K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 03. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 03. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 01. ledna 2011 - 12:35:12    Odkaz na tento příspěvek  

Novoroční "tangenta":
- 809.140-7 (= modrý a "hadrový" - oběh začínající "veřejným" vlakem Os 12160),
- 809.163-9 (= červený, koženkový a zralý na rekonstrukci interiéru - oběh začínající "veřejným" vlakem Os 12161).
Novoroční frekvence v dopoledních hodinách minimální až občas nulová, spíše "docentrická" (z Roztok u Prahy do Prahy-Holešovic), v "sudém" směru v podstatě nikdo. V pomalu se probouzející tiché a slunečné dopolední Praze ovšem už fungoval i minimálně jeden "dopravní" fotograf: těsně předtím, než se chvíli před půl jedenáctou hodinou přechodně zatáhlo, byla v Praze-Bubenči zaznamenána přítomnost "Bubliny" dokumentující(ho) novoroční dopolední provoz na kralupské trati ...
Petr Šída
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.162.6
Odesláno Sobota, 01. ledna 2011 - 16:25:49    Odkaz na tento příspěvek  

na O72 se neco malo delalo uz loni, coz asi spada spis do udrzby,

konkretne kompletne novy most zde "http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@x=133972096@y=136345320@z=17" - odkaz je cely nutny nakopirovat

betonovy s prubeznym sterkovym lozem, delalo se to cele leto a podzim

svrsek co vidim kolem Lyse acina byt na mnoha mistech docela tragicky, vim o nekolika mistech, kde koleje pod vlakem sedaji o dobrych 10 cm, nejhorsi je to primo ve stanici
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7148
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 01. ledna 2011 - 22:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Lysá - máte pravdu. V rychlosti jsem se soustředil jen na čelákovicko-boleslavské zhlaví a vjezdy (potřebný třeba při pár minutkách zpoždění ), ne už na odjezdy.

Myslím že v čele hitparády nutných modernizací je jednoznačně trať 171.
Nooo ... otázka, "čo si predstavujete po takým pojmom "modernizace"".
peronizací (která jistě cestující potěší, protože opravdu není větší zábavy než chodit jak bobec hnusnými podchody a po schodech
Měl jsem pocit, že zrovna Vy se řadíte po bok "řidičů kočárků", kteří volají po lepší přístupnosti vlaků pro tuto kategorii cestujících.
zeptat, jestli tam budou nějaké Os dlouhodobě jezdit
Tak to je samozřejmé. Nebudou-li Os, netřeba některé peróny. Něco na způsob R - si troufám předvídat - zůstane. Osobáky odhadovat nebudu, ale osobně si myslím, že Ústí - Všetaty stojí za pokus o nějakou nabídku (nová příměřená vozidla, vhodně umístěné zastávky, návaznosti busů vč. tarifu, ...).
Takže na 072 bych viděl poloperonizaci v několika málo stanicích
Osobně proti poloperonizaci nemám vůbec nic. Jde mi především o to, že by bylo vhodné přesměrovat nastupující/vystupující cestující mimo průjezdné koleje (alespoň oficiálně, neoficiálně samozřejmě bude přecházet leckdo leckde).

Jezisek:
Přerov - Brno je asi nejzatíženějíší jednokolejeka u nás
Také je otázka, zda se bere zatíženost podle plachty nebo reálná. Já bych si (nijak nesnižujíc důležitost 300) připomenout i 071.
když se udělají všechny nácestné(předjížděcí) stanice jako Senohraby, proč ne
Ale fuj! Spojky MINIMÁLNĚ na jednom zhlaví považuji za nutnost a samozřejmost. Jinak z toho máte při výlukách jen prostou odbočku.
Za stav dopravní cesty a počtu výluk (pravidelných i nepravidelných) je někdo odpovědný
Určitý podíl bych viděl u jisté národnostní menšiny.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 10:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: předpokládám, že pokud dojde k modernizaci takového rozsahu, dojde i k modernizaci ZZ a dálkkovému řízení. Pak nevidím problém v "prosté odbočce",neb někde bude sedět výpravčí DoZ a bude řídit vlaky v celé oblasti, ne jen v jedné stanici. Konkrétně u Senohrab by taky mohla znít otázka, jak často se ve stanici předjíždí? Výhybky, to je drahá sranda.
V naších podmínkách je zakořeněný operativní řízení provozu. Je to jen otázka času a zvyku, než takovým stanicím příjdeme na chuť.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 11:41:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně takovéhle stanice jsou ideální na obraty (byť ano, ach ty rychlosti do odbočky, ale jde mi teď o princip). Vůbec by se podle mě mělo podstatně víc diferencovat, jakou roli ta která dopravna má plnit, a ne se pořád snažit mít všude "univerzální stanici" s předjízdnými kolejemi oběma směry a úplnými spojkami ("co kdyby bylo nutné něco nechat na hlavní koleji"). Což o to, hezké by to bylo, ale při současném tlaku na snižování nákladů pak přijde ORI nebo nějaký podobný sbor inteligentů, a více méně náhodně dojde k redukcím. Ať už formou likvidace celých stanic (nejen na koridoru - Bartoušov...), nebo "tak aspoň pár výhybek pryč" což odnesou tu nějaké předjízdné, tamhle nějaké VNVK. Do toho "je zbytečné příliš zvyšovat rychlosti" /dodnes jsem nepochopil, jak může být takový cenový rozdíl mezi výhybkou na 50 a na 80 km/h, resp. kolik promile to dělá v ceně koridorů... ale to je asi na jinou debatu/.

Pak to dopadá tak, že sice zůstanou některé mezilehlé stanice s násobným zhlavím, které se v praxi moc nevyužije (hehe v prosinci jsem sledoval ty zasněžené rychlé na pražské straně Poříčan), nebo s předjízdnými kolejemi "spíš tak nějak pro jistotu" (kdy naposledy něco stálo v Dlouhé Třebové a nebyly to správky?), ale v nějakém uzlu se vynechá něco co by se mohlo využít (z 0.SK v Kolíně na Prahu, angličany místo jednoduchých výhybek na severu Prahy hl.n. a tím možné zkrácení zhlaví nebo přidání jedné paralelní větve = zvýšení kapacity, dost možná sem patří i "nespojka" v Ústí n.L. do /části/ 1.SK od západu, atd.), popř. místo zrušené stanice nevznikne ani kolejová spojka a pak běda, když něco (Hradec nad Svitavou, Střeň, Životice).

Nevidím důvod, proč by nemohly být stanice více specializovány. V XY se budou obracet panťáky? No fajn, bude tu jedna nultá (popř. dokonce ukončená jen šturcem). V YX se dobírají postrky? Super, tak to chce hafo předjízdných v sudém/lichém směru, a opačně nemusí být nic (popř. jedna "do foroty"). V XYZ budou odbočovat vlaky na vedlejší trať? Tak to bude dvojité zhlaví na vjezdové straně... Atd.

