K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 02. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 02. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 21:37:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2546:
Přesně podle předpokladu: čekal jsem na snad "tisíc procent", že "potrefená husa zakejhá" ...
Návrh, jak to udělat, jsem předložil už hned někdy v prosinci (na základě prvních zkušeností s novou realitou), ale byl právě "potrefenou husou" odmítnut s tím, že o tom, co nyní označuje jako "vedlejší produkt", napsala "Osobně si na něm cením nejvíc toho, že je Roztoky - Praha pravidelná půlhodina." - připouštím, že to přináší teoretickou možnost přestupu v Roztokách u Prahy na autobus PID směr Velké Přílepy, ale ten vinou nedostatečné rezervy v přestupní době v praxi při sebemenším zpoždění "tangenty" stejně ujíždí.
Svůj návrh klidně zopakuji znovu zde:
- v úseku Roztoky u Prahy - Praha-Libeň jezdit celotýdenně ve stejných trasách, tedy o víkendu z Roztok u Prahy v xx:25 minutu a z Prahy-Libně v xx:18 minutu (liché vlaky by mohly teoreticky jezdit třeba i o 2´ později, ale to raději "neřeším"),
- "zreálnit" jízdní doby mezi Prahou-Libní a Prahou-Hostivaří, třeba i za cenu využití chronometráže (v obou směrech = reálné maximum pro "sólo šukafón" je 9 minut)
- z Prahy-Libně do Prahy-Hostivaře odjíždět celodenně v xx:50 minutu,
- z Prahy-Hostivaře do Prahy-Libně odjíždět celodenně v xx:05 minutu.
V žst. Praha-Hostivař to sice prodlouží přestupní dobu od Benešova u Prahy, ale přípoj tím získá na spolehlivosti, v žst. Praha-Libeň budou vycházet přípoje do i z obou směrů na kolínské trati (bohužel za cenu pobytu lichých vlaků "tangenty" 7 minut po celý den - v "sudém směru" pobyt = cca 4 minuty), v žst. Praha-Malešice odpadne křižování vlaků "tangenty", což by mělo i zlepšit situaci pro nákladní dopravu (jízdy ve sledu zvyšují propustnost), v Roztokách u Prahy se zkrátí přestupní doba od autobusů PID (linka č. 340), ale rozváže to přípoj od "tangenty" na autobusy PID směr Velké Přílepy (linka č. 350) - řešením by byl posun časové polohy těchto autobusových spojů o 10 minut "doprava", ale to by znamenalo znepravidelnění prokladu jízdních řádů linek č. 340 a č. 350 na variantu 40´ - 20´: pro návazné autobusové linky by možných řešení bylo víc, ale s to zde nechci rozebírat. V Roztokách u Prahy by navíc při dlouhém obratovém pobytu "překážely" náležitosti "tangenty" podstatně méně, než v žst. Praha-Hostivař, a pokud zůstane na "tangentě" víkendová vozba "v režii" kralupských náležitostí, odpadly by současné strojové jízdy po ŽUP - místo nich by naopak mohl přibýt na "tangentě" jeden pár "veřejných" vlaků (časně ráno = výhodné spojení k odjezdům ranních vlaků z Prahy).
(dokončení v dalším příspěvku)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 21:37:54    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
V létě by pak dokonce mohly oba (kralupské) KMV klidně třeba i "nocovat" odstaveny v Roztokách u Prahy na 5. staniční koleji: neočekávám, že by Středočeský kraj chtěl platit osobní vlaky v trasách nájezdů a odstupů těch KMV z a do Kralup nad Vltavou, a jezdit tam strojově by v létě by nemuselo být nezbytně nutné.
Připouštím, že zejména ten "sudý směr" by v žst. Praha-Libeň v liché hodiny byl mírné "maso", ale reálný provoz je vinou velké "vaty" v úsekové jízdní době mezi Kolínem a Prahou stejně úplně jiný, než jak jej předpokládají "pomůcky GVD", a tak bych do toho klidně šel i za cenu, že v reálu se sem-tam něco nepovede úplně ideálně. V "lichém směru" problém nevidím, protože "volno ven" svítívá na odjezdovém návěstidle téměř vždy dlouho před dobami pravidelných odjezdů vlaků "tangenty" ...
Netuším, kdo teď dělá technologii provozu v žst. Praha-Libeň, ale jsem zvědav, zda se tato "vize" k němu dostane, a co k ní případně sdělí on ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2547
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 07:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Dobře, potrefená kejhající husa to bere na vědomí (to už ostatně od minula). Jojo, ale jinak potrefená husa kejhá, že v konečném efektu je skutečně nejzajímavější na stávajícím modelu ten proklad, byť je pouze vedlejším produktem.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2548
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 07:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ještě dotaz. Jak chceš řešit kolizi sudé ML se sudým EC? Pořád mi tak nějak vychází, že ML musí na 0.SK, jenže tam nepřejede, když po 0.TK přijede v tomtéž okamžiku sudé EC. A do lichých kolejí jet ML nemůže, protože tam bude po 3.SK lichý Os S1 a po 1.SK liché SC. Pro úplnost po 2.SK by byl sudý Os S1. Takže tam máš záměr jaký, aby to vzal provozovatel?
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 10:42:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2547:
Pokud má opravdu platit, že "v konečném efektu je skutečně nejzajímavější na stávajícím modelu ten proklad, byť je pouze vedlejším produktem", tak je to "sakramentsky hodně hubený" výsledek veškerého snažení souvisejícího s provozem "tangenty", který jen parádně nahrává odpůrcům existence jakýchkoli "ML": i proto už od druhé poloviny prosince 2010 na základě svých prvních zjištění z každovíkendového sledování frekvence na "tangentě" (a nyní na základě svých už v podstatě skoro dvouměsíčních zkušeností postupně stále silněji a intenzivněji) rozhlašuji, že hlavní příčinou té "hubenosti konečného efektu" je nevhodně postavený jízdní řád vlaků "tangenty", zbytečně nenabízející možné (a pro potenciální uživatele zajímavé) přípoje - a i proto se snažím vyprovokovat aspoň to nouzové vytvoření "nestandardních" přípojů mezi lichými osobními vlaky v žst. Praha-Libeň bez nutnosti podstatnějších změn jízdních řádů ČD i PID: "žiji na zemi" (s "malým z"), a tak je mi naprosto jasné, že s možností realizace jakýchkoli pozitivních změn jízdního řádu "tangenty" (ve prospěch vytvoření více žádaných přípojů) nelze rozhodně počítat dříve, než od červnové změny GVD 2010/2011 (a i k tomu by musela být velmi silná "politická vůle" - a ještě náročnější a méně pravděpodobné by bylo ukrocení ješitnosti hlavních zainteresovaných jedinců ...).
