K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 04. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 04. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:38:30    Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Pokud někdo jezdi za prací do Prahy, tak nějak nevidím důvod proč by si měl každý den "štípat".

Třeba protože:
- Právě mu zrušili autobus, a chce vyzkoušet PID-vlak, pak se rozhodne...
- Má pouze 15 směn za měsíc (dlouhé noční)
- Občas ho někdo vezme
- Někdy je nucen cestovat jinak (chybějící přípoj)
- Má jiné finanční starosti, než hned investovat do časové jízdenky
- Má zdravotní problémy, často marodí
- Pracuje jen občasně brigádně, případně se mu občas změní místo výkonu práce
- atd.

Chápejte, že každý není schopný investovat tisíce do "průkazky", přesto by rád cestoval na úrovni. Pokud dosud někdo jezdil autobusem za 32,- a nyní zaplatí 90,- (v relaci Plaňany - Kaufland na Spojovací), nebude nadšen. Pojede příště zase vlakem, doporučí to známému? Asi .
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Přesně tak. Nicméně si nemyslím, že by bylo třeba kraje slučovat, stačí rozumná vůle politiků z obou stran. Na druhou stranu musím souhlasit s Bručounem, že i ze strany ROPIDu jsou určitá dogmata, od nichž by musel ustoupit. A dál už to radši rozebírat nebudu, doba je nejistá a rodinu je třeba (byť nijak zvlášť valně) živit....

Bručoun: No jo a k čemu by byl středočeský organizátor s černou dírou vše stahující uprostřed? To je zas ode zdi ke zdi. Z bláta do louže. Zkrátka jediná cesta je dohodnout se a ustoupit na obou stranách. I když uznávám, že je to myšlenka značně utopická a jejího splnění se asi hned tak nedočkám.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Napište tyto své dotazy na objednatele dopravní obslužnosti na Vašem kraji. Schválně co Vám odpovědí. Oni Vám mají zajistit ZDO. Obávám se ale, že Vám doporučí používat tarif ČD.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Kroťte se. Už několikrát se zde v různých vláknech mluvilo o tom, co všechno a jak ROPID může ovlivnit. Viz Qěcy.
V dobách, kdy docházelo k hlavním rušením některých zrychlených spojů (ani bych většinou nemuvil o linkách), tak pan Ing. Jareš ještě neměl ani dostudováno, natož aby zasahoval do nějakých změn. Navíc to byl tehdá zejména ROPID pana ing. Prokela, kdy na Jarešově židli neseděl nikdo jiný, než současný vedoucí odboru dopravy středočeského kraje ing. Mráček.
A většina toho, co píšete ve svém příspěvku jde mimo kompetence ROPIDu. Co se týče návrhu obslužnosti, středočeský kraj toto nikdy nemusel schválit a schválit to musel, protože on je objednavatel a plátce, nikoliv ROPID.
To, že některé své názory tvrdě prosazujete, jsem si zvykl. Ale mohl byste někdy přijmout to, že někdy to, co říkáte, není úplně pravda, a že tím mnohým neprávem ubližujete, i když je bytostně nesnášíte. Zkuste občas taky naslouchat a snažit se pochopit a číst příspěvky pořádně, pokud na ně chcete tvrdě reagovat. Občas vám člověk mnohé musí říkat několikrát než to konečně pojmete. Asi čtete v příspěvcích každé třetí slovo, a to podstatné vám unikne.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4817
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Sorry, ale pokud jste "náhodný cestující", tak nemůžete chtít slevy.
Nebylo by výhodnější se třeba přestěhovat?
Mě taky nikdo nesponzoruje benzín na dojíždění do práce.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Jinak k tomu rušení v Plaňanech. Teda vskutku to tam u Vás probrali drsně. I když ono se to dalo čekat, ty linky jsou souběh s vlakem, takže tam avizovali přednostní škrty.
Jinak bych ale podotknul, že to podčervenění spojů neznamená zrušení. Je to pouze avízo, že kraj tyto spoje nebude financovat. Nicméně se na jejich financování můžou dohodnout obce (v PIDu platí obce poměrně velké procento spojů, proto taky jezdí kolem Prahy tolik autobusů), může je provozovat i dopravce na vlastní riziko, teoreticky je může vlastně platit kdokoli, klidně nějaká firma.
Každopádně jsem zvědav, jak zareagují Plaňany, když tam mají takového zájemce o dopravní obslužnost. Doufám, že už jste to byl satrostovi vysvětlit. Osobně se ale obávám, že v drtivé většině obcí to starostové zejména v menších obcích a dále od Prahy vyvěsí na úřední desku a dál nebudou dělat nic. Už jsem to z jedné obce zaslechl "my radši nic říkat nebudeme nebo nám zruší i to ostatní ... a zaplatit si to ze svého, na to nemáme". Nejhorší na tom všem je, že se ani nikde nedá sehnat souhrnný materiál co všechno se chce zrušit. Musím se poptat, zda se k tomu dá nějak přijít (zejména co se týká SID).
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:56:26    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Proč se proboha ptáte, co udělá ROPID při zrušení autobusů SID?

Tak nějak jsem si myslel, že ROPID je společnost, která se snaží natáhnout lidi do VHD. Pokud se někde ruší autobusy, měl by ROPID nějak reagovat, aby co nejméně lidí jezdících do Prahy přešlo do .
Takže bych v případě Plaňan bych od ROPIDu očekával:
- okamžitou plnou integraci
- propagaci spojení
- posílení ve špičkách (autobusem do Č.Brodu třeba)

Pardon, ale fakt jsem si myslel, že úkolem ROPIDu je mj. rozvoj ekologické dopravy.
Asi jsem infantilní, naivní, takže v této věci zde končím.