Nechápu například, proč se ve Velimi ušetřilo za spojku na kolínské straně, a současně v Poříčanech vznikly rychlé spojky na obou zhlavích (a vynechala se "souběžná" v Českém Brodě) při zachování existence spousty předjízdných. Nebo k čemu jinému než nutnosti omezit rychlost má jaksi sloužit žst. Opatov (oč provozně lepší by byly prosté spojky "někde v tomto prostoru" a pak taky na Zádulce), bude-li se opravdu tak moc předjíždět v Olbramovicích (a naopak nebude nikdy výluka odtud do Benešova) atd. atd.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 12:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak třeba ve Stránčicích by se nultá kolej na obracení panťáků sakra hodila. Bohužel je smutné, že i když muselo být jasné, že tam takové věci, jako obracení panťáků budou na pořadu dne, nikdo nebyl tuto stanici schopen uzpůsobit. A jestli-že je relativně krátký úsek Říčany-Stránčice a ještě kratší Strančice - Senohraby, nebál bych se říci, že se ve Stránčicích předjíždět nebude.
Nedej bože třeba upravit na obraty příměstských vlaků Vranovice, Letovice, Studénku... leč určit stanicím jejich provozní význam u ŠZDC je sci-fi...
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3295
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 12:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: K čemu poloperonizace, když ta je:
1) zakázaná normou
2) lze ji v 99% případů plnohodnotně nahradit jedním ostrovem, dvěma bočními nástupišti vně kolejiště, nebo jedním ostrovem a jedním vysokým bočním nástupištěm před barákem. A k těm hranám přivedu hlavní, nebo předjízdné koleje podle potřeby. Proč bych třeba nemohl mít od budovy:
Boční peron, hlavní lichou kolej, dvě liché předjízdné koleje, sudou hlavní kolej, ostrov, sudé předjízdné koleje? To jen asi proto, že se to tak nikdy nedělalo, že?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7149
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 15:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ, Jezisek:
Senohraby - Jelikož Stančce vypadají tak jak vypadají a provoz tam je takový jaký je, nevylučoval bych předjíždění nákladů v Senohrabech (samozřejmě primárně v lichém směru). A nevylučoval bych ho tím spíš při podvázání propustnosti výlukou jedné traťové koleje. Mít v takové situaci předjízdnou A odbočku považuji za vhodné. To není jen otázka operativního řízení provozu, ale i (především výlukové) propustnosti. Prosotr k úsporám vidím jinde než zrovna v kolejových propojeních hlavních kolejí.
Pokud by se v Senohrabech jednou třeba obracela část S-ka, jak píše TZ, tak jakákoliv výluka jedné přiléhající TK vede k vyloučení možnosti tohoto obracení (nebo za cenu složitých, kapacitu dále podvazujících manipulací a to jen u některých typů výluk).

TZ:
Souhlasím, že spojky v TK by se užily i jinde (Hl. Životice, ...). Tím spíš by se užily i v Senohrabech, kde je silná příměstská a časem (po skončení výlukování na jih) se třeba zvedne i nákladka. Vzpomeňme na Mokropsy ...
a pak běda, když něco
Obecně mám pocit (a už jsem to tu před pár dny zmiňoval), že se téměř nebere ohled na provoz při mimořádnostech, výlukách, ... Je to nejspíš jeden ze znaků "bezúdržbovosti" koridorů - vůbec se neřeší, jak bude provoz probíhat při údržbách, opravách, nehodách ,...
V YX se dobírají postrky? Super, tak to chce hafo předjízdných v sudém/lichém směru, a opačně nemusí být nic
Taky to chce nějakou manipulační kolej, kde ty postrky budu nechávat než přijede postrkávaný vlak. Nějaká manipulační kolej pro vyčkávající loko (např. pro "eurotakt") mi rovněž celkem chybí na severním zhlaví Prahy hl.n.
K tomu nadšení pro nulté obracecí koleje bych si dovolil jen dodat tři písmena: VCO.

Jezisek:
že se ve Stránčicích předjíždět nebude
Zrovna ve Strančicích bych to předjíždění čekal, když jsou na vrcholu stoupání. Dnes se tam bude samozřejmě předjíždět špatně, když je minimálně jedna, ale někdy i obě předjízdné "zaplácnuté" obracejícími osobáky.

Qěcy:
1) Planovaný výhledový stav v Horních Počernicích je zakázaný?
2) Samozřejmě, že to lze řešit různě - těch možností je řada. Je třeba to řešit případ od případu. Já jsem jen v reakci na -aa- psal, že nemám nic proti poloperonizaci jako jedno z možných řešení (navíc jedno z těch levnějších!!).
U poslední věty mi uniká smysl ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 17:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Jak je reálná: Asi i je. Ale nepujde o zvýšení max. rychlosti, i podle projektu : Zab. zař. (něco jako CDP Přerov, svršek a na nejtragičtějších místech i spodek a nějaké ty úpravy TV. GMS-R, který už je ve výstavbě je jiný projekt.

Poloperonozice: U stenic, kde staví rychlíky bych toto viděl rád, ale nové zastávky by tomu také pomohly.

MC bain: Co se začalo vozid do Staveb Mostů v Brandýse? V Toušení vyhýbky a výkolejky vymetené a z vlaku tem byly vidět vagony typu ES.
Zajímalo by mne, kdo tady jenom plká a kdo chce nějaké tý trati pomoct??

353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4075
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 22:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem poprvé v životě jel linkou ML, teda nyní S41. V Holešovicích mi totiž cestou s rodinkou ze ZOO frnklo asi o minutu écéčko a tak jsem vzdal variantu jeho stíhání metrem na hlavní a vzal za vděk S41 v 15:41 z Holešovic do Libně s přestupem do brněnského krychlíku. Jízdní doba je dokonce o 2 minuty kratší než EC s pobytem na hlaváku.
Na ML jela nějaká modernizovaná modrá 810, přivezla 8 lidí, 6 jich vystoupilo a nastupovali jsme mi tři + jeden další člověk. Z Libně do Hostivaře už vezla jen jednoho člověka. To to jezdí pořád tak prázdný, nebo je tak mrtvá jen neděle?

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
JirikP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.157.74
Odesláno Neděle, 02. ledna 2011 - 22:45:40    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: K tomu nadšení pro nulté obracecí koleje bych si dovolil jen dodat tři písmena: VCO.