Protože jsem zatím od změny GVD v podstatě téměř každý víkend sledoval i reálný provoz v žst. Praha-Libeň v obdobích, kdy tam vlaky "tangenty" pobývají, nabyl jsem dojmu, že řešení vedoucí k nouzovému vytvoření "nestandardních" přípojů mezi lichými vlaky uskutečnit lze, vznesl jsem preventivní dotaz, jak by možnost jeho realizace viděli provozní zaměstnanci, jejichž praktické zkušenosti v tomto směru nemůže pouhé sledování "zvnějšku" rozhodně nahradit - a byl bych nerad, aby pod přívalem "asiněkolikametrických litanií" ze strany "-aa-" zanikl ten můj původní dotaz směrovaný k libeňským výpravčím: debatu o možnosti budoucích změn jízdního řádu povedu odděleně a libeňské výpravčí (resp. případně klidně i jiné řádně "místně znalé" osoby) opětovně prosím o vyjádření k mé představě obsažené v mých příspěvcích ze dne 07.02.2011 = 10:53:18 hodin a 18:38:36 hodin, abych svoji představu, kterou chci využít k zahájení "podčurávání" mohl lépe a spolehlivěji posoudit.
Fuj - to jsou zase "tasemnicová" souvětí ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 10:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: No tak to pardón, to Ti nebudu do Tvých záměrů kejhat. Ale jsem zvědavý, zda tu někdo z libeňských výpravčích dá souhlas k dobrovolnému zkomplikování si práce :-)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 11:19:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2548:
Tohle už se týká toho mého návrhu pro "výhledovou" změnu jízdního řádu "tangenty" (spojeného s krátkým obratem jejích náležitostí v žst. Praha-Hostivař a přenesením jejich dlouhého pobytu do žst. Roztoky u Prahy) = toho, co je naznačeno v mém příspěvku ze dne 07.02.2011 = 21:37:43 hodin - a předesílám, že netvrdím, že vše musí být "na fous přesně" tak, jak jsem to naznačil.
Jak chceš řešit kolizi sudé ML se sudým EC? Pořád mi tak nějak vychází, že ML musí na 0.SK, jenže tam nepřejede, když po 0.TK přijede v tomtéž okamžiku sudé EC.
Po 0.TK v tomtéž okamžiku sudé EC nepřijede, protože to projíždí v žst. Praha-Libeň podle GVD ve xx:13. minutu (a ve skutečnosti obvykle asi už v xx:08. minutu), a "sudá ML" by mohla zastavit (na stejné koleji) v cca 14,5. či v 15. minutu - a zbytek viz například už můj komentář ze dne 03. 02.2011 = 09:30:04 hodin, kde jsem napsal: "a složitější "papírovou" situaci v žst. Praha-Libeň v xx:13 - xx:15 hodinu lze v pohodě řešit tím, že jízda vlaků "sudého" směru "křížem" přes žst. Praha-Libeň bude rozložena na obě zhlaví ("sudé" vlaky "ML" mohou využívat 2. nástupiště a "sudé" osobní vlaky od Prahy-Běchovic mohou využívat 1. nástupiště), aby byl potenciální kolizní bod na běchovicko-malešickém zhlaví eliminován." - není to sice vůbec "to pravé ořechové" (ideální by byly oba "sudé" osobní vlaky u stejného perónu, nejlépe asi druhého), ale lepší to asi zatím možné není.
Intervaly postupných vjezdů pro předmětné vlaky neznám a přiznávám, že mám tak trochu "hokej" i v představě o současné aktuální konfiguraci východního zhlaví žst. Praha-Libeň - pokud už platí aspoň "jakž-takž" ten "stav po rekonstrukci", pak by oba sudé osobní vlaky mohly vjíždět ke 2. nástupišti současně, ve "starém" stavu by to naopak platilo pro 1. perón: problém by pak byl pouze se "zárohovým" přestupem na lichý "kolínský" osobní vlak stojící u 3. perónu, na který by zbývaly jen cca 2 minuty času - zastaví-li ovšem "sólo šukafón" u schodů do podchodu, lze teoreticky "zrychleným přesunem" stíhat i takto "nechutný" přípoj ...
Lepší řešení mě nenapadá - ale i tak by to bylo rozhodně nesrovnatelně lepší, než to, co se nabízí nyní (a možná by časem ten "sólo šukafón" začal v některé doby i "přetékat") ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 11:33:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2549:
No, to já jsem zvědav také - a proto se zkouším preventivně zeptat (než s tím případně "vystartuji" na několik různých Pavlů a třeba i na Lojzu a další "kompetentní" osoby na /rádoby/ "vyšších úrovních") - i když právě za Lojzou se mi příliš chodit nechce = to by mohl třeba vyřídit spíše "ROPIDí zmocněnec" ...). Osobně navíc vůbec netrvám na tom, aby to bylo označováno za můj nápad (protože to by naopak mohlo mít spíše negativní dopad): pokud si to někdo přisvojí a vybuduje na tom kousek své slávy, vůbec mu to nebudu závidět ani jej za to "ostouzet", a naopak jej klidně vychválím ...
Osobně bych ovšem čekal podstatně tužší odpor především na těch "vyšších postech", než u libeňských výpravčích - ti mně (aspoň "zvenku") připadají docela "normální" ...
754066
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.27.136
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 11:50:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pražan. Jezdit tangentou na kolej 00 a udělat hranu k Os na východ asi moc v reálu nepůjde. Tu kolej 21,00 je potřeba, jak už myslím že aa psal, na Ec od hlavního. Jinudy ho vzít sice jde, ale za cenu zpoždění a různého křížení s jinými vlaky. Je pravda, že ty tangenty o víkendu jezdí bez přípojů na vlaky v Libni a to je škoda. A to křižování v Malešicích je děs. Dostat do Malešic náklady když se blíží čas tangenty není tak jednoduché. Vlaky směrem na čekačky jěště jdou, ale vlaky na Hostivař, kór 600 m dlouhé, co se do Malešic nevejdou už musí kolikrát dost dlouho čekat. Tangenty mají příjezd do Libně v 48 minutu. Jezdí kolikrát i o dvě minuty s náskokem. Proto vidí osobáky na východ, jak se rozjíždí z perónu. A mi čekat nemůžem a myslím, že s tím lidi v těch tangentách ani nepočítají. Neni to v JŘ.
Snnopy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 11:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jestli tam Ing.Mráček sedí TEPRVE třičtvrtě roku, tak tam tedy zase tak dlouho nesedí...

