K-report
 

Archiv do 30. listopadu 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 30. listopadu 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 16:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: 2 otázky:

1. Jaký vidíš smysl Os-230?
2. Pokud malý až žádný, proč z nich neudělat R (Sp) a zahustit tak páteřní takt?

Tento způsob by zafungoval leckde.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 16:30:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: to jako že o víkendu nevadí dvě hodiny čekání na nejbližší spoj?

Hroch: on není obtížněji sestavitelný. On je nesestavitelný, protože při dvouhodině už se na řadě míst dostane do konfliktu síťová poloha spoje s místní potřebou. Čili dvouhodinový (a delší) interval opravdu jen na linkách, které základní síť nevytvářejí, ale jen doplňují - to znamená, že na lince do kterékoliv z těch Lhot je to OK (cesta Lhota - Lhota s jedním dlouhým čekáním může být), ale dejme tomu už z toho Tachova do Šumperka, tam musím mít hodinový interval pro celou trasu.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 16:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Smiřte se s tím, že ve velkém počtu relací bude základní takt vždy dvouhodinový, a že někde budou po značnou část všedního dne vložené spoje půlící interval na hodinu.

-Já myslím,že toto je ideální stav pro vedlejší tratě.Toto je asi nejrozumější model,který lze vzhledem k financím a propustnostem vedlejších(jednokolej) tratí aplikovat.Ono je taky blbost za každou cenu všude rvát 1 hodinový interval po celý den.Spíše bych to řešil podle jednotlivých relací a cestovního potenciálu v dané relaci.

-POkud jde o spojení Ji-Kolín,potom je zcela dostačující současný systém,I když je zde nemožnost se dostat z Ji do Kolína na 6 hodinu raní,tj na začátek pracovní směny v 6:00

Nevidím žádný důvod k tomu, aby obce, ležící na trati, měly zásadně lepší spojení, než obdobně velké obce mimo trať.

-Tohle nechat vytesat nad dveře KÚ,aby patřiční úředníci na to mysleli.

-Jinak ještě k úseku Ji-Hb.Jsou návrhy tudy procpat R Ji-Pha,Ji-Pard Os Ji-Hb,potom jsem zaregistroval ještě nějaké Ph-Hb-Ji-CB...Potom ještě Cargo tu chce provézt své početné nákladní vlaky ...No nevšiml sem si,že by to zdvojkolejněno :-)Trošku reality by neškodilo.

třeba že bych to bral za další argument pro to, aby byla Praha v půl, Budějice v půl, Plzeň v půl, Brno v celou, a tedy HB v c půl a JIm v celou.

Léta se tu něco buduje a tímto "skvělým" nápadem by bylo všechno rozoráno k nepoznání a mohlo by se začít zase od píky.Raději ne.
Tak 8 miliard je už v prd... .
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 16:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: to jako že o víkendu nevadí dvě hodiny čekání na nejbližší spoj?
Dvě hodiny čekání? Tak snad průměrně hodina (když přijde někdo náhodně na nádraží), a opravdu si myslím, že na většině tratí takový interval o víkendu stačí.
Ovšem opravdu jen 2 hodiny, jakýkoliv delší je pro páteřní dopravu, jakou má železnice bezesporu být, opravdu "o ničem".
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 16:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že hodinový interval jako základ myslíte pouze v pracovní dny; o víkendu stačí na mnoha místech i u páteřních linek 2 h, nebo jste jiného názoru?

U autobusů by byl velký úspěch o víkendu i 3 hod. interval

to jako že o víkendu nevadí dvě hodiny čekání na nejbližší spoj

Ano do některých obcí nejede o víkendu nic,Do některých obcí jede jeden bus deně.Tohle mně připadá jak věta z jiného světa

(Příspěvek byl editován uživatelem happy.)
Tak 8 miliard je už v prd... .
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2007
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 17:30:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
Jinak ještě k úseku Ji-Hb.Jsou návrhy tudy procpat R Ji-Pha,Ji-Pard Os Ji-Hb

Přistupme v prvník kole na dvouhodinový takt rychlíků HB-Jihlava. OK? Aź následně řešme, zda mají přijet od Pardubic a pokračovat do Znojma nebo zda mají přijet od Prahy a v Jihlavě končit resp. někam pokračovat.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 17:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: "autobusy jsou něco trochu jiného, resp. netvoří v drtivé většině páteřní síť."