Ještě bych -aa- poprosil o konkrétní radu: koho tedy volit?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 19:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Bručoun: Ale no tak pánové, nechte těch personálií. Máte tam nepřesnosti oba dva, ale chápu to, neboť nemůžete mít všechny informace. Věřte že o tom vím svoje (a rozhodně víc než Vy), ale rozhodně nemíním na této platformě prát jakékoli špinavé či čisté prádlo.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2420
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:10:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Ano je tomu tak. ROPID je organizace zřízená hl.m. Prahou v podstatě a zjednodušeně řečeno za tímto účelem. K tomu účelu ROPID dostal určité kompetence. A v jejich rámci může konat.
Ovšem je třeba si uvědomit některé základní souvislosti. ROPID nemá žádné vlastní finanční zdroje. ROPID ani tedy nerozhoduje o objemu financí na dopravní obslužnost. O tom rozhodují volení zástupci. Krajští a obecní. Za zajištění ZDO jsou odpovědné kraje. V rámci hl.m. Prahy to probíhá tak, že ROPID dostane nějaký objem financí a rozhoduje o tom za co je utratí. V rámci kraje je to trošku jinak. Tam finance stanovuje na ZDO kraj. ROPID navrhuje jízdní řád, kraj ho odsouhlasuje. Rozsah obslužnosti lze navýšit tím, že ROPID přesvědčí kraj o zvýšení této částky. Dalším možným zdrojem jsou obce. Tam platí dtto. Jízdní řády podléhají schválení kraje a obcí. Nelze objednat víc, než je finančně pokryto. Žádný dopravce to holt zadarmo odjezdit nechce.
Takže z toho co byste očekával může ROPID splnit asi tak tu propagaci (byť je otázka, zda to dělat, protože ani na ni nedostane žádné finance a tiskárna zdarma netiskne, pravda, tisková zpráva nic nestojí, ale zase záleží zda ji otisknou). Busy do Českého Brodu těžko může ROPID objednat, musel by se totiž najít někdo, kdo je zaplatí. Kraj to asi nebude, to by bylo na hlavu. Takže snad jedině kdyby obce chtěly. Tudíž Vám doporučuji zajděte za starostou a pokud ten bude chtít takovou linku financovat, nechť se ozve na ROPID. Pak ještě bude záležet, zda kraj vydá na takovou linku licenci. No a okamžitá plná integrace? Na Vaší trati platí obslužnost StčK. A tomu jde o tržby (n a nich závisí výška dotace). Dopravce proto podmiňuje souhlas s rozšířením tarifu PID na trati souhlasem tohoto objednatele. Kraj globálně souhlas s rozšířením plné integrace PID nedal, byť snaha o jeho získání byla (a asi zase někdy bude). Zbuzanům se získat svolení povedlo a plnou integraci mají. Plaňany nedělají nic, a tak ji nemají.

Koho volit? Těžko říct nyní, když nejsou známy ani kandidující strany, natož volební programy. Každopádně pokud preferujete dopravní obslužnost, pak bych volil někoho, kdo slíbí rozšíření obslužnosti a jednotný IDS Pha+StčK. Otázka ale je, zda taková strana nabídne i v jiných oblastech použitelný program. A hlavně zda pak splní sliby. Nechci napovídat, ale máme tu už dvě strany, které naděje v tomto směru nesplnily....
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13827
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak už si novináři všimli zdražení http://berounsky.denik.cz/zpravy_region/berzdrazeni20110103.html , ale až po stížnostech překvapených cestujících.
Se ale není čemu divit, když třeba ROPID zdražení téměř dokonale utajil. Na tiskovou zprávu se nezmohl.

-aa-: mmch, když se dívám na novinářské weby, tak z ROPIDu kopírují každou tiskovou zprávu, takže je tam skoro každá "blbost", ale o čtvrtinovém zdražení nic, protože ho ROPID neoznámil, jen na webu nenápadně vyvěsil nový ceník.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, přišla bída na (skoro) Pražáky...
Tak do škol, k doktoru a večer pro dělňase z odpolední, to musí postačovat, žádné rozmazlování
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13828
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, to zdražení předplatních jízdenek PID je od 5.1. nebo od 10.1.? Že totiž ROPID dnes na webu konečně vydal leták o změně tarifu, kde píše od 10.1., zatímco jinde má uvedeno od 5.1. Ne, že by to bylo nějak zásadně problematické, ale jen to potvrzuje, že ROPID tentokrát to informování nějak nezvládá.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:46:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: jaká univerzálnost? Tak si ji zaplaťte. Budovat co šest kilometrů stanici o dvanácti výhybkách jsou podle mě vyhozené prachy. To se pak ta univerzálnost hodí třeba cargu, když potřebuje někam pichnout zgarbstvo a v Krči jsou zapadané výhybky.
Jak moc je třeba využito kolejiště šroubáren v Libčicích? Jak často se předjíždí v Libčicích? Koli vlaků se seřadí z převzatých vozů ze šroubáren? Ano, v Libčicích je univerzální stanice, ale nějak nenacházím užitek. Velkou stanici o univerzálním kolejišti uživíte třeba v Zábřehu n.M., je tam (na dnešní poměry) dost vozů, dost vlakotvorné práce. Ale opravdu ne v Strančicích... tam bych se vůbec nebál stanice určené pro obracení příměstských panťáků. Ehm. celá trať Pha-Cy je (kromě Uhřiněvse) vedena vesměs krajinou rezidentní, neindustriální, nepředpokládám proto velké obraty ani na vlečce do popovického pivovaru...
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4819
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:52:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Bordel je v tom takový, že já před sebou mám materiály ze školení ke změně v tarifu, někdy z před Vánoc a tam stojí 15.1., což jsme přeškrtávali na 1.2.2011, na což jsem i lidi připravoval. Takže informace opravdu na solidní úrovni. Jinak obě data jak 5., tak 10. jsem také zaregistroval.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4770
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 20:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Zkrátka jediná cesta je dohodnout se a ustoupit na obou stranách. I když uznávám, že je to myšlenka značně utopická a jejího splnění se asi hned tak nedočkám"

Hm, jenže k domluvě by musel být odbor dopravy kraje více vizionářský a více odborný a Ropid méně aktivistický a méně šotoušský. Jistě, rozumné domluvě nepřejí politici. Ale ani odborní pracovníci nemají společnou řeč. Středočeši nechápou šotoušský Ropid, a Ropid nechápe pragmatické středočechy.