V čem je VCO u stanice s nultou kolejí jiné než u stanice bez nulté koleje?
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 01:20:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "353" = 4075:
Právě k tomu urychlení spojení sever - východ a opačně má "ML" sloužit: jako těsného přípoje na "liché" rychlíky ovšem "ML" využívají plánovitě spíše jen otrlí jedinci (a i ti si pokud možno nechávají v záloze ještě nějaké "záchranné" spojení), a podstatně více je "ML" v "lichém" směru využívána pro přestup na příměstské osobní vlaky směr Český Brod - což je ovšem realizovatelné pouze v pracovní dny; v "sudém" směru přípoje v Roztokách u Prahy těsné nejsou, takže tam velké nebezpečí rozpadu spojení tolik nehrozí.
Malá frekvence na "ML" o víkendech má dvě hlavní příčiny:
- dosavadní obecně nedostatečně rozšířenou a zažitou informací o tom, že "ML" jezdí i o víkendech (a že přitom jezdí až do a z Hostivaře) = každá nová nabídka si získává pozici minimálně několik měsíců (skutečná doba trvání "záběhu" záleží na atraktivitě nabídky), a
- nevyhovující jízdní řád, podřízený zcela přesnému půlení intervalu osobních vlaků relace Kralupy nad Vltavou - Praha bez ohledu na to, že kvůli tomu ujíždějí "kolínské" osobní vlaky v žst. Praha-Libeň (v obou směrech = i na Masarykovo nádraží), přičemž v žst. Praha-Hostivař vycházejí přípoje ve směru na Benešov u Prahy pouze dopoledne.
Sleduji (i víkendovou) frekvenci na "ML" od počátku platnosti současného GVD a soustavně poslouchám kritiku jak ze strany cestujících, tak i ze strany strojvedoucích, co že to je za pitomost, že "ML" zajíždí v Libni k perónům a současně s tím se rozjíždějí osobní vlaky nejen do Prahy (na Masarykovo nádraží), ale především do Českého Brodu.
Z pohledu přestupujících cestujících by bylo podstatně výhodnější, kdyby i za cenu, že z / do žst. Roztoky u Prahy nebude interval mezi vlaky přesně půlhodinový, byly i o víkendech v úseku Roztoky u Prahy - Praha-Libeň a opačně zachovány časové polohy platné pro pracovní dny (příjezd do Prahy-Libně v xx:43 hodin a odjezd z Prahy-Libně v xx:18 hodin) a pro úsek Praha-Libeň - Praha-Hostivař kdyby platily po celý den v "lichém" směru odjezdy z Prahy-Libně v xx.50 hodin a v "sudém" směru odjezdy z Prahy-Hostivaře v xx:04 či xx:05 hodin: reálná jízdní doba "sólo šukafónu" mezi Libní a Hostivaří "na průjezd" v žst. Praha-Malešice je asi 8 minut, takže pravidelná jízdní doba 9 minut bohatě postačí - pozdější odjezd ze žst. Praha-Hostivař by přitom "jistil" přestupní vazbu i při zpoždění osobního vlaku z Benešova u Prahy, odpadlo by otravné křižování obou motorových vozů "ML" v žst. Praha-Malešice (kde by pak pro "ML" stačila jedna dopravní kolej a asi by bylo možno třeba i projíždět rychleji), takže jedinými zhoršeními by byly likvidace přípojů od Prahy-Hostivaře na rychlíky směr Havlíčkův Brod Libni v "sudé" hodiny a mírně delší přestupní doba od Benešova u Prahy v Hostivaři.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 05:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Kvůli nule až maximálně jednotkám kusů v ML podřizovat vše ostatní a tisíckrát důležitější, například vlaky do Českého Brodu? Nene, ML má jediné právo - být po zásluze zrušena, ta neměla ani vzniknout.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 07:30:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ono je třeba si taky položit otázku, zda v takových případech lze vůbec projet skrz stanici Libeň. Varianta, kde byly o víkendu zachovány přípoje S41-S1 v Libni byla zkreslena. Ostatně byl to i původní požadavek. Jenže zároveň to vedlo ke značně dlouhým pobytům S41 v Libni a k absolutně žádným přípojům na S9 v Hostivaři. Takže to bylo postaveno tak. Buď se projede Libní rychle a bude to jezdit do Hostivaře aspoň trochu k něčemu nebo to nebude o víkendu jezdit vůbec. Já osobně si na víkendové S41 právě nejvíc cením toho prokladu z Roztok. Protože osobně jsem skeptik k nějakému většímu rozšiřování vnitropražských cest (zejména do Hostivaře), ale pořád si myslím, že když nemáme půlhodinovou radiálu na S4, tak S41 ji aspoň jakž takž (byť bídně) dokáže zastoupit. Takže otázka zněla: v letošním GVD při rozmístění ostatních vlaků buď takto nebo nic. A upravovat jakékoli jiné vlaky kvůli S41 je skutečně blbost.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3304
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 08:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je fakt že hezký víkendy bejvá od jara z Roztok dost šrumec a celkem nedávno pamatuju žbt na stojáka odpoledne do Prahy. Pak bude otázkou jak se povede odvézt lidi v šukafonu, i když přes 50 se jich za čtvrt hodiny asi nesejde. Možná to ale přitáhne i lidi z 35x kdy to vypadalo tak že "vejletníci" koukali co pojede dřív (a pak se do busu stejně jen obtížně rovnali...).
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 09:30:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bram" = 2477 + "-aa-" = 2412:
Pánové, naučte se číst: kde jste v mé kritice nesmyslnosti současného víkendového jízdního řádu "ML" našli cokoli o změně poloh vlaků na trati Praha - Kolín ??? Já naopak tvrdím (na základě už dost bohatých zkušeností získávaných cíleně hned od 13.12.2010), že je hloupost držet přesně půlhodinový takt mezi Roztokami a Prahou-Holešovicemi, když kvůli tomu zbytečně a hloupě ujíždějí v Praze-Libni vlaky, jejichž časovou polohu nelze měnit, a tedy je žádoucí změnit jízdní řád "tangenty". Uvědomte si laskavě (především "-aa-", když je "skeptik k nějakému většímu rozšiřování vnitropražských cest (zejména do Hostivaře)"), že "tangenta" má smysl právě pro zrychlení spojení mezi severem a východem PRAŽSKÉ AGLOMERACE, tedy nikoli pro pouhé cesty jen po Praze, a že tedy je žádoucí, aby fungovalo především maximum přípojových vazeb s příměstskými vlaky, a ne nějaký striktně naoktrojovaný "absolutní takt" vlastně v pouhém jediném mezistaničním úseku !!!
Pokud jde o dlouhé pobyty v žst. Praha-Libeň, ty jsou tam právě už i v nyní platném jízdním řádu, protože při současné koncepci je nutno hloupě křižovat v žst. Praha-Malešice, a mnou navrhované řešení by je (v součtu pro oba směry) vlastně ani příliš neprodloužilo - a pokud jde o to, "zda v takových případech lze vůbec projet skrz stanici Libeň", fungoval by "lichý" směr i odpoledne úplně stejně (dobře) jako dopoledne (protože by zůstal stejný po celý den, tedy navíc celodenně s přípoji v žst. Praha-Hostivař na vlaky do Benešova u Prahy), a složitější "papírovou" situaci v žst. Praha-Libeň v xx:13 - xx:15 hodinu lze v pohodě řešit tím, že jízda vlaků "sudého" směru "křížem" přes žst. Praha-Libeň bude rozložena na obě zhlaví ("sudé" vlaky "ML" mohou využívat 2. nástupiště a "sudé" osobní vlaky od Prahy-Běchovic mohou využívat 1. nástupiště), aby byl potenciální kolizní bod na běchovicko-malešickém zhlaví eliminován.
Bohužel, zdá se, že hlavní překážkou, proč "to nejde", bude v tomto případě zjevně tvrdohlavost a uražená ješitnost "-aa-", který jako "vynálezce" současného jízdního řádu hloupě trvá na "absolutním prokladu" vlaků v úseku Praha-Bubeneč - Roztoky u Prahy v obou směrech a heldá jakékoli malicherné důvody využitelné k jeho zachování. Já rozhodě odpůrcem taktového GVD nejsem, ale připravovat kvůli "absolutnímu taktu" železnici zbytečně o frekvenci, to považuji za neskutečnou zhůvěřilost.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 09:51:05    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Petr_vlček" = 3304:
Cestující z linky PID č. 350 nemohou nejen vlaky "ML", ale ani "kralupské" osobní vlaky ve směru do Prahy příliš přitahovat, protože autobusové spoje ve směru do Prahy o víkendu zastavují (v hodinovém intervalu) u roztockého nádraží ve 47. minutu, takže na cca dvouminutový přestup na vlak ve směru na Masarykovo nádraží je času 13 minut (což zase není ani "na hospodu", protože přímo u nádraží žádná použitelná není) - a pro linku č. 340 platí v podstatě totéž, jen s půlhodinovým posunem. Lépe přizpůsobit jízdní řády autobusových linek PID jízdním řádům vlaků je samozřejmě jednodušší, než naopak (byť potenciální konflikty se Středočeským krajem asi není možno podceňovat), ale asi o to není dost velký zájem, neboť silným argumentem "proti" jsou jakési vazby se spoji linky PID č. 316 ve Velkých Přílepech, jejíž jízdní řád je přitom fixován "prokladem" s ještě dalšími linkami PID v Horoměřicích ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 10:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Tak v první řadě -aa- není "vynálezcem" jízdního řádu, toho hledej u provozovatele. Ten stanovil při prioritním požadavku na zajištění přípoje S41 - S1 v Libni následující časové polohy víkendové S41 (viz návrh JŘ, který byl veřejně dostupný):
Roztoky 55 - Libeň 13-27 - Hostivař 37
Hostivař 00 - Libeň 00-18 - Roztoky 35
A řekl bych to takto. Kdyby provozovatel postupoval striktně dle legislativy (doporučoval bych se s tím trošku seznámit, jak to funguje), pak by to tak zřejmě i zůstalo. Nicméně provozovatel projevil vstřícnost a nad rámec svých povinností byl ochoten hledat nějaké řešení. Letos se podařilo uhádat tohle, za rok to bude třeba zase jinak. -aa-, ale i objednateli nepřísluší hodnotit během tvorby JŘ zda to muselo být takto nebo to šlo i jinak. Ani jednomu z nich nejsou v průběhu konstrukce JŘ detailně známy požadavky jiných objednatelů a především jiných dopravců. Není tedy možné, aby si -aa-, ale i objednatel konstruoval v průběhu přípravy JŘ nějaký svůj jízdní řád. To může dělat objednatel někde, kde nepůsobí jiný objednatel (dálková doprava) či jiní dopravci. Což zrovna v pražském uzlu jaksi nefunguje.
Např. ROPID nemá žádný přístup do údajů o průběhu zpracování jízdního řádu. Co si budeme povídat, ten tzv. Návrh už v okamžiku vydání neodpovídá realitě. ROPID absolutně netuší jaké připomínky a požadavky k návrhu má třeba MD ČR (a jak se tedy průběžně mění trasy vlaků dálkové dopravy), nezná požadavky dopravců jezdících na vlastní triko (ČD s Pendolinem a Regiojet), nezná požadavky ČD Cargo a jiných nákladních dopravců (v okamžiku připomínek k Návrhu již můžou být požadavky regionálního objednatele v pořadí důležitosti až za nákladní dopravou). A do budoucna to bude ještě složitější proces, poněvadž dopravců stále přibývá. A provozovatel je tak pod silným tlakem cokoli o záměrech těchto dopravců sdělovat třetím osobám (je to v zásadě konkurenční boj). Popravdě řečeno moc bych se nedivil, kdyby se v dohledné budoucnosti objevily Návrhy pro jednotlivé dopravce zvlášť a každý by dostal jen ten svůj. Čili že by se regionální objednatel dostal pouze k návrhu, kde by byly jen jeho vlaky. Naopak Jančura by dostal tabulky jen se svými tratěmi. Kdybych totiž byl soukromý podnikatel na železnici, pak bych byl jen velmi nerad, aby se moje podnikatelské záměry prozradily konkurenci mnoho měsíců před jejich realizací. Co si budeme povídat, vymyslím si produkt, že budu jezdit z P do O a pokud získám moment překvapení, můžu tím dosáhnout značné výhody. Tím že se na můj projekt může připravit konkurence na základě jeho znalosti, ztrácím kšeft. Osobně bych se fakt Jančurovi nebo LeoExu divil, kdyby to zveřejňování jejich záměrů ve veřejném Návrhu nenapadli. Protože co je komu předem do toho?
Zkrátka vybrali jsme si konkurenční prostředí na železnici a takové jsou a budou dopady. Dnes je k dispozici aspoň jednotný Návrh, kde jsou všechny "osobní" vlaky všech. Byť v okamžiku vydání už vlastně neplatí. Nedivil bych se, kdyby brzo nebylo už ani to. A SŽDC byla nucena všechno maximálně tajit a postupovat striktně dle dané legislativy (a ta říká zjednodušeně: dejte do nějakého data požadavky, my je semeleme, vytvoříme Návrh, dejte připomínky, my uvidíme komu se dá a nedá vyhovět a jak to dopadlo se dozvíte až sjede z tiskárny knižní JŘ - nic víc legislativa nepřikazuje a nepovoluje! - malé upozornění: tzv. "konečný návrh", který se objevil třeba na ETM a byl vyvěšen i na netu, je čistě informativní a nezávazný, legislativa nenařizuje provozovateli vydání takového dokumentu). To co se v podnikání na železnici je totiž trošku atypické. Nebo si snad myslíte, že se někde 1,5 roku předem veřejně sděluje, že třeba Nokia přijde s novým revolučním druhem telefonu? Přitom u SA a jejím vlakům Praha - Ostrava bylo 1,5 roku předem vyzrazeno skoro všechno. Trasy, časy, jízdní doby, poskytované služby.... Snad jen ceny se povedlo utajit. A konkurence (ČD) dostala dost dlouhý čas na přípravu.
Zkrátka to co zvenčí vypadá jako jasné a jednoduché je ve skutečnosti úplně jinak. Revoluční generálské nápady "po bitvě" jsou sice krásné, ale ať zkusí generál příště generalizovat včas na základě tehdy dostupných informací. V podstatě lze říct, že návštěvníci internetových stránek ROPIDu mají cca shodné informace o průběhu zpracování JŘ jako sám objednatel.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3305
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 10:51:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jistěže když někdo sedí ve 350 tak do vlaku nepřeleze. Já psal o ca. 15-30 lidech co se do busu pokoušely dostat dole u nádraží (přičemž tento rozhodně nepřijel prázdnej).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 10:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: A dojde-li na redukce busů v StčK, k čemuž se opravdu schyluje, tak ta 350 bude ještě plnější....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4126
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 11:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jo, akorát vlaky bez vazeb jsou k... Dost možná až objednavatel zjistí, že tím o víkednu jezdí 5 lidí, tak tu linku smete ze stolu. Dost možná by bylo lepší mít dlouhý prostoj s vazbou na S1, která by alespoň v úseku Libeň-Holešovice dokázala dát víc cestujících než rychlý spoj z Hostivaře.

