K-report
 

Archiv do 12. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Modely a modelářství » Modely v měřítku H0 a větším » Archiv do 12. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 11-2004

Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 22:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimek: Nepopírám, že Zuska byl vynikající pedagog. Byl vynikající pozorovatel, a publikoval od "modelářské nepaměti", a zastával modelový přístup v době, kdy se na ŽM pohlíželo stále ještě jako na hračky. Stejně tak má lví podíl na realismu v modelářství, zejména na tom, že jím presentovaná schemata nevypadala jako ementál, resp. hřiště pro mašinky, které tak milují třeba ve velkoněmecké říši. (Pro příklad pohlédněte zde - oko nezůstane suché ) Ale mám pocit, že v některých věcech byl trochu dogmatický, např. u kritiky modelářů, kteří modelují "každičký lísteček". Mám pocit, že to bylo v knize "Modely železnice v terénu", a stejně tak kritizoval pohybující se cokoliv jiného, než železnice, co se tak z hlavy pamatuji.
Pochopitelně, o foliáži v době publikace ještě nebylo vidu ani slechu, spíš jsem se pozastavoval nad modelováním "kažičkého lístečku" v kontrastu s molitanovými bloky.
Uznávám p. Zusku jako "železničního polyhistora". Měl fantastický záběr, ale v některých věcech měl, podle mého soudu, poněkud dogmatický pohled:
- Nic neželezničního se nesmí pohybovat, jinak je to kýč.
- Kritika stromů stavěných tak, že jsou olistěné jednotlivé větve, ne jako houba na klacku
- I v době, kdy byly k dispozici materiály podobné statické trávě, pořád setrvával na barevných pilinách, které prostě budou vždy vypadat jako barevné piliny.
- Postavy sedící resp. stojící v klidu, auta zaparkovaná a nikdy jinak.

Co mu ale do smrti nezapomenu, je výhodná tvorba z polystyrenových bloků a jeho rada jít s rašplí na pěnový polystyren ("... a opracujeme struhákem") Ještě dva roky potom mne ty pos_aný bílý kuličky pronásledovaly.

Doufám, že šimkovi a ještěrce lítací kvůli tomu nezačal sestupovat žlučový písek a děkuji jim, že mi ukázali pravý dogmatismus.

(Příspěvek byl editován uživatelem DeKa.)
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 23:19:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deka: žluč v pořádku :-) Ono to nebylo myšleno ani tak adresně na Vás, spíš jste to odnesl za mnohem nekvalifikovanější, kteří si do Zusky bezmyšlenkovitě kopnou. A ukázka pravého dogmatismu? Na kolejišti ani piliny, ani molitaňáky nemám... (pravda, ani figurky, aby se nemusely trpně nehýbat)
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 23:44:36    Odkaz na tento příspěvek  

Alf - správně, Božič C/D.
Regulace brzdící váhy dle zatížení = automaticky.

Jen mne zajímalo, jestli to Tempotaxi, nebo i někdo jiný, dělá taky u modelů.
Je to dost veliká, rozměrná páka, tak by to nemělo na dobrém modelu chybět.
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 00:06:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimek: No, nějak moc nesleduju H0, ale nějak jsem kopance nezaznamenal...
Jinak když už je tu nakouslej Zuska, kdysi publikoval schema "releovky" z 4 relé od Zeuke - s rychlostní soustavou. Jediné omezení bylo, že se nedal udělat "průjezd odbočkou". Chci si to spáchat ze zbylých 7400, a nechce se mi to vymejšlet z hlavy. á to někdo? Na druhé straně byla fotka Ds od tuším Zeleného, v H0...
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.237.232.103
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 00:13:42    Odkaz na tento příspěvek  