Orky: No hlavně že Vy jste četl pozorně. Některé Vaše věty jsou jen upřesněním toho co jsem napsal, jiné s tím nejsou v rozporu. Skoro bych řekl, že mi vyčítáte Vaše zlozvyky.

Role Ing.M. je prapodivná. Z aktivistického spolutvůrce PIDu se zjevně stal jedním z pragmatiků bendlo-rathistánu. Možná, že průměrně ambiciózní jedinec jedinec, byť na významném postu, má jen omezené možnosti ovlivnit základní směřování organizace. Proto taky, až na úplné vyjímky, nadávám "Ropidu" nebo "kraji", ne konkrétním lidem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii, Zapa: řídíl bych se tím, co je uvedeno v tarifu a ne na nějakých letácích. V tarifu PID, resp. v Dodatku č. 4 k Tarifu PID vydanému k 13. 6. 2010 platný od 1. 1. 2011 na základě provozních potřeb a usnesení Zastupitelstva Středočeského kraje č. j. 1-132010ZK ze dne 1. 12. 2010 jsou uvedeny pro doplňkové kupóny pro vnější pásma a dojezdové pásmo dvojí tabulky s cenami - jedny, stávající, platné do 4.1.2011, druhé, zdražené, platné od 5.1.2011. Není co řešit.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2421
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii, Zapa: Přiznám se, že to pořádně nesleduji. Ono to zdražení bylo od počátku provázeno nejasnostmi, pořád se nevědělo jak to bude a schváleno to bylo opravdu spíš po poslední chvíli, v období, kdy se jen těžko dalo něco moc řešit. Koukám že tisková zpráva opravdu nebyla. A na ty ceny předplatek se musím sám optat. Na stole mi leží leták, kde je termín 10.1., na netu je 5.1., vskutku poněkud chaotické. Asi se budu muset někoho přeptat, jak to tedy vlastně je. No, ještě že tyhle věci nemám na starosti....

Bručoun: No, nevím zda "pragmatické" je to pravé slovo. Spíš bych použil jiná. Nevím co je pragmatického na tom, že při značném nárůstu obyvatel v kraji a jejich mobility kraj nejdřív tvrdošíjně setrvává na shodném rozsahu obslužnosti a posléze ji ještě snižuje. A co se týká těch šotoušů? Ono se dají šotovize realizovat i rozumným směrem. Někde se to daří, někde méně.

Role Ing.M. je naprosto pochopitelná. Věřte, že vše má logiku. Zkrátka "koho chleba jíš...."
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ááčko: Opravdu nechápu co si myslíte o utajování tvorby JŘ před konkurencí. On ten Jančura koupil(!) lokomotivy utajeně už dávno, někde musí sehnat vagóny a pak až nás může ohromit v nějakém novém JŘ - jo on ohromil "konkurenčně" rok předem, tak takový PR byznys už tu měl nějaký RT expres kdysi. Realita je jinde...

A přeju vám mnoho iluzí o změn z modré na oranžovou. Ale asi vůbec nevidíte pod pokličku (a to v tomto případě můžeme mít, koukám, i stejného šéfa). Tam se nehlo ani kolo. To už raději doufejte, že se překabátí SID.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: Není co řešit, ale na první pohled to vypadá jako pěknej bordel. Ale s konečným soudem vyčkám zda existuje nějaké logické zdůvodnění.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Pamatujte si pár let to, co jsem zde napsal. Kéž by to tak nebylo! Jinak nemá cenu to dále detailně rozebírat.
A co se týká té pokličky. Něco tam vidím. Třeba se to povede teď. Jak to říkali skřítci ve "Třech veteránech"? "Ale my to s Váma zkusíme po 1005-tý! Nebo po 1006-tý! (za čísla neručím...).
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

áá: Návrh JŘ se prostě utajit nedá! Možná tak na internetu, ale ne mezi podnikajícími firmami. To je realita (a "utajený" nákup mašin byla jen malá nápověda). Navenek se můžete tvářit všelijak, a stejně tak někdo může třeba na ropid oficiálně pod tímto pseudoargumentem šikovně tlačit.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2424
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Aby bylo jasno, já nejsem pro jeho utajování, ba právě naopak. Ostatně Praha (ROPID)návrh i ten jakýsi "konečný návrh" poctivě zveřejňuje na netu. Ale když tak sleduju vývoj, tak se mi zdá že vývoj spěje spíše směrem opačným
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7151
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 23:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JirikP:
V čem je VCO u stanice s nultou kolejí jiné než u stanice bez nulté koleje?
U nulté koleje není kde zřídit odvrat (a taky by jaksi neplnil svou fukci), takže omezení rychlosti stavěním VCO je jediným řešením - narozdíl od předjídzných kolejí vně průjezdných, kde lze zřídit ty odvratné výhybky.

Pražan:
a dokud nebude dvoukolejná trať (třeba i bez mimoúrovňového přesmyku) mezi Libní a Holešovicemi
Předpokládám, že se myslí Malešice ...
Já bych teda přednostně ten přesmyk než druhou kolej. Nákladní dopravy zas tolik není, aby se s trochou snahy nevměstnala na jednokolejku, ale osobní dopravy na trase hl.n./Mas.n.-Běchovice je dost na to, aby nákladní dopravu značně zdržovala (může to časem klidně dojít až do situace, kdy bude náklad na hladký průjezd čekat i celou špičku).

Mladějov:
necpal 15 minuty tam,kde jsou tratě za hranicí propustnosti
I=15´ na hlavních radiálách ve špičkách kladiv považuji za žádoucí stav - zatím naplněn jen zčásti. Ono když budou požadavky dlouhodobě nízké, zas odpadne důvod, proč kapacitu posílit. "Léčba průsery" je sice nemilá, ale má možná naději spíš někoho přesvědčit.

TZ:
Ono totiž na tom, jednou za oněch X let překopat nějaké zhlaví podle "momentální nálady" není vůbec nic pozoruhodného, jen u nás s periodou obnovy tratí 50 let se to zdá být zhůvěřilost.
Ovšem stejně tak není nic pozoruhodného na tom, že na to překopávání jednoho zhlaví co 10 let prostě a jednoduše nemáme. To by ČR musela být tak 1-2 kraje, ovšem s kompletními současnými příjmy a výdaji. Vysvětlete kolegům v Pardubicích a Hradci nebo třeba v Liberci, Brně nebo Ostravě, že se prostě bude modernizovat pouze Praha+StčK a u nich nikdy nic.