Ne tak docela. Tratě Beroun-Rakovník, Rakovník-Louny, Rakovník-Toužim, Vimperk-Volary, ... jsou (resp. měly by být) plně srovnatelné s autobusovými trasami (Benešov)-Vlašim-Pelhřimov, Příbram-Sedlčany-(Olbramovice-Votice), Příbram-Rožmitál-Nezvěstice-(Plzeň). Zatímco na železnici se na většině vedlejších tratí prosazuje jako základ dvouhodinový takt, tak na významných autobusových linkách je doprava značně nepravidelná.

Z hlediska skutečných dopravních potřeb skutečných lidí je aktuálním úkolem zavést základní dvouhodinový takt do všech významných obcí a do všech významnějších spojnic. Hodinový takt na většině tratí by jen prohloubil rozdíl mezi obcemi na železnici a mimo ni. Pro diskriminaci obcí mimo železnici přitom nevidím žádný rozumný důvod.

"On je nesestavitelný, protože při dvouhodině už se na řadě míst dostane do konfliktu síťová poloha spoje s místní potřebou."

Považuju za samozřejmé, že při základu dvě hodiny bude ve špičce půlení na hodinu.

Stejně tak považuju za samozřejmé, že bude na všech frekventovanějších linkách hodinový takt. Poloha dvouhodinového taktu na vedlejších tratích pak může být volena podle lokální potřeby, ne jen podle celostátních návazností. Spojení typu Beroun-Louny bez čekání v Rakovníku je uměle vytvořený úkol, který ve skutečnosti není třeba řešit.

Například, pokud budu mít v trase Praha-Rakovník celotýdenní hodinu, půlenou celotýdenní autobusovou linkou na celotýdenní půlhodinu, a v trase Praha-Beroun budu mít celotýdenní půlhodinu, tak mám hned čtyři varianty polohy základního dvouhodinového taktu Beroun-Rakovník. Pochopitelně s půlením na hodinu ve špičce. Ze čtyř variant základního taktu bude nejvhodnější ta, která zajistí ve špičce k vybraným vlakům (pokud možno) oboustranné přípoje v Roztokách a ve Zbečně, a dobrou časovou polohu pro dojíždění do Berouna, Králováku, Zdic, a Rakovníka. Lhostejno, zda kombinací vlak-vlak, nebo bus-vlak.
Umisťování základní taktové polohy tratě Beroun-Rakovník podle přestupů směr Louny bych považoval za hrubý výsměch většině cestujících.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 18:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Ono je taky blbost za každou cenu všude rvát 1 hodinový interval po celý den.
Toto bych podtrhl. Dvojitě a červeně. Ono násilné cpaní hodinového taktu si užije od nového GVD trať 330 v úseku Břeclav – Hodonín, kde bude mimo špičku jezdit sólo 810 (nebo 809, dost možná přesně ta, co se ušetří na Pohořelice), pod dráty a na koridoru. Prázdné jistě jezdit nebudou, když se na ně – poněkud uměle – navázaly přípoje z 343. Jenže, několik minut po těchto Os jede R, který by snadno mohl posloužit jako přípoj do Břeclavi (kam bude logicky největší frekvence) a také autobus (jednotný tarif v rámci IDS), který by mohl zajistit přípoj do Lužic a Moravské Nové Vsi. Jediné Hrušky by tak zůstaly bez přípoje z 343, ale i to by se dalo řešit, ať už zastavením R v Hruškách nebo přípojem mezi autobusy v Moravské. Ale ne, místo toho se tu uměle zahušťuje interval a zbytečně se vyhazují peníze, které by se daly využít jinde. Třeba na chybějící vlak z Hodonína do Veselí po 19. hodině, který by byl jistě více žádoucí než hodinový takt Břeclav – Hodonín. Ale to je jako mluvit do zdi, že ano.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 18:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Ale to je jako mluvit do zdi, že ano.
No, do zdi... Ptal jste se na to Kordisu?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 19:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: ještě mě napadlo: pokud si vzpomínám, tak jste odkudsi z jižní Moravy. Čili z kraje s velmi vysokou hustotou osídlení venkova, a s poměrně malým počtem přírodních bariér mezi jednotlivými částmi kraje. V Čechách (když pominu bezprostřední okolí krajských měst, Polabí, a severočeskou uhelnou pánev) je hustota osídlení venkova podstatně nižší. Možná i řádově nižší. Zatímco na značné části jižní Moravy budou vlaky v hodinovém taktu i někoho vozit (pomíjím nesmyslné souběhy), tak v odlehlejších částech Čech by jezdily prázdné.