-aa-: MD chce zrychlit Praha - Benešov, což generuje nutnost předjet někde v nácestné stanici Os
A jako vedlejší produkt vznikne výrazné prodloužení cesty v relaci na České Budějovice z mezilehlých zastávek na trase Vršovice - Benešov, neboť tak padne možnost pohodlného přestupu mezi Os a R v Benešově, kde se dnes Os a R předjíždějí? Jinak řečeno, přestup se prodlouží cca o délku jednoho taktu, tj. o hodinu ve špičce a půl hodiny mimo špičku?? Nebo bude R stavět někde cestou (Strančice / Říčany / Čerčany), aby se toto prodloužení cesty vykompenzovalo?
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 12:40:52    Odkaz na tento příspěvek  

ad ujíždění S1 od ML v Libni:
Myslím, že prasárna takového formátu se nemůže podařit nikde jinde než v Praze. Ve městě, kde si nikdo neváží ničeho a peněz je dost.
Okamžitě bych víkendovou ML zrušil, dokud se to nevyřeší. Neskutečné!
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13927
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 12:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uvažované předjíždění osobáků Benešov - Praha za účelem zkrácení JD rychlíků je totální prasárna. Obzvláště pokud se JD dá krátit i bez předjíždění, stačí jen vyškrtat vatu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 13:07:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "754066" = 08.02.2011 - 11:50:52:
Tu kolej 21,00 je potřeba, jak už myslím že aa psal, na Ec od hlavního
Ty EC vlaky projíždějí v žst. Praha-Libeň podle GVD v xx:45. minutu - pokud v tomto případě platí, že se jezdí včas (myslím ty EC vlaky - a zjevně to většinou platí, protože z "tangenty" jsem nikdy z těch EC vlaků neviděl ani "konce", a to už ani někde na úrovní "Štádlera"), neměl by být problém, aby tudy necelé 2 minuty po nich jely vlaky "tangenty" a mezi xx:47. a xx:48. minutou zastavovaly u 3. perónu: když pak "českobrodský ešus" do (necelé) minuty poté odjede, může "tangenta" v xx:50. minutu dopoledne a v xx:54. minutu odpoledne odjíždět - následné liché rychlíky s pobyty xx:55 - xx:56 mohou odpoledne klidně jezdit po stejné koleji, jako ty "českobrodské ešusy" ...
a myslím, že s tím lidi v těch tangentách ani nepočítají. Neni to v JŘ.
Podle toho, co jsem měl možnost vidět, naprostá většina lidí o víkendu cestujících "tangentou" předem příliš přípoje nezkoumala, protože spoléhala na proklamace doporučující možnost výhodně využívat k cestám po Praze "Eska" - pokud už ovšem jednou zkusili "Eskem" o víkendu cestovat (natěšení zmíněnou propagandou) a zjistili, že přípoje ve skutečnosti nefungují ani zdaleka tak, jak jim "propagátoři Eska" slibovali, tvářili se vždy velmi (eufemisticky řečeno) "zklamaně". Jízdní řád s těmi přípoji pochopitelně nepočítá, ale v naprosté většině případů by " v reálu" vycházet mohly, a každému přestupujícímu by bylo milé, kdyby mohl pokračovat v cestě bez čekání, ačkoli s tím původně nepočítal: když třeba rychlík "z východu" přijede na hlavní nádraží s náskokem třeba i 10 minut (což, jak asi víte, se stává dost často), a díky tomu se podaří stihnout další spojení třeba o hodinu dřívější, ať mi nikdo nechce tvrdit, že z takové situace nemá většina přestupujících lidí radost - tak proč se nepokusit umožnit to i těm několika jedincům přestupujícím v Praze-Libni, pokud se to povede a ničemu jinému to nevadí (což by v běžném provozu mělo nastat v naprosté většině případů) ...
A právě proto, že jízdní řád takové přípoje nenabízí (takže je cestující nemohou "standardně" vyžadovat), může být jejich vytváření klidně jen součástí nějakého veřejně nevyhlášeného "interního opatření" ČD jako výjimky "změkčující" ustanovení předpisu (jenž to zakazuje) a povolující provoznímu personálu udělat v případě, že to provozní situace umožňuje, něco navíc jako navenek předem neplánovaný a neočekávaný "nadstandard" ve prospěch cestujících (= něco jako když na Vás například ve Vídni počká řidič tramvaje, když se ji snažíte doběhnout, ačkoli už měl(a) být pryč - to třeba z Prahy také neznáme ...).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9546
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 13:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosimvás, co tu blbnete s tou ML49? Přijíždí do Libně ve X.48, S1 odjíždí v X.47, taxe nemaj vůbec vidět. Kromě toho řekněte laskavě celou pravdu - kdo je zvědavej na nějakej polovlak kamsi do Č.Brodu? Pořádnej vlak S1 do Kolína jede v X.17, takže cestujíc má přesně 29 minut na přestup, občerstvení a pod. Krom toho, v kladiva ten přípoj je a PŘEDEVŠÍM, jede v X.55 a často i v X.09 RYCHLÍK, což je násobně důležitější. A zcela správně jede S49 tak aby půlila interval z Roztok. Hostivař je horší, řekl bych.
Bagry, napaječe, metrolinky!!!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 13:13:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Poborskiii" = 13927:
Kdyby místo debilní rekonstrukce žst. Čerčany byla v rámci "korytorizace" postavena (třeba i jen jednokolejná) přímá estakáda pro "rychlé" vlaky mezi "Pyšelkou" a Mračí, mohlo se to řešit tam: bylo by to bez problémů a bez zdržování příměstské osobní dopravy, a Čerčany nemusely dopadnout tak děsivě, jak vypadají nyní ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9547
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 13:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přímá estakáda? vidělstetotetotam vůbec někdy?
Bagry, napaječe, metrolinky!!!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 13:25:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9546:
Až na to, že na ty "předevšímové" rychlíky přestupuje mnohem méně lidí (na ty pozdější lze dokonce snadno dojet do jejich výchozí stanice a tam si pohodlněji vybrat místo), než kolik jich čeká v hale těch 29 minut "na nějakej polovlak kamsi do Č.Brodu" - všechno je to samozřejmě v řádu jednotek osob u jednotlivých vlaků, ale m.j. i právě proto, že ty přípoje mezi osobními vlaky nefungují, takže takové "městsko-příměstské" cesty vlakem nejsou v důsledku rychlejší ani levnější, než spojení s použitím kombinací MHD a PID.
Jak už bylo mnohokrát konstatováno, vytvoření přípojů jak v Praze-Libni, tak i v Praze-Hostivaři znemožňuje právě přesné půlení intervalu v Roztokách u Prahy ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 13:37:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9547:
Samozřejmě - a nejen "z rychlíku" ...
"Přímá" jsem pochopitelně napsal s vědomím, že úplná "přímka" by to samozřejmě být nemohla, ale technicky by to řešitelné bylo (konkrétní řešení záleží samozřejmě především na množství disponibilních financí a ochotě jejich držitele je na to věnovat) a rychlost na takové trati by rozhodně mohla být vyjádřena třícifernou číslicí, ne pouhou (v lepším případě) "osmdesátkou" ...
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 14:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak podstatné je zrychlit rychlíky z Budějovic a na Budějovice. Jsem rád, že MD už konečně zkrátí jízdní dobu rychlíků.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 14:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ty dvě minuty EC - S41 za sebe na jednu kolej, to asi košer nebude. Ale pokud se to někomu podaří prosadit, proč ne. Obávám se ale, že příjezd do Libně v 15 je špatně. Hned nám vznikne ryk, že není přípoj od Hostivaře na lichou S1, která odjíždí v 17 (a nemůže to být hrana-hrana, tedy přestupní doba je 4 min.). Takže osobně bych byl pro realizaci v případě pokud půjdou zkrátit jízdní doby v časech:
Libeň 50 - Hostivař 58
Hostivař 01 - Libeň 09
Leč zase se prodlužují dost pobyty v Libni (byť s krásnými přípoji S41 - S1 ve všech smysluplných směrech) a to se zase nemusí někomu líbit. Tedy zmocněnec bude muset být zmocněn vyjednat zkrácení jízdních dob a prodloužení pobytu. Samozřejmě obrat jsou 3 min., takže asi bude problém otočit už Regionovu (to by šlo, když se bude chtít) a už určitě ne panťák.