Bručoun:
V některých krajích vám pokladní i průvodčí automaticky nabídnou jízdenku IDS. Jízdenku ČD vydá až na základě výslovného přání.
Mohl byste naznačit? Díky ... já "cizí" IDS, co se tarifu týče, moc nevyužívám. (Na vlak mám "předplacenku", tak dokupuji jen sem tam lístek na bus.)

-aa-:
Proč Benešov poslední? Protože frekvence cestujících
Že by na tom byl Benešov s frekvencí tak mizerně, že musí být ukojeny všechny Kralupy, Berouny, Řevnice, Nymburky, Sadské ... to si opravdu nemyslím, to je nesmysl!
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4775
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 23:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Osobně jsem to nedávno opakovaně zažil v Jeseníkách, známý to zažil na Náchodsku.
JirikP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.157.74
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 01:11:27    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: U nulté koleje není kde zřídit odvrat (a taky by jaksi neplnil svou fukci), takže omezení rychlosti stavěním VCO je jediným řešením - narozdíl od předjídzných kolejí vně průjezdných, kde lze zřídit ty odvratné výhybky.

Nevím, jak jste přišel na to, že nultá kolej nemůže mít šturc (i když by to znamenalo konec Ježíškova snu o 6 výhybkách), ale když už tvrdíte, jakou má v tomto klasická stanice výhodu, uvažte kolik stanic reálně přímou boční ochranu pro VC >120 má. Jinak použití VCO ve stanici typu Senohraby je nutné, jen pokud do stanice přijíždějí (nebo ze stanice odjíždějí) současně 3 vlaky, což je dokonce lepší, než u stanic s vnějšími předjízdnými bez odvratů (stačí 2 vlaky). U stanice s třemi kolejemi to nevidím jako velký problém.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 07:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Tak asi je účelné zavádět 471 vždy komplet pro jedno rameno vzhledem k jejich trošku odlišným vlastnostem oproti 451. První byl Kolín, to je logické, neboť tam mohly 4741 využít nejlépe své vlastnosti a navíc je tam nejvíce lidí. Následovala Lysá, přestože na Berouně bylo cestujících víc (a na Benešovech stejně). Na Berounech se ale v té době využívaly šestivozovky, které bylo třeba hradit 2x471, což by tempo poněkud zpomalilo. Kromě toho byly průběžně negarantované Kralupy, kde se využívalo, že se jednotky nespojují, tudíž se tam dle dodaných kusů vždy průběžně měnil snadno poměr 451 a 471.
Pak logicky přišla řada na Beroun. Stalo se tak především proto, že na Benešovech se ještě stále kopalo a nadto mezitím spadly částečně do ROPů. Posléze se vše trošku zkomplikovalo požadavkem ÚLK, který přinesl přednostní nasazení 471 na Kralupech (vlaky zajíždějící do ÚLK, v menší míře u vlaků končících v Kralupech jsou používány nadále 451).
Sadská vznikla svým způsobem nahodile. Na SENĚ vznikl u Os pobyt v Poříčanech, ten kolejová vozidla využila k odvěšení posilové jednotky (organizátor skřípal zubama, objednateli to bylo asi jedno), posilová jednotka by hodinu v Poříčanech stála, a tak se místo prostoje projede přes Sadskou do Nymburka a zpět.

Tedy nyní zbývá Benešov a pevně věřím, že na něj dojde. Na druhou stranu předpokládám, že to tam dopadne jako na Berouně. Nejdřív z trati 171 chodily dopisy, jak chtějí 471 a proč je zrovna jejich trať nemá ... a nyní chodí dopisy, proč to každou chvíli nejede z důvodu poruchy 471. Že u starých šrotů sem tam nějakou poruchu pochopili, ale u těch nových je to snad ještě častěji....
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3480
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 07:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No logiku nasazování 471 kompletně na jedno rameno žádnou nevidím, zvlášť když do toho někdo montuje Radotíny, Úvaly apod. A pro Benešov to bude až do skonání 451 na totální korozi. Normální koordinátor by alespoň požadoval uvedení souprav do civilizovaného stavu, což je u souprav co jsou nemalou část týdne odstavené po různých dírách spíše vyloučené. Další nákup 471 je při tom mimo stávající časové horizonty, tak se třeba na S9 dočkáme i supervozidel regioznova.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4134
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 08:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Proč se pořád navážíte do 15 minutových Úval. Zkrácení na 15 minut je žádoucí, a to rozhodně více, než 15 minutové Strančice, neboť poptávka S1 je podstatně vyšší než S9. Radotíny se 471 jezdí jen v obdobích, kdy nejezdí Řevnice, tedy se využijí jednotky pro Řevnice.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 09:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Logika je prostá. Žabák s ešusem se blbě spojuje. A využití třeba služeb pro 1.třídu taky naroste pokud je tato na všech vlacích. Dynamika vozidel je taky odlišná.
471 na Benešov přijdou, o to bych obavy neměl. Povolený výrobce je rád vyrobí a zajistí si jejich financování....