SŽDC je povinno zpracovat návrh. Nevím, jestli je specifikována podoba výstupu, ale v tom, že se dostane všem, mají všichni stejné podmínky. Každý má možnost zareagovat. Naopak návrh by měl být natolik veřejný a natolik brzo, aby mohli všichni dopravci a objednavatelé reagovat na změny a případně na ty spoje návázat spoje jiné.
Tajnosti ve službě pro lidi jsou nechutná záležitost a všechno v důsledku pocítí cestující. Já bych naopak v zákoně podstatně přitvrdil, co se týče takových tajností a schovávání takových věcí před veřejností. Návrhy jízdních řádů by měly být zcela veřejnou záležitostí, vždyť je to služba pro lidi.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
jirka z....
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 11:43:47    Odkaz na tento příspěvek  

tak mame dnes prvni pracovni den pri platnosti novych cen jizdenek ve vnejsich pasmech. ani me neprekvapilo, ze ve vlaku byla okamzite revizorka, ktera nestastniky, kteri si misto za 32 stipli postaru za 26, promptne stahovala o 59 korun (listek + prirazka). kdyby tak modra armada dokazala stejne aktivni byt i v jinych pripadech....
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 11:53:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si opět přisadím, že kdyby to jezdilo Roztoky - TGM (popř. přímý spoj úvratí nebo i přestup) - Libeň - Hostivař, tak by to bylo o desítkách lidí minimálně v severní větvi, a ještě by se omezil problém křížení směrů pouze na směr na sever...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:07:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2413:
Okecávání a poučování Vám jde perfektně (jako ostatně šlo zjevně vždycky ...) - s tím byste se jistě dobře uživil i v politice: leccos ve Vaší reakci mi ovšem připomíná úsloví, že "kuře poučuje slepici": například tvrzení, že "Není tedy možné, aby si -aa-, ale i objednatel konstruoval v průběhu přípravy JŘ nějaký svůj jízdní řád", je naprostá blbost - smysl totiž mají jedině konstruktivní připomínky k rozpracovanému jízdnímu řádu (třeba i proto, že každý jsme omylný, myslíme jinak, a že i dobrý odborník občas něco přehlédne), které ovšem nelze rozumně připravit bez důkladného rozboru konstruované (teoretické) situace (a tedy i "kreslení si" vlastních jízdních řádů). Úspěch návrhů řešení závisí samozřejmě především na osobních kontaktech (m.j. třeba umožňují právě i snazší získávání aktualizovaných kvalifikovaných podkladů) - a o tom, že právě Vy takové kontakty máte, nepochybuji ani sekundu: nezpochybňuji, že práce i zájmů je mnoho, takže vše stihnout a skloubit je obtížné, ale přesto jde o to, jak a od kdy do kdy bylo v tomto případě kontaktů a na ně navazujících informací možno reálně využít k účelnějšímu řešení, než k pouhé "absolutizaci taktu" v jednom mezistaničním úseku kralupské trati, a zda byly skutečně využity "až do mrtě" ke skutečné optimalizaci nabídky spojení.
A jen na okraj podotýkám, že v případě současných tras víkendových vlaků "ML" jde navíc zcela kompletně o "červené čáry" (což pro pravidelné vlaky jezdící v pracovních dnech pochopitelně neplatí), a to při konstrukci GVD přináší sice i určité problémy, ale nepochybně i (většinou převažující) výhody ...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám,jak je veselo kolem ML-tak tedy co se víkendů týče,opravdu Hol-Hst často nula,nulová propagace..

Osobně bych nechal ML v kladiva,ale z Roztok na TGM,podle TZ,akorát jezdit dál do Hostivaře a motat se s prázdným šukem nejzatíženějším uzlem Prahy -ne.