Snnopy: Předpokládám, že by se předjížděl vlak doplňkového taktu, tj. v sedle by předjetí nebyla nebo byla u vlaků končících ve Strančicích (pokud by bylo předjetí v Říčanech). Takže přestup v Benešově něco pod půl hodiny.
Rychlík samozřejmě nikde navíc zastavovat nebude, to by nebylo třeba řešit předjíždění. Případné další dotazy ale nutno směřovat na objednatele dálkové dopravy, který chce úporně stále Praha - Benešov zrychlovat.)

Poborskii: Ta vata u Os je minimální. Z Prahy tuším minuta, z Benešova 2 min., možná se dá ve směru z Benešova ještě ušetřit minutka na intervalu odjezdů R - Os. Ovšem u rychlíků se dá ušetřit odstraněním vat více.

PID cestující: To máte pravdu, tohle se může stát jenom v Praze. Nikde jinde totiž ani zdaleka nejezdí tolik vlaků, aby se to nějak nedalo udělat. Dělat přípoje někde, kde jedou čtyři vlaky za hodinu, to umí každý. Ale zkuste si to místo keců nejdřív vymyslet. Pražan se aspoň snaží, Vy jen blbě kecáte. Mimochodem - už jste zorganizoval žádost Plaňan o plnou integraci?

Káem: Já si tedy taky myslím, že o víkendu spíš lidi od S41 přivítají přestup na dálkovou dopravu, proto jsem ani ten nepřípoj v Libni až tolik neřešil. Nicméně jak se zdá je tu velká poptávka po přepravě ze Stromovky do Vidrholce a je třeba zkusit, zda tomuto dominantnímu proudu Pražanů nebude možné nějak vyhovět.

Pražan (13:25): To je jak když hrách na stěnu hází. Opět opakuju - přesné půlení intervalu v Roztokách nic neznemožnilo. Nikdo ho nepožadoval!!! Naopak byly požadovány přípoje S41-S1 v Libni, přípoje S41-S9 v Hostivaři a rychlý průjezd Libní. Jak to dopadlo mohl každý vidět v návrhu jízdního řádu (podařilo se splnit jen jednu podmínku). Ty ho nemáš? Vylezlo z toho:
Roztoky 55 - Libeň 13-27 - Hostivař 37
Hostivař 00 - Libeň 10-18 - Roztoky 35
A to se teda nelíbilo, zejména směr do Hostivaře (pobyt Libeň a nepřípoj Hostivař). Ono teda taky s jízdní dobou 10 minut Libeň - Hostivař nejde dělat žádné zázraky. A její stanovení je v kompetenci provozovatele. Pokud jej někdo donutí ke zkrácení, můžeme řešit dál, bez toho se nehneme. Dal jsem dotaz.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9551
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 15:27:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a to vše za předpokladu, že opravdu někdo z P6 a 7 použije S49 k přestupu na další vlak. Osobně bych do takovýho hazardu nešel, když mohu pohodlně dojet metrem do výchozí stanice vlaku. Obávám se že jsme zde jaxi přehlédli (včetně mě) že S49 je primárně pro usnadnění dnes nemožné cesty P6-P8-P10. -aa-, obávám se že ze stromovky do vidrholce bychom dnes již našli přímou cyklostezku.
Bagry, napaječe, metrolinky!!!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 15:50:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2550:
Pokud jde o jízdní doby, především by někdo měl "zreálnit" úsekovou jízdní dobu z Kolína na okraj Prahy - přijít 3 minuty před pravidelným příjezdem rychlíku a spoléhat na to, že se lze dostat z Libně na hlavní nádraží, je (bohužel) troufalost, byť ten rychlík na hlavním nádraží nekončí, takže to "obrácené T" je v takovém případě docela "rána pod pás" (a to zdaleka ne jen pro "režisty", ale například i pro držitele "traťových jízdenek").
Já nevím, o který "zárohový" přípoj je větší zájem - zda jde i o ten v Praze-Hostivaři od Prahy-Vršovic do Prahy-Libně, kvůli němuž pak ale tam zbudou jen 2 minuty na "zárohový" přestup na osobní vlak do Kolína, nebo co je důležitější - já to lépe "sesadit" neumím. Tři minuty na obrat by teoreticky měly stačit, ale ROPID v tom případě musí přesvědčit ČD (= v tomto případě asi Lojzu), že nelze stíhat měnění nesmyslných jednosměrných směrovek, a že je na i na "sólo šukafónech" povolit a používat totéž, co se používá na "žabotlamech", tedy směrovky se šipkami znázorňujícími "T-Z".
Připomínkou "Káem" o přípojích na rychlíky se nehodlám zabývat, protože je to jen další z řady jeho zbytečných a hloupých provokací, bez nichž by asi nemohl žít: v lichém směru se vytvoření přípojů na osobní vlaky nijak negativně přípojů na rychlíky nedotkne, a v sudém směru je třeba zvážit, co je důležitější, protože všemu vyhovět jedním vlakem nelze = někde něco ujíždět bude vždy (i při příjezdu od Hostivaře do Libně v xx:09. minutu).
Já lepší řešení, než dvouminutový "zrychlený přesun" v žst. Praha-Libeň při "zárohovém" přestupu nabídnout neumím, pokud by se přijíždělo z Hostivaře na xx:09. minutu ke 3. perónu, přípoj na rychlík "hrana-hrana" by teoreticky byl, ale už nevyjde dvouminutový přípoj od "sudé S1" na xx:18. minutu (a do toho se možná od června ještě rušivě vmontuje "Jančurovská kavalkáda"). Netvrdím, že mám "patent na rozum", ale zatím mi nikdo moje představy skutečně kvalifikovaně zpochybnit nedokázal.
Na skutečnosti, že přesné půlení intervalu v Roztokách u Prahy ZNEMOŽŇUJE vytvoření regulérních POŽADOVANÝCH přípojů S41-S1 v Praze-Libni, nemůže nikdo a nic změnit, ať se snaží jakkoli.
A jen na doplnění dodávám, že frekvenci v "tangentě" po převažujících prosincových cestách "projížděčů-šotoušů" tvoří od počátku letošního roku kromě roztockých občanů a výletníků (za pěkného počasí) hlavně pražští senioři (obhlížející, jak z vlaku vypadají oblasti, kde už třeba mnoho let nebyli) a rodinky s dětmi (spojující procházky se "svezením se vláčkem") - počet cestujících proto velmi záleží na počasí: například v sobotu (05.02.2011) odpoledne jelo z Libně do Hostivaře vlakem Os 12179 dokonce 12 cestujících ...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19132
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 16:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz - proč v dnešní době "eSka" a zavádění různých Městských linek vyřvává plechová huba v Hostivaři u vlaků směr centrum Prahy, že "vlak odjede ihned po ukončení výstupu cestujících"? To mi pro cesty vlakem po Praze přijde dost odrazující.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Snnopy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 18:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Předpokládám, že by se předjížděl vlak doplňkového taktu, tj. v sedle by předjetí nebyla nebo byla u vlaků končících ve Strančicích

Aha, to sedlo jsem si neuvědomil, že to lze bez předjetí. Ale ve špičce odjíždí R z Prahy 4 min před OS směr Benešov a v Benešově je R 5 min po předchozím Os. Takže kdyby chtěli zkrátit jízdní dobu R, museli by nechat R předjíždět Os jedoucí v základním taktu, protože předpokládám, že větší přiblížení R k Os už nebude technicky možné. Další možností by bylo udělat nepravidelný takt na Os směr Benešov, např. 25+35, jako byl do loňska u mezitaktu, ale to už by byla fakt pra...a.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 18:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tyhle dvouminutový přestupy mne fascinujou. Zrovna před hoďkou a něco jsem odjížděl Os5833 z Masny. A ve chvíli našeho rozjezdu sem zahlédl přijíždět rakovnický R1295... Jestli chtěl někdo přestoupit (předpokládám, že asi ne), tak mu sice za půl hodiny jel Os9421, ale i tak. Takže tohle bych fakt neřešil.