Orky: Tomu taky nerozumím. Můžeme se hádat, zda mají být 15-min. Úvaly provedeny na Masnu nebo průjezdem přes hl.n. Ovšem zpochybňovat je, stejně jako Řevnice je ptákovina. Na Radotínech 471 skutečně použity nejsou, tam soupravy navíc vozí klasiky. To co jezdí do Radotína ve 471 by mělo pokračovat do Řevnic, jenže tamní objednatel na to nemá finance (stejně jako Úvaly by měly jezdit až do Brodu). To že by to tak být mělo je krásně vidět na rozložení frekvence. Osobáky na Beroun ve 14:09 z hl.n. (GVD 09/10) měl vyšší maximální využití, než jakýkoli jiný Os tímto směrem v celé špičce, a to včetně nejvytíženějších časů kolem 17. hodiny. Os ve 14:39 obsadil třetí místo (druhý byl v 17:39). Důvod je jasný, vlaky s odj. 13:54 a 14:24 z hl.n. nekončí tam, kde by končit měly. Mimochodem - kdyby se tyto vlaky o ten kousek Radotín - Řevnice prodloužily (časový prostor na to tam zajet bez nárůstu náležitostí tam je), pak by nebylo třeba na ty dva zmíněné Os (a ještě na nějaké další) vytahovat druhý ešus a tahat ho na celé kolo do Berouna. Celkem by to pravděpodobně vyšlo o něco levněji. Aneb objednatel tam "nechce slevu zadarmo" a bohužel to tím zdražuje i sousednímu objednateli....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4780
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 09:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"by nebylo třeba na ty dva zmíněné Os (a ještě na nějaké další) vytahovat druhý ešus a tahat ho na celé kolo do Berouna. Celkem by to pravděpodobně vyšlo o něco levněji. Aneb objednatel tam "nechce slevu zadarmo" a bohužel to tím zdražuje i sousednímu objednateli...."

ČD při kalkulování ztrát skutečně vycházejí ze svých příjmů a výdajů bezprostředně souvisejících s obejdnávanými linkami? Zatím se vždy říkalo, že ceny ČD vypadají jako by je losovali taháním z klobouku.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2427
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 10:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Oficiálně samozřejmě ano. Zkrátka losovaná čísla se rok od roku stále více a více blíží realitě. Jen někteří přátelé vlkm ještě nevědí jak s nimi zacházet.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3312
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 10:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Objednatel dopravy na území StčK chce rozvíjet systém SID, nikoli PID"

Řek bych že organizaci která naprosto nejen neví ale ani netuší co chce (myšleno v systému dopravy - chce klídek...) dost lichotíte.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3732
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 10:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Mimochodem - kdyby se tyto vlaky o ten kousek Radotín - Řevnice prodloužily ... Celkem by to pravděpodobně vyšlo o něco levněji.

Zkuste místo slov "Celkem by to pravděpodobně vyšlo o něco levněji" raději uvést kolik jednotek řady 471 tím celodenně ušetříte. Povede se Vám tyto jednotky ušetřit i v ranní špičce?

Náklady na trakci a DC pro sólo 471 budou kolem 35 Kč/vlkm. Náklady na navýšení údržby (z důvodu protažení těch dvou vlaků z Radotína do Řevnic), bych si dovolil zanedbat.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Outdoor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyz pujdu jeste dnes (4.1.) koupit mesicni jizdenku na PID (SID) pro cesty okolo prahy, bude platit jeste stary tarif? dik
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3733
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I v případě předprodeje (v eshopu DPP, kde lze koupit i vnější pásma PID, je jeho délka 59 dní) platí cena platná v den koupě jízdního dokladu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Celodenně samozřejmě žádnou. Kolik budou náklady na vlkm pro druhou jednotku ve vlaku Praha hl.n. - Beroun za trakci a ošupné (řízení provozu už je v ceně). Náklady na snížení údržby si dovolme rovněž zanedbat.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3484
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A využití třeba služeb pro 1.třídu taky naroste pokud je tato na všech vlacích. - to je pitomost. Zrovna tak mohu argumentovat, že naroste, pokud bude garantován alespoň na každém druhém vlaku, ale všude. A zde jde konkrétně o spoje S1 pojížděné výhradně po území města Praha s vyjímkou manipulačního obratu v Úvalech (tomu drát nezabránil). Ty 2 kravaťáci, co jsem v Klánovicích stejně nikdy neviděl, si počkaj na Českobrod.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9214
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do toho se Borovičko nepouštějte. To už mi tady bylo vytmaveno, když jsem tvrdil že jednička by na osobácích vůbec neměla být, že jsou davy lidí kteří čekají je a jen na to až bude na jejich vlacích, jak si jí pořídí a argumentováno tím jak na ingoldkartu nebo co je příplatek je pár Kč/km. tak doufám, že si to již všichni pořídili, co tu tak cintali. Jinak i tvrdit že si krava´táci počkaji je smělé - kdekdo vám tu odpoví místní oblíbený hit - nepočkají, přesednou do aut. já se vám divim, že se tak vydáváte všanc podivejte jen, co je tu lidí, co žongluje s jednotkama korun za jízdenku a šmelí s pásmama a skoro podvádějí s časovou platností a náhle by jezdili jedničkou.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:09:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hroch" = 7151:
Díky za opravu: samozřejmě jsem měl na mysli Malešice - Holešovice byl hloupý "překlep v zápalu boje" ...
Já rozhodně nemám nic proti libeňskému "přesmyku" a ani proti požadavku na maximální urychlení jeho vybudování, ale myslím, že dvoukolejka bez "přesmyku" by mohla být teoreticky realizovatelná snáze (= levněji): problém při budování dvoukolejky (ať už s "přesmykem", nebo bez "přesmyku") bude ovšem vždy především v malešickém tunelu, který je (pokud si dobře pamatuji) z dnešního hlediska vlastně jen "jedenatřičtvrtěkolejný", protože údajně nevyhovuje pro osovou vzdálenost kolejí 4 metry - takže musím chtě-nechtě souhlasit s tím, že "přesmyk" s druhou kolejí třeba jen mezi východním zhlavím žst. Praha-Libeň a (dočasnou) odbočkou před malešickým tunelem by asi situaci pomohl více, zejména když se žst. Praha-Libeň nechala "modernizací" připravit o "střední zhlaví".