Tak například počet cestujících, kteří zůstávají sedět ve vlaku v Domoušicích (trať Rakovník-Louny) se limitně blíží nule. Když bych počet vlaků zdvojnásobil, tak místní přeprava vzroste jen nepatrně (čili klesne zhruba na polovinu počet lidí v jednom vlaku, čili mimo špičku téměř k nule), a tranzitní přeprava bude místo jedné limitní nuly dvakrát limitní nula. Téměř nula (místní mimošpičková frekvence) plus téměř nula (tranzit) je zase téměř nula. Marná sláva.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1958
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 19:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ptal a bylo mi řečeno, že jsou potřeba, právě jako přípoj od 343. Jakékoliv plýtvání penězi prostě odmítli a víc se se mnou na toto téma nechtěli bavit. Přiznám se ale, že jsem se neptal na ten vlak do Veselí, ale hodlám to napravit
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9648
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 20:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z webu ČD:
Trať 010:
Z důvodu dokončovacích prací v ŽST Praha hl.n. budou přijata následující opatření:
Od 30.11.2008 do 10.12.2008 budou rychlíky R 606, R 607, R 670, R 672, R 674, R 675, R 676, R 677, R 678, R 679, R 680, R 681, R 683, R 685, R 864, R 866, R 868, R 869, R 870, R 872, R 871, R 872, R 873 a R 877 vedeny mezi stanicemi Praha hl.n. a Praha-Běchovice přes Prahu-Libeň, tyto vlaky nebudou obsluhovat stanici Praha-Vršovice (vlaky 606 až 685 zde pravidelně nezastavují).
Od 30.11.2008 do 5.12.2008 budou expresy a rychlíky Ex 522, Ex 523, R 622, R 623, R 624, R 629, R 702 a R 703 vedeny mezi stanicemi Praha hl.n. a Praha-Běchovice přes Prahu-Libeň, tyto vlaky nebudou obsluhovat stanici Praha-Vršovice.
Od 8.12.2008 do 12.12.2008 budou rychlíky R 867 a R 705 vedeny mezi stanicemi Praha hl.n. a Praha-Běchovice přes Prahu-Libeň, tyto vlaky nebudou obsluhovat stanici Praha-Vršovice.
Vlaky na objízdných trasách nebudou zastavovat pro nástup a výstup.


Trať 070:
Z důvodu dokončovacích prací v ŽST Praha hl.n. budou přijata následující opatření:
Od 6.12.2008 do 10.12.2008 budou osobní vlaky Os 9507, Os 9509, Os 9511, Os 9545 a Os 9547 ukončeny ve stanici Praha-Vysočany.