P.S. V 1.třídě zadního ešusu toho Os5833 jelo cca 15 lidí. (Někdo přistupoval ve Vysočanech, jiný vystupoval v Zelenči. Já to počítal před Čelákovicema.) A to ta 1.třída byla "uprostřed soupravy".(Při řazení 2x471.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9555
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 18:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražane, vy argumentujete tak odporně účelově, že nevěřim svym očim - tisíce zdepřítomných šotoušů mi tady přesvědčuje že jezdit do kolína osobákem je nesmysl , další stovky zdejších šotoušů píšou že by měly bejt i zrychlenky do brodu, úval, piček a poříčan a vy najednou napíšete že o rychliky z libně neni zájem - čoveče, buďte konzistentní, když už ste si umanul, že vy budete PRUDIT s fikcí nějakýho přestupu. vyste ty vlaky v životě neviděl , taxi přečtěte aspoń diskusi, jak přesná je linka S17, jaxe odříkaj vlaky a vy tady buzerujete s přestupem do minuty a hrana hrana. já se vsadim, že v 50% případů ty lidi z S49 stejně stihnou ten vlak co stihnout neměli, jak to blbě jezdí. Vraťte se na zem a přestaňte nás omračovat půlminutama, nás co vlakem jezdíme. Přestaňte používat ty rádoby odborný termity "v lichym směru" a pište jako člověk - rychlíky do Kolína a dál.
Bagry, napaječe, metrolinky!!!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5728
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 19:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Co třeba záchvěv rozumu v nerozumné esmánii?
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 19:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Cedule řešit netřeba, to není problém, to se dá domluvit. Ovšem to zkrácení jízdních dob bude jiný kalibr. Ten přípoj sudá S1 - sudá S41 nevidím jako problém, ty 2 min. používáme v pracovní dny, proč by nešly o víkendu? Navíc to bude u jednoho perónu. Přípoj S41 z Hostivaře na R do HaBru by holt nebyl. Ale opět opakuju, klíčové je prosadit zkrácení jízdních dob. Protože nevěřím že projde po 0.koleji v 13 EC a v 15 už tam stojí S41. Ono stačí, že S1 odjíždí v 17 a S41 v 18 a je to obojí přes jednu veksli...

Snnoppy: On ten základní takt se taky dá o 30 min. otočit. Pravda, má to jednu zásadní nevýhodu ... nevyjdou Čerčany.... Nepravidelný takt fakt ne. Ono totiž je třeba nezapomínat, že mezi tím vším se musí ve špičce protáhnout ještě další dva vlaky do Strančic.

čelakovičan: On je trošku rozdíl mezi přestupy na Masně a v Libni. Nadto v uzlových stanicích typu Masna a hlavák nelze při takovém počtu vlaků přípoje od všeho na vše uhlídat. To by furt něco přijíždělo a ostatní by na to čekalo.
Jak se lidí využití 1.třídy podle toho kde je ve vlaku řazená? Já teda jdu do jedničky tak či tak.

Káem: To máte teda fakt špatný úsudek. Skoro se mi chce říct, že vyčítat zrovna Pražanovi, že v životě neviděl vlaky, to může napsat jen neznalé .
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 19:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Můžeš specifikovat s čím máš problém? Jestli s formou hlášení nebo s jeho obsahem?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5731
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 19:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain se nejspíš pozastavuje nad tím, že vlak může odjezd o minutu dvě dříve oproti jízdnímu řádu, což cestující příliš nemotivuje k jeho používání pro cesty z Hostivaře směrem do centra. Na druhou stranu to asi trápí méně cestujících jezdících z Hostivaře do centra, než to potěší cestující jezdící z dál do centra.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 19:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Osobně mi procházka podél ešusu nevadí. Pokud ho tedy nedobíhám na poslední chvíli. Což většinou nedobíhám. V takovém případě nastupuju do nejbližších dveří (=do dveří vozu 971.xxx) a pokud je tam místo na sezení, tak tam rovnou zůstanu...
No a taky tu jsou občas diskuse o (ne)potřebnosti 1.třídy a o její obsazenosti. Tak tady je jeden náhodný výstřel.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 20:28:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2551:
Tak to zkuste někdo "domluvit" - ale počítejte s tím, že to nebude jednoduché, protože strojvedoucí jsou sice "kralupští", ale vozidla patří pod DKV Plzeň a do Kralup nad Vltavou se dostávají snad přes Louny, takže "Pán Bůh vysoko a císař pán daleko": navíc těch KMV, které přicházejí v úvahu, je "turnusově" asi 8 (i když nějaké jsem za celou dosavadní dobu platnosti tohoto GVD na "tangentě" asi ještě vůbec ani neviděl ...).
A propos: když už bude někdo něco dohadovat, možná by bylo lepší jednat hned i o tom, aby ten oběh byl přepracován = rozdělen na dva a ten "tangentový" byl konstruován jen na dva nebo tři KMV s tím, že vozy do něho zařazené by byly s pomocí ROPIDu nějak "propagačněji" vybaveny (aspoň nějakou speciální "reklamou" na "ML") a měly aspoň také aktivováno hlášení zastávek v "salónu" - o takovém luxusu, jako je třeba dosazení "BUSE" do čelních oken, se raději nezmiňuji (to patří do jiných států) ...
Pro přestupy "hrana-hrana" by v případě používání "sólo šukafónů" a očekávatelné víkendové frekvenci pouhých několika přestupujících osob měla i "formálně" stačit i jen jedna minuta - a i v provozních intervalech je jedna minuta velmi dlouhá doba: pokud je možno a povoleno používat na libeňském RZZ (nebo co tam je teď - já jsem tam byl v "dopravě" naposled odhadem někdy snad před cca 8 roky) předvolby, pak lze leckdy "dělat divy", které na papír nakreslit nelze - záleží na lidech a na tom, zda mají zájem něco "efektního" dokázat. Dva následné odjezdy po minutě po sobě při rychlosti 40 km/h po stejné koleji jsou sice dost "na hraně", ale jak je vidět, tak v praxi to velké problémy nedělá, protože za "normálních" podmínek jezdí naprostá většina vlaků "Eska" na kralupské trati v podstatě včas a ani dálková doprava kvůli nim rozhodně žádné újmy nedoznává.
Výlevy "Káem" mě nechávají naprosto "inertním" ...
Přemýšlím, kdo a jak by mohl zkusit přesvědčit libeňské výpravčí, aby aspoň v jednom víkendovém dopoledni jízdy lichých vlaků "tangenty" po nulté koleji vyzkoušeli - aby bylo možno posoudit, zda a jak by to mohlo vycházet ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7213
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 21:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě fascinuje ta umíněnost a vytrvalost boje za frekvenci, kterou je možné spočítat na prstech ruky (maximálně obou) a to za situace, kdy i při násobně vyšších frekvencích se jinde přistupuje k zastavování provozu (z mých zkušeností zmíním trať 113). Kdyby se mě to nijak nedotýkalo, řekl bych, že si to zaslouží obdiv.
Já nemám bohužel čas vysedávat u K-R a jiných zdrojů, abych Pražanovi nápady vyvracel, ale je fakt, že zrušení ML v úseku Libeň - Hostivař bych v současné době považoval za krok správným směrem.