Ad "Mladějov" = 1793:
Já nic platit nebudu - platit bude objednatel, pokud si něco objedná: já jsem se pouze vyjadřoval k organizaci dopravy v rozsahu, o němž se tady debatovalo, tedy de facto k prodloužení "kralupských" osobních vlaků přes Prahu-Libeň do Prahy-Hostivaře a ke spojení Úval a Prahy v intervalu 15 minut. A pokud by měl být zaveden interval 15 minut mezi Masarykovým nádražím a Úvaly, pak už by se jen těžko podařilo spolehlivě provozovat ještě i relaci Masarykovo nádraží - Praha-Hostivař v intervalu půl hodiny, zejména jsou-li zároveň tlaky na zavedení čtvrhodinového intervalu i v relaci Masarykovo nádraží - Lysá nad Labem.
A pokud jde o spojení via Holešovice, Vaše tvrzení, že "Sám pamatuji ranní posily Brod-Holešovice a plno lidí bylo cílovou stanicí silně otráveno. A pro zpáteční jízdu pokaždé z jiného nádraží - to není dobrá cesta, to je fakt šotoušské hraní." má logiku jen zčásti: plno lidí bylo asi cílovou stanicí skutečně silně otráveno, ale právě proto, že cílovou stanicí byla pouze žst. Praha-Holešovice a nikoli třeba Roztoky u Prahy nebo aspoň Praha-Bubeneč, takže pro mnohé z nich by dojezd na Masarykovo nádraží byl pro jejich další cestu jistě výhodnější, než žst. Praha-Holešovice - dost lidí totiž jezdí mezi východní a severní částí pražské aglomerace (města i jeho okolí), a k tomu nepotřebují jezdit přes centrum města (Masarykovo nádraží), kde jsou navíc přestupní doby mezi kolínskou a kralupskou tratí na Masarykovu nádraží neúnosně dlouhé, takže dál cestují MHD a autobusy, a vlaky končící v žst. Praha-Holešovice jim v tom nepomohly.

Ad "Tomáš_hradecký" = 369:
Vysokoškoláci využívají vlaků naprosto v pohodě, a to i k cestám po Praze - možná proto, že jsou na vlaky ze svých mimopražských bydlišť zvyklejší, než většina Pražanů: poměrně dost vysokoškoláků často využívá například právě žst. Praha-Bubeneč, ale třeba i zastávku Praha-Sedlec ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:17:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2428:
"Es kommt der Tag": OREDO si pro příští GVD vymůže 2 ešusy na provozování spěšných vlaků relace Kolín - Lichkov, a možnost úspory na berounské trati bude ještě k lecčemu dobrá - a na benešovské trati zase "bude po žížalkách" ...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

plno lidí bylo asi cílovou stanicí skutečně silně otráveno, ale právě proto, že cílovou stanicí byla pouze žst. Praha-Holešovice a nikoli třeba Roztoky u Prahy nebo aspoň Praha-Bubeneč,

Promiňte,ale to je goebbelsovština.
Tou ML v současnosti jezdí Li-Hol mimo špičku tak 3-5 lidí a to je prostě trochu luxus,nato,že jezdí už tuším pátým rokem.
A ti,co jedou z Roztok,tak lezou v Hol do metra.
Opačně je to prázdné pořád-jednotky ks.Proto jsem navrhoval ML jako proloženou TGM-Roztoky,tam by si cestující našla.

Osobně jsem pro dopravu vlakem,ale tohle jsou vyhozené peníze,stejně jako AE a S65.
Ono ropidu vozit 5 let vzduch nevadí ?

Nahodím jiné téma,než prázdným šukafonem po milionovém městě: Jak byste řešili dopravu lidí při reko 171 ? Třeba Dobř-Rado ? To bude jiná sranda..

A při reko Hostivař-Vršovice ? Vlaky do Prahy přes Malešice ?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3734
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Trakce + ošoupání kolejí pro sólo 471 je za cca 28 Kč/vlkm. Jen doplním, že můj výpočet pracuje s ne zcela aktuální cenou za trakční elektřinu (2,56 Kč z doby, kdy ji ještě dodával provozovateli dráhy ČEZ a tento ji následně prodával dopravcům; tedy stav před tím, než elektřinu začaly pro všechny dopravce kupovat ČD na základě výběrových řízení na dodavatele a než došlo k navýšení platby na OZE v letošním roce).

Jezdí na těch dvoješusech do Berouna zdvojená četa? Pokud ano, tak v případě jejího zjednočlenění (po zkrácení vlaku na polovic) se dá ušetřit nějakých 300-400 Kč na hodinu oběhu dané jednotky na personálních a souvisejících nákladech.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 14:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mne se líbí, jak tady všíchni kritizují stroje řady 809 na víkendových spojích na ML(v době, kdy na této lince moc lidí nejezdí) ). Hlavně, že střepy typu 809-434 byly na trati 074 zcela v pohodě a splňovali vše co si Rpopid přál. Je to zajímavé, jak někde znamená 10 cestujících to samé jako jinde třeba 60 cestujících, no prostě Was ist gut? Was ist das.
Zajímalo by mne, kdo tady jenom plká a kdo chce nějaké tý trati pomoct??

Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 14:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: trochu problém s pochopením textu, ne? Jestli tady někdo něco kritizuje, tak je to současná podoba víkendové ML, nikoliv na ní nasazovaná vozidla. Ta jsou na tenhle výkon naopak velmi vhodná, cokoliv jiného (a lepšího) udělá lepší práci jinde (někde, kde jezdí cestující).
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 14:31:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt: Možná trochu jo, ale někdo to tady odstartoval tvrzením, že 809 se doopravdy na to nehodí a rozjela se tahle diskuze.... . Naopak se divím, že ML jezdí i o víkendu.... .

Jinak co si myslím, tak už stejně se ten nápad o nasazení ,,velkých" vlaků na ML i o víkendech...

(Příspěvek byl editován uživatelem 074.)
Zajímalo by mne, kdo tady jenom plká a kdo chce nějaké tý trati pomoct??

Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 14:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Ta myšlenka vychází z toho, že jízdní doklad pro 1.třídu je velmi atraktivní při pravidelném a častém cestování. A ochota si ho koupit narůstá s procentem spojů na dotčené relaci vybavených 1.třídou. Aneb "putovní výstavka" v tomto případě neplní funkci zcela ideálně. Zkušenosti jsou s tím už poměrně četné.

Pražan: Jo, to se může stát. Záleží co si který objednatel dá do smlouvy a co bude ochoten hradit. A na co mu dopravce kývne. Pardubickému kraji dnes víceméně 2 ešusy "patří" (ty co se pohybují v úseku Kolín - Pardubice), na celou relaci do Lichkova bych odhadoval ještě nutnost tří dalších. Ale co vím, tak tato situace může nastat pouze v případě relace Praha - Lichkov, nikoli u relace Kolín - Lichkov.