Trať 171:
Po dobu výluky bude platit výlukový jízdní řád:
Z důvodu výluky ve stanici Praha hl.n. budou od 8.12.2008 do 12.12.2008 vlaky Os 9916, Os 9920, Os 9924, Os 9928, Os 9932, Os 9934, Os 9936, Os 9940, Os 9944, Os 9948, Os 9952 a Os 9956 budou výchozí ze stanice Praha-Smíchov, v úseku Praha hl.n. – Praha-Smíchov budou odřeknuty. Cestující mohou využít rychlíků R 754, R 454, R 756, R 758, R 452, R 760, R 456, R 762, R 456, R 764 a R 856 ve kterých budou mezi stanicemi Praha hl.n. – Praha-Smíchov odbaveni jako ve spěšném vlaku. Dále mohou cestující využít prostředků MHD.
V opačném směru budou ve stanici Praha-Smíchov ukončeny rychlíky R 853, R 451, R 855, R 455, R 857, R 453, R 859 a R 765, cestujícím bude umožněn přestup do osobního vlaku z Berouna, který vyčká na tyto rychlíky a bude cca 10 minut opožděn. Dále budou ukončeny ve stanici Praha-Smíchov vlaky Sp 1651, Os 9915, Os 9917, Os 9921, Os 9923, Os 9927, Os 9931, Os 9935, Os 9939, Os 9943, Os 9947 a Os 9951. Cestující mohou využít rychlíků R 751, R 753, R 755 a R 757 ve kterých budou mezi stanicemi Praha-Smíchov – Praha hl.n.odbaveni jako ve spěšném vlaku. Dále mohou cestující využít prostředků MHD. Vlaky ze stanic Praha hl.n. a Praha-Smíchov odjíždějí dle jízdního řádu a nečekají na cestující, kteří se přepravují prostředky MHD.

http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5179
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 22:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Co se osídlení venkova týče, to je velká pravda. Možná, že i z tohoto důvodu pramení některé spory.

Racek:
on není obtížněji sestavitelný. On je nesestavitelný, protože při dvouhodině už se na řadě míst dostane do konfliktu síťová poloha spoje s místní potřebou
..čili vlastně sestavitelný je. Jen je jasné, že to nezvládne jeden "dopravní diktátor", protože neznám člověka (možná mimo TZ ), který by byl schopen kvalifikovaně posoudit všechny místní vazby v rámci celé ČR a silně pochybuji, že by se takový našel.

dejme tomu už z toho Tachova do Šumperka, tam musím mít hodinový interval pro celou trasu
Njejspíš ano. Okresní města by hodinově celotýdně spojena být nejspíš měla. Jen to nebude vždy nejkratší trasou (viz třeba Rakovník - Plzeň).
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5180
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 22:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
1) Těch obcí/zastávek, které zrovna zde mají smysl, může být i více než jen Okrouhlice a Leština.
2) Nemyslím, že je ve střednědobém horizontu průchodné některé zastávky projíždět.
3) Dokázal bych si představit 2h-současné R proložené s 2h-do Čáslavi rychle a dál jako Os.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 23:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
to, že Středočeský kraj (tam leží většina vámi vyjmenovaných autobusových linek) není schopen zorganizovat použitelnou dopravu, ještě neznamená, že to nejde. Páteřní autobusová linka má vypadat asi takto nebo takto. Čili k ideálu chybí jen častější spojení o víkendu ...

ad Poloha dvouhodinového taktu na vedlejších tratích pak může být volena podle lokální potřeby, ne jen podle celostátních návazností. Což ovšem pak vede k úžasným situacím typu Horní Cerekev, kde se rychlíky v obou směrech potkávají v sudou, ale pelhřimovské osobáky podle místní potřeby jezdí na lichou. Spojení odkudkoliv do Pelhřimova je snad uměle vytvořený úkol?

ad osídlení venkova: pokud někde lidi nejsou, tak je snad jasné, že tam nemá cenu držet vlak nebo autobusy po hodině. Ale potom si nemůžeme hrát na to, že tohle je uzel, přes který se můžeme dostat někam dál: typicky na Pelhřimovsku - řada obcí je obsluhována autobusy z Pelhřimova, ale do Pelhřimova se nedá slušně dostat. Takže buď připojit ten Pelhřimov na základní síť s hodinovým intervalem, nebo organizovat obsluhu vesnic z nějakého dostupnějšího místa.

Pokud je někde (Rakovník - Louny, například) málo lidí pro vlak po hodině, tak tam nemá jezdit vlak po dvou, ale autobus po hodině. To znamená za stejné peníze mnohem více muziky.