Vazba na S1 v Li je sice pěkná,ale jezdí toho tam tolik,že vždyckyněco ujede - a na TGM je přestup i na vlaky Nymburk.

Já bych se tedy nebál uznat,že ML do Hostivaře byla slepá cestička a vedl jí pouze po té 091,tam je to rozumné posílení ptg a nejezdím křížem přes tříkolejku.

Jinak tedy mám nějaké info o vytíženosti Os Smíchov- Hostivice a bída,bída..To je taky na zaříznutí.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3307
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to přes tu Masnu letmým pohledem o víkendech skutečně vychází skoro líp:
- dva motory tak jak tak
- půlí to 091 v celé trase (do Roztok to nejede pokaždý odjinud)
- na Masně se získá vazba ML/S2 (dnes neexistuje)
- na 011 je to stejně špatný jako dnes
- v Hostivaři se zhorší vazba do Prahy ale ta nebude zázračná když opačně není žádná (ujede si to o 3 minuty). Vznikne obousměrně "nevalná" vazba ca. 15-20 minut
- odstraní se jízda křížem v Libni aspoň v jednom směru

Včil mudruj
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:27:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1692:
Křížení směrů v žst. Praha-Libeň u "lichých" vlaků "ML" jedoucích do Prahy-Hostivaře nyní žádný problém nedělá - nedělá jej ostatně ani křížení směrů u "sudých" vlaků = je to spíše jen "nafouknutá bublina" ze strany odpůrců toho dosud nepříliš tradičního spojení. Navíc jízdní doby (samozřejmě stanovené programem SENA) jsou pro "sólo šukafón" silně "vyvatované", takže ani případná kratší "škrábnutí o klacek" v reálném provozu by u "sudých" vlaků "ML" s ohledem na jejich (i současný) delší pobyt v žst. Praha-Libeň stejně nehrála žádnou podstatnou roli.
Jízda úvratí přes Masarykovo nádraží by naopak zlikvidovala všechny (zatím spíše potenciální) výhody "ML", spočívající v časové úspoře ve spojení severních a východních oblastí pražské aglomerace, samozřejmě ovšem podmíněné (reálně možným) vytvořením přípojů v žst. Praha-Libeň i o víkendech v rozsahu, v němž existují a běžně dobře fungují v pracovní dny - a téměř totéž vlastně platí i pro přípoje v žst. Praha-Hostivař ...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Co si budeme povídat, vymyslím si produkt, že budu jezdit z P do O a pokud získám moment překvapení, můžu tím dosáhnout značné výhody. - větší pohádku o "vynalézání" JŘ jsem už dlouho na dráze neslyšel.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak počkej,PV,tady už se jako jistá věc bere celotýdenní Hostivař ? Když v S,N zeje prázdnotou ?

Podle mne by opravdu stačilo půlit tu 091 třívozovými 451 a jen v kladiva.

Ono je díky té absenci zastávek třeba v Malešicích ale i jinde opravdu jízda pustinou-tak se to zkusilo,OK,ale ML do Hostivaře je opravdu šotoplýtvání.

To je stejné,jako jsem tleskal Knížecí-ale dneska tam jezdí jednotky ks-od konečné devítky k metru ?

A určitě od změny zrušit ty hrůzné Úvaly se spojováním na hlavním-to se HODNĚ nepovedlo.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3476
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šotolinky jako ML nestojí za krácení rozpočtu od HMP jinde. Výlety S7 do Úval (ještě se spřahováním) si můžeme dovolit, až bude i S9 zaslonována (alespoň z části). Do té doby je to jen předražený sen.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:45:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mladějov" = 1786 + "Petr_vlček" = 3307:
Popravdě řečeno, asi nejlépe přijatelným řešením by bylo vedení kralupských osobních vlaků celotýdenně a celodenně v půlhodinovém taktu a vedení (zatím pouze) víkendové "ML S49" v relaci Roztoky u Prahy - Praha-Bubeneč - Praha-Holešovice - Praha-Libeň - Praha-Hostivař v hodinovém taktu, aby "-aa-" vyhlášená "povinná premisa absolutního taktu" byla splněna a výhody "ML" vedené v časových polohách platných pro pracovní dny + ve zbývajícím úseku upravené podle mého námětu byly zachovány - ale na to ROPID zatím asi nesežene finance, a navíc Středočeský kraj půlhodinový tak na kralupské trati chtít určitě nebude. Návazně by ovšem bylo třeba také rázně "sáhnout" do jízdních řádů a případně i linkového vedení autobusových linek PID v "severoseverozápadním" sektoru pražské aglomerace, aby vazby mezi nimi a železnicí fungovaly lépe - a to by asi byl další (zejména vinou Stč. kraje) dost velký a těžko řešitelný problém ...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1788
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 12:48:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Nafouknutá bublina,jo? Tak si na tu věž v Libni sedněte,vy bublino,a jen koukejte,řídit to nemusíte.¨
Že holt támhle zastaví nějaké to EC,R nebo ptg navíc kvůli krabičce,která se překolébá prázdná zhlavím a neodjedu kvůli ní třeba s nákladem-asi takhle: Kdyby s tím jezdili lidi,tak to za to stojí.Ale ML v úseku Li-Hol je plnější jen v některých špičkových spojích,jinak tři-čtyři cestující.
Do té Hst nejezdí už po invazi projížděčů nikdo.
Jako cíl MHD je Hst na kopci a extrémně nešikovná.

Takže z ML posílení 091 na TGM,tam by to ty desítky lidí v poho generovalo,ale jinak je to dlouholetá slabota,stejně jako ta S65 a AE.
Já -aa- tedy vůbec nemám za zlé,že se to zkusilo,jen když zjistím,že to nemá smysl,tak na tom nebudu trvat. Ještě ty Úvaly dát na TGM a roztrhnout to.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1789
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 13:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička-jo,300% souhlas.
K S9-tak po téhle trati jezdím pravidelně,léta jsem dojížděl a už skoro 30 let ničím jiným než 451,2. Nejprve se nasazování 471 na všechny možné tratě zdůvodňovalo tím,že nové stroje až po reko tratě,aby se neničily na starém svršku a nebezpečí poškození stavebními stroji ap. Pak po letech se konečně 221 dodělala a nové 471 jezdí do Berouna-komplet.No a 221 je poslední tratí,kde jezdí v kladiva guwno,ačkoli je komplet opravena. Zase se naj´dou jiné důvod-ROPy ?

Tak milý -aa-,kdy tedy bude "zaešusována" S9 ?
Jo,ony ešusy nevyjedou do kopce,to je ten pravý důvod ?(rozjezdy v takových Mirošovicích,Mnichovicích aj. na podzim je dílo).

Nebo jaký je ten důvod,že zrovna 221 je ta poslední ? Vážně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 13:14:18    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mladějov" = 1788:
No, je pravda, že se na to nedívám z věže, ale z perónu, pokud jsem si ovšem stačil všimnout, tak běžně do 2 - 3 minut po zastavení či rozjezdu "krabičky" z východu do Libně nic nevjelo a z Libně na východ neodjelo (a to pomíjím i tu cca šestiminutovou "vatu" v úsekové jízdní době mezi Kolínem a Prahou-Libní), a naopak jsem byl už několikrát svědkem příjezdu "krabičky" z Hostivaře s náskokem (až 2 minut) - takže nevím, o jakém "támhle zastavení nějakého toho EC,R nebo ptg navíc" se zmiňujete, když navíc bych jako logické přepokládal "támhle zastavení" té "krabičky" a nikoli "nějakého toho EC,R nebo ptg navíc" = můžete zkusit být konkrétnější?
Pokud zůstanou v Praze-Hostivaři pouze takové "polopřípoje", jaké umožňuje současná "absolutně taktová" koncepce, pak skutečně nebude valný důvod ten úsek v osobní dopravě (aspoň po naprostou většinu roku) v osobní dopravě provozovat - a do Libně se ovšem od Roztok u Prahy dívat na konce odjíždějících českobrodských "ešusů" také nikdo jezdit nebude ...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 13:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>navíc bych jako logické přepokládal "támhle zastavení" té "krabičky" a nikoli "nějakého toho EC,R nebo ptg navíc" = můžete zkusit být konkrétnější?