Mladějov: ML řešit "dokolečka dokola" nebudu. Dobřichovice - Radotín = průšvih. Předpokládám že by taková výluka nastala pouze na několik dní, v Mokropsech mají vzniknout nové (definitivní, nikoli provizorní) spojky, takže těmi by se mělo začít, aby výluka byla vždy pouze v polovině úseku. Pak zní zásadní otázka kudy bude jezdit dálková doprava. Pokud nějakým tunelem mimo tento úsek (což se zatím stále sleduje) a tunel bude vybudován před reko trati přes Řevnice (a to se taky zatím stále sleduje), pak ten problém nemusí být zas až tak gigantický.
A Hostivař - Vršovice? Malešice - Libeň se samozřejmě nabízejí. Konec konců při výlukách v sedle se to tak praktikuje. Navíc velká část tohoto úseku bude vznikat na zelené louce, takže i tady to nějak bude muset jít. Vlastně půjde jen o výluku Hostivař - Zahradní Město.

Mibl: No tak vida, v tom případě by se skutečně ušetřilo. Nadto ta četa je skutečně zdvojená, strojvedoucí je teď jeden, akorát tato úsporná skutečnost teda poněkud přidělává problémy v modelu neustálého spojování a rozpojování (např. vlak který nejde na hl.n. spojit nemůže jet do Berouna na dvě poloviny za sebou, jak se běžně tento problém řeší třeba v relaci Poříčany - Praha, zde nemá ta druhá půlka s kým jet).

074: Opravdu nepochopení textu. Jinak mimochodem, na ML je objednatelem Praha (ROPID), na 074 Středočeský kraj. A ten rozhoduje o tom, jaké vozidlo na 074 vyhovuje a jaké chce zaplatit. Organizátor IDS tam může mít hlas stěží poradní. Neboť kdo platí rozhoduje....
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3735
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Mám to chápat tak, že pokud by se ty dva vlaky protáhly do Řevnic, tak by šlo odpoledne z oběhu S7 vyndat minimálně dvě jednotky a tím pádem by padla aspoň část spojování/rozpojování na Wilsonu?

Jestli ano, tak proč už od ROPIDu dávno nešla protestní nóta na Středočeský kraj, v níž bude polopaticky vysvětleno, že pokud kraj tyto vlaky objedná, tak tím vlastně ušetří? Navíc bych se tam nezdráhal uvést, jak velká částka to za rok bude.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nahodím jiné téma,než prázdným šukafonem po milionovém městě: Jak byste řešili dopravu lidí při reko 171 ? Třeba Dobř-Rado ? To bude jiná sranda..
A jak ta rekonstrukce 171 bude probíhat? Mohli by to udělat tak, aby vždycky zůstala průjezdná alespoň jedna kolej, tudíž když už nic jinýho, vyjezdí se 30 min. interval zastávkových vlaků.
Část rychlíků se přitáhne přes 173, část se zruší.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2430
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:39:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem vypadly by jen na jedno kolo, pak by musely najet.

Kdyby to s tou "protestní nótou" bylo tak jednoduché.... Navíc tu částku musí vyvěštit dopravce a kdo ví co křišťálová koule zrovna ukáže. Nicméně uvidíme, všeho do času, zase proběhne další vysvětlovací pokus.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9217
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodnocení využití S49 je na místě tak po roce provozu. Nyní je třeba pouze držet ústa. O kus vedle jezděj prázdný dva vozy s nejsilnější a nejžravější mašinou stovky km denně a už třetím rokem se říká Počkejte, ono si to cestující najde. tak nevim, proč by malej motoráček nemoh taky.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3317
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pak zní zásadní otázka kudy bude jezdit dálková doprava. Pokud nějakým tunelem mimo tento úsek (což se zatím stále sleduje) a tunel bude vybudován před reko trati přes Řevnice (a to se taky zatím stále sleduje), pak ten problém nemusí být zas až tak gigantický."

No vzhledem k tomu že se ani vzdáleně netuší jak by po zasypání tunelu měl úsek Praha - Beroun vypadat šacuju že ta 171 musí vydržet flikovanou ještě tak 20 let....
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: to je ale krásně optimistická představa... při výlukách Dbc-Rad tak jeden Os v každém směru a po srandě. Víc vlaků se tam prostě nevejde.
Ehm... letos se má jednat o supervýlukový rok na 171. Plán na odehnání i těch nejotrlejíších cestujících od dolní části údolí Berounky vychází dokonale
Přestávám jezdit do práce vlakem...
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Ale to prostě při té intenzitě provozu nevydrží.To víš,na trať u Svojšína půl roku tiše sněží,dohromady už je zavřená několik let a ani to nikomu nevadí.Koridor do Budějic se bude taky budovat 30 let,171 se nechá rozpadnout ,hlavně že máme zadrátovanej Lichkov,Velenice a Lipenku.

Jako když 3x týdně spadnou dráty tak je to na pověšení za přirození do průvanu těch plánovačů.

Nejhorší bývala vždy 221,teď 171 přebrala štafetu a 231 jí s odklonama rychle dožene.