Peno:
Ale ten hodinový interval by tam přece byl i bez toho osobáku: proklad Os a R je taky hodinový interval, pokud to na obou koncích zapadá do potřebných vazeb a ty projeté zastávky jsou dostečně nevýznamné, aby mohly být "mimo základní síť. To je současně i odpověď na to, jestli obce "u kolejí" mají být zvýhodněny - nikoli nutně, jakési zvýhodnění sice plyne z toho, že leží na trase, ale neplyne z toho automatický nárok, že u nich musí vše stavět. Čili hodinový interval na takto páteřní trati rozhodně ano, zbytečné zdvojování spoje ne (obecně, tady konkrétně neznám všechny důvody a třeba to nějaký smysl má)

Hroch:
nejde o to, aby všechny místní vazby posuzoval jeden člověk . Jde o to, že místní vazby (tak jak je stanoví místní odborník) budou na mnoha místech v konfliktu se "síťovou" polohou spoje, pokud se nejede aspoň jednou za hodinu - viz výšeuvedený příklad Pelhřimov a míjení dvou dvouhodin v HC.

ad okresní města: já bych byl radikálnější, myslím, že všechna sídla nad cca deset tisíc, v hustěji obydlených oblastech i ta menší. S tou nikoli-nutně-nejkratší-trasou souhlas
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2008 - 23:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Které?
2) To je asi bohužel pravda, odmítám ale tento (dost možná) fakt div že ne blahořečit.
3) Já taky, coby nějaké provizorium (třeba i poměrně dlouho trvající), ne však cílový stav.

- - -

Ad 1) Berte to po řadě...
Perknov: škoda mluvit, ale tu Veselici by nějak řešit asi bylo třeba - určitě však ne kvůli ní přidávat segment.
Okrouhlice: OK.
Pohleď: Moc daleko na to, aby to zajímalo někoho jiného než zoufalce. Zrušit i kdyby Os zůstaly.
Josefodol: Nic proti, ale stejně musí jet bus směr Kunemil a přeplněný asi nebude = zastavit případně lze, pokud to nebude náhodou ničemu vadit.
Sázavka: To je fakt jen pro elektroúsek a těch pár zahrádkářů či co to je. :-) Zastavovat jedině, bude-li to náhodou na dráze nějak pěkně vycházet.
Leština: OK
Nová Ves: Pokud by nejel žádný bus Leština - Nová Ves - Jeníkov, tak asi zastavit. Nicméně případně jedoucí spoj by se tady určitě nepřeplnil.
Vlkaneč: Klucké Chvalovice, Kozohlody, Římovice,...
G.J. (žst): Stejně musí jet kolem fůra autobusů do/z různých obcí.
Horky: Záleží na vedení autobusů, tady bych to předem úplně jednoznačně nezavrhoval.
Třebešice+Církvice: Záleží na způsobu obsluhy zejm. Jakubu a Neškeradic.
Hlízov: OK

Podobně by se dalo postupovat mnohde jinde (030, 250, 090 střed, 120, KaVKa...).
Takže Hrochovo řešení (3) by mohlo být docela dobře funkční. Do té doby, než se zjistí, že se časová poloha v HB liší od taktové o cca 10 minut a z druhé strany podobně, a že by tedy možná nějak mohlo jít zavést hodinový takt rychlých páteřních spojení 230-250. Ale na přidání vlaků prachy nejsou.
No a pak to bude o míře komfortu pro "dálkové" cestující, sedící v rychlíku už původně (popř. dosahování uzlů a jiných vazeb) versus zhoršení (?) pro několik obcí doplněním mikrobusové/autobusové linky navíc nad řešení nutné při existenci osobáků. Tím pravděpodobnější, čím větší sídlo to je (Horky) nebo mezi čím více významnými místy leží (Nová Ves). Například Sázavka asi holt ostrouhá ve prospěch cca 25 ušetřených minut pro cestující například z HB, ZR do Prahy, ale srovnejte prosím se situací například Dolních Dlužin či Klanečné, nebo dokonce se zlepšením pro většinu samotné obce Sázavka.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1911
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 00:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3) Dokázal bych si představit 2h-současné R proložené s 2h-do Čáslavi rychle a dál jako Os.