Jen třeba k té RZZ v Libni - v současnosti je ve stavu, kdy se každý den divím, že se ještě nestal žádný prů..r.

A chtěl upozornit ctěné publikum, že od března se rozbíhají výluky v ranžíru a na holešovicko-vysočanském zhlaví následované pravděpodobně již tento podzim přepínáním Libně na nové ES, takže si myslím, že i když potlačím svou skepsi vůči ML, tak si nemyslím, že mají nějaká kouzla typu přestup za minutu nějaký smysl.

-aa-:
jak se zdá je tu velká poptávka po přepravě ze Stromovky do Vidrholce a je třeba zkusit, zda tomuto dominantnímu proudu Pražanů

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
3973
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 22:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byla tu řeč o vlacích na Kolínhttp://www.youtube.com/results?search_query=vlakem+na+kolin&aq=0

(Příspěvek byl editován uživatelem 3973.)
AO 53-54
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9558
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 22:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Vidět vlaky, šotoušit a aktivně je prakticky používat je něco zatraceně jiného. Podivejte se -aa-, kdybyste nepoužil to zviřátko, tak to nechám bejt, ale vaší tezi o stromoffce, vidrholci a řáholci se směje už i hroch a to je co říct. von nám tu pražan prostě trochu machruje a když je chycen na ovoci, tak napíše že je inertní. To je taková osvědčená metoda dělat mrtvýho brouka a po chvíli se oklepat a dělat jako že nic a šířit ty bludy dál. mě to povidejte. Mám vám připomenout, jak uuuurčitě nepude jezdit křížem v libni, a průjezdný model že je blbost? Spíš vám připomenu: S35!!! abysme si měli vo čem za 5 let povidat. Protože jaxe to tak rýsuje, tak trať z velekravína nezdůvodníte za 5 let už jen ukončenim na masně, ale jedině cestou někam dál.
Bagry, napaječe, metrolinky!!!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19135
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 23:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa - Můžeš specifikovat s čím máš problém? Jestli s formou hlášení nebo s jeho obsahem?

S obsahem pochopitelně. Nechápu, proč mě někdo odrazuje od nástupu do vlaku směr centrum. Protože předpokládám, že nástup následuje až po výstupu...
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19136
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 23:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp - Co třeba záchvěv rozumu v nerozumné esmánii?

Mcbain se nejspíš pozastavuje nad tím, že vlak může odjezd o minutu dvě dříve oproti jízdnímu řádu, což cestující příliš nemotivuje k jeho používání pro cesty z Hostivaře směrem do centra. Na druhou stranu to asi trápí méně cestujících jezdících z Hostivaře do centra, než to potěší cestující jezdící z dál do centra.


Já nějak nevím. Pamatuju se, že kdysyk dávno, když jsem ještě listovával tištěným JŘ, tak že u vlaků od jihu bývala nějaká taková poznámka ve Vršovicích. Což jsem chápal, prostě vysypat a odjet . Ale u parodie na Sbahn? U té bych čekal i záruku nástupu do vlaku. Takže shrnuto vlastně vůbec nechápu smysl tohoto hlášení.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2480
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 05:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je povyku ohledně jedné z celopražského (o nějakém regionálním či dokonce celostátním raději pomlčím) hlediska zcela nevýznamné železniční linky.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 07:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Nejdřív ať někdo zkusí domluvit to podstatné. Zkrácení jídzních dob.
Jinak do nepředpisového konání já výpravčí v Libni tlačit rozhodně nebudu.

Káem: Já myslím, že Hroch se směje něčemu trošku jinému. Ale teď vážně - on to ve své skromnosti nepřizná, ale Pražan má odslouženy směny výpravčího v mnoha desítkách stanice v bližším i vzdálenějším okolí Prahy, prošel si na dráze lecčíms a vlak aktivně desítky let používá velmi intenzivně.

McBain: OK, někam zkusím zalobovat za úpravu.

Bram: To je, ovšem jak znám Pražana, je úporný a velmi vytvrvalý, takže se jen tak odbýt nenechá! Akorát trošku nechápu jeho snahu zjistit tady nějaký názor od výpravčích v Libni. Tady se za výpravčího z Libně může vydávat kdekdo, takže případné zdejší zjištění stejně nemá žádnou váhu....
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5733
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 07:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Jo, zní to divně, ale někdo si všiml, že i v té Hostivaři stačí "vysypat a odjet". Dost možná to napadlo někoho, kdo musí řešit věčná zpoždění na 221 a toto má být způsob, jak si alespoň trochu pomoc při výlukách (komplikacích) mezi Hostivaří a hlavním.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 09:20:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: i několik výpravčích aus Libeň poctilo svojim příspěvkem toto fórum, třeba bude někdo z nich reagovat...
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 09:38:21    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2553:
Na ty jízdní doby se příležitostně zkusím někoho poptat (ale nebude to hned - ani totiž vlastně nevím, kdo se tím teď zabývá ...).
Nešlo mi o nucení kohokoli k nepředpisovému chování, jen o vyzkoušení jiného než běžně "zažitého" dopravního programu = o využití jiných vlakových cest.
Kdo zná nějakou profesi a kdo se za "znalce" či jejího vykonavatele na konkrétní pozici jen vydává, to lze většinou z příspěvků dost dobře odhadnout - navíc taková odpověď není nic závazného, ale jen posouzení, jak kdo odhaduje "schůdnost" nějakého (teoreticky vypracovaného) řešení v praxi.
Jinak sice děkuji za "pozitivní" hodnocení, ale byl bych skutečně mnohem raději, kdyby k jeho publikování nedošlo: mě žádný hlupák ani hulvát ve skutečnosti urazit nemůže i bez toho, a když nějakou takovou informaci dostane on, stejně s ní slušně a rozumně zacházet nebude (protože to ani nedokáže) - a ti ostatní ji také k ničemu nepotřebují ...

