K-report
 

Archiv do 22. srpna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Inekon Trams vs. Škoda Transportation » Archiv do 22. srpna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
velký moralizátor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.186.10
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2008 - 19:53:34    Odkaz na tento příspěvek  

To jsou zase blitky, co Jenki? Pracovat pro někoho s minulostí a kontakty jako má Fat Joe a říkat něco o kamarádíčkaření, to už je slušná schíza. Pac a pusu, zameť si laskavě nejprve vlastní chlívek.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2921
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 31. července 2008 - 20:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dík za rady, zametám pravidelně, taky vysávám a vytírám podlahu. Schízu necítím, ale možná se nechám preventivně vyšetřit. Jinak námět k činnosti pro horké letní dny - dneska jsme se hrabali v reklamacích (vše vyřešeno) a v objednávkách ND od zákazníků (vše dodáno). Doporučuji se pohrabat v těchto věcech i tam u vás, hlavně v těch objednávkách ND, neboť PMDP už nebaví čekat rok na náhradní čela (přitom je Váš subdodavatel umí vyrobit za 3 měsíce i s dloubáním v nose) nebo dva roky na ND do dveří (které se dají z Germána vyrazit za 6 měsíců, ale musí se u toho protelefonovat pár Euro, tj. musí se chtít). U Vás se asi nechce, takže PMDP to už nebaví a začíná šrotovat Vaše skvělé výrobky. No reklama jako bejk :-)
Jo a Garry se ptal, za kolik mu na Astrách odšroubujeme věčně zepsuté STM ŠKODA a našroubujeme bezporuchově fungující STM ABB. Ty se mu prý líbí víc, ještě mu ani jeden nezdechl (má je na Triích), ale zato už tam byl 2x regionální zástupce ABB jestli je vše OK a jak se daří. Zato ty původní se soustavně sypou, výrobci je to šumafuk, a když si objedná náhradní díly tak se půl roku nic neděje, pak to urguje, pak se tři měsíce zase nic neděje a pak to konečně přijde s papírama v bordelu, takže opět stráví den na letišti v PDX hádkou s natvrdlými celníky, zatímco pomalu nemá s čím jezdit. Proto taky v Portlandu na dílně pro takový ten znak na čele Astry vymysleli přezdívku "flying penis".
Takže doporučuji taktéž pozametat, tj. pouvažovat nad tím, že péče o zákazníka nekončí prodejem tramvaje, ale naopak začíná. Diskuze na téma čí šéf je větší padouch není pro spokojenost zákazníků určující, fungující servis a dodávky ND ano. A upozorňuji, že pod slovem "servis" se nemyslí dýchánky pro V.I.P. nebo poskytování oslavných tirád médiím :-)
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 31. července 2008 - 20:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musim s Jenkim souhlasit ohledne jejich pristupu k zakaznikum...

Jedine heslo Schadewerk je PRODAT! Zbytek jako servis, nahradni dily, nejaka ta snaha postavit vyrobek na miru jakemukoliv DP je nulova...a naprosto shodny pristup praktikuje Skoda Electric a bohuzel nemuze snahou a servisem konkurovat Trollinum ale procpak asi maji vetsi zakazky? Vic penez strkanych pod stul? Mozna...

Typicky priklad je brneska Anitra 1809 vyrobena v roce 2003, odstavena v zari 2006 a dodnes stoji kvuli banalni vymene prevodovky tzn. temer 2 slovy DVA roky...

Dalsim mozna az moc odstrasujicim prikladem je prototyp 03T ktery vzhledem k nedodani cela ze Skody (pres 2 roky) byl postupne kanibalizovan a ted je vyrazen...

Takze az Schadewerk zmeni pristup k DP, protoze at chceme nebo ne tyka se to i nas samotnych cestujich nebot se prece nemuze stavat aby byly odstaveny nove, moderni vozy zmenim ke Skode pristup.

Do te doby to je firma jiz zajima jen vysledek a vydelek bez nejakeho zajmu je-li DP spokojen...

Jenki: Vnuceni 60 vozu 14T bylo nutnosti jinak by Plzen nikdy nemela penize na vyvoj a stavbu 15T tak jako vy pokud nejakou vetsi zakazkou na Tria (prip. Penta) nesplasite love Superioru se zrejme nedockame...
Chceš-li uskutečnit své sny, probuď se!
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 31. července 2008 - 20:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak jeste citace z PRT ohledne zkusebniho provozu vozu 301 - druhy prototyp vozu LTM 10.08:

"...Zástupci Dopravního podniku již tehdy odmítli myšlenky na nákup vozidel s ohledem na jejich konstrukci s pevnými podvozky, tehdy vysokou pořizovací cenu a omezené finanční prostředky na nákup a obnovu vozového parku, který počítal s uvolněním veřejných prostředků z rozpočtových kapitol na obnovu až po roce 2004..."

Tak a co nam to po Praze jezdi ted?
Chceš-li uskutečnit své sny, probuď se!
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 31. července 2008 - 21:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:
Souhlas.

Izzy:
ad Astry: Přesně tak.