To není špatný nápad,ale naráží to na problém kapacity souprav.Praha-Čáslav cca min. 5 vozů.To v úseku za Čáslaví akorát silně prodraží provoz.Nevíc nevím,jestli jsou zastávky v tomto úseku dostatečně dlouhé??

nejde o to, aby všechny místní vazby posuzoval jeden člověk . Jde o to, že místní vazby (tak jak je stanoví místní odborník) budou na mnoha místech v konfliktu se "síťovou" polohou spoje, pokud se nejede aspoň jednou za hodinu - viz výšeuvedený příklad Pelhřimov a míjení dvou dvouhodin v HC.

No teď co je důležitější?Aby nám hezky spoje seděly v taktu a nebo aby byly pro lidi použitelné?Na hodinové takty prostě nejsou peníze.Takt ano,ale ne za každou cenu.A případ 224 je spíš příkladem nedostatku peněz a nechuti kú s tím něco dělat.
Tak 8 miliard je už v prd... .
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 00:38:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy No teď co je důležitější? Aby nám hezky spoje seděly v taktu a nebo aby byly pro lidi použitelné?
V mnoha případech to první podmiňuje to druhé. Dvouhodinový takt znamená, že buď někde nenavazujeme a hodinu se čeká, nebo všude důsledně navazujeme a někde jedeme úplně blbě z pohledu lokální potřeby. Ovšem tu použitelnost vylučuje obojí.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 00:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Dovolím si oponovat, že zrovna 109 je ukázkovou páteřní bus linkou. Ona má totiž tolik chyb, že… Ale tohle není diskuse o autobusech, takže pokud byste cítil potřebu o 109 diskutovat, navrhněte přesun do nějaké vhodnější diskuse.
Ale ten hodinový interval by tam přece byl i bez toho osobáku: proklad Os a R je taky hodinový interval, pokud to na obou koncích zapadá do potřebných vazeb a ty projeté zastávky jsou dostečně nevýznamné, aby mohly být "mimo základní síť.
Čímž jste mi dal za pravdu. Jenom bych si znovu dovolil zopakovat, že mezi Hodonínem, Lužicemi a Moravskou Novou Vsí jezdí autobus, který 2 z těch 3 projížděných obcí obslouží a jako bonus obslouží navíc Mikulčice (byť je mi známo, že někteří lidé z Mikulčic mají tendenci chodit na vlak do Lužic).
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 01:21:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
ad 109: dovedu si teoreticky představit ukázkovější - ale doprava se nedělá pro teorii. Na české poměry je to velmi slušná praxe.

ad hodinový interval: čím jsem vám dal za pravdu? Já říkám, že na páteřní síti má být hodinový interval. Netvrdím, že to musí být taktové spoje po stejné trase se stejnými zastávkami - to je spíš vedlejší produkt toho, že je to nejjednodušší a nejelegantnější (ale ne vždy nejlevnější a nejefektivnější) způsob, jak toho intervalu dosáhnout. Čili pokud pojede jednou za dvě hodiny Os a v prokladu R, tak to funkční potřebu hodinového intervalu splňuje - akorát to není systémové řešení, protože na delší trase už se ten proklad kvůli rozdílu rychlostí neudrží.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 08:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Jenže prostě hustota spojů, odpovídající v průměru cca hodině, je tak hranice toho, kdy normální člověk začíná vnímat existenci VHD a je ochoten se na ni spolehnout. I kdyby nebyl žádný takt, tak dostatečný počet spojů je podmínkou smysluplnosti linky již sám o sobě.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 09:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy pánové, nechci vám do toho kecat, ale nejste ve špatném "oddělení". Chápu, že uhnout od tématu je dílem okamžiku....
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 15:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.osz.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1331 &Itemid=1
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 17:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: "hustota spojů, odpovídající v průměru cca hodině, je tak hranice toho, kdy normální člověk začíná vnímat existenci VHD a je ochoten se na ni spolehnout."