Jako jak ? Že tam třeba včera zastavil R zbytečně ? Ono to je o tom,že vlaky nejezdí na vteřinu podle GVD a tak to obvykle některý "odnese". To,že vlak ze 140 zbrzdí třeba na 50 a pak vjede..

Trať Li-Ma-Hst je jednokolejná nákladní spojka a rvát i na ní osobní vlaky (v kladiva) s 0-3 lidmi na palubě je prostě hloupost,ať se to bude ohýbat jakkoli.

Pokud zůstanou v Praze-Hostivaři pouze takové "polopřípoje", jaké umožňuje současná "absolutně taktová" koncepce, pak skutečně nebude valný důvod ten úsek v osobní dopravě (aspoň po naprostou většinu roku) v osobní dopravě provozovat - a do Libně se ovšem od Roztok u Prahy dívat na konce odjíždějících českobrodských "ešusů" také nikdo jezdit nebude ...

Plný souhlas. A proto ML v téhle podobě nezavádět.

Mmch,jak s modernizací Hostivaře a "rovnáním" 221 přes vršovický ranžír+ napojení spojky do Krče ? Ticho,pusto,prázdno..
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1693
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 13:41:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já bych jižní ML taky tak úplně nezatracoval, byť by to nemuselo být na TGM nutně propojeno (protože proč taky, byla to jen jakási úlitba tomu, že dnes to přes ty Holešovice jede přímo). Vidím pro to důvody:

1. spojení Libeň - TGM by se takto mohlo zahustit na 15 min. (pokud tedy někdo nedostane rozum a ty Úvaly skutečně nepošle čistě jako posilu S1).

2. spojení Libeň (a přech.) - 221, aktuální v SONE bude asi spíš v létě (sám to plánuju využít, tak uvidíme), v X by nemuselo být marné ve špičce.

3. Spojení Zahradního Města (doufejme jen dočasně Hostivaře) a časem snad Malešic s R na východ v Libni, což by bylo rychlejší než přes Wilson.

4. (dlouhodbě možná nejvýznamnější) nebyla by to tangenta, ale radiála: pro spojení Hostivař, Malešice - TGM, což by mohlo být klidně i o stovkách lidí denně.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 14:02:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mladějov" = 1790 + "Tomáš_záruba" = 1693:
No, pokud jde jen o nějaká snížení rychlosti, pak je to při ohromné "vatě" v úsekových jízdních dobách na kolínské trati před / za Prahou skutečně marginální záležitost - a energetika stejně do drátů "pere šťávu" pořád ...
Ani já bych nezatracoval jižní část "ML", a dokonce a priori nezavrhuji ani přímé spojení Hostivaře s Masarykovým nádražím, ale časovou úsporu spočívající ve vedení tangenciálního spojení po holešovické přeložce považuji za tak významnou, že ji degradující závlek té relace přes Masarykovo nádraží nemůže ve významnosti konkurovat - a dokud nebude dvoukolejná trať (třeba i bez mimoúrovňového přesmyku) mezi Libní a Holešovicemi, jsou veškeré úvahy o půlhodinovém taktu v tomto úseku pouhou nesoudnou utopií: pokud "ML" z Hostivaře na Masarykovo nádraží, pak tedy "krátké" vlaky z Úval z Prahy-Libně přes Prahu-Holešovice do Roztok u Prahy a zpět!
A můžete se třeba protrhnout ...
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 14:23:28    Odkaz na tento příspěvek  

Tarifní dotaz k PIDu: Pokud bude jízdenka na 8 pásem (za 62,- Kč), označená v pásmu 5 (Pečky, Sadská, Zásmuky), např. za účelem využití časové platnosti, bude cestujícmu po nástupu do dopravního prostředku vůbec uznána?
V tarifních tabulkách ROPIDu je uvedena pouze povolená kombinace "P+0+B+1+2+3+4", ale "5" tam není.
Takže bude uznána (tzn. že ty tarifní tabulky jsou pouze nezávazný dokument pro idioty) nebo ne?
Netřeba mi vysvětlovat, že nelze dojet do centra Prahy.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 14:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>můžete se třeba protrhnout ...

Zaplatíte to ze svého,nebo to budete chtít po eráru?

dokud nebude dvoukolejná trať (třeba i bez mimoúrovňového přesmyku) mezi Libní a Holešovicemi,

Áá,pán je znalec..

Vlaky via Holešky-no,jednu podstatnou vadu to má,a to,že nasíráte stovky lidí kvůli těm jednotkám ks,co by tudy jely.

Sám pamatuji ranní posily Brod-Holešovice a plno lidí bylo cílovou stanicí silně otráveno.
A pro zpáteční jízdu pokaždé z jiného nádraží-to není dobrá cesta,to je fakt šotoušské hraní.

Ty "skrzové" linky mají strašnou nevýhodu přenášení zpoždění a tím nasírání lidí na více zastávkách,než je nutno. Dokud se nedokončí oprava 171,221 Hostivaře-Hlavní,přesmyku Libeň,O11,231 tak je spojování linek samoúčelné a škodlivé právě tím přenosem nepravidelností.

Tam,kde mají průjezdné modely,tak se jezdí na oddělené infrastruktuře a taky se nespojuje-nedělí. Viz třeba Berlín.

Já bych tedy tlačil na integraci (PID),kontroly vytíženosti,necpal 15 minuty tam,kde jsou tratě za hranicí propustnosti,protoře nezotavitelné jakéholi mimořádnosti,ro raději 2nás.kapacitu po 30. Zkušenosti provozáka.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 14:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ani já bych nezatracoval jižní část "ML"

Já také ne. Na základě současného víkendového provozu to může vypadat, že o spojení vlakem z Holešovic/Libně do Hostivaře není zájem.

Pokud by ale ML jezdila do Hostivaře i v pracovní dny, byl by zájem mnohem větší. Minimálně existuje jedna celkem velká cílová skupina (cca 500-1000 cestujících) pravidelných cestujících, kteří by ji jednou týdně v různých dnech a časech používali v úseku Holešovice-Hostivař a zpět (schválně kdo přijde na to, o koho se jedná ). A předpokládám, že by to nebyli jediní cestující.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4758
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 14:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nevidím důvod, proč by nemohly být stanice více specializovány. V XY se budou obracet panťáky? No fajn, bude tu jedna nultá (popř. dokonce ukončená jen šturcem). V YX se dobírají postrky? Super, tak to chce hafo předjízdných v sudém/lichém směru, a opačně nemusí být nic (popř. jedna "do foroty"). V XYZ budou odbočovat vlaky na vedlejší trať? Tak to bude dvojité zhlaví na vjezdové straně... Atd. "

Co když bude objednatel po 10 letech změnit koncept osobní dopravy. Třeba bude chtít ukončit vlaky jinde, než se počítalo při projektu. Tam kde vlaky odbočovaly bude návazný autobus, a tam kde dosud navazovala lokálka bude chtít přímé vlaky. Co když se v určitém směru zvýší poptávka po nákladní dopravě? Co když se prodá areál s vlečkou a ve stanici kde stačil jeden Mn týdně bude poptávka po pěti vlacích denně? Kdo je tak dokonalý vizionář, aby tohle všechno věděl na 50 let dopředu? Jakási minimální univerzálnost je potřeba. Je špatně, když se stavbou "zazdí" všechny varinaty kromě jediné zvolené, a pak se musí desítky let jezdit nesmyslně.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 14:57:38    Odkaz na tento příspěvek  

poznámka k diskuzi o vedení ML do Hostivaře apod.:
Celé je k úplně k h***u, když nikdo není schopen postavit zastávku v Malešicích. Takže se akorát vyhazujou peníze za nesmyslný provoz šotovlaků po pražských nákladních spojkách. Co takhle se podívat jak (ne)funguje PID za Prahou?

Kolik let tady působí ROPID? Proč ještě existuje zhovadilost zvaná "neúplná integrace"?
V Praze rozhazujete jak se dá a dojíždějící z regionu jsou vám u . Ano, bohužel je to tak.