Ad "Bkp" = 5733:
To je blbost: pokud má vlak sloužit i dopravě po městě, pak musí platit jízdní řád pro vlak i pro cestující = zastaví-li vlak včas, nesmí odjíždět s náskokem jinde než, řekněme, v poslední stanici před stanicí cílovou (a to bych stejně povoloval pouze u dálkových vlaků, u nichž, logicky, má smysl "vatovat" úsekovou jízdní dobu až těsně před závěrem jejich trasy), takže to hlášení, na něž upozorňuje "Mcbain", je nepatřičné, a pokud je ten vlak opožděn, pak takové hlášení ztrácí jakýkoli smysl vůbec, protože i podle předpisu je třeba ke krácení zpoždění využít všech dostupných možností - tedy i krácení jinak jízdním řádem předepsaného pobytu v každé stanici. Původně ostatně byly odjezdy s náskokem a uvádění "obráceného T" v tabulkách KJŘ povoleny pouze u posledního místa zastavení před cílovou stanicí vlaku: osobně se domnívám, že v případě žst. Praha-Hostivař to může být nějaký relikt z doby, kdy "na jihu" ještě jezdily různé zrychlené víkendové "posiláky", nebo kdy tam "zkušebně" (a de facto v podstatě pro výstup) zastavovaly i rychlíky - a někdo to zachoval a zneužil do "automatických" hlášení i nyní, kdy to tam rozhodně nepatří.
Jak to rozumně řešit u "sudých" rychlíků v žst. Praha-Libeň, když nekončí v žst. Praha hlavní nádraží, nevím: zdržovat je tam do času pravidelného odjezdu by byl "hřích na dálkových cestujících", ale dokud nebudou "organickou" součástí PID, tak to asi stejně nemá smysl řešit - působí ovšem trochu divně, když hlášení uvádí například "pravidelný odjezd vlaku v 11 hodin 5 minut", a vlak odjíždí ve skutečnosti třeba už v 10:59 hodin (a to po pobytu třeba i delším než minutovém, protože naši milí cestující "mají v řitích voje" a průvodčí musejí chodit zavírat dveře často po celé délce souprav ...).
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2481
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 10:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Mysli si a povídej si co chceš, ale je nesmysl chtít tahat do vlaků městskou frekvenci. Městskou frekvenci nech metru, tramvajím a busům, zvládnou to za méně peněz a povětšinou i lépe. Železnice byla, je a podle toho, jak vypadá a má vypadat i do budoucna, i bude nadále jen nevýrazným doplňkem pražské MHD. V podstatě až na vyjímky typu Radotín, Klánovice a částečně též Kolovraty a Uhříněves není nikde železnice tím hlavním prostředkem. A v případě Radotína to ROPIDí železniční fanklub poněkud nezdravě přehnal. Přidal vlaky, osekal a zpomalil autobusy.

Docela se mi líbí, jak se na dění ohledně ML ušklíbá Hroch.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3769
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 10:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
pouze u dálkových vlaků, u nichž, logicky, má smysl "vatovat" úsekovou jízdní dobu až těsně před závěrem jejich trasy

Mám to chápat tak, že chcete stíhat přípoje pouze v cílové stanici a všude jinde po cestě si tyto budou muset počkat na zpožděný příjezd tohoto vlaku? Jako odstrašující případ doporučuji nedělní podvečerní EC z Ostravy do Prahy v minulém GDV, které vzhledem k prodlužování pobytů a mašině s Vmax = 140 nebyly mezi Svinovem a Kolínem schopny zkrátit ani těch +5, které si přivezly na Svinov. O tom, jaký to následně dělalo bordel v S1, jsem tu už před časem psal.

Jinak tu úpornost s tangentou taky nechápu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 10:59:35    Odkaz na tento příspěvek  

bram: to co povidate je samozrejme uplna pitomost, zeleznice ma v mestske doprave obrovsky potencial, ktery v soucasnosti lezi ladem, neb prumernej prazak neni zvyklej vlak pouzivat. tech duvodu je hromada, od neprakticky umistenych zastavek po silu zvyku, rkouci ze "vlak do mhd nepatri". pokud stav zustane jako dnes (tedy integrace tarifni, nikoli vsak "vizualni" - vlak ani zastavky nevypadaji tak, jak jsou lide zvykli z mhd), bude zeleznice dal jen pro dojizdejici stredocechy. pokud se ovsem lepe integruje, muze hrat roli mnohem vyznamejsi.
Zaverem vas prosim, abyste tu neotviral problematiku Radotina, uz nekdy loni jsme si tu myslim vysvetlili, ze jste to tam videl z hodne zasvineneho okna rychliku za obzvlaste temne noci.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 12:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z: No určitě zrovna tebe (neznalého situace) se budu ptát na to, jaká má být obsluha Radotína. A to, jestli o Radotínu budu psát nebo ne, je čistě moje věc, zrovna nějaký jirka z na to nemá absolutně vliv.

Pleteš si pojmy s dojmy. Pražáci tam, kde vlak potenciál měl a má, už dávno využívají. Těžko ho budou využívat tam , kde potenciál nemá. Pokud si myslíš, že jsou jiné lokality, než v mém předchozím příspěvku nastíněné, budu rád, když se o nich dozvím. A to míním lokality, kde vlak bude mít (respektive má možnost za současného) za reálného výhledového stavu, na přepravách podíl alespoň větší pěti procent. Řepy a pod. se pod těch pět procent vejdou s velkou rezervou.
Trumbera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2010
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 13:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:Jak již psali ostatní, největší problém je s EC od hlaváku. Muselo by jet opravdu přesně na čas, takže by se toto řešení stalo dost nespolehlivým. Pokud na to nezapomenu, o víkendu vyzkouším. Třeba budou EC jezdit dobře a nějaký ten přípoj vyjde. Dám si upomínku do mobilu.

Hroch: Zas nám reléovku tolik nehaňte. Je sice dost rozrejpaná, ale funguje. Rychleji než ESA 11.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 14:09:39    Odkaz na tento příspěvek  

bram: takze jeste jednou zopakuji, ze jsem v radotine vcelku dlouho bydlel (stejne jako na jinych mistech udoli berounky), takze narozdil od tebe netvrdim picoviny typu "mene nez 500 lidi v dochazkove vzdalenosti od nadrazi" a podobne perly, ukazujici na cloveka, kterej sice vi velky kulovy, ale o to silnejsi je jeho presvedceni, ze se musi ke vsemu vyjadrovat, byt je v problematice asi tak honeny jako vaclav klaus v klimatotlogii. jinak si samozrejme pis co chces, ale pak zase pocitej s tim, ze ti cas od casu povim, ze meles hovna.

co se tve otazky tyce, mohl bych napsat opravdu dlouhou odpoved, z ktere by vyplynul nijak prekvapivy ani novy fakt, ze jsi trouba. ale budu strucny - podbaba, nadrazi vysehrad, kacerov... pokud tve iq prevysuje 70, pokracovat muzes sam.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19140
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 15:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram - Mysli si a povídej si co chceš, ale je nesmysl chtít tahat do vlaků městskou frekvenci. Městskou frekvenci nech metru, tramvajím a busům, zvládnou to za méně peněz a povětšinou i lépe.