Racek: "to, že Středočeský kraj (tam leží většina vámi vyjmenovaných autobusových linek) není schopen zorganizovat použitelnou dopravu, ještě neznamená, že to nejde. Páteřní autobusová linka má vypadat asi takto"

reakce v tématu GVD obecně
arnold
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.97.141
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 18:44:08    Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo něco o GVD 2010?
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 18:52:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

arnold: mam slaby dojem, ze mozna jednou bude platit. Staci?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 19:21:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Vést poslední dva rychlíky o hodinu později a v případě poptávky doplňující R/Sp Praha - Čáslav v 18:56 považuji za rozumné řešení. Je sice možná fajn, že MD alespoň zčásti nahrazuje neschopnost ROPIDu, ale všeho s mírou.

Nemám nic proti, ale myslíš, že se na ten Sp najde eso? Ryze intuitivně mi něco říká, že ne. Ono svázání přes náležitosti (v nadsázce: funkční mašina má pro objednatele větší cenu než peníze) může hrát dost zásadní roli.

Na zbytek (včetně reakcí na ostatní) budu odpovídat vedle.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 19:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, nevím jestli se to tu už řešilo ale máte v novém KJŘ tratě 032-039? Já tam mám dvakrát 022-026.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9658
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 20:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mol: 032-039 máme. To bude možná ta vada nebo jedna vad, která způsobila pozastavení distribuce. Takže reklamovat.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 20:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Díky. Hned to vrátím. Už jsem myslel že to mají všichni, to by se asi SŽDC prodražilo.
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2012
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 21:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdá se mi to, nebo je leotšní JŘ natisklý v poněkud horší kvalitě?
Můj Skype: Vojtik48
Cěštyna nieni moj koňičšek :-O
Co je to table?
Rick_hunter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2008 - 23:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: jo, taky se mi zdá, že to není všechno stejné (některé tabulky s JŘ jsou světlejší, jiné zase tmavší). Ale hlavní je, že to jde přečíst.

Ještě sem se chtěl zeptat: Os4968 do Tišnova (14.18 v X) opravdu bude začínat v zastávce Brno-Lesná (13.52 v X)? Zajímá mě, jestli třeba nejde o tiskovou chybu
Cimrmanova teorie existence: omyl přesný -> vyvracíme omyl -> nevíme nic
fiktivní Karlovy Vary v BAHNu
LOGISTICSERVIS, s. r. o. - Pohodlně za svým snem!
Burda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 08:29:39    Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo prosím návrh GVD 2009/10 a případně návrh řazení? Na kterých tratích by měl končit provoz? Děkuji
Martin0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 5-2004

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 09:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rick: tisková chyba to asi nebude v elektronickým JŘ je to taky tak
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 09:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rick hunter: dojede tam jak souprava v 13.54
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 10:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Může mi někdo vysvětlit, proč je u trati 046 u stanice Havranec poznámka "zastávka otevřena ode dne vyhlášení"? Když tam žádný (=ten jeden vlak, co tam jede 6x v roce ) stejně nestaví?
Javorina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 10:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro srovnání - ukázka řešení obálky bez modrého převleku dopravce ČD, a.s.

Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.63
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 10:40:58    Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: to už je v JŘ několik let, je to zastávka u bývalého vojenského areálu, kde (pokud se nemýlím) i dříve vlaky občasně zastavovaly. Takže ta zastávka tam je, a oficiálně "otevřít" ji můžou i když tam nic nestaví, nebo ne?

Javorina: stokrát lepší, ta bleděmodrá barva je fakt hnusná!
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 10:42:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Javorina: Pěkný, kdes to ukrad? To dává SŽDC "svejm" lidem?