3XHONZÍK:
ad TATRA a MB: Ty chytráku, ještě, že se tak nestalo! Můžu souhlasit s reakcí Osoba X. Co si myslíš, že by Mercedes s Tatrou udělal? Strkal do ní miliardy (jako dnes BlueRiver)? To určitě výrobce s 100-násobnou produkcí zajímá ...

Tatra je Tatrou díky jedinečnýmu systému výkyvných polonáprav a kombinovanému systému odpružení KingFrame, který lidi obdivují, konkurence závidí. Další věcí je motor. Určitě by Mercedes neinvestoval to, co Tatra do vývoje vzduchem chlazeného motoru, ale vrazil by tam mercedesáckej motor a ještě napsal oslavnou báseň do všech médií, jak pomohl Tatře novým motorem. Stejně tak jako převodovka Tatra 14TS210L nebo kabina.

Mimojiné: Know-how Tatry se na začátku 90. let snažilo "vyžrat" víc západních automobilek, které by rády zdokonalily svoje výrobky.

Za úpadkem Tatry stojí skutečně především pád trhů zemí RVHP, špatné vedení automobilky, zpackaná zakázka DIAMONIL a technologická zastaralost výroby z dob socialismu (neprospěl ani nezájem České a Slovenské armády, které měly z dob socialismu aut přebytek).

Co se konce osobních vozidel týče, tak při odbytu 54 aut za 2 roky nelze dál pokračovat ve výrobě a především vývoji (vezměme si např. vysoce postavené politiky, jež raději nakupovaly Audi A8 nežli Tatru T-700, výjimkou byl POUZE Zeman). Další projekty dojely především na nedostatečném kapitálu (a i rozhodnutí vedení automobilky - tehdy ve vedení americ. firma Terex). Mluvím o projektu Tatra T-165 (dálkový tahač - odkaz), ale byly i jiné projekty.

Edit: Ještě jedna věc: Podívej se na spolupráci se zahraniční automobilkou - Renaultem aneb model T-810. Český je tam (s trochou nadsázky) jenom logo na kapotě. Motor Renault DXi, kabina Renault Midlum, převodovka ZF. A myslim, že alespoň jeden skandál si zaslechl (kdyby ne - ty hlavní jsou tady odkaz). A zeptej se na reakce vojáků ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Tom120.)
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page
Chronosphere
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.166
Odesláno Pátek, 01. srpna 2008 - 00:16:15    Odkaz na tento příspěvek  

Tom 120:Nechci tady hodnotit současnou produkci Tatry,ale bohužel musím souhlasit s těmi,kteří kritizují způsob privatizace Tatry.
Takže za 1.:Nikdo dneska nemůže prohlašovat že ví co by Mercedes s Tatrou udělal.To by záleželo na tom,co by bylo napsáno v privatizační smlouvě.Každopádně byl nabízen celý východoevropský trh terénních nákláďáků+výroba exkluzivních osobních vozů s s vlastní stoletou historií.(co by za to taková KIA dala,že.)To všechno Soudkova privatizace přivedla do kytek,tady Zeman zasáhl asi tak za pět sekund dvanáct.
Za 2.:Mercedes by dovedl kolabující trhy nahradit jinými,+ dohodit prachy na vývoj toho co neodpovídá době a poptávce a určitě by na tom neprodělal.
Za 3.:Nemít národní hrdost na vlastní značku vozu tady zavedli zástupci jisté strany.
Za 4.:Know-how na základní uzly tatrováckého podvozku už delší dobu nepatří A.S. Tatra.
Shrnuto: Za úpadkem Tatry stojí neschopnost politiků jisté strany nalézt pro ni ten správný privatizační projekt.Nechat to zkrachovat a pak pokazovat na to že to jinak nešlo neboť...to je teda velké umění.
Teda za páté: pořád existuje naděje,že výrobu osobních aut Tatra oživí nějaká východní značka bez historie,ale s penězi.Ale jako češi se můžeme stydět.Co si myslíte že si v BRD více cení-Porsche,nebo Opel???
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.59.12
Odesláno Pátek, 01. srpna 2008 - 09:49:26    Odkaz na tento příspěvek  

Národnost US prezidenta, je v očích amerických zákonů americká, ale v očích středoevropské tradice je keňská. Víte dobře, že tu neexistovala Rakousko-Uherská národnost, ale národnost podle jednotlivých národů, podle jazyka. Stejně tak v další době. Takže ve vedení klidně může být Vietnamec, sic by měl v občance americkou národnost. Ono totiž národnost=občanství je ze západoevropského prostoru nikoliv od nás.
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.59.12
Odesláno Pátek, 01. srpna 2008 - 09:52:25    Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Právě díky té neprivatizaci silnému partnerovi Tatra byla schopna prodávat jen tak málo aut a nemohla se zbavit dluhů. Ono bez servisní sítě těžko prodáš něco, zvláště, když jsi v takovém srabu a všichni to o tobě vědí.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Sobota, 02. srpna 2008 - 17:45:56    Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel zde nemáme tradiční kapitalismus, ale silně modifikovaný, tzv. mafiánský kapitalismus.
Jak psal Jenki, teprve prodejem tramvaje péče o zákazníka začíná. Spokojený zákazník přijde zas.
Proč nekupují plzeňáci další Škodovky? Trápí to Škodovku? Dle mého ani moc ne. Malej kšeft = žádnej kšeft. Proti Praze a Brnu je to asi, jak když plivne do rybníka.
To, že Praha bere 14T jako "dočasné" řešení, jsem schopen ještě pochopit. Ovšem nechápu, proč Brno kupuje 13T, když jsou s Anitrami nespokojeni.