OK, proč ne. Paxe ale ptám, proč se tady zavádí to slavné eSko, a proč zrovna do té Hostivaře jezdí o víkendu ten Městský šukafón? U něj je taky vyřváváno, že odjede ihned po ukončení výstupu cestujících? Trochu schizofrenní, ne?
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 4-2006

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 16:34:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, proč ne. Paxe ale ptám, proč se tady zavádí to slavné eSko, a proč zrovna do té Hostivaře jezdí o víkendu ten Městský šukafón? U něj je taky vyřváváno, že odjede ihned po ukončení výstupu cestujících? Trochu schizofrenní, ne?
Příměstská radiální doprava není pro zavádění eSka dostatečný důvod? :-) O zbytnosti ML49, resp.železničních tangent obecně tu asi nikdo normální nepochybuje, ikdyž to tu holt kvůli některým zacyklovaným jedincům vypadá jinak.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5357
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 16:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Některým vláčkofilům nikdy nevysvětlíte potřebu autobusu, co staví víckrát než jednou na nádraží. Už vůbec ne autobusu, co jede pokud možno přímo, bez zbytečných kliček, zastavuje jen v rozumných zastávkách, a mohl by ho použít někdo, kdo si může dojít kilák na vlak.
Kolejo-šotouši si vždycky najdou milión "neprůstřelných" argumentů, a "odhlasují" si je zde i jménem těch, kterým je veřejná doprava určena. Bohužel nejen zde, ale i v šoto-Ropidu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3467
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 17:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No další relací která se kupodivu s ohledem na stav 171 (ráno opět kolaps) docela chytá je Smíchov - Hlavák jako spojení na C. Čím dál víc lidí čeká i odpoledne směr hlavák nebo vysedá na Smíchu.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 17:53:52    Odkaz na tento příspěvek  

tangenta nemusi byt apriori nesmysl, to pozor. nesmyslne se akorat aplikuje v praze.

ale kdybych si treba predstavil civilizovane opravene nadrazi v radotine, kdy je mozne prestoupit hrana - hrana z S7 na vlak smer most inteligence a nekam dal (kde uz jakoze stoji nejaky prestupni "terminal" na mhd v braniku, na kacerove apod. a konci to nekde smysluplneji nez v hostivari :-)), neprijde mi to jako neco, co by bylo uplne z cesty. ovsem to skutecne predpoklada "priblizeni" zeleznicnich zastavek prestupnim bodum, jejich celkovou civilizaci a take nejakou "kampan" vubec informujici prazaky o tom, ze je v praze zeleznice. z mistniho sotopohledu to tak asi nevypada, ale spousta lidi ani nevi, ze na vlak plati tramvajenka, pripadne vubec netusi, ze v nekterych relacich je vlak opravdu velerychly. znam treba cloveka ze zizkova, ktery pracoval primo naproti smichaci a leta tam jezdil mhd. a jake bylo jeho prekvapeni kdyz jsem ho jednou vzal na hlavak (zadem 5 minut pesky od jeho dveri), tam mu ukazal, ze na smichov neco jezdi cca kazdych 10 minut a ze jizdni doba tam je 7 minut. v praci byl za slybych 20 minut misto obvykle vice nez pulhodiny. predtim vlakem nikdy po praze nejel a vubec ho nenapadlo ho pouzit, neb se jako prumernej prazak domniva, ze vlakem se jezdi jen z prahy ven.

samozrejme vsechny ty vize vyuziti zeleznice v praze by predpokladaly neuveritelne investice do infrastruktury a zlepseni spolehlivosti, nakup novych vozidel, prekopani grafikonu a kdovicojeste... ale esli se najdou penize na takovou blbost, jako je tramvaj na letiste, mohly by se najit i na neco smysluplnejsiho, coz si myslim, ze za urcitych predpokladu mohou nektere prazske trate splnovat.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 18:02:22    Odkaz na tento příspěvek  

brucoun: esli existuje logickej model pro radotin, pak je to (za redpokladu spolehlive 171) nejaka linka/ linky k nadrazi, navazane na vlak jakozto nezpochybnitelne paterni dopravni cestu smer praha. a k tomu v rozumnem intervalu bus na smichac. vymejslet porad nejaky vykloubeny sotohaluze o tom, jak v radotine vsichni chtej jezdit na prahu autobusem po ucpany strakonicky je zcela zcestne. uz v dobach, kdy se do radotina dalo ze smichova jet budto busem na tramvajenku nebo vlakem za tarif csd/cd, jezdilo vlakem dost lidi. ono se totiz staci podivat na jizdni doby sm - ra a leccos je jasne.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5359
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 18:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ...: Nehrotit a nepřehánět prosím. Autobus z Radotína na Smíchov, co cestou nevymetá Chuchli, není "vykloubená šotohaluz". Sekery vzniklé z kolon na Strakonické bývají menší, než sekery způsobené modrými koulemi (lhostejno zda ČD nebo SŽDC). Spousta lidí by dala přednost přímému spoji k metru, než přestupu na vlak. Jiní zase dají přednost vlaku. Je třeba opustit rétoriku typu "všichni chtějí". Nikdo netvrdí, že ten autobus chtějí všichni. Nedá se mluvit ani o většině. Vytíženost 204+244 před Ropidími naschvály, i současná vytíženost 244, ale jasně říkají, že ani z vlaku nejsou všichni nadšení, a že by se častější autobus hodil.

Vlak ano, ale jen do výše přirozené poptávky. Snaha nacpat do něj víc lidí omezením vytížených autobusů, to je opravdové šotoušství. Omezovat se mají nevytížené spoje, ne vytížené.
V případě vytížených souběhů je třeba se starat hlavně o to, aby kapacita každého jednotlivého dopravního prostředku odpovídala poptávce, zkrátka respekt k hlasování nohama. To je to, co většině ropidích šotoinženýrů chybí.

Mimochodem, autobusy z Kolína do Prahy byly vykopnuty z IDS, a budou jezdit jen když se samy uživí z jízdného. Když neuživí, nebudou jezdit. Pokud zaniknou, neřeknu ani popel. V Praze se nic takového aplikovat nedá, zatím vítězí šotoinženýři. Můžu s tím nesouhlasit (a za ten nesouhlas si nechat nadávat od kolejových šotoušů), ale to je tak asi všechno.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 18:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: nechcete se přejmenovat na "zástupce ředitel zeměkoule pro její m.č. Praha a StČ kraj ve věci šíření absolutně korektního a nevyvratileného provedení MHD"...?
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13932
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 19:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: houby minuta, jen v úseku Strančice - Benešov dělá vata cca tři minuty a po zkrácení dojezdu/odjezdu rychlíku před osobákem v Benešově z 5 na 3 minuty vzniká ihned prostor pro zkrácení JD rychlíků o 5 minut. V úseku Hostivař - Vršovice je vata cca jeden a půl (liché) až dvě a půl minuty(sudé). To už máme cca sedm minut. A nikde jsem zatím nečetl, o kolik by si MD představovalo to zkrácení JD u rychlíků, takže je obtížné to přesně vyhodnotit.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13933
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 19:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středočeská autobusová doprava – ROPID vybízí ke spolupráci
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7214
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 20:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprosto souhlasím s názorem, že předjíždění S9 rychlíkama kdekoliv je -rna.

Bručoun:
Řekl bych: "Všeho s mírou." - jak přestupů, tak souběhů. A v mnoha případech by autobusový souběh sice měl mít možnost existovat, ale pouze bez dotace! Nejsem vůbec přesvědčen o potřebnosti souběhů vlak a bus (vyjma vymetáků, které jedou každý jinudy) např. z Berouna, Benešova ad.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4408
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 21:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jo, ale jak to udělat, když při pravidelném 30 minutovém intervalu je ten rychlík před Benešovem osobákem zdržován? Pokud je tedy zájem rychlíky nezdržovat, musí to nějakým způsobem odnést osobáky. Buď je roztaktovat a jezdit místo 30/30 25/35, nebo se musí cestou někde předjíždět. Samozřejmě je ještě možnost osobáky nějaké zastávky projíždět.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."