Deka tak teraz si "trošičku dogmatický" ty, alebo nepochopil P. Zusku. Píše : na str. 53 Proto veškeré snahy o uplatnení "oživujúcich " prvkov sa musia vždy predom striezlivo rozvážiť.
Mal výhrady voči napr. nezmyselne postaveným autíčkam, ktoré "simulovali" jazdu. Rozoberá to napr. na "pohyblivom" katri píli, proti ktorému nič nemá, ak je súčasťou vlečky píly ale je nezmyslom ak je píla mimo železničnej prevádzky a rozpohybovaný katr. Vtedy je to iba "kolotoč zavadzajúci žel. prevádzke" . K kritike stomov : vieš ako sa vtedy robili listy ? Tiež molitan. Vlastne až dodnes, len je lepšie drvený a na sieťke. A materiáli podobné Statickej tráve ? Máš na mysli čo ? Vypelichaný koberec made in Vero ?
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 01:46:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jano: nepamatuju se, že bych vám nabídl tykání. Vámi zmiňovaný katr je prázdný argument, postrádající myšlenkovou konzistenci. Nevidím důvod, dělat rozdíl mezi katrem na pile v lesích, a na pile, která je zavlečkovaná. Ale chápu, jednou vám to tak Mistr v Bibli (Modely žel. v ter.) napsal, tak to holt prostě jinak nesmí být, ani kdyby had na skále s_al a žába do toho pěstí bušila.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Veka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 06:21:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím prosím,hoďte do placu někdo zase nějaký model - čehokoliv.
Ať je na co se koukat (když už se to nedá ani číst)
Děkuji
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 11-2003
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 08:56:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když nějaký model čhokoli, tak nějaký model čehokoliv. jen tak z recese :

Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
http://www.modelarimhd.tym.cz/
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 09:58:20    Odkaz na tento příspěvek  

Deka: Jediný dogmatický jste tu vy...a pořádně. Jistě jezdíte v digitálu, stříkáte pistolí, leptáte lepty a vrážíte do toho úspory....protože jedině tak je to v dnešní době správné. Možná by bylo dobré se zamyslet z čeho se vlastně ty foliáže dělají...že by to k molitanu nemělo daleko ?
Funkční pila mimo vlečku je blbost stejně jako točící se kolotoč na náměstí, nebo jezdící autíčka, případně tekoucí voda. To není tím, že to tak napsal P. Zuska...to tak prostě je. Pokud to tak stavíte, máte betlém a ne kolejiště se znázorněním žel. provozu...a je jedno jestli je to ovládané ručně, nebo digitálem.
Navíc koukám klasický bourák netových for co..."mám pravdu a poslední slovo za každou cenu...i když ji nemám."
Lituju vás, ale fakt je dost těch co to mají a dělají jinak než vy a to prostě nezměníte. Každopádně přeji hodně penízků na digitální pouťové nesmysly když vás to baví a věříte v to
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 10:41:17    Odkaz na tento příspěvek  

A aby to někdo nevykládal jinak...jistě, že i zastávání nehybnosti je určité dogma. Je ovšem opřené o fakt, že modelujeme železnici...pokud půjdu na nádraží sledovat provoz, tak mě také nebude rozptylovat např. kolotoč v přednádražním prostoru. Kdo chce modelovat gumokoly, ať si postaví autodráhu, kdo kolotoče, nechť staví lunapark. Modelovat komplexně život by znamenalo modelovat i pohyb každého jediného človíčka, psa, případně dalších zvířat. Muselo by na kolejišti pršet, foukat vítr, měnit se roční doby....to zatím neumí ani digitál. To umí jen PC simulace a ještě zatím hodně blbě, takže pokusy řešit to na reálném kolejišti vyznívají logicky směšně a polovičatě. Když už moderní technologie, soustředil bych se na ty pohony jak tu už zaznělo...tam je cesta
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 12:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka: Víte, fascinují mne z___i vašeho ražení, kteří vědí naprosto přesně, na čem doma jezdím nebo ne, jaký mám sortiment stříkacích pistolí, co s nimi dělám, z jakých leptů stavím a naprosto přesně vědí, v co věřím.
Zkuste si přečíst, CO vlastně jsem napsal, zkuste se nad tím zamyslet (Ve vašem případě chci téměř nemožné, ale doufám ve vás ), a pak teprve reagovat. Ani jednou jsem nezpochybňoval materiál, ale technologii. Ani jednou jsem nenapsal, že digitál na věčné časy a nikdy jinak.
A aby to někdo nevykládal jinak...jistě, že i zastávání nehybnosti je určité dogma.

