vybavenost). I já bych za svůj byt dostal o téměř 50% více než když jsem jej před 3 lety kupoval. (nákup za 1.300.000,-, dnešní cena dle odhadu je 1.950.000,- - právě díky občanské vybavenosti šla cena výrazně nahoru a mohla by jít ještě o kousek výše díky přímému spojení).
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 14:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Kdy už to SŽDC pochopí...
SŽDC hospodaří se státními penězi. Pokud je v Teplicích senátor aktivní a v Čelákovicích nikoliv, tak je holt ostrovní nástupiště v Teplicích a ne v Čelákovicích. Aktuálně je v návrhu plánu jen zz Vysočany. Milovice tam byly a nejsou (ale prý zase budou), jinak na 231 nic.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.40.89.19
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 15:25:03    Odkaz na tento příspěvek  

A pánové, pozor, penězovod vyschne v roce 2015!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 18:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Penik: Jasně, vím o tom, však tam bydlí několik známých a kamarádů.
K.A.F.: Je potřeba to hlídat. Tedy rozumím-li tomu dobře, je zapotřebí ještě do plánu dotlačit finance na perón v HočoPočo a automatická hradla Zeleneč a Záluží. Po dovolené se k tomu vrátím
ivokruliš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.55.18
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 18:53:55    Odkaz na tento příspěvek  

nemá někdo řazení vlaků všech!! i bez obrázků na příští rok????? když jo tak pls na krulis.ivo@centrum.cz
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 19:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Vozba rychlíků Praha - Hradec Králové přes Pardubice mi připadá postavená na hlavu - už kvůli úvrati v Pardubicích.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 21:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ivokruliš: Ivo, Ivo!!! Nač to prosím tě tak nutně potřebuješ??? Já žil v domnění, že už jsi "vyfasoval" to s obrázky. Jen bych tě chtěl upozornit, že dokud není odklepnutej konečný návrh JŘ, tak asi nemůže být hotové řazení. Jasně, nějaká představa asi bude, ale s tou se ještě hodně dlouho bude pracovat. Nezapoměň se zase zeptat příští týden, ať to tady trochu rozčísneš.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
ivokruliš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.55.18
Odesláno Pátek, 18. července 2008 - 21:32:49    Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: aspoň to tady trochu žije....