(Příspěvek byl editován uživatelem pes38.)
Jestliže se nám něco konečně povedlo, v budoucnosti zjistíme, že by bylo lepší, kdyby se to nepovedlo.
ICQ 311-297-744
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 10:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den všem, chci se jenom zeptat kolik stojí stávající jízdní řád Něměcka????, v pátek jedu do Dražďan a chci si ho koupit......... a kdy se u nich mění???? díky předem za odpověd,,,,,
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 11:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Burda: Nemáte někdo prosím návrh GVD 2009/10 a případně návrh řazení?
Já ho mám, ale je na něj vydáno opět informační embargo od Ondrchůje, takže nedám.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 11:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: mění se stejně jak u nás, , ale pronese se ti
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 11:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: + dalších pět dílů
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 11:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Burda: Osobní doprava příští rok skončí na těch tratích, které si příslušný kraj, eventuálně ministetstvo, neobjedná. Toto opravdu není možné vědět více než rok předem.
Ale kdybych měl tipovat, tak pokud dojde k rozšíření IDS Jihomoravského kraje na Znojemsko již k prosinci 2009, tak bude zastavena osobní doprava na trati do Hevlína a asi také z Hrušovan nad Jevišovkou minimálně do Miroslavi, nebo do Bohutic, nebo až do Moravského Krumlova.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 11:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090:19 euro
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 12:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Javorina: Dá se to někde normálně koupit? Docela bych měl zájem.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 12:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já taky, třeba i za trochu víc než 70 Kč (kdyžtak prosím na mail).
Anti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 12:58:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Safra , lidi , taky to musí vycházet každej rok ??
Vždyt už to není pomalu kam dávat a to jsou ve 2 řadách za sebou a ty diplicitní nebo méně atraktivní mám ještě zvlášť v jiné skříni ...



Končí krásnej sen, už se blíží den, ještě kroků pár a bude ti hej ..
..." Do Pekla Máme Blízko "...
Javorina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 12:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38, Babilon:
Jedná se o jízdní řád pro SŽDC bez reklamní obálky dopravce. V prodeji asi nikde nebude. Možná v budoucnu se dočkáme prodeje KJŘ v různých obalech podle dopravce a dalšího s obálkou provozovatele dráhy
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5187
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 14:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
Reakce vedle.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 14:34:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já si těd kupuju toto
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 17:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je teda jízdní řád pro DB ještě k sehnání???? chystám se na Dresden hbf..... co myslíte???
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 17:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: neboj mají teho hafol
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 20:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa:Neřekl bys nám aspoň pár náznaků ohledně GVD 2010??Alespoň pár ,byly bysme ti za to vděční.Já vým že je na to embargo ,ale mi to nikomu neřeknem.
Rick_hunter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1006
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 21:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podolski: to bylo myšleno ironicky ...
Cimrmanova teorie existence: omyl přesný -> vyvracíme omyl -> nevíme nic


LOGISTICSERVIS, s. r. o. - Pohodlně za svým snem!
363
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.55.18
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 21:50:44    Odkaz na tento příspěvek  

Javorina: a ten jízdní řád s jinou ( o moc lepší obálkou) má nějaké rozdíly uvnitř????
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 22:38:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: V jedné reportáži ČT věnované rozšíření IDS JMK na Hodonínsko (resp. především do Hodonína ) mimo jiné padla i informace o tom, že rozšíření na Znojemsko se chystá na březen 2010, tedy pravděpodobně k první změně GVD 2009/2010. Je ale otázka, nakolik je tato informace důvěryhodná a pokud je, tak zda se na tom ještě něco nezmění, ať už proto, že Kordis nebude stíhat, nebo z rozhodnutí nového vedení kraje.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 46059
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2008 - 23:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár čísel z dnešního R 662:
Číčenice - výstup 5/nástup 4
Protivín - 3/1
Putim - 5/0
Ražice - 0/17
Strakonice - 29/24
Horažďovice předměstí - 14/4
Nepomuk - 3/5
Plzeň hl. n. - ±55 kousků a pár psů
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 30. listopadu 2008 - 06:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná jsem už hodně ospalý, ale koukněte někdo do nového JŘ na R 606 a 607 Ohře. Na sudé jedou do Chebu dva lůžkáče, jeden z Moskvy a druhý z Banský. Ale na licé jede do Prahy jen lůžko do Moskvy. Kam se podělo to lůžko do Banský?

(Příspěvek byl editován uživatelem pes38.)

(Příspěvek byl editován uživatelem pes38.)
Jestliže se nám něco konečně povedlo, v budoucnosti zjistíme, že by bylo lepší, kdyby se to nepovedlo.
ICQ 311-297-744
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2008 - 10:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Jestli jsem dobře četl, tak to lůžko do BB veze do Prahy Excelka, následně Metropol do Blavy a (asi) Horehronec do BB. Slovenský JŘ ale nemám, takže ten Horehronec jenom tipuju.