Vymlouváte se na technické důvody, na nespolupráci Kraje atd.

Příklad: obyčejná jízdenka z Plaňan do Prahy-Libně stojí 72,- Kč, k tomu je třeba jízdenka za MHD za 18,-, pokud chce člověk někam popojet. Z Peček to stojí 68,-.

Za necelý měsíc budou zrušeny autobusy (Čáslav - KH - KO -) Plaňany - Praha a všichni budou jezdit , pokud cestování vlakem urychleně někdo nepodpoří.

Takže když taday nejste schopni provozovat skutečně integrovanou dopravu, tak odejděte. ROPIDe, vzdej to.
jirka z....
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 15:22:33    Odkaz na tento příspěvek  

pid cestujici: pokud vim, tu neuplnou integraci tu loni jakysi sotoguru vysvetloval tim, ze neni mozne na nektere zastavky instalovat oznacovace listku, neb tam neni elektrika. :-)))
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 15:36:01    Odkaz na tento příspěvek  

jirka z...: Ano, ale je to hodně ubohá výmluva, protože:
1) v motoráčcích označovače (ČD) jsou
2) nešel by vyvinout přenosný označovač? (pro případ nasazení nevybaveného vozu)
3) hodinky a tužku má každý fíra (na zastávce Cetkovice v JMK taky není označovač)
4) proč by jízdenku PID nemohla vydat POPka?

Označovače jsou stejně k ničemu, když jízdenky není kde sehnat. Osobně považuji systém označování papírků za již trochu přežitý a šel bych cestou výdeje z POPek. Jednoduché, rychlé a pro cestujícího bez starostí (odpadá plánování, shánění drobných, lítání po automatech...).

Jinde to jde!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 15:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: "Jistá" univerzálnost ano, ale když to někde znamená nárůst nákladů neúměrný této mlhavosti...? A navíc, když bude infrastruktura umožňovat "všechno tak trochu," tak vlastně neumožňuje pořádně nikdy nic. To už raději německý systém, kdy objednatel na X let (tuším 10) slíbí objednávat nějaký koncept, ten nasmlouvá s dopravcem a infrastrukturník mu infra uzpůsobí.
Ono totiž na tom, jednou za oněch X let překopat nějaké zhlaví podle "momentální nálady" není vůbec nic pozoruhodného, jen u nás s periodou obnovy tratí 50 let se to zdá být zhůvěřilost. ;-)
jirka z....
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 15:51:10    Odkaz na tento příspěvek  

pid cestujici: me to nevykladejte, me to v roce 2011, nadavkem v jednom z nejbohatsich regionu eu, prijde k smichu (ci placi?). ale ono to pekne ukazuje ten system: radsi cely den dumat o argumentech, proc neco nejde, nez pul hodiny hledat reseni. jen nedejboze dopravu nezintegrovat, to by se pak do ni sral kde kdo. to radeji vymyslet psychopaticke zhovadilosti typu "na tehle trati plati jen nektere listky" pripadne "k cestovani prvni tridou staci puhopuhe dve magneticke karty a na nich nahrane tri ruzne kupony a jedna aplikace". trikrat hura.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 16:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže bude uznána (tzn. že ty tarifní tabulky jsou pouze nezávazný dokument pro idioty) nebo ne?

Striktně podle Tarifu uznána nebude. Možné kombinace pásem pásem nejsou jen v "tabulkách pro idioty", ale i přímo v Tarifu.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 16:44:38    Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Striktně podle Tarifu uznána nebude.
Takže v případě Peček se cestující s jízdenkou za 24,- sveze (třeba do Č.Brodu) a cestující s jízdenkou za 62,- by měl být vyhozen?
Super!
jirka z....
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 16:55:37    Odkaz na tento příspěvek  

ja bych udelal nejakou zabavnou televizni soutez, esli by se nasel alespon jeden clovek (klidne zamestananec ropidu), ktery se vyzna v tarifu ropidu. a mohlo by se hrat klidne o pul miliardy.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 17:26:45    Odkaz na tento příspěvek  

V Dodatku (68 stran) Tarifu PID je spousta zajímavých věcí, např.:

Krátkodobé předplatní jízdenky platné v pásmech P a 0 (vč.B) - platí ve všech prostředcích PID, ve vlacích zapojených v systému PID jen ve vlacích s plnou integrací:

Typ jízdného: turistická karta (3denní) – jízdné je samostatně neprodejné
jízdné Kč: balíček - ale čeho???
pásem: 4 (P,0,B)
možnost použití a časová platnost: při aktivaci od 00:00 do 15:00 je její platnost 3 dny (tj. den aktivace plus dva následující dny);
při aktivaci od 15:01 do 24:00, je její platnost od okamžiku aktivace plus tři dny, neplatí ve vlacích zapojených do systému PID.

Jó, kdyby všechno v životě bylo tak jednoduché jako PID-tarif....
Petr Šída
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.162.6
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 17:29:24    Odkaz na tento příspěvek  

Technicka otazka: co je limitem rychlosti na tratich 072, 231, dnes je tam 120, co by se vse muselo (jenom teorie, vim ze je to zbytecne) menit na 160? vyhybky?

jasne je zabezpecovaci zarizeni a nastupiste

co dalsiho?

prevyseni v obloucich? prechody na vetsi osovou vzdalenost? PHS? trakcni vedeni?
Jpnk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 17:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD PID cestující jízdenku PID by POPka mohla umět vydat,ale proč? Podstatná část ceny této jízdenky by stejně přišla k jiným dopravcům,takže je pro ČD jednoduší prodat jen "svojí" jízdenku a s nikým se nedělit.
http://www.darujkrev.cz/
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 17:43:13    Odkaz na tento příspěvek  

Jpnk: Pak ale vůbec nechápu, proč se ČD zapojují do integrované dopravy.
Pokud chtějí mít veškerou tržbu pro sebe, nechť, ale ať se nezapojují do IDS. Buď jedno nebo druhé.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4763
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 18:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: V některých krajích vám pokladní i průvodčí automaticky nabídnou jízdenku IDS. Jízdenku ČD vydá až na základě výslovného přání.

Ropid sám sebe vydává za schopného organizátora IDS, ve skutečnosti je ale výrazně neschopný, a neumí to co někteří jiní organizátoři umí. Ropid například neumí skutečně plnohodnotnou integarci všech druhů dopravy, neumí nové železniční zastávky, neumí rychlé a uživatesky pohodlné spojení. Ropid není pánem nad pražským Dopravním podnikem, naopak Ropid musí couvnout kdykoli si DPP dupne. Ropid zkrátka neumí hodně věcí. S tochou nadsázky Ropid umí za obrovskou spoustu peněz objednat krátký interval pomalých zastávkových šneků a linek při jejichž kreslení si kreslič udělá uzel na ruce.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4813
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 18:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Zase to berte tak, že pokud chce cestující využít "výhod" PID, tak by pro to mohl něco obětovat, aneb dle hesla "nic není zadarmo". To by pak mohly ČD vydávat rovnou jízdenky PIDu i někde v kotěhůlkách, protože to je pro cestující výhodnější. Tarif PID je děsné čtení, ale co mi s tím uděláme?

jirka z...: Revizorka? No chtěl jsem být první týden vstřícný, protože ROPID a zvláště kraj se s informováním zrovna nepřetrhli, ale jak vidím, tak je to o držku. Ale obdobně se chovali i 1.školní den, když děti neměly ještě průkazky na slevu. Jo represe je potřeba.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 18:31:42    Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Co má cestující z Kotěhůlek udělat pro to, abych využil výhod Pražské Integrované Dopravy, pokud pracuje v Praze?

Za necelý měsíc budou zrušeny autobusy SID. Udělá něco ROPID pro to, aby lidi nalákal do vlaku?
Měsíční a čtvrtetní jízdenky nebrat.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4814
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 18:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravdou je, že v podobných případech, kdy není plná integrace, bych to vydávání jízdenek PID přes POPku asi použil. Když se ale podívám na mapu integrace tak tam vidím daleko větší problém na 070.