Já být výrobcem tramvají, tak nesu odpovědnost za svůj výrobek a nebudu zadřenou převodovku svádět na subdodavatele. Dodal bych novou převodovku (ze svého) a se subdodavatelem bych si to vyřídil sám.
Jestli je to tak, jak zde píšete, tak se ani nedivím, že se Inekon se Škodovkou rozkmotřil.

Trochu z jiného soudku. Mám sekačku Mountfield. Něco se mi na ní podělalo a šel jsem ji reklamovat, když už mám tu záruku 7 let. Oprava trvala řádově týdny a ještě v době, kdy bylo potřeba kosit. Nakonec jsem se dozvěděl, že já jsem ten blbej, že jsem ji používal v rozporu s manuálem apod. a nakonec musel opravu zaplatit. Dnes mi sekačku opravuje známý automechanik. Oprava stojí třetinu a trvá max tři dny.
nonym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.2.158
Odesláno Sobota, 02. srpna 2008 - 20:08:54    Odkaz na tento příspěvek  

Jeden menší dotaz :

Je ŠKODA Plzeň držitelem nějakého certifikátu kvality ???? iso ts , atd .
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 03. srpna 2008 - 04:20:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"...vysoce postavené politiky, jež raději nakupovaly Audi A8 nežli Tatru T-700, výjimkou byl POUZE Zeman..."

Je to absolutne OT, ale neodpustim si.
Telefonat p. Vetchemu, sveho casu ministru obrany: "A pane ministre, na zaver... jak slysim, vy ted nekam letite helikopterou...?"
Vetchy (po trapne odmlce): "No, ne... Ja jedu tatrovkou do Vyskova."
N.Z.Namy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.59.225
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 21:51:28    Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že Inekon chce skončit s výrobou tramvají?
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 09:07:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Izzy: Po roce 2004 už byly prostředky. A Škodovka furt vyráběla jen tramvaje s pevnými podvozky. Tak se koupily tramvaje s pevnými podvozky od Škodovky.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2935
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 09:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

N.Z.Namy : není to pravda. Výroba jede naplno a na obzoru je několik dalších velmi zajímavých zakázek. Akorát jaksi není vhodné je zde veřejně ventilovat.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 10:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: To, co se vyrabi je take nezverejnitelne? Pokud ne, kam a jake typy to jsou?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2936
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 10:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sofie. Papírově modernizace, prakticky novostavba. Sponzoruje Europějskij Sajuz :-)



Něco proběhlo i odborným tiskem.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 10:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Diky za info.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 12:27:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Nebylo by pro zajímavost info co z toho se vyrábí v CZ a co v BG? Zajímal by mě podíl CZ práce. Je-li to veřejně nevhodno, použij mail.
3xHonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.163
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 18:17:51    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki jen k tomu tvému Evropskému Sajuzu. Řekni mi, který stát v Evropské unii se dá srovnat s pozicí RSFSR v SSSR? Jen, jestli vůbec víš o čem píšeš. Jsem zvědavý, koho sem dáš.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 19:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xHonzík: nehledal bych v tom nic jiného než stejné slovo pro česká Svaz a Unie v angličtině a ruštině (Union, resp. Sojuz).
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 23:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aneb SEKR, "Svaz evropských kapitalistických republik" (s výhradou několika monarchií)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 09. srpna 2008 - 00:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mike_tom: Popripade SEKS (svaz evropských kapitalistickych statu), uz len to KS vymenit za jedno odpovedajuce pismeno ...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 09. srpna 2008 - 20:03:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Evropská unie" přeloženo do bulharštiny je opravdu "Europějskij sajuz". Nic jiného v tom nehledejte.
Brona
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 12:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PMDP chce prodat své LTM 10.08 či 03T. Prodej již schválilo představenstvo PMDP. Kdo má zájem?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 12:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, tak pár týdnů stará hospodská informace se potvrzuje. Jsem zvědavý, jestli se potvrdí i stejně stará hospodská spekulace. :-)
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 13:47:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě je otázka, kolik za ně budou chtít.
Z hledika koncepce by se asi nejlíp hodily do Mostu, ale ten je asi chtít nebude.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4831
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 13:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když je řeč o Astrách, kolik jich je v Plzni vůbec provozních? Já vím o prototypu 300 jen to, že stojí a stojí a už asi nikdy nepojede.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 14:07:31    Odkaz na tento příspěvek  

Prototyp 300 byl v květnu sešrotován. Více zde.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4834
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 14:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak teď koukám na plzensketramvaje.cz a prototyp 300 je již zlikvidován
Škoda, konec první tramvaje vyrobené v Plzni bych si představoval jinak - třeba časem v muzeu.

Která Astra byla vyrobena jako druhá? Plzeňská 301 nebo ostravská 1201?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2949
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 15:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plzeňská 301. V další várce šly Ostrava 1201/II a 1202 a Olomouc 201 a 202 (z hlavy nevím přesně v jakém pořadí a nechce se mi to hledat). Všechny tyto vozy měly ještě staré řízení ELIN na bázi procesoru 386 a komunikaci s měničem 12ti světlovody, série už má 486 a dva světlovody (+1 rezervní). Na tyhle vozy je problém s dostupností atypických ND (karty MRB a COM-I, úplně jiné řízení kontejneru). Ne vše je u ELINa skladem a občas se musí dost dlouho čekat.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 15:49:16    Odkaz na tento příspěvek  

To už by možná bylo lepší vyměnit řízení za jiné.
Mimochodem kolik by zhruba stála případná přestavba na opačnou polaritu v troleji?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4835
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 18:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď kdo by je teroeticky mohl koupit?
Prahu, Ostravu, Olomouc a Liberec téměř vylučuji. Tak mě napadá jen Brno a nebo Most. Brno má 17 kousků a do nákupu jakéhokoliv atypu jsou žhavý již 10 let. Brno by mělo i prostředky na jejich modernizaci, která je jistě vzhledem k jejich stáří potřebná.
Most zas nemá peníze na nákup nových tramvají a kapacitně by jim i Astry vyhovovaly. Jenže zas nemají na jejich modernizaci.
Nakonec je prosadí Škodovka do Prahy, půjdou na reko do Parsu, pak na linku 6 a demon se zblázní úplně :-)
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 18:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Prahu, Ostravu, Olomouc a Liberec téměř vylučuji.

Slůvko "téměř" bych nahradil spojením "zcela určitě"
tramvajakovy webové stránky
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 20:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: klííííd, něčeho takovýho se fakt nebojim.
A pokud by to nedej bože fakt někoho napadlo, tak řidičák mi na rozdíl od legitky zůstane...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 20:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin - když hovoříš o atypech pro Brno a brněnské žhavosti do nich, zkus si jenom tak uvědomit, kolikrát brněnský podnik nechal v "atypové" šlamastice výrobce tramvají? Namátkou...RT6, KT8D5N.

Taky je nutno brát v potaz vývoj kolejových vozidel vzhledem k odběru a vzhledem ke snaze DpmB inovovat vozový park tramvají...
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 22:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak s Mostem bych také moc nepočítal. Ono je také otázkou, co za to Plzeň bude chtít?
Předpokládám, že odepsaný to ještě není a zůstatková cena bude stále dost vysoká. Tudíž nám to při pořízení tady při kalkulacích může pěkně zvednout náklady (účetní odpisy,náhradní díly,údržba,případná modernizace atypu,nutné opravy a úpravy) a výslednou cenu na Km. Což by se asi objednatelům moc nelíbilo (nehledně na kurevsky-proti T3-drahé náhradní díly neuvěřitelně dlouhých dodacích lhůt atd.)

Otázkou je opravdu spíš ona cena co za ně? Pak si to pořádně spočítat a uvidíme. Nicméně můj osobní názor je ten, že k nám nepůjdou. Ale na stanovisko DP musíte jinam, to já neznám.

Kapacitně by to sem bylo fajn, koncepce je sice na pytel, ale na rychlodráhu to není nejhorší (oblouků malých poloměrů je málo) a pořád je to cenově méně než nové. Ovšem pokud to bude nákladově na úrovni Várií...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2950
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 11:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém s Astrami je bohužel dán především neschopností uživatelů se domluvit a zatlačit na dodavatele, případně se podělit o náklady na schválení případné (jednotné) modernizace. Stojí za zmínku, že informace o prodeji Aster z Plzně je v tuto chvíli již poněkud zastaralá - PMDP obdržel "pojeb shora" na téma "nekažte kamarádům jejich pověst", takže spekulovat kdo to koupí je přinejmenším předčasné, když se možná nic prodávat nebude, protože se to nesmí. Nicméně džin z láhve byl již vypuštěn.

Problémové části Aster jsou :

1. výzbroj Elin, zvláště u nejstarších vozů
2. trakční motory Škoda s výjimkou posledních sérií
3. statické měniče DIOSS
4. dveře BODE
5. vnitřní návalky měchů Hübner
6. koroze vnějšího oplechování

Podrobněji k jednotlivým komponentům :

1. Tady je to především o ceně. Silové prvky v kontejnerech drží dobře, "odchází" hlavně karty v řídícím počítači (hlavně procesorové COM a MRB, vstupní/výstupní DE/DA/DEA nebo zdrojová KDW spíše sporadicky). Běžná doba opravy těchto prvků je kolem 3 měsíců, u staršího provedení i 6 měsíců. Sranda je, že ne vždy je opravený díl opravdu funkční (reklamace se tak opakuje), také se občas vyskytnou nepochopitelné věci (karta jezdící ve voze A nejde ve voze B apod.). Nové jsou k dodání prakticky ihned (do 3 týdnů), u staršího provedení ale klidně 3 měsíce. Ideální je mít jako ND trvale k dispozici minimálně 1xCOM a 1xMRB, jenomže tyhle karty stojí kolem 1500EUR/kus. To je v tuzemských DP problém, protože když to leží na skladě tak ekonom ječí jak postřelená svině, ale že to zabrání odstávce tramvaje za mnohem víc peněz nevidí, protože to je jiná účetní kolonka a on je drbán za zbytečně ležící peníze na skladě.
Další občas potřebný díl je otáčkové čidlo, ale to se dá u výrobce Lenord-Bauer koupit vcelku bez problému, nejpozději do 6 týdnů je "doma" (většinou i dřív) a stojí nějakých 700EUR. Pravda, proti ráně kladivem do zrychlovače jsou to pořád strašné peníze.

2. S výjimkou 90kW motorů na posledních Astrách (provedení shodné s Portlandem) nejsou trakčáky na Astrách žádný velký zázrak. Doudlevce vyřizují opravy "do roka a do dne", případně u některých prototypových verzí vůbec. Není problém koupit si jako náhradní motor ten "portlandský" (samozřejmě "do roka a do dne"), ale aby to potom jelo, musíte na voze vyměnit všechny 4 (dohromady tak za 1,5MKč) a "nalít" tam správný SW, což třeba u staršího typu regulátorů nejde, protože takový SW neexistuje. Změna SW je popsána dále. Nejmenovaná neautorizovaná motorárna se už sice naučila tyto motory převíjet, ale pokud je mechanický problém (hřídel, štíty apod.) je to zlé - objednáte si příslušný kus železa v Doudlevích, za půl roku vám z Doudlevec dorazí, chvilku neúspěšně skládáte motor dokupy a nakonec zjistíte, že to obráběl nějaký mamlas a celý odlitek je zralý na vyhození. Takže hurá na reklamaci a můžete se těšit "do roka a do dne"...
Už se objevila i myšlenka TM Škoda vyházet a narvat tam třeba Pragoimex. Elinu je to vcelku jedno, stačí jim "pouze" zaplatit nějaké to hraní si s takovým motorem u nich na zkušebně + změnu SW. Výsledné číslo jsou desetitisíce EUR za SW + 1MKč za 4xTAM1009, což je pro CZ DP opět mimo realitu.

3. STM na Astře je jednoznačně průser. Tento neskutečný výrobek po otevření působí dojmem "kroužek mladých elektroniků se nudil v garáži" a provozní zkušenosti jsou plně odpovídající. Zásadní problém je v tom, že existuje asi 7 provedení, ke kterým je velmi sporá, pokud vůbec nějaká dokumentace. Diagnostický SW neexistuje vůbec, vše se zjišťuje metodou svítí - nesvítí. Metodou pokus - omyl se občas podaří něco opravit, jinak nezbývá než povolat tvůrce zařízení osobně. Ten přijíždí zásadně v 9 večer, vleze do bedny, vezme trafopájku, cosi tam vyvede a ve 2 ráno odjíždí. Zlé jazyky tvrdí, že takovéto načasování je záměr, aby nikdo nevěděl, co se v té kraksně událo a proč. Celé zařízení je jednoznačně zralé na sejmutí ze střechy, otřískání autorovi o hlavu a náhradu něčím kulturním, např. z produkce Cegelec. Jenomže takováto změna na vozidle by se musela nechat schválit, což nejde (viz dále).

4. Dveře BODE naplňují definici pravého německého výrobku, což znamená, že v laboratorních podmínkách, za konstantního tlaku, teploty a rosného bodu fungují znamenitě. Ovšem v reálném životě je to slabší, protže na dveře sněží, prší, fouká, jsou namontovány v reálném (tj. nikoliv dokonale obdélníkovém) dveřním otvoru a ještě do nich oškliví Fahrgasti kopou, nebo se o ně alespoň opírají. Velká pomoc je odstranění detekce sevření překážky v dveřních gumách (klid, dělají to i v mnoha německých DP), pak se jedná o docela slušně fungující zařízení. Běžné díly, třeba těsnící gumy nebo motorek pohonu se ako-tako dají do pár měsíců sehnat. Průšvih nastává ve chvíli, kdy "umře" řídící jednotka dveří nebo když při nehodě "zařve" dveřní křídlo. Dodavatel vám milostivě nabídne dodací lhůtu 1 Jahr a stavějte se třeba na hlavu. Na druhou stranu to vede k občas úspěšným pokusům o opravu "mrtvého" dílu - třeba když v ŘJ shoří zesilovací tranzistor pro motorek dveří dá se tento jednoduše vyměnit, a protože objednávka no novou ŘJ už byla podána a je škoda ji rušit tak nám časem "vyroste" náhradní ŘJ neležící na skladě a nestrašící ekonomovi v palici, což je pro provoz neocenitelná věc. Stejně tak skupina nadšených zámečníků nudících se na nočních pomocí kousků hliníkového plechu, epoxidu, skelné tkaniny, nýtků, šroubků a jiného smetí dokáže postupně opravit/znovuvyrobit zmuchlané dveřní křídlo, které jakožto neopravitelné bylo jíž objednáno u Bode a bude ho platit zákonná pojistka nešťastného autíčka, které si dovolilo do tramvaje napálit.

5. V provozech s ostrými oblouky (Plzeň, Olomouc, Portland) častěji, jinde méně často dochází k prasknutí a zlomení vnitřních krytů kloubového spojení. Je známo mnoho pokusů o opravu s různou úspěšností, každý má něco do sebe. Kdyby byly nejen ty jmenované DP co k čemu tak by si vyměnily zkušenosti a vyvinuly by perfektní náhradu za pár korun. Pravda, není to úplně košer (náhrada není dle ISO a nemá nehořlavý / netoxický / nekouřivý / bezhalogenový atest), takže se radši objednávají návalky v Kasselu, kde za ně vystavují tučné faktury v Eurech. Dostupnost náhradních návalků je 3-6 měsíců dle nálady u Hübnerů.

6. Na to je jediný recept, aplikovaný např. ve VP v DP Ostrava. Oplechování otrhat (nedá to ani moc práce) a nahradit nerezem. A je klid. Jiné recepty (např. najetí více než 1/2mil.km bez jakékoliv těžké údržby pouze s patláním rezavých míst štětkou v nejmenovaném CZ DP) se naopak hrubě neosvědčují.


A teď několik dalších všeobecných problémů :
- ND můžete kupovat buďto přímo u jejich výrobců nebo přes Škodovku. Pokud volíte tu druhou možnost (protože jste líní komunikovat v Deutsch nebo protože vám to někdo politicky vnutil) můžete dodací lhůty a ceny násobit dvěma.
- jakákoliv změna na vozidle podléhá schválení DÚ a stojí peníze. Protože do toho má co kecat i výrobce je oprávněná obava, že náhrada některých komponentů za konkurenční by mohla být výrobcem zablokována.
- ideální stav by byl, kdyby výrobce sám nabídl provozovatelům Aster ucelený "balíček" modernizace Aster s výměnou nejproblematičtějších dílů. Něčím tak podřadným jako modernizace se ale v Plzni nikdo zabývat nebude. Teoreticky by to mohl nabídnout někdo jiný,a le to by byla konkurence a s tou umí v Plzni dobře zatočit, takže zákazníku, trhni si nohou.
- byl tady dotaz na změnu polarity u Elinu. Osobně jsem to dělal, ale jen u kontejnerů, které na to byly připraveny. Tam stačilo pár drátů přehodit z něčeho na něco, resp. protáhnout jinudy a nalít nový SW. U nepřipravených kontejnerů by to bylo trošku složitější, protože by délky těch drátů nevycházely a občas je nebylo kudy tahat, ale za pár dní by to snad šlo zvládnout. SW pro polaritu mínus je na světě (Ostrava, Brno) a stačí ho "přelít".
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 11:28:37    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Díky za vyčerpávající odpověď.

Myslím, že pro Škodovku je už teď ostudou, že první prototyp Astry byl díky jejich dodacím lhůtám sešrotován.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 11:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Jenki: předpokládám, že zrealizovat metamorfozu z Astry do Tria a obejít tak vše do čeho pindá Škoda je asi tak hříšná myšlenka, že bych se za ni měl stydět. Nevím do jaké míry jsou ony dva vozy kompatibilní (třeba vyměnit dveře) a jaké to potřebuje schválení a samotnou otázkou by bylo zdali by tento nový převlek nestál víc než Trio.
Ostrava: 2008 Wanpíři ztrácejí sílu, porazí je Škododlak?
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není
Fotky nejen dopravní
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2951
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 11:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hříšná myšlenka to není, problémem by bylo jednak schválení a pak hlavně cena. Technicky není problém otrhat Astru na holou kostru a nakrmit ji třeba Olomouckým Triem, ale takovou srandu odhaduju (střelba od boku) na 15MKč.

Pokud to Škodovka cítí jako ostudu nic jí nebrání udělat totéž, akorát tam nakrmit 2/3 14T :-)


(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5243
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 12:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: V OL probíhá VP na Astře 201. Nebyl ze strany DP OL zájem provést VP dodavatelsky v DP Ostrava?
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754, bart5(zavináč)centrum.cz
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2953
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 13:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím tak ne.
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2636
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 14:04:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavně první prototyp astry měl bohužel již nové portlandské motory. :-(
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 22:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki - pěkně popsáno, jak bys v duchu tohoto zhodnocení Aster popsal brněnské Anitry? Co je oproti Astrám jinak, které parametry Anitry jsou lepší nebo horší?
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2955
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 08:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U Aniter nemám jasno v následujících komponentech :

STM - vůbec nevím výrobce ani typ
motory - asi "portlandské"?
dveře - Bode novější "portlandské" provedení jako má Trio?
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 06:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Nějak nám mizí zatím velmi korektní Jenki.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 11:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pt: Na můj vkus je Jenki ještě velmi korektní, to já bych si takové sertvítky se šlendriánem (a jinak se ta situace kolem Aster nazvat nedá) rozhodně nebral.
A taky v mě příslušejících případech neberu...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
a je to...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.113
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 12:35:22    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavel Tarant:
Vnímám rozdíl mezi slovy korektní a nepochlebující. A pokud je v šádefabrik chlívek a neúcta k zákazníkům, tak nikdo pochlebovat nemůže.
Osobně jsem zažil situaci, kdy minimálně dva DP žádaly o odstranění konstrukčních nesmyslů Astry (bohužel nezávisle na sobě). Odpověď do obou DP byla "ostatní si nestěžují, tohle chcete jenom vy" (a pod čarou tak s tou prkotinou neobtěžujte slavného velkovýrobce). A tak jsem se (i z mnoha jiných důvodů) z propagátora a prosazovače Aster postupně stal jejich odpůrcem...
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 15:13:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nečekám, že nám bude Jenki pochlebovat. Přece jen sedí u konkurence, takže k tomu nemá sebemenší důvod.

Dvě věci ale tady jsou diskutovány mimo realitu:

Technické změny - pokud někdo chce zákaznickou technickou změnu, objedná si ji a zaplatí si ji, nevidím moc důvodů, aby jakýkoliv rozumný výrobce změnu neprovedl. Vím od roku 2004, kdy jsem se začal zabývat tramvajemi, že k objednání změny došlo jen jednou.

Náhradní díly - pokud si u nás objedná někdo záruku disponibility náhradních dílů a zaplatí sí ji, budeme přesně podle daných podmínek zajišťovat náhradní díly, a to i pro vozidla, která momentálně nevyrábíme. Jinak platí pro každého na trhu neblahý fakt, že výroba po celém světě je kapacitně na dorazu a nikdo nečeká s volnou kapacitou a nakoupeným materiálem, aby v tak malých množstvích, jaké představují dodávky do kolejářské branže, něco přes noc vyrobil.

Zajišťování náhradních dílů a popřípadě technické zajištění modernizovaných náhradních dílů (ono se nic nevyrábí věčně) něco stojí a je celkem normální, že výrobní a logistické náklady na náhradní díl nejsou jedinou složkou ceny náhradního dílu. A myšlenka, že si koupíme náhradní díl a schválně ho nedáme půl roku zákazníkovi je těžce nesmyslná, protože bychom museli ten díl půl roku taky financovat.

Shrnuto a podtrženo, zachovávání provozuschopnosti tramvají je obchod jako každý jiný a má svoje obchodními náležitostmi daná pravidla. Pokud si někdo myslí, že tato pravidla porušujeme, tak se buď mýlí, nebo není korektní. Pikantní je též souvislost u nejstarších tramvají vzoru Astra kdo vlastně tenkrát stanovil technickou dokumentaci, podle které je definován "obsah" výrobku. Nejsem si jist, je to přece jen dlouho před mým zapojením ve Škodovce, myslím, že Jenki byl k tomuto procesu velmi blízko. Není-liž pravda?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pavel_tarant.)
Deejay
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.242.78
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 22:48:51    Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Tarant & Jenki: Pánové, měl bych tady pro vás jednu písničku na přestávku...
http://www.youtube.com/watch?v=TdV5iqKver8&feature=related
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 09:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezké ...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2956
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 10:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deejay : dík :-)

Pavel Tarant : v tomhle se prostě neshodneme. Vaše stanovisko je pochopitelné, ale považuji jej za nesprávné.

Můj názor je asi takový : i servis a zajišťování ND mohou být zajímavý obchod. Ovšem je třeba tuto činnost zákazníkovi "osladit" tak, aby mu stálo za to obracet se na výrobce vozidla a ne pokoutně shánět prvovýrobce jednotlivých dílů. Je logické, že díl objednaný "přes někoho" bude vždy dražší, tato vyšší cena ale musí být něčím vyvážena. Můžu tím zákazníka zbavit nutnosti komunikovat v cizím jazyce, můžu mu k tomu přibalit poradenství a podporu zdarma, můžu taky (na základě sledování co se kazí jak často) nabídnout krátké dodací lhůty, protože si ty nejproblémovější díly nakoupím na sklad. Jestli má zákazník půl roku pozorovat chcíplou tramvaj na dvorku nebo jestli se mu do týdne rozjede je dost podstatný rozdíl na to, aby klidně i dvojnásobnou cenu ND schroupl s radostí, zvláště když mu díl někdo přijede bezplatně namontovat a vyzkoušet. Vědět, že se o mne výrobce stará a záleží mu na provozuschopnosti jeho výrobků i po uplynutí záruky je velké plus, které se sice špatně hodnotí penězi, ale stojí za to.

Navíc zákazníci nejsou blbci. Jakkoliv to bolí dá se pochopit (i když ne omluvit), že se v Doudlevcích při tom moři práce nikdo moc nechce zabývat nějakým nakřáplým motorem - atypem. Ale jsou tady jiné díly, u kterých jediná práce výrobce je přehodit objednávku na jiný formulář a objednat u prvovýrobce. A pokud zákazník zjistí, že tato operace zapříčiňuje zpoždění v řádu měsíců v porovnání s objednávkou přímo "u zdroje" tak bude dojem jednoznačně negativní.

K poslednímu odstavci - u toho jsem nebyl, to jsem ještě bojoval za DPO a o existenci nějakého Inekonu prakticky nevěděl :-)
a je to...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.113
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 11:12:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ad PT
Pokud se tramvajím věnujete od r. 2004, tak jsme se minuli.
Mám na mysli komickou hru šádewerk v euforii po prvních vyrobených kusech Aster.
První zákazníci (Pz, Ova, Oc) odebírali první kousky, ze škodovky přicházely informace o tom, kterak tramvaj bude vylepšována, vyhovíme zákazníkům... Pak přišlo ochladnutí a ze zákazníka se po zaplacení stával obtížný hmyz.
Ač se mi v době volby mezi RT6 a Astrou v základní koncepci i designově více líbila RT6, do všech stran čněla její nedotaženost a neserioznost jejího výrobce. Volba pro Astru (nejen pro mně) byla tehdy jasná. Avšak pak už následovalo postupně čím dál více přiznávané vystřízlivění. A v dalších letech pochybnost o opravdu odborném výběru při pořizování "postaster" do BM a Phy.
Je všeobecně známé marketingové pravidlo, podle kterého slabé či nevalné zboží alespoň dobře zabalím, abych lépe prodal. A vůči politickým pokrytcům byl "design Porsche" dobrý tah - i když mně osobně je tento nabubřelý design odporný. Bohužel, mám ale dojem, že výrobce naprosto kašle na další marketingový tah - na dobré jméno - především v těch městech, kde nyní s "postastrami" neprorazí. Asi dobré jméno a tyto reference (podpora provozu "starých Aster") nepotřebuje a k obchodnímu úspěchu jde jinými cestami.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 12:09:48    Odkaz na tento příspěvek  

Je mnoho souvislostí, které ekonomové nevidí, např:
Spokojený zákazník přijde zas.
Spokojený zákazník doporučí dál - neplacená reklama.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1985
Registrován: 11-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 12:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad MKzB: no vidíš, spokojené zákazníky nevidíš*, ale Škodovky se prodávaj ;)

*) tedy ja vidím nespokojené šotouše, ale když je jich tolik tak musí být nějaký ten zákazník taky nespokojen
Ostrava: 2008 Wanpíři ztrácejí sílu, porazí je Škododlak?
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není
Fotky nejen dopravní
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 13:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MKzB:
Tohle platí jen do jisté míry Čím delší je životnost výrobku, tím menší je důležitost poprodejních služeb. Hrozba, že si za 30 let koupím nový výrobek by jinde by mne jako obchodníka příliš nevystrašila. Raději si najdu jiného zákazníka, kterého nalákám nějakým bonusem. Takhle to funguje i třeba u prodeje automobilů.

Ale zpět k tramvajím:
"Nákup 18 nových vozidel typového ekvivalentu by rámcově představoval intestiční náklad minimálně 360 mil. Kč. Provedení hloubkové modernizace, jejímž výsledkem je prakticky nové vozidlo vybavené na vysoké technické úrovni, představuje investici ve výši maximálně 260 mil. Kč."
Toto napsal výrobně-technický ředitel PMDP o tramvajích T3R.PLF v časopise MD 2/08. Myslíte si někdo, po přečtení tohoto názoru, že PMDP je pro Škodu zajímavý potenciální odběratel?
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2666
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 15:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je mnoho souvislostí, které ekonomové nevidí, např

Já tedy jsem povoláním ekonom a nějak nepozoruju, že by ekonomové měli menší dar vidět souvislosti, než jiné profese. Navíc celou dobu se v této jinak zajímavé debatě se pod názvem ekonom spíš skrývá nějaký nepříliš čilý účetní. Tak jako né každý brouk je beruška, tak i né každý účetní je ekonom, i když to má třeba napsáno na dveřích.

Spokojený zákazník přijde zas.
Spokojený zákazník doporučí dál - neplacená reklama.


Když si budete kupovat soukromě cvičky či motorovou pilu tak jistě, akorát mi ukažte, v které kolonce kritétií výběrových řízení na výrobky auta, či počítače nebo dokonce tramvaje je spokojenost se stávajícím dodavatelem či doporučení někoho. Můj zaměstnavatel měl třeba auta či HW, se kterým byla spokojenost. Ovšem výrobci či prodejci těchto produktů to bylo k hnědému a mazlavému, protože při dalším VŘ to nemohlo/nesmělo (protože tam nemůžete napsat že chcete tu a tu značku)hrát roli a při faktické shodnosti parametrů zařízení samozřejmě nakonec rozhodla cena a vyhrála to úplně jiná firma. Z těchto okolností se asi v tomto segmentu trhu těžko bude soutřeďovat nějaký poprodejní servis za dobré slovo, když ho živí to, že někam navalí iks kusů nějakého vehementu za nějaku zajímavou cenu, x-let tam nikdo nic kupovat nebude a potom bude rozhodovat stejně něco jiného.
Imperialista.z.wolstritu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.224.99
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 17:19:22    Odkaz na tento příspěvek  

To se sem hodí --> http://www.skoda.cz/holding/novinky/skoda-a-inekon-budou-spolupra covat-aid2642.html
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2008 - 19:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bude korektní spolupráce...

A ještě Jenki zapomněl u Aster na super brzdy DAKO. Zlatý Knorr.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2958
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. srpna 2008 - 09:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bude korektní spolupráce...
Po minulých zkušenostech si to oba partneři jistě ohlídají lépe.

A ještě Jenki zapomněl u Aster na super brzdy DAKO. Zlatý Knorr.
Knorr je opravdu zlatý, kromě sem-tam otáčkového čidla prostě jezdí, jezdí a jezdí. Že je zlatý si ovšem uvědomíte i při pohledu na faktury :-)
DAKO má sem tam mušku, ale neviděl bych to nijak zle, servis je rychlý a v pohodě. Pravda, řídící počítač DIOSS je trošku za trest, ale dá se to.
Oproti původním brzdám SAB-WABCO je to procházka růžovým sadem.