Jasně, "jsem dogmatický, ale v mém případě se tomu neříká dogmatismus, a pokud jo, je to ten jediný správný dogmatismus, který vlastně dotismem není."
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 13:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovoláváte se správného čtení svého textu, ale sám to neděláte - uživatele jano jste nejprve pokáral za tykání, pak zesměšnil za neschopnost myšlenkové konzistence, ale rozumné argumenty o nesmyslně postavených autíčkách či travních kobercích jste přehlédl? A s prominutím, zatím jste první, kdo se při prezentaci názoru neobejde bez vulgarismů. Může to o nečem svědčit?
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 14:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimek: Pokud vím, Vy spolu s ještěrkou jste reagovali na první našlápnutí, když jsem si dovolil (ó jaká hrůza!) ironizovat Mistrovu Poznámku o kýčovitosti stromů, modelovaných stylem kmen a větve + zeleň, zatímco Mistr zastával názor (pro vás dogma), že správný strom je, stručně řečeno, kus molitanu na klacku, nebo blok molitanu. Jestli vás tolik tlačí v žaludku fakt, že jsem použil slovíčko foliáž coby zkratku, abych nemusel z hlavy citovat knihu, kterou už X let nemám díky ztrátě při stěhování, pak vám mohu slíbit, že si knihu nechám zkopírovat a budu vám (speciálně pro vás) z knihy napříště citovat přesně, abych nikomu z vás nezpůsobil trauma.

Nevím už, jaký blb, se začal chytat jezdících vs. nejezdících autíček a už to nehodlám hledat. Mnou zmíněná poznámka o vozidlech z příspěvku 1333 směřovala k tomu, že logicky odůvodnitelné stojící vozidlo nemusí nutně být zrovna zaparkované, stejně tak nemusí stojící nebo sedící postavy být to pravé ořechové.
A když už se tak strefujete, můžete mi říct, kde zesměšňuji uživatele jano, nebo, kde používám při prezentaci názorů vulgarismů? Konstatoval jsem nekonzistentnost jeho argumentace, kterou nezachrání ani pokřik o vypelichaných kobercích. A idiotské poznámky ještěrky o rozprašování vody, nebo o digitálu, stříkací pistoli a leptech - zjevně jeden argument silnější druhého.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
3973
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 14:45:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Roztrhejte si občanky!!!!!!!!!!!!!!!!!
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 14:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ale chápu, jednou vám to tak Mistr v Bibli (Modely žel. v ter.) napsal, tak to holt prostě jinak nesmí být"
"ani kdyby had na skále s_al"
"fascinují mne z___i vašeho ražení"
Promiňte, asi jsem sprosťák já, had na skále zřejmě sípal a fascinují vás zájemci. A nechci se opakovat (žel musím), že na kolejišti nemám jediný kus molitanu coby stromu a kopance do Zusky bylo lze číst v jistém dodnes vycházejícím "taky modelářském" časopisu a vaše první našlápnutí mi to jen připomnělo, což jsem explicitně uvedl.
3973: My nesvéprávní, co máme místo mozku molitan na špejli, bohužel musíme o tento takřka právní úkon požádat své zákonné zástupce.

(Příspěvek byl editován uživatelem šimek.)
Ještěrka lítací
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.120.206
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 15:07:37    Odkaz na tento příspěvek  

Šimek: Klid...pán pod dekou je inteligent a slušňák od pohledu. Takže ignorovat...jakákoliv snaha je zbytečná
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5345
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 15:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slovo zmrd je vulgarismus jen pro zmrdy, vohnouty a jinou verbež, my ostatní to chápeme jako odborný termín.

Mimochodem, správný modelář umí udělat, zdůvodnit a obhájit kompromis a za svým produktem, i když jinýmu může připadat hračkovitě, si stojí. Rozhodně to neplatí jenom u vláčků...

Deka - pane kolego, vykašlete se na ignoranty bez fantazie, oni to stejně nepochopí.
Diese Schere schneiden zu dem Sieg!
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 16:43:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimek: Mám dostatek úcty, abych vám vaše podezření o vašem sprosťáctví nerozporoval, neboť do tajenky v doplňovačce jste si dosadil sám, a sám jste to označil za vulgarismus, ačkoli nejen já toto slovíčko používám coby hodnocení výsledku rozmnožovacího úsilí rodičů jedince.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Nickname90
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 16:52:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chci se zaptat někoho kdo si vyrábí vlastní pouliční lampy (pokud tu někdo takový je) jaké barvy ledky používá? Žlutá mi přide moc žlutá a bílá moc bílá, proto používám bílou a přes ni aprikotový filtr.
Ostravština je svebytny a plně srozumitelny jazyk.
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 16:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Pecina: Toto auto opravdu někdy existovalo? (samozřejmě bez českého zbarvení) Ptám se jen ze zvědavosti, po kolejích některých pro nás exotických zemí jezdí ledacos. Já jen jestli to je čistý výplod vaší fantazie nebo zdali to má základ z reálu. Každopádně povedený kousek, fantazii se meze nekladou...
*Z
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 17:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nickname90: Dělají se bílé LEDky, které mají teplejší odstín bílé. Zkusil bych zajít do GM electronics. Bílé namodralé LEDky mi taky nesedí.

(Příspěvek byl editován uživatelem DeKa.)
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 17:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nickname: Já tedy lampy nedělám, ale když kouknete ven z okna za tmy, tak v podstatě co lampa, to jiný svit. Přiznám se, že nemám ponětí, co je "aprikotový kryt" ale osobně bych šel asi do bílé LED přes oranžovou folii nebo bych nechal jen čistou LED. Samozřelmě podle toho, jakou lampu děláte.
*Z
Veka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 17:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David pecina:
to je fajn úlet
Škoda že nemáš lepší foto
Co je to za tramvagon?

Nickname90: i to je řešení a už se skoro bojím napsat,že je to o každém z nás a jaký máme cit vnímání.
Někomu to prostě stačí žluté,jiný zase použije bílou...
Já nejsem zdatný v elektrice,tak to raději kupuju a ladím stíněním.
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 18:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne nadarmo se říká, že chybami se člověk učí - dávat sloupy pro funkční TV do základů z lepenky, byla pěkná blbost, včera šlo TV dolů, sloupy ven, původní základy byly vytrženy a vlepeny základy z tvrdého plastu. Foto z prací:

*Z
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 11-2003
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 18:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zazaoffice: veka:
díky za chválu. Jsem rád že se líbí. To autičko je jen taková fantazie inspirovná lehce ruznými vozítky které se prohání po kolejích v asii , afice či latinské americe. puvodně to byl kovový reklamní model , podle vzhledu bych tipoval, že někde z velké britanie. při rekonstrukci dostal železniční kola, která jsem našel v "krabici s bordelem". ze stejného zdroje jsou i ostatní doplnky (pluh, stupačky apod.). lepší fotku snad až se jednou naučim lépe pracovat s fotákem.
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
http://www.modelarimhd.tym.cz/
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 19:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Pecina: Jako úlet fakt bomba. Tady takových krabiček s bordelem mám tak plnou dílnu, že nevím kam s tím. Opravdu netuším, kde se to tu vzalo. Když jsem to před stěhováním nakládal, tak toho tolik nebylo!!!! :D
*Z
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 10:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S omluvou za zaplevelení diskuze molitanovými stromy jeden jakýkoli model. Litevka má za sebou kompletaci a ladění pojezdu během prvních zkušebních jízd. Pomalu se začíná opatřovat tabulkami, nápisy, jakož i proprietami relevantními pro 50.-60. léta.


(pojezd PIKO BR 03, vrchní stavba úpravou stavebnice BR 01 od Revella, použití: provoz na kolejišti, nikoli soutěž, autor můj otec)

(Příspěvek byl editován uživatelem šimek.)
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 11:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sloupy se pomalu vracejí na svá místa

*Z
Veka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 12:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimek:
pěkná práce,mohu poprosit ještě o pár foto,ale na koleji?
Má to moc velké okolky a na koleji by ta prezentace vypadala určitě ještě lépe.
Jinak máš moc šikovného taťky

Zazaoffice:takže po stěhování?Vše dopadlo o.k.?
Takže hurá do modelářské práce
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 13:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veka: Stěhování dopadlo celkem dobře, jen se pro jevila právě ta hloupost dávat sloupy TV do lepenky, stačila nepatrná síla a sloup byl vyvrácený... Tak opravuju, v nejbližší době chci dokončit rozdpracované věci a pak se uvidí :-)
*Z
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 14:56:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu včerejšímu hodnocení knih pana profesora (né toho z hradu…)
Ono to je zapotřebí hodnotit i ve vztahu k jiným autorům podobných knih, aby to pak nebylo dle přísloví „mezi slepými je jednooký králem“.
Modelářských knížek byly vydáno více, už „dávno“ před panem profesorem, ale pak nějak získal monopol v NADASu on, a tak už se knížky jiných autorů nevydávaly. Třeba by to někdo znalejší mohl objasnit blíže.

Knihy pana Zusky velice dobře pojednávají o skutečné krajině (vždyť to byl jeho celoživotní obor), horší už to je s těmi údaji o skutečné železnici, a od toho se odvíjela i ta modelová. Možná mu bylo trapné se pořád na všechno někoho ptát, a tak mnohé věci si vysvětil po svém, ne vždy ale správně. A dle Rakovníka pak hodnotil zbytek Evropy.
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 14:59:16    Odkaz na tento příspěvek  

Mám ve své knihovně i ostatní knihy, a pro mne jsou víc „čtivější“ knihy pánů : Šupíka, Tvarůžka, Vlčka a dalších, než knihy pana profesora. Ovšem jak se říká : někdo má rád vdolky – jiný zase holky. Žádná kniha není úplně špatná, stejně tak jako žádná není úplně bez chyby. Takže každý si může z nich něco vybrat, ale hlavně si musí všímat skutečnosti.
Modelářské materiály i techniky se mění, dům dnes už taky nikdo nebude stavět z kamene, jako kdysi hrady, ale pořád v něm chce mít pohodlné bydlení.

JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 15:00:36    Odkaz na tento příspěvek  

další, co se nevešlo...

Nickname90
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 16:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zazaoffice: aprokotová folie = v podstatě oranžová folie, ale takový přijemnější odstín, aspoň pro mě

Veka: osvětlení zas není o zdatnosti, a popravdě jestli mám dát přinejmenšim 60,. za jednu lampu nebo si ju vyrobit sám z ledky za 5,50 tak pro mě je to jasná volba, nehledě na to že z té vlastní mám větší tadost z práce než že si něco kupim.

Jinak všem diky za krasne inspirativni fotky, jen tak dal... :-)
Ostravština je svebytny a plně srozumitelny jazyk.
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 17:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem umístil nové fotečky focené dnes v klubu v Sokolově. Ja v klubu pracuji na výhybně lesní železničky. Snad se vám budou fotečky líbit a snad je přijmete i jako případnou pozvánku na blížící se výstavu klubu v Sokolově, která by měla proběhnout v termínu 24. - 31. května.
KŽM Sokolov, www.kzmsokolov.ic.cz
my photos www.rajce-jrajcani.rajce.idnes.cz
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 17:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nickname90: Děkuji za vysvětlení, člověk se koukám pořád učí... Já se k těm lampám někdy taky dostanu, tak aspoň vím, na koho se obrátit.
*Z
Feldas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám na prodej model brejlovce, jedná se o nějakou maloserii ze stavebnice ČS Train, pojezd Roco, osvětlení, figurka strojvedoucího, orig krabička. Cena cca 3200 Kč, dohoda, výměna. Model se ke mě dostal víceméně náhodou. Kontakt 608821845 nebo mejl feldas@seznam.cz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 20:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JaKS
Po poruše tel. linky - reaguji až dnes.
Ložiskové domky také pužívám, pokud je vůz má.
Horší je ale sehnat patřičné ložiskové domky.

Takové knížky mám a pořád do nich nahlížím. Modelářská práce je pořád stejná jen ten polotovar nebo tovární produkt se mění. Modelářská zručnost je ale stejná (dobrá nebo špatná).
Jen poznámka - pár těchto pánů modelářů znám osobně a dokonce mně k modelařině přivedli.
Ale těch modelářských autorů je daleko více a jsou to má dětská modelářská modla.
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 20:37:44    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - já měl na mysli ty páky, k ovládání samočinné regulace brzdící váhy - dle prohnutí pružnic. Rozváděče Božič C/D.

Autoři knih : znal jsem jen Bořka Gryce, když vydali to ABC žel.mod. tak mu mohlo být asi 40, když šel pak do důchodu, plánoval jak bude modelařit, že na to bude mít čas, ale moc dlouho si toho neužil.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 971
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 21:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JaKS
Jasně páky taky, když je vůz má.
Nickname90
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 21:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už sem to tu nakous tak dam fotku vyrobku, na vystavu to neni, ale lepši než nic. Ostrost fotky je dana třepajici se rukou ....

Ostravština je svebytny a plně srozumitelny jazyk.
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 21:48:23    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - výborně ! To je ono.
Správný model musí mít vše, co má i originál.
Ta páka je u té cisterny dobře vidět, to se mi líbí.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 22:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JaKS
Plno modelářů řiká, že spodek modelového vozu je nezajímá, ale když zakoupí nové auto, tak lezou modeláří pod auto se kouknout na spodek vozu.

Snažím se dát dohromady celou brzdou soustavu na modelu. Ale někdy se to pro jízdní vlastnosti nedaří dáti přesně tam kam to patří. Také není vždy celá dokumentace vozu ale jen fotka vozu, která je základem zhotovení modelu. Dále nemusí vždy souhlasit boky vozů.
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 23:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Krásná patina jako vždy!
*Z
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 03:06:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JaKS: tvrzení o (ne)znalostech p. Zusky o velké železnici (1:1) nejsou přesné. V železničáři hodně publikoval, např. jeden ze seriálů byl "Málo známé o málo známých", kde se rozepisoval - aspoň soudě podle těch dílů, které jsem viděl - o různých tech. zařízeních vozidel.
Myslím, že jeho pojetí ŽM bylo patrně kolektivní hra, soudě podle jeho výše vylepených výstřižků, kde jeden staví cestu, druhý jezdí, a třetí jim dělá GVD, což je únosné pro klub, ale doma má každý jen jedny ruce, a tak nějaká automatizace je nutná, a jemu zjevně byla proti srsti.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 12:05:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden námět na rekonstrukci, z modelově nevěrného vozu - Roco Československá pošta (skutečný vůz má zcela jinou skříň) vznikl vůz Gbgs 10.sk.
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 14:55:48    Odkaz na tento příspěvek  

Deka - vždyť já přeci netvrdím, že by všechno o železnici měl špatně, to ani náhodou. Ale jsou věci, které vysvětluje odlišně od skutečnosti. Viz ty ukázky : trojznakou mechanickou předvěst asi neznal, takže o ní nepsal, místo toho zase psal, že motorové loko nemají VZ . To psal v knize z roku 1988, přitom nové T478.3 minimálně v roce 1972 už z výroby měly VZ, lokálka není jen D3, a další a další.

Správně píšete, že je rozdíl v obsluze kolejiště kolektivem třeba deseti osob(dětí), a nebo doma jednou osobou. Pak je nutný jiný systém ovládání.
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 15:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nickname90: Jen tak dál, vidím že i přes širokou nabídku takového zboží v obchodech se najdou jedinci, kteří se nebojí pustit do stavby doplňků svépomocí.
*Z
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 15:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JaKS: Myslel jsem, že vyšla později, někdy v 92/93 Pokud to byl rok 88, tak se obávám, že klidně mohla ležet 20 let v šupliku, než se soudruhům uráčilo.
K té tříznakovce: No, proč by o ní psal, když pro drtivou většinu kolejišť pro ní moc užití není, sám jsem ji viděl jen na fotce, matně si pamatuji jen tříram. klacek ve Zdicích, těch případů pro tříznak předvěst fakt tolik na kolejiště není. A z ryze modelového hlediska, když v dřevních dobách v TT byly jen poloměry 286/310 a bomba byla 556/600mm - kterou jste si v paneláku stejně nemohl dovolit, pak udělat D3 lokálku s hlavní tratí na libovolném zabzař je cesta nejmenšího odporu.
A stran lokálek, psal patrně ze vzpomínek mládí - uvažte, že zabzař se stavělo až úměrně potřebám provozu. Aby kvůli tomu Mistr přepisoval každý rok knížku, když to podstatné leží někde jinde - na to nebyl ani hloupý, ani senilní.

(Příspěvek byl editován uživatelem DeKa.)
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 16:19:44    Odkaz na tento příspěvek  

Deka : zabzař se stavělo až úměrně potřebám provozu. Aby kvůli tomu Mistr přepisoval každý rok knížku,

Ve Skalsku a Mšenu se "nová" vjezdová návěstidla s předvěstmi dávala do provozu v LÉTĚ 1943.
To ještě autor nebyl tak moc starý. A tu knihu ještě určitě nepsal.
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by řešil Skalsko a Mšeno, když měl kvantum tratí pod nosem. Jinak stran rozepsání knihy - Mistr prezentoval automatické hradlo coby poslední výkřik traťového zabzař, a realita je, pokud vím, jiná, a byla jiná, pokud vím, i koncem 80. let.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deka: Ejhle! Tady se v názorech na Mistra do puntíku shodujeme!
Veka: Bohužel jediná kolej v dosahu byla na bezmála padesátiletém kolejišti, tak snad neurazí.

Ani kvalita fotografií, já vím, nic moc, ale snad přece sdělnost zachována. Okolky opravdu nejsou "trendy", ale jak uvedeno, model je určen pro kolejiště, a to na vlastně také už staré, "vybavené" při stále odkládané rekonstrukci kolejivem z plechových u-profilů a "oplývající" nevelkými poloměry oblouků.
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 22:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimek: Teda nevím - buď je ta liteva nějaká malá, nebo kufr nějak velkej!
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 22:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimek: Já netvrdil, že Zuska je s prominutím blb. Měl jsem a mám výhrady k některým jeho představám o tom, co má jak vypadat (vegetace), a třeba jeho názory na automatizaci řízení vlaků.
Třeba mne nezajímá řízení vlaku, ale chci si hrát na výpravčího odbočné stanice, nebo na více stanicích na dispečera, a budu nanejvýš šťastný, když se mi vlaky protlačí stanicemi, a zmizí .
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 23:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obojí v měřítku, přičítám to rozdílné nadmořské výšce 1. a 2. dopravní koleje a nevhodně zvolenému ohnisku objektivu.
PS: stromy v pozadí - islandský lišejník

(Příspěvek byl editován uživatelem šimek.)
Veka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 06:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimek:
jo teď je to fajn
A jak tak koukám,to kolejiště je opravdu kus historie.
Až bych řekl,škoda ho modernizovat moderním svrškem...
Já bych se vyřádil na vegetaci a nechal to tak.
Pokud jsou ty koleje funkční bez problémů
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 14:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx-solidní přestavba, jdu do ní taky. Ale i přes modelovou nevěrnost nemám to srdce zlikvidovat modrou poštu /nic jiného tady není a popis je na tom špičkový/, takže jsem vzal raději DB verzi. Zatím čekám na lepty a popisy. Měl jsi sem dát odkaz na povedený článek o této přestavbě na parostroji!
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 15:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přes víkend jsem udělal úpravu poštovního vozu od pika /nového/ na ČSD. Nic neupravováno jen přestříkáno a popis obtisky. Ještě se bude pracovat na komínu. Upravit by se mohly držáky koncovek. Ale stejně se používaly ty nad nárazniky. Až bude hotovo půjde ještě na nástřik bezbarvým lakem.
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 18:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čpavkař: prosim vás chtěl bych se zeptat kde jste přišel na toto rozmístění popisů na voze.Já jsem si tento vůz nafotil,ale popisky měl rozmístěné jinak.
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 19:36:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jel jsem podle náčrtku který byl přiložen k obtiskům. Dle vyjádření prodejce vycházelli při připravě obtisků z historické fotografie. A trošku jsem to musel taky přizpůsobit tomu vozu. Jinak nákres je tady.
http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/1/1933/1933894_6b713d2ff7cb504c2 280caea72f0ef08/images/PB150613.JPG
Taky jsem ten vůz nafotil na Komořanském šrotišti MUS a popis mě vycházel jinak, ale těch vozů jezdilo víc a v určitém časovém období to tak /přibližně/ mohlo na tom voze být. Fotek je málo.
Bohužel na těch obtiscích některé popisy zcela chyběly /zdvihací čepy,vodojem ohříván,.../, ač jsou na náčrtku znázorněny. Škoda, stává se to u nich poměrně často.....

(Příspěvek byl editován uživatelem čpavkař.)