P.S. Co s Taury,když nesmí na 231 ? Rychle nějakou výjimku ? Nebo budem dávat chchli na přípřež ?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3297
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak bych řešildopravu na 171 při rekonstrukci trati?
Takto: Ihned po stanovení data počátku a předpokládaného ukončení rekonstrukce bych zahájil masvní kampaň v místních plátcích, místním rozhlase a také v televizi a veřejném rozhlase, že od toho a toho data začne komplexní rekonstrukce této trati, předpokládá se její ukončení tehdy a tehdy. V době rekonstrukce bude vydáván pro trať Praha - Plzeň jízdní řád podle potřeby(!!!), že počet vlaků bude výrazně snížen ale kapacita vlaků zachována (jezdil bych s troješusy). A hlavně ujištění, že po rekonstrukci se vrátí rozsah dopravy na úroveň před rekostrukcí.
A v praxi pak: První věc, přípravu ZZ na zřízení TRVALÉ odbočky Mokropsy mezi Hradlem Kazín a zastávkou Mokropsy. Etapy rekonstrukce rozebírat nebudu, ale každopádně bych se snažil dopravu minimálně omezit a to i tu nákladní. Osobku bych řešil svazkovým GVD vydávaným a zveřejňovaným pro cestující, pokud možno i v knižním JŘ, veřejné jízdní řády (ROPIDí skládačky a podobně) by byly na období podle výlukové činnosti. GVD by byl řešen tak, že by se jezdilo v jednokolejném úseku v hodinovém intervalu v antišpičce a sedle, v půlhodinovém intervalu ve špičce (vyzkoušeno i bez odbočky Mokropsy, tehdy ale nebyl prostor pro nákladku). Rychlíky by se vkládaly tak, aby jezdily ve svazku s osobákama. Budějcké rychlíky asi jen jako přípoje ve zdicích, nebo odklonit přes Rudnou, jenže tam na to asi není kapacita. Při plánování bych se pokusil o rekonstrukci co nejvíce úseků naráz, aby celková doba rekonstrukce byla co nejkratší.

Hlavní heslo - rychle a naráz, ať to zákazníky štve co nejkratší dobu.

GVD jednokolejky Rado - Dobři lze i bez odbočky mokropsy mít např. takový:
Odjezd z Radotína do Dobři:
00:00 R do Plzně
00:05 Os do Berouna
00:10 Pn do Berouna
00:19 projížděcí Os do Berouna - příjezd do Dobři: 00:32
odjezdy z Dobři do Rado:
00:33 R do Prahy
00:37 Os do Prahy
00:42 Pn do Prahy
což je dost bída



Jo, ještě dodám, že bych nepovolil nižší rychlost, než 70 km/h připomalých kvůli práci v sousední koleji. Firmy by povinně používaly zábradlí upevněné k pražcům pojížděné koleje.

Při aktivaci odb. Mokropsy a PJ 70 km/h by se uvolnila trať Dobři - odb. Mokropsy od zastávkového osobáku za 9 minut. Trať Odb. Mokropsy - Radotín by se uvolnila od zastávkového osobáku za 8 minut.

Tak včil si hrajte, grafisti
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěci:Rychle a naráz-souhlas,260 byla takhle zavřená asi rok.

bych nepovolil nižší rychlost, než 70 km/h připomalých kvůli práci v sousední koleji.

:-))) Pod to se nikdo nepodepíše. Já pamatuju,jak se na 011 jezdilo 100 a možná i víc ,pak tam někoho sebrali a od té doby 50.


Jinak rychlíky natvrdo ukončit v Berouně (Zdicích)a busem.Patlat se s tím pět let nebo víc otráví všechny.Přes Rudnou akorát Mnichováky ap.A Káem bude mít radost ze zrušení Švejků :-))

Jak dlouho se už výlukuje na 220 ? To už je 5 let určitě.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3485
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Ta myšlenka vychází z toho, že jízdní doklad pro 1.třídu je velmi atraktivní při pravidelném a častém cestování - jasně, jenže pravidelné cestování je třeba i každé ráno v 8.00 a ne již 8.15. A také pro S/R5 tado zásada neplatí a 1. třída JE řazena jednou za DVĚ hodiny. A míchání vozidel tam rovněž nevadí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Borovička.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3322
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:18:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

De vůbec jezdit ešusem ve trojici? "Umí" to SW? A vejde se to k peronům? V takový Třebáni nebo Srbsku bych si tím jistej nebyl - i když pokud by se odbordelily konce peronů tak kdoví - 2xBpjo + D o moc kratší bejt nemohlo.

Ono je otázka jestli by NAD byla mezi Prahou a Berounem rychlejší než jízda třeba návazným osobákem. Na Zličín to je nějakých 20 minut, pak dejme tomu 17 + 5 metrem na SN, pokud by někdo chtěl na přestupy na hl.n. tak via Florenc z toho bude tak 40 minut. Tedy 42 minut na SN (dnešní jízdní doba osobáku) a skoro hodina na hlavák je srovnatelná s jízdou osobákem (pokud bude funkční výlukáč a nebude to mrdník jak bejval na 221). Zvažoval bych ponechání vybraných R ve špičkách - ráno 3x do Prahy a 3x odpoledne z Prahy v kladiva, so dopoledne a ne odpoledne taky něco.

A podobně jako výhybna v Suchofenách by to chtělo mít zkulturněnou Třebáň s obousměrnejma spojkama + provizorní výhybnu u Srbska (třeba tu "putovní" co byla v Popovicích a je v Lesoprascích).
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:39:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde. Dokonce ve čtveřici. Akorát bych tam viděl díky el. výlukám a věčně spadlým drátům radši patra.Na ně přidáte diesl za 2 minuty,na ptg za 10-20.

>Ono je otázka jestli by NAD byla mezi Prahou a Berounem rychlejší než jízda třeba návazným osobákem.

Jde o kapacitu toho vlaku,jen ať "skrzová" frekvence jede po dálnici.

A taky by se muselo dělat v noci-jo,kdysi před 15 lety na 011 to šlo.Mezitím jsme udělali rozhodující krok vpřed :-))


On ten přístup "vono se to nějak vyjezdí" se opravdu neosvědčil-
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4141
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:44:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: SW 471 snad umí až 4 jednotky.
Zvládlo se všude, zvládlo se to i tady. Pořád máme hrbatou, kdyby se obnovily Hlubočepy a trochu modernizovalo zabezepečovací zařízení, tak by zvládlo projet vlaků celkem dost. Pořád by se alespoň některé náklady daly odklonit přes Kladno, Rakovník a Blatno, třeba v té době už bude dvoukolejka Hostivice-Kladno.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba v té době už bude dvoukolejka Hostivice-Kladno.

Jste optimista :-)

Zvládlo se všude,ale s jakými důsledky a odlivem lidí. Tady je průšvih i vedení silniční sítě pro NAD. A hlavně-začít včera bylo pozdě.

Ano,4 jednotky to řídit umí.