Měsíční a čtvrtetní jízdenky nebrat.

Pokud někdo jezdi za prací do Prahy, tak nějak nevidím důvod proč by si měl každý den "štípat".
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3296
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující, Bručoun: aniž bych měl cokoliv s Ropidem společného, musím vás upozornit, že se do Ropidu navážíte dost neoprávněně. ROPID nebyl stvořen za účelem objednávání a placení linek PID, ale pouze za účelem správy a realizace toho, co objednají politici v kraji. Takže se laskavě obracejte na Prahu, středočeský kraj, případně na jeho Fuhrera Nejsvětějšího soudruha Ratha. ROPID potom zajistí realizaci toho, co StčK nebo Praha požaduje.
Jiní organizátoři IDS pouze dělají to, co jim politici nařídí. A když jim nařídí, že je potřeba úplná integrace, ryachlé linky, jednoduché pásmování a tarif, tak to organizátor samozřejmě udělá. Jenže po Ropidu se chtějí kraviny a to ještě protichůdně ze dvou krajů. Co si myslíte, že z toho asi může bejt? Zkrátka dokud se nesloučí Praha a středočeský kraj v jeden, nebo aspoň natrvalo nespojí svou veřejnou dopravu v jeden nedělitelný celek s jedním řízením, tak Ropid sám nic nezmůže. Jasný?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4766
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Nemáte tak úplně pravdu. Systém linek Ropid nevznikl z vůle krajských politiků, protože tehdy žádné kraje nebyly. Naopak, plonkoví úředníci z bývalého generálního ředitelství DPP sami nabízeli obcím své vize, aby zachránili vlasní židle. Bohužel jejich jedinou vizí bylo rozšíření MHD v podobě, v jaké ji znali z Prahy. To lepší z linek ČSAD, například rychlost a účelovost, nedokázali převzít. Místo, aby vytvářeli IDS, tak jen rozšiřovali MHD. Dneska na Ropidu sedí vrchní ideolog a šotouš Ing.Jareš, který je z velké části osobně odpovědný za to, jaký je Ropid nedokonalý pasystém. Kontroverze mezi krajem a Ropidem z velké části vznikla proto, že Ropid zpočátku chtěl příliš expandovat a uzurpoval si na území kraje příliš velké pravomoci. Kdyby místo führera Ratha byl hejtmanem někdo schopný, tak by už dávno zřídil vlastního organizátora, který by jako úvodní krok drsně odkázal ropidí šotoúředníky do příslušných mezí, a jako druhý krok by se jal vyjednávat o společném IDS, ve kterém by šotoúředníci hráli jen poradní roli.

Když to zkrátím do jedné věty, tak z dlouhodobého hlediska může být výhodou, že šotouši a ideologové z Ropidu se nedokážou víc prosadit. Už by to ale chtělo, aby středočeský kraj dokázal převzít otěže rozumným, neBendlovským a zejména neRathovským způsobem. Což zatím bohužel nehrozí.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2415
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML: K ML jsem si svoje řekl. Nemám absolutně čas a náladu tady dále pokračovat v diskuzi kolem dokola a o ničem. Jen podotknu, aby bylo jasno, že -aa- není autorem nápadu zavádět nyní myšlenkou zavedení ML do Hostivaře. Už jsem to zde snad i kdysi psal. Aneb i zde platí, že -aa- není ROPID. Kdyby záviselo čistě na názoru -aa-, tak proti víkendové ML v původní trase nic nemá, ale s Hostivaří ještě nějakou dobu počká na vhodnější čas. Nicméně rozhodnutí objednatele bylo jiné.

Borovička: Já bych to řadil spíše do žánru hororu. A je to rok od roku horší. Věřte - nevěřte, to je Vaše věc, já vím své. Rok od roku je horší získávat jakékoli informace o průběhu přípravy GVD. Kolega Pražan žije ještě v časech, kdy ještě působil v drážních strukturách. Nějak mu uniká, že se za těch pár posledních let situace dost výrazně změnila.

Mladějov: Proč Benešov poslední? Protože frekvence cestujících, protože ROPy, protože financí je omezené množstí, protože Ústecký kraj si vymínil přednostní nasazení 471 na U4 ve smlouvě.

PID cestující: Nejsem vykladačem tarifu PID, takže oficiálně se musíte ptát jinde, nicméně osobně nevidím důvod proč byste nemohl označit jízdenku pro 8 pásem v pásmu 5. Na druhou stranu ale nevidím důvod, proč by to jakýkoli normální člověk dělal. Samozřejmě pokud by si nechtěl prodloužit časovou platnost jízdenky. A z tohoto důvodu u této jízdenky není v tarifních tabulkách u této jízdenky uvedena kombinace s pásmem 5, žádná totiž není. Pro P+0+B+1+2+3+4+5 je zapotřebí 9 pásem, pro 0+B+1+2+3+4+5 postačuje 7 pásem. Takže podle mého použít ji lze, ale není to zcela dle tarifu. Ovšem o oficiální výklad musíte požádat oficiálního vykladače.

Dále - proč své připomínky ROPIDu píšete tady? Proč nenapíšete tomu ROPIDu? Obávám se, že ten to tady nečte. Smiřte se s tím, že kraj v němž bydlíte podporuje rozvoj jiného IDS, než je PID. Co jste si zvolil, to máte! Žádejte po svých volených zástupcích, aby splnili Vaše přání. ROPID není v takových věcech rozhodující, on jen navrhuje a koná co je mu uloženo. Kasu drží a rozhoduje někdo jiný. A bez peněz označovač nekoupíte. A bez souhlasu objednatele nenainstalujete. Zkrátka myslete na to, až budete zase stát za 2 roky u volební urny.

jirka z...: Každý technický problém je překonatelný. Podpis a razítko překonat nelze. Podívejte jak to šlo na S6. Písmo přišlo a za necelé dva měsíce bylo hotovo. Teda ono bylo hotovo ještě dřív, jenže v písmu byl jasně stanoven i termín, tak se muselo čekat.

PID cestující: Zase musím zopakovat. Objednatel dopravy na území StčK chce rozvíjet systém SID, nikoli PID. Marně jsem doufal, že po změně z modré na oranžovou se vše změní a rozum zvítězí. Nezvítězil.... Místo SPIDu jsem se dočkal dementního ŽJZ. Teď můžu vkládat soukormé naděje do toho, že i pražský náměstek pro dopravu je oranžový. Tak uvidíme zda a jak se oba oranžoví domluví. Ti pražští mají v koaliční smlouvě jednotný IDS, středočeští to v programu nemají.

jirka z....: Ta navrhovaná soutěž by mohla být televizní, ale rozhodně by nebyla zábavná. Jinak by mě taky zajímalo, jestli se v tom tarifu vyzná aspoň někdo. Osobně tipuju jednoho člověka mimo ROPID.

PID cestující: Nejspíš si zakoupit doplňkový kupon. Když ho nechcete brát, je to Váš problém. Nikdo Vás nutit nebude. Pak máte ještě možnost kombinace jízdného PID a ČD.
Zajímavý je ale ten Váš dotaz. Za necelý měsíc budou zrušeny autobusy SID. Udělá něco ROPID pro to, aby lidi nalákal do vlaku?. Proč se proboha ptáte, co udělá ROPID při zrušení autobusů SID? Vždyť ROPID nemá se SID nic společného! Proč se proboha neptáte co udělá ten, kdo ruší ty autobusy a objednává vlaky? Co si budeme povídat, možnosti ROPIDu jsou leda tak v nějaké informační kampani, aby si lid povšiml, že někde jezdí i nějaké vlaky. Na druhou stranu, co si budeme povídat, zejména v ranní špičce jsou ty vlaky na vstupu do Prahy už kapacitně vytíženy. Tudíž ono tam moc místo pro lidi z autobusů není. A posílit nelze. StčK víc peněz na vlaky nechce dát a posílení (ať prodloužením soupravy - je-li to výjimečně možné - nebo přidáním vlaků holt něco stojí). Zase - vzpomeňte na to